PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 czy SB-900

Strony : [1] 2

rafi127
07-08-2008, 14:32
Witam.

Wlaśnie stoję przed dylematem czy Sabinkę 800 czy 900.
Różnica w cenie to 250zł jedna 1000 nowsza 1250.
Co poradzicie? CZy warto dopłacić? Jesli tak to co dzięki temu moge zyskać.

Piszka d300.

Pzdr.

sote
07-08-2008, 15:03
Czytales TEN (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63878) watek?
Tam jest duzo informacji o sb-900 i jakies porownania z sb-800 tez sa.
800ka jest juz na rynku dluuugoo i wszyscy (prawie;) ) znaja jej wady i zalety,
900ka jest nowoscia i niewiele osob mogla ja dobrze przetestowac, moze bedzie super bezawaryjna
a moze beda jakies awarie. Jak Pobedzie troche dluzej na rynku to wszystko wyjdzie.
Decyzji nikt za ciebie nie podejmie - musisz sam zdecydowac co Ci potrzebne.
Napewno czy bedzie to 800ka czy 900ka bedziesz BARDZO zadowolony ;)

yaqb
07-08-2008, 15:31
Z całą pewnością 800'ka nie będzie już produkowana prze Nikona bo 900'ka jest jej następczynią.

krzysztof jot
09-08-2008, 14:30
sugerowałbym SB-900 bo jednak kilka lat dzieli myśl konstruktorów jednej i drugiej - w obecnych czsach to technologiczna przepaść, wiec kupowanie teraz 800 to jak kupno telewizora z 2003 roku :) Nie ma co sie zastanawiac.

Smurf
09-08-2008, 19:01
sugerowałbym SB-900 bo jednak kilka lat dzieli myśl konstruktorów jednej i drugiej - w obecnych czsach to technologiczna przepaść, wiec kupowanie teraz 800 to jak kupno telewizora z 2003 roku :) Nie ma co sie zastanawiac.
Nie przesadzaj, w dziedzinie lamp błyskowych tak naprawdę w tym czasie (tj. od 2003r.) nic wielkiego nie wymyślono, pisanie w tym przypadku o technologicznej przepasci jest zupelnie nieuzasadnione.

gietrzy
09-08-2008, 19:31
w obecnych czsach to technologiczna przepaść
Po przeczytaniu/obejrzeniu recenzji w sieci odnoszę wrażenie, że nikt z testujących nie chce tego głośno powiedzieć, że to bardziej marketing niż technologiczna przepaść.
Co innego gdyby 900 debiutowało w cenie 800 a tak $175 za co?
To powiedziawszy pragnę zapytać koleżanki/kolegów gdzie można jak najtaniej nabyć 900, nie na firmę, bez FV, ale z pewnego źródła, nie kradzioną. Czy cena 1250 to cena imfoto dla forumowiczów?

BugsBunny
09-08-2008, 19:37
gdzie można jak najtaniej nabyć 900, nie na firmę, bez FV, ale z pewnego źródła, nie kradzioną. Czy cena 1250 to cena imfoto dla forumowiczów?
na razie trudno Ci będzie znaleźć tańszą z równie pewnego źródła
ze sklepów netowych dobre ceny mają zwykle Agito i Arcdeco, ale chyba w obu jest więcej niż 1250

rafi127
09-08-2008, 23:17
Po przeczytaniu/obejrzeniu recenzji w sieci odnoszę wrażenie, że nikt z testujących nie chce tego głośno powiedzieć, że to bardziej marketing niż technologiczna przepaść.
Co innego gdyby 900 debiutowało w cenie 800 a tak $175 za co?
To powiedziawszy pragnę zapytać koleżanki/kolegów gdzie można jak najtaniej nabyć 900, nie na firmę, bez FV, ale z pewnego źródła, nie kradzioną. Czy cena 1250 to cena imfoto dla forumowiczów?

http://www.ceneo.pl/1635454

krzysztof jot
12-08-2008, 01:32
kupiłem za 1375... poszukaj na allegro - sklep z sosnowca. Plusem, to że po prostu mają a inni obiecują, no i oczywiscie NP.
a co do "technologicznego zacofania" - hmmm, pewnie ze lampa to lampa i nic nowego nie wymyslono, ale sama szybkośc uruchomienia i jej obsługa juz jest wartna róznicy pomiedzy 800-tka. Pozatym - nie powiesz mi że elektronika, oprogramowanie itp elementy to dla nich te 5 lat to nic... to jednak przepaść. Nawet prądożerność - tu 4 AA robi lepsza robotę, niż w SB800 robiło sztuk 5, myślę że jednak coś tu z nowocześniejszej myśli jest...
Minus to wielkość... kawał bydlka na aparacie teraz sterczy, ale widzę że jest bardziej kumata od 800 :) i świeci przyjemniej.

yaqb
12-08-2008, 09:56
I o wiele przyjemniejsza jest w obsłudze:)

slawczyk
12-08-2008, 15:35
Podpisuję się pod kolegami i tez polecam SB-900. :) 250 zł to nie jest duża różnica jeżeli chodzi o lampę. Naprawdę warto dopłacić...

kabanos
12-08-2008, 16:12
mam pytanie jak jest z ogniskowaniem w sb-800 w body np. D700. chodzi mi o to lampa powiedzmy kryje 24mm w DX (czyli 36mm w FX) a jak podpne puche FX to kąt rozsyłu światła nie ośietli mi brzegów kadru?

żółto-czarny
13-08-2008, 10:37
No, ale lampa jest wyskalowana w milimetrach realnych, tzn. palnik dostosowuje się do ogniskowej na pierścieniu obiektywu. Przy DX sporo światła się "marnuje", przy FX powinna świecić idealnie :)

kabanos
13-08-2008, 11:09
o to właśnie mi chodziło czy sb-800 jest wyskalowana na DX czy na pełną klatke.

dasart
15-08-2008, 15:16
Witam wszystkich i chciałbym tylko zwrócić uwage na jeden szczegół, o którym nikt tu chyba nie wspomniał: liczba przewodnia. w SB-900 to 34 (ISO 100) i 48 (ISO 200), a w SB-800 odpowiedznio 38 i 53. Może to jest ważne...

dasart
15-08-2008, 15:21
mała korekta: ściślej mówiąc przy 50 mm to dla SB-900 34 i 48 a dla SB-800 44 i 56

żółto-czarny
15-08-2008, 16:07
Jak się ma GN 38 przy 50mm dla Nikona do GN 58 przy 105mm w Canonie Speedlite 580EX II? Chyba mimo wszystko błyskograt Canona wygrywa?

Smurf
15-08-2008, 19:22
Jak się ma GN 38 przy 50mm dla Nikona do GN 58 przy 105mm w Canonie Speedlite 580EX II? Chyba mimo wszystko błyskograt Canona wygrywa?
Myslę, że powinieneś pisać bardziej sensownie.
Porównaj liczby przewodnie przy tym samym kącie świecenia lampy.
Poza tym SB800 ma lp. (GN) 44 dla 50mm i lp. 56 dla 105mm i w odróżnieniu do lampy 580EX ma te wartości naprawdę.

żółto-czarny
15-08-2008, 19:43
Źle się wyraziłem, ale myślimy o tym samym. Przed chwilą znalazłem na dpreview.com, że dla 50mm Canon ma 42m (ISO 100).

Jacek_Z
16-08-2008, 20:14
Wg mnie najważniejsze sprawy: sb900 jest nieco słabsza (minimalnie), za to lepsza do pracy w trybach zdjęć seryjnych (wiemy kiedy przestać robić fotki by nie spalić lampy:-D ), lepiej się ją obsługuje w pracy zdalnej, stare podmenu sb800 mnie wkurzało.
SB900 jest sporo większa. Ma mądrzej zrobiony pokrowiec :mrgreen: z kieszenią na mydelniczkę.

Redskull
18-08-2008, 13:59
Koledzy a jak jest z tym antyprzepaleniowym systemem w sb-900? Doszly mnie sluchy, ze po 10 fotkach w odstepach jednoskeundowych potrafi odmowic wspolpracy do wystygniecia....(oczywiscie zdjecia walone w sufit na przepale +1/3)-czyli klasyczny slubniak :)

Jachu
18-08-2008, 23:35
Koledzy a jak jest z tym antyprzepaleniowym systemem w sb-900? Doszly mnie sluchy, ze po 10 fotkach w odstepach jednoskeundowych potrafi odmowic wspolpracy do wystygniecia....(oczywiscie zdjecia walone w sufit na przepale +1/3)-czyli klasyczny slubniak :)

Obfotografowałem całą imprezę odbijając od czego się tylko da i jedynie przez chwilę temperatura podskoczyła do 2/3 wskaźnika, jednak blokada się nie załączyła. Może mi się udało bo akurat upału nie było.

Maryj
18-08-2008, 23:44
Kupuj sb-900 robi serie bez problemów z d3 przy pełnej mocy, ma termometr który powie ci czy przesadzasz, lampa sama wykrywa filtry, jest dla DX i FX, do tego gdy byłem na roadshow d700 koleś z nikona mówił że nie długo wejdzie uszczelka do lampy i będzie do niej softa przez puszkę wgrać.

Jacek_Z
19-08-2008, 00:15
Kupuj sb-900 robi serie bez problemów z d3 przy pełnej mocy,

jest dla DX i FX,.
1. tak? z jaką częstotliwością daje rade?
w instrukcji nie piszą, że ona ma czas ładowania poniżej sekundy

2. jaka lampa nie jest pod DX i FX ?

ttb
19-08-2008, 18:13
a ta uszczelka pewnie za 100 lub wiecej nie bedzie gadżetem skoro sama lampa nie jest uszczelniana?

slasz
19-08-2008, 19:40
A ja mam takie pytanko. Jeżeli dokupię do swojej SB-800, SB-900 i oświetlę np. lampami grupę osób (lampy po bokach), to czy zważywszy na różną moc lamp będę miał nierówno oświetloną grupę? A może będzie to praktycznie niewidoczne?

żółto-czarny
19-08-2008, 20:16
Ideą stosowania więcej, niż jednej lampy nie jest obowiązkowe oświetlenie z każdej strony równą mocą. Inaczej nie byłoby przydatne ustawianie mocy osobno dla różnych grup.

Imacman
29-08-2008, 21:16
Pytanie i propozycja do Admina, może, można by przykleić ten wątek, tak jak podobny o różnicy SB800 i 600.

Masaii
30-08-2008, 16:47
Ostatnio stwierdziłem, że dojrzałem do SB-800 - przez moment miałem zgryza, czy nie pomyśleć o SB-900 - bazując m.in. na tym tekście:

http://www.kenrockwell.com/nikon/sb900.htm

zdecydowałem się na SB-800 - różnica między 800 i 900 nie jest tak gigantyczna, żeby wydawać 200-300 pln więcej

JED
01-09-2008, 00:31
Ostatnio stwierdziłem, że dojrzałem do SB-800 - przez moment miałem zgryza, czy nie pomyśleć o SB-900 - bazując m.in. na tym tekście:

http://www.kenrockwell.com/nikon/sb900.htm

zdecydowałem się na SB-800 - różnica między 800 i 900 nie jest tak gigantyczna, żeby wydawać 200-300 pln więcej
Chcialem Tobie zaoferowac moja praktycznie nowa (moze 100 zdjec) SB-800 i przesiasc sie na 900 (zoom do 200mm), ale przeczytalem w/w artykul i to chyba bez sensu...:neutral:

madburn
01-09-2008, 10:22
jestem ciekaw jak ken wpadl na pomysl ze obsluga starszych sabin jest szybsza - no sorry ale wejsce do menu moze czlowieka szlag trafic - twarde guziki - czasem palce bola
na 900 nie mam problemu z przelaczaniem trybow
obsluga zoomu jest blyskawiczna - knefelek i krecimy koleczkiem (mozna miec ciekawe efekty z manulanym zoomem - np na ogniskowej 17mm lampa ustawiona na np 85mm robi blysk "centralnie wazony" hehe - czyli nie ma efektu przepalenia tego co blisko a niedoswietlenia tego co dalej na co byla ostrosc ustawiana - na rezcnym zoomie robi sie taka jakby winieta a skupienie swiatla w centrum jest mocniejsze
dodatkowo kolko ustawia opcje dwukierunkowo - w sb800 trzeba sie bylo nacykac tych "szybkich kenowskich" guziczkow a nie daj Boze o jedna opcje za daleko - cala zabawa od nowa - ale coz - moze dla jednych to szybciej - pewnie na nowej lampie - bo ta co pozyczalem byla nieco przechodzona - guziczki nei zawsze kontaktowaly - trzeba bylo dusic mocniej lub nie zaskakiwaly za 1 razem - nie zawsze ale sie zdarzalo

co do ceny - nie przesadzajmy - owszem uzywke sb800 mozna kupic tanio - ale nowe ? jesli mowimy o iporcie z juesej to 900 jest niewiele drozsza - zauwazylbym ze 1300zl to dla sb800 byla cena ktora sie lata utrzymywala
nalezy pamietac ze sb900 to nei polka wyzej tylko nastepca - wiec ma tylko poprawki - ale bez jaj twierdzic ze sb400 albo wpbudowana wystarczy ? to ken pojechal - po bandzie:P

inna rzecz ze nikon leci w kulki - filtry (przekazywanie WB do body) i update firmware dziala tylko na body d3/d700
wogole wyglada na to ze nikon "porzuca" d300 - jest juz uptade firmware 1.03 i jedyne co to zmienia to miganie wskaznika baterii w jakis wydumanych przypadkach

moja 900 wlasnie zrobila pierwszy slub - komplet energizerow 1800 zezarla w jakies 320-340 zdjec (kosciol dosyc jasny iso400 czasy 1/30-1/60 przy f3,5-5,6) - w zasadzie nie walila pelna moca poza kilkoma przypadkami - czesto zdjecia w krotkich odstepach
ciekawe ze jak aku padaly - symbol bateryjki pustej to mozna bylo zrobic jeszcze fotkiz blyskiem - tylko lampe tzeba bylo Off-On zrobic - i nie dac jej usnac - bo zamiast w standby znowu bateryjka na lcd zmienilem na zapasowe duracele alkaiczne i dalo rade jeszcze 300 zdjec zrobic (glownie lampa w sufit)

nysander
01-09-2008, 13:30
ja powiem tyle ... mam 900 od tygodnia i stwierdzam że obsługa kółkiem jest dosłownie błyskawiczna. da się też przyciskami ale po co skoro kółkiem szybciej i jak przedmówca pisał w dwie strony a nie w jedną jak przyciskiem.

Sztolcman
01-09-2008, 14:40
(...)inna rzecz ze nikon leci w kulki - filtry (przekazywanie WB do body) i update firmware dziala tylko na body d3/d700 (...)
Balans bieli z filtrami działa w D300. Sprawdziłem to i aparat wykrył filtr i wprowadził odpowiednią korekcję. Chyba mam jakiś model deluxe;)

Jacek_Z
01-09-2008, 14:43
ta funkcja to tylko jeden z marketingowych bajerów - tak to określam.
Zapewne tobie D300 dobrał prawidłowo balans w WB Auto, bez informacji czy jest filtr, czy nie, bo to info w trybie auto powinno być zbędne.
Są sytuacje zdjęciowe gdzie WB będzie się zmieniało w zależności od proporcji błysk/zastane. Nie dopasuje się tak idealnie kolorem filtra do światła zastanego, bo zastane tez bywa "połamane". Przykład - zdjęcia w biurach, coś świeci zza okna i są jarzeniówki. Plus lampka z filtrem - i nie ma jednego dobrego WB. Korekcja błysku +/-EV powinna tez zmieniać WB. Info o założonym filtrze niewiele (delikatnie mówiąc) pomoże. Jedyne wyjście dla perfekcjonisty - praca w NEF.

madburn
01-09-2008, 23:40
Sztolcman deluxe to masz chybs instrukcje z powytargiwanymi kartkami
d300 nie odbiera z lampy informacji o filtrze - WB auto to mozesz nawet na komorce ustawic i tez prawidlowo zadziala z sb900 jesli uda ci sie zsynchronizowac hihihi

sb900 wogole cos klamie - wlasnie zauwazylem ciekawostke - korekcja blysku EV - jesli ustawiam na lampie mam korekcje od -3 do 3 EV - ikonka na lcd sie pojawia w exifie jest info
jesli na lampie jest bez korekty - a krece kolkami na body to na lampie nie ma zadnej informacji o korekcie EV, korekta jest od -3 do +1 EV - zeby bylo smieszniej bracketing w obu przypadkach ustawiony na -1,0,1 daje te same rezultaty - czyli ustawianie z body dziala tylko lampa tego nei wyswietla na lcd choc sie stosuje do polecen i zakres regulacji jest mneijszy o 2EV

moze ktos to sprawdzic na innej lampie z d300 lub innym body ? co z d700 ? w instrukcji nie ma nic konkretnego - ani od lampy ani od body
bo albo jestem tempy, za duzo wychalem na slubie i nie kontaktuje albo firma sie spieszyla i spier..dykala stad szumne zapowiedzi o upgrade firmware w lampie (czyt sprzedaj swoje dziadowskie d300 kup mega super hiper najnowsze d700) ?

na pokazie w lodzi na prezentacji padlo stweirdzenie ze sb 900 nie pokazuje statusu baterii bo ...akumulatory nie maja procesora - no niby racja - ale nie chodzi o precyzyjen wyliczenie ile jeszcze blyskow zostalo - tylko o jakis wskaznik typu full -3/4 -1/2-1/4- empty - czy to tak duzo ? i nie gadac ze sie nie da - dalo sie w zakichanych cyfrakach - mialem to w olku 1.3mpix z 2001 r ! a procesor jest w lampie wiec niech cos robi :P

jak na razie dziwi mnie

korekta EV body/lampa
skracanie zasiegu max w wraz z skracaniem czasu ponizej 1/125s (nie wiedzialem ze sila blysku zalezy od czasu ?? i nie jest to tryb FP (zreszta w tym trybie jest to samo - tyle ze powyzej 1/320 drastycznie spada zasieg lampy
brak obslugi filtrow w d300 skoro w d3 jest (a wiele komponentow jest wspolne)
brak mozliwosci update'u firmware w d300 jw

+ do tego 2 nowe firmware do d300 ktore poprawiaja ikone status baterii i niec wiecej

wyglada na to ze d300 to jakis niewypal ktorego nikon nie bedzie rozwijac bo ma d700 - smiac sie czy plakac ?
co do lampy - zastawiam sie wlasnie czy nie skrobnac do nikona

żółto-czarny
02-09-2008, 08:29
sb900 wogole cos klamie - wlasnie zauwazylem ciekawostke - korekcja blysku EV - jesli ustawiam na lampie mam korekcje od -3 do 3 EV - ikonka na lcd sie pojawia w exifie jest info
jesli na lampie jest bez korekty - a krece kolkami na body to na lampie nie ma zadnej informacji o korekcie EV, korekta jest od -3 do +1 EV - zeby bylo smieszniej bracketing w obu przypadkach ustawiony na -1,0,1 daje te same rezultaty - czyli ustawianie z body dziala tylko lampa tego nei wyswietla na lcd choc sie stosuje do polecen i zakres regulacji jest mneijszy o 2EV

moze ktos to sprawdzic na innej lampie z d300 lub innym body ? co z d700 ? w instrukcji nie ma nic konkretnego - ani od lampy ani od body
Wiem tylko, że Sabina 600 z D70 i D80 nie pokazuje wartości korekty, w instrukcji flesza napisano iż korekty z body i Sabiny dodają się. Więc trzeba uważać i tyle :-P Ale to niska półka, może od profi faktycznie powinno się wymagać czegoś więcej? :)

rafi127
03-09-2008, 09:40
Sztolcman deluxe to masz chybs instrukcje z powytargiwanymi kartkami
d300 nie odbiera z lampy informacji o filtrze - WB auto to mozesz nawet na komorce ustawic i tez prawidlowo zadziala z sb900 jesli uda ci sie zsynchronizowac hihihi

bo albo jestem tempy, za duzo wychalem na slubie i nie kontaktuje albo firma sie spieszyla i spier..dykala stad szumne zapowiedzi o upgrade firmware w lampie (czyt sprzedaj swoje dziadowskie d300 kup mega super hiper najnowsze d700) ?

na pokazie w lodzi na prezentacji padlo stweirdzenie ze sb 900 nie pokazuje statusu baterii bo ...akumulatory nie maja procesora - no niby racja - ale nie chodzi o precyzyjen wyliczenie ile jeszcze blyskow zostalo - tylko o jakis wskaznik typu full -3/4 -1/2-1/4- empty - czy to tak duzo ? i nie gadac ze sie nie da - dalo sie w zakichanych cyfrakach - mialem to w olku 1.3mpix z 2001 r ! a procesor jest w lampie wiec niech cos robi :P

jak na razie dziwi mnie

korekta EV body/lampa
skracanie zasiegu max w wraz z skracaniem czasu ponizej 1/125s (nie wiedzialem ze sila blysku zalezy od czasu ?? i nie jest to tryb FP (zreszta w tym trybie jest to samo - tyle ze powyzej 1/320 drastycznie spada zasieg lampy
brak obslugi filtrow w d300 skoro w d3 jest (a wiele komponentow jest wspolne)
brak mozliwosci update'u firmware w d300 jw

+ do tego 2 nowe firmware do d300 ktore poprawiaja ikone status baterii i niec wiecej

wyglada na to ze d300 to jakis niewypal ktorego nikon nie bedzie rozwijac bo ma d700 - smiac sie czy plakac ?
co do lampy - zastawiam sie wlasnie czy nie skrobnac do nikona

Instrukcja D300

KOMPENSACJA MOCY BŁYSKU str 178
"Funkcja kompensacji mocy błysku służy do zmiany mocy błysku w zakresie -3EV do +1EV ....."

Instrukcja natomiast od SB900 mówi o zakresie +/- 3EV. Powiedziane tam też jest że przy współpracy z CLS regulacji EV należy dokonywać z poziomu SB900 w innym przypadu będą sumowane ustawienia z puszki i Sabinki.

madburn
03-09-2008, 10:52
ja zrozumialem ze -3 do +1 to dla wbudowanej lampy jest - ale dziwi mnie wybiorcza komunikacja - lampa slucha polecenia z body ale nie pokazuje nic na wyswietlaczu - skoro korekcja sie sumuje to powinno pokazac zmiane EV na lampie - to ona blyska a nie body

hmm i nie zadzialal stary patent - z d70 - zakleic styki i lampa blyska w synchro w manualu z dowolnie ustalonym czasem - na hybrydowej dalo sie jechac na 1/800s z pelnym blyskiem - d300 niestety wymieka przy 1/320 - powyzej widac juz zapadajaca ciemnosc od migawki ;)
oczywiscie mozna korzystac z autoFP - choc z zalozenia sluzy do doswietlania w dzien - to jednak mozna tym blyskac na szybkie rzeczy

swoja droga ciekawe jest to ze nikon daje rade synchronizowac kilka blyskow autoFP w czasie ponizej 1/250s a nie daje rady zsynchronizowac jednego blysku w manualu! ktory trwa 3x krocej

a tak pozatym to sie nie czepiam - jest dobrze i robi fajne zdjecia :P

Jacek_Z
03-09-2008, 11:07
..
swoja droga ciekawe jest to ze nikon daje rade synchronizowac kilka blyskow autoFP w czasie ponizej 1/250s a nie daje rady zsynchronizowac jednego blysku w manualu! ktory trwa 3x krocej
..
nie rozumiem.
Problem synchronizacji to problem z migawką i jej zasadą działania. Wiesz jak to działa?

madburn
03-09-2008, 14:12
jak dziala synchronizacja z migawkami kurtynowymi wiem ale...

max bez autoFP body pozwala ustawic na 1/250 - a sprawdzilem ze w manualu z zalepionymi stykami daje rade do 1/320 (zreszta instrukcja metnie wspomina ze 1/250-1/320 autoFP ma synchronizacje

jesli blysk trwa 1/880s to przy takim czasie migawki oswietlona jest cala matryca /blona - no sory bo to to samo co w dzien w zastanym 1/880s :P - po prostu otwierasz migawke i jest jasno dotad az sie nie zamknie druga kurtyna

ok uwaga uwaga - tak sie zapetlilem w dywagacjach ze teraz HAU HAU HAU HAU :P
bralem pod uwage migawke szczelinowa z zenita a tu od dawna sa poziome wielolamelkowe
do tego jasnosc blysku to nie jest 0 nic 1 jest i 0 - nic - tylko jakas parabola - zaczyna sie gwaltownie zwykle w 1/3-max do 1/2 T ma juz maxium a potem lagodnie opada - czyli wyladowanie nie jest const
wlasnie doczytalem ze synchronizacja FP zwana jest tez Flat Peak - czyli wtedy kiedy blysk jest max
to moze nieco komplikowac synchro i sobie to poprostu odpuscili
teoretycznie walnac flashem o czasie trwania 1/880s i w tym czasie pelno czasu na przeskanowanie obrazu szczelina np 1/4000s - powinno byc ok - ale na pewno precyzyjniej jest wlasnie to co wydumali czyli odpalac blysk slabszy kilka razy - oszczedza to energie i da sie uzyskac lepsza ekspozycje

wiec pytania nie bylo hau hau - moge jeszcze wypic jakies piwo jak sie komus uwarzylo ;)

OK - ale dalej ciekawi mnie jeszcze czemu spada zasieg blysku przy czaskie ponizej 1/125s- niby o 2m ale jednak - swiatlo da rade dobiec tam i nazad - wiec WTF ?

hmm za duzo razy

Jacek_Z
03-09-2008, 20:14
jak dziala synchronizacja z migawkami kurtynowymi wiem ale...
ale chyba jednak nie tak do końca, o czym swiadczy to co napisałes dalej.

max bez autoFP body pozwala ustawic na 1/250 - a sprawdzilem ze w manualu z zalepionymi stykami daje rade do 1/320 (zreszta instrukcja metnie wspomina ze 1/250-1/320 autoFP ma synchronizacjeto się w akurat zgadza.

jesli blysk trwa 1/880s to przy takim czasie migawki oswietlona jest cala matryca /blona - no sory bo to to samo co w dzien w zastanym 1/880s :P - po prostu otwierasz migawke i jest jasno dotad az sie nie zamknie druga kurtyna
niestety ale nie. Przy czasie 1/880 s nie jest odsłonięta cała matryca.

ok uwaga uwaga - tak sie zapetlilem w dywagacjach ze teraz HAU HAU HAU HAU :P
bralem pod uwage migawke szczelinowa z zenita a tu od dawna sa poziome wielolamelkowe
ale to nic nie zmienia, w zenicie i w cyfrowych nikonach z migawką poziomą wielolamelkową jak ją określasz dzieje się to dokładnie tak samo. Nie sposób zrobić prawidłowo zdjęcia z błyskiem z czasem krótszym, niż czas synchro (pomijam oczywiście tryb FP).

teoretycznie walnac flashem o czasie trwania 1/880s i w tym czasie pelno czasu na przeskanowanie obrazu szczelina np 1/4000s - powinno byc ok - ale na pewno precyzyjniej jest wlasnie to co wydumali czyli odpalac blysk slabszy kilka razy - oszczedza to energie i da sie uzyskac lepsza ekspozycje
niestety ale błędne rozumowanie. Pojedyńcza lamelka (a nie migawka!) pokonuje swoją "trasę" przebiegu w około 1/500 s, nawet gdy jest odmierzany czas 1/8000 s. Matryca jest odsłonięta cała jedynie do czasu 1/320 s. Przy krótszych (1/880) juz nie.

OK - ale dalej ciekawi mnie jeszcze czemu spada zasieg blysku przy czaskie ponizej 1/125s- niby o 2m ale jednak - swiatlo da rade dobiec tam i nazad - wiec WTF ?
szczerze - nie pownnno być spodaku zasięgu aż do czasu synchro, czyli do 1/250s. Cos jeszcze przy okazji robisz, nie wiem co, nie podajesz żadnych parametrów (przysłona, iso, ogniskowa, odległości) więc cięzko powiedzieć o co chodzi.

madburn
04-09-2008, 00:43
niestety ale nie. Przy czasie 1/880 s nie jest odsłonięta cała matryca.

praktyczie od 1/320 jzu zaczyna sie przekladaniec ;)

niestety ale błędne rozumowanie. Pojedyńcza lamelka (a nie migawka!) pokonuje swoją "trasę" przebiegu w około 1/500 s, nawet gdy jest odmierzany czas 1/8000 s. Matryca jest odsłonięta cała jedynie do czasu 1/320 s. Przy krótszych (1/880) juz nie.

bledne ? zobacz - jesli blysk trwa przez 1/880s to jesli ustawi sie czas migawki o wiele szybszy to powinien sie zalapac - np 1/4000s - bedzie slaby bo chwyci 1/4 blysku albo mniej
ale cos powinno - taks ie nie stety nie dzieje (z lampa - bo w dzien nie ma problemu - sloeczko swieci i taki sposob migawki w niczym nie przeszkadza - problem w tym ze cholera wie kiedy body daje rozkaz blysku - pewnie gdyby zrobic sterownik wyzwalajcy osobno aparat osobno lampe - i dalo sie regulowac opoznienia - to by zadzailalo - ale skorka nie warta wyprawki - do zdjec lecacej kuli to trzeba brac lape studyjna ktora skrecona da szybki blysk o wiekszej mocy - sabinka to na kropelki moze byc ;)

szczerze - nie pownnno być spodaku zasięgu aż do czasu synchro, czyli do 1/250s. Cos jeszcze przy okazji robisz, nie wiem co, nie podajesz żadnych parametrów (przysłona, iso, ogniskowa, odległości) więc cięzko powiedzieć o co chodzi.
wszystko standard = niezaleznie od trybu AF, pomiaru swiatla etc
w instrukcji jest tabela zakresow dla iso/F/ogniskowych ale dla FX - wynika ze dla 17mm f2.8 iso100 jest od 0,7-7,7m - i to sie zgadza z tym co lampa pokazuje na lcd
jak zjade z czazsem z 1/250s na 1/125 to nagle mam 0,7-10m
katy rozsylu FX-DX sa inne wedlug kolejnej tableki
tylko nie czaje co ma do cholery czas do tego ?

Jacek_Z
04-09-2008, 00:54
bledne ? zobacz - jesli blysk trwa przez 1/880s to jesli ustawi sie czas migawki o wiele szybszy to powinien sie zalapac - np 1/4000s - bedzie slaby bo chwyci 1/4 blysku albo mniej
ale cos powinno - taks ie nie stety nie dzieje

błędne. Na czasie 1/4000 masz naświetlony tylko pasek - odpowiadający odsłoniętemu fragmentowi matrycy. To migawka szczelinowa, o czasie przebiegu (1/320) 1/250s. Czas 1/8000 sekundy jest odmierzany przez 1/250 sekundy :-D - naprawdę.

problem w tym ze cholera wie kiedy body daje rozkaz blysku - pewnie gdyby zrobic sterownik wyzwalajcy osobno aparat osobno lampe - i dalo sie regulowac opoznienia - to by zadzailalo -
żaden problem, łatwo możesz sobie sprawdzić co się dzieje gdy się robi tak jak napisałeś powyżej. Zrób to koniecznie, pojmiesz w czym problem. Zaklej styki lampy, poza centralnym. Wtedy body nie wie, że ma lampę i odpalisz lampę bez trybu FP. Zobaczysz co będzie przy czasie 1/4000, nawet gdy ustawisz lampę na M na minimum mocy (1/128 ) i będziesz miał błysk trwający 1/880s

wszystko standard = niezaleznie od trybu AF, pomiaru swiatla etc
w instrukcji jest tabela zakresow dla iso/F/ogniskowych ale dla FX - wynika ze dla 17mm f2.8 iso100 jest od 0,7-7,7m - i to sie zgadza z tym co lampa pokazuje na lcd
jak zjade z czazsem z 1/250s na 1/125 to nagle mam 0,7-10m
..
tylko nie czaje co ma do cholery czas do tego ?
nie wiem. Nie mam SB900, nie sprawdzę w czym rzecz. Nie powinno być takiej zmiany zakresu i zapewne w praktyce zasięg jest taki sam. Dlaczego się zmienia na wyświetlaczu - nie wiem.

madburn
04-09-2008, 11:10
błędne. Na czasie 1/4000 masz naświetlony tylko pasek - odpowiadający odsłoniętemu fragmentowi matrycy. To migawka szczelinowa, o czasie przebiegu (1/320) 1/250s. Czas 1/8000 sekundy jest odmierzany przez 1/250 sekundy :-D - naprawdę.

żaden problem, łatwo możesz sobie sprawdzić co się dzieje gdy się robi tak jak napisałeś powyżej. Zrób to koniecznie, pojmiesz w czym problem. Zaklej styki lampy, poza centralnym. Wtedy body nie wie, że ma lampę i odpalisz lampę bez trybu FP. Zobaczysz co będzie przy czasie 1/4000, nawet gdy ustawisz lampę na M na minimum mocy (1/128 ) i będziesz miał błysk trwający 1/880s

na M1/128 blysk jest blyskawica - jakies 1/20000 na pewno jak nie szybciej (nie mam pod reka specyfikacji )

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/fpshutter-1.gif
źródło (http://www.wrotniak.net/photo/tech/_img/fp-shutter.gif)
niebieskie to pierwsza kurtyna, czarne to druga
jak widac pelne otwarcie dla 1/200s nastepuje w 4 cyklu i wtedy jest lubu du flashem
na szybszym czasie w tym cyklu jest tylko pasek - lampa odpalona w tym momencie powoduje ze naswietlony flashem zostanie tylko ten kawalek - reszt abedzie ciemna - gdyby odpalic lampe w momencie otwieania 1 lamelki migawki to przy 1/4000s nie ma bata - zobaczy caly blysk M 1/1 ( kazda lamelka naswietli kawalek klatki)

wada tego jest spora strata swiatla dlatego wymyslono autoFP - blyska slabo ale seria dla kazdej lamelki - swiatla wiecej nie bedzie ( stad spadek GN przy szybszych czasach) ale w dzien i tak sie skreca lampe a pry takim blyskaniu nie wali sie pelna moca - nie zre tak baterii i natychmiasto gotowe do kolejnego zdjecia a nie po 5sek :P

Jacek_Z
04-09-2008, 12:16
O właśnie - wygląda to tak jak na rysunku. Jak pisałem - można zrobić to sobie samemu, zaklejając styki. Jak z tego widać błyskając nawet nie wiadomo jak szybko nie da się oświetlić całej matrycy, po przy czasach krótszych od czasu synchro ona nigdy nie jest cała odsłonięta. By naświetlić całą matrycę błysk by musiał trwac długo, a nie krótko. Długo - tzn tą 1/250s.

.. gdyby odpalic lampe w momencie otwieania 1 lamelki migawki to przy 1/4000s nie ma bata - zobaczy caly blysk M 1/1 ( kazda lamelka naswietli kawalek klatki)
nie, przecież 1/4000 byłaby po lewej stronie tego rysunku, szpara migawki jest jeszcze węższa i nie ma szans na to by M 1/1 było zarejestrowane. Matryca nigdy nie jest wtedy odsłonięta w całości. To nie lamelki naświetlają klatkę, tylko ją zasłaniają. Naświetla się to co jest w przerwie między lamelkami.
Weź lampę, zaklej styki i zobacz.

wada tego jest spora strata swiatla dlatego wymyslono autoFP - blyska slabo ale seria dla kazdej lamelki
nie, to właśnie tryb FP jest przyczyną strat światła. Uzycie trybu FP skutkuje spadkiem zasięgu lampy.

grafik
04-09-2008, 14:39
Właśnie, w trybie FP traci się bardzo dużo światła. Jak sobie z tym radzicie fotografując np. parę młodą oświetloną pełnym słońcem (wychodzącą z kościoła).
Ja powiem szczerze mam z tym ostatnio duży problem. Nie mogę rozgryźć tego trybu FP, a synchro z lampą do 1/200 z D80 to za mało w bardzo słoneczne dni. Może ktoś z użytkowników D80 podpowie mi jak można sobie z tym poradzić.
Bardzo proszę o pomoc.

Jacek_Z
04-09-2008, 14:48
problem jest z gatunku nierozwiązywalnych. Silniejsza lampa (sb800), lepsze body z czasem do 1/250 (ale to tylko 1/3 EV zysku).
Ale z drugiej strony gdy chodzi tylko o dopalenie, a suknia jest biała to dziwię się, że ci brakuje mocy. Jak bardzo przymykasz obiektyw, nie przesadzasz czasami?

madburn
04-09-2008, 17:15
ehm ale skoro sa oswietleni sloncem wychodzac z kosciola - to tu nie ma co lampa dopalac - najczesciej wszystko co jasne i tak jest przepalone - chyba ze ktos wymysli lampe na czarne swiatlo

problem jest - bo o ile mozna domknac obiektyw i zarejestruje popranie - to swieca sie lica, luki brwiowe jak u neandertalczyka, slepia zmruzone - ogolnie kiszka - bez fotoszopa nici ;)

Jacku - gdby syncronizowac tak jak wyzej pisalem - to za kazdym razem odpalalo by pelny blysk - pozytku zadnego tylko aku w lampie siadzie po kilku blyskach i trzeba czekac az lmapa bedzie gotowa - autoFP to droga na skroty - skoro i tak nie da sie (niesamowicie trudno) synchronizowac mechanicznej migawki - to chociaz zaoszczedzi sie na blysku - automatyka zadba zeby to nie bylo 8 blyskow po 1/16 bo np przepala tylko ograniczy do mniejszej mocy - czy 5 czy 8 to zalezy pewnie od ilosci lamelek w migawce (wyzej piszac o oswietalniu przez lamelke mialem na mysli szczeline jaka tworzy otwarta lamelka w migawce )

madburn
04-09-2008, 17:49
nawiazujac do obrazka - zakladamy ze sa 4 lamelki - przy 1/4000s kazda tworzy szczeline przez 1/4ms (1/4000s) cykl dla 4 lamelek trwa 1/1000s - a wiec tyle co blysk (+/-) - wiec dla kazdej szczeliny zostaje 1/4 mocy lampy przy pelnej mocy (ale blysk jak pisalem nie jest natychmiast tylko prawie natychmiast a potem energia spada az do wyladowania kondensatora
czyli pierwsze dwie szczeliny maja do dyspozycji praktycznie pelna moc moc blysku o czasie trwania 1/4ms a reszta juz np kolejno 70% 40% itd - czyli nie da sie utrzyzmac stalej mocy wyladowania w lampie - przy czasie 1/250 to pikus ale przy 1/4000 juz by dziwy wychodzily

dlatego autoFP - lampa blyska seria - po np 1/4mocy w blysku (redukcja mocy blysku realizowana jest przez odciecie energi od palinika - bo do blysku trzeba puscic te pareset volt - reguluje sie tylko czas trwania - wiec kazda taka szpilka na wykresie bedzie miec ta sama amplitude - ergo - da sie to kontrolowaci ROWNOMIERNIE naswietlic klatke - a automatyka jeszcze zadba zeby blyski byly krotsze jesli nie potrzeba pelnego "ulamka mocy" - jesli uklad ladowania kondensatora ma spora wydajnosc to lampa jest gotowa do nastepnego blyskania

przynajmniej tyle udalo mi sie wygrzebac

w centralnej i elektronicznej problem niejako nieistnieje

robin102
04-09-2008, 18:04
moja 900 wlasnie zrobila pierwszy slub - komplet energizerow 1800 zezarla w jakies 320-340 zdjec )
Wielka jest to żre :)
Ale tak przy okazji to normalnie pojechali z rozmiarem tej lampy. Na wyścigi z Canonem konstruktorzy poszli. Zapiąć to to do D700 czy D300 i człowiek jak ufok zaczyna wygladać, masakra normalnie. Z powodu tego zooma do 200mm takiego kloca ulepili ? czy plastiku na magazynie było za dużo :) A mogła być taka fajna zgrabna lampka jak SB800, mądrzejsza i nie za duża :(

nysander
04-09-2008, 18:06
taaa ... d700 i d300 są spore ... ja to zapinam do d80 ... więc wyobraź sobie jak wygląda w takim połączeniu bez gripa :D

Jacek_Z
04-09-2008, 20:03
nawiazujac do obrazka - zakladamy ze sa 4 lamelki - przy 1/4000s kazda tworzy szczeline przez 1/4ms (1/4000s) cykl dla 4 lamelek trwa 1/1000s - a wiec tyle co blysk (+/-) - wiec dla kazdej szczeliny zostaje 1/4 mocy lampy przy pelnej mocy (ale blysk jak pisalem nie jest natychmiast tylko prawie natychmiast a potem energia spada az do wyladowania kondensatora

Ilość lamelek jest nieistotna, moga byc sobie 2 sztuki - pierwsza odsłaniająca, druga zasłaniająca. One się przesuwaja ruchem ciągłym w pewnym odstępie od siebie i to tak - szerokością szczeliny regulowany jest czas naświatlania. Czas jest regulowany szerokością szczeliny !!! a nie samym czasem przesuwu.
Zakładam, że ten opis o 4 lamelkach jest dla łatwiejszego zobrazowania zagadnienia.

żółto-czarny
04-09-2008, 20:44
taaa ... d700 i d300 są spore ... ja to zapinam do d80 ... więc wyobraź sobie jak wygląda w takim połączeniu bez gripa :D
Ciekawe, czy ktoś już się zdecydował na zestaw z D40 ;)

Vodafone
04-09-2008, 21:38
Ciekawe, czy ktoś już się zdecydował na zestaw z D40 ;)

Mój brat miał D40X z SB800 i nie było za ciekawie ;-) to co dopiero SB900 ;-)

velaskez
08-09-2008, 01:51
ej może ktoś wsadzić foto obu sb800 i sb900 obok siebie bo nie mam porównania, i nie wiem o ile większa jest 900 a chyba kupię...

Jachu
08-09-2008, 07:40
ej może ktoś wsadzić foto obu sb800 i sb900 obok siebie bo nie mam porównania, i nie wiem o ile większa jest 900 a chyba kupię...

Zaglądnij na tą stronę http://www.fotografuj.pl/Article/Pierwsze_wrazenia_Nikon_Speedlight_SB_900_test/id/170 jest kilka zdjęć porównawczych.

wywar
08-09-2008, 08:17
Proszę bardzo kolego: moje sabinki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/3893/sb1qo5.jpg)

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/1674/sb2sn8.jpg)

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/1750/sb3bh0.jpg)

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/9824/sb4ue6.jpg)

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/7679/sbiu3.jpg)

TomaszR
08-09-2008, 09:46
Do tej pory wydawało mi się, że SB-800 wygląda na wielką, gdy jest doczepiona do aparatu... :-D

dame
08-09-2008, 10:17
Od półtora tygodnia mam sb900 i przyznam, ze nawigacja koleczkiem jest genialna (ken z calym szacunkiem, zdrowo przesadza ze zlozonoscia menu). Dostep do kompensacji ekspozycji, zmiany trybów jest błyskawiczny. W sobote zrobilem pierwszego slubniaka i rewelacyjnie sie spisywala ta lampa (fakt, ze dopalałem tylko cienie w jasnym świetle słonecznym). Nie zdarzyła mi się sytuacja, w której musiałem czekać na doładowanie lampy. Z tym ze trudno mi sobie wyobrazic kadry pionowe z ta lampa bez gripa (mam d80).

ADAS
08-09-2008, 10:31
Te kółeczko mogło by być troche wyżej bo mi sie na czole odciska.

Jeger
08-09-2008, 16:06
Mam pytanko, czy ta lampa jest taka ogromna jak mi sie wydaję, właśnie zamierzam kupić lampę (800 lub 900) ale szczerze przeraża mnie jej (tzn SB900) wielkość.
Specjalnie nie kupiłem batery paka do mojego aparatu żeby oszczędzić na wielkości (3 baterie zajmują mniej miejsca w torbie).
Proszę o wskazówki czy dla amatora będzie lepiej kupić SB800 i przewód TTL SC-29 czy dołożyć te 3 stówy do SB900 i na razie kabelek sobie podarować.
Ogólnie to byłem zdecydowany już na SB800 i kabel ale wiecie jak to jest, człowiek poczyta trochę forum i ma dylematy. Tylko błagam nie piszcie kup 900 i kabel i inne takie... interesuje mnie najbardziej ergonomia użytkowania tzn różnice w dostępie menu itd. co przemawia konkretnie za zakupem SB900, dodam jeszcze, że będę dopiero rozpoczynam swoją przygodę z lampą, i to wejście proszę pod uwagę. Mój aparat to D200.

Pozdrawiam

R
08-09-2008, 16:11
jest b. duza i niezgrabna. mi sie nie podoba, ale jesli lepiej rozklada swiatlo niz 800tka to chyba to jest wazniejsze niz paskudny wyglad.

Smurf
08-09-2008, 17:07
Wielu z zachwytem pisze o sterowaniu kółkiem, a przecież to nic innego jak naśladowanie lamp Canona, na które ci sami psy wieszali.

corckie
08-09-2008, 17:32
SB-900 wcale nie jest taka duza jak moze sie niektorym wydawac. Ja ostatnie lata korzystalem z Metza 54 mz4 i troche ciazyl na aparacie bez gripa (minolta 7d) ale bardzo szybko sie przyzwyczailem. Pare dni temu spotkalem kogos z D80 + SB800 i moje pierwsze wrazenie to bylo "ale ta lampa jest malutka !". Zawsze myslalem ze SB800, ex580 i metz 54 sa bardzo podobne rozmiarem, a tymczasem sabina jest przy metzu naprawde mala, a skoro da sie robic metzem to i 900-tka ;)

Smurf
08-09-2008, 19:05
SB-900 wcale nie jest taka duza jak moze sie niektorym wydawac. Ja ostatnie lata korzystalem z Metza 54 mz4 i troche ciazyl na aparacie bez gripa (minolta 7d) ale bardzo szybko sie przyzwyczailem. Pare dni temu spotkalem kogos z D80 + SB800 i moje pierwsze wrazenie to bylo "ale ta lampa jest malutka !". Zawsze myslalem ze SB800, ex580 i metz 54 sa bardzo podobne rozmiarem, a tymczasem sabina jest przy metzu naprawde mala, a skoro da sie robic metzem to i 900-tka ;)
Tylko Metz w następcy lampy, o ktorej piszesz poszedł inną droga , wymiary 58AF-1 zmniejszył.
SB900 jest wyrażnie większa i znacznie cięższa od owego Metza 58AF-1N.

żółto-czarny
08-09-2008, 19:23
Z tym ze trudno mi sobie wyobrazic kadry pionowe z ta lampa bez gripa (mam d80).
To możesz wykorzystać Sabinę jako uchwyt dla lewej ręki :wink: Ja po zakupie gripa nie wyobrażam już sobie nawet zdjęć pionowych bez lampy i bez gripa :) Na dłuższą metę czekają Cię dodatkowe zakupy.

corckie
08-09-2008, 22:17
Tylko Metz w następcy lampy, o ktorej piszesz poszedł inną droga , wymiary 58AF-1 zmniejszył.
SB900 jest wyrażnie większa i znacznie cięższa od owego Metza 58AF-1N.

Ale juz od mz54 lzejsza ;)

54mz4i = 480g
sb-900 = 410g

wiec na ten przyklad dla mnie to bedzie ulga w kwestii wagi.

jak dobrze pojdzie to do konca tygodnia bede mial sb-900, wtedy zdam relacje.

velaskez
09-09-2008, 05:05
holy crap!!! wielgachne bydle...cóż mnie się podoba, aczkolwiek z D80 bez gripa będzie wyglądać ciekawie, nie powiem...

ADAS
09-09-2008, 12:41
Wielkoś ma też zaletę, oddalając palnik od osi obiektyw-oko łatwiej unikniemy efektu czerwonychoczu.
Choć używając Sb 600 taki efekt zdarzył mi się może z 5 razy prze2 lata pracy 40000 mignięć, a w 900 już pierwszego dnia mm jednego zombi.

Jeger
10-09-2008, 14:47
Witam, mam szybkie pytanie, czy jako amator będzie mi się lepiej korzystać z SB800 czy z SB900?

matijas
10-09-2008, 14:55
a ja mam SB600 i starcza na to co robie
ciezkie pytanie...;)

ttb
11-09-2008, 00:08
na ciezkie pytanie - ciezka odpowiedz:
nie poczujesz roznicy:)

żółto-czarny
11-09-2008, 08:50
Zawodowiec czy amator, każdy chce prostej i szybkiej obsługi. A tu, póki co, 800-tka zbiera baty ;-)

ADAS
11-09-2008, 18:55
na ciezkie pytanie - ciezka odpowiedz:
nie poczujesz roznicy:)

Uwież poczuje, i w jakości i wielkości i cieżkości.

Smurf
11-09-2008, 22:49
Uwież poczuje, i w jakości i wielkości i cieżkości.
Mógłbyś to przyblizyc nieco, bo ja chyba nie bardzo wiem co masz na mysli pisząc "w jakości"

Mamrot
12-09-2008, 01:32
Witam, mam szybkie pytanie, czy jako amator będzie mi się lepiej korzystać z SB800 czy z SB900?
Jeżeli Cię stać na 100$ więcej to się nie zastanawiaj,
czy dla amatora, czy zawodowca... SB900!!!
Różnica w wadze to tylko 75g.
1. Zyskujesz pełen obrót 180 stopni w obydwu kierunkach, w SB800 w prawo tylko 90 stopni,
to naprawdę ważne i często gęsto nieodzowne.
2. Nie musisz wyjmować dyfuzora poniżej ogniskowej 24mm, dopiero poniżej 17mm,
czyli odpada dodatkowa uciążliwość.
3. Dla zaawansowanych, AF asistant działa poniżej 17mm, czyli kolejna ułomność wyeliminowana.
4. Możliwość równego oświetlenia płaszczyzny błyskiem bezpośrednim.
5. Intuicyjność menu, ergonomia klawiszologii i futerału, filtrologia... ech... :-D
6. Komunikacja z nowymi puszkami, czyli wykrywanie filtrów i dostosowanie balansu,
FXsy, DXsy, updayty, bajery rowery...

ADAS
12-09-2008, 09:31
Mam na mysli to,że po przesiadce z 600 pojawiały się nowe mozliwości choćby wybór rodzaju błusku co przekłada się na możliwosci i końcowy efekt, biała kartka w zestawie na stłe zamontowana (wczeniej wycinałem z pudełek po lodach i wiele innych mniej znaczących funkcji, które pomagają zrobić lepsze zdjęcie. Jesli chodi o ciężar to faktycznie to tylko 45 gram ale przeniesienie środka ciżkości doprowadza do wykręcani ręki podczas fotografowania pionowych kadrów. Ja przy D 300 bez BP miałem odcisk na palcu po 4 godzinach pracy.

Smurf
12-09-2008, 22:18
Mam na mysli to,że po przesiadce z 600 pojawiały się nowe mozliwości choćby wybór rodzaju błusku co przekłada się na możliwosci i końcowy efekt, biała kartka w zestawie na stłe zamontowana (wczeniej wycinałem z pudełek po lodach i wiele innych mniej znaczących funkcji, które pomagają zrobić lepsze zdjęcie. Jesli chodi o ciężar to faktycznie to tylko 45 gram ale przeniesienie środka ciżkości doprowadza do wykręcani ręki podczas fotografowania pionowych kadrów. Ja przy D 300 bez BP miałem odcisk na palcu po 4 godzinach pracy.
Problem w tym, że pytanie Jagera brzmiało :
czy jako amator będzie mi się lepiej korzystać z SB800 czy z SB900?
Co to ma wspólnego z SB600?

ADAS
13-09-2008, 08:24
To, że z każdą nowa innowacją, nawet amator może zyskać i końcowy efekt będzie lepszy, a łatwiejszy do uzyskania. Jeśli SB 900 lepeij błyska, rozprasza w sposób kontrolowany i robi inne rzeczy (niestety nie gotuje) to moim zdaniem wybór jest prosty. Podałem przykład mojego amatorskiego przejścia z 600 na 900 bo dzięki temu kolega może usłyszeć opinię kogoś kto błyskał słabszym a teraz ma lepsze.

wacki4
13-09-2008, 09:28
ADAS - wez uzywaj slownika i pisz po polsku, to forum, nie brudnopis...

i nie rozumiem waszego gadania o srodku ciezkosci... uzywam d300+sb900 bez gripa i nie mam zadnych problemów nawet po dobrych paru godzinach focenia...

The Structorr
13-09-2008, 10:17
Zawodowiec czy amator, każdy chce prostej i szybkiej obsługi. A tu, póki co, 800-tka zbiera baty ;-)

A no zbiera ale to raczej już czysty masochizm sprzętowy. Faktycznie poruszanie się po menu (nawet samo wejście) jest niewygodne, ale z drugiej strony ile w menu jest funkcji, które ustawia się więcej niż raz? Ano 1 (słownie: jedna!), mianowicie wł/wył trybów master/remote/su-4. Jak często się z tego korzysta (szczególnie posiadając jedną lampę)? Przełączanie trybów jest w sb-900 wygodniejsze ale bez przesady. Znacznie bardziej upierdliwe jest wł/wył lampy z body w którym nie ma wymuszenia braku błysku - strasznie mnie to czasem wkurza. Funkcja z które korzysta się najczęściej tzn. kompensacja siły błysku jest obsługiwana przyciskami góra/dól i dostępna bez wchodzenia do menu.

Reasumując: największą zaletą sb-900 dla mnie jest możliwość obracania palnika o 180 st w obydwie strony i możliwość szybkiego wł/wył lampy, reszta to kosetyka. Wadą natomiast jest rozmiar. Moja sb-800 w pionie, z przypiętym dyfuzorem bez problemów mieści się w torbie (tamrac pro 8 ), z sb-900 ta sztuka się nie uda, dyfuzor bym musiał po kieszeniach upychać.
Gdybym teraz miał kupić lampę, wybrałbym sb-900 ale moja poczciwa stara sabinka dalej błyska i jej wymieniał nie będę (co najwyżej dokupię jej kiedyś większą koleżankę)

Do kolegi który zastanawiał się co kupić, jeśli Cię stać to bierz sb-900. Kabelek zawsze możesz dokupić później.

Jeger
15-09-2008, 12:42
panie i panowie byłem w sklepie i pobawiłem się SB 900 jest super ale ten gabaryt !!!! ona jest poprostu GIGANTYCZNA nawet w porównaniu do SB800 z bateriami waży ponad 0,5kg, szczerze powiem, że to dla mnie największy dylemat właśnie przy wyborze 9setki, pomijając głośność tej lampy czuje sie trochę jak robocop. :) Na plusy to obracany palnik 180st i "magiczne" kółeczko. :)

Łukasz F.
15-09-2008, 12:59
heh, może już jutro będzie... to napisze, co myślę o niej:)

loki_p
15-09-2008, 14:09
Właśnie staje przed dylematem z tematu. Rozumiem że 900-tka to nowsza konstrukcja. Cena w stosunku do poprzedniczki niewiele wyższa. Tylko ten rozmiar... Czy zalety w stosunku do 800-tki przysłonią mi gabaryty nowej błyskotki? Gripa nie mam i raczej nie będę miał właśnie z powodów wagowo/gabarytowych.

Jeger
15-09-2008, 14:43
Ja usiadłem pomyślałem co JA potrzebuje i zdecydowałem się jednak na SB800, może kiedyś dokupię sobie SB900 albo SB1500 :)

Łukasz F.
15-09-2008, 14:51
ludziki, nie qmam, co wy macie za problem? jakieś jałowe dyskusje na temat wielkości i ciężaru lampy... bez sensu. Jesli chce sie wykorzystać coś więcej niż oferuje sb-800, to kupuje sb-900, jeśli nie, to zostaję przy starej lampie. Jeśli nowa ma być za ciężka, to biorę statyw lub zapisuje się na siłownię, ale nie marudzę, że może kupie, a może nie... bo za ciężka itp. szkoda gadania. pozdro 4 all

robin102
15-09-2008, 16:21
ludziki, nie qmam, co wy macie za problem? jakieś jałowe dyskusje na temat wielkości i ciężaru lampy...
Sprawa banalnie prosta. Na siłownie mnie nie stać i nie mam czasu. Choć bez wątpienia SB900 jest lampką mądrzejsza od SB800 to też mam dylemat bo potrzebuję zakupić jeszcze jednego błyskacza.
Jak się dyga np. 12 godzin ze sprzętem uwieszonym na ramieniu i na karczychu to każde 300 gram więcej zaczyna mieć znaczenie.
Kupił bym SB900 już dawno gdyby nie to, że jest przesadnie duża i mało poręczna jak przychodzi kręcić się ze sprzętem w tłumie albo tuż obok :(

Łukasz F.
15-09-2008, 16:53
Kupił bym SB900 już dawno gdyby nie to, że jest przesadnie duża i mało poręczna jak przychodzi kręcić się ze sprzętem w tłumie albo tuż obok :(

A jakies mocowanie boczne do lampy nie ulatwilo by sprawy? Tzn. w tym wypadku pytam z czystej ciekawosci. MZ ciezar bylby rownomierniej rozlozony i sprzet nie rzucalby sie tak w oczy

Jachu
15-09-2008, 17:17
Znalazłem jeszcze jeden duży PLUS na korzyść SB-900 - nie buja się w sankach tak jak SB800.

Łukasz F.
15-09-2008, 17:27
u mnie chyba bedzie juz w piatek:) za niecale 1230 zeta:). zobaczymy, czy rzeczywiscie "malenstwo" zasluguje na te ochy i achy:)

robin102
15-09-2008, 17:55
A jakies mocowanie boczne do lampy nie ulatwilo by sprawy? Tzn. w tym wypadku pytam z czystej ciekawosci. MZ ciezar bylby rownomierniej rozlozony i sprzet nie rzucalby sie tak w oczy
U mnie lampa zazwyczaj stoi na brackecie więc znacznie wyżej niż aparat. Bracket nie jest z tych za 500$ tylko taki za 200zł i za sztywny nie jest. Postawienie na jego stopce tak duzej lampy to może być ryzykowna sprawa. Już sobie wyobrażam jak by to wygladało. ufok jakiś normalnie bo i tak z bracketem człowiek wyglada jak terminator i postronni pytają po co te żelastwo przy aparacie.

loki_p
16-09-2008, 08:08
Kupił bym SB900 już dawno gdyby nie to, że jest przesadnie duża

Zrobiłbym dokładnie to samo jednak jest ale... Co w zamian za ten rozmiar? Lepsza guzikologi? Mniejsza moc? No w kropce jestem.

The Structorr
16-09-2008, 08:22
Znalazłem jeszcze jeden duży PLUS na korzyść SB-900 - nie buja się w sankach tak jak SB800.

Jeszcze :twisted:

core
16-09-2008, 13:02
Panowie, demonizujecie rozmiar SB-900 co najmniej jakby była dwa razy większa od 800-ki ;)

wacki4
16-09-2008, 13:07
a wagę jakby ważyła tyle co d300 z gripem i dlugim tele... nie odczuwa sie roznicy w normalnym uzytkowaniu a dopiero wprawione oko zauwaza ze jest 900 zamiast 800 na obudowie...

core
16-09-2008, 13:12
lub gdy stoją obok siebie na wystawie :D

Łukasz F.
16-09-2008, 20:59
:>

robin102
16-09-2008, 21:24
Panowie, demonizujecie rozmiar SB-900 co najmniej jakby była dwa razy większa od 800-ki ;)
Wygodni po prostu jesteśmy i nie dla szpanu dużego flesza potrzbujemy.

Ruppel
16-09-2008, 21:36
gabaryty ma sporo większe, to prawda, ale w użyciu, nawet kilkugodzinnym nie ma aż takiej różnicy bólu nadgarstków:)
Odnośnie szpanu, czy ja wiem, różnica w cenie niecałe 200Plz, a otrzymujemy produkt nowszy i bardziej dopracowany, czyli krok do przodu, a nie powrót do przeszłości, co już niestety można śmiało powiedzieć o 800tce, mimo tego że to nadal świetna lampa. Tak więc uważam że warto.

Smurf
16-09-2008, 21:46
gabaryty ma sporo większe, to prawda, ale w użyciu, nawet kilkugodzinnym nie ma aż takiej różnicy bólu nadgarstków:)
Odnośnie szpanu, czy ja wiem, różnica w cenie niecałe 200Plz, a otrzymujemy produkt nowszy i bardziej dopracowany, czyli krok do przodu, a nie powrót do przeszłości, co już niestety można śmiało powiedzieć o 800tce, mimo tego że to nadal świetna lampa. Tak więc uważam że warto.
Myślę, że nie bardzo wiesz o czym piszesz.
Wymień te bardziej dopracowane i jednocześnie przydatne w praktyce funkcje i jeżeli takie znajdziesz jeszcze napisz kiedy i do czego Ci sie przydały.

Ruppel
16-09-2008, 22:03
choćby łatwiejsza i bardziej intuicyjna klawiszologia, szybsze poruszanie sie po menu, obrót lampy.

Smurf
16-09-2008, 22:43
choćby łatwiejsza i bardziej intuicyjna klawiszologia, szybsze poruszanie sie po menu, obrót lampy.
Metz 58AF-1 oferuje podobne menu od bardzo dawna i nikt jakoś nie wpadał nad tym w zachwyt, ani nie pisał jaki to krok na przód, wręcz przeciwnie prawie wszystkim wtedy SB800 nawet pod tym wzgledem bardziej pasowała.
Jak czesto poruszasz sie po menu lampy w trakcie fotografowania, co wtedy ustawiasz i z czym tak naprawdę mialeś propblemy w SB800 jezeli jej w ogóle używałeś?

Ruppel
16-09-2008, 23:14
Nie używałem Metza, więc tutaj polemizować nie mogę, Sb 800 miałem i stwierdzam jedynie, że 900ka jest prostsza w obsłudze, kółko nastawcze pozwala szybko zmieniac parametry, np zoom i to w obie strony, bez konieczności "dziubania" w przyciskach, co w przypadku grubszych paluszków nie należy juz do przyjemności, zwłaszcza jak czas ucieka, a Ty przestrzelisz w ustwieniach i "dziubiesz" od nowa. Chodzi mi głównie o ergonomię! Jakością obie lampy są na bardzo podobnum poziomie, a nawet 800 jest odrobinę mocniejsza. Obecnie panująca miniaturyzacja nie przemawia na korzyśc 900tki, ale mimo tego że jest większa i niewiele cięższa idzie się do tego szybko przyzwyczaić.

core
16-09-2008, 23:17
mnie do SB-900 przekonał tranzystor IGBT zamiast tyrystora... co za tym idzie mniej prądu marnowane na ciepło w tym elemencie ;) poza tym krótszy czas ładowania do pełnej mocy.

wacki4
16-09-2008, 23:20
sb900:
-dluzej trzyma
-szybciej ładuje
-lepiej rozprasza swiatło [a co dopiero z dyfuzorem!]
-pozwala na uwypuklenie srodka i takie tam wariacje
-wygodne poruszanie sie po opcjach, zmiana ev etc.

a wielkosciowo i wagowo NIE JEST tak strasznie jak piszecie... ah musimy z alfem w koncu zrobic test porownawczy kilku lamp to moze sie wyjasni w praktyce co jest lepsze... mi jednak 900 przypadła do gustu i 800 uzywam tylko jak 900 sie przegrzewa lub jako remote w clsie czy su4.

Smurf
16-09-2008, 23:21
Nie używałem Metza, więc tutaj polemizować nie mogę, Sb 800 miałem i stwierdzam jedynie, że 900ka jest prostsza w obsłudze, kółko nastawcze pozwala szybko zmieniac parametry, np zoom i to w obie strony, bez konieczności "dziubania" w przyciskach, co w przypadku grubszych paluszków nie należy juz do przyjemności, zwłaszcza jak czas ucieka, a Ty przestrzelisz w ustwieniach i "dziubiesz" od nowa. Chodzi mi głównie o ergonomię! Jakością obie lampy są na bardzo podobnum poziomie, a nawet 800 jest odrobinę mocniejsza. Obecnie panująca miniaturyzacja nie przemawia na korzyśc 900tki, ale mimo tego że jest większa i niewiele cięższa idzie się do tego szybko przyzwyczaić.
Przeciez lampy SB od dawna komunikuja się z korpusem i nie trzeba tego robić ręcznie. Wiekszośc naprawdę użytecznych funkcji tak samo łatwo ustawia sie w ASB800 jak i SB900, zresztą często dostępne są również z poziomu korpusu.
Jak mawiał swego czasu A.L. - wicepremier naszego rządu, piszesz niestety tylko "konkrety ogólne".

kosacs
16-09-2008, 23:27
Nie wiem czy nie zostanę zaraz tu wyśmiany, ale zapytam.
Co myslicie o zestawieniu D-40x z SB-900?

core
16-09-2008, 23:31
Nie wiem czy nie zostanę zaraz tu wyśmiany, ale zapytam.
Co myslicie o zestawieniu D-40x z SB-900?

w instrukcji SB-900 jest wymieniony i nie ma przeciwwskazań ;)

Amon
17-09-2008, 05:47
W Polsce chyba nie bardzo jest się nad czym zastanawiać skoro różnica cenowa między SB-800 a SB-900 jest tak niewielka. A nie wydaje mi się, żeby SB-900 była niewypałem.
Czytając na temat SB-900 często trafiam na kwestię związaną z wyłącznikiem termicznym.
Jak to jest w praktyce? Czy faktycznie tak często lampa się wyłącza, można to odczuć w sensie irytacji czy raczej jest to niezauważalne – powiedzmy raz na 100 strzałów (pomijam momenty kluczowe podczas imprez, oczywiście wówczas to jest irytujące nawet gdy się zdarza raz na 1000 strzałów:().

yaqb
17-09-2008, 07:18
W Polsce chyba nie bardzo jest się nad czym zastanawiać skoro różnica cenowa między SB-800 a SB-900 jest tak niewielka. A nie wydaje mi się, żeby SB-900 była nie wypałem.
Czytając na temat SB-900 często trafiam na kwestię związaną z wyłącznikiem termicznym.
Jak to jest w praktyce? Czy faktycznie tak często lampa się wyłącza, można to odczuć w sensie irytacji czy raczej jest to niezauważalne – powiedzmy raz na 100 strzałów (pomijam momenty kluczowe podczas imprez, oczywiście wówczas to jest irytujące nawet gdy się zdarza raz na 1000 strzałów:().

Powiem Ci że SB900 mam praktycznie od dnia w którym weszła do sprzedaży i przegrzała mi się tylko raz, kiedy to sprawdzałem kiedy się przegrzeje:) ale błyskałem sobie dla zabawy w trybie M 1/1(o dziwo po ok 6-7 min była gotowa dalej do działania). A tak w normalnym użytkowaniu jeszcze mi się to nie zdarzyło a z lampą sporo focę.

wacki4
17-09-2008, 08:39
jaa mialem ostatnio 3 imprezy... i jak sie przegrzała tak nie chciała sie ochłodzić.. ale mam wyłączony czujnik termiczny i robie sporo bez niego - i nic jej na razie nie jest ;) i dzieje mi sie to nawet czasem bardzo czesto... a jaka melodyjke wtedy gra :D

Jeger
17-09-2008, 13:03
W Polsce chyba nie bardzo jest się nad czym zastanawiać skoro różnica cenowa między SB-800 a SB-900 jest tak niewielka. A nie wydaje mi się, żeby SB-900 była nie wypałem.

http://pl.youtube.com/watch?v=AQ63yTjgj2g

matijas
17-09-2008, 13:31
woow.
chyba jednak czas sie przerzucic z SB600, czasem jej czegos brakuje;)

Mamrot
17-09-2008, 13:52
Myślę, że nie bardzo wiesz o czym piszesz.
Wymień te bardziej dopracowane i jednocześnie przydatne w praktyce funkcje i jeżeli takie znajdziesz jeszcze napisz kiedy i do czego Ci sie przydały.
AF asistant działa z 14-24!!!
Wybacz, że nie opiszę czy jest to przydatne w praktyce :-D

Łukasz F.
17-09-2008, 16:37
Witam. W koncu odebralem maszynke ze sklepu... podpialem do D200 z gripem i... szczerze mowiac nie zauwazylem jakiejs kolosalnej roznicy wagowej. Faktycznie caly sprzet wyglada na troche wiekszy, ale bez przesady. Dobra, tyle opinii na poczatek. Trza isc poczytac instrukcje i maszynke przetestowac. BTW menu i obsluga rzeczywiscie lepsze niz w SB-900, ale trzeba sie troche przyzwyczaic.
pozdro 4 all

Jeger
17-09-2008, 18:28
Witam. W koncu odebralem maszynke ze sklepu... podpialem do D200 z gripem i... szczerze mowiac nie zauwazylem jakiejs kolosalnej roznicy wagowej. Faktycznie caly sprzet wyglada na troche wiekszy, ale bez przesady. Dobra, tyle opinii na poczatek. Trza isc poczytac instrukcje i maszynke przetestowac. BTW menu i obsluga rzeczywiscie lepsze niz w SB-900, ale trzeba sie troche przyzwyczaic.
pozdro 4 all

Możesz zrobić fotkę z D200 bez gripa żeby widać było proporcje wszyscy sobie zobaczą, najlepiej fotka do lustra jeśli możesz.

Pozdrawiam

pinio
17-09-2008, 18:32
W całym zakresie? Z jakim body używasz i czy na wszystkich polach AF działa?

yaqb
17-09-2008, 18:55

ten filmik już ktoś kiedyś linkował. Spróbuj tak zrobić z SB900 to sie przekonasz że się tak nie da.... bedziesz miał błysk średnio co 2-3 klatkę.
A na filmiku się tylko wydaję że błyska za każdą klapnięciem migawki.

Łukasz F.
17-09-2008, 19:05
Możesz zrobić fotkę z D200 bez gripa żeby widać było proporcje wszyscy sobie zobaczą, najlepiej fotka do lustra jeśli możesz.

Pozdrawiam

to jest pytanie czy ironia?:)

Smurf
17-09-2008, 21:48
Wybacz, że nie opiszę czy jest to przydatne w praktyce :-D
A masz Nikkora 14-24, czy tylko sobie piszesz?
Ja nie mam, ale z tego co wiem ze środkowym czujnikiem AF działa wspomaganie AF w SB800, a to praktycznie każdemu wystarczy.

Mamrot
17-09-2008, 22:27
W całym zakresie? Z jakim body używasz i czy na wszystkich polach AF działa?

D3, wspomaganie dla 14-24 działa w całym zakresie.
W instrukcji aparatu, ani SB 900 nic nie ma o ilości punktów,
Testując, nie widzę, aby któryś z punktów nie działał.

A masz Nikkora 14-24, czy tylko sobie piszesz?
Zgadnij.

Ja nie mam, ale z tego co wiem ze środkowym czujnikiem AF działa wspomaganie AF w SB800, a to praktycznie każdemu wystarczy.
Ano w SB-800 wspomaganie poniżej pewnej ogniskowej się wyłącza,
u mnie poniżej 17mm u innych poniżej 24mm a na SB900 działa.
Wątek o tym problemie (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60341)
Mnie środkowy punkt wystarcza, ale pinio być może nie, więc pyta, więc odpowiadam.

Smurf
17-09-2008, 22:44
Ano w SB-800 wspomaganie poniżej pewnej ogniskowej się wyłącza,
u mnie poniżej 17mm u innych poniżej 24mm a na SB900 działa.
Wątek o tym problemie (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60341)
Mnie środkowy punkt wystarcza, ale pinio być może nie, więc pyta, więc odpowiadam.
Ano chyba masz nieścisle dane - mam Fuji S3pro, SB800, Tamrona 17-50, Tokinę 12-24 oraz parę dluższych obiektywów i wspomaganie AF w SB 800 nie wyłącza się nigdy.
Chyba mylisz wspomaganie centralnego pola AF z tzw szerokokątnym wspomaganiem AF, które rzeczywiscie zależy od ogniskowej obiektywu i użycia paratu z CLS.

tysszek
17-09-2008, 22:50
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tu:)

Czy spotkał ktoś się z takim problemem że na SB-900 wyszedł mu err zoom czy coś takiego?! Robiłem ostatnio zdjęcia na imprezie i mi tak ze 3 razy wyskoczyło. Pomaga wyłączenie i włączenie lampy :)

Mamrot
18-09-2008, 00:00
Ano chyba masz nieścisle dane - mam Fuji S3pro, SB800, Tamrona 17-50, Tokinę 12-24 oraz parę dluższych obiektywów i wspomaganie AF w SB 800 nie wyłącza się nigdy.

Mogę mieć nieścisłe dane, ale mój D3 z 14 i AF w SB-800 jak również w tym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60341) nie działa.
Fuji S3pro to APS, czyli twoje 12 to dla lampy 18mm,
W D70 AF-assist z 10mm też nie działał.

Chyba mylisz wspomaganie centralnego pola AF z tzw szerokokątnym wspomaganiem AF, które rzeczywiscie zależy od ogniskowej obiektywu i użycia paratu z CLS.
Nie wiem o czym piszesz, być może nie doczytałem, możesz wyjaśnić?

Smurf
18-09-2008, 00:50
Mogę mieć nieścisłe dane, ale mój D3 z 14 i AF w SB-800 jak również w tym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60341) nie działa.
Fuji S3pro to APS, czyli twoje 12 to dla lampy 18mm,

Lampa SB800 nie odróżnia FF(FX) od DX - dla niej 12 mm to po prostu 12mm.

Nie wiem o czym piszesz, być może nie doczytałem, możesz wyjaśnić?
Str. 62 instrukcji obsługi lampy.

Niedzwiedz
18-09-2008, 01:13
zrobilem sb900 ze 4500 foti nie mam zadnych Errorow , tyle ze zoom to chodzi glosno;)przy zmanie szkiel sychac w nieboglosy

Jeger
18-09-2008, 08:18
to jest pytanie czy ironia?:)

prośba :)

Łukasz F.
18-09-2008, 09:58
Jeger, zatem Twoja prośba zostanie spełniona:) suun

Łukasz F.
18-09-2008, 16:05
A zatem wstawiam fote D200 + SB 900

źródło (www.fotosik.pl)

Łukasz F.
18-09-2008, 18:10
ak najtaniej nabyć 900, nie na firmę, bez FV, ale z pewnego źródła, nie kradzioną. Czy cena 1250 to cena imfoto dla forumowiczów?

gietrzy, kupowałem lampe w Balta w Gdańsku - cena 1229 zł z dostawą do domu:)

corckie
22-09-2008, 21:31
Takie pytanie : czy wam tez wbudowana klapka dyfuzora tak skacze ? Sprezynka, ktora powinna trzymac klapke jest mooocno luzna i jak ide z aparatem pochylonym do ziemii to przy kazdym kroku dyfuzor podskakuje i odbija sie od palnika, robiac przy tym irytujacy halas. Ten typ tak ma czy z moja sprezynka cos nie tak?

yaqb
22-09-2008, 21:44
Takie pytanie : czy wam tez wbudowana klapka dyfuzora tak skacze ? Sprezynka, ktora powinna trzymac klapke jest mooocno luzna i jak ide z aparatem pochylonym do ziemii to przy kazdym kroku dyfuzor podskakuje i odbija sie od palnika, robiac przy tym irytujacy halas. Ten typ tak ma czy z moja sprezynka cos nie tak?

jest jedno wyjście by pozbyć się tego "irytującgo hałasu", schowaj klapkę dyfuzora. Wyciągaj ją tylko przed robieniem zdjęć i chowaj po skończeniu i po problemie.

buskibj
22-09-2008, 21:46
skacze skacze :)może nie aż tak jak piszesz,ale fakt jest taki,że "lata"

Amon
30-09-2008, 18:49
Krótkie pytanie. Jak jest z gwarancją na SB-900, 12 miesięcy czy 24 miesiące?
Trzeba rejestrować produkt na Nikonie, żeby mieć pełną 24 miesięczna gwarancje?
Różne informacje można znaleźć w sieci, trochę to zamydlone.

żółto-czarny
30-09-2008, 21:58
Rejestracja produktu nie wplywa na wydłużenie gwarancji. Tylko 1 rok :(

Kojak
03-10-2008, 22:42
A ja sie tak jeszcze zapytam !!(nie wiem czy było bo nie czytałem wszystkich postów)
Dlaczego SB900 jest tańsza od SB800 >>http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1,a3.bhtml

Łukasz F.
04-10-2008, 00:40
A ja sie tak jeszcze zapytam !!(nie wiem czy było bo nie czytałem wszystkich postów)
Dlaczego SB900 jest tańsza od SB800 >>http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1,a3.bhtml

bo byc moze ktos wstawil odwrotnie zdjecia;)

mmmx
14-10-2008, 18:12
nie wiem czemu ale jest to poprawna cena, ponieważ zamówiłem SB-900 i na rachunku mam mniejszą cenę:] już niedługo dojdzie do mnie :D

Spidi
15-10-2008, 00:36

może poprostu 800tka pochodzi z jakiegoś wcześniejszego zatowarowania i poprostu kupili ją wcześniej, w cenie wyższej niż ta za jaką obecnie towarowali sie SB900 i stąd może wynikać ta różnica...

qamil_d_dg
01-11-2008, 20:45
Mam pytanie. Czy SB900 dobrze działa z D70? Jestem na etapie zakupu.

wlopis
02-11-2008, 17:54
Moim zdaniem TAK, duży plus to funkcja rozpoznawania formatu matrycy FX czy DX, minus to gorsza wspólpraca z analogami ( np. F100, F80 ...). Rozpoznawanie formatu matrycy mz pozwoli na 100% wykorzystanie jej mocy, będzie oświetlac dokładmie to co "widzi" Twój obiektyw, problem cropa odpada. :)

Jeger
03-11-2008, 12:30
...a ja wybrałem do mojego D200 Sb-800, tylko ze względu na gaaabaryty. Dość dużo chodzę z aparatem i torbą i statywem, więc optymalizuje ciężar ekwipunku, np. mam 3 baterie ale bez b-paka statyw tez kupiłem w wersji lajt (dobrej jakości :)). Jak się tak policzy to człowiek może zaoszczędzić kilka kg na wszystkim. Przy chodzeniu kilku kilometrów "z buta" to się opłaci. :)) Zresztą widziałem tyle pięknych zdjęć nawet na tym forum zrobionych z SB-800, że się długo nie zastanawiałem nad wyborem.

Poza tym zawsze można, przecież w przyszłości dokupić SB-900 albo SB-1000 :) jak zmienię matrycę na FX.

Pozdrawiam serdecznie.

ESOX
14-11-2008, 14:29
jak rozwiązałem problem czy 600 czy 800 to teraz
jest 900 i myślę czy 800 czy 900 eh... różnica jak biorę na raty niezauważalna
więc wezmę pewnie 900. Mam nadzieje, że jako amator sobie poradze ;-)

czy na d70s lampa ,,wykryje" czy to DX czy FX ?
jak to przez matrycę sprawdza?

i tak z ciekawości SB 900 to made in Japan?

Kosti68
14-11-2008, 16:34
Tez na poczatku mialem problem czy wziac 900 ze wzgledu na gabaryty...ale jak juz ja dostalem....to wcale nie jest taka wielka jak wyglada na niektorych fotografiach...a mozliwosci w niej jest tak duzo... naprawde super lampa ....robi super fotki.

borregaard
14-11-2008, 19:41
Tez na poczatku mialem problem czy wziasc 900 ze wzgledu na gabaryty...ale jak juz ja dostalem....to wcale nie jest taka wielka jak wyglada na niektorych fotografiach...a mozliwosci w niej jest tak duzo... naprawde super lampa ....robi super fotki.

Wyrzuć resztę.....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

Polsar74
14-11-2008, 23:12
1. czy na d70s lampa ,,wykryje" czy to DX czy FX ?
jak to przez matrycę sprawdza?

2. i tak z ciekawości SB 900 to made in Japan?

odp.1 wykryje

odp.2 - tak

ESOX
16-11-2008, 17:56
ja już zdecydowałem SB 900

wiem, że do mojego amatorskiego pstrykania wystarczyłaby SB 600 ale jak trochę się rozwinę, zminię d70s na coś innego nie chcę sobie mówić np: za rok ,,kurcze brakuje tego, tego i tego". U mnie oprócz wymienianych zalet zdecydowała przyszłość (pewnie coś powstanie nowszego ale pewnie nie z prędkością puszek...zresztą poamrtwimy się jak wyjdzie D4XS;-) )

ale swoją drogą zawsze tu (na forum) że model niższy jest ,,zjeżdżany" Zawsze w konfrontacji 600 i 800 (jak nie było jeszcze skoku technologicznego - SB 900, D3, D700) pisano bardzo często o ile słabsza jest 600tka, o ile 600tka ma mniejsze wyposażenie itp. przecież wiadome jest 800 jest klasę wyżej i w konforntacji 600 wypadnie gorzej ale te dwie lampy mogły (mogą) służyć dla różnych osób tak samo dobrze. Czynnik cena - jest bardzo istotny! a wiele osób używa lampy ,,dodatkowo" a nie jak dla wielu profesjonalistów ,,częśc niezbędna"
Myślę, że w tych wszystkich naszych testach i opiniach trzeba brać pod uwagę ,,amatorów" i ,,półprof" (sorki za określenie) nie tylko profesjon.
Jest na pewno duże grono dwucyfrowiczów (D40-D90), którzy czytają o ile słabsza jest 600tka. od 800tki czy 900tki
a do ich potrzeb wystarczy 600.

CHOĆ PO TYM MAŁYM CZY DUŻYM SKOKU TECHNOLOGICZNYM WIELE OSÓB TAK JAK JA ZA PLUS UZNA PRZYSZŁOŚĆ I KUPI 900 PAMIĘTAJMY (SZCZEGÓLNIE JAK POWSTANIE COŚ W RODZAJU SB 600s LUB SB 650) ŻE TE NIŻSZE MODELE TO TEŻ ŚWIETNA SPRAWA. Ktoś potem tygodniami rozkminia co wybrać, zamiast już dawno nie męczyć się wbudowną.....

Ja wziąłem z rtv agd na raty (30x0) - nie wiem czemu jest tańsza od 800tki....

moonrage
16-11-2008, 19:57
ja dokonałem prostego wyboru i kupiłem sb-900 w FJ :) Szkoda, że aparatu jeszcze nie mam nowego :P

Kosti68
16-11-2008, 21:24
ja już zdecydowałem SB 900

wiem, że do mojego amatorskiego pstrykania wystarczyłaby SB 600 ale jak trochę się rozwinę, zminię d70s na coś innego nie chcę sobie mówić np: za rok ,,kurcze brakuje tego, tego i tego". U mnie oprócz wymienianych zalet zdecydowała przyszłość (pewnie coś powstanie nowszego ale pewnie nie z prędkością puszek...zresztą poamrtwimy się jak wyjdzie D4XS;-) )

ale swoją drogą zawsze tu (na forum) że model niższy jest ,,zjeżdżany" Zawsze w konfrontacji 600 i 800 (jak nie było jeszcze skoku technologicznego - SB 900, D3, D700) pisano bardzo często o ile słabsza jest 600tka, o ile 600tka ma mniejsze wyposażenie itp. przecież wiadome jest 800 jest klasę wyżej i w konforntacji 600 wypadnie gorzej ale te dwie lampy mogły (mogą) służyć dla różnych osób tak samo dobrze. Czynnik cena - jest bardzo istotny! a wiele osób używa lampy ,,dodatkowo" a nie jak dla wielu profesjonalistów ,,częśc niezbędna"
Myślę, że w tych wszystkich naszych testach i opiniach trzeba brać pod uwagę ,,amatorów" i ,,półprof" (sorki za określenie) nie tylko profesjon.
Jest na pewno duże grono dwucyfrowiczów (D40-D90), którzy czytają o ile słabsza jest 600tka. od 800tki czy 900tki
a do ich potrzeb wystarczy 600.

CHOĆ PO TYM MAŁYM CZY DUŻYM SKOKU TECHNOLOGICZNYM WIELE OSÓB TAK JAK JA ZA PLUS UZNA PRZYSZŁOŚĆ I KUPI 900 PAMIĘTAJMY (SZCZEGÓLNIE JAK POWSTANIE COŚ W RODZAJU SB 600s LUB SB 650) ŻE TE NIŻSZE MODELE TO TEŻ ŚWIETNA SPRAWA. Ktoś potem tygodniami rozkminia co wybrać, zamiast już dawno nie męczyć się wbudowną.....

Ja wziąłem z rtv agd na raty (30x0) - nie wiem czemu jest tańsza od 800tki....

A masz juz ta lampe, czy czekasz na realizacje...ja sie po jakims czasie wkurzylem i zrezygnowalem z kupna u nich...kazali mi nie wiem ile czekac...ciezko z tymi lampami w polsce.Wiec kupilem w Niemczech ...chociz bylo drozej.

ESOX
16-11-2008, 23:24
czekam na info....
nie lubie u nich ale warunki ich przy moich warunkach pracy......odpowiadają mi (wziąłem jeszcze obiektyw...)

Zolty
16-11-2008, 23:45
Mam SB-900 i nadal się jej uczę. Jeśli miałbym wymienić wady to:
- na pierwszym miejscu brak kompatybilności wstecz ze starszymi aparatami Nikona (brak d-TTL)
- lekkie luzy w sankach, do tego stopnia że środkowe pole AF potrafi "widzieć" tylko krawędź czerwonego wzorka
- hałaśliwy "zoom"
- AF lampka mogłaby być silniejsza

I jeszcze coś - choć to niekoniecznie wina lampy: kiedy używam lampy do wspomagania AF, większość (zdecydowana) zdjęć jest nie trafiona. Z użyciem AF lampki w aparacie wyniki są znacząco lepsze. Nie obwiniam "czerwonego" wzorka i lampy, bo może to być wina puszki albo obiektywów ze śrubokrętem a nie z AF-Sem (a może moja - pierwszy raz używam lampy do wspomagania AF) - ale nie podoba mi się to zdecydowanie.

Nigdy lampa nie wykazała najmniejszych oznak "przegrzania" a zdarzały jej się serie mocnych błysków (Uzywana zawsze z Eneloop'ami).

Najkon
17-11-2008, 20:10
Witam!!

Przeczytalem caly watek odnosnie porownania lamp SB800 i SB900 i jedyne co mozna z tego wyciagnac to ze SB900 jest wielka i mase mielenia na ten temat i ze ma "blogoslawione" kolko.

Ja jako osoba ktora stoi przed wyborem pierwszej w zyciu lampy blyskowej prosze o jakies konkretne rady co mi sie rzeczywiscie przyda czy warto wydac wiecej kasy ( bez komentarzy "jak cie stac to kup"). Mam Nikona D50 i tu jest kolejne pytanie czy nie bedzie problemu z kompatybilnoscia SB900 z D50?

Tak naprawde nie wiem na co zwracac uwage i co jest dla mnie wazne (nie mam kompletnie wiedzy nt lamp).

Prosze o konstruktywna rade poniewaz nie chce latac z SB900 bo tak, skoro jej nie wykorzystam.

ESOX
17-11-2008, 22:32
to zależy do czego jest Ci potrzebna lampa. Czy w ,,oświetleniu" chcesz się rozwijać itp.?
Są osoby, które bez lampy żyć nie mogą, są też tacy co mają i używają bardzo rzadko.

Jak potrzebujesz działać na kilku lampach, jakieś zdalne wywoływanie, może z czasem rozwój, studio itp. bierz SB 900, przyszłościowo, za jakiś czas jak zmienisz puszę wykorzystasz wiele innych rzeczy z SB900

Jak wiesz, że lampa jest ci potrzebna tylko czasem, np: do uwypuklenia, lub by jakąs imprezkę ,,oświetlić", lub by czy czasem w ciemnych miejscach móc robić łatwiej foty, jak z góry wiesz, że nie korzystał z zaawansowanych systemów bezprzewodowych oświetleń to może lepiej będzie kupić SB 600. Nawet jak w przyszłości zmienisz na inne body, jesli będziesz potrzebował tylko do tego lampy lepsza będzie SB 600 - zaoszczędzisz dużo kasy, może dołożysz na jakiś obiektyw, statyw itp.

Nie zachęcam na 600 ani na 900. Pomyśl jak bardzo i co jest naprawde Ci potrzebne.
- Może chcesz tylko czasem cos doświetlić niezależnie od puszki a resztę dołożyć na inny sprzęt weż wtedy SB600= ok.650zł lub ok25zł na 30 rat ;-))
- Może chcesz bardzo pobawić się lampą, rozwijać ten temat, w przyszłości bierz SB 900 - jak z duża, za droga za....
zamiast SB 900 masz do wyboru 800tkę
Naprawdę pomyśl do czego Ci się to przyda
Tu jest kliku forumowiczów z trzycyfrowymi puszkami i wystarcza im 600tka
a są tacy co mają 2 cyfrowe nikony (D40-D90) i jedna lampa 800/900 im nie wystarcza ;-) mają 2 lub używają więcej...

moonrage
17-11-2008, 23:22
i jestem JA - taki jeden co sprzedał D60, kupił SB-900 i ma ją, potem kupił D80 ale jeszcze go nie ma :P
(sorry za OT ale to taki żarcik mały)

Tommy
17-11-2008, 23:58
Jak potrzebujesz działać na kilku lampach, jakieś zdalne wywoływanie, może z czasem rozwój, studio itp. bierz SB 900, przyszłościowo, za jakiś czas jak zmienisz puszę wykorzystasz wiele innych rzeczy z SB900

wiadomo sb900 przyszłościowo bo można będzie choćby za 10lat soft zmienić, ale co takiego ma więcej niż sb800 przy zdalnym wyzwalaniu i co w tym wypadku jest w niej przyszłościowego? Jak w przyszłości studio to tylko 'duże' pioruny.

Ja tylko dodam od siebie że akurat miałem luźny grosz i chciałem 2x sb900 i szukałem argumentu który pozwoli mi wytłumaczyć czemu lepiej brać te 'nowsze' od tych 'starych', ale jak dla mnie nic takiego się nie znalazło (i tu podkreśle jak DLA MNIE). Więc jednak wybrałem oszczędność 600zł i osiemsetki, których wypunktuje dla mnie istotne plusy:
-waga i rozmiar- biorąc na rower czy narty na 10h przygody z plecakiem każdy gram jest ważny, a tu oszczędzam ich ponad 100 :) i do tego ciut miejsca
-koszyczek na piąty aku (tu chodziło mi głównie o tryb FP i jego moc/szybkosc i w sumie nie dowiedziałem się od nikogo czy mi to coś da czy nie, ale lepiej mieć niż nie :P )
-cena (jednak raduje się z tej oszczędności, a dodatkowo w fotach jakie robię, raz na rok następuje kres jakiejś lampki więc zawsze to jakiś ciut mniejszy ból w razie wypadku)
-no i liczba przewodnia o 4 jednostki większa

albo ze mnie wyjątkowy człek specjalizujący się w wąskim temacie, albo mam klapki na oczach, ale jestem dumny z decyzji że jednak staruszke 800 nabyłem :)

Stach2008
18-11-2008, 17:42
czekam na info....

A kiedy zamówiłeś? Bo ja zamówiłem 29.10 i jak na razie głucha cisza....

RBT
19-11-2008, 00:04
Można wyczytać było o wielu zaletach SB900, ale czy ktoś sprawdził równomierność rozsyłu światła przy różnych ogniskowych?

Kosti68
19-11-2008, 10:35
W Euro Agd nic nigdy nie wiedza...napisalem do nich maila z i teraz po prawie dwoch tygodniach dopiero sie ktos odezwal. Oni sobie robia tam jaja z klientow.

Zolty
19-11-2008, 10:47
Można wyczytać było o wielu zaletach SB900, ale czy ktoś sprawdził równomierność rozsyłu światła przy różnych ogniskowych?

Mógłbym sprawdzić na białej ścianie, bez testów - tyle że wieczorem.
Na razie mogę powiedzieć że w normalnym trybie brzegi są trochę słabiej naświetlone, ale przy "równomiernym" jest bardzo OK. Oczywiście "uwypuklenie środka" daje piękną "winietę".

ESOX
19-11-2008, 11:59
wiadomo sb900 przyszłościowo bo można będzie choćby za 10lat soft zmienić, ale co takiego ma więcej niż sb800 przy zdalnym wyzwalaniu i co w tym wypadku jest w niej przyszłościowego? Jak w przyszłości studio to tylko 'duże' pioruny.

Ja tylko dodam od siebie że akurat miałem luźny grosz i chciałem 2x sb900 i szukałem argumentu który pozwoli mi wytłumaczyć czemu lepiej brać te 'nowsze' od tych 'starych', ale jak dla mnie nic takiego się nie znalazło (i tu podkreśle jak DLA MNIE). Więc jednak wybrałem oszczędność 600zł i osiemsetki, których wypunktuje dla mnie istotne plusy:
-waga i rozmiar- biorąc na rower czy narty na 10h przygody z plecakiem każdy gram jest ważny, a tu oszczędzam ich ponad 100 :) i do tego ciut miejsca
-koszyczek na piąty aku (tu chodziło mi głównie o tryb FP i jego moc/szybkosc i w sumie nie dowiedziałem się od nikogo czy mi to coś da czy nie, ale lepiej mieć niż nie :P )
-cena (jednak raduje się z tej oszczędności, a dodatkowo w fotach jakie robię, raz na rok następuje kres jakiejś lampki więc zawsze to jakiś ciut mniejszy ból w razie wypadku)
-no i liczba przewodnia o 4 jednostki większa
albo ze mnie wyjątkowy człek specjalizujący się w wąskim temacie, albo mam klapki na oczach, ale jestem dumny z decyzji że jednak staruszke 800 nabyłem :)

nie neguje Twojego wyboru. Ktoś inny powie ,,a czym się różni 400setka oprócz takich minusów jak: .................... mnie wystarcza a ile kasy w kieszeni" Też będzie miał rację i kasę w kieszeni. Dlatego napisałem to zalezy komu co potrzebne Tobie wystarczy 800tka, komuś 600 a inny wezmie 400. Oczywiście niby różnice między 800 a 600 są małe ale bez urazy nie przekonasz mnie, że ktoś tam wymyślił tą lampę bez jakiejś małej wizji przyszłości tylko z zamysłem ,,ma być większa od 800 i ma być nie zgrabna"

************************************************** *********************************
800 była zrobiona i wsytawiona w premierze dla Nikon D2H
900 dla D700, D3
Nie znam się dokładnie jakimi elementami, materiałami składano 800 a jakimi 900, no ale nikon nie wypuścił tej lampy po to by pokazać, że może zrobić większa ;-). Powtarzam wszystko zależy od tego co komu potrzebne i jak zapatruje się na ten problem. Ale twierdzenie iż lampa i ten rozwój to nie przyszłość jest błędne. A moc błysku niczego nie rozwiązuje - Podobnie samochody jakiś czas temu 2.0 litorwy silnik to nie to samo co obecne rozwiązania w 1.6, 1.8. Są inne, różne nie znaczy, a moc ma może (i często jest) w nich większa. Wiele parametrów będzie różncy i w aparatach i samochodach. Moc błysku to nie najważniejsza rzecz.

Może dla Ciebie 900 i wykrywanie matrycy FX DX, inne materiały, rozwiązania (co by nie mówić nowsze) plus takie malutkie rzeczy jak to, że
900 ma:
- zwiększony zakres obrotu w osi pionowej – teraz jest to 360 stopni
- sposób mocowania filtrów - teraz służy do tego specjalny uchwyt (holder)
- specjalny sensor, rozpoznaje rodzaj zamocowanego filtra (wyświetlana jest na monitorku LCD, wartość korekty temperatury barwowej emitowanego światła jest również przekazywana do korpusu aparatu)
- włączanie trybów sterowania bezprzewodowego systemu CLS w modelach poprzednich wymagało to skorzystania z menu ustawień, w SB-900 tryb pracy lampy wybieramy dźwignią, która równocześnie służy do włączania lampy.
- inny wyświetlacz -graficzny pokazuje dane dokładniej - wyświetla położenie palnika, pole krycia obiektywu, rodzaj założonego filtra czy stopień naładowania akumulatorów.
- możliwość aktualizacji oprogramowania lampy z poziomu aparatu
- możliwość uszczelnienia ( gumowe kołnierze – uszczelki, zabezpieczające równocześnie stopkę lampy i aparatu)
- Lens Coverage:17 to 200mm (w 800tce 24 to 105mm)
- czas łądowania
Recycle Time (Lithium) 4.5 seconds (800tka - 6 sekund)
Recycle Time (Ni-MH) 2.3 seconds (800tka - 2,7sekund - i to w nierównej walce, broniąc się Quick Recycle Battery Packiem SD-800 - i złośliwiec odparłby będzie w 800tka za cieżka, za duża i szpetna ;-)
+ może jeszcze o czmś zapomniałem....

to nic szczególnego dla Ciebie nie dla kogoś to są istotne zmiana.

Chodzi mi o to, że dla Ciebie 800 jest oki i wystarcza dla kogoś 900 tez bedzie oki i bedzie ,,skokiem w przyszłość". Ktoś może pstrykać tylko w deszczu i te dodatkowe uszczelki będą istotną sprawą....Mój kolega ostatnio kupił SB 400 do swojejgo nikona (zwolennik zastanego światła) mówi ale fajna lampa - na imieninach się sprawdziła (wystaczyło) dobrze, że nie wywaliłem kasy na droższe modele.

ESOX
19-11-2008, 12:12
Status mojego zamówienia to ,,Kompletowanie zamówienia" jak czytałem szczegóły i ich regulamin wiem, że mają 14 dni...:-(. Co prawda zaznaczyłem, że odbiór u nich więc mam nadzieje, że szybciej. W zamówieniu jeszcze obiektyw. Wymyśliłem sobie na koniec pewien temat późno jesienny a w weekend ma być śnieg....musieli by dziś lub jutro to może w piatek.....a dobra nie myśle, czekam, czekam......i wiem, że pewnie to potrwa, no cóż - nie było gotówki, zdecydowałem się na raty...ot teraz mam

szondelka
19-11-2008, 12:40
a ja mam takie krótkie pytanko dot. Sb900
czy nie będzie problemu w połączeniu z Fuji s5 PRO ???
Ma ktoś taki zestaw i może coś na ten temat napisac ???

Stach2008
19-11-2008, 14:50
Status mojego zamówienia to ,,Kompletowanie zamówienia" jak czytałem szczegóły i ich regulamin wiem, że mają 14 dni...:-(. Co prawda zaznaczyłem, że odbiór u nich więc mam nadzieje, że szybciej. W zamówieniu jeszcze obiektyw. Wymyśliłem sobie na koniec pewien temat późno jesienny a w weekend ma być śnieg....musieli by dziś lub jutro to może w piatek.....a dobra nie myśle, czekam, czekam......i wiem, że pewnie to potrwa, no cóż - nie było gotówki, zdecydowałem się na raty...ot teraz mam

Mi dzisiaj Pani z euro odpisała że lampy będą dostępne po 26 listopada. Czyli czas oczekiwania z 14 dni wydłużył się prawie do miesiąca.

JED
19-11-2008, 14:51
- inny wyświetlacz -graficzny pokazuje dane dokładniej - (...) czy stopień naładowania akumulatorów.

A to nie jakas nowosc? Bo mowia, ze 900 tego nie ma!

Zolty
20-11-2008, 09:55
SB 900 nie pokazuje stanu naładowania akumulatorów, ma tylko wbudowany dwufunkcyjny wskaźnik rozładowania - kiedy przestaje błyskać to znaczy że akumulatory są rozładowane albo że coś się popsuło ;)

qah
20-11-2008, 10:36
sb900:
-dłużej trzyma
-szybciej ładuje
-lepiej rozprasza światło
-pozwala na kontrolę rozkładu światła
-wygodne i dużo szybsze poruszanie się po menu
-zmiana firmwaru
-ma wyższy i większy palnik
-rekordowy i szybki zoom 17-200!
-praca z org. dyfuzorem na najwyższym poziomie
Do tego wydali już poprawiony soft 5.02.
Przesiadłem się z SB800 i nie żałuje.

Spinner
20-11-2008, 11:08
Ino dlaczego nie podziala z moim F100 w TTL?;-( Dobija mnie cos takiego... :-(

Pzdr
Spinner

qah
21-11-2008, 10:35
Ino dlaczego nie podziala z moim F100 w TTL?;-( Dobija mnie cos takiego... :-(

Pzdr
Spinner

Przecież to typowa sabina do cyfry, więc w dzisiejszej epoce to nic dziwnego.

Łukasz F.
21-11-2008, 11:09
sb900:
-dłużej trzyma

ile dokladnie u ciebie trzyma? w jaki sposob to mierzysz, iloscia błyskow (na jakich aku?) czy dlugoscia lezakowania aku w lampie bez jej uzywania?
chetnie dowiem sie czegos wiecej, bo w mojej naladowane aku trzymaja z lekko ponad tydzien w lampie bez jej uzywania. a potem jak juz ja wlacze, to pojawia sie znak pustej baterii:(

qah
21-11-2008, 11:23
ile dokladnie u ciebie trzyma? w jaki sposob to mierzysz, iloscia błyskow (na jakich aku?) czy dlugoscia lezakowania aku w lampie bez jej uzywania?
chetnie dowiem sie czegos wiecej, bo w mojej naladowane aku trzymaja z lekko ponad tydzien w lampie bez jej uzywania. a potem jak juz ja wlacze, to pojawia sie znak pustej baterii:(

Z accu sanyo 2700 na przeciętnej uroczystości ślubnej robię ok. 600błysków z SB800 robiłem max 500.Teraz lampa leży z accu już miesiąc a pstrykam od czasu do czasu (zrobiłem ok. 250 fot w tym czasie) i baterie ok.Ładują tak jak full naładowane.Testowałem inne acuu i sanyo 2700 u mnie spisują się najlepiej, nawet biją eneloopy z wydajnością-polecam szczerze!

ROBINW
21-11-2008, 11:48
Moje skromne 3 grosze, zawsze lepiej mieć zapas mocy, a ci którzy posiadają już lampy to czy często je zmieniają? Najlepiej kupić dobrą sprawdzoną i przetestowaną przez wielu użytkowników niż ... ja polecam tą co mam...

h2o
21-11-2008, 12:34
To ja też się dorzucę. Kupiłem kilka dni temu SB-800, bo:
- miałem już dużą lampę Pentax FGZ-540 AF i przy niej SB-800 wygląda naprawdę tandetnie ;-) SB-800 jest mniejsza
- Made In Japan
- rozpraszacz + odbłyśnik jak we fleszu Pentaxa
+ bonus: filtry do zmiany temperatury barwowej + dyfuzor (można robić slajd do światła sztucznego)
- pełna współpraca z analogowymi lustrzankami (F80, F100, FM etc)
- szeroki zakres korekcji EV
- pochylenie w dół (to też był warunek)

Czytałem pobieżnie ten wątek:
- czy czas ładowania 3-4sek to dużo do pełnej mocy? Można podpiąć do SB-800 5tą baterię i czas skraca się do 2,8-3 sek.
- uwypuklić sobie centrum kadru można funkcją zoom lampy (ta automatyczna działa tak samo zapewne;-))

W 90% przypadków odbijam światło. Jak nie ma od czego odbić to dopiero wtedy palnik na wprost. SB-800 jest mocniejsza, a więc lepsza do tego typu pracy niż SB-900.

Ja rozumiem automatyke ale jak trzeba dokładnie naświetlić film/matrycę i zwłaszcza jeżeli zależy na powtarzalności wyników to trzeba ustawić wszystko w tryb M ;-) Dla przykładu z P-TTL Pentaxa nie dało się pracowac. Bardzo szybko zastąpił go tyrystor. TTL jest OK.

I mały OFF przewodnia dla ISO 100:
Pentax FGZ540 - 45 dla 50mm i 54 dla 80mm (może jednak nie będę jej sprzedawał ;-D)
Nikon SB-800 - 38 dla 35mm
Nikon SB-900 - 34 (ogniskowej nie podali)

Waga bez baterii:
SB-900 - 415 gram
FGZ540 - 380 gram
SB-800 - 350 gram (jest najmniejsza z tych wszystkich)

Nie wiem jak jest ze stroboskopem w SB-900 ale 800tki można użyć z dowolnym korpusem.

Wybór naprawdę staje się bardzo prosty. SB-800 kupiłem w sieci Fotojoker za 1111zł

Spinner
21-11-2008, 14:23

Jaaaasne, a wspominana tutaj przez kolege lampa Pentax 540FGZ ma oprocz P-TTLa takze zwykly (wsio co mialo TTL - nawet manuale - z nią śmiga) a dodatkowo przelaczasz sobie katy widzenia dla 35, 645 i 67... A wiec mozna... tylko po co, nie ?? :-?

Pzdr
Spinner

h2o
21-11-2008, 17:04
SB-800 ma przewodnią 45 dla 50mm. Porównałem zasięgi obu fleszy - pokrywają się.

Pentax FGZ540 AF (Spinner wspomniał). Jest to najwyższy model flesza oferowany do Pentaxa - czyli wszystkiego co Pentax wyprodukował 30 lat temu, dziś i za 10 lat wyprodukuje. Do tego świetnie też działa z D90, F80, Smieną Symbol czy Bronicą ;-)

SB-800 wyglądam nie grzeszy ale za to poważnie grzeszy możliwościami i uniwestalnością. Za 1.100 zł w sklepie flesz o przewodniej 45 dla 50mm przy ISO 100, źle? + to co napisałem wyżej. SB-900 ładnie się prezentuje ale zapewmniem Was, że nie będzie miało to wpływu na zdjęcia ;-) Do tego jest za ciężka. Na początku się wówi nic to, mała różnica ale po 100 zdjęciach róznica okazuje się znacząca. Tu bym się pokusił o Metza montowanego na szynie.

Tommy
21-11-2008, 17:16
co do sb800 to polecam fotobasię.pl -poniżej 1000zł :)

h2o
21-11-2008, 17:36
http://www.fotobasia.pl/product/lampy-blyskowe/nikon/lampa-blyskowa-nikon-sb-800-wysylka-w-24h/ no prosze ;-)

żółto-czarny
21-11-2008, 22:20
- Made In Japan
+ bonus: filtry do zmiany temperatury barwowej
- pochylenie w dół (to też był warunek)

Ale 900 też to ma, tylko na ogół drożej ;)

h2o
22-11-2008, 00:20
Ale 900 też to ma, tylko na ogół drożej ;)Nie ważne co ma SB900, ważne co ma SB800, a czego nie miała SB-600 ;-) 900tka jest za duża i za ciężka. Ładny ma panel z tyłu, dobrze wygląda ale się powtórzę - na zdjęciach tego nie będzie widać. Nie wiem jak 900 ale do 800 można podłączać sprzęt poprzez zwykły kabel synchro, a takie gniazdo i nawet kabel mam w Bronice. Generalnie więcej możliwości zastosowań oferuje SB-800 niż 900. No i ma taką samą przewodnią jak Pentax FGZ540 AF i jest od niej mniejsza i lżejsza :P

ekonet
22-11-2008, 00:59
SB 900 nie pokazuje stanu naładowania akumulatorów, ma tylko wbudowany dwufunkcyjny wskaźnik rozładowania - kiedy przestaje błyskać to znaczy że akumulatory są rozładowane albo że coś się popsuło ;)
Nie całkiem tak - jeśli baterie są rozładowane, to na wyświetlaczu pojawia się duży piktogram z przekreśloną baterią i na tym koniec działalności.

Jacek_Z
22-11-2008, 01:27
Argument nie do końca przekonujący, bo sb800 to też typowa sabina do cyfry, a analoga obsługuje.

Zolty
22-11-2008, 10:19
Nie całkiem tak - jeśli baterie są rozładowane, to na wyświetlaczu pojawia się duży piktogram z przekreśloną baterią i na tym koniec działalności.

Żartowałem jak widać po emotikonie.
Co prawda tylko raz udało mi się "wypstrykać" do zera aku w SB-900 (zwykle wymieniam gdy ładowanie się wydłuża), ale przydalby się wskaźnik naładowania - chocby bardzo przybliżony.

ESOX
22-11-2008, 16:43
cyt. wplopis'a z innego wątku:
,,SB900 w odróżnieniu do SB800 automatycznie wykrywa format DX/FX to po pierwsze, ma możliwośc rozsyłu światła od 14mm do 200 mm starsza siostra tylko do 100mm, to po drugie. Zatem pomimo mniejszej liczby szacunkowej mz przy zastosowaniu obiektywów o ogniskowych powyżej 100 mm "nadrabia" im bardziej zbliża się ogniskowa obiektywu do 200mm ( ogranicza do kąta rzeczywistego widzenia obiektywu ) , czyli lepiej gospodaruje strumieniem świetlnym. Umiejętnośc wykrywania formatu matrycy DX/FX również pozwala na lepsze gospodarowanie tym strumieniem."

A z tą wielkością nie przesadzajmy, jak komuś ciężko, weźmie lżejszą ale ktoś to konstruował nie z myślą o iszkodzeniu aparatu ;-). tylko 65 gram!. Jak zamienię kiedyś mojego 70-300Vr na 70-200/ 2.8 to przybędzie mi 725g! więcej. Trochę co poniektórzy tragizują z tą wagą.

żółto-czarny
22-11-2008, 19:16
tylko 65 gram!
Zapasowe aku do dowolnego body waży więcej! W moim 85 czy 90 g :)

Jeger
22-11-2008, 22:21
Nie ważne co ma SB900, ważne co ma SB800, a czego nie miała SB-600 ;-) 900tka jest za duża i za ciężka. Ładny ma panel z tyłu, dobrze wygląda ale się powtórzę - na zdjęciach tego nie będzie widać. Nie wiem jak 900 ale do 800 można podłączać sprzęt poprzez zwykły kabel synchro, a takie gniazdo i nawet kabel mam w Bronice. Generalnie więcej możliwości zastosowań oferuje SB-800 niż 900. No i ma taką samą przewodnią jak Pentax FGZ540 AF i jest od niej mniejsza i lżejsza :P

zgadzam się z powyższym, w szczególności ze 900 jest za duża i za ciężka, także robiłem przymiarki w sklepie i zdecydowanie wybrałem i wybrał bym ponownie sb-800.

pozdrawiam

ESOX
23-11-2008, 00:13
Zapasowe aku do dowolnego body waży więcej! W moim 85 czy 90 g :)
no właśnie te 65g to nic, nie róbcie z tego problemu.

Ja rozumiem dla kogoś jest za duża - czyli nie ładna, szpetna, ohydna, festyniarska. Rozumiem to. Ja rozumiem rzecz gustu i rzecz potrzeb jednym się przyda to co oferuje 900tka innym nie więc wybiorą 800 no ale pisać, że , "jest za ciężka" poważnie tak czujecie te kilka gram!???? czy chcąc znaleźć plusy 800 rzuca się taki tekst?

śmiesznie brzmi bez urazy, mnie to śmieszy: "za ciężka". Ostatnio był program jak to dzieci noszą za ciężkie tornistry - fakt ileś tam kilogramów dla dziecka to może ,,za cieżkie" ale jak pisze ktoś dorosły, że ok 60 gram to jest za ciężko to ja proponuje w ogóle zostawić i 800stkę bo coś jeszcze strzyknie w kręgosłupie lub kupić troszkę słabszą ale lżejszą 400-tkę. Już nie wspomną, że teraz na zimę to fakt trzeba uważać, bo każda część naszej garderoby jest cięższa, mamy jej więcej i to dużo dużo dużo więcej niż te parę gram

Nie ważne co ma SB900, ważne co ma SB800, a czego nie miała SB-600 ;-) 900tka jest za duża i za ciężka. Ładny ma panel z tyłu, dobrze wygląda ale się powtórzę - na zdjęciach tego nie będzie widać. Nie wiem jak 900 ale do 800 można podłączać sprzęt poprzez zwykły kabel synchro, a takie gniazdo i nawet kabel mam w Bronice. Generalnie więcej możliwości zastosowań oferuje SB-800 niż 900. No i ma taką samą przewodnią jak Pentax FGZ540 AF i jest od niej mniejsza i lżejsza :P

Tiaaaaa
a Pentax to kto;-)?
Jakiś GURU ;-)))))

Wygląd, wielkość to jedno a zaawansowane funkcje to drugie.

Kazda lampa 400,600,800,900 ma jakieś wady i jakieś zalety. 800tka to świetna lampa, no cóż każdy ma jakieś kryteria wyboru. Trochę mnie razi, jeśli ktoś kupuje 800tkę bo ta jest lżejsza od 900tki no ale może mnie razić a każdy może robić i wybierać jak uważa nawet jeśli różnica wagi wynosi 1 gram. Oki wybory wyborami, kończe, tylko piszmy inne wady, zalety. Tym sposobem można doradzać, opisywać komuś kupno D40 a nie D700 bo przecież za ciężki.....

Jacek_Z
23-11-2008, 00:50
.
....
te zaawansowane funkcje to takie marketingowe (dla przeciętnego pstrykacza, czyli dla mnie, sb prawie nie używam, nie potrzebuję ich)
dla mnie plusem lampy jest lepsze wchodzenie w menu (dawne podmenu) lampy zdalnej.
Wskaźnik temp - nie robię seriami.
Tele 200 mm? Praktycznie mimo tego żaden zysk na zasięgu lampy w stosunku do sb800, tu się mocno zawiodłem, sądziłem, że LP na tele będzie znacznie większa.
Wykrycie FX/DX ? Zysk na DX jest tez mikroskopijny.
Wymiana softu w lampie? Co istotnego ona da?
Wskaźnik baterii - gdyby pokazywał z 5 poziomów to OK, ale tak?
Rozłożenie światła? Można to uzyskac "sposobem" na sb800 czy każdej innej z zoomem (przy jego manualnym ustawieniu)
Może dla kogoś to jest istotne, dla mnie to coś co dobrze wygląda w folderach. Praktycznie nic mi to nie daje. A zabiera współpacę z analogiem, który mam.
Ale następną lampą będzie ... sb900 :mrgreen:(ze względu na menu zdalnego sterowania), sb800 mam i nie sprzedam.

Tommy
23-11-2008, 10:02
Trochę mnie razi, jeśli ktoś kupuje 800tkę bo ta jest lżejsza od 900tki no ale może mnie razić a każdy może robić i wybierać jak uważa nawet jeśli różnica wagi wynosi 1 gram. Oki wybory wyborami, kończe, tylko piszmy inne wady, zalety. Tym sposobem można doradzać, opisywać komuś kupno D40 a nie D700 bo przecież za ciężki.....

Każdy ma swoje kryteria i ja pisząc wcześniej o wadze wyraźnie podkreśliłem że to argument istotny dla mnie, zapraszam kiedyś na spacer w śniegu po kolana na kasprowy- po 6h czujesz każdy gram i z tego też powodu zostawiłem sobie d70 żeby nie dźwigać d200. Ludzie wiązania zmieniają ze względu na 25g różnicy. A różnica w tym ile zajmuje miejsca lampa w plecaku to prawie rozmiar takiego fiszaja. To tak jakby ktoś próbował mnie przekonać że lepsza jest torba od plecaka bo wygodniej się sprzęt z niej wyjmuje ;) .

I czy rzeczywiście sb900 nie ma wejścia na zwykły kabelek syncho?!?!

qah
23-11-2008, 11:50
Argument nie do końca przekonujący, bo sb800 to też typowa sabina do cyfry, a analoga obsługuje.

SB800 wyprodukowali w 2002/2003.Wtedy fotografia analogowa jeszcze w pełni kwitła.Dziś mamy prawie 7 lat do przodu i Nikon sprzedaje już tylko resztki F6 z analoga który działa z SB900 więc cóż dziwnego.SB800 kończą produkować, więc w niedługim czasie zostanie zapomniana i znów SB900 będzie świetną, wychwalaną lampą, której canonierzy będą nam zazdrościć.

h2o
23-11-2008, 16:30
Tiaaaaa
a Pentax to kto;-)?
Jakiś GURU ;-)))))

Kazda lampa 400,600,800,900 ma jakieś wady i jakieś zalety. 800tka to świetna lampa, no cóż każdy ma jakieś kryteria wyboru. Trochę mnie razi, jeśli ktoś kupuje 800tkę bo ta jest lżejsza od 900tki no ale może mnie razić a każdy może robić i wybierać jak uważa nawet jeśli różnica wagi wynosi 1 gram. Oki wybory wyborami, kończe, tylko piszmy inne wady, zalety. Tym sposobem można doradzać, opisywać komuś kupno D40 a nie D700 bo przecież za ciężki.....
napisałem przecież, że nie ma rzeczy idealnych i zawsze zostaje jakieś ale. Ale piłem do Pentaxa, bo gabarytowo ta lampa jest taka sama jak SB-900 - czyli za duża. Był naprawde problem upakować ją w moje torby foto. Prosta za wysoka, a złamana zajmowała dwie przegrody. Mniejsza lampa z tego samego systemu nie oferuje takich możliwości jak większa. Ale żeby było śmiesznie to FGZ540 w futerale zajmuje mniej miejsca w damskiej torebce niż SB-800! Skąd damska torebka? A stąd, że czasem zabierasz flesza na wszelki wypadek i ląduje właśnie w damskiej torebce ;-)

Cały wątek ta czy ta należy rozpatrzyć pod kątem potrzeb, a nie rynkowych nowości. Stare powiedzonko mówi - "nie wszystko złoto co się świeci". Jeżeli idzie o mnie i moje kryteria to podstawowym aparatem jest w tej chwili Nikon F80! D90 to zło konieczne, które musze trawić i marnować czas obróbkę zdjęć z tego. Dlatego flesz dedykowany pod syfranki jest mi na grzyba potrzebny ;-)

Dla kogoś kto robi slajd są zupełnie inne kryteria wyboru. Tutaj puszka niczego nie poprawi. Tu się używa głowy, a komputer tylko pomaga w obliczeniach ;-)

A co do D700 to taniej jest D80 i metalową rurę do obrony ;-) Biorąc pod uwagę wagę sprzętu, gabaryty szkieł to lżejszy jest średni format! :-D

gALL
24-11-2008, 15:59
Sam stoje przed wyborem nowej lampy, a w sumie drugiej (mam juz SB-600). Niestety SB-900 odpada z prozaicznej przyczyny, nie gada w pelnii z FE2 i F80, ktore czesciej uzywam od D200.

Nikon nabil w butelke swoich uzytkownikow kastrujac najwyzszy model lampy, rozumiem to w sprzecie typu SB-400.

Spinner
24-11-2008, 16:31
No wlasnie - o tym pisalem, widze, ze gALL ma podobne zdanie...

Szkoda bo sie napalalem... 800tka nie jest zla tylko to sterowanie nia to "maly koszmarek"...

Pzdr
Spinner

ekonet
24-11-2008, 16:40
I czy rzeczywiście sb900 nie ma wejścia na zwykły kabelek syncho?!?!
Nieprawda. Ma gniazdko synchro.

Szkoda bo sie napalalem... 800tka nie jest zla tylko to sterowanie nia to "maly koszmarek"...
Bez przesady. Jeśli się nie potrzebuje szybko przełączać trybów, to nie jest tak źle. SB-800 to nadal jest bardzo dobra lampa.

ESOX
24-11-2008, 22:11
800tka 900tka każda dobra bo to nikon;-)
Każdemu potrzebne coś innego i zrozumiałe, że każdy weźmie cos innego..........

mpwt
24-11-2008, 22:51
Nikon nabil w butelke swoich uzytkownikow kastrujac najwyzszy model lampy, rozumiem to w sprzecie typu SB-400.

Pamiętam swoje pytanie Wiktorowi Sobolewskiemu na prezentacji SB-900 w Łodzi czy w pełni wspiera analogi jak SB-800... już pominę jego odpowiedź :(

Smurf
24-11-2008, 22:56
Cała ta dyskusja SB900 czy SB 800 ma naprawdę niewiele sensu. Obie lampy zdecydowanie przewyższają możliwościami potrzeby zdecydowanej większości, jeżeli nie wszystkich nas z forum.
To prawie tak jakby zapytać czy lepiej kupić samochód, który może pojechać 320 km/h czy wystarczy 300 km/h.

mpwt
25-11-2008, 15:13
To prawie tak jakby zapytać czy lepiej kupić samochód, który może pojechać 320 km/h czy wystarczy 300 km/h.

To zależy do czego to auta ma być ;)

alkarn
26-11-2008, 16:11
Siemka to która polecacie lampę SB 900 czy SB 800

Jacek_Z
26-11-2008, 16:12
obie są bdb. Jak używasz jeszcze analoga to sb800, jak tylko cyfrę to już wchodzić w sb900.

alkarn
26-11-2008, 16:16
bo mam D40 i zastanawiam sie nad Sb 900 a Sb 800, bo różnica w jest około 400 zł między Sb 900 a Sb 800

Jacek_Z
26-11-2008, 16:23
wg ceneo różnica to 234 zł (1222 a 988 zł)

trrr
02-12-2008, 18:15
dorzucę kilka swoich minusów:
-dyfuzor jak chińska podróbka nie pasuje tak jak w sb800
-futerał, niestety trzeba ściągać dyfuzor żeby się zmieściła
-wg mnie jest dużo słabsza od sb 800 na dolnych ogniskowych.
-to kółko jest super na pierwszy rzut oka i może pierwsze zabawy, ale na szybką pracę, odradzam szybki ważny reportaż pierwszy raz tą lampą. pomimo że w sb800 aż czasem bolały palce, zawsze ustawienia były na tych samych przyciskach.
-nie da się pracować na sb800 i sb900 na przemiennie np na 2 body, sb 800 miałem obcykaną tak że bez odrywania oka, a tu za każdym razem lukam, być może się przyzwyczaję.
-ma więcej funkcji i większe zastosowania, niestety trzeba też więcej ustawiać
-brak wbudowanego przycisku "latarki";)

podsumowując: jeżeli używasz do ogniskowej 100mm nie żałuj ani nie wymieniaj na sb900. To tylko moje subiektywne podpowiedzi wśród wszystkich plusów.

robin102
02-12-2008, 20:17
Oooo dobrze cenne uwagi przeczytać bo sam zamiaruję dokupić druga SB i mam klina czy tańszą i mniejszą co za tym idzie wygodniejszą, a pewnie podobnie skuteczną SB 800 czy tego potwora ;) SB 900.

koziak
05-12-2008, 11:14
Oooo dobrze cenne uwagi przeczytać bo sam zamiaruję dokupić druga SB i mam klina czy tańszą i mniejszą co za tym idzie wygodniejszą, a pewnie podobnie skuteczną SB 800 czy tego potwora ;) SB 900.

Mam ten sam dylemat. SB 800 używałem 2 lata, przemawia za nią, że jest lżejsza i mniejsza. Przy kilku kilkunastu godzinach pracy każdy gram odgrywa rolę.

ekonet
05-12-2008, 11:46
Eeee - nie taki potwór ciężki i straszny. ;)

ESOX
05-12-2008, 12:17
dorzucę kilka swoich minusów:
-dyfuzor jak chińska podróbka nie pasuje tak jak w sb800
-futerał, niestety trzeba ściągać dyfuzor żeby się zmieściła
-wg mnie jest dużo słabsza od sb 800 na dolnych ogniskowych.
-to kółko jest super na pierwszy rzut oka i może pierwsze zabawy, ale na szybką pracę, odradzam szybki ważny reportaż pierwszy raz tą lampą. pomimo że w sb800 aż czasem bolały palce, zawsze ustawienia były na tych samych przyciskach.
-nie da się pracować na sb800 i sb900 na przemiennie np na 2 body, sb 800 miałem obcykaną tak że bez odrywania oka, a tu za każdym razem lukam, być może się przyzwyczaję.
-ma więcej funkcji i większe zastosowania, niestety trzeba też więcej ustawiać
-brak wbudowanego przycisku "latarki";)

podsumowując: jeżeli używasz do ogniskowej 100mm nie żałuj ani nie wymieniaj na sb900. To tylko moje subiektywne podpowiedzi wśród wszystkich plusów.

1. u mnie dyfuzor pasuje, zresztą dyfuzor, najważniejsze lampa jest made Japan
2. bo foterał jest tak pomyślany, że wkłada się dyfuzor w dolną część, jak nie chcesz rozbierać to lepiej zrezygnować z tego pokrowca. No ale każdy jak woli, np: są kierowcy co jeżdża z folią na siedzeniach w samochodach
3. sprawdzałeś, że jest słabsza na dolnych ogniskowych? pytam z ciekawości masz jakieś testy?
4. kółko to kwestia wprawy, nauki - widzisz 800tkę po czasie też ludzie opanowali mimo jak piszesz, że bolały palce
5. przyzwyczaisz się, do wszystkiego można...kwestia czasu
6. to chyba dobrze, że ma więcej funkcji, czyli zgodnie z Twoim stwierdzeniem byś miał mniej ustawiania musiałaby mieć mniej funkcji.
7.brak wbudowanego przycisku "latarki";)?????

Ja mam już 900tkę. i jestem zadowolony mimo wszystko.
Może za jakiś czas powstanie SB700 dopiero będzie dyskusja
600-700-800-900 ;-)

Mylith
05-12-2008, 19:53
Nie miałem przyjemności z SB-800, ale postaram się opisać plusy i minusy SB-900 którą mam:

Może zacznę od plusów:
1. Obsługa, rozłożenie przycisków jest wg mnie bardzo dobre, szczególnie wygodnie przestawia się opcje przy pomocy wybieraka kołowego (naprawdę jest to wygodne) nie wiem jak wam ale u mnie się świetnie sprawuje.
2. Pokrowiec, wszystko się mieści i jest dobrze rozplanowane, dyfuzor i nakładkę do filtrów wkłada się w dolną część pokrowca jest miejsce na sopkę i filtry barwne. Jak dla mnie duży plus za taki zestaw. Ktoś faktycznie może uznać za minus brak możliwości schowania lampy z dyfuzorem, ale ja się do nich nie zaliczam.
3. Mocy póki co nie brakowało ;)
4. Duża swoboda regulacji główki łącznie z pochyleniem
5. Profile ustawień użytkownika
6. Może to tylko wrażenie ale jest wyjątkowo wydajna (dużo błysków zanim padną akumulatory, to oczywiście zależy od mocy, ale mimo wszystko)

Minusy
1. Jest ciężka i ogromna :)
2. Mocowanie (wysuwany bolec) wydaje się trochę mało stabilne. Zwłaszcza na uchwycie na statywie który owego bolca nie posiada (ale będzie tylko jeszcze o tym nie wie ;))
3. Na pierwszy rzut oka ilość opcji wprowadza zamęt

Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony z zakupu :).

tom1102
05-12-2008, 20:40
Hej
Dzisiaj zakupiłem SB 900 i pierwsze niekorzystne wrażenie to głośny zoom:( Nie wiem czy to normalka czy coś nie tak?

ekonet
05-12-2008, 23:44
2. Mocowanie (wysuwany bolec) wydaje się trochę mało stabilne.
Wydaje się. ;)

trrr
06-12-2008, 01:06
1. u mnie dyfuzor pasuje, zresztą dyfuzor, najważniejsze lampa jest made Japan
2. bo foterał jest tak pomyślany, że wkłada się dyfuzor w dolną część, jak nie chcesz rozbierać to lepiej zrezygnować z tego pokrowca. No ale każdy jak woli, np: są kierowcy co jeżdża z folią na siedzeniach w samochodach
3. sprawdzałeś, że jest słabsza na dolnych ogniskowych? pytam z ciekawości masz jakieś testy?
4. kółko to kwestia wprawy, nauki - widzisz 800tkę po czasie też ludzie opanowali mimo jak piszesz, że bolały palce
5. przyzwyczaisz się, do wszystkiego można...kwestia czasu
6. to chyba dobrze, że ma więcej funkcji, czyli zgodnie z Twoim stwierdzeniem byś miał mniej ustawiania musiałaby mieć mniej funkcji.
7.brak wbudowanego przycisku "latarki";)?????

Ja mam już 900tkę. i jestem zadowolony mimo wszystko.
Może za jakiś czas powstanie SB700 dopiero będzie dyskusja
600-700-800-900 ;-)

1 jak to możliwe skoro mocowanie na lampie nie jest symetryczne... podczas szybkiego reportażu możesz być w szoku
2 nie pierdziel takich sentymentów.. futerał powinien być uniwersalny, może tylko ja ściągam dyfuzor dla okazji. znajomi nie jeden dyfuzor już zgubili bo mieli na niego specjalne miejsce..
3 sprawdzałem, ale jeszcze się upewnię.
4 zobaczymy
5 ok
6 nie zawsze więcej funkcji to lepiej, jeżeli ktoś używa max 55mm i 85 sb800 w zupełności wystarcza.
7 przycisku pokazującego cienie.

oczywiście ma też dużo plusów, i rzeczy które są bez cenne, ale to są moje minusy

Ryan
06-12-2008, 01:06
Hej
Dzisiaj zakupiłem SB 900 i pierwsze niekorzystne wrażenie to głośny zoom:( Nie wiem czy to normalka czy coś nie tak?

Też mam takie odczucia, zoom jest zdecydowanie głosniejszy w SB-900 ale za to ciszej się ładuje. Z innych plusów 900-ki: dużo lepiej rozwiązanie mocowanie filtrów, praktyczniejszy pokrowiec i dużo wygodniejsza obsługa. Jak się więcej pobawię to dopiszę więcej wrażeń ;)

ekonet
06-12-2008, 01:09
Można sobie to zaprogramować zamiast przycisku wyzwalającego błysk.

trrr
06-12-2008, 12:59
Można sobie to zaprogramować zamiast przycisku wyzwalającego błysk.

no właśnie oba są potrzebne..

wlopis
06-12-2008, 13:28
najciszej pracuje zoom SB600 ale też wymagania od niego są najmniejsze

trrr
07-12-2008, 15:32
jaką liczbę Ws mają sb800 i 900?

Mont
07-12-2008, 21:03
SB900 automatycznie wykrywa body FX, a jak jest z SB800??
Czy kąt rozsyłu światła dla 17mm jest zawsze taki sam niezależnie od rodzaju body ??

deep
07-12-2008, 21:27
SB800 ma gdzieś DX, więc się nie dostosowuje.

Mont
07-12-2008, 21:59
SB800 ma gdzieś DX, więc się nie dostosowuje.

Czyli to jest lampa zaprojektowana jeszcze do analoga ??

deep
07-12-2008, 22:04
Co projektanci mieli w głowie tego nie wie nikt, fakt jest taki że SB-800 ma TTL wiec działa idealnie na analogach, w przeciwieństwie do SB-900 (oprócz F6 hihi).

ESOX
08-12-2008, 12:07
1 jak to możliwe skoro mocowanie na lampie nie jest symetryczne... podczas szybkiego reportażu możesz być w szoku
2 nie pierdziel takich sentymentów.. futerał powinien być uniwersalny, może tylko ja ściągam dyfuzor dla okazji. znajomi nie jeden dyfuzor już zgubili bo mieli na niego specjalne miejsce..
3 sprawdzałem, ale jeszcze się upewnię.
4 zobaczymy
5 ok
6 nie zawsze więcej funkcji to lepiej, jeżeli ktoś używa max 55mm i 85 sb800 w zupełności wystarcza.

oczywiście ma też dużo plusów, i rzeczy które są bez cenne, ale to są moje minusy

2. w ogóle w reporterce nie porozumienie! - futerały od obiektywów też nosisz? (ciekawość) zostaw futerał, ja robie amatorsko i mam w torbie luzem (futerał leży z opakowaniem w domu). Podstawa to dobrze rozplanowana torba, by wszystko wyjmować sprawnie.
7. czerwony po prawej stronie błyska - sprawdzasz cienie....tzn ja przynajmniej tak robię.

pzdr

wlopis
08-12-2008, 12:48
Czyli to jest lampa zaprojektowana jeszcze do analoga ??

może inaczej, pod pełną klatkę (FX)
SB900 wykrywa format matrycy, a więc jak już kiedyś pisałem przy mniejszej LP może lepiej gospodarować swoją mocą zwłaszcza przy korpusach DX i dłuższych ogniskowych powyżej 105mm, to oczywiste

Mont
08-12-2008, 13:17
Dzięki Wlopis, już dokonałem wyboru, w tym tygodniu w rodzinie zawita druga SB800 :)

Tommy
08-12-2008, 13:48
2. w ogóle w reporterce nie porozumienie! - futerały od obiektywów też nosisz? (ciekawość) zostaw futerał, ja robie amatorsko i mam w torbie luzem (futerał leży z opakowaniem w domu). Podstawa to dobrze rozplanowana torba, by wszystko wyjmować sprawnie.

Jak ktoś lubi torby to okej, jak dla kogoś jest wygodny fotoplecak tylko też okej.....ale ja np w góry mam wielki plecak gdzie foto przegrody ani jakość tych plecaków sie nie sprawdza więc każde szkło i lampe mam w indywidualnym futerale i w tym wypadku postarali się o fajny na sb800 (bo na obiektywy to nikon jaja sobie robi z tymi sakiewkami- tamron i sigma mają tu mocną przewagę) więc korzystam i sobie chwalę
Jak będziesz się pozbywał swojego futerału to chętnie go przygarnę bo sb28 musi teraz w skarpetce mieszkać ;)

pepsi90
08-12-2008, 20:48
sb 800 juz nie ma w fotojokerze :(

żółto-czarny
08-12-2008, 21:26
Dzisiaj przechodziłem obok nich na Wileniaku w Stolnicy i... :shock: ani na wystawie, ani co gorsza, w gazetce...

trrr
09-12-2008, 19:26
halo nikt nie wie jaką liczbę Ws mają 800 i 900? nie chce nowego wątku zakładać.

Jacek_Z
09-12-2008, 19:39
nie spotkałem nigdzie podanego tego parametru. W dodatku .... nie jest on istotny.
Istotna jest LP. Jest ona zmienna, zalezy od ustawionej ogniskowej zooma.

trrr
09-12-2008, 21:55
w lampach są 2 parametry ws i lp w dodatku czasem się nie pokrywają, ws jest ważna do odległości z tego co kojarzę. Więc nie wiem czy jest taka nie istotna poza tym lp w tych lampach podana jest na maksymalnych ogniskowych bodajże?

robin102
09-12-2008, 22:20
Ja trohę na temat trochę obok :)
Może znacie sklep gdzie SB 800 można kupić za mniej niż 1000zł . Jakiś sklep co go skąpiec i ceneo nie pokazuje. Byly w FotoBasi za 950zł, ale się spóźniłem. Wiecej niż tysiaczek nie zapłacę za starowinkę, bo .......

koziak
09-12-2008, 22:31
Ja trohę na temat trochę obok :)
Może znacie sklep gdzie SB 800 można kupić za mniej niż 1000zł . Jakiś sklep co go skąpiec i ceneo nie pokazuje. Byly w FotoBasi za 950zł, ale się spóźniłem. Wiecej niż tysiaczek nie zapłacę za starowinkę, bo .......

Obawiam się, że już pozamiatane jeżeli chodzi o cenę poniżej 1000 zł. Zauważyłem natomiast, że z premedytacją sklepy robią wyższą cenę na 800 kę.

Iwek_22
09-12-2008, 22:38
Szukałem ostatnio 800-tki i okazuje się, że jej nie ma i w tym roku już nie będzie :( Zdecydowałem się na 900-tkę (1300 z groszami)

Maryj
09-12-2008, 23:15
Widzę że panowie macie nadal wielki problem z tym pytaniem więc pomogę wam.Nikon wycofal sb-800 z produkcji bo się przepalaly bebechy i nie kontaktowala często.Wypuścili lampę sb-900 jako zastępce, jest większa, szybsza, lepsza ergonomia, jest uszczelniona,
jest pod fx i dx, dopasowywuje balans bieli do filtru który jest na lampie i się nie przegrzewa a jak już trafi się taki co będzie dawal nią 11 fps 100 zdjęć to lampa powie, stop muszę odpocząć.Tylko uwaga dla nowych użytkowników, powiem wam że ta lampa na pelnej mocy podpala papierosy, robi dziury w butelkach itp, więc nie róbcie tego po mój kolega musi kupić już nową szybkę:)

robin102
10-12-2008, 13:30
...Nikon wycofal sb-800 z produkcji bo się przepalaly bebechy i nie kontaktowala często.Wypuścili lampę sb-900 jako zastępce...:)
Weź takich jajek nie pisz bo jeszcze ktoś uwierzy. Metalową kulkę niektórzy też potrafią zepsuć.

Smurf
10-12-2008, 22:30
Widzę że panowie macie nadal wielki problem z tym pytaniem więc pomogę wam.Nikon wycofal sb-800 z produkcji bo się przepalaly bebechy i nie kontaktowala często.Wypuścili lampę sb-900 jako zastępce, jest większa, szybsza, lepsza ergonomia, jest uszczelniona,
jest pod fx i dx, dopasowywuje balans bieli do filtru który jest na lampie i się nie przegrzewa a jak już trafi się taki co będzie dawal nią 11 fps 100 zdjęć to lampa powie, stop muszę odpocząć.Tylko uwaga dla nowych użytkowników, powiem wam że ta lampa na pelnej mocy podpala papierosy, robi dziury w butelkach itp, więc nie róbcie tego po mój kolega musi kupić już nową szybkę:)
Jak coś piszesz to pisz z sensem.
SB800 była jedną z najmniej awaryjnych lamp jakie kiedykolwiek wyprodukowano, wliczając w to lampy innych producentów - Metza, Canona, Sonolty itd.
Gdzie sa te uszczelnienia SB900?
Lampa nie dopasowuje balansu bieli, robi to korpus.
Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że to Ty jesteś (o ile w ogóle jesteś) tym "nowym użytkownikiem"
Lampa SB900 nie jest "zastępcą" SB800 tylko następcą powstałym głównie po to, żeby Nikon mógł przez jakiś czas pisać przy niej marketingowo bardzo ważne słowo "new".

Maryj
11-12-2008, 21:02
Nie jestem nowym użytkownikiem tej lampy, mialem okazje przetestowania ją wiele razy.Po drugie te informacje są pewne, wszystko co tu powiedzialem uslyszalem na roadshow d700 i sb-900.Więc chyba nie powiesz mi że sam nikon się myli co?

Maryj
11-12-2008, 21:03
a i jeszcze jedno, lampa często się topila, nie kontaktowala i przepalay się bebechy.D4O nie przepali ci tej lampy ale D3 już przepalalo.

Smurf
11-12-2008, 21:20
D4O nie przepali ci tej lampy ale D3 już przepalalo.
A co tu korpus ma do rzeczy. Nawet D40 może robić szybciej zdjęcia niż jakakolwiek lampa SB błyskać.
Tak poza tym to nie podpieraj się rzekomo usłyszanymi opiniami, oprzyj sie na faktach, jeżeli takowe posiadasz.
Podaj namiary człowieka, jak piszesz przedstawiciela Nikona z tego roadshow, który niby stwierdził, że "bebechy SB800 sie przepalaly i lampa sie topiła i nie kontaktowala".
Twoj post mozna podsumować w dwóch slowach : PISZESZ BZDURY.

Maryj
11-12-2008, 21:32
Dokladnie ten pan, nie pamiętam imienia i nazwiska ( http://pl.youtube.com/watch?v=ZJ2jmYcX5U4 ) Co do tego co napisaleś, widać że się kompletnie nie znasz i nie mialeś doczynienia z tym sprzętem, to jest jedna odpowiedz http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E&feature=channel_page co do szybkości blyskania lampy.

Jacek_Z
11-12-2008, 21:43
..D4O nie przepali ci tej lampy ale D3 już przepalalo.
Jeśli jesteś trak precyzyjny w cytowaniu, jak w formułowani myśli, to nie mam pytań. Bo zapewne chodziło ci o to, że D3 może puścić szybsza serię niż D40. Zapewne pan Wiktor takich bzdur jakie wkładasz w jego usta nie wypowiadał.

Smurf
11-12-2008, 23:00
Co do tego co napisaleś, widać że się kompletnie nie znasz i nie mialeś doczynienia z tym sprzętem, to jest jedna odpowiedz http://pl.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E&feature=channel_page co do szybkości blyskania lampy.
To co jest na filmiku to niestety nie sa błyski z pełną mocą, jest to wyzwalanie "częściowego" błysku, zanim lampa się naładuje, gdybyś używal tej lampy pewnie byś wiedział.
Spróbuj błyskać z pełną mocą (praktycznie tylko wtedy można lampę SB przegrzać) tak szybko jak może robić zdjęcia D40 - 2,5 kl/s w serii do 3 zdjęć, potem 1kl/s.
Najkrotszy czas pelnego ladowania SB800 jaki mamy przy 5 akumulatorach NiMH wynosi 2,9 s., dla Sb900 jest to 2,3 s.
Jezeli potrafisz wyciągnij wnioski sam, a jeżeli jak piszesz jesteś uzytkownikiem którejś z tych lamp wypróbuj to.

doctor22a
13-12-2008, 11:37
Całę rozważanie co do lepszości 800 nad 900 lub 900 nad 800 jest dywagacją nad indywidualnymi gustami i potrzebami każdego z nas. Chciałbym prosić o wystawienie kilku zdjęć porównawczych z 800 i 900 przy tzw. ceteris paribus (wszystko inne takie samo). Sądzę, że było by to dość ciekawe rozwinięcie w/w wątku, pomijając fakt, że jestem bardzo ciekaw różnic w pikczerach.

Doctor22a

robin102
13-12-2008, 14:12
Całę rozważanie co do lepszości 800 nad 900 lub 900 nad 800 jest dywagacją nad indywidualnymi gustami i potrzebami każdego z nas.
Mądrze powiedziane i dużo w tym prawdy. Prawda jest też to, że SB900 powinna być lampą mądrzejsza od S800 którą zrobiono dość dawno, ale ale ale na przykład ja się przyzwyczaiłem do obsługi osiemsetki i jej gabarytów i dopóki sił starczy będę szukał nowej sztuki SB 800 nawet nie dla tych 200zł różnicy, a jak nie to kupię tego potwora co w połączeniu z bracketem, a w nim aparat da wygląd anteny satelitarnej do sterowania rakietami PATRIOT.

ps.
kupie lekko używaną SB 800 na gwarancji :) może się komuś znudziła

falken
13-12-2008, 20:54
Miałem okazję potestować troszkę SB-900. Jako użytkownik 800-tki, dodam bardzo zadowolony, powiem tak.
Dyskusja ta przybiera troszkę jałowy charakter. Twierdzenia, że coś się pali i topi, że jest jakiś skok technologiczny to po prostu chyba próba usprawiedliwienia rozczarowania.
Mam już drugą 800-tkę i uważam, że w kwestiach zasadniczych, potrzebnych fotografowi wcale nie ustępuje 900-tce. Może faktycznie na jej korzyść przemawia gałkologia i menu, ale nic po za tym. Różnica w cenie jest zdecydowanie nieusprawiedliwiona. Dostajemy coś co nie jest lepsze, ale jest większe :???:. Nie wiem, czy ktoś z Was chciałby latać w tłoku z czymś większym od 800 ?. Chętnie bym kupił wręcz coś mniejszego o takich parametrach.

rafal0325
14-12-2008, 01:17
A dlaczego w RTV Euro AGD SB 900 jest tansza od SB 800,1 268 zł-1 399 zł moze sie niechce sprzedawac i dlatego ?

kedazi
19-12-2008, 23:48
A dlaczego w RTV Euro AGD SB 900 jest tansza od SB 800,1 268 zł-1 399 zł moze sie niechce sprzedawac i dlatego ?

Też się nad tym dziś zastanawiałem :)

RBT
20-12-2008, 00:02
a i jeszcze jedno, lampa często się topila, nie kontaktowala i przepalay się bebechy.D4O nie przepali ci tej lampy ale D3 już przepalalo.
Mogło to się zdarzyć jeśli użytkownik nie przestrzegał zaleceń z instrukcji obsługi. Używam lamp Nikona od czasów SB 24 i choć fotografowałem nimi bardzo dużo, często i intensywnie również z SD 8 to w żadnej z nich "bebechów" nie popaliłem. I żadna nigdy mnie nie zawiodła.

koziak
21-12-2008, 17:06
na przykład ja się przyzwyczaiłem do obsługi osiemsetki i jej gabarytów i dopóki sił starczy będę szukał nowej sztuki SB 800 nawet nie dla tych 200zł różnicy, a jak nie to kupię tego potwora co w połączeniu z bracketem, a w nim aparat da wygląd anteny satelitarnej do sterowania rakietami PATRIOT.

Też miałem takie obawy, ale po całodziennej zabawie z sb900 podpiętą na D700 stwierdzam, że wielkość absolutnie nie przeszkadza, nie czuć jej. Aparat z tą lampą również nie wygląda jak potwór. Tylko, że moja ocena może być skrzywiona po przesiadce z C5D i lampy 580EXII (podobna gabarytowo).
SB800 ostatnio używałem pół roku temu z D200 i nie czuję jakiejś wielkiej różnicy między sb900 i D700 w pracy. Jedno jest pewne sb900 jest bardziej intuicyjna w guzikologii.

mpwt
21-12-2008, 19:06
Wypuścili lampę sb-900 jako zastępce, jest większa, szybsza, lepsza ergonomia, jest uszczelniona, jest pod fx i dx, dopasowywuje balans bieli do filtru który jest na lampie i się nie przegrzewa (...)

... i nie współpracuje w pełni z analogami jak SB-800... Wiem, wiem, powtarzam się. Sorki...

uzma
21-12-2008, 20:45
800 mam od roku, 900 od kilku dni. Z praktycznego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy poza jedną - kółko wyboru wydaje się praktyczniejsze w obsłudze, ale to kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji. Na niekorzyść 900 przemawia za to rozmiar nasadki rozpraszającej - jest olbrzymia i założona na lampę utrudnia wkładanie do torby (Lowepro nova 190), przy czym nie widzę różnicy w skuteczności działania. Plus - lepiej rozwiązana kwestia zakładania filtrów (jak często ich używacie?) i lepiej przemyślany pokrowiec. Reszta to bajer. Gdyby nie fakt, że w kupiłem 900 w cenie 800 kupiłbym powtórnie tę drugą.

Inkognito
22-12-2008, 12:49

Prawdopodobnie jest to efekt spekulacji a towaru moze nie być już na magazynie. Z tego co wiem, nie ma już płynnych dostaw 800tek dlatego cena ostatnich sztuk poleci w górę i sie tam zatrzyma.

wlopis
22-12-2008, 20:48
W październiku kupiłem SB800, argumentem który przeważył za jej wyborem jest możliwośc współpracy z F80.W cyfrowej, SB800 +2x SB600 daje wspaniałe możliwości dobrej zabawy :). Niekiedy żona trochę ponarzeka że błyska z różnych stron, dobrze że nie chwyta się za parasol :).