Zobacz pełną wersję : Obiektyw do zdjęć ślubnych w kościele
Witam serdecznie.
30.08.br. koleżanka poprosiła mnie abym był 'fotografem' na jej ślubie kościelnym.
Kościół mieści się w Nadarzynie koło W-wy.
Mam problem dotyczący szkła a dokładnie jego wyboru.
Posiadam D70 z SB-600 oraz szkła kitowy 18-70, 50 f/1.8 oraz Nikkora 70-300(ale ten chyba najstarszy i najgłośniejszy:) :)
No i czy w/w komplecik mi wystarczy do kościoła i ślubu czy może coś dokupić lub wymienić. Zastanawiam się nad wymianą 18-70 na Nikkora 18-200 z VR. Tyle tylko czy będzie mi aż tak potrzebny i czy go wykorzystam na tym ślubie ??
A może zwrócić uwagę na coś innego ??
Proszę o pomoc :)
Pozdrawiam
W sumie tym zestawem mógłbyś spokojnie zrobić ten ślub.
Masz 50-tkę - w ciemnym kościele jak najbardziej się przyda, ale jest trochę wąska i ciężko zrobić szeroki kadr.
Jeżeli kosciół nie jest zbyt ciemny to 18-70 też da radę, ale będziesz musiał się mocno wspomagać lampą..., albo robić większość zdjęć na 18mm 3.5.
Osobiście polecałbym POŻYCZYĆ (nie kupować na jeden raz) coś jasnego szerokiego - np. Nikkora 35 2.0 lub coś z Sigmy (np. 30-tkę).
Najważniejsze, że masz lampę :)
:) Dzięki za szybką (naprawdę:)) odpowiedź.
Co do lampy to domyślam się, że jest to jedno z ważniejszych urządzeń na ślubie. Tyle tylko żebym znowu nie przesadził w drugą stronę.
Czyli uważasz, że większy zoom nie jest aż tak potrzebny ??
Zoom - to zależy jakie ujęcia będziesz robił. Ja fotografuję 35-tką i 85-tką. Dla mnie jest to wystarczający zestaw. Większych zoomów nie potrzebuję :)
Ogólnie zasada jest jedna - do kościoła będziesz potrzebował jasnych szkieł (<2.8).
70-300 które posiadasz jest trochę ciemne - nie wiem jak to się spisze w kościele, ale raczej rewelacji bym sie nie spodziewał.
Myślę, że jednorazowo 18-70 + 50-tka + SB-600 da radę. Sam kiedyś robiłem zdjęcia tym zestawem i było spoko...
Tomek Konopka
29-07-2008, 12:01
Podnieś iso ,w miare rozsądku i szczelaj 18-70,
Podnieś iso ,w miare rozsądku i szczelaj 18-70,
Właśnie - zapomniałem o ISO - spokojnie możesz robić zdjęcia w przedziale od 400-800.
Z tymi szkłami dasz radę...
No jak na jeden raz to bierz N18-70 i N50 1.8. Z lampą da radę. Jeżeli możesz pożyczyć S30 1.4 albo N35 2.0 to też niezłe rozwiązanie. Jak fotografujesz pierwszy raz ślub mnogość obiektywów może spowodować, że będziesz się zastanawiał co zapiąć i ujęcie może polecieć. Z drugiej strony jak zapoznasz sie dokładnie z przebiegiem ceremonii i będziesz wiedział co kiedy nastąpi nie powinno być niespodzianek.
Konkluzja: N18-70 + N50 1.8 + SB600 + ISO 800 i zdjęcia będą oki
Jeżeli planujesz zakup czegoś uniwersalnego to N18-200 VR jest bardzo dobrym wyborem, jeżeli myslisz o ślubie obiektyw jest na poszczególnych ogniskowych (poza najkrótszymi) ciut ciemniejszy od N18-70, ale w sytuacjach w miarę statycznych (ślub) daje duże możliwości wykorzystania VR i wydaje mi się, że ma przewagę nad N18-70 (w sensie wykorzystania światła zastanego)
Tak jak radzą koledzy wyżej - wykorzystaj 18mm z kita 18-70 oraz rób pięćdziesiątką.
Ja jak czasem zdarzy mi się komuś robić zdjęcia na ślubie w kościele to operuję na przemian Nikkorem 50/1.8 oraz Nikkorem 35/2 (gdy potrzeba wspomagam się sb-600).
Dzięki serdeczne za uwagi i podpowiedzi.
Mam jeszcze pytanko dotyczące używania lampy.
Mam używać jej na pełnej mocy czy może lepiej ograniczyć ?? No i czy ksiądz nie będzie "zły", że mu co chwila coś błyska ??:)
(...)Mam używać jej na pełnej mocy czy może lepiej ograniczyć ??
Jeżeli sufit będzie nisko lub możesz odbić od ścian to ustaw na +1 EV i palnik w górę :)
Staraj się odbijać światło od czego się da...
Jeżeli nie to palnik na 45st. + odbłyślnik i moc normalnie...
No i czy ksiądz nie będzie "zły", że mu co chwila coś błyska ??:)
A tego to już nie wiem - lepiej udać się do księdza przed i spytać. Ew poproś młodych aby z księdzem pogadali, żeby potem nie robił problemów :)
Księża w tych czasach są przyzwyczajeni do obecności ekip foto/wideo. A jeśli trafisz na frustrata, to może w ogóle zabronić wszelkiej działalności.
Zresztą sporo już tu, na forum, na ten temat napisano. Poszukaj.
Tomek Konopka
30-07-2008, 11:38
Zgadza się ,przed ceremonią przywitaj się z księdzem ,przedstaw się, ale przedewszystkim to spokój i opanowanie,jeśli to twój pierwszy raz,
co do techniki to powiem jeszcze ze jezeli mlodzi chca te zdjecia ogladac na komputerze tylko, to nie dawaj wiecej niz ISO 600, jesli do druku to spokojnie 800 na normalnych odbitkach jest wlasciwie niezauwazalne.
Jak juz bedziesz po to podziel sie spostrzezeniami:) , zalezy mi na tym jak sie bedzie sb600 sprawowala bo ja tez mam do obskoczenia z ta lampa slubik i sie zastanawiam czy nie bedzie za slaba;)
(...) Jak juz bedziesz po to podziel sie spostrzezeniami:) , zalezy mi na tym jak sie bedzie sb600 sprawowala bo ja tez mam do obskoczenia z ta lampa slubik i sie zastanawiam czy nie bedzie za slaba;)
Spokojnie wystarczy - dlaczego panuje dziwne przekonanie, że do kościoła potrzeba strasznie mocnych lamp?
Lampa powinna "doświetlać" a nie "oświetlać"... Ja używam tej lampy od dłuższego czasu i mi wystarcza w zupełności. Pamiętajcie, że na ślubach podstawą są jasne szkła. Przy ich zastosowaniu lampa nie jest praktycznie wogóle potrzebna, albo powinna ona stanowić właśnie tylko doświetlenie planu...
Ja używam tej lampy od dłuższego czasu i mi wystarcza w zupełności.
jakies blendy czy inne rozpraszacze szczegolne polecasz ?? czy poprostu odbijanko od scian i wszystkiego co sie da :)
Zawsze mam założony STOFEN na lampie... Nic więcej nie używam...
Ale zastanawiam się nad jakimś dyfuzorem dodatkowym - kolega ostatnio focił z taką zakładaną pompowaną poduszką :) - kosztuje 20zł, wygląda śmiesznie w kościele, ale daje fajne efekty :)
Tak jak radzą koledzy wyżej - wykorzystaj 18mm z kita 18-70 ...
Tak, tylko nie zapomnij potem ścian wyprostować:)
wlasnie myslalem o tej poduszce tez:P
Warto kupić - mieć w torbie - a nuż się przyda :)
sirarturo
31-07-2008, 10:44
i tak moja rada to idz do kosciola jak nie ma mszy i popstrykaj z jakas osoba, poustawiaj ja w roznych miejscach i sprawdz czy to ladnie wychodzi, bo tak isc na zywiol i jeszcze tak pierwszy raz to troszke bym sie bal bo cie panstwo mlodzi moga przestac lubic po slubie :) ale na 100we bedzie ok, tylko potrenuj!!
dlaczego panuje dziwne przekonanie, że do kościoła potrzeba strasznie mocnych lamp?
Lampa powinna "doświetlać" a nie "oświetlać"...
właśnie
Ja się dołączę do pytania bo znajomy będzie miał ślub w październiku i też chce abym mu robił fotki lecz ja się boję bo nigdy nie robiłem ale z tego co czytam to mój zestaw ze stopki da radę ?
Czy może wypożyczyć jakieś specjalne szkło ? Ewentualnie jakieś dwie sb600 na statywach w wireless rozstawić dodatkowo ?
Sevenoo jasne ze się pochwalę na forum a co :) Ryzykuje - pójdę z tym co mam. W sumie jeszcze prawie cały miesiąc więc mam trochę czasu :).
Wszytkim wielkie dzięki za rady i porady :) Macie piffko u mnie :)
Ja się dołączę do pytania bo znajomy będzie miał ślub w październiku i też chce abym mu robił fotki lecz ja się boję bo nigdy nie robiłem ale z tego co czytam to mój zestaw ze stopki da radę ?
Czy może wypożyczyć jakieś specjalne szkło ? Ewentualnie jakieś dwie sb600 na statywach w wireless rozstawić dodatkowo ?
wątpie żeby jakiś ksiądz pozwolił Ci rokładać dodatkowe oświetlenie po kościele...
Twoj sprzet na pewno wystarczy, lecz wszystko zalezy od kościoła i wymagań PM.
Na Twoim miejscu bym wszystko zrobil 17-55. W wypożyczanie nie ma się co bawić, bo bardziej
odpowiedniego zoomu nie znajdziesz a taką sigma 30mm na początku mogą Ci nie powychodzić fotki ze
względu na bardzo małą głebie ostrości...
skulinski
03-08-2008, 13:58
franz55 - kosciol d70tka - koniecznie na rawach. Bardzo czesto sa rozne rodzaje lamp w kosciele, a AWB d70tki do najlepszych w takich warunkach nie nalezy. mzoesz zmierzyc na szarej karcie przed ceremonia, ale nie ufalbym temu za bardzo. Czasem staniesz z drugiej strony kosicola i juz bedzie inaczej. takze miej na tyle pojemnosci kart zebys mogl robic wszystko w rawach. a jesli masz male karty, kontroluj ile jeszcze wejdzie zebys nagle nie musial zmieniac karty w trakcie zakladania obraczek...
Pozdrawiam
wątpie żeby jakiś ksiądz pozwolił Ci rokładać dodatkowe oświetlenie po kościele...
Twoj sprzet na pewno wystarczy, lecz wszystko zalezy od kościoła i wymagań PM.
Na Twoim miejscu bym wszystko zrobil 17-55. W wypożyczanie nie ma się co bawić, bo bardziej
odpowiedniego zoomu nie znajdziesz a taką sigma 30mm na początku mogą Ci nie powychodzić fotki ze
względu na bardzo małą głebie ostrości...
Zapamietam rade :D
A robic z dyfuzorem na lampie czy bez ?
Koniecznie z dyfuzorem, chyba że będziesz odbijać światło od ścian lub sufitu...
Koniecznie z dyfuzorem, chyba że będziesz odbijać światło od ścian lub sufitu...
Z tym to byl by problem bo kościół wysoki, bez zadnych naw itp wiec chyba wybiore opcje z dyfuzorem, lecz idąc też za radą to chyba pogadam z ksiedzem bo jest dość spoko i porposzę aby mnie trochę wtajemniczył w przebieg ceremonii i pozwolil porobic zdjecia probne...
Witajcie.
Zmieniłem trochę szkiełka:)
Zamiast 18-70 kupiłem Nikkora 18-200 z VR oraz Tamrona 28-75/2.8.
Mam nadzieję, że do ślubu się przydadzą :)
Pozdrawiam
Witajcie.
Zmieniłem trochę szkiełka:)
Zamiast 18-70 kupiłem Nikkora 18-200 z VR oraz Tamrona 28-75/2.8.
Mam nadzieję, że do ślubu się przydadzą :)
Pozdrawiam
No to teraz czekamy na wyniki pracy :)
Już tylko dwa tygodnie. Powiem szczerze trochę się denerwuję :))
Jadę w tą sobotę do kościoła - może natrafię na jakiś ślub akurat i się podczepię :D
Już tylko dwa tygodnie. Powiem szczerze trochę się denerwuję :))
Jadę w tą sobotę do kościoła - może natrafię na jakiś ślub akurat i się podczepię :D
Spokojnie. Jak wpadniejsz w trans to pójdzie gładko...
Też miałem stracha za pierwszym razem - ale potem to sama przyjemność...
wilkolak
22-08-2008, 22:06
Tylko w transie pamiętać o zmianie ustawień po wyjściu z kościoła. Chyba taki mały(wielki:)) błąd, który nietrudno popełnić. Życzę powodzenia i światła!
pozdrawiam
Nikkorraf
25-08-2008, 09:59
Powiem tak. Robiłem zupełnie po amatorsku 2 śluby i na tym koniec, gdyż nawet nie dostałem kopii. Wyjaśniam - czasy analogowe, gdy oddawałem niewywołane klisze panu Młodemu.
W pierwszym przypadku - widziałem przynajmniej te zdjęcia na odbitkach. To było bodajże 8 lat temu. Byłem prawie zupełnie zielony, gdyż to był mój 1 rok z 1 moim aparatem. Nikon F60, AF-Nikkor 28-80 D f/3.5-5.6 i pożyczona lampa SB-28. Oczywiście leciałem na ustawieniach automatycznych. Fuji Superia 400. Dodam jeszcze, że mój aparat nie miał auto-zooma lampy (w lampie zoom był ustawiony bodajże na szeroki kąt, jeśli pamiętam). Rezultaty - jak na amatora - naprawdę dobre. Widziałem też "zdjęcia za kasę", które wcale od moich nie były lepsze.
Tak, że GŁOWA DO GÓRY. Liczy się wyczucie, dobre kadry. Na manualne ustawienia za wiele czasu nie ma, więc generalnie leci się na automatycznych.
To tyle, co może powiedzieć początkujący, jakim wówczas byłem.
Jeszcze jedno...w cyfrze można zrobić więcej i potem wybierać najlepsze. To też atut.
Witam ponownie.
Ślub już w sobotę. A ja sobie trochę pozmieniałem w szklarni i nie tylko.
Co myślicie o takim zestawie: D200 oraz 12-24/4, 28-75/2.8 oraz 18-200VR ?? No i oczywiście SB600. :)
Byłem w kościele i na szczęście jest jasny :)
Witam ponownie.
Ślub już w sobotę. A ja sobie trochę pozmieniałem w szklarni i nie tylko.
Co myślicie o takim zestawie: D200 oraz 12-24/4, 28-75/2.8 oraz 18-200VR ?? No i oczywiście SB600. :)
Byłem w kościele i na szczęście jest jasny :)
Myślę, że spokojnie dasz radę :)
Czekamy na efekty :)
Dzięki MIHOW :).
A poradzisz mi co zaczepić do zdjęć w plenerze ?? Plener ma być w ogrodzie botanicznym gdzie jest i słońce i cień :)
Ja do pleneru zapinam przeważnie sprawdzonego KIT'a 18-70 :)
Ty spokojnie możesz użyć 28-75 lub 18-200 VR...
sokrates
27-08-2008, 11:52
Dzięki MIHOW :).
A poradzisz mi co zaczepić do zdjęć w plenerze ?? Plener ma być w ogrodzie botanicznym gdzie jest i słońce i cień :)
cienie dopalisz lampą, możesz użyć trybu BL i odpowiednio korygować -EV.
Staraj się używać w miarę krótkich czasów - ale to zależy od konkretnego kadru (stosunek cienia do światła i natężenia samego światła.)
drugi sposób to pewne obszary w cieniach doświetlać blendą.
edit:
sorry jakoś nie zakminiłem że pytałeś jakie szkło zapiąć do pleneru a nie jak sobie radzić z cieniami :-)
wilkolak
29-08-2008, 00:18
18-200 vr dobrze sobie poradzi z plenerem-sam czasem używam.Moim zdaniem najostrzejszy przy f/5.6. W plenerze w miarę możliwości się nie spiesz. tam masz już czas na ustawienie czy poczekanie na chmurkę jeśli będzie bardzo słonecznie. A doświetlanie lampka jak najbardziej, jak to wspomniał: ostrowski_marci. Tak więc powodzenia i odpowiedniej pogody życzę. Ale nie słuchaj tych w telewizji: oni wiedzą że w nocy będzie ciemno :) pozdrawiam.
.
Staraj się używać w miarę krótkich czasów
co masz na mysli piszac w miare krotkich??
trzeba przeca łapac wpierw swiatlo zastane wiec zazwyczaj w kosciele to bedą dlugie czasy np 1/30 sek- inaczej bedzie sharatane lampką.
ale moze nie to miales na mysli ?
przy 1/30 to wszystko bedziesz mial lekko ruszone , chyba ze jestes w stanie tak stabilnie aparat trzymac bo ja srednio:)
Zwłaszcza, biorąc pod uwagę stres wynikający z debiutu w tych okolicznościach przyrody.
tak jak mowisz;) w/g mnie absolutne minimum to 1/60
w tym roku mialem okazje zrobic 3 sluby u znajomych i rodziny jako gosc.
nie ma problemu z 1/30 sek- zwlaszcza gdy robie przy 17 mm :)
przy zoomach faktycznie lepiej skrocic czas.
pozdr
dareknik
31-08-2008, 11:12
Robiłem architekturę wnętrza starych cerkwi drewnianych w zakresie 17-20mm z f2.8 i miałem czas 1/30 i było OK., ale też czasy mi wychodziły miejscami z ISO 800, 1/20 s. Pomocna stała się Tokina 11-16/2.8. Wszystkie zdjęcia wyszły dobrze i nieporuszone. Szeroki jasny zoom tez się przydaje.
Ja do pleneru zapinam przeważnie sprawdzonego KIT'a 18-70 :)
A czemu nie 50/1.8 ?
Ja ostatnio też zacząłem robić plener 18-70, ale szybko zmieniłem na pięćdziesiątkę :)
Witam serdecznie.
No i już po.
Zdjęcia póki co dopiero przegrane z kart nic nie ruszane (za dużo ich:) ).
Ale jak pobieżnie oglądałem to jest tak sobie :/ Dużo zdjęć jest nieostrych :(. Praktycznie wszystko robiłem T 28-75 na świetle 2.8.
W kościele niestety lampa przed siebie - za duży do odbijania. Ale to i tak nie pomogło - ostrość łapana zupełnie na czym innym a nie na młodych. Fakt są zdjęcia ostre. Ale mnie przeraża ilość tych złych. Zastanawiam się czy przypadkiem mój obiektyw jakiś trefny nie jest. Może mi powiecie co może być innego tego powodem.?? Fakt w kościele ciemno więc i może AF nie mógł dobrze ostrości złapać - sam nie wiem.
Parę zdjęć wrzucę niebawem - jak już wybiorę które :)
Pozdrawiam
mozliwe ze af sie mylil bo bylo ciemno chociaz nie powinien, czas za dlugi ??
chociaz faktycznie moze jakis trefny masz obiektyw ??....
ja kiedys slub robilem d70s + wbudowana lampa + LOL czyli tamron 18-200 f/3,5-6,3
i ostre byly naprawde ... a wtedy nie za bardzo pojecie mialem o foto
Stawiam na: błąd AF ze względu na ciemność, czas - pracowałem na A więc aparat sam ustawiał. No i najbardziej możliwe, że obiektyw do bani...:/
tylko przy A i matrycowym czasami sie dzieja dziwne rzeczy :)
wiec mam nadzieje ze pracowales na centralnym wazonym albo na punktowym ?
No właśnie nie :( Matrycowe...
skulinski
01-09-2008, 10:18
ludzie.. co ma rodzaj pomiaru do AF?!
franz55 ..pracowales tym obiektywem wczesniej i teraz nagle w kosciele okazal sie do bani? ;)
nie do AF tylko do czasu , czas do ostrosci - jak walisz z reki ...
Powiem szczerze - mam go od dwóch tygodni i jakoś nie miałem możliwości testowania go w kościele :/. Wiem, że dużo winy jest z mojej strony a raczej z braku doświadczenia.
Ale reasumując - już to kiedyś napisałem - ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
Mnie się spodobało, żonie również jak oglądała moje fotki.:)
z tymi tamronami tak jest właśnie na 2.8 mozna uzytkować go ale ... no nie profesjonalnie. Ja swojego tamrona nie bałem sie używac od 3.5 wtedy ostrość była w 80% przypadkach na miejscu.
Wczoraj kol. z forum był oglądać 17-55 obejrzał sample i do mnie napisał "ten obiektyw jest sredni a na pewno nie ostry", no własnie 17-55 nie jest demonem ostrości, ale 99% zdjęć jest ostrych tam gdzie trzeba na 2.8
skulinski
01-09-2008, 10:37
franz - tak czy inaczej nie ma roznicy dzialania obiektywu w kosciele i poza ;) wystarczy jeden dzien zeby wiedziec czy obiektyw jest wadliwy czy nie.
Co do pomiaru - trzeba go dobierac swiadomie do warunkow.. nie ma reguly, ale wg mnie na poczatek najlepiej glownie matrycowy, wiec tu problemu nie widze.. na punktowym "niespodzianki" czasu moglyby byc jeszcze wieksze. Matrycowy moze miec wplyw raczej na skrocenie czasu niz jego wydluzenie... np przy szerokich kadrach kiedy w kadrze mamy wiecej zrodel swiatla.
ale wg mnie na poczatek najlepiej glownie matrycowy, wiec tu problemu nie widze.. na punktowym "niespodzianki"
No, ale przeciez że mowa o zdjęciach ślubnych w kościele (czyli kadrów, gdzie przeważnie jest para młoda) . A w tym przypadku jak najbardziej wlasnie CW lub punktowy.
Każdego z pomiarów należy stosować z głową i tyle.
A autor tematu niech pokaże jakieś przykładowe zdjęcie wraz z EXIFem. Zobaczymy co było powodem nieostrości.
Gro osób używa Tamronów do zdjęć ślubnych, nie wydaje mi się by była to kwestia szkła (no chyba, że akurat egzemplarz autora tego tematu ma jakiś ogromny BF/FF i stad te nieostrosci...)
skulinski
01-09-2008, 12:05
prz3mo, w kosciele nie ma tylko kadrow z para mloda - ja robie tez duzo szerokich kadrow.. wtedy mam glownie matrycowy z korekcja na plus.
Do punktowego potrzeba juz pewnego doswiadczenia, a CW od matrycowego przy kadrach tak jak piszesz z para mloda, dopoki nie masz zrodel swiatla w tle po naroznikach, nie bedzie sie duzo roznil.
No ale fakt faktem ze gadanie na sucho nei ma sensu.. pomiar trzeba wybierac z glowa, a do gadania potrzeba konkretnych przykladow :)
prz3mo, w kosciele nie ma tylko kadrow z para mloda - ja robie tez duzo szerokich kadrow.. wtedy mam glownie matrycowy z korekcja na plus.
Tak, zgadza sie, kościół to nie tylko zdjęcia młodych. Do szerokich kadrów rzeczywiscie matryc jest OK.
No ale fakt faktem ze gadanie na sucho nei ma sensu.. pomiar trzeba wybierac z glowa, a do gadania potrzeba konkretnych przykladow :)
Czekamy więc na zdjęcia od autora tematu, wtedy będzie można coś więcej powiedziec... :)
Witam ponownie.
Oto link do fotek które wybrałem do pokazania (narazie te ostrzejsze:) )
LINK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70593)
ja się podłącze do wątku, ja robie slub trzynastego idąć z praktycnzie tylko 85 f1.8 mam nadzieje ze szeroki az tak bardzo sie nie przyda (18-70)
co do zdjec autora watku to 4 i 11 są ok :)
mysle ze sie bardzo przyda szeroki, pozycz od kogos jakas tokinke szeroka;)
Ok. Ale Tokinka trochę ciemna jest.:/
ciemna, ale przy f4 i lampie to ja problemu nie widze :)
A oto kilka tych nieostrych :/
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_0053JPG-1.jpg
źródło (http://www.emi-com.pl/images/forum/nieos/DSC_0053.JPG)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_0058JPG-1.jpg
źródło (http://www.emi-com.pl/images/forum/nieos/DSC_0058.JPG)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_0067JPG-1.jpg
źródło (http://www.emi-com.pl/images/forum/nieos/DSC_0067.JPG)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_0081JPG-1.jpg
źródło (http://www.emi-com.pl/images/forum/nieos/DSC_0081.JPG)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_0087JPG-1.jpg
źródło (http://www.emi-com.pl/images/forum/nieos/DSC_0087.JPG)
Może przesadzam z tą nieostrością :(
Franz55, a wyostrzałeś te zdjęcia po zmniejszeniu?
Raczej ciężko się ocenia ostrość zdjęcia na tak małym obrazku, nie wiedząc co autor z tym plikiem robił wczesniej...
Jeśli miałbym oceniać tylko po tych małych fotkach, to na kilku rzeczywiscie osoby fotografowane są nie za ostre (np.5) ...
ps. Nie wal lampą tak ludziom po oczach bo oślepną ;)
Nic tylko zmniejszałem.
Coraz bardziej się przekonuje, że trzeba obiektyw zmienić tzn. wymienić.
skulinski
02-09-2008, 10:45
ciemna, ale przy f4 i lampie to ja problemu nie widze :)
nie ma to jak blysk fleszem na 12 mm :D :shock:
Witam,
to może i ja się podepnę pod temat zdjęć w kościele i nie będę zakładał nowego wątku.
W najbliższą niedzielę wybieram się z moją panią na chrzciny i będę tam nadwornym fotografem. Jako, że nie robiłem jeszcze takich zdjęć w kościele więc z dużą uwagą czytałem wasze porady. Jako, że ja i moja dziewczyna fotografujemy posiadamy trochę sprzętu, no i tutaj pytanie - jakie szkiełka byście wybrali do zdjęć w kościele?
1) Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED
2) Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED
3) Nikkor AF-S VR Micro 105 mm F2.8G IF-ED
4) Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM
Innych nie mamy i na razie nie zamierzamy kupować - no chyba, że fiszaja :)
Nadmienię, że zdjęcia będę robił D300, którego stałem się szczęśliwym posiadaczem w dniu wczorajszym :) czy lepiej zabrać D80? Do tego SB-800.
Nie wiem czy kościół jest wysoki, czy można odbić światło od powierzchni kościoła, więc będę stosował zasadę lampa na 45 stopni i dyfuzor do tego.
Jakie ISO ustawić w kościele? 800? Mniejsze, większe? Jaki balans bieli? Niestety nie mam możliwości popstrykania wcześniej w tym kościele.
Za wszelkie rady z góry dziękuję :)
bierz d300 , iso to mozesz spokojnie powyzej 1000 ustawic bez stresu na szumy na odbitkach.
WB jakoś specjalnie ustawiać czy zostawić na Auto?
Dzisiaj jeszcze dokupiliśmy Nikkor AF 50mm f/1,4D, więc pewnie ten w pierwszej kolejności będzie użyty w kościele.
dareknik
02-09-2008, 21:45
Dobry zakup, bo z tego co Wymieniłeś w punktach to raczej ciężko coś wybrać. Takie min. to f/2.8 (jakiś zoom szeroki z zakresu 16-55), a najlepiej f/1.4-2 np.: sigma 30/1.4, nikon 35/2, lub sigma 20/1.8. Jak Możesz to dokup jeszcze coś z wymienionych. Pisałeś że robisz zdjęcia z Dziewczyną, Jedno z Was niech robi 50mm a Drugie coś z zakresu: 20, 30,35mm z f/1.4-2.
Niestety już nic nie kupię, kupiłem dzisiaj jeszcze kilka filtrów i limit kasy się wyczerpał :)
Co do dziewczyny, ona jest chrzestną więc wszystkie zdjęcia na mojej głowie. Będę używał więc tego N50/1,4D, a potem pokombinuję może jakieś portreciki ze stopiątką. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)
ja się podłącze do wątku, ja robie slub trzynastego idąć z praktycnzie tylko 85 f1.8 mam nadzieje ze szeroki az tak bardzo sie nie przyda (18-70)
co do zdjec autora watku to 4 i 11 są ok :)
Imo 85-tka w plener się nada, pomieszczeniach możesz natrafić na ścianę ;) Przydałoby się coś jasnego w okolicach 30mm
pzdr
ja wszystko jadę na 10-20 i 28-75 i jakoś nie narzekam na ciemności itp - sigma mój faworyt :]
Tak czytam i czytam i już mam szczerze - mętlik.
Czy mój zestawik (jak niżej) nadaje się w ogóle do czegokolwiek? Zastanawiam się nad zmianą obiektywów - może lepiej sprzedać i kupić jakieś f/2.8? Tylko które, bo co użytkownik, to inna opinia.
A może lepiej poczekać, kupić D90, VR jest, walnąć ISO 3200 i z głowy? Hę? Wymiana puszki wyjdzie taniej, a zysk w świetle taki sam (2EV), tylko... czy na pewno?
Kwestia pomieszczeń, ślubów, lamp - to dla mnie nowość, dlatego też pytam - w warunkach zewnętrznych obiektywy spisują się super.
Czy mój zestawik (jak niżej) nadaje się w ogóle do czegokolwiek?
Słabo sprecyzowane pytanie :) Ale wezmy pod uwage, ze pytasz o focenie w kosciele, bo tego dotyczy ten watek.
Masz dobra puche, masz bardzo dobra lampke, ze swoim 16-85 mozesz smialo powalczyc. Wiadomo, obiektyw do najjasniejszych nie nalezy, ale jest VR, ktore choc troszke pozwoli Ci wydluzyc czas.
Jesli juz sam poczujesz, ze brakuje Ci swiatla, glebi, mozesz zdecydowac sie na zakup albo jakiegos jasnego uniwesalnego zooma, np T17-50/2.8, czy N17-55/2.8, S18-50/2.8, albo zestawu jasnych stalek. To juz twoj wybor :).
Moja rada, dokup narazie nikonowska 50tke 1.8, jako drugi obiektyw, i sam zobacz jaka radosc daja stalki :mrgreen: nawet te najtansze.
Dzięki Zuzus za odpowiedź:)
Mam do Ciebie pytanko - korzystasz z D300. Często używasz ISO 1600-3200? Pytam, bo może przesiadka na D90 wystarczy i problem z głowy?
A jak Twój Tamron 17-50? Nie ukrywam, że to dość tanie rozwiązanie, ale trochę boję się, bo zbiera tak różne opinie użytkowników (np. o BF/FF), że już nie wiem:)
Mam do Ciebie pytanko - korzystasz z D300. Często używasz ISO 1600-3200? Pytam, bo może przesiadka na D90 wystarczy i problem z głowy?
A jak Twój Tamron 17-50? Nie ukrywam, że to dość tanie rozwiązanie, ale trochę boję się, bo zbiera tak różne opinie użytkowników (np. o BF/FF), że już nie wiem:)
Pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie, gdyż także posiadam D300. Jeśli chodzi o ISO to moim zdaniem 3200 to raczej ostateczność, ale 2000 jest ok - szału nie ma, ale dasz radę. JEśli chodzi o T17-50 to faktycznie są problemy z BF/FF, ale zawsze możesz poszukać sztuki pozbawionej tej przypadłości. W moim przypadku problemem był mylący się od czasu do czasu AF i jego szbkość - myślę, że pod tym względem N16-85 będzie lepszy.
Pozdrawiam
myślę, że pod tym względem N16-85 będzie lepszy.
a nie bedzie za ciemny??
dareknik
08-09-2008, 08:20
W niedzielę rozmawiałem z Fotografem Ślubnym i powiedział że Robi zdjęcia na f/4-5.6. Spytałem dlaczego. Mówi że Klienci widząc zdjęcia inne (te z f/2-2.8) przed ślubem, Twierdzili że jest mydło i ich nie Chcieli żeby Robił, a na F/4 głębia jest większa.
Tamron, jak tamron ;) troche plastikowy z wygladu, ale daje rade. Zdobylam ostra sztuke, bez zadnych bf/ff, wiec nie narzekam. Wiadomo to nie to samo co nikkor 17-55 :mrgreen: ale tez i cena inna, bardziej przyjazna :)
Co do d300, maksymalnie staram sie uzywac 1600/2000.
No tak, cena Tamrona przekonuje.
Na razie spróbuję na swoich obiektywach (tzn. przede wszystkim 16-85). Zobaczymy co wyjdzie. Napiszę pierwsze obserwacje. Jutro czeka mnie konferencja, co prawda warunki oświetleniowe zapewne lepsze niż w kościele, ale idąc za zasadą "lampa tylko jako delikatne doświetlenie", problem ze światłem murowany. Ciekaw jestem szczególnie ISO 800 na moim D80, być może jakość będzie oki.
a nie bedzie za ciemny??
chodziło mi tylko pod względem szybkości i celności
Ciekaw jestem szczególnie ISO 800 na moim D80, być może jakość będzie oki.
iso 800 w d80tce nie jest jeszcze takie zle.. Glowa do gory :)
Jestem już po dwóch konferencjach. Ze zdjęć jestem zadowolony średnio. Niestety, przy czasie 1/15 problem z brakiem ostrości. SB900 doświetla super, ale... no właśnie. Daje to często efekt oświetlenia jak w dzień. Zamieszczę zdjęcia, powiecie co myślicie, najpierw jednak usiądę do NEFów. To całkowita nowość dla mnie, ciekawe co wyjdzie.
Czekamy wiec na zdjecia.
1/15 to troche zbyt dlugi czas na takie focenie, wiec nie dziwi fakt nieostrych zdjec ;) ale przeciez czlowiek uczy sie na bledach :) wiec bedzie juz tylko lepiej.
dareknik
15-09-2008, 10:29
FUSBO, na jakich ISO, przesłonie i ogniskowej miałeś taki czas?
pewnie niskie iso , i chyba f22 jezeli przy sb900 bylo 1/15
Ja w ostatnią niedzielę robiłem chrzciny kumplowi - zabrałem D300+T17-50+SB900 i D80+N85+SB800 - 80% ujęć zrobiłem D80/N85 bez lampy - F2.0-2.2 ISO do 800. D300 z lampą użyłem w decydujących momentach kiedy trzeba było szerokości. Jedno wiem na pewno - następnym moim zakupem będzie N85 1.4.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/7619/ch4pi3.jpg)
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/4998/ch2px9.jpg)
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/868/ch1gr1.jpg)
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/9016/ch3gd4.jpg)
Tak na marginesie...Ostatnio zadzwoniła do mnie żona jednego z klientów którym robiłem ślub z 2 lata temu, jeszcze Nikonem D70s + N50.18 i N85.18 - chciała 3 pionowe kadry obok siebie w dużym formacie n a prezent mężowi - kupiłem ramkę 100x70 cm - wydruk był z TIFa wywołanego z NEFa Nikon D70s, czułość do ISO 500 (co w D70s już daje ładne ziarnko) bez żadnych odszumiaczy - po otrzymaniu wydruku szczena mi opadła .... myślałem że będzie groszek a tu zero ...
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/4860/111cl9.jpg)
źródło (http://img150.imageshack.us/img150/4666/ccckp8.jpg)
bardzo ladnie wyszlo ... rozumiem ze te co widac to N85 f1.8?
Tak to zdjęcia z D80+N85 1.8.
wysmienicie:) planuje sie z nim wybrac na slub ale to jeszcze troche:D
Pierwszego kotleta, zrobiłem D70s + N18-70 i po zobaczeniu zdjęć postanowiłem przejść na jasną stronę mocy i zakupiłem N50 1.8 i N85 1.8 i dopiero zrozumiałem że jasne szkło to podstawa. Jeszcze 18mm na 3.5 można znieść ale 70mm przy 4.5 jak mnie pamięć nie myli to już trochę ciemno się robi. Na pytanie z tematu ... jaki obiektyw na ślub ... moja odpowiedź - najjaśniejszy na jaki cię stać ... Pozdrawiam
Zdecydowanie potwierdzam ostatnie słowa Wywara'a, dodam tylko, że kiedy kupowałem T17-50 myślałem że będzie jasno.... i szybko zmieniłem zdaniem twierdząc że to są jednak ciemności egipskie:D Od kiedy mam 1.4-1.8 świat stał się lepsiejszy:)
bialogardzianin
16-09-2008, 23:27
A jaka jest Wasza opinia na temat N 80-200/2.8D? Warto kupić na duży, ciemny kościół gotycki czy tylko pozostaje robić nim plenery? Mam dylemat, tylko mnie nie zgańcie, czy zbierać na powyższe szkło czy jednak na N 85 f/1.4 (vide: ciemny kościół- makabryczna cena) lub "budżetowy" f/1.8 (u Rockwella wypad nieźle, gorzej na optyczne.pl- takie mam odczucia)? Pytam bo zamierzam być dla Was konkurencją! ;-)
downunder
16-09-2008, 23:50
A jaka jest Wasza opinia na temat N 80-200/2.8D? Warto kupić na duży, ciemny kościół gotycki czy tylko pozostaje robić nim plenery? Mam dylemat, tylko mnie nie zgańcie, czy zbierać na powyższe szkło czy jednak na N 85 f/1.4 (vide: ciemny kościół- makabryczna cena) lub "budżetowy" f/1.8 (u Rockwella wypad nieźle, gorzej na optyczne.pl- takie mam odczucia)? Pytam bo zamierzam być dla Was konkurencją! ;-)
Ogniskowe powyżej 70mm bardzo rzadko są potrzebne w kościołach (na plenerach też można sobie bez nich poradzić). Jeśli nie masz jasnej "szklarni" poniżej tej ogniskowej, to najpierw radzę w nią zainwestować. ;)
bialogardzianin
17-09-2008, 00:31
Dzięki za opinię! Mam 50/1.4 jednak boję się żeby nie drażnić księdza i dlatego mieć jednak jeszcze coś pow. 80 mm (idę na kurs organizowany przez kurię żeby zminimalizować ryzyko ;-) ). Nie mam pełnej klatki więc i tak "zyskam" o te 1,5 raza, nie mniej jednak obawa przed tym aby nie podpaść księdzu jest duża. Nie wiem czy uda mi się na pięćdziesiątce zrobić zbiżenie na dłonie PM w trakcie wkładania obrączki, z drugiej strony czasu na zmianę szkła mieć nie będę. Stąd sobie wydumałem, że mając uznanego zooma 80-200 mm będę mógł stanąć w takim miejscu, żeby przy 80 ująć młodych a przy 135-145 ująć dłonie. Wybaczcie ale nie mam takiego szkła więc bujam w obłokach. Skłonny byłbym zakupić tą osiemdziesiątkę piątkę ciemniejszą ale boję się o pracę autofokusa- canonowska wypadła lepiej na optycznych.pl. ("przeciętna powtarzalność pracy autofokusa, minimalna tendencja do ustawiania ostrości przed właściwym obiektem"). Podzielcie się proszę jeszcze Waszymi opiniami/ doświadczeniami dot. ciemniejszej wersji 85 mm (praca AF, łapanie ostrości)! A może lecieć na pięćdziesiątce i szerokim i dopiero za kilka zleceń wziąć 85/1.4? :-)
Trudno nie doceniać jasności szkieł, ale masz dobry aparat, funkcja automatycznego doboru iso potrafi w nim wiele załatwić. do formatu odbitki 13x18 praktycznie nie ma co przejmować się szumami. jeśli jeszcze zrobisz ograniczenie czułości do takiej, jaka akceptujesz, to już potem plaża. To oczywiście moja osobista uwaga i trudno ją uogólniać. Chcę napisać, że nie ma sensu kupować sprzęt pod jedną imprezę, ale nie napiszę, bo sam popełniam czasami ten "błąd", traktując imprezę jako świetny pretekst :).
bialogardzianin
17-09-2008, 09:15
Z tym sprzętem na jedną imprezę to nie tak do końca słusznie bo ja na serio zamierzam poświęcić się temu i przede wszystkim portretować i uwieczniać ważne wydażenia i chwile. Zrobię wszystko, żeby spełnić swe marzenie i nie zawieść żony (pożyczka);-). Wszyscy uczymy się na błędach, wyciągamy wnioski, słowem- doskonalimy się. Ja jestem ambitny i nie zrażę się jak negatywnie zostaną przez "specjalistów" ocenione zdjęcia. Często się to podkreśla, że najważniejsze jest zadowolenie klienta. W życiu narobiłem się już zdjęć widoczków, najbardziej jednak kręci mnie fotografowanie ludzi, w tym reportarze- to sprawia największą frajdę i wyzwala słuszną dawkę adrenaliny- stąd pomysła na portretowe/ reportażowe stałki.
Wracając do szkieł to przyznać muszę, że jestem "szumofobem", obawiam się też, że większość młodych nie lubi zdjęć z "ziarenkami", które mogą być przecież wspaniałe. Muszę zastosować różne techniki, wywołać sporo zdjęć aby osoby chcące uwiecznić ważne w ich życiu wydarzenie udzieliły mi kredytu zaufania i wybrały moje usługi (tzn. nie wybierały w ciemno). Im jaśniejsze (lepsze) szkło tym mniejsze szumy- mogę tak stwierdzić w dużym uproszczeniu, nieprawdaż? Napiszcie proszę Wy, którzy używacie stałek na ślubach, o spostrzeżeniach z ich używania, czy da radę 2 stałkami i jednym korpusem obsłużyć młodych od przygotowań po oczepiny? Czy jest czas na zmianę obiektywu (2. korpus musi na siebie zarobić)?
Kolego, stałka 50 w kościele zupełnie powinna na ceremonię ślubu Ci wystarczyć. Przy jasności szkła 1.4 nie będziesz używać raczej lampy, więc i księdza nie będziesz drażnić. Przepinanie w czasie ślubu szkła w kościele może nastąpić tylko w czasie, gdy tak naprawdę nie dzieje się na ceremonii nic ważnego, np. w czasie kazania... Wiem co piszę :) Od szóstego roku życia wędruję po weselach, chrztach itp :) Najpierw z ojcem-fotografem, a od ponad dwudziestu lat samodzielnie.
Pozdrawiam
Musisz sobie ułożyć w głowie taki mini plan: wiadomo że młodzi 80% czasu ceremonii ślubnej raczej nie będą zmieniać pozycji - ewentualnie będą siedzieć albo stać - wtedy jest czas dla stałek -> możesz je przepinać, na spokojnie wykadrować, portretować młodych, świadków, rodziców itp... praktycznie 30/1.4, 50/1.4,/ 85 1.4 mm + jeszcze coś szerokiego to wszystko co do szczęścia potrzebne - dodatkowe body jest bardzo przydatne - raz że ogranicza przepinanie obiektywów, a dwa jest body rezerwowym w razie jakby jedno się popsuło.
bialogardzianin
17-09-2008, 09:59
Musisz sobie ułożyć w głowie taki mini plan: wiadomo że młodzi 80% czasu ceremonii ślubnej raczej nie będą zmieniać pozycji - ewentualnie będą siedzieć albo stać - wtedy jest czas dla stałek -> możesz je przepinać, na spokojnie wykadrować, portretować młodych, świadków, rodziców itp... praktycznie 30/1.4, 50/1.4,/ 85 1.4 mm + jeszcze coś szerokiego to wszystko co do szczęścia potrzebne - dodatkowe body jest bardzo przydatne - raz że ogranicza przepinanie obiektywów, a dwa jest body rezerwowym w razie jakby jedno się popsuło.
No to ciemniejsza osiemdziesiątka piątka odpada? :-( CO z jej autofokusem i ustawianiem ostrości przed obiektem? Czy wszystkie tak mają?
Nie piszę że 1.8 odpada - sam mam taką - jest to wersja "budżetowa" - za 1.4 nowe trzeba ponad 3 kloce położyć.Różnica cenowa między N50 1.8 a 1.4 nie jest już taka kolosalna jak w przypadku N85. Ja na de 80tce nie stwierdziłem BF/FF - na D300 sobie skalibrowałem sam (chodź przeważnie nie odpinam N85 od D80)... na każdej puszce może być inaczej.
bialogardzianin
18-09-2008, 10:37
85/1.4 x 1,5 daje 127,5 czyli brakuje tylko 7,5 mm i byłby portretowy ideał N135/2 AF-D DC (wg. K. Rockwella) a o wiele jaśniejszy! ;-) A tak poważnie to ktoś używa tego obiektywu do zdjęć ślubnych? Męcze tak, ja wiem, ale jak mam wydać ciężko zarobioną kasę to z głową.
BTW, mogę prosić o info w zakresie samodzielnej kalibracji obiektywu pod D80?
ja w mojej 85 f1.8 nie stwierdzilem problemu z AF, na poczatek to bym koledze doradzil wlasnie kupic 1,8 ... duzo tansze - wiem ze mniej plastyczne ale naprawde sweitne szklo.
co do kalibracji samodzielnej w d80 to chyba servis tylko , bo w aparacie nie ma chyba opcji
FUSBO, na jakich ISO, przesłonie i ogniskowej miałeś taki czas?
ISO 500, 16mm-35mm, f/3.5-4
Czas rożnie od 1/15 do 1/40
Oczywiście sabinka dawała swoje, ale stosowałem ją jako doświetlenie (palnik w górę, ściany, co się dało). Uzyskiwałem najczęściej dość dobrze oświetlone postacie, ale gorzej z tłem (np. na dłuższej sali).
O ile pierwszy plan wychodził pięknie oświetlony, o tyle samo otoczenie np. (sala restauracyjna) nie miała swojego prawdziwego oświetlenia.
I teraz pytanie - czy tak powinno zostać, czy nie:)
Cały czas nie mam jak wrzucić zdjęć (bo tego nigdy nie robiłem no i muszę się zaznajomić z instrukcją forum), może jutro mi się uda, to pokaże o co mi chodzi.
Inna sprawa, że zacząłem po tym moim foceniu poważnie zastanawiać się nad tym, czy to tak dobrze mieć jasne szkło. 2,8 przy dłuższej ogniskowej = mniejsza głębia ostrości. A jak robisz ludzi na sali (czy np. w ławkach w kościele czyli bez konkretnego jednego obiektu) to troszkę nie fajnie jak większość jest rozmazana... Czy się mylę?
dareknik
21-09-2008, 08:54
FUSBO, co do czasów to 1/40-1/60 byłoby optymalnie. Ty możesz się nie poruszyć, ale Osoby fotografowane mogą to zrobić i zdjęcie wyjdzie poruszone.
Co do tej sali restauracyjnej czy tanecznej to ciemne tło z tyłu nie jest problemem. Bo jak by wyglądało gdybyś miał lampkę na ścianie świecącą i idealną jasność w pomieszczeniu. Drugi plan powinien być widoczny do 4-6 m. To światło lampki w tle i półmrok i Twoje delikatne doświetlenie oddaje nastrój sali (zakładamy że jest to wieczorem, w nocy). Jeśli by było silne światło w sali restauracyjnej (dzienne lub z lamp), to pewnie przesłona 3,5-4 by Ci wystarczyła i bez użycia lampy (lub z doświetleniem delikatnym pierwszego planu) i tło Miałbyś w miarę jasne.
Wspomniałeś też o foceniu ze światłem 2.8 i płytkiej głębi ostrości. Lepiej mieć takie szkła f2.8 a najlepiej 1.4,1.8,2.
Mam N17-55/2.8 i Tok 11-16/2.8, N50/1.4 i N d70s i czasami z ISO 650 ledwo daję radę bo czasy w ciemnym Kościele wychodzą mi 1/40 i 1/30. Wtedy używam zakresów 14-24 mm (jak najmniejszych żeby nie poruszyć zdjęcia) na 2.8, ale jak chcę zrobić portret to nie zrobię go na tym zakresie. Zakładam N50/1.4 i robię na f1.8-2.2 i jest dobrze. Ale tło mam jasne a lampę używam z dyfuzorem do doświetlenia postaci z korektą EV: -1,7-1,3 albo nie używam lampy wcale. Wiem że czekają mnie zmiany body na N d300 lub d700 bo tam jest wysokie ISO użyteczne: (d300 - 1600/2000 i d700 - 3200) i dokupienie obiektywów: N 35/2 i 85/1.8. Ten zestaw dawałby mi optymalne warunki pracy.
Kiedyś miałem chrzciny (pierwsza impreza na której robiłem zdjęcia dla znajomych) i robiłem zdjęcia na f4-5.6 i lampa. Nie wyszło to najlepiej, pierwszy plan był dobry, jasny i ostry, ale tło to egipskie ciemności, jakby prąd wyłączyli w Kościele.
Witam wszystkich.
Podczepię sie pod ten temat bo też niedługo będę debiutował w kościele jako fotograf na ślubie i chciałbym sie zapytać czy zestaw: D50, N18-55, N50, S70-300 + SB-800 da radę?. dodam tylko że kościół jest dosyć ciemny i nie wiem czy jest możliwość odbijania błysku od ścian czy sufitu. Czy mogę liczyć na jakieś specjalne rady jakiego szkła używać, itp?
Dasz rade jeśli dobrze sie do tego zabierzesz. Używaj wszystkich obiektywów, które posiadasz reportaż będzie ciekawszy, oczywiście z należytym umiarem. N18-55 załóż na sam moment przysięgi w takim momencie przydaje się obiektyw zmiennoogniskowy, resztę kościelnego reportażu możesz zrobić 50-ka (oczywiście jeśli kościół będzie odpowiednio duży). Lampy używaj z głową, tylko w ostateczności błyskaj z palnikiem na wprost. Jeśli nie będzie od czego odbić błysku zawsze możesz użyć dyfuzora.
wronap dzieki wielkie za rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie szkło polecilibyście do wszyskich zdjęć (od przygotowań panny młodej po oczepiny) tak żebym mial jedno szkło i nie musiał zmieniać? Oczywiście dodam że sb800 cały czas będzie w obwodzie:)
Używaj wszystkich obiektywów, które posiadasz reportaż będzie ciekawszy.
akurat S70-300 można sobie darować, szkoda czasu
. Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie szkło polecilibyście do wszyskich zdjęć (od przygotowań panny młodej po oczepiny) tak żebym mial jedno szkło i nie musiał zmieniać? :)
N50 i nie zamykaj przysłony, to kosztuje wiele biegania ale złoto jest dla zuchwałych
za się żyć bez szerokich planów które są często nudne
Witam wszystkich.
Podczepię sie pod ten temat bo też niedługo będę debiutował w kościele jako fotograf na ślubie i chciałbym sie zapytać czy zestaw: D50, N18-55, N50, S70-300 + SB-800 da radę?. dodam tylko że kościół jest dosyć ciemny i nie wiem czy jest możliwość odbijania błysku od ścian czy sufitu. Czy mogę liczyć na jakieś specjalne rady jakiego szkła używać, itp?
Dasz radę, jeśli kościół będzie w miarę spory to wykorzystaj głównie 50-tkę. Przede wszystkim do zbliżeń.
18-55 mimo, że dość ciemny sprawdzi się do szerokich kadrów na 18mm (wtedy możesz sobie użyć dłuższych czasów typu 1/20, jeśli będzie taka potrzeba).
S70-300 w kościele raczej nie powalczysz, więc tego szkła ja bym na Twoim miejscu nie targał do kościoła.
a jaki obiektyw radzilibyście do kompleksowej obsługi tak jak wspomniałem wczesniej (przygotowania, ceremonia, wesele) oprócz N50? bo zdarzaja się sytacje ze kosciol jest mały i wtedy 50 jest za ciasna...
a jaki obiektyw radzilibyście do kompleksowej obsługi tak jak wspomniałem wczesniej (przygotowania, ceremonia, wesele) oprócz N50? bo zdarzaja się sytacje ze kosciol jest mały i wtedy 50 jest za ciasna...
Rozumiem że chcesz takowy dokupić ? Jeśli tak to sigma 30/1.4, rewelacyjne szkło.
a może jakiś zmienno ogniskowy...żeby był bardziej uniwersalny na przykład w czasie wesela kiedy fotografuje się tańczące pary
to juz zalezy jakim budzetem dysponujesz:)
ze stalek swietnie sprawdzi sie sigma 30 1.4 albo nikkor 35 2. Oba sa szersze niz twoja 50tka, jasne, i maja bardzo przydatna ogniskowa jesli chodzi o reportaz.
jesli natomiast chcialbys jakiegos jasnego zoom'a to albo tamron 17-50 2.8 (wersja tanio) albo n 17-55 2.8 (wersja drozej:)).
przeszukaj forum i poczytaj, bylo bardzo duzo watkow o obiektywach na slub. ;)
dareknik
29-09-2008, 00:18
Może też byc Sigma 20/1.8.
bialogardzianin
13-10-2008, 11:53
Kolego, stałka 50 w kościele zupełnie powinna na ceremonię ślubu Ci wystarczyć. Przy jasności szkła 1.4 nie będziesz używać raczej lampy, więc i księdza nie będziesz drażnić. Przepinanie w czasie ślubu szkła w kościele może nastąpić tylko w czasie, gdy tak naprawdę nie dzieje się na ceremonii nic ważnego, np. w czasie kazania... Wiem co piszę :) Od szóstego roku życia wędruję po weselach, chrztach itp :) Najpierw z ojcem-fotografem, a od ponad dwudziestu lat samodzielnie.
Pozdrawiam
Serdeczne dzięki za radę, w sobotę 11 października miałem 1. raz kościół, był jasny na szczęście. Zacząłem od 12-24 (widok kościoła+wejście młodej prowadzonej przez ojca), parę rzutów na gości i przepiąłem na 50-tkę, którą poleciałem przez cały ślub (1.4/1.8). Czesm doświetlałem nieznacznie obiekty, szczególnie przy b. kontrastowym świetle (dużo słońca zachodzącego wpadało przez boczne okna). Pod koniec, przed wyjściem nowożeńców z kościoła powróciłem na 12-24 aby łapać wychodzących. Podzielam opinię zawarte w jednej z wcześniejszych wypowiedzi, że nie ma co szeroko focić bo takie zdjęcia są nudne. Młodych, rodziców, wiązankę i obrączki łapałem na 50-tce. Zabrakło zoomu na zbliżenie dłoni przy wkładaniu obrączek a nie chciałem księdzu wchodzić na prezbiterium ale młodych ująłem. Zastanawiam się czy warto na drugi korpus (jeszcze nie mam ;-)) przypiąć 70-200/2,8 aby w decydujących chwilach polecieć na 70 i 150 mm. Zoom 17-55 mnie nie interesuje bo to DX i potem będzie bezużyteczny na D700/D3.
chyba można już zamknąć i usunąć.
Kasandra
10-12-2008, 21:36
dlaczego usunąć?
tu jest bardzo wiele przydatnych informacji
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=19681)franz55, po Twojej stopce (www) widać, że po tym jednym ślubie zająłeś się foceniem ślubów "profesjonalnie" i to już od 200pln.
jacoslavgth
10-12-2008, 23:44
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=19681)franz55, po Twojej stopce (www) widać, że po tym jednym ślubie zająłeś się foceniem ślubów "profesjonalnie" i to już od 200pln.
no ja sie nie znam ale moim skromnym zdaniem te zdjecia są... hmmm jak by tu napisać żeby nie obrazić...
jasne szkła i auto iso to klucz do sukcesu, w przypadku ciemnego kościołaniestety ale nawet 2,8 cimne strasznie
Po pierwsze "gtad" gdzie jest napisane na mojej stronie, że 200pln jest za focenie ślubu ?? Wg mnie nigdzie. Coś chyba czytać ze zrozumieniem nie potrafimy.;)
Ale z drugiej strony jest taka "złota zasada" w handlu i usługach - towar(usługa) jest warta tyle ile klient chce za to (nią) zapłacić.
Po pierwsze "gtad" gdzie jest napisane na mojej stronie, że 200pln jest za focenie ślubu ?? Wg mnie nigdzie. Coś chyba czytać ze zrozumieniem nie potrafimy.;)
Ale z drugiej strony jest taka "złota zasada" w handlu i usługach - towar(usługa) jest warta tyle ile klient chce za to (nią) zapłacić.
... za bardzo się podniecasz. Twoja strona jasno stawia na fotografię ślubną i każdy zrozumie, że kwota ta dotyczy właśnie tej usługi. Ale to nie o to chodzi.
Wybacz, ale "przed chwilą" piszesz o braku pojęcia i doświadczenia w tym temacie, a w tej chwili na swojej stronie piszesz o prefesjonaliźnie.
Tomek Konopka
11-12-2008, 11:12
Po pierwsze "gtad" gdzie jest napisane na mojej stronie, że 200pln jest za focenie ślubu .
ja tam czytam że od 200pln
No może nie mam racji. Wybaczcie, widzę że chyba tylko ja się przyczepiłem.
Wiecie co i tak nie ma o co kruszyć kopii. To nie jest temat na ten temat :)
Święta się zbliżają i takie tam...
Napijmy się zanim dostaniemy bana za OT :)
na pewno zapewnia profesjonalizm, laptop ze stałym dostępem do internetu i stałe porady www.forum.nikon.org.pl zapewniają usługę na najwyższym poziomie :D
ludzie przez cyfrówki mylą pojęcia, bo fotografia to sztuka improwizacji... ale umysłu fotografa nad dostępnymi możliwościami a nie dostępnych możliwości na umysłem fotografującego...
have a nice day:)
na pewno zapewnia profesjonalizm, laptop ze stałym dostępem do internetu i stałe porady www.forum.nikon.org.pl (http://www.forum.nikon.org.pl) zapewniają usługę na najwyższym poziomie :D have a nice day:)
rotfl:mrgreen:
się podepnę:
witam, mam kilka pytań, jestem amatorem, i jutro mam do pstryknięcia chrzciny - po rodzinie, kilka dni temu dokupiłem sb-600 i stofena,
kościół w kilku miejscach ma dość nisko biały sufit więc tam podołam, nie jestem pewien jak ustawić lampę ze stofenem kiedy nie będzie od czego odbić ??
następna kwestia to czasy, zazwyczaj pstrykam w trybie A zauważyłem że aparat z sb-600 zawsze ustawia mi czas 1/60 czy tak ma być? może lepiej pracować w innym trybie?
będe dźwięczny za pomoc !
Pewnie już jest po imprezie, ale w każdym razie masz D80 - iso800, czasy do 1/40 w zależności jak to utrzymasz, tamronik na 2.8 i lampą już tylko doświetlać. Tak chyba byłoby najprościej. No i koniecznie raw, co zawsze daje Ci możliwość "wyciągnięcia" pewnych detali, pomijając już WB.
Powodzenia
qamil_d_dg
28-12-2008, 12:16
Piszecie, że używacie ISO do 800. Mając D70 na monitorze przy ISO 500 widzę na zdjęciach dość znaczące ziarno. Może są wśród was użytkownicy tej właśnie puszki i powiedzą coś o efekcie zdjęć przy ISO 500 i więcej. Bo ja mam raczej złe doświadczenia :/ i nie wiem czy to jest tylko tak na monitorze, bo i takie głosy się pojawiły, że przy wywołaniu jest ok. Czy może D70 nie radzi sobie dobrze z tym tematem.
Jeśli robisz zdjęcia i oglądasz je tylko na monitorze i to w powiększeniu 100%, to nie spodziewaj się rewelacji. Zrób to samo zdjęcie na papierze i wtedy je porównaj. Na pewno przekonasz się, że czasami nie warto przejmować się wspomnianym szumem, choć w tym wypadku nie jest tajemnicą, że D70 nie jest mistrzem w "niskoszumności"
uszko1986
30-12-2008, 00:01
Super temacik tutaj powstał,cały od dechy do dechy przejechałem. ;) W przyszłości również chciałbym się zająć foto ślubnym,ale najpierw nauka ;) Nie chciałbym komuś schrzanić najważniejszego dnia w swoim życiu.Powolutku kompletuję sprzęt.W przyszłym roku dokupić chciałbym N24-70 f2.8 i chyba już nic więcej mi nie będzie potrzebne jak na początek.Przyszły rok poświęcę na robienie fot w kościele.Jedyna skuteczna metoda nauki to praktyka ;)
Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrego światła w 2009 roku!
Witam wszystkich juz w Nowym Roku, z życzeniami spełnienia marzeń, zdrowia i... świetnych ujęć ;-)
A mnie za tydzień czeka pierwszy foto-test w tym Nowym Roku. Zostałem nadwornym fotografem na uroczystości ślubnej.
No i zaczynam sie denerwować, czy podołam ;-( Ale lubie wyzwania, stąd ma zgoda ;-)
WIęc postanowiłem troszkę Was sie poradzić, a za celne wskazówki z góry dziękuję.
Uroczystość standardowo w kościele, później krótki plener i sala balowa.
Do dyspozycji:
- D300;
- N28-70/2.8D;
- SB800.
W podpisie są pozostałe 3 obiektywy, ale mysle, że nie ma sensu zabierać serię "E" (manual - brak czasu na ostrzenie).
Zamierzam spełnić poniższe warunki (od razu również zapytania):
- ISO 600-800 z lampą
- ISO 800-1600-2000 - bez lampy
- AF pojedynczy lub automatyczny
- pomiar światła gł. matrycowy czy centralny?
- ekspozycja "A"
- WB na auto czy lampa?
- czasy min 1/20
- zdjęcia na wprost z dyfuzorem z EV -1 czy zawsze palnik 45st + odbłysnik z EV 0?
- zapis w JPEG fine czy w innej (np. NEF, bo w TIFF za mała karta ;-( ) Będzie delikatna obróbka w PS i czy komporesji jest różnica pomiędzy priorytetem wielkości, a optymalną jakością?
- jak z ta ostrością, warto na 51 punktów i na dynamiczny wybór pola czy pozostać na pojedynczym?
- przestrzeń barw - Adobe
I jeszcze jedno, czasem wydaje mi sie, ze ten obiektyw nie ostrzy jak należy. Tryb przetwarzania obrazu mam na D2XMODE3*, w nim korekta wyostrzanie na 5, kontrast na +1, nasycenie +1, jasności i odcienie na 0. Próbowałem z precyzyjna korektą AF i wydaje mi się, ze +5 jest ok, ale jak wspomniałem, czasem mało ostre ;-(
Juz nie zamęczam. Prosze o wskazówki.
Pozdrawiam Adi
Piszecie, że używacie ISO do 800. Mając D70 na monitorze przy ISO 500 widzę na zdjęciach dość znaczące ziarno. Może są wśród was użytkownicy tej właśnie puszki i powiedzą coś o efekcie zdjęć przy ISO 500 i więcej. Bo ja mam raczej złe doświadczenia :/ i nie wiem czy to jest tylko tak na monitorze, bo i takie głosy się pojawiły, że przy wywołaniu jest ok. Czy może D70 nie radzi sobie dobrze z tym tematem.
smialo uzywaj wiekszych ISO. Robilem odbitki slubne z ISO 800, rozmiar 15x21 i wszystko pieknie. Naprawde nie ma sie co przejmowac tymi szumami na monitorze
robilem tez z ISO 1600, co prawda nie slubne i 13x18. Efekty nie najgorsze, szum delikatnie widoczny, ale bez tragedii. Duzo zalezy od tego czy zdjecie jest dobrze naswietlone. Jak ladnie naswietlisz ISO 800, to szum moze byc mniejszy niz przy lekko niedoswietlonym ISO 500
W D300 ISO 1600 w kościele wychodzi malina na papierze 15x21 nic totalnie nie widać (tzn szumu nie widać bo reszta jest :) ) podstawa to dobrze naświetlić. (histogram pomocny)
czasy dobieram różnie w zależności od szkła (ogniskowej) i tego czy czasami mam np. o co się oprzeć. jak robię z huru gdzie jest barierka to i czasy 0.5s można robić :)
WB lepiej sobie zrobić w kościele na Pre nawet jak się robi w RAW zawsze potem mniej roboty, AWB może i fajny ale często każda fota ma inny WB bo to jakaś zielona choinka wpadła w kadr a to coś fioletowego itp.
co do odchylania lampy o 45 st. to jaki ma to sens jak sufit jest bardzo wysoko albo jest ciemny? trzeba być kreatywnym i wykorzystać co jest a nie z góry zakładać "palnik 45 st." :)
pomiar światła zazwyczaj CW, czasami punktowy, raczej nie matrycowy. Tryb ekspozycji tylko i wyłącznie manualny. Tryb AF zazwyczaj pojedynczy punkt (AF-S) przy wchodzeniu i wyjściu młodych AF-C
to chyba podstawy podstaw :) o szklarni już było, każdy ma jakieś preferencje jak wole jasne stałki niż zoomy, choć nie ułatwia mi to pracy.
jak robię z huru gdzie jest barierka to i czasy 0.5s można robić :)
Litości... Skąd robisz?
rzecz jasna że z chóru :) literówki i automatyczne poprawianie pisowni zadziałały niezbyt komfortowo :P
- ISO1600 spokojnie, ale oczywiście trza dobrze naświetlić,
- pomiar głównie centralny,
- tryb M, chociaż często używam A,
- z czasami to każdy inaczej, dla mnie 1/20 to ostateczność/niemożliwość,
- z lampą w kościele, to też ostateczność; tutaj wspomniana kreatywność często przydaje się; oczywiście tylko żeby lekko doświetlić,
- NEF zdecydowanie, WB ja akurat najczęściej wybieram A (ze względu na to pierwsze)
z pierwszych spostrzeżeń, to chyba na tyle
slawson38
02-01-2009, 15:58
Przykładowe zdjęcie zrobione z długim czasem .Aparat oparty o barierkę huru. D70s + sigma 10-20.
źródło (www.fotosik.pl)
Aparat oparty o barierkę huruNastepny... Ehhh.
Przykładowe zdjęcie zrobione z długim czasem .Aparat oparty o barierkę huru. D70s + sigma 10-20.
Nastepny... Ehhh.
Mistrzostwo świata! :)
Ludzie! Co z Wami?!
Mistrzostwo świata! :)
Ludzie! Co z Wami?!
po sylwestrze jeszcze trzyma :mrgreen:
infekcja :D
Wirus filipiński. :)
fotokornik
02-01-2009, 17:09
ja też się podepnę. Polećcie jakiś zoom do 1k PLN do współpracy z sb-600. Taki jakiś nie krótki, i niedługi.
ja też się podepnę. Polećcie jakiś zoom do 1k PLN do współpracy z sb-600. Taki jakiś nie krótki, i niedługi.
w sensie stalka ?? :)
DonAlberto
02-01-2009, 18:16
Zaczynam myśleć, że dla większości użytkowników fotografia to tylko śluby (patrząc po postach w canonboard i nikon forum)
Ludzie idźcie do kościoła i próbujcie, mając kartkę na której zapisane są wszelkie uwagi nie nauczycie się myśleć. A jak sami coś wymyślicie to to będzie bardziej cieszyć niż wszystko inne. A jak po 10 ślubach nic nie wymyślicie tzn. że nie dostąpi was zaszczyt bycia fotografem ślubnym. Możecie co najwyżej liczyć na naiwność ludzi i wrodzoną chęć do oszczędzania na usługach które zostają pamiątką na całe życie.
Pozdrawiam
PS. Nie wspomnę już o tym, że nie jest dobrze zaczynać jako jedyny fotograf na ślubie - tym bardziej jeśli chce się brać za to kasę.
fotokornik
02-01-2009, 20:46
pisze jak byk, ze zoom
downunder
02-01-2009, 21:21
Jeśli nie krótki i nie długi, a w okolicach 1k PLN i do współpracy z lampą, to tylko N35-70/2,8D. ;) :mrgreen:
fotokornik
02-01-2009, 21:56
a co myślicie o Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED albo Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5G IF-ED?
downunder
02-01-2009, 22:09
a co myślicie o Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED albo Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5G IF-ED?
Jeżeli poważnie myślisz o fotografii ślubnej to sobie nie zaprzątaj głowy tymi i innymi ciemnymi obiektywami. Światło 2.8 to absolutne minimum. ;)
Jeżeli poważnie myślisz o fotografii ślubnej to sobie nie zaprzątaj głowy tymi i innymi ciemnymi obiektywami. Światło 2.8 to absolutne minimum. ;)
Na początek da radę z N18-70. Przynajmniej mniej będzie bolało ewentualne nietrafienie z ostrością.
Zdecydowanie bardziej polecam Tamrona 17-50 niż Nikona 18-70. Minusy, to brak silnika (choć moim zdaniem nie ma to aż tak wielkiego znaczenia), no i koniec na 50, ale za to jeśli trafisz na dobre szkło, to 2.8 w tym szkle potrafi być użyteczne.
Szanowni Life i Gtad dzięki za Wasze wskazówki. Pisząc o wykorzystaniu palnika lampy pod kątem 45* miałem na mysli użycie odbłysnika z EV 0.
Chciałem tylko podkreslić, że Śluby to nie moje hobby, a tym bardziej nie wiąże z nim mej kariery zarobkowej.
To ślub mego Kumpla, wie, ze lubie fotografować i podobają mu sie me fotki. Kiedyś (10 lat temu) nasz wspólny kumpel ze studiów poprosił mnie bym porobił troszkę fotek na jego ślubie. Dał mi Nikona F70, kitowski obiektyw, lampe SB600 i 4 klisze. Szybki instruktaż i... Uznanie od wszystkich za super ujęcia. Ale to było bez stresu, był tam "zarobkowy" fotograf. A teraz Kumpel podbudowany tamtymi fotkami i opowiesciami poprosił o powtórkę, ale już na jego ślubie. Stąd stres, bo nie będzie alternatywy, tylko ja i osprzęt ;-)
Wim, ze o optyce już sporo mówiono, zastanawiam się tylko, co myślicie o tym obiektywie? Stałki mam "E", z ostrzeniem tylko kłopot. Poza tym te manualne stałki troszkę zmiękczają i za dużo w nich sepii.
Pozdrawiam
Adi
Kiedyś (10 lat temu) Nasz wspólny kumpel ze studiów poprosił mnie bym porobił troszkę fotek na Jego ślubie. Dał mi Nikona F70, kitowski obiektyw, lampe SB600...SB-600 jest zdecydowanie mlodsza niz 10 lat...
Po za tym te manualne stałki troszkę zmiękczają i za dużo w nich sepi.To sobie wyostrzysz i skorygujesz kolor tak jak chcesz.
Napisał Stig:
SB-600 jest zdecydowanie mlodsza niz 10 lat...
masz racje to była chyba sb 24
melechesh
24-02-2009, 12:46
Rozumiem, że fajnie by było mieć na takiej imprezie 35mm, 50mm i 85mm. Problem polega na tym, że będe musiał sie zdecydować na jeden z tych obiektywów. W przyszłości na pewno będę uzupełniał kolekcje szkieł:) Narazie zastanawiam się nad trzema pozycjami, a wybiore tylko jeden:
Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G
Nikkor AF-S 50mm f/1,4G
Nikkor AF 85mm f/1,8D
Rozumiem, że fajnie by było mieć na takiej imprezie 35mm, 50mm i 85mm. Problem polega na tym, że będe musiał sie zdecydować na jeden z tych obiektywów. W przyszłości na pewno będę uzupełniał kolekcje szkieł:) Narazie zastanawiam się nad trzema pozycjami, a wybiore tylko jeden:
Nikkor AF-S 50mm f/1,4G
Nikkor AF 85mm f/1,8D
każde ze szkieł jest fajne :) na DX chyba najbardziej lubiłem 35/1.4 Sigmy więc tu ukłon w stronę nowego Nikkora :) najmniej używałem 85 (jest już dosyć ciasna). Wszystko i tak zależy od warunków w kościele czasami 85 to ciasno a są takie że z 35 ledwo się mieści :)
bialogardzianin
24-02-2009, 13:07
Nikkor AF-S 50mm f/1,4G
Nikkor AF 85mm f/1,8D
Na początek 50/1,4. Nie ograniczaj się szkiełkami DX. Te AF-S kuszące jest ale na pełnej puszce stracisz rozdzielczość. Może lepiej 35/2? 85/1.8 na początek za wąskie, poza tym to ciężko tak wybierać między szerokim, standardem a portretowym szkłem. Ja poszedłem drogą 50-85-35 ale to mój wybór, równie dobry byłby 35-85 bez lub na końcu z 50/1,4, tym bardziej że z D300 i lepszymi korpusami zapodać można większe ISO na ciemne kościoły i sale balowe.
bialogardzianin
24-02-2009, 13:13
SB-600 jest zdecydowanie mlodsza niz 10 lat...
To sobie wyostrzysz i skorygujesz kolor tak jak chcesz.
Tak OT trochę, czy mógłbyś stig zademonstrować możliwości Twego Tamrona makro? Może masz jakieś zdjęcia ślubne obrączek albo spinek do mankietów? Jakiś link? Z góry dzięki!
dareknik
24-02-2009, 21:59
MELECHESH, na początek zacząłbym od 35/1.8 (mam 35/2) jeśli już chcesz stałoogniskowe obiektywy. W styczniu na dwóch ślubach 35/2 życie mi uratowała na f/2-2.2. Nikon 17-55/2.8 ledwie dawał radę a z 35/2 wyszło ładnie. ISO jakie miałem na d300 w kościele to 3200 a pasowało by dać 4-5 tyś ale to ryzyko. Czym jaśniejszy obiektyw tym lepiej. Dodam tylko że Młodym podobały się w obu przypadkach zdjęcia z szerokich obiektywów typu 35/2 i Tokiny 11-16/2.8 na 11mm.
a co myslicie o N28-105 czy N35-105, sprawdza sie w kosciele tez na ślubie (jesli ktos zna Gdańsk to bedzie to kościół św. Stanislawa Kostki na ul. Abrahama)??
sokrates
11-04-2009, 18:58
Witam serdecznie.
30.08.br. koleżanka poprosiła mnie abym był 'fotografem' na jej ślubie kościelnym.
.....
Ciekawe podejście mają czasami ludziska - znając stawki za fotografię ślubną nigdy bym nikogo nie poprosił o to: to tak jakbym komuś powiedział daj mi 1500 zł w prezencie :-) (tudzież obowiązującą lokalną stawkę za usługę), nie wspomnę już o odpowiedzialności jaką obarczają "fotografa"
żeby nie było że zrobiłem OT - w temacie: myślę że jeśli masz trochę pojęcie o fotografii dasz radę, szczególnie że masz jasną 50mm. powodzenia.
Piotr W.
08-06-2009, 12:55
Pytanko jesli chodzi o fot. slubną ,Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM IF + Sigma 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO czy tylko Nikon 24-70 mm f / 2.8 G ED AF-S dodam ze nie mam pelnej klatki i ze 2 pierwsze szkla sa w podobnej cenie co jeden nikon.
bialogardzianin
08-06-2009, 14:07
Całkiem rozsądny wybór jak na początek. Czytałem gdzieś, że Nikon lepiej współgra z Sigmą niż odpowiednikiem Tamrona więc powinno być OK (nie wiem jak FF/BF) ale to chyba nowy obiektyw, z tego roku, co? Czasem brakuje takiego krótkiego, jasnego zooma 24-70, bo nie zawsze można latać w te i we wte. Po prostu z zoomem wygodniej kosztem światła. Co do Sigmy to było dużo na forum, decyzja należy do Ciebie (niektórzy wolą Tamrona). BTW, na koncercie "zaczęło się w Polsce 1989" w Gdańsku stałem w sektorze A, niedaleko od wybiegu dla fotoreporterów. Widziałem co nieco sprzętu i zdziwiło mnie, że ktoś miał podpiętego Tamrona 70-200 ale zastrzegam, że mogę się mylić. Wydaje mi się, że to była Pani z D3 ale potem miała już VR więc może to nie był ten obiektyw no bo po co jej by były potrzebne dwa?;) Po prostu rzuciła mi się w oczy charakterystyczna linia Tamrona. Kto jeszcze tam był i widział? ;) Przepraszam za ten OT (w kontekście długiego zooma reporterskiego, czyli także ślubnego).
pkulakowski
08-06-2009, 16:38
Dołączę się do tematu - co sądzicie o takim zestawie:
D700 + Nikkor 10,5mm 2.8 + Nikkor 24-70mm 2.8 + Nikkor 70-200mm 2.8 + Sb-800
1.4 dla wszystkich jest tu ideałem, a co z 2.8 - czy wystarczy?
Ponadto mam pytanie - lewanowicz.pl - jak osiągnąć takie kontrasty na zdjęciach czarno-białych? Na zdjęciach z wesela (jak goście tańczą) - jak osiągnąć takie smugi świateł? Błysk na tylną migawkę + dłuższy czas?
1.4 dla wszystkich jest tu ideałem, a co z 2.8 - czy wystarczy?
dlaczego ma nie wystarczyć, f2,8 daje dużo światła... a przypięty do D700 sam zaczyna świecić :)
Piotr W.
08-06-2009, 17:01
Nikt wiecej nie doradzi ?? 2x sigma czy 1x nikon ?? BTW bialogardzianin dzieki za wypowiedz.
nizej o jakie szkla pytam.
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM IF + Sigma 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO czy tylko Nikon 24-70 mm f / 2.8 G ED AF-S dodam ze nie mam pelnej klatki
bialogardzianin
08-06-2009, 21:17
Nikt wiecej nie doradzi ?? 2x sigma czy 1x nikon ?? BTW bialogardzianin dzieki za wypowiedz.
nizej o jakie szkla pytam.
Doradzanie doradzaniem ale nikt nie napisze Ci: weź to a tamto nie bo nie podłoży się!;) Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj a posiądziesz wiedzę, która pozwoli Ci podjąć słuszną decyzję. Jeśli masz dar to jednym Nikkorem zarobisz szybko na długiego zooma, ja bym więcej czytał o tej krótszej Sigmie i zdecydował się raczej na dwie Sigmy bo długie szkło przyda Ci się do urozmaicenia zdjęć, portretów i łapania emocji na odległość. Niech odezwą się ci, którzy kroczyli wcześniej drogą, która teraz kusi Ciebie!:)
Piotr W.
11-06-2009, 23:55
no i kupilem ale narazie tylko sigme 70-200 2.8 teraz dalej mam dylemat bo zostalala mi sigma 24-70 2.8 na nie pelnej klatce albo nikon 17-55 2.8 wiadomo nikon droszy jakies 2k tylko co sie lepiej sprawdzi na nie pelnej klatce sigma 24-40 czy nikon 17-55 , co polecacie szerzej czy troche ciasniej wystarczy na slubie, dodam ze mam jeszcze 50mm 1.8
bukowy dziad
12-06-2009, 00:49
jesli masz kase bierz nikkora - realne 36mm sigmy moze byc za wasko w niejednej sytuacji (mieszkania, ciasniejsze koscioly, ogolnie momenty reporterskie)...
To ja z innej strony trochę. Czy ktoś robił SB600 w ciemnym wysokim kościele? Zastanawiam się czy wyrobi.
jak będziesz chciał odbijać od sufitu to nie wyrobi :)
chyba, ze trafisz kościół z podwieszanym sufitem :D
A tak na powaznie to mydelniczka na lampe i w twarz - przy dostatecznie wysokim ISO of course :D
...tylko co sie lepiej sprawdzi na nie pelnej klatce sigma 24-40 czy nikon 17-55...
Zdecydowanie Nikkor, ze względu na zakres ogniskowych. Jak nikkor jest drogi, to masz jeszcze tamrona 17-50, sigmę 18-50, tokinę 16-50. W każdym razie pod cropa będzie to napewno lepszy wybór niż coś w zakresie 24(28)-70(80).
gtad a to zależy. Ja preferuję używanie na DX czegoś co się kończy na 70-80. W kościele nie wypada stanąć młodym przed twarzą.
stachmuszel
13-06-2009, 08:40
Aż boję się zapytać, bo możecie mnie wyśmiać:-).
Głównie pracuję w trybie z preselekcją przesłony A.
Niektórzy z Was piszą o manualnej ekspozycji przy pracy z lampą w kościele etc. Możecie coś więcej napisać. Mam D200, Sigma 18-50/2.8 macro i SB-600. Najczęściej f=3.5-4. Jak manualnie dobrać do tego czas?
Dziękuje z góry za podpowiedź.
W kościele światło się raczej nie zmienia. Zmierz sobie w jakimś charakterystycznym punkcie i ustaw w manualu tą wartość.
Aż boję się zapytać, bo możecie mnie wyśmiać:-).
Głównie pracuję w trybie z preselekcją przesłony A.
Niektórzy z Was piszą o manualnej ekspozycji przy pracy z lampą w kościele etc. Możecie coś więcej napisać. Mam D200, Sigma 18-50/2.8 macro i SB-600. Najczęściej f=3.5-4. Jak manualnie dobrać do tego czas?
Dziękuje z góry za podpowiedź.
I przeczytaj to koniecznie http://foto.jasiu.pl/
bialogardzianin
13-06-2009, 10:37
W kościele światło się raczej nie zmienia. Zmierz sobie w jakimś charakterystycznym punkcie i ustaw w manualu tą wartość.
Dobrze, że dodałeś RACZEJ!:)
bialogardzianin
13-06-2009, 10:44
A najlepiej by było, jakbyś przed ślubem poszedł na parafię i dał ofiarę na dobro parafii i poprosił aby ksiądz zapalił Ci na godzinę w pustym kościele światła w ten sposób, w jaki zwyczajowo postępuje przy ślubach z jednoczesną zgodą na potrenowanie z lampą błyskową. Namów kogoś na ubranie na biało (choćby sama góra) i możesz potrenować zależność ogniskowa- lampa błyskowa i dodatkowo ekspozycję z WB.:) Link podany powyżej to świetna sprawa ale jako teoria- tylko praktyka czyni mistrzem (a wiadomo- na ślubie niestety nie czas na próby). Popieram zakup zooma pod DX bo mi nawet 35mm czasem nie starcza i muszę ciemną Tokiną szerzej ujmować co mi się nie uśmiecha zbytnio.
Nooo w przyszłym tygodniu będzie zabawa. Biorę 3 sabinki prawdopodobnie i na statywach sobie rozstawię :).
Damian911
13-06-2009, 12:11
Nooo w przyszłym tygodniu będzie zabawa. Biorę 3 sabinki prawdopodobnie i na statywach sobie rozstawię :).
A to tak można się rozstawiać w kościele, tzn ksiądz nie będzie robił "halo"?
Mam papierek to nie będzie robił :]. Zresztą kojarzę go i raczej będzie spoko.
I w ten sposób bardzo sobie ograniczysz możliwe kąty działania (aby nie mieć w kadrze lampy). A gdy zobaczysz przypadkowe cienie na twarzach kluczowych osób, to może być za późno na modyfikacje. Takie akcje robi się z wyszkolonymi asystentami. I mało który ksiądz to wytrzyma.
W poniedziałek idę do tego kościoła i sobie popróbuję.
bialogardzianin
13-06-2009, 13:12
I w ten sposób bardzo sobie ograniczysz możliwe kąty działania (aby nie mieć w kadrze lampy). A gdy zobaczysz przypadkowe cienie na twarzach kluczowych osób, to może być za późno na modyfikacje. Takie akcje robi się z wyszkolonymi asystentami. I mało który ksiądz to wytrzyma.
Popieram! Chyba, że znajomy ksiądz rodziny, itp. ale to troszkę taki mały cyrk, który rozpraszać będzie młodych, księdza i gości Na to zwracał ksiądz uwagę na kursie organizowanym przez kurię biskupią. Takie rzeczy to w sali weselnej i na plenerze. Poza tym, to watek o szkłach nie o lampach- reasumując- radziłbym błyskać umiarkowanie jedną i starać się jak van Niekerk odbijać z czego się da korygując lampę na plus (ściana za Tobą, obok) a od biedy błyskać na wprost (z korekta na -)
gtad a to zależy. Ja preferuję używanie na DX czegoś co się kończy na 70-80. W kościele nie wypada stanąć młodym przed twarzą.
Oczywiście każdy ma swoje upodobania itd. itd., ale rozsądniej chyba, czy też bezpieczniej jednak pod DX-a zacząć od 17mm, niż 24, nie wspominając np. o małych pokoikach w niektórych domach, gdzie trzeba objąć rodziców i młodych klęczących na podłodze, reszta to czasami rzecz gustu i pomysłowości fotografa.
W kościele, jak nie starcza Ci 50, czy 55, to zakładasz coś dłuższego i po bólu.
Mam papierek to nie będzie robił :].
Tak z ciekawości, co to za "papierek"?
Witam szanownych forumowiczów ;)
Planuję zakup nowego sprzętu, który przyszłościowo (albo i w najbliższej przyszłości) miałby posłużyć do zdjęć ślubno-weselnych. I do wieeelu innych celów przede wszystkim, a że stałki lubię więc zawsze się przydadzą.
Nowa puszka najprawdopodobniej D700.. (obecnie mam D70s)
Mam N50/1,8 i albo zostawię albo zamienię na 1,4
Dodatkowo chcę kupić N35/2 oraz zastanawiam się nad 85/1,8
Mam jeszcze kitowe 18-70 i Sigme 70-300 ale zakładam że do fotografii ślubnej to na niewiele mi się to zda ;)
No i lampa, SB-900 (albo SB-800 jak uda mi się kupić nową-muszę mieć FV na wszystko)
A co z jakimś zoomem? Czy sobie odpuścić na razie? gdybym 'zrealizowała' w/w plan, zostaje mi niewiele pieniędzy... ewentualnie nie kupować 50/1,4 i zostać przy 1,8 i wtedy zoom za ok 2k?
Bardzo proszę o opinie i rady, czy to co sobie wymyśliłam ma sens...
Pozdrawiam serdecznie :)
superkomornik
24-08-2009, 14:44
Mam papierek to nie będzie robił :].
Papierek z kurii, który świadczy o tym, że przeszedłeś kurs fotografowania w obiektach sakralnych?
Tylko się pogrążysz- skoro przeszedłeś kurs, to powinieneś wiedzieć jak zachowywać się w świątyni. Wątpię, aby ksiądz pozwolił na dyskotekę.
Fotograf w kościele powinien być niewidzialny, a nie zwracać na siebie uwagę.
Witam szanownych forumowiczów ;)
Planuję zakup nowego sprzętu, który przyszłościowo (albo i w najbliższej przyszłości) miałby posłużyć do zdjęć ślubno-weselnych. I do wieeelu innych celów przede wszystkim, a że stałki lubię więc zawsze się przydadzą.
Nowa puszka najprawdopodobniej D700.. (obecnie mam D70s)
Mam N50/1,8 i albo zostawię albo zamienię na 1,4
Dodatkowo chcę kupić N35/2 oraz zastanawiam się nad 85/1,8
Mam jeszcze kitowe 18-70 i Sigme 70-300 ale zakładam że do fotografii ślubnej to na niewiele mi się to zda ;)
No i lampa, SB-900 (albo SB-800 jak uda mi się kupić nową-muszę mieć FV na wszystko)
A co z jakimś zoomem? Czy sobie odpuścić na razie? gdybym 'zrealizowała' w/w plan, zostaje mi niewiele pieniędzy... ewentualnie nie kupować 50/1,4 i zostać przy 1,8 i wtedy zoom za ok 2k?
Bardzo proszę o opinie i rady, czy to co sobie wymyśliłam ma sens...
Pozdrawiam serdecznie :)
przeczytaj 20 stron tego wątku...są tu odpowiedzi na wszystkie twoje pytania :)
Jak najbardziej przeczytałam cały wątek, i szczerze powiem że w dużej mierze kierując się poradami z tego wątku 'ułożyłam' swoją 'listę' ;) teraz tylko chciałabym żeby ktoś potwierdził, czy słusznie myślę, i czy wybrałam odpowiednie szkiełka (głównie o nie mi chodzi), czy może coś lepiej zamienić na coś innego ...
Jak najbardziej przeczytałam cały wątek, i szczerze powiem że w dużej mierze kierując się poradami z tego wątku 'ułożyłam' swoją 'listę' ;) teraz tylko chciałabym żeby ktoś potwierdził, czy słusznie myślęCzyli co -- mamy sie powtarzac? :) Nikt za Ciebie ostatecznej decyzji nie podejmie. Ty jako fotograf sama powinnas najlepiej wiedziec, czego potrzebujesz.
Ty jako fotograf sama powinnas najlepiej wiedziec, czego potrzebujesz.
I nie pijąc do tego konkretnego przypadku, chyba w tym tkwi cały problem, że nie każdy jest tym fotografem, ale chce w (pozornie) prosty sposób zarobić pieniądze.
Okay nie musicie się powtarzać, nie o to chodzi. Myślałam że ktoś jeszcze może coś podpowie, doradzi - w końcu chyba od tego są fora internetowe. A decyzje potrafię podejmować sama i nikogo nie proszę o zrobienie tego za mnie ;)
I nie pijąc do tego konkretnego przypadku, chyba w tym tkwi cały problem, że nie każdy jest tym fotografem, ale chce w (pozornie) prosty sposób zarobić pieniądze.
Nie sądzę abym mogła te słowa do siebie odnieść, bo przede wszystkim najpierw chcę być fotografem a dopiero potem na tym zarabiać. Z resztą w idąc w tym kierunku wybrałam odpowiednie studia.
Ale czasem pytam innych, bardziej doświadczonych (a sądzę że jak nie - chociażby - na uczelni, to i tutaj tacy się znajdą).
Nie sądzę abym mogła te słowa do siebie odnieść, bo przede wszystkim najpierw chcę być fotografem a dopiero potem na tym zarabiać. Z resztą w idąc w tym kierunku wybrałam odpowiednie studia.
Ale czasem pytam innych, bardziej doświadczonych (a sądzę że jak nie - chociażby - na uczelni, to i tutaj tacy się znajdą).
I nie pijąc do tego konkretnego przypadku
Pierwszy człon zdania, które napisałem w poście wyżej, dość konkretnie precyzuje, że nie miałem w tej chwili Ciebie na myśli. Także luuuzzz.
Ok rozumiem, ja tylko potwierdziłam że nie do mnie ;)
dareknik
24-08-2009, 22:40
Do d700 na Twoim miejscu sprzedałbym wszystko co Masz obecnie i kupił zamiast tego co planujesz, tylko Nikona 24-70/2.8 i lampę SB800/900.
Przejrzałem większość wątków jakie wyświetlało google po wpisaniu kombinacji słów ślub, wesele, szkło, sprzęt itp. Ten wątek jest moim zdaniem najciekawszy więc zadam na nim pytanie, nie rozpoczynając kolejnego wątku, bo ludzie agresją reagują,
Posiadam sprzęt, który przejmie rolę rezerwy. D40, N 18-200 VR, dodam jeszcze, że wycisnąłem z tego sprzętu resztki soku - 60000 zdjęć, sportowe, architektura, reportaż
Teraz amierzam "wejść" w segment fotografii ślubnej. Na podstawie lektury tego wątku i kilku innych oraz strony Kena zrobiłem sobie listę upgradeu
Suma zakupów nie może przekroczyć 18400 (wiadomo dlaczego). Kolejne pozycje nie podlegają dyskusji.
D700,
grip MD-10,
50 1.4 AFS
70-300 AFS (niezbędny bowiem wykonuję zdjęcia sportowe),
SB-900, laptop.
Teraz pytanie. Zostaje mi do dyspozycji budżet pozwalający na nabycie tylko jednego z następujących:
Nikkor 20 2.8 albo Nikkor 85 1.8. Który z nich lepiej zakupić Waszym zdaniem, do celów fotografii w kościele ? Zoomy odpadają.
I jeszcze jedno wchodzi w grę, pozbycie się 18-200 i zakup obydwu. Będę wdzięczny za podpowiedzi osób z doświadczeniem w świątyniach, bo nie potrafię podjąć decyzji a wniosek trzeba do końca miesiąca złożyć.
Dzięki MS
njght_84
19-11-2009, 14:24
24L 35L 85L 16-35L tylko niestety nie ten system..
Nikkor 20 2.8 albo Nikkor 85 1.8. Który z nich lepiej zakupić Waszym zdaniem, do celów fotografii w kościele ? Zoomy odpadają.
I jeszcze jedno wchodzi w grę, pozbycie się 18-200 i zakup obydwu. Będę wdzięczny za podpowiedzi osób z doświadczeniem w świątyniach, bo nie potrafię podjąć decyzji a wniosek trzeba do końca miesiąca złożyć.
Dzięki MS
sprzedaj 18-200 i kup 35/2 i 85/1.8
dwudziestka jest dość kiepska od cyfrę
Mim zdaniem przydałoby się jednak szerzej. 35 byłaby w sam raz. Czasem w kościele po prostu nie ma miejsca.
No i przemyślałbym tego laptopa. I tak będzie trzeba go podłączyć do jakiegoś przyzwoitego monitora, więc traci swoją jedną zaletę - mobilność. Stacjonarny kupisz albo taniej albo lepszy, a na pewno wygodniejszy w obsłudze, a za zaoszczędzoną forsę można by pokombinować z obiektywem.
BlackRoger
19-11-2009, 15:40
Mim zdaniem przydałoby się jednak szerzej. 35 byłaby w sam raz. Czasem w kościele po prostu nie ma miejsca.
No i przemyślałbym tego laptopa. I tak będzie trzeba go podłączyć do jakiegoś przyzwoitego monitora, więc traci swoją jedną zaletę - mobilność. Stacjonarny kupisz albo taniej albo lepszy, a na pewno wygodniejszy w obsłudze, a za zaoszczędzoną forsę można by pokombinować z obiektywem.
Do ślubniaków laptop faktycznie jest zbyteczny przy tym budżecie - kupowałbym go w ostatniej kolejności po skompletowaniu szkieł i puszek. Tutaj bym go sobie darował. Inna sprawa jesli masz zamiar robić konkretny sport - tutaj laptop z mobilnym netem jest czasem ważniejszy od mega wypasionej optyki i puchy. No ale może być do tego najtańszy model, nawet netbook. Najważniejsze żeby bateria w miarę długo trzymała. Tyle z praktyki...
Dziękuję za uwagi. Co do laptopa, to boli mnie ze jest w budżecie ale to niestety konieczność, Zarówno do magazynowania zdjęć (sport) jak i prezentowania zdjęć (fotografia reklamowa). Stacjonarny do obróbki już mam.
Przyznam że nie analizowałem 35 (dobra cena, przyzwoite swiatło). ale po zastanowieniu od 50 niewiele go dzieli jeśli chodzi o ogniskową. Ale może to niewiele czyni różnicę. Moje 27-300 (18-200 po cropie) mnie totalnie rozleniwiło i nie mam kompletnie doświadczenia ze stałkami jeśli chodzi o konieczność przebierania nóżkami w kościele, z treści wypowiedzi rozumiem jednak, że czasami nie ma miejsca na 50 i trzeba krócej. Skłaniam się powoli ku priorytetowi zakupu szerszego niż 50 (nawet kosztem 85), więc doprecyzuję pytanie. Czy z uwagi na czasem trudniejsze warunki w kościele (na sali też w pewnym sensie) wystarczy 35 czy lepiej mieć 20 (ew 24/28 ). ?
Pozdrawiam MS
tgollob_jamessuchar
24-11-2009, 20:20
50 a 35mm to wcale nie takie "niewiele"
sprawdzone empirycznie, też tak mówiłem po co mi 35, jak mam 50 - guzik prawda ;)
jak dla mnie, 35 jest bardzo dobre, myślałem nad 30 Sigmy i nad jeszcze szerszymi stałkami... jednak 35 ma to coś w sobie, trzeba pokombinować z kadrem, ale jak się to opanuje, to efekty miażdżą ;)
pzdr
iso 800 w d80tce nie jest jeszcze takie zle.. Glowa do gory :)
No właśnie ja robiłam zdjęcia na iso 800 i wyszło bardzo widoczne ziarno. Może też dlatego, że mimo wszystko niektóre zdjęcia były niedoświetlone?
Może też dlatego, że mimo wszystko niektóre zdjęcia były niedoświetlone?
Na pewno dlatego.
WITAM wszystkich
Tak czytam ten wątek i podczepię sie z moimi małymi problemami kiedy słyszałem jak ludzie pisali o tym ze ktos ze znajomych prosi by popstrykać na ślubie mysłałem kiedy mi sie to zdarzy - i sie zdarzyło znajoma ma slub w maju wiem wiem jest dużo czasu ale po szybkich przemysleniach stwierdziłem ze coś bede musiał niestety dokupić obecnie posiadam D 90 + 18-105 pucha jest ok ale szkielko nie należy do tych jasnych i pytanko do znawców -mysle tu
1 zakup sb-900 lub
2 stałka lub
3 jasny zoom np 17-50 tamron
ad1 i ad 2 nie pracowałem jestem zielony
Dodam tylko że to nie jest zlecenie
skulinski
27-01-2010, 15:13
Grzesiulla, kup lampę i wymień zooma na jaśniejszy ;)
A jeśli w grę wchodzi tylko jeden zakup - wybierz się do kościoła i spróbuj określić co da lepsze efekty. Zwróć jednak uwagę nie tylko na to czy jest kościół jest jasny, ale także na to czy np występuje tam dużo rożnych źródeł światła o rożnej temperaturze - wtedy nieoceniona może być lampa, ale jej sensowne użycie wymaga wprawy i początkującemu może więcej popsuć niż pomóc.
W kazdym razie, do maja trochę czasu masz... ale uprzedzam, ze nie ma lekko ;)
Ostatnio zgłosili sie do mnie znajomi z materiałem robionym przez kogos z rodziny co to "ma dobry aparat" z prośbą zeby "coś może z tego wyciągnąć".... tragedia ... powinienem pokazywać te zdjęcia ludziom, którzy nie są przekonani do wynajmowania fotografa.
Radze przygotować się solidnie.
Radze przygotować się solidnie.
kolega dobrze radzi
ze ślubniakami jest ten problem że oprócz znajomości techniki nieoceniona jest znajomość przebiegu uroczystości, wtedy wiadomo co się będzie za chwilę działo, czy warto podejść, czy zrobić coś szerzej...
ja sie trzymam z dala od fotografowania takich uroczystości żeby mnie nawet na kolanach prosili ;) ;)
Tomek Konopka
27-01-2010, 16:15
ja sie trzymam z dala od fotografowania takich uroczystości żeby mnie nawet na kolanach prosili ;) ;)
a ja tam normalnie uwielbiam fotografować ślub :-D tyle się dzieje, takie emocje ;)
Niestety w grę wchodzi tylko jeden zakup (brak funduszy ) :( wizyta w kościele na pewno będzie, ale będę miał dylemat...
Tomek Konopka
27-01-2010, 16:52
zamiast SB-900 kup SB-600 plus nikkora 35 1.8
Innervoice
27-01-2010, 17:03
Lub Metza 48 af
skulinski
27-01-2010, 17:31
to rzeczywiście sensowne rozwiązanie. sb-600 lub 800 spokojnie da radę. nawet nie biorąc pod uwagę ślubu - taki zestaw da Ci wg mnie więcej frajdy i możliwości niż same 18-105 i sb-900.
dareknik
27-01-2010, 23:38
35mm to dobry pomysł, byłem na ślubie gdzie Fotograf cały ślub zrobił Sigmą 35/1.4. Wszedł do Kościoła z aparatem i jednym obiektywem. Nawet torby nie miał.
35mm to dobry pomysł, byłem na ślubie gdzie Fotograf cały ślub zrobił Sigmą 35/1.4. Wszedł do Kościoła z aparatem i jednym obiektywem. Nawet torby nie miał.
Chyba z Sigmą 30 1.4 chciałeś napisać.
dareknik
28-01-2010, 17:14
tak, tak, S30/1.4
A lampę miał na sankach?
30 1,4 trochę kosztowna ale ta 35 1,8 to kuszące rozwiązanie
Wcale nie kosztowna. Teraz ceny na łeb poleciały. Poszukasz i za 1000zł kupisz dobry egzemplarz. Obiektyw pod DX zacny: plastyka, ogniskowa, światłość i ostrość.. jak trafi ;)
Tomek Konopka
29-01-2010, 01:11
i ostrość.. jak trafi ;)
ano właśnie jak trafi :neutral:
jak pisałem wcześniej sb-600 i 35 nikkora taki zestaw Grzesiulla do Twojego D90 jest najlepszym finansowo rozwiązaniem :-D a może byc tak że prawdopodobnie np. w kościele przy tym zestawie lampa będzie zbędna i oby tak było ,czego Ci życze :-D
A lampę miał na sankach?
Masz D90 więc niezłe wysokie ISO. Moja rada kup sobie jasną 30 sigmy czy tam 35 nikona . Jeśli jest kościół w miarę oświetlony da radę zrobić cały reportaż w kościele taką ogniskową, tylko wiadomo musisz załączyć tryb zooma nożnego . Jak nie masz wprawy z lampionem to może ci on narobić więcej problemu niż korzyści. Ja bym na twoim miejscu wybrał jasne szkło - przy twojej puszce to i ISO 2000, jak się dobrze naświetla , na papierze ładnie wygląda .
ano właśnie jak trafi :neutral:
Trzeba trochę cierpliwości do tego szkła na początek, a później jest dobrze. Pamiętasz zdjęcia Kamash z 30/1.4 + D70? :)
Macie racje jasna stałka-najbliższy jestem tej wersji 35 1,8 nikkora to może i bez lampy dam radę przede wszystkim muszę pójść do tego koscioła ,dzięki wszystkim za cenne wskazówki.
dareknik
31-01-2010, 12:16
A lampę miał na sankach?
lampy nie posiadał, body używał d300.
skulinski
31-01-2010, 20:09
dareknik, a zdjecia widziales? bo to ze ktos dzialal tak jak mowisz wcale nie oznacza ze tak warto.
Pawlus86
10-05-2010, 22:12
Odkopie temat gdyż mam dylemat;) Chciałbym się spytać Was, użytkowników o obiektyw szerokokątny do kościoła. Zastanawiam się nad obiektywem stałoogniskowym szerokokątnym:
-Nikkor 35mm 1.8
-Nikkor 28mm 2.8
-Sigma 30mm 1.4
-Nikkor 35mm 2.0
Osobiscie wyznaje zasadę zooma nożnego,a co za tym idzie - nie zawsze można się cofnąć natomiast podejść można zawsze. Chciałbym się dowiedzieć bardziej od Was o jakości zdjęć tych obiektywów i WASZYCH doznań. Przeczytałem wiekszość wątków na forum i dalej nie wiem... Posiadam również Nikkora 50mm 1.8. Jakbym się uprzeć to można nim zrobić całą ceremonie, ale...
Pozdrawiam.
to co wymieniłeś to pod dx to będzie raczej standardowo niż szeroko. Zakup 35G - wart swojej ceny, jasny i ostry.
Pawlus86
10-05-2010, 22:33
to co wymieniłeś to pod dx to będzie raczej standardowo niż szeroko. Zakup 35G - wart swojej ceny, jasny i ostry.
Zgodze się że pod DX nie jest to typowy szeroki kąt, ale coś pseudo-szerokiego jakby można tak powiedzieć :) Dzieki wielkie za rade.
Pershing
10-05-2010, 22:34
Miałem ten sam dylemat, wybrałem S30 1.4
Pawlus86
10-05-2010, 22:40
Że tak spytam dlaczego ?:) Co Ciebie do tego skłoniło?
Pershing
10-05-2010, 23:17
światło, i te 5mm pod DX to czasami nie obcięty bucik, poza tym poczytałem różnego rodzaju opinie, testy i wychodzi mi ża ta sigma to najlepszy wybór pod DX, (do reportażu śłubnego) a że trafiają si egzemplarze gorsze i lepsze cóż jeśli chodzi o FF BF to przy moim D300 z korekcją nie powinno byc porblemu, jesli natomiast nie trafię ostrego egzemplarza zawsze mozna wymienić, no i wziąłem używkę (na gwarancji) za niezłe pieniądze.
Ja wybrałem 35 f/1.8. Ostrzejszy, tańszy i jaśniejszy niż 35mm f/2 (miałem i zamieniłem właśnie na 35mm f/1.8, jakby co służę porównawczymi samplami). 28mm f/2.8 nie wiem co robi w tym zestawieniu - chyba, że jasność nie gra tak istotnej roli, bo między np f/1.8 a f/2.8 jest znaczna różnica.
Sigmy nie wybrałem bo trzeba szukać dobrego egzemplarza i są różne przygody z AFem (środkowy łapie, boczne nie itp). Poza tym jest najdroższa z tego zestawienia.
Witam. Mam D80 i 18-55 i SB600. Fundusze pozwalają mi na zakup tylko jednego taniego obiektywu. Wybrać 50 czy 35? Co się częściej przydaje?
Nie wiem czy dobrze robisz, idąc fotografować ślub ludziom takim zestawem. Ale to już Twój problem...
Odnośnie pytania, mając taki ciemny obiektyw brałbym 35mm, z racji tego, że jest bardziej uniwersalna. Takim standardem można zrobić "prawie wszystko". 50mm może być na weselu czy w pomieszczeniach po prostu zbyt wąska (choć nie mówię, że ta ogniskowa się nie przydaje).
dareknik
18-05-2010, 11:15
PAWLUS86, wybierz 35/1.8 z tych które Sugerujesz, ale jeśli Masz 50/1.8 to ja raczej szukałbym Sigmy 20 lub 24/1.8. Między 35 a 50mm jest zbyt mała różnica w ogniskowej. Ale to Twój wybór.
Vietkong
10-09-2010, 18:08
Witam
Nie dawno byłem na ślubie u kuzynki, a jako iż fotografią troszkę się zainteresowałem i zafascynowałem to oczywiście musiałem na tej okazji co nieco poćwiczyć. Na ślub zabrałem mojego Nikona D90 + N18-105 3.5-5.6 oraz 85/1.8. Niestety nie zdążyłem nabyć jeszcze lampy błyskowej ale to się niebawem zmieni mam zamiar nabyć SB-900. Ale do rzeczy za nie długo mam być głównym fotografem na ślubie koleżanki mojej żony. I dlatego chciał bym wam zaprezentować moją galerie składającą się z wybranych zdjęć od mieszkania aż po oczepiny i oczywiście poznać Waszą opinię o tych ujęciach. Proszę o wyrozumiałość co do ostrych błysków na wprost wbudowaną lampą. Każde zdjęcie można zobaczyć w rozdzielczości 800x531wystarczy na nie kliknąć. Tutaj na szczęście byłem tylko gościem i dlatego nie ma zbyt wiele ujęć z kościoła i zakładania obrączek. Pierwsze zdjęcia w galerii zacząłem robić na n85 ale w mieszkaniu było strasznie ciasno i założyłem n18-105, a później już nie chciało mi się przepinać (bo byłem tylko gościem) i wszystko obcykałem właśnie tym zoom-em. Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie. Zdjęcia oczywiście są już poprawione w programie do wywoływania NEF. A oto link do galerii
http://www.sprzedamzdjecia.za.pl/cms/photogallery.php?album_id=20
Pozdrawiam
(...) Ale do rzeczy za nie długo mam być głównym fotografem na ślubie koleżanki mojej żony. I dlatego chciał bym wam zaprezentować moją galerie składającą się z wybranych zdjęć od mieszkania aż po oczepiny i oczywiście poznać Waszą opinię o tych ujęciach. Proszę o wyrozumiałość co do ostrych błysków na wprost wbudowaną lampą. Każde zdjęcie można zobaczyć w rozdzielczości 800x531wystarczy na nie kliknąć. Tutaj na szczęście byłem tylko gościem i dlatego nie ma zbyt wiele ujęć z kościoła i zakładania obrączek. Pierwsze zdjęcia w galerii zacząłem robić na n85 ale w mieszkaniu było strasznie ciasno i założyłem n18-105, a później już nie chciało mi się przepinać (bo byłem tylko gościem) i wszystko obcykałem właśnie tym zoom-em. Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie. Zdjęcia oczywiście są już poprawione w programie do wywoływania NEF. A oto link do galerii
Pozdrawiam
:shock:
A czy koleżanka u której masz być głównym fotografem widziała te prace ?
Może najpierw zaprezentuj jej swoją galerię, żeby potem nie było pretensji, żalów i koleżanka może przestać być koleżanką...
Zarówno Twoje podejście jak i prace nie do zaakceptowania - co to znaczy, że nie chciało Ci się przepinać obiektywu, albo że waliłeś błyskiem na wprost ?!
Nie ma tu nic do rzeczy, że byłeś gościem, albo robisz coś od początku do końca na 100% albo nie naciskaj na spust jak Ci się nie chce.
Moim zdaniem musisz jeszcze długo potrenować, żeby solo spróbować komuś przygotować pamiątkę z tak szczególnego dnia.
cranium84
10-09-2010, 19:32
Witam
Nie dawno byłem na ślubie u kuzynki, a jako iż fotografią troszkę się zainteresowałem i zafascynowałem to oczywiście musiałem na tej okazji co nieco poćwiczyć. Na ślub zabrałem mojego Nikona D90 + N18-105 3.5-5.6 oraz 85/1.8. Niestety nie zdążyłem nabyć jeszcze lampy błyskowej ale to się niebawem zmieni mam zamiar nabyć SB-900. Ale do rzeczy za nie długo mam być głównym fotografem na ślubie koleżanki mojej żony. I dlatego chciał bym wam zaprezentować moją galerie składającą się z wybranych zdjęć od mieszkania aż po oczepiny i oczywiście poznać Waszą opinię o tych ujęciach. Proszę o wyrozumiałość co do ostrych błysków na wprost wbudowaną lampą. Każde zdjęcie można zobaczyć w rozdzielczości 800x531wystarczy na nie kliknąć. Tutaj na szczęście byłem tylko gościem i dlatego nie ma zbyt wiele ujęć z kościoła i zakładania obrączek. Pierwsze zdjęcia w galerii zacząłem robić na n85 ale w mieszkaniu było strasznie ciasno i założyłem n18-105, a później już nie chciało mi się przepinać (bo byłem tylko gościem) i wszystko obcykałem właśnie tym zoom-em. Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie. Zdjęcia oczywiście są już poprawione w programie do wywoływania NEF. A oto link do galerii
Pozdrawiam
Będzie prosto z mostu.
Bardzo słabo. Na twoim miejscu odpuściłbym bym sobie. Długa droga przed Tobą. Zepsujesz tylko pamiątkę parze młodej.
cheyenne
10-09-2010, 19:51
masakra
może zdecyduj się na wsparcie kogoś bardziej obeznanego ze ślubami, ale również początkujacego, a chcącego potrenować
Zdjęcie z tortem "rewelacja". Nawet nie chciało Ci się podejść do miejsca, w którym działa się cała akcja. Jakbyś mi takie zdjęcia zrobił na moim ślubie, to wybacz, moim kumplem już byś nie był ;). Koniecznie powinna obejrzeć je Twoja koleżanka.
Dobre. Bardzo dobre.
Wiecej takich to więcej zleceń będzie.