Zobacz pełną wersję : d100 jako dodatek do d60
czy warto kupić sobie jako dodatek do d60 body d100 wiem że to dziadek ale dla amatora powinien sie nadać a na jakieś imprezy gdzie wstyd z d60 iść i dużych powiększeń nie trzeba wykonywać mugłby być ceny też nie są kolosalne i podobno współpracuje z posiadaną przezemnie lampą sb28dx w ttl-u czyli jest pełna automatyka niewiem czy ma pomiar światła ze szkłąmi bez procka ale z tym da sie żyć
To jest jedno zdanie? :evil:
Nie dość, że jedno to jeszcze bez składni i z bykami.
poprawiono w Word-dzie
Czy warto kupić sobie jako dodatek do d60 body d100 wiem że to dziadek, ale dla amatora powinien się nadać a na jakieś imprezy gdzie wstyd z d60 iść i dużych powiększeń nie trzeba wykonywać mógłby być ceny też nie są kolosalne i podobno współpracuje z posiadaną przeze mnie lampą sb28dx, w ttl-u czyli jest pełna automatyka nie wiem czy ma pomiar światła ze szkłami bez procka, ale z tym da się żyć
ps. musicie sie zaraz czepiać pisowni i składni nie jestem polonistą
jeszcze jakąkolwiek kropkę poproszę i odpowiem na pytanie.
(sens zrozumiałem, ale jestem złośliwym humanistą)
dostępne D100 praktycznie tylko z drugiej czy może trzeciej ręki, korpus ma już trochę na karku, matryce też potrafią mieć sporo hot albo dead pixeli z ewentualnym serwisem też może być już problem.
ja bym się bardzoooo mocno zastanawiał, zależy oczywiście od ceny nie lepiej sprzedać D60 i kupić D80?
bez sensu. I tak będziesz robił zdjęcia D60, a D100 będzie leżał w torbie. Na dziś najrozsądniejszy zakup to używka D200 albo poczekaj na CMOSa i lepsze wysokie ISO - D90.
Kupic mozna czemu by nie, tylko pytanie czy sens jest wydawac na to kase? Troche dziwne wydaje mi sie uzywanie D60 na codzien a D100 jako dodatek/zapas. Czy D100 bedzie robil zdjecia lepsze/gorsze niz D60? Ogolnie sam pomysl wydaje mi sie dziwny, bo jesli juz planowal bys w druga strone czyli mam D100 i chce D60/D40 jako zapas to spoko, male, lekkie i zawsze mozna trzymac w torbie jak cos bedzie nie tak z D100 to rozumiem, ale w druga strone hmm...
A moze sprzedac D60 dolozyc to co chciales wydac na D100 i jeszcze troszke i kupic D200?
EDIT:
Sie wszyscy rzucili odpowiadac :)
Co do d60 to jestem z niego zadowolony i w tym momencie go nie sprzedam do zdjęć makro mi wystarcza a na imprezy potrzebowałbym coś lepszego d200 ma te wadę, że lampa sb28dx będzie działać tak samo jak w d60, czyli manual a w d100 z automatyką i nie planuje kupować nowej, sb800 no chyba, że się szarpnę i kupie d1, ale to moim zdaniem totalne szaleństwo.
Ps no i tym razem jest nawet kropka sory za docinki, ale mnie w pracy, wnerwili bo za karę padło na mnie sprzątanie szafy okablowania strukturalnego z kurzu tylko nie wiem, komu podpadłem i za co.
... lampa sb28dx będzie działać tak samo jak w d60, czyli manual ....
niekoniecznie w manualu, bardzo dobrze będzie chodziła w swoim trybie A. Polecam.
d 100, dużo lepiej wykonany niż d200, nic się nie odkleja i nic nie zacina, wytrzymalość migawki porównywalna z d200, (choć niektórzy sądzą, ze większa spotykałem modele po 120k bez rozbierania), zabezpieczony uszczelkami, mały deszczyk lub śnieg mu nie szkodzi, z 28dx działa w pełnym TTL, można stosować wszystkie obiektywy nikona, brak w exif danych o przebiegu, wolne usb i mały bufor, bardzo wygodna obsługa i proste meni, do iso 800 można uzywać spokojnie, dużo cichsza praca migawki niż w d200, to są moje opinie, a decyzja należy do ciebie
d 100, dużo lepiej wykonany niż d200...
kocham takie posty
Wielkość (tzn małość) LCD w D100 uniemozliwia ocenę wykonanej fotki, AWB tragedia. Jedyny plus to stary TTL.
A może kup D2 ? tam tez TTL chodzi po staremu.
choroba jeszcze nie wygrałem w totka jak wygram to kupie d3 a narazie to conajwyżej połowe d200 czyli d100
zresztą narazie wyskoczyło mi co innego i temat chwilowo pozostawiam do namysłu sobie
d 100, dużo lepiej wykonany niż d200, nic się nie odkleja i nic nie zacina, wytrzymalość migawki porównywalna z d200, (choć niektórzy sądzą, ze większa spotykałem modele po 120k bez rozbierania),
jak ja kocham takie "wyrywki"
Jacku - jak już cytujesz to wklej całą myśl, a nie wyrwane słówka - pisałem "NIC SIĘ NIE ODKLEJA I NIC NIE ZACINA" - nie napisałem słowa w tym wątku o wielkości wyświetlacza - proszę, bardzo proszę czytać dokładnie
porównanie d100, wykonane ok 80 tyś klatek do d200 aktualnie ok 65 tyś klatek
wyswietlacz itd to były moje dodatkowe uwagi pod kątem różnic body.
Co do solidności wykonania - pod nią się ukrywa wiele więcej niż nie odklejające się gumy. Gumy sie odklejają w D2x-ach też i to znaczy, że te body są niesolidne?
Mogłeś napisać - u mnie w D100 nie odklejają się gumy, w D200 tak. To by było OK. Twoje uogólnienie o wykonaniu obu body - nie.
Gdyby d200 był z plastiku, to byś mógł tak uogólniać, ale wykonanie obu korpusów jest bardzo zbliżone.
widzę, że kochasz się czepiać słówek, a więc jeszcze raz u mnie i u kilku moich znajomych nie wystąpiło odklejanie sie gumy, tak samo jak zacieranie się pokręteł nastawczych, jak i niepewne trzymanie się zatrzasku pokrywy baterii, dlatego moje stwierdzenie, ze solidność wykonania korpusu D100 made in Japan, jest wyższa niż D200, skoro dla ciebie to nie są wady ....? - to niech tak pozostanie, dla mnie jest to wtopa producenta, lub zejście z wykonaniem o jeden poziom niżej użytych materiałów, fakt cena d200 była też o połowę niższa niż d100, na czymś trzeba zaoszczędzić, elektronika masowa tanieje, mechanika niestety nie, co do wytrzymałości mechanicznej, dwa korpusy leciały mi na ziemię i dwa wytrzymały, więc tu nie mam żadnych minusów dla nich, kiedyś nagrywalna płyta kompaktowa kosztowała 7zł i na wszystkie udało się nagrać, teraz płyta kosztuje 70gr i co którąś trzeba wywalić, takie uroki postępu i masówki, i to samo dotyczy naszych aparatów, na czymś oszczędzają, więc nie ma się co zbytecznie podniecać metalową puszką - tylko obiektywnie stwierdzić, ze jakość wykonania (użytych elementów) spada, co do D2 to i w F4 tez odchodziła farba, dla mnie aparat jest TYLKO narzędziem pracy - więc obiektywnie widzę różnice pomiędzy nimi, fakt, ze teraz sprzedałem d100 i szykuję się do kupna następnego korpusu którym raczej będzie drugi d200 znając jego niedociągnięcia produkcyjne i tak robię to świadomie, za taką kwotę nic lepszego nie można się spodziewać
ps: w R1 też się poodklejały gumy ( więc to chyba jakaś słabość Japończyków)
ps 2 w d100 rozciągała się guma zatykająca gniazda, dlatego w d200 zrobiono już dwuczęściową i chwała im za to, ale tylko za to