Zobacz pełną wersję : AF w D50 - pytanie do uzytkownikow
Zastanawiam sie nad D50 ze wzgledu na mozliwosc przeznaczenia duzej ilosci gotowki na lepsze obiektywy (naprawde tanie body), mianowicie Nikkor AF DX Fisheye 10,5mm f/2,8G ED oraz Sigma 70-200/2.8 APO EX DG. Poniewaz zdaza mi sie fotgrafowac odrobine sportu i czasami w trudnych warunkach oswietleniowych (jakis teatr) chcialem zapytac o dzialanie AF tego aparatu. Czy jest wystarczjaco dokladny? Czy ostrzy w miare szybko? I na ile sie gubi w trudnych warunkach np. slabego oswietlenia. Czy jasne szkolo duzo w tej kwesti pomoze?
Rozumiem, ze na pytania ktore zadalem trudno udzielic jest odpowiedzi na jakiej skali czy jednym porownaniem. Mnie chodzi o opinie uzytkownikow jak najbardziej subiektywna. Czy ejstescie zadowoleni, czy czesto zdazaja sie "spudlowane" zdjecia?
Tak kombinuje, zeby kupic tanie body, ze dwa zoomy i jedna stlake oraz BS800, potem uzbierac troche kasy i zmienic puszke na cos lepszego (za jakis rok albo dwa)... i nie wiem czy aby D50 nie jest nazbyt amatorkim apratem (prosze sie nie obrazac za to okreslenie, mam na mysli poprostu najtansza lustrzanke Nikona a z promocja to chyba i na rynku).
Wszelkie inne uwagi co do uzytkowania tego aparatu mile widziane.
SiD, mam D50 i sigme 70-210 4-5,6... takze szkielko duuzo gorsze niz Ty planujesz zakupic... robie troche zdjec siatkowki (na meczach PLS)... i powiem Ci ze jestem zachwycoye AFem :) moja opinie moze dyskredytowac to ze nigdy nie mialem w reku lepszej puszki z lepszym szklem na meczu :) mysle jednak ze lepiej wziac slabsze body z lepszymi szklami niz w druga strone :)
czyli innymi AF nadaza i zadzaja sie ostre fotki ;) A istnieje w D50 jakies ciagly AF? Taki ktory sledzi obiekt?
No oczywiście że jest Continous AF. Bez przesady nie jest to az tak amatorski sprzęt :)
no ale czy ktos moglby opisac jego dzilanie, wlasne doswiadczenia, chyba nie prosze o az tak wiele ;)
Co do spudłowanych zdjęć to moim zdaniem ten aparat ich nie robi bez problemu podczas zmierzchu ustawił mi ostrość na wenus z kitem 18-55 gdy w ekstremalnych warunkach niezłapie ostrości to nie zrobi zdjęcia( z czego bardzo jestem zadowolony ) może to prosty aparat ale to co w nim jest działa tak jak powinno.
no a o szybkosci AF, cos wiecej? jakies szczegoly, uwagi, najchetniej jakies zdjeci z meczu jako przyklad? Z reszta nie chodzi mi o sam AF, jak wspomnialem kazda opinia ktora bedzie poprta przykladami i opiniami mi sie przyda. Nie chce mi sie wiezyc, ze wsrod tylu posiadaczy D50 ktozy tak sobie chwala aparat nikt nie chce podzielic sie ze mna swoimi spostrzezeniami
ustawił mi ostrość na wenus
Hahaha, aparat ustawił Ci ostrość na nieskończoność a nie na planetę :wink:
na gwiazdach nie złapie ostrości nie ustawi się na nieskończoność i nie zrobi zdjęcia
Mogę tylko powiedziec o AF w 18-70, bo tylko taki mam (chociaż niedługo dotrze do mnie tokina 12-24:)). Śmiga naprawdę expresowo, ciągły sprawdzałem w warunkach zwykłych i przy słabym oświetleniu i też działał bardzo dobrze. Czasami to nawet nie zauważam że aparat ustawia ostrośc;)
SiD, kilka strzalow z D50 + sigma 70-210 4-5,6 mozesz zobaczyc u mnie w galeri w dziale sport
www.laskowski.tk
Dzieki za linka
Czy wszystkie zdjecia na stronie robiles D50? Jesli nie to ktore galerie i ktre konkretnie zdjecia robiles przy pomocy D50?
Dodam, ze masz jakies problemy ze strona, nie otwiera mi sie w operze - tylko w IE, a nawet jak otwoze w IE to pierwsze dwie galerie w dziale sport nie dzialja (w pierwszej wyswietla sie tylko pierwsze zdjecie w drugiej zadne sie nie wyswietla). Szkoda, bo koszykowa interesowala mnie najbardzie
Ale wstepnie widze, ze D50 daje rade, kwestia tylko jak czesto zadaza mu sie nie zlapac ostrosci?
[ Dodano: Wto 17 Sty, 2006 ]
PS.
odblokowanie pop up-ow tez nie pomoglo, tak tylko informacyjnie mowie :)
SiD, oj to jestes pierwsza osoba ktora mi donosi o bledach :(
jesli chodzi o dzial sport to wsyzstkie zdjecia sa robione D50 poza "zdjecia rozne" ten dzial jeszcze z mojego starego fujika jest :)
D50 robilem zdjecia:
pierwsze 4 z galerii makro,
cala nature,
http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=551974
tutaj jeszcze kilka moich sportowych strzalow...
(wszystkie z D50)
body naprawde daj rade!! jesli jeszcze bedzie mial do dyspozycji jasne szkielko to jestem pewien ze Cie zadowoli :)
dzieki za wszystkie linki
szkoda tylko, ze wsrod tylu wlasciceli D50 taka malo z nich sie wypowiada w tym temacie :(
To ja się dorzucę.
1. przytoczony przykład 18-70 (jeśli mowa o kit-owym z D70) jest o tyle niefortunny, że ten obiektyw ma własny motor, zresztą bardzo szybki, i to głównie jemu należy dziękować. Nie zmienia to faktu, że
2. AF w D50 jest szybki i precyzyjny.. w porówaniu do lustrzanek (nie cyfrowych), jakie do tej pory miałem w ręku. Dodam, że korzystam w 99% ze środkowego czujnika ostrości, bo tylko ten jest krzyżowy.
3. Dla mnie jest to dziwne, że aparat nie jest w stanie wyzwolić migawki bez ustawienia ostrości w trybie AF. Powinno to być opcją. Często on sobie ostrzy, a ja mu szybciej ręcznie popraawię ostrość, i właśnie wtedy chciałbym wyzwolić migawkę. A on nic. Pozostaje błyskawiczne przełączenie do trybu MF, ale do tego czasu kadr może uciec.
4. w mojej Operze podana stronka również się nie ładuje.
ok, dzieki za wszystkie wskazowki, narazie borykam sie zdecyzja. Decyzja zalezy glownie od ilosci gotowki :) ale temat wciaz otwarty, wiec czekam na dalsze opinie NIE TYTLKO o AF ale wogule na temat D50, czy cos was szczegolnie cieszy albo denerwuje w tym body?
W nawiązaniu do pierwszego posta zasugeruję jedynie poszukanie body o lepszej matrycy. D50 przy ISO800 czuć już szumy, 1600 się nie nada do profesjonalnych zdjęć. Do takiego zastosowania to aż się prosi o AntiShake.
Pozatym resztę zostaw optyce - to je ono.
D50 przy ISO800 czuć już szumy, 1600 się nie nada do profesjonalnych zdjęć.
to zalezy:
jesli zdjecia maja sie pojawiac w gazecie w rozmiarze kilka x kila centymetrow to nawet 1600 da rade...
jesli to ma byc zdjecie juz na cala strone czy cos no to faktycznie moze byc problem...
W nawiązaniu do pierwszego posta zasugeruję jedynie poszukanie body o lepszej matrycy. D50 przy ISO800 czuć już szumy, 1600 się nie nada do profesjonalnych zdjęć. Do takiego zastosowania to aż się prosi o AntiShake.
jak poprawnie naświetlisz to nie czuć...często jadę na 800, a nawet na 1600 - też daje radę, a szumy przy poprawnym naświetleniu są do przyjęcia :)
wg mnie typowa scena teatralna ma sporo cieni w tle, wręcz czasem są to postacie na zupełenie czarnym tle - wtedy niestety szumy widać bardzo.
Albo taki ślub w typowym kościele, przy 1600 czarny garnitur młodego wygląda po prostu brzydko.
...choć są i tacy, którzy efekt szumów uważają za ciekawy efekt artystyczny :D
poniewaz ja zasugerowalem sie tym
Poniewaz zdaza mi sie fotgrafowac odrobine sportu i czasami w trudnych warunkach oswietleniowych (jakis teatr)
i mam jakies tam malutkie doswiadczenie z D50 i sportem glownie na ten temat odpowiadam :) wsyzstkie moje zdjecia sprotowe w hali sa robione na iso 1600 i da sie przezyc :)
Przydało by się podświetlenie górnego wyświetlacza( w nocy i w cimnych pomieszczeniach mi tego brakuje ) poza tym NIC bym w tym aparacie nie zmienił.
Polecam Neat Image albo Noise Ninja.
Przydało by się podświetlenie górnego wyświetlacza( w nocy i w cimnych pomieszczeniach mi tego brakuje ) poza tym NIC bym w tym aparacie nie zmienił.
Ja sobie komórką podświetlam i wszystko widac;)
Kundzior
19-01-2006, 02:35
Ja zawsze nosze zapalniczke z diodą, mimo ze nie pale ale za to mam świetne światełko :)
A ja w torbie noszę mini-latarkę :wink: Faktycznie troche szkoda, że ten roboczy ekran nie jest podświetlany :|
Kundzior
22-01-2006, 04:42
Apropo AF w D50 jest dosć szybki w kitach, duzo zależy od budowy obiektywu. W słabym świetle nie gubi się, działą rewelacyjnie. ISO 1600 jest do przyjęcia. D50 ma bardzo uporządkowany szum, jak sie zrobi zdjecie dekielka, widać bardzo fajny porządek w szumie, a sam szum na dekielu jest 2 kolorowy z przewaga czerwonego. Ogólnie polecam ten aparacik, a z odpowiednimi szkiełkami jasnymy to będzie rewelka.