Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : AF w D50 - pytanie do uzytkownikow

SiD
16-01-2006, 19:56
Zastanawiam sie nad D50 ze wzgledu na mozliwosc przeznaczenia duzej ilosci gotowki na lepsze obiektywy (naprawde tanie body), mianowicie Nikkor AF DX Fisheye 10,5mm f/2,8G ED oraz Sigma 70-200/2.8 APO EX DG. Poniewaz zdaza mi sie fotgrafowac odrobine sportu i czasami w trudnych warunkach oswietleniowych (jakis teatr) chcialem zapytac o dzialanie AF tego aparatu. Czy jest wystarczjaco dokladny? Czy ostrzy w miare szybko? I na ile sie gubi w trudnych warunkach np. slabego oswietlenia. Czy jasne szkolo duzo w tej kwesti pomoze?

Rozumiem, ze na pytania ktore zadalem trudno udzielic jest odpowiedzi na jakiej skali czy jednym porownaniem. Mnie chodzi o opinie uzytkownikow jak najbardziej subiektywna. Czy ejstescie zadowoleni, czy czesto zdazaja sie "spudlowane" zdjecia?

Tak kombinuje, zeby kupic tanie body, ze dwa zoomy i jedna stlake oraz BS800, potem uzbierac troche kasy i zmienic puszke na cos lepszego (za jakis rok albo dwa)... i nie wiem czy aby D50 nie jest nazbyt amatorkim apratem (prosze sie nie obrazac za to okreslenie, mam na mysli poprostu najtansza lustrzanke Nikona a z promocja to chyba i na rynku).

Wszelkie inne uwagi co do uzytkowania tego aparatu mile widziane.

lacha
16-01-2006, 20:45
SiD, mam D50 i sigme 70-210 4-5,6... takze szkielko duuzo gorsze niz Ty planujesz zakupic... robie troche zdjec siatkowki (na meczach PLS)... i powiem Ci ze jestem zachwycoye AFem :) moja opinie moze dyskredytowac to ze nigdy nie mialem w reku lepszej puszki z lepszym szklem na meczu :) mysle jednak ze lepiej wziac slabsze body z lepszymi szklami niz w druga strone :)

SiD
16-01-2006, 22:29
czyli innymi AF nadaza i zadzaja sie ostre fotki ;) A istnieje w D50 jakies ciagly AF? Taki ktory sledzi obiekt?

NiseriN
16-01-2006, 23:09
No oczywiście że jest Continous AF. Bez przesady nie jest to az tak amatorski sprzęt :)

SiD
16-01-2006, 23:55
no ale czy ktos moglby opisac jego dzilanie, wlasne doswiadczenia, chyba nie prosze o az tak wiele ;)

barkowx
17-01-2006, 00:27
Co do spudłowanych zdjęć to moim zdaniem ten aparat ich nie robi bez problemu podczas zmierzchu ustawił mi ostrość na wenus z kitem 18-55 gdy w ekstremalnych warunkach niezłapie ostrości to nie zrobi zdjęcia( z czego bardzo jestem zadowolony ) może to prosty aparat ale to co w nim jest działa tak jak powinno.

SiD
17-01-2006, 01:14
no a o szybkosci AF, cos wiecej? jakies szczegoly, uwagi, najchetniej jakies zdjeci z meczu jako przyklad? Z reszta nie chodzi mi o sam AF, jak wspomnialem kazda opinia ktora bedzie poprta przykladami i opiniami mi sie przyda. Nie chce mi sie wiezyc, ze wsrod tylu posiadaczy D50 ktozy tak sobie chwala aparat nikt nie chce podzielic sie ze mna swoimi spostrzezeniami

czesiek
17-01-2006, 11:23
ustawił mi ostrość na wenus
Hahaha, aparat ustawił Ci ostrość na nieskończoność a nie na planetę :wink:

barkowx
17-01-2006, 12:03
na gwiazdach nie złapie ostrości nie ustawi się na nieskończoność i nie zrobi zdjęcia

mstr
17-01-2006, 12:16
Mogę tylko powiedziec o AF w 18-70, bo tylko taki mam (chociaż niedługo dotrze do mnie tokina 12-24:)). Śmiga naprawdę expresowo, ciągły sprawdzałem w warunkach zwykłych i przy słabym oświetleniu i też działał bardzo dobrze. Czasami to nawet nie zauważam że aparat ustawia ostrośc;)

lacha
17-01-2006, 15:32
SiD, kilka strzalow z D50 + sigma 70-210 4-5,6 mozesz zobaczyc u mnie w galeri w dziale sport
www.laskowski.tk

SiD
17-01-2006, 16:28
Dzieki za linka
Czy wszystkie zdjecia na stronie robiles D50? Jesli nie to ktore galerie i ktre konkretnie zdjecia robiles przy pomocy D50?

Dodam, ze masz jakies problemy ze strona, nie otwiera mi sie w operze - tylko w IE, a nawet jak otwoze w IE to pierwsze dwie galerie w dziale sport nie dzialja (w pierwszej wyswietla sie tylko pierwsze zdjecie w drugiej zadne sie nie wyswietla). Szkoda, bo koszykowa interesowala mnie najbardzie

Ale wstepnie widze, ze D50 daje rade, kwestia tylko jak czesto zadaza mu sie nie zlapac ostrosci?

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2006 ]
PS.
odblokowanie pop up-ow tez nie pomoglo, tak tylko informacyjnie mowie :)

lacha
17-01-2006, 17:07
SiD, oj to jestes pierwsza osoba ktora mi donosi o bledach :(

jesli chodzi o dzial sport to wsyzstkie zdjecia sa robione D50 poza "zdjecia rozne" ten dzial jeszcze z mojego starego fujika jest :)
D50 robilem zdjecia:
pierwsze 4 z galerii makro,
cala nature,

http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=551974
tutaj jeszcze kilka moich sportowych strzalow...
(wszystkie z D50)

body naprawde daj rade!! jesli jeszcze bedzie mial do dyspozycji jasne szkielko to jestem pewien ze Cie zadowoli :)

SiD
17-01-2006, 17:35
dzieki za wszystkie linki
szkoda tylko, ze wsrod tylu wlasciceli D50 taka malo z nich sie wypowiada w tym temacie :(

sadki
18-01-2006, 00:15
To ja się dorzucę.

1. przytoczony przykład 18-70 (jeśli mowa o kit-owym z D70) jest o tyle niefortunny, że ten obiektyw ma własny motor, zresztą bardzo szybki, i to głównie jemu należy dziękować. Nie zmienia to faktu, że

2. AF w D50 jest szybki i precyzyjny.. w porówaniu do lustrzanek (nie cyfrowych), jakie do tej pory miałem w ręku. Dodam, że korzystam w 99% ze środkowego czujnika ostrości, bo tylko ten jest krzyżowy.

3. Dla mnie jest to dziwne, że aparat nie jest w stanie wyzwolić migawki bez ustawienia ostrości w trybie AF. Powinno to być opcją. Często on sobie ostrzy, a ja mu szybciej ręcznie popraawię ostrość, i właśnie wtedy chciałbym wyzwolić migawkę. A on nic. Pozostaje błyskawiczne przełączenie do trybu MF, ale do tego czasu kadr może uciec.

4. w mojej Operze podana stronka również się nie ładuje.

SiD
18-01-2006, 00:49
ok, dzieki za wszystkie wskazowki, narazie borykam sie zdecyzja. Decyzja zalezy glownie od ilosci gotowki :) ale temat wciaz otwarty, wiec czekam na dalsze opinie NIE TYTLKO o AF ale wogule na temat D50, czy cos was szczegolnie cieszy albo denerwuje w tym body?

sadki
18-01-2006, 00:56
W nawiązaniu do pierwszego posta zasugeruję jedynie poszukanie body o lepszej matrycy. D50 przy ISO800 czuć już szumy, 1600 się nie nada do profesjonalnych zdjęć. Do takiego zastosowania to aż się prosi o AntiShake.
Pozatym resztę zostaw optyce - to je ono.

lacha
18-01-2006, 08:25
D50 przy ISO800 czuć już szumy, 1600 się nie nada do profesjonalnych zdjęć.
to zalezy:
jesli zdjecia maja sie pojawiac w gazecie w rozmiarze kilka x kila centymetrow to nawet 1600 da rade...
jesli to ma byc zdjecie juz na cala strone czy cos no to faktycznie moze byc problem...

ALF
18-01-2006, 12:38
W nawiązaniu do pierwszego posta zasugeruję jedynie poszukanie body o lepszej matrycy. D50 przy ISO800 czuć już szumy, 1600 się nie nada do profesjonalnych zdjęć. Do takiego zastosowania to aż się prosi o AntiShake.

jak poprawnie naświetlisz to nie czuć...często jadę na 800, a nawet na 1600 - też daje radę, a szumy przy poprawnym naświetleniu są do przyjęcia :)

sadki
18-01-2006, 12:46
wg mnie typowa scena teatralna ma sporo cieni w tle, wręcz czasem są to postacie na zupełenie czarnym tle - wtedy niestety szumy widać bardzo.
Albo taki ślub w typowym kościele, przy 1600 czarny garnitur młodego wygląda po prostu brzydko.

...choć są i tacy, którzy efekt szumów uważają za ciekawy efekt artystyczny :D

lacha
18-01-2006, 13:01
poniewaz ja zasugerowalem sie tym

Poniewaz zdaza mi sie fotgrafowac odrobine sportu i czasami w trudnych warunkach oswietleniowych (jakis teatr)
i mam jakies tam malutkie doswiadczenie z D50 i sportem glownie na ten temat odpowiadam :) wsyzstkie moje zdjecia sprotowe w hali sa robione na iso 1600 i da sie przezyc :)

barkowx
18-01-2006, 13:48
Przydało by się podświetlenie górnego wyświetlacza( w nocy i w cimnych pomieszczeniach mi tego brakuje ) poza tym NIC bym w tym aparacie nie zmienił.

Wozik
18-01-2006, 14:24

Polecam Neat Image albo Noise Ninja.

mstr
18-01-2006, 17:02
Przydało by się podświetlenie górnego wyświetlacza( w nocy i w cimnych pomieszczeniach mi tego brakuje ) poza tym NIC bym w tym aparacie nie zmienił.

Ja sobie komórką podświetlam i wszystko widac;)

Kundzior
19-01-2006, 02:35
Ja zawsze nosze zapalniczke z diodą, mimo ze nie pale ale za to mam świetne światełko :)

atomic
19-01-2006, 08:32
A ja w torbie noszę mini-latarkę :wink: Faktycznie troche szkoda, że ten roboczy ekran nie jest podświetlany :|

Kundzior
22-01-2006, 04:42
Apropo AF w D50 jest dosć szybki w kitach, duzo zależy od budowy obiektywu. W słabym świetle nie gubi się, działą rewelacyjnie. ISO 1600 jest do przyjęcia. D50 ma bardzo uporządkowany szum, jak sie zrobi zdjecie dekielka, widać bardzo fajny porządek w szumie, a sam szum na dekielu jest 2 kolorowy z przewaga czerwonego. Ogólnie polecam ten aparacik, a z odpowiednimi szkiełkami jasnymy to będzie rewelka.