PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibrator - jaki i po co?

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

Tom01
15-11-2012, 09:36
Z tego co zauważyłem to wyświetla poprawnie w trybie okna. W trybie pełnoekranowym pokazuje przekłamany obraz (nie profiluje). Systemowe miniaturki też są nieprofilowane.

Zgadza się. W każdym razie działa jak chce, czyli dyskwalifikacja. Polecam XNView na przykład.

mini21
15-11-2012, 09:44
Czyli w PS'ie zostawić Srgb albo Adobe RGB jako przestrzeń robocza?

A jak to ma wyglądać w ustawieniach ekranu (tzn. w Zarządzaniu kolorami)?
Wybrać jako urządzenie monitor/kartę graficzną i tam jako profil domyślny wybrać nowo utworzony profil ?
A czy coś należy zmieniać w tych ustawieniach zaawansowanych?

Zdziwiło mnie, że przeglądarka Windows'owska robi takie problemy, gdyż przy okazji wcześniejszej kalibracji za pomocą Color Munki wszystko było ok.

Aha!
Jeszcze jedno póki pamiętam - w momencie kalibracji jakie ustawienia wybrać?
Czy włączyć Flare Correct oraz Ambient Light Smart Control?
Którą wersję "Patch set" wybrać? Małą, średnią czy dużą?
No i na koniec czy pozwolić kalibratorowi na dobranie jasności (ADC) czy samemu ją ustawić?

Tom01
15-11-2012, 09:58
Czyli w PS'ie zostawić Srgb albo Adobe RGB jako przestrzeń robocza?

Tak.

A jak to ma wyglądać w ustawieniach ekranu (tzn. w Zarządzaniu kolorami)?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/zarzadzanie_kolorami_2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/zarzadzanie_kolorami_2.jpg)

Zdziwiło mnie, że przeglądarka Windows'owska robi takie problemy

Na ten temat pisano na forum setki razy.

No i na koniec czy pozwolić kalibratorowi na dobranie jasności (ADC) czy samemu ją ustawić?

Zasada jest następująca: Doregulowujemy ręcznie monitor do żądanych parametrów, np przy foto jaskrawość 80, gamma, 2,2, biel 6500K i profilujemy. Wszelkie automaty i ułatwiacze na OFF.

mini21
15-11-2012, 12:03
To jeszcze pytanie z innej beczki - chciałem skalibrować drukarkę PX730WD (tzn. papier Agfa 240 pod CISS Ink-Mate którego używam) i wśród różnych ofert podawana jest ilość pól do kalibracji.
Zaczyna się od ok. 30 (tak się dowiedziałem od jednego sprzedawcy) do nawet 6 tysięcy.

Mnie interesuje, jaka jest optymalna ilość pól dla druku w domowym zaciszu na CISS'ie?

Myślę nad testem 1300 lub 3000 pól.
Czy jest sens robić ten większy profil dla CISS'a?

Tom01
15-11-2012, 12:50
wśród różnych ofert podawana jest ilość pól do kalibracji.

Zależy jakim narzędziem Pan dysponuje. Wielotysięczne wzorniki wymagają jakiegoś automatu, bo wczytywanie ręczne to robota dla tybetańskich mnichów.

mini21
15-11-2012, 12:56
Szczerze mówiąc, to chce to zlecić.
Oto oferta:
http://www.halokolor.pl/pl/zdalna-kalibracja-drukarki.html
Myślę o wersji z 3000 pól za 99 zł, bo jest to taka "wyśrodkowana" oferta, ale czy w przypadku takiej drukarki i CISS'a nie jest to może przerost formy?

Tom01
15-11-2012, 13:01
Pomijając detal że "kalibracja drukarki" nie jest możliwa, to można wypróbować. Tanio jest. Aż za bardzo.

marszull
15-11-2012, 14:33
a moze w tym watku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=39601
oprocz kalibatorow dac screeny co i jak ustawiamy w i1profiler i agryll?
i link do filmu szkolenia xrite ktore przeprowadzal Czornyj?
mysle ze wielu osobom by to pomoglo i wystarczylo by odslylac do linka

mini21
15-11-2012, 16:35
A jeszcze tylko dwie kwestie - podczas profilowania, którą tablicę testową wybrać (small, medium, large) i czy wybrać CCFL czy Wide Gamut CCFL dla tego monitora?

Tom01
15-11-2012, 16:47
A jeszcze tylko dwie kwestie - podczas profilowania, którą tablicę testową wybrać (small, medium, large) i czy wybrać CCFL czy Wide Gamut CCFL dla tego monitora?

Jeśli ma Pan czujnik z kompensacją temperatury to medium. Podświetlenie zgodne z gamutem monitora.

velaskez
23-11-2012, 14:28
Czy wbudowany kalibrator w laptopa cokolwiek daje? Jestem ciekaw jakie są wyniki tego wbudowanego w porównaniu do zewnętrznych sprzętów. Ktoś mógłby się wypowiedzieć, ostatecznie możemy się umówić na testy :D

mini21
23-11-2012, 18:06
Cześć.
Wróciłem właśnie z warsztatów Eizo.
Była oczywiście rozmowa o monitorach i ich kalibracji.
Prowadzący stwierdził na nich, że do monitorów serii S/SX nie warto kupować urządzenia typu i1 Display Pro czy nawet Color Munki gdyż nie umożliwiają one sprzętowej kalibracji monitora a tylko softwareową. Stwierdził że lepiej nadaje się Easypix 2 gdyż jako jedyny to umożliwia. Co o tym sądzicie? Większość poleca tu i1 a tu ktoś mi mówi, że nie warto i nie wiem jak do tego podchodzić.

Tom01
23-11-2012, 19:08
Co to były za warsztaty, w sensie kto opowiadał o EIZO?

mini21
23-11-2012, 19:25
Warsztaty Olympusa i Eizo w Galerii Eizo (ul. Wenecka 12).
Nazwiska prowadzącego nie jestem pewien.
Był to chyba Pan Piotr.

Tom01
23-11-2012, 19:37
Piotr.

Jasne. Wieczorek dokładniej. Chłop jest w trudnej sytuacji, ja zresztą też, żeby to delikatnie opisać. Mają tego sporo, muszą sprzedawać. EasyPix faktycznie daje dodatkowe możliwości głównie w serii SX, ale co z tego, kiedy obsługuje tylko szmelcowaty czujnik, przemalowany Spyder. Ktoś się z kimś dogadał, jak zwykle chodzi o pieniądze, a sieć dystrybucji musi coś z tym zrobić. Nie raz i nie dwa poprawiałem kalibrację wykonaną tym zestawem. To się da wykorzystać, ale trzeba mieć serwisową wersję i dwa inne czujniki. Wtedy da się zrobić sprzętową kalibrację w pełnym tego słowa znaczeniu i faktycznie poprawić monitor a nie wprowadzić go w krzaki.

mini21
23-11-2012, 20:55
Tak podejrzewałem że to taki trochę marketingowy bełkot ;) (bez obrazy).
Tyle, że "kalibracja sprzętowa" brzmi zachęcająco.

Easypix się chyba po prostu nie sprzedaje, bo jest nie uniwersalny.
I1 czy Color Munki możemy zrobić dużo więcej, a cena (w zależności od wersji) wcale nie jest znacząco wyższa od easypixa.

darzur
23-11-2012, 21:27
Najbardziej wkurzające jest to że chociaż S2243W da się kalibrować sprzętowo to trzeba to robić właśnie EasyPixem a więc o kant d..y rozbić taką kalibrację.

mini21
23-11-2012, 22:02
No właśnie - w tym cały problem.
Ja, jako laik nawet za bardzo nie znam praktycznych różnic między kalibracją sprzętową a software'ową.
Dlatego dziś mnie trochę zaskoczyło gdy Pan Piotr o tym wspomniał.

Tom01
23-11-2012, 22:09
Monitor z błędami wyświetlania to nawierzchnia drogi z dziurami. Kalibracja programowa to oznaczenie pachołkami a sprzętowa załatanie dziur. Różnicę widać gołym okiem.

T&T
23-11-2012, 22:39
Cześć.
Wróciłem właśnie z warsztatów Eizo.
Była oczywiście rozmowa o monitorach i ich kalibracji.
Prowadzący stwierdził na nich, że do monitorów serii S/SX nie warto kupować urządzenia typu i1 Display Pro czy nawet Color Munki gdyż nie umożliwiają one sprzętowej kalibracji monitora a tylko softwareową. Stwierdził że lepiej nadaje się Easypix 2 gdyż jako jedyny to umożliwia. Co o tym sądzicie? Większość poleca tu i1 a tu ktoś mi mówi, że nie warto i nie wiem jak do tego podchodzić.

Mówione było zupełnie co innego, Mianowicie, że: Easypix umożliwia sprzętową kalibrację monitorów serii CG, natomiast jeśli chodzi o monitory Eizo pozostałe, tj. S i SX to ten kalibrator i oprogramowanie do niego w pewien sposób komunikuje się z tymi monitorami. Umożliwia to ich kalibrację (która nie jest kalibracją sprzętową) w sposób prosty (w części automatyczny), przez co dostępny dla amatorów nie posiadających głębszej wiedzy w temacie kalibracji. Biorąc to pod uwagę oraz niską cenę urządzenia jest ono w zupełności wystarczające dla amatorów posiadających monitory Eizo. Natomiast powiedziane było również to, że kalibrator ten nie nadaje się do innych monitorów.
Ja w tym nie widzę żadnego bełkotu marketingowego.

mini21
23-11-2012, 22:50
Niską cenę?
Za tę cenę można kupić Color Munki Display, który jest dużo bardziej "uniwersalnym" urządzeniem.
Nie wiem, czy byliśmy na tym samym spotkaniu, ale ja to zupełnie inaczej odebrałem (nawet podczas rozmowy osobiście).
I na pewno nie padło stwierdzenie "pewien sposób komunikuje się z tymi monitorami" - ja zadałem pytanie wprost - czy umożliwia on kalibrację sprzętową monitorów serii S/SX - i uzyskałem odpowiedź twierdzącą.

Tom01
23-11-2012, 22:55
Za tę cenę można kupić Color Munki Display, który jest dużo bardziej "uniwersalnym" urządzeniem.

ColorMunki Display różni się istotnie od I1 Display Pro przy niedużej różnicy cen. Nie warto więc.

I na pewno nie padło stwierdzenie "pewien sposób komunikuje się z tymi monitorami" - ja zadałem pytanie wprost - czy umożliwia on kalibrację sprzętową monitorów serii S/SX - i uzyskałem odpowiedź twierdzącą.

Bo umożliwia, ale źle. W serii S dotyka regulatorów których nie powinien, w serii SX nie osiąga optimum możliwości sprzętu. Z czystym sumieniem można polecać EasyPix do najtańszych monitorów, ale przy średniej i wyższej półce - grzech.

mini21
23-11-2012, 22:58
W każdym razie wniosek dla mnie taki, że nie ma co kupować monitorów poniżej serii CG :D

Tom01
23-11-2012, 22:59
W każdym razie wniosek dla mnie taki, że nie ma co kupować monitorów poniżej serii CG :D

I to takich z kalibratorem. Choroba, niedobrze. Nie będzie na chleb. ;)

wywar
10-12-2012, 06:51
Mam taki problem: utworzony profil ustawiam w systemie Windows 7 jako domyślny dla ekranu. Kolorki się zmieniają, wszystko ładnie, pięknie ale przy ponownym uruchomieniu systemu zostają załadowane domyślne kolory Windows - wchodzę w zarządzanie kolorem i mój utworzony profil widnieję jako domyślny - klikam jeszcze raz "ustaw jako domyślny" i znowu wskakują kolorki po kalibracji - następny restart, na chwilę po restarcie pulpit jest w skalibrowanych kolorach ,ale za moment to samo - wracają kolory domyślne Windows. Miał może ktoś podobny problemik? Pozdr.

Tom01
10-12-2012, 10:13
Proszę sprawdzić powyłączać rezydenty od karty graficznej.

darzur
11-12-2012, 08:46
I radzę pamiętać o tym, że loader W7 pięknie szatkuje krzywe odczytane z VCGT.

Mathis
13-12-2012, 23:53
Panowie, po całej lekturze zdecydowałem kupić X-Rite i1Display PRO do mojego Lenovo L220x - który jest szrokogamutowy. Czy może jednak powinienem kupić coś innego?

Tom01
14-12-2012, 02:49
Bardzo dobry wybór.

wywar
14-12-2012, 06:53
Proszę sprawdzić powyłączać rezydenty od karty graficznej.
cholera, nadal nie mogę tego ogarnąć - nawet jak ekran się wygasi to po ponownym wybudzeniu wraca standardowy profil windowsa.

darzur
14-12-2012, 08:54
cholera, nadal nie mogę tego ogarnąć - nawet jak ekran się wygasi to po ponownym wybudzeniu wraca standardowy profil windowsa.

Też tak miałem. Pomogło dodanie argyllowego loadera do task schedulera i wyłączenie tego windowsowego.

Tom01
14-12-2012, 11:56

Proszę w zaawansowanych ustawieniach koloru spróbować "połączyć" ustawienia własne z domyślnymi Windows. Nie do końca rozumiem ideę jaka przyświecała programiście piszącym ten mechanizm. Gdyby działał on tak jak w OSX, czyli wskazanie profilu i automatyczne ładowanie vcgt to można byłoby to zostawić, ale z racji tego, że działa źle, należy wyłączyć. WCS daje możliwość wyłączenia, ale to też działa jak chce.

Jeśli Pan doszczętnie osiwieje, jedyne co mogę jeszcze zaproponować to rzucenie okiem samemu: http://monitory.mastiff.pl/pomoc_zdalna

wywar
14-12-2012, 22:25
Pomogło dodanie argyllowego loadera ... i wyłączenie tego windowsowego.
Nie bardzo łapię - można trochę o rozjaśnienie mi tematu?

darzur
23-12-2012, 09:37
Nie bardzo łapię - można trochę o rozjaśnienie mi tematu?

Chodzi o to żeby do ładowania tagu VCGT z profilu nie używać loadera z windowsowego panelu zarządzania kolorem. Ja zamiast niego używam loadera dostarczonego w paczce ArgyllCMS i wyzwalanego przez windowsowy Task Scheduler. Niestety nie mam teraz dostępu do kompa z W7, ale skonfigurowany jest tak że ładuje VCGT przy logowaniu, wybudzeniu i jeszcze jakichś zdarzeniach systemowych.

P.S. Problem z loaderem W7 opisałem w poniższych postach:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2222000&postcount=732
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2222266&postcount=735
chociaż nie wiem czy nadal występuje. Jeżeli jednak tak to całkowicie niweczy efekty kalibracji.

wywar
27-12-2012, 06:55
Mi pomogła rada Toma - msconfig->uruchamianie->odznaczyć trzy ptaszki przy "Intel(R) Common User Interface".
Teraz borykam się z następującym problemem. Podczas próby urobienia następnego profilu wywala mi taki błąd "Failed to apply LUTs. This may be due to error during measurements. Please start over..."

darzur
27-12-2012, 09:09
Sprawdź tylko czy nie dzieje się to o czym pisałem.

wywar
27-12-2012, 11:54
Tak już pomotałem i poprzestawiałem ,że teraz wcale nie mogę urobić profilu - wyskakuję Failed to apply LUTs. This may be due to error during measurements. Please start over... i pupa blada. Wszystko odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz i to samo. Zrobiłem profil na innym laptopie i to samo - za pierwszym razem poszło, lecz próba zrobienia drugiego profilu kończy się tym samym komunikatem wywalanym przez Windows 7. Idę się przejść bo normalnie zaraz zdzielę to z buta :D

YaPKnn
23-01-2013, 19:18
Witajcie,

Powiem krótko

Słuchajcie co Tom ma do powiedzenia.

W ciągu ostatniego tygodnia miałem pożyczone trzy różne kalibratory
Spyder3Pro, Eye One, i Spyder4Pro

Dzis ostatecznie trafił mnie szlag i kupiłem xrite i1 display pro.

Fakt że 700zł z hakiem zabolało, ale od razu widać, różnicę i nie mówię tu o jakości wykonania tylko o efekcie.

Spydery przy kalibracji na D65 dawały pewnie coś koło D70 z hakiem bo obraz był tak zimny, że musiałem zakładać kurtkę puchową żeby na niego popatrzeć. Eye One za to wyciął mi chyba z połowę gamutu.

i1 pro zrobił to co powinien.

Ament.

Yanluk
25-01-2013, 06:50
Czy ktos ma doswiadczenie ze sprzetem Sencore? Tak sie zlozylo ze mam dostep do Sencore ColorPro 5000 z czujnikami III i IV. I jestem ciekaw czy mozna to ogarnac samemu w domu. Jak na razie nie potrafie znalezc sterownikow 64bitowych :(

Sapphiron
11-02-2013, 21:54
Czy X-rite Color Munki Photo łyknie EIZO FLEXSCAN S1921 i będzie toto miało ręce i nogi?

marszull
11-02-2013, 22:08
oprofiluje i to dobrze

darek6902
16-02-2013, 23:07
Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem sx2262w, kupionym w promocji wraz z easypix.
Fotki drukuję na L800 Epson'a - papier również Epson, używam LR4. Drukuję wykorzystując profil ICC dla pary drukarka-papier, we właściwościach drukarki zarządzanie kolorem wyłączone. Czyli raczej wszystko tak jak być powinno. Jednak coś jest nie tak, tylko co???

Niestety choć źle nie jest, to bardzo dobrze też nie. Pełnej zgodności wydruku z tym co widzę na ekranie nie ma. Wydruki trochę ciemniejsze, barwy mocniej nasycone oraz większy kontrast. Szczególnie daje się to zauważyć na fotkach studyjnych; wydrukowany na próbę jakiś widoczek wyglądał lepiej. (dziwne!!!).

Jeszcze jedna dziwna (dla mnie jako początkującego w temacie zarządzania barwą) sprawa. wydawało mi się, że profilowanie monitora powinno zakończyć się utworzeniem odpowiedniego profilu ICC. W moim przypadku jednak mam dostępny jeden profil do tego monitora zainstalowany prawdopodobnie wraz z soft'em easypix.
Choć przeprowadziłem 2 kalibracje profil pozostaje jeden, innych się nie mogę doszukać, mogę jedynie zmienić profile (czy jak to się nazywa) w sofcie.

Reasumując - wielkich wymagań nie mam, jedynie żeby obraz na monitorze zgadzał mi się możliwie jak najbardziej z tym , co widzę na wydruku :)

Podobno easypix nie jest najlepszym kolorymetrem do tego modelu monitora, ale cóż - mam to co mam.

Pomoże ktoś?

Z góry dziękuję

Czornyj
16-02-2013, 23:29
Softproofing z zapiętym profilem drukarki w LR włączony?

Jaki papier i profil? Czym oświetlone? Jakie ustawienia targetu kalibracji w EasyPixie?

L800 to dość kapryśna bestia - ciężko toto oprofilować, wydruki dość*długo się stabilizują i są podatne na zmianę widma światła.

Sapphiron
16-02-2013, 23:32
Jednak program dołączony do X-rite dał ciała... pomógł dopiero basICColor display 5 i jest perfect :)

darek6902
16-02-2013, 23:38
Softproofing włączony, papier epson glossy photo, oświetlenie pomieszczenia jeszcze kuleje :) 3x pierwsze z brzegu najmocniejsze dostępne w markecie energooszczędne,
target: obróbka foto czy coś podobnego, nie mam włączonego dedykowanego kompa;
docelowo papier ilforda w przyszłości jeśli epsona nie będzie spełniał oczekiwań.

Tom01
16-02-2013, 23:40
oświetlenie pomieszczenia jeszcze kuleje :) 3x pierwsze z brzegu najmocniejsze dostępne w markecie energooszczędne,

W takim świetle Pan ogląda wydruki i porównuje z monitorem?

darek6902
16-02-2013, 23:42
W takim świetle Pan ogląda wydruki i porównuje z monitorem?

Panie Tomaszu, w tym samym świetle widać różnice, które opisałem. Choć nie jest źle, to nawet na moje amatorskie i niewprawione oko różnice wydają się zbyt duże.

Czyli w pierwszej kolejności zadbać o odpowiednie oświetlenie miejsca pracy?

Tom01
16-02-2013, 23:44
Ale przecież nawet drobna zmiana w świetle daje zmianę w wyglądzie wydruku. Jakim więc cudem ma być zgodność z monitorem przy przypadkowych świetlówkach z marketu i we wnętrzu w którym jest prawdopodobnie masa rzeczy od których to światło się odbija i zmienia? Po pierwsze trzeba wydruki porównać z monitorem w świetle słońca. Wówczas będzie można cokolwiek wyrokować. Na razie wiadomo tylko tyle, że w pomieszczeniu ma Pan za ciemno w stosunku do ustawień monitora. Albo odwrotnie, monitor skalibrowany za jasno do oświetlenia jakie Pan ma. Świadczą o tym za ciemne wydruki. To bardzo typowy, wręcz masowo popełniany błąd.

PS. EasyPix nieprawidłowo kalibruje. Wyprowadza monitor z niezłe krzaki. Trzeba go poprawiać ręcznie.

darek6902
16-02-2013, 23:50
Ale przecież nawet drobna zmiana w świetle daje zmianę w wyglądzie wydruku? Jakim więc cudem ma być zgodność z monitorem? Po pierwsze trzeba wydruki porównać z monitorem w świetle słońca. Wówczas będzie można cokolwiek wyrokować. Na razie wiadomo tylko tyle, że w pomieszczeniu ma Pan za ciemno w stosunku do ustawień monitora.

Faktycznie, jedna kalibrację roiłem w dzień - niebezpośrednie światło słoneczne przez okno + włączone żarówki 3x12W (energooszczędne) i jasność monitora została ustawiona na 33%; przy profilowaniu jedynie przy sztucznym świetle - już tylko na 5%.

Ale czy to faktycznie ma aż taki wpływ na różnice w nasyceniu barw i kontrastu między ekranem i wydrukiem?

Tom01
16-02-2013, 23:52
Ale czy to faktycznie ma aż taki wpływ na różnice w nasyceniu barw i kontrastu między ekranem i wydrukiem?

OGROMNY! Nigdy nie ma zgodności w niestandaryzowanym świetle. Standardem jest słońce. Jeśli go nie ma trzeba mieć odpowiedniej jakości źródło sztuczne. Inaczej nigdy w życiu nie będzie tak samo na ekranie i papierze.

darek6902
16-02-2013, 23:58
I jeszcze jedna sprawa: mam kartę graficzną NVIDIA oraz dostępne 2 opcje: "inne aplikacje sterują ustawieniami kolorów" oraz " użyj ustawień NVIDIA'.
Na innym forum jako właściwe polecono mi to pierwsze ustawienie. To prawda?

Tom01
17-02-2013, 00:01
Domyślne. Panel Nvidii jest wredny, lubi ładować korekcję z profilu w bezsensowny, windowsowy sposób. Bardzo często zachodzi konieczność wywalenia go z rzeczy uruchamianych przy starcie bo potrafi zrobić kaszankę z kolorem.

darek6902
17-02-2013, 00:06
Domyślne. Panel Nvidii jest wredny, lubi ładować korekcję z profilu w bezsensowny, windowsowy sposób. Bardzo często zachodzi konieczność wywalenia go z rzeczy uruchamianych przy starcie bo potrafi zrobić kaszankę z kolorem.

Domyślne czyli "inne aplikacje..."
Tak też mam ustawione.

Czyli pozostaje zadbanie o oświetlenie miejsca pracy lub praca w dzień póki co.

Sapphiron
17-02-2013, 00:07
nie tylko panel Nvidii daje ciała... też CCC od ATI robi niezłe krzaki...

Tom01
17-02-2013, 00:15
Czyli pozostaje zadbanie o oświetlenie miejsca pracy lub praca w dzień póki co.

Ekran wyświetla cały czas tak samo, niezależnie od oświetlenia, więc zakres tolerancji jest duży. Natomiast przy oglądaniu wydruków nie ma litości. Normalnie do tego celu stosuje się lampy referencyjne:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://monitory.mastiff.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/j/u/just_color_match_5000_2a.jpg)

Niezależnie od tego jak bardzo to wygląda na przesadę, nie ma innego sposobu na wiarygodną ocenę zdjęcia bez słońca.

darek6902
17-02-2013, 00:19
Pomijając problemy opisane wyżej z monitora jestem zadowolony. To pierwszy monitor z matrycą nie-TN jaki widziałem na oczy. Wspomnę tylko, że kilka miesięcy temu ów monitor polecił mi Tom01 - i z porady jestem bardzo zadowolony i nie pozostaje mi nic innego jak tylko podziękować :) mimo, że zakupu dokonałem bliżej miejsca zamieszkania.

darek6902
17-02-2013, 00:33
Pytanie do Tom01:
może przy okazji kalibracji w Gdańsku 3go marca zajechałby Pan po drodze do mnie i zbadał sprawę na miejscu. To tylko 40 km w bok od trasy Warszawa-Gdańsk na wysokości Elbląga. Szczegóły możemy omówić na skype lub gg. W sumie zależało by mi na bezpośrednim kontakcie z Panem. Jak już zacząłem brnąć w temat zarządzania kolorem to do końca :)

Tom01
17-02-2013, 00:36
Zapraszam najlepiej e-mailem: [email protected]

eshape3
18-02-2013, 14:08
Witam Państwa.
Trafiłem tu dzięki google;P
Nie jestem fotomaniakiem, ale do pracy poszukuję urządzenia do bardzo dokładnego pomiaru jasności świecenia, oraz nasycenia poszczególnych barw przez wyświetlacz telefonu (smartfona).
Obecnie oczekiwane wyniki daje mi SPyder4 ale z tego co wyczytałem i zaobserwowałem, nie jest to bardzo "dokładne" urządzenie. Potrzebuję możliwości BARDZO BARDZO dokładnej kontroli jasności świecenia (cd/m2? ) oraz natężenia każdej z barw wyświetlanych.
Cena nie gra roli - dosłownie. Chodzi mi o jakość i dokładność.
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu takiego urządzenia, najlepiej gdyby działało na podobnej zasadzie co Spyder4 oraz jeśli dałoby się kontrolować to przez Linux'a.
Pozdrawiam.

Możecie też pisać na mój email: [email protected]

Czornyj
18-02-2013, 18:03
Naprawdę cena nie gra roli? To Konica-Minolta CS-2000

Johanan
19-02-2013, 00:50
Naprawdę cena nie gra roli? To Konica-Minolta CS-2000

Czyli ile, bo na stronach z tym sprzętem, tylko: "Call for price"? ;)

Art Erie
19-02-2013, 00:53
Czyli ile, bo na stronach z tym sprzętem, tylko: "Call for price"? ;)

Jakieś drobne 30 tyś $ :D

Czornyj
19-02-2013, 01:00
W US jedyne 30tyś. dolków, do tego spory koszt rocznej rekalibracji do standardów laboratoryjnych (wolę nie wiedzieć ile kosztuje monochromator PMT do rekalibracji CS-2000). U nas zapewne znacznie więcej ;)

Sapphiron
19-02-2013, 14:53
i po co to takie drogie bydle?

eshape3
20-02-2013, 09:53
Cena roli nie gra. Byłaby osiągalna i ta Konica, tylko jak opisałem wyżej, musi to być urządzenie, które by mogło dokonywać pomiaru np na wyświetlaczu smartfona. Chodzi mi o to, że jakby "zasięg" tych czujników nie może być zbyt duży, dobrze gdyby można było to "położyć" na smartfonie.
Podpowiedzcie coś błagam bo sam nie znajdę ;/
Muszę ustawić w systemie telefonu wartość jasności i zmierzyć jasność wyświetlacza bardzo dokładnie.

Czornyj
20-02-2013, 10:16
Pytanie jak bardzo dokładnie. Kolorymetr Spyder (400PLN) nie pomierzy tego bardzo dokładnie, bo po pierwsze jest niedokładny, po drugie wystrojony pi-razy-oko na monitory LCD.

Precyzyjniejszy jest kolorymetr X-Rite i1Display Pro (800), ale jego kalibracje spektralne są dla monitorów RGB i W-LED, CCFL, WG CCFL oraz , projektorów, zaś widma wyświetlaczy smartfonów mogą od nich się różnić (szczególnie OLED).

X-Rite ColorMunki (2000PLN) ma zbyt małą zgodność międzyinstrumentową, każdy mierzy trochę inaczej, w dodatku wpływ na pomiar ma temperatura.

X-Rite i1Pro 2 (5000PLN) ma kalibrację długości fali i kompensację driftu termicznego, jest w miarę powtarzalny, ale próbkuje widmo co 10nm, więc dziurawe i pikowate widmo W-LED/OLED może go nieco wywieść w krzaki.

Dochodzimy więc do laboratoryjnego spektroradiometru CS-2000 (30k$ + spora opłata roczna za rekalibrację do standardów laboratoryjnych) o chirurgicznej powtarzalności, oraz dziesięciokrotnie większej rozdzielczości spektralnej (próbkuje widmo co 1nm) i praktycznie "dzielącego każdy foton na cztery".

Proponowałbym testy ;)

Tom01
20-02-2013, 11:56
Muszę ustawić w systemie telefonu wartość jasności i zmierzyć jasność wyświetlacza bardzo dokładnie.

Jeśli chodzi o jasność to wystarczy luxomierz precyzyjny i nakładka kontaktowa do mierzenia luminancji. Koszt ze 20x mniejszy niż CS-2000. Cetryfikacja to koszt zaledwie ok 1500 zł.

Niezbyt elegancko dam link do własnej strony: http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/mierniki-ekranow-luminancji-chrominancji.html

Czornyj
20-02-2013, 12:31
Jeśli chodzi o jasność to wystarczy luxomierz precyzyjny i nakładka kontaktowa do mierzenia luminancji. Koszt ze 20x mniejszy niż CS-2000. Cetryfikacja to koszt zaledwie ok 1500 zł.

Niezbyt elegancko dam link do własnej strony: http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/mierniki-ekranow-luminancji-chrominancji.html

Błąd dopasowania widmowego dla F1/F2 to ≤ 2/1,5 % wg CIE, z W-LED/OLED może być jeszcze gorzej. Mz. to raczej narzędzie do pomiaru poziomu oświetlenia w pomieszczeniach, raczej na pewno będzie mniej dokładne w pomiarach smartfonów W-LED od i1Display Pro, na pewno też będzie mniej dokładne w pomiarach smartfonów OLED od i1Pro 2.

Tom01
21-02-2013, 09:48
Błąd dopasowania widmowego dla F1/F2 to ≤ 2/1,5 % wg CIE, z W-LED/OLED może być jeszcze gorzej.

Sam luksomierz, to oczywiście, jak nazwa wskazuje, przyrząd do pomiaru natężenia oświetlenia, ale z przystawką stykową staje się miernikiem luminancji. Pytanie tylko jaki poziom dokładności jest wymagany? Wszak zaproponowane to już są mierniki, mają określoną klasę dokładności i można je wzorcować.

Czornyj
21-02-2013, 10:49
Tylko czym i jak wzorcować? Co gorsza - trzeba by wzorcować je osobno dla OLED, osobno dla W-LED. Co więcej - nie wiem jak ma się sprawa z OLED, ale w przypadku W-LED przesunięcia SPD mogą dochodzić do 10nm w prawo lub w lewo, więc wzorcowanie trzeba by wykonywać praktycznie dla każdego smartfona z osobna. Kolejna sprawa - luksomierze mają nasadkę dyfuzyjną do pomiaru światła zastanego, więc pomiar emisji będzie wymagał kombinacji alpejskich. Była też wzmianka o pomiarze chrominancji wyświetlanych barw.

Podsumowując:
- wersja partyzancka X-Rite i1Display Pro
- wersja mocno budżetowa X-Rite i1Pro 2 (najlepiej dodatkowo w komplecie z i1Display Pro)
- wersja optymalna Konica-Minolta CA-310
- wersja full-wypas Konica-Minolta CA-2500

eshape3
22-02-2013, 11:28
.

eshape3
22-02-2013, 11:34
Przede wszystkim dziękuję za sporo bardzo konstruktywnych odpowiedzi ! :) Jesteście wspaniali!
Właśnie potrzebuję mierzyć to bardzo dokładnie, troszkę tak jak mówi Czornyj, ale widzę , że wszyscy na szczęście wiedzą i to chyba lepiej ode mnie czego szukam ;)
-Nie wiem jakie są różnice w dokładności pomiaru ze względu na rodzaj wyświetlacza
-Nakładka precyzyjna jakaś lub możliwość precyzyjnego pomiaru (jedynie powierzchni wyświetlacza) jest tu WARUNKIEM KONIECZNYM
-Dobrze byłoby gdyby to urządzenie mogło mierzyć natężenie/nasycenie każdej z barw (planowany rozwój testów o sprawdzanie poprawności natężenia barw lub kontrastu)
- Opcja nr 2 : bardzo dokładnie działający luxomierz plus osobny bardzo dokładnie działający kolorymetr?

Im więcej pomysłów tym lepiej ! :)
Jak uda się znaleźć konkretny model to byłym wam dozgonnie wdzięczny !

http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/mierniki-ekranow-luminancji-chrominancji/luksomierzi-sonopan-l-100.html czy coś takiego zmierzy mi dokładnie z jaką jasnością świeci ekran (LED, OLED,LCD) smartfona? czy tego typu urządzenie będzie trzeba jakoś kalibrować do konkretnego rodzaju ekranu, czy w ogóle istnieje taka możliwość? Mi nie przeszkadza jeśli będzie wymagana jakakolwiek kalibracja czy wtępne ustawienie przed testem. Zależy mi na wiarygodnym, powtarzalnym pomiarze jasności świecenia po tym jak ustawię dany poziom w telefonie. :)

Tom01
22-02-2013, 12:04
http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/mierniki-ekranow-luminancji-chrominancji/luksomierzi-sonopan-l-100.html czy coś takiego zmierzy mi dokładnie z jaką jasnością świeci ekran (LED, OLED,LCD) smartfona? czy tego typu urządzenie będzie trzeba jakoś kalibrować do konkretnego rodzaju ekranu, czy w ogóle istnieje taka możliwość? Mi nie przeszkadza jeśli będzie wymagana jakakolwiek kalibracja czy wtępne ustawienie przed testem. Zależy mi na wiarygodnym, powtarzalnym pomiarze jasności świecenia po tym jak ustawię dany poziom w telefonie. :)

Sam luksomierz nie, potrzebna do niego przystawka kontaktowa. Proszę pamiętać o tym co mówił Czornyj. Inne widmo to inny błąd. Niewiele, ale jednak. Należałoby miernik wzorcować zależnie od widma. Jest coś takiego możliwe, ale trzeba to zlecić odpowiedniemu laboratorium. Niewiele mówi Pan o samych planowanych zastosowaniach, ale jeśli chodzi o ustawianie jasności to taki miernik załatwi to Panu łatwo i przyjemnie.

eshape3
22-02-2013, 12:35
Po części rozumiem ;)
Potrzebuję ponieważ pracuję w firmie związanej z telekomunikacją.
Muszę wprowadzić testy, które będą sprawdzały czy przy zadanym poziomie jasności wyśw. w sartfonie (w skali od 1 do 255), wyświetlacz będzie świecił z określoną jasnością. Niby proste, a jednak , baaaardzo trudno mi jest to przygotować. Dlatego potrzebuję czegoś czym będę mógł mierzyć jasność świecenia danego wyśw. (LED,OLED,LCD) na którym będzie wyświetlana jakaś grafika, np cała biała lub kolorowa.
W przyszłości też będę chciał sprawdzać czy wyświetlacz przy danej janości ma odpowieni kontrast wyświetlania. To ważne ze względu na moją pracę , dlatego poszukuję wszelkich konstruktywnych podpowiedzi bo sam wcześniej się takimi aspektami nigdy nie zajmowałem :(

eshape3
22-02-2013, 12:36
.

Czornyj
22-02-2013, 12:39
O luksomierzu proponuję zapomnieć na samym wstępie - wszystkie one mają dyfuzyjną nasadkę do pomiaru światła zastanego. Trzeba by przykładać ją b. ściśle do smartfona i stworzyć idealną ciemnię.

Niezależnie od przystawki - luksomierze nie będą precyzyjne w przypadku pomiarów smartfonów OLED/WLED, oczywiście nie zmierzą również natężenia barwy, czyli mówiąc poprawnie chrominancji.

Jaskrawość w widzeniu fotopowym (dziennym) jest rejestrowana przez czopki czerwono, zielono i niebieskoczułe, których uczulenie spektralne zdefiniowane jest krzywymi trójchromatycznymi XYZ:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/imagesqtbnANd9GcRjpyrRTglMmETgg0STNKMFUE-1.jpg
źródło (http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjpyrRTglMmETgg0STNKMFUE6IamfD5 W1BXLgD1qmRO0K-UoSxaQ)

Proste kolorymetry RGB+ (jak Spyder 3) starają się naśladować ten sposób uczulenia spektralnego, ale nie do końca jest to możliwe, dlatego wymagają strojenia pod widmo konkretnego wyświetlacza. Problemem jest też kiepska powtarzalność tego typu sensorów (każdy mierzy trochę inaczej), przez co korekty nie są precyzyjne.

Problemy te zostały sprytnie rozwiązane w i1Display Pro - każdy ma indywidualnie pomierzone krzywe trójchromatyczne uczulenia spektralnego, oraz wykonane kalibracje spektralne typowych rodzajów monitorów - W-LED, RGB-LED, CCFL, WG CCFL, projektor. Kalibracje spektralne wykonane są laboratoryjną Konicą-Minoltą CS-1000 o rozdzielczości spektralnej 1nm, więc całość - mimo arcyprostej konstrukcji - jest pierońsko precyzyjna.

Problem pojawia się w momencie, gdy mierzymy coś odbiegającego od charakterystyk widma w kalibracjach spektralnych. W przypadku smartfonów będzie problem z OLED, dla których i1Display Pro nie posiada kalibracji. Nawet jednak w przypadku smartfonów W-LED różnice pomiedzy krzywymi SPD (Spectral Power Distribution - widmowy rozkład energetyczny) mogą się różnić nawet o 10nm w prawo czy w lewo, co również może zafałszować pomiary.

Aby uniezależnić się od grymaśnych kolorymetrów warto zatem uzbroić się w spektrofotometr - nowy X-Rite i1Pro 2 ma zaimplementowaną kalibrację długości fali i korektę dryftu termicznego, dzięki czemu daje powtarzalne i zgodne ze sobą pomiary. Ponieważ zamiast nieudolnie naśladować oko ludzkie po prostu mierzy SPD próbki barwnej i nakładając na niego krzywe trójchromatyczne XYZ dokładnie oblicza jaskrawość i chrominancję. Mielibyśmy zatem idealne rozwiązanie gdyby nie fakt, że jest to spektrofotometr o rozdzielczości 10nm, przez co pikowate, dziurawe i ogólnie francowate do pomiaru widma OLED i W-LED mogą nieco zafałszować pomiar.

Całkowitą pewność i niezależność daje nam spektroradiometr Konica-Minolta Sensing CS-2000, który jest paranoicznie dokładny - mierzy widmo co 1nm (a więc z 10x większą rozdzielczością próbkowania niż i1Pro), ma znacznie szerszy zakres pomiarowy, jest dokładniejszy i ogólnie dzieli każdy mierzony foton na cztery. Pomiar jest jednak również dość upierdliwy, a badana próbka jest niewielka, dlatego na pomiary duży wpływ będzie miała niejednolitość podświetlenia smarfona.

Urządzeniami predestynowanymi do powyższych zastosowań są kolorymetry Konica-Minolta Sensing CA-310 oraz CA-2500. Są to kolorymetry XYZ, gdzie filtracja i korekta są idealnie dobrane tak, by na wszystkich badanych ekranach uzyskać wyniki 100% zgodne z funkcjami tróchromatycznymi XYZ (tj. zgodne z tym, jak widzi oko ludzkie).

CA-310 ma wygodne nasadki, które umożliwią pomiar smarfona z uśrednieniem jego niejednolitości.

Absolutnie pełny wypas to CA-2500, wyposażona w matrycę z filtrami XYZ o rozdzielczości 1MPix - można więc sfotografować całego smartfona lub od razu kilka na raz, zmierzyć jego uśrednioną luminancję i chrominancję, a do tego stworzyć graficzną mapę jego niejednolitości:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.konicaminolta.eu/typo3temp/pics/2_21_015da2e95e.jpg)
Jak widać jest to zabawka wprost stworzona do testowania wyświetlaczy wszelkiego rodzaju. Rozwiązań na rynku jest sporo, kwestia określenia budżetu ;)

eshape3
22-02-2013, 14:21
Jak ja się cieszę, że napotkałem tutaj tak obyte w tej materii osoby. Ja niestety póki co małą wiedzę posiadam,a już na pewno nie wiedziałem, że jest aż tak wielka ilość aspektów, które wpływają na pomiar.

Jeśli chodzi o Konica-Minolta Sensing CA-310 to właśnie przemiawia mnogość ewentualnych nasadek, zależy mi aby to było uniwersalne nawet na kilka lat wprzód. Już pisałem wstępnie do Konica Minolta celem ustalenia ceny.
Troszkę trudności sprawdzają mi specjalistyczne określenia tych wartości, o których Pan pisze ale staram je sobie tłumaczyć. Wygląda na to, że jeśli te pomiary mają być powtarzalne oraz np jeden wynik (jeden smartfon) ma być później porównany do wyników z innego smartfona to jedynym słusznym rozwiązaniem jest CM 310 ?
Dokładność, o której Pan pisał jest wręcz wymagana jeśli ma być to wynik realnie odwzorowany.
Do tego mógłbym oprócz samej luminancji badać także natężenie każdej z barw wyświetlonej na ekranie oraz wyciągać z tego jakieś średnie wartości, robić zestawienia wyników?
Przepraszam, żę tak trochę chaotycznie ale muszę przygotować menagement'owi sensowne zestawienie kosztów i funkcji oraz możliwości. Tu chodzi o tworzenie nowego środowiska, które ma nam pomóc wykrywać wady takie jak zbyt mała/duża jasność na jakimś poziomie, a w przyszłości pozwalać badać też kontrast.

Czornyj
22-02-2013, 15:29
CA-310 wydaje mi się rozwiązaniem najbardziej sensownym w przedmiotowym wypadku. Z uwagi na wyspecjalizowanie w kierunku pomiaru wyświetlaczy wszelkiego rodzaju powinien dać obiektywne pomiary luminancji, chrominancji i kontrastu smartfonów.

Obiektywny pomiar kontrastu wyświetlaczy OLED, o którym wspomniał Pan w porzednim poście jest wogóle niemożliwy przy pomocy prostszych rozwiązań, gdyż punkt czerni tych wyświetlaczy leży grubo poniżej zakresu pomiarowego półprofesjonalnych sensorów X-Rite i1Display Pro oraz i1Pro 2.

Oczywiście, uzyska Pan również możliwość dokładnego pomiaru chrominancji (określanego przez Pana mianem natężenia barwy), oraz jej tonu.

Co do nasadek, to mogę wypowiedzieć się w poniedziałek - muszę grzebnąć w materiałach, do których w tej chwili nie mam dostępu.

Gdyby miał Pan jakiekolwiek pytania lub problemy z redakcją wniosku zakupowego, proszę walić śmiało - chętnie pomogę ;)

Johanan
22-02-2013, 17:17
eshape3, a powiedz mi, czy sprawdzałeś, czy takie dane o każdym z zastosowanych wyświetlaczy, nie są przypadkiem dostępne u ich producentów?

Byłoby raczej taniej, niż powtarzać tę czynność, tyle że przez szybkę. ;)

oper
22-02-2013, 19:54
Tylko że w tym przypadku najprawdopodobniej chodzi właśnie o kontrolę jakości, czyli sprawdzenie odchyłki między dokumentacją producenta a skrzeczącą rzeczywistością ;)

MD2
22-02-2013, 20:15
Witam!
Mam problem następującej natury. "Nabyłem drogą kupna" po okazyjnej jak mi się wydaje cenie kolorymetr mdsvsensor2 od NEC'a. Z informacji wygrzebanych w internecie wynika, że jest to zmodyfikowany i1 Display 2. Niestety, wyniki pomiarów mojego ekranu (tv lcd samsung podłączony do PC jako monitor) przy pomocy tego cuda wydają się znacznie odbiegać od prawidłowych. Przy ustawianiu pod D65 kolorymetr woła o wykręcenie ustawień które dają bardzo chłodny, niebieskawy obraz. Chwila na google i wszystko jasne - kolorymetr najwyraźniej jest "przeterminowany". Pytanie - co z takim fantem zrobić? Czy istnieje możliwość odratowania/skalibrowania tego urządzenia aby przywrócić je do stanu używalności? Wyczytałem że istnieje coś takiego jak macierz korekcyjna która pozwoliłaby mój nabytek "nauczyć" prawidłowych ustawień. Jak wejść w posiadanie czegoś takiego?

Dodam, że zastosowanie jest w 100% domowe więc nie zależy mi na super precyzji (ani się takiej po tym gadżecie nie spodziewam). Kupno odbyło się na zasadzie impulsu bo zobaczeniu ceny (150zł). Miło byłoby wiedzieć że mój ekran pracuje optymalnie a przeglądane zdjęcia czy też film wyglądają mniej więcej jak należy. Teoretycznie mógłbym towar zareklamować/starać się o inny egzemplarz ale po tym co wyczytałem wynika, że są szanse że dostanę wersję jeszcze bardziej "skrzywioną". Z góry dzięki za wszelkie uwagi/sugestie.

Czornyj
22-02-2013, 20:28
MDSVSensor2 jest zmodyfikowany (jeśli dobrze pamiętam) pod matryce szerokogamutowe WG CCFL, więc niekoniecznie jest "przeterminowany", po prostu nie jest dostosowany do widma TV W-LED.

Aby ukręcić macierz korekcyjną potrzebne jest oprogramowanie ArgyllCMS, rzeczony telewizor oraz spektrofotometr, oraz osoba posiadająca pojęcie o mniemaniu jak to zrobić. Tworzenie matrycy jest bodaj również możlwie w HCFR, CalManie, ColorEyes, ale nie dam za to głowy, bo nie używałem. Tak czy owak potrzebny jest spektrofotometr.

Johanan
22-02-2013, 20:30
Tylko że w tym przypadku najprawdopodobniej chodzi właśnie o kontrolę jakości, czyli sprawdzenie odchyłki między dokumentacją producenta a skrzeczącą rzeczywistością ;)

Powiedz, jak firma, świadcząca usługi dla firmy telekomunikacyjnej, ma kontrolować jakość wyświetlaczy, z których ani jeden nie jest wyprodukowany w Polsce?

Co najwyżej, może oceniać ową jakość, niemniej skoro producenci i tak mają obowiązek badania swoich produktów, to takie dane prawdopodobnie są dostępne.

MD2
22-02-2013, 20:50
MDSVSensor2 jest zmodyfikowany (jeśli dobrze pamiętam) pod matryce szerokogamutowe WG CCFL, więc niekoniecznie jest "przeterminowany", po prostu nie jest dostosowany do widma TV W-LED.

Aby ukręcić macierz korekcyjną potrzebne jest oprogramowanie ArgyllCMS, rzeczony telewizor oraz spektrofotometr, oraz osoba posiadająca pojęcie o mniemaniu jak to zrobić. Tworzenie matrycy jest bodaj również możlwie w HCFR, CalManie, ColorEyes, ale nie dam za to głowy, bo nie używałem. Tak czy owak potrzebny jest spektrofotometr.

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Tak, ten kolorymetr NECa jest/był dołączany do monitorów szerokogamutowych. Zanim go kupiłem rozejżałem się trochę i wyczytałem że na niefirmowym oprogramowaniu działa jak zwykły kolorymetr i nada się do innych ekranów, ale może to nie do końca prawda. A więc rozwiązaniem jest skonfrontowanie mojego MDSV ze spektrofotometrem. HCFR posiadam i istnieją tam opcje związane z tworzeniem matryc. Ze spektrofotometrem będzie gorzej ale być może da radę coś gdzieś wypożyczyć. Jeszcze raz dzięki.

eshape3
23-02-2013, 07:17
Tak jak powiedział oper, chodzi o kontrolę jakości bo tak jakby to ująć w słowa, tutaj firma,w której pracuję jest sprzężona z producentem i zarazem osobą odpowiedzialną za zasterowanie tym ;P
Nie mogę za wiele powiedzieć. Po prostu to właśnie my mysimy sami badać swoje produkty w bardzo dokładny sposób.

Johanan
23-02-2013, 17:52
Tak jak powiedział oper, chodzi o kontrolę jakości bo tak jakby to ująć w słowa, tutaj firma,w której pracuję jest sprzężona z producentem i zarazem osobą odpowiedzialną za zasterowanie tym ;P
Nie mogę za wiele powiedzieć. Po prostu to właśnie my mysimy sami badać swoje produkty w bardzo dokładny sposób.

To w Polsce produkuje się wyświetlacze, choćby i do telefonów komórkowych?

Możesz zdradzić pod znakiem jakiej firmy?

wacki4
23-02-2013, 18:15
To w Polsce produkuje się wyświetlacze, choćby i do telefonów komórkowych?

Możesz zdradzić pod znakiem jakiej firmy?

a napisał gdzies w swoim poście że się produkuje ? :)

a dodatkowo odpowiem - chociażby LG składa po Wrocławiem ;)

Johanan
23-02-2013, 18:24
a napisał gdzies w swoim poście że się produkuje ? :)

a dodatkowo odpowiem - chociażby LG składa po Wrocławiem ;)

No to dzięki za info, bo sądziłem, że to w ogóle jakaś jedna wielka ściema. ;)

ku6i
23-02-2013, 18:26
Jak Twoja obecność na forum pod poprzednim nickiem? ;)

Johanan
23-02-2013, 18:29
Jak Twoja obecność na forum pod poprzednim nickiem? ;)

Nie wnikaj, bo nie udźwigniesz, Kolego (!).

Dobrze Ci radzę. ;)

ku6i
23-02-2013, 20:25
Zabrzmiało to prawie jak "Ty tak nie cwaniakuj, bo któregoś poranka wpadnie do Ciebie ABW i popełnisz samobójstwo" :lol:
Kręgosłup mam w kiepskim stanie, więc może nie będę go nadwyrężał, nerwy też już nie te, więc podkulę ogon i ukryję się w czeluści internetu :D

A wracając do meritum: eshape3, a czy nie taniej będzie to zlecić zewnętrznej instytucji? Dodatkowo w razie czego macie "d...chron".

hydra_nt
23-02-2013, 21:54
Nie wnikaj, bo nie udźwigniesz, Kolego (!).

Dobrze Ci radzę. ;)

Zabrzmiało to prawie jak "Ty tak nie cwaniakuj, bo któregoś poranka wpadnie do Ciebie ABW i popełnisz samobójstwo" :lol:

Jeżeli kolega (Johanan) ma coś do ukrycia to niestety, ale będzie kąsał ..

Johanan
23-02-2013, 23:34
Jeżeli kolega (Johanan) ma coś do ukrycia to niestety, ale będzie kąsał ..

Do ukrycia, żarty sobie robisz?

Nikt nie jest transparentny, nawet największy z autorytetów, a jeżeli ktoś twierdzi, że jest przejrzysty niczym kryształ, to zwyczajnie łże jak pies.

To jednak nie upoważnia, do wiercenia dziury w brzuchu i czepiania jak rzep psiego ogona, tak jak to robi Kol. ku6i, z czego zresztą jest znany, tak jak i z różnych uszczypliwości.

Skoro jednak i ja nie wiercę Kol. ku6i dziur w brzuchu, to mam powody domagać się na zasadzie wzajemności tego samego.

Odrobina wyczucia by nikomu nie zaszkodziła.

hydra_nt
23-02-2013, 23:57
Do ukrycia, żarty sobie robisz?.

Twoja sprawa.

Nikt nie jest transparentny, nawet największy z autorytetów, a jeżeli ktoś twierdzi, że jest przejrzysty niczym kryształ, to zwyczajnie łże jak pies..

Wszycy kłamią.

To jednak nie upoważnia, do wiercenia dziury w brzuchu i czepiania jak rzep psiego ogona, tak jak to robi Kol. ku6i, z czego zresztą jest znany, tak jak i z różnych uszczypliwości.

To więc po co rozwijać temat ...

Skoro jednak i ja nie wiercę Kol. ku6i dziur w brzuchu, to mam powody domagać się na zasadzie wzajemności tego samego..

ku6i
24-02-2013, 00:07
Do ukrycia, żarty sobie robisz?

Nikt nie jest transparentny, nawet największy z autorytetów, a jeżeli ktoś twierdzi, że jest przejrzysty niczym kryształ, to zwyczajnie łże jak pies.

Skoro jednak i ja nie wiercę Kol. ku6i dziur w brzuchu, to mam powody domagać się na zasadzie wzajemności tego samego.

;)
//Miałem się rozpisać, ale nie ma sensu. A to, że jestem kawał buca i uszczypliwca to fakt i nie trzeba mądrości Talmudu aby to zauważyć. Z mojej strony EOT.

Wracając do pytania eshape3 to serio bym się zastanowił nad zleceniem tego komuś na zewnątrz. Primo, rozwiązuje to problem braku specjalistycznej wiedzy. Secundo, eliminuje problem odpowiedzialności za proces kontroli. Tertio, dział marketingu może się poszczycić kontrolą przez " niezależną instytucję badawczą" - zarząd, akcjonariusze i działy marketingu oraz PR lecą na takie bajki ;) Jedyny minus to, że na dłuższą metę wyjdzie to drożej niż zakup własnego sprzętu + wyszkolenie pracowników, ale sądząc z wypowiedzi budżet to najmniejszy problem.

Czornyj
24-02-2013, 13:20
Wracając do pytania eshape3 to serio bym się zastanowił nad zleceniem tego komuś na zewnątrz. Primo, rozwiązuje to problem braku specjalistycznej wiedzy. Secundo, eliminuje problem odpowiedzialności za proces kontroli. Tertio, dział marketingu może się poszczycić kontrolą przez " niezależną instytucję badawczą" - zarząd, akcjonariusze i działy marketingu oraz PR lecą na takie bajki ;) Jedyny minus to, że na dłuższą metę wyjdzie to drożej niż zakup własnego sprzętu + wyszkolenie pracowników, ale sądząc z wypowiedzi budżet to najmniejszy problem.

CA-310 jest 2-3x tańszy od CS-2000 czy CA-2500. Wiadomo mi o jednej instytucji posiadającej stosowny sprzęt - ZTCW na chwilę obecną nie może ona jeszcze wykonywać tego typu badań komercyjnie, poziomu wiedzy też bym się nieco obawiał. Do tego dochodzą upierdliwości natury logistycznej (Śląsk).

Mz. taniej, prościej i wygodniej wyjdzie kupić sensor samemu, a w kwestii specjalistycznej wiedzy zawsze można liczyć na Nikoniarzy ;)

eshape3
25-02-2013, 08:27
Akurat moje zapotrzebowanie na sprzęt nie dotyczy produkcji samych wyświetlaczy, ale zasterowania ich dobrze przez system.
Czornyj ! Jako, że ty bardzo rzetelnie mi już dość dużo pomogłeś, obiecuję odezwać się do Ciebie jak tylko skonsultuję ową sytuację z przełożonym. Musimy zweryfikować czy tak dokładne pomiary będą brane pod uwagę przy korekcie zasterowania jasnością, ale wszystko jest na dobrej drodze :)

eshape3
26-02-2013, 12:48
Nikoniarze ! :)
Nie mogę zlecić zewnętrznej instytucji. Wszelkie tego typu sposoby odpadają.
Musimy to robić my,u nas, nie zależnie oraz w dowolnym dla nas terminie :)
Czytałem jeszcze sporo o tym urządzeniu CA 310 i myślę, że jeśli potwierdzi się potrzeba tych testów i będę miał już niezbędne dane do nich to się zdecydujemy na CA 310.

Sapphiron
04-03-2013, 23:59
Wszycy kłamią.

Chyba za dużo seriali oglądasz, szczególnie tych pseudomedycznych zza wielkiej wody ;)

Johanan
05-03-2013, 00:09
Chyba za dużo seriali oglądasz, szczególnie tych pseudomedycznych zza wielkiej wody ;)

... ale to jest akurat święta prawda, choć w tym kontekście, to musi brzmieć dosyć komicznie.

Wszyscy kłamią, nawet cała hagiografia sprawiedliwych. ;)

Powiada się, że Jeszua Ha-Nocri był ideałem, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo kto przyoblecze się w ludzkie ciało, choćby był posłańcem samego Jahve, będzie miał te same pokusy jak My wszyscy.

ku6i
06-03-2013, 19:08
Johann, Tobie nadal nie znudził się plan zanudzenia i stetryczenia członków tego forum?

Slon
20-03-2013, 02:14
Mam maly problem. Jestem w posiadaniu:
-lenovo x220
-Eizo EasyPix (czyli Spyder3)
-Argyll wraz z dispcalGUI
I chce skalibrowac wyswietlacz.
DispcalGUI znajduje Sypder'a, ale nie mam pojecia to dalej robic... Podpowie ktos?

Czornyj
20-03-2013, 10:08
A w czym jest problem? Nie działa, czy nie wiesz jakich użyć opcji?

foto4deg
23-03-2013, 14:29
Koledzy, mam mały problem z kalibracją eizo s1921. Znajomy pożyczył mi x-rite i1display. Niby jest funkcja basic, ale po kalibracji monitor ciemny, kontrast z kosomosu. Czy w funkcjach kalibracji ustawić tylko jasność i kontrast, czy rgb też?

foto4deg
23-03-2013, 16:44
Dobra, przerobiłem to jeszcze raz z poradnikiem i jest chyba ok. Tylko dlaczego XNView i Photoshop wyświetlają zupełnie inny obraz niż przeglądarka windows? Na przeglądarce zdjęcia są ciemne i kontrast kiepski, w XNView i Photoshopie wygląda ok.

wacki4
23-03-2013, 22:05
Dobra, przerobiłem to jeszcze raz z poradnikiem i jest chyba ok. Tylko dlaczego XNView i Photoshop wyświetlają zupełnie inny obraz niż przeglądarka windows? Na przeglądarce zdjęcia są ciemne i kontrast kiepski, w XNView i Photoshopie wygląda ok.

nie raz opisywane na forum - windowsowski podgląd nie wyświetla poprawnie zdjęć. jeśli w7 to możesz spróbować przestawić w zarządzaniu kolorem, na ostatniej zakładce WCS dla ICC. może zmienić ten fakt, ale nie musi, jak to z windowsowskim zarządzaniem kolorem bywa.

foto4deg
23-03-2013, 22:16
nie raz opisywane na forum - windowsowski podgląd nie wyświetla poprawnie zdjęć. jeśli w7 to możesz spróbować przestawić w zarządzaniu kolorem, na ostatniej zakładce WCS dla ICC. może zmienić ten fakt, ale nie musi, jak to z windowsowskim zarządzaniem kolorem bywa.

Ok, to teraz pytanie: kolory w ps i xn są poprawne i wtedy podgląd w7 wyświetla niepoprawnie? Czy też wszystko jest źle?

wacki4
23-03-2013, 23:05
Ok, to teraz pytanie: kolory w ps i xn są poprawne i wtedy podgląd w7 wyświetla niepoprawnie? Czy też wszystko jest źle?

najlepiej otwórz w każdym http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg to będziesz wiedział czy działają poprawnie.

Mikołaj
23-03-2013, 23:39

Przeglądarka systemowa wyświetla źle, osobiście mam zainstalowaną przeglądarkę Pikasa obsługuje profile i jest OK. Ale to bez znaczenia jaka, byle nie systemowa.

foto4deg
24-03-2013, 13:33
Rzeczywiście, po sprawdzeniu podesłanym linkiem wyszło, że windowsowska przeglądarka źle wyświetla.
Dzięki serdeczne za pomoc!

jasiu76
28-03-2013, 05:55
Witam. Mam EIZO CX240 i chce go skalibrowac. Wraz z monitorem dostalem colorNavigator. Jaki kupic kalibrator ? Z gory dziekuje za odp.

Czornyj
28-03-2013, 08:52
i1Display Pro i długo, długo nic.

Sapphiron
28-03-2013, 09:46
Koledzy, mam mały problem z kalibracją eizo s1921. Znajomy pożyczył mi x-rite i1display. Niby jest funkcja basic, ale po kalibracji monitor ciemny, kontrast z kosomosu. Czy w funkcjach kalibracji ustawić tylko jasność i kontrast, czy rgb też?

Witaj. Na swoich EIZO też miałem z tym problem i niestety z tym monitorem jest zawsze problem. Dopiero manualna kalibracja innym programem niż daje xrite dała wręcz idealne rezultaty.

Daj znać na PW to ugadamy :)

manfred
28-03-2013, 09:49
A jaki to program?

Sapphiron
28-03-2013, 09:56
basICColor display 5

Dało radę oprofilować tylko tym i tylko manualnie ustawiając parametry tak żeby słupki kolorów nie strzelały w kosmos a tak niestety się działo z programem od Xrite

Tom01
28-03-2013, 10:03
I1 Profiler daje bardzo porządne efekty, ale nie wolno zostawić monitora samopas. Kalibracja jest "ręczna", na moniotrze. Ustawia się jaskrawość i kanały RGB. Reszta, w przypadku EIZO praktycznie wszystkich modeli, na wartości fabryczne. Jeśli "słupki" albo krzywe są niedobre, to regulacja monitora jest do duszy, czyli problem powoduje jak zwykle człowiek. ;)

Czornyj
28-03-2013, 10:10
basICColor display 5

Dało radę oprofilować tylko tym i tylko manualnie ustawiając parametry tak żeby słupki kolorów nie strzelały w kosmos a tak niestety się działo z programem od Xrite

Ustawiłem i1profilerem dziesiątki EIZO i nie było problemu - jeśli słupki szalały, to nie jest to wina oprogramowania tylko monitora. Zwykle kwestia automatycznego sterowania jaskrawością.

Sapphiron
28-03-2013, 10:12
tylko ja nie mówiłem o CX a o s1921 ;)

Tom01
28-03-2013, 10:41
tylko ja nie mówiłem o CX a o s1921 ;)

Tym bardziej. S1921 kalibruje się bardzo łatwo, bo nie ma automatów ani zbyt rozbudowanych regulacji. Nawet kontrastu nie ma, coby nie kusiło kręcić.

Polsar74
28-03-2013, 10:52
witam - Pytanko jest : czy kalibrator Eizo EasyPIX (http://www.eizo.pl/akcesoria/eizo-easypix/) da się podpiąć do jakiegoś innego programu by skalibrować sobie monitor nie-Eizo ?
Próbował ktoś ?

Tom01
28-03-2013, 10:54
Jest obsługiwany przez Argylla i prawdopodobnie przez basICColor. Głupia sprawa, ale jakoś nie miałem okazji sprawdzić.

ThomasVoland
28-03-2013, 12:27
Witam. Mam EIZO CX240 i chce go skalibrowac. Wraz z monitorem dostalem colorNavigator. Jaki kupic kalibrator ? Z gory dziekuje za odp.
Dostałeś w sensie gratis? W Polsce gdzieś są takie oferty?

jasiu76
28-03-2013, 15:52

Monitor zakupiony w Norwegii. ColorNavigator byl razem z monitorem w kartonie.

jasiu76
28-03-2013, 16:05
I1 Profiler daje bardzo porządne efekty, ale nie wolno zostawić monitora samopas. Kalibracja jest "ręczna", na moniotrze. Ustawia się jaskrawość i kanały RGB. Reszta, w przypadku EIZO praktycznie wszystkich modeli, na wartości fabryczne. Jeśli "słupki" albo krzywe są niedobre, to regulacja monitora jest do duszy, czyli problem powoduje jak zwykle człowiek. ;)

A czy to sa jakies stale wartosci,ktore mozna zastosowac jezeli chodzi o jaskrawosc i kanaly RGB ?

Wczesniej mialem bardzo srednie monitory, wiec nawet nie chodzilo mi po glowie kalibrowanie, przez co temat jest mi komplenie obcy.

Czytalem troche, ale jest tyle sprzecznych informacji, ze nie mam pojecia, ktore sa pomocne.

Czyli w moim przypadku kalibrator jest nie potrzebny ? Czy tez lepiej kupic, bo to duzo prostrze ?

Johanan
28-03-2013, 17:44
Monitory RGB trzeba kalibrować i oprofilowywać i łaski nie robi się żadnej.
CX nie czyni żadnego wyjątku.
Zleć to zadanie wykwalifikowanej osobie.

jasiu76
28-03-2013, 18:15
Monitory RGB trzeba kalibrować i oprofilowywać i łaski nie robi się żadnej.
CX nie czyni żadnego wyjątku.
Zleć to zadanie wykwalifikowanej osobie.

Dziekuje za dobra rade. Moze kiedys przyjade z tym monitorem do Polski i zlece to komus :), a narazie kupie sobie kalibrator i moze mi sie uda :)

Johanan
28-03-2013, 18:38
Dziekuje za dobra rade. Moze kiedys przyjade z tym monitorem do Polski i zlece to komus :), a narazie kupie sobie kalibrator i moze mi sie uda :)

Czyżby w Norwegii nikt nie wykonywał takich usług? ;)

CX-y trzeba przynajmniej raz na rok poddać kalibracji, bo ich wysuwający się czujnik, usiłuje jedynie podtrzymać stan zastany.

jasiu76
28-03-2013, 19:46

CX-y trzeba przynajmniej raz na rok poddać kalibracji, bo ich wysuwający się czujnik, usiłuje jedynie podtrzymać stan zastany.

Pewnie gdzies tak ..... dzieki za odp.

Sapphiron
28-03-2013, 20:46
Tym bardziej. S1921 kalibruje się bardzo łatwo, bo nie ma automatów ani zbyt rozbudowanych regulacji. Nawet kontrastu nie ma, coby nie kusiło kręcić.

Mi się też tak wydawało... dopóki nie skalibrowałem raz, dla testu spróbowałem jeszcze raz kontrolnie i wyszło totalnie co innego... aż spróbowałem basica i jest miodnie...

jasiu76
29-03-2013, 07:02
i1Display Pro i długo, długo nic.

Dziękuje z odpowiedz. Doczytałem trochę i wyszło i1Display Pro. To jest odpowiedz na moje pytanie :grin:

Czornyj
29-03-2013, 10:44

Nie z polskiej dystrybucji

Czornyj
29-03-2013, 11:07

Co znaczy "usiłuje"? Skąd wiesz że trzeba "poddać przynajmniej raz na rok kalibracji"? Sprawdzałeś to doświadczalnie? W jaki sposób, skoro CXa nie ma jeszcze nawet rok na rynku? Można prosić o źródło tych rewelacji?

foto4deg
29-03-2013, 14:00
Dziękuje z odpowiedz. Doczytałem trochę i wyszło i1Display Pro. To jest odpowiedz na moje pytanie :grin:

Gdzie mieszkasz w Norge? Ja w Oslo, kalibrator mam, więc jak nie masz daleko, to możesz podjechać.

jasiu76
29-03-2013, 14:56
Gdzie mieszkasz w Norge? Ja w Oslo, kalibrator mam, więc jak nie masz daleko, to możesz podjechać.

Witam. Bardzo dziekuje za checi, ale mieszkam 600 km od Ciebie.

Johanan
29-03-2013, 18:40
Co znaczy "usiłuje"? Skąd wiesz że trzeba "poddać przynajmniej raz na rok kalibracji"? Sprawdzałeś to doświadczalnie? W jaki sposób, skoro CXa nie ma jeszcze nawet rok na rynku? Można prosić o źródło tych rewelacji?

Kalibrację inicjującą trzeba wykonać i mam nadzieję, że co do tego nie masz wątpliwości.

Natomiast, jeśli czujnik CX-ów, potrafi wyniki swej inicjacji podtrzymać dłużej niż rok, to jest to pierwsza niebiańska seria monitorów semi profesjonalnych. ;)

NIE, oczywiście, że nie mogłem tego sprawdzić empirycznie, ale trzeba by wierzyć w techniczne cuda, żeby mieć nadzieję na jakąś wybitną cudowność tej serii monitorów.

ThomasVoland
29-03-2013, 18:47
Ale przez rok to chyba żaden monitor nie powinien wymagać kalibracji, chyba że coś z nim nie tak. Czy się mylę? Mam na myśli porządny sprzęt, nie Delle itp.

Czornyj
29-03-2013, 19:06
Kalibrację inicjującą trzeba wykonać i mam nadzieję, że co do tego nie masz wątpliwości.

Natomiast, jeśli czujnik CX-ów, potrafi wyniki swej inicjacji podtrzymać dłużej niż rok, to jest to pierwsza niebiańska seria monitorów semi profesjonalnych. ;)

NIE, oczywiście, że nie mogłem tego sprawdzić empirycznie, ale trzeba by wierzyć w techniczne cuda, żeby mieć nadzieję na jakąś wybitną cudowność tej serii monitorów.

Rok to nie jest wielki wyczyn - zwykłe CG bez sensora potrafią nie rozjechać się przez rok albo i dłużej. CX z sensorem autokorekcyjnym to mz. opcja na lata.

Kalibrację inicjalną można wykonać bez sensora (CNE) i już jest całkiem nieźle. Kalibrator się przyda - pełny CN pierońsko podnosi funkcjonalność zestawu - ale nie jest niezbędny.

Ale przez rok to chyba żaden monitor nie powinien wymagać kalibracji, chyba że coś z nim nie tak. Czy się mylę? Mam na myśli porządny sprzęt, nie Delle itp.
PA, SV, SX, CX, CG mają*elektroniczną kompensację starzenia się podświetlenia i nawet po roku trzymają się całkiem nieźle.

Johanan
29-03-2013, 19:27
Rok to nie jest wielki wyczyn - zwykłe CG bez sensora potrafią nie rozjechać się przez rok albo i dłużej. CX z sensorem autokorekcyjnym to mz. opcja na lata.

...

No to mnie w sumie zadziwiłeś swoim optymizmem, bo ja jestem tu sceptykiem i Tomaszem, więc póki nie zobaczę, to nie uwierzę. ;)

Nawiasem mówiąc to okolice Wielkiej Nocy są dobrym momentem, by porozmawiać o wierze i jej aspektach. :D

Czornyj
29-03-2013, 19:40
Łaska wiary niestety jest mi nie dana ;)

Empirycznie zaobserwowałem stabilność monitorów wyposażonych w elektroniczną kompensację starzenia się podświetlenia, więc od monitorów z korektą starzenia i dodatkowo sensorem autokorekcyjnym oczekuję jeszcze większej stabilności.

Johanan
29-03-2013, 20:47
Łaska wiary niestety jest mi nie dana ;)

Empirycznie zaobserwowałem stabilność monitorów wyposażonych w elektroniczną kompensację starzenia się podświetlenia, więc od monitorów z korektą starzenia i dodatkowo sensorem autokorekcyjnym oczekuję jeszcze większej stabilności.

Niewiara, to też wiara, tylko ... inaczej. :D

A co do CX, to oby Twe słowa miały jakąś wartość, bo przymierzam się do sztuki z tej serii.

Czornyj
29-03-2013, 21:36
Niewiara, to też wiara, tylko ... inaczej. :D

A co do CX, to oby Twe słowa miały jakąś wartość, bo przymierzam się do sztuki z tej serii.

Absolutnie nie jestem niewierzący - niewiara również jest wiarą (mocno naiwną), a jak już napisałem - łaska wiary w tą lub tamtą*opcję jest mi nie dana.

Co do CX, to mogę z czystym sumieniem polecić CX240.

CX270 to praktycznie SX2762W z sensorem autokorekcyjnym, oprogramowaniem CNE i opcją na CN - więc ogólnie nie ma przepaści.

Polsar74
30-03-2013, 11:00
Jest obsługiwany przez Argylla i prawdopodobnie przez basICColor. Głupia sprawa, ale jakoś nie miałem okazji sprawdzić.

Tom01 a jest jakaś opcja byś to zweryfikował w przeciągu np miesiaca ?
Takiego mam świątecznego plisa ;)

Cichy
09-04-2013, 14:30
Czy i1 Display Pro można "przetestować" monitor ? Równomierność podświetlenia, pokrycie koloru itp. ?

Tom01
09-04-2013, 14:37
Czy i1 Display Pro można "przetestować" monitor ? Równomierność podświetlenia, pokrycie koloru itp. ?

Tak.

Cichy
09-04-2013, 14:40
Tak.

No ok, tylko jak (w i1Profiler czy inny soft?).

Tom01
09-04-2013, 14:50
No ok, tylko jak (w i1Profiler czy inny soft?).

I1 Profiler ma funkcje diagnostyczne, ale rzecz jasna można użyć dowolnego innego. To takich celów najlepszy jest ArgyllCMS. Można zdefiniować dowolnego rodzaju testy.

Cichy
09-04-2013, 15:10
I1 Profiler ma funkcje diagnostyczne (...)

To ja najwyraźniej jakiś gapa, bo nie umiem znaleźć..

ThomasVoland
09-04-2013, 15:31
To ja najwyraźniej jakiś gapa, bo nie umiem znaleźć..

Uruchom tryb zaawansowany. Po lewej stronie masz menu i wybierasz co chcesz zrobic.

Cichy
09-04-2013, 21:55
Gdyby to było takie oczywiste to wierzcie mi, nie pytałbym.

burz
10-04-2013, 21:48
Mam pytanko.
Kalibrowałem laptopa pożyczonym kalibratorem i1Match, ale musiałem przeinstalować system ze względu na pad dysku. Czy wystarczy, że teraz jako profil domyślny ekranu użyję zachowanego profilu *.icc, stworzonego przez ten kalibrator?

Czornyj
10-04-2013, 21:50
Gamma loader w autostarcie i profil zapięty dla monitora w ustawieniach systemowych + restart

burz
10-04-2013, 21:53
Win8 - musi być ten loader?

Tom01
10-04-2013, 21:53
Win8 - musi być ten loader?

Tak.

burz
10-04-2013, 21:54
ok, dzięki

burz
14-04-2013, 15:39
Nie mam PS z gamma loaderem, ale użyłem CalibrationLoadera z oprogramowania kalibratora i profil się ładuje. Dzięki za pomoc.

Irwusek
15-04-2013, 13:52
Pytanie kalibrator xRite i1 Dispaly Pro bez problemu sobie poradzi z monitorami Eizo s2243w i FS2331 ? :)

Tom01
15-04-2013, 13:53
Pytanie kalibrator xRite i1 Dispaly Pro bez problemu sobie poradzi z monitorami Eizo s2243w i FS2331 ? :)

Bez problemu.

Irwusek
15-04-2013, 13:54
A magiczny EasyPix 2 ? Czy lepiej nie brać go pod uwagę ?

Tom01
15-04-2013, 13:55
Lepiej nie. i1D3 to zupełnie inna klasa dokładności.

Czornyj
15-04-2013, 13:56

Może być lekka różnica w barwie bieli, ale ogólnie poradzi sobie najlepiej z tego, co jest na rynku w cenie poniżej ~3-4tyś.

Ew. niedokładność jest w przypadku i1D3 do skorygowania, w przypadku EasyPIX różnica będzie większa i bez możliwości poprawy.

GoOrange
16-04-2013, 20:18
Może być lekka różnica w barwie bieli, ale ogólnie poradzi sobie najlepiej z tego, co jest na rynku w cenie poniżej ~3-4tyś.

Ew. niedokładność jest w przypadku i1D3 do skorygowania, w przypadku EasyPIX różnica będzie większa i bez możliwości poprawy.

A jak taką różnicę w barwie bieli korygować przy użyciu i1display pro?

Czornyj
16-04-2013, 20:35
W CX240 z CN raczej nie ma takiej potrzeby - kalibracja spektralna RGB LED dla i1D3 (i1Display Pro) na oko dość dobrze pasuje do widma BG+R LED EIZO.

Ew. brak zgodności wizualnej ze zwykłym monitorem można skorygować funkcją kompensacji metamerycznej w preferencjach CN.

Ew. korekcja wymaga stworzenia indywidualnej kalibracji spektralnej dla widma podświetlenia danego wyświetlacza. Wymaga spektroradiometru - min. ColorMunki Photo/Design, lepiej i1Pro1/2 lub Spectrolino, a najlepiej JETI Specbos 1211, na którego właśnie aktualnie choruję (pozostałe już mam :D )

Johanan
16-04-2013, 22:23
...
... a najlepiej JETI Specbos 1211, na którego właśnie aktualnie choruję (pozostałe już mam :D )

No nie mogę. :D

GoOrange
16-04-2013, 22:45
Mnie nurtuje taka rzacz, są urządzenia do pomiaru / kalibracji, inne do strojenia tych poprzednich, potem kolejne, dokładniejsze, ale co jest "wzorcem metra" i jak ustawia się urządzenia z ostatniej półki?

Tom01
16-04-2013, 22:49
Kiedyś to były rzeczy materialne, jak np kawał sztaby żelastwa w przypadku metra. Teraz wszystko wzorcuje się na podstawie obliczeń zjawisk na poziomie atomowym/kwantowym. Nawet wzór metra. ;)

Czornyj
17-04-2013, 00:04
Mnie nurtuje taka rzacz, są urządzenia do pomiaru / kalibracji, inne do strojenia tych poprzednich, potem kolejne, dokładniejsze, ale co jest "wzorcem metra" i jak ustawia się urządzenia z ostatniej półki?

Powyżej wysokorozdzielczych spektroradiometrów CCD klasy laboratoryjnej są spektroradiometry PMT. Podejrzewam, że kalibruje się je przy pomocy monochromatyzatorów lub laserów emitujących promieniowanie o przewidywalnej długości fali, ale dla mnie to już bez znaczenia w momencie, gdy poziom ew. błędów tak czy siak spada poniżej progu ludzkiej percepcji.

Percepcja zaś jest wyjątkowo wredna i trudna do naśladowania przy pomocy nieskomplikowanych urządzeń, a monitory z ich fluorescencyjnym podświetleniem stanowią wyjątkowo niewdzięczny temat do pomiarów. Nowe kolorymetry i1D3 i tak są skonstruowane w niezwykle cwany sposób i mierzą z dokładnością absolutnie nieosiągalną w poprzednich generacjach sensorów. Nawet najlepszy, prosty sensor ma jednak swoje ograniczenia fizyczne.

Co więcej - poważne ograniczenia mają również matematyczne modele percepcji, więc nawet najcudniejszy sensor odmierzający prawdę i tylko prawdę może ustawić sprzęt poprawnie, acz nieskutecznie ;)

Czornyj
17-04-2013, 00:20
No nie mogę. :D

Jeti to taki kompromisowy spektroradiometr dla krakowskiego centusia - kosztuje jedynie ok. 7000 euro, więc jest przystępniejszy cenowo niż CS-2000 czy nawet PR-655. W dodatku ma wersję UV, o zakresie pomiarowym poszerzonym z 350 do 250nm, co wprawdzie w kalibracji/profilowaniu jest zbędne, jednak jest dla mnie o tyle intrygujące, że można dzięki temu dokładniej przyglądnąć się zawartości bliskiego UV w widmie światła i poanalizować sobie krzywe remisji papierów z OBA.

Johanan
17-04-2013, 00:34
Jeti to taki kompromisowy spektroradiometr dla krakowskiego centusia - kosztuje jedynie ok. 7000 euro, więc jest przystępniejszy cenowo niż CS-2000 czy nawet PR-655. W dodatku ma wersję UV, o zakresie pomiarowym poszerzonym z 350 do 250nm, co wprawdzie w kalibracji/profilowaniu jest zbędne, jednak jest dla mnie o tyle intrygujące, że można dzięki temu dokładniej przyglądnąć się zawartości bliskiego UV w widmie światła i poanalizować sobie krzywe remisji papierów z OBA.

... ale posiadać zaraz musisz, nie ma nikogo, kto tym dysponuje i może wyświadczyć Ci odpłatną przysługę?

Coś mi się widzi, że to o jeden krok za daleko. ;)

I ja mam bzika w pewnych sprawach, ale potrafię się jednak miarkować. :)

Czornyj
17-04-2013, 00:46
... ale posiadać zaraz musisz, nie ma nikogo, kto tym dysponuje i może wyświadczyć Ci odpłatną przysługę?

Coś mi się widzi, że to o jeden krok za daleko. ;)

I ja mam bzika w pewnych sprawach, ale potrafię się jednak miarkować. :)

Nigdzie nie napisałem, że muszę - kupię sobie jak będą widoki na to, że się w miarę szybko zwróci ;) Miewam kosztowne hobby pod warunkiem, że się same finansują.

marcinn29
25-04-2013, 21:30
Witam,
mam pytanie, czy kalibrator xRite i1 Dispaly Pro poradzi sobie z kalibracją LG IPS 236V.

Tom01
25-04-2013, 21:33
Witam,
mam pytanie, czy kalibrator xRite i1 Dispaly Pro poradzi sobie z kalibracją LG IPS 236V.

Kalibrator w sensie przyrząd jak najbardziej, ale czy operator? ;)

marcinn29
25-04-2013, 21:37
co ma Pan na myśli, pisząc operator?

Tom01
25-04-2013, 21:45
co ma Pan na myśli, pisząc operator?

Takie monitory to koszmar kalibracyjny, a zadając pytanie czy czujnik się nada, mam wrażenie, że nie ma Pan w tym doświadczenia.

marcinn29
25-04-2013, 21:48
żadnego doświadczenia, a mam ten monitor i jestem na niego skazany, więc muszę jak najwięcej z niego "wyciągnąć"

marcinn29
25-04-2013, 22:45
więc jest sens i opcja go kalibrować?

wacki4
26-04-2013, 09:38

na pewno samemu Ci się nie uda zrobić z nim nic dobrego. spec, może był dał radę - choć i w to szczerze wątpię.

Kalibracja to nie tylko klikanie 'dalej' - tu ważny jest również dobór parametrów.

Tom01
26-04-2013, 10:22

Jak najbardziej jest, ale z guano bicza się nie ukręci. Żeby nie było tak, że wyda Pan pieniądze a efekt nie będzie taki jak Pan zamierza. Może lepiej pogonić ten monitor, dołożyć pieniądze z kalibratora i kupić lepszy.

skoras
26-04-2013, 11:12
na pewno samemu Ci się nie uda zrobić z nim nic dobrego. spec, może był dał radę - choć i w to szczerze wątpię.

Kalibracja to nie tylko klikanie 'dalej' - tu ważny jest również dobór parametrów.

To może wytłumaczy ktoś łopatologicznie jak poprawnie zabrać się do kalibracji. Na co zwrócić uwagę przed? Jakie parametry wykręcić w OSD wyświetlacza? Jakie ustawienia kalibratora dobrać i na co zwrócić uwagę? Osobiście posiadam i1Pro, jednak kroki postępowania przed przyłożeniem urządzenia powinny być bardzo podobne, niezależnie od kalibratora.

Tom01
26-04-2013, 11:21
To może wytłumaczy ktoś łopatologicznie jak poprawnie zabrać się do kalibracji. Na co zwrócić uwagę przed? Jakie parametry wykręcić w OSD wyświetlacza? Jakie ustawienia kalibratora dobrać i na co zwrócić uwagę? Osobiście posiadam i1Pro, jednak kroki postępowania przed przyłożeniem urządzenia powinny być bardzo podobne, niezależnie od kalibratora.

Kalibracja zależy od tego czym się Pan zajmuje i warunków oświetleniowych. Przy fotografii i na takim monitorze najbezpieczniej jest przyjąć skorelowaną temperaturę barwową 6500K, gamma 2,2, wersja profilu V2, punkt czerni naturalny. Doregulować wagami RGB na monitorze do osiągnięcia żądanej temperatury. Jaskrawość tak, aby biel monitora nie była jaśniejsza w Pana oświetleniu od zwykłej kartki papieru. Nacisnąć "Measure" i trzymać kciuki za to co wyjdzie. Wyjść może wielka kupa i zależnie od jej kształtu i zapachu trzeba będzie podjąć jakieś czynności naprawcze.

skoras
26-04-2013, 11:43
Czyli ogólnie trzeba podjąć kroki i zastosować ustawienia sugerowane już przez producenta urządzenia.

Robiąc wszystko jak należy, jakim sposobem profil może wyjść spierniczony?

Tom01
26-04-2013, 11:46
Czyli ogólnie trzeba podjąć kroki i zastosować ustawienia sugerowane już przez producenta urządzenia.

Robiąc wszystko jak należy, jakim sposobem profil może wyjść spierniczony?

Oj niekoniecznie. Program nie ma przecież pojęcia jakie urządzenie kalibruje, jakie ma cechy i ograniczenia i niekoniecznie może robić optymalne czynności. Przykład - będzie sugerował regulowanie kontrastu. Przy czym mówimy o programie. Ważniejsza kwestia to człowiek i dobór ustawień do zastosowania i oświetlenia a to pomimo że wydaje się proste, jest źródłem największych błędów.

skoras
26-04-2013, 18:35
OK, ale na początku definiujemy w oprogramowaniu jakie rodzaj podświetlania mamy, jaką jasność chcemy uzyskać, gammę, temp. barwową, itp., często wybieramy nawet dokładny monitor jakim dysponujemy. Jeżeli nie rozjedziemy wcześniej parametrów w OSD to operacja kalibracji powinna się powieść, prawda? Przynajmniej odnoszę wrażenie, że mi się udało.

Co do oświetlenia. Sam od niedawna zainwestowałem w świetlówki Philips Graphica (zakupione nota bene w sklepie http://monitory.mastiff.pl/ ;)), rastra 4x18W nad przestrzenią roboczą, ściany szare (prawdziwy szary), odbicie światła ~82%. Fakt, komfort pracy zauważalnie lepszy, choć nie demonizowałbym pracy w ciemniejszych pomieszczeniach przy niekoniecznie oświetleniu/kolorystyce ścian dostosowanych do pracy z kolorem na monitorze (celowo wyłączam z tego tematu wydruki). Oko i mózg ludzki, to takie sprytne urządzenia, które potrafią w bardzo dobry sposób dostosować się do nowych warunków pracy. Operując kolorem *świadomie* w ułomnym oświetleniu, mając monitor (skalibrowany jak powyżej) jako główny emiter oświetlenia + jakieś syfiaste kompakty na doświetlenie pomieszczenia, przy jednoczesnym kontrolowaniu histogramów, jesteśmy w stanie uzyskać zadowalające efekty. Piszę z własnych doświadczeń. Wiem, że dla osoby zajmującej się tym tematem, moje słowa brzmią jak herezja, ale prawda jest taka, że i tak większość moich prac, klienci oglądają na takich wyświetlaczach, że aż zęby zgrzytają i im to zupełnie nie przeszkadza ;)

Czornyj
26-04-2013, 19:34
Oświetlenie ma właśnie na celu skalibrowanie oka ludzkiego, które jest trochę "zbyt sprytne".

Cóż nam z tego, że np. mamy najcudniejszy monitor za pierdylion złotych, skalibrowany z chirurgiczną dokładnością do TRC gamma 2,2 - skoro wizualnie w ciemnym otoczeniu taki monitor wygląda jak skalibrowany do gamma 1,8-2,0 przez co nieświadomie podczas obróbki przyciemniamy cienie i śródtony otrzymując w efekcie zbyt ciemne odbitki/wydruki?

Całość oczywiście ma na celu uzyskania zgodności monitora z odbitką/wydrukiem, bo uzyskanie zgodności z tym, co widzi użyszkodnik jest nierealne - każdy ogląda na mniej lub bardziej rozkalibrowanym monitorze w nieprzewidywalnym otoczeniu, mając odpowiedni monitor możemy ew. zasymulować kilka potencjalnych sytuacji (monitor starego, nowego laptopa, smartphone, tablet, monitor zły-niezły-dobry-referencyjny).

Art Erie
26-04-2013, 19:48
Oświetlenie ma właśnie na celu skalibrowanie oka ludzkiego, które jest trochę "zbyt sprytne".

Cóż nam z tego, że np. mamy najcudniejszy monitor za pierdylion złotych, skalibrowany z chirurgiczną dokładnością do TRC gamma 2,2 - skoro wizualnie w ciemnym otoczeniu taki monitor wygląda jak skalibrowany do gamma 1,8-2,0 przez co nieświadomie podczas obróbki przyciemniamy cienie i śródtony otrzymując w efekcie zbyt ciemne odbitki/wydruki? [..].

Dokładnie tak jest. Po ogarnięciu całego "łańcucha" ( aparat-monitor-drukarka ), zdjęcia obrobione przy pomocy monitora w oświetleniu domowym - wydruki są zbyt ciemne. Muszę pliki do wydruku rozjaśnić o około 15-17%, aby miały prawidłową jasność.
Na szczęście świetlówki referencyjne już mam i wymagają tylko montażu. Póżniej tylko zmierzyć luxy i ponownie skalibrować monitor ;)

skoras
26-04-2013, 21:18
Cóż nam z tego, że np. mamy najcudniejszy monitor za pierdylion złotych, skalibrowany z chirurgiczną dokładnością do TRC gamma 2,2 - skoro wizualnie w ciemnym otoczeniu taki monitor wygląda jak skalibrowany do gamma 1,8-2,0 przez co nieświadomie podczas obróbki przyciemniamy cienie i śródtony otrzymując w efekcie zbyt ciemne odbitki/wydruki?

Dokładnie, zauważ jednak, że pisałem o sytuacji gdzie użytkownik jest świadomy ułomności oświetlenia i kontroluje histogramy (4 kanały). Piszę to z własnego doświadczenia, wydruków robię sporo, nie mam z nimi problemu pracując w dwóch miejscach, aczkolwiek obróbka w prawidłowo oświetlonym i dobranym kolorystycznie pokoju to zupełnie inny, wyższy komfort pracy.

Czornyj
26-04-2013, 21:29
Dokładnie, zauważ jednak, że pisałem o sytuacji gdzie użytkownik jest świadomy ułomności oświetlenia i kontroluje histogramy (4 kanały). Piszę to z własnego doświadczenia, wydruków robię sporo, nie mam z nimi problemu pracując w dwóch miejscach, aczkolwiek obróbka w prawidłowo oświetlonym i dobranym kolorystycznie pokoju to zupełnie inny, wyższy komfort pracy.

Wszystko sprowadza się do komfortu pracy i precyzyjnej kontroli nad przygotowywanym materiałem.

W trakcie swej ~20 letniej kariery zawodowej grafika/fotografa/drukarza początkowo pracowałem w czasach, gdy otwarte systemy zarządzania barwą i monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy po prostu nie istniały. No więc specjalnie za owymi słodkimi czasami nie tęsknię ;)

Dziś za jednym kliknięciem monitor zaczyna świecić tak jak medium, na które przygotowuję dane zlecenie. Nie każdemu jest to potrzebne do szczęścia, ale mnie akurat specjalnie nie przeszkadza :mrgreen:

Art Erie
26-04-2013, 21:54
[...]Dziś za jednym kliknięciem monitor zaczyna świecić tak jak medium, na które przygotowuję dane zlecenie. Nie każdemu jest to potrzebne do szczęścia, ale mnie akurat specjalnie nie przeszkadza :mrgreen:

Możesz nieco bardziej "naświetlić" temat?
Rzecz sprowadza się do: kalibracji monitora zgodnej z wartościa oświetlenia miejsca pracy i profili dla używanych nośników (rozumiem, że punkt bieli nośnika musi być zbliżony do wartości luminacji ekranu), czy sprawa jest bardzie zagmatwana?

Czornyj
26-04-2013, 22:24
Profil pozwala odwzorować kolorystykę danego medium, natomiast dokładne odwzorowanie konkretnego medium wymaga kalibracji odwzorowującej emitancję światła odbitego lub emitowanego przez dane medium i jego kontrastowości, oraz uwzględnienia warunków, w jakich statystycznie jest oglądane.

Dodatkowo podstawowe modele kolorymetryczne mają swoje ograniczenia i niedoskonałości, co wymaga albo standaryzacji warunków obserwacji, albo kalibracji z użyciem zaawansowanych modeli kolorymetrycznych, albo kalibracji z użyciem wizualnej korekty.

W przypadku wydruków zamieszanie wprowadzają OBA (wybielacze optyczne), oraz ilość UV w widmie oświetlającego je iluminantu, które aktywuje je w większym bądź mniejszym stopniu, oraz ew. fluorescencja kolorantów wykorzystywanych do nadruku.

Ogólnie wszystko zależy od tego, co i w jakich warunkach chcemy zasymulować, ale zmiennych jest sporo, więc na wyższych poziomach abstrakcji sprawa faktycznie jest trochę zagmatwana ;)

Art Erie
26-04-2013, 22:45
Dzięki. Rozumiem o co chodzi, w takim razie skonfiguruję sobie stanowisko pracy według ogólnie przyjętych standardów, nie zagłębiając się w to w jakich warunkach będzie ogladał zdjęcie końcowy odbiorca; dla mnie to poziom zupełnie wystarczający.

Beson
18-06-2013, 19:08
Szybko i konkretnie.

http://graficzne.pl/index.php?p1994,x-rite-i1display-pro

Warto go kupić?

Czornyj
18-06-2013, 19:35
Warto! Zdecydowanie najlepszy kalibrator w budżecie od 0 do ok. 4 tyś.

QubaKpl
20-06-2013, 10:23
Witam mam pytanko czy warto kupić ten kalibrator używany z allegro ? Mam ograniczony budżet.
http://allegro.pl/show_item.php?item=3329414597&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62

Czornyj
20-06-2013, 11:06
nie - i1d2 to padaka. Słaba zgodność międzyinstrumentowa, podatność filtrów na blaknięcie i brak dostosowania do widm nowych typów podświetleń (WG CCFL, W-LED, RGB LED itp.)

LolerPL
02-07-2013, 19:07
Orientujecie sie czy jest jakis serwis wypozyczajacy takie kalibratory?

Tom01
02-07-2013, 19:15
Orientujecie sie czy jest jakis serwis wypozyczajacy takie kalibratory?

Jest.

Art Erie
02-07-2013, 20:10
Jest.

Tobie trochę niezręcznie ;) Mi wolno :)
Tutaj http://monitory.mastiff.pl/popularne/wypozyczenie-kalibratora-i1-pro.html

marszull
03-07-2013, 12:46
Tobie trochę niezręcznie ;) Mi wolno :)
Tutaj http://monitory.mastiff.pl/popularne/wypozyczenie-kalibratora-i1-pro.html

eee tam przeciez Tom ma link w stopce, wystarczy zajrzec ;)

Camel2013
06-09-2013, 10:41
Dzień dobry na forum.
Czy jest sens do pracy z Windowsem 8 i Photoshopem kupować leciwy już trochę (używany w dobrej kondycji) sprzęt: X-Rite DTP94 Monaco Optix XR - czy jednak kupić np. X-Rite i1Display Pro?
Monitor Eizo FlexScan SX2262W, zastosowanie: poligrafia.

________
Camel out

Gootchio
06-09-2013, 11:32
Dzień dobry na forum.
Czy jest sens do pracy z Windowsem 8 i Photoshopem kupować leciwy już trochę (używany w dobrej kondycji) sprzęt: X-Rite DTP94 Monaco Optix XR - czy jednak kupić np. X-Rite i1Display Pro?
Monitor Eizo FlexScan SX2262W, zastosowanie: poligrafia.
Nie, nie ma sensu. i1 Display Pro bije wszystko poniżej i1 Pro 2.

tomnow:
19-09-2013, 10:54
Panowie - Kalibracja Eizo s1921, i1 Display Pro, win7. Wchodzę w tryb zaawansowany, 120cd (pokój 14mkw, oświetlony świetlówka 2100lm, 5500k, pracuję głównie wieczorem /w nocy), d65, contrast native. Dochodzę do zmiany jasności - tu daje się bez problemu ustawić jasność wg wskaźników z iProfiler, później zmiana RGB (robie za pomocą opcji gain w osd) - czerwony i zielony daje się ustawić, natomiast program mówi, żeby zwiększyć niebieski - niestety dochodzę do 100% i nie wiem co dalej... Jeśli zaakceptuje dostaję jako wynik punkt bieli 6250k i 120cd.
Pomóżcie proszę :-)

Tom01
19-09-2013, 10:59
Zmniejszyć pozostałe.

tomnow:
19-09-2013, 11:33
Dziękuję. Spróbuję.
A czy parametry, które napisałem są wg Was prawidłowe do opisanej sytuacji?

Tom01
19-09-2013, 13:51
Zdecydowanie za jasny ekran.

tomnow:
19-09-2013, 15:54
Czytając wątek do doczytałem ile się zaleca - biel monitora powinna być takiej samej jasności jak biel kartki leżącej obok.
Zastanawia mnie tu fakt, że monitor ustawiony na 80cd wg mnie bardzo ciemno świeci, widać mało detali. Podczas gdy histogram mówi, że zdjęcie jest poprawnie naświetlone.

yozz84
19-09-2013, 16:43
Czy da się wykorzystac w jakis sposb z innym oprogramowaniem niz standardowe eizo easypix 2 by skalibrowac (zblizyc sie chociaz trochę) ekran w dell xps l502x? teraz niestety mam dosc spory zafarb / tint w stronę fioletu i zdjęcia wyglądają tragicznie jesli nie pracuje na drugim monitorze... Jesli da sie wykorzystac inne oprogramowanie to jakie?

Czornyj
19-09-2013, 19:03
ArgyllCMS z dispcalGUI

yozz84
19-09-2013, 19:30
Dziękuję za podpowiedz.. juz szukam, czytam i instaluje :)

yozz84
23-10-2013, 15:52
Powracam do tematu gdyż mam wiecej czasu i mogęteraz pogrzebać...
Mam niestety problem już na wstepie... ArgyllCMS z dispcalGUI nie chcą mi zainstalować sterowników pod EasyPix 2

Mam też zainstalowane sterowniki 2.3.2 od EasyPix oraz basICColor display 5 ale on niestety też nie chce sie połączyć z urządzeniem pomimo tego że w menedżer urządzeń widzi go poprawnie zainstalowanego.

Czy mogę prosić o pomoc z jednym albo drugim programem ?

nigel
12-11-2013, 15:17
To ja też pozwolę sobie na pytanie.
Co do kalibrowania Eizo SX2262W ? Na sieci spotkałem się z opiniami, iż X-Rite'owy Color Munky nie jest do końca odpowiednim narzędziem do tego monitora.
Chciałbym urządzenie, które pozwoli mi na okresową kalibrację/sprawdzenia sprzętu w domu.

GoOrange
12-11-2013, 21:15
To ja też pozwolę sobie na pytanie.
Co do kalibrowania Eizo SX2262W ? Na sieci spotkałem się z opiniami, iż X-Rite'owy Color Munky nie jest do końca odpowiednim narzędziem do tego monitora.
Chciałbym urządzenie, które pozwoli mi na okresową kalibrację/sprawdzenia sprzętu w domu.

Z ekonomicznych rozwiązań i1display pro.

nigel
12-11-2013, 22:41
a jeśli ekonomia nie jest w tym wypadku brana pod uwagę ? to tez i1display ?

Tom01
12-11-2013, 22:50
a jeśli ekonomia nie jest w tym wypadku brana pod uwagę ? to tez i1display ?

Tak. Tańsze/prostsze rozwiązania to wyrzucone pieniądze a droższe specjalnie nie lepsze. Chyba, że mówimy o grubych kwotach, rzędu 30 tys.

nigel
12-11-2013, 23:09
hehe nie 30 tys, to ciut nie mój pułap cenowy ;)
no to chyba wezme i1display'a.
dzięki za wskazowki.

a co ewentualnie zamiast Eizo SX2262W ? (chociaz wiem, ze to nie ten watek)

Tom01
12-11-2013, 23:44
a co ewentualnie zamiast Eizo SX2262W ? (chociaz wiem, ze to nie ten watek)

To zależy do jakich zastosowań. To nietypowy monitor jak na dzisiejsze czasy i wszystko co jest w jego okolicach cenowych dość wyraźnie się różni. W niektórych aspektach na plus w innych na minus. Największymi zaletami jest bardzo dobrej jakości szerokogamutowa matryca PVA. We wszystkich innych do klasy 3 tys panują wąskogamutowe 6 bitowe e-IPSy.

2marekm
16-11-2013, 11:52
A to pech...po dwóch latach i dwóch miesiącach kalibrator ColorMunki Photo odmówił posłuszeństwa. Był używany sporadycznie amatorsko. Dopiero od miesiąca użyłem kilka razy do oprofilowania drukarki. Co dalej czynić ? Czy można to gdzieś wysłać do naprawy ? Czy ewentualnie taka naprawa jest opłacalna ?

2marekm
16-11-2013, 20:20
A to pech...po dwóch latach i dwóch miesiącach kalibrator ColorMunki Photo odmówił posłuszeństwa. Był używany sporadycznie amatorsko. Dopiero od miesiąca użyłem kilka razy do oprofilowania drukarki. Co dalej czynić ? Czy można to gdzieś wysłać do naprawy ? Czy ewentualnie taka naprawa jest opłacalna ?
Ufffffff.....jest O.K.
Zacząłem już rozbierać przyrząd, bo wydawało mi się, że z gniazdem mini usb jest coś nie w porządku.
Przed zerwaniem plomby postanowiłem jeszcze odinstalować i powtórnie zainstalować oprogramowanie kalibratora. I cud się zdarzył :), eureka działa :)

Tom01
16-11-2013, 20:28
Zacząłem już rozbierać przyrząd, bo wydawało mi się, że z gniazdem mini usb jest coś nie w porządku.

Częsty przypadek w tym urządzeniu.

Irwusek
06-12-2013, 22:45
hejka mam do Was pytanko profiluje swojego SX2462W kalibratorem I1 Dispaly Pro. I jak ukończyłem proces kalibracji to mam wrażenie że czerwony jest bardzo mocno nasycony, tak mam być czy to tylko moje wrażenie?

Co do ustawień w i1Profiler

1. http://robertbialek.pl/_dane/kali/1.jpg
2. http://robertbialek.pl/_dane/kali/2.jpg
3. próbkowanie ustawione na 'small' - mówią żeby spróbować od razu w większa ilością próbek.
4. Automatic Display Control (ADC) - odznaczone, zaznaczona druga opcja.

Nie wiem jakie mogę jeszcze podać informacje, żeby rozjaśnić problem. Pytajcie to będę odpowiadał
Monitor zresetowany do ustawień fabrycznych, wyłączona opcja 'Auto EvoView', temperatura ustawiona na 6500K, podczas kalibracji nie ma etapu gdzie mogę kontrast ustawić, a podczas etapu 'RGB Controls' wchodzę do ustawień monitora zakładka Color > Advanced Settings > Gain i tutaj zmieniam.

Mam nadzieję, że te informacje są wystarczające.

Do moderatorów, jak w złym miejscu proszę o przeniesienie.

Tom01
06-12-2013, 22:46
hejka mam do Was pytanko profiluje swojego SX2462W kalibratorem I1 Dispaly Pro. I jak ukończyłem proces kalibracji to mam wrażenie że czerwony jest bardzo mocno nasycony, tak mam być czy to tylko moje wrażenie?

W jakich aplikacjach?

Irwusek
06-12-2013, 22:48
w Photoshop i Bridge.

Tom01
06-12-2013, 22:53
w Photoshop i Bridge.

Czy w PS: Edycja->Ustawienia koloru w liście rozwijanej przestrzeni RGB jest pozycja jak na obrazku: "RGB Monitora - [nazwa Pańskiego profilu]"?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/PSustawienia_koloru-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/PS-ustawienia_koloru.jpg)

Irwusek
06-12-2013, 23:14
Tak jest, ale nadal czerwony jest strasznie dominującym kolorem.

Tom01
06-12-2013, 23:16
Tak jest, ale nadal czerwony jest strasznie dominującym kolorem.

Czy po przełączeniu monitora w tryb sRGB (guzik M) czerwony przysiada?

Irwusek
06-12-2013, 23:22
Czy po przełączeniu monitora w tryb sRGB (guzik M) czerwony przysiada?

Tak wtedy kolor czerwony jest powiedzmy tak 'naturalny'

Tom01
06-12-2013, 23:24
Tak wtedy kolor czerwony jest powiedzmy tak 'naturalny'

Czyli szeroki gamut. Częsty przypadek wrażenia za dużej saturacji, kiedy poprzedni monitor ma/miał dużo mniejszą przestrzeń.

Irwusek
06-12-2013, 23:38
Czyli trzeba z tym żyć?
A z tych informacji co podałem to prawidłowo wszystko ustawiłem w i1profiler?

Tom01
06-12-2013, 23:41
Czyli trzeba z tym żyć?

Natura przez okno też jest szerokogamutowa i to bardziej niż najbardziej szerokogamutowy monitor. To nie problem monitora, tylko wieloletniego przyzwyczajenia do protez.

A z tych informacji co podałem to prawidłowo wszystko ustawiłem w i1profiler?

Na oko wszystko w porządku.

Irwusek
07-12-2013, 00:00
Jak oglądam jakieś zdjęcia w internecie to widzę tylko czerwony kolor,

Tom01
07-12-2013, 00:20
Jak oglądam jakieś zdjęcia w internecie to widzę tylko czerwony kolor,

W jakiej przeglądarce? Na monitorze szerokogamutowym jedynym sensownym wyjściem jest użyć FF i klucz gfx.color_management.mode przestawić na 1. Tylko ta przeglądarka ma działający i konfigurowalny moduł CM.

Irwusek
07-12-2013, 00:28
tak na FF i włączyłem ten klucz na 1, ale to nadal dziwnie wygląda, muszę chyba zlecić komuś tą kalibracje :/

Tom01
07-12-2013, 00:31
tak na FF i włączyłem ten klucz na 1, ale to nadal dziwnie wygląda, muszę chyba zlecić komuś tą kalibracje :/

Czy nasycenie tego obrazka, różni się jeśli wyświetlone jest w FF i IE?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/lokomotywa-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg)

Irwusek
07-12-2013, 00:45
W sumie to nie widzę różnicy.

Johanan
07-12-2013, 00:51

To może tu jest pies zagrzebany?

Tom01
07-12-2013, 00:57

To niedobrze, powinna być różnica. Jeśli nie ma, wszelkie materiały bez profili w internecie będą miały przewaloną saturację.

Irwusek
07-12-2013, 01:01
W czym może być problem?

Tom01
07-12-2013, 01:09
W czym może być problem?

Proszę sprawdzić czy ma Pan w PS ustawione to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/PSustawienia_koloru_2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/PS-ustawienia_koloru_2.jpg)

Następnie ściągnąć i zapisać te obrazki:
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg

To są identyczne obrazki, tylko pierwszy ma profil sRGB i otworzy się w przestrzeni roboczej Photoshopa, drugi natomiast powinien przy ładowaniu spowodować komunikat o braku profilu i proszę go otworzyć bez zarządzania kolorem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/PSustawienia_koloru_3-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/PS-ustawienia_koloru_3.jpg)

Oba obrazki proszę wyświetlić obok siebie i powinna być wyraźna różnica nasyceń.

Irwusek
07-12-2013, 01:45
Mam tak ustawione, otwieram te zdjęcia wyskakuje ten komunikat porównuję i są identyczne, albo jestem ślepy :/

Tom01
07-12-2013, 01:48
Mam tak ustawione, otwieram te zdjęcia wyskakuje ten komunikat porównuję i są identyczne, albo jestem ślepy :/

A jaki system i który PS? CC w 10.9 faktycznie pokazuje identycznie, czyli nie tak jak powinien. Zarządza barwą cały czas pomimo wyłączenia. Sprawdzę w systemie analogicznym do Pańskiej konfiguracji jeśli poda Pan szczegóły. Istnieje też oczywiście wariant, że zarządzanie może w ogóle nie działać. Wówczas też będą identyczne, ale przewalone. Prawidłowo jest tylko, jeśli w aplikacji rozróżniającej obecność profilu obie lokomotywy będą różne. Może Pan w międzyczasie przełączyć FF w tryb 2, zrestartować i porównać oba obrazki. Jeśli tu też nie będzie różnicy to jest źle.

Irwusek
07-12-2013, 09:51
System Windows 7 i Photoshop CS6

manfred
07-12-2013, 09:55
Czy w PS: Edycja->Ustawienia koloru w liście rozwijanej przestrzeni RGB jest pozycja jak na obrazku: "RGB Monitora - [nazwa Pańskiego profilu]"?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/PSustawienia_koloru-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/PS-ustawienia_koloru.jpg)

Przepraszam że się wtrącę. Ale w tej zakładce mam być mój wygenerowany profil czy profil w jakim np mam ustawiony aparat fotograficzny i CS6 czyli Adobe RGB. Natomiast profil mam ustawiony w zasobniku systemowym.

Tom01
07-12-2013, 12:09
Przepraszam że się wtrącę. Ale w tej zakładce mam być mój wygenerowany profil czy profil w jakim np mam ustawiony aparat fotograficzny i CS6 czyli Adobe RGB. Natomiast profil mam ustawiony w zasobniku systemowym.

Tylko i wyłącznie profil definiujący przestrzeń roboczą. Absolutnie nie profil monitora! Proszę zwrócić uwagę że jest odzielony kreskami od innych. Nie bez powodu.

System Windows 7 i Photoshop CS6

Sprawdzę i dam znać. Rzucił Pan okiem na FF w trybie 2?

Misher
07-12-2013, 18:20
To u mnie jest inny problem, FF wyświetla lokomotywę i lokomotywę-srgb faktycznie inaczej, widać to kiedy otworzy się dwie karty i przełącza między jedną a drugą.
Problem jest taki, że PS wyświetla oba zdjęcia identycznie (cs6 i win7) :/

edit: Dobra naprawiłem, w przestrzeni roboczej cs6 był ustawiony sRGB i dlatego wyświetlał jednakowo. Po przełączeniu na AdobeRGB jest ok.

Tom01
07-12-2013, 20:07
To u mnie jest inny problem, FF wyświetla lokomotywę i lokomotywę-srgb faktycznie inaczej, widać to kiedy otworzy się dwie karty i przełącza między jedną a drugą.

FF w trybie 2 tak powinien robić. W trybie 1 obie tak samo ale mniej nasycone, w trybie 0 obie tak samo, ale bardziej nasycone.

edit: Dobra naprawiłem, w przestrzeni roboczej cs6 był ustawiony sRGB i dlatego wyświetlał jednakowo. Po przełączeniu na AdobeRGB jest ok.

O właśnie, najciemniej pod latarnią. U P. Roberta jaka jest przestrzeń robocza?

Misher
07-12-2013, 20:37
FF w trybie 2 tak powinien robić. W trybie 1 obie tak samo ale mniej nasycone, w trybie 0 obie tak samo, ale bardziej nasycone.

No to lipa bo u mnie różnie wyświetla w trybie 1, a już się ucieszyłem...

Edyta: dobra jest ok, przemęczony jestem dzisiaj i nie ogarniam. Trzeba zrestartować FF po każdorazowej zmianie. Self facepalm...

2: różne nasycenie
1: oba wyblakłe
0: oba nasycone

Irwusek
08-12-2013, 03:58
ustawiłem tak w PS:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/as-2.jpg
źródło (http://robertbialek.pl/_dane/kali/as.jpg)

jest różnica w lokomotywach. przy otwieraniu tych dwóch plików pyta czy zarządzać kolorem czy nie.

Jak mam mieć ustawione 'zarządzanie kolorem' w panelu sterowania Windows?
I tak samo w PS jak powyżej na zrzucie jest dobrze?

co do FF to żadna zmiana nie pomaga obydwie lokomotywy są identyczne

Irwusek
08-12-2013, 12:58
A jeszcze jedno pytanie jak ustawić monitor przed kalibracja, ustawienia fabryczne + wyłączenie opcji 'auto EcoView' i np nie trzeba kontrastu i jasności ustawić na 50%? tak samo ustawienia Gain czyli kolorów RGB bo w tej chwili mam R - 100%, G - 85%, B - 92%, gamma 2.2, temperatura 6500K

Tom01
08-12-2013, 13:03
jest różnica w lokomotywach. przy otwieraniu tych dwóch plików pyta czy zarządzać kolorem czy nie.

Czyli ok.

Jak mam mieć ustawione 'zarządzanie kolorem' w panelu sterowania Windows?

Wszystko, tylko w liście urządzeń wybrany profil do monitora.

co do FF to żadna zmiana nie pomaga obydwie lokomotywy są identyczne

Czy resetował Pan FF po każdej zmianie trybu.

A jeszcze jedno pytanie jak ustawić monitor przed kalibracja, ustawienia fabryczne + wyłączenie opcji 'auto EcoView' i np nie trzeba kontrastu i jasności ustawić na 50%? tak samo ustawienia Gain czyli kolorów RGB bo w tej chwili mam R - 100%, G - 85%, B - 92%, gamma 2.2, temperatura 6500K

Wszystko dobrze.

Irwusek
08-12-2013, 13:05
Tak resetowałem FF po każdej modyfikacji, nawet uruchamiałem komputer ponownie.

Tom01
08-12-2013, 13:06
Tak resetowałem FF po każdej modyfikacji, nawet uruchamiałem komputer ponownie.

Nasycenie lokomotyw jest odpowiednikiem którego z Photoshopa?

Irwusek
08-12-2013, 13:10
lokomotywa-srgb