PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibrator - jaki i po co?

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

Tom01
02-08-2010, 13:11
(spyder3 expres, ew Pantone huey)

Tych zdecydowanie nie warto.

Ps. Do amatorskiej obróbki nie dam za kalibrator wartości monitora.
Ew. kalibracja u kogoś profesjonalnym sprzętem, ale co ile konieczna jest ponowna kalibracja?

Kalibracja usługowa to w tym wypadku najlepsze wyjście. Powtórka za kilka miesięcy.

PS. Przyrządy pomiarowe z reguły są drogie, często dużo droższe od mierzonej rzeczy i jest to normalne.

siwyyy77
02-08-2010, 13:15
Tych zdecydowanie nie warto.
Znaczy efekty będą niewiele lepsze niż kalibracja na tz. oko :)

Kalibracja usługowa to w tym wypadku najlepsze wyjście. Powtórka za kilka miesięcy.

PS. Przyrządy pomiarowe z reguły są drogie, często dużo droższe od mierzonej rzeczy i jest to normalne.

Musze się z tym przespać :) bo powiedzmy 3 kalibracje w roku to najmniej ok 300zł (100zł za usługe)

zazul
02-08-2010, 13:18
Czy warto kupić jeden z najtańszych kalibratorów ok 400zl (spyder3 expres, ew Pantone huey), czy darować sobie sprawę bo efekty będa niewielkie.
Ps. Do amatorskiej obróbki nie dam za kalibrator wartości monitora.

Ew. kalibracja u kogoś profesjonalnym sprzętem, ale co ile konieczna jest ponowna kalibracja?

Nie warto. Już lepiej zainwestować w kalibrację "u kogoś".

Co ile - zależy..., min. co 3m-ce max co 6m-cy przy bardzo amatorskim podejściu.
Zaznaczam, że jest to kompletnie nie zgodne z założeniami samej kalibracji.
Ja kalibruję codziennie ale sporo codziennie obrabiam.
To są dywagacje typu czy samochód do amatorskiej jazdy to miałby kwadratową kierownicę, a może o połowę gorsze hamulce, w końcu i tak się dojedzie do celu. To są tego typu dywagacje .... zależy co komu potrzebne.

Jesteś z Krakowa, zgloś się do Czornyja z forum ad . kalibracja

Tom01
02-08-2010, 13:38
Znaczy efekty będą niewiele lepsze niż kalibracja na tz. oko :)

Powiedzmy że będzie nieco inaczej rozregulowany sprzęt. ;)

Musze się z tym przespać :) bo powiedzmy 3 kalibracje w roku to najmniej ok 300zł (100zł za usługe)

Min 100 zł bierze hydraulik tudzież inny fachowiec "fizyczny" za byle co. Moim zdaniem za usługę wymagającą znacznie większego zasobu wiedzy i użycia kosztownych przyrządów jest to nieadekwatna kwota i jeśli to ma być zrobione dobrze, to trzeba się liczyć z większym wydatkiem.

High_Noise
16-08-2010, 16:35
Gdzies pewnie bylo wspomniane ale dla pewnosci zapytam ponownie: czy w przypadku kalibracji monitora bez wewnetrznej tablicy LUT jak sie zmieni stacje robocza (czyli tez karte graficzna) to trzeba kalibrowac go ponownie?

Czornyj
16-08-2010, 16:45
Nie, korekta zapisana w tagu vcgt jest zestandaryzowana i można ją wgrać do LUT dowolnej karty graficznej - byle tylko tor sygnałowy był cyfrowy (DVI, HDMI, DP)

gregzorba
25-08-2010, 09:16
witam, mam pytanie:
Czy da się programowo skalibrować :
1. LCD TFT Asus VW225N ?
2. Netbook Acer Aspire ONE KAV10 ?

Tom01
25-08-2010, 09:23
Czy da się programowo skalibrować :
1. LCD TFT Asus VW225N ?
2. Netbook Acer Aspire ONE KAV10 ?

Wszystko się da, zależy tylko co wyjdzie.

gregzorba
25-08-2010, 09:25
Wszystko się da, zależy tylko co wyjdzie.

Co mam przez to rozumieć?

Kyle
25-08-2010, 09:28
Co mam przez to rozumieć?To że i tak będzie "kaka" bo TN ma tak fatalną char. kątową, że przy patrzeniu idealnie na wprost inne kolory są na dole ekranu, a inne na górze. Dodatkowo są mocno nieliniowe więc banding po korekcji gratis.

Tom01
25-08-2010, 09:51
Co mam przez to rozumieć?

Kalibracja nie czyni cudów. Jeśli monitor np jest za "chłodny" i nie ma żadnej regulacji, jak laptopy, koryguje się tablicę koloru karty graficznej. Niestety nie można zamieniać w niej odcieni na bardziej właściwe, tylko wycinać. I tak aby "ocieplić" temperaturę barwową wycina się część odcieni z kanału niebieskiego. Powiedzmy 5% z skraju najbardziej nasyconego.5% z 256 odcieni to 13 odcieni. Przy czym tak naprawdę stracimy również wszystkie pozostałe kombinacje 13 odcieni niebieskiego z 256 odcieniami czerwonego i tyleż samymi zielonego. Z dostępnej na ekranie palety zniknie zatem 850 tys odcieni. A taka korekcja jest mała, w praktyce są wielokrotnie większe. Skutkiem tego na ekranie brakuje mnóstwa odcieni które mogą być potrzebne do pokazania konkretnych barw. Najbardziej jest to widoczne na przejściach tonalnych.

Czornyj
25-08-2010, 10:18
Jakie tam 256 odcieni - TN-ki są 6-o bitowe, mają po 64 odcienie, z których za pomocą mrygania ukręcają pseudo-256.

Tom01
25-08-2010, 10:20
Jakie tam 256 odcieni - TN-ki są 6-o bitowe, mają po 64 odcienie, z których za pomocą mrygania ukręcają pseudo-256.

Nie chciałem już więcej mieszać.

gregzorba
25-08-2010, 12:29

to w takim razie co mi polecacie??

Tom01
25-08-2010, 12:36
to w takim razie co mi polecacie??

Poprawić zawsze można, trzeba tylko wypośrodkować korzyści i skutki uboczne. Na pierwszy rzut oka będzie ok. To ten etap o którym niektórzy mówią, że pracują na laptopach i się da. Nie należy jednak w żaden sposób wierzyć monitorowi i ewentualną obróbkę (ingerencję w kolor) ograniczyć maksymalnie. Najlepiej do kadrowania i korekcji jasności. ;)

Artur_O
25-08-2010, 18:59
Najlepiej do kadrowania i korekcji jasności. ;)

Uważam, że jedynie do kadrowania ;)

seler
01-09-2010, 13:02
W tym wątku było że Spyder3 nie nadaje się do szerokogamutowych monitorów a nadaje się np CM Photo.
Ale
Taki artykuł o CM Photo: http://www.fotografuj.pl/Article/Recenzja_Color_Munki_Photo_prosty_w_obsludze_kalib rator_monitora_i_drukarki/id/178/page/6#content
mówi na końcu:
"Osoby poszukujące bardziej zaawansowanego i skomplikowanego w obsłudze urządzenia do zastosowań półprofesjonalnych powinni się raczej zainteresować kilkakrotnie wspominanym na łamach tego artykułu pakietem Spyder3. Co znamienne, ceny obydwu zestawów (Spyder3 oraz Color Munki Photo) są do siebie bardzo zbliżone."

CM Photo kosztuje ok 1800zł a Spyder3 Pro 600zł (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/colorvision-spyder3-pro.html)... to jak to w końcu jest? Czy Spyder3 nada się do NECa 2690 WUXi?
Stoję przed dylematem zlecenia kalibracji CM Photo lub zakupienia tego spydera i już zupełnie nie wiem...

Tom01
01-09-2010, 13:17
Ale Taki artykuł o CM Photo

Czy to pierwszy raz ludzie piszą bzdury? Krótkie przejrzenie artykułu daje obraz popisu zupełnej niekompetencji autora. Proponuję nie brać do serca co tam stoi nawypisywane bo błąd, błędy, błędami pogania okraszone katastrofalnym poziomem merytorycznym.

to jak to w końcu jest? Czy Spyder3 nada się do NECa 2690 WUXi?

Jest dokładnie tak jak pisano na tym forum wielokrotnie.

Stoję przed dylematem zlecenia kalibracji CM Photo lub zakupienia tego spydera i już zupełnie nie wiem...

Proszę pamiętać, że do kalibracji 2690WUXi oprócz czujnika potrzebny jest jeszcze program do kalibracji z profilerem. Sam ColorMunki Photo to de facto zestaw do profilowania drukarek. Nie kalibruje monitorów, co nawet jest napisane wołami w oknie dialogowym programu, czego zresztą autor przytoczonego artykułu był łaskaw nie zauważyć. Aby użyć go z monitorem trzeba mieć oprogramowanie do monitora.

Czornyj
01-09-2010, 13:39
W tym wątku było że Spyder3 nie nadaje się do szerokogamutowych monitorów a nadaje się np CM Photo.
Ale
Taki artykuł o CM Photo: http://www.fotografuj.pl/Article/Recenzja_Color_Munki_Photo_prosty_w_obsludze_kalib rator_monitora_i_drukarki/id/178/page/6#content
mówi na końcu:
"Osoby poszukujące bardziej zaawansowanego i skomplikowanego w obsłudze urządzenia do zastosowań półprofesjonalnych powinni się raczej zainteresować kilkakrotnie wspominanym na łamach tego artykułu pakietem Spyder3. Co znamienne, ceny obydwu zestawów (Spyder3 oraz Color Munki Photo) są do siebie bardzo zbliżone."

CM Photo kosztuje ok 1800zł a Spyder3 Pro 600zł (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/colorvision-spyder3-pro.html)... to jak to w końcu jest? Czy Spyder3 nada się do NECa 2690 WUXi?

Autor pisze o SpyderzeStudioSR, który jest w cenie CM Photo i jego zdaniem jest lepszy, bo jest "bardziej profesjonalny, zaawansowany i skomplikowany w obsłudze". Innymi słowy recenzent skoncentrował się na ilości pstryczków, suwaczków, funkcji i opcji w oprogramowaniu.

Nie wyjaśnił jakie to korzyści płyną z owych tajemnych i zaawansowanych funkcji, ograniczając się do szalenie mglistego stwierdzenia, że zestaw Spydera jest bardziej profesjonalny, a ColorMunki Photo - amatorski.

Za największą wadę CM podaje fakt, że jeśli podczas wczytywania wzorca zahaczy się o sąsiedni pasek, to można omyłkowo wczytać błędną próbkę, co wiąże się z koniecznością ponownego wczytania wzorca - no więc żeby coś takiego zrobić, trzeba się naprawdę cholernie postarać, wczytywanie wzorców za pomocą CM jest hiperdebilnie proste, próbki są olbrzymie a paski odseparowane marginesem, więc opisany problem może być realny tylko dla epileptyków skanujących wzorzec podczas ataku.

Wracając do meritum sprawy - ColorMunki Photo na pewno lepiej sobie poradzi z szerokogamutowcem czy LED-owcem (nie mówiąc o szerokogamutowych LED-owcach RGB) niż najcudniejszy Spyder, kropka. Profile dla drukarek też ukręci lepiej, mimo braku "profesjonalnych funkcji" w oprogramowaniu. By zaś stwierdzić, że bardziej opłaca się kupić Spydera3StudioSR, niż ColorMunki trzeba być albo w pijanym widzie, albo ignorantem.

seler
01-09-2010, 14:26
Potraficie poprawić humor... :/
Jak tu teraz znaleźć speca we Wrocławiu który skalibruje NECa 2690 WUXi i go niespsuje?
Był skalibrowany przez Tom01 przy zakupie jakieś dwa lata temu i już sam nie wiem ruszać/nie ruszać...
"Testy" np. http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm (http://ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/k/0.htm) pokazują prawidłowe wyświetlanie ale kolorów już nie jestem pewien...

Tom01
01-09-2010, 14:38
Jak tu teraz znaleźć speca we Wrocławiu który skalibruje NECa 2690 WUXi i go niespsuje?

Z tym niespsuciem coraz gorzej. Ludzie kupują sobie kalibratory i świadczą "usługi", po których ręka noga mózg na ścianie. Kilka dni temu rozmawiałem z świeżo upieczonym właścicielem fajnych monitorków, z którymi jeździł w celu kalibracji do "fachowców" a potem dzwonił do mnie po ratunek. Z jego opisu kalibracja polegała m.in. na tym, że kiedy program kalibracyjny sugerował "zmniejsz teraz kontrast do 0", "fachowiec" posłusznie to robił na monitorze. Dla niezorientowanych dygresja: Ruszenie regulatora opisanego jako "kontrast" na monitorze LCD to jeden z kardynalnych błędów. Po całej "kalibracji" przyszła "Pani z wzrokiem absolutnym" i odbitkami w ręku i autorytarnie kazała dodatkowo zmienić to i owo w regulacji monitora.

PS. Dojechać do Wrocławia zawsze można, P. Marcin ma trochę bliżej niż ja. Ewentualnie można wysłać monitor do kalibracji.

High_Noise
01-09-2010, 15:58
Od siebie dodam ze wszelkie wypociny na fotografuj.pl nalezy traktowac jako forme rozrywki podczas np popoludniowego paczka z kawa. Ich poziom jest zenujacy juz nie wspomne przez litosc o ich konkursach.

darzur
04-09-2010, 08:14
Witam wszystkich,

W niedługim czasie planuję zakup i2 Display LT wraz z monitorem Dell U2311H. O ile do tego monitora i2 powinien być OK, to mam pytanie czy da radę oprofilować (i ew. skalibrować poziom bieli) przy jego użyciu TV plazmowy? Zależy mi na tym, żeby mieć kolory w miarę zgodne z sRGB oraz żebym oglądając zdjęcia na plaźmie widział to samo co widzę przygotowując je na monitorze (U2311H).

Tom01
04-09-2010, 11:30
W niedługim czasie planuję zakup i2 Display LT wraz z monitorem Dell U2311H. O ile do tego monitora i2 powinien być OK

IF $monitor = "DELL";
{
$kalibracja == (RAND (0,1) - 0.5);
}
;)

mam pytanie czy da radę oprofilować (i ew. skalibrować poziom bieli) przy jego użyciu TV plazmowy? Zależy mi na tym, żeby mieć kolory w miarę zgodne z sRGB oraz żebym oglądając zdjęcia na plaźmie widział to samo co widzę przygotowując je na monitorze (U2311H).

Telewizory mają to do siebie, że nie są stabilne i mogą samoczynnie zmieniać parametry w zależności od tego co wyświetlają. Proponuję więc nie bawić się w profilowanie i skorygować tylko punkt bieli, o ile telewizor ma regulację wag RGB w menu, ewentualnie wie Pan jak to zrobić w menu serwisowym.

darzur
04-09-2010, 15:35
IF $monitor = "DELL";
{
$kalibracja == (RAND (0,1) - 0.5);
}
;)

Aż tak źle to chyba nie jest. :) Nie wspomniałem w poprzednim poście, ale limit którego przekraczać nie zamierzam to 2kPLN. A w tej cenie mogę mieć: EIZO EV2333WH, HP LP2475W lub tego DELLA 2311 + i1 Display 2. Dwa pierwsze bez kalibracji to też ruletka (a do HP wogóle spektrofotometr potrzebny). Zbyt wiele więcej alternatyw nie ma (1920x1080 lub 1200 to wymóg) więc wydaje mi się, że lepiej tańszy z kalibratorem który zapewni przewidywalność.

Telewizory mają to do siebie, że nie są stabilne i mogą samoczynnie zmieniać parametry w zależności od tego co wyświetlają. Proponuję więc nie bawić się w profilowanie i skorygować tylko punkt bieli, o ile telewizor ma regulację wag RGB w menu, ewentualnie wie Pan jak to zrobić w menu serwisowym.Tak punkt bieli to menu serwisowe, a do reszty nastaw już doszedłem tak żeby był przewidywalny i samoczynnie nie zmieniał parametrów. Być może jest to też kwestia stabilności luminoforów, ale na to już wpływu nie mam. Pytanie czy i1 poradzi sobie z plazmą?

Tom01
04-09-2010, 20:50
Aż tak źle to chyba nie jest. :) Nie wspomniałem w poprzednim poście, ale limit którego przekraczać nie zamierzam to 2kPLN. A w tej cenie mogę mieć: EIZO EV2333WH, HP LP2475W lub tego DELLA 2311 + i1 Display 2. Dwa pierwsze bez kalibracji to też ruletka (a do HP wogóle spektrofotometr potrzebny). Zbyt wiele więcej alternatyw nie ma (1920x1080 lub 1200 to wymóg).

Z tych tanich 24-rek zdecydowanie radzę U2410, choć ma swoje grube wady to jest lepszy od wymienionych. A w ogóle to jestem zwolennikiem jakości a nie ilości. W 2 tys zł można spokojnie nabyć NEC P221W, za ciut więcej EIZO S2233W i obydwa to przepaść w porównaniu do dowolnych DELL'i i HP. Co do spektrofotometru, jest potrzebny do znakomitej większości współczesnych monitorów i nie ma od tego ucieczki.

więc wydaje mi się, że lepiej tańszy z kalibratorem który zapewni przewidywalność

Tak się Panu wydaje? Kalibrator cudów nie czyni.

Pytanie czy i1 poradzi sobie z plazmą?

Powinien.

darzur
04-09-2010, 21:40
Z tych tanich 24-rek zdecydowanie radzę U2410, choć ma swoje grube wady to jest lepszy od wymienionych. A w ogóle to jestem zwolennikiem jakości a nie ilości. W 2 tys zł można spokojnie nabyć NEC P221W, za ciut więcej EIZO S2233W i obydwa to przepaść w porównaniu do dowolnych DELL'i i HP. Co do spektrofotometru, jest potrzebny do znakomitej większości współczesnych monitorów i nie ma od tego ucieczki.
Zapewne ma pan rację, ale przecież określiłem zakres cenowy. Teraz pytanie czy niekalibrowany w ŻADEN sposób (usługowo czy samodzielnie) szerokogamutowiec zapewni mi bardziej powtarzalne (i bliższe rzeczywistości wyznaczanej przez powszechne wszędzie sRGB) rezultaty niż kalibrowany kolorymetrem przed obróbką partii zdjęć U2311. Do WG zgodnie z tym co czytam w tym wątku potrzebny jest spektrofotometr a tu już nie byłoby łatwo zamknąć się w 2k, prawda?

Tak się Panu wydaje? Kalibrator cudów nie czyni. Świat jest tak poukładany, że cudów nie czyni nic. Natomiast doświadczenie (zawodowe - jestem metrologiem) mówi mi, że narzędzie pomiarowe średniej klasy kalibrowane przed każdym pomiarem daje większą pewność otrzymania poprawnego wyniku, niż narzędzie lepsze ale niekalibrowane wcale.

Powinien.I o to chodzi. :)

Tom01
04-09-2010, 21:59
Zapewne ma pan rację, ale przecież określiłem zakres cenowy.

Podałem Panu propozycję zamykającą w budżecie. NEC P221W pozamiata po monitorach korporacyjnych i z kalibracją wyjdzie w okolicach 2 tys zł.

Świat jest tak poukładany, że cudów nie czyni nic. Natomiast doświadczenie (zawodowe - jestem metrologiem) mówi mi, że narzędzie pomiarowe średniej klasy kalibrowane przed każdym pomiarem daje większą pewność otrzymania poprawnego wyniku, niż narzędzie lepsze ale niekalibrowane wcale.

Pokłada Pan zbytnią wiarę w skuteczność czynności kalibracji, która jak już pisałem nie zrobi z kiepskiego monitora lepszego. Kalibracja jaką Pan zamierza zrobić, pogarsza parametry, wprowadza poważne skutki uboczne, więc jakość "materiału wejściowego" jest kluczowa dla powodzenia przedsięwzięcia. Znam monitory które Pan zamierza kupić i zdecydowanie odradzam. Nie Pan pierwszy uległ pokusie wielkości ekranu i zakłada, że wszystko się Panu uda. Proszę poszukać płaczu nad Dell-ami i HP-kami po forach i usenecie. Na razie ma Pan jeszcze komfort nie popełnienia błędu.

darzur
04-09-2010, 22:23
Podałem Panu propozycję zamykającą w budżecie. NEC P221W pozamiata po monitorach korporacyjnych i z kalibracją wyjdzie w okolicach 2 tys zł.

Przyznam, że mocno o nim myślałem, ale po lekturze tego wątku stwierdziłem kolorymentrem go nie skalibruję. A spektrofotometr to już przekroczenie zakładanej kwoty i to znaczne.

Pokłada Pan zbytnią wiarę w skuteczność czynności kalibracji, która jak już pisałem nie zrobi z kiepskiego monitora lepszego. Kalibracja jaką Pan zamierza zrobić, pogarsza parametry, wprowadza poważne skutki uboczne, więc jakość "materiału wejściowego" jest kluczowa dla powodzenia przedsięwzięcia. Znam monitory które Pan zamierza kupić i zdecydowanie odradzam. Nie Pan pierwszy uległ pokusie wielkości ekranu i zakłada, że wszystko się Panu uda. Proszę poszukać płaczu nad Dell-ami i HP-kami po forach i usenecie. Na razie ma Pan jeszcze komfort nie popełnienia błędu.

Dziękuje za rady. Zakupu nie będę dokonywał jeszcze w tej chwili, ale za ok. 2 miesiące więc mam czas na zastanowienie. WG cały czas mnie kusi, ale jednocześnie nie ma opcji zmieszczenia się w zakładanym budżecie.

Dj_Direct
04-09-2010, 23:25
Ale przeciez ta kalibracje mozna na poczatku zrealizowac uslugowo i miec na jakis czas spokoj. A calosc tj. zakup monitora + usluga kalibracji = ca. 2000 PLN.

darzur
05-09-2010, 08:24
Ale przeciez ta kalibracje mozna na poczatku zrealizowac uslugowo i miec na jakis czas spokoj. A calosc tj. zakup monitora + usluga kalibracji = ca. 2000 PLN.

A ten jakiś czas to ile? Miesiąc, trzy, pół roku? Nadal nie będę miał możliwości skalibrowania plazmy a przy kolejnej usługowej kalibracji jestem już poza budżetem. Poza tym kalibracja usługowa monitora to dodatkowe kłopoty których absolutnie sobie nie życzę. Dlatego pytania były w miarę proste: U2311 + i1 czy coś w okolicach 2k bez żadnej kalibracji.

Tom01
05-09-2010, 11:21
A ten jakiś czas to ile? Miesiąc, trzy, pół roku?

Co najmniej pół roku.

Nadal nie będę miał możliwości skalibrowania plazmy

Opierając się o poprawnie ustawiony monitor punkt bieli plazmy można ustawić na oko na jego wzór. Do celów prezentacji zdjęć nic więcej nie jest potrzebne.

a przy kolejnej usługowej kalibracji jestem już poza budżetem.

Gdzie, kto i kiedy napisał że kolor na komputerach to tania zabawa?

Poza tym kalibracja usługowa monitora to dodatkowe kłopoty których absolutnie sobie nie życzę.

Jakie? Ja bym powiedział, że raczej rozwiązuje sporo kłopotów.

Dlatego pytania były w miarę proste: U2311 + i1 czy coś w okolicach 2k bez żadnej kalibracji.

Miernictwo nie jest Panu obce więc quiz z Pana branży. Do zmierzenia wymiarów stołu do kuchni lepszy dalmierz czy śruba mikrometryczna?

barylov
06-09-2010, 17:39
Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Bardzo liczę na Waszą pomoc:)

Zamierzam kupić monitor Eizo Color Edge CG241W oraz kalibrator do tego monitora oraz drukarki. Zastanawiałem się nad Color Vision Spyder3Studio ale w sklepie Cortland polecono mi, żebym nie kupował Spyder'a ale X-Rite ColorMunki Photo. Co o tym myślicie? Z tego co czytałem na tym forum, to Spyder nie cieszy się tu zbyt dobrą opinią.

pozdrawiam,

Michał Barejko

Tom01
06-09-2010, 17:43
Wyłącznie ColorMunki Photo.

barylov
06-09-2010, 20:19
Czy mógłbyś uzasadnić dlaczego?

High_Noise
06-09-2010, 20:28
edit

Tom01
06-09-2010, 21:04
Czy mógłbyś uzasadnić dlaczego?

Dlatego że CG241W to monitor szerokogamutowy a w takim nie można zmierzyć temperatury barwowej za pomocą kolorymetru. Co prawda oprogramowanie do kalibracji tj. EIZO ColorNavigator ma tablicę korekcji dla błędów kolorymetrów, to jest oczywiste że to dane uśrednione a nie po to się wyrzuca kilka tys zł w monitor żeby do ustawiać byle jak.

Greg77
13-09-2010, 03:22
Tom01, pozwolilem sobie wejsc na te strone ktora reklamujesz;) Mozesz mi wyjasnic roznice pomiedzy spyderem a spyderem UK?

Tom01
13-09-2010, 23:11
Tom01, pozwolilem sobie wejsc na te strone ktora reklamujesz;) Mozesz mi wyjasnic roznice pomiedzy spyderem a spyderem UK?

Różnią się stawką VAT.

Greg77
14-09-2010, 01:40
Różnią się stawką VAT.

No to wlasnie wyjasnia dlaczego ja zaplacilem o sporo mniej;)
No i pociesza mnie ze to to samo, bo juz myslalem ze w wersji uk jest jakas powazna roznica:D

darzur
12-10-2010, 16:47
Witam,

Po kilku wizytach w sąsiednim wątku poświęconym LCD zapadła decyzja i zdecydowałem się na P221W(lub LP2475W). Teraz potrzebuję do niego kolorymetru i w budżecie mieszczą się i1D LT lub Spyder3. Założenia są następujące:

* po zakupie kolorymetr będzie skalibrowany do odczytów spektrofotometru (z możliwością mniej więcej corocznego powtórzenia kalibracji)
* używany będzie z SVII (o ile uda się kupić) lub ArgyllCMS a więc soft dostarczany fabrycznie nie ma znaczenia

Który powinienem wybrać i dlaczego? Wiem, ze generalnie polecany jest i1D ale to głównie dlatego, że Spyder3 po wyciągnięciu z pudełka jest nieprzewidywalny (bardzo duży rozrzut pomiędzy egzemplarzami). To zostanie wyeliminowane wiec co jeszcze przemawia za i1D?

KEYZOR
12-10-2010, 17:08
To co chcesz zrobic czyli zrobic macierz korekcyjna dla kolororymetru mozna zrobic tylko za pomoca ArgyllCMS, te oprogramowanie z kolei nie pozwala na wydobycie potencjalu jaki tkwi w monitorze, natomiast SVII (o ile mi wiadomo) nie pozwala zrobic takiej macierzy, a jak pewnie wiesz mierzenie szerokogamutowca spyderem czy i1dlt to pomylka. W Twoim budrzecie wypozyczyl bym spektrofotometr albo po prostu to zlecil.

darzur
12-10-2010, 17:12
To co chcesz zrobic czyli zrobic macierz korekcyjna dla kolororymetru mozna zrobic tylko za pomoca ArgyllCMS, te oprogramowanie z kolei nie pozwala na wydobycie potencjalu jaki tkwi w monitorze, natomiast SVII (o ile mi wiadomo) nie pozwala zrobic takiej macierzy, a jak pewnie wiesz mierzenie szerokogamutowca spyderem czy i1dlt to pomylka. W Twoim budrzecie wypozyczyl bym spektrofotometr albo po prostu to zlecil.

Przecież wystarczy skalibrować kolorymetr do punktu bieli danego monitora przy użyciu spektrofotometru i można nim z powodzeniem kalibrować i profilować (również w SVII - wartości można sobie zapisać na kartce, nie musi to być macierz). A dlaczego Argyll nie pozwala na "wydobycie potencjału"?

KEYZOR
12-10-2010, 17:25
2 rzeczy mozna na podstawie odczytu ze spektrofotometru ustawic punkt bieli monitora i dalej kalibrowac kolororymetrem (nie kabilibruje sie kolororymetru) i to mozna zrobic przy uzyciu SVII, natomiast jest to sposob dosc pokretny, po za tym urzadzenia ktore wymieniles maja tendencje do rozjezdzenia sie po czasie.

Agryll potrafi natomiast przy uzyciu spektrofotometru stworzyc macierz korekcyjna dla kolorymetru. (podobno daje to niezle rezultaty osobiscie tego nie testowalem) Niestety Agryll nie potrafi sprzetowo skalibrowac P221.

Czornyj
12-10-2010, 17:31
Który powinienem wybrać i dlaczego?
Kup najtańszy. Oba mają statystycznie podobne odjazdy, oba mają podobną zgodność z funkcją obserwatora standardowego CIE1931. Mnie udało się kupić za grosze nie-używaną-używkę DTP94 i to jest najlepsza opcja, bo te kolorymetry mają zgodność międzyinstrumentową na poziomie spektrofotometru i1pro, a do tego mają szklaną optykę dzięki czemu się nie rozjeżdżają.

KEYZOR
12-10-2010, 17:35
CIE 1931 chodzi Ci o CIE XYZ ??

darzur
12-10-2010, 17:41
2 rzeczy mozna na podstawie odczytu ze spektrofotometru ustawic punkt bieli monitora i dalej kalibrowac kolororymetrem (nie kabilibruje sie kolororymetru) i to mozna zrobic przy uzyciu SVII, natomiast jest to sposob dosc pokretny, po za tym urzadzenia ktore wymieniles maja tendencje do rozjezdzenia sie po czasie.

No i to jest w zasadzie kalibracja kolorymetru. :) W ten sposób określam jego błąd systematyczny. Co do rozjazdu po czasie to zdaję sobie sprawę, ale dlatego pisałem o corocznym sprawdzeniu.

Agryll potrafi natomiast przy uzyciu spektrofotometru stworzyc macierz korekcyjna dla kolorymetru. (podobno daje to niezle rezultaty osobiscie tego nie testowalem) Niestety Agryll nie potrafi sprzetowo skalibrowac P221.

Ale pisałem, że może to będzie LP2475W i tu się już sprawdzi.

darzur
12-10-2010, 17:45
Kup najtańszy. Oba mają statystycznie podobne odjazdy, oba mają podobną zgodność z funkcją obserwatora standardowego CIE1931. Mnie udało się kupić za grosze nie-używaną-używkę DTP94 i to jest najlepsza opcja, bo te kolorymetry mają zgodność międzyinstrumentową na poziomie spektrofotometru i1pro, a do tego mają szklaną optykę dzięki czemu się nie rozjeżdżają.

DTP94 pewnie mi się trafić nie uda więc pozostają 2 o których wspomniałem. Rozumiem, że przy założeniach które podałem obydwa będą zachowywały się podobnie?

Czornyj
12-10-2010, 18:01
CIE 1931 chodzi Ci o CIE XYZ ??
Tak - z tym że CIE1931 jest funkcją obserwatora standardowego 2°, w odróżnieniu od CIE1964, które jest dla obserwatora standardowego 10°.

No i to jest w zasadzie kalibracja kolorymetru. :) W ten sposób określam jego błąd systematyczny. Co do rozjazdu po czasie to zdaję sobie sprawę, ale dlatego pisałem o corocznym sprawdzeniu.

Można zlinearyzować P221W przy użyciu SVII z korektą koordynatów chromatycznych wtpt, a potem oprofilować całość Argyllem z użyciem macierzy korekcyjnej. Rzecz jest jak najbardziej do zrobienia i będzie toto śmigać lepiej niż hapek.

DTP94 pewnie mi się trafić nie uda więc pozostają 2 o których wspomniałem. Rozumiem, że przy założeniach które podałem obydwa będą zachowywały się podobnie?
Ze znanych mi wyników badań różnice są do pominięcia.

KEYZOR
12-10-2010, 18:12
Tak - z tym że CIE1931 jest funkcją obserwatora standardowego 2°, w odróżnieniu od CIE1964, które jest dla obserwatora standardowego 10°.

HA HA HA wkoncu wiem DZIEKI WIELKIE zawsze sie zastanawialem po co pisac CIE 1931 jak mozna CIE XYZ ale na to nie wpadlem ze dodaje sie 1964 "na czesc szerszego obserwatora". Teraz ma to sens.

Pytanie dotyczace tej kalibracji z uzyciem Agryla i SVII, jak to wyglada technicznie przeprowadza sie caly proces w SVII wyrzuca sie wygenerowany profil i tworzy jescze raz za pomoca Agryll'a czy moze SVII ma mozliwosc przeprowadzenia kalibracji bez profilowania??

Czornyj
12-10-2010, 18:22
Technicznie wygląda to w ten sposób, że wiedząc jakie są zdaniem kolorymetru koordynaty chromatyczne odpowiadające D65, kalibrujemy sobie monitorek, a następnie wywalamy profil utworzony i zapięty przez SVII i wykonujemy profil za pomocą Argylla. Korekta koordynatów chromatycznych wtpt pozwala poprawnie skalibrować monitor, natomiast nie poprawi błędów pomiarowych podczas charakteryzacji, stąd do kompletu potrzebny jest Argyll. Dość upierdliwa procedura, ale powinno się toto sprawdzić.

KEYZOR
12-10-2010, 18:26
Czyli dokladnie tak jak myslalem w pierwszej wersji. Btw ten gosciu od Agryll'a powinien chyba dostac Nobla.

darzur
12-10-2010, 19:14
Technicznie wygląda to w ten sposób, że wiedząc jakie są zdaniem kolorymetru koordynaty chromatyczne odpowiadające D65, kalibrujemy sobie monitorek, a następnie wywalamy profil utworzony i zapięty przez SVII i wykonujemy profil za pomocą Argylla. Korekta koordynatów chromatycznych wtpt pozwala poprawnie skalibrować monitor, natomiast nie poprawi błędów pomiarowych podczas charakteryzacji, stąd do kompletu potrzebny jest Argyll. Dość upierdliwa procedura, ale powinno się toto sprawdzić.

No i o to mi chodziło.. :) Wielkie dzięki. W takiej sytuacji będzie najtańszy Spyder3.

Tom01
12-10-2010, 19:23
No i o to mi chodziło.. :) Wielkie dzięki. W takiej sytuacji będzie najtańszy Spyder3.

550 postów napisanych na zasadzie grochem o ścianę...

darzur
12-10-2010, 20:21
550 postów napisanych na zasadzie grochem o ścianę...

A można jaśniej i odnosząc się do tego co napisałem na początku?

Tom01
12-10-2010, 20:30
A można jaśniej i odnosząc się do tego co napisałem na początku?

Wygląda to tak:
- Nie nadaje się.
- Ale może?
- Nie.
- No to ulepię protezę.
- Proteza też się nie nadaje.
- Ale powiem sobie że się nadaje.
- Zatem tak postawione kryterium spełni.
- No i to to mi chodziło...
;)

Czornyj
12-10-2010, 20:43
No nie do końca - technicznie rzecz biorąc, to proteza z Spydera3/i1, SVII i Argylla wystrojona spektrofotometrem się nada. Istnieje wprawdzie pewne ryzyko, że kolorymetr trzeba będzie kalibrować częściej niż monitor, a procedura kalibracji i profilowania monitora będzie równie prosta jak odpalenie promu kosmicznego, ale zasadniczo przez pewien czas powinno działać całkiem nieźle ;)

Tom01
12-10-2010, 20:50
procedura kalibracji i profilowania monitora będzie równie prosta jak odpalenie promu kosmicznego

Niepewne narzędzia, skomplikowana procedura, zielony user i brak punktu odniesienia. No, ale wielu woli najpierw zapłacić za rozwiązania tanie a później za dobre i nikt nie jest im w stanie tego wybić z głowy.

KEYZOR
12-10-2010, 20:54
Z ostanich 15 postow chcac to zrealizowac w praktyce mozna niezla prace magisterska "zmontowac" no i moze slaba doktorska. :twisted:

Zlec to po prostu bedziesz mial to taniej szybciej i 100x lepiej.

darzur
12-10-2010, 21:20
Z ostanich 15 postow chcac to zrealizowac w praktyce mozna niezla prace magisterska "zmontowac" no i moze slaba doktorska. :twisted:

Zlec to po prostu bedziesz mial to taniej szybciej i 100x lepiej.

Dla niektórych być może faktycznie tak to wygląda a niektórzy inni być może te prace mają już za sobą. Tak czy inaczej kalibracja i profilowanie monitora nie jest wiedzą tajemną zastrzeżoną tylko dla magów. Można to zrobić wygodnie i dokładnie korzystając z drogich narzędzi, a można mniej wygodnie i zapewne mniej dokładnie korzystając z narzędzi tańszych. Kwestia tego co jest komu potrzebne. Przed chwilą kolega Czornyj napisał, że jest to jak najbardziej wykonalne a Ty kolego KEYZOR zachwycałeś się "geniuszem" twórcy Argylla. Teraz kolega Tom01 w poście wyżej napisał coś co w żaden sposób merytorycznie nie wskazuje na błędność tego rozwiązania, a mimo tego nagle okazuje się że to jednak złe rozwiązanie. To jak to w końcu z tobą jest?

I ponawiam pytanie - w czym lepszy będzie i1D od Spydera3 skoro nagle okazuje się, że jednak lepszy będzie?

P.S. Czy mając w ręku śrubkę i chcąc dokupić do niej nakrętkę będziesz mierzył jej średnicę mikrometrem? Bo mi wystarczy rzucić okiem żeby wiedzieć że to M8 i mieć pewność ze kupiona nakrętka będzie pasowała.

Tom01
12-10-2010, 21:35
Tak czy inaczej kalibracja i profilowanie monitora nie jest wiedzą tajemną zastrzeżoną tylko dla magów.

Oczywiście, że nie jest to wiedza tajemna. Nie przyjmuje Pan tylko do wiadomości dobrych rad od ludzi którzy takie rzeczy robią praktycznie. Choć metoda jest wykonalna, to nielogiczna z kilkoma bardzo słabymi punktami, które na pewno wejdą Panu w drogę i których nie ominie Pan bez dodatkowych nakładów. A jak już zacznie Pan je rozgryzać, "podoktoryzuje" się z tematu, dojdzie samodzielnie do wniosku który opisujemy.

Chce Pan merytoryczny dowód? Skąd Pan weźmie referencyjne dane dla kolorymetru za miesiąc, trzy, pół roku, rok? Przecież będzie Pan musiał zlecić lub wypożyczyć spektrofotometr aby "skalibrować" kolorymetr. I to będzie "kalibracja" za pośrednictwem monitora, czyli nieprecyzyjna. Taka sama metoda jak profilowanie drukarki z wykorzystaniem skanera. Element pośredni, w tym wypadku sam monitor nie jest wzorcowym punktem odniesienia. Wystarczy że przesunie Pan czujnik 2cm i pomiar będzie inny. Błędy "kalibracji" czujnika i późniejszego odczytu się zsumują. Zresztą po co wówczas motać się z kolorymetrem jeśli będzie Pan miał wypożyczony spektrofotometr. No, chyba że będzie Pan wysyłać kolorymetr do pomiarów. Najpewniej odpłatnych. Dokładniej nie będzie bo ktoś to Panu zrobi w identyczny porównawczy sposób. Błąd będzie wówczas nieprzewidywalny bo kolorymetr kłamie nieliniowo w funkcji temperatury barwowej, a na pewno monitory Pański i zleceniobiorcy będą inaczej ustawione. Metoda może miałaby swój pokrętny sens przy CRT kalibrowanym codzienne, ale LCD nie wymaga kalibracji nawet co kilka miesięcy, a po roku Pański kolorymetr będzie na bank pokazywał co innego.

PS. Widzę w tym przedsięwzięciu jednak zaletę. Ktoś zarobi parę zł na sprzedaży kolorymetru. :)

KEYZOR
12-10-2010, 21:45
Ja draze temat CM od 3 lat(co nie znaczy ze smiem twierdzic ze je znam) i wiem ze rozwiazanie ktore wymyslil czornyj moze sie okazac skuteczne, sek w tym "moze" sam czornyj stwierdzil ze to jak odpalanie promu kosmicznego (mnie akurat to "rajcuje" bo ciekawi mnie ten temat strasznie i chcialbym sprawdzic czy to rzeczywiscie moze sie udac, stad tez zachwyt nad agryll'em ). Natomiast uwazam ze do normalnej pracy kupienie kalibratora + SVII + zamowienie kogos z spektrofotometrem i bawienie sie tym wszystkim mija sie z celem a lepszym rozwiazaniem bedzie zrobienie tego odpowiednimi narzedziami. Natomiast jezeli chcesz sie w to bawic i chcesz to sprawdzic na zywym organizmie to tylko chyle czola za odwage ;)

Co do P.S. M8 widze jest bardzo popularna, inne zawsze mierze choc suwmiarka (chociaz to akurat wstyd ze jako przyszly projektant nie "czuje" gwintow)

Czornyj
12-10-2010, 21:54
Sam jestem ciekaw i w wolnej chwili nie omieszkam sprawdzić.

I ponawiam pytanie - w czym lepszy będzie i1D od Spydera3 skoro nagle okazuje się, że jednak lepszy będzie?
Nie są mi znane jakiekolwiek przesłanki na poparcie tezy, że którykolwiek z w/w kolorymetrów jest lepszy czy gorszy.

darzur
13-10-2010, 06:24
OK, bardzo dziękuje Panowie. Wasze odpowiedzi pozwoliły mi podjąć właściwą (mam nadzieję) decyzję .:)

darzur
13-10-2010, 14:25
Jeszcze jedna kwestia w temacie. To (http://www.nec-display-solutions.com/p/eeme/en/products/details/dp/Products/LCD/Current/LCD-HWCalibrationKitP221W/LCD-HWCalibrationKitP221W.xhtml?cat=LCD&e=e1s1) NEC oferuje sam z siebie do P221W i jest to nic innego jak Spyder. Ja rozumiem, że być może ma dobraną ch-kę filtrów do ch-ki spektralnej podświetlenia ale może być też tak, że korekcji dokonuje soft.

Czornyj
13-10-2010, 14:33
No przecież wcześniej napisałem wyraźnie, że basICColor display kalibruje sprzętowo P221W i ma macierze korekcyjne dla popularnych kolorymetrów.
Problem tylko jest taki, że korekta jest dobra dla hipotetycznego kolorymetru Spyder3/EyeOne, a w praktyce te kolorymetry mają sakramenckie odjazdy - a nawet jak nie mają, to po pewnym czasie mieć będą.

KEYZOR
13-10-2010, 16:46
I jaka to decyzja jesli mozna wiedziec??

Sam jestem ciekaw i w wolnej chwili nie omieszkam sprawdzić.

No nie zebym Cie podpuszczal ;)

darzur
13-10-2010, 16:53
I jaka to decyzja jesli mozna wiedziec??

Spyder3. :) Oczywiście przy założeniach które podałem wcześniej.

KEYZOR
19-10-2010, 17:27
Czy ktos wie jak to jest z cerftyfikacja i1pro ?? co ile trzeba certyfikowac i ile to kosztuje??

Czornyj
19-10-2010, 17:29
Czy ktos wie jak to jest z cerftyfikacja i1pro ?? co ile trzeba certyfikowac i ile to kosztuje??

Wysyłać trzeba do Szwajcarii, kosztuje to majątek, trwa wieki i w praktyce nikt tego nie robi. Jeden koleś z LuLi wysłał, ponarzekał na forum i potem wszyscy się z niego śmiali (ponoć nawet Szwajcarzy w serwisie X-Rite).

KEYZOR
19-10-2010, 22:35
LuLa mam rozumiec luminous-landscape. To okropne ze sie z niego smiali :twisted:

A na ile jest przydzielany ten certyfikat zaraz po zakupie tak btw. ??

Czornyj
19-10-2010, 22:37
LuLa mam rozumiec luminous-landscape. To okropne ze sie z niego smiali :twisted:

A na ile jest przydzielany ten certyfikat zaraz po zakupie tak btw. ??

Nie wiem, bo kupiłem za bezcen z jakiejś upadłej drukarni praktycznie funkiel-nówkę nie śmiganą, ale certyfikat gdzieś posiali.

KEYZOR
19-10-2010, 22:42
Nie no to trzeba miec szczescie zeby trafic upadla drukarnie i jescze taka ktora wie co to spektrofotometr i go ma. ;) Nie pytam nawet za ile bo mi sie bedzie po nocach snilo.

Czornyj
19-10-2010, 22:54
Trzeba mieć cierpliwości i trzepać Allegro ;) Ostatnio trafiłem na używany może ze dwa razy DTP94 za trzy stówki (choć spektro to i tak był lepszy strzał, bo kupiłem go za 1,5kPLN).

KEYZOR
19-10-2010, 23:04
Ja wlasnie znalazlem i1pro xtreme uv-cat za 3300zl i sie grubo nad tym zastanawiam, dlatego pytalem o ta certyfikacje bo tam podobno do 2011 jest. A 2 rzecz to nie wiem czy dostane upgrade do i1Profiler.

EDIT:
To sie nie mam juz co zastanawiac bo wlasnie mnie ktos ubiegl. F...

Czornyj
19-10-2010, 23:07
Polityka upgradeów do i1Profilera jest w tej chwili intensywnie obmyślana i tak naprawdę ciężko przewidzieć. Na pewno warto będzie toto mieć, bo technologia i1Prism daje radę - jak wejdzie toto na rynek, to prywatnie chyba skuszę się na iSisa z Profilerem.

KEYZOR
19-10-2010, 23:14
Wg strony X-rite jak sie zakupi teraz Extreme to sie dostanie upgrade http://www.xritephoto.com/custom_page.aspx?PageID=160 .

Czornyj
19-10-2010, 23:20
Wg strony X-rite jak sie zakupi teraz Extreme to sie dostanie upgrade http://www.xritephoto.com/custom_page.aspx?PageID=160 .

Pytanie tylko - upgrade do czego? Na chwilę obecną nie bardzo jeszcze wiadomo jakie będą wersje i1Profilera i jakie będą ich funkcjonalności, więc w tym momencie to trochę kupowanie kota w worku.

KEYZOR
19-10-2010, 23:26
Jak zwykle najgorzej to wychodzi klient z tego wszystkiego wiedzialem ze jak upgrade jest z xtreme albo z monaco ktore jest 3 razy drozsze to musi byc chaczyk.

Ide spac moze jutro okaze sie ze X-rite obdazy nas jakas piekna niespodzianka ;)

Artur_O
20-10-2010, 02:01
Zauważyłem, że za każdym razem jak się mówi o najtańszym i1Pro, zawsze pada na wersję i1basic. Jeżeli ktoś potrzebuje tego spektro głównie do kalibracji/profilowania monitorów + ew. uproszczonego profilowania urządzeń wyjściowych RGB, to znacznie lepszym wyborem jest tzw. Colour Confidence Profiler, czyli najzwyklejszy, pełny zestaw i1basic z dodatkowym profilerem ColourConfidence'a (tzw. Print Profiler), lecz najważniejsze jest tutaj to, że zestaw ów jest tańszy od i1basic o ok. 27%. Sam sobie takie coś kupiłem na gwiazdkę 2 lata temu i do dzisiaj sprawuje się bez zarzutu. Nie wiem skąd ta różnica cenowa ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś chce kupić i1basic, to nie warto.

Tutaj link do tego produktu: http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1788&xSec=10057

KEYZOR
20-10-2010, 06:55
Dobrze ze wspomniales o tym ColourConfidence. Natomiast ja chce uzywac targetow Atkinson'a i miec mozliwosc profilowania urzadzen CMYK a dokupienie tych modolow do basic czy confidenca sie nie oplaca. Natomiast jesli ktos chce jechac monitor, a mozliwosci confidenca do drukarki mu wystarczaja to tak jak mowisz to jest najlepsze wyjscie bardziej oplacalne od basica.

domero
31-10-2010, 14:52
I za pomocą suwaczków RGB w monitorze, proszę ręcznie tą wartość sprowadzić na wskazania czujnika. Wielu ludzi tego nie robi i oprogramowanie wyczynia nie to co powinno.

PS. Jasność prawie 200cd/m^2 nie wypala panu oczu?

Witam.

Cytat wiąże się z moim pytaniem odnośnie profilowania S2243W przy pomocy i1Pro i i1Match3. Czy lepiej jest ustawić RGB GAIN na poziomie 50-60% i dojść do jasności 120cd/m2 bardziej podciągając BRIGHTNESS, czy GAIN ustawić maksymalnie jak się da a BRIGHTNESS wtedy mniejsze? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?

Przyznam się, że zarówno dla mniejszych jak i większych wartości GAIN, ciężko mi jest wyśrodkować wszystkie trzy suwaki RGB Controls przy ustawianiu na 6500K.

domero

Kyle
31-10-2010, 15:03
Czy lepiej jest ustawić RGB GAIN na poziomie 50-60% i dojść do jasności 120cd/m2 bardziej podciągając BRIGHTNESS, czy GAIN ustawić maksymalnie jak się da a BRIGHTNESS wtedy mniejsze?To co pogrubione.

darzur
31-10-2010, 15:31
Cytat wiąże się z moim pytaniem odnośnie profilowania S2243W przy pomocy i1Pro i i1Match3. Czy lepiej jest ustawić RGB GAIN na poziomie 50-60% i dojść do jasności 120cd/m2 bardziej podciągając BRIGHTNESS, czy GAIN ustawić maksymalnie jak się da a BRIGHTNESS wtedy mniejsze? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?Znaczenie ma zasadnicze. Im mniej zjedziesz w dół Gainem tym mniej stracisz kolorów z palety możliwej do wyświetlenia przez monitor. Zawsze da się tak ustawić, żeby jeden z Gainów był na 100% i tak powinieneś to zrobić. Kiedy już ustawisz proszę, żebyś podzielił się uzyskanymi wartościami GAIN dla D65.

Przyznam się, że zarówno dla mniejszych jak i większych wartości GAIN, ciężko mi jest wyśrodkować wszystkie trzy suwaki RGB Controls przy ustawianiu na 6500K.
Nie wyśrodkujesz ich. Wyśrodkowane dają natywną biel monitora zależną od barwy świetlówek i filtrów barwnych ale zazwyczaj różną od D65. Marzy mi się monitor w którym balans bieli dałoby się regulować podświetleniem, ale to chyba nie ten przedział cenowy. ;)

domero
31-10-2010, 17:43
Kiedy już ustawisz proszę, żebyś podzielił się uzyskanymi wartościami GAIN dla D65.

R:100 G:92 B:99

I obrazek:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i1037.photobucket.com/albums/a459/domero72/rozne/2010-10-31_2.jpg)

domero

darzur
31-10-2010, 17:50
R:100 G:92 B:99

I obrazek:

źródło (http://i1037.photobucket.com/albums/a459/domero72/rozne/2010-10-31_2.jpg)

domero

Dzięki, ale sądząc po powyższym zrzucie nie przyłożyłeś się zbytnio do ustawienia WB w OSD. Widać dość spore korekty w LUT przy maksymalnej jasności.

domero
31-10-2010, 17:53
Więcej już się z mojego egzemplarza nie wyciśnie.:)

domero

darzur
31-10-2010, 17:59
Więcej już się z mojego egzemplarza nie wyciśnie.:)

domero

Sądzę, że się wyciśnie. ;) Krzywe kalibracji pokazują, że LUT została skorygowana tak, aby skompensować niedobór w kanale G tymczasem ty sam wcześniej ten kanał uciąłeś w OSD. Wydaje mi się, że nastawy OSD mogą być znacznie bliższe 100% dla kanału G dzięki czemu utniesz w nim mniej z matrycy. :)

P.S. i1Pro kupiłeś czy gdzieś pożyczyłeś?

domero
31-10-2010, 18:07
Oki. W takim razie pokombinuję jeszcze.
i1Pro na razie powiedzmy, że u mnie "czasowo rezyduje". Ale chyba zostanie na stałe.

domero

Czornyj
31-10-2010, 18:13
Mała wskazówka - w i1matchu po kalibracji punktu bieli następuje kalibracja jaskrawości, która może nieco rozkalibrować biel. Po skalibrowaniu jaskrawości dobrze jest zatem wrócić do kalibracji punktu bieli, w razie potrzeby trochę go poprawić, potem znowu przejść do jaskrawości, sprawdzić, czy zmiana gainu na nią nie wpłynęła i tak aż do skutku. Warto też chwilę odczekać aż świetlówki ustabilizują się przy danym nastawie.

domero
31-10-2010, 18:20
Super! Bardzo cenna wskazówka. Nie pomyślałem wcześniej o tym.

KEYZOR
31-10-2010, 23:17
Ja jescze do tego stabilozawania swietlowek naprawde warto poczekac z 3-5 min. Ja bylem kiedys bardzo zaskoczony.

Btw nie wiem czy juz widzieliscie http://www.xritephoto.com/custom_page.aspx?PageID=198 ;) zlooooo

domero
01-11-2010, 09:17
O stabilizowaniu świetlówek pamiętałem.:)

darzur
01-11-2010, 10:25
Mała wskazówka - w i1matchu po kalibracji punktu bieli następuje kalibracja jaskrawości, która może nieco rozkalibrować biel. Po skalibrowaniu jaskrawości dobrze jest zatem wrócić do kalibracji punktu bieli, w razie potrzeby trochę go poprawić, potem znowu przejść do jaskrawości, sprawdzić, czy zmiana gainu na nią nie wpłynęła i tak aż do skutku. Warto też chwilę odczekać aż świetlówki ustabilizują się przy danym nastawie.

Być może to właśnie jest przyczyną, bo krzywe w połączeniu z nastawami OSD wyglądają jakby obniżona została tylko jaskrawość. Oczywiście prawdopodobnie punkt bieli też został skorygowany, ale zapewne nie tyle na ile wskazywałyby to wartości z OSD. A skoro jesteśmy już przy temacie to mam pytanie do ludzi takich jak ty Czornyj, którzy na kolorze niejednego zęba już zjedli. :)
Wiadomo, że popularne kolorymetry (i1, Spyder) nie bardzo radzą sobie z WG ze znanych wszystkim przyczyn. Niektóre profilery z tego co mi wiadomo mają zaszyte korekcje które sprowadzają taki kolorymetr do standardowego monitora WG, ale nie są w stanie już uwzględnić czasami wielkich rozrzutów pomiędzy samymi kolorymetrami. Ostatnio przyszła mi do głowy pewna myśl na realizację której pozwolił Argyll. Potraktowałem profil stworzony przez producenta monitora (S2243W, G2.2, D65) jako odczyt spektro dla mojego monitora i oczywiście odczytałem ten monitor swoim Spyderem3. Na podstawie tych dwóch odczytów powstała macierz korekcyjna, która koryguje odczyty mojego Spydera do standardowego (niestety już nie mojego konkretnego egzemplarza) S2243W. Pytanie czy logicznie rozumuję? Oczywiście nadal nie mam pewności jak mój egzemplarz monitora ma się do średniej przyjętej przez EIZO ale sądzę, że i tak jest lepiej niż niekorygowany Spyder na monitorze WG. Różnica w punkcie bieli między korygowanym a niekorygowanym wynosi 15dE i wydaje się, że po korekcjach szarości są dużo bardziej neutralne (mniej wpadają magentę). W tej chwili w OSD monitora dwa kanały mam przycięte tylko o 1-2% podczas kiedy przed korekcją było to powyżej 10%. Jak dostane w łapy jakieś spektro to zweryfikuje to, ale wyniki kolegi domero potwierdzają to.

domero
01-11-2010, 11:40
Po wskazówce Marcina wyszło 99,94,99. Gdybym podciągnął R lub B do 100 musiałbym znowu przyciąć G, więc zostawiłem tak. Krzywa prezentuje się tak:

źródło (http://i1037.photobucket.com/albums/a459/domero72/rozne/2010-11-01.jpg)

Tom01
01-11-2010, 13:05
wyszło 99,94,99.

No i po tych wynikach widać błąd kolorymetru. Obecnie ma Pan monitor ustawiony o około 500K za "chłodno". Do punktu bieli 6500K kanał niebieski trzeba znacznie przyciąć. Mi przy pomiarze spektrofotometrem wychodzi średnio 100,92,95.

PS. Jakie ma Pan warunki oświetleniowe, że wciąż go Pan jasno kalibruje?

domero
01-11-2010, 13:19
No kiedy ja też spektrofotometrem mierzę.:)
Jasność przyjąłem standardowo 120. Jak na moje oczy to w sam raz. Pracuję głównie popołudniami i wieczorami przy półmroku ale nie odczuwam żeby mi monitor walił po oczach.

darzur
01-11-2010, 16:15
No i po tych wynikach widać błąd kolorymetru. Obecnie ma Pan monitor ustawiony o około 500K za "chłodno". Do punktu bieli 6500K kanał niebieski trzeba znacznie przyciąć. Mi przy pomiarze spektrofotometrem wychodzi średnio 100,92,95.

Ale kolega mierzył to i1Pro. Skoro twierdzi Pan, że spektro za ponad 3.5 tys generuje takie błędy, to wygląda na to że cała ta zabawa w zarządzanie kolorem nie ma większego sensu.

KEYZOR
01-11-2010, 18:19
Wiadomo, że popularne kolorymetry (i1, Spyder) nie bardzo radzą sobie z WG ze znanych wszystkim przyczyn. Niektóre profilery z tego co mi wiadomo mają zaszyte korekcje które sprowadzają taki kolorymetr do standardowego monitora WG, ale nie są w stanie już uwzględnić czasami wielkich rozrzutów pomiędzy samymi kolorymetrami. Ostatnio przyszła mi do głowy pewna myśl na realizację której pozwolił Argyll. Potraktowałem profil stworzony przez producenta monitora (S2243W, G2.2, D65) jako odczyt spektro dla mojego monitora i oczywiście odczytałem ten monitor swoim Spyderem3. Na podstawie tych dwóch odczytów powstała macierz korekcyjna, która koryguje odczyty mojego Spydera do standardowego (niestety już nie mojego konkretnego egzemplarza) S2243W. Pytanie czy logicznie rozumuję? Oczywiście nadal nie mam pewności jak mój egzemplarz monitora ma się do średniej przyjętej przez EIZO ale sądzę, że i tak jest lepiej niż niekorygowany Spyder na monitorze WG. Różnica w punkcie bieli między korygowanym a niekorygowanym wynosi 15dE i wydaje się, że po korekcjach szarości są dużo bardziej neutralne (mniej wpadają magentę). W tej chwili w OSD monitora dwa kanały mam przycięte tylko o 1-2% podczas kiedy przed korekcją było to powyżej 10%. Jak dostane w łapy jakieś spektro to zweryfikuje to, ale wyniki kolegi domero potwierdzają to.

Mozesz powiedziec jak to zrobiles dokladnie, przepisales wartosci tag'ow macierzy przeksztalcen barwy (XYZ matrix data tags) jako plik pomiarow dla spketrofotometru, a drugi plik wygenerowales za pomoca spydera i pomiarow a nastepnie agryll ukrecil macierz korekcji, dobrze mysle??

darzur
01-11-2010, 19:27
Mozesz powiedziec jak to zrobiles dokladnie, przepisales wartosci tag'ow macierzy przeksztalcen barwy (XYZ matrix data tags) jako plik pomiarow dla spketrofotometru, a drugi plik wygenerowales za pomoca spydera i pomiarow a nastepnie agryll ukrecil macierz korekcji, dobrze mysle??

Na szczęście nie trzeba się bawić ręcznie. W argyllu jest polecenie fakeread które na podstawie danego profilu ICM i zadanego pliku dla profilowania (*.ti1) generuje plik wynikowy *.ti3. W ten sposób tworzy się symulowany odczyt spektrofotometrem dla "średniego" monitora (zawartego w profilu fabrycznym). Później tak jak piszesz Spyderem na podstawie tego samego *.ti1 stworzyłem *.ti3. Finalnie ccmxmake na podstawie obydwu odczytów (plików ti3) tworzy macierz korekcyjną.

P.S. Odczyty Spyderem przeprowadzałem dla nastaw monitora dla których stworzony był profil fabryczny (6500k, G2.2). Niestety nie mając dostępu do spektro nie potrafię powiedzieć co z tego wyszło.

KEYZOR
01-11-2010, 19:40
Czyli trzeba sie widze mocno wczytywac w manual, nie widzialem tego polecenia. Generalnie ma to sens trzeba by tak jak mowisz sprawdzic co z tego wyszlo ale lepsza taka korekcja dla spydera niz zadna, tym bardziej ze mowisz ze widzisz poprawe.

Ps jak bede mial wkoncu przyrzad to masz u mnie te pomiary gratis mozesz mnie trzymac za slowo bo twardziel z Ciebie niezly ;)

darzur
01-11-2010, 20:14
Czyli trzeba sie widze mocno wczytywac w manual, nie widzialem tego polecenia. Generalnie ma to sens trzeba by tak jak mowisz sprawdzic co z tego wyszlo ale lepsza taka korekcja dla spydera niz zadna, tym bardziej ze mowisz ze widzisz poprawe.Generalnie Argyll to dość duży zestaw narzędzi dla linii komend więc bez manuala nie da rady. :) Ale zapisałem się do listy mailingowej Argylla i powoli go rozgryzam. Czy widzę poprawę to trudno jednoznacznie stwierdzić, bo oczy nie potrafią nawet w przybliżeniu określić temperatury barwowej. Wydaje się być bardziej neutralnie i korekty do OSD są zdecydowanie mniejsze.

Ps jak bede mial wkoncu przyrzad to masz u mnie te pomiary gratis mozesz mnie trzymac za slowo bo twardziel z Ciebie niezly ;)Oczywiście trzymam za słowo, ale sam też szukam gdzie tu we Wrocławiu pożyczyć ok kogoś spektro choćby na kilka godzin. Kiedy już stworzę sobie te matryce korekcyjne to wszystko będzie git. :)

Poza tym zaświtała mi w głowie jeszcze jedna myśl i tu pytanie kieruję znowu do szerszego grona. Chodzi mi o poprawienie dokładności odczytu w cieniach, a konkretnie przeniesienie tych cieni w obszar dokładniejszych odczytów (przynajmniej dla tych tanich przyrządów). Otóż na codzień pracuję przy jasności rzędu 80cd/m a jak wiadomo przy dość sporym kontraście matryc punkt czerni wypada wtedy nisko - na tyle nisko, że odczyty z kolorymetrów to już bardziej szum tła niż użyteczna informacja. Wymysliłem więc, że:

* dla jasności przy której pracuję (80cd) ustawiam punkt bieli RGB gainem - jestem wstanie zrobić to na tyle dokładnie, że Spyder raportuje odchyłkę na poziomie 0.2dE

* podjeżdżam jasnością podświetlenia do ok. 90% co daje ok. 300cd. Nie ruszam oczywiście RGB gaina bo odpowiedź matrycy musi pozostać taka sama jak przy jasności dla której kalibruję

* przeprowadzam kalibrację do natywnego punktu bieli i natywnej jasności - Argyll mierzy sobie wtedy na starcie punkt bieli i do niego przeprowadza korektę LUT. Oczywiście przy jasności 300cd nie będzie to już dalej 6500K, bo temperatura zmienia się wraz z jasnością podświetlenia, ale to nie ma znaczenia.

* po kalibracji wracam z podświetleniem do swojego celu - 80cd co automatycznie sprowadza mnie z powrotem na D65.

W ten sposób zyskuję to, że w trakcie kalibracji punkt czerni staje się prawie 4x jaśniejszy a co za tym idzie odczyty przyrządu mogą być juz jakąś wartościową informacją. Ma to jakiś sens? Nie miałem jeszcze czasu sprawdzić tej metody.

Czornyj
01-11-2010, 20:43
Nic z tego - kalibracja polega na zlinearyzowaniu zarazem funkcji jasności i CCT w całym jej przebiegu, więc zmiana jaskrawości tym samym rozkalibruje nasz wyświetlacz. Gdyby to było tak proste, to wszyscy linearyzowaliby wyświetlacze na maksie, a potem obniżali jaskrawość.

Co do sposobu na stworzenie macierzy na podstawie koordynatów chromatycznych profilu fabrycznego, to niestety również jestem sceptyczny. Profile tworzone przez i1pro/ColorMunki odbiegały od uśrednionych fabrycznych - wprawdzie mniej niż te tworzone przez Spydera3, ale jednak. Możliwe, że np. jest to kwestia niezgodności standardu pomiarów spektrofotometrów używanych przez EIZO ze standardem GretagMacbeth, ale najprawdopodobniej jest to jednak kwestia różnic osobniczych danego monitora.

darzur
01-11-2010, 20:52
Nic z tego - zmiana jaskrawości świetlówek zmienia zarówno CCT jak i liniowość.Hmm.. A mógłbyś rozwinąć tę myśl? Przecież odpowiedź matrycy nie ulega zmianie niezależnie od tego czy świetlówki tam są czy ich nie ma, czy świecą na różowo, biało czy w podczerwieni. Przynajmniej tak podpowiada logika, zwłaszcza, że liniowość to parametr matrycy a nie jej podświetlenia.

Co do sposobu na stworzenie macierzy na podstawie koordynatów chromatycznych profilu fabrycznego, to niestety również jestem sceptyczny. Profile tworzone przez i1pro/ColorMunki odbiegały od uśrednionych fabrycznych - wprawdzie mniej niż te tworzone przez Spydera3, ale jednak. Możliwe, że np. jest to kwestia niezgodności standardu pomiarów spektrofotometrów używanych przez EIZO ze standardem GretagMacbeth, ale najprawdopodobniej jest to jednak kwestia różnic osobniczych danego monitora.Z tym się jak najbardziej zgodzę. Nie wiem na ile mój monitor odpowiada średniej z profilu, ale wydaje się że i tak jestem bliżej prawdy niż z gołym Spyderem. Zwłaszcza że jak wiadomo do WG nie nadaje się wcale i dlatego tworzy się dla niego te matryce korekcyjne. Sądzę zresztą, że kolorymetry sprzedawane np. w zestawach SpectraView także posiadają korekcje dla jakiegoś standardowego Neca a nie dla konkretnego egzemplarza.

Czornyj
01-11-2010, 20:56
Rozwinąłem - kalibracja linearyzuje zrazem funkcję jasności jak i chrominancję w funkcji jasności.

darzur
01-11-2010, 21:30
Rozwinąłem - kalibracja linearyzuje zrazem funkcję jasności jak i chrominancję w funkcji jasności.

Rozumiem, ale przecież to nadal są parametry matrycy a nie podświetlenia a te nie zmieniają się przy zmianie wartości podświetlenia. Być może w moim rozumowaniu faktycznie istnieje gdzieś luka, ale będę się musiał przekonać o tym własnoręcznie i przeprowadzę sobie taką testową kalibrację. :)

P.S. I tą luką nie jest to co napisałeś powyżej. Podświetlenie nie wpływa na liniowość matrycy bo niby jak?

Czornyj
01-11-2010, 21:40
Bierzesz pod uwagę tylko jeden aspekt liniowości - liniowość luminancji, nie uwzględniając liniowości chrominancji.

darzur
01-11-2010, 22:25
Bierzesz pod uwagę tylko jeden aspekt liniowości - liniowość luminancji, nie uwzględniając liniowości chrominancji.

A co to za twór jest ta liniowość chrominancji? W miejscach gdzie krzywe poszczególnych kanałów się rozjeżdżają mamy korektę chrominancji, ale nadal nie rozumiem dlaczego wartość jaskrawości miałaby tu cokolwiek do gadania.

Czornyj
02-11-2010, 01:50
Mam na ten temat kilka hipotez, ale prawdę mówiąc to nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi dlaczego tak się dzieje, bo nie jestem konstruktorem monitorów. Wiem natomiast napewno, że krzywe korekcyjne wczytywane do LUT po kalibracji dla jaskrawości maksymalnej i minimalnej w moim wqrvxie mają inny przebieg.

darzur
02-11-2010, 07:19
Mam na ten temat kilka hipotez, ale prawdę mówiąc to nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi dlaczego tak się dzieje, bo nie jestem konstruktorem monitorów. Wiem natomiast napewno, że krzywe korekcyjne wczytywane do LUT po kalibracji dla jaskrawości maksymalnej i minimalnej w moim wqrvxie mają inny przebieg.

No muszę to sobie sam sprawdzić, ale na chłopski rozum będą miały inny przebieg. Niemniej jednak powinno to mieć miejsce dla odcinka cieni, czyli tam gdzie przy małej jaskrawości przyrządy pomiarowe generują już losowe odczyty. No i w tym ciemnym odcinku dla wysokiej jaskrawości odcień powinien byś skorygowany lepiej ze względu na lepszą dokładność przyrządu. Tak czy inaczej zostawiam to do weryfikacji.

darzur
02-11-2010, 10:09
Po wskazówce Marcina wyszło 99,94,99. Gdybym podciągnął R lub B do 100 musiałbym znowu przyciąć G, więc zostawiłem tak. Krzywa prezentuje się tak:

Ale to co piszesz się kupy nie trzyma. Na bank da się jeden z kanałów ustawić na 100% i doregulować pozostałymi. Być może problemem jest to że kalibrujesz do 120cd. Spróbuj skalibrować do natywnej jasności - nie ma to i tak większego znaczenia, bo co za różnica czy będziesz miał 118 czy 125cd skoro pracuje ci się komfortowo.

Czornyj
02-11-2010, 10:45
No muszę to sobie sam sprawdzić, ale na chłopski rozum będą miały inny przebieg. Niemniej jednak powinno to mieć miejsce dla odcinka cieni, czyli tam gdzie przy małej jaskrawości przyrządy pomiarowe generują już losowe odczyty. No i w tym ciemnym odcinku dla wysokiej jaskrawości odcień powinien byś skorygowany lepiej ze względu na lepszą dokładność przyrządu. Tak czy inaczej zostawiam to do weryfikacji.

No niestety, ale tak nie jest (największe różnice są od śródtonów po światła), musi tam być jakaś bardziej skomplikowana fizyka.

Ale to co piszesz się kupy nie trzyma. Na bank da się jeden z kanałów ustawić na 100% i doregulować pozostałymi. Być może problemem jest to że kalibrujesz do 120cd. Spróbuj skalibrować do natywnej jasności - nie ma to i tak większego znaczenia, bo co za różnica czy będziesz miał 118 czy 125cd skoro pracuje ci się komfortowo.
Czy przytniemy 1% w R czy 1% w G - na jedno nam wyjdzie, kwestia raczej przy jakim ustawie uzyskamy najlepszą liniowość, zresztą tak czy owak różnica aptekarska. I co masz na myśli mówiąc o natywnej jasności?

KEYZOR
02-11-2010, 10:53
No wlasnie ja tez sie chcialem dowiedziec co jest nie tak z 2 wynikiem uzyskanym przez kolege domero?? Nie znam tego monitora ale wydaje mi sie ze krzywe sa calkiem OK, czy ten monitor stac na wiecej??

darzur
02-11-2010, 11:15
Wydaje mi się poprostu, że najlepsza sytuacją jest wtedy kiedy Gain jednego z kanałów ustawiony jest na 100% bo wtedy w tym kanale wcale nie ucinamy matrycy. I zazwyczaj efektem tego jest to, że pozostałe kanały także można przyciąć mniej. Co do natywnej jasności to chodziło mi o to, żeby jasności nie podawać jako celu do kalibracji. Wtedy profiler powinien sobie przyjąć jasność zastaną na początku kalibracji jako punkt startowy (analogicznie jak ma to miejsce przy natywnej temperaturze). Podejrzewam, że kiedy poda jako cel np. 120cd to oprogramowanie próbuje za wszelka cenę osiągnąć tę jasność czy to zmuszając użytkownika to regulacji jaskrawości czy to przycinając LUTem (ale tego pewny nie jestem). W sumie to nie wiem czemu służy podawanie jasności jako celu kalibracji, bo przecież i tak powinno się ją ustawić podświetleniem przed rozpoczęciem kalibracji.

Czornyj
02-11-2010, 11:26
Akurat i1match nie przycina jaskrawości matrycą, więc nie ma problemu - ustawiamy go z palca, a czy wyjdzie 118 czy 124 to on już olewa. Osobiście też zawsze daję jeden kanał na setę, a wtpt ustawiam dostrajając dwa pozostałe - ale nie sądzę, by mogło to mieć jakieś fundamentalne znaczenie dla uzyskanego efektu i nawet bardzo to być może, że czasem idzie uzyskać lepszy efekt tnąc wszystkie trzy.

KEYZOR
02-11-2010, 11:29
Kolega Żurek wspomnial o regulacji podswietlenia czym sie ona rozni od regulacji jaskrawosci??

Czornyj
02-11-2010, 11:32
Jaskrawość można regulować albo przycinając ją na świetlówkach, albo za pomocą LUT. No więc oczywiście ta druga opcja optymalna nie jest.

KEYZOR
02-11-2010, 11:35
Ok to rozumiem no ale jak mam regulacje i tego i tego w osd, tzn ze regulator jaskrawosci przycina mi ja na LUT??

Czornyj
02-11-2010, 11:38
Ok to rozumiem no ale jak mam regulacje i tego i tego w osd, tzn ze regulator jaskrawosci przycina mi ja na LUT??

Chodziło raczej o przycinanie jaskrawości przez profiler za pomocą LUT karty graficznej, ale owszem - czasem w monitorach regulator jaskrawości przycina ją za pomocą LUT monitora.

darzur
02-11-2010, 11:38
Akurat i1match nie przycina jaskrawości matrycą, więc nie ma problemu - ustawiamy go z palca, a czy wyjdzie 118 czy 124 to on już olewa. Osobiście też zawsze daję jeden kanał na setę, a wtpt ustawiam dostrajając dwa pozostałe - ale nie sądzę, by mogło to mieć jakieś fundamentalne znaczenie dla uzyskanego efektu i nawet bardzo to być może, że czasem idzie uzyskać lepszy efekt tnąc wszystkie trzy.

Rozumiem. Ja także ustawiam tak żeby jeden był na 100% - oczywiście różnice są zapewne aptekarskie, ale nie lubię świadomie pogarszać spraw. A czy tnąc wszystkie trzy można coś polepszyć nie wiem - kłóci mi się to z logiką, ale być może faktycznie tak jest. :)

Keyzor - regulując wartość podświetlenia regulujemy jaskrawość. :) To to samo co i jasność. Nie można jej tylko regulować przycinając LUT, bo to najgorsze co można zrobić. Chyba że podświetlenie nie pozwala zejść wystarczająco nisko, ale wtedy trzeba mieć świadomość, że wycinamy całkiem spory wycinek palety.

KEYZOR
02-11-2010, 11:42
Keyzor - regulując wartość podświetlenia regulujemy jaskrawość. :) To to samo co i jasność. Nie można jej tylko regulować przycinając LUT, bo to najgorsze co można zrobić. Chyba że podświetlenie nie pozwala zejść wystarczająco nisko, ale wtedy trzeba mieć świadomość, że wycinamy całkiem spory wycinek palety.

To jest oczywiste, tylko ze przede mna stoi telewizor w ktorym mozna regulowac i to i to dlatego sie zastanawialem co robi jedno a co drugie. Ten telewizor akurat bardzo lubie, i chcialem go sobie w przyszlosci ladnie ustawic.

Tom01
02-11-2010, 11:42
Rozumiem. Ja także ustawiam tak żeby jeden był na 100% - oczywiście różnice są zapewne aptekarskie, ale nie lubię świadomie pogarszać spraw. A czy tnąc wszystkie trzy można coś polepszyć nie wiem - kłóci mi się to z logiką, ale być może faktycznie tak jest. :)

U słusznie, bo ingerencja w sterowanie zawsze pogarsza efekt końcowy nawet jeśli profiler pokazuje ładniejsze krzywe.

Keyzor - regulując wartość podświetlenia regulujemy jaskrawość. :) To to samo co i jasność.

Formalnie to nie jest to samo. Jasność jest pochodną jaskrawości.

darzur
02-11-2010, 12:08
U słusznie, bo ingerencja w sterowanie zawsze pogarsza efekt końcowy nawet jeśli profiler pokazuje ładniejsze krzywe.

Tak mi się też wydawało.

Formalnie to nie jest to samo. Jasność jest pochodną jaskrawości.

A tutaj nie będę się sprzeczał bo nie wiem. Generalnie używając określeń "jaskrawość","jasność" czy "wielkość podświetlenia" miałem na myśli to samo, ale być może faktycznie należy to rozgraniczać.

KEYZOR,

Mój monitor też ma tryb który pozwala na zejście z jasnością ekstremalnie nisko (wg. producenta 3cd/m). Działa to w ten sposób, że do pewnego poziomu ściemnia lampy (ok. 65cd/m) a później zaczyna ciąć matrycą. Być może to co masz w telewizorze to właśnie to - jedno podświetlenie a drugie matryca.

Tom01
02-11-2010, 12:31
A tutaj nie będę się sprzeczał bo nie wiem. Generalnie używając określeń "jaskrawość","jasność" czy "wielkość podświetlenia" miałem na myśli to samo, ale być może faktycznie należy to rozgraniczać.

Jaskrawość jest tożsama z luminancją czyli konkretną wielkością fizyczną, a jasność to wrażenie subiektywne. Generalnie rzeczy są mylone powszechnie.

darzur
02-11-2010, 13:07
No niestety, ale tak nie jest (największe różnice są od śródtonów po światła), musi tam być jakaś bardziej skomplikowana fizyka.

Być może nie jest aż tak skomplikowana. Może to poprostu dryft temperaturowy czujnika. Lampy pracujące na 90-95% swoich możliwości generują tyle ciepła, że jest to bez trudu wyczuwalne przysuwając twarz do monitora. W takiej sytuacji w procesie kalibracji czujnik cały czas się nagrzewa i być może to powoduje te rozjazdy. Przy podświetleniu ustawionym na 7-10% (u mnie to ok. 100cd) te efekty termiczne stają się pomijalne. To oczywiście tylko teoria, ale też postaram się ją sprawdzić aklimatyzując kilka godzin czujnik na monitorze. Nie wiem tylko czy podwyższony szum termiczny nie zniweluje zysków z podniesienia punktu czerni.

Czornyj
02-11-2010, 13:32
Być może nie jest aż tak skomplikowana. Może to poprostu dryft temperaturowy czujnika. Lampy pracujące na 90-95% swoich możliwości generują tyle ciepła, że jest to bez trudu wyczuwalne przysuwając twarz do monitora. W takiej sytuacji w procesie kalibracji czujnik cały czas się nagrzewa i być może to powoduje te rozjazdy. Przy podświetleniu ustawionym na 7-10% (u mnie to ok. 100cd) te efekty termiczne stają się pomijalne. To oczywiście tylko teoria, ale też postaram się ją sprawdzić aklimatyzując kilka godzin czujnik na monitorze. Nie wiem tylko czy podwyższony szum termiczny nie zniweluje zysków z podniesienia punktu czerni.

Również brałem pod uwagę wpływ temperatury i nawet specjalnie ograniczałem długość kalibracji do minimum, by był on jak najmniejszy. Ale na 100% będę to w stanie zweryfikować dopiero wtedy, gdy dostanę swojego basICColor DISCUS-a.

darzur
02-11-2010, 15:04
Również brałem pod uwagę wpływ temperatury i nawet specjalnie ograniczałem długość kalibracji do minimum, by był on jak najmniejszy. Ale na 100% będę to w stanie zweryfikować dopiero wtedy, gdy dostanę swojego basICColor DISCUS-a.

A co będzie w nim tak fajnego? Będzie miał kompensację temperaturową? Sądząc po cenie to taki high-end kolorymetrów amatorskich. :)

Czornyj
02-11-2010, 15:29
A co będzie w nim tak fajnego? Będzie miał kompensację temperaturową? Sądząc po cenie to taki high-end kolorymetrów amatorskich. :)

Idea przyświecająca powstaniu tej Wunderwaffe była taka, by zrobić kompaktowy kolorymetr jakości laboratoryjnej Minolty. Aluminiowa obudowa unibody, mocowanie statywowe i celownik laserowy, pomiar kontaktowy i z dystansu, szklane filtry, zakres pomiarowy w cieniach schodzi aż budzącego respekt 0,05cd/m^2, kompensacja pomiarów z sensorem temeratury uwzględniająca nagrzewanie się urządzenia podczas pomiarów w zakresie 10-50°C, macierze korekcyjne pod różne typy wyświetlaczy z możliwością dogrywania nowych, każdy sensor kalibrowany indywidualnie.

darzur
02-11-2010, 15:46
Idea przyświecająca powstaniu tej Wunderwaffe była taka, by zrobić kompaktowy kolorymetr jakości laboratoryjnej Minolty. Aluminiowa obudowa unibody, mocowanie statywowe i celownik laserowy, pomiar kontaktowy i z dystansu, szklane filtry, zakres pomiarowy w cieniach schodzi aż budzącego respekt 0,05cd/m^2, kompensacja pomiarów z sensorem temeratury uwzględniająca nagrzewanie się urządzenia podczas pomiarów w zakresie 10-50°C, macierze korekcyjne pod różne typy wyświetlaczy z możliwością dogrywania nowych, każdy sensor kalibrowany indywidualnie.

No faktycznie lista wygląda imponująco, ale niestety cena też.. :)

raptor88
02-11-2010, 16:45
Czornyj widzę że uwielbiasz tego typu sprzęty. Z taką pasją o nich mówisz. :D

Czornyj
02-11-2010, 17:58
Whoever dies with the most toys wins! :lol:

Dj_Direct
03-11-2010, 21:45
gdyby to było na FB - to przy powyższej wypowiedzi Marcina - nacisnąłbym "LUBIE TO" :D

darzur
04-11-2010, 19:44

Domero a czy ta kalibracja wogóle coś poprawiła w twoim monitorze? Po przebiegu krzywych widać, że gamma została trochę skorygowana - pytanie więc czy ten obrazek (http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png) jest już jednolicie szary i bez podbarwień? Druga sprawa to klin szarości. Po tych ustawieniach do RGB gaina które wprowadziłeś nie ma najmniejszych wątpliwości, że klin szarości się zauważalnie zepsuł i w pewnych zakresach musiały się pojawić podbarwienia. Pytanie czy kalibracja i1Pro jest je w stanie całkowicie wyeliminować? Bo spyderem się tego monitora skalibrować nie da i w sumie chyba nawet nie ma potrzeby. Po stworzeniu prawdziwych macierzy korekcyjnych posłuży do profilowania, ustawienia punktu bieli i wyregulowania pozostałych monitorów.

Czornyj
04-11-2010, 19:52
Kalibracja i1pro czy czymkolwiek tam sobie bądź nie jest w stanie zniwelować przebarwień pojawiających się po skorygowaniu gainu RGB, może je ew. powiększyć z uwagi na błędy przeliczeniowe przy tworzeniu korekty z 8-o bitową precyzją. Gdyby była w stanie, to nikt nie kupowałby sprzętowo kalibrowanych monitorów z precyzyjnymi, 12-14 bitowymi LUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową.

darzur
04-11-2010, 20:02
Kalibracja i1pro czy czymkolwiek tam sobie bądź nie jest w stanie zniwelować przebarwień pojawiających się po skorygowaniu gainu RGB, może je ew. powiększyć z uwagi na błędy przeliczeniowe przy tworzeniu korekty z 8-o bitową precyzją. Gdyby była w stanie, to nikt nie kupowałby sprzętowo kalibrowanych monitorów z precyzyjnymi, 12-14 bitowymi LUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową.

Tak właśnie myślałem. W sumie ten monitor sam w sobie wygląda na całkiem nieźle fabrycznie skalibrowany, więc nie wiem czy do zastosowań do jakich jest dedykowany (ogólne-amatorskie) kalibracja jest mu potrzebna. Próbowałem Spyderem coś zdziałać, ale zawsze jest gorzej niż bez tej kalibracji czyli więcej podbarwień. Z pewnością główna w tym zasługa Spydera więc ciekawy jestem czy i1Pro coś w sytuacji poprawia.

P.S. A co dają wysokobitowy LUT i przeliczanie przy 8 bitowej matrycy? Zawsze się zastanawiam i wychodzi mi, że nie będą w stanie odzyskać odcieni utraconych po ustawieniu punktu bieli tzn. po ucięciu któregoś z kanałów matrycy. Wprawdzie takie monitory pewnie z pudełka wychodzą już przyzwoicie podświetlone i pewnie nie wymagają dużych korekt, niemniej jednak ucięcie choćby jednego odcienia w którymkolwiek z kanałów musi spowodować gdzieś rozjazd niezależnie od LUT. Najlepszym rozwiązaniem w tym zakresie wydaje się być podświetlenie o regulowanej temperaturze.

Czornyj
04-11-2010, 20:21
Po pierwsze, to nowe monitory mają już 10-o bitowe matryce, po drugie te starsze albo miały 8 bit z FRC, albo zapobieganie błędom przeliczeniowym dawało wystarczający zapas dystansu kolorymetrycznego, bo i tak dawały b. płynny gradient.

Podświetlenie o regulowanej temperaturze to faktycznie fajna sprawa - miałem okazję testować czcigodnego 2180WG i tam 10 bitowy LUT z 10-o bitową matrycą wystarczają w zupełności do uzyskania budzących szacun rezultatów. No ale to był monitor zrobiony trochę na zasadzie pokazówy, że wogóle da sie go zrobić.

darzur
04-11-2010, 20:42
Po pierwsze, to nowe monitory mają już 10-o bitowe matryce, po drugie te starsze albo miały 8 bit z FRC, albo zapobieganie błędom przeliczeniowym dawało wystarczający zapas dystansu kolorymetrycznego, bo i tak dawały b. płynny gradient.

Podświetlenie o regulowanej temperaturze to faktycznie fajna sprawa - miałem okazję testować czcigodnego 2180WG i tam 10 bitowy LUT z 10-o bitową matrycą wystarczają w zupełności do uzyskania budzących szacun rezultatów. No ale to był monitor zrobiony trochę na zasadzie pokazówy, że wogóle da sie go zrobić.

Rozumiem. Oczywiście nie kwestionuję wyższości tych monitorów nad standardowymi 8-bitami, tylko byłem ciekawy jak to działa. Sądzę, że przy regulowanej temperaturze podświetlenia nawet zwykłe 8-bitów jest w stanie dać naprawdę b.dobre rezultaty. Gdybym ja w swoim nie musiał korygować temperatury Gainem to w zasadzie byłby to rewelacyjny monitor. A tak wogóle to trochę się czepiam, bo pracując w CNX jak dla mnie to i tak rewelacja. No ale czasami lubię pooglądać obrazy testowe i próbować coś polepszyć. :)

Kyle
05-11-2010, 01:23
Regulacja temp. barwowej podświetleniem (R/G/B LED) to byłaby super sprawa ... poza tym że po regulacji:

- nawet na byle jakiej matrycy nie powstawał by banding

to na dodatek:

- nie spadał by kontrast
- nie zawężał by się gamut

domero
05-11-2010, 14:10
Domero a czy ta kalibracja wogóle coś poprawiła w twoim monitorze? Po przebiegu krzywych widać, że gamma została trochę skorygowana - pytanie więc czy ten obrazek (http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png) jest już jednolicie szary i bez podbarwień? Druga sprawa to klin szarości. Po tych ustawieniach do RGB gaina które wprowadziłeś nie ma najmniejszych wątpliwości, że klin szarości się zauważalnie zepsuł i w pewnych zakresach musiały się pojawić podbarwienia. Pytanie czy kalibracja i1Pro jest je w stanie całkowicie wyeliminować? Bo spyderem się tego monitora skalibrować nie da i w sumie chyba nawet nie ma potrzeby. Po stworzeniu prawdziwych macierzy korekcyjnych posłuży do profilowania, ustawienia punktu bieli i wyregulowania pozostałych monitorów.

Profilowałem mój monitor przy pomocy i1Pro na przestrzeni ostatniego roku kilkanaście razy. ANI RAZU rzeźnik nie był wyświetlany po profilowaniu idealnie. Jakiś czas temu na forum C-B Tomasz lub Marcin pisał mi, że przebarwienia będą widoczne zawsze w różnych miejscach ekranu w zależności od konta patrzenia na ekran. Więc póki co nie przejmuje się za bardzo tym, że rzeźnik nie jest idealny, bo w sumie żaden tam ze mnie superhiperprofigrafikphotography.

To co mogę stwierdzić - po wykorzystaniu wskazówki Marcina przebarwienia są minimalnie mniejsze (choć i tak były minimalne) i równomierne (wcześniej zawsze któryś z kolorków przebijał mocniej - ale zabijcie mnie nie pamiętam który).

darzur
05-11-2010, 18:25
Profilowałem mój monitor przy pomocy i1Pro na przestrzeni ostatniego roku kilkanaście razy. ANI RAZU rzeźnik nie był wyświetlany po profilowaniu idealnie. Jakiś czas temu na forum C-B Tomasz lub Marcin pisał mi, że przebarwienia będą widoczne zawsze w różnych miejscach ekranu w zależności od konta patrzenia na ekran.

To LCD więc nie ma siły na kąty. A jak szarości? Poprawiły się po kalibracji czy nie?

domero
05-11-2010, 18:33
W mojej subiektywnej ocenie - tak. Aczkolwiek na fabrycznych ustawieniach też było przyzwoicie.

darzur
05-11-2010, 19:06
W mojej subiektywnej ocenie - tak. Aczkolwiek na fabrycznych ustawieniach też było przyzwoicie.

W sumie to nie jest kwestia subiektywizmu. :) Generuje się w jakimś programie szary klin i powiększa o kilkaset procent - do tego stopnia żeby przejścia pomiędzy pojedynczymi poziomami szarości były wyraźnie widoczne. Wtedy przy wszystkich gainach ustawionych na 100% widać, że wszystkie sąsiadujące ze sobą szarości mają ten sam odcień. W momencie przycięcia któregokolwiek z gainów tak już nie jest i zawsze któreś poziomy szarości uciekają z odcieniem. No i pytanie czy po kalibracji ilość tych nieprawidłowych jest raczej mniejsza czy raczej większa.

domero
05-11-2010, 20:58
Rozumiem o co Ci chodzi. Ja po każdym profilowaniu wyświetlam sobie gradient (bez powiększania), rzeźnika i wzorzec Agfy. Moje poprzednie stwierdzenie było właśnie na podstawie wyświetlania gradientu.
Teraz patrząc na powiększenie widać odbarwienia (podobnie jak na rzeźniku), ale czy ich przybyło to już Ci nie powiem.

darzur
05-11-2010, 21:19
Rozumiem o co Ci chodzi. Ja po każdym profilowaniu wyświetlam sobie gradient (bez powiększania), rzeźnika i wzorzec Agfy. Moje poprzednie stwierdzenie było właśnie na podstawie wyświetlania gradientu.
Teraz patrząc na powiększenie widać odbarwienia (podobnie jak na rzeźniku), ale czy ich przybyło to już Ci nie powiem.

OK, dzięki. :) Zacząłem się poprostu zastanawiać czy ten monitor jest "kalibrowalny" tzn. czy kalibracja coś poprawia.

darzur
08-11-2010, 22:12
Panowie,

W związku z tym, że dopiero zacząłem się bawić w kalibrację monitora, pojawił się problem który nie bardzo wiem jak rozwiązać. Otóż staram się skalibrować S2243W do G2.2 i tutaj napotykam na schody. Generalnie chodzi o to, że monitor na ustawieniach fabrycznych wydaje się być dobrze zlinearyzowany i obrazy trikowe (mozaika 50/50 vs 76% szarości i inne również kolorowe) wyświetla bardzo ładnie. Kiedy skoryguję gammę do poziomu G2.2 za pomocą Spydera3 to obraz robi się zdecydowanie ciemniejszy i obrazy trikowe pokazują, że jest wręcz źle. Początkowo, bazując na powszechnej opinii, sądziłem że to Spyder ma takie błędy więc postanowiłem go sprawdzić. Okazało się jednak że liniowość Spydera w funkcji jasności jest wręcz wzorowa. Sprawdziłem to w ten sposób, że stworzyłem sobie cz.b. mozaiki 75%, 50%, 25% i 11% i odczyty z nich przyrównałem do odczytu 100% bieli. Średni błąd odczytu to 0.4% i rósł wraz ze wzrostem zaczernienia - Spyder czytał jaśniej niż wynika to z matematycznej proporcji, ale jest to spowodowane tym, że monitor posiada niezerową czerń. Wygląda więc na to, że Spyder(Argyll) koryguje do faktycznej matematycznej G2.2 która to przyjmuje że dla zerowego wejścia otrzymujemy również 0 na wyjściu(monitorze). W takiej sytuacji dla 50% szarości na wejściu jasność monitora korygowana jest do poziomu wynikającego z funkcji gamma (21,7% maksimum) i obrazy trikowe są silnie rozjechane. I teraz moje pytanie. Kalibrować do idealnej gammy, kalibrować do gammy przesuniętej o niezerową czerń monitora czy kalibrować tak aby obrazy trikowe wyglądały dobrze?

P.S. Z tymi obrazami trikowymi też jest taki problem, że do ich tworzenia wykorzystywana jest czerń monitora a więc też trochę kłamią. W zależności od poziomu czerni monitora mozaika 50/50 będzie bliższa lub dalsza połowie 100% bieli. Mam nadzieję, że zbytnio nie zagmatwałem. ;)

Czornyj
08-11-2010, 22:42
Taaa, śledziłem twoją dyskusję z Graeme'm ;)
Argyll ma dwa tryby kalibracji TRC - relatywną i absolutną. Myślę, że ewidentnie powinieneś wypróbować tą drugą.

darzur
09-11-2010, 07:28
Taaa, śledziłem twoją dyskusję z Graeme'm ;)
Ależ ten świat mały. :)

Argyll ma dwa tryby kalibracji TRC - relatywną i absolutną. Myślę, że ewidentnie powinieneś wypróbować tą drugą.
No i o to się właśnie rozchodzi, bo nie wiem która jest bliższa "prawdy prawdziwej". ;) Absolutna powoduje, że krzywa kalibracji nie trzyma się matematycznej G2.2 tylko jest przesunięta o punkt czerni. W efekcie 50% szarości jest jaśniejsze niż dla G2.2, ale relacje pomiędzy odcieniami odpowiadają mniej więcej wymaganej krzywej. Tak czy inaczej nawet w tym przypadku nie mogę dojść do ładu z Argyllem i tam gdzie powinien rozjaśnić to nadal przyciemnia...

DonAlberto
18-11-2010, 16:46
A ja z takim pytanie Eizo CG 243 - na razie podpinam do kalibracji (ColorNavigator 5.44) Eye One Display 2 - i standardowa kalibracja monitora jasność na 80 . Wyniki tak w skrócie, rzadko udaje mi się osiągnąć zapodane 80 cd/m2 - 75 - 76, minimalna jasność to 0,16 cd/m2, temperatura kolorów to 6535, robiłem też validację i tak wpływ na niektóre kolory, szczególnie niebieski był spory. Już w zasadzie zdecydowałem że będę miał Eye 1 Pro - wydaje mi się że nawet korzystając z Color Navigatora który ma zaimplementowane poprawki na kolorymetry nie jestem w stanie uzyskać prawidłowych parametrów.
Dlaczego zmienia się tak jasność, skoro zadana to 80. Zmieniłem kartę grafiki całkiem niedawno, na Nvidia Gforce - poprzednia była jakaś stara Ati. Raczej nie zakładam że coś z kartą - wytestowana, sprawdzona, podłączona poprzez DVI - system zainstalowany jako swieżynka na nowym dysku.

Tom01
18-11-2010, 17:11
Dlaczego zmienia się tak jasność, skoro zadana to 80.

Błąd wrodzony czujnika lub jego zaświetlanie przez boczne światło.

rafald
18-11-2010, 20:15
Wiatm,

Jaki kalibrator będzie lepszy do kalibracji EIXO FlexScan S2231W? Zastanawiałem się nad Spyder 3 elite i Eye 1 display 2.
Z góry dzięki za pomoc!

Tom01
18-11-2010, 20:17
Jaki kalibrator będzie lepszy do kalibracji EIXO FlexScan S2231W? Zastanawiałem się nad Spyder 3 elite i Eye 1 display 2.

Z tych dwóch żaden się nie nadaje.

Czornyj
18-11-2010, 20:25
...

Tom01
18-11-2010, 20:32
No tak... to miała być tajemnica.
Przynajmniej do czasu wyklarowania się koncepcji co to oprogramowanie będzie mogło robić i jakie czujniki wspierać.

Czornyj
18-11-2010, 20:36
No tak... to miała być tajemnica.
Przynajmniej do czasu wyklarowania się koncepcji co to oprogramowanie będzie mogło robić i jakie czujniki wspierać.

Nie ma problemu - wprawdzie na spotkaniu o tajemnicy wogóle nie było mowy, ale może faktycznie lepiej na razie wstrzymać się i poczekać na rozwój wypadków ;)

darzur
18-11-2010, 21:12
EIZO planuje w połowie przyszłego roku wprowadzić oprogramowanie umożliwiające sprzętową kalibrację monitorów serii S i SX.

Ciekawe rzeczy piszesz. Czy to znaczy, że w nowych S i SX chcą wprowadzić opcję sprzętowej kalibracji czy może soft ma się komunikować z obecnymi już w tej chwili na rynku S i SX?

Tom01
18-11-2010, 21:15
Ciekawe rzeczy piszesz. Czy to znaczy, że w nowych S i SX chcą wprowadzić opcję sprzętowej kalibracji czy może soft ma się komunikować z obecnymi już w tej chwili na rynku S i SX?

Nie od dziś wiadomo, że EIZO mają programowane sterowanie, tyle że poza fabryką nikt nie może tego zrobić. Nawet w monitorach SX, które mają identyczną elektronikę jak CG.

darzur
18-11-2010, 21:30
Nie od dziś wiadomo, że EIZO mają programowane sterowanie, tyle że poza fabryką nikt nie może tego zrobić. Nawet w monitorach SX, które mają identyczną elektronikę jak CG.

Rozumiem, ale szczerze wątpię aby w amatorskiej serii S dodali sprzętową kalibrację. To byłoby zbyt piękne..

Tom01
18-11-2010, 21:32
Rozumiem, ale szczerze wątpię aby w amatorskiej serii S dodali sprzętową kalibrację. To byłoby zbyt piękne..

Będzie wiadomo na wiosnę 2011. To będzie dobry rok. ;)

Czornyj
18-11-2010, 21:44

Zasadniczo istnieje oprogramowanie, które pozwala sterować gainem, więc musi to być realizowane przez bezpośredni dostęp do LUT - kwestia tylko zrobić profiler, który tą możliwość wykorzysta w pełni. 10-o bitowe, amatorskie P221W można bez problemu kalibrować sprzętowo, czemu więc miałoby się nie dać tego zrobić w S-kach?

Tom01
18-11-2010, 21:49
amatorskie P221W można bez problemu kalibrować sprzętowo

NEC zarzeka się, że nie wprowadzi oprogramowania do kalibracji na rynek europejski, ale niedługo może się okazać że ponownie zadziała przysłowie "nigdy nie mów nigdy".

darzur
18-11-2010, 21:56
Zasadniczo istnieje oprogramowanie, które pozwala sterować gainem, więc musi to być realizowane przez bezpośredni dostęp do LUT - kwestia tylko zrobić profiler, który tą możliwość wykorzysta w pełni. 10-o bitowe, amatorskie P221W można bez problemu kalibrować sprzętowo, czemu więc miałoby się nie dać tego zrobić w S-kach?

Nie twierdzę że sprzętowo niemożliwe, bo to zapewne nawet dość łatwe. Wydaje mi się tylko, że sprzętową kalibrację zostawią dla najdroższej serii CG. Z drugiej strony patrząc na P221W - kto wie. :) Ja byłbym z takiego obrotu rzeczy zadowolony, chociaż S2243 nawet skalibrowany w LUT karty jak na moje potrzeby jest super. Tylko mi się coś w W7 krzaczy więc gdyby LUT był ustawiony w monitorze to byłoby łatwiej.

Czornyj
18-11-2010, 22:02
NEC zarzeka się, że nie wprowadzi oprogramowania do kalibracji na rynek europejski, ale niedługo może się okazać że ponownie zadziała przysłowie "nigdy nie mów nigdy".

Technicznie, to już P221W został nagle cichcem zaczął się sprzętowo kalibrować, więc teraz może się okazać, że reszta Multisynców również ulegnie magicznej transformacji.
Co arcyciekawe - o ile europejskie panele PA za cholerę nie dają się skalibrować basICColorem bez przeistoczenia ich w Spectrę, o tyle amerykańskie dogadują się z basICColorem bez zająknięcia, mimo że wcale nie zgłaszają się jako SV... Jestem więc pewien, że wszystko to jest wyłącznie przyblokowane w oprogramowanie profilera, więc ew. zmiana tego stanu rzeczy jest zapewne kwestią przepisania kilku linijek kodu przez Karla Kocha...

Wydaje mi się tylko, że sprzętową kalibrację zostawią dla najdroższej serii CG.

Pełną, sprzętową kalibrację z wszelkimi szykanami i przy użyciu dowolnego sensora prawdopodobnie zostawia tylko w CG, natomiast S i SX najprawdopodobniej będą miały nieco ograniczoną, sprzętową kalibrację, być może jedynie przy użyciu EasyPIXa.

Tom01
18-11-2010, 22:38
Pełną, sprzętową kalibrację z wszelkimi szykanami i przy użyciu dowolnego sensora prawdopodobnie zostawia tylko w CG, natomiast S i SX najprawdopodobniej będą miały nieco ograniczoną, sprzętową kalibrację

Pamięta Pan serię EIZO CE? Że tak powiem, podwaliny są.

Czornyj
18-11-2010, 22:52
Pamięta Pan serię EIZO CE? Że tak powiem, podwaliny są.

Tak, też sobie pomyślałem o nieco przyciętym Color Navigatorze serii CE. Starczy ograniczyć możliwość swobodnego definiowania celu kalibracji, analogicznie jak ma to miejsce w profilerach Spydera i X-Rite'a, a do tego genialnym posunięciem byłoby ograniczenie wspieranych sensorów do EasyPIX-a.

Profesjonaliści cierpiący na arachnofobię i pragnący kalibrować wyświetlacz do dziwnych TRC i dłubiący przy bkpt i wtpt pozostaną przy serii ColorEdge i lepszej jakości sensorach, dentyści i tak kupią to, co akurat będzie najdroższe, więc tego typu rozwiązanie nie grozi zbyt wielką kanibalizacją sprzedaży.

Natomiast amatorzy będą uszczęśliwieni mając dostęp do przystępnej cenowo i całkowicie zautomatyzowanej kalibracji.

Tom01
18-11-2010, 22:56
genialnym posunięciem byłoby ograniczenie wspieranych sensorów do EasyPIX-a.

Z punktu widzenia dystrybucji nie bardzo, bo ograniczy to obrót lepszymi czujnikami. Z punktu widzenia odbiorców też niespecjalnie, bo dołączony czujnik spowoduje stan mniej lub bardziej prowizoryczny.

PS. Jak wrażenia po spotkaniu?

Czornyj
18-11-2010, 23:20
Z punktu widzenia dystrybucji nie bardzo, bo ograniczy to obrót lepszymi czujnikami. Z punktu widzenia odbiorców też niespecjalnie, bo dołączony czujnik spowoduje stan mniej lub bardziej prowizoryczny.

PS. Jak wrażenia po spotkaniu?

Na pewno zrobią do niego macierze korekcyjne, więc przy odrobinie szczęścia - jeśli trafi się w miarę dobry pajęczak - są szanse, że będzie to przez pewien czas działać jako-tako. Ale gdyby oprogramowanie wspierało jeszcze inne popularne kalibratory, to też wcale bym się nie pogniewał...

Na spotkaniu było bardzo sympatycznie - wprawdzie brakło czasu by swobodniej pogadać, a prelekcje siłą rzeczy dotyczyły podstawowych zagadnień, ale i tak kilku interesujących rzeczy się dowiedziałem, pooglądałem sobie zdezintegrowane CG243W (ciekawostka, że między warstwami dyfuzora podświetlenia jest filtr dolnoprzepustowy)...

domero
22-11-2010, 21:02
Pytanie trochę z innej beczki:
Jakim softem (darmowy/trial) działającym pod Win7 x64, mogę przy pomocy i1Pro zmierzyć jasność w różnych częściach panelu LCD?

-edit-

Argyll da radę?

Czornyj
22-11-2010, 21:07
Measure Tool z ProfileMakera działa bez dongla, można tam obmierzyć odchyłki jasności i barwy.

DonAlberto
22-11-2010, 22:59
A ja w końcu po namowach Czornyja i Toma01 zainwestowałem w spektrofotometr - przypominam poprzednio miałem Eye One Display2 i wszystko było dobrze do czasu aż kupiłem monitor szerokogamutowy - tylko że trochę lepszy bo Eizo CG 243 - monitor ze sprzętową kalibracją. Parę razy zadawałem nawet pytanie dlaczego wyświetla źle barwy we wszystkich programach innych niż Photoshop itp. No i generalnie odpowiedz Toma01 była taka, że są błędy kolorymetru itp i poprawi się wszystko jak użyje spektrofotometru. No i teraz moje doświadczenia - Eye 1 Pro podpięty pod Eizo CG243 i po paru minutach obraz jest cacy - tylko że na moje oko jest prawie taki sam jak po kalibracji Eye On Display 2 - wiadomo kolorymetr posiada błąd który jest w jakimś stopniu korygowany przez oprogramowanie Color Navigator. Jedno co się poprawiło to po profilowaniu w końcu ACDSee wyświetla takie same barwy jak Photoshop - po podpięciu profilu monitora (profil stworzony przez Eye1Pro - poprzedni to był standardowy srgb albo profil monitora stworzony przez kolorymetr Eye One Display2 ). Czyli jedna sprawa załatwiona - bardzo wkurzało mnie że zdjęcia w przeglądarce są inne niż w photoshopie - a przecież nie będę PS przeglądał setek zdjęć.
Kalibrowałem też monitor laptopa - jakaś zwykła 17 w samsungu - taka tandeta ale do netu i przeglądania zdjęć dla zabawy nadaje się wyśmienicie.
Poniżej porównanie dwóch kalibracji - 1 to spektrofotometr 2 to kolorymetr

źródło (http://www.fotografia.pulawy.pl/rozne/Kal1.jpg)

źródło (http://www.fotografia.pulawy.pl/rozne/Kal2.jpg)
Trudno wyciągnąć z tego wnioski - przynajmniej mnie bo nie znam się tak na kalibracji jak forumowi guru - tym bardziej że zmieniłem w trakcje jasność i powinienem wyniki powtórzyć ale wg mnie potwierdza się - to co mówili Tom01 i Czornyj - do standardowego monitora Eye One Display 2 nadaje się znakomicie.
Kalibrowałem też - choć może źle się wyraziłem - raczej profilowałem laptopa z podświetlaniem LED - i tu nie mogę się wypowiedzieć do końca bo te gówno które posiadam ma kartę grafiki Intel 4500 HD - niby się kalibruje, niby profil jest podpięty a co jakiś czas go sobie wyłącza przełącza itp - oczywiście pod Win 7 bo pod XP działało nawet jako tako.
Podsumowując zabawa przednia ale aby móc coś więcej powiedzieć powinienem potestować więcej monitorów i to różnych - spróbuje jeszcze zrobić porównanie kalibracji Eizo CG 243 nie poprzez Color Navigatora tylko Eye One Match - ciekaw jestem jaka będzie różnica w temperaturze kolorów mierzonej kolorymetrem i spektrofotometrem.

darzur
23-11-2010, 09:21
Parę razy zadawałem nawet pytanie dlaczego wyświetla źle barwy we wszystkich programach innych niż Photoshop itp. No i generalnie odpowiedz Toma01 była taka, że są błędy kolorymetru itp i poprawi się wszystko jak użyje spektrofotometru.Coś mi się tu kupy nie trzyma. Skoro jednak w PS wyświetlał prawidłowo to znaczy, że coś było nie tak z ustawieniami zarządzania barwą w systemie a nie z profilem czy kalibracją. Samo zastosowanie spektro przecież nie spowodowało, że nagle inne programy zaczęły być zgodne ze shopem.

No i teraz moje doświadczenia - Eye 1 Pro podpięty pod Eizo CG243 i po paru minutach obraz jest cacy - tylko że na moje oko jest prawie taki sam jak po kalibracji Eye On Display 2 - wiadomo kolorymetr posiada błąd który jest w jakimś stopniu korygowany przez oprogramowanie Color Navigator. Jedno co się poprawiło to po profilowaniu w końcu ACDSee wyświetla takie same barwy jak Photoshop - po podpięciu profilu monitora (profil stworzony przez Eye1Pro - poprzedni to był standardowy srgb albo profil monitora stworzony przez kolorymetr Eye One Display2 ). Czyli jedna sprawa załatwiona - bardzo wkurzało mnie że zdjęcia w przeglądarce są inne niż w photoshopie - a przecież nie będę PS przeglądał setek zdjęć.To dziwne. Bo z moich doświadczeń (wprawdzie krótkich) wynika, że niezależnie od tego czy profil jest skopany czy nie to PS wyświetla barwy tak samo jak inne aplikacje obsługujące CM.

Oczywiście nie kwestionuję tego, że i1Pro jest lepszy od i1D - to jest bezdyskusyjne. Widzę tylko pewną niekonsekwencję w tym co napisałeś powyżej. Jeżeli będziesz miał ochotę się pobawić, to możesz spróbować użyć Argylla, stworzyć macierz korekcyjną dla kombinacji Eizo/i1D i skalibrować Eizo Argyllem przy użyciu tej macierzy. Nie skalibrujesz monitora Argyllem sprzętowo, ale możesz skalibrować go programowo (LUT karty) i porównać kalibracje i1Pro vs i1D z macierzą. Wtedy będzie widać czy kolorymetr nadaje się do szerokiego gamutu czy nie. Ja niedługo dostanę na chwilę ColorMunki więc też sobie takie testy przeprowadzę.

DonAlberto
23-11-2010, 11:15
powiedzmy że na Agrylla przyjdzie czas jeszcze - na razie to dopiero raczkuje - jak to było z ACDSee - wcześniej zawsze miałem barwy przejaskrawione - obojętnie czy podpiąłem w nim SRGB czy AdobeRGB czy profil monitora - teraz po podpięciu profilu monitora mam w końcu tak samo jak w PS, jakich innych programów do tego używałem - FAST STONE, XnView, IfranView i zawsze miałem barwy skopane - teraz mam dobrze - no cóż cuda się zdarzają.
Dziś rano próbowałem się bawić kalibracją (programową oczywiście) moim Eizo CG 243 - skorzystałem z Eye One Match - podpiąłem najpierw kolorymetr Eye One Display2 ustawiłem wszystko czyli standardowy target jasność 80 cd/m2, 6500 K zrobiłem profil.
Następnie podłączyłem Eye 1 Pro i ta sama procedura - z tym że w miejscu ustawianie temperatury barwowej tam gdzie kilkanaście minut wcześniej było ustawione 6500 za pomocą kolorymetru, Eye 1 pro zmierzył i pokazał 7100 K - 7200 K

Czyli rożnica to 600 K - największy błąd był w kanale niebieskim.

darzur
23-11-2010, 12:21
powiedzmy że na Agrylla przyjdzie czas jeszcze - na razie to dopiero raczkuje - jak to było z ACDSee - wcześniej zawsze miałem barwy przejaskrawione - obojętnie czy podpiąłem w nim SRGB czy AdobeRGB czy profil monitora - teraz po podpięciu profilu monitora mam w końcu tak samo jak w PS, jakich innych programów do tego używałem - FAST STONE, XnView, IfranView i zawsze miałem barwy skopane - teraz mam dobrze - no cóż cuda się zdarzają.Nie wiem jak to wyjaśnić - najprawdopodobniej nie miałeś poprostu w systemie zapiętego profilu monitora zwłaszcza że piszesz o podpinaniu profilu do ACDsee. Tyle że w takiej sytuacji PS też powinien mieć rozjazdy. A może twoje EIZO jest w stanie dobrze symulować przestrzeń sRGB i tak je skalibrowałeś. W takiej sytuacji (po zawężeniu gamutu monitora do sRGB) nawet aplikacje bez zarządzania barwą będą większość materiału wyświetlały jak PS. Cuda się nie zdarzają - zazwyczaj gdzieś tkwi jakiś błąd.
A może po prostu ja mam jakieś ewidentne braki wiedzy - wydaje mi się jednak że wszystkie aplikacje korzystające z CM wyświetlają dany plik bardzo podobnie niezależnie od tego czy profil monitora będzie idealny czy totalnie skopany.

Dziś rano próbowałem się bawić kalibracją (programową oczywiście) moim Eizo CG 243 - skorzystałem z Eye One Match - podpiąłem najpierw kolorymetr Eye One Display2 ustawiłem wszystko czyli standardowy target jasność 80 cd/m2, 6500 K zrobiłem profil.
Następnie podłączyłem Eye 1 Pro i ta sama procedura - z tym że w miejscu ustawianie temperatury barwowej tam gdzie kilkanaście minut wcześniej było ustawione 6500 za pomocą kolorymetru, Eye 1 pro zmierzył i pokazał 7100 K - 7200 K Czyli rożnica to 600 K - największy błąd był w kanale niebieskim.
To jest właśnie błąd kolorymetru mierzącego monitor WG. I właśnie tutaj widzę zastosowanie Argyllowej dla matrycy korekcyjnej.

ada_zo
24-11-2010, 01:30
Witam Wszystkich na forum. Mam pytanie dotyczące kalibracji Eizo 2462W za pomocą ColorMunki Photo. Znalazłam opinie, że nie da się go skalibrować za pomocą oprogramowania dostarczonego przez producenta. Czy ktoś mógłby przybliżyć temat w czym rzecz? Czy istnieje jakiś wątek/forum dotyczące kalibracji za pomocą argyll'a?

Tom01
24-11-2010, 01:32
Witam Wszystkich na forum. Mam pytanie dotyczące kalibracji Eizo 2462W za pomocą ColorMunki Photo. Znalazłam opinie, że nie da się go skalibrować za pomocą oprogramowania dostarczonego przez producenta. Czy ktoś mógłby przybliżyć temat w czym rzecz? Czy istnieje jakiś wątek/forum dotyczące kalibracji za pomocą argyll'a?

Nie ma takiego wątku poza tym. Proszę pytać na bieżąco w razie problemów. Ktoś zawsze pomoże.

ada_zo
24-11-2010, 16:57
W takim razie pytanie brzmi czy za pomocą seryjnego oprogramowania dołączanego do ColorMunki photo skalibruję szerokogamutowe Eizo 2462W, które niestety nie posiada możliwości kalibracji sprzętowej. Gdzieś spotkałam się z informacją, że nie da się tego zrobić należycie. Jeśli tak jest to A) z czego to wynika B) jakie rozwiązanie proponujecie. To samo pytanie dotyczy kalibracji 24"iMaca

Tom01
24-11-2010, 17:10
W takim razie pytanie brzmi czy za pomocą seryjnego oprogramowania dołączanego do ColorMunki photo skalibruję szerokogamutowe Eizo 2462W,

Nie. Moduł monitorowy ColorMunki jest tak denny że traktuje wszystkie monitory jak laptopy i całą korekcję wali w kartę graficzną zamiast wyregulować monitor.

e..storm
24-11-2010, 17:18
Witam, ja również chciałem dołączyć się do pytania, a mianowicie jak skalibrować szerokogamutowego eizo SX 2262 za pomocą CM photo?

Tom01
24-11-2010, 17:22
Witam, ja również chciałem dołączyć się do pytania, a mianowicie jak skalibrować szerokogamutowego eizo SX 2262 za pomocą CM photo?

Następujące alternatywy:
- basICColor Display4
- ArgyllCMS
- poczekać do wiosny na program od EIZO

High_Noise
24-11-2010, 21:02

poprosze o wiecej informacji nt. tego programu.

Tom01
24-11-2010, 21:04
poprosze o wiecej informacji nt. tego programu.

Będzie na wiosnę. Na razie wiadomo tyle, że będzie sprzętowo ingerował w LUT monitora.

ada_zo
24-11-2010, 23:15
Następujące alternatywy:
- basICColor Display4
- ArgyllCMS

Do wiosny trochę daleko, a i temat w 100% pewny nie jest. Załóżmy, że chcę spróbować powalczyć z argyll'em - korzystacie z konsoli czy DispcalGUI? Wątek argylla'a pojawia się dość często jako alternatywny program dla często nie najszczęśliwszych softów seryjnych do wielu urządzeń kalibrujących przy jednoczesnym stwierdzeniu, że kalibracja za jego pomocą jest prosta jak konstrukcja promu kosmicznego. Czy ogólnie jest ktoś, kto mógłby spróbować z grubsza przeprowadzić średnio oblatanego użytkownika przez temat kalibracji argyll'em, czy jest to już wiedza tajemna;) Domyślam się, że nie tylko ja byłabym uszczęśliwiona takim wątkiem.

marcz
25-11-2010, 00:15
Domyślam się, że nie tylko ja byłabym uszczęśliwiona takim wątkiem
Ja też, ja też, ja też! Może zorganizowalibyśmy jakieś mini-szkolenie gdzieś czy cuś? :)

KEYZOR
25-11-2010, 01:27
Agryll jest dosc skomplikowany nie mowie ze sie nie da, ale warto nabyc basICColor Display4 (teraz na dniach powinna byc wersja 5) bo to kawal dobrej niemieckiej technologi, w duzo bardziej przystepnej formie niz Agryll.

darzur
25-11-2010, 07:17
Argyll nie jest trudny, ale trzeba załapać o co w nim chodzi (przynajmniej w zakresie kalibracji/profilowania monitora). Proponuję poczytać:

http://www.argyllcms.com/doc/Scenarios.html
http://hoech.net/dispcalGUI/
http://www.marcelpatek.com/argyll.html

marcz
25-11-2010, 11:49
warto nabyc basICColor Display4 (teraz na dniach powinna byc wersja 5)

Gdzieś czytałem, że 4 nie obsługuje Colormunki Photo, mam nadzieję, że 5 już będzie. Poza tym, czy wiecie gdzie można kupić basICColor z polskie dystrybucji oraz czy licencja przewiduje wykorzystanie do kalibracji usługowej?

Czornyj
25-11-2010, 11:59
Gdzieś czytałem, że 4 nie obsługuje Colormunki Photo

Obsługuje, obsługuje.

marcz
25-11-2010, 12:04
Obsługuje, obsługuje.

Może podpowiesz jeszcze jak przedstawia się sprawa z zakupem w Polsce (google nie pomogło), kosztu i używania do kalibracji na wielu stanowiskach zgodnie z licencją?

Czornyj
25-11-2010, 12:06
Może podpowiesz jeszcze jak przedstawia się sprawa z zakupem w Polsce (google nie pomogło), kosztu i używania do kalibracji na wielu stanowiskach zgodnie z licencją?

Każde dodatkowe stanowisko to bodaj 50E, w Polsce nie ma dystrybutora basICColor.

marcz
25-11-2010, 12:12
Każde dodatkowe stanowisko to bodaj 50E, w Polsce nie ma dystrybutora basICColor.

Czyli potwierdziły się moje przypuszczenia. To ja już wolę pomęczyć się z Agryll'em :)

darzur
25-11-2010, 13:11
Czyli potwierdziły się moje przypuszczenia. To ja już wolę pomęczyć się z Agryll'em :)

Ale Argyll używany z DispcalGUI wcale nie jest męczący bardziej niż inne. Prawdopodobnie ma sporo więcej możliwych ustawień, ale kiedy się już opanuje co za co odpowiada to kalibracja przebiega szybko i bezboleśnie.

darzur
26-11-2010, 15:12
No to jestem po kalibracji Spydera3 z użyciem spektro. Co najbardziej rzuciło się w oczy to czas. Pełna kalibracja Argyllem i Spyderem zajmuje ponad godzinę podczas gdy ColorMunki zrobił to w niecałe 10 minut. Błąd Spydera na moim monitorze wynosi ok. 430k i 6dE ale po stworzeniu macierzy korekcyjnej pokazuje dokładnie to samo co CM. Kalibracja Spyderem i następnie walidacja przy użyciu CM daje praktycznie takie same błędy jak kalibracja i walidacja przeprowadzone tylko CM - średnia odchyłka 0.6dE, maks 1.5dE. Podsumowując moim zdaniem Spyder3 nadaje się do kalibracji WG tak samo dobrze jak spektro pod warunkiem, że sam jest skalibrowany. Nie wiem oczywiście jak jego parametry będą zmieniały się w czasie, ale to pozostawiam do weryfikacji za ok. rok. :)

Okazuje się, że S2243W mógłby się obejść bez kalibracji. Stworzony profil macierzowy w zasadzie pokrywa się z profilem fabrycznym, jest tylko troszkę szerszy. Zafarbów w szarościach po ustawieniu punktu bieli do D65 usunąć się nie dało. Być może to jeszcze mój brak wiedzy chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że ideału nie da się uzyskać na tym monitorze. Po przycięciu kanałów do 100, 94, 98 8-bitowa matryca musi się gdzieś rozjechać. Być może kiedy pojawi się soft EIZO do kalibracji sprzętowej (o ile się pojawi) uda się trochę poprawić sytuację chociaż na wiele nie liczę - matryca pozostanie ta sama.

KEYZOR
26-11-2010, 17:49
Jak to jest z tym basICC, co znaczy kazde kolejne stanowiska? Jesli bede mial go na laptopie to moge przeciez z kalibrowac kazdy monitor ktory podepne i wypluje profil??
Licencja oznacza tyle ze jesli chcialbym uzywac go na dwoch komputerach to musze miec 2 licencje?

Czornyj
26-11-2010, 17:53
tak

KEYZOR
26-11-2010, 18:02
No czyli ok, i nie ma zadnych dzikich loaderow profili ktore uniemozliwiaja uzycie profilu na innym komputerze niz na tym, na ktorym zostaly stworzone??

darzur
26-11-2010, 18:06
No czyli ok, i nie ma zadnych dzikich loaderow profili ktore uniemozliwiaja uzycie profilu na innym komputerze niz na tym, na ktorym zostaly stworzone??

Profil jest profilem i może być użyty na każdym kompie. Jeżeli zawiera vcgt to kalibracja może być załadowana dowolnym loaderem.

Tom01
26-11-2010, 19:12

Loader można zdobyć, problem licencyjny jest z użyciem profilera na innych stanowiskach.

KEYZOR
27-11-2010, 00:36
Profil jest profilem i może być użyty na każdym kompie. Jeżeli zawiera vcgt to kalibracja może być załadowana dowolnym loaderem.

Niekoniecznie tak jest. Lafot z tego co pamietam tak nie dzialal.

Pytanie jest takie czy jesli mam basICC na laptopie to moge kalibrowac rozne moniotry. Oprogramowanie znajduje sie caly czas na jednej jednostce zmieniaja sie tylko monitory?? Potem profil laduje z monitorem na innej jednostce.

Tom01
27-11-2010, 01:22
Pytanie jest takie czy jesli mam basICC na laptopie to moge kalibrowac rozne moniotry. Oprogramowanie znajduje sie caly czas na jednej jednostce zmieniaja sie tylko monitory?? Potem profil laduje z monitorem na innej jednostce.

Technicznie można, licencyjnie niekoniecznie.

darzur
27-11-2010, 07:33
Niekoniecznie tak jest. Lafot z tego co pamietam tak nie dzialal.

Trochę to dziwne. To tak jakby dokumenty stworzone wordem można było odczytywać tylko na kompie na którym je napisano. Nie kwestionuję oczywiście tego co napisałeś powyżej, bo nie znam Lafota, ale brzmi to absurdalnie.

KEYZOR
27-11-2010, 13:37
Ok dzieki za info musze sie wiec wczytac w licencje. Podejrzewam ze nie mozna go uzywac do komercyjnego robienia profili.

Ja wlasnie kiedys interesowalem sie lafote'm i czytalem ze wlasnie tak "dziko" to dziala i przestalem sie nim interesowac ;p.

Tok'Ra
08-12-2010, 01:24
Znajomy ma kalibrator marki Lafot z licencją na kilka monitorów. Obawia się utraty jednej z licencji na monitor w przypadku wypożyczenia sprzętu. Czy sam kalibrator bez licencjonowanego softu da się uruchomić pod innym, np. pod Calibrillą? ( http://tinyurl.com/2abp8et )

Tom01
08-12-2010, 03:12
Czy sam kalibrator bez licencjonowanego softu da się uruchomić pod innym, np. pod Calibrillą?

Nie da się.
PS. Licznik licencji Lafota można bezpłatnie skasować.

Tok'Ra
08-12-2010, 22:27
Nie da się.

W sensie pozytywnym czy negatywnym dla właściciela? ;-) Jakaś wskazówka?
Bo z dziwnymi licencjami różnie bywało, niekoniecznie do kalibratorów - pamiętam różne takie, np. na dyskietkach "żetony" trzeba było zdejmować, a jak się nie zdjęło... ;-) - więc nic mnie nie jest w stanie zdziwić. A nie chciałbym narobić problemów.

Mam też pytanie odnośnie kalibracji starszego Eye-One Display 2. Badając kwestię kalibracji, pożyczyłem taki starszy kalibrator i jak w trybie easy wykres jest w miarę liniowy, ale mam wrażenie że kolorystycznie jest gorzej - coś jak sinusy-cosinusy na przekątnej ;-), to przy kalibracji dokładnej jest to już kosmiczna loteria i rozjazd - kalibruję NEC P221W, i rezultat kolorystyczny jest już wtedy tragiczny. Czy ktoś w Polsce potrafiłby to przywrócić do używania? Ma ktoś może serwisówkę do tego? ;-)

Czy ktoś mógłby się podzielić swoimi profilami icc od Nec P221W z określeniem poziomu jaskrawości przy których były zdejmowane? Chciałbym poeksperymentować, jak się obrazy wzorcowe zmieniają przy takich różnych profilach, licząc na powtarzalność produkcji NEC'a ;-).
W sumie dzięki za pomoc - to forum jest Wielkie - tona wspaniałych informacji!!!

Tom01
08-12-2010, 22:30
kalibruję NEC P221W

No i wszystko jasne. W ogóle źle Pan się do tego zabiera. Do tego monitora potrzeba oprogramowanie NEC'a i spektrofotometr. Lafotem i I1 Display Pan go tylko rozreguluje.

licząc na powtarzalność produkcji NEC'a

Dobry żart...

marszull
08-12-2010, 22:54

Cos wiecej w tym temacie?

Tok'Ra
09-12-2010, 23:23
No i wszystko jasne. W ogóle źle Pan się do tego zabiera. Do tego monitora potrzeba oprogramowanie NEC'a i spektrofotometr. Lafotem i I1 Display Pan go tylko rozreguluje.

Hmm... ludzie kalibrują zwykłe monitory. Tu - II gatunek z produkcji NEC'a, czyli P221W, jest nie do poprawienia amatorskim kalibratorem? Dużo czytałem Pana wypowiedzi na forum, i nauczyłem się je szanować i traktować już jako pewnik, za wskazówki jestem niezmiernie wdzięczny.
Powyższe zdanie jednak trochę mnie zdziwiło.
Chciałbym się tylko upewnić - monitor fabryczny P221W, na PVA, o parametrach niby lepszych od tańszej konkurencji na TN, (nie)ustawiany w fabryce. Odwzorowanie zdjęć bardzo sobie chwalę, plansze testowe czytelne.

Czy to oznacza, że kalibrowaniem Lafotem pogorszę stan fabryczny, bo fabryczny stan jest lepszy od wyników z amatorskiej kalibracji?
Byłoby pięknie - bo z obrazu zdjęć jestem zadowolony, więc fakt że nic nie poprawię, pozwoli odpuścić sobie doktorat z kalibracji ;-)
Poproszę również o podpowiedź w kwestii zerowania licencji w tym Lafocie - czy chodziło o spsucie licencji?
Na Pana stronie MVA są dwa profile do tego NEC'a. Fabryczny - w pliku tym pustawo, a w dodatkowym też mało bajtów. Są to tylko "zaślepki", czy po prostu mało jest do poprawiania w tych monitorach?

Ostatnie pytanie - mam bardzo subiektywne wrażenie, które znika gdy patrzę jednym okiem;-), że lewa część ekranu idzie nieznacznie delikatnie w zieleń - jakby mi klient to powiedział, to bym mu powiedział że się czepia;-).
To moja wada wzroku, czy sławna "jakość" matryc w NEC'ach - czy może rzecz do skorygowania?

Tom01
09-12-2010, 23:34
więc fakt że nic nie poprawię, pozwoli odpuścić sobie doktorat z kalibracji ;-)

Dokładnie tak. Jeśli zechce Pan coś poprawić trzeba użyć adekwatnych narzędzi.

Poproszę również o podpowiedź w kwestii zerowania licencji w tym Lafocie - czy chodziło o spsucie licencji?

To nie spsucie, tylko w e-promie urządzenia jest zapamiętywanych ile różnych stanowisk było kalibrowanych. Lafot sprzedawał to pakietami 10, 20, 30. Jeśli licznik licencji się zapełni, dzwoni się do Lafota podaje kod z oprogramowania i producent podaje kod kasujący licznik.

Na Pana stronie MVA są dwa profile do tego NEC'a. Fabryczny - w pliku tym pustawo, a w dodatkowym też mało bajtów. Są to tylko "zaślepki", czy po prostu mało jest do poprawiania w tych monitorach?

Poprawia się w monitorze a nie w karcie, stąd profile nie zawierają korekcji wgrywanej do karty graficznej.

Ostatnie pytanie - mam bardzo subiektywne wrażenie, które znika gdy patrzę jednym okiem;-), że lewa część ekranu idzie nieznacznie delikatnie w zieleń - jakby mi klient to powiedział, to bym mu powiedział że się czepia;-). To moja wada wzroku, czy sławna "jakość" matryc w NEC'ach

To sławna "powtarzalność" NEC'a plus niedoskonała charakterystyka kątowa i szerokogamutowy panel. Może Pan zrobić test i odwrócić ekran "do góry kołami". Jeśli kolory narożników zmienią się miejscami, ma Pan pierwszy przypadek. Jeśli umiejscowienie defektów się nie zmieni to drugi i trzeci.

Ratel
10-12-2010, 15:25
Witam,

Mam prosbe/pytanie - prosze o pomoc:)
Czy i1Display LT / i1Display 2, bede mogl skalibrowac monitor HP w2207 ?
Z tego, co sie zorientowalem, to chyba kazdy monitor mozna wyregulowac, ale nie wiem jak z efektami przy uzyciu powyzszego uzrzadzenia;)

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Jarek

Ratel
10-12-2010, 23:51
Albo inaczej.....moze zle zadalem pytanie.
Czy jest sens uzywania tego kalibratora do tego monitora?
Czy to w ogole cos da, czy sobie darowac?

Pozdrawiam,
Jarek

Tom01
11-12-2010, 15:26
Czy to w ogole cos da, czy sobie darowac?

Coś da, kwestia na ile to "coś" będzie zbieżne z Pana oczekiwaniami. Nie czarujmy się, ani monitor nie jest cudem techniki, ani przyrząd a kalibracja cudów nie czyni.

Ratel
12-12-2010, 01:58
Dziekuje bardzo za informacje. Liczylem na Panska odpowiedz:)
Hmmm......poglowkuje troche, bo mam okazje nabyc go za 80zl.

Pozdrawiam,
Jarek

Tom01
12-12-2010, 02:03
bo mam okazje nabyc go za 80zl.

Za tyle to można go kupić i sprzedać z dobrą przebitką na Allegro. O ile sprawny. ;)

darzur
12-12-2010, 08:44
Dziekuje bardzo za informacje. Liczylem na Panska odpowiedz:)
Hmmm......poglowkuje troche, bo mam okazje nabyc go za 80zl.
Pozdrawiam,
Jarek

Jeżeli masz możliwość kupić tak tanio to bierz i się nie zastanawiaj. Później z pomocą Argylla i wypożyczonego spektrofotometru stworzysz sobie macierz korekcyjną i będziesz miał sprzęt pierwsza klasa. :)

Mr. Rain
19-12-2010, 16:29
To moj pierwszy post na tym forum - dlatego witam Was serdecznie!

Chcialem sie dowiedziec czym najlepiej skalibrowac NEC P221w. Co myslicie o wspolpracy Pantone Huey Pro z tym monitorem?

Tom01
21-12-2010, 22:09
Chcialem sie dowiedziec czym najlepiej skalibrowac NEC P221w. Co myslicie o wspolpracy Pantone Huey Pro z tym monitorem?

Pisano to na forum milion pięćset tysięcy razy: NEC Spectrawiev II + ColorMunki Photo.

HSM
29-12-2010, 23:39
Witam po ponad rocznej przerwie w śledzeniu zycia na forum...

Przebrnąłem przez 72 strony wątku o kalibratorach i powiem szczerze, że nie mam nawet pewności, czy choć zbliżam się do "wiedzy tajemnej". W mej skołatanej głowie po lekturze urodziły się pytania:

1. Jak rozumiem z dostępnych (finansowo) dla amatora urządzeń do profilowania/kalibracji wybierać można między kolorymetrami (niepolecane spydery, produkty xRite'a czy niesprecyzowana reszta) a spektrofotometrem - jeden w miarę przystępny model - ColorMunki. Chodzi mi właśnie o kolorymetry xRite'a. Powszechnie panuje opinia, że urządzenie występujące w produktach takich jak:
-Eye One Display LT
-Eye One Display 2
-ColorMunki Create (tak przynajmniej wynika z wyglądu)
-zestawy "brandowane" przez producentów monitorów
jest dokładnie takie samo - różnice występują jedynie w oprogramowaniu i ewentualnej naklejce na kolorymetrze. Ale czy na pewno? Moje wątpliwości pojawiły się po dokładnym przyjrzeniu się produktom takim jak Nec MDSVSENSOR2 (dołączany do zestawu SpectraView II) czy LaCie blue eye pro. Na stronach Lacie i Neca można przeczytać, że "brandowane" przez nich kolorymetry są specjalnie przygotowane do pracy z firmowymi monitorami. Nec wyraźnie zaznacza: colorimeter features factory custom calibration for improved color accuracy for NEC wide gamut displays. To zresztą ma sens - do kalibracji współczesnych wynalazków kolorymetry nie za bardzo się nadają. Stąd całkiem do rzeczy była by specjalna wersja sprzętowa (właśnie sprzętowa czy tylko programowa) kolorymetru. Tak więc sprzęt jest ten sam, czy może niekoniecznie?

2. Następne pytanie wiąże się z poprzednim. Wśród polecanych kolorymetrów w tym wątku znalazł się DTP94 niedostępny już bezpośrednio od xRite'a, ale sprzedawany dalej przez Quato w zestawach z iColor Display. Czy ten kolotymetr jest taki sam jak oryginalny produkt od xRite'a, czy może z wymienionych we wcześniejszym pytaniu powodów wprowadzono doń jakieś zmiany, które w zasadzie czynia go bezużytecznym poza konkretnymi, wąskimi zastosowaniami?

3. Jeżeli kolorymetry z różnych zestawów są identyczne, to czy można je stosować wymiennie w z różnym oprogramowaniem? Podejrzewam, że w przypadku oprogramowania "niezależnego" - niefirmowego nie będzie problemu. Darmowy Argyll czy płatny BasICColor Display zapewne działa tak samo - bez wzgledu na użyty kolorymetr - czy to będzie Eye One z zestawu LT, zestawu Display 2, firmowany przez Lacie, czy "brandowany" przez Quato DTP94. Pozostaje pytanie co z oprogramowaniem firmowym? Czy powiedzmy Eye One z zestawu LT zadziała z oprogramowaniem i1Match z zestawu Display 2.

4. Jaka jest przydatność ColorMunki w profilowaniu monitorów CRT (bo rozumiem, że monitory kineskopowe nie mogą być kalibrowane sprzętowo - kalibracja jest dostępna jedynie od strony samej karty graficznej)? Pytanie nie jest bezpodstawne. Na stronie ColourConfidence.com w angielskim FAQ ColorMunki można przeczytać: The ColorMunki is a true spectrophotometer and can calibrate LCD, CRT and laptop displays with total precision. To build a profile for your CRT, simply select the "LCD" option in the ColorMunki software., ale już polska wersja FAQ zawiera zupełnie inne informacje: ColorMunki kalibruje monitory LCD i wyświetlacze laptopów, nie obsługuje natomiast monitorów starszego typu czyli CRT (monitor kineskopowy). W przypadku konieczności kalibracji tego typu urządzeń sugerujemy zakup systemu hueyPRO lub i1 Display2. Z kolei sam producent zastrzega, że: The ColorMunki device is a true spectrophotometer. Therefore, it does have the ability to measure CRT’s with just as much precision as it offers on LCD’s and laptop displays. To build a profile for your CRT, simply select the “LCD” option in the ColorMunki software..
Mam dwa monitory kineskopowe i w najbliższym czasie (powiedzmy roku) nic się w tym temacie nie zmieni. Czy w moim przypadku lepiej od ColorMunki rozejrzeć się za kolorymetrem (i tak tańszym) - a może nie?

Mam nadzieję, że nie uśpiłem wszystkich swoimi wywodami i forumowi specjaliści od koloru odpowiedzą na moje wątpliwości.

--
HSM

Tom01
29-12-2010, 23:52
Dużo pytań, jedna odpowiedź. Proponuję nie kombinować i nabyć ColorMunki Photo lub Design. W połączeniu z sensownym profilerem pomierzy każdy monitor.

HSM
30-12-2010, 00:10
A jaki profiler (rozumiem, że chodzi o oprogramowanie wykorzystujące kolorymetr/spektrofotometr) jest sensowny? Wiem o darmowym Argyllu, komercyjnym BasICColor Display. Oprogramowanie dołączone do ColorMunki Photo lub Design nie jest chyba "sensowne". Co jeszcze....? SpectraView II odpada - bo nawet gdyby udało się ją kupić - to i tak nie działa z monitorami CRT (brak ich na liście urządzeń współpracujących). Są jeszcze rzeczy takie jak xRite i1Match, Quato iDisplay, EZ Color - ale one chyba są dostępne tylko w zestawach z firmowymi kolorymetrami bądź w wersji OEM (jak EZ Color - tylko dla producentów urządzeń, a nie szarych kilentów). Oczywiście mówię o rozwiązaniach dostępnych dla amatora - takich, które nie wymagają wydania większej kwoty niż wart jest sam hardware.

darzur
30-12-2010, 00:13
A jaki profiler (rozumiem, że chodzi o oprogramowanie wykorzystujące kolorymetr/spektrofotometr) jest sensowny? Wiem o darmowym Argyllu, komercyjnym BasICColor Display. Oprogramowanie dołączone do ColorMunki Photo lub Design nie jest chyba "sensowne". Co jeszcze....? SpectraView II odpada - bo nawet gdyby udało się ją kupić - to i tak nie działa z monitorami CRT (brak ich na liście urządzeń współpracujących). Są jeszcze rzeczy takie jak xRite i1Match, Quato iDisplay, EZ Color - ale one chyba są dostępne tylko w zestawach z firmowymi kolorymetrami bądź w wersji OEM (jak EZ Color - tylko dla producentów urządzeń, a nie szarych kilentów). Oczywiście mówię o rozwiązaniach dostępnych dla amatora - takich, które nie wymagają wydania większej kwoty niż wart jest sam hardware.

Poco płacić za coś co dostępne jest za darmo? Używaj Argylla - wcale nie ustępuje pakietom komercyjnym - przynajmniej w kwestii kalibracji monitora.

Tom01
30-12-2010, 00:17
Poco płacić za coś co dostępne jest za darmo? Używaj Argylla - wcale nie ustępuje pakietom komercyjnym - przynajmniej w kwestii kalibracji monitora.

I ma tą zaletę że zrobi optymalnie nawet wyjątkowo kiepskie monitory, na czym basICColor Display 4 się wyłoży.

siona
01-01-2011, 19:41
zrobiłem kalibrację PA231w przy pomocy SV II - wyszło mi coś takiego:

źródło (http://img692.imageshack.us/img692/7384/pa231w.jpg)

źródło (http://img515.imageshack.us/img515/6838/gammac.jpg)

źródło (http://img842.imageshack.us/img842/566/curvesa.jpg)

co o tym myślicie ?

GeparD
06-01-2011, 22:36
i ja sie przylacze z pytaniem

Jakis czas temu skalibrowalem, oprofilowalem, nie wiem jak to nazwac, nazwyklejszy, badziewny monitor LCD jeszcze na matrycy TN. Uzylem do tego Pantone Huey Pro - wiem wiem... to mialem akurat pod reka. Wyniki na pewno byly lepsze niz przed.
Teraz po sformatowaniu dysku i postawieniu nowego systemu podpinam wygenerowany wczesniej profil xxxxx.icc we wlasciowsciach karty graficznej i... nic zero roznicy. Ani przed ani po restarcie, system - windows 7, wyglada identycznie.

Co robie zle?

Czornyj
06-01-2011, 22:52
Musisz wrzucić do autostartu jakiś LUT gamma loader

KEYZOR
06-01-2011, 23:00
Pytanie dlaczego ma to robic 7 nie potrafi wgrac korekcji??

Czornyj
06-01-2011, 23:08
Nie zauważyłem żeby potrafił.

KEYZOR
06-01-2011, 23:11
To jak powinno wygladac prawidlowe zapiecie profilu w W7 ?? Nie wystarczy zapiac we wlasciwosciach wyswietlania ??

GeparD
06-01-2011, 23:20
dziala, musialem najpierw podac mu jakis inny smieszny (wygenerowalem go z dziwnego systemowego programu do kalibracji kolorow), a pozniej przelaczyc sie na wygenerowany z kalibratora i dziala...

Czornyj
06-01-2011, 23:24
Zwykle jest tak, że profiler po skalibrowaniu ładuje korektę do LUT karty, a do autostartu wrzuca LUT-loadera, który ładuje korektę po każdym restarcie systemu. Natomiast po reinstalacji systemu trza znowu wrzucić LUT-loader do autostartu ręcznie i zrestartować system, lub ręcznie wpakować korektę do LUT programikiem DisplayProfile

KEYZOR
06-01-2011, 23:26
OK no teraz czy w XP trzeba robic tak samo czy XP potrafil zaladowac korekcje do LUT ??

Czornyj
06-01-2011, 23:40
OK no teraz czy w XP trzeba robic tak samo czy XP potrafil zaladowac korekcje do LUT ??

ZTCW to żadna winda nie jest łaskawa zapakować vcgt do LUT

KEYZOR
06-01-2011, 23:45
Dokladnie dokladnie.

Zastanawialem sie co robie zle i czy juz kompletnie zglupialem, ale wszsytko OK moj profil nie ma tagu vcgt i nigdy nie byl mi potrzebny LUT loader.

Dzieki za szybka odpowiedz.

darzur
07-01-2011, 07:51
ZTCW to żadna winda nie jest łaskawa zapakować vcgt do LUT

W7 ładuje LUT z VCGT. Trzeba tylko zaznaczyć "Use Windows display calibration" na zakładce "Advanced" w panelu zarządzania kolorem. Jest tylko jeden problem, chociaż nie wiem czy nie występuje tylko u mnie - krzywe po załadowaniu wyglądają tak jak na tym zrzucie (http://img535.imageshack.us/img535/2674/schodki.jpg). Poza tym wszystko działało jak należy, tzn. krzywe były zawsze załadowane. Niestety problem zmusił mnie do skorzystania z loadera Argyllowego i uruchamiania go przez "Task Schedulera" - to dość istotne bo sam skrót w autostarcie powodował, że ładowały się tylko przy starcie systemu. Każde uśpienie, rekonfiguracja monitorów czy jakieś inne zdarzenia powodowały że LUT się zerowała - w tej chwili nie mam tego problemu.

KEYZOR
07-01-2011, 13:18
Rozumiem ze normalnie masz duzo "ladniejsze krzywe", mozesz wrzucic poprawne dla porownania ?

Czornyj
07-01-2011, 13:28
W7 ładuje LUT z VCGT. Trzeba tylko zaznaczyć "Use Windows display calibration" na zakładce "Advanced" w panelu zarządzania kolorem. Jest tylko jeden problem, chociaż nie wiem czy nie występuje tylko u mnie - krzywe po załadowaniu wyglądają tak jak na tym zrzucie (http://img535.imageshack.us/img535/2674/schodki.jpg). Poza tym wszystko działało jak należy, tzn. krzywe były zawsze załadowane. Niestety problem zmusił mnie do skorzystania z loadera Argyllowego i uruchamiania go przez "Task Schedulera" - to dość istotne bo sam skrót w autostarcie powodował, że ładowały się tylko przy starcie systemu. Każde uśpienie, rekonfiguracja monitorów czy jakieś inne zdarzenia powodowały że LUT się zerowała - w tej chwili nie mam tego problemu.

Dzięki za info - nie eksperymentowałem zbyt intensywnie z W7.

Czy jesteś pewien, że nie jestli to wyłącznie kwestia specyfiki wyświetlania zawartości LUT przez dispcalGUI?

darzur
07-01-2011, 13:29
Rozumiem ze normalnie masz duzo "ladniejsze krzywe", mozesz wrzucic poprawne dla porownania ?

Normalnie mam wogóle całkiem inne krzywe - są prawie proste wzdłuż przekątnej. Ta którą pokazałem to efekt moich wczesnych prób z argylem. A pokazać chciałem efekt schodków który na niej widać. Poniższe linki to ta sama krzywa pochodząca z VCGT tego samego profilu tylko raz ładowana przez W7 a raz przez loader Argylla.

http://img535.imageshack.us/img535/2674/schodki.jpg - W7
http://img87.imageshack.us/img87/8296/normalkx.jpg - Argyll

A tu moja obecna krzywa:

http://img407.imageshack.us/img407/8152/clipboard01wa.jpg

darzur
07-01-2011, 13:32
Dzięki za info - nie eksperymentowałem zbyt intensywnie z W7.

Czy jesteś pewien, że nie jestli to wyłącznie kwestia specyfiki wyświetlania zawartości LUT przez dispcalGUI?

Tak jestem pewien. Przez długi czas zastanawiałem się dlaczego szary gradient mam jakoś tak dziwnie "poszatkowany" różnymi odcieniami i przez zupełny przypadek zauważyłem te schodki. Po załadowaniu tego samego VCGT przez argylla dispcalGUI wyświetla już poprawnie krzywą i na gradiencie nie ma tego efektu.

Czornyj
07-01-2011, 13:35
Tak jestem pewien. Przez długi czas zastanawiałem się dlaczego szary gradient mam jakoś tak dziwnie "poszatkowany" różnymi odcieniami i przez zupełny przypadek zauważyłem te schodki. Po załadowaniu tego samego VCGT przez argylla dispcalGUI wyświetla już poprawnie krzywą i na gradiencie nie ma tego efektu.

No to niezłe cacko - najpierw przez wieki nie było możliwości systemowego, automatycznego wczytywania vcgt do LUT karty graficznej, a jak w końcu raczyli toto wprowadzić, to udało im się popsuć :mrgreen: Ciekawostka, że w OSX ta technologia kosmiczna była bodaj od zawsze i nigdy nie było z tym problemów...

darzur
07-01-2011, 13:38
No to niezłe cacko - najpierw przez wieki nie było możliwości systemowego, automatycznego wczytywania vcgt do LUT karty graficznej, a jak w końcu raczyli toto wprowadzić, to udało im się popsuć :mrgreen: Ciekawostka, że w OSX ta technologia kosmiczna była bodaj od zawsze i nigdy nie było z tym problemów...

No tak ale dla mnie OSX odpada. :) A poza tym być może jest to problem występujący tylko u mnie - nie próbowałem tego weryfikować gdzie indziej. W każdym bądź razie występuje u mnie niezależnie od tego jakim softem stworzę profil. Nawet kalibracja wizualna przy użyciu windowsowego panelu zarządzania barwą daje ten sam efekt.

Czornyj
07-01-2011, 13:41
Nie namawiam na OSX, tylko po prostu szydzę. Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić co można było popsuć przy wczytywaniu kilku osranych bajtów do LUT karty, ale jak widać są na tym świecie zdolniachy!

darzur
07-01-2011, 13:43
Nie namawiam na OSX, tylko po prostu szydzę. Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić co można było popsuć przy wczytywaniu kilku osranych bajtów do LUT karty, ale jak widać są na tym świecie zdolniachy!

No niestety. Niby łatwe do obejścia ale skoro jest to powinno działać jak należy. A tak to człowiek zastanawia się całymi dniami dlaczego mu kalibracja nie wychodzi...

KEYZOR
07-01-2011, 13:54
Podrzuc ten profil wieczorem postaram sie sprawdzic na W7 czy tez sie laduje takimi schodkami. Rozumiem ze zrzuty pochodza z dispalyGUI zeby zrobic takie same??

darzur
07-01-2011, 13:56
Podrzuc ten profil wieczorem postaram sie sprawdzic na W7 czy tez sie laduje takimi schodkami. Rozumiem ze zrzuty pochodza z dispalyGUI zeby zrobic takie same??

Tego konkretnego profilu już nie mam, ale podrzucę ci ten który mam obecnie - efekt na nim jest taki sam. Podeślij tylko swojego maila na PW.

P.S. Tak zrzuty są z dispcalGUI.

KEYZOR
07-01-2011, 14:00
Priv poszedl. Normalnie az mnie ciekawi jakie beda efekty. Microsoft nie przestaje mnie zadziwiac :P

darzur
07-01-2011, 14:07
Priv poszedl. Normalnie az mnie ciekawi jakie beda efekty. Microsoft nie przestaje mnie zadziwiac :P

Mail poszedł. Jak już wieczorem sprawdzisz, to niezależnie od efektów daj znać na forum. Dobrze żeby wszyscy mieli tego świadomość, zwłaszcza jeśli defekt się potwierdzi.

Czornyj
07-01-2011, 14:09
Przetestowałem na lapku z W7 syna - nie ma co testować, jest sp...
Na obronę windy trza powiedzieć, że to cóś jest zasadniczo do wgrywania śmiesznej pseudo-kalibracyjki-wizualnej utworzonej funkcją pseudokalibracji ekranu, więc można się było spodziewać zonka. Nigdzie nie napisali, by włączać to przy korzystaniu z własnych profili.

To coś wczytuje sobie tylko co którąś tam wartość vcgt, dlatego korekta jest "pogryziona". Bezwzględnie wyłączyć, nie dotykać!

Tom01
07-01-2011, 14:10
To coś wczytuje sobie tylko tylko co którąś tam wartość vcgt, dlatego korekta jest "pogryziona".

Wielokrotnie zachodziłem w głowę nad "logiką" programistów w Microsofcie...

darzur
07-01-2011, 14:13
Być może w takiej sytuacji warto byłoby tą informację przykleić gdzieś na forum. Bądź co bądź W7 robi się coraz powszechniejsze i ludzie będą zachodzić w głowę co jest nie tak. A zaręczam, że nie łatwo na to wpaść - u mnie zadecydował przypadek. Po tym jak to odkryłem przekopałem sieć w poszukiwaniu informacji i nie znalazłem absolutnie nic. Napisałem więc jednego posta na tym forum, a że nikt się nie odezwał a sam sobie poradziłem to uznałem temat za zamknięty.

Czornyj
07-01-2011, 14:14
Być może w takiej sytuacji warto byłoby tą informację przykleić gdzieś na forum. Bądź co bądź W7 robi się coraz powszechniejsze i ludzie będą zachodzić w głowę co jest nie tak. A zaręczam, że nie łatwo na to wpaść - u mnie zadecydował przypadek. Po tym jak to odkryłem przekopałem sieć w poszukiwaniu informacji i nie znalazłem absolutnie nic. Napisałem więc jednego posta na tym forum, a że nikt się nie odezwał a sam sobie poradziłem to uznałem temat za zamknięty.
Szczerze mówiąc ja bym wogóle w życiu nie wpadł na to, żeby to uruchomić...

Wielokrotnie zachodziłem w głowę nad "logiką" programistów w Microsofcie...
"Logika" tego czegoś jest taka, że ma to niby działać z tym usrojstwem do pseudokalibrowania wizualnego. Na vcgt policzonym przez zewnętrzny profiler po prostu wychodzą krzaczory.

darzur
07-01-2011, 14:16
Szczerze mówiąc ja bym wogóle w życiu nie wpadł na to, żeby to uruchomić...

No OK, ale w wielu miejscach sieci da się przeczytać, że to ładuje kalibrację z profilu. Nie wspominają tylko jak to w rzeczywistości wygląda.. :)

KEYZOR
07-01-2011, 14:25
I cala zabawe szlag trafil, juz mialem pretekst zeby sie jednak nie zabierac za pisanie pracy. :p

Zdecydowanie trzeba to wrzucic do dobrych rad wuja CM.