Zobacz pełną wersję : D300 vs 5D
Adam Trzcionka
04-12-2007, 15:48
Na nokaut.pl (skąpce i inne podobne ceny podają)
Aparat CANON 5D w 28 sklepach w cenie od 7599,00 PLN
Nikon D300 kosztuje mniej niż 6 tysięcy.
u tipów za 6500 - po odliczeniu zwrotu wyjdzie poniżej 6 k, znacznie poniżej :)
u tipów za 6500 - po odliczeniu zwrotu wyjdzie poniżej 6 k, znacznie poniżej :)
Ok a po ile u tipow stoi d300 ? Zreszta dla mnie takie porownania nie maja sensu - porownajmy uczciwie ceny tych produktow gdy byla premiera. Wtedy 5d kosztowal 2x tyle...Wiadomo, ze aparacik juz nie pierwszej mlodosci (nie neguje tego, ze to swietna maszyna) a wiec i cena z roku na rok spada. D300 dopiero weszlo do obiegu - za 2 lata tez bedzie tani....
Radek Radziszewski
04-12-2007, 15:58
D300 zdecydowanie słabszy od 5d pod względem jakości na wyższych czułościach i to nie ulega wątpliwości.
Cena D300 w porównaniu do 5d jest za wysoka po prostu aparat słabszy a droższy (taka mała paranoja bo każdy chce coś nowego) Oczywiście patrzę na to z punktu widzenia fotografa który szuka resztek światła w ciemnym kościele...
nie zmieniłem D50 na D200 ani na D80 ani niestety nie zmienię na D300 - dla mnie bez różnicy... są te puszki
Idealny jest D3 jednak to cena... :)
pozostaje przed wyborem co kupić i kupie 5d plus 50mm 1.4 - nikon nie pozostawił mi wyjścia.
D50 pozostanie to świetny aparat nigdy mnie nie zawiódł w duecie z 50mm i sb800 na sali to świetny komplet ale na ciemne kościoły nie ma nic poza 5d i d3.
Adam Trzcionka
04-12-2007, 15:58
Ok a po ile u tipow stoi d300 ? Zreszta dla mnie takie porownania nie maja sensu - porownajmy uczciwie ceny tych produktow gdy byla premiera. Wtedy 5d kosztowal 2x tyle...Wiadomo, ze aparacik juz nie pierwszej mlodosci (nie neguje tego, ze to swietna maszyna) a wiec i cena z roku na rok spada. D300 dopiero weszlo do obiegu - za 2 lata tez bedzie tani....
przecież mowimy o jakości obrazka. to nie ja podniosłem - niespecjalnie jak widac trafiomy - argument ceny ;-)
Na nokaut.pl (skąpce i inne podobne ceny podają)
Aparat CANON 5D w 28 sklepach w cenie od 7599,00 PLN
Nikon D300 kosztuje mniej niż 6 tysięcy.
cena bez łaski to 6370zł - 770zł cashbacku od C. = 5600 czyli cena ta sama co D300.
inna opcja ze D300 jeszcze spadnie z $ canon juz mało :)
fantastyczny argument!
to skoro cen nie porownujemy to może i jakości fotek itp?? Przeciez d300 jest za mlody. niech sobie na półkach postoi ...
fantastyczny argument!
to skoro cen nie porownujemy to może i jakości fotek itp?? Przeciez d300 jest za mlody. niech sobie na półkach postoi ...
Ja wogole nie wiem po co porownywac cos co z zalozenia nie powinno byc porownywane...
I nie ekscytuj sie tak - szkoda zdrowia :)
D50 .. niestety nie zmienię na D300 - dla mnie bez różnicy... są te puszki
Idealny jest D3 jednak to cena... :)
pozostaje przed wyborem co kupić i kupie 5d plus 50mm 1.4 - nikon nie pozostawił mi wyjścia.
jeśli nie widzisz różnic między D50 i D300 !!! to jak zauważasz między 5D i D300?
zanim zakupisz 5D to zapytaj się Adama, niedzwiedzia i innych (wracających do nikona) dlaczego 5D nie jest idealny (bo gdyby był to by chyba przy nim zostali?).
możesz się zdziwić, że taka sporo droższa puszka ma AF jak twój D50.
nikomisiaki
04-12-2007, 16:27
zanim zakupisz 5D to zapytaj się Adama, niedzwiedzia i innych (wracających do nikona) dlaczego 5D nie jest idealny (bo gdyby był to by chyba przy nim zostali?)
Wracają ale nie dla D300 (który bezdyskusyjnie rózni się od D50 - "nie tylko obudową"). Gdyby nie powstał FX jeszcze długo by Ich z nami nie było.
Piotr.
Radek Radziszewski
04-12-2007, 19:49
5d ma zapewne sporo wad ALE ma FF za cenę DX to dla mnie argument koronny. Fajny jest Af w D300 fajny jest LCD świetny jest NX do nikonów ale nie ma FF w porównywalnej cenie...
Choruje na GO z ff...
...
Oczywiście patrzę na to z punktu widzenia fotografa który szuka resztek światła w ciemnym kościele...
D50 pozostanie to świetny aparat nigdy mnie nie zawiódł w duecie z 50mm i sb800 na sali to świetny komplet ale na ciemne kościoły nie ma nic poza 5d i d3.
Pozostają jeszcze szkła z f1.4 lub więcej (więcej światła oczywiście...:))
A z tym AF to Jacek_Z przesadziłeś. D50 ma lepszy...:)
Pozdrawiam
Radek Radziszewski
04-12-2007, 20:14
co z tym af w 5d nie działa ? :)
jasne szkło 50mm 1.4 i Pełna klatka swobodne iso 3200 to jest to czego potrzebuje
jasne szkło 50mm 1.4 i Pełna klatka swobodne iso 3200 to jest to czego potrzebuje
Wszystko działa, tylko czasami nie tak jak powinno...
A o jasnych szkłach, to była głęboka ironia. Do Nikona piję, bo się qrva leni i tych jaśniuteńkich stałek afs-owych nie wypuszcza...
Pozdrawiam
Radek Radziszewski
04-12-2007, 20:26
:)
cena bez łaski to 6370zł - 770zł cashbacku od C. = 5600 czyli cena ta sama co D300.
Podaj urla :)
możesz się zdziwić, że taka sporo droższa puszka ma AF jak twój D50.
o przepraszam bardzo ! ! ! nie chcialbym miec takiego AF'a w swojej D50 jak ma 5d za zadne skarby !!
o przepraszam bardzo ! ! ! nie chcialbym miec takiego AF'a w swojej D50 jak ma 5d za zadne skarby !!
przetlumacz to Radzikowi, bo nie docenia tego co ma.
Jak dla mnie między D300 a 5D wcale nie ma jakieś kolosalnej różnicy, owszem coś tam by sie znalazło ale swoje plusy ma i 5D i D300... W ogóle ciężko te dwa aparaty porównywać choćby z jednego faktu, że canon to pełna klatka... Myślę że nie mają sensu te ciągłe "kłótnie" co lepsze... ;)
przetlumacz to Radzikowi, bo nie docenia tego co ma.
nie wiem czemu tak jest, ale kiedys skoczylismy za miasto z 'chlopakami' - plaskie pole, zboze, niebo .. moj d50 i d80 kolegi nie mialy problemu z AFem przy tym krajobrazie - 'pikały' gdzie sie tylko dalo. a 400/350d i 5d mialy bardzo duze problemy ze znalezieniem punktu zaczepienia. na poczatku nie wierzylem, ale sam probowalem. byl ladny dzionek, slonce nie przeszkadzalo, a obiektywy nie nalezaly do zlomu w C.
5d ma matryce wypas. ale ergonomia - mozna sie przyzwyczaic (chyba), af i (wedlug tego co kumpel mowil) obsluga lamp jest juz nie ten teges jak ktos przywyknie do nikona.
Kolekcjoner
04-12-2007, 22:30
Podaj urla :)
Proszzzz....
http://allegro.pl/item275309351_canon_eos_5d_body_nowy_gwarancja_pol ska.html
http://allegro.pl/item272982791_fotoit_canon_eos_5d_body_770_zl_0502 _110_111.html
http://allegro.pl/item279129273_canon_eos_5d_nowy_najtaniej_zwrot_77 0zl_.html
Nie wiem tylko czy ten cashback jest już wliczony w cenę czy nie. Tym się nie chwalą w tych aukcjach.
wodstock
04-12-2007, 22:31
Jak dla mnie między D300 a 5D wcale nie ma jakieś kolosalnej różnicy......
Jak to nie ma !!!!!!
Ta pani na zdjęciu z D300 ma zdecydowanie ładniejszą minkę niż na zdjęciu z 5d :mrgreen:
Adam Trzcionka
04-12-2007, 22:31
bzdety piszecie. miałem d50, d70 i d200, mam 5d, nawet 2 szt. różnica polega na tym, że d200 ostrzył troche szybciej, a 5d ostrzy celniej. z d200 miałem ZDECYDOWANIE więcej odrzutów, przestrzelonych fot i mówię o podobnych warunkach. AF w 5d wcale nie jest zły, robię co tydzien po ciemnych kościołach i odsetek przestrzelonych zdjęć jest minimalny. po prostu chciałbym coś na miarę jedynek lub d3 - głównie do dynamicznych scen na weselu.
Kolekcjoner 1 to aukcja prywatna, więc różnie może być, drugi to gwarancja sklepu, a trzeci to nie wiem ;-) Ale faktycznie, ceny w sklepach w takim razie mają chore.
Adam Trzcionka
04-12-2007, 22:33
i 5d ci to da za bardzo przyzwoite pieniądze :)
Kolekcjoner
04-12-2007, 22:42
Kolekcjoner 1 to aukcja prywatna, więc różnie może być, drugi to gwarancja sklepu, a trzeci to nie wiem ;-) Ale faktycznie, ceny w sklepach w takim razie mają chore.
Chyba wszystkie to prywatne. Zresztą nie wiem czy właśnie haczyk nie jest w tym, że po telefonie okaże się że cena w aukcji jest już po odliczeniu cashbacka. Tak czy tak ceny nieźle poleciały :D.
BTW w sprawie AF-a, miałem D50 i nie zuważyłem jakiegoś cudownego działania AF-a w tym body. Miałem też równolegle 20D i ilość trafionych zdjęć była zdecydowanie większa z 20-tki. IMO to są takie urban legends o tym AF-ie.
http://www.allegro.pl/item277278359_canon_5d_body_nowy_wez_770zl_.html
tu się chwali, sprzedawca sprawdzony na desce.
tanio :)
Żaden z tych sprzedawców nie wystawi wam faktury, do dupy z takimi "handlarzami". Jeden wręcz pisze, że dołączy oryginał dowodu zakupu potrzebnego do realizcji gwarancji... Wszyscy na lewo jadą, a wy się cieszycie. Nie rozumiem tego, jak Boga kocham...
A ja mam takie pytanie - chcialbym oprzec system tylko na szklach niezaleznych producentow - co wtedy D300 czy 5D, pytam calkiem powaznie i to nie jest zadna prowokacja - zawsze slyszalem ze Canon i to pelna klatka to tylko Lki i stalki ale canonowskie, jak na przyklad sprawuje sie nawet wybrany Tamron 28-75 na 5D, jak na przyklad cenowo wychodza takie dwa systemy - 1. D300 i szkla niezaleznych i 5D i Lki.
Wiadomo ze 5D obrazuje lepiej ale czy naprawde nie mozna zbudowac systemu dla fotografa na przyklad slubnego na podstawie D300 i tanszych szkiel?.
Ja jestem maluczki amator ale interesuje mnie ta relacja. Czy faktycznie jakosc miedzy tymi dwoma zestawami bedzie sie bardzo roznila zeby doplacac chyba dosc duza sume do firmowej optyki.
d200 ostrzył troche szybciej, a 5d ostrzy celniej. z d200 miałem ZDECYDOWANIE więcej odrzutów, przestrzelonych fot
o czym ty piszesz? O jakich odrzutach? Ja nie mam żadnych. Jakich obiektywów uzywałeś u nikona a jakie u canona? (może tu pies pogrzebany)
celnie 5D? na CB tego nie potwierdzają.
- zawsze slyszalem ze Canon i to pelna klatka to tylko Lki i stalki ale canonowskie,
jak by to powiedzieć.
Może tak - brednie, wykasuj to twierdzenie z Twojej swiadomości :)
jak by to powiedzieć.
Może tak - brednie, wykasuj to twierdzenie z Twojej swiadomości :)
hmm - tylko pytalem, nie znam systemu canona.
Czyli do 5d mozna smialo podpiac sigmy, tamrony i nie bac sie o efekty?
Ja tego nie powiedziałem :-D , temat rzeka, nie róbmy OT, poszukaj na CB
Dokladnie tak jak Jacek_Z napisal, z niezaleznymi odpadow jest mnostwo.
hmm - tylko pytalem, nie znam systemu canona.
jak zwykle czesc powie ze bez problemu. a czesc ze nawet eLki nowki-nie-smigane czesto zdarza sie kalibrowac w serwisie na zdaje sie zytniej. podobno z celnoscia AFa z ostatnich serii 5d miewalo problemy - rozne egz sie trafialy. nie mam 5d ale nie wymyslam ani tego nie wyczytalem na forum. ze szklami innych producentow jak w nikonie .. raz lepiej raz gorzej
Jak to nie ma !!!!!!
Ta pani na zdjęciu z D300 ma zdecydowanie ładniejszą minkę niż na zdjęciu z 5d :mrgreen:
Mea culpa... :lol:
Adam Trzcionka
04-12-2007, 23:30
Jacku - ty sobie fotografujesz na spokojnie w cieple studio. ja mowie o sytuacjach dynamicznych. i powtarzam z pełną mocą - miałem w d200 dużo więcej spudłowanych fot. używałem róznych szkieł. najczęsciej chyba 50/1.8 i 80-200 bez grama przypadłości FF/BF.
Jeżeli jeszcze nie wiecie, DIWA Lab uruchomiła stronę, na której pojawiają sie już pierwsze wyniki badań aparatów. Bardzo ciekawa lektura. Polecam szczególnie konfrontację 40D z D300.
http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result.epl
Paweł Tometczak
05-12-2007, 00:05
Jacku - ty sobie fotografujesz na spokojnie w cieple studio. ja mowie o sytuacjach dynamicznych. i powtarzam z pełną mocą - miałem w d200 dużo więcej spudłowanych fot. używałem róznych szkieł. najczęsciej chyba 50/1.8 i 80-200 bez grama przypadłości FF/BF.
mogę prosić o czyste sample z wysokich ISO?
o fotach w studiu wszyscy wiedza, ale robie i inne zdjęcia, zapewniam. Widze róznice w śrubokrętach i w AF-S. (ty wymieniłeś śrubokrety nikona) Śrubokręty są leniwe i nie przeostrzaja jak jest minimalne przesunięcie. Chce wymienic 85/1.4 z tego powodu na wersje AF-S jak sie pojawi. Choć przy D300 i D3 nie będzie to chyba potrzebne, bo te body maja wiele mniejszy obszar pomiarowy AF. Wlaśnie w studiu i w portretach ostrość wypada przez to na brwi, a nie na oku. Bo brew daje większy kontrast. To statyczne sceny, a sprawiają problem. Wiem czym to spowodowane - to nie kwestia zlego obiektywu czy złego body - tylko za dużego pola AF. Przy zblizeniach i przyslonach 2.0 trzeba mieć doskonale panowanie nad GO. To juz niuansiki. Sęk w tym, że canony w tych warunkach zupełnie sobie nie radzą, bo w studiu przy pilotach jest dla nich za ciemno. Zapraszam do siebie - mozna sprawdzic doświadczalnie. Uwaga - ja nie używam wspomagania AF.
Adam Trzcionka
05-12-2007, 00:30
mogę prosić o czyste sample z wysokich ISO?
jak to się ma do sprawy AF o której rozmawiamy? ;-)
Paweł Tometczak
05-12-2007, 00:40
jak to się ma do sprawy AF o której rozmawiamy? ;-)
no nijak :)
Adam Trzcionka
05-12-2007, 00:43
no nijak :)
no to, jak to się mówi: pozdrawiam ;-)
Proszzzz....
http://allegro.pl/item275309351_canon_eos_5d_body_nowy_gwarancja_pol ska.html
http://allegro.pl/item272982791_fotoit_canon_eos_5d_body_770_zl_0502 _110_111.html
http://allegro.pl/item279129273_canon_eos_5d_nowy_najtaniej_zwrot_77 0zl_.html
Nie wiem tylko czy ten cashback jest już wliczony w cenę czy nie. Tym się nie chwalą w tych aukcjach.
...
no wiesz Ty co ?!?! władza Ci do głowy uderzyła... ehh ;)
Chyba wszystkie to prywatne. Zresztą nie wiem czy właśnie haczyk nie jest w tym, że po telefonie okaże się że cena w aukcji jest już po odliczeniu cashbacka. Tak czy tak ceny nieźle poleciały :D.
zapewniam, iż nie ma żadnych haczyków ani ustępów małym druczkiem - od każdej kwoty jest do wyciągnięcia pełny zwrot od Canona - przynajmniej u tego "trzeciego" :D
Gawronnek
05-12-2007, 01:15
haczyk jest jeden nikt prawdopodobnie nie płaci podatków od tych transakcji a aukcje prywatne są najczęściej po to aby uniknąć prowizji dla allegro, nie wiem czy tak jest w tych przypadkach, to tylko wiedza zdobyta na innych tego typu aukcjach
przemo_k
05-12-2007, 01:48
A ja mam takie pytanie - chcialbym oprzec system tylko na szklach niezaleznych producentow - co wtedy D300 czy 5D, pytam calkiem powaznie i to nie jest zadna prowokacja - zawsze slyszalem ze Canon i to pelna klatka to tylko Lki i stalki ale canonowskie, jak na przyklad sprawuje sie nawet wybrany Tamron 28-75 na 5D, jak na przyklad cenowo wychodza takie dwa systemy - 1. D300 i szkla niezaleznych i 5D i Lki.
może i można opierać, tylko po co?
akurat mam do dyspozycji C 5D z Tamronem 28-75/2.8 i tokina 80-200 i równocześnie mam swojego N F801s, szczerze mówiąc nie czuję tych 16 lat różnicy pomiędzy tymi puszkami, jesli chodzi o szybkosc pracy AF,
nie wiem, może jestem dyletant, ale AF w 5D jest powolny i nieprecyzyjny,
pewnie będę faux pas, ale jak oglądam slajdy z mojego N i podobne fotki z 5D poprzez projektor, to Panowie i Panie, ale nie ma o czym rozmawiac
może jest się czym onanizować, jak się robi kotlety na ślubie, ale chcąc mieć prawdziawą przyjemnosć, to proponuję powrót do analoga :)
OK, może trochę OT, ale nie mogłem się oprzeć :)
pozdr
Adam Trzcionka
05-12-2007, 01:52
kotlety slubne powiadasz. to pokaż no coś wykwintnego ze swojej szuflady, hę? :)
A ja mam takie pytanie - chcialbym oprzec system tylko na szklach niezaleznych producentow - co wtedy D300 czy 5D,
300D - możesz w body FF/BF wyregulować
Kolekcjoner
05-12-2007, 02:53
300D - możesz w body FF/BF wyregulować
Ja rozumiem wiarę w siłę marki ale 300D to bym jednak już nie polecał :mrgreen:.
przemo_k - ja swoim F301 do dziś robię 99% slajdów poprawnie naświetlonych i ostrych (na ręcznym ostrzeniu). Aparat naświetla bardzo dobrze i powtarzalnie mimo wieku... :)
Ja rozumiem wiarę w siłę marki ale 300D to bym jednak już nie polecał :mrgreen:.
:mrgreen: True - D300. Więcej już nie będę włóczył się po nocy po forum :-D
...
no wiesz Ty co ?!?! władza Ci do głowy uderzyła... ehh ;)
Cicho, stwarzam pozory ;-)
przemo_k
05-12-2007, 09:49
kotlety slubne powiadasz. to pokaż no coś wykwintnego ze swojej szuflady, hę? :)
ok, postaram się spod kupy chłamu coś wykwintnego wyszukać :)
"Kotletami" nie chciałem nikogo urazić, kto foci na ślubach, mam po prostu nienajlepsze zdanie o instytucji małżeństwa a ślub w prostej linii się mi z nią kojarzy :) stąd dziwię się ludziom po co im fotki zę ślubu, bo i tak chyba ze 30 % się potem rozwiedzie
pozdr
Paweł Tometczak
05-12-2007, 10:22
no to, jak to się mówi: pozdrawiam ;-)
Może nieszczęśliwie dałem cytat ale chodzi mi o sample na wysokich ISO do porównania z tymi z D300.
Adam Trzcionka
05-12-2007, 10:40
Może nieszczęśliwie dałem cytat ale chodzi mi o sample na wysokich ISO do porównania z tymi z D300.
Pawle - jak zapowiedziałem - zapraszam do mnie z d300, porównamy bezpośrednio, nie będzie mowy o manipulacji ;-)
cała sieć jest zasrana samplami i z 5d i z d300. że patetycznie powiem: kto ma oczy, niechaj patrzy.
Paweł Tometczak
05-12-2007, 11:30
Pawle - jak zapowiedziałem - zapraszam do mnie z d300, porównamy bezpośrednio, nie będzie mowy o manipulacji ;-)
cała sieć jest zasrana samplami i z 5d i z d300. że patetycznie powiem: kto ma oczy, niechaj patrzy.
Nie mam D300 cały czas targają mną dylematy czy D300 czy 5D, zależy mi na dobrej jakości obrazu, tak jak pisałem wcześniej, kurcze człowiek sam nie wie co chce :) a może bardziej głupieje od tych sampli, porównań, wykresów i innych rzeczy, które nie są robieniem zdjęć :]
Adam Trzcionka
05-12-2007, 11:34
Nie mam D300 cały czas targają mną dylematy czy D300 czy 5D, zależy mi na dobrej jakości obrazu, tak jak pisałem wcześniej, kurcze człowiek sam nie wie co chce :) a może bardziej głupieje od tych sampli, porównań, wykresów i innych rzeczy, które nie są robieniem zdjęć :]
cóż, wszystko zalezy od tego, co robisz, co już masz i w którym systemie. dla mnie - w slubnej kotleciarskiej zabawie - hierachia miedzy d300 a 5d jest jasna ;-) zaś na wierzchołku bezsprzecznie d3 :)
Pawel Pawlak
05-12-2007, 11:36
Jeżeli miałbym startować od zera, z nastawianiem na portret, to wybrałbym 5D.
Jeśli chciałbym aparat bardziej uniwersalny - reportersko-krajobrazowo-sportowy to d300
Nie martw się, dobre kotlety to też domena artystów ...kucharzy.
Tak apropo nastepcy 5 - sa jakies chocby przecieki na temat dostepnosci i ficzerii >?
oj już dajcie spokój z tym 5d jaki jest och ach bo to nie jest CB żeby sie nim
zachwycać - dajcie sie tu ludziom onanizować nowościami nikona w spokoju
amen
:wink:
Właśnie się zastanawiam, czy kiedyś skończy się narzekanie? Wydaje mi się, że lepiej koncentrować się na tym jak wyciągnąć z danego modelu maksa niż bić się o parę pikseli. Nikon czy Canon dzisiaj dają nam sprzęt przyzwoity, którym co ważne można robić przyzwoite fotki, a co komu bardziej odpowiada systemowo, czy finansowo to indywidualna sprawa. Każdy człowiek jest inny i preferuje, co innego. Sprzęt dzisiaj nie różni się tylko napisem na body, ale całą systemową filozofią, wystarczy, że pewne jej cechy będą nam odpowiadać i nawet drobne różnice w szumach nas nie przekonają, bo jak się okazuje to nie jedna firma ma dzisiaj monopol na sprzęt.
Paweł Tometczak
05-12-2007, 15:56
U mnie decyzja zapadła CANON 5D !! :)
Właśnie się zastanawiam, czy kiedyś skończy się narzekanie?
jakby sie skończyło to skończył by się też rozwój aparatrów i co byśmy wtedy robili ?
pewnie powiesz zdjęcia ... eee zimno jest
żegnaj
Niech Ci ziemia... ups, tzn. gratulacje!
;)
he he
Jakbym miał firmę, pewnie bym się zastanawiał nad D300/5D ale pewnie decyzja padnie na używkę D200... :D
Sio na forum canona heheh :mrgreen:
Zart oczywiscie
Dobrze (dla Twojego zdrowia psychicznego :)), że decyzję podjąłeś. Czy słuszną? Sam ocenisz.
Mam nadzieję, że forum nie zmienisz.
nikomisiaki
05-12-2007, 16:37
Ci co tu byli zawsze wracają:)
Ale to są doświadczeni użytkownicy innych systemów :)
nikomisiaki
05-12-2007, 16:44
Ale to są doświadczeni użytkownicy innych systemów :)
To jeszcze lepiej:)
Pawel Pawlak
05-12-2007, 16:57
wtedy już mają pewność że to jedyna słuszna droga :mrgreen:;)
wtedy już mają pewność że to jedyna słuszna droga :mrgreen:;)
ja tam bez błądzenia wiem że to dobra droga :-D
Gawronnek
05-12-2007, 18:00
trochę nie na temat, ale ilu nikoniarzy siedzi na CB? i czy też tak mącą w głowach canonierom? ;) sio na swoje forum
Adam Trzcionka
05-12-2007, 18:19
gawronku, przeciez tu chodzi o jak najlepsze zdjęcia. a czy wazne czym robione :lol:
Gawronnek
05-12-2007, 18:30
wiem, wiem, jednak całe to porównywanie dwu zupełnie innych aparatów jest bez sensu, jedyne podobne kryterium to cena, dopiero jak wyjdzie FX w cenie 5D to porównanie będzie miało sens i to nie do 5D a do jego następcy,
zdjęcia porównujemy i oceniamy w innych watkach, i jak już wspominałem są takie sytuacje gdzie ten sam fotograf zrobi lepiej nikonem a w innej sytuacji canonem, a są i takie ze nokia nie zostanie bardzo w tyle hehehhehe
Dokladnie -zamknac ten watek i przestac bic piane starczy juz tego onanizmu,...
Kolekcjoner
05-12-2007, 19:42
trochę nie na temat, ale ilu nikoniarzy siedzi na CB? i czy też tak mącą w głowach canonierom? ;) sio na swoje forum
Nie jest to jakieś zjawisko masowe ale krucjat na CB ostatnio jakby więcej :mrgreen:.
Nie jest to jakieś zjawisko masowe ale krucjat na CB ostatnio jakby więcej :mrgreen:.
Dobrze Wam tak :) Przyszedł czas zemsty..... za roznych popmartów i innych akustyków ;)
Kolekcjoner
05-12-2007, 19:49
Dobrze Wam tak :) Przyszedł czas zemsty..... za roznych popmartów i innych akustyków ;)
Nie personalizowałbym tego ;):) ale nie przeczę, że takie nawracanie miało tu miejsce wiele razy. Co do zemsty hmmm..., a może warto być mądrzejszym ;):D.
Pewnie warto, ja takich ludzi podziwiam...mi by się nie chcialo :)
Rafał_Sz
05-12-2007, 19:55
Ja tam lubię sobie na CB poczytać, jak zatwardziali canonierzy wychwalają D3, hehe...
Jacek Wrzesińsk
05-12-2007, 22:11
gawronku, przeciez tu chodzi o jak najlepsze zdjęcia. a czy wazne czym robione :lol: Ale było nie było to forum sympatyków marki NIKON!!
p.s.bez urazy Adamie!:-D
kamiński
05-12-2007, 22:52
No i podjąłeś słuszną decyzję :) Ja jeszcze tydzień temu korzystałem z "dobrodziejstw" systemu Nikona i nie żałuje tych chwil, tylko szkoda mi tych zdjęć które mogłyby być lepsze :) Przykro mi to tutaj pisać ale żaden nikon prócz D3 nie dorównuje 5D jakością generowanych zdjęć.
No prosze i 2 juz poscik kolegi z CB :)
hehehe :)))
rozpedza sie :-)
Wiesz to prawie jak sekta :mrgreen:
Paprycjusz
05-12-2007, 22:57
Poczekaj, poczekaj ;)
Martekingowców Nikon ma dobrych. Myślę, że na PMA pojawi się i nowy canon i Nikon. Obydwa ff.
kamiński
05-12-2007, 22:59
Martekingowców Nikon ma dobrych.
To fakt.
To fakt.
czy postanowiles w dzisiejsza noc przekroczyc swoj pierwszy tysiac postow na forum ? ;p
ucieszyłem się że troll wybrał 5D .............buchacha......;))))
Uprasza się o nie karmienie trolla.
Uprasza się o nie karmienie trolla.
TAK JEST SZERYFIE !! ........:)
Pozdrawiam
Paweł Tometczak
05-12-2007, 23:07
ucieszyłem się że troll wybrał 5D .............buchacha......;))))
poczułem się trochę urażony, niemiłe to było
kamiński
05-12-2007, 23:07
Ja jednak bardzo lubię to forum. A wiecie za co? Za OT :) Myślę że wszyscy po kolei powinni liczyć posty, w ten sposób temat będzie ciekawszy i liczniki postów będzie można wyłączyć. Ja jednak przepraszam za mój OT. Wróćcie do tematu albo go zamknijcie.
Adam Trzcionka
05-12-2007, 23:11
Yaro, żałosna odzywka. tym bardziej, że jestes chyba jednym z najbardziej doświadczonych skoczków systsemowych, co? ;-)
kamiński
05-12-2007, 23:14
poczułem się trochę urażony, niemiłe to było
Tak już bywa jak się jakiś fanatyk jakiejś marki odzywa.
Dlatego wie o czym mówi. :mrgreen:
Zamknijcie w koncu ten temat nie wnosi nic ciekawego do forum.....
Adam, Paweł przepraszam ale przytyk to tylko do Trolla.
Tak zmieniłem N na C by powrócić do N. Po prostu jestem taki że jak sam nie pomacam to nie uwierzę.
5D to wspaniały aparat ale do moich zastosowań "widzę" bardziej stajnię N.
Pozdrawiam i bez urazy Panowie!e!
Adam nie wiedziałem ze jestem taki "znany" cholera popularność to poważna sprawa.....:))