Zobacz pełną wersję : Pytanie do fotografów krajobrazowych
cybulski
23-06-2026, 18:34
Tak, zdecydowanie chodzi o obiektyw. Miałem przez jakiś czas pena z naleśnikiem - to wydawało się bardzo małe, miałem też alfę a6000 z kitem i wydawała mi się większa ale jak robię to porównanie to szału nie ma. Wiem że to nie to samo w sensie optyki ale coś trzeba tu było założyć bo nawet teraz nie pamiętam który to był naleśnik olkowy.
https://camerasize.com/compact/#555,387.94,809.1161,923,903.1101,ha,t /*
/* - uwaga dla wrażliwych żeby nie przewijali do końca, bo niektórym może zapachnieć siarką jak zobaczą sprzęt którego używam, a nie chcę nikogo narażać na złe sny ;)....
Niestety pokazuje to że te wszystkie rozmiary body to jest troszkę rzecz umowna i rzeczywiście istotą jest rozmiar szkła.
BTW: Sony z ich bagnetem chyba istotnie udało się stworzyć złoty środek pomiędzy rozmiarami optyki i matrycy.
Faktycznie siara z tym R8, że taki mały ten zestaw, jakby odbiera argumenty za mniejszymi matrycami, powinno być zabronione robienie takich małych ff ... :D
Patrzę na to porównanie w kontekście malutkiego Z5 i sobie myślę: czy jakby zrobiono dekiel na obiektyw z wyświetlaczem (FF!), który w zestawie miałby ergonomię hotdoga ilu by się chętnych znalazło??
cybulski
23-06-2026, 22:32
Patrzę na to porównanie w kontekście malutkiego Z5 i sobie myślę: czy jakby zrobiono dekiel na obiektyw z wyświetlaczem (FF!), który w zestawie miałby ergonomię hotdoga ilu by się chętnych znalazło??
Z5 jest zdecydowanie cięższy od R8.
Z5 jest zdecydowanie cięższy od R8.
O zdecydowane 100, 200, czy 300g?
cybulski
23-06-2026, 22:58
O zdecydowane 100, 200, czy 300g?
461 vs 675 gram a z5mk2 700.
Przy tych małych aparatach to spora różnica.
Zaleta małego jest wtedy gdy faktycznie jest mały i lekki bez udawania, że tak niby jest.
Próbuję ostatnio używać RX100 na dłuższą metę. I chyba jest dla mnie zwyczajnie za mały.
Jako uzupełnienie okazjonalne no i na szelkę plecaka to fajne rozwiązanie.
Jednak wizjer dla okularnika jest nieczytelny. No kurcze nie mogę się ustawić do niego tak, żeby widzieć ostro to co powinienem (dodatkowe utrudnienie - szkła progresywne).
RX100 ma obiektyw zbliżony do LX100 (8,8 - 25,7 = 24-70 oraz 10,9 - 34 = 24-75). Lumix trochę większy fizycznie - może optycznie lepszy?
Wielkość matrycy LX100 to 1" x 1.33 oraz mniej pikseli na większej powierzchni. Kolejny plus.
LX100 ma wizjer z fajnym powiększeniem i wielkość jak w A7C2.
Te aparaciki nie są drogie. Chyba nadszedł czas zrealizować kolejne młodzieńcze marzenie :mrgreen:
W razie braku miłości puści się dalej.
Oczywiście chodzi o aparacik miejsko-wycieczkowy, a nie na szlak. Tam to już mam to co potrzeba.
461 vs 675 gram a z5mk2 700.
Przy tych małych aparatach to spora różnica.
Zaleta małego jest wtedy gdy faktycznie jest mały i lekki bez udawania, że tak niby jest.
Masz szczęście, że BeatX przyjął na siebie falę pogardy za narzekanie na to, że mu nie spasował obiektyw o 300g cięższy od tego, który sobie upatrzył. Miejmy nadzieję, że teraz się Tobie nie dostanie za nie bycie foto-kulturystą ;)
cybulski
24-06-2026, 12:20
Masz szczęście, że BeatX przyjął na siebie falę pogardy za narzekanie na to, że mu nie spasował obiektyw o 300g cięższy od tego, który sobie upatrzył. Miejmy nadzieję, że teraz się Tobie nie dostanie za nie bycie foto-kulturystą ;)
No ja nie mam tego małego R8 a większe klocki :)
Ale gdy się szuka czegoś mniejszego i lekkiego to R8 to jest poziom wagowy chyba S9.
Ok rózna stylistyka itp, ale jednak taki mały R8 z tym uchwytem to jednak jest wygodniejszy sądzę niż S9.
R8 ma podobno w środku wszystko od R6mk2, bez stabilizacji, więc to jest bdb opcja jak na taki mały aparat.
S9 dla odmiany ma stabilizację. Gdybym miał wybierać małe body z tych dwóch to niezaprzeczalnie byłby to R8.
Ale nie planuję :) etap małych aparatów póki co mam zamknięty i na ten moment nawet nie chodzi mi to po głowie.
cybulski
24-06-2026, 13:00
Ale skoro Trzcionka używa takiego zestawu, to coś jest na rzeczy i to nie tylko hype ambasadora :)
https://www.instagram.com/adamtrzcionka.fotografia?igsh=cG9tN3ZoMGI1a3Rh
96997
Próbuję ostatnio używać RX100 na dłuższą metę. I chyba jest dla mnie zwyczajnie za mały.
Jako uzupełnienie okazjonalne no i na szelkę plecaka to fajne rozwiązanie.
RX100 jest jedynym aparatem na rynku który mieści się do kieszeni spodni i nie wymaga żadnej torby. LX100 się nie zmieści.
Ale skoro Trzcionka używa takiego zestawu, to coś jest na rzeczy i to nie tylko hype ambasadora :)
https://www.instagram.com/adamtrzcionka.fotografia?igsh=cG9tN3ZoMGI1a3Rh
96997Nie chce być czepialski, ale tak po prawdzie argumenty że jakiś fotograf celebryta używa sprzętu X to znaczy że ten sprzęt jest bdb, nie za wiele znaczą.
Benjamin Kanarek klepie od ponad dekady zdjęcia fashion/beauty dla takich periodyków jak "Elle Fashion", "Vouge" używając sprzętów Fuji X (w tym dalej używa jego ponoć najulubieńszego obiektywu ever, czyli Fuji 35/1.4 R). No i co z tego jest niby na rzeczy? :mrgreen:
Chyba tylko to, że do bardzo poważnej pracy wystarczy apsc Fuji z jego zacofanym AF-C.
Wszystko jest względne.
Nic nie wiemy tak naprawdę.
Materia jest energią.
Żyjemy w symulacji [emoji38]
RX100 jest jedynym aparatem na rynku który mieści się do kieszeni spodni i nie wymaga żadnej torby. LX100 się nie zmieści.
Nosiłem już aparaty lub obiektywy w kieszeniach kurtki (nawet dzisiaj).
Do kieszeni spodni nigdy nie próbowałem wciskać sprzętu foto (dekielki się nie liczą).
cybulski
24-06-2026, 16:05
Nie chce być czepialski, ale tak po prawdzie argumenty że jakiś fotograf celebryta używa sprzętu X to znaczy że ten sprzęt jest bdb, nie za wiele znaczą.
Benjamin Kanarek klepie od ponad dekady zdjęcia fashion/beauty dla takich periodyków jak "Elle Fashion", "Vouge" używając sprzętów Fuji X (w tym dalej używa jego ponoć najulubieńszego obiektywu ever, czyli Fuji 35/1.4 R). No i co z tego jest niby na rzeczy? :mrgreen:
Chyba tylko to, że do bardzo poważnej pracy wystarczy apsc Fuji z jego zacofanym AF-C.
Wszystko jest względne.
Nic nie wiemy tak naprawdę.
Materia jest energią.
Żyjemy w symulacji [emoji38]
Byłem z dwa lata temu na jego obu prekekcjach podczas Fotoformy.
On chyba z przekonania jest w Canonie a potem został ambasadorem, nie na odwrót.
Inna sprawa, że Canon pewnie dba o tak znanych fotografow ślubnych.
Zresztą wtedy gdy zrobili 28-70/2, wielu weszło do Canona po ten obiektyw. A niedawno dali fotografom 24-105/2.8L.
Slubni mają teraz dwa zumy ślubne i chyba zero powodów do zmian systemu.
Sony co prawda nadrobił zaległości, ale dopiero niedawno, zestawem f2 28-70 i 50-150.
Nosiłem już aparaty lub obiektywy w kieszeniach kurtki (nawet dzisiaj).
Do kieszeni spodni nigdy nie próbowałem wciskać sprzętu foto (dekielki się nie liczą).
Ja nosiłem RX100 w luźniejszych krótkich spodniach i było OK. Do tego oczywiście kurtki itd. Ten aparat jest do tego stworzony.