PDA

Zobacz pełną wersję : Chińska karta CF LEMIWEI - test

RMC
16-01-2026, 00:53
Starsze aparaty jeszcze zdjęcia robią to i czasem przydałaby się do nich nowa karta pamięci :)

Do swoich D600, D700 czy D3 nie wciskam na siłę mega dużych pojemności. Tylu zdjęć by mi to było potrzebne nie robię więc wolę mieć ze 2,3 średnie - tak koło 8, 16 GB. No i właśnie... wybór coraz mniejszy a ceny r.2025-2026 poszybowały w kosmos. Obecnie na allegro nowa karta 16GB to koszt około 100-200 zł (bliżej 200). Szkoda mi było tyle więc uznałem, że poszukam na aliexpress. No i są.

Najtańsze to takie typowe No-name z niebieską naklejką (na obrazku niżej, po lewej). Gdzieś w necie mignęła mi informacja, że one strasznie wolne więc ominąłem je i kupiłem kartę Lemiwei z czerwoną etykietą (po prawej). W opisach aukcji jest info, że gwarantują one prędkości UHS - U3 (czyli zapis 30 MB/s).

93008

Cenowo, czerwone karty kosztują parę złoty więcej niż niebieskie. Za 2 karty 16GB z przesyłką zapłaciłem coś koło 60 zł i wydaje mi się, że dalej za tyle można je zakupić :) Dość szybko doszły, wyglądają ładnie. A jak działają to niżej mały test porównawczy.

Chińską kartę postanowiłem porównać do używanego Preteca 16GB o prędkości 233x (czyli zapis powinien być 35 MB/s). Obie karty podłączane były do portu USB 2.0 przez czytnik UGREEN obsługujący USB 3.0. Test programem - H2TestW. Wyszło zaś tak:

PRETEC:
93009

LEMIWEI
93010

Podobnie. Wygląda, że Lemiwei jest ciutkę szybsza w zapisie a wolniejsza w odczycie ale nie są to różnice porażające. Jeśli dobrze odczytuję dane to w teorii obie karty pracowały wolniej niż powinny (poprawcie mnie jak się mylę :)) ale być może swoje dokłada tu USB2.0, adapter. Nie chciałbym więc tu wypowiadać się o maksymalnej szybkości a po prostu zwrócić uwagę, że w sumie chińczyk za 30 zł pracuje identycznie jak dobra swego czasu karta.

Wydaje mi się, że można zakupić w tych cenach :)

Schwefel
16-01-2026, 07:47
Żeby test był miarodajny podłącz pod USB 3.0 bo wyniki są na granicy możliwości USB 2.0

akustyk
16-01-2026, 08:52
w czytniku USB 3.1 karta CF (zloty Sandisk 128GB) wyciaga mi jakies 80MB/s (musialbym dokladnie zmierzyc wartosc srednia). wiec USB 2.0 na pewno jest ograniczeniem dla tego Chinczyka, nie sadze zeby byl dla Preteka.

moge dzisiaj na probe wrzucic antycznego Leksara 256MB z mojej Minolty A1 i zobaczyc jakie tam sa predkosci. podejrzewam, ze do tych 15MB/s sie nie zblizy

przy czym nie sadze, zeby to w praktyce robilo jakakolwiek roznice w aparacie jesli nie focisz seriami. roznice robi w kompie (albo komorce) przy zgrywaniu zdjec. i to duza, ale pod warunkiem podpiecia nowego czytnika korzystajacego z jak najswiezszego standardu USB 3 i dobrego chipa.

RMC
16-01-2026, 09:06
Spróbuję po niedzieli sprawdzić je (+ ewentualnie jeszcze jakąś inną swoją kartę) pod USB 3.0. Muszę tylko pomyśleć czy na Maca są jakieś programy do tego bo mój antyczny PC chyba nie ma żadnego gniazda 3.0 :)

W weekend test bojowy bo wrzuciłem je w D3 i mam plan udać się na zawody biegowe. Trochę zdjęć więc powstanie.