PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 III oficjalnie

Strony : 1 2 [3]

swiatlocieniz9
23-03-2025, 03:33
Pierwszy ślub z Z6III za mną. Puszka sprawuje się świetnie. Takie Z6II na sterydach. Af działa idealnie w ciemnych pomieszczeniach, oko wykrywa z daleka. Jak na razie jestem zadowolony, do pełni szczęścia brakuje 3d tracking z wyłączeniem śledzenia oka przypisanego do klawiszy funkcyjnych.

Sent from my iPhone using Tapatalk

z6 III nie ma 3d trackingu? Myślałem, że AF w z6 III ma zbliżone możliwości do z8

TOP67
23-03-2025, 10:04
z6 III nie ma 3d trackingu? Myślałem, że AF w z6 III ma zbliżone możliwości do z8

Ma. Ale tylko w AF-C

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/pl/focus_35.html

swiatlocieniz9
26-03-2025, 01:16
A jak tam odczucia po dłuższym korzystaniu z Z6 III?
Ciekawi mnie, czy faktycznie widać różnice w DR i jakości cieni przy niskim ISO (100–400) w porównaniu do np. Z6 II? Zdjęcia gorzej wychodzą?
W praktyce coś Wam przeszkadza, czy raczej temat tych wad to czepialstwo?
Dla amatora, który sporo podróżuje, fotografuje krajobrazy, czasami ptaszki czy inne szybkie zwierzęta jak psy – byłoby to odczuwalne, czy nie ma się czym przejmować?

TOP67
26-03-2025, 13:57
Nie zauważyłem zmiany na gorsze. A musiałem wyciągać RAW, bo nieopatrznie przełączyłem się na HLG. W wizjerze wygląda to super. Ale zapisane pliki są niedoświetlone o 3EV (zarówno NEF, jak i HIEF)

KadryZpodróży
27-03-2025, 10:34
Ja mogę napisać, że obróbka zdjęć z Z63 jest przyjemna i nie widać spadku jakości. Może przy niższych ISO jest nieco lepiej w Sony A7rV, szczególnie jeśli chodzi i cienie ale nie jest to jakaś drastyczna różnica.

OjTam
15-04-2025, 11:56
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/04/Nikon-Bird-Detect-AF-autofocus-Z6III-camera-firmware-update-550x122.png

Szydlarz
24-04-2025, 20:08
Nie można było od razu...tylko kombinowanie z AI, które samo odczyta czy przed obiektywem stoi sarna, kot, pies albo ptak. Miałem kilka przypadków, że przy włączonym AF na zwierzaki, focus nie odnajdywał oka bądź nie odczytywał obiektu pomimo tego, że cel stał kilkanaście metrów ode mnie xD. Wczoraj tak miałem z gęgawami. Pozdrawiam

spiritus
10-05-2025, 11:07
Czy Z6III przełącza się samoczynnie w tryb DX po podpięciu obiektywu DX? Czy jednak to zlikwidowano w stosunku do Z6?

gadas2019
10-05-2025, 11:12
Samoczynnie.

Wysłane z mojego SM-A165F przy użyciu Tapatalka

spiritus
10-05-2025, 11:33
Samoczynnie.

Ale jest możliwość wyłączenia w ustawieniach tej opcji aby można było korzystać z FF przy obiektywie DX?

jo44
10-05-2025, 11:40
Ale jest możliwość wyłączenia w ustawieniach tej opcji aby można było korzystać z FF przy obiektywie DX?

Moja AI (polecam) odpowiada:
"Tak, Nikon Z6III może samoczynnie przełączać się w tryb DX po podpięciu obiektywu DX, ale wymaga to odpowiedniego ustawienia w menu aparatu. W menu fotografowania znajduje się opcja „Obszar zdjęcia”, gdzie można wybrać automatyczne przełączanie na kadr DX, gdy podłączony jest obiektyw DX. Aby to działało, należy włączyć opcję Auto. kadr w formacie DX. Wtedy aparat automatycznie wybiera obszar zdjęcia DX po podpięciu obiektywu DX. Jeśli ta opcja jest wyłączona, aparat używa wybranego obszaru zdjęcia niezależnie od typu obiektywu"

spiritus
10-05-2025, 11:50
Moja AI (polecam) odpowiada:
"Tak, Nikon Z6III może samoczynnie przełączać się w tryb DX po podpięciu obiektywu DX, ale wymaga to odpowiedniego ustawienia w menu aparatu. W menu fotografowania znajduje się opcja „Obszar zdjęcia”, gdzie można wybrać automatyczne przełączanie na kadr DX, gdy podłączony jest obiektyw DX. Aby to działało, należy włączyć opcję Auto. kadr w formacie DX. Wtedy aparat automatycznie wybiera obszar zdjęcia DX po podpięciu obiektywu DX. Jeśli ta opcja jest wyłączona, aparat używa wybranego obszaru zdjęcia niezależnie od typu obiektywu"

Wybacz ale po ostatnich przygodach z AI wolę dopytać użytkowników :D

Mianowicie na dzień po wyborze nowego papieża zapytałem go o coś tam i mi wyrzucił, że Franciszek w dniu 8. maja ma się świetnie na tronie xD

gadas2019
10-05-2025, 12:01
Wydaje mi się, że nie.

spiritus
10-05-2025, 15:00
Wydaje?

Chciałbym potwierdzenia ;)

gadas2019
10-05-2025, 15:05
Jasne. [emoji846] Doprecyzowując: ja takiej opcji nie znalazlem mimo prób. A i w instrukcji znalazlem tylko zapis ze aparat przelacza się automatycznie.

Mądrzejsi ode mnie zatem musza potwierdzić właściwą odpowiedź.[emoji57][emoji144]

Wind Mill
10-05-2025, 16:12
"Image-area selection is fixed at [DX (24×16)] when a DX lens is attached."

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/en/image_area_quality_and_size_34.html

spiritus
10-05-2025, 16:27
Ehh... czyli pomimo upływu lat nadal tej funkcji nie ściągnęli?

Czy może tryb DX się włącza samoczynnie gdy się podpina obiektyw DX ale w ustawieniach pomimo tego można sobie zmienić na FX?

jo44
10-05-2025, 17:12
"Image-area selection is fixed at [DX (24×16)] when a DX lens is attached."

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/en/image_area_quality_and_size_34.html

Gdy wybrana jest opcja DX.

Wind Mill
10-05-2025, 19:25
Opcję DX można wybrać dla szkła FX; podpięcie szkła DX wymusza rozmiar DX na stałe.
Tak rozumiem instrukcję, nie mam tego aparatu.

gadas2019
10-05-2025, 20:36
Opcję DX można wybrać dla szkła FX; podpięcie szkła DX wymusza rozmiar DX na stałe.
Tak rozumiem instrukcję, nie mam tego aparatu.Dokladnie tak sie zachowuje aparat (mam) [emoji3526]

spiritus
10-05-2025, 22:21
Czyli to samo co w Z6 :/

Jacek_Z
10-05-2025, 22:46
Taką filozofię przyjęci w bezlusterkowcach. U Canona tak było w lustrzankach i w bezlustrach też tak jest. Tylko my w lustrzankach mieliśmy fajnie, no ale już tak nie jest.
Nie wiem jak jest w Sony.

spiritus
13-05-2025, 13:33
No to poszło zapytanie do Nikona z prośbą o rozważenie odblokowania tej funkcji, poczekam na odp i dam znać.

OjTam
13-05-2025, 13:36
Ale... Po co? Weź mi wytłumacz, ciekaw jestem.

spiritus
13-05-2025, 13:59
Ale... Po co? Weź mi wytłumacz, ciekaw jestem.

A po co masz mieć taką narzuconą blokadę skoro wydajesz tyle kasy na sprzęt?
Ja rozumiem automatyczne przełączenie na dx ale dobrze by było móc ręcznie blokadę wyłączyc... albo gdy aparat wykryje DX to aby się wyświetlił komunikat z pytaniem jaki format matrycy wybrać.

Tak wiem winiety i ta cała sprawa ale jest kilka obiektywów DX co świetnie działają na FX, choćby stara poczciwa 35/1.8G, która była ulubionym obiektywem kotleciarzy na D700 i jemu podobnych puszkach.

OjTam
13-05-2025, 14:18
No nie wiem, czy taką winietę (https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/4m-2.jpg) można nazwać "świetnym działaniem".

IMHO przypinanie DXów do FX i focenie z "dziurką od klucza" jest bezsensu.

PS. Przypuszczam, że jeśli w ogóle dostaniesz odpowiedź, to będzie coś o korekcji winietowania czy ogólnie profilach szkieł. ¯\_(ツ)_/¯
PPS. Oczywiście da się tak używać chinczyków bez elektroniki. Nie-Nikkory przez FTZ podobno też.

spiritus
13-05-2025, 16:17
No nie wiem, czy taką winietę (https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/4m-2.jpg) można nazwać "świetnym działaniem".

Jak najbardziej. Popatrz na ile zyskujesz w kadrze przy stosowaniu FF (czerwona ramka) względem DX (niebieska). Lekko kadrujesz i masz szerszy kadr niż przy narzuconej blokadzie.

87981

IMHO przypinanie DXów do FX i focenie z "dziurką od klucza" jest bezsensu.

Zależy od obiektywu. Jest kilka co mają pokrycie większe niż APSC i nie ma konieczności domykania szkła wcale.

PS. Przypuszczam, że jeśli w ogóle dostaniesz odpowiedź, to będzie coś o korekcji winietowania czy ogólnie profilach szkieł. ¯\_(ツ)_/¯

To będę upierdliwy i brnął dalej dopóki sami ostatecznie napiszą, że nie i to uargumentują.

PPS. Oczywiście da się tak używać chinczyków bez elektroniki. Nie-Nikkory przez FTZ podobno też.

Wiem, jednak w ich przypadku winieta już jest naprawdę spora.

OjTam
13-05-2025, 16:27
Tylko pytanie, jak optycznie wyglądają te części za kadrem DX. I jak by AF działał. ¯\_(ツ)_/¯

spiritus
13-05-2025, 16:37
Dopóki jest to zablokowane to się nikt nie dowie :D

OjTam
13-05-2025, 16:45
A może sprawdzali i dlatego zablokowali? ;)

zbyk
13-05-2025, 18:49
Ja się zastanawiam jak takie 8mm rybie oko by wyglądało na pełnej klatce, mogłoby wyjść radosne kółeczko :)

OjTam
13-05-2025, 18:51
Manual na NF? Piny zaklej to zobaczysz. xD

gadas2019
17-05-2025, 21:14
Hej,
Czy można tak ustawic Z6III żeby podczas nagrywania filmu móc robic zdjęcia?
Szukalem w instrukcji i ustawieniach, ale bez powodzenia. Czynie jest to mozliwe czy jednak źle szukalem?

P.s. w Z50 jest to mozliwe bez problemu.

OjTam
05-06-2025, 17:24
Z6III w plasterkach:
https://kolarivision.com/wp-content/uploads/2024/07/Lifestyle-Photos_20223009.jpg

Źródło (https://kolarivision.com/nikon-z6iii-disassembly-and-teardown/).
Są też inne Ztki, Sony (A1II, A7C, etc), Fuji, Panasy, Canony...
Klik w blog i szukamy.

Ark
23-06-2025, 02:41
Hej,
Czy można tak ustawic Z6III żeby podczas nagrywania filmu móc robic zdjęcia?
Szukalem w instrukcji i ustawieniach, ale bez powodzenia. Czynie jest to mozliwe czy jednak źle szukalem?

P.s. w Z50 jest to mozliwe bez problemu.

Tak. Wystarczy nacisnąć spust migawki ;)

gadas2019
23-06-2025, 09:09
Hej,
Ano właśnie u mnie to nie dziala. Stąd moje pytanie. Co może byc przyczyną?

OjTam
24-06-2025, 12:42
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/564.html

• Zaktualizowano niektóre opisy pomocnicze wyświetlane w aparacie podczas nawiązywania połączenia z usługą Nikon Imaging Cloud (sama procedura nawiązywania połączenia nie uległa zmianie).

cdc
13-08-2025, 17:08
https://www.youtube.com/shorts/4NeQ2IQOuq4

MstrG
27-08-2025, 08:36
Firmware 2.0
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/571.html

Uwaga: zmiany wymienione poniżej pod „Fotografowanie”, „Nagrywanie filmów”, „Odtwarzanie”, „Elementy sterujące” oraz „Sieć” są omówione szczegółowo w dokumencie Dodatkowa instrukcja dotycząca aktualizacji oprogramowania sprzętowego.

Uwaga: z powodu dodania nowych elementów menu zmieniono numerację niektórych elementów menu ustawień osobistych.

■ Fotografowanie

• Dodano [Ptaki] do [Opcje wykrywania obiektu AF/MF] w menu fotografowania.
• Maksymalny stopień przybliżenia ekranu fotografowania wynosi teraz 400%.
• Dodano [Automatyczne przechwytywanie] do menu fotografowania. Użytkownicy mogą wybrać kryteria rejestrowania obrazu spośród [Ruch] (kierunek ruchu fotografowanego obiektu), [Odległość] (odległość fotografowanego obiektu od aparatu) oraz [Wykrywanie obiektu] (czy wykryty został obiekt danego typu, czy nie), a aparat będzie robić zdjęcia automatycznie po wykryciu obiektów spełniających wybrane kryteria. Zwróć uwagę, że [Odległość] jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z i może nie działać zgodnie z oczekiwaniami w połączeniu z innymi obiektywami. Obszary zdjęcia [FX (36×24)] i [DX (24×16)] są teraz dostępne do użycia w połączeniu z automatycznym wyzwalaniem rozpoznanym obiektem.
• Dodano opcję [C15] szybkie rejestrowanie klatek + tryb wyzwalania migawki.
• Jakość zdjęć dla szybkiego rejestrowania klatek + można teraz ustawić oddzielnie od innych trybów wyzwalania migawki.
• [Opcje] dodano pod [Fotografow. z przesun. ostrości] w menu [MENU FOTOGRAFOWANIA], co pozwala na stosowanie [Fotografow. z przesun. piksela] w połączeniu z fotografowaniem z przesunięciem ostrości.
• [Opcje] dodano pod [Fotografow. z przesun. piksela] w menu [MENU FOTOGRAFOWANIA], co pozwala na stosowanie funkcji [Braketing AE] w połączeniu z fotografowaniem z przesunięciem pikseli. Dodano również [Folder zapisu przy rozpoczęciu].
• Opcje [Fotografow. z przesun. piksela] można teraz ustawiać, gdy wybrany jest tryb samowyzwalacza.
• Lampy LED Profoto A10 o ciągłym świetle można teraz używać jako diody wspomagającej AF.
Uwaga: konieczna jest aktualizacja oprogramowania sprzętowego lampy Profoto A10. Szczegółowe informacje można znaleźć na witrynie internetowej firmy Profoto.
■ Nagrywanie filmów

• Dodano [Ptaki] do [Opcje wykrywania obiektu AF/MF] > [Wykrywanie obiektu] w menu nagrywania video.
• Maksymalny stopień przybliżenia ekranu fotografowania wynosi teraz 400%.
• Dodano [Automatyczne przechwytywanie] do menu nagrywania filmów. Użytkownicy mogą wybrać kryteria rejestrowania obrazu spośród [Ruch] (kierunek ruchu fotografowanego obiektu), [Odległość] (odległość fotografowanego obiektu od aparatu) oraz [Wykrywanie obiektu] (czy wykryty został obiekt danego typu, czy nie), a aparat będzie nagrywać film automatycznie po wykryciu obiektów spełniających wybrane kryteria. Zwróć uwagę, że [Odległość] jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z i może nie działać zgodnie z oczekiwaniami w połączeniu z innymi obiektywami. Obszary zdjęcia [FX] i [DX] są teraz dostępne do użycia w połączeniu z automatycznym wyzwalaniem rozpoznanym obiektem.
• Zmieniony został kolor ramki pola AF widocznej na ekranie fotografowania informujący o ustawieniu ostrości, gdy zoom cyfrowy w wysokiej rozdzielczości jest włączony.
• Z zoomu cyfrowego w wysokiej rozdzielczości można teraz korzystać za pomocą wybieraka dodatkowego.
• Wybranie [ON] dla [Zoom cyfrowy w wysokiej rozdz.] w [MENU NAGRYWANIA VIDEO] powoduje teraz wyświetlanie pola AF na wykrytym obiekcie na ekranie fotografowania.
• Dodano funkcję dołączania nazw plików używanych w aparacie podczas nagrywania filmów video na zewnętrznej nagrywarce obsługującej przesyłanie nazw plików przez złącze HDMI. Następujące zewnętrzne nagrywarki Atomos obsługują tę funkcję (zgodnie ze stanem na sierpień 2025 r.).
- Ninja V *
- Ninja V+ *
- Ninja (modele z roku 2023)
- Ninja Ultra
- Shogun (modele z roku 2023)
- Shogun Ultra
- Shogun Connect *
* Niektóre nagrywarki mogą wymagać aktualizacji systemu operacyjnego ATOMOS lub płatnej aktywacji nagrywarki. Aby uzyskać szczegółowe informacje, skontaktuj się z ATOMOS.

■ Odtwarzanie

• Dodano [Ponowne odtwarzanie] w menu „i” odtwarzania.
• Dodano [Szybkość odtwarzania] w menu „i” odtwarzania filmów.
• Dodano [Rejestruj orientację aparatu] w menu odtwarzania.
• Dodano [Opcje automat. odtwarzania serii] do [Odtwarzanie serii] w menu odtwarzania.
• Wprowadzono zmiany do elementów [Wybierz, aby przesłać na komputer] oraz [Wybierz do przesłania (FTP)] w menu „i” odtwarzania oraz dodano [Wyb., aby prioryt. przesył. na komp.] i [Wybierz, aby priorytetowo przesyłać (FTP)].
• Dodano [Data] do [Kryteria odtwarzania z filtrem] w menu odtwarzania oraz menu „i” odtwarzania.
• Dodano [Dostosuj opcje retuszu] do [Retusz] w menu „i” odtwarzania.
• Dodano [Autom. obrót podczas odtwarzania] do menu odtwarzania.
■ Elementy sterujące

• Dodano obsługę usługi Nikon Authenticity Service.
* Usługa Nikon Authenticity Service poprawia wiarygodność treści, wykorzystując informacje o pochodzeniu i inne dane zgodnie ze standardami C2PA.

* Musisz zarejestrować się w usłudze Nikon Imaging Cloud i złożyć wniosek o korzystanie z usługi.

* Usługa Nikon Authenticity Service może być niedostępna w niektórych krajach i regionach.

• Dodano [Szerokość ramki pola AF] do a10 [Wyświetlanie pola AF] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano element [Maksymalna przysłona w PŻ] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a13.
• Dodano element [Ustawienie ogranicznika ostrości] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a15.
• Dodano opcję [Minimum] do ustawienia osobistego c2 [Samowyzwalacz] > [Interwał między zdjęciami] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano element [Naciś. do poł., aby anul. zoom (MF)] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycjami d19 i g18.
• Dodano [Automatyczne przechwytywanie] do funkcji, które można przypisać do menu „i” za pomocą [MENU USTAW. OSOBISTYCH] > f1 i g1 [Dostosuj menu <i>].
• Dodano więcej osobistych elementów sterujących i funkcji możliwych do przypisania z użyciem następujących elementów w [MENU USTAW. OSOBISTYCH]. Poza tym opcje dla [Zoom włącz/wyłącz] uległy zmianie.
- f2[Osobiste sterow. (fotografow.)]
- f3[Osobiste sterow. (odtwarzanie)]
- g2[Osobiste sterowanie]
Wybierz [Preferuj pole AF] lub [Preferuj pole AF(prior. ostr. twarzy)] dla f3 [Osobiste sterow. (odtwarzanie)] > [Główne pokrętło sterowania] lub [Przednie pokrętło sterujące] > [Poz. zoomu podczas przewij. zdjęć].
Ustawienia dla f3 [Osobiste sterow. (odtwarzanie)] > [Główne pokrętło sterowania] lub [Przednie pokrętło sterujące] > [Przewijanie zdjęć] można teraz stosować podczas powiększenia w trybie odtwarzania.
• Dodano więcej osobistych elementów sterujących i funkcji możliwych do przypisania (na przykład [Przeskocz do zdjęcia źródłowego] i [Przycinanie]) do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] > f3 [Osobiste sterow. (odtwarzanie)].
• Wprowadzono zmiany do elementu f4 [Dotykowy Fn] > [Przesuń pole AF] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Wprowadzono zmiany do sposobu przeprowadzania całkowitego formatowania za pomocą opcji [Formatowanie karty pamięci] w [MENU USTAWIEŃ].
• Zaktualizowano [Dane obiektywu bez CPU] w [MENU USTAWIEŃ].
• Dodano [Autom. przełącznik wyśw. monitora] do [MENU USTAWIEŃ].
■ Sieć

• Dodano [Streaming USB (UVC/UAC)] do [USB] w [MENU SIECI].
• Teraz w przypadku braku stabilności lub zakłócenia połączenia z akcesorium ATOMOS AirGlu BT pojawia się ostrzeżenie.
• Zmieniono niektóre komunikaty i wartości domyślne związane z Nikon Imaging Cloud.
• Dostępny jest teraz nowy sposób dodawania ustawień Picture Control z Nikon Imaging Cloud.
• Akcesoriów ATOMOS AirGlu BT i zdalnych uchwytów sterujących MC-N10 można teraz używać razem.
• Wprowadzono zmiany i dodano nowe opcje do elementu [Połącz z serwerem FTP] w [MENU SIECI].
• Zmieniono procedurę stosowaną podczas konfigurowania aparatu w celu zsynchronizowanego wyzwalania, zwiększając liczbę grup, które można utworzyć, do dwudziestu, a liczbę aparatów w każdej z grup, którymi można sterować z głównego aparatu, zwiększono do szesnastu.
• Dodano [Ustawienia grupy] i [Nadpisz inf. o prawach autor.] do [Połącz z innymi aparatami] w [MENU SIECI].
■ Inne zmiany

• Zmieniono parametry techniczne dotyczące nieprzerwanego przesyłania sygnału video po zakończeniu nagrywania do urządzeń HDMI, takich jak zewnętrzne monitory.
• Poziom głośności słuchawek można teraz regulować w menu „i” podczas nagrywania video.
• Bezpośredni pomiar balansu bieli jest teraz dostępny również dla fotografii za pośrednictwem aplikacji, takich jak NX Tether.
• Teraz można nagrywać notatki głosowe z użyciem zewnętrznych mikrofonów.
• Charakterystyka tonalna została zmieniona, gdy [ON] jest wybrane dla ustawienia osobistego g13 [Asystent przeglądania] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Aparat rejestruje teraz nazwy firm i modeli w metadanych video rejestrowanych, gdy [ProRes 422 HQ 10-bitowy (MOV)] jest wybrane dla [Typ pliku video] w [MENU NAGRYWANIA VIDEO].
• Dodano obsługę „NX Field*”, systemu zdalnego fotografowania dla użytkowników firmowych.
* Odwiedź witrynę internetową „NPS”, aby uzyskać omówienie i instrukcję obsługi NX Field.
Nikon Professional Services (NPS) (English)
Uwaga: aplikacja „NX Field” na urządzenia inteligentne może nie być dostępna w niektórych krajach i regionach.
• Automatycznie uzyskany adres IP zostanie zachowany po wyłączeniu automatycznego nadawania adresów IP.

Jacu
27-08-2025, 11:05
Wow. Całkiem sporo nowości. Postarali się. Tutaj film o nowościach w firmware 2.0 . https://youtu.be/-4Hxm4P0u1U?si=s8OJZG0I6ACNccon

zbyk
27-08-2025, 12:20
mocno to przypomina któryś niedawny update Z8, łatwo się już pogubić który aparat co potrafi. Przydałaby mi się jakaś tabelka które body nie ma danych funkcji względem innych, chętnie bym zobaczył takie porównanie Z5 II vs Z6 III vs Z8. Widaomo, każdy ma inną matrycę i czasy odczytu, pierwsze co mi przychodzi na myśl, to banki ustawień i bajeczna ergonomia w topowej puszce. Ale czy są jeszcze jakieś rzeczywiście istotne różnice między nimi z punku widzenia fotografowania?

samek
27-08-2025, 12:30
...chętnie bym zobaczył takie porównanie Z5 II vs Z6 III vs Z8. Widaomo, każdy ma inną matrycę i czasy odczytu, pierwsze co mi przychodzi na myśl, to banki ustawień i bajeczna ergonomia w topowej puszce. Ale czy są jeszcze jakieś rzeczywiście istotne różnice między nimi z punku widzenia fotografowania?

Kwestia osobistego podejścia. Dyskutanci internetowo sprzętowi zarzucą Cię różnicami.
Jako amator stwierdzę, że ZDJĘCIOWO pomiędzy z5II i z6III różnice są znikome. Ale z8 do tego nie mieszaj - zdjęciowo to wyraźnie półka w górę.
Inaczej jest FILMOWO - nie mieszaj do porównania z5II.

zbyk
27-08-2025, 13:15
Kwestia osobistego podejścia. Dyskutanci internetowo sprzętowi zarzucą Cię różnicami.
Jako amator stwierdzę, że ZDJĘCIOWO pomiędzy z5II i z6III różnice są znikome. Ale z8 do tego nie mieszaj - zdjęciowo to wyraźnie półka w górę.
o różnicach w fotografii piszesz z perspektywy innej matrycy w Z8 względem niższych model, czy jeszcze coś? Filmowanie to nie moja bajka

samek
27-08-2025, 13:26
o różnicach w fotografii piszesz z perspektywy innej matrycy w Z8 względem niższych model, czy jeszcze coś? Filmowanie to nie moja bajka

No wiesz. Wiem, że każdy ma swe zdanie i prawo do własnej oceny. Ale sama matryca stawia porównanie z5II/z6III z z8 na głowie. Można dorzucić do tego różnice w AF.
Można dorzucić wielkość i ciężar puszki i dla kogoś będzie to przyczyną uznania z8 za gorszy aparat do fotografowania. Ale czy to ma sens?

Fotograma
27-08-2025, 17:28
Dopiero teraz została dodana opcja, która była dostępna we wszystkich aparatach od momentu wymyślenia przez konstruktorów symulacji przysłony. Czyli ustawianie ostrości przy "pełnej dziurze". Pod pozycją "a13" jest ustawienie umożliwiające pracę AF przy pełnym otworze przysłony bez względu na ustawioną wartość. Warto wspomnieć, że do tej pory przysłona przymykała się od razu do wartości ustawionej, jednak nie większej niż 5,6. Oprócz pana Tomasza, chyba niewielu użytkowników o tym wiedziało.

zbyk
27-08-2025, 18:21
Nie no chyba więcej ludzi o tym wie, bo jest w instrukcji opisane o ile dobrze pamiętam. Gdzieś na pewno czytałem jak działa ta opcja. można też zaprogramować guzik na tradycyjny podgląd GO i działać lustrzankowo

MstrG
27-08-2025, 18:48
Dopiero teraz została dodana opcja, która była dostępna we wszystkich aparatach od momentu wymyślenia przez konstruktorów symulacji przysłony. Czyli ustawianie ostrości przy "pełnej dziurze". Pod pozycją "a13" jest ustawienie umożliwiające pracę AF przy pełnym otworze przysłony bez względu na ustawioną wartość. Warto wspomnieć, że do tej pory przysłona przymykała się od razu do wartości ustawionej, jednak nie większej niż 5,6. Oprócz pana Tomasza, chyba niewielu użytkowników o tym wiedziało.

Ja też jak zbyk odnoszę wrażenie, że chyba większość zdaje sobie z tego sprawę. Może na samym początku było to dla mnie dziwne jak kupiłem Z6 niedługo po premierze, ale wiedzieć to o tym wiedziałem. Może takie tylko jest Twoje wrażenie, bo mało osób wypowiedziało się w temacie Nikon Z6iii podgląd a wartość przysłony (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319899-Nikon-Z6iii-podgl%C4%85d-a-warto%C5%9B%C4%87-przys%C5%82ony)?

TOP67
27-08-2025, 19:06
Dla mnie super nowością jest przywołanie ustawień jednym przyciskiem. Takie mini U1/2/3. Zwłaszcza, że można to przypisać też do guzika oświetlenia.
Ostrzenie na pełnej dziurze też sobie ustawiłem.

Zbyszek
27-08-2025, 19:25
Oprócz pana Tomasza, chyba niewielu użytkowników o tym wiedziało.Ja wiedziałem i myślę że wiedziało o tym znacznie więcej osób niż się Tobie wydaje.
Niemniej to ustawianie ostrości przy F5,6 ma swoje uzasadnienie. Czujnikom fazowym taka przysłona nie przeszkadza a głębia ostrości jest większa co ułatwia algorytmom wykrywanie obiektów.
Uważam że przy bardzo jasnych szkłach ustawienie pełnej przysłony spowolni działanie AF-u w pewnych sytuacjach a wykrywanie obiektów będzie mniej skuteczne.
Może wzrośnie precyzja, ale nie wiem czy w istotny sposób i czy na pewno, bo czujniki fazowe wbudowane w matrycę mają nieco inną konstrukcję od tych z lustrzanek.

Fotograma
27-08-2025, 21:20
A no ma znaczenie i to duże. Zrobiłem mały test, prosty. Kilka elementów w różnej odległości od obiektywu. Przysłona 5,6 i zdjęcie. Oczywiście ostre to co ma być i trochę więcej. Po czym otworzyłem przysłonę do 1,4 i zrobiłem zdjęcie. Ostrość zupełnie w innym miejscu. Oczywiście statyw i bez ponownego przeostrzenia.

grissley
28-08-2025, 00:35
Ja się gubię w tych wszystkich opcjach.
Ostatnio bawiłem się D750 i tam czuję się "jak w domu".
Z6III odłożę na tydzień i już muszę się go uczyć od nowa...

Szydlarz
28-08-2025, 14:12
Wczoraj wrzuciłem aktualizację do swojej puszki. Dziś z ciekawości wwybrałem się na plener żeby sprawdzić ten słynny AF pod drób.. Autofocus fajnie wyłapuje nawet te drobne ptaki nawet w gąszczu. Ku mojemu zdziwieniu nawet sarny łapał xD. Miałem sytuację z kozłem w trawach gdzie aparat łapał w gąszczu uszy a następnie oczy xD.

madnessmilo
28-08-2025, 20:00
Ja z kolei przetestowałem automatyczne przechwytywanie. Działa świetnie jako ala wyzwalacz do zdjęć grupowych na które nie trzeba się spieszyć czy odliczać czas ;).
Ograniczenie zakresu ustawiania ostrości też się przyda.
Fajnie, że w mig można ustawić wielkość prostokątów AF.

thornlab
01-09-2025, 12:58
Kiedy opcje z Z6 III pojawią się w Z6 II - to mnie nurtuje, bo w sumie Z6 II ma dwa procesory...

MstrG
01-09-2025, 13:41
Kiedy opcje z Z6 III pojawią się w Z6 II - to mnie nurtuje, bo w sumie Z6 II ma dwa procesory...

Obawiam się, że nigdy.

thornlab
06-09-2025, 21:00
Szkoda, bo Z6 II to bardzo fajny aparat z bardo dobrym obrazkiem.

MstrG
06-09-2025, 22:53
Szkoda, bo Z6 II to bardzo fajny aparat z bardo dobrym obrazkiem.

Podobno te dwa procesory Expeed 6 są sporo mniej wydajne od jednego Expeed 7. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale to było info od kogoś z Nikona.
Czy mogliby coś jednak poprawić w Z6II? IMHO tak, bo przecież dużej różnicy w porównaniu do Z6 to nie ma. Może mieli problem z tymi dwoma procesorami? Zamysł w sumie dobry, ale już rozdzielenie pracy na dwa procesory nie przynosiło dużych korzyści? Tak tylko gdybam.

thornlab
12-09-2025, 14:39
Expeed 7 jest dużo wydajniejszy, nawet od dwóch Expeed 6. Ja Z6 II wybrałem świadomie, więc nie mam o to żalu. To bardzo dobrze obrazujący aparat a na obrazku bardzo mi zależało. Nie robię zdjęć zawodowo a zawodowcy nawet z Z6 wycisną więcej niż ja.

grissley
13-09-2025, 02:48
Nie robię zdjęć zawodowo a zawodowcy nawet z Z6 wycisną więcej niż ja.
Miałem kiedyś D100 i "zawodowcy" robili nim zdjęcia jakich ja dziś nie cyknę swoim Z6iii. Ale tym Z6III zrobię zdecydowanie lepsze zdjęcia niż byłem w stanie zrobić D100tką...

Ivy Mike
14-09-2025, 22:51
90370
To by było na tyle, jeśli chodzi o wizjer w 6 III :D
Powiększenie:
90371
Dla porównania, Z5II
90372
Prosty, szybki test na stanowisku Nikona na Światłosile. Bardzo niereprezentatywny, bo metodyka z d*py.

Nie ustawiałem nic w aparatach, jedynie pozbyliśmy się w jednym prostokącika potwierdzenia ostrości żeby się nie sugerować - na 105 makro chciałem sprawdzić na ile lepszy obraz w wizjerze pomoże mi wyostrzyć ręcznie. Ostrzyłem oczywiście na pręciki.

Dlatego nie wiem też, na ile miarodajne są te zdjęcia jako pokazujące różnice w matrycach:
Z6III
90373
Z5II
90374
Ale, mam ciężki orzech do zgryzienia.

tgollob_jamessuchar
26-09-2025, 19:48
90370
To by było na tyle, jeśli chodzi o wizjer w 6 III :D
Powiększenie:
90371
Dla porównania, Z5II
90372
Prosty, szybki test na stanowisku Nikona na Światłosile. Bardzo niereprezentatywny, bo metodyka z d*py.

Nie ustawiałem nic w aparatach, jedynie pozbyliśmy się w jednym prostokącika potwierdzenia ostrości żeby się nie sugerować - na 105 makro chciałem sprawdzić na ile lepszy obraz w wizjerze pomoże mi wyostrzyć ręcznie. Ostrzyłem oczywiście na pręciki.

Dlatego nie wiem też, na ile miarodajne są te zdjęcia jako pokazujące różnice w matrycach:
Z6III
90373
Z5II
90374
Ale, mam ciężki orzech do zgryzienia.

Mam oba, mam między innymi N105 MC. Nie widzę wyższości jednego nad drugim jeśli chodzi o efekty końcowe jak i komfort użytkowania bez roztrząsania detali, tylko robiąc zdjęcia... Jak nie "kamerujesz" :D to nie ma żadnego problemu.

Karpatczyk
03-12-2025, 08:40
Chciałbym w tym tygodniu zamówić Z6 III, ale mam obawy, czy moje obiektywy podłączone przez FTZ będą w pełni sprawne. Posiadam Tamrony : 24 - 70 2.8 G2 oraz 70 - 200 2.8 G2. Nie chciałbym na razie się ich pozbywać. Czy mogą wystąpić problemy w działaniu AF bądź inne? Ten aparat jest stosunkowo nowy, obiektywy pewnie 5-6letnie, jeśli mnie pamięć nie zawodzi. Podpięte są obecnie do D780 oraz D750.

thornlab
03-12-2025, 10:27
Moje Sigmy i Nikkory na Z6 II przez FTZ działają dużo lepiej niż na D7500, więc Twoje Tamrony też powinny działać na Z6 III.

cdc
03-12-2025, 10:31
https://www.tamron.eu/pl-PL/serwis/compatibility

Karpatczyk
03-12-2025, 10:37
Z6 III jest jednak nowsza puszką. Mam obawy czy nie trzeba robić aktualizacji.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dziękuję

Schwefel
03-12-2025, 22:07
Przecież masz pod gwiazdką wyjaśnienie z jakimi modelami aparatów i obiektywów testowali kompatybilność. Jak numer seryjny się zgadza to w czym problem?

Karpatczyk
04-12-2025, 13:19
"Przecież masz pod gwiazdką wyjaśnienie z jakimi modelami aparatów i obiektywów testowali kompatybilność. Jak numer seryjny się zgadza to w czym problem?"
Odpisywałem na wcześniejszy komentarz nie widząc jeszcze tego, w którym jest zawarte wyjaśnienie

Zbyszek
04-12-2025, 13:50
"Przecież masz pod gwiazdką wyjaśnienie z jakimi modelami aparatów i obiektywów testowali kompatybilność. Jak numer seryjny się zgadza to w czym problem?"
Odpisywałem na wcześniejszy komentarz nie widząc jeszcze tego, w którym jest zawarte wyjaśnienie
Po prawej stronie pod każdym postem masz opcję "ODPOWIEDZ Z CYTATEM".
Jeśli jej użyjesz to dyskusja będzie bardziej czytelna dla wszystkich. :)

Karpatczyk
04-12-2025, 21:38
Po prawej stronie pod każdym postem masz opcję "ODPOWIEDZ Z CYTATEM".
Jeśli jej użyjesz to dyskusja będzie bardziej czytelna dla wszystkich. :)
Oczywiście - zrozumiałem i dziękuję. :)

mormonikon
13-12-2025, 10:06
Panowie i panie jestem posiadaczem z6iii od paru dni nówka sztuka. To pierwszy bezlusterkowiec. Mam jedyny problem z tym aparatem. Robiąc zdjęcia w raw z af-s ostrzenie na ptaka w ruchu stosowałem trzy rodzaje rawów, jedna dwie trzy klatki/s. W czasie śledzenia w locie i robieniu zdjęć obraz w wizjerze i wyświetlaczu znika na czas robienia zdjęć i czarny. Czy to zależy od słabego procesora A miał być taki szybki,może grip trzeba.Karta pamięci 128g Cdn. Może mam złe ustawienia. Jak robię 15,30,60 kł.w jpg widać ptaka cały czas w wizjerze. Proszę o pomoc, może ktoś mi wyjaśni.

Chodziło karta pamięci CF128gb.

maxwawa
13-12-2025, 10:22
Hmmm, Czyżbyś ustawił migawkę mechaniczną ?8)
Blackout czyli zaciemnienia obrazu, który widzisz, to działanie migawki mechanicznej przy niskiej serii

Jacek_Z
14-12-2025, 00:50
..Robiąc zdjęcia w raw z af-s ostrzenie na ptaka w ruchu .
. Może mam złe ustawienia. .
AF-S - ruch - przejęzyczenie zapewne?

Schwefel
14-12-2025, 12:33
Ustaw AF-C, minimum 10kl/s na mechanicznej a jak nie widzisz efektu rolling shutter to 20kl/s na elektronicznej, RAW i daj znać co wyszło.

mormonikon
14-12-2025, 14:18
Panowie i panie znalazłem d14(wyświetlacz włączony podczas fotografi serią). Włączyłem i wszystko jest ok. Bardzo się cieszę bo kolega mnie podpuścił że te typy tańsze tak mają i procesor nie daje rady ale jestem zadowolony. Już mi żaden ptasior nie ucieknie. Dziękuję.

A jakby ktoś sìę pytał bateria pasuje z D500 tylko ciut mniejsza pojemność. Te z alliexpres które śmiały na 500-ce nie śmigają. Ładowarka z 500tki originał ładuje akurat typ C. Power bank z PD nie ładuje przez aparat ale nie będę się bawił kupię ładowarkę na dwie baterię i powera w terenie będę ładował prądożercę, tak żartuję sobie. Pozdrawiam nikoniarzy.

Schwefel
15-12-2025, 07:51
Tylko, że to nie jest obraz na żywo a pokaz zrobionych zdjęć w serii.

TOP67
15-12-2025, 22:50
Tylko, że to nie jest obraz na żywo a pokaz zrobionych zdjęć w serii.
Tylko w trybie H+ jest to pokaz zrobionych zdjęć. W pozostałych to obraz na żywo

Lukasz_85
13-01-2026, 12:32
Sytuacje w kościele, teatrze itp nie mają zwykle problemu z RS, ale za to łatwo złapać banding od mrugającego oświetlenia. Tu znowu Z6III ma duży postęp.

Zastanawia mnie o ile lepsza jest ta matryca względem mojego obecnego Z6 II. Myślę nad zakupem między Z5 II a właśnie Z6 III czy warto dopłacać. Często robię zdjęcia repo w kościele, nie tylko ślubu, ale inne nabożeństwa. Lubię używać cichej migawki. Ale taka full cicha migawka to dopiero Z8 i Z9, gdzie bym mógł skradać się jak foto-ninja.

Znalazłem gdzieś informację:
Nikon Z6 III dziedziczy po modelu Z9 funkcję High-Frequency Flicker Reduction w jej pełnej, użytecznej formie. Dzięki 3.5-krotnie szybszej matrycy, "okno czasowe", w którym dochodzi do interferencji, jest znacznie węższe, co pozwala na precyzyjne matematyczne zniwelowanie błędu https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/en/psm_high_frequency_flicker_reduction_149.html

TOP67
13-01-2026, 12:39
Zastanawia mnie o ile lepsza jest ta matryca względem mojego obecnego Z6 II. Myślę nad zakupem między Z5 II a właśnie Z6 III czy warto dopłacać. Często robię zdjęcia repo w kościele, nie tylko ślubu, ale inne nabożeństwa. Lubię używać cichej migawki. Ale taka full cicha migawka to dopiero Z8 i Z9, gdzie bym mógł skradać się jak foto-ninja.

Dlaczego tylko? Z6III też ma bezgłośną migawkę z obsługą lampy błyskowej itp.
Z5II da Ci lepszy AF, ale te same problemy z synchronizacją do mrugających lamp.

Lukasz_85
13-01-2026, 12:46
Z6III też ma bezgłośną migawkę z obsługą lampy błyskowej itp.

Czyli będę miał dużo lepszą cichą migawkę niż w obecnym Z6 II, więc dla mnie tj. warte dopłaty. (Usprawiedliwiam sobie zakup droższego sprzętu :grin: ).

TOP67
13-01-2026, 13:11
Czyli będę miał dużo lepszą cichą migawkę niż w obecnym Z6 II, więc dla mnie tj. warte dopłaty. (Usprawiedliwiam sobie zakup droższego sprzętu :grin: ).

Tak. Teraz masz :
- migawka mechaniczna (klapie 2 razy)
- elektroniczna pierwsza kurtyna (klapie 1 raz)
- tryb cichy (migawka elektroniczna, brak lampy i wszelkich dźwięków)

Dojdzie migawka elektroniczna, która:
- nie wyłącza lampy
- nie wyłącza potwierdzenia AF-S (można to wyłączyć osobno)
- można symulować dźwięk migawki o regulowanej głośności (modelki lubią wiedzieć, kiedy zrobiono zdjęcie)
- synchronizacja z lampą do 1/66 s.
- kilkukrotnie zmiejszony RS
- synchronizacja z lampami energooszczędnymi eliminuje paski

Pawel Pawlak
06-03-2026, 10:03
Szukałem opcji przypisania do klawisza funkcyjnego włączenia flesza z wymuszeniem migawką mechaniczną (czas krótszy niż 1/60) podczas gdy standardowo mam ustawioną migawkę elektroniczną. Ale znalazłem jedynie obejście tego przez przełączanie się z trybo fotografowania z fleszem na migawce mechanicznej lub auto, na Tryb cichy (chyba to się sprawdzi - ale jeszcze nie sprawdzałem w praktyce). Jest możliwość ustawienia tego inaczej ?

Jeszcze pytanie - czy w praktyce fotografii eventowe migawka elektroniczna ma widoczne ograniczenia ?

Ogólnie po pierwszych testach z63 muszę przyznać że nie jest to poziom Z9 (co dziwne nie jest) ale bliżej mu w pracy do Z9/Z8 niż do Z6 i Z62. O ile Z6 w połączeniu dziewiątką sprawiał wrażenie zepsutego (ogona reaktywność, do tego inny rozkład klawiszy, inny drastycznie inne tryby AF) to Z63 działa tak sprawnie i zapewnię tak komfortowy przepływ pracy że w fotografii komercyjnej - eventowej zostanie chyba moim głównym koniem roboczym. Zakochałem się w jakości (zwłaszcza na czułościach większych niż iso6400 w skromnym świetle czuję znacznie większą elastyczność niż w Z9) oraz szybkości pracy z maleńkimi RAWami Wysokiej Wydajności. Zajętość przestrzeni dyskowej na poziomie 1/3-1/2 obecnych sesji też ma zwłaszcza dziś swoją wartość.
Pierwsze wrażenie - świetny sprzęt !

Ivy Mike
06-03-2026, 19:41
Wizjer, wizjer, wizjer, jeszcze wizjer :smile:

FHR
06-03-2026, 23:28
Szukałem opcji przypisania do klawisza funkcyjnego włączenia flesza z wymuszeniem migawką mechaniczną (czas krótszy niż 1/60) podczas gdy standardowo mam ustawioną migawkę elektroniczną. Ale znalazłem jedynie obejście tego przez przełączanie się z trybo fotografowania z fleszem na migawce mechanicznej lub auto, na Tryb cichy (chyba to się sprawdzi - ale jeszcze nie sprawdzałem w praktyce). Jest możliwość ustawienia tego inaczej ?

Jeszcze pytanie - czy w praktyce fotografii eventowe migawka elektroniczna ma widoczne ograniczenia ?

Ogólnie po pierwszych testach z63 muszę przyznać że nie jest to poziom Z9 (co dziwne nie jest) ale bliżej mu w pracy do Z9/Z8 niż do Z6 i Z62. O ile Z6 w połączeniu dziewiątką sprawiał wrażenie zepsutego (ogona reaktywność, do tego inny rozkład klawiszy, inny drastycznie inne tryby AF) to Z63 działa tak sprawnie i zapewnię tak komfortowy przepływ pracy że w fotografii komercyjnej - eventowej zostanie chyba moim głównym koniem roboczym. Zakochałem się w jakości (zwłaszcza na czułościach większych niż iso6400 w skromnym świetle czuję znacznie większą elastyczność niż w Z9) oraz szybkości pracy z maleńkimi RAWami Wysokiej Wydajności. Zajętość przestrzeni dyskowej na poziomie 1/3-1/2 obecnych sesji też ma zwłaszcza dziś swoją wartość.
Pierwsze wrażenie - świetny sprzęt !

Warto wymienić Z8? :mrgreen:

Mu
07-03-2026, 09:23
Warto wymienić Z8? :mrgreen:

Dobre :D

Z pewnością Z6III ma swoje plusy, jednak Z8 ma ich chyba trochę więcej ;)

Mnie osobiście od Z8 odstraszają gabaryty. Chociaż rozumiem, że mogą być one dla niektórych zaletą.

Zatem jakby co to ja się z Tobą nie wymienię 😅

Pawel Pawlak
07-03-2026, 11:25
Nie znam Z63 na tyle żebym mogł stwierdzić czy warto wymienić tym bardziej że wszystko zależy do czego :) najpewniej Z8 (bo z9 na pewno) ma jeszcze możliwą jeszcze większą personalizację, więcej ustwień AF, oczywiście większą rozdzielczość i w obcowaniu z nim czuje się "przewagę technologii" czy też to że jest to po prostu wyższa linia modelowa. Ale jednemu będzie to przeszkadzać (np. przez wagę) dla innego będzie to zaleta - ja byłbym bardziej zadowolony gdyby Z63 był wielości z8. Poza tym nie wiem jakie kwiatki wyjdą z Z63 - czy np. migawka elektroniczna nie będzie miała jakiś artefaktów które ograniczą jej funkcjonalność ? a może ograniczeniem będzie aku (w z9 akumulator potrafi wytrzymać kilkanaście godzin pracy z drobnymi przerwami i mając na liczniku 7tys zdjęć nie nadal dysponować 29% energii - jeśli z63 zrobi połowę z tego będę zachwycony, jeśli 1/4 rozczarowany ;). zobaczymy - cieszę się że u mnie jak na razie te aparaty się uzupełniają a nie konkurują który ma zostać ze mną ;) Więcej uwag pewnie za jakiś czas, jak już trochę pofocę nowym body.
Wizjer jest fajny, ale ten w z9, a nawet w z6 pierwszej generacji mi nie przeszkadza.

FHR
07-03-2026, 12:48
Mnie osobiście od Z8 odstraszają gabaryty. Chociaż rozumiem, że mogą być one dla niektórych zaletą.

Gdy zależy mi na gabarytach to biorę Zf :)

W Z8/9 brakuje mi trochę czasami małych rawów. Przez wizjer Z63 nie miałem okazji spojrzeć (faktycznie takie wow?), więc te w Z8/9 wydają się być wystarczające. Większa elastyczność na wyższych iso wydaje się być interesująca, ale to też może kwestia subiektywna? Cóż, przemęczę się póki co z obecnym sprzętem :wink:

Pawel Pawlak
07-03-2026, 15:06
Większa elastyczność na wyższych iso wydaje się być interesująca, ale to też może kwestia subiektywna?
Myślę że w słabym świetle i przy niskich kontrastach Twój Zf ma podobnie.
Tak na szybko to D63 przypomina mi na razie możliwością pracy na zlecenia moj najlepszy do tego aparat - nikona d4s ( który jest wg mnie lepszy niż D5 ) Rozdzielczość, praca na niskich czułościach w każdych warunkach w świetle zastanym, AF, FPS , sprawność całego przepływu pracy, ergonomia, potencjalny koszt serwisowania - wszytko więcej niż wystarczająca, na bardzo dobrym poziomie. Oczywiście budowa to inna liga z wszystkimi tego konsekwencjami.

Ivy Mike
07-03-2026, 19:30
Przez wizjer Z63 nie miałem okazji spojrzeć (faktycznie takie wow?), więc te w Z8/9 wydają się być wystarczające.
Wcześniej tylko z Z5 i Zf miałem do czynienia, ale przy manualnym ostrzeniu ja jestem ciągle pod wrażeniem.

Z drugiej strony - nie wiem czy chodzi tu o wielkość, czy jeszcze coś, bo niby i pokrycie i powiększenie podobne jak z Z6III a rozdzielczość nawet słabsza, ale kiedyś przez chwilę mając w ręku Z8 też uważałem że jest półkę wyżej jak większość niższych modelu.

edera
17-03-2026, 19:10
Akcja serwisowa NIKONA.

https://www.nikonusa.com/service-advisories/z-tsa-3-2026?fbclid=IwY2xjawQmZFZleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFw cF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeGPB_MVbeA3D6DOramL 3lYjHFZsDuXsSFke3TbKRyKRgdLA46NR06HsV7jeY_aem_4gtv AfyDbTHOF-Eu6qIz5g

Pawel Pawlak
26-03-2026, 21:26
Potrzebuje kartę SD do backupu w z63. Ma być szybka żeby nadążyć za cfexpress, wytrzyma mechanicznie i dużej pojemności (128, 256 ,512gb). Co polecacie ?

wikary
26-03-2026, 21:58
LEXAR SDXC Pro 1800x U3 UHS-II R280/W210 (V60)

Pawel Pawlak
27-03-2026, 09:08
Dzięki.
Ze zdziwieniem obserwuje że najszybsze karty sd (v90) są mega drogie, moje cfexpress to przy nich "tanizna" ;)

wikary
29-03-2026, 00:06
Dzięki.
Ze zdziwieniem obserwuje że najszybsze karty sd (v90) są mega drogie, moje cfexpress to przy nich "tanizna" ;)

hej- jest drogo- ja na przełomie roku kupowałem taki dwupak za 294pln
94732

zeberek1
29-03-2026, 16:36
To i tak taniocha przy tym co wołali za XQD.

maxwawa
14-04-2026, 22:11
Minęło trochę czasu ale kolejna recenzja Z6 III
tym razem Dustin Abbott.

https://youtu.be/2ewFlZSRAek?si=pe7YULlyAFTduu5i

BeatX
15-04-2026, 12:33
Powiem wam, że jest deal z komisem :D
Zaproponowali mi nieco niższą cenę, niż ta wstępna ale niech już będzie.. Samodzielnie to te moje sprzęty Fuji to bym sprzedawał miesiącami pewnie. A tak Fotopanorama wzięła cały komplet i mam temat z głowy.

Także teraz to co najprzyjemniejsze, czyli zakup sprzętu :mrgreen:
Biorę Nikon Z 6III na pewno, tylko jeszcze się zastanawiam co na początek.
Budżet pozwala mi na zakup:
1) nowy Viltrox 20/2.8 Air + nowy Nikkor Z 35/1.4 + nowy Viltrox 85/2 EVO
2) Używane (ale w stanie idealnym) Nikkor Z 24/1.8 S + Nikkor 40/2 + nowy Viltrox 85/2 Evo

Z czasem pewnie zamienię Viltrox 85/2 Evo na coś klasy Nikkor AF-S 85/1.4 G, ale póki co Vitek musi wystarczyć.

Ehh.. decyzje, decyzje.. (ale takie rozkminki to ja rozumiem! :D)

maxwawa
15-04-2026, 13:02
Z Nikona Z6 III będziesz napewno zadowolony, po ostatnich firmware to świetne body.
Malutkie minusy to: DR którym po obecnych możliwościach obróbki post produkcji bym się w ogóle nie przejmował ale dodatkowy akumulator raczej będzie konieczny.
Szkła od Viltroxa bardzo dobre tym bardziej na matrycy 24Mpix.
Obecne ceny Z6 III nie są za dobre- pod koniec roku był za około 7800zl
Szkła pod Fuji sprzedał bym prywatnie, nawet jeśli miesiącami miałbym czekać, bo komisy to „zedrą” z Ciebie, a widzę że jeszcze ci mniej dają, więc daj sobie z Nimi spokój.

zbyk
15-04-2026, 13:10
Powiem wam, że jest deal z komisem :D
Zaproponowali mi nieco niższą cenę, niż ta wstępna ale niech już będzie.. Samodzielnie to te moje sprzęty Fuji to bym sprzedawał miesiącami pewnie. A tak Fotopanorama wzięła cały komplet i mam temat z głowy.

Także teraz to co najprzyjemniejsze, czyli zakup sprzętu :mrgreen:
Biorę Nikon Z 6III na pewno, tylko jeszcze się zastanawiam co na początek.
Budżet pozwala mi na zakup:
1) nowy Viltrox 20/2.8 Air + nowy Nikkor Z 35/1.4 + nowy Viltrox 85/2 EVO
2) Używane (ale w stanie idealnym) Nikkor Z 24/1.8 S + Nikkor 40/2 + nowy Viltrox 85/2 Evo

Z czasem pewnie zamienię Viltrox 85/2 Evo na coś klasy Nikkor AF-S 85/1.4 G, ale póki co Vitek musi wystarczyć.

Ehh.. decyzje, decyzje.. (ale takie rozkminki to ja rozumiem! :D)

Ja gdzieś przeczytałem niezłe opinie na V20/2.8 i się skusiłem, za te pieniądze nie problem. Mnie nie podszedł. Rogi (fakt że dosłownie rogi), żeby były ostre, trzeba mocno domykać, a i tak nie wyglądają jakoś ciekawie. Pewnie bym to jeszcze zniósł, gdyby reszta obrazka była ciekawsza, a jest tak nijak. Evo 85/2 mnie też nie urzeka, ale zostanie, od f/2.8 jest ostry, choć magii tam też nie ma.

Gdy rozważałem cebulowe alternatywy na 20mm, to znajomi podpowiedzieli mi AF-S 20/1.8 - w rogach też nie ma szału, ale charakter znacznie lepszy. Jednak się nie zdecydowałem, bo jakoś często nie potrzebuję takiej szerokości, a to szkło z FTZ już się robi na tyle duże, że wolę zapiąć T16-35 i się cieszyć resztą ogniskowych. Teraz funkcję "awaryjnego" UWA robi u mnie V14/4 - tu przynajmniej perspektywa daje efekt wow, jak się uda czymś kadr zapchać, ale to już z kolei inny rodzaj sprzętu. Dużo dobrego słyszałem też o AF 20/2.8 i manualnym ai-s, ale nie zgłębiałem tematu.

BeatX
15-04-2026, 13:18
Nieno, ja ogólnie byłem ze wszystkiego zadowolony jeżeli o X-H2 chodzi (nawet autofocus jakoś specjalnie mi nie wadził). Przeszkadzał mi (ale to bardzo) w zasadzie głównie brak w systemie obiektywu typu 27/1.4 bądź 23/1.4, ale z obrazkiem jak z XF 35/1.4. No niby jest stary Fujinon 23/1.4, ale to jedno szkło jakoś im nie wyszło (już nie będę wnikał w szczegóły).
I to jest dla mnie główny powód zmiany systemu: obiektywy Nikkor 40/2, albo Nikkor Z 35/1.4

Jeżeli matryca w Z6III ma rozpiętość tonalną co najmniej jak matryca Fuji X-Trans V 40mpix, to mi to w zupełności wystarczy. O wysokie ISO to już w ogóle się nie martwię, no a że to jest "tylko" 24Mpix.. No co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Nie ma ideałów [emoji28] Przedtem fociłem na matrycy 26Mpix i nie narzekałem. A jeszcze przedtem na 22Mpix i tym bardziej nie narzekałem. W dupsku mi się po prostu poprzewracało od dobrodziejstw nowoczesnej technologii [emoji38]

Martwi tylko trochę ten kiepski wynik pracy na baterii w Z6III.. Kurcze bateria w X-H2 starczała mi spokojnie na te 800+ zdjęć, obojętnie czy używałem LCD czy EVF.
No nic, trzeba będzie nosić zawsze ze sobą zapasową baterię i nauczyć się z tym żyć [emoji1745]

BeatX
15-04-2026, 13:26
Ja gdzieś przeczytałem niezłe opinie na V20/2.8 i się skusiłem, za te pieniądze nie problem. Mnie nie podszedł. Rogi (fakt że dosłownie rogi), żeby były ostre, trzeba mocno domykać, a i tak nie wyglądają jakoś ciekawie. Pewnie bym to jeszcze zniósł, gdyby reszta obrazka była ciekawsza, a jest tak nijak. Evo 85/2 mnie też nie urzeka, ale zostanie, od f/2.8 jest ostry, choć magii tam też nie ma.

Gdy rozważałem cebulowe alternatywy na 20mm, to znajomi podpowiedzieli mi AF-S 20/1.8 - w rogach też nie ma szału, ale charakter znacznie lepszy. Jednak się nie zdecydowałem, bo jakoś często nie potrzebuję takiej szerokości, a to szkło z FTZ już się robi na tyle duże, że wolę zapiąć T16-35 i się cieszyć resztą ogniskowych. Teraz funkcję "awaryjnego" UWA robi u mnie V14/4 - tu przynajmniej perspektywa daje efekt wow, jak się uda czymś kadr zapchać, ale to już z kolei inny rodzaj sprzętu. Dużo dobrego słyszałem też o AF 20/2.8 i manualnym ai-s, ale nie zgłębiałem tematu.No właśnie, mnie też trochę odpycha wizja żeby podpinać szkła do Z6III przez adaptery. Raz że zwiększa się waga, dwa że rozmiary i szamota z samym adapterem.
Ja wiem, że z Vitka 20/2.8 magii nie uświadczę za bardzo, ale wziąłem go pod uwagę ze względu na ogniskową - która w mojej ocenie o wiele lepiej się paruje z 35mm niż 24mm+35mm. No a dwa że małe to to i lekkie. Optycznie średnio, ale.. małe to to i lekkie [emoji38]
Nikkor Z 20/1.8 to raz że drogi, dwa że duży, trzy że brzydki jak nie wiem [emoji38] Może i dobry optycznie, ale taki skromny Viltrox 13/1.4 za 1200 pln z aliexpress da praktycznie takie same rezultaty.

Dlatego chyba zostanę przy Nikkor Z 24/1.8 S + Nikkor 40/2
Uwielbiam ogniskową 24mm (moja ulubiona i używam jej bardzo często do jakiś kreatywnych kadrów), a zależy mi żeby standardowy obiektyw który byłby u mnie zapięty prawie że non stop - żeby był możliwie mały i lekki. I miał ogniskową 35 albo 40mm. I miał fajny, miękki obrazek z vintage charakterkiem :D

OjTam
15-04-2026, 16:59
(...) no a że to jest "tylko" 24Mpix.. No co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Nie ma ideałów [emoji28] Przedtem fociłem na matrycy 26Mpix i nie narzekałem. A jeszcze przedtem na 22Mpix i tym bardziej nie narzekałem. W dupsku mi się po prostu poprzewracało od dobrodziejstw nowoczesnej technologii [emoji38]

To tak z czystej ciekawości. Dlaczego Z6III, a nie Z8?

BeatX
15-04-2026, 17:10
To tak z czystej ciekawości. Dlaczego Z6III, a nie Z8?

Z8 jest po prostu dla mnie zbyt duży, zbyt ciężki i zbyt drogi.
To jest przerost formy nad treścią jak na moje potrzeby, zastosowania (i poniekąd umiejętności)
Cały czas się waham czy wybrać zestaw 1 czy 2 z tych dwóch opcji które ostatecznie pojawiły się w mojej głowie po nieskończonych ilościach godzin tzw. "rokminek" :mrgreen:
A waham się pomiędzy Nikkor Z 40/2 a Nikkor Z 35/1.4 tylko i wyłącznie ze względu na rozmiar i wagę tego drugiego :)
Tzn nie zrozum mnie źle, Nikkor Z 35/1.4 jest bardzo mały i lekki jak na swoje parametry - a do tego pięknie rysuje i ma AF - przez co wraz z 40/2 stał się głównym powodem dla którego zmieniłem system, ale jak człowiek tyle lat nosił te małe i lekkie obiektywy od Fuji to później te 200-300g różnicy w wadze da się odczuć.
No z czasem człowiek staje się wygodnicki hehe

*EDIT*

Właśnie zamówiłem i opłaciłem Z6III :D
Idę pobiegać i poćwiczyć i obiecałem sobie, że jak wrócę i po prysznicu usiądę do laptopa to ostatecznie wybiorę jakiś obiektyw.
Ten chaos musi się dzisiaj skończyć :lol:

MstrG
15-04-2026, 17:14
Weź tego wymarzonego 35/1.4. 40/2 sobie kiedyś dokupisz.

OjTam
15-04-2026, 17:21
Z8 jest po prostu dla mnie zbyt duży, zbyt ciężki i zbyt drogi.
To jest przerost formy nad treścią jak na moje potrzeby, zastosowania (i poniekąd umiejętności)

Mhm, rozumiem.

Jacu
15-04-2026, 18:12
Szczerze mówiąc mnie Vitek 20mm/2.8 (choć mały fajny, lekki) też nie do końca podszedł i poszedł do innego użytkownika, tym bardziej, że kupiłem wtedy V16/1.8 (tak wiem sporo większy ;) ) Co do Nikona Z6III , gratuluję, myślę, będziesz zadowolony. A baterie... ja używam między innymi pomarańczowego Smallriga, który daje radę i ma gniazdo USB-C. Więc jak się w Smallrigu kończy prąd wymieniam, podłączam do powerbanka. Po jakimś czasie mogę mieć go gotowego w zapasie.

BeatX
15-04-2026, 18:43
Weź tego wymarzonego 35/1.4. 40/2 sobie kiedyś dokupisz.

Tak zrobiłem..
Nikon Z6III zamówiony i opłacony, Nikkor Z 35/1.4 zamówiony i opłacony.
Masz rację, tego 40/2 to można kupić w każdej chwili, a mając Z 35/1.4 to wówczas kupno nowego Voigtlander Septon 40/2 (tak do kompletu wraz z 35/1.4) nabiera masę sensu żeby mieć jakieś takie właśnie "klimatyczne" szkiełko, małe, lekkie, manualne - do "klimatycznych" zdjęć podczas długich spacerów i focenia na spokojnie, powoli. Tak żeby się bardziej wgryźć w fotografię.
W każdym bądź razie weekend otwieram paczkę z fantami i robię sobie drinka :lol:

MstrG
15-04-2026, 18:49
Tak zrobiłem..
Nikon Z6III zamówiony i opłacony, Nikkor Z 35/1.4 zamówiony i opłacony.
Masz rację, tego 40/2 to można kupić w każdej chwili, a mając Z 35/1.4 to wówczas kupno nowego Voigtlander Septon 40/2 (tak do kompletu wraz z 35/1.4) nabiera masę sensu żeby mieć jakieś takie właśnie "klimatyczne" szkiełko, małe, lekkie, manualne - do "klimatycznych" zdjęć podczas długich spacerów i focenia na spokojnie, powoli. Tak żeby się bardziej wgryźć w fotografię.
W każdym bądź razie weekend otwieram paczkę z fantami i robię sobie drinka :lol:

Czekam na pierwsze wrażenia oraz odczucia po przesiadce.

BeatX
15-04-2026, 19:17
Szczerze mówiąc mnie Vitek 20mm/2.8 (choć mały fajny, lekki) też nie do końca podszedł i poszedł do innego użytkownika, tym bardziej, że kupiłem wtedy V16/1.8 (tak wiem sporo większy ;) ) Co do Nikona Z6III , gratuluję, myślę, będziesz zadowolony. A baterie... ja używam między innymi pomarańczowego Smallriga, który daje radę i ma gniazdo USB-C. Więc jak się w Smallrigu kończy prąd wymieniam, podłączam do powerbanka. Po jakimś czasie mogę mieć go gotowego w zapasie.

Dzięki!
Kompletnie zapomniałem o tym zamienniku od Smallrig.
Trzeba będzie zamówić jednego i nie bawić się w jakieś ładowarki dwukanałowe.

Czekam na pierwsze wrażenia oraz odczucia po przesiadce.

Nie byłbym sobą, gdybym nie napisał co myślę po przesiadce, swoje wrażenia, spostrzeżenia - co mi się podoba, co mi się nie podoba itp
Stay tuned :D

cybulski
16-04-2026, 06:43
Przy przesiadaniu się ważne aby nie pomylić pociągów, wsiąść do właściwego :D

FHR
16-04-2026, 09:32
Uwielbiam ogniskową 24mm (moja ulubiona i używam jej bardzo często do jakiś kreatywnych kadrów), a zależy mi żeby standardowy obiektyw który byłby u mnie zapięty prawie że non stop - żeby był możliwie mały i lekki. I miał ogniskową 35 albo 40mm. I miał fajny, miękki obrazek z vintage charakterkiem :D

Chociaż odjadę dość mocno od tematu wątku to polecam w takim razie zestaw, którym sam operuję - N 26/2.8 i Voigtlander 40/1.4. Pierwszy jest mały, lekki i bliski ulubionej ogniskowej, drugi też mały z bardzo przyjemnym obrazowaniem. Do tego dokładam Hexanona 57/1.2 i na spacer jest lux zestaw.

BeatX
16-04-2026, 09:57
Dzięki za sugestię, brałem jakiś czas temu pod uwagę Nikkor Z 26/2.8 ale 2000 pln? No daj spokój :)
To jest dla mnie szkło warte max połowę tej ceny.
Przypominam, że Viltrox 20/2.8 Air można dostać już za 556 pln na Aliexpress (https://pl.aliexpress.com/item/1005010725776398.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005010725776398&ds_e_product_merchant_id=672377748&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19735245762&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=19735247190&gbraid=0AAAAAD6I-hE_i2memJqMBgUK3uRaAyGl-#nav-review)
Jakość obrazu bardzo podobna (mocno średnia), waga niemalże identyczna.. no ok 26/2.8 to prawdziwy "naleśnik", gdzie 20/2.8 to po prostu mały obiektyw.

Gdyby nie istniał Viltrox 20/2.8 Air to może mocniej bym się zastanowił nad Nikkor Z 26/2.8, ale że Vitek istnieje - to tym samym dla mnie 26/2.8 jest całkowicie skreślony z listy - głównie przez cenę :)
No i sama ogniskowa tak średnio się paruje z 35mm. Zbyt blisko siebie.
Już gdzieś pisałem, że po latach prób i błędów doszedłem do wniosku, że w przypadku mojego stylu fotografowania, to jak dobierać standardowe obiektywy stałoogniskowe parami, to albo 20+35, lub 24+40 (ewentualnie 24+50), albo 28+50
Wówczas jest urozmaicenie perspektyw i ma to sens :D

Zdecydowałem się na Nikkor Z 35/1.4, to teraz albo jakaś stałka 20mm, albo ewentualnie UWA zoom albo Sigma 20-200/3.5-6.3 przez adapter.
Tylko właśnie.. przez adapter. Po tym co wyczytałem że Nikon banował baterie firm trzecich, to strach pakować kasę w takie rozwiązanie.
No jest jeszcze Nikkor Z 24-200, ale zaczyna się od 24mm.. :roll:
A wiecie jak to jest - apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Sigma pokazała światu 20-200/3.5-6.3, i raz że pokazała że można, a dwa że pokazała że można wcale nie gorzej optycznie niż "standardowe" 24-200 jakie są w innych systemach.
No i tym samym opcja takiego Nikkor Z 24-200/4-6.3 VR jest taka se.. w zestawieniu z Sigma 20-200

Mamrot
16-04-2026, 10:04
..........Martwi tylko trochę ten kiepski wynik pracy na baterii w Z6III.. .........
Nie mam Z6III ale myślę, że będzie podobnie. W moim przypadku Z7II efektywność akumulatora poza sposobem pracy w dużym stopniu zależy od "kalibru" optyki.
Z obiektywami 1.8 robię jakieś 1,5x więcej zdjęć na jednym akumulatorze niż z klockami 1,2 lub 14-24 więcej niż na 70-200.
W AFC to też mniej zdjęć niż w AFS.

grissley
16-04-2026, 13:54
Zdecydowałem się na Nikkor Z 35/1.4, to teraz albo jakaś stałka 20mm, albo ewentualnie UWA zoom albo Sigma 20-200/3.5-6.3 przez adapter.
Tylko właśnie.. przez adapter. Po tym co wyczytałem że Nikon banował baterie firm trzecich, to strach pakować kasę w takie rozwiązanie.

To na start zamiast Megadapa kup sobie adapter Vitka. Kosztuje grosze, jakby nikon coś zmajstrował to nie żal a Sigmę sprzedasz, a jak nic się nie będzie działo (co obstawiam), to na pewno się przyda.

zbyk
16-04-2026, 14:16
Vitek ma niestety dużo gorsze opinie, jeśli chodzi o funkcjonowanie obiektywów. A recenzji pracy 20-200 na Z w ogóle nie trafiłem. Trochę loteria. No chyba, że zamówić wszystko nowe, ze sklepu, a jak nie zadziała, to oddać :)

Jacek_Z
16-04-2026, 16:07
...wyczytałem że Nikon banował baterie firm trzecich, to strach pakować kasę w takie rozwiązanie...
Mamy w szkole chyba siedem akku dwóch firm, jedna to Newell drugiej firmy nie pamiętam. Żadnych problemów.

Mamrot
16-04-2026, 16:44
Akumulatorki raczej wszystkie będą działały jako zasilanie, problem pojawia się gdy chcemy naładować je poprzez podpięcie aparatu do zasilania USB-C.
U mnie nie da się naładować tych starszych bez literki "c" na końcu.
Power bank też nie działa jeśli jeśli akumulator nie ma właściwego czipa..

Jacek_Z
16-04-2026, 18:14
Jak wymieniamy w klasie akku w trakcie lekcji to nie ma mowy by aparat był zajęty przez ładowanie. Ładujemy w ładowarce dostarczanej z body.

Jacu
16-04-2026, 20:38
Akumulatorki raczej wszystkie będą działały jako zasilanie, problem pojawia się gdy chcemy naładować je poprzez podpięcie aparatu do zasilania USB-C.

No nie do końca tak jest. Owszem Nikonowskie starsze akumulatorki bez literki C będą działać. Natomiast akumulatorki firm trzecich już niekoniecznie. Przykładowo Patona EN-EL15c, kupiona kilka lat temu nie działa z Nikon Z6III (a działa z Z5) Pojawia się przez chwilę komunikat jak na zdjęciu i aparat się wyłącza. Być może obecnie sprzedawane jakieś Patony mają już odpowiedni procek. Natomiast Smallrig EN-EL15c ale tylko pomarańczowy działa mi znakomicie w obie strony. Wiem, że chyba Viltrox wypuścił też jakieś akumulatory, które chodzą z Z6III

95191

Pawel Pawlak
02-05-2026, 20:26
Po pierwszym zleceniu z Z63 wespół z z9 stwierdzam że jest naprawdę dobrze. Ten zestaw razem naprawdę fajnie działa (Z63 z T28-75 i sb800 a Z9 z Z70-200 2.8s i Sb600). Oczywiście nie można ich tak samo spersonalizować, ale da się to zrobić na tyle żeby w tego typu zleceniach nie myśleć co i jak na którym aparacie, tylko żeby działały automatyzmy. Pomimo tego że na 32" 4K widać przewagę plików z9 (iso max 5000), to na formacie końcowym nie do rozróżnienia (z kolei na wyższych czułościach widać byłby przewagę w drugą stronę), a komfort selekcji i obróbki przy połowie zdjęć z 24mpix świetny - o składowaniu nie wspominając. Najbardziej na minus w Z63: uchwyt- zdecydowanie wolę Z9 pomimo wagi, akumulator - może to kwestia jeszcze układania się nowego ogniwa, ale na razie to w stosunku do z9 porażka ;) podobne ilości zdjęć ok 700 na każdym body - na z9 pozostało 81% akumulatora, za Z63 40%. Zobaczymy jak będzie na dłuższych sesjach - na Z9 bez problemu robię 5000-6000tyś i więcej (nie piszę o ciężkich seriach bo wtedy jest jeszcze lepiej). Ciekawe czy Z63 zrobi choć 30% tego co Z9 ? Na razie trochę rozczarowanie, bo liczyłem na wydajność chociaż 45-50% tego co mam z ciężkiego aku.
AF na eventach świetny - niczego nie brakuje, konfiguracja elektroniczna migawka bez flesza i mechaniczna z fleszem szybko przełączane też świetnie się sprawdziły. Zapis równoległy na CFExpress i SD Kingston bez problemu (także błyskawiczny podgląd zdjęć). Generalnie - super, tylko trzeba mieć zapas zasilania w kieszeni (nie wiem jak długo potrafi focić kiedy ostrzega przed końcem zasilnia ?), kontrolować stan i profilaktycznie wymieniać aku zanim zdechnie żeby nie zostać w kluczowym momencie bez prądu ;)
Edit: aha - jak na razie zdecydowanie wolę gibany wyświetlacz Z9 i Z61 niż ten Z63, ale jak zacznę kręcić vlogi to na pewno Z64 będzie królem ;)

TOP67
02-05-2026, 21:12
AF na eventach świetny - niczego nie brakuje, konfiguracja elektroniczna migawka bez flesza i mechaniczna z fleszem szybko przełączane też świetnie się sprawdziły.

Z6III pozwala też na błysk z elektroniczną migawką. To tryb cichy ją blokuje.

Pawel Pawlak
02-05-2026, 22:06
Dzięki, wiem - ale z długim czasem (1/60), prawda ? Ta mechaniczna mi nie przeszkadzała przy błysku (poza zużyciem ;) )

grissley
03-05-2026, 00:26
Edit: aha - jak na razie zdecydowanie wolę gibany wyświetlacz Z9 i Z61 niż ten Z63

Sposób rozkładania ekranu w z63 to coś co odbiera mi znaczną część frajdy z posiadania tego aparatu. Niby pierdoła, drobiazg, a za każdym razem jak muszę to g*** odchylić na bok i przekręcić, zamiast tylko lekko uchylić jak w A6600 (czy wcześniejszych z6), to sprawdzam na głos swoją znajomość wulgaryzmów w obecnej i nieco dawniejszej polszczyźnie...

Lukasz_85
04-05-2026, 10:07
Sposób rozkładania ekranu w z63 to coś co odbiera mi znaczną część frajdy z posiadania tego aparatu. Niby pierdoła, drobiazg, a za każdym razem jak muszę to g*** odchylić na bok i przekręcić, zamiast tylko lekko uchylić jak w A6600 (czy wcześniejszych z6), to sprawdzam na głos swoją znajomość wulgaryzmów w obecnej i nieco dawniejszej polszczyźnie...

Niestety mam tak samo, jedyna opcja przejść na Z8 albo Z9. AF i cicha migawka wygrywa z Z6II, więc jednak częściej używam Z6III. Ciekawe co zrobią z Z6IV.

sokolnik
04-05-2026, 10:17
polecam Z8 :) ekranik i jego wygibasy są lux :)

grissley
04-05-2026, 11:03
Ja nie chcę tyle MPx, co w Z8...

sokolnik
04-05-2026, 11:05
Ja nie chcę tyle MPx, co w Z8...

idzie się przyzwyczaić... a zdjęcie które się nie obrabia są nie potrzebne i się kasuje :D nie jest tak źle z szumem obecnie bo można ładnie odszumić a przy okazji można fajnie kadrować :)

TOP67
04-05-2026, 11:12
Ja już prawie kupiłem Z8, ale powstrzymują mnie 2 rzeczy: wymiary, brak U1/2/3

sokolnik
04-05-2026, 11:18

wymiary są super - no chyba że ktoś szuka małego aparatu. polecam gripa też :)

a co dokładnie brakuje z U1? Ja sobie skonfigurowałem 1 przycisk i mogę wybrać BANK (pamięci ustawień) od 1 do 4, przełączając go pokrętłem... szybka zmiana ustawień zdjęć.... przydaje się i często korzystam gdy "warunki się zmieniają"... chyba że chodzi Ci o coś innego?

cybulski
04-05-2026, 11:50
Nikon przesadza z rozmiarami swoich zabawek.
Jak się jest w większej grupie, plener, wyjazd, rozne sprzety to dopiero widać jakie to jest duże wszystko w Nikonie, jakby celem było pierwsze miejsce kto zrobi większy klocek D widać w realu te różnice mimo że na camerasize.com może są niewiele większe.

TOP67
04-05-2026, 11:56
a co dokładnie brakuje z U1? Ja sobie skonfigurowałem 1 przycisk i mogę wybrać BANK (pamięci ustawień) od 1 do 4, przełączając go pokrętłem... szybka zmiana ustawień zdjęć.... przydaje się i często korzystam gdy "warunki się zmieniają"... chyba że chodzi Ci o coś innego?

U1/2/3 są na kółku obok PASM. Łatwiej się je wybiera i widać, co jest aktywne. Nie wiem jak w Z8, ale w lustrzankach do banków nie można było przypisać wielu funkcji. Pod U mogę przypisać dowolny tryb PASM i praktycznie wszystko inne. A jednym przyciskiem mogę nadpisać wybrane parametry, więc praktycznie mam 6 własnych trybów.

sokolnik
04-05-2026, 11:57
U1/2/3 są na kółku obok PASM. Łatwiej się je wybiera i widać, co jest aktywne. Nie wiem jak w Z8, ale w lustrzankach do banków nie można było przypisać wielu funkcji. Pod U mogę przypisać dowolny tryb PASM i praktycznie wszystko inne. A jednym przyciskiem mogę nadpisać wybrane parametry, więc praktycznie mam 6 własnych trybów.

a 4 Ci nie wystarczą? :) fakt w ciemności można się chwilę pogubić ale TRYB A B C D chyba się wyświetla w wizjerze ...

TOP67
04-05-2026, 12:00
Jednym przyciskiem zmieniam tryb pomiaru światła, korekcję ekspozycji, serię i tryb AF

paparapa
04-05-2026, 12:01

Jak się jest w większej grupie, plener, wyjazd, rozne sprzety to dopiero widać jakie to jest duże wszystko w Nikonie, jakby celem było pierwsze miejsce kto zrobi większy klocek D widać w realu te różnice mimo że na camerasize.com może są niewiele większe.

Ja też ca. rok temu prawie kupiłem Z8. Mimo rewelacyjnej ceny nie zdecydowałem się właśnie z powodu jego wielkości.

sokolnik
04-05-2026, 12:02
Jednym przyciskiem zmieniam tryb pomiaru światła, korekcję ekspozycji, serię i tryb AF

no to przecież on wszystko zapamięta w danym BANKU... to takie profile właśnie... fajne i mam to pod przyciskiem i sobie pokrętłem zmieniam... ja tam używam 2óch :) A i B

MstrG
04-05-2026, 12:14

Z6III jest wyższy od R6III o 3mm, w realu jest to tak bardzo widoczne?

95570

Jurek Ż
04-05-2026, 13:03

W stosunku do rywali (Sony A7R V / Canon R5 Mark II) Nikon Z8 jest cięższy o jakieś 160–180 g. Skąd ta różnica? Przede wszystkim z lepszego uszczelnienia, trwalszej konstrukcji i lepszego chłodzenia. Aparat ma też większy, wygodniejszy uchwyt, który idealnie leży w dłoni z ciężkimi obiektywami.
Przyznam szczerze, że narzekania na te dodatkowe gramy wywołują u mnie uśmiech politowania. Szczególnie gdy patrzę na narzekającego fotografa, który taszczy ze sobą tani i ciężki plecak, metalowy statyw, szklane butelki, torbę z jedzeniem i ciężkie buty.:D W tym świetle argument o wadze korpusu brzmi po prostu niepoważnie.

cybulski
04-05-2026, 13:09
Ja tylko mówię jak wygląda w realu gdy obok stoją.
Rozumiem zachwyt, mi też R5 pasuje mimo, że mniejszy niż Z8, jednak na spacer czy wyjazdy wycieczkowe wygrywa a7iii obecnie u mnie.
Rozmiar nawet deko mniejszy ma znaczenie. Canona R5 czy R nawet nie zabieram na takie wyjazdy, za duży.

Nawiązałem do tego co napisał Top, rozumiem jego dylemat dlaczego trudno jest podjąć decyzję o Z8, trochę duży na wyjazdy, i jeszcze chodź cały dzień z dużym body na pasku. Nawet z a7iii 24-105 cały dzień jest wystarczająco...

Mamrot
04-05-2026, 13:19
W Z8 masz dokładnie to samo co U1/2/3 i jest o jeden więcej.
Do wyboru mamy możliwość rozszerzenia lub zawężenia zapamiętania PASM.
Bank można podpiąć pod guzik funkcyjny i mieć zmianę w tak zwanym locie bez kręcenia czymkolwiek.

Ja też ca. rok temu prawie kupiłem Z8. Mimo rewelacyjnej ceny nie zdecydowałem się właśnie z powodu jego wielkości.
Abstrahując od pixeli, Z8 moim zdaniem jest dużo bardziej komfortowy i ergonomiczny przy dużych szkłach, a Z 5,6,7 przy małych.
Jak się podpina kloce to różnicy w wadze się nie wyczuwa a ergonomia na plus.

Schwefel
04-05-2026, 13:39
W stosunku do rywali (Sony A7R V / Canon R5 Mark II) Nikon Z8 jest cięższy o jakieś 160–180 g. Skąd ta różnica?
Ale mowa jest o rozmiarach a nie wadze. Taki Z8+70-200/2.8 w porównaniu do R5+70-200/2.8 zajmuje o ponad 60% więcej miejsca w plecaku. Waga to też prawie pół kilo więcej do noszenia.

MstrG
04-05-2026, 13:55
To nie jest przypadkiem temat o Z6III? Po co tutaj rozmawiacie o wadze Z8? Duże body ma swoje zalety, tak samo jak małe.

grissley
04-05-2026, 13:59
Gadamy, bośmy w dygresję poszli. Zaczęło się od tego, że z6iii ma goowniane mocowanie ekranika, a mógłby mieć fajoskie, jak Z8...

cybulski
04-05-2026, 14:13
Gadamy, bośmy w dygresję poszli. Zaczęło się od tego, że z6iii ma goowniane mocowanie ekranika, a mógłby mieć fajoskie, jak Z8...

Jeśli chodzi o ekranik to ten patent co zrobili w a7v jest wypas, i uchylny i obracany.
Takiego bym sobie życzył w każdym body co mam ale nie ma :)

Pawel Pawlak
04-05-2026, 15:15
A mi trochę brakuje w Z63 wymiarów Z8. także każdemu wg potrzeb ;)
A wybrałem jako drugie bodu Z63 a nie Z8 ze względu na piksele (szybkość przepływy pracy, wielkość archiwów) i elastyczność w szerszym zakresie ino - do gabarytów się przyzwyczaję, korzyści z "wystarczającej" matrycy z63 będę odczuwał stale (zwłaszcza w kontekście nadmiaru mpix w z8 które upierdliwiają życie w 90% przypadków. długi czas nie potrzebowałem więcej niż 16-21mpix więc 24mpix z Z6 to i tak spory bonus.). rozdzielność Z9/z8 pozwala natomiast pożegnać się z DXowym d500 i FXowym D800 który w specyficznych sytuacjach pozwalał wygenerować wysoko- rozdzielczy plik.

cybulski
04-05-2026, 16:03
Większy rozmiar zrobić nie problem, ja doczepiam gripa.
Albo inaczej, nie odpinam od R5 w ogóle :)

Pawel Pawlak
04-05-2026, 18:15
Problem - Z6 z gripe jest za duży, bez grila brakuje mi podparcia dla jednego palca - Z8 jest ok. Poza tym jeśli już przy gripe jesteśmy - body z gripem a body ze zintegrowanym tripem to dla mnie zupełnie inne konstrukcje - odczuwam to za każdym razem kiedy biorę do reki jedno albo drugie :)

cybulski
04-05-2026, 18:25
A to nie jest kwestia jakości tych dolaczanych gripow? Mnie się wydaje że w Canonie one są bdb wykonane, mówię o oryginalnych.
Pion aż się chce focić.

Pawel Pawlak
04-05-2026, 19:05
Miałem lub mam oryginały do d700, d500 i d800 i niczego im nie można zarzucie poza tym że w poczaeniu z body nie czynią z nich D3, D4 czy D5 ;) może w canonie R5 jest inaczej - nie wiem, nie wypowiadam się. Ale jak miałem w łapach 1dx i nie pamiętam który korpus z gripem to też czułem różnice :)

paparapa
04-05-2026, 19:50
Abstrahując od pixeli, Z8 moim zdaniem jest dużo bardziej komfortowy i ergonomiczny przy dużych szkłach, a Z 5,6,7 przy małych.
Jak się podpina kloce to różnicy w wadze się nie wyczuwa a ergonomia na plus.

Mi ilość pikseli w Z8 odpowiada, a że właściwie już nie robię zdjęć dużymi ciężkimi szkłami wolę puszkę w gabarytach Z7.
Z7 mam i bardzo mi pasuje w góry. Mały i 45Mpx.
Miałem nadzieję, że N wreszcie wystruga Z7III ale coś nie zanosi się na to.

BeatX
05-05-2026, 05:11
Jakby Nikon wymyślił Z7III, (powiedzmy, że nawet z częściowo warstwową matrycą 45Mpix, i reszta bebechów jak w Z6III), to wówczas kto kupiłby Z8? ;)

Ja myślę, że Z8 to właśnie taki Z7III..

cybulski
05-05-2026, 08:35
Z7ii na żywo widziałem tylko raz, Jacka, na plenerze. Bardzo fajne body, rozmiar dobry, akuratny.

Pawel Pawlak
04-06-2026, 21:26
Nie wiem czy ktoś to zauważył, ale po kilku eventach z Z63 jestem zdziwiony pracą akumulatora; jako że w moim Z61 siedzi zamiennik nowell, kupując Z63 wsadziłem do niego EN-EL15b (prawie nowy, dedykowany do Z6 a pojemność jak stare EN-EL15 liion20 z d500) a oryginał EN-EL15c podładowałem i odłożyłem "na zapas" . Cały czas byłem rozczarowany wydajnością - ale wiadomo do Z9 nie ma co porównywać. ale w ostatnich zleceniach zwróciłem uwagę na pracę starych (10 letnich) już li-ion20 które zawsze mam jako 2 i 3 akumulator na zleceniu (i zastanawiało mnie 3 nigdy nie muszę użyć) i okazało się że wydajność tych ogniw jest kosmiczna w stosunku do akumulatora z z61 ! Obecnie ładuję EN-EL15c i zobaczę jaki będzie przyrost w związku z dedykowaną charajterystyką i większą pojemnością, ale jako ciekawostkę podam dane z ostatnich zleceń na starych li-ion20 i nowym EN-EL15b - te same warunki - praca z flesze, AFS i pojedyncze zdjęcia. wizjer/LV w zależności od sytuacji, sporo podglądów zdjęć po zrobieniu.

Nowy EN-EL15b - ok 1000-1100zdjęć
Stary EN-EL15 LiIon20 - ok 2200-2300zdjęć

Dla mnie to jakaś abstrakcja ?! akumulatory mają nominalnie taką samą pojemność, z tym że mocno eksploataowane LiIon20 po 10 latach mają juz min 30% mniejszą pojemność ze względu na swój wiek, o ileości cykli ładowania nie wspominając. Stare akumulatory stały się obecnie moimi głownymi ;)

Przy okazji; praca w duecie Z63 i z9 nadal jest komfortowa (w przeciwieństwie do pacy Z6 i Z9) - AF w Z9 jest jednak lepszy, ale nie na tyle żeby w eventach docydowało to o wyborze aparatu - zgodnie z założeniami Z63 to główny pozostaje głównym body.