Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 III oficjalnie

Strony : 1 [2] 3

cdc
04-07-2024, 10:20
Sądząc po tym co napisałeś, na polu golfowym nie byłeś w trakcie jakiś zawodów. A jak się człowiek nie zna, to się nie powinien wypowiadać :-)

Film od 6:19 do 7:33 https://uwaga.tvn.pl/kulisy-slawy/artysta-bez-cenzury-ls6737197

kurczeblade
04-07-2024, 10:23
Sądząc po tym co napisałeś, na polu golfowym nie byłeś w trakcie jakiś zawodów. A jak się człowiek nie zna, to się nie powinien wypowiadać :-)
HINT - kibice stojący wokół greena.

masz rację nie znam się na tym. Nie interesuje się golfem. Więc faktycznie jeśli tak jest to lepiej tam nie oddychać :D

slaweko
04-07-2024, 10:37
Tak. Ja kupiłem, pisałem już o tym. Mam przyspawany do korpusu 70-200. Do Z6II mam 24-70 2.8 i Nokton 40 1.4.

MstrG
04-07-2024, 10:56
masz rację nie znam się na tym. Nie interesuje się golfem. Więc faktycznie jeśli tak jest to lepiej tam nie oddychać :D

A spróbuj chrząknąć na meczu tenisowym ;)
Można się naśmiewać, ale w pełni wykorzystywalna (bez bandingu czy rolling shutter) elektroniczna migawka ma swoje zalety. Cisza podczas zdjęć w teatrze, operze, w kościele czy planie zdjęciowym dla mnie jest konieczna. Druga sprawa - nie zużywa się migawka, co też jest jakimś minusem, bo mam wrażenie, że przynoszę przez to więcej materiału. Drugi minus - modelka nie słyszy dźwięku migawki, choć można w sumie włączyć dźwięk z głośniczka ;)

Zobaczysz, że sam docenisz kiedyś, że choćby w kościele nie słychać migawki i jesteś jeszcze bardziej dyskretny. Wiem to po sobie.

TOP67
04-07-2024, 11:07
Sytuacje w kościele, teatrze itp nie mają zwykle problemu z RS, ale za to łatwo złapać banding od mrugającego oświetlenia. Tu znowu Z6III ma duży postęp.

Kojocisko
04-07-2024, 11:27

Nie o to chodzi. Jak masz kibiców, którzy zasłaiają zawodnika (stoją na kawałku łuku wokół greena), to nie zastosujesz teleobiektywu, bo pomiędzy zawodnikiem i tobą będą kibice. Jak stoisz bezpośrednio przy greenie, masz dużo większą swobodę wyboru miejsca, z którego robisz zdjęcia. Stąd IMO podany przez TOP'a dystans do zawodnika. Golfem się nie pasjonuję, ale na polu kilka razy byłem, także w trakcie zawodów.

kurczeblade
04-07-2024, 11:29
Sytuacje w kościele, teatrze itp nie mają zwykle problemu z RS, ale za to łatwo złapać banding od mrugającego oświetlenia. Tu znowu Z6III ma duży postęp.

No dobra, macie rację. :) dla wielu osób rzeczywiście może to być bardzo przydatne/użyteczne. W sumie przyznam że raz na jakiś czas trafia się na księdza który już na samym wejściu do kościoła jest negatywnie nastawiony do fotografa, więc wtedy można pozwolić sobie na mniej, więc gdzieś w kącie można stanąć i dyskretnie robić zdjęcia. Ale na prawdę to są tak sporadyczne sytuacje że aż takiego ciśnienia nie mam na to żeby robić na cichej migawce.

Ja patrzę troszkę inaczej, patrzę z perspektywy osobo która aktualnie ma sprzęt którym robiąc to co robię, jest w zupełności wystarczający, jedyne do czego mnie ciągnie w nowych aparatach, to właśnie ten nowy system AF, bo świetnie to działa w ZF, więc pewnie też tak samo działa to w Z6III.
Teraz ciągle mi chodzi po głowie, czy faktycznie dokupić drugiego ZF i mieć 2x ZF czy dokupić Z6III latać Z6III + ZF. Bardzo jestem ciekaw, jak wygląda AWB, kolor w Z6III i ZF czy są znaczące różnice, bo jeśli są to takie same obrazki, to bym pewnie skusił się na Z6III (czekając aż cena spadnie). Choć pewnie to ostatni moment, żeby swojego Z6II sprzedać w dobrej cenie i jakby nie patrząc, pod względem fotograficznym ZF to świetny aparat, kupując teraz drugiego ZF, zamiast Z6III zostanie w kieszeni ponad 3k pln. ale z drugiej strony Z6III może być bardziej przyszłościowy? Teraz może te AF'y są podobne, ale może być tak że Z6III dostanie jakieś lepsze aktualizacje? Jak myślicie?

Pawel Pawlak
04-07-2024, 12:39
Ja myślę że jeśli matryca w Z6mk3 jest zauważalnie szybsza, to przyszłe aktualizacje mają większy potencjał niż Zf. Z drugiej strony, na pewno lepiej pracuje się obsługując zlecenia takimi samymi body. Z trzeciej - argument dopłaty 30% do jakiegokolwiek narzędzia które pozwala nam zarabiać pieniądze wystarczające na utrzymanie firmy i wydatki osobiste, nie powinien być istotny - ale jakieś narzędzie ułatwia nam pracę - jest potrzebne, albo nie. Ostatni pkt to oczywiście duża generalizacja - ale zakładam że musimy coś kupić/zmienić. Bo jeśli nie musimy robić zmiany, to po co wydawać choćby złotówkę ? ;) Z czwartej - decyzja może mieć jeszcze wagę podatkową - aparat do 10tyś łatwo wpisać w koszty jednorazowo, taki za 13tyś już niekoniecznie ( ale tu znów wszystko zależy od formy opodatkowania )

ps. mało osób może porównać Z6mk3 vs Zf - Ty możesz, więc pewnie wiesz najlepiej czy zmiany są dla Ciebie istotne czy nie :)

kurczeblade
04-07-2024, 13:03
Tutaj dochodzi też problem laga, bo jak wszyscy wiemy, ta generacja już taka jest. Liczyłem trochę że Z6III nie będzie miała tego problemu. Dobra za dużo narzekań. Prawda taka że w końcu wyszła Z6 z dobrym AF i teraz już nie powinno być narzekania że seria Z6 to aparaty z AF który nie działa ;)

paparapa
04-07-2024, 13:28
Tutaj dochodzi też problem laga, bo jak wszyscy wiemy, ta generacja już taka jest. Liczyłem trochę że Z6III nie będzie miała tego problemu. Dobra za dużo narzekań. Prawda taka że w końcu wyszła Z6 z dobrym AF i teraz już nie powinno być narzekania że seria Z6 to aparaty z AF który nie działa ;)

To dobre aparaty. Ale nie koniecznie najlepsze do wszystkiego. Zresztą jak wszystkie inne.
Widzę że Z6 mk III już prawie kupiony... :)

kurczeblade
04-07-2024, 17:17
To dobre aparaty. Ale nie koniecznie najlepsze do wszystkiego. Zresztą jak wszystkie inne.
Widzę że Z6 mk III już prawie kupiony... :)

Serce mówi tak, rozum mówi nie.

Jakbym wiedział że Z6III i ZF generują ten sam obrazek, tak żeby mieć pliki identico to bym szarpał jak Reksio szynkę, ale jakby cena spadła trochę w dół. W sensie podatek od nowości.

paparapa
04-07-2024, 21:24
kurczeblade
Na moim podwórku Z6 III był mocno wyczekiwany. Wielu znajomych miało nadzieję że będzie w nim większa matryca. Powiedzmy 30+ ...
Pojawienie się Zf wywołało u wielu konsternację albo zawód. Dla Ciebie on jest super bo siadła Ci gałkologia. Ja wziąłem go do ręki i
nie byłem sobie w stanie wyobrazić jak miałbym robić nim zdjęcia w górach. Często w dość niewygodnych pozycjach, czy niestabilnych miejscach.

Dlatego czekałem dalej na Z6III z odłożoną kaską. :)
A potem się porobiło. Jakieś lagi sragi... Pojawiła się puszka, w sumie Z6II na sterydach, których nie każdy potrzebuje.
Żeby jeszcze matryca była większa. Ok biorę. Ale w tej sytacji nie widzę sensu. Mam czym robić zdjęcia.
Do pejzażu Z7 wystarczy. Z6II kurzy się bo bardziej mi leży S5II. Lepsze foty panasem mi wychodzą. :)

Znajomi najpierw bardzo nakręceni. Pooglądali, posłuchali i jeden gościu kupił a reszta powiedziała "poczekamy". :)

I co tu dużo gadać ? Puszka o małego ciuta lepsza od poprzedniej. Czy warta dopłaty, każdy sam musi ocenić.
A jeśli Nikon potrzebuje 3 lat na tak "zawansowane" ulepszenia, to ja postoję.

Dobrych decyzji życzę, i nie koniecznie racjonalnych.

cdc
04-07-2024, 22:41
https://www.youtube.com/watch?v=WW68q7iJ130

Jacek_Z
05-07-2024, 00:03
Ja sobie tu napiszę post bez treści. Edytuję go za jakiś czas (miesiąc?). Bo jestem przekonany, ze coś się stanie.

cdc
05-07-2024, 00:12
Nikt go nie przeczyta.

Jaką usterkę fabryczną obstawiacie w Z6 III?

Lukasz_85
05-07-2024, 08:30
Nikt go nie przeczyta.

Jaką usterkę fabryczną obstawiacie w Z6 III?

Tradycyjnie – gumy :D a teraz patrząc na usterki Z6 II taśm LCD, również obstawiam taką opcję.

paparapa
05-07-2024, 10:56
Tradycyjnie – gumy :D a teraz patrząc na usterki Z6 II taśm LCD, również obstawiam taką opcję.

Gumy? No co ty? Ponoć maja być wreszcie od... Michelina. :)Co najmniej 50000km przebiegu. :)
No a taśma się nie liczy. Bo jak ktoś nie będzie gibał wyświetlaczem to może wytrwać najdłużej.

kurczeblade
05-07-2024, 11:02
Czy rozumiem że w ZF też jest taki spadek w dynamice ?

https://www.youtube.com/watch?v=CkIznWgGpj8

Kojocisko
05-07-2024, 11:10
Ciekawe, że zadaje to pytanie użytkownik ZF. ZF ma inną matrycę jeśli się nie mylę?

kurczeblade
05-07-2024, 11:16
Ciekawe, że zadaje to pytanie użytkownik ZF. ZF ma inną matrycę jeśli się nie mylę?

Wiedząc, będę mógł się do czegoś odnieść.

Ja w większości niedoświetlam (taka technika robienia) często robię pod ostre światło i wyciągam z cieni. ZF sobie dobrze radzi, zastanawiam się czy Z6III będzie podobny zakres dynamiki co w Z6III.

MstrG
05-07-2024, 11:29
zastanawiam się czy Z6III będzie podobny zakres dynamiki co w Z6III.

Ekspertem nie jestem, ale na chłopski rozum będzie taki sam ;)
Jeśli jednak pytasz o Zf, to wielkim sukcesem będzie zbliżony. Obawiam się, że będzie nieco gorzej ze względu na nowy typ matrycy. Gorzej nie oznacza, że będzie źle. Poczekajmy na normalne testy.

Zresztą były już jakieś testy:
81159

//edit
Jaka clickbaitowa miniaturka :) "The Nikon Z6 III has a serious problem with it’s dynamic range."

Podoba mi się ten komentarz:

Oh boy. Quite the misnomer to state that the Z6III has a "serious dynamic range problem". It would be far more accurate to state the engineers traded off half a stop or so of dynamic range for a much faster readout speed and far superior autofocus. That's a compromise that works for me. I upgraded from the Z6 II and I am glad that I did. The Z6III is a worthy companion to my Z8 and Z9. (I shoot a lot of pro sports )
Modern software can do wonders as to reducing noise, but no software can fix rolling shutter, missed focus, or missed in the moment shots because the camera was too slow to wake up.
It may be just my perception, but i think the auto white balance works better as well. The files are a joy to work with in Lightroom btw.
I sold the Z6II before I took delivery of the III so I can't compare them side to side, but practically speaking, I don't notice a whole lot of difference in noise at ISO under 10,000. It is not a noisy camera.

kurczeblade
05-07-2024, 11:59
haha :] sorry chodziło ZF VS Z6III

- - - - kolejny post - - - - - -

MstrG wykresy wykresami, komentarze komentarzami, ale wiadomo że później wszystko wychodzi w praniu - jak my zaczniemy używać aparatu, a nie przez kogoś pryzmat.
Ja raczej na razie jednak się wstrzymam przed kupnem, poczekam na pierwsze testy, rawy które sobie można będzie ogarnąć. Dużo robię pod światło, szczególnie podczas złotej godziny, gdzie lecę EV dość mocno w dół, później to równam w postprodukcji,wolałbym jednak sam to zobaczyć.

pawel
05-07-2024, 14:54
pierwsze "test" wykazują że na najwyższych czułościach Z6mk3 szymi bardziej niż Z6mk1
Nikon Z6 III vs. Nikon Z6 dynamic range and high ISO comparison - Nikon Rumors (https://nikonrumors.com/2024/07/02/nikon-z6-iii-vs-nikon-z6-dynamic-range-and-high-iso-comparison.aspx/#more-195914)
Z jednej strony to może nie dziwić bo szybkość odczytu najczęściej negatywnie wpływa na szumy, z drugiej może być tak że obrazek będzie bardziej spójny i lepiej podda się odszumianiu co ostatecznie poprawi efekt końcowy.

Właśnie dziś się do tego dokopałem, a mogłem zajrzeć wcześniej na forum ;) Odpowiada na moje pytania. Zamiast poprawy wysokiego ISO względem Z6 na którą po liczyłem jest pogorszenie, plus pogorszenie DR w całym zakresie. Żałosne.

Jurek Ż
05-07-2024, 15:04
Nie odnoszę się do zamieszczanych tutaj wypowiedzi i nie chcę być podejrzewany o złośliwość. Jednak niektóre wpisy po prostu są super. Czy mam rację ? To zostawiam dla Was. Żeby nie było, że mój wpis nie odnosi się do Nikona Z6 III, oświadczam, że to świetny aparat.
A teraz ten wpis odnoszący się do Z6 III '' Gorzej nie oznacza, że będzie źle.'':grin:

Kojocisko
05-07-2024, 16:22
"Oh boy. Quite the misnomer to state that the Z6III has a "serious dynamic range problem". It would be far more accurate to state the engineers traded off half a stop or so of dynamic range for a much faster readout speed and far superior autofocus. That's a compromise that works for me. I upgraded from the Z6 II and I am glad that I did. The Z6III is a worthy companion to my Z8 and Z9. (I shoot a lot of pro sports )"

IMO to świetne podsumowanie. W epoce Z Nikon finalnie nie rozczarowywał (wcześniej zresztą też). Obstawiam, że to będzie bardzo dobry aparat. Zaraz będzie sporo opinii użytkowników i sampli, będzie można łatwiej sobie wyrobić opinię.
Póki co widać, że w obrazowaniu matryc rewolucji nie ma. Rewolucja będzie jak ISO 12800 (na matrycach 24 i 46mpx) będzie wyglądać jak ISO 3200 na matrycy 24mpx. Albo jeszcze lepiej.

MstrG
05-07-2024, 16:30
Nie odnoszę się do zamieszczanych tutaj wypowiedzi i nie chcę być podejrzewany o złośliwość.

Nie no skąd ;)

A teraz ten wpis odnoszący się do Z6 III '' Gorzej nie oznacza, że będzie źle.'':grin:

"Chcesz poczuć przewagę, władzę, może zafundować sobie uznanie"?
Czyli tu jak się już odnosisz, to jesteś już złośliwy. Co Ci daje to niby bezosobowe szydzenie? Wiadomo, że przed chwilą to napisałem ja i wcale nie wycofuję się z tych słów. Masz problem z zacytowaniem osoby i napisaniem swojego zdania? Boisz się czegoś?
Jeśli chodzi o to "gorzej" to zobacz o ile to jest gorzej choćby na wykresach w tym wątku. Aptekarskie różnice. Mogę nawet stwierdzić (to tylko moje zdanie), że to co nie było używalne w Zf czy Z6II będzie jeszcze bardziej nieużywalne w Z6III.

Dla Ciebie, tak samo jak dla tego mającego ból tyłka byłego ambasadora Nikona (sporo można poczytać o tym kanale na anglojęzycznych forach), ta różnica to "serious problem"?

IMO to świetne podsumowanie. W epoce Z Nikon finalnie nie rozczarowywał (wcześniej zresztą też). Obstawiam, że to będzie bardzo dobry aparat. Zaraz będzie sporo opinii użytkowników i sampli, będzie można łatwiej sobie wyrobić opinię.
Póki co widać, że w obrazowaniu matryc rewolucji nie ma. Rewolucja będzie jak ISO 12800 (na matrycach 24 i 46mpx) będzie wyglądać jak ISO 3200 na matrycy 24mpx. Albo jeszcze lepiej.

To samo zacytowałem w poście #271 :)

Pawel Pawlak
05-07-2024, 16:57
Mój najlepszy przez lata aparat od komercyjnych zleceń to d4s miał na ISO 100 gorszy DR niż d800 czy d750 i jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało, pomimo tego że często ciągnąłem cienie za uszy. Więc sądzę że jakoś bym zniósł ten dramatyczny spadek DR w Z6 MK3 ;) tak samo znoszę dzielnie że nie kupiłem kart cfexpress które zapewniają najdłuższa serie i świadomie wybrałem tylko wystarczający pod względem wydajności komputer ;)
Panowie, da się z tym wszystkim żyć. A to że matryce opłata za szybszy odczyt jest pogorszenie się jakości obrazka wiadomo nie od dziś - tak było już za czasów d200/d80 i nic się nie zmieniło. Zobaczcie na DR Sony a9 MK3

Paapaj
05-07-2024, 17:00
Czy admin to jeszcze panuje nad dyskusją w tym wątku?
Zaczynacie panowie wchodzić w etap nawalanka wiaderkami w piaskownicy

cdc
05-07-2024, 18:25
#51 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318030-Nikon-Z6-III-oficjalnie/page6?p=4302935&viewfull=1#post4302935)

No i nie ma.

cz4rnuch
05-07-2024, 21:41
...Zobaczcie na DR Sony a9 MK3Nie ma darmowych obiadków. Szybkość ma swoją cenę i najnowsze wypusty od Nikona i Sony na max dr biją się jak równy z równym (i przegrywają :)) z apsc od Nikona sprzed prawie 10 lat :) To oczywiście nie jest żadna tragedia i pokazuje tylko, że postęp w jakości obrazka jakby trochę wyhamował. Tak czy inaczej da się tym robić piękne zdjęcia a zysk z nowych matryc po prostu jest w innym miejscu.

https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D7200,Nikon%20Z%206III,Sony%20ILCE-9M3

Zresztą nawet jeśli pominąć sam aspekt szybkości to np. dpreview już w sumie od dość dawna pokazuje wyniki tych samych aparatów z migawką mechaniczną (jeśli taką aparat posiada) i elektroniczną i druga opcja zawsze trochę cierpi na jakości obrazka, nawet jeśli nie są to matryce typu stack czy z migawką centralną.

MstrG
05-07-2024, 22:02
Uważaj, bo patrząc na to co się powypisywało kilka postów wcześniej zaraz pojawi się "złośliwy wpis odnoszący się do Z6III" o treści "najnowsze wypusty od Nikona i Sony na max dr biją się jak równy z równym (i przegrywają ) z apsc od Nikona sprzed prawie 10 lat To oczywiście nie jest żadna tragedia".

Ciekawe czy, a jak tak to kiedy w innych body pojawi się taka matryca. Nawet nie ograniczając się tylko do Nikona.

cz4rnuch
05-07-2024, 22:06
Nie boję się, można mnie cytować. Nawet złośliwie, najwyżej zginę od własnej broni :)

cdc
06-07-2024, 00:40
Dwóch gości z Polski omawia AF Z6 III na podstawie filmików z internetu https://youtu.be/oFk-CidF-eo?t=2757

-Ten w koszulce SONY Fotoforma https://youtu.be/oFk-CidF-eo?t=2850
"To napewno, to napewno... I tu bym zaznaczył... Ale po prostu da się wyczuć że jest gorszy od Canona i jest gorszy od Sony... "

Rafał Sztygowski -to pracownik Fotoforma :?:

Jak już to zobaczycie,
a wam się nie spodoba
NIE zapomnijcie zostawić KCIUKA W DÓŁ.

.........
Co to za kanał [-życiowy] :?:
-391 filmów i 432 subskrybentów.

W Polsce ludzie harują żeby w tym marketingu internetowym zaistnieć -i nic.
:lol:

Jurek Ż
06-07-2024, 08:13
Nie no skąd ;):D

"Chcesz poczuć przewagę, władzę, może zafundować sobie uznanie"?
Czyli tu jak się już odnosisz, to jesteś już złośliwy. Co Ci daje to niby bezosobowe szydzenie? Wiadomo, że przed chwilą to napisałem ja i wcale nie wycofuję się z tych słów. Masz problem z zacytowaniem osoby i napisaniem swojego zdania? Boisz się czegoś?
Jeśli chodzi o to "gorzej" to zobacz o ile to jest gorzej choćby na wykresach w tym wątku. Aptekarskie różnice. Mogę nawet stwierdzić (to tylko moje zdanie), że to co nie było używalne w Zf czy Z6II będzie jeszcze bardziej nieużywalne w Z6III.

Dla Ciebie, tak samo jak dla tego mającego ból tyłka byłego ambasadora Nikona (sporo można poczytać o tym kanale na anglojęzycznych forach), ta różnica to "serious problem"?

To samo zacytowałem w poście #271

Też Cię lubię.:D Widzę, że kolejny raz wykorzystałeś swoją pozycję na tym forum, by atakiem i nieprawdziwymi zarzutami kogoś obsmarować. Dzięki:D Tyle, że ja dokładnie cytuję czyjeś uwagi, a to, że zabolało...:D

MstrG
06-07-2024, 08:37
Czy ja zacytowałem niedokładnie? :D

Zamiast merytorycznej rozmowy wolisz pisać "złośliwości" - jak sam to określiłeś. Kolejny raz nie odpowiadasz na zadane pytanie, tylko piszesz o swoim dziwnym wyobrażeniu zadawania przez Ciebie komuś bólu. Czy to co napisałeś mnie zabolało? Zmartwię Cię, tylko rozśmieszyło. Zacytuj proszę którym miejscu Cię zaatakowałem.

//edit

https://www.youtube.com/watch?v=BXumS_isReM&ab_channel=JoshSattin

poste
06-07-2024, 08:53
Dwóch gości z Polszy ...

W Polszy ludzie ...
:lol:

Nie wiem czemu ma służyć takie dyskredytujące określenie naszego kraju, nawet jeśli miało być "dowcipne" :(

cdc
06-07-2024, 09:07
poste
Pewnie masz rację.

Miałem w pamięci Kanadyjczyka, który doznał traumy bo nie poleciał do Japonii na koszt Panasonic.

moderator

Proszę o edytowanie posta #283
i zmianę "Polszy" na kolejno "Polski" i Polsce".

g69
06-07-2024, 10:33
Szkoda pary... ;)) nowy aparat widac bardziej do video,ale jak wytkniesz faktycznie slabszy DR ,to od razu czy to "serious problem".. ;))
Wg niektorych dyskusja ma podlegac na "ochach i achach" a slabsze rzeczy to cytujac "klasyka": ..ale po co o tym mówic.. :) a juz reszta "argumentow" to raczej dla psychologa.. ;)

OjTam
06-07-2024, 21:14
Odczyty matrycy Z6III:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/07/Nikon-Z6-III-sensor-readout-speed-measurements.png

I porównanie z różnymi aparatami, również w filmach:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/07/Nikon-Z6-III-sensor-readout-speed-measurements-2.png
Pierwsza 3 (w zdjęciach):
Z8/Z9
A1
R3.

Jako linki, ponieważ grafiki są spore.

cdc
06-07-2024, 21:33
Sony A1 jest ze stycznia 2021, a cena wciąż 33000 zł
-tyle co 3 lata temu https://www.optyczne.pl/466.9-Test_aparatu-Sony_A1_Podsumowanie.html

EOS R3 z 28500 potaniał do 20000.

Pawel Pawlak
06-07-2024, 21:58
Całkiem nieźle wygląda Nikon z9 jak na produkt firmy która dostaje tylko odpady od Sony a sama nic nie potrafi zrobić ;)
Nikon z6mk3 też bardzo dobry wynik.

OjTam
06-07-2024, 22:07
Sony A1 jest ze stycznia 2021, a cena wciąż 33000 zł
-tyle co 3 lata temu https://www.optyczne.pl/466.9-Test_aparatu-Sony_A1_Podsumowanie.html
S robi turbo wyprzedaże tylko do niższych modeli. A1 czy A9II (która obecnie zdaje się jest "zakończona produkcja") przecen nie mają. xD

EOS R3 z 28500 potaniał do 20000.
R3 i R5 mają przecenę do połowy lipca... Czyli do momentu, w którym (wg. plotek) mają zostać pokazane R1 i R5II. Pewnie Canon chce jeszcze trochę podczyścić magazyny.

Całkiem nieźle wygląda Nikon z9 jak na produkt firmy która dostaje tylko odpady od Sony a sama nic nie potrafi zrobić ;)
Nikon z6mk3 też bardzo dobry wynik.

Jestem bardzo, ale to bardzo ciekaw komentarzy, jakie posypią się ze strony fanów N czy S, jak się plotka o tej samej matrycy w S A7SIV potwierdzi...
Obawiam się, że może mi popkornu braknąć... :lol:

cdc
06-07-2024, 22:21
A1 czy A9II (która obecnie zdaje się jest "zakończona produkcja") przecen nie mają. xD

Koniec https://asobinet-com.translate.goog/info-discon-a9m2/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

20000 zł https://www.ceneo.pl/86538541 [model zaprezentowany w październiku 2019 :lol: ]
vs
https://product-rakuten-co-jp.translate.goog/product/-/86807159e536aaa8da6ea460fe13d9ef/?scid=af_pc_etc&sc2id=af_101_0_0&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp -to 11600 zł

poste
07-07-2024, 01:06
Każdy kij ma dwa końce, jak mawiała moja babcia ;) Gdybyś nabył a9II za 22k pięć lat temu, dziś cieszyłbyś się z ceny odsprzedaży :)

Z tym zgadzam się, ceny puszek Sony odjechały i bez czekania na dobrą promocję to zakup boli. Obawiam się, że kiedy Nikon podciągnie jeszcze ofertę o szkiełka typu niedrogie 35/1.4 czy natywne Tamrony, niskie ceny puszek przejdą do historii.

Ps. A1 całkiem niedawno miał większą obniżkę, bodajże ok.5k. Nie śledzę cen tej puszki, zwróciłem po prostu uwagę bo to była chyba pierwsza znacząca obniżka.

paparapa
07-07-2024, 08:58
Jestem bardzo, ale to bardzo ciekaw komentarzy, jakie posypią się ze strony fanów N czy S, jak się plotka o tej samej matrycy w S A7SIV potwierdzi...
Obawiam się, że może mi popkornu braknąć... :lol:

Jak tak bardzo lubisz popcorn, to rób zapasy bo na pewne zabraknie. :)

poste
07-07-2024, 09:09
Wytwórcy popcornu, w przeciwieństwie do producentów aparatów, z pewnością nie zostaną "zaskoczeni" popytem:mrgreen:

cz4rnuch
07-07-2024, 09:13
...I porównanie z różnymi aparatami, również w filmach:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/07/Nikon-Z6-III-sensor-readout-speed-measurements-2.png

Ciekawe z tego zestawienia, przynajmniej dla mnie, bo o tym nie wiedziałem, są wyniki Canona. Ale nie R3 tylko R5 i przede wszystkim R6(II). Canon nie reklamuje tych matryc jakoś szczególnie, żadne partially stacked, a przy zdjęciowaniu są równie szybkie co Z6III tylko bez kary w postaci niższego DR. Różnica zaczyna się robić w przypadku filmowania co skłania mnie trochę ku twierdzeniu, że Z6III został zaprojektowany tak by lepiej filmować niż zdjęciować. Albo przynajmniej mocno to filmowanie postanowili zaakcentować. Może jednak jest miejsce na bardziej fotograficzne Z7, z wolniejszą matrycą, która za to w nagrodę ma lepszy DR i rozdzielczość.

g69
07-07-2024, 09:42
Fotografia jest na tendencji spadkowej,video dyktuje zapotrzebowanie i chyba stad Nikon nie potrafil wprowadzic lepszej matrycy ,niz tej lustrzankowej z 850ki... Kiedys Nikoniarze twierdzili ze Canonem slabym DR nie da sie robic zdjec ;)) a dzis jest nowa narracja..czy ten DR to taka roznica ;)))

Pawel Pawlak
07-07-2024, 11:01
Ale nie ma co przesadzać - z6mk3 na dr na bazowym ISO takie jak d4s a nie słyszałem żeby ten aparat kogoś ograniczał w tym zakresie. Poza tym te testy są dość mało przydatne w realnym świecie, ponieważ nie biorą pod uwagę np tego jak aparat utrzymuje kolory. W praktyce różnice są często mniejsze niż w takich zestawieniach.
Canon faktycznie fajnie wygląda na wykresach. O ile nie mogę się wypowiedzieć o r6mk2 o tyle R5 ma dla mnie na tyle gorsze kolory (inaczej zestrojone filtry barwne)że wolę barwy Nikona. Zapewne będzie grupa która myśli odwrotnie - dlatego dobrze jest że mamy wybór :)

cdc
07-07-2024, 11:49
Ciekawe z tego zestawienia, przynajmniej dla mnie, bo o tym nie wiedziałem, są wyniki Canona. Ale nie R3 tylko R5 i przede wszystkim R6(II). Canon nie reklamuje tych matryc jakoś szczególnie, żadne partially stacked, a przy zdjęciowaniu są równie szybkie co Z6III tylko bez kary w postaci niższego DR.

DR https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R6%20Mark%20II,Nikon%20Z%206 II,Nikon%20Z%206III

Czasy odczytu

Canon R6 II 14.73 ms --------- ---------- --------- 14.89 ms 16.64 ms
Nikon Z6 III 14.41 ms 9.30 ms 9.32 ms 6.13 ms 9.34 ms 9.32 ms

DR https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R5,Nikon%20Z%207II,Nikon%20Z %208

Czasy odczytu

Canon R5 16.39 ms 15.59 ms 15.49 ms 7.84 ms 9.73 ms 15.51 ms
Nikon Z8 3.73 ms 14.42 ms 14.42 ms 4.86 ms 14.42 ms 14.42 ms

TOP67
07-07-2024, 13:10
Czy to już bylo?

https://youtu.be/zbSZr9Ddpeo

kurczeblade
07-07-2024, 13:37
TOP67 właśnie oglądałem, jednak z tym DR nie ma tragedii, ten poprzedni YT widać że jednak trochę go poniosło :]

TOP67
07-07-2024, 13:44
Za to Z6III nie dostaje zafarbu na wysokich ISO i trochę lepiej znosi przepalenia

Pawel Pawlak
07-07-2024, 15:44
Pisałem o tym. Może się jeszcze okazać że w praktyce po odszumianiu obrazek z6mk3 będzie po prostu lepiej wyglądał.

paparapa
07-07-2024, 17:06
Pisałem o tym. Może się jeszcze okazać że w praktyce po odszumianiu obrazek z6mk3 będzie po prostu lepiej wyglądał.

Lepszy wygląd to w tym temacie pojęcie względne.
Z moich skromnych doświadczeń wynika że warto czasem przepuścić fotkę przez AI odszumienie bo daje to zdjęciu odrobinę "gładkości", miękkości.
Wielu ludzi odbiera takie obrazy o jako lepsze. Inni mówią że są mniej "cyfrowe".
Ale taki zabieg w moim odczuciu degraduje microkontrasty.
I pewnie jak zawsze istotne jest nad jakim zdjęciem siedzimy. Czy dużo detalu, czy mało, itd. Dobrze jest poeksperymentować.

Różnice w DR są w wypadku tych puszek poza granicą postrzegania. Najważniejsze są mz oddanie koloru i WB jeśli będę chciał użyć JPGow.
Resztę zrobi się w edytorze.

Mnie bardziej denerwują drobiazgi które prześladują te puszki od lat.
Nie wiem ile już razy musiałem dokupić nieszczęsna muszlę wizjera. To dziadostw czasem spada od samego patrzenia. :)
Albo te gustowne "dzwoneczki", trójkątne mocowania paska. Do zdjęć niby nie przeszkadza, ale już przy filmie....
Ileż lat można powielać błędy... :(

Kojocisko
07-07-2024, 17:24
Muszla w D750 spadała caly czas, ta w Z6II - nie spadła od trzech lat. Ale okragły wizjer jest faktycznie solidniejszy.
Trójkątne mocowania pierwszego dnia posiadania zastępuję uchwytami PD. Żeby tylko takie wady miały korpusy.

OjTam
07-07-2024, 17:26
Linka kotwiczki przejdzie dwukrotnie przez oczko?

Wind Mill
07-07-2024, 17:59
"Z6III w sumie nie foci lepiej od Z6II, tylko video poprawili, ale gó...o"
"Nadal te zakichane trójkąciki, co to przeszkadzają w video"
:mrgreen:

MstrG
07-07-2024, 18:15
No to jest ten "serious problem" czy nie? ;)
Muszle w serii Z6/Z7 zdecydowanie powinny mieć zatrzask, podobnie jak to jest w Z8/Z9.

fafniak
07-07-2024, 18:28
Z moich skromnych doświadczeń wynika że warto czasem przepuścić fotkę przez AI odszumienie bo daje to zdjęciu odrobinę "gładkości", miękkości.
Wielu ludzi odbiera takie obrazy o jako lepsze. Inni mówią że są mniej "cyfrowe".
Ale taki zabieg w moim odczuciu degraduje microkontrasty.
I pewnie jak zawsze istotne jest nad jakim zdjęciem siedzimy. Czy dużo detalu, czy mało, itd. Dobrze jest poeksperymentować.
. :(
Możesz pokazac przykłady albo stronkę gdzie obejrzę ?
I raczej nei chodzi mi o odszumianie pólki z książkami czy płytamni - realne sytuacje zdjęciowe.
Takie odszumianie jest tylko w adobe ?

paparapa
07-07-2024, 18:59

Pewnie przejdzie.
Tylko że w mojej jednej puszce krawędzie oczek nie są dokładnie wygładzone i nacinają po krótkim czasie linkę kotwiczki.

Ale to przecież tylko pierdoły. :) Czy kogoś może denerwować to że w jego aucie odpadają kołpaki od kół? Albo z lewarka dźwigni biegów "spada" gałka... Kogo takie pierdoły mogą denerwować
Tylko oszołomów i czepialskich. :mrgreen:

I raczej nei chodzi mi o odszumianie pólki z książkami czy płytamni - realne sytuacje zdjęciowe.
Takie odszumianie jest tylko w adobe ?

Podobne odszumianie jest też DXO. Efekt końcowy jest trochę inny.
Najlepiej przetestuj samemu. Bo masz możliwość zmiany "siły" odszumiania i wyostrzania co przekłada się na efekt końcowy.

Pawel Pawlak
07-07-2024, 19:04
No to Adobe ma właśnie ten problem ze spłaszcza cienie (przynajmniej z tego co widziałem), dxo w trybie deepprime xd nie ma tego problemu, detale i mikrokontrasty podbija pomimo agresywnego odszumiania.

paparapa
07-07-2024, 20:04
Dziś do północy chyba jest rabat 20% na DXO.

fafniak
07-07-2024, 20:19
Jak działa DXO to ja wiem :)
Chodziło mi o to co ty napisałeś (gładkość)

Kojocisko
07-07-2024, 20:26

Po co dwukrotnie? Raz wystarczy. Robiłem tak w D750, D850 i Z6II.

OjTam
07-07-2024, 20:30
Ale masz dwie linki i obie muszą przejść.
Pytam, bo jakoś nigdy uwagi nie zwróciłem, montuje do trójkąta.

Kojocisko
07-07-2024, 20:50
Obie przechodzą bez problemu. I żadna się jeszcze nie przetarła.

paparapa
07-07-2024, 21:52
Obie przechodzą bez problemu. I żadna się jeszcze nie przetarła.

Mam dwie puszki. w jednej są idealnie gładkie oczka. W drugiej nie. :)
Ale miejsca jest dość na podwójne przełożenie jak ktoś ma życzenie.

Jak działa DXO to ja wiem :)
Chodziło mi o to co ty napisałeś (gładkość)

Ja to napisałem w cudzysłowie. Bo takie określenie mi się nasunęło.
Nie chodzi mi o działanie DXO a "inteligentne" odszumianie.
Bo jak działa DXO to chyba wie każdy...:grin:

pki1234
07-07-2024, 23:18
I raczej nei chodzi mi o odszumienia pólki z książkami czy płytami - realne sytuacje zdjęciowe.
Takie odszumienia jest tylko w adobe ?

Ja mam podobne spostrzeżenia jak paparapa a korzystam z ON1 PhotoRAW.
Tutaj są przykłady jak to działa. ON1 No Noise AI (https://www.on1.com/products/nonoise-ai/) Można też ściągnąć trial.

Wracając do tematu wątku, po filmie porównującym z6II i Z6III podlinkowanym przez TOP67 moim zdaniem słabo wyglądają wcześniejsze komunikaty Nikona o super czułości nowej matrycy w "low light".
Ten film pokazuje że dla entuzjasty takiego jak ja, jakość obrazka z6III będzie lepsza niż z6II w sytuacjach bardzo sporadycznych i to z kategorii niuansów. A już myślałem że będzie to moment że się przesiąść z D750 ;-).

TOP67
07-07-2024, 23:25
Chodziło raczej o czułość AF.

Pawel Pawlak
08-07-2024, 14:25
Ciekawe z tego zestawienia, przynajmniej dla mnie, bo o tym nie wiedziałem, są wyniki Canona. Ale nie R3 tylko R5 i przede wszystkim R6(II). Canon nie reklamuje tych matryc jakoś szczególnie, żadne partially stacked, a przy zdjęciowaniu są równie szybkie co Z6III tylko bez kary w postaci niższego DR

chyba nie wiemy jaka jest kara za szybkostrzelność w Canonach, ponieważ oba wymienione max DR testowane są dla 14 bitowych RAWów, a szybkostrzelność realizowana jest na migawce elektronicznej gdzie konwersja A/D jest już 12bitowa. Podobnie ma zdaje się Sony w A1. Chyba tylko Nikon cały czas operuje 14bitowymi RAWami.

cz4rnuch
08-07-2024, 14:30
Tyle, że ja nie pisałem o szybkostrzelności.

OjTam
08-07-2024, 14:43
Za dpreview (R6II):

We wouldn't recommend using the EOS R6 II's 40fps mode for close-up motorsports or golf-swing analysis, though.
E-migawka (ciekawe określenie, swoją drogą) ma szybki odczyt, ale dalej łapie RS.
No i można się zastanowić, jak z BO wizjera w serii?

cdc
08-07-2024, 18:49
20 klatek na sekundę w RAW jest pewnie w 14 bit
a 60 klatek na sekundę w JPEG z 12 bit

-i stąd ten rozstrzał.

poste
08-07-2024, 20:07
chyba nie wiemy jaka jest kara za szybkostrzelność w Canonach, ponieważ oba wymienione max DR testowane są dla 14 bitowych RAWów, a szybkostrzelność realizowana jest na migawce elektronicznej gdzie konwersja A/D jest już 12bitowa. Podobnie ma zdaje się Sony w A1. Chyba tylko Nikon cały czas operuje 14bitowymi RAWami.

A1 ma 14 bit niezależnie od kompresji i szybkostrzelności, przynajmniej tak czytałem, bo nie mam tej puszki ;)

Generalnie to im nowsza puszka tym więcej 14 bitów
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00229990

TOP67
10-07-2024, 07:38
Warto to obejrzeć i zrozumieć. Wyjaśnia to załamanie wykresów DR i szumu w okolicy ISO 800. W praktyce oznacza to, że lepiej ustawić ISO 800 niż 500

https://youtu.be/BAT4AYLV36Y

slaweko
10-07-2024, 08:12
TOP67, czy ja dobrze zrozumiałem ten film, tzn. staram się fotografować na ISO 100-200, a już powyżej do ISO 640, jeśli wychodzi z ustawienia ekspozycji, to koryguję ekspozycję pod ISO 800, aby uzyskać mniejszy szum przy np. wyciąganiu z cieni? Oczywiście mówimy o Z6III.

TOP67
10-07-2024, 08:47
Tak, jeśli scena nie jest bogata w jasne partie. Od ISO800 matryca przełącza się na inny wzmacniacz, który lepiej przenosi cienie, a gorzej światła. Należy pamiętać o tym, że sama matryca nie ma żadnej regulacji ISO, pracuje zawsze tak samo. To analogowe wzmacniacze odpowiadają za podnoszenie ISO.

epicure
10-07-2024, 09:25
Niestety filmik nie pokazuje, co się dzieje ze światłami. ISO 800 może mieć więcej informacji w cieniach, niż ISO 640, ale na pewno nie rejestruje tyle samo informacji w światłach. Może być tak (ale nie musi - to by trzeba było sprawdzić) że tu też jest wyraźny przeskok, tym razem na niekorzyść ISO 800. To by oznaczało, że aby zmieścić się w rozpiętości fotografowanej sceny trzeba ISO 800 niedoświetlić jeszcze bardziej, niż wynikałoby to ze wskazań światłomierza, a wówczas cienie też trzeba podciągać bardziej, niwelując (całkowicie lub w dużym stopniu) potencjalny zysk w poziomie szumów w cieniach.

Jacek_Z
10-07-2024, 10:23
.. ISO 800 może mieć więcej informacji w cieniach, niż ISO 640, ale na pewno nie rejestruje tyle samo informacji w światłach. Może być tak (ale nie musi - to by trzeba było sprawdzić) że tu też jest wyraźny przeskok, tym razem na niekorzyść ISO 800.
Czasami zmniejszenie DR jest korzystne. Wykorzystywane od bardzo dawna, już za czasów Nikona D3 mój kumpel robiąc portrety wolał pracować na wysokich ISO by mieć bardziej płaski obrazek. Używając pełnej dziury f/1.4 musiał wchodzić w krótkie czasy, ale ta konsekwencja mu nie wadziła.
Ja ostatnie 4 dni fotografowałem siatkówkę plażową w ostrym słońcu. Czas 1/8000 i podnosiłem ISO do 800-1600 (przysłona około f/4). Byłem zdziwiony, że nie ma tragedii jeżeli chodzi o kontrast przy tak ostrym świetle. Kładłem to bardziej na to, że jasny piasek działa jak ekran, ale to wysokie ISO dołożyło swoje (Nikon Z7II, przy okazji jestem w szoku jak błyskawicznie, celnie działa AF w tym aparacie, po prostu genialnie).

epicure
10-07-2024, 10:44
Czasami zmniejszenie DR jest korzystne.

Nawet nie czasami, a dość często. Ba, śmiem twierdzić, że w większości przypadków, gdy DR zaczyna brakować, lepiej przyciąć go odrobinę bardziej, niż bawić się plastikowe pseudo-HDRy. Tylko nie wiem, czemu to robić za pomocą wyższego ISO, a nie po prostu ustawiając wyższy kontrast.

cdc
10-07-2024, 10:51
Niestety filmik nie pokazuje, co się dzieje ze światłami. ISO 800 może mieć więcej informacji w cieniach, niż ISO 640, ale na pewno nie rejestruje tyle samo informacji w światłach. Może być tak (ale nie musi - to by trzeba było sprawdzić) że tu też jest wyraźny przeskok, tym razem na niekorzyść ISO 800.

https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20Z%206III

Z6 III
ISO Setting PDR
...
200 9.64
251 9.38
318 9.09
400 8.80
503 8.49
636 8.22
800 9.04
1006 8.72
1273 8.38
1600 8.04
...

Pawel Pawlak
10-07-2024, 17:34
Ale to zachowanie przy podwójnym wzmocnieniu nie powinno dziwić. Z9 też tak ma, i lepiej unikać czułości pomiędzy iso250-600. Jeśli niskie czułości to iso64-200 a jeśli mniej światła to 640 w górę. W Z6 III może widać zakres jest przesunięty o ok. 1/3EV.
Podobnie zachowywał D5, D6, D4s - choć w różnych przedziałach.

OjTam
10-07-2024, 21:05
Recka Chrisa Frosta:

https://youtu.be/064d712kTzs

kurczeblade
13-07-2024, 10:46
Fajny wątek z Z6III.

https://www.dpreview.com/forums/thread/4766223?page=3

Z bardziej istotnych spraw. Dobrze zrobione porównanie DR do Z6

1EV
https://photos.smugmug.com/photos/i-fXx85sS/0/Kr8bPt4J8fTj68LbPmcs8Wvv4THhCLVJ5ttmLfw7R/O/i-fXx85sS.png

2EV
https://photos.smugmug.com/photos/i-vq8dqZv/0/NTdR8FdTrDCzbRNnBLxDSS8HXNtrwSVfQ4ZcWvt7c/O/i-vq8dqZv.png

3EV
https://photos.smugmug.com/photos/i-nXxB2pm/0/K4CS7QvfzBvHf7PpsqV3bjnJspG64P2XtTFfmRtc7/O/i-nXxB2pm.png

4EV
https://photos.smugmug.com/photos/i-B68hzLt/0/Kq43XJJQGB8HjQ9gCWX8xWdmtPFbCvbH7VTmQjnRQ/O/i-B68hzLt.png

5EV
https://photos.smugmug.com/photos/i-bFPxFBn/0/MTGSMH4gSKcZCWpQtQPbFqbQ52sX9mHF8QSmS5CG9/O/i-bFPxFBn.png

6
https://photos.smugmug.com/photos/i-9qM5pPk/0/KJ2kCMt8qNth9cbwqtGpkwfCCjCQ5dzBFWFbF8Hgv/O/i-9qM5pPk.png

7
https://photos.smugmug.com/photos/i-Ls885nK/0/Md85bVv7kdGrKnNwSdkDF6ztFQDJh7FD7LzkTcdx3/O/i-Ls885nK.png

8
https://photos.smugmug.com/photos/i-BmHgbR3/0/KXcfWTZVtmBtctZCrkwsfRC3R6hBpmkXBshVzgmJV/O/i-BmHgbR3.png

9
https://photos.smugmug.com/photos/i-wzR7WDg/0/NBNtBSrnxxmtxp3xmHbMS854BZgZWpHTStmWs4nB2/O/i-wzR7WDg.png

No i mamy spadki FPS na wyświetlaczach LCD i wizjer, to samo co w ZF.

https://www.youtube.com/watch?v=k61EjS1qFyw

Porównania iso itp. możecie już sobie sami sprawdzić w wątku. Ja się jednak cieszę że nie nakręciłem się i wstrzymałem się od kupna Z6III w tak zawyżonej cenie.

slaweko
13-07-2024, 10:52
Kurczak, pisałem, że jest "lag kurczaka" na z6III. W egzemplarzu mojej szefowej, z dystrybucji na Niemcy i w moim, kupionym u nas w kraju u oficjalnego dystrybutora Nikona. Tyle, że mnie to w ogóle nie przeszkadza. Zagripowany i teraz już z N180-600 jestem baaardzo zadowolony.

kurczeblade
13-07-2024, 11:04
No tak jednym to może przeszkadzać, innemu nie będzie. Ja czekam aż ślubniacy rzucą się na ten aparat, albo Ci co błyskają w 1/200 i nagle się zaskoczą :) Ja już się niestety z tym pogodziłem. W Z8 znajomego też "wywolaliśmy" tego "laga"
ZF kupiło dużo spacerowców i mało kto zauważał ten problem. Za Z6III pójdzie dużo okolicznościowców :D

Lag kurczaka
chicken leg (lag)
he he :D

paparapa
13-07-2024, 11:40
Lag kurczaka
chicken leg (lag)
he he :D

I stałeś się sławny. :)
Be wysiłku i niemal z uśmiechem na ustach.
W przeciwieństwie do innych którzy w pocie czoła pracują na sławę... A tu nic. :mrgreen:

Tylko uważaj żebyś nie skończył jak pewna Joanna zw Rouen. :)

cz4rnuch
13-07-2024, 12:41
Tylko uważaj żebyś nie skończył jak pewna Joanna zw Rouen. :)
Albo prędzej jak nasz Fatman.

kurczeblade
13-07-2024, 12:43
Co się stało z Fatmanem ? ;)
Dawno mnie było... ;)

paparapa
13-07-2024, 13:19
Albo prędzej jak nasz Fatman.

Tu możesz mieć rację. Bo faktycznie panują tu takie ... jak by to zgrabnie napisać, tendencje. :mrgreen:

kurczeblade
17-07-2024, 10:52
Odnośnie zwalniania FPS na wyświetlaczach. Wygląda na to że trzeba będzie z tym żyć. Szkoda, bo myślałem że w Z6III jednak przez to że matryca jest szybsza, zostanie to poprawione oprogramowaniem. Czy coś ... Dla mnie, dla osoby która dużo pracuje na afc i dużo błyska na salach, jest to dość upierdliwe, ale da się z tym żyć :/ 81371
81372

epicure
17-07-2024, 11:36
Ostatnio trochę porównywałem pracę wizjera na AF-C w słabym oświetleniu w Fuji i tam obraz nie klatkuje, ale jest ciemniejszy i zaszumiony, a jak się przymknie do f/5,6 lub bardziej, to już jest tak ciemny, że ledwo co widać. Poza płynnością obraz w Nikonie niemal w ogóle nie traci na jakości.

Jacek_Z
17-07-2024, 11:41
Bardzo sensowne i logiczne. Tylko dlaczego tego nie powiedziano natychmiast? Dla kurczeblade ważne było to o co robił burzę, dla innych co innego. Np nie ma dokładnych informacji co ogranicza max ilość fps. Ile fps ma przy migawce mechanicznej a ile elektronicznej, ile ma dla zapisu w jpg i w RAW 12 i 14 bitów. Czy "nie wyrabia" przy stosowaniu szkieł przez FTZ, czy nie wyrabia przy konkretnych szkłach (lista szkieł i ile fps), czy znaczenie ma użyta przysłona, tryb AFu, redukcja migotania itd. Niektóre z tych czynników są podawane w instrukcji (np. spadek fps przy RAW 14 bitów), o innych cisza, a okazuje się, że mają wpływ.

kurczeblade
19-07-2024, 22:52
81404

Nawet podziękować nie podziękowałem za odpowiedź. Ale już gitara, ciach temat, załatwiony problem. Nikon mówi :
„Dziękuję Wypie##alać” xD

:)))))))))))))

Teraz czekamy aż jakiś jutuber, albo testerzy zauważą ten problem. Bo to jakaś magia, że wszyscy testują sprzęt, a nikt tego nie wyłapał ;))

robcio.m
20-07-2024, 15:39
Teraz czekamy aż jakiś jutuber, albo testerzy zauważą ten problem. Bo to jakaś magia, że wszyscy testują sprzęt, a nikt tego nie wyłapał ;))

Raczej nie szybko to się wydarzy. A jeśli ktoś o tym nagra sensowny materiał to albo któryś zdenerwowany użytkownik z zasięgami albo jakiś inny fachowiec, który nie pracuje w marketingu, promocji i niezwiązany z branżą foto ale znający tę branżę .

Bardzo sensowne i logiczne. Tylko dlaczego tego nie powiedziano natychmiast? Dla kurczeblade ważne było to o co robił burzę, dla innych co innego. Np nie ma dokładnych informacji co ogranicza max ilość fps. Ile fps ma przy migawce mechanicznej a ile elektronicznej, ile ma dla zapisu w jpg i w RAW 12 i 14 bitów. Czy "nie wyrabia" przy stosowaniu szkieł przez FTZ, czy nie wyrabia przy konkretnych szkłach (lista szkieł i ile fps), czy znaczenie ma użyta przysłona, tryb AFu, redukcja migotania itd. Niektóre z tych czynników są podawane w instrukcji (np. spadek fps przy RAW 14 bitów), o innych cisza, a okazuje się, że mają wpływ.

To akurat super proste gdyby informacja o tym, że aparat czy sam wizjer i w konsekwencji aparat działa ze zmienną prędkością klatek na sekundę (zwał jak zwał: zwalnia czy laguje w pewnych sytuacjach) była jasno podana w specyfikacji produktu to jest to coś co wpływa na sprzedaż. Cześć ludzi wbrew pozorom czyta specyfikację sprzętu który kupuje i ta grupa mogłaby nie kupić. Zauważ, że w odpowiedzi mimo, że ktoś to zmierzył i podał do ilu fps spada płynność producent dalej twierdzi, że to dane niejawne.

Jacek_Z
20-07-2024, 15:57
Jesteś naiwny, jeżeli sądzisz ze w innych systemach nie jest podobnie i że to nie jest ukrywane. Np Fps zależna od obiektywów jest i w Sony i w Canonie R.

robcio.m
20-07-2024, 17:22
FPSy zależne od obiektywu są opisywane w stosownych dokumentach przez Canona sam z tychże dokumentów niejednokrotnie korzystałem. Także mogę potwierdzić, że istnieją.

epicure
20-07-2024, 17:37
Raczej nie szybko to się wydarzy.

Też raczej wątpię, ale nie z powodu braku kompetencji jutuberów (choć wcale nie oceniam ich wysoko). Po prostu spadek jakości obrazu w słabym świetle jest w EVF czymś powszechnym. W niektórych modelach przejawia się on szumem, w innych spadkiem jasności wyświetlanego obrazu, jeszcze w innych spadkiem fps, a w najbardziej prymitywnych konstrukcjach z początków bezlusterkowców wszystkim na raz. Prawdopodobnie większość ludzi już się oswoiło z tego typu babolami.

robcio.m
20-07-2024, 17:48
Tu nie chodzi o kompetencje czy ich brak każdy treści dostępne w internecie od konkretnych youtuberów na własny użytek może ocenić sam. Natomiast zauważyłem, że ostatnio sporo youtuberów (tych ważniejszych, opiniotwórczych, w jakimś sensie uznanych) zaczęło otwarcie mówić w swoich treściach, że sprzęt mają na krótko co pozwala im tylko pobieżnie ocenić pewne aspekty ale na pewno nie niuanse. Wcześniej tego nie było. Prawdopodobnie youtuberzy też zabili się ostrożniejsi w swoich ocenach dając sobie margines, że czegoś nie sprawdzili, nie dali rady, nie testowali...
Zdaje sobie absolutnie sprawę, że przed wypuszczeniem na rynek wszystkiego w każdych warunkach przetestować się nie da, a we współczesnej inżynierii problemy od użytkowników końcowych to nie nowość natomiast pytanie później jak takie problemy od użytkowników końcowych są rozwiązywane, jak to jest komunikowane itd. to w jakiś sposób świadczy o profesjonalizmie producenta, dystrybutora itd.
W pewien sposób na bazie tego też można budować opinii o firmie. Histoczynie Nikonowi przydażały się problemy wykryte dopiero przez realnych użytkowników ale był w stanie rozwiązywać je w odpowiedni sposób (ot choćby akcja wymiany matryc czy aparatów, bo były wadliwe)

epicure
20-07-2024, 18:01
Mam doświadczenie w podobnej kwestii z innego podwórka. Choćby taki Fuji, który konsekwentnie od miesięcy psuje autofocus w swoich aparatach kolejnymi aktualizacjami firmware’u, mimo że powinien go poprawiać. Na YT już roi się od filmów na ten temat, a część ich autorów to najbardziej zagorzali fanboye marki, po których nikt by się nie spodziewał żadnego słowa krytyki. Przedstawiciele Fuji milczą, nikt nie odniósł się do problemu. To, że Nikon w ogóle odpowiedział, że bada problem klatkowania wizjera, a później zakomunikował, że z tym klatkowaniem to tak już jest, bo inaczej tego zrobić nie potrafią, to nie są rzeczy, które często się słyszy od producentów. Przynajmniej nie robią z klienta idioty.

paparapa
21-07-2024, 18:51
Mam doświadczenie w podobnej kwestii z innego podwórka. Choćby taki Fuji, który konsekwentnie od miesięcy psuje autofocus w swoich aparatach kolejnymi aktualizacjami firmware’u, mimo że powinien go poprawiać. Na YT już roi się od filmów na ten temat, a część ich autorów to najbardziej zagorzali fanboye marki, po których nikt by się nie spodziewał żadnego słowa krytyki. Przedstawiciele Fuji milczą, nikt nie odniósł się do problemu. To, że Nikon w ogóle odpowiedział, że bada problem klatkowania wizjera, a później zakomunikował, że z tym klatkowaniem to tak już jest, bo inaczej tego zrobić nie potrafią, to nie są rzeczy, które często się słyszy od producentów. Przynajmniej nie robią z klienta idioty.

E tam różnie można na to patrzeć. Według mnie jednak robią. :) Po raz pierwszy zrobili, utajniając fakt że klatkowanie jest faktem. (Może łosie się nie połapią).
To powinno być opisane jako właściwość sprzętu w manualu.
Po raz drugi, po złapaniu z ręką w nocniku... Komunikując klientów że tak ma być. :mrgreen:

To że firma zlewa swoich klientów, dzięki którym może istnieć świadczy o mentalności tych biznesmenów.
A to, że firma złapana za j.... Komunikuje że usterka to rzecz jak najbardziej normalna. Nie świadczy o tej firmie lepiej od tej pierwszej.

epicure
22-07-2024, 08:56
Po raz pierwszy zrobili, utajniając fakt że klatkowanie jest faktem. (Może łosie się nie połapią).

Może utajnili, a może po prostu sprawa trafiła do doradcy klienta pracującego gdzieś w Indiach, po 2-tygodniowym szkoleniu, za dolara dziennie, a nie do kompetentnego inżyniera. Po połowie życia przepracowanej w korpo obie opcje wydają mi się prawdopodobne, ale ta druga bardziej :)

To powinno być opisane jako właściwość sprzętu w manualu.

Owszem, powinno. Tak jak to, że AF po ciemku może działać wolno i nieprecyzyjnie. Albo że wykrywanie twarzy może wykrywać krzaki zamiast ludzi. Albo że jest rolling shutter przy migawce elektronicznej.

A to, że firma złapana za j.... Komunikuje że usterka to rzecz jak najbardziej normalna. Nie świadczy o tej firmie lepiej od tej pierwszej.

Jednak nie można mówić, że jest to usterka, bo wszystko działa zgodnie z zatwierdzonym projektem. To użytkownicy mogli być nieświadomi tej przypadłości, ale inżynierowie na pewno o niej wiedzieli. Tyle, że nie powiedzieli :)

Jacek_Z
22-07-2024, 22:08
..To powinno być opisane jako właściwość sprzętu w manualu. .
Zapewne manuala nie czytałeś, jak większość. Ja szukając warunków uzyskania max fps przeczytałem. W manualu nie ma takich rzeczy, a Ty byś chciał by pisano o odświeżaniu w zależności od jasności otoczenia? Instrukcje są do bani. Są info jakby aparat kupował totalny amator dla którego to pierwszy sprzęt - jak włożyć baterię, ale to co dla nas ważne to tego już nie ma.
Fajnie się wiesza psy na innych, ale ...

kurczeblade
26-07-2024, 14:45
Wygląda na że pod względem DR w Nikonie ZF została udoskonalona matryca w stosunku do Z6II, a w Z6III niestety pod tym względem faktycznie trochę w dół. Wiem że nie każdemu się dogodzi, ale szkoda troszkę, wolałbym żeby Z6III kosztem szybkości, miał lepszy DR. W końcu to aparat semi-pro. a do sportu i nawalania w dużej ilości FPS jest inny sprzęt.
Ale dlaczego RAWy w Z6III mają po 16mb?

https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=nikon_z6iii&attr144_1=nikon_zf&attr144_2=nikon_z8&attr144_3=nikon_z6ii&attr146_0=100_6&attr146_1=100_6&attr146_2=100_6&attr146_3=100_6&normalization=full&widget=920&x=-1.1408386168138984&y=0.18133805330789973

apaw
28-07-2024, 09:06
Z6 III w czasie podglądu EVF (i ostrzenia) ustawia przysłonę na wartość ustawioną, ale nie przymyka jej bardziej niż do f5.6. Ewentualne domknięcie do f8 lub bardziej następuje w czasie wyzwolenia migawki.
Mam pytanie, czy jest możliwość zmiany tego poziomu przysłony na inną wartość, np. f4 lub f2.8. Albo tez kompletne wyłączenie tej funkcji. Jeśli ustawię przysłonę na f/8, to aparat wrzuca na EVF obraz z przysłony f/5.6, ale pzyciemniony odpowiednio dla f8. Symulowanie jasności obrazu nie jest więc problemem.
Przeczytałem różne fora i nie przekonuje mnie argument, że używając aparatu bezlusterkowego nie należy traktować go jak lustrzanki. Fizyka mówi, że większy otwór obiektywu daje większy potencjał do precyzyjnego ustawienia ostrości niż mniejszy. Byłoby świetnie, gdyby to użytkownik mógł sam zdecydować, na jakiej przysłonie chce widzieć podgląd i ostrzyć? Nie każdy tego użyje, tak jak 90% procent użytkowników nie zmienia domyślnych ustawień 90% funkcji. A mimo to można je zmieniać. Z góry dziękuję za jakies opinie.

epicure
28-07-2024, 17:48
W AF-C w Fuji jest to samo, a nawet gorzej, bo przysłona nie zatrzymuje się na f/5,6, tylko przymyka się nawet jeszcze bardziej, uniemożliwiając czasem ustawienie ostrości. Za to w AF-S w Fuji jest lepiej, po przysłona domyka się dopiero po złapaniu ostrości, podczas gdy w Nikonie jest domknięta przez cały czas trwania podglądu. Zastanawiam się jak jest w innych systemach bezlusterkowych, bo w lustrzankach faktycznie nie było takiego problemu.

Jacek_Z
29-07-2024, 00:33
Nie martw się o precyzję AF. To faktycznie niby dziwne, że szkło ma f/5.6 a potrafi ustawić ostrość idealnie dla f/1.4 Robiłem portrety na otwartym 105/1.4 i GO była tak mała, że ostre było pół bliższego oka. Dlatego większość zdjęć robię na f/2.0 - 2.8

kurczeblade
29-07-2024, 10:56
Z6 III – DR (moje osobiste zdanie).
Udało mi się sprawdzić na własne oczy popularne DR w Z6 III. Plotki na temat DR w Z6 III powstrzymywały mnie przed kupnem, nie ukrywam, że liczyłem na to, że matryca w tym aparacie będzie delikatnie poprawiona od poprzednich wersji Z6 – albo chociaż na takim samym poziomie.
Bezpośrednio sobie porównywałem do ZF i do Z6II. Moje wnioski są takie. Nie wiem, jak to zrobili, ale w ZF matryca została poprawiona, przy wyciąganiu z cienia ZF lepiej trzyma kolor i jest mniej ziarnisty obrazek niż w Z6II, więc pod względem DR możecie sobie wyobrazić, że matryca w ZF delikatnie odbiega od nowej matrycy w Z6 III. Ale to raczej widać przy powiększeniach, bo w normalnym używaniu ciężko mi wyciągnąć konkretne wnioski, musiałbym dłużej aparat poużywać… Ale mogę śmiało powiedzieć, że w ZF jest zdecydowanie lepiej. Nie chcę tutaj faworyzować ZF, dlatego że posiadam ten aparat, ale patrząc obiektywnie ZF to jednak wg. mnie jedna z lepszych matryc, na których miałem okazję pracować, jeśli ktoś dużo forsuję obrazek przy postprodukcji, czyli po prostu dużo obrabia, dużo macha suwakami, to matryca w ZF daje ogromne możliwości. Nie wiem, ale przy bezpośrednich porównaniach miałem wrażenie, że faktycznie pomiędzy ZF a Z6 III to jest różnica aż 1EV. Tam gdzie dawałem +2EV na obu aparatach, to żeby obrazek wyglądał podobnie podciągałem ZF do +3EV. Wtedy, mając +2EV na Z6 III na ZF miałem +3EV i dopiero zdjęcia z tych aparatów były przybliżone do siebie pod względem detalu. To raczej widać w przybliżeniach 100% i wątpię, że będzie to zauważalne przy codziennych sytuacjach dla większości osób, ale przy jakimś mocniejszym obrabianiu mogą wychodzić różnice na korzyść Z6II, a tym bardziej ZF - więc jeśli dużo "forsujecie" w LR czy używacie sporo presetów z których mocno wyciągacie cienie/gasicie światła to warto sobie to wcześniej sprawdzić. Ciężko mi powiedzieć, jak to będzie wyglądało w praktyce, bo do takich porównań przydałoby się mieć aparat na dłużej. Ja się zastanawiam mocno nad Z6 III, bo w końcu będę chciał wymienić swoje Z6II ale nie ukrywam, że troszkę jestem pod ścianą, bo do tej pory matryce Nikona z każdym nowym aparatem rozpieszczały mnie, dla mnie 24 mpx w aparatach to idealna rozdzielczość, każdy kolejny aparat 24mpx zawsze miał delikatnie poprawioną matrycę, jak nie w DR, to w kolorze, to w szumie i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek było wstecz, a w Z6III jednak w DR jest nieznacznie słabiej… Więc mam delikatną barierę i rozumiem, że wiele osób może mieć podobnie, wiedząc że jest taka sytuacja. Należę do osób, które sporo robią pod światło, sporo obrabiają, grzebiąc mocno suwakami w LR, 1robię sporo zdjęć podczas złotej godziny, gdzie mam sporo sytuacji w których mam sceny o dużej rozpiętości tonalnej i Z6II było wręcz idealnie, a teraz widząc ZF to w ogóle pod tym względem jest to jakaś magia. Więc trochę się jednak obawiam, że po kupnie Z6III jednak ta różnica, będzie odczuwalna dla mnie. No nie wiem, myślę przed ostateczną decyzją wypożyczę sobie aparat na dwa dni, robiąc jakiś ślub, jakiś plener, żeby bardziej to sprawdzić. Na razie mam wątpliwości. No i żeby nie było, Z6 III to świetny aparat. Szybkość działania, wizjer, wg mnie bryła aparatu została delikatnie poprawiona i lepiej się go trzyma. AF miód. Delikatny minus (dla mnie) to przekręcany ekranik, ja należę do osób, które wolą rozwiązanie z Z6II, ale idzie się przyzwyczaić. No i możliwości VIDEO! Jeśli ktoś pracuję hybrydowo, używa aparatu do zdjęć i do video, to Z6 III jest kombajnem do takich rzeczy.
Do sedna… dla mnie pod względem DR i możliwości postprodukcji.
Wygląda to tak:
1. Nikon ZF - mistrzostwo świata, matryca guma 🔥
2. Nikon Z6II - stara dobra, ponadczasowa matryca 👌
3. Nikon Z6 III - jest ok, ale nie tak ekstremalnie dobrze jak w ZF i Z6/Z6II.

Pawel Pawlak
29-07-2024, 15:27
A sprawdziłeś przy okazji czy światła są na tym samym poziomie ? Może być tak, że w Z6III można trochę więcej wyciągnąć ze świateł, co zrekompensuje (całkowicie/częściowo) słabszą elastyczność cieni ?

kurczeblade
29-07-2024, 17:22
A sprawdziłeś przy okazji czy światła są na tym samym poziomie ? Może być tak, że w Z6III można trochę więcej wyciągnąć ze świateł, co zrekompensuje (całkowicie/częściowo) słabszą elastyczność cieni ?

Tak, ZF przy "gaszeniu" highlights zdecydowanie lepiej.
Po prostu trzeba się nastawić na to, że jeśli ktoś się przyzwyczaił do matrycy z Z6II to w Z6III przy "ekstremalnej" postprodukcji w efekcie końcowym zdjęcie będzie bardziej ziarniste. Ale to jest raczej do ogarnięcia w postprodukcji, czy na jakiś odbitkach, albumach (wydrukach) raczej nie będzie zauważalne. Detal jest okej. Jak ciągnę po +3EV to widać różnice na monitorze 4k 27 cal, ale bardziej w ciemniejszych partiach obrazu, a najbardziej w szarościach. Co najważniejsze, kolor wyjściowy RAW Z6III i ZF jest bardziej zbliżony do siebie niż ZF + Z6II lub Z6II + Z6III.
Z6II na tych samych ustawieniach BB bardziej ucieka w magnat, a Z6III i ZF przy tych samych ustawieniach BB bardziej w zieleń. Więc jeśli ktoś planuję duet Z6II + Z6III lub ZF + Z6III to będzie musiał wprowadzać małe korekty na plikach. Równo będzie w zestawie Z6III + ZF.

apaw
29-07-2024, 17:23
Nie martw się o precyzję AF. To faktycznie niby dziwne, że szkło ma f/5.6 a potrafi ustawić ostrość idealnie dla f/1.4 Robiłem portrety na otwartym 105/1.4 i GO była tak mała, że ostre było pół bliższego oka. Dlatego większość zdjęć robię na f/2.0 - 2.8

Rozmycie zależy od przysłony, odległości i od ogniskowej. Wszystko bardzo tutaj zależy. Ustawienie ostrości zależy od rozmycia, kontrastu i oświetlenia (i pewnie dalej można wymieniać). Aparat nie bierze pod uwagę tego wszystkiego, tylko arbitralnie przyjmuje, że 5.6 jest "cool". Być może u Nikona chcieli uniknąć dyfrakcji w czasie ostrzenia i stąd 5.6. Jest jeszcze przypadek ostrzenia manualnego i wtedy przydałoby się otwarcie obiektywu. Aparat zachwuje się jednak tak samo. Przymyka do 5.6. Ale tak, można z tym żyć. Zasadniczo jeśli przymykamy obiektyw to po prostu nieostrości na końcowym zdjęciu nie będzie widać. Czy w Z8 jest tak samo?

epicure
30-07-2024, 07:59
Może chodzi o szybkość przymykania przysłony. Jeśli będzie mniej do przymknięcia, to będzie mniejszy lag migawki.

shaper
01-08-2024, 23:19
Pierwszy ślub z Z6III za mną. Puszka sprawuje się świetnie. Takie Z6II na sterydach. Af działa idealnie w ciemnych pomieszczeniach, oko wykrywa z daleka. Jak na razie jestem zadowolony, do pełni szczęścia brakuje 3d tracking z wyłączeniem śledzenia oka przypisanego do klawiszy funkcyjnych.

Sent from my iPhone using Tapatalk

kurczeblade
02-09-2024, 09:28
3 jest w moich rękach od jakiegoś czasu, nie będę się tutaj rozpisywał, bo testów jest pełno w sieci. Ale napiszę że mega dobry ten aparat jest. Turbo szybki sprzęt, pod względem działania i AF jest miodzio.

TOP67
04-09-2024, 21:25
Pytanie do posiadaczy Z6III. Czy tryby U1/2/3 zapamiętują tryb wyzwalania (czyli ustawienia serii). W dwójce nie, co mnie wkurza, zwłaszcza że przycisk serii jest na samym dole.

Instrukcja Z6II informuje, że tryb wyzwalania nie jest zapamiętywany. W Z6III nic o tym nie ma.

Żeby jeszcze można było te ustawienia nazywać i zapisywać. Marzenie.

TOP67
09-09-2024, 13:44
Zamówiłem za 11300 z dwupakiem szybkich kart 128 GB. Od środy będę testował.

Kojocisko
09-09-2024, 23:31
Widzę, że promocja cyfrowe.pl nie tylko na mnie zadziałała.

Jurek Ż
10-09-2024, 12:13
Kojocisko, byłem pewien, że to będzie Z8.;)

Kojocisko
10-09-2024, 12:38
Nie, jak już wiele razy pisałem - D850 (którego dobrze wspominam), wyleczył mnie z 46mpx i tej wielkości korpsu.
W Japonii nawet trochę macałem, zero emocji, mimo, że cena była bardzo atrakcyjna. Ja muszę mieć mały korpus na wycieczki motocyklowe i tanimi liniami oraz znośne szumy, jak w lesie fotografuję psa.
Gdyby nie zakup 180-600, to pewnie bym nawet został przy Z6II.

Schwefel
10-09-2024, 13:28
A co jest nie tak z Z6II + 180-600?

Kojocisko
10-09-2024, 14:30
Jest OK, ale przy biegających psach postanowiłem sprawdzić o ile jest lepszy AF z nowym korpusie.
Nie mam wprawy w użytkowaniu teleobiektywów, ale przy pierwszych próbach liczba trafionych zdjęć była istotnie niższa niż przy krótszych ogniskowych.

Jurek Ż
10-09-2024, 14:58
Zakup Z6 III jestem w stanie zrozumieć. Jednak zamiana Z6 II na Z6III za jedyne 7 tyś :mrgreen:. Cosik nie tak:-D

maniak666
10-09-2024, 20:31
Zakup Z6 III jestem w stanie zrozumieć. Jednak zamiana Z6 II na Z6III za jedyne 7 tyś :mrgreen:. Cosik nie tak:-D

ja z kolei nie jestem w stanie zrozumieć zainteresowania cudzymi wydatkami. A tym bardziej komentowaniem ich. Słabiutkie to.

Kojocisko
10-09-2024, 20:47

Luzik.
Nie będę twierdzić, że to racjonalne. 90% moich zakupów foto nie jest racjonalne.
Gdybym racjonalnie patrzył na efekty swojego fotografowania, to bym tego w ogóle nie robił.
Ale pobawię się miesiąc Z6III i będe wiedzieć, czy to dobrze wydane pieniądze.
BTW - opcje menu uzytkownika zyskały na ergonomii i liczbie opcji.
Uchwyt ciut zmienił profil - muszę się przyzwyczaić.
Szkła ochronne naklejone, nowe kotwiczki PD zamocowane, czekam jeszcze na dostawę skórzanego half case z amazona, które bardzo polubiłem.

Jurek Ż
10-09-2024, 21:25
ja z kolei nie jestem w stanie zrozumieć zainteresowania cudzymi wydatkami. A tym bardziej komentowaniem ich. Słabiutkie to. To nie są cudze wydatki. To wydatki uczestnika forum Kojocisko. Którego podziwiam i na swój sposób darzę wielkim szacunkiem.

Kojocisko
10-09-2024, 21:27
Pozwól Jerzy, że się zarumienię.

maniak666
10-09-2024, 21:30
To nie są cudze wydatki. To wydatki uczestnika forum Kojocisko. Którego podziwiam i na swój sposób darzę wielkim szacunkiem.

Zgrabne odwrócenie kota ogonem - przyznaję. Niemniej zakładam, że jednak wiesz o co chodzi.

TOP67
10-09-2024, 21:39

A może lepiej wydać 11 tyś, zamiast 16, żeby mieć funkcje niedostępne w Z6II?

Kojocisko
10-09-2024, 22:10
Gentelmany, luz. Jerzy stawia tezę, że na obecnym poziomie cen, dopłata Z6II - Z6III jest nieracjonalna. Jego prawo do tej oceny, może nawet ma rację. Kłopot zawsze jest z definicją racjonalności :-).
Ja z biegiem czasu od premiery Z6III nabrałem ochoty na ten korpus (ku własnemu zaskoczeniu). Zobaczymy jak będzie z dysonansem pozakupowym.

brzezior
10-09-2024, 22:22
A które hobby, i wydatki na nie jest racjonalne?

Kojocisko
10-09-2024, 22:30
Mam przyjaciela, który nie uznaje hobby, które nie daje minimum 10% rocznie. Zwykle osiąga lepszy wynik. IMO to racjonalny hobbysta

brzezior
10-09-2024, 22:33
To nie hobbysta, to pracoholik :)

Kojocisko
10-09-2024, 22:54
Z innej beczki. Tłumaczenie instrukcji. To, że jest w pełni maszynowe - OK. Widać, że tu były już w użyciu LLMy, bo językowo jest nieźle. Ale jak zawsze w modelach ogólnych, ktorych jeszcze nie umie się obsługiwać, w zakresie wieloznaczności wyrazów porażka na na całego.
Ciągle mnie zdumiewa, że nikt się tym nie przejął. Tych dokumentów nie przejrzał nikt odpowiedzialny, a DTP robił człowiek niezwiązany z dziedziną.

Przykładowe kwiatki:

AF na pełen etat
Odłączanie soczewek

OjTam
10-09-2024, 22:57
Gorącego buta, narażenia i tryb strzelania poprawili? Czy dalej nie?

MstrG
11-09-2024, 08:09
to nie apple w którym obniżek nie ma niemalże żadnych po wejściu nowego modelu. na co mi porównywanie ceny II sprzed paru lat z obecną ceną III? Ludzie patrzą na co to i ile kosztuje TERAZ. A teraz jest tak jak pisze Jurek Ż. Teraz jakbym miał kupić za 13000 III to wolałbym dołożyć niespełna 2000 i kupić z8. Dlatego cena III szybko spadnie bo grubo poniżej 10000zł mają do kupienia A7IV czy R6II, które wcale gorsze nie są...

Ten wpis źle się zestarzał, a minęły raptem niecałe trzy miesiące :mrgreen:

Wszedł iPhone 16, tymczasem...
iPhone 15:
* 128GB - 3499 zł (było 4699)
* 256GB - 3999 zł (było 5299)
* 512GB - 4999 zł (było 6499)
iPhone 15 Plus:
* 128GB - 3999 zł (było 5299)
* 256GB - 4499 zł (było 5899)
* 512GB - 5499 zł (było 6499)
iPhone 14:
* 128GB - 2999 zł (było 4099)
* 256GB - 3499 zł (było 4699)
* 512GB - 4499 zł (było 5899)
iPhone 14 Plus:
* 128GB - 3499 zł (było 4699)
* 256GB - 3999 zł (było 5299)
* 512GB - 4999 zł (było 6499)
iPhone SE 3:
* 64GB - 2299 zł (było 2499)
* 128GB - 2599 zł (było 2799)
* 256GB - 3099 zł (było 3399)

DarkFs
11-09-2024, 16:50
Zamówiłem za 11300 z dwupakiem szybkich kart 128 GB. Od środy będę testował.

Nie ukrywam, że moja decyzja Z6 II i lepsze szkła vs. Z6III będzie zależała w dużej mierze od Twojego TOP67 porównania tych dwóch body, głównie pod względem AF. Póki co nadal walczę zestawem D750+D850+Z50.
Czekam z niecierpliwością jak Ty to widzisz :)

TOP67
11-09-2024, 20:34
Testy praktyczne jeszcze przede mną. Ale już konfigurując body, odkryłem wiele zmian, które mnie bardzo cieszą.

Zapamiętywanie pod U1/2/3 obszaru kadrowania i szybkości serii. Bardzo mi tego brakowało w Z6II.

Robiąc sport, mam ustawione pod U1 maksymalny czas migawki 1/500, co wymusza często podbicie ISO, pełną dziurę, szybką serię itp. Ale co chwilę muszę zrobić ustawiane foty, gdzie wystarczy mi czas 1/100, za to większa przysłona i inny tryb AF. To mam pod U2. Ale w Z6II niepotrzebnie leciała mi seria, a jej przełączenie trochę trwa. W dodatku czasem nie zdążę jej włączyć przy zmianie na U1. Teraz jest to połączone.
zdarzyło mi się raz ustawić tryb DX, bo i tak byłem za daleko. Niestety w wizjerze jest on nieodróżnialny od FX. Zapomniałem o tym i po kilku dniach pojechałem na wycieczkę, gdzie robiłem foty DX (10 Mpix) do czasu, aż mi zabrakło szerokości. Teraz zmiana w trybach U1/2/3 resetuje się. Dodatkowo tryb DX można wyróżnić mrugającym znaczkiem, chociaż i tak jest on mało widoczny.

Generalnie aparat dostał mnóstwo nowych funkcji. Te, które już odkryłem:

osobne ustawienia wielkości JPG dla FX i DX. Ustawiając FX M i DX L, otrzymuje się bardzo zbliżone pliki (10-12 Mpix).
możliwość przedefiniowania prawie wszystkich przycisków
Osobne ustawienia AF dla kadru poziomego i pionowego

apaw
11-09-2024, 22:12
Testy praktyczne jeszcze przede mną. Ale już konfigurując body, odkryłem wiele zmian, które mnie bardzo cieszą.
możliwość przedefiniowania prawie wszystkich przycisków
[/LIST]

Niestety za wyjątkiem tak kuriozalnego i zbędnego przycisku (moim subiektywnym zdaniem), jak przycisk podświetlenia ekraniku systemowego. Chciałbym tam podpiąć jasność tylnego okranu, ale ma takiej możliwości.

TOP67
11-09-2024, 22:41
Pierwszy zonk. Nie działa żaden z zamienników EN-EL15C, które posiadam. Żal mi jedynie Smallring-a z gniazdem USB-C, który mogłem ładować poza body. Co ciekawe, na stronie producenta jest napisane "UWAGA: Ten akumulator EN-EL15C NIE jest na razie kompatybilny z Z6 III". Czyżby planowali firmware do akumulatorka?

slaweko
12-09-2024, 10:53
U mnie EN-EL 15C działa bez problemu, mam dwie sztuki. Zarówno w body, jaki i obydwa w gripie.

TOP67
12-09-2024, 11:12
U mnie EN-EL 15C działa bez problemu, mam dwie sztuki. Zarówno w body, jaki i obydwa w gripie.

Zamiennik? Jakiej firmy?
Bo oryginały działają w dowolnej wersji.

slaweko
12-09-2024, 12:34
Oryginały.

MstrG
24-09-2024, 07:57
Wyszedł firmware 1.02: https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/541.html

• Rozwiązano następujące problemy:
- Aparat nie nagrywał prawidłowo wideo na niektórych kartach pamięci CFexpress.
- Przesyłanie zdjęć przez Ethernet mogło się nie udawać i pojawiał się błąd.

Kojocisko
24-09-2024, 09:14
No i rzuć wszystko i aktualizuj.....

Kojocisko
24-09-2024, 12:05
TOP67 - zetknąłeś się ze zjawiskiem, że ustawiania migawki przestawiają się z wartości 125/250..... na np. 724.1?
Drugi raz aparat mi się przestawił w ten tryb (w video jest normalnie) i nie umiem wrócić do normalnego ustawienia czasów.
Poprzednio resetowałem ustawienia, żeby wrócić no normalnych nastaw.

uff, rozwiązałem :-) redukcja migotania z wysoką częstotliwością na off

TOP67
24-09-2024, 13:02
Funkcja fajna, tylko trzeba się nakręcić, żeby zmienić czas :)

Kojocisko
12-10-2024, 14:46
Fotografowałem dzisiaj psy Z6III z Nikkorem 180-600.
Jest bardzo duża różnica w skuteczności AF w porównaniu z Z6II, a jeszcze nie wypróbowałem wszystkich opcji AF.
Przy czym, póki nie kupiłem tele, to w AF Z6II w zasadzie niczego mi nie brakowało.

madnessmilo
14-10-2024, 06:23
83100

Dużo gwiazdek, ale oddane...

Kojocisko
14-10-2024, 08:53
Po tych recenzjach widać, że teksty w sieci trzeba umieć czytać. Przecież ten tekst o kompresji bezstratnej, to modelowy idiota napisał.

epicure
14-10-2024, 08:54
Niska kolorystyka suchych zdjęć - niesłychane!

Zbyszek
14-10-2024, 16:30
Niska kolorystyka suchych zdjęć - niesłychane!
To trzeba namoczyć. :mrgreen:

Jurek Ż
18-10-2024, 21:40
https://www.optyczne.pl/505.1-Test_aparatu-Nikon_Z6_III_Wst%C4%99p.html

Jacu
30-10-2024, 14:15
Pierwszy zonk. Nie działa żaden z zamienników EN-EL15C, które posiadam. Żal mi jedynie Smallring-a z gniazdem USB-C, który mogłem ładować poza body.
Potwierdzam. U mnie to samo. Dzisiaj przyszło do mnie nowe body 6 III. Okazuje się, że bateria EN-EL15C firmy Patona, która bezproblemowo działa mi w Z5 nie działa w Z6III. Nie jest to dla mnie większym problemem, no ale...

madnessmilo
07-11-2024, 19:04
Oj jest lepiej jeśli chodzi o AF :). Chwyt też lepszy. Tylko donośniejszy dźwięk gdy przeskakujemy do trybu podglądu zdjęć, nie wiem przysłony obiektywu, dużo ciszej było w poprzednich Z6.

Kojocisko
07-11-2024, 23:40
to stabilizacja tak hałasuje

maxwawa
19-11-2024, 23:31
a co ten Z6III tak szybko tanieje?
Jeszce chwila a w zasadzie to już chyba jest dość opłacalny (9900 zł) aparat hybrydowy ?
wiadomo system decyduje ale jak rozpatrywać wejście bez posiadania jakiekolwiek obiektywów to te body może zdecydować bo widzę że w wielu kwestiach "bije" popularnego A7 IV.

Kojocisko
20-11-2024, 09:56
a) tandeta
b) Nikon bankrutuje i panicznie wyprzedaje
c) za 11400 kupiłem :-(

madnessmilo
21-11-2024, 07:43
a) tandeta
b) Nikon bankrutuje i panicznie wyprzedaje
c) za 11400 kupiłem :-(

Ale o ile więcej zrobiłeś zdjęć i się nacieszyłeś zanim kupili inni, bezcenne :)

Lento Violento
21-11-2024, 08:29
W Media Expert promocja na Z6 III, w zestawie z 24-200 i ratach 0% wyszło 11900 zł.

Kojocisko
21-11-2024, 10:42
Ale o ile więcej zrobiłeś zdjęć i się nacieszyłeś zanim kupili inni, bezcenne :)

Oczywiście. Co więcej, wiedziałem, że tak będzie. I było warto.

MstrG
21-11-2024, 12:01
wiedziałem, że tak będzie

Aż mi się przypomniał Halama:

https://www.youtube.com/watch?v=xLTAGOgZoQE&ab_channel=kasia01zal

Pewnie, że nie ma co żałować. Tak patrząc to człowiek by nic sobie nie kupował tylko czekał na okazje. A jak nadejdzie okazja to i tak nie kupi, bo będzie czekał na jeszcze lepszą okazję. Gdy okazja się skończy to będzie żałować, że nie skorzystał z okazji ;) W międzyczasie wychodzi nowszy model.

Kojocisko
21-11-2024, 13:42
Bo to cytat był. Świadomy.

Pawel Pawlak
21-11-2024, 14:59
W Media Expert promocja na Z6 III, w zestawie z 24-200 i ratach 0% wyszło 11900 zł.
Jakiś link ? bo nie widzę takowej promocji ?

MstrG
21-11-2024, 15:03
Jakiś link ? bo nie widzę takowej promocji ?

Chyba już wykupili:
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-nikon-z6iii-obiektyw-nikkor-z-24-200mm-f-4-0-6-3-vr

Pawel Pawlak
21-11-2024, 15:34
No szkoda... za tyle to bym chyba kupił. ładnie się komponuje w kosztach firmy - poniżej 10tyś netto ;)

MstrG
21-11-2024, 16:03
No szkoda... za tyle to bym chyba kupił. ładnie się komponuje w kosztach firmy - poniżej 10tyś netto ;)

Długo się sprzedawały, bo zgodnie z tym co można przeczytać na forum:

. Bo trudno dzisiaj sprzedać Nikona.. :D

Lento Violento
21-11-2024, 18:44
Tak, już jest niedostępny niestety. Z tym że cena wyjściowa wynosiła 12749, ale dwie pierwsze raty spłaca Media Expert, do spłaty zostaje 11900.

Jurek Ż
22-11-2024, 00:02
Czekam na dobrą promocję Nikona Z8. Tylko kilka złotych więcej ale jakość obrazu znacznie lepsza.

KadryZpodróży
22-11-2024, 00:38
Czekam na dobrą promocję Nikona Z8. Tylko kilka złotych więcej ale jakość obrazu znacznie lepsza.

Obecnie jest za ok. 15k do wyrwania więc nie wiem czy to dobra cena.

cdc
22-11-2024, 00:53
Niemiec płaci więcej
https://cenowarka.pl/nikon-z-8-body-voa100ae-a2946040.html?hloc=at&hloc=de&hloc=pl&hloc=uk&hloc=eu

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/202753738_-z-8-body-nikon.html

14500 netto https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_camera-model_4022%3Anikon-z8

KadryZpodróży
22-11-2024, 10:42
Wygląda na to, że PL mamy najtaniej. Hurra.

maxwawa
22-11-2024, 15:18
może dlatego cena Z6III spada skoro w video Panasonic S5II jest lepszy ?

https://youtu.be/nUGjFdwhijo?si=Ey1OYiAWAL39J8SJ

grissley
22-11-2024, 15:44
Chyba już wykupili:
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-nikon-z6iii-obiektyw-nikkor-z-24-200mm-f-4-0-6-3-vr

Ciekawe, czy na blackfriday coś podobnego (lepszego?) się jeszcze pojawi...

KadryZpodróży
22-11-2024, 15:59
może dlatego cena Z6III spada skoro w video Panasonic S5II jest lepszy ?
https://youtu.be/nUGjFdwhijo?si=Ey1OYiAWAL39J8SJ

Mnie akurat filmowanie kompletnie nie interesuje ale rozumiem, że Panaś może być lepszy w wideo w końcu od dawna robią korpusy pod wideo.

Ciekawe, czy na blackfriday coś podobnego (lepszego?) się jeszcze pojawi...

Też czekam ale szczerze mówiąc wątpię. Ja bym brał w zestawie z 24-120/4 najchętniej.

Lento Violento
22-11-2024, 19:28
Body jest teraz w Media Exoert za 9044 zł

maxwawa
22-11-2024, 19:37
A jak weźmiesz jeszcze na raty ( 2 raty gratis ) to powinno być jeszcze taniej czyli body będzie za około
8500zl więc dobra cena za Z6III

Lento Violento
22-11-2024, 19:46
No nie. Na raty wychodzi właśnie 9044 wliczając spłatę dwóch pierwszych rat przez Media.

maxwawa
22-11-2024, 19:59
No nie. Na raty wychodzi właśnie 9044 wliczając spłatę dwóch pierwszych rat przez Media.

A co z dodatkowymi 600zl dostępnymi w aplikacji ME ?
84008

Lento Violento
22-11-2024, 20:08
A to nie wiem. Ale myślę że słowo klucz: 'Do' 😉

A jednak masz rację, przy tej kwocie jest 600 zł. No to dałem ciała bo nie zwróciłem na to uwagi.

maxwawa
22-11-2024, 20:08
A to nie wiem. Ale myślę że słowo klucz: 'Do' ������

Za zakupy powyżej 8400zl dostajesz dodatkowe 600zl zniżki

KadryZpodróży
22-11-2024, 20:10
Chwila, chwila ile?:mrgreen:

maxwawa
22-11-2024, 20:10
Tym samym sposobem można mieć np. Sony AIV za około 7100zł ( a nawet chyba jeszcze taniejj jak na raty, ale już nie chce mi się sprawdzać ) ale na niego jest więcej promocji

Lento Violento
22-11-2024, 20:11
Tak, tak, masz rację. No to cena super. Niedawno za tyle były Z6 II

KadryZpodróży
22-11-2024, 20:32
Sprawdziłem i te promocje się nie łączą. Niestety albo albo. Najtaniej wychodzi wziąć w promocji i na raty minus dwie raty nie płacisz wówczas cena to 9044 PLN brutto.

Tym samym sposobem można mieć np. Sony AIV za około 7100zł

Ooo fuuu a kto by chciał to "dziadostwo" :mrgreen: Oczywiście żartuję :)

Lento Violento
22-11-2024, 20:35
Uff, dzięki 😜

grissley
22-11-2024, 20:36
Sprawdziłem i te promocje się nie łączą. Niestety albo albo. Najtaniej wychodzi wziąć w promocji i na raty minus dwie raty nie płacisz wówczas cena to 9044 PLN brutto.
Na amazonie do przed chwilą był 24-120 za 3 323, czyli zestaw wychodził za 12.377. Ale oczywiście właśnie się musiały na amazonie skończyć...

KadryZpodróży
22-11-2024, 20:40
Uff, dzięki ������

Jakie uff? :mrgreen: Czyżbyś niedawno nabył drogą kupna za wyższą cenę? :P

Na amazonie do przed chwilą był 24-120 za 3 323, czyli zestaw wychodził za 12.377. Ale oczywiście właśnie się musiały na amazonie skończyć...

Też mega cena jak ten zestaw, celuję właśnie w ten zoom, u mnie do podróży się sprawdzi idealnie.

Lento Violento
22-11-2024, 20:54
Kupiłem na raty, ale nie zauważyłem tego rabatu 600 zł z apki. Tak więc dobrze ze się nie łącza :D Spowodowałeś że lepiej będzie mi się dzisiaj spało :D

KadryZpodróży
22-11-2024, 21:12
Kupiłem na raty, ale nie zauważyłem tego rabatu 600 zł z apki. Tak więc dobrze ze się nie łącza :D Spowodowałeś że lepiej będzie mi się dzisiaj spało :D

O widzisz, to mi miło, ciesze się zatem. Też chyba zakupię bo już raczej na lepsza cenę nie ma co liczyć chyba, że w jakimś zestawie. Mnie tylko martwi w tym aparacie brak osłony matrycy przy wymianie obiektywów.

maxwawa
22-11-2024, 21:21

:cool:
To trzeba w aplikacji ME zrobić i po kilku minutach przychodzi rabat,
dziękuję za wszystkie piwa 🍺 bo zaoszczędziliście chyba trochę kasy? … tiaaaa
I to napisał Wam użytkowanik Sony :-) i Panasonica no i Fuji 😀

Lento Violento
22-11-2024, 21:36
Tak, ale nie łączy się z dwiema ratami które spłaca Media 💁*♂️

Jurek Ż
22-11-2024, 21:37
W takiej cenie Z6III to wspaniały zakup.

maxwawa
22-11-2024, 21:57
Tak, ale nie łączy się z dwiema ratami które spłaca Media ������*♂️

A to nieładnie ze strony ME ze niby na stronie produktu są te promocje sugerujące ich połączenie … ale dobre i kilkaset złotych zaoszczędzone czyli finalnie w ME wyjdzie Z6III około 9tys zł
Tak patrzę to w Polsce mamy w tej chwili dobre ceny na sprzęt foto-video niższe niz na zachodzie europy.

cdc
22-11-2024, 22:22
Bo zachodni właściciele polskich oddziałów . . . . . . . Europe B.V.
wolą żeby ruscy -jak wpadną ze spec operacją
ukradli to z waszych domów, a nie ich magazynów.
:p

Lento Violento
22-11-2024, 22:24
Niby tak, ale i tak mają obecnie najlepsza cenę

KadryZpodróży
22-11-2024, 23:03
W takiej cenie Z6III to wspaniały zakup.

Też mi się tak wydaje. Poczekam jeszcze bo promocja pewnie nie zniknie.

KadryZpodróży
26-11-2024, 19:52
Na cyfrowych pojawiła się promka i po wpisaniu kodu cena za Z6III wynosi 8999 PLN. Dobry deal.

Kojocisko
26-11-2024, 21:07
o rany...

gadas2019
02-12-2024, 19:29
Potwierdzam. U mnie to samo. Dzisiaj przyszło do mnie nowe body 6 III. Okazuje się, że bateria EN-EL15C firmy Patona, która bezproblemowo działa mi w Z5 nie działa w Z6III. Nie jest to dla mnie większym problemem, no ale...U mnie w Z6III bez problemu dziala aku EN-EL15b... Ale oryginalny, Nikona. Zamienniki nie działają.

Wysłane z mojego SM-S711B przy użyciu Tapatalka

Jacu
02-12-2024, 22:12
U mnie w Z6III bez problemu dziala aku EN-EL15b... Ale oryginalny, Nikona. Zamienniki nie działają.

Jedyny zamiennik, który działa to Smallrig EN-EL15c pomarańczowy (4966). Kupiłem go tydzień temu na Amazonie coś za 197 zeta. Działa w moim Z6III bez najmniejszego problemu.

84287

gadas2019
02-12-2024, 22:22
Jedyny zamiennik, który działa to Smallrig EN-EL15c pomarańczowy (4966). Kupiłem go tydzień temu na Amazonie coś za 197 zeta. Działa w moim Z6III bez najmniejszego problemu.

84287Podeślesz link?

Ligo
02-12-2024, 22:27
Orange Battery - US Only. :-)

https://www.smallrig.com/smallrig-EN-EL15c-USB-C-Rechargeable-Camera-Battery-4332.html

gadas2019
02-12-2024, 22:28
No właśnie. A ja jestem PL only [emoji1751]

Ligo
02-12-2024, 22:30
Niebieska też ładna.:-)

gadas2019
02-12-2024, 22:40
Tak. Dla kolekcjonerów. Na półkę dla potomnych [emoji1751][emoji41]

Jacu
03-12-2024, 01:02
No właśnie. A ja jestem PL only [emoji1751]

Na polskim Amazonie była dostępna bez problemu przez kilka dni w niższej cenie -197zł. Widzę, że ponownie jest, ale cena wróciła do góry - 245 zł. Zamawiałem na polskim Amazonie, ale przesyłka przyszła chyba z Niemiec.
https://amzn.eu/d/dt42yi6

gadas2019
03-12-2024, 08:28
O cholerka. Wyszukiwarka mi jej nie znalazła.
Dzięki!

ttb
05-12-2024, 22:00
Takie lamerskie pytania o Z6-3.
Pierwsze bezlustro i pierwsze wątpliwości. 1.Czy EL15 działa w Z6-3, 2 czy EL15c można ładować w MH-25a?
Trochę panikuje, bo włączam aparat, a tu nie chce odpalić. Chyba niemożliwe, by bateria była całkowicie rozładowana?
Jak ja naładować? Do aparatu i przez dołączony kabelek usb-c do kostki i prądu? To chyba oczywiste, ale brak normalnej ładowarki stwarza same problemy.

TOP67
05-12-2024, 22:03
Tak. Oryginały są kompatybilne. Każdy możesz włożyć do Z6III i każdy naładujesz w dowolnej ładowarce. Ale tylko EN-EL15C naładujesz kabelkiem USB-C.
Jest jeszcze Smallring pomarańczowy, który naładujesz bezpośrednio przez USB-C

gadas2019
05-12-2024, 22:03
Z z6III działają natenczas tylko en-el15c oryginaly Nikona i pomaranczowe small rig. Na pewno dziala tez en-el15b, ale oryginał nikona. Reszta raczej nie zadziala.
Wszystkie en-el15 mozna ladowac wskazaną przez Ciebie ładowarką.

TOP67
05-12-2024, 22:05
Z z6III działają natenczas tylko en-el15c oryginaly Nikona i pomaranczowe small rig. Na pewno dziala tez en-el15b, ale oryginał nikona. Reszta raczej nie zadziala.

Działają absolutnie wszystkie oryginały

gadas2019
05-12-2024, 22:06
Ok. Dzięki
Ja przetestowalem j.w.

ttb
05-12-2024, 22:27
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Potwierdzam, że stara 15tka działa.
Nie spodziewałem się, że 15c dostarczona z aparatem będzie tak rozładowana, że nawet nie odpali aparatu.

"Ale tylko EN-EL15C naładujesz kabelkiem USB-C."

Cytat z instrukcji:
Tylko Aku 15c i 15b można ładować, gdy są włożone do aparatu. Aku 15a można ładować mh-25a

adalbert7
06-12-2024, 20:20
Miałem 2 15b i 2 15c - i wszystkie działają z nowym Z6iii, inna sprawa, że jest chyba trochę podniesiona "granica napięcia przy którym zadziała", bo wczoraj jak świeżutko zakupiłem 6III, to akumulator (ten nowy) nie startował aparatu, ale w Z5 pokazywał 7%. Tak samo jeden z moich wcześniejszych, który w Z5 pokazywał jeszcze 9%, też nie chciał zastartować Z6iii. Nawet się trochę przestraszyłem, że coś jest nie tak z body, ale włożyłem następny i zadziałał (50 kilka %). Chociaż po tym wreszcie pierwszym zastartowaniu, ten aku z 7 % tym razem zadziałał - dziwne :).
Nie działa mi natomiast w Z6III zamiennik Smallrig (niebieski z usb) w pełni naładowany, a szkoda, bo jest wygodny czasem w ładowaniu. Ale jak już mam teraz pięć 15 b i c, to już starczy i nie będę się decydował na ewentualne następne (czy to oryginały czy to zamienniki, chociaż mówione było wcześniej że działają jakieś Smallrigi (pomarańczowe).

cdc
03-01-2025, 00:18
Trzeba przescrollować w dół https://www.dpreview.com/articles/4897299476/best-gear-of-2024-reader-s-choice-award-winners-and-final-vote?slide=7
do wyników "Have your say: 2024 Product of the Year".

+

https://www.dpreview.com/articles/5532781410/dpreview-annual-awards-the-best-photography-gear-of-2024?slide=15

KadryZpodróży
03-01-2025, 00:31
Trzeba przescrollować w dół https://www.dpreview.com/articles/4897299476/best-gear-of-2024-reader-s-choice-award-winners-and-final-vote?slide=7

+

https://www.dpreview.com/articles/5532781410/dpreview-annual-awards-the-best-photography-gear-of-2024?slide=15

Wiedziałem co wybrać :lol:

grissley
07-01-2025, 20:26
Z moich wstępnych przemyśleń po kupnie Z6III - rany, jak mnie koszmarnie wnerwia ten gibany ekran...
Za każdym razem jak chcę tylko szybko odchylić do dołu czy do góry, to muszę najpierw dać w bok, potem obrócić i dopiero focić. A po skończeniu to samo tylko odwrotnie. A w dodatku jeszcze sterczy toto na bok. Niby drobiazg, niby efektywnie większa funkcjonalność niż moje dotychczasowe A6600, ale normalnie krew mnie zalewa za każdym razem...

Marti01
10-01-2025, 03:02
Dzień dobry wszystkim. Szukam informacji odnośnie plików RAW z Nikon z 6iii. Pliki z czystego RAW które robię wynoszą mniej niż 18 MB. Ustawienia są na FX,RAW ,wysoka wydajność… czy te pliki faktycznie takie są? Nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi… może ktoś coś podpowie :)

cdc
10-01-2025, 03:31
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/pl/memory_card_capacity_386.html

Ligo
10-01-2025, 03:43
Dzień dobry wszystkim. Szukam informacji odnośnie plików RAW z Nikon z 6iii. Pliki z czystego RAW które robię wynoszą mniej niż 18 MB. Ustawienia są na FX,RAW ,wysoka wydajność… czy te pliki faktycznie takie są?
Z tabelki wyżej od Capo_Di_Mafioso wynika, że wszystko jest OK.
RAW w wysokiej wydajności z tego aparatu powinien mieć mniej więcej 17-18 MB.

Marti01
10-01-2025, 09:08
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/pl/memory_card_capacity_386.html

Nigdzie nie mam wyboru bezstratnego zapisu…

Marti01
10-01-2025, 09:53
A ja chciałabym żeby ten plik był większy. I moje pytanie czy ten aparat potrafi… bo nie mam opcji wyboru bezstratnej jakości obrazu

MstrG
10-01-2025, 09:57
A ja chciałabym żeby ten plik był większy. I moje pytanie czy ten aparat potrafi… bo nie mam opcji wyboru bezstratnej jakości obrazu

Jakie masz opcje w menu fotografowania -> zapisywanie RAW?

TOP67
10-01-2025, 12:42
Nigdzie nie mam wyboru bezstratnego zapisu…

Oczywiście, że jest
Menu fotografowania --> Zapisywanie RAW

Instrukcja jest tłumaczona maszynowo i jest tam nagrywanie RAW
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/pl/psm_raw_recording_133.html

maxwawa
10-01-2025, 15:10
To ciekawe że RAWy z Z6III (24Mpix) mają tak małą wielkość ~18MB gdzie przy prawie dwa razy więcej Mpix w np. Z7 II (45Mpix) to już ponad 80MB czyli cztery razy większy plik.

85175

TOP67
10-01-2025, 15:23
To ciekawe że RAWy z Z6III (24Mpix) mają tak małą wielkość ~18MB gdzie przy prawie dwa razy więcej Mpix w np. Z7 II (45Mpix) to już ponad 80MB czyli cztery razy większy plik.

Bo pliki z Z7II są nieskompresowane, a te z Z6III są skompresowane stratnie.

Za instrukcją

Jakość obrazu
Rozmiar obrazu
Rozmiar pliku
Liczba pozostałych ekspozycji 2
Pojemność bufora 2, 3

NEF ( RAW ), kompresja bezstratna

Około. 27,3 MB
13 300 klatek
Ponad 1000 klatek

NEF ( RAW ), wysoka wydajność m

Około. 17,3 MB
30 600 klatek

NEF ( RAW ), wysoka wydajność

Około. 11,4 MB
41 900 klatek

Wind Mill
10-01-2025, 15:29
To ciekawe, że niektórzy nie chcą czytać ze zrozumieniem. Chyba powyżej napisane, że to kwestia kompresji? ;)

Z6III:

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z6III/en/memory_card_capacity_387.html

85176

Tu dla Z7:

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/en/15_technical_notes_11.html

85177

maxwawa
10-01-2025, 16:43
Sugerowałem się danymi z dpreview i nie mam obydwu korpusów (czyżby wynikało z tego że dpreview nie używa w testach takich samych opcji RAW Image quality?)

MstrG
10-01-2025, 17:05
Wraz z Z9 wszedł TicoRAW. Może też stąd taka różnica, bo pewnie Z6III ma też ten codec, a Z7II jeszcze nie miał.

cdc
10-01-2025, 17:23
Tylko w Z6 jest solidne 47MB -NEF nieskompresowany, 14-bitowy?
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_z6&attr13_1=nikon_z6ii&attr13_2=nikon_zf&attr13_3=nikon_z6iii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=0&y=0
Z6 II i Zf: 31MB - NEF skompresowany bezstratnie, 14-bitowy?
Z6 III: 18.7MB -NEF, wysoka wydajność?

Wind Mill
10-01-2025, 17:34
Sugerowałem się danymi z dpreview i nie mam obydwu korpusów (czyżby wynikało z tego że dpreview nie używa w testach takich samych opcji RAW Image quality?)

No niestety (lub stety), w chwili obecnej już nie ma jednego raw tylko jego różne odmiany / opcje. Nie wiem czy dpreview może zmodyfikować swoją porównywarkę, tak by obejmowała nowe opcje czy kodeki.
Jak widać czasem trudno jest wprost porównywać różne generacje sprzętu. ;)

cdc
10-01-2025, 18:08
Tu jest ok
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_1=canon_eosr6ii&attr13_2=canon_eosr8&attr13_3=canon_eosr3&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=0&y=0
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eosr5&attr13_1=canon_eosr5ii&attr13_2=nikon_z7&attr13_3=nikon_z7ii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&attr126_0=1&attr126_1=1&attr171_1=2&normalization=full&widget=1&x=0&y=0
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_z8&attr13_1=nikon_z9&attr13_2=nikon_zfc_studio&attr13_3=nikon_z50&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&attr126_0=1&attr126_1=1&attr171_1=2&normalization=full&widget=1&x=0&y=0
A9 III -nie https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=sony_a9&attr13_1=sony_a9ii&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=sony_a9iii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=200&attr16_3=250&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr171_1=2&normalization=full&widget=1&x=0&y=0 -RAW skompresowany?
To samo z A7R V i A7CR https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_1=sony_a7riv&attr13_2=sony_a7rv&attr13_3=sony_a7cr&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&attr126_1=1&attr126_2=1&attr199_2=1&normalization=full&widget=1&x=0&y=0

TOP67
10-01-2025, 18:22
No niestety (lub stety), w chwili obecnej już nie ma jednego raw tylko jego różne odmiany / opcje. Nie wiem czy dpreview może zmodyfikować swoją porównywarkę, tak by obejmowała nowe opcje czy kodeki.
Jak widać czasem trudno jest wprost porównywać różne generacje sprzętu. ;)

Praktycznie nigdy nie było jednego formatu RAW (D80 miał tylko jeden). W lepszych korpusach był wybór 12, 14 bit i co najmniej dwa sposoby kompresji (lub nie).

Swoja drogą, ja bym chętnie używał kompresji JPEG XL do plików RAW. Używam jej do dziesięciokrotnego zmniejszenia odszumionych DNG w LR.

MichalNova
11-01-2025, 00:26
Czy ktoś na forum posiada Z6 III i mógłby powiedzieć coś z perspektywy użytkownika? Pytam gdyż z perspektywy papieru to najlepszy aparat bezusterkowy na rynku (Czytaj: Sony a7 IV, Canon R6 II) który miażdży konkurencję. Z drugiej strony nie spotkałem się z jakimiś polskimi nie mniej lub bardziej sponsorowanymi recenzjami na YT.

grissley
31-01-2025, 00:16
Panowie i Panie, czy da się tak ustawić Z6III, żeby Auto ISO dobierał tak, żeby czas migawki był uzależniony od aktualnej ogniskowej?

MstrG
31-01-2025, 00:24
Panowie i Panie, czy da się tak ustawić Z6III, żeby Auto ISO dobierał tak, żeby czas migawki był uzależniony od aktualnej ogniskowej?

Zobacz Menu fotografowania - Ustawienia czułości ISO - Najdłuższy czas otw. migawki - Automatyczny. Aparat automatycznie wybiera najdłuższy czas otwarcia migawki na podstawie ogniskowej obiektywu. Możesz to dostroić pod siebie. O to chodziło?

grissley
31-01-2025, 00:39
Aa, czyli "Auto" bierze pod uwagę ogniskową, a Faster/Slower to jakby korekcja tego co sobie dobierze? Ok, to w takim razie chodziło o to. Dzięki :)

MstrG
31-01-2025, 00:46
Nie używam tego, ale wiem, że istnieje. Domyślna, czyli środkowa to 1/ogniskowa, ale tego nie jestem pewny.

zbyk
31-01-2025, 02:14
Aa, czyli "Auto" bierze pod uwagę ogniskową, a Faster/Slower to jakby korekcja tego co sobie dobierze? Ok, to w takim razie chodziło o to. Dzięki :)

Dokładnie tak to działa, genialne, do krajobrazu dajesz na jeden koniec, do dzieciaków na drugi, osobiście chciałbym tylko wyciągnąć te opcję gdzieś wyżej, bo moje menu -> ustawienia ISO i kolejne zagnieżdżenia trochę utrudniają robotę

grissley
31-01-2025, 02:49
Ja jestem przytłoczony ilością ustawień. Ale po trochu ogarniam :)

sprocket
03-02-2025, 03:37
To tak jak ja ������, zapisal bym sie na kurs jak by takie istnialy.

cybulski
03-02-2025, 08:17
Ja jestem przytłoczony ilością ustawień. Ale po trochu ogarniam :)

Przykładowo gdy masz zum to przy normal ustawia ci mniej więcej 1/ogniskową a jak dasz faster to będzie to około 1/2xogniskowa.
Jest to bardzo wygodne gdy mamy zapiętego zuma i nie chcemy bawić się w ustawienia manualne a focimy np na priorytecie przysłony.
Zumując, aparat zawsze wtedy dba aby była zachowana ta zależność między ogniskową na zumie a czasem przejścia na wyższe iso.
I gdy mamy np ogniskową 24 (przy faster) to max czas bedzie około 1/50-60 a przy ogniskowej 120 około 1/250, automatem.
Bardzo przydatna opcja przy zapiętym zoomie, mocno ułatwia i przyśpiesza.

grissley
03-02-2025, 11:48
Przykładowo Dzięki. Czegoś takiego właśnie zawsze potrzebowałem :D

To tak jak ja ������, zapisal bym sie na kurs jak by takie istnialy.Dokładnie. Oglądam filmiki, katuję to menu ale potem jak przychodzi co do czego to albo nie mogę znaleźć, albo działa inaczej niż powinno (AF głównie), albo nie pamiętam jak, albo mam opcję wyszarzoną i nie wiem czemu... Ale powoli do brzegu.

TOP67
03-02-2025, 12:02
Ta opcja jest fajna, ale mi brakuje jeszcze jednego parametru. 1/ogniakowa, ale nie dłużej niż np. 1/60). Przykładowo mam zoom 24-120. Przy ogniskowej 100 mm, ustawia czas 1/100. A przy ogniskowej 24 mm będzie to już 1/25s i ludzie będą poruszeni.
Ponieważ Zetki mają stabilizację, to poruszenie aparatem jest mniej prawdopodobne niż poruszenie obiektu. Wolę więc używać Auto ISO z ustawionym najdłuższym czasem.

ttb
03-02-2025, 14:06
Jak już pytamy się o obsługę to też się spytam;)
Do tej pory, była zasada, że w sporcie nie używa się stabilizacji. Tutaj mamy stabilizację "normalną" i do sportu. Ktoś wie czym się różnią, a najlepiej sprawdził w praktyce i jakieś wnioski wrzuci?

TOP67
03-02-2025, 14:20
Tak pobieżnie, to stabilizacja ogólna działa podczas kadrowania, a sportowa nie.

cybulski
03-02-2025, 14:23
Jak już pytamy się o obsługę to też się spytam;)
Do tej pory, była zasada, że w sporcie nie używa się stabilizacji. Tutaj mamy stabilizację "normalną" i do sportu. Ktoś wie czym się różnią, a najlepiej sprawdził w praktyce i jakieś wnioski wrzuci?

Jedna jest do normalnego focenia a druga zapewne przydatna w panoramowaniu.

DarkFs
03-02-2025, 19:55
Ta opcja jest fajna, ale mi brakuje jeszcze jednego parametru. 1/ogniakowa, ale nie dłużej niż np. 1/60). Przykładowo mam zoom 24-120. Przy ogniskowej 100 mm, ustawia czas 1/100. A przy ogniskowej 24 mm będzie to już 1/25s i ludzie będą poruszeni.
Ponieważ Zetki mają stabilizację, to poruszenie aparatem jest mniej prawdopodobne niż poruszenie obiektu. Wolę więc używać Auto ISO z ustawionym najdłuższym czasem.

Dokładnie tego samego i mnie brakuje...
W takim układzie w pewnych scenariuszach fotografowanie na więcej niż jedno body byłoby zdecydowanie łatwiejsze.
Myślę, że w Z6 IV, albo może później... A szkoda...

MstrG
26-02-2025, 11:50
Firmware 1.10 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/549.html)

Zmiany w wersji 1.10 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 1.02

Uwaga: zmiany wymienione poniżej pod „Nagrywanie filmów” i „Elementy sterujące” są opisane szczegółowo w dokumencie Dodatkowa instrukcja dotycząca aktualizacji oprogramowania sprzętowego (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/629/Z6III.html).

Uwaga: z powodu dodania nowych elementów menu zmieniono numerację niektórych elementów menu ustawień osobistych.

■ Nagrywanie filmów

• Zoom wysokiej jakości jest teraz dostępny, gdy obszar zdjęcia jest ustawiony na „DX”.
• Dodano element [Wsp. el. reg./zoomu w wys. rozdz.]* do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją g9.
• Dodano element [Tryb migawki] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją g12.
• Dodano [Kolor wzoru zebry] do g14 [Wzór zebry] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano opcje służące do dostosowywania ekranu informacji o jasności do g17 [Ekran Informacje o jasności] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
* Ta funkcja jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ (zgodnie ze stanem na luty 2025 r.).

■ Elementy sterujące

• Dodano [Zapisz i ładuj poz. elektr. regul. zoomu]* do f2 [Osobiste sterow. (fotografow.)] i g2 [Osobiste sterowanie] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Funkcje pokręteł sterowania w trybie S można teraz przełączać za pomocą g2 [Osobiste sterowanie] > [Pokrętła sterowania] > [Ustawienie ekspozycji] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano element [Sterowan. pierścieniem zoomu (PZ)]* do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją f11.
• Ustawienia osobiste f12 i g8 w [MENU USTAW. OSOBISTYCH] to teraz [Rola elektrycznej regulacji zoomu]. Poza tym [Prędkość elektr. regul. zoomu] podzielono na dwa elementy: [Pr. el. reg. zoomu (przyc. zoomu)] i [Pr. el. reg. zoomu (przeł. zoomu)]*.
* Ta funkcja jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ (zgodnie ze stanem na luty 2025 r.).

■ Inne zmiany

• Dodano [Pr. el. reg. zoomu (przyc. zoomu)] do funkcji, które można przypisać do menu „i” za pomocą [MENU USTAW. OSOBISTYCH] > f1 i g1 [Dostosuj menu <i>].
• Zmniejszono szumy w ciemnych obszarach video w formacie N-Log.
• Usunięto następujące problemy:
- W rzadkich przypadkach aparat przestawał reagować podczas nagrywania video, gdy [Typ pliku video] było ustawione na [ProRes 422 HQ 10-bitowy (MOV)] i [Zoom cyfrowy w wysokiej rozdz.] był ustawiony na [ON] (WŁ.) w menu nagrywania video.
- Aparat przestawał reagować po odłączeniu kabla HDMI następującym po uprzednim podłączeniu aparatu do zewnętrznego monitora przez HDMI i wykonaniu czynności, takich jak fotografowanie, nagrywanie filmu lub odtwarzanie.
- W rzadkich przypadkach aparat przestawał reagować po obróceniu przełącznika trybu zdjęcie/video na tryb video, gdy [Redukcja migotania video] > [Cyfrowa redukcja migotania] było ustawione na [ON] (WŁ.) w [MENU NAGRYWANIA VIDEO].
- W rzadkich przypadkach aparat przestawał reagować podczas nagrywania video, gdy podłączone było urządzenie zgodne z ATOMOS AirGlu BT.
- Dźwięk nagranego video zawierał szumy, gdy podłączony był zewnętrzny mikrofon niewymagający zasilania i [Czułość wejścia audio] było ustawione na [Manualna] w menu nagrywania video.
- Pojawiał się komunikat o błędzie i nagrywanie kończyło się bez zapisania video na karcie pamięci, gdy [Typ pliku video] było ustawione na [N-RAW 12-bitowy (NEV)] w menu nagrywania video i pozostały czas nagrywania był krótki.
- Nieznaczne poruszenie obrazu pojawiało się podczas nagrywania video w następujących okolicznościach:
▸ Podłączony był obiektyw do makrofotografii.
▸ [Elektroniczna redukcja drgań] było ustawione na [ON] (WŁ.) w menu nagrywania video.
▸ Aparat był przymocowany na statywie itp.
- W rzadkich przypadkach uzyskanie optymalnej ekspozycji podczas fotografowania seryjnego było niemożliwe po zmianie ekspozycji w trybie M.
- Czas reakcji wyzwolenia migawki ulegał skrajnemu wydłużeniu po fotografowaniu z użyciem radiowego zaawansowanego bezprzewodowego systemu oświetlenia (AWL) w połączeniu z opcjonalnym bezprzewodowym pilotem zdalnego sterowania WR-R10.
- W rzadkich przypadkach ramki wykrycia nie pojawiały się na wykrytych fotografowanych obiektach podczas fotografowania seryjnego.