PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z8 w praktyce

Strony : [1] 2 3

JK
29-05-2023, 12:26
Chyba już czas założyć praktyczny wątek na temat Z8. Niektóre egzemplarze już dojechały, inne dojadą niebawem. Mam jednak nadzieję, choć wiem, że zapewne płonną, że będzie to wątek dla tych, którzy mogą coś konkretnego napisać na temat użytkowania Nikona Z8. Napisać tu coś co wynika z ich własnych oświadczeń, a nie z internetowych wykopalisk. Że nie będzie to kolejny watek dla przeróżnych niespełnionych marzycieli, internetowych mędrców i innych fantastów.

Użytkownikom Nikona Z8 życzę wszystkiego najlepszego.

paparapa
29-05-2023, 14:38
Wolałbym aby nie było tu , jak napisałeś, oświadczeń, zwłaszcza wiary do tego body.:lol:
Nad tym, że nie omieszkałeś na samym wstępie, zjechać wszystkich i wszystko, przez grzeczność nie ma co się rozwodzić .

lesheck
29-05-2023, 18:48
Jutro odbieram...

ZbyszekS
31-05-2023, 13:03
Mój też dziś doszedł ABFoto w Krakowie, więc jak odbiorę, rozpakuję i trochę podziałam to dołączę do dyskusji...

JK
31-05-2023, 13:24
Tylko może zacznijcie od uważnego przeczytania instrukcji (tej pełnej dostępnej w Nikon Download Center, a nie tej drukowanej), bo to jest zupełnie inny aparat niż Z5/Z6/Z7. Jak ktoś już miał doświadczenia Z9, to wszystko (prawie wszystko) zostało tak samo i nie ma żadnego problemu, ale po przesiadce z Z5/Z6/Z7 (albo co gorsze z lustra), wszystko działa zupełnie inaczej - szczególnie AF. Warto poświęcić trochę czasu na lekturę i przemyślenia.

ZbyszekS
31-05-2023, 13:51
Dlatego wszystko na spokojnie muszę się nauczyć i dopiero po zgraniu się z nowym sprzętem pożegnam się (chyba???) z dotychczasowymi puszkami. Ściągam instrukcję, dzięki.

markB
31-05-2023, 14:36
Ściągnij to co nazywa się Reference Guide, a nie User's Manual, bo w tym ostatnim nic nie ma.

pysson
31-05-2023, 14:48
W polskiej wersji "przewodnik uzytkownika" (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/616/Z_8.html)

markB
31-05-2023, 15:21
Dokładnie. Ciekawe, że do Z8 jest wersja pdf tego przewodnika do ściągnięcia po polsku, ale do Z9 tylko po angielsku.

ZbyszekS
31-05-2023, 17:54
Przewodnik ściągnięty, przeglądam.
Z pierwszych doświadczeń to akceptuje tylko EN-EL15 Nikona. Każdy typ. Nie widzi Patony "c", Duracella ani Newella. Trochę szkoda, bo te Patony super z D500 czy Z6 działały. Cóż, pójdą na giełdę razem z poprzednim sprzętem. Na razie pewnie z miesiąc treningu żeby opanować tego potwora.

JK
01-06-2023, 23:11
Dokładnie. Ciekawe, że do Z8 jest wersja pdf tego przewodnika do ściągnięcia po polsku, ale do Z9 tylko po angielsku.

Jeśli komuś nie jest obcy język angielski, to proponuję tej polskiej wersji nawet nie ściągać. Wyraźnie widać, że była tłumaczona automatycznie, bez żadnej sensownej korekty - ot taka niedorobiona "sztuczna inteligencja". Nawet dla kogoś wykorzystującego od 1.5 roku Z9, niektóre akapity to totalna łamigłówka. Jak czytelnik przywyknie do tego "produktu", to mniej więcej wie co tam chcieli napisać. Choć jak ktoś lubi takie eksperymenty, to czemu nie.

lesheck
08-06-2023, 14:27
Swoja droga, to szkoda, ze nie daja wydrukowanej pelnej instrukcji. Kladzie sie taka w kiblu i po tygodniu juz sie zna na pamiec ;) A tak to trzeba z telefonem albo tabletem. W kazdym razie aparat mega, mialem na warszrtatach Nikona Z9 i wiedzialem czego sie spodziewac, ale co innego pobawic sie pare godzin a co innego miec swoj. Aparat przeszedl test biegnacego czarnego owczarka belgijskiego z wykrywaniem oka, wiec jest mega. :D

yhtis
10-06-2023, 03:32
Hej, po pierwszym dniu uzytkowania zmartwilo mnie to że nie ma małych rawów jak np w d850, czyli , s,m,l raw. mam nadzieje ze w aktualizacjach to ogarną

TOP67
10-06-2023, 09:45
Ha! Dziwne, przy tak dużej matrycy. A dali to nawet w Z6, gdzie użyteczność jest wątpliwa.

markB
10-06-2023, 10:21
Niby jest to samo co w D850 (zobacz na str. 105-106), ale wygląda na to, że te opcje są dostępne tylko w jpeg i heif. Tak samo w Z9 (oprócz heif).

cdc
24-06-2023, 10:10
Akcja serwisowa Z8 https://www.nikonusa.com/en/service-and-support/service-advisories/technical-service-advisory-for-users-of-the-nikon-z-8-cameras.html

https://nikon.tfaforms.net/657

OjTam
24-06-2023, 11:40
Jest już wersja PL (https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000044641&ctry=pl&lang=pl).

Wizerunkowo trochę słabo wyszło... Nowa puszka, niedługo na rynku i już wtopa.

Zbyszek
24-06-2023, 12:08
Wizerunkowo trochę słabo wyszło... Nowa puszka, niedługo na rynku i już wtopa.
To że słabo wyszło to raczej oczywiste ale że to wyszło w nowej puszce która niedługo jest na rynku to raczej dość częsta sytuacja (nie tylko u Nikona). I to nawet lepiej niż gdyby to wyszło później w szczególności po gwarancji.

Wind Mill
24-06-2023, 12:25
Gdyby wyszło po gwarancji to:
"Firma Nikon naprawi wadliwe aparaty bezpłatnie dla klienta, w tym koszt wysyłki wadliwych aparatów Z 8 do firmy Nikon, a także ich zwrot do klientów, nawet jeśli gwarancja wygasła."

Oczywiście łatwo im to deklarować, skoro do upłynięcia gwarancji jest jeszcze nieco czasu. ;)

cdc
24-06-2023, 12:28
https://www.youtube.com/watch?v=vuIL8s2UEt8

paparapa
24-06-2023, 18:35
To już nie podpinają testowo szkła i sprawdzają czy aparat działa?...
Brawo. :) Żeby to był jeszcze jakiś tani aparat za "parę stówek".

OjTam
24-06-2023, 18:40
Z Z9 był problem ze ściągnięciem szkła, to w Z8, dla odmiany, zrobili problem z zamocowaniem... :lol:

Może Nikon powinien zmienić poddostawców?

ZbyszekS
24-06-2023, 19:43
Mój się na akcję "łapie" ale póki co żadnych niepokojących objawów nie widzę, wszystko działa tip-top. Na razie nie wysyłam... bo chciałbym się trochę dłużej nim nacieszyć w wakacje. Jak coś się pojawi to jest jeszcze niezgodność towaru z umową (kupiłem jako konsument) i niech wysyła i boksuje się z serwisem sprzedawca. Tam są przynajmniej ustawowe terminy bo do centrum serwisowego nikona jakoś nie mam przekonania...
Oczywiście trzeba obserwować i nie przegapić terminów.

Zbyszek
24-06-2023, 20:29
Może Nikon powinien zmienić poddostawców?Może właśnie zmienił ...... na tańszych. :twisted:

OjTam
24-06-2023, 20:33
Ha... No tak...

paparapa
24-06-2023, 20:43
Może właśnie zmienił ...... na tańszych. :twisted:

Trafiony zatopiony... :)

krzysztofz24
25-06-2023, 00:27
Z Z9 był problem ze ściągnięciem szkła, to w Z8, dla odmiany, zrobili problem z zamocowaniem... :lol:

Bagnet F Nikon robi od 1959r, miał czas się wyrobić i nie serwować takich kwiatków teraz.
By chcieli od razu żeby nowy bagnet Z działał bez problemów.
Nie ma tak od razu::-);-)

Zelber
25-06-2023, 00:51
Bagnet F Nikon robi od 1959r, miał czas się wyrobić i nie serwować takich kwiatków teraz.
Ale po ponad 50 latach przynajmniej bagnet F wyszedł z problemów wieku dziecięcego, bo po D4 nie kojarzę żadnego body, które by z nim miało problem :grin:

markB
25-06-2023, 10:51
Z Z9 był problem ze ściągnięciem szkła

Skąd to info, u mnie żadnych problemów ze ściąganiem.

Wind Mill
25-06-2023, 11:47
Technical Service Advisory for Users of Nikon Z 9 Cameras. (https://www.nikonusa.com/en/service-and-support/service-advisories/technical-service-advisory-for-users-of-nikon-z-9-cameras.html)

Tak przy okazji, skoro juz offtop.
Googlając za powyższym, poniższe miałem w wynikach.
Żeby tak w PL serwisy działały...
Link do clou historii (194 sekunda), w całym filmiku sporo lania wody. (https://www.youtube.com/watch?v=_gZxMGOHGxc&t=194s)

https://www.youtube.com/watch?v=_gZxMGOHGxc&t=194s

snajper
26-06-2023, 10:18
Terminy są ustalone: sprzedający ma dwa tygodnie na ustosunkowania się do sprawy, a sprzęt ma być naprawiony niezwłocznie. To "niezwłocznie" to nie furtka w ustawie, ale brama, więc życzę powodzenia:wink:

Wind Mill
26-06-2023, 11:07
Ale rozróżniasz zwykłą naprawę uszkodzenia a akcję serwisową wadliwego towaru?

Kojocisko
26-06-2023, 12:37
Miałem D750, który się łapał na akcję serwisową. Choć szczegóły już mi się zatarły, to pamiętam, że było szybko, sprawnie i bez jakichkolwiek problemów, łącznie z zamawianiem kuriera.
Więc może nie ma o co bić piany?

snajper
27-06-2023, 09:02
Ale rozróżniasz zwykłą naprawę uszkodzenia a akcję serwisową wadliwego towaru?
Tak rozróżniam. Dzwoniłem do serwisu. Teraz mają nawał pracy w związku z tą akcją. Naprawa do 2 tygodni jak nie zabraknie im części w przeciwnym razie trzeba będzie poczekać dłużej.
Ja na razie się wstrzymam z wysyłką tym bardziej, że jak mi powiedziano wada dotyczy bardzo małej ilości puszek. To, że numer seryjny jest w bazie, nie oznacza, że wada dotyczy tego konkretnego egzemplarza.

burton
27-06-2023, 09:28
Mają nawał pracy w związku z tą akcją ale wada dotyczy bardzo małej ilości puszek :D Dobre!

Wind Mill
27-06-2023, 10:48
Tak rozróżniam. Dzwoniłem do serwisu. Teraz mają nawał pracy w związku z tą akcją. Naprawa do 2 tygodni jak nie zabraknie im części w przeciwnym razie trzeba będzie poczekać dłużej.
Ja na razie się wstrzymam z wysyłką tym bardziej, że jak mi powiedziano wada dotyczy bardzo małej ilości puszek. To, że numer seryjny jest w bazie, nie oznacza, że wada dotyczy tego konkretnego egzemplarza.

2 tygodnie na ową akcję serwisową? :shock::shock::shock: Dobry żart.
To ile Z8 w Polsce się sprzedało? :mrgreen:

snajper
27-06-2023, 11:30
2 tygodnie na ową akcję serwisową? :shock::shock::shock: Dobry żart.
To ile Z8 w Polsce się sprzedało? :mrgreen:
Te jeszcze nie sprzedane też trafiają do serwisu. Gdyby do serwisu trafiały tylko te wadliwe to byłaby naprawa gwarancyjna, a nie akcja serwisowa.

Lukasz_85
28-06-2023, 10:46
Nikon Z8 + 50 mm 1.2 i 85 mm 1.2 oczami Jacka Woźniaka - Długi Format, Jacek trochę wspomina o minusach Z8.
z grupy na FB: "Ze względu na zastosowanie tylko elektronicznej migawki podczas korzystania z trybów HSS (skróconych czasów synchronizacji z błyskiem) wykraczających poza 1/200s, pojawia się na gładkim tle widoczny banding".

https://youtu.be/oVKu8o_7Mjg

snajper
28-06-2023, 11:28
Witam użytkowników Z8. Wczoraj zmieniając obiektywy odkryłem dość niepokojącą rzecz w moim z8. Fabrycznie nowy FTZ, zamontowany do puszki, wykazuje dość duże luzy, wyczuwalne przy delikatnej próbie obrotu obiektywu. Co gorsza występuje również minimalny luz poosiowy, który można wyczuć przy odciąganiu obiektywu od korpusu. Obiektywów natywnych na razie nie mam i nie mogę tego z nimi porównać. Wszystkie lustrzanki Nikona, której do tej pory posiadałem, też wykazywały podobny luz, ale wydaje mi się, że był on znacznie mniejszy i nie było luzu poosiowego. Z lekkimi obiektywami nie ma to znaczenia, ale z ciężkim tele już tak. Czy wy też tak macie?

Trudnoonazwe
28-06-2023, 14:45
Nikon Z8 + 50 mm 1.2 i 85 mm 1.2 oczami Jacka Woźniaka - Długi Format, Jacek trochę wspomina o minusach Z8.
z grupy na FB: "Ze względu na zastosowanie tylko elektronicznej migawki podczas korzystania z trybów HSS (skróconych czasów synchronizacji z błyskiem) wykraczających poza 1/200s, pojawia się na gładkim tle widoczny banding".

Testowałem tryb HSS i było dobrze - banding objawiał się tylko przy czasie 1/8000. Powyżej 1/4000 wszystko ok. Zrobiłem jedną sesję z lampą Godox (ad300) i nie zauważyłem problemów (Jacek wspominał problemach z Godoxem).
Ostatnio odkryłem, że w menu "d8" można włączyć podgląd parametrów przy założonej lampie (lub nadajniku iTTL) i faktycznie, to działa tak jak powinno - widać zmiany ekspozycji podczas zmian ustawień. Testowałem z Godox X2Tn. Super.

Znalazłem też wadę - przy zdjęciach pod słońce, pod pewnym kątem widać kolorowe wzory pikseli RGB z matrycy:
73588
ten efekt objawia się na szczęście rzadko, ale wydaje się mocniejszy niż w innych zetkach. Sprawdziłem i na z7ii delikatnie występował ale dużo słabiej. A ja lubię zdjęcia pod światło....

Co do pytania odnośnie FTZ - nie ma luzu ale może to wynikać z wady "ciasnego bagnetu" ;)

Mirkus
28-06-2023, 22:07
Trudnoonazwe Podobno ten typ tak ma że pod światło może pojawić się taki efekt.

snajper A to nie lepiej zwrócić aparat do sklepu i zwrot kasy? Przy zakupach internetowych masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.

szOk
29-06-2023, 10:30
Witam użytkowników Z8. Wczoraj zmieniając obiektywy odkryłem dość niepokojącą rzecz w moim z8. Fabrycznie nowy FTZ, zamontowany do puszki, wykazuje dość duże luzy, wyczuwalne przy delikatnej próbie obrotu obiektywu. Co gorsza występuje również minimalny luz poosiowy, który można wyczuć przy odciąganiu obiektywu od korpusu. Obiektywów natywnych na razie nie mam i nie mogę tego z nimi porównać. Wszystkie lustrzanki Nikona, której do tej pory posiadałem, też wykazywały podobny luz, ale wydaje mi się, że był on znacznie mniejszy i nie było luzu poosiowego. Z lekkimi obiektywami nie ma to znaczenia, ale z ciężkim tele już tak. Czy wy też tak macie?

Ja na Z 6II też mam spory luz na FTZ II. Myślałem że jest to wada, lecz miałem okazję sprawdzić na Z9 i też miał taki luz to sobie dałem spokój z tym.

Wind Mill
29-06-2023, 10:36
Tak z ciekawości, luz między FTZ a body, czy między FTZ a obiektywem F?

snajper
29-06-2023, 11:59
Tak z ciekawości, luz między FTZ a body, czy między FTZ a obiektywem F?

Luz między FTZ-em, a body.

@snajper (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1096) A to nie lepiej zwrócić aparat do sklepu i zwrot kasy? Przy zakupach internetowych masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.[/QUOTE]

Kupiłem w sklepie stacjonarnym.

Mirkus
29-06-2023, 12:00
Kupiłem stacjonarnie w sklepie.

To po zawodach. Ja obecnie w sklepach tylko macam towar a nastepnie idę do domu i zamawiam przez neta. Nie dość że ceny są niższe to zawsze masz ten komfort że możesz odesłać i po krzyku. Oczywiście niektórzy cwaniacy powiedzą Ci że "Panie to może pan u nas towar reklamować i odeślemy do producenta" a ja mówię "dziekuję ale to już będzie Wasz problem co zrobicie z wadliwym towarem, ja oddaję i poproszę o zwrot kasy" :)

snajper
29-06-2023, 12:07
To po zawodach. Ja obecnie w sklepach tylko macam towar a nastepnie idę do domu i zamawiam przez neta. Nie dość że ceny są niższe to zawsze masz ten komfort że możesz odesłać i po krzyku. Oczywiście niektórzy cwaniacy powiedzą Ci że "Panie to może pan u nas towar reklamować i odeślemy do producenta" a ja mówię "dziekuję ale to już będzie Wasz problem co zrobicie z wadliwym towarem, ja oddaję i poproszę o zwrot kasy" :)

W sklepie wynegocjowałem bardzo dobrą cenę. Na razie nie panikuje bo może winny jest FTZ, lub jest to wada, która mieści się w ramach trwającej obecnie akcji serwisowej.
Dziś jadę do sklepu i sprawdzę z inną puszką.

pysson
29-06-2023, 15:05
Mam pytanie do użytkowników Z8.
Podłączam całkowicie manualny obiektyw, czy mogę "ręcznie" ustawić stabilizację matrycy dla konkretnej ogniskowej?

Fuji ma chyba taką opcję.

Mirkus
29-06-2023, 17:21
snajper Wysłałem Ci wiadomość PW.

ZbyszekS
29-06-2023, 17:53
Mam pytanie do użytkowników Z8.
Podłączam całkowicie manualny obiektyw, czy mogę "ręcznie" ustawić stabilizację matrycy dla konkretnej ogniskowej?

Fuji ma chyba taką opcję.

W menu ustawień możesz zapisać ogniskowe i maksymalne przysłony używanych obiektywów bez procesora - później wystarczy wybrać to, co aktualnie jest założone. Z teo, co pamiętam Z6 też ma taką opcję.

markB
30-06-2023, 14:40
Ja na Z 6II też mam spory luz na FTZ II. Myślałem że jest to wada, lecz miałem okazję sprawdzić na Z9 i też miał taki luz to sobie dałem spokój z tym.

Ja żadnego luzu Z9-FTZ II nie mam. Więc w przypadku Z8 musi być to wada do reklamacji.

snajper
30-06-2023, 20:44
Ja żadnego luzu Z9-FTZ II nie mam. Więc w przypadku Z8 musi być to wada do reklamacji.
Albo wada ta, objęta jest trwająca obecnie, akcją serwisową. Wczoraj byłem w sklepie, w którym kupiłem aparat. Niestety nie mieli na stanie Z8, ale podpiąłem obiektyw natywny i niestety jest to samo.
Poczekam aż się chłopaki w serwisie odrobią i go wyślę.

ZbyszekS
07-07-2023, 14:40
Taki efekt pojawia się w body z usterką: https://www.youtube.com/watch?v=AObS2dAz-BU

snajper
08-07-2023, 08:36
U mnie jest inna wada. Obiektyw się zatrzaskuje, ale daje się wyczuć znaczny luz boczny przy próbie odchylania go w lewą stronę.

ZbyszekS
12-07-2023, 17:48
I próba wyjaśnienia, skąd się bierze problem:
https://www.youtube.com/watch?v=MBGqjTsI7uw

ZbyszekS
16-07-2023, 16:56
Na grupie Nikon Z8 pojawiły się kopie zdjęć z innych serwisów z możliwym kolejnym problemem:

74100

74101

Fake czy może to być rzeczywisty problem?
Ja przypinam jedną kotwiczkę PD do płytki statywowej a drugą właśnie do fabrycznego mocowania... na wszelki wypadek pasek spięty dodatkowym zabezpieczeniem, ale... nie chciałbym testować na moim body takiego problemu.

OjTam
18-07-2023, 00:05
Na NR (https://nikonrumors.com/2023/07/17/several-nikon-z8-owners-report-separated-broken-strap-lugs.aspx/) też już zauważyli. Wygląda na to, że wszystkim powyrywało z tej samej strony. Znaczy, kolejna akcja serwisowa się kroi? Dobra robota, Nikon. :mrgreen:
Jeszcze trochę, i ten dwucyfrowy wzrost zostanie wspomnieniem...

odzio
18-07-2023, 01:05
Może jednak stop magnezu był trafniejszym materiałem na ramę korpusu -.-

pysson
18-07-2023, 10:59
Bałem się takich "kwiatków", dlatego wstrzymałem się z zakupem.
Różnica w cenie Z8/Z9 robi się mniej istotna.

burton
18-07-2023, 11:10
Więcej plastiku! ;) Niby taka dobra pucha i takie kwiatki. Dobrze, że Z9 i reszta trzymają fason :)

paparapa
18-07-2023, 11:44
Ciekawa jak by miała wyglądać akcja serwisowa?
To jest totalna klapa.
Oby nie zaczęły się jeszcze wyrywać gniazda statywowe jak w OM1.

cdc
18-07-2023, 11:54
Ciekawa jak by miała wyglądać akcja serwisowa?
To jest totalna klapa.

Zawleczka wypadła?

74137

paparapa
18-07-2023, 12:58
Zawleczka wypadła?

74137

To w sumie jest jeszcze lepiej...
Teraz wewnątrz obudowy "lata" luzem zawleczka, wypadnięta lub złamana. Plus ewentualna podkładka.
Jak na taką puszkę, to nie jest źle... :mrgreen:

Wind Mill
18-07-2023, 13:29
...To jest totalna klapa. ....
Zawsze mogą jeszcze odpadać bagnety z obiektywami... ;)

ZbyszekS
18-07-2023, 17:22
Ja mimo wszystko na Z8 nie narzekam i cieszę się, że jest coś mniejszego o możliwościach Z9. Jako amator nie zamierzam działać w ekstremalnych warunkach, na akcję serwisową wyślę jak problem się pojawi lub jak trochę puszka popracuje, żeby serwis miał co wyczyścić :lol:. Uchwytów paska i tak nigdy nie obciążałem, używam na codzień L-bracket więc póki gniazdo statywowe nie jest zagrożone nie widzę powodu do obaw.
Cieszę się robieniem zdjęć czego i wam życzę!

JK
25-07-2023, 13:29
Niektórzy jednak mają nierówno pod sufitem. Robiłem dziś zdjęcia, a obok stał jakiś "inteligent", który focił Nikonem Z8 z FTZ i Nikkorem AF-S 400/2.8. Waży to razem około 5.5kg, a on to wszystko trzymał za pasek CUFF Peak Design, oczywiście podpięte do tego "urywającego się" uchwytu na pasek. I jeszcze marudził, że niewygodnie bo ciężko. Jak mu się ten uchwyt na pasek urwie, to będzie biedak płakał, że Nikon się zepsuł. Normalnie ręce opadają.

odzio
25-07-2023, 13:50
a dlaczego nie powinien zakładać, że mocowanie paska powinno utrzymać body z obiektywem? Wiem, że dla betonu to jest normalne, że nie można oczekiwać niczego od urządzenia kosztującego 20000zł, ale jednak uchwyty powinny wytrzymywać ciężar body i obiektywu nie stworzonego stricte z myślą o mocowaniu na statywie.

OjTam
25-07-2023, 13:54
Oczywiście, że uszko powinno wytrzymać.

W tym wypadku bardziej bym się o pasek martwił (gdyby nie wtopa Nikona, oczywiście). Cuff nie jest przeznaczony dla dużych lustrzanek, z teleszkłami tym bardziej...

JK
25-07-2023, 14:53
Oj, oj, geniusze fotografii. Takiego zestawu nie tylko nie nosi się na pasku (tym bardziej na jednym mocowaniu paska :shock:), ale nawet nie trzyma się go za body, tylko zawsze za obiektyw. I to nawet z takimi body jak D4, D5, D6, czy Z9. To jest tak ciężkie, że takiego zestawu nawet nie kładzie się poziomo na stole, ale stawia się pionowo na obiektywie, żeby nie obciążać i nie niszczyć bagnetu. Tylko skąd wy to wszystko macie wiedzieć? Przecież każdemu idiocie wolno robić co chce ze swoim sprzętem. A jak się bagnet uszkodzi, albo mocowanie paska się urwie, to oczywiście wina Nikona. Prawda?

OjTam
25-07-2023, 15:00
Tak uwielbiane Sony problemów z wyskakującymi paskami czy z blokadą szkła na bagnecie (bo o to chodzi) nie ma. Canon nie ma. Więc tak, jest to wina Nikona.
No i to mi na 400/2.8 nie wygląda, chyba że jakąś specjalną wersję XXXS Nikon robi?
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/07/Nikon-Z8-separated-broken-strap-lugs-1.jpg

Do tego, Nikon NL przyznaje (choć jeszcze nie oficjalnie) że o sprawie wiedzą, i jak trafi im się Z8 łapiąca się na akcje serwisową (https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000044863&ctry=PL&lang=pl) z bagnetem, to uszko też wymienią.

g69
25-07-2023, 17:37
Syndrom sztokholmski czy zwykłe fanbojstwo znów sie wyłania u pewnych użytkowników.... ;))) może Nikon całkiem usunie mocowania paska i problem zniknie ;))

OjTam
25-07-2023, 17:39
A wiecie, co jest najzabawniejsze?
2 z 4 mocowań klatki operatorskiej do Z8 przechodzą właśnie przez te oczka do mocowania pasków... xD

Wind Mill
25-07-2023, 17:44
Jeśli dobrze przeczytałem internety, to takie przypadki (mocowania paska) były aż dwa.
I to nie są "wyrwane mocowania", a najprawdopodobniej źle zamontowane blokady (wspomniane w #61 zawleczki) mocowań, mocowania po prostu wyszły.

Tak więc ciężary i wyrywanie to póki co gawędy.

Oj, oj, geniusze fotografii. Takiego zestawu nie tylko nie nosi się na pasku (tym bardziej na jednym mocowaniu paska...

Oj Eugeniuszu, nosi się na pasku nosi - tyle tylko, iż pasek jest przypięty do obiektywu.

ZbyszekS
26-07-2023, 12:20
A wiecie, co jest najzabawniejsze?
2 z 4 mocowań klatki operatorskiej do Z8 przechodzą właśnie przez te oczka do mocowania pasków... xD

Nie wiem, o której klatce piszesz, ale SmallRig mocuje pasek niezależnie od uchwytów aparatu (ok, po lewej stronie można umocować kotwiczkę równocześnie do klatki i do aparatu tylko po co?).

Zresztą problem wydaje się być mocno przesadzony. Na grupie pojawiło się info od właściciela jednego z korpusów, że Nikon wymienił korpus, a sam korpus był kupiony u sprzedawcy, który wcześniej używał go jako demo. Drugi przypadek (korpus oklejony maskującą folią) zupełnie nie jest udokumentowany.... mało tego, pojawiły się zdjęcia tego samego korpusu z wyrwanym drugim mocowaniem... czekam na kolejne zdjęcia od tego usera tym razem z wyrwanym gniazdem statywowym i bagnetem - pomysłowość ludzka nie ma granic.

74421

74422

OjTam
26-07-2023, 12:38
Nie wiem, o której klatce piszesz,

3940.

Jeden z pkt mocowań właśnie przez uszko przechodzi:
https://i.imgur.com/QgIVkv7.png

Przy okazji widzę, że źle zapamiętałem, tylko 3 pkt są, nie cztery.

Cóż, może to były, na szczęście, tylko pojedyncze przypadki. Co nie zmienia faktu, że Nikon zaliczył dwie akcje serwisowe flagowców w krótkim czasie. A to źle.

ZbyszekS
26-07-2023, 13:47
To jest tylko przesuwany i blokowany element stabilizujący klatkę który opiera się o ucho. Drugi stabilizujący bolec wchodzi w otwór na spodzie klatki. Pasek jest mocowany do zaczepów klatki, do wyboru: 2 oczka podłużne na górze klatki, jedno na dole i QD na dole. Uchwyty aparatu w żaden sposób nie są wykorzystywane.

Wind Mill
07-08-2023, 10:34
A tymczasem ruszyła akcja serwisowa na zaczepy paska:

https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000066667&setRedirect=true&ctry=PL&lang=pl

madnessmilo
08-08-2023, 06:30
Przepraszam za offtop. Taka ciekawostka. Kiedyś sprzedawałem koledze nikona D7100 i postanowiłem go pierw ładnie wyczyścić. Demontowałem też pasek (te trójkąciki) i przy drugim pękła mi obudowa, przy mocowaniu. Aż zrobiła się dziura. W momencie kiedy ten trójkąt "schodził" z mocowania...

ZbyszekS
08-08-2023, 09:30
Niestety przy szybkim wprowadzaniu nowości na rynek wszystko może się zdarzyć - pierwsi nabywcy są testerami.

Ja w każdym razie dalej widzę w tej puszce więcej zalet niż wad i nie płaczę, że body za 20 kzł i takie problemy... Mój kwalifikuje się do obydwu akcji serwisowych, wyślę jak przejdzie pierwsza fala napraw lub pojawią się problemy, gratis będzie czyszczenie. Albo nie wyślę jeśli nic się nie będzie działo. Tym bardziej, że do ewentualnej weryfikacji/naprawy zaczepów paska prawdopodobnie konieczny będzie całkowity demontaż elementów wewnętrznych przez serwis. Przyszłość pokaże. Na razie moim zdaniem producent zachował się OK - jest problem, naprawiamy bez chowania głowy w piasek.

PS
Na grupie pojawił się skan faktury za serwis mocowań paska - z zestawu części wynika, że Nikon wymienia w ramach akcji serwisowej górną część obudowy (faktura z Chin, czekamy na potwierdzenie w bardziej zrozumiałym języku...)

py1szczak2
25-11-2023, 15:32
Robi ktoś w ogóle zdjęcia tym aparatem ??? osiem stron biadolenia i brak jakichkolwiek zdjęć :( nie liczę tych obrazujących wyrwane mocowanie bo to mnie akurat mało obchodzi ...

JK
25-11-2023, 17:52
Robi. Robi. Jeśli akurat nie robi zdjęć Z9. :grin:

py1szczak2
25-11-2023, 18:20
Robi. Robi. Jeśli akurat nie robi zdjęć Z9. :grin:

Czekam na zamówione Z8, i chciałbym zobaczyć jakieś przykłady jak radzi sobie w dynamicznych scenach, u mnie akurat będą to ptaki w locie ... tu obecnie posiadany Z50 nie daje rady działać tak jak bym sobie tego życzył

m_a_g
25-11-2023, 19:51
Robi ktoś w ogóle zdjęcia tym aparatem ??? osiem stron biadolenia i brak jakichkolwiek zdjęć :( nie liczę tych obrazujących wyrwane mocowanie bo to mnie akurat mało obchodzi ...

Pewnie że robi. Zdjęcia pod każdym względem takie same jak na Z9 z analogicznym obiektywem więc nie wiem o czym tu dyskutować kiedy w zasadzie wszystko wiadomo :)

Czekam na zamówione Z8, i chciałbym zobaczyć jakieś przykłady jak radzi sobie w dynamicznych scenach, u mnie akurat będą to ptaki w locie ... tu obecnie posiadany Z50 nie daje rady działać tak jak bym sobie tego życzył

No to jak przyjdzie Z8 będziesz bardzo mile zaskoczony trudno tu nawet porównywać Z8 z Z50 przy ptakach w locie :-)

py1szczak2
26-11-2023, 11:04
Pewnie że robi. Zdjęcia pod każdym względem takie same jak na Z9 z analogicznym obiektywem więc nie wiem o czym tu dyskutować kiedy w zasadzie wszystko wiadomo :)

No to jak przyjdzie Z8 będziesz bardzo mile zaskoczony trudno tu nawet porównywać Z8 z Z50 przy ptakach w locie :-)

W takim razie czekam z niecierpliwością, widzę że masz że masz doświadczenie z tym sprzętem , mam więc pytanie - warto inwestować w kartę XQD ? obecnie mam dwie karty SDHC II 300MB/s czy lepiej kasę przeznaczyć na dodatkowy akumulator ?

markB
26-11-2023, 11:45
Czemu w wymierający system xqd? Lepiej od razu inwestować w CFExpress, cena zbliżona.

JK
26-11-2023, 12:57
A co to za różnica? Będziesz aktualizacje softu tej karty robił, czy co? Jakieś modyfikacje sprzętowe tych kart? Bez sensu. Kupujesz kartę i wykorzystujesz ją do czasu aż padnie (to się raczej nie zdarza), albo aż ci się znudzi i zmienisz na inną. A czy to XQD, czy nie XQD, to bez różnicy. Na dodatek karty XQD są na rynku o wiele dłużej, niż karty CFExpress, więc w konsekwencji są lepiej sprawdzone pod względem trwałości. Ja mam karty XQD i sobie chwalę.

py1szczak2
26-11-2023, 13:04
Czemu w wymierający system xqd? Lepiej od razu inwestować w CFExpress, cena zbliżona.
Jest fajna promocja https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/mirrorless/nikon-64gb-xqd-memory-card, pytam dla tego że mam dwie karty SDHC II 300MB/s które działają i będą działać też na Z8, zamówiłem już tą kartę ale zastanawiam się czy nie zmienić zamówienia i lepszą inwestycją był by trzeci akumulator https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/mirrorless/rechargeable-li-ion-battery-en-el15c też są w dobrej cenie, a doświadczenia z z50 mówią mi że baterie nie wytrzymują zbyt długo w terenie :sad:

markB
26-11-2023, 13:09
Faktycznie niezła promocja, w tej promocji XQD jest znacznie tańsza od CFExpress. Bierz póki jeszcze działa, razem z aku.

JK
26-11-2023, 13:20
I przestańcie mówić o inwestycjach. To nie są żadne inwestycje, bo nigdy się nie zwrócą i nigdy nie przyniosą żadnych zysków. To są zwyczajne koszty, a nie żadne inwestycje.

Do czego trzeci akumulator? Po co? żeby kasę wydać? Jeden w większości przypadków wystarcza do robienia zdjęć, a drugi jako rezerwa na wszelki wypadek. Trzeci to już tylko niepotrzebne wydawanie kasy. Za dużo masz tej kasy? To ją sobie odłóż na inne rzeczy. Zapewne za chwilę będziesz zmieniał jakieś obiektywy na natywne, albo na nowe. Wtedy kasa się przyda.

py1szczak2
26-11-2023, 13:28
I przestańcie mówić o inwestycjach. To nie są żadne inwestycje, bo nigdy się nie zwrócą i nigdy nie przyniosą żadnych zysków. To są zwyczajne koszty, a nie żadne inwestycje.

Do czego trzeci akumulator? Po co? żeby kasę wydać? Jeden w większości przypadków wystarcza do robienia zdjęć, a drugi jako rezerwa na wszelki wypadek. Trzeci to już tylko niepotrzebne wydawanie kasy. Za dużo masz tej kasy? To ją sobie odłóż na inne rzeczy. Zapewne za chwilę będziesz zmieniał jakieś obiektywy na natywne, albo na nowe. Wtedy kasa się przyda.

Uwierz mi że w Z50 trzeci akumulator często ratował mi dupę, ale masz rację na chwilę obecną trzeba zbierać kasę na jakieś szkło do krajobrazu, na razie nie musi być natywne ;-)

Tu masz 100 % racji ...

OjTam
26-11-2023, 13:31
EL15 są jednak wydajniejsze, niż 25. ;)

Jak masz dwie 15, to chyba nie warto trzeciej dokupywać. Chyba, że masz starsze niż b, a zależy na ładowaniu z puszki.

JK
26-11-2023, 13:33
To ty mnie uwierz. Tylko raz zdarzyło mi się zmienić akumulator na ten drugi, zapasowy. Dlatego, że zapomniałem ten pierwszy doładować do pełna. I pamiętaj, że to są inne akumulatory, niż te do Z50.

py1szczak2
26-11-2023, 13:33
EL15 są jednak wydajniejsze, niż 25. ;)

Jak masz dwie 15, to chyba nie warto trzeciej dokupywać. Chyba, że masz starsze niż b, a zależy na ładowaniu z puszki.

Na razie nie mam żadnej, jedną przyjedzie razem z aparatem, drugą zamówiłem razem z kartą ;-)

OjTam
26-11-2023, 13:35
To wystarczy.
Co innego, jakby były w promocji za ~100. ;)

py1szczak2
26-11-2023, 13:35
To ty mnie uwierz. Tylko raz zdarzyło mi się zmienić akumulator na ten drugi, zapasowy. Dlatego, że zapomniałem ten pierwszy doładować do pełna. I pamiętaj, że to są inne akumulatory, niż te do Z50.

Trauma pozostała, do póki sam się nie przekonam - nie uwierzę :mrgreen:

JK
26-11-2023, 13:37
I może zacznij już myśleć o wymianie tego "tampona". To się stanie szybciej, niż myślisz. ;-)

py1szczak2
26-11-2023, 13:39
I może zacznij już myśleć o wymianie tego "tampona". To się stanie szybciej, niż myślisz. ;-)

Tego się obawiam najbardziej :mrgreen: ale pożyjemy - zobaczymy ;-)

Jacek_Z
26-11-2023, 13:48
Bez sensu te XQD, ale każdy kupuje co chce. Typ kart na wymarciu, wolne (440 MB a nie 1700), droższe, nawet po przecenie o 50%, czytnik tez do XQD (mało który czytnik jest dwusystemowy, niech nie myli fakt, że aparatom to obojetne, bo dla czytników jest różnica).
Jak się już ktoś wpakował to kontynuuje, ale dziś kupować pierwszą kartę XQD nie ma sensu.

XQD 64GB za 366 zł
CFexpress typ B 512GB (8x większa pojemność, ponad 3x szybsza) za 638 zł https://fotopoker.pl/angelbird-av-pro-cfexpress-se-512gb.html

JK
26-11-2023, 13:56
A po jaką cholerę ci ten czytnik? Ustawiasz transmisję bezprzewodową i wszystko samo się robi. Po co karta szybsza niż XQD? Do czego to wykorzystasz? A kupowanie szybszej tylko dlatego, że jest na rynku, to trochę bez sensu. Jeśli jest potrzebna, to OK, ale dla zasady?
Praktycznie nie używam czytnika, prawie nie używam ładowarki, coraz częściej zamiast drugiego akumulatora zabieram powerbank. Wiem, że to dziwne, ale nie ma takiej potrzeby. Wiem, że wielu bez czytnika nie daje sobie rady, ale to wszystko nie musi wyglądać jak przed potopem. Postęp panie. Postęp.

paparapa
26-11-2023, 13:59
Trauma pozostała, do póki sam się nie przekonam - nie uwierzę :mrgreen:

En 15 wystarcza na co najmniej dwa razy więcej zdjęć. niż En 25.Więc możesz traumę zakopać w ciemnym kącie ogródka. :)

Jacek_Z
26-11-2023, 14:03
No właśnie. Postęp. Jak kupujesz coś nowszego to krytykujesz tych co mają słabszy sprzęt. Ale jak ty masz coś starszego to nagle jest to wystarczające.
Transmisja jest wiele wolniejsza niż czytnik. Wygodne to, ale jak sie ma wolne karty ;) ....

JK
26-11-2023, 14:13
A gdzie tu widzisz jakiś postęp? Wkładasz kartę (karty) do body i o niej zapominasz. Co za różnica, czy tam jest XQD, czy CFExpress. To nie tu jest postęp. No chyba, że jest za wolna, ale to już inna sprawa. Tyle mitów się namnożyło, że aż głowa boli. Tak wolno ta transmisja idzie? A ile masz tych zdjęć do skopiowania? Jak masz ich dużo i chcesz je trzymać na jakimś NAS-ie, to prawdziwym wąskim gardłem jest gigabitowa sieć, a nie jakiś czytnik. Masz u siebie Ethernet 10GbE? Masz WiFi6? Może od tego zacznij te bajki o czytnikach i o wolnej transmisji danych.

Jacek_Z
26-11-2023, 14:28
Ależ ja nie używam domowej sieci. No i zaraz usłyszę, że jestem zacofany.

A ile masz tych zdjęć do skopiowania? Pod koniec dnia plenerowego (czyli nie w domu, bez NASa itd) 80 GB, 3000 plików. Wieczorem po sesji chcę te zdjęcia oglądać na laptopie, by następnego dnia wiedzieć co wychodzi.

m_a_g
26-11-2023, 15:04
W takim razie czekam z niecierpliwością, widzę że masz że masz doświadczenie z tym sprzętem , mam więc pytanie - warto inwestować w kartę XQD ? obecnie mam dwie karty SDHC II 300MB/s czy lepiej kasę przeznaczyć na dodatkowy akumulator ?

Zapomnij o XDQ, kup CFexpress.
Kupno Z8 żeby go używać z kartą SD czy nawet XQD jest totalnie bez sensu - masz aparat który robi 20fps w RAW'ach, piszesz że fotografujesz ptaki w locie więc wiadomo że fotografujesz seriami, trudno mi wyobrazić sobie lepsze zastosowanie karty CFe.
Z kartą CFe masz praktycznie nielimitowaną serię w RAW w 20fps - aparat nigdy nie zwalnia aż do zapchania karty.... Chyba nie muszę pisać jak bardzo się to przydaje :-)

py1szczak2
26-11-2023, 15:19
Zapomnij o XDQ, kup CFexpress.
Kupno Z8 żeby go używać z kartą SD czy nawet XQD jest totalnie bez sensu - masz aparat który robi 20fps w RAW'ach, piszesz że fotografujesz ptaki w locie więc wiadomo że fotografujesz seriami, trudno mi wyobrazić sobie lepsze zastosowanie karty CFe.
Z kartą CFe masz praktycznie nielimitowaną serię w RAW w 20fps - aparat nigdy nie zwalnia aż do zapchania karty.... Chyba nie muszę pisać jak bardzo się to przydaje :-)

Zamówienie poszło, fotografuje seriami ale krótkim, dla mnie przy ptakach liczą się poderwanie do lotu i lądowania, jakieś ciekawe akrobacje w powietrzu. Wiesz dobrze że tego typu zdjęcia to najczęściej ułamki sekund, i strasznie trudno przegląda się tysiąc takich samych zdjęć żeby wybrać to najlepsze ;-), na chwilę obecną zastanawia mnie tylko czy dużo więcej komfortu da mi karta XQD 400MB/s nad SD 300MB/s i tu pytałem o sens tego zakupu, jeśli to faktycznie jest nieznaczna różnica to wolę na razie pozostać przy SD które już mam, a za jakiś czas dokupić CFe skoro to taka przepaść nad XQD

Zbyszek
26-11-2023, 15:25
... to wolę na razie pozostać przy SD które już mam, a za jakiś czas dokupić CFe ...Podążaj w tym kierunku. ;)

m_a_g
26-11-2023, 15:39
fotografuje seriami ale krótkim, dla mnie przy ptakach liczą się poderwanie do lotu i lądowania, jakieś ciekawe akrobacje w powietrzu.
Jakby to powiedzieć - jest różnica między krótką serią na Z8 a Twoim o obecnym Z50 :-)
Myślę że sam dojrzejesz do przesiadki po kilku wyjściach w teren.

na chwilę obecną zastanawia mnie tylko czy dużo więcej komfortu da mi karta XQD 400MB/s nad SD 300MB/s i tu pytałem o sens tego zakupu, jeśli to faktycznie jest nieznaczna różnica to wolę na razie pozostać przy SD które już mam, a za jakiś czas dokupić CFe skoro to taka przepaść nad XQD

Dobrze piszesz. Proste porównanie - CFe (przynajmniej mój Sandisk, bo są szybsze karty) ma 1200MB/s zapis / 1700MB/s odczyt...

Jacek_Z
26-11-2023, 15:39
na chwilę obecną zastanawia mnie tylko czy dużo więcej komfortu da mi karta XQD 400MB/s nad SD 300MB/s i tu pytałem o sens tego zakupu, jeśli to faktycznie jest nieznaczna różnica to wolę na razie pozostać przy SD które już mam, a za jakiś czas dokupić CFe skoro to taka przepaść nad XQD
Przepaść nie, ale skoro XQD wymiera, ma mniejsze pojemności, wolniejszy transfer i jest droższy to po kiego wchodzić w ten standard???
SD będzie ci się grzało. Chwyć ją w palce po tym jak zrobisz kilka serii.
Do tej pory miałeś wolny sprzet i niewielkim buforze. Zobaczysz jak ci wzrośnie ilość zdjęć gdy nie będziesz musiał się hamować. To sie tak mówi, że robiłem ile chciałem. Chce się tyle, na ile sprzęt pozwala, wiem to po sobie.

m_a_g
26-11-2023, 15:47
Przepaść nie, ale skoro XQD wymiera, ma mniejsze pojemności, wolniejszy transfer i jest droższy to po kiego wchodzić w ten standard???
.

To swoją drogą i nawet nie ma co z tym dyskutować, święta prawda. W sumie nie wiem po co Nikon ciągle XQD obsługuje z swoich topowych Z-kach, zakup karty CFe przy zakupie takiego aparatu to finansowy "pikuś", a komfort używania nieporównywalny.
Może to ukłon w stronę obecnych posiadaczy kart XDQ jeżeli ktoś ma kilkanaście, ale zakup nowej karty XQD jest totalnie bez sensu - drożej i gorzej pod każdym względem. No i nie da się wykorzystać pełni możliwości aparatu bo karta inna niż CFe jest tu wąskim gardłem.

py1szczak2
26-11-2023, 15:57
To swoją drogą i nawet nie ma co z tym dyskutować, święta prawda. W sumie nie wiem po co Nikon ciągle XQD obsługuje z swoich topowych Z-kach, zakup karty CFe przy zakupie takiego aparatu to finansowy "pikuś", a komfort używania nieporównywalny.
Może to ukłon w stronę obecnych posiadaczy kart XDQ jeżeli ktoś ma kilkanaście, ale zakup nowej karty XQD jest totalnie bez sensu - drożej i gorzej pod każdym względem. No i nie da się wykorzystać pełni możliwości aparatu bo karta inna niż CFe jest tu wąskim gardłem.

Dobra napisałem prośbę o zmianę zamówienia i kupuję tylko dodatkowy aku, i szukam promocji na CFe 8)

rychu_cmg
26-11-2023, 16:06
Dobra napisałem prośbę o zmianę zamówienia i kupuję tylko dodatkowy aku, i szukam promocji na CFe 8)
https://www.cyfrowe.pl/karta-pamieci-lexar-cfexpress-128gb-type-b-silver-series-p.html po kodzie rabatowym 444 zł z czytnikiem kart i wysyłką

JK
26-11-2023, 16:19
Z moich praktycznych doświadczeń wynika, że w przypadku tych aparatów (Z8, Z9) problem karty XQD, czy CFExpress jest problemem pomijalnym lub drugorzędnym - jednym słowem mało ważnym. Można oczywiście robić długie, albo nawet bardzo długie serie 20fps (czy nawet 120fps) i po kilku minutach takiej zabawy mieć zapchaną całą kartę, jak by duża nie była. Rachunek jest prosty: 20*60=1200 zdjęć na minutę. Ani człowiek się nie obejrzy, a za chwilę będzie tego kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Bardzo łatwo to idzie. Jak to wszystko ogarnąć, jak przeglądać? W aparacie praktycznie się nie da, bo jest tego za dużo, a i LCD zbyt duży nie jest. Czyli trzeba to jakoś skopiować na komputer. Ale każdy taki plik ma kilkadziesiąt MB. Bardzo łatwo jest wyprodukować 100-200-300GB tych szybkich seryjnych zdjęć. Powstaje więc pytanie co z tym dalej zrobić? Ile dysków musi być w komputerze, jak dużych dysków, żeby to wszystko jakoś ogarnąć, bo takich "robótek" mamy przecież wiele. Kopiowanie przez czytnik, kabel, czy WiFi? Może jakiś NAS? Ale kopiowanie tego wszystkiego na NAS po standardowym WiFi, czy gigabitowym lan-ie trwa, trwa i trwa. Łatwo to policzyć bo minuta takiego kopiowania pozwala zapisać jakieś 5GB danych, czyli 200GB to będzie jakieś 40 minut kopiowania, jeśli taki NAS się po drodze nie zapcha i nie zwolni transferu. Zapcha się i to dość szybko, jeśli nie jest do tego przystosowany (czytaj odpowiednio drogi). Następne pytanie - czym i jak to wszystko otworzyć i sprawnie przeglądać? Te wszystkie LR, Capture One, NX Studio, czy inne wynalazki przy takiej ilości zdjęć nie za bardzo dają radę, bo oczywiście wszystko muszą katalogować. Słabsze komputery do tego się nie nadają, bo się nie wyrabiają. Nawet jak się uda, to te zdjęcia z Z7, Z8, Z9 podczas obróbki mają po około 250MB. Komputer musi taką edycję jakoś sprawnie pociągnąć, czyli musi być odpowiednio szybki, mieć odpowiednio dużo RAM-u, itp. Po zakupie Z7 wymieniłem komputer na nowy, bo nie dało się tego wszystkiego ogarnąć na sprzędzie przewidzianym do D4s. Jak kupiłem Z9, to kolejny raz wymieniłem płytę i RAM, bo te szybkie serie jednak kuszą, ale niestety powodują zatrzęsienie zdjęć. Lepszych, gorszych, udanych, niezbyt udanych, różnych, ale zawsze trzeba to wszystko jakoś przeglądać, żeby wybrać najlepsze. Mam mocny komputer, sieć WiFi6, LAN 10GbE, nowego szybkiego NAS-a, z LAN 10GbE, z dużymi SSD robiącymi za cache, a i tak czasem potrafi się to wszystko lekko przytkać.

Nie pisze tego żeby kogoś straszyć, czy żeby odradzać zakup takich aparatów jak Z8, czy Z9, ale trzeba to wszystko brać pod uwagę. Jeśli ktoś chce wykorzystać te wszystkie możliwości szybkich serii, to musi też pomyśleć o nie małej kasie na wymianę sprzętu komputerowego i o zorganizowaniu przechowywania tego wszystkiego. Można oczywiście to wszystko olać. Uzbroić się w cierpliwość, nie robić szybkich długich serii i jakoś sobie rzeźbić na starym sprzęcie. Będzie wolno, niezbyt wygodnie, ale jakoś się da. Tylko jakie wtedy ma znaczenie wybrana karta, czytnik, kabel, czy WiFi. Pomijalne, bo nie one są wąskim gardłem całego procesu.

markB
26-11-2023, 16:52
Kto trzyma palec na spuście przez minutę, żeby zrobić 1200 zdjęć ptaka w locie? To są krótkie serie - kilka, góra kilkanaście zdjęć. Nawet jak z takiego wypadu na ptaki przywiezie się z 1000-3000 zdjęć, to i tak większość z nich odpadnie przy przebieraniu, bo ostrość nie tam gdzie trzeba, zdjęcie poruszone itp. Rzadko fotografuję ptaki w locie, za to często insekty. Najwięcej przywiozłem ok. 15 GB z jednej wyprawy, z czego zostało ok. 7 GB do archiwizacji. Jak wyżej wspomniano, karta XQD to system, który już nie jest rozwijany. Za kilka lat będzie z nią to samo co z CompactFlash i pewno nawet konserwatywny Nikon odpuści sobie jej kompatybilność w przyszłych aparatach.

py1szczak2
26-11-2023, 17:07
https://www.cyfrowe.pl/karta-pamieci-lexar-cfexpress-128gb-type-b-silver-series-p.html po kodzie rabatowym 444 zł z czytnikiem kart i wysyłką

Dzięki za link ;-)

py1szczak2
02-12-2023, 19:36
Od kilku dni mam z8kę i takie moje pierwsze wrażenia - wielki , ciężki klamot w porównaniu do z50ki którą do tej pory fotografowałem, pliki RAW których nie chce otworzyć oprogramowanie z którego do tej pory korzystałem np Adobe Bridge i Capture NX D, mnogość ustawień które od uruchomienia próbuję skonfigurować tak żeby mieć wszystko tak jak lubię pod palcami, przycisk usuwania zdjęć w miejscu z którego nie można korzystać podtrzymując teleobiektyw - i nie można go przeprogramować :-( to takie drobne niedogodności o jednych wiedziałem, inne stanowiły niespodziankę. Na plus jest to wszystko co chciałem dostać czyli szybkostrzelność, zapis zdjęć po wciśnięciu spustu do połowy - co prawda tylko w jpg, może to zmienią w aktualizacjach ale i tak to fajny dodatek, skuteczność AF przy braku światła - rewelacja, Śledzenie 3D niby działa ale jeszcze nie miałem szansy przetestować go w poprawnych warunkach - fatalna pogoda i powroty z pracy przed 15tą nie dają zbyt dużego pola do działania - czekam na dni wolne i lepszą pogodę. Ktoś pisał że obiektywy dx podpięte przez ftz do aparatu nie powodują przełączania na dx, otóż N18 105 powoduje i nie można tego zmienić. Czy ten zakup był wart wydanych pieniędzy ??? - tego jeszcze nie jestem pewien, ale mam nadzieję że za jakiś czas napisze że TAK
PS Może ktoś mi podpowie jak skonfigurować przesył zdjęć po wifi, udało mi się połączyć aparat z domową siecią ale nie potrafię sparować go z Wireless Transmitter Utility ....

Na razie pierwszy łysol z nowego body :wink:
77621

TOP67
02-12-2023, 20:19
PS Może ktoś mi podpowie jak skonfigurować przesył zdjęć po wifi, udało mi się połączyć aparat z domową siecią ale nie potrafię sparować go z Wireless Transmitter Utility ....

To działa tylko zaraz po restarcie komputera. A dokładniej, to wymaga restartu NkPtpEnumWT3, można to ogarnąć skryptem.

py1szczak2
02-12-2023, 21:24
To działa tylko zaraz po restarcie komputera. A dokładniej, to wymaga restartu NkPtpEnumWT3, można to ogarnąć skryptem.

77622
Takie coś mi się udało zrobić, jednak nie zadziałało ...

TOP67
02-12-2023, 22:01
Teraz powinno dać się połączyć body z komputerem przez router. Pierwszym razem konfigurujesz połączenie, potem wystarczy uruchomić.

- - - - kolejny post - - - - - -

ONa plus jest to wszystko co chciałem dostać czyli szybkostrzelność, zapis zdjęć po wciśnięciu spustu do połowy - co prawda tylko w jpg, może to zmienią w aktualizacjach

https://nikonrumors.com/2023/12/01/new-nikon-z8-z9-firmware-updates-rumored-to-be-released-soon-new-pre-capture-in-raw-feature.aspx/

py1szczak2
05-12-2023, 12:31
Mam pytanie jak sobie radzicie bez U1 U2, próbuję stworzyć ustawienia w bankach ABCD ale mi nie wychodzi ....
Pierwszy plener z Z8 - zaczynamy się poznawać ;-)
77716

Zelber
05-12-2023, 12:35
Mam pytanie jak sobie radzicie bez U1 U2, próbuję stworzyć ustawienia w bankach ABCD ale mi nie wychodzi ....
Nie radzimy, idea, a bardziej implementacja banków jest po prostu upośledzona.

py1szczak2
05-12-2023, 21:58
Nie radzimy, idea, a bardziej implementacja banków jest po prostu upośledzona.

Braku tych funkcji (U1/U2) się nie spodziewałem ..... toż to szok

TOP67
05-12-2023, 22:19
Żadne body PRO nie miało nigdy tych trybów. Chyba, że uznać D750/780 i Z6/Z7 za pro.

py1szczak2
05-12-2023, 22:23
Żadne body PRO nie miało nigdy tych trybów. Chyba, że uznać D750/780 i Z6/Z7 za pro.

To moje pierwsze body PRO, nie mam doświadczenia ...., ale już sobie poradziłem ;-) jest opcja przypisania zmiany ustawień tak że po wciśnięciu wybieraka z automatu mam zapisane ustawienia których nagle potrzebuję :grin:

idzikomD300
10-12-2023, 15:38
Czy w menu Nikona z8 jest możliwość włączenia i wyłączenia lamelki osłaniającej matrycę od zabrudzenia ?
Zakupiłem Z8 i po zdjęciu obiektywu lamelka nie zasłania automatycznie matrycy.

rychu_cmg
10-12-2023, 15:46
Czy w menu Nikona z8 jest możliwość włączenia i wyłączenia lamelki osłaniającej matrycę od zabrudzenia ?
Zakupiłem Z8 i po zdjęciu obiektywu lamelka nie zasłania automatycznie matrycy.Tak. Jest to w menu. Domyślnie jest wyłączone

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

idzikomD300
10-12-2023, 15:59
Dzięki za szybką odpowiedz - znalazłem :)

m_a_g
17-12-2023, 20:36
Jakiś czas temu był tu zarzut że właściciele Z8 zdjęć nie robią i nic nie piszą, więc dzielę się wrażeniami po 2 tygodniowych wojażach z Z8 + 24-120 f4 jako podstawowym i jedynym sprzętem.
Zestawu używałem do bardzo różnych rodzaju fotografii jak to na wyjeździe, od widoczków, przez portrety na tle tychże, do fotografii akcji (parasailing, sporty wodne).
Zdjęć przykładowych nie wstawię bo to prywatne pamiątki uwieczniające moich bliskich lub znajomych, natomiast powiem tak:

- większy rozmiar Z8 w porównaniu do Z7 zupełnie mi nie przeszkadzał - tak samo mieści się w komorze małego Lowepro Flipside Trek BP 250 AW, a w zasadzie w połowie komory przeznaczonej na sprzęt foto, bo mam ją rozdzieloną przegrodą mocowaną velcro i była tam też lornetka plus zestaw do czyszczenia obiektywu.
- lepszego (dla mnie) zestawu na wyjazdy nie mogę sobie wymarzyć, dawał radę w każdej sytuacji, jakość zdjęć znakomita, a odróżnieniu od Z7 fotografia akcji to sama przyjemność - AF trafia i dużo fps pozwala wybrać najepsze kadry. Stabilizacja matrycy też została solidnie przetestowana przy fotografii z łodzi i zdała egzamin z wynikiem bardzo dobrym.
- pojemność baterii - ja przez te dwa tygodnie zrobiłem około 1200 zdjęć i nie miałem potrzeby aparatu ładować.
- w ergonomii nie odczuwam żadnych różnic pomiędzy Z8 a Z9 (poza oczywistym brakiem gripa), natomiast brak górnego pokrętła wyboru ilości fps jest dla mnie niezauważalny.

Podsumowując, same komplementy z mojej strony, nie mam się do czego przyczepić.

Kojocisko
17-12-2023, 21:19
Tym cenniejsza recenzja, że naprawdę masz porównanie.

elduce
27-12-2023, 17:42
Hej, mam zamiar przesiąść się z d500 i d850 na z8 lub z9. Obiektyw które będę używać to głównie 500mm f5,6 PF przez adaptera FTZ II (chyba taki powinienem wybrać?) Zajmuję się fotografia zwierzaków i ptaków, głównie z zasiadki - siatka, namiot, krzaczki;) Generalnie wolałbym ze względu na wagę, rozmiar i cenę wybrać z8, ale obawiam się o żywotność jego baterii. W związku tym ma pytanie do praktyków czy da się na jednej baterii bez wymieniania podczas akcji zrobić 2000-3000 zdjęć w ciągu dajmy na to półtora dwóch godzin, przy temperaturze poniżej zera? To jest takie moje typowe, zimowe poleżenie przy żuberkach. Rozumiem, że najlepszym sposobem oszczędzania anergii jest włączanie aparatu tylko na samą akcję, ewentualnie jakiś tryb uśpienia, czy tak? Jak szybko z8 wybudza się z takiego trybu? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie zwłaszcza od osób zajmujących się fotografowanie dzikiej przyrody.

Pozdrawiam, Wojtek

TOP67
27-12-2023, 17:56
W takich warunkach można pracować na zasilaniu z powerbanku i mieć dowolną pojemność (można go nawet izolować termicznie)

elduce
27-12-2023, 18:29
Dzięki, ale nie chcę powerbanka. Jako nie wyobrażam sobie podejścia po krzakach, rozlewiskach z jakimiś kabelkami, kładzenia się w brei, na foli, macie i jeszcze zwracania wagi kabelki, Nie ma szans. Z czatwoni pewnie ok, ale nie przy moim sposobie fotografowania.

Frodo
27-12-2023, 18:37
Moim zdaniem w takich warunkach bez szans na 2-3k wyzwoleń. AF musi cały czas działać by śledzić akcję (i nie stracić najważniejszych momentów). Wizjer (lub ekran) musi cały czas odświeżać. Na koniec Ujemna temperatura zrobi swoje. Powerbank można przytroczyć, wygodne to nie będzie. Ładowanie aku w temperaturach poniżej zera przypuszczalnie będzie niszczyć szybko baterię.
Piszę z perspektywy fotografii szybkiej akcji, możliwe, że przy wolnych ssakach będzie można pozwolić sobie na wyłączenia aparatu i da radę te 2h wytrzymać.

JK
27-12-2023, 19:23
Tak z praktycznego porównania obu korpusów. Akumulator to tylko jedna sprawa. Oczywiście ten z Z8 jest wyraźnie słabszy, niż ten Z9 - to oczywiste. Mnie wystarcza zarówno jeden, jak i drugi, ale nie zmienia to faktu, że ten z Z9 ma pojemność zdecydowanie większą. Do tego, jeśli będziesz robił zdjęcia w zimie i w trudnych warunkach oświetleniowych, czyli rano lub wieczorem, z ciągłym śledzeniem, itp, to akumulator Z8 może nie wystarczyć. Musisz pamiętać o tym, że to nie jest lustrzanka i w wizjerze wyłączonego lub uśpionego aparatu nic nie widać. Jeśli chcesz w sposób ciągły obserwować ptaki, zwierzaki, .... przez wizjer, to zapomnij o oszczędzaniu energii - nie da się. No i akumulator to nie wszystko. W Z9 jest GPS, jeśli kiedyś będzie ci potrzebny, to nie trzeba nic kombinować tylko go włączyć - w Z8 nie ma. Jeśli nie będzie potrzebny, to oczywiście bez znaczenia. Ale znaczenie już może mieć to, że Z9 jest większy i cięższy, pozornie wada, ale z dużym obiektywem wydaje się lepiej wyważony na statywie - jak jednocyfrowa lustrzanka. Można też obrócić body o 90 stopni i robić zdjęcia pionowe z dostępem do praktycznie takiego samego zestawu kółek i przycisków na body. Są wszystkie i praktycznie są w tych samych miejscach. Może to nie jest bardzo ważne, ale na pewno jest wygodniej. Na koniec coś, co dla fotografii przyrody z zasiadki może być największą różnicą i może okazać się ważne, to funkcja Auto Capture z Z9 - w skrócie to taka bardzo rozbudowana pułapka ostrości. Poczytaj o tym, pooglądaj filmiki na YouTube zanim podejmiesz decyzję, bo może warto trochę dołożyć, żeby później nie żałować. Mówią, że w Z8 to jest tylko zablokowane przez Nikona, ale prawda jest taka, że na dziś tego nie ma w Z8. Może to odblokują w kolejnym sofcie, może nie, ale myślę, że Z9 pozostanie flagowcem i jakieś drobne, albo i nie tylko drobne, różnice na jego korzyść zawsze będą. Pytanie tylko, czy przydatne i warte dopłacenia. Ja bym dopłacił do Z9. Z8 kupiłem właściwie jako zapas i lżejsze mniejsze body na dłuższe wyjazdy, ale na robotę zawsze biorę Z9. Może tylko z przyzwyczajenia, ale jednak.

elduce
27-12-2023, 21:01
Dzięki za odpowiedzi. Z tego co piszecie to rzeczywiście wychodzi że Z9 to bezpieczniejszy wybór...

m_a_g
28-12-2023, 02:54
Hej, mam zamiar przesiąść się z d500 i d850 na z8 lub z9. Obiektyw które będę używać to głównie 500mm f5,6 PF przez adaptera FTZ II (chyba taki powinienem wybrać?) Zajmuję się fotografia zwierzaków i ptaków, głównie z zasiadki - siatka, namiot, krzaczki;) Generalnie wolałbym ze względu na wagę, rozmiar i cenę wybrać z8, ale obawiam się o żywotność jego baterii. W związku tym ma pytanie do praktyków czy da się na jednej baterii bez wymieniania podczas akcji zrobić 2000-3000 zdjęć w ciągu dajmy na to półtora dwóch godzin, przy temperaturze poniżej zera? To jest takie moje typowe, zimowe poleżenie przy żuberkach. Rozumiem, że najlepszym sposobem oszczędzania anergii jest włączanie aparatu tylko na samą akcję, ewentualnie jakiś tryb uśpienia, czy tak? Jak szybko z8 wybudza się z takiego trybu? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie zwłaszcza od osób zajmujących się fotografowanie dzikiej przyrody.

Pozdrawiam, Wojtek

Mam obydwa aparaty, i powiem tak: bierz Z9.
Z8 (moim zdaniem) w niczym Z9 nie ustępuje, ale jednak baterię ma mniejszą. Z9 fotografuję godzinami z zasiadki, dużo patrzę się przez wizjer, baterii zawsze starcza (mam zapasową ale nigdy nie byłem zmuszony użyć).
Druga sprawa: Z9 + adapter + 500f5.6 PF znakomicie się komponuje, używam tego zestawu i na mniejszym body typu Z8 nie byłoby już tak wygodnie.
Trzecia sprawa - GPS - niby nic, ale kurde przydaje się bardzo, nie trzeba zgadywać w jakim miejscuw lesie ustrzeliło się danego zwierzaka. Przydatna funkcja zwłaszcza na wyjazdach gdzie zgrywa się zdjęcia po powrocie do hotelu albo i do domu.

markB
28-12-2023, 14:29
Też jestem za Z9. Jeśli nie patrzysz co chwila w tylni ekranik , to bateria powinna starczyć na te 2-3 K zdjęć.Co prawda można dokupić grip do Z8 (MB-N12) na dwie baterie (tracisz możliwość umieszczenia baterii bezpośrednio w Z8 ), ale zyskujesz niewiele, za to tracisz na estetyce, a całość robi się większa niż Z9.

elduce
28-12-2023, 20:05
MarekB uważasz że bateria z8 ma szanse 2-3k zdjęć przy ujemnej temperaturze, fotografując tylko przez wizjer 1,5-2 godziny?

JK
29-12-2023, 00:48
Przecież nikt poważny nie odpowie na takie pytanie. To nie są lustrzanki. Wiele zależy od stylu fotografowania. Były tu już wątki, w których ktoś robił tylko 300 zdjęć, a ktoś inny 1500 zdjęć na takim samym akumulatorze. To było na innym body, ale to nie ma większego znaczenia. To są bezlustra i o tym jak długo wytrzyma akumulator decyduje to, co się poustawia w body i w jaki sposób robi się zdjęcia. Poszukaj na forum, bo było już wiele dyskusji na ten temat i chyba nie warto ponownie bić piany.

m_a_g
29-12-2023, 01:24
Dokładnie. Ja od siebie tylko dodam, że widzę zero problemu ze zrobieniem na Z8 3000+ zdjęć ma mrozie. Zwyczajnie, wyciągam aparat z torby, wciskam spust migawki, i po 3 minutach mam prawie 4 tysiące zdjęć.
Właściwe pytanie jest inne - czy aparat wytrzyma włączony te 1.5 godziny na mrozie przy korzystaniu z EVF? Tego nie wiem, bo to zależy od bardzo wielu czynników.

JK
29-12-2023, 01:34
..... a jak ustawisz 120fps to i kilkanaście tysięcy zdjęć zrobisz w te 3 minuty. :-D

elduce
29-12-2023, 18:05
Spoko, generalnie zdaję sobie sprawę, że większe znaczenie będzie miał czas pracy na wizjerze niż ilość zrobionych zdjęć. Dzięki za odpowiedzi. Będę się wypożyczyć gdzieś z8 i sprawdzić jak się sprawdzi przy moim stylu fotografowania.

elduce
30-12-2023, 13:57
Jeszcze ma takie pytanie odnośnie z8. Jak szybko aparat się wybudza i czy jest to proces bezgłośny? Pewnie w celu oszczędności baterii ustawiłbym autouśpienie po 1 minucie . Czy była by to realna oszczędność baterii taka sama jak przy wyłączaniu aparatu? Przy zmianie, miejscówek, po prostu bym wyłączał aparat.

Frodo
30-12-2023, 14:04
Wzbudza się szybko, ale do dynamicznej akcji warto wyrobić sobie nawyk wciskania spustu - zanim jeszcze przyłoży się oko do wizjera. Na pewno jest to realna oszczędność, natomiast nie taka jak przy wyłączeniu aparatu. Proces wybudzania jest cichy, ale nie bezgłośny. Trzeba np domknąć przysłonę do ustawionej wartości, a to zawsze generuje pewien poziom natężenia dźwięku.

EDIT: Na pewno włączenie i wyłączenie (fizyczne) jest głośniejsze.

EDIT2: Samo fotografowanie też nie zawsze jest bezgłośne.
Jeśli przysłona jest domknięta powyżej 5.6 (albo/i jeśli maksymalana jasność obiektywu jest powyzej 5.6) to przed każdą klatką aparat otwiera ją do 5.6 (lub do maksymalnie otwartej dostępnej) kalkuluje AF, mierzy światło, domyka do roboczej wartości i robi zdjęcie. Domknięcia przysłony oczywiście generuje dźwięki. Ale to pewnie wiesz.

JK
30-12-2023, 14:24
To nie jest żadna oszczędność, bo podczas tego "wybudzania" aparat pobiera dodatkową energię. Te wszystkie oszczędności nie są warte zachodu. Albo zależy ci na pojemnym akumulatorze i bierzesz Z9, albo kupujesz Z8 z gripem, albo podłączasz do Z8 kabelkiem powerbank i też masz problem rozwiązany. Reszta to tylko bezsensowne zawracanie głowy na temat trudno przewidywalnych efektów.

patronat
30-12-2023, 20:14
Ja na przykład mam kilka baterii. I nie rozumiem problemu robienia tryliarda zdjęć na jednej. Rozwiązań jest wiele.

TOP67
30-12-2023, 20:28
Ostatnio pojawiły się baterie z gniazdem USB-C, które można ładować w kieszeni z powerbanku. Mam jedną i bardzo sobie chwalę.

Jacek_Z
30-12-2023, 23:48
Ja na przykład mam kilka baterii. I nie rozumiem problemu robienia tryliarda zdjęć na jednej. Rozwiązań jest wiele.
Też nigdy tego nie rozumiem. Ludzie tak piszą jakby musieli zużyć energię do zera. Co przeszkadza w wymienić akku gdy jest jedna kreska?

Wind Mill
31-12-2023, 00:14
Podejrzewam iż przypuszczam, że gdy się leży pod siatką maskującą czatując na zwierzynę, to operacja wymiany aku jest zbyt upierdliwa i może spowodować wypłoszenie okolicznych bydlątek. ;)

Jacek_Z
31-12-2023, 00:55
Nie kupuję takiego tłumaczenia. Na pewno są minuty gdy nie ma niczego w okolicy. Jeżeli założymy jednak, że tak jest, że nie mozna wykonać ruchu, tzn że możemy mieć zasilanie z powerbanka podpiętego kablem.

patronat
31-12-2023, 11:56
Czyli leżysz około 5 godzin bez ruchu. Bo tyle bateria spokojnie wytrzyma? Nie wiem, nie znam się pytam tylko. Ale jeśli człowiek świadomie wytrzymuje w jednej pozycji bez ruchu żywot baterii, to świadomie i samodzielnie sobie wybierze sprzęt. Bo to się nazywa doświadczenie i obejmuje wszelkie okoliczności związane z dana czynnością. Dla mnie od zawsze dodatkowa bateria to najlepsze, najlżejsze i 100% skuteczne rozwiązanie. Nawet w latarce.

Nie kupuję takiego tłumaczenia. Na pewno są minuty gdy nie ma niczego w okolicy. Jeżeli założymy jednak, że tak jest, że nie mozna wykonać ruchu, tzn że możemy mieć zasilanie z powerbanka podpiętego kablem.

Są już panele słoneczne do ładowania urządzeń. Lekkie nieduże i skuteczne. Widziałem macałem. Są też baaaardzo drogie :)

Jacek_Z
31-12-2023, 12:41
Po co komplikujesz sprawę. Sam piszesz, że drogie, a w lesie kiepsko ze światłem, trzeba to wystawic poza czatownię itd itd.

patronat
31-12-2023, 14:11
Nie musisz wszystkiego brać na serio. Połowa powagi wystarcza. Do Siego!

Frodo
31-12-2023, 15:14
Chłopaki, prawdę piszecie.

U mnie jest tak:
Te wszystkie ujęcia i momenty, które straciłem przez 15 lat fotografowania awiacji, to tylko ja będę pamiętał :lol:
Było ich mnóstwo. I powodów, z których nie wymieniłem tego nieszczęsnego akumulatorka też było mnóstwo. Jak to na słynnym filmiku "Mucha nie siada" - Zawsze coś...:lol:

Często też w gronie fotografujących słychać: "k***a!!!!...bateria...!
Bardzo często:lol:

U mnie problemy skończyły się po zakupie EN-EL18.
Jak ręką odjął.
Nikon też wie, że coś jest na rzeczy, bo na szczęście daje możliwość wyboru dużych baterii, albo gripów z bateriami do pewnych modeli aparatów :smile:

Podobną sprawę mam z kartami.
Problemy zniknęły po zakupie takich - na których mogę fotografować cały dzień nie zmieniając ich. A to też niby tylko chwila...

Jestem też pewien że takie oprzyrządowanie oszczędziło mi kłopotów w fotografii przyrodniczej i w reportażu.
Za to w studio, w pejzażu, na sesjach - wystarczają mi małe, praktycznie zawsze jest czas na zmianę. Sportową robię bardzo rzadko, ciężko jest mi się wypowiadać.

chemik74
12-01-2024, 23:25
Test na optycznych:

https://www.optyczne.pl/496.1-Test_aparatu-Test_Nikon_Z8.html

O dziwo "wybór redakcji".

Wind Mill
12-01-2024, 23:34
Dlaczego o dziwo? To chyba jeden z lepszych aparatów w ogóle, a już z pewnością w kategorii możliwości / cena.

chemik74
12-01-2024, 23:37
Ano dlatego, że (oględnie mówiąc) redakcja nad wyraz oszczędnie przyznawała te wyróżnienia produktom z logo nikon. Nawet gdy takowe należało się jak psu buda.

m_a_g
13-01-2024, 01:18
Dlaczego o dziwo? To chyba jeden z lepszych aparatów w ogóle, a już z pewnością w kategorii możliwości / cena.
Dokładnie. Super aparat używa mi się go tak samo jak Sony A1 który jest znacznie droższy.
Z8 stosunek ceny do możliwości ma niesamowity, nie przypominam sobie innego aparatu z serii pro w żadnym systemie który byłby tak korzystnie (jak na swoje czasy) wyceniony.

Ano dlatego, że (oględnie mówiąc) redakcja nad wyraz oszczędnie przyznawała te wyróżnienia produktom z logo nikon. Nawet gdy takowe należało się jak psu buda.

Ja tam nie wiem co redakcja, ale wiem jedno: Z8/9 to aktualnie jedynie Nikony którym jakakolwiek nagroda się należy. Przynajmniej jeżeli chodzi o bezlusterkowce.
Wszystko inne co ma Nikon obecnie w swojej ofercie do żadnych nagród się nie kwalifikuje.

MstrG
13-01-2024, 11:43
Ja tam nie wiem co redakcja, ale wiem jedno: Z8/9 to aktualnie jedynie Nikony którym jakakolwiek nagroda się należy. Przynajmniej jeżeli chodzi o bezlusterkowce.
Wszystko inne co ma Nikon obecnie w swojej ofercie do żadnych nagród się nie kwalifikuje.

Ja bym jeszcze wyróżnił Zf, to bardzo fajny korpus.

Aktualnie Z6II/Z7II oczywiście nie powinny być nagradzane, bo to już stare modele, które w sumie są praktycznie bliźniacze do tych którymi Nikon wszedł w ML FF, a rocznikowo to było już 6 lat temu. 6 lat temu były nagrody TIPA czy EISA:
https://www.tipa.com/awards/nikon-z-6/
https://fotoblogia.pl/eisa-2019-nikon-z6-aparatem-roku-fujifilm-gfx100-najwieksza-innowacja,6794318485739137a

//edit
Posty o Zf przeniosłem do wątku o Zf ;)

tomeq67
02-02-2024, 10:34
Pytanie do użytkowników Z8. W trybie aparatu S - preselekcja czasu - wyświetlają się czasy np. 822,2; 1548,3 itp Chciałbym aby było 1/800; 1/1600 itd w czym tkwi problem? Gdzie w menu to zmienić? W jednym banku jest ok ale nie mogę dojść jakie ustawienie za to odpowiada.
@ znalazłem: redukcja migotania z wysokimi częstotliwościami

ZbyszekS
02-02-2024, 13:46
Wyłącz redukcję migotania o wysokiej częstotliwości: https://onlinemanual.nikonimglib.com/z8/pl/psm_high_frequency_flicker_reduction_guid-790a5013-f494-76c4-ea8b-f02d23f06bb3_120.html

ok, widzę że sam znalazłeś :wink:

elduce
03-02-2024, 08:30
Takie pytanie do użytkowników z8/z9. Czy mogę z tymi aparatami używać Rozrusznik Baseus Super Energy Air 10000 mAh fotografowania z czatownie, lub ładowania baterii w terenie? Wystarczy do tego zwykły kabel usb? Ewentualnie czy możecie mi polecić podobne sprawdzone urządzenie?
I jeszcze jedno, czy obecnie produkowane, kupowane z8 nie ma już problemu z bagnetem i zaczepami do pasków?

ZbyszekS
03-02-2024, 15:44
Powerbank i kabel musi być zgodny z technologią Power Delivery. Wtedy masz 100% pewności, że ładowanie Z8 po USB-C zadziała prawidłowo.
Problem z bagnetem i zaczepami występował tylko w pierwszej partii Z8 dostarczonej do klientów. Pozostałe podejrzane o możliwość awarii były przeglądane przed sprzedażą, a teraz problemy w bieżącej produkcji już nie występują.

tomeq67
03-02-2024, 17:07
Powerbank i kabel musi być zgodny z technologią Power Delivery. Wtedy masz 100% pewności, że ładowanie Z8 po USB-C zadziała prawidłowo.
Problem z bagnetem i zaczepami występował tylko w pierwszej partii Z8 dostarczonej do klientów. Pozostałe podejrzane o możliwość awarii były przeglądane przed sprzedażą, a teraz problemy w bieżącej produkcji już nie występują.

Dokładnie, 3 dni temu dotarł Z8 z ABFoto - sprawdzałem po nr seryjnym w Nikonie - wszystko ok.

Mam jeszcze pytanko do braci posiadającej Z8. Chodzi o banki w menu, ktoś już to "rozgryzł" do końca? Kiedy mam ustawione banki menu fotografowania w menu podręcznym (to, które się pokazuje po wciśnięciu "i" na korpusie) to wybierając SHOOT A czy B czy C czy D mam w nich te same wartości ilości klatek na sekundę. Jeśli dla odmiany w menu podręcznym ustawię banki ustawień osobistych (CUSTOM) to wtedy w każdym z nich jest ten sam obszar zdjęcia, te same ustawienia Picture Control, te same ustawienia AF. Czy to normalne? Wg instrukcji ustawienie banku ustawień osobistych np. A nie ma wpływu na bank B itd. U mnie ma...

elduce
03-02-2024, 19:21
Dzięki! znalazłem GREEN CELL POWER BANK 20000mAh 18W PD USB-C QC POWER DELIVERY QUICK CHARGE w fajnej cenie. Szkoda że promka na z8 się skończyła, bo przy takich cenach to pewnie zdecyduję się na z9. Na całe szczęści mam jeszcze miesiąc, półtora do zakupu więc może jeszcze ceny spadną albo cashback się pojawi.

m_a_g
03-02-2024, 21:50
Zastanawiam się nad celowością zakupu Z8 + power bank do fotografii z czatowni -bez sensu moim zdaniem, lepiej zwyczajnie kupić Z9 i problem baterii odpada.
A jak ktoś bardzo chce to kupi zapasową baterię, chociaż ja jeszcze nigdy nie byłem w stanie zużyć całej baterii nawet siedząc kilka (5 - 8 ) godzin w czatowni. Zostawał mi zawsze duży zapas mocy.

JK
04-02-2024, 00:39
Eee tam. Nie znasz się. Chyba nie umiesz robić zdjęć i dlatego nie rozumiesz potrzeby posiadania worka akumulatorów, albo dużego i ciężkiego powerbanku 20000+. :wink:

Ale chyba mam tak samo. Te akumulatory są tak pojemne, że trzeba się mocno postarać, żeby je wykorzystać do zera. Do Z9 kupiłem drugi akumulator, do Z8 nie, bo mam stary od Z7. I nie dlatego mam zapas, że zabraknie mi energii, ale dlatego, że zawsze istnieje (przynajmniej teoretyczna) możliwość awarii. Tak jak zabieram na robotę zapasowe body ( Z8 ), tak mam do obu zapasowe akumulatory. Ale kto by tam słuchał takich jak my. :lol:

snajper
04-02-2024, 10:47
Dokładnie, 3 dni temu dotarł Z8 z ABFoto - sprawdzałem po nr seryjnym w Nikonie - wszystko ok.

Mam jeszcze pytanko do braci posiadającej Z8. Chodzi o banki w menu, ktoś już to "rozgryzł" do końca? Kiedy mam ustawione banki menu fotografowania w menu podręcznym (to, które się pokazuje po wciśnięciu "i" na korpusie) to wybierając SHOOT A czy B czy C czy D mam w nich te same wartości ilości klatek na sekundę. Jeśli dla odmiany w menu podręcznym ustawię banki ustawień osobistych (CUSTOM) to wtedy w każdym z nich jest ten sam obszar zdjęcia, te same ustawienia Picture Control, te same ustawienia AF. Czy to normalne? Wg instrukcji ustawienie banku ustawień osobistych np. A nie ma wpływu na bank B itd. U mnie ma...

Ja też tak mam i nie dotyczy to tylko tych ustawień, podobnie jest z personalizacją przycisków. Zmiana przypisania funkcji do przycisku w jednym z banków, powoduje taką samą zmianę w pozostałych. Drugą rzeczą, która mnie irytuje to zmiana trybów wyświetlania monitora. Zmieniając te tryby, na monitorze wyświetlają się nazwy tylko dwóch z nich: "tylko monitor" i "automatyczny przełącznik wyświetlania", opis pozostałych trzech, widoczny jest tylko w wizjerze. Też tak masz?

JK
04-02-2024, 11:17
Cóż by tu powiedzieć? Przesiedliście się z puszek amatorskich na puszkę profesjonalną. Dla wszystkich, którzy używali i używają linii jednocyfrowej lustrzanek, a teraz Z9 i Z8, od dziesięcioleci jest oczywiste, że są 4 banki (A,B,C,D) Menu Fotografowania i 4 banki (A,B,C,D) Ustawień Osobistych. Dla wygody, jeśli ktoś chce, może tym wszystkim bankom ponadawać mnemotechniczne nazwy. Praktycznie od zawsze w puszkach jednocyfrowych (profesjonalnych) mamy taki układ banków i nikomu to nie przeszkadza - co więcej jest to dość powszechnie uważane za sensowne i wygodne rozwiązanie. Problemy z tym rozwiązaniem mają głównie ci, którzy przyzwyczaili się do banków A, B, C rodem ze sprzętu amatorskiego ustawianych pokrętłem. Trzeba o tym zapomnieć i przyjąć do wiadomości, że zmiana banku Menu Fotografowania nie zmienia banku Ustawień Osobistych i na odwrót. W zamian dostępne są wszystkie kombinacje: A+A, A+B, ..... D+A, ....., D+D, itd. Efektywnie mamy więc aż 16 różnych kombinacji ustawienia tych banków, a nie tylko trzy, jak to było w amatorskich lustrzankach. Ten "ogrom" ustawień banków niektórych może przerażać :wink:, ale jeśli się to wszystko sensownie poustawia, daje to dużo większe możliwości. I dlatego od dziesięcioleci nie przeszkadzało i nie przeszkadza to użytkownikom profesjonalnym. Trzeba poznać, zrozumieć i przywyknąć. Inaczej się nie da.

snajper
04-02-2024, 17:07
Dzięki za informację, ale jak można ustawić (sparować) oba banki w z8 tak, żeby można je było przełączać jednocześnie?

JK
04-02-2024, 17:10
Trzeba kupić coś mniej profesjonalnego. :wink:

snajper
05-02-2024, 03:06
Trzeba kupić coś mniej profesjonalnego. :wink:
Odpowiedź godna prawdziwego "profesjonalisty"

JK
05-02-2024, 10:45
A jak mam ci odpowiedzieć?
Nie czytałeś instrukcji, pytasz tu o absolutne podstawy., a na dodatek chcesz zrobić z Z8 amatorską lustrzankę, bo tak lubisz.
Nie da się.
Teraz lepsza odpowiedź? Taką wolisz?

ZbyszekS
05-02-2024, 11:28
Po prostu w sprzęcie pro Nikona są trochę inne zasady obsługi. Producent zakłada, że użytkownik rozróżnia jakie elementy są w menu fotografowania, a jakie w menu ustawień osobistych. Jeśli to się opanuje to żonglowanie odpowiednio opisanymi bankami jest proste i dużo wygodniejsze niż U123. Nie ma się o co spierać, tylko czytać i ćwiczyć. Na YT też jest sporo poradników z których jakieś ustawienia można skopiować dla siebie. Ja uczyłem się tego w D500, później było Z6 i był ból, dobrze, że nie zapomnieli o tych bankach w Z8.

Takie konsekwencje wyboru body...:wink: Można albo nie używać, albo wykorzystać, albo zmienić puszkę na taką z U123, albo na taką z tylko jedną konfiguracją. Jest wybór!
I spokojnie można zacząć od ustawienia 2, 3 banków, a kolejne dodawać w miarę potrzeb.

snajper
05-02-2024, 15:43
A jak mam ci odpowiedzieć?
Nie czytałeś instrukcji, pytasz tu o absolutne podstawy., a na dodatek chcesz zrobić z Z8 amatorską lustrzankę, bo tak lubisz.
Nie da się.
Teraz lepsza odpowiedź? Taką wolisz? Odpowiedź w Twoim stylu czyli arogancka, a to zdanie na czerwono powinno być napisane większą czcionką. Zastanawiam się nad tym, czy komukolwiek na tym forum pomogłeś ? Większość Twoich "rad" to krytyka pytających i wycieczki personalne. Jak chodzi o mnie to nie jestem laikiem i umiem czytać ze zrozumieniem (instrukcję również). Konfiguracja banków i przełączanie się między innymi jest dla mnie zrozumiała i banalnie prosta. Dopytując, zasugerowałem się Twoją poprzednią "odpowiedzią" w której napisałeś, że "dostępne są wszystkie kombinacje: A+A, A+B, ..... D+A, ....., D+D" co zrozumiałem, że można te kombinacje utworzyć i przełączać jednocześnie. Kluczowym Twoim stwierdzeniem jest, że: "dostępne są KOMBINACJE", a to nie jest prawda. A i A nie oznacza to samo co A+A.

snajper
05-02-2024, 16:26
D500 też miałem, a potem jeszcze d850 i z7 i menu w tych puszkach miałem opanowane. Fotografuję zwierzęta, a głównie ptaki, więc wchodzenie w menu i przełączanie się między menu ustawień osobistych, a menu ustawień fotografowania, a potem jeszcze między bankami to często strata ciekawego ujęcia. Wiem, między bankami menu fotografowania można bardzo szybko się przełączyć korzystając z przycisków funkcyjnych, ale
nie można równocześnie przełączać obu banków i pozwolę się z Tobą nie zgodzić bo korzystając z pokrętła w z7 obywało się to o wiele szybciej. Pod U1, U2 i U3, mogłem sobie ustawić właśnie KOMBINACJĘ ustawień obu menu.

JK
05-02-2024, 16:49
Gdybyś się nie ciskał, to pewnie bym ci napisał, jak takie przełączanie wygodnie robić, ale po co? Kombinuj sam. Co mnie to w końcu obchodzi, że nie znasz instrukcji sprzętu, który wykorzystujesz. Twój problem.

marekawo
05-02-2024, 17:29
Mnie akurat JK pomógł i to bardzo szybko! :-)Najważniejsze z lampą i cichym fotografowaniem. Została lampa Metz, zamiast wydać niepotrzebną kasę na lampę Nikona. Druga pomoc, to zmiana ekranu i wizjera, chodzi o pstryczek ;-) Szybka i skuteczna pomoc!

marekawo
05-02-2024, 18:09
snajper - nie szkoda czasu na "menu" ? ;-) Ptaki - przyrodę, to skupić się na kadrowaniu ich. Mieć otwartą przysłonę, zazwyczaj słońca jest mało. Czas dobrać do tego co możemy uzyskać, albo co chcemy pokazać w danej chwili. ISO ustawić na auto. A ekspozycję korygować palcem. Nie używam banków w aparacie do przyrody.

snajper
05-02-2024, 23:02
Gdybyś się nie ciskał, to pewnie bym ci napisał, jak takie przełączanie wygodnie robić, ale po co? Kombinuj sam. Co mnie to w końcu obchodzi, że nie znasz instrukcji sprzętu, który wykorzystujesz. Twój problem. Przecież się Nie da :D

m_a_g
05-02-2024, 23:06
D500 też miałem, a potem jeszcze d850 i z7 i menu w tych puszkach miałem opanowane. Fotografuję zwierzęta, a głównie ptaki, więc wchodzenie w menu i przełączanie się między menu ustawień osobistych, a menu ustawień fotografowania, a potem jeszcze między bankami to często strata ciekawego ujęcia. Wiem, między bankami menu fotografowania można bardzo szybko się przełączyć korzystając z przycisków funkcyjnych, ale
nie można równocześnie przełączać obu banków i pozwolę się z Tobą nie zgodzić bo korzystając z pokrętła w z7 obywało się to o wiele szybciej. Pod U1, U2 i U3, mogłem sobie ustawić właśnie KOMBINACJĘ ustawień obu menu.

Również fotografuję zwierzęta, wiem jak to jest jak Ci akcja ucieknie, i szczerze to nie rozumiem o czym piszesz. Ani na Z8 ani na Z9 nie mam w ogóle potrzeby przełączania czegokolwiek, nie tylko w menu.
Aparat mam w trybie A + auto ISO z zaprogramowanym pożądanym czasem migawki oraz górnym pułapem ISO. Tyle w temacie, aparat sam z siebie wykona za mnie całą pracę i to wykona znakomicie - po co mu przeszkadzać?
Jedyne co zmieniam (nieczęsto) to wartość przysłony bo przeważnie obiektyw otwarty na max.
Co tu więcej zmieniać? AF zawsze w trybie C, zreszta wszystkie ustawienia AF zarówno w Z9 jak i w Z8 są dostępne bezpośrednio bo jest dedykowany przycisk i kółka sterujące.

JK
05-02-2024, 23:32
Przypominają mi się czasy starego D700, kiedy różne dziwne funkcje z D3 "poszły w lud". Było podobnie. :wink:

snajper
06-02-2024, 02:32
Przypominają mi się czasy starego D700, kiedy różne dziwne funkcje z D3 "poszły w lud". Było podobnie. :wink: D700 mam do dziś i bardzo go lubię:wink: Zaczynałem od d50, potem były: d70s, d200, dwa d300, d700, d500, d850 i z7. Jak chodzi o konfigurację menu, to w żadnej z tych puszek nigdy nie miałem problemu. Z menu z8 generalnie też dobrze sobie radzę. Moje pytanie dotyczyło tylko jednej kwestii: czy można jednocześnie przełączać banki menu fotografowania i ustawień osobistych? Za wyczerpującą, uznał bym odpowiedzi "tak" lub "nie". I nie doradzaj mi proszę jak spersonalizować przyciski i kółka (bo pewnie to miałeś na myśli) gdyż jest to banalnie proste. A po co mi przełączać równocześnie oba banki? Już Ci wyjaśniam. W banku A, menu fotografowania mam ustawiony tryb AF-S i pojedyncze pole ostrości. W menu ustawień osobistych mam przypisane do przycisków Fn1 i Fn2 inne pola AF. W banku B mam ustawienie AF-C i chciałbym przyciskami Fn 1 i Fn 2 zmieniać inne tryby pól AF niż w banku A, które przy AF-C przydają się bardziej jak np. śledzenie 3D i automatyczny wybór pola AF. Pozdrawiam.

Paapaj
06-02-2024, 08:17
D700 mam do dziś i bardzo go lubię:wink: Zaczynałem od d50, potem były: d70s, d200, dwa d300, d700, d500, d850 i z7. Jak chodzi o konfigurację menu, to w żadnej z tych puszek nigdy nie miałem problemu. Z menu z8 generalnie też dobrze sobie radzę. Moje pytanie dotyczyło tylko jednej kwestii: czy można jednocześnie przełączać banki menu fotografowania i ustawień osobistych? Za wyczerpującą, uznał bym odpowiedzi "tak" lub "nie". I nie doradzaj mi proszę jak spersonalizować przyciski i kółka (bo pewnie to miałeś na myśli) gdyż jest to banalnie proste. A po co mi przełączać równocześnie oba banki? Już Ci wyjaśniam. W banku A, menu fotografowania mam ustawiony tryb AF-S i pojedyncze pole ostrości. W menu ustawień osobistych mam przypisane do przycisków Fn1 i Fn2 inne pola AF. W banku B mam ustawienie AF-C i chciałbym przyciskami Fn 1 i Fn 2 zmieniać inne tryby pól AF niż w banku A, które przy AF-C przydają się bardziej jak np. śledzenie 3D i automatyczny wybór pola AF. Pozdrawiam.

To można by powiedzieć że tobie trzeba aparatu z wieloma guziczkami żeby sobie je zaprogramować, tylko kto to wszystko spamięta jak będzie szybka akcja itd?

snajper
06-02-2024, 09:41
To można by powiedzieć że tobie trzeba aparatu z wieloma guziczkami żeby sobie je zaprogramować, tylko kto to wszystko spamięta jak będzie szybka akcja itd?Wystarczy zapamiętać, że bank A to zdjęcia statyczne, a bank B to akcja. Po naciśnięciu Fn1 lub Fn2 pola ustawiania ostrości widzę w wizjerze. Mam już trochę lat, ale tyle to jeszcze jestem w stanie zapamiętać:wink: Przełączanie banków obsługuję przyciskiem nagrywania + kółko pod kciukiem i mogę to robić namacalnie bez odrywania oka od wizjera. Być może chciałbym zbyt wiele, ale jeżeli byłaby taka możliwość to czemu z niej skorzystać ?

ZbyszekS
07-02-2024, 08:30
I jest: firmware ver.2 :D

https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/514.html

■ Fotografowanie

• Dodano [Fotografow. z przesun. piksela] do menu fotografowania.
• Dodano nowe ustawienia Picture Control.
• Dodano [Ptaki] do [Opcje wykrywania obiektu AF] w menu fotografowania.
• Maksymalny stopień przybliżenia ekranu fotografowania wynosi teraz 400%.
• Dodano [Automatyczne przechwytywanie] do menu fotografowania. Użytkownicy mogą wybrać kryteria rejestrowania obrazu spośród [Ruch] (kierunek ruchu fotografowanego obiektu), [Odległość] (odległość fotografowanego obiektu od aparatu) oraz [Wykrywanie obiektu] (czy wykryty został obiekt danego typu, czy nie), a aparat będzie robić zdjęcia automatycznie po wykryciu obiektów spełniających wybrane kryteria. Zwróć uwagę, że [Odległość] jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z i może nie działać zgodnie z oczekiwaniami w połączeniu z innymi obiektywami. Obszary zdjęcia [FX (36×24)] i [DX (24×16)] są teraz dostępne do użycia w połączeniu z automatycznym wyzwalaniem rozpoznanym obiektem.
• Czas, przez jaki aparat będzie kontynuować buforowanie klatek przed anulowaniem fotografowania podczas fazy zapisu serii przed zwolnieniem migawki dla funkcji szybkiego rejestrowania klatek +, został wydłużony z 30 do 300 sekund.
• Dodano [Duża] do opcji wielkości dostępnych dla [Funkcja gniazda pomocniczego] > [JPEG gn. pods. – JPEG gn. pom.] w menu fotografowania.
• Dodano nowe kroki braketingu do użytku podczas automatycznego braketingu, gdy [Braketing mocy błysku i AE], [Braketing AE] lub [Braketing mocy błysku] jest wybrane dla [Sposób real. aut. braketingu]. Ta zmiana ma również zastosowanie do [Fotogr. z interwalometrem] > [Opcje] > [Braketing AE] > [Wielkość kroku EV].

■ Nagrywanie filmów

• Dodano nowe ustawienia Picture Control.
• Dodano [Ptaki] do [Opcje wykrywania obiektu AF] w menu nagrywania filmów.
• Maksymalny stopień przybliżenia ekranu fotografowania wynosi teraz 400%.
• Dodano [Automatyczne przechwytywanie] do menu nagrywania filmów. Użytkownicy mogą wybrać kryteria rejestrowania obrazu spośród [Ruch] (kierunek ruchu fotografowanego obiektu), [Odległość] (odległość fotografowanego obiektu od aparatu) oraz [Wykrywanie obiektu] (czy wykryty został obiekt danego typu, czy nie), a aparat będzie nagrywać film automatycznie po wykryciu obiektów spełniających wybrane kryteria. Zwróć uwagę, że [Odległość] jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z i może nie działać zgodnie z oczekiwaniami w połączeniu z innymi obiektywami. Obszary zdjęcia [FX] i [DX] są teraz dostępne do użycia w połączeniu z automatycznym wyzwalaniem rozpoznanym obiektem.
• Dodano opcje niskiej czułości ISO do [Ustawienia czułości ISO] > [Czułość ISO (tryb M)] do użytku podczas nagrywania filmów zgodnych z N-Log.
• Zmieniono zakres prędkości dostępnych dla zoomu z wysoką rozdzielczością.
• Dodano nagrywanie filmów w zwolnionym tempie.

■ Odtwarzanie

• Dodano [Szybkość odtwarzania] w menu „i” odtwarzania filmów.
• Dodano [Automatyczny obrót zdjęć] w menu odtwarzania.
• Dodano [Opcje automat. odtwarzania serii] do [Odtwarzanie serii] w menu odtwarzania.
• Wprowadzono zmiany do elementów [Wybierz, aby przesłać na komputer] oraz [Wybierz do przesłania (FTP)] w menu „i” odtwarzania oraz dodano [Wyb., aby prioryt. przesył. na komp.] i [Wybierz, aby priorytetowo przesyłać (FTP)].

■ Elementy sterujące

• Dodano element [Naciś. do poł., aby anul. zoom (MF)] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycjami d18 i g17.
• Dodano [Szerokość ramki pola AF] do a11 [Wyświetlanie pola AF] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Wprowadzono zmiany do sposobu przeprowadzania całkowitego formatowania za pomocą opcji [Formatowanie karty pamięci] w [MENU USTAWIEŃ].
• Balans bieli i kompensację ekspozycji można teraz regulować podczas wczytywania ustawień funkcji fotografowania.
• Dodano obsługę funkcji zoomu sterowanego elektrycznie w obiektywach z zoomem sterowanym elektrycznie.
• Dodano element [Tryb opóźnienia ekspozycji] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją d6.
• Dodano więcej osobistych elementów sterujących i funkcji możliwych do przypisania z użyciem następujących elementów w [MENU USTAW. OSOBISTYCH]. Dodano również nowe opcje resetowania.
- f2[Osobiste sterow. (fotografow.)]
- f3[Osobiste sterow. (odtwarzanie)]
- g2[Osobiste sterowanie]
Wybierz [Preferuj pole AF] lub [Preferuj pole AF(prior. ostr. twarzy)] dla f3 [Osobiste sterow. (odtwarzanie)] > [Główne pokrętło sterowania] lub [Przednie pokrętło sterujące] > [Poz. zoomu podczas przewij. zdjęć].
Ustawienia dla f3 [Osobiste sterow. (odtwarzanie)] > [Główne pokrętło sterowania] lub [Przednie pokrętło sterujące] > [Przewijanie zdjęć] można teraz stosować podczas powiększenia w trybie odtwarzania.
• Zaktualizowano [Dane obiektywu bez CPU] w [MENU USTAWIEŃ].
• Zwiększono limit znaków dla wpisów w polu „Category” w zapisanych danych IPTC z 3 do 256.
• Zmieniono strukturę elementu [Dźwięki aparatu] w [MENU USTAWIEŃ] poprzez dodanie nowych opcji obejmujących nowe dźwięki i możliwości regulacji głośności elektronicznej migawki.

■ Wyświetlanie

• Dodano informacje o odległości zdjęciowej do wskaźnika odległości zdjęciowej wyświetlanego podczas ręcznego ustawiania ostrości.
• Opcja wybrana dla [Rozmiar wyświetlacza wizjera] (wcześniej [Rozmiar ekranu wizjera (zdjęcie Lv)]) w [MENU USTAWIEŃ] ma teraz również zastosowanie w trybach nagrywania filmów oraz odtwarzania.

■ Sieć (również NX Field)

• Teraz w przypadku braku stabilności lub zakłócenia połączenia z akcesorium ATOMOS AirGlu BT pojawia się ostrzeżenie.
• Akcesoriów ATOMOS AirGlu BT i zdalnych uchwytów sterujących MC-N10 można teraz używać razem.
• Wprowadzono zmiany i dodano nowe opcje do elementu [Połącz z serwerem FTP] w [MENU SIECI].
• Zmieniono procedurę stosowaną podczas konfigurowania aparatu w celu zsynchronizowanego wyzwalania, zwiększając liczbę grup, które można utworzyć, do dwudziestu, a liczbę aparatów w każdej z grup, którymi można sterować z głównego aparatu, zwiększono do szesnastu.
• Dodano [Nadpisz inf. o prawach autor.] pod [Połącz z innymi aparatami] w [MENU SIECI].

■ Zmiany dotyczące aplikacji
Dotyczące NX MobileAir:

• ekran podglądu na żywo aparatu w trybie fotografowania wyświetla teraz stan NX MobileAir oraz
• ustawienia aparatu zapisane na karcie pamięci z użyciem [Zapisz/ładuj ustawienia menu] można teraz pobrać do urządzenia inteligentnego lub skopiować z urządzenia inteligentnego na kartę pamięci aparatu za pomocą NX MobileAir.

■ Inne zmiany

• Czas, po którym ekran fotografowania ściemnia się po zwolnieniu migawki, gdy [ON] jest wybrane dla [Redukcja migotania zdjęć] w [MENU FOTOGRAFOWANIA] został skrócony.
• Poprawiono dokładność funkcji [Śledzenie 3D] w przypadku małych i szybko poruszających się obiektów, kiedy [Automatycznie], [Ludzie], [Zwierzęta] lub [Pojazdy] jest wybrane dla [Opcje wykrywania obiektu AF] i nie został wykryty żaden obiekt wybranego typu.
• Poprawiono przenoszenie ostrości z wykrywaniem migotania w trybie seryjnego wyzwalania migawki z niską prędkością.
• Wprowadzono inne ulepszenia działania i niezawodności autofokusa.
• Usunięto problem, który czasami powodował ściemnianie wizjera podczas odtwarzania, gdy [Automatycznie] było wybrane dla [Jasność wizjera].
• Teraz łatwiej jest uzyskać prawidłową ekspozycję od pierwszego zdjęcia podczas fotografowania z interwalometrem w warunkach wysokiego kontrastu lub warunkach wystarczająco ciemnych, aby można było korzystać z widoku światła gwiazd.
• Ekran histogramu nie jest już dostępny w widoku światła gwiazd.
• Zmieniono ostrzeżenie o krótkim pozostałym czasie nagrywania filmu, które jest teraz wyświetlane białe na czerwonym tle, jeśli pozostaje mniej niż minuta pozostałego czasu nagrywania. To ostrzeżenie jest teraz również wyświetlane, gdy nagrywanie nie jest w toku.
• Użytkownicy mogą teraz bardziej precyzyjnie sterować przewijaniem filmów podczas odtwarzania z użyciem paska postępu.
• Kiedy [Tryb pola AF] jest ustawione na [Śledzenie 3D] i fotografowana osoba zajmuje stosunkowo dużą część kadru oraz wiele oczu zostanie wykrytych w pobliżu pola AF używanego do śledzenia, aparat przydzieli priorytet ustawieniu ostrości na oko znajdujące się bliżej tego pola AF.
• Teraz histogram RGB jest lepiej widoczny, gdy [Tryb 1] lub [Tryb 2] jest wybrane dla d11 [Wyświetlanie ciepłych kolorów] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Usunięto następujące problemy:
- Zdjęcia zrobione z użyciem interwalometru były czasami niedoświetlone.
- Lampa błyskowa czasami nie emitowała błysku podczas korzystania z przesunięcia ostrości.
- Pozycja ostrości samoczynnie powracała do pozycji zapisanej za pomocą [Zapisz pozycję ostrości], jeśli czas czuwania upłynął w trakcie zasilania przez USB, gdy podłączony był przekaźnik WR-R10.
- Uzyskanie optymalnej ekspozycji było czasami niemożliwe podczas wykonywania zdjęć seryjnych lub fotografowania z użyciem przesunięcia ostrości.
- Naciśnięcie przycisku AF-ON powodowało natychmiastowe zakończenie odtwarzania, gdy [Odtwarzanie] było przypisane do [Przycisk AF-ON] i [Najpierw wizjer (2)] było wybrane dla trybu monitora.
- Wyzwalanie migawki było czasami zablokowane, gdy jako czas otwarcia migawki wybrany był „Czas B”.
- Wybór pola AF za pomocą wybieraka wielofunkcyjnego i wybieraka dodatkowego był niedostępny, jeśli wykonano dotykową czynność obsługową za pomocą [Ustaw pole AF], gdy [Śledzenie 3D] było wybrane jako tryb pola AF.
- Precyzyjna korekta wartości ustawionych w [Opcje precyzyjnej korekty AF] w menu ustawień nie była stosowana, gdy obiekt został wykryty z [Szerokie pole AF (M)], [Szerokie pole AF (D)], [Szerokie pole AF (C1)] lub [Szerokie pole AF (C2)] wybranym dla [Tryb pola AF].

TOP67
07-02-2024, 08:34
Wow! Imponująca lista zmian.

ZbyszekS
07-02-2024, 08:38
Do obejrzenia:

https://www.youtube.com/watch?v=XGZGqlnwZqI

https://www.youtube.com/watch?v=NW06luCg-2M

tomeq67
07-02-2024, 09:02
WOW Petarda...

grissley
07-02-2024, 10:26
To teraz taki Z8s się zrobił ;)

JK
07-02-2024, 12:28
To teraz trzeba pomyśleć o opcji KOMPUTER+, czyli następny wydatek, bo tego 180MPix stare sprzęty raczej nie uciągną. :-D

ZbyszekS
07-02-2024, 14:14
I znowu jest do poczytania :wink:

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z8/pl/fw200_changes_list_375.html

choć wersja angielska jakby bardziej zrozumiała...

JK
07-02-2024, 14:42
Zainstalowałem. Wstępnie się pobawiłem, z naciskiem na "wstępnie". Filmowaniem się nie zajmuję, więc nie oceniam.. Tak właściwie to są dwie nowe grupy przydatnych funkcji: dla tych, którzy zajmują się "przyrodą" (pułapka ostrości zwana "automatycznym przechwytywaniem" znana już z Z9 i rozpoznawanie ptaków przez AF) oraz landszaftem (180 MPix). Reszta wygląda na drobiazgi i poprawki drobnych niedociągnięć, choć zapewne ostatecznie też będą przydatne. Za jakiś czas zobaczymy, co się przyda, a co jest tylko marketingiem.

JK
07-02-2024, 15:49
Prawie wszystkie przyciski (z kilkoma wyjątkami) stały się programowalne. To się pewnie niektórym spodoba, ale może wprowadzać w błąd kogoś, komu pożyczymy aparat, bo patrząc na opisy może "zgłupieć". Opisy przycisków stały się dość umowne i po zmianie konfiguracji, mogą wprowadzać w błąd. Można np. zamienić funkcje przycisku WB z funkcją przycisku BKT i mało kto się w tym połapie, jeśli nie będzie o tym wiedział.

ZbyszekS
07-02-2024, 16:03
To prawda, ale zawsze można zrobić bank z ustawieniami "dla gości". Mnie pasuje możliwość programowania przycisku odtwarzania który w Z8 i Z9 powędrował w prawy dolny narożnik - ok, z gripem jak w Z9 to wygodniejsze, ale jakoś nie mogłem się odzwyczaić i w Z8 miałem do tej pory dwa takie przyciski ...:D

Jacek_Z
07-02-2024, 16:16
Recenzja upgrade

https://www.youtube.com/watch?v=7PAo5TamxTw

m_a_g
07-02-2024, 16:37
Również zainstalowałem i wszystko działa jak należy (wcześniej też działało). Nowych funkcji nie używałem bo nie było okazji, druga sprawa że w zdecydowanej większości nie są dla mnie przydatne, ale to miło że Nikon dodaje tak wiele nowej funkcjonalności do swoich aparatów za pomocą firmware.
Myślę że taka polityka tej firmy może mieć duży wpływ na sukces rynkowy marki bo użytkownicy doceniają takie podejście do klienta, w innych systemach raczej nie spotykane.
W Sony nowe firmware to raczej drobne poprawki a nie nowa funkcjonalność. No, a krańcowym przypadkiem pokazania klientowi że ma się go w d... jest to co właśnie zrobił Olympus czy też OM System z nowym OM-1 MK II.
Także duży szacunek dla Nikona, jestem zadowolonym klientem :-)

OjTam
07-02-2024, 16:43
To ten...
Sprawdzał już ktoś, czy te smallrigi EN-EL15C z USB-C dalej działają po aktualizacji? 78779

ZbyszekS
07-02-2024, 17:50
Działa bez problemu, dokładnie tak, jak przed aktualizacją :D

JK
07-02-2024, 18:05
No nie. Nie dokładnie tak samo tylko lepiej. Na przykład jest jeden drobiazg, z którego niewątpliwie będę korzystał, a którego można nie zauważyć - już przestawiłem na stałe (zamiast BKT). Jednym przyciskiem (bez kółka) można zmieniać wybrane tryby AF w pętli. Listę tych zmienianych trybów można ograniczyć według potrzeb i nie wpływa to na listę trybów standardowej funkcji wyboru AF. Jeśli tych wybranych trybów jest mało (2 lub 3) to zmiana następuje praktycznie natychmiast, bez odrywania oka od wizjera. Dla mnie bomba.

Ciekawe, co jeszcze się przyda? I czy zrobią to także w Z9?

tomeq67
08-02-2024, 09:39
No nie. Nie dokładnie tak samo tylko lepiej. Na przykład jest jeden drobiazg, z którego niewątpliwie będę korzystał, a którego można nie zauważyć - już przestawiłem na stałe (zamiast BKT). Jednym przyciskiem (bez kółka) można zmieniać wybrane tryby AF w pętli. Listę tych zmienianych trybów można ograniczyć według potrzeb i nie wpływa to na listę trybów standardowej funkcji wyboru AF. Jeśli tych wybranych trybów jest mało (2 lub 3) to zmiana następuje praktycznie natychmiast, bez odrywania oka od wizjera. Dla mnie bomba.

Ciekawe, co jeszcze się przyda? I czy zrobią to także w Z9?

Też to wyczaiłem i zaprogramowałem, super sprawa.

JK
11-02-2024, 11:22
Próbował ktoś zrobić te 180MPix z 32 plików NEF? Komputer wytrzymał?

Landszafciarze powinni nogami przebierać, a tu jakaś dziwna cisza zapadła? :wink:

JK
15-02-2024, 11:09
Oj leniuszki. Nikt. Nic. :wink:

No to sam sprawdziłem i napiszę wam tylko, że trzeba mieć dobry komputer, ale to raczej oczywiste. Moje sprzęty dają radę, choć wyraźnie zwolniły. No i te pliki porobiły się wielkie.

Ale jest jeszcze jeden problem. I to wcale nie drobny. Jak ktoś chce mieć te MPix to musi zapomnieć o oszczędnościach na obiektywach. Zebraliśmy ze znajomymi kilka różnych obiektywów o podobnych zakresach ogniskowych i wnioski są takie: braki rozdzielczości obiektywów mogą praktycznie wyeliminować sens stosowania funkcji PixelShift. Tak sobie trochę porównaliśmy obiektywy natywne, nie natywne i już na pierwszy rzut oka widać różnice pomiędzy tymi z S i tymi bez S, a jakieś chińskie wynalazki i stare AF-Sy z FTZ wydają się jeszcze wyraźnie gorsze. O ile z natywnymi obiektywami PRO efekty są ciekawe, całkiem niezłe, to w przypadku tanich szkiełek, na pierwszy rzut oka, niczym się to nie różni do zwykłego powiększania plików w programach graficznych. Jeśli ktoś chce używać tego wynalazku, to warto zwrócić uwagę na to, jaką optykę się kupuje.

Mnie PixelShift raczej się nie przyda z racji tematyki, którą się zajmuję, ale czasem warto wiedzieć z czym to się je. :wink:

Ale co tam. Jeśli nie ma tu landszafciarzy i innych potencjalnie zainteresowanych plikami powyżej 100MPix, to właściwie nie ma o czym gadać. :wink:

iczek
18-02-2024, 22:04
Prośba o pomoc - przypisanie korekcji ekspozycji w trybie A do tylnego pokrętła - możliwe w Z8?

Cześć forumowicze. Po ponad 15 latach wracam na forum po rozstaniu się z różnymi markami po drodze. Powrót do Nikona jest czasami bolesny z racji nabytych przyzwyczajeń. Jedną z takich bolączek jest kwestia banalna, aczkolwiek nie mogę znaleźć dla niej rozwiązania w ustawieniach mojego Z8 (sekcja: Controls).
Chodzi o możliwość przypisania tylnemu pokrętłui funkcji korekcji ekspozycji, gdy pracuję w trybie A. Czy to się da zrobić?
Jak dotąd, muszę za każdym razem najpierw wcisnąć guzik +/- i kręcić kółkiem, aby uzyskać korekcję w trybie A. Wczoraj miałem okazję pobawić się Nikon Zf i tam nie było problemu, aby zrobić to, czego szukam.

Będę wdzięczny za sugestie, jak tego dokonać w ustawieniach menu?

W skrócie: chcę móc dokonywać korekcji ekspozycji pracując w trybie A poprzez samo kręcenie tylnym kółkiem, a nie dodatkowo musieć wciskać button +/-.

TOP67
18-02-2024, 22:18
Użyj łatwej kompensacji ekspozycji (b3). Ja osobiście preferuję resetowaną.

iczek
18-02-2024, 22:49
Użyj łatwej kompensacji ekspozycji (b3). Ja osobiście preferuję resetowaną.

Dzięki!
Ileż ja się naszukałem tego, bo długość menu, a wraz z tym manuala mnie przerosła.
Jestem w domu, dziękuję za szybką pomoc!

paparapa
18-02-2024, 22:53

No to sam sprawdziłem i napiszę wam tylko, że trzeba mieć dobry komputer, ale to raczej oczywiste. Moje sprzęty dają radę, choć wyraźnie zwolniły. No i te pliki porobiły się wielkie.

Ale jest jeszcze jeden problem. I to wcale nie drobny. Jak ktoś chce mieć te MPix to musi zapomnieć o oszczędnościach na obiektywach. Zebraliśmy ze znajomymi kilka różnych obiektywów o podobnych zakresach ogniskowych i wnioski są takie: braki rozdzielczości obiektywów mogą praktycznie wyeliminować sens stosowania funkcji PixelShift. Tak sobie trochę porównaliśmy obiektywy natywne, nie natywne i już na pierwszy rzut oka widać różnice pomiędzy tymi z S i tymi bez S, a jakieś chińskie wynalazki i stare AF-Sy z FTZ wydają się jeszcze wyraźnie gorsze. O ile z natywnymi obiektywami PRO efekty są ciekawe, całkiem niezłe, to w przypadku tanich szkiełek, na pierwszy rzut oka, niczym się to nie różni do zwykłego powiększania plików w programach graficznych. Jeśli ktoś chce używać tego wynalazku, to warto zwrócić uwagę na to, jaką optykę się kupuje.

Mnie PixelShift raczej się nie przyda z racji tematyki, którą się zajmuję, ale czasem warto wiedzieć z czym to się je. :wink:

Ale co tam. Jeśli nie ma tu landszafciarzy i innych potencjalnie zainteresowanych plikami powyżej 100MPix, to właściwie nie ma o czym gadać. :wink:

Jasne, tym bardziej że trzeba składać w zewnętrznym edytorze i trzeba używać statywu. :)

iczek
19-02-2024, 00:04

Jacek, fajnie, że zrobiłeś te "testy". Co do wniosków, które przedstawiłeś...
Funkcje aparatów produkowanych obecnie zgodnie z zasadą: "im więcej segmentów rynku zapchamy, tym większa szansa na sprzedaż", dzielą się na dwie części: 1) te rzeczywiście potrzebne i przydatne, 2) wyłącznie marketingowe.
Opisywana przez Ciebie funkcjonalność jest w tej drugiej kategorii, w dodatku przynależy się bardzo specyficznej fotografii i wcale nie jest to zazwyczaj pejzaż, a raczej prace studyjne (produktowe). Z racji tego, że kamera Z8 w moim odczuciu nie należy do aparatów studyjnych, to zaimplementowanie w niej PixelShift wyczerpuje wszelkie znamiona "marketingowego bełkotu dla mas". Dodatkowo, przy już i tak wyśrubowanej rozdzielczości matrycy 45mln, pompowanie tego wyniku na potrzeby zapychania sobie przestrzeni dyskowej uważam za pozbawioną sensu zabawę.
Niemniej, marketingowo jest to dodatkowa opcja promocyjna :)
Bardzo techniczną analizę jakości plików wynikowych Pixel Shift znajdziesz tutaj. https://www.photoartfromscience.com/single-post/pixel-shift-shooting-analysis-of-the-nikon-z8

PS.
Dodam od siebie, jako lanszafciarza, że ta zabawa ma sens WYŁĄCZNIE przy całkowicie stabilnym celu, a o to jest bardzo trudno chociażby ze względu na warunki atmosferyczne (cieplne) i na końcu okazuje sie, że ten nasz efekt łączenia i tworzenia pliku 180MB ląduje na stronie www w rozdzielczości ... 1500 px :)

PS2
Z poprawek Nikona w firmware 2.0 najważniejszą i najbardziej wydajną oraz naprawdę działającą jest: śledzenie ptaków. Ponieważ mój zakup Z8 zbiegł się z nowym firmware, miałem wspaniałą opcję porównania obu firmware dzień po dniu. Dla ptasiarza, firmware 2.0 to jest game changer. Bez dwóch zdań. Obecnie, AF w Nikon Z8/Z9 jest najlepszy na świecie w kontekście fotografii ptaków. Szczególnie w locie.

JK
19-02-2024, 01:16
Na tej zasadzie, to wykrywanie oka ptaków przez AF też jest opcją czysto marketingową i nikomu nie potrzebną - jeśli ktoś nie robi zdjęć ptakom (ja nie robię).
Tak samo jak:
- pixelshift
- rozbudowane systemy pułapek ostrości
- zdjęcia monochromatyczne
- tryb HDR
- wielokrotna ekspozycja
- fotografowanie z przesunięciem ostrości
- rejestrowanie w buforze zdjęć przed naciśnięciem spustu
-
-
- dwa sloty kart
- odchylane LCD
- moduł GPS
- synchronizacja pracy kilku lub kilkunastu aparatów
- systemy sterowania lamp błyskowych
-
-
i można tu wymienić praktycznie wszystkie funkcje współczesnych aparatów, bo nikt nie używa wszystkiego. Oczywiście tylko wtedy, jeśli ktoś tych funkcji nie używa. Bo jak się czegoś potrzebuje, to przestaje to być działaniem marketingowym i staje się czasem bardzo przydatną funkcją, której w wielu innych korpusach nie ma. Tak samo jak za zabiegi marketingowe można uznać to, że były i są oferowane obiektywy PC (te z pokłonem i przesuwem), DC (te z kontrolą rozmycia), obiektywy macro ze skalą odwzorowania 5:1 (niekoniecznie ostrzące na nieskończoność) i wiele innych specjalistycznych rozwiązań. Argumenty na temat konieczności używania statywów lub nie, itp. są też bezsensowne, bo niektórzy ludzie biegają ze statywami i im to nie przeszkadza. Tak się nauczyli i tak robią zdjęcia. Tak lubią robić zdjęcia. Jeśli ktoś potrzebuje zdjęć klasy 1500 pix, to wystarczy mu smartfon. Ale jeśli ktoś robi formaty metr na półtora, czy jeszcze większe (znam takich), to każda dodatkowa rozdzielczość w pewnych przypadkach może się przydać. Nie można oceniać tego, co jest przydatne, a co jest marketingowe tylko ze swojego punktu widzenia, bo użytkownicy są różni i zadania są różne, i przyzwyczajenia są różne. Tyle na ten temat.

iczek
19-02-2024, 09:30
Pewnie tak, bo japońska zasada (włóżmy do aparatu wszystko co się da byle zmieściło się w cenie z tabelki excel) sprawdza im się od 50 lat. Niemniej są funkcje, które, jak już wspomniałem, spełniają dużo bardziej funkcje marketingowe niż inne nieużywane. Nie znam na razie nikogo, a fotografuję 35 lat, kto używa Pixel Shift w Z8 (chociaż sama funkcja istnieje pewnie jakieś 10 lat), a w Hassebladach serii H (H3, H4, H5, H6) czy nawet w Leica SL2 oraz GFX 50s II używali tego wyłącznie vlogowi "testerzy" :) I to też nieumiejętnie. W mojej SL2 nazywało się to Multi-shot mode.. nikt tego nie używał, ale było :)
Wiec akurat w tym wypadku jest to dla mnie nic nie warte wykorzystywanie procka mojego laptopa ;)
A co do śledzenia AF, to się jednak z Tobą nie zgodzą, bo tego "wynalazku" akurat używa 80% fotografów - i nie chodzi tylko o ptaki. To po prostu działa iw codziennym użytkowaniu się przydaje. Słowo "codzienne" ma znaczenie tutaj.
Po prostu niektóre wynalazki "zaskakują", inne nie :) Dla niektórych zastosowanie jest praktyczne, inne pozostają jedynie funkcją, dla której nie ma zastosowania w realu.

paparapa
19-02-2024, 10:11

A dlaczego to winisz szkła bez S za dużo gorszy efekt w HR? Przecież robione są zdjęcia w rozdzielczości 45Mpix, a nie 180. Tak samo jak w zwykłym trybie.
Chyba powinieneś mieć pretensję do programistów z N, że nie potrafią zrealizować złożenia 8 czy 16 fotek bez wyraźnych artefaktów.
Popatrz na inne firmy. Jakie mają rezultaty w HRach. Można już robić HRy z ręki bez statywu, które są składane w puszce. :)
Wielki "N...iedźwiedź" obudził się. Brawo! Całe szczęście, bo wszyscy inni mają już tą niepotrzebną nikomu funkcję.
Jak zwykle N jedzie w peletonie... ale z napisem na plecach "koniec wyścigu". :mrgreen:

JK
19-02-2024, 10:13
Gratuluję dobrego samopoczucia. Fotografią ptaków zajmuje się 80% fotografów? Jakaś bzdura. Dobry AF oczywiście tak, jest potrzebny prawie każdemu (choć jeden z moich znajomych zrobił sobie do Z7II specjalny obiektyw otworkowy i się bawi), ale wykrywanie ptaków? To marketing pełną gębą, gdyby porobić jakieś uczciwe statystyki, to ta ptasia fotografia pewnie nie przekroczy 1% użytkowników - czyli marketing pełną gębą. Pomijając amatorskich fotografów domowo-rodzinnych, zdecydowana większość zastosowań współczesnej profesjonalnej fotografii, to podobno szeroko rozumiana reporterka, a ptaki to jakiś pomijalny margines. Nie rozumiesz tego? Nie rozumiesz, że zajmujesz się niszowymi zastosowaniami sprzętu foto? Ja nie mam problemu z tym, że jakaś funkcja istnieje, choć jej nie używam, bo czasem warto zerknąć trochę dalej niż czubek własnego nosa.

MstrG
19-02-2024, 11:46
Jak zwykle N jedzie w peletonie... ale z napisem na plecach "koniec wyścigu". :mrgreen:

"Jak zwykle", "koniec wyścigu". Nie jesteś jedną z tych osób, co wymyślają te fikuśne clickbaitowe tytuły?
Kto w ogóle to jeszcze kupuje? Jadą cały czas na końcu tego wyścigu, od wielu lat słyszę tu o śmierci marki, że zaraz ktoś ich przejmie w najlepszym wypadku... A dla mnie i pewnie dla wielu innych osób aktualnie najlepszym i najbardziej wszechstronnymi body są Z8 i Z9. Optyka tele Nikona jest fenomenalna pod względem jakościowym, zresztą pozostałe zakresy też są na najwyższym poziomie.

Wiele lat Canon nie brylował jeśli chodzi o matryce, wprowadzanie innowacyjności itp. Po wejściu w ML też IMO było kilka dziwnych ruchów. Nie przeszkodziło im to w udziale na rynku.

JK
19-02-2024, 12:01
Cóż. Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to jak zawsze chodzi o kasę. A raczej o jej dramatyczny brak. Trzeba jakoś samemu sobie udowodnić, że nie kupuje się nowoczesnego sprzętu, bo jest niby do niczego. Najtrudniej jest przyznać się do braku kasy i chyba z tym przypadkiem mamy tu do czynienia. :wink:

paparapa
19-02-2024, 12:15
"Jak zwykle", "koniec wyścigu". Nie jesteś jedną z tych osób, co wymyślają te fikuśne clickbaitowe tytuły?
Kto w ogóle to jeszcze kupuje? Jadą cały czas na końcu tego wyścigu, od wielu lat słyszę tu o śmierci marki, że zaraz ktoś ich przejmie w najlepszym wypadku... A dla mnie i pewnie dla wielu innych osób aktualnie najlepszym i najbardziej wszechstronnymi body są Z8 i Z9. Optyka tele Nikona jest fenomenalna pod względem jakościowym, zresztą pozostałe zakresy też są na najwyższym poziomie.

Wiele lat Canon nie brylował jeśli chodzi o matryce, wprowadzanie innowacyjności itp. Po wejściu w ML też IMO było kilka dziwnych ruchów. Nie przeszkodziło im to w udziale na rynku.

Jestem jestem. :mrgreen: Nie wiedziałeś?
Widzisz, ja nie zespawałem się z jedną marką na śmierć i życie.
A czytając wiele wpisów na tym forum zaczyn6am się zastanawiać, czy nie jestem na jakimś forum wyznaniowym.
I pozwól mi proszę, mieć inne zdanie na temat wyznawanego tu bóstwa. :)

Cóż. Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to jak zawsze chodzi o kasę. A raczej o jej dramatyczny brak. Trzeba jakoś samemu sobie udowodnić, że nie kupuje się nowoczesnego sprzętu, bo jest niby do niczego. Najtrudniej jest przyznać się do braku kasy i chyba z tym przypadkiem mamy tu do czynienia. :wink:

Ależ ty jesteś prosty....
Smutne.

JK
19-02-2024, 12:29
A czytając wiele wpisów na tym forum zaczyn6am się zastanawiać, czy nie jestem na jakimś forum wyznaniowym.

To przestań się umartwiać i idź trollować na inne forum - mniej "wyznaniowe". Proste.

MstrG
19-02-2024, 13:40
Jestem jestem. :mrgreen: Nie wiedziałeś?

Muszę Cię zmartwić, nie wiedziałem. ;)

Ta, pewnie się zespawałeś, tylko z inną ;)
A ja się zespawałem? Totalnie nie wiesz czym wcześniej robiłem zdjęcia i co mam oprócz Nikona. Wiele tu piszących osób jest wielosystemowa. Osądzasz jednak innych i patrzysz na nich z góry, bo "Ty się nie zespawałeś".

Nie uważam tak, bo jest sporo tutaj postów krytycznych wobec Nikona i to od samych użytkowników. Wydaje mi się, że jest już mało fanatyków i to każdej marki. Po wejściu cyfrowych DSLR było inaczej. Teraz są fanatycy Apple i Samsunga. To jednak tylko moje odczucia.
Może to, że tutaj jest sporo zadowolonych nikoniarzy jest spowodowane tym, że to forum jest poświęcone głównie tej marce? Jak myślisz? Brałeś to pod uwagę?
Jak na forum alfoholików ktoś napisze, że jest bardzo zadowolony z Giulii GTA, to też byś to potraktował jako fanatyzm? Bo Ty nie zespawałeś się z jedną marką i jeździsz przykładowo BMW X3 i uważasz, że Alfa to jedzie ostatnia w peletonie? Na forum AMD/Intela też udzielasz się w tym tonie? Bo pewnie również nie jesteś zespawany z jednym producentem?

Mam znajomego, którego wszystkie rzeczy są zawsze najlepsze i najładniejsze. Ma najlepszy samochód, najlepszy telefon, najlepszy telewizor, najlepszy sprzęt audio. Te rzeczy są zawsze najlepsze dopóki ich nie zmieni. Wtedy to stare okazuje się, że były beznadziejne, psuły się i były drogie w utrzymaniu. Te nowe okazują się najlepsze, najładniejsze, bezawaryjne i on takie właśnie ma. Wszystkim dookoła udowadnia, że inni mają gorsze. Większość osób się z niego śmieje.
Nie mówię, że Ty taki jesteś, ale pisząc takie posty zawierające puste, nie mające nic z rzeczywistością frazesy typu "jak zwykle" i "koniec peletonu" trochę mi go przypominasz.

I pozwól mi proszę, mieć inne zdanie na temat wyznawanego tu bóstwa. :)

Ależ pozwalam Ci, czy wprowadziłem jakąś cenzurę, edytowałem post, pogroziłem paluszkiem?
Pozwól mi proszę mieć inne zdanie do Twojego.

OjTam
19-02-2024, 13:44

Mylisz użytkowników. O paparapie można powiedzieć, że to wielosystemowiec, nie zespawany z żadną marką. :mrgreen:

I trochę racji ma.
N w wielu sprawach był/jest za konkurencją. Ale dla równowagi, w paru jest przed.

iczek
19-02-2024, 13:44
Gratuluję dobrego samopoczucia. Fotografią ptaków zajmuje się 80% fotografów? Jakaś bzdura. Dobry AF oczywiście tak, jest potrzebny prawie każdemu (choć jeden z moich znajomych zrobił sobie do Z7II specjalny obiektyw otworkowy i się bawi), ale wykrywanie ptaków? To marketing pełną gębą, gdyby porobić jakieś uczciwe statystyki, to ta ptasia fotografia pewnie nie przekroczy 1% użytkowników - czyli marketing pełną gębą. Pomijając amatorskich fotografów domowo-rodzinnych, zdecydowana większość zastosowań współczesnej profesjonalnej fotografii, to podobno szeroko rozumiana reporterka, a ptaki to jakiś pomijalny margines. Nie rozumiesz tego? Nie rozumiesz, że zajmujesz się niszowymi zastosowaniami sprzętu foto? Ja nie mam problemu z tym, że jakaś funkcja istnieje, choć jej nie używam, bo czasem warto zerknąć trochę dalej niż czubek własnego nosa.

Chyba nie zrozumailes nic z tego co napisalem. Przeczytaj ponownie i mozesz mnie przerosic, bo ja nigdzie nie napisalem, ze fotografia ptakow zajmuje sie 80% forografow.
Widze, ze trafilem na trolika małego tutaj.
Z mojej strony nie widze sensu dalszej dyskusji z Toba. Walcz dalej sam :)
Ludzie na forach tez dziela sie na takich, co są użyteczni i bezuzyteczni.. :)

MstrG
19-02-2024, 14:21
Mylisz użytkowników. O paparapie można powiedzieć, że to wielosystemowiec, nie zespawany z żadną marką. :mrgreen:

I trochę racji ma.
N w wielu sprawach był/jest za konkurencją. Ale dla równowagi, w paru jest przed.

"W wielu" to jednak nie "jak zwykle". Tylko o to mi chodzi.
Po co tak pisać? Ja nie jestem zespawany (jednak główną marką jest Nikon na ten moment - z wyboru, nie z przymusu) , czy to oznacza, ża piszę właśnie na forum Canona w temacie o R czy Rp, że te modele to qpa generalnie i Canon ssie, a tak w ogóle to jak zawsze są zacofani i zespawani z producentem drukarek. Później loguję się szybko na forum Olka i wyśmiewam ich mikro matryce, zakładam dodatkowo wątek o niskim używalnym ISO. Kończę dzień postami na forum Fufu słowami, że są niszowcami, których nawet nie ma na stadionach. Tego dnia odpuszczam forumowym Pentaxiarzom, bo do tej pory nikt oprócz mnie się tam nie zalogował od miesiąca i nie odczytał ostatniej mojej wiadomości. Jeśli to jest definicja osoby "nie zespawanej z jedną marką" to już wolę być postrzegany za fanatyka piszącego tylko na własnym podwórku.

OjTam
19-02-2024, 14:28
Po co tak pisać?
Żeby wbić (zasłużoną!) szpilę ludkom twierdzącym, że N jest de best, a inni to mu nawet gum nie warci kleić? Przy okazji, w tym zdaniu też jest drobna szpila.

, czy to oznacza, ża piszę właśnie (ciach)

Hm, a nie? Słabo.. ;)

paparapa
19-02-2024, 14:35
Muszę Cię zmartwić, nie wiedziałem. ;)

A ja się zespawałem? Totalnie nie wiesz czym wcześniej robiłem zdjęcia i co mam oprócz Nikona. Wiele tu piszących osób jest wielosystemowa. Osądzasz jednak innych i patrzysz na nich z góry, bo "Ty się nie zespawałeś".

Nie uważam tak, bo jest sporo tutaj postów krytycznych wobec Nikona i to od samych użytkowników. Wydaje mi się, że jest już mało fanatyków i to każdej marki. Po wejściu cyfrowych DSLR było inaczej. Teraz są fanatycy Apple i Samsunga. To jednak tylko moje odczucia.
Może to, że tutaj jest sporo zadowolonych nikoniarzy jest spowodowane tym, że to forum jest poświęcone głównie tej marce? Jak myślisz? Brałeś to pod uwagę?
Jak na forum alfoholików ktoś napisze, że jest bardzo zadowolony z Giulii GTA, to też byś to potraktował jako fanatyzm? Bo Ty nie zespawałeś się z jedną marką i jeździsz przykładowo BMW X3 i uważasz, że Alfa to jedzie ostatnia w peletonie? Na forum AMD/Intela też udzielasz się w tym tonie? Bo pewnie również nie jesteś zespawany z jednym producentem?

Mam znajomego, którego wszystkie rzeczy są zawsze najlepsze i najładniejsze. Ma najlepszy samochód, najlepszy telefon, najlepszy telewizor, najlepszy sprzęt audio. Te rzeczy są zawsze najlepsze dopóki ich nie zmieni. Wtedy to stare okazuje się, że były beznadziejne, psuły się i były drogie w utrzymaniu. Te nowe okazują się najlepsze, najładniejsze, bezawaryjne i on takie właśnie ma. Wszystkim dookoła udowadnia, że inni mają gorsze. Większość osób się z niego śmieje.
Nie mówię, że Ty taki jesteś, ale pisząc takie posty zawierające puste, nie mające nic z rzeczywistością frazesy typu "jak zwykle" i "koniec peletonu" trochę mi go przypominasz.

Ależ pozwalam Ci, czy wprowadziłem jakąś cenzurę, edytowałem post, pogroziłem paluszkiem?
Pozwól mi proszę mieć inne zdanie do Twojego.

Odpiszę wieczorem, bo z fona mi się nie chce. :)

MstrG
19-02-2024, 15:09
Żeby wbić (zasłużoną!) szpilę ludkom twierdzącym, że N jest de best, a inni to mu nawet gum nie warci kleić?

A, jak wbić szpilkę to spoko ;) Na której stronie tego wątku jest ten post o debestości Nikona?

Przy okazji, w tym zdaniu też jest drobna szpila.

Sunday, Saturday ;)

Hm, a nie? Słabo.. ;)

No właśnie kurczę nie, nawet nie pamiętam loginu i hasła na forum Olka... tylko nawet gdybym się zalogował to co bym miał napisać? Że miło wspominam E-510? To znowu nie jest wbicie szpliki. To może na forum Sony (istnieje jakieś?), że a5100 które miałem fajnie się sprawdzało jako mały, plecaczkowy aparacik, który zabierałem na rower? Aj, znowu nie jest to wbicie szpilki... Canona też miałem przelotem, wygrała tylko i wyłącznie na tamten czas ergonomia, która bardziej mi leżała w Nikonie. Czasem nawet piszę na czewronym forum, ale nie w takim stylu jak to napisałem w poprzednim poście.
Oczywiście, że mogę napisać na grupach zrzeszających użytkowników danej marki po kilkadziesiąt złych postów w losowych tematach na każdą z tych firm. Zapewniam, że wszystkie będą prawdą, szczególnie w moim subiektywnym odczuciu. Dodatkowo pewnie bym wbił tym szpilkę tym wszystkim tamtejszym fanatykom. Czy wtedy wreszcie poczuję, że jestem osobą, która nie jest zespawana z daną marką? ;)

Odpiszę wieczorem, bo z fona mi się nie chce. :)

okay, okay ;)

https://www.youtube.com/watch?v=CK8GDsW4t00

//edit
W temacie Z8 - ledwo wyszło oprogramowanie 2.0, a już jest przeciek o 2.01. Ponoć ma być poprawa w ISO plus drobne poprawki tego co nie wyszło w 2.0 ;)

ZbyszekS
19-02-2024, 21:16
i plotki...: New minor Nikon Z8 firmware update coming soon

https://nikonrumors.com/2024/02/19/new-minor-nikon-z8-firmware-update-coming-soon.aspx/?fbclid=IwAR26UN8MHddBrjE7o0Aab62YyOKk5ycycGk0ZKnb-p4LKBFXr67g2v_6cxQ

OjTam
19-02-2024, 22:05
Pewnie się zorientowali, że nie wszystkie zamienniki wycięło i poprawkę zrobią. https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=78779&d=1667394195

paparapa
20-02-2024, 11:40
Pewnie się zorientowali, że nie wszystkie zamienniki wycięło i poprawkę zrobią. https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=78779&d=1667394195

Albo wyciąć Viltroxa 20mm i może na zapas 16mm

ZbyszekS
20-02-2024, 11:56
Panowie... nie żartujcie! Po prostu po przeczytaniu naszego forum ktoś w N zorientował się, że wykrywanie ptaków potrzebne jest tylko 1% użytkowników i teraz kombinują jakim obiektem ptaka :shock: zastąpić.... Czekamy!

paparapa
20-02-2024, 13:03
A, jak wbić szpilkę to spoko ;) Na której stronie tego wątku jest ten post o debestości Nikona?

Sunday, Saturday ;)

No właśnie kurczę nie, nawet nie pamiętam loginu i hasła na forum Olka... tylko nawet gdybym się zalogował to co bym miał napisać? Że miło wspominam E-510? To znowu nie jest wbicie szpliki. To może na forum Sony (istnieje jakieś?), że a5100 które miałem fajnie się sprawdzało jako mały, plecaczkowy aparacik, który zabierałem na rower? Aj, znowu nie jest to wbicie szpilki... Canona też miałem przelotem, wygrała tylko i wyłącznie na tamten czas ergonomia, która bardziej mi leżała w Nikonie. Czasem nawet piszę na czewronym forum, ale nie w takim stylu jak to napisałem w poprzednim poście.
Oczywiście, że mogę napisać na grupach zrzeszających użytkowników danej marki po kilkadziesiąt złych postów w losowych tematach na każdą z tych firm. Zapewniam, że wszystkie będą prawdą, szczególnie w moim subiektywnym odczuciu. Dodatkowo pewnie bym wbił tym szpilkę tym wszystkim tamtejszym fanatykom. Czy wtedy wreszcie poczuję, że jestem osobą, która nie jest zespawana z daną marką? ;)

okay, okay ;)

https://www.youtube.com/watch?v=CK8GDsW4t00

//edit
W temacie Z8 - ledwo wyszło oprogramowanie 2.0, a już jest przeciek o 2.01. Ponoć ma być poprawa w ISO plus drobne poprawki tego co nie wyszło w 2.0 ;)

Napisałeś tu, pisałeś w innych miejscach czym fociłeś. I że wiesz jakie są różnice w aparatach różnych firm.
Ale nie wydaje mi się, że to prawda. Wykorzystujesz wspomnienia o posiadanym kiedyś sprzęcie do budowania narracji mówiącej o przewagach N.
Zapytam więc, aby ewentualnie wyprostować moje przypuszczenie, czymasz obecnie, równolegle ze swoimi nikonami. Inne porównywalne puszki od Sony, Canona czy Panasonica, i ich używasz równolegle z Nkonem?
Puszki konkurencyjnych firm z najnowszym softem.

Stosujesz nieelegancką technikę porównywania mnie do swojego , jak napisałeś dziwnego kolegi, w celu deprecjacji mnie tu na forum.
Teraz ja się zapytam . Po co to? Abym się wkurzył i nawypisywał tu głupot?
Ja nie napisałem nigdzie w odpowiedzi do Ciebie, że mam takiego kolegę, trochę dziwnego , biega po lesie i beczy... Koziołek Matołek się nazywa... Ale wcale nie twierdzę że taki jesteś, czy tak robisz. Skąd.
Nie robię tego i oczekuję tego od Ciebie. Zwłaszcza że jesteś tu osobą uprzywilejowaną.

Pozostawmy to i poruszajmy się w świecie faktów.
A fakty dla N są za dobre.

Piszę tu na forum o rzeczach które, mnie klienta, Nikona od wielu lat, zaczynają coraz bardziej wkurzać. Stać mnie na to aby o tym głośno "mówić" a nie pudrować g...o i udawać że wszystko jest dobrze.
Mimo że podoba mi się np. Z6/Z7 ze względu na rozmiar, wagę wytrzymałość czy ergonomię. O czym nie raz pisałem.
Nie podobają mi się praktyki stosowane od lat przez N, które wycinają np. baterie czy szkła producentów niezależnych. Nie podoba mi się pozycjonowanie modeli systemu Z.
Nie podoba mi się ubijanie DX, zwłaszcza szklarni. Bo przecież puszki jakieś są. :)
Nie podoba mi się to, że aby mieć AF na poziomie powiedzmy A7III, muszę kupić flagowy model Nikona. Przecież to jest paranoja.
Tych "kwiatków" jest więcej. Każdy widzi.
Szkła od Sigmy czy Tamrona działające dobrze na D850 w zetkach straciły wigor. Zapewne z powodu kiepskiej jakości styków w FTZ a nie manipulacji w sofcie.

Piszesz że N robi topową optykę. Tak? Według Ciebie szkło z winietą ponad trzy działki to topowe szkło? Szkła z komą jak rozdeptana mucha też są ok?
Czy może super S szkło z pozycją parkowania,Jak w szkłach " MFT" , które ma nieostre rogi z wyłażąca z nich "żałobą " nie do usunięcia.? :)
Pamiętam jak nie tak dawno była tu nagonka na "kundelki". Jakie one były beee. Jakie słabe. A teraz te kundelki można kupić jako topowe szkła N oczywiście ze specjalna marżą dla N w cenie. :)

I jak piszę o tym, to wyskakujesz i się żołądkujesz jakby ten cały N i jego graty był Twoją rodziną co najmniej. Jak bym obraził Ci matkę albo ojca.
Taka reakcja wskazuje jednoznacznie na bardzo duże powiązanie, albo uczuciowe, albo biznesowe. :)
Bo tak się składa, że na tym świecie rządzą właśnie te dwie rzeczy. Uczucia, emocje i kasa.
Dlatego napisałem o przyspawaniu. Czy to emocjonalnym czy finansowym.
Nie interesuje mnie jakim u Ciebie. To Twój problem.

Ja podchodzę do sprzętu jak do narzędzia. Jak do młotka. Ma być wygodny i spełniać swoje zadanie. Bez zbędnych *******etów i ściemniania, że ma dwa procesory, dla bardziej protego wbijania gwoździ.

Kiedyś jak pisałem o Panasonicu S5, to Jacek_Z odpisał mi "to se idź i kup sobie tego Panasa.
Tiaaa kupiłem, i nie żałuję:)

Zapewne po napisaniu tego wszystkiego, spotka mnie "zasłużona" kara ze strony "forumowego kółka różańcowego jedynej najprawilniejszej marki na świecie" :). Tak jak w przypadku kolegi @m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392) , który na prośbę
zainteresowanych podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat AF w Nikonie.

To jestem w stanie przeżyć. Obym tylko za moj a nieprawomyślność nie dostał od mojego adwersarza ostrzegawczego strzału w potylicę.

To na tyle, cytujac klasyka.

Ps.
Tak na marginesie bardzo sensowne podejście do tematu wykazuje tu na forum @OjTam (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76232). Potrafi o dziwo zobaczyć złe i dobre strony medalu.

Panowie... nie żartujcie! Po prostu po przeczytaniu naszego forum ktoś w N zorientował się, że wykrywanie ptaków potrzebne jest tylko 1% użytkowników i teraz kombinują jakim obiektem ptaka :shock: zastąpić.... Czekamy!

Może obiektem tego pana, co obraża wszystkich i wie wszystko naj naj. :)

waldek
20-02-2024, 13:42
...że aby mieć AF na poziomie powiedzmy A7III, muszę kupić flagowy model Nikona...
Zgadzam się.
AF Sony nawet w tanich aparatach jest najlepszy ze wszystkich aparatów jakie używałem.
A było tego trochę.

MstrG
20-02-2024, 15:14
Napisałeś tu, pisałeś w innych miejscach czym fociłeś. I że wiesz jakie są różnice w aparatach różnych firm.
Ale nie wydaje mi się, że to prawda. Wykorzystujesz wspomnienia o posiadanym kiedyś sprzęcie do budowania narracji mówiącej o przewagach N.
Zapytam więc, aby ewentualnie wyprostować moje przypuszczenie, czymasz obecnie, równolegle ze swoimi nikonami. Inne porównywalne puszki od Sony, Canona czy Panasonica, i ich używasz równolegle z Nkonem?
Puszki konkurencyjnych firm z najnowszym softem.

Wykorzystuję wspomnienia do narracji mówiącej o przewagach N? W którym miejscu? Pokaż mi palcem gdzie napisałem o przewagach.
Sam wielokrotnie piszę co mi nie pasuje w Nikonie. Pisałem choćby ostatnio, że całkowicie olali Z6II/Z7II i nie wykorzystali potencjału dwóch procesorów.

Czyli wg Ciebie muszę używać równolegle powiedzmy Z8, R5, S5IIX, A7RV i dorzuciłbym jeszcze GFX 50SII, na każdym musi być założony obiektyw tej samej klasy o tym samym zakresie. Przez jaki czas muszę używać jednocześnie takie zestawy? Miesiąc, dwa, pół roku? Ile zdjęć na puszkę i w jakich warunkach muszę zrobić?
Ja bym miał z tym problem, bo równolegle używam 5-6 obiektywów. Teraz bym musiał to kupić w każdym systemie. Dodatkowo dokładnie poznać wszystkie ustawienia oraz nauczyć się obróbki każdego RAWa.

Rozumiem, że Ty przeszedłeś taką drogę. Szacunek. Testowałeś różne zestawy każdego producenta jednocześnie czy skupiłeś się na jednej półce? Które zestawy byś polecił do fotografii lotniczej, które do ptaków, które do fotografii portretowej, które do studio a które do repo? Bezapelacyjnie w każdym przypadku Nikon jest na "końcu wyścigu"?

Stosujesz nieelegancką technikę porównywania mnie do swojego , jak napisałeś dziwnego kolegi, w celu deprecjacji mnie tu na forum.
Teraz ja się zapytam . Po co to? Abym się wkurzył i nawypisywał tu głupot?
Ja nie napisałem nigdzie w odpowiedzi do Ciebie, że mam takiego kolegę, trochę dziwnego , biega po lesie i beczy... Koziołek Matołek się nazywa... Ale wcale nie twierdzę że taki jesteś, czy tak robisz. Skąd.
Nie robię tego i oczekuję tego od Ciebie. Zwłaszcza że jesteś tu osobą uprzywilejowaną.

Już nawypisywałeś przed wkurzeniem się, więc co to za różnica? ;)
Przykro mi, ale pisząc słowa "jak zwykle" i "koniec wyścigu" na taką osobę w moich oczach trochę wychodzisz. Dlaczego? Bo to zwykłe kłamstwo. Czemu tak piszesz? Nie wiem. Nie będę wchodzić w analizę.

Piszę tu na forum o rzeczach które, mnie klienta, Nikona od wielu lat, zaczynają coraz bardziej wkurzać. Stać mnie na to aby o tym głośno "mówić" a nie pudrować g...o i udawać że wszystko jest dobrze.
Mimo że podoba mi się np. Z6/Z7 ze względu na rozmiar, wagę wytrzymałość czy ergonomię. O czym nie raz pisałem.
Nie podobają mi się praktyki stosowane od lat przez N, które wycinają np. baterie czy szkła producentów niezależnych. Nie podoba mi się pozycjonowanie modeli systemu Z.
Nie podoba mi się ubijanie DX, zwłaszcza szklarni. Bo przecież puszki jakieś są. :)
Nie podoba mi się to, że aby mieć AF na poziomie powiedzmy A7III, muszę kupić flagowy model Nikona. Przecież to jest paranoja.
Szkła od Sigmy czy Tamrona działające dobrze na D850 w zetkach straciły wigor. Zapewne z powodu kiepskiej jakości styków w FTZ a nie manipulacji w sofcie.

To jest głośne mówienie? Powinieneś zrobić ogólnopolski protest, poruszać te kwestie w telewizjach śniadaniowych, przykleić się do jakiegoś obrazu w muzeum, aby zwrócić na siebie uwagę. Próbowałeś pisać do UOKiKu, może do Europejskiego Trybunał Praw Człowieka? Pamiętaj, że za Tobą stoją Helsinki!
Problem jest taki, że nie ma producenta, który nie pozycjonuje puszek, który aktualnie nie ma w czterech literach linii DX (oprócz Fujifilm z wiadomych względów). Canon jeszcze na DSLRach miał problemy z niezależnymi obiektywami, a w ML po założeniu nawet swoich niektórych obiektywów lustrzankowych następuje spowolnienie FPSów. Tych kwiatków jest więcej, dużo więcej.

Mam między innymi pierwszego Z6, najnowsze oprogramowanie. Które baterie wycięli? Napisz mi proszę, bo jakoś mam jeden zamiennik Newella i jeden Patona. W sumie na Z6II i w Z8 też działają... Resztę mam oryginały.
Miałem trzy Sigmy i na Zetkach działają lepiej, więc nie generalizuj.

Jeśli chodzi o AF możesz kupić nawet Zf i będziesz mieć lepszy AF niż w A7III. Z6II nie ma jakoś dużo gorszego tego AF, wiem że każdy się skupia tylko i wyłącznie na tym jak prostokącik śledzi oko i na tej podstawie feruje takie wyroki jak Twój.
Zaraz będzie Z6III i kolejne gonienie króliczka. Spokojnie.

Piszesz że N robi topową optykę. Tak? Według Ciebie szkło z winietą ponad trzy działki to topowe szkło? Szkła z komą jak rozdeptana mucha też są ok?
Czy może super S szkło z pozycją parkowania,Jak w szkłach " MFT" , które ma nieostre rogi z wyłażąca z nich "żałobą " nie do usunięcia.? :)
Pamiętam jak nie tak dawno była tu nagonka na "kundelki". Jakie one były beee. Jakie słabe. A teraz te kundelki można kupić jako topowe szkła N oczywiście ze specjalna marżą dla N w cenie. :)

Podaj konkretne przykłady a nie piszesz tak ogólnikowo.

I jak piszę o tym, to wyskakujesz i się żołądkujesz jakby ten cały N i jego graty był Twoją rodziną co najmniej. Jak bym obraził Ci matkę albo ojca.
Taka reakcja wskazuje jednoznacznie na bardzo duże powiązanie, albo uczuciowe, albo biznesowe. :)
Bo tak się składa, że na tym świecie rządzą właśnie te dwie rzeczy. Uczucia, emocje i kasa.
Dlatego napisałem o przyspawaniu. Czy to emocjonalnym czy finansowym.
Nie interesuje mnie jakim u Ciebie. To Twój problem.

Uśmiałem się prawie do łez, aż mnie bolą zajady ;)
Wyskakuję i się żołądkuję? Wyrażenie odmiennej opinii od Twojej nazywasz żołądkowaniem się?
Resztę przemilczę, bo nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Nie wychodzi Ci za bardzo profilowanie innych. Przykro mi.
I nie, nie mam żadnego problemu. Nie szukam na siłę wad. Skupiam się raczej na doborze sprzętu, który najbardziej mi odpowiada.

Ja podchodzę do sprzętu jak do narzędzia. Jak do młotka. Ma być wygodny i spełniać swoje zadanie. Bez zbędnych *******etów i ściemniania, że ma dwa procesory, dla bardziej protego wbijania gwoździ.

Zawodowo pracuję w fotografii. Uwierz mi, gdyby coś nie spełniało moich oczekiwań to bym to rzucił w kąt nie patrząc na koszty i kupił coś innego.

Kiedyś jak pisałem o Panasonicu S5, to Jacek_Z odpisał mi "to se idź i kup sobie tego Panasa.
Tiaaa kupiłem, i nie żałuję:)

I bardzo dobrze zrobiłeś. Niech Panasonic nadal "jak zwykle" będzie pierwszy i w peletonie wciąż jechał w koszulce lidera.

Zapewne po napisaniu tego wszystkiego, spotka mnie "zasłużona" kara ze strony "forumowego kółka różańcowego jedynej najprawilniejszej marki na świecie" :). Tak jak w przypadku kolegi @m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392) , który na prośbę
zainteresowanych podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat AF w Nikonie.

To jestem w stanie przeżyć. Obym tylko za moj a nieprawomyślność nie dostał od mojego adwersarza ostrzegawczego strzału w potylicę.

Czyli jak ktoś napisze coś z czym się nie zgadzam, to nie mogę odpowiedzieć, bo od razu wychodzę na przyspawanego do marki fanatyka? Nieźle.
m_a_g akurat chyba jest zadowolonym użytkownikiem Z8 i Z9, pomimo tego, że to sprzęt z końca peletonu. Jeśli chodzi o tamtą sytuację to nadal uważam, że przy zrobieniu takiego zdjęcia ja bym nie miał problemu nawet modelem D600. Jednak znowu wychodzi na to, że nie można się nie zgodzić ze zdaniem osoby, która napisze coś złego o Nikonie. Muszę to bezrefleksyjnie przyjąć do wiadomości i traktować jako prawdę absolutną.

//edit

https://www.youtube.com/watch?v=Zpe019nNV_o

https://www.youtube.com/watch?v=aHtO4RnEmeE

https://www.youtube.com/watch?v=m0F4q7fBgNA

Jacek_Z
20-02-2024, 21:07
..Z poprawek Nikona w firmware 2.0 najważniejszą i najbardziej wydajną oraz naprawdę działającą jest: śledzenie ptaków. Ponieważ mój zakup Z8 zbiegł się z nowym firmware, miałem wspaniałą opcję porównania obu firmware dzień po dniu. Dla ptasiarza, firmware 2.0 to jest game changer. Bez dwóch zdań. Obecnie, AF w Nikon Z8/Z9 jest najlepszy na świecie w kontekście fotografii ptaków. Szczególnie w locie.

AF Sony nawet w tanich aparatach jest najlepszy ze wszystkich aparatów jakie używałem.
A było tego trochę.
Problem w tytm, ze nie piodałes jakie to aparaty. Sony A7 i A7II mają lepszy AF od Z6? Używałeś Z6 po upgrade softu?

Oj, sorry, ale tu piszesz tendencyjnie, czasami bzdury, czasami nieprawdę, czasami rzeczy zupełnie bez znaczenia szukając dziury w całym.
Za duzo do komentownia. Będzie wybiórczo.
Dla mnie punktem odniesienia bardziej jest Canon niż Sony. To kto wycina szklarnię producentów niezależnych? Nikon wyciął starocie, nie mam przekonania, że to celowo. Nie wyciął żadnego szkła nowszych generacji, czyli od czasu USB dock czy TAP console, czyli szkła robione już X lat działają. Zwróć uwagę, że Nikon wypuszcza też soft dla własnych obiektywów, aparatów i dla FTZ do działania z nowszymi Nikkorami!! Wszyscy poprawiają soft, a że w antycznych Sigmach czy Tamronach mozna to zrobić serwisowo albo wcale (bo nie ma go jak samemu wgrać) to nie sprawa Nikona. Wiesz jakich obiektywów Nikon najwięcej skasował? Nikkorów. Ze śrubokrętami.
Tu była nagonka na kundelki? Pomyliłes to forum z forum CB. Od początku Sigm ART były zachwyty. 35/1.4.50/1.4.85/1.4, 105/1.4 135/1.8 itd, Tamrony 85VR, zoomy z serii G2 - niemal same bardzo dobre opinie. Niemal, bo jakiś margines się znajdzie, być może hejtarzy.
Ja mam 2 Sigmy ART i wigoru nie straciły. Wręcz przeciwnie, jest wiele głosów, że obiektywy zyskały na bezlustrach Z. Ja nie wiem skąd ty masz taką opinię. Rejestrujesz sobie w głowie tylko wpisy z krytyką?
AF lepszy niż A7III ma Zf, to nie topowy model. I bym sie sprzeczał, czy Z6 po upgrade nie ma takiego jak A7III.
N robi topową optykę, to, że oprócz tego robi taniznę to tez norma we wszystkich systemach. Czepiasz się na siłę. Nawet podstawowa stałka 50/1.8 jest najlepszym szkłem wśród innych systemowych. Winieta w Nikkorach ci przeszkadza? Popatrz na winietę w szkłach Sony. Nie widzisz, bo usuwana softem. Tylko, że w Nikkorach też tak robią. I w ogóle wszędzie (niestety).

OjTam
20-02-2024, 21:23
N chyba przestał bawić się w wycinanie softem szpeju producentów niezależnych, w każdym razie nie zdarza się to tak, jak za DSLRów. Choć w sumie w cale bym się nie zdziwił, jakby w kolejnej generacji puszek coś mocno przy lampach namieszał.

A C? Obie próby wejścia w bagnet (Sammy i Vitek) przycięli pozwami. A, jeśli dobrze pamiętam, za czasów DSLRów Sigmy na C miały korekcję z poziomu puszki.

I napiszę jeszcze, żeby jasno było: oba moje teksty o wycięciu z Z8 zamienników aku należy traktować tylko jako żart, z nutą trollowania. Do momentu, w którym coś faktycznie padnie, odpukać.

Jacek_Z
20-02-2024, 21:35
Zamienniki akku są różne. Używamy 4 szt Newella do Z5 i Z6 - są OK. Inni narzekają, że jakis tam zamiennik im trzyma krótko. Ale inni piszą, że im tak samo jak Nikona. Czyli? Rozrzut po stronie producenta akku! Sądzę, że z ładowaniem poza body z zamiennikami EN-EL15 nie ma problemów. Wycinać to sobie mogą wersje B, C z ładowaniem w body. O ile wycinają, bo nie wiem.

paparapa
20-02-2024, 21:37
I napiszę jeszcze, żeby jasno było: oba moje teksty o wycięciu z Z8 zamienników aku należy traktować tylko jako żart, z nutą trollowania. Do momentu, w którym coś faktycznie padnie, odpukać.

Ale że niby co? Zamienniki działają?

MstrG
20-02-2024, 21:39
N chyba przestał bawić się w wycinanie softem szpeju producentów niezależnych, w każdym razie nie zdarza się to tak, jak za DSLRów. Choć w sumie w cale bym się nie zdziwił, jakby w kolejnej generacji puszek coś mocno przy lampach namieszał.

A C? Obie próby wejścia w bagnet (Sammy i Vitek) przycięli pozwami. A, jeśli dobrze pamiętam, za czasów DSLRów Sigmy na C miały korekcję z poziomu puszki.

Nie pytam złośliwie, ale które obiektywy Nikon wyciął? Nie twierdzę, że jakieś nie przestały działać, nawet pamiętam, że któreś stare obiektywy miały chyba problem w LV. Tylko czy to było zrobione specjalnie czy raczej tak wyszło przy okazji np. zmiany jakiegoś protokołu. Gdyby chcieli wyciąć to by to zrobili w bardzo prosty sposób, ale raczej wtedy by starali się ubić nowe konstrukcje, a nie tylko jakieś dziadki. W Canonie z tego co pamiętam niektóre obiektywy firm trzecich obchodziły zabezpieczenie i logowały się do puszki jako systemowe, w EXIFie był jakiś model Canona.

Ja zawsze miałem aktualny FW, osobiście żaden obiektyw nie przestał mi działać, żadna bateria. Wiem, że niektóre zamienniki nie działają na nowszych body, ale one nie działały na tych body od początku, a nie po aktualizacji.

Canon nie bardzo lubił się z S35Art, w włączeniu korekcji obiektywu wychodził ring. Jak było z innymi nie wiem. Zresztą niechęć czerwonych do kundelków jest znana.

https://www.youtube.com/watch?v=NpW5gShs_Ek

OjTam
20-02-2024, 21:47
Wiesz, jak szkło/zamiennik aku działało przed aktualizacją softu, a po już nie... No właśnie.

Przy premierze D6 sporo tego było. Problemy miały Tamrony, Sigmy, nawet Tokina.

Oczywiście w dobie USB-Docków/Tap-inów te problemy to parę dni. Ale były.

m_a_g
20-02-2024, 22:45
PS2
Z poprawek Nikona w firmware 2.0 najważniejszą i najbardziej wydajną oraz naprawdę działającą jest: śledzenie ptaków. Ponieważ mój zakup Z8 zbiegł się z nowym firmware, miałem wspaniałą opcję porównania obu firmware dzień po dniu. Dla ptasiarza, firmware 2.0 to jest game changer. Bez dwóch zdań. Obecnie, AF w Nikon Z8/Z9 jest najlepszy na świecie w kontekście fotografii ptaków. Szczególnie w locie.
Przesadzasz z tym "najlepszym na świecie". Owszem, jest bardzo dobry, ale sama funkcja to nic nowego, w Sony miałem taką opcję od dawna (mam na myśli "bird eye AF"). Teraz Nikon odrobił zaległości zwyczajnie. Ciągle jednak uważam że AF w Sony działa mi lepiej przy ptakach, z tym że używam Nikona ze względu na obiektywy telefoto z serii PF.

Ale że niby co? Zamienniki działają?

To raczej pytanie (i pretensje) które powinny być skierowane w stronę producentów tychże obiektywów, a nie Nikona, bo Nikon nigdy nie gwarantował ani nawet nie wspominał nigdzie że w systemie Z można używać niesystemowych obiektywów przez adapter.

Nie pytam złośliwie, ale które obiektywy Nikon wyciął? Nie twierdzę, że jakieś nie przestały działać, nawet pamiętam, że któreś stare obiektywy miały chyba problem w LV. Tylko czy to było zrobione specjalnie czy raczej tak wyszło przy okazji np. zmiany jakiegoś protokołu. Gdyby chcieli wyciąć to by to zrobili w bardzo prosty sposób, ale raczej wtedy by starali się ubić nowe konstrukcje, a nie tylko jakieś dziadki. W Canonie z tego co pamiętam niektóre obiektywy firm trzecich obchodziły zabezpieczenie i logowały się do puszki jako systemowe, w EXIFie był jakiś model Canona.

Ja zawsze miałem aktualny FW, osobiście żaden obiektyw nie przestał mi działać, żadna bateria. Wiem, że niektóre zamienniki nie działają na nowszych body, ale one nie działały na tych body od początku, a nie po aktualizacji.

Canon nie bardzo lubił się z S35Art, w włączeniu korekcji obiektywu wychodził ring. Jak było z innymi nie wiem. Zresztą niechęć czerwonych do kundelków jest znana.
https://www.youtube.com/watch?v=NpW5gShs_Ek

Gdyby Nikon chciał specjalnie to ubić, to zwyczajnie jedną linijką kodu zablokowałby wszystko co nie pochodzi od Nikona.
Tutaj zwyczajnie przestały działać stare szkła, widocznie nie były w pełni zgodnie ze specyfikacją bagnetu, i tyle.
Przecież Nikona nie testuje nowego firmware pod kątem tego czy nowy poprawiony algorytm będzie działać z nieautoryzowanymi szkłami bo to nie ich problem, ani też nie mają możliwości się tym zająć.

MstrG
20-02-2024, 23:06
Gdyby Nikon chciał specjalnie to ubić, to zwyczajnie jedną linijką kodu zablokowałby wszystko co nie pochodzi od Nikona.
Tutaj zwyczajnie przestały działać stare szkła, widocznie nie były w pełni zgodnie ze specyfikacją bagnetu, i tyle.
Przecież Nikona nie testuje nowego firmware pod kątem tego czy nowy poprawiony algorytm będzie działać z nieautoryzowanymi szkłami bo to nie ich problem, ani też nie mają możliwości się tym zająć.

O tym właśnie piszę. Choć trzeba mieć na uwadze, że bagnet F był stosunkowo prosty i obiektywy nie miały takich możliwości szyfrowania jakie zapewne jest dzisiaj. Po tym jak wyszedł w końcu jailbreak PS5 (chyba jakoś pod koniec tamtego roku) można wnioskować, że wszystkie zabezpieczenia da się złamać.
Bardziej chodzi mi o to, że nawet jeśli by nie ubili (bo nowsze kundelki i tak by mogły liczyć na aktualizację), to skutecznie by mogli utrudniać życie ich właścicielom. Dużo prościej by było ubić akumulatorki.

Również uważam, że to co przestało działać nie było celowym działaniem. Konsekwencje inżynierii wstecznej oprogramowania w obiektywach firm niezależnych.

Wind Mill
20-02-2024, 23:51
....Również uważam, że to co przestało działać nie było celowym działaniem. Konsekwencje inżynierii wstecznej oprogramowania w obiektywach firm niezależnych.

Inżynieria wsteczna to w przypadku "staroci" (F) i być może FX na Z.

Co do DX, to wiemy iż Sigma (co do Vitka nie jestem pewien, coś mi świta ale mogę mylić z czymś innym) chwali się "developed and designed under agreement with Nikon Corp".
Nie wiem, czy podobny statement nie występował także w przypadku Tamponów na Zet (FX).

Powtórzę się.

Gdy zanabyłem N 12-28 PZ, do skorzystania z pełnej funkcjonalności (no i profil w puszce) musiałem aktualizować soft Z50.
Kupiony chwilę wcześniej lub później Vitek 75/1,2 działał bez zmian po aktualizacji puszki.
Za to w rocznym Vitku 56/1,4 zgasł AF. Aktualizacja softu obiektywu i znów działa.

Soft do V 56/1,4 datowany jest wcześniej, niż nowy soft do Z50. Oznacza to, iż Viltrox współpracuje z Nikonem i dostał od N dane przed premierą 12-28 PZ wymuszającą nowy soft w Z50.
Gdyby V nie był dogadany z N, to w takiej sytuacji nie mielibyśmy do czynienia z inżynierią wsteczną, a ze szpiegostwem przemysłowym. ;)

MstrG
21-02-2024, 00:09
Zdecydowanie w tamtym poście pisałem o kundelkach pod F.

Jeśli chodzi o Viltroxa to możliwe, że na początku działali na partyzanta. Z Nikonem chyba się jakoś w końcu dogadali, ale Canon dał czerwone światło grożąc pozwami.
Sigma to wiadomo, że pod Z jest za pozwoleniem. Nie mogli teraz inaczej, bo jako japońska firma muszą zapewne respektować zapisy patentowe.

Mirkus
19-03-2024, 13:09
A co sądzicie o baterii MATHORN MB-212? Ktoś używa?

tomeq67
27-03-2024, 19:35
A co sądzicie o baterii MATHORN MB-212? Ktoś używa?

Używam. Śmiga z Z8 bez problemu. I ładowanie USB C :)

s_l
02-04-2024, 11:51
Używam. Śmiga z Z8 bez problemu. I ładowanie USB C :)

a ładowałeś ją z power banka ? Jeżeli tak, to ile to trwało?

tomeq67
02-04-2024, 12:09
Nie, nie ładowałem

s_l
02-04-2024, 12:43
Nie, nie ładowałem

Gdybyś się kiedyś zdecydował to daj znać ile to trwało. Będę wdzięczny.

tomeq67
04-04-2024, 12:25
Gdybyś się kiedyś zdecydował to daj znać ile to trwało. Będę wdzięczny.

Ok. 90 minut

Metman
15-05-2024, 22:39
Witajcie,
Dziś (15 V 2024) pojawił się wpis n/t Z8, problem chyba nie do końca został rozwiązany, może warto sprawdzić swoje egzemplarze.
80110

s_l
17-05-2024, 10:00
Witajcie,
Dziś (15 V 2024) pojawił się wpis n/t Z8, problem chyba nie do końca został rozwiązany, może warto sprawdzić swoje egzemplarze.
80110

Chyba to ciężko sprawdzić :) BTW. może nowsze sztuki mają jednak lepiej to ogarnięte :)

Ok. 90 minut

a możesz napisać jakim power bankiem ładowałeś ?

snajper
26-05-2024, 20:51
Chyba to ciężko sprawdzić :) BTW. może nowsze sztuki mają jednak lepiej to ogarnięte

Da się sprawdzić. Trzeba poruszać te mocowania ruchem obrotowym. U mnie się ruszają.

s_l
27-05-2024, 09:35
Chyba to ciężko sprawdzić :) BTW. może nowsze sztuki mają jednak lepiej to ogarnięte

Da się sprawdzić. Trzeba poruszać te mocowania ruchem obrotowym. U mnie się ruszają.

U mnie nie ruszają sie. Przynajmniej na razie :)

Maciej Służenko
27-05-2024, 13:16
Cześć, mam szybkie pytanie o działający zamiennik do Z8. Zapewne było o tym ale z gór przyznaję się, nie czytałem wątku.

TOP67
27-05-2024, 13:18
Z9 jest pełnym zamiennikiem Z8, ale w góry można zabrać Z7II :-P