Zobacz pełną wersję : Nikon Z8 w praktyce
Jeszcze nie drożeją.
https://www.ebay.pl/sch/i.html?_nkw=ai-s+500+4&_sacat=3323&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_odkw=ais+500+4&_osacat=3323&_sop=15
muchomor
28-06-2025, 16:52
Oby tylko nie wycięli baterii od niezaleznych... Kto pierwszy zaryzykuje instalację?
Nowa wersja oprogramowana 3.0 się pojawiła do pobrania https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/616/Z_8.html
Nowa wersja oprogramowana 3.0 się pojawiła do pobrania https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/616/Z_8.html
Właśnie miałem wrzucać :)
Tutaj bezpośredni link:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/563.html
Dodatkowa instrukcja do oprogramowania 3.0:
https://download.nikonimglib.com/archive7/Ag32300tt2Vp07FtJDl233jmFo51/Z8_FU_addendum_(Pl)05.pdf
Zmiany w wersji 3.00 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 2.10
Uwaga: zmiany wymienione poniżej pod „Fotografowanie”, „Nagrywanie filmów”, „Odtwarzanie”, „Elementy sterujące” oraz „Sieć” są omówione szczegółowo w dokumencie Dodatkowa instrukcja dotycząca aktualizacji oprogramowania sprzętowego.
Uwaga: z powodu dodania nowych elementów menu zmieniono numerację niektórych elementów menu ustawień osobistych.
■ Fotografowanie
• Zwiększono wymiary pól ostrości dostępnych w połączeniu z trybami pola AF [Szerokie pole AF (C1)] oraz [Szerokie pole AF (C2)].
• Funkcja wykrywania obiektu jest teraz dostępna podczas ręcznego ustawiania ostrości.
• Wybór strefy wykrywania obiektu jest teraz dostępny dla ręcznego ustawiania ostrości.
• Dodano obsługę ustawień Picture Control „Kolor elastyczny”.
• Dodano opcję [C15] szybkie rejestrowanie klatek + tryb wyzwalania migawki.
• Jakość zdjęć dla szybkiego rejestrowania klatek + można teraz ustawić oddzielnie od innych trybów wyzwalania migawki.
• Dodano [Tryb redukcji szum. z wys. ISO] w [MENU FOTOGRAFOWANIA] pozwalający na wybór trybu przetwarzania redukcji szumów.
• Dodano tryb ustawiania częstotliwości do [Red. migot. z wysoką częstotliw.] w [MENU FOTOGRAFOWANIA] pozwalający na konfigurację zapisanych ustawień częstotliwości.
• [Opcje] dodano pod [Fotografow. z przesun. ostrości] w menu [MENU FOTOGRAFOWANIA], co pozwala na stosowanie [Fotografow. z przesun. piksela] w połączeniu z fotografowaniem z przesunięciem ostrości.
• [Opcje] dodano pod [Fotografow. z przesun. piksela] w menu [MENU FOTOGRAFOWANIA], co pozwala na stosowanie funkcji [Braketing AE] w połączeniu z fotografowaniem z przesunięciem pikseli. Dodano również [Folder zapisu przy rozpoczęciu].
• Opcje [Fotografow. z przesun. piksela] można teraz ustawiać, gdy wybrany jest tryb samowyzwalacza.
• Dodano następujące funkcje do [Automatyczne przechwytywanie] w [MENU FOTOGRAFOWANIA] i zmieniono je.
- Datę i czas rozpoczęcia automatycznego przechwytywania (wyzwalania migawki rozpoznanym obiektem) można teraz skonfigurować z wyprzedzeniem
- Automatyczne wyzwalanie rozpoznanym obiektem jest teraz dostępne w połączeniu z ręcznym ustawianiem ostrości aparatu
- Wygląd i nazwy niektórych elementów na ekranie ustawień uległy zmianie
- Zasięg wykrywania dostępny dla [Zaawansowane: Odległość] został zwiększony
- Automatyczne wyzwalanie rozpoznanym obiektem jest teraz zgodne z nową opcją trybu wyzwalania migawki [C15]
- Teraz podczas automatycznego wyzwalania rozpoznanym obiektem wyświetlana jest żółta ramka
• Lampy LED Profoto A10 o ciągłym świetle można teraz używać jako diody wspomagającej AF.
Uwaga: konieczna jest aktualizacja oprogramowania sprzętowego lampy Profoto A10. Szczegółowe informacje można znaleźć na witrynie internetowej firmy Profoto.
■ Nagrywanie filmów
• Zwiększono wymiary pól ostrości dostępnych w połączeniu z trybami pola AF [Szerokie pole AF (C1)] oraz [Szerokie pole AF (C2)].
• Funkcja wykrywania obiektu jest teraz dostępna podczas ręcznego ustawiania ostrości.
• Wybór strefy wykrywania obiektu jest teraz dostępny dla ręcznego ustawiania ostrości.
• Dodano obsługę ustawień Picture Control „Kolor elastyczny”.
• Dodano następujące funkcje do [Automatyczne przechwytywanie] w [MENU NAGRYWANIA VIDEO] i zmieniono je.
- Datę i czas rozpoczęcia automatycznego przechwytywania (wyzwalania migawki rozpoznanym obiektem) można teraz skonfigurować z wyprzedzeniem
- Automatyczne wyzwalanie rozpoznanym obiektem jest teraz dostępne w połączeniu z ręcznym ustawianiem ostrości aparatu
- Wygląd i nazwy niektórych elementów na ekranie ustawień uległy zmianie
- Zasięg wykrywania dostępny dla [Zaawansowane: Odległość] został zwiększony
- Teraz podczas automatycznego wyzwalania rozpoznanym obiektem wyświetlana jest żółta ramka
• Wybranie [ON] dla [Zoom cyfrowy w wysokiej rozdz.] w [MENU NAGRYWANIA VIDEO] powoduje teraz wyświetlanie pola AF na wykrytym obiekcie na ekranie fotografowania.
• Dodano funkcję dołączania nazw plików używanych w aparacie podczas nagrywania filmów video na zewnętrznej nagrywarce obsługującej przesyłanie nazw plików przez złącze HDMI. Następujące zewnętrzne nagrywarki Atomos obsługują tę funkcję (zgodnie ze stanem na maj 2025 r.).
- Ninja V *
- Ninja V+ *
- Ninja (modele z roku 2023)
- Ninja Ultra
- Shogun (modele z roku 2023)
- Shogun Ultra
- Shogun Connect *
* Niektóre nagrywarki mogą wymagać aktualizacji systemu operacyjnego ATOMOS lub płatnej aktywacji nagrywarki. Aby uzyskać szczegółowe informacje, skontaktuj się z ATOMOS.
■ Odtwarzanie
• Dodano [Data] do [Kryteria odtwarzania z filtrem] w menu odtwarzania oraz menu „i” odtwarzania.
• Dodano [Dostosuj opcje retuszu] do [Retusz] w menu „i” odtwarzania.
• Dodano [Autom. obrót podczas odtwarzania] do menu odtwarzania.
■ Elementy sterujące
• Dodano element [Maksymalna przysłona w PŻ] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a14.
• Dodano element [Ustawienie ogranicznika ostrości] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a16.
• Dodano opcję [Minimum] do ustawienia osobistego c2 [Samowyzwalacz] > [Interwał między zdjęciami] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano [Automatyczne przechwytywanie] do funkcji, które można przypisać do menu „i” za pomocą [MENU USTAW. OSOBISTYCH] > f1 i g1 [Dostosuj menu <i>].
• Dodano więcej osobistych elementów sterujących i funkcji możliwych do przypisania z użyciem następujących elementów w [MENU USTAW. OSOBISTYCH]. Poza tym opcje dla [Zoom włącz/wyłącz] uległy zmianie.
- f2 [Osobiste sterow. (fotografow.)]
- g2 [Osobiste sterowanie]
• Dodano więcej osobistych elementów sterujących i funkcji możliwych do przypisania (na przykład [Przeskocz do zdjęcia źródłowego] i [Przycinanie]) do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] > f3 [Osobiste sterow. (odtwarzanie)].
■ Sieć
• Dodano [Połączenie Wi-Fi (STA mode)], co pozwala na podłączenie aparatu do urządzenia inteligentnego za pośrednictwem punktu dostępowego bezprzewodowej sieci LAN.
• Numery portów można teraz określać za pomocą [Połącz z serwerem FTP] w [MENU SIECI].
• Dodano [Prześlij w formacie HEIF] do [Połącz z serwerem FTP] > [Opcje] w [MENU SIECI].
Uwaga: zdjęcia HEIF po konwersji nie są przechowywane na karcie pamięci.
■ Inne zmiany
• Teraz można nagrywać notatki głosowe z użyciem zewnętrznych mikrofonów.
• Prędkość przełączania między polami AF przez aparat z użyciem wybieraka wielofunkcyjnego lub wybieraka dodatkowego już nie spada po zmianie kierunku.
• Charakterystyka tonalna została zmieniona, gdy [ON] jest wybrane dla ustawienia osobistego g14 [Asystent przeglądania] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Aparat rejestruje teraz nazwy firm i modeli w metadanych video rejestrowanych, gdy [ProRes 422 HQ 10-bitowy (MOV)] jest wybrane dla [Typ pliku video] w [MENU NAGRYWANIA VIDEO].
• Dodano obsługę „NX Field*”, systemu zdalnego fotografowania dla użytkowników firmowych.
* Odwiedź witrynę internetową „NPS”, aby uzyskać omówienie i instrukcję obsługi NX Field.
Nikon Professional Services (NPS) (English)
Uwaga: aplikacja „NX Field” na urządzenia inteligentne może nie być dostępna w niektórych krajach i regionach.
• Automatycznie uzyskany adres IP zostanie zachowany po wyłączeniu automatycznego nadawania adresów IP.
• Automatycznie uzyskane adresy bramek/serwerów DNS są teraz wyświetlane na ekranie edycji TCP/IP.
• Nazwy plików zdjęcia i dźwięku będą teraz zgodne, jeśli nazwa pliku zdjęcia zostanie zmieniona podczas przenoszenia.
sokolnik
01-07-2025, 12:15
Ktoś się orientuję czy wymiana gorącej stopki w Z8 jest proste łatwe czy trzeba pół aparatu rozbierać? :)
https://asobinet-com.translate.goog/review-z8-ver300-noise-nr-type-b/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Jak ktoś używa obiektywy tamrona z z8 to z niektórymi wystapują problemy po aktualizacji do 3.0.https://www.tamron.com/global/consumer/support/news/detail/20250701181056.html
Zastanawiam się czy nie poczekać na 3.01. :-P
Jak ktoś używa obiektywy tamrona z z8 to z niektórymi wystapują problemy po aktualizacji do 3.0.https://www.tamron.com/global/consumer/support/news/detail/20250701181056.html
Ciekawe, co to za "problemy"... :roll:
Dlaczego wprost nie napisali?
https://catographer.tokyo/scribblings/2025-7-2-nikon-z8-fw-300-issue-with-tamron-lenses
BambusZMikronezji
02-07-2025, 11:30
u mnie czasem problem z przełączaniem AF w trybie AF-C pomiędzy 3D i szerokim polem (chyba wide c2 czy jakość tak pisze z telefonu to nie mam za bardzo jak szybko sprawdzić) to samo było na starym FW. Miałem nadzieję że naprawią ale jednak nie. Szybkie wyciągnięcie baterii i włożenie pomaga.
Ale to chyba dotyczy tylko Tamronów z mocowaniem Z.
A użytkuje ktoś Z8 z Tamronem 150-600 G2. U mnie wywala Error. Naciśnięcie spustu nie pomaga. Przez chwilę aparat jakby próbował znaleźć przysłonę i za chwilę znowu błąd. W ogóle w wizjerze jest jakieś kółko w środku. Przy innych obiektywach tego nie mam. Szkło z lustrzankami działa prawidłowo, z kolei inne obiektywy jak sigma 70-200 2,8 Nikor 105 2,8 macro Nikor 24-120 4,0 działają na Z8 prawidłowo. Oczywiście wszystkie szkła z mocowanie F. Jakieś sugestie?
Zaktualizowałem firmware do 3.0. T35-150 uceglony (komunikat F- na wyświetlaczu, AF bez reakcji) ale znalazłem gdzieś info w sieci że ludziom z oprogramowaniu obiektywu 2.0 wszystko działa. Okazało się że mój ma wersję 1.2. Zaktualizowałem obiektyw do 2.0 i jest OK :)
Akusy Mathorn MB-211A też działają.
BambusZMikronezji
02-07-2025, 22:27
Ale to chyba dotyczy tylko Tamronów z mocowaniem Z.
Niestety problem z AF pojawia się na nikonowych szkłach i piszkach. Na razie obserwuję fenomen nie pojawia się często ale jednak (obserwuję to na 180-600) od pół roku miałem takie trzy przypadki.
Viltrox (z Nikonem!) ostrzega, żeby nie aktualizować Z8, mając podpięty obiektyw firm 3cich.
Fringer wypuścił już soft do EF-NZI/II (https://www.fringeradapter.com/blog/fringer-ef-nz-i-ii-new-firmware-2-10-fixes-z8-v3-0-compatibility-issue)poprawiający kompatybilność.
A tekst
Some of Tamron mirrorless lenses will not operate properly. wobec całkowitego niedziałania szkieł, jest mocnym kandydatem na niedopowiedzenie roku. :roll:
Jak dobrze doczytałem, to opisywane problemy z obiektywami firm trzecich dotyczą tych z bagnetem Z.
A czy ktoś się natknął na informacje o problemach z obiektywami firm trzecich na bagnet F montowanych przez FTZ?
No właśnie. Sigmy ART (85, 135) działają? Nie chce być saperem :) Zakładam, że Nikkor 105/1.4 działa.
Jak zaktualizuję do 3.0 to da się wrócić do wersji 2.? Jak tak to spróbuję.
Z tego, co czytałem robi się to tak samo jak aktualizację w górę. Ja też spróbuję ale najpierw muszę ożywić swojego Tamrona 150 - 600 G2. Wyczytałem, że muszę go zaktualizować, żeby działał na FTZ. Problem jest taki, ze potrzebuję Tap-in console, a nigdzie tego nie ma, nawet używek. Jedynie na ebay coś można znaleźć.
Sorawdzalem z artem S135 działa.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Z tego, co czytałem robi się to tak samo jak aktualizację w górę. Ja też spróbuję ale najpierw muszę ożywić swojego Tamrona 150 - 600 G2. Wyczytałem, że muszę go zaktualizować, żeby działał na FTZ. Problem jest taki, ze potrzebuję Tap-in console, a nigdzie tego nie ma, nawet używek. Jedynie na ebay coś można znaleźć.
gdzieś czytałem, że tap-in stał się przekleństwem sprzedawców, bo ludzie je kupowali tylko po to, by zaktualizować soft i oddać. Co przy jego irracjonalnej cenie wydaje się dość racjonalne :)
Po kilku dniach jest generalnie cisza w temacie więc wygląda na to że problemów niema zbyt wiele.
Chyba jutro wgram i przetestuję.
muchomor
05-07-2025, 17:15
Po kilku dniach jest generalnie cisza w temacie więc wygląda na to że problemów niema zbyt wiele.
Chyba jutro wgram i przetestuję.
Mam tylko jeden obiektyw niesystemowy Arta 85 pod Sonego zapinam go poprzez adapter Viltroxa, mam trochę obaw związanych z aktualizacją softu. Baterie od Newella i Mathorna działają?
Akusy Mathorna do z8 działają. Newell nie wiem, mam jedną starą kupiona jeszcze do D7500 ale ona nawet na poprzednim sofcie nie działała.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Megadap już rozwiązał problem Z8 z ETZ21 Pro - wydali firmware V1.42:
https://megadap.net/etz21-pro-firmware/
89114
Co prawda nie mam Z8, a Z6III, ale po ostatniej aktualizacji sprawdziłem z ciekawości swojego Tamrona 150-600G2. Na szczęście wszystko chodzi jak należy. Zero problemów. BTW Szkoda, że nie mieszkasz gdzieś bliżej , bo akurat mam Tap-in console i mógłbyś sobie pożyczyć ode mnie do aktualizacji. No chyba, że nie znajdziesz nic bliżej, to możemy coś pomyśleć nad wysyłką.
Wgrałem nowy FW 3.00 i wszystkie obiektywy które mam działają.
Przez FTZ działa Sigma 60-600, Sigma 105 OS macro, Tamron 17-35/2.8-4 Di OSD.
Nikkory na bagnet F też działają, ale tutaj nie należało spodziewać się niespodzianki.
O obiektywach na bagnet Z wspomnę tylko że limiter działa. Nawet na 24-200 co jest niezłym "dodatkiem" bo takie obiektywy zazwyczaj limitera nie mają.
Co prawda nie mam Z8, a Z6III, ale po ostatniej aktualizacji sprawdziłem z ciekawości swojego Tamrona 150-600G2. Na szczęście wszystko chodzi jak należy. Zero problemów. BTW Szkoda, że nie mieszkasz gdzieś bliżej , bo akurat mam Tap-in console i mógłbyś sobie pożyczyć ode mnie do aktualizacji. No chyba, że nie znajdziesz nic bliżej, to możemy coś pomyśleć nad wysyłką.
Dzięki wielkie. Udało mi się zamówić. Niestety okres oczekiwania do 6 tygodni ale co zrobić. Może przyda się więcej niż jeden raz :mrgreen:
Też się odważyłem wgrać 3.0 i wszystko co sprawdzałem działa. Nikkory 105/1.4, 200/2 i Sigmy ART 85 i 135 też. Wszystkie szkła szybkie i pewne.
Wgrałem nowy FW 3.00 i wszystkie obiektywy które mam działają.
Przez FTZ działa Sigma 60-600, Sigma 105 OS macro, Tamron 17-35/2.8-4 Di OSD.
Nikkory na bagnet F też działają, ale tutaj nie należało spodziewać się niespodzianki.
O obiektywach na bagnet Z wspomnę tylko że limiter działa. Nawet na 24-200 co jest niezłym "dodatkiem" bo takie obiektywy zazwyczaj limitera nie mają.
Masz FTZ czy FTZ II ? Dla mnie bardzo istotna jest współpraca z Sigmą 60-600 z FTZII :)
Masz FTZ czy FTZ II ? Dla mnie bardzo istotna jest współpraca z Sigmą 60-600 z FTZII :)
Mam FTZ II.
BambusZMikronezji
09-07-2025, 20:10
Fajnie działa ogranicznik AF. Ustawiasz na dalszy punkt, naciskasz przycisk, ustawiasz na bliższy punkt, naciskasz przycisk i masz ustawiony limit AF. Zajmije to 2 sek.
Problem z FA na 180-600 ogarnąłem. (Raportowany wyzej) Miałem ustawiony automatycznym dobór trybu AF…..
Zastanawiam się czy nie poczekać na 3.01. :-P
Mówisz, masz:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/570.html
Zmiany w wersji 3.01 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 3.00
• Usunięto problem, który uniemożliwiał aparatowi prawidłową współpracę z niektórymi obiektywami.
:lol:
Mówisz, masz:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/570.html
:lol:
To było więcej niż pewne. :twisted: Nie wiadomo było tylko kiedy. ;)
Ta łatka jest też świetną wiadomością że strony Nikona, że nie ma zamiaru wypinać się na szkła niezależnych producentów, teoretycznie mogliby to zrobić, a fajnie wyszło, że zadbali o użytkownika :)
sokolnik
17-07-2025, 18:58
OK
mam już najnowszy soft u siebie :D muszę tam pogrzebać ale czasu ni ma
właśnie to wymyśliłem - dlatego ten post pisze, mianowicie, czy można ustawić coś takiego:
tryb M
- robię foty z lampą - cyk cyk cyk ISO powiedzmy 800-1000
ale
nagle wciskam przycisk który lampę wyłącza - i teraz najważniejsze - ustawienia aparatu zmieniają się czyli... ISO 6400 albo wyższe ... czas lekko wydłużony by złapać zastane światło... f z 2.8 na powiedzmy 2.0. Bo chce zrobić 3 szybkie zdjęcia ... i potem dalej fotografować z "lampą" bez zbędnej zwłoki na odrywanie aparatu od ok i używaniu 2óch rąk do zmiany ustawień...
?
Czy już za dużo wymyślam
bo czasami jest tak mało czasu na zmianę ustawień aparatu (BANK A - BANK B mam postawiane właśnie na "zdjęcia z lampą" i "bez" ale przestawianie tego w trakcie szybkich zdjęć/ujęć trochę zajmuje czas szczególnie jak 1 rękę ma się zajętą... :D
ktoś ma jakiś pomysł? :D
muchomor
19-07-2025, 20:34
Pomimo pewnych oporów zaktualizowałem. Wszystko działa jak powinno, baterie Patona i Mathorn też, więc git
Gdzie w menu Z8 zakopano ustawianie czasu wyświetlania zdjęcia czy czasu wygaszania LCD z parametrami?
Jestem ślepy.
Ai mówi:
W aparacie Nikon Z8, czas wyświetlania zdjęcia (powiadomienie na ekranie po zrobieniu zdjęcia) oraz czas wygaszania ekranu LCD (po którym ekran automatycznie gaśnie z powodu bezczynności) ustawisz w Menu Aparatu:
Włącz aparat i naciśnij przycisk MENU.
Przejdź do zakładki Ustawienia (menu konfiguracyjne), która jest oznaczona symbolem klucza.
Znajdź i wybierz opcję Autom. Wyświetl. Ustawienia Ekranu (ang. Auto Display Settings) lub opcję podobną, a tam znajdziesz parametry dotyczące czasu wygaszania LCD i czasu wyświetlania zdjęcia.
Sęk w tym, że w moim Menu nie ma tego co zakreśliłem na czerwono. Soft w body 3.0.
U mnie tutaj, firmware 3.01
To czy ogóle podgląd zdjęcia ma być czy nie, ustawia się tu:
89940
A to jak długo ma ewentualnie trwać (pod warunkiem że to powyżej jest włączone) ustawia się tu:
89941
Dziękuję, zgadza się
U mnie tutaj, firmware 3.01
To czy ogóle podgląd zdjęcia ma być czy nie, ustawia się tu:
A to jak długo ma ewentualnie trwać (pod warunkiem że to powyżej jest włączone) ustawia się tu:
Właśnie zrobiłem błąd że grzebałem głównie w menu playback, a w menu z ołówkiem szukałem pozycji ze słowem czas, a tu schowali to jako power.
Doberek!
Zaczynam przygodę z bezlusterkowcami, kupiłem używany Z8 który się łapie na akcję naprawy zaczepu. Ktoś wie jak długo to trwa?
BambusZMikronezji
20-01-2026, 08:13
Doberek!
Zaczynam przygodę z bezlusterkowcami, kupiłem używany Z8 który się łapie na akcję naprawy zaczepu. Ktoś wie jak długo to trwa?
Chmm to się chyba nazywa truizm. Wtedy gdy udzielimy oczywistych odpowiedzi. Najlepiej zapytać serwisu. Tego autoryzowanego oczywiście. Zdaje się że oficjalne terminy to max 14 dni roboczych lub do 30 gdy potrzebne są części z Japoni. Dodaj do tego czas transportu aparatu do i z serwisu .
Witamy w gronie użytkowników z8.
Chmm to się chyba nazywa truizm. Wtedy gdy udzielimy oczywistych odpowiedzi. Najlepiej zapytać serwisu. Tego autoryzowanego oczywiście. Zdaje się że oficjalne terminy to max 14 dni roboczych lub do 30 gdy potrzebne są części z Japoni. Dodaj do tego czas transportu aparatu do i z serwisu .
Witamy w gronie użytkowników z8.
Dziękuję.
Póki co wygląda na to że transport jest największym problemem. DHL nie działa w ogóle. Już dwa razy zamawiałem kuriera - nie przybył. Nie ma numeru na który można zadzwonić, formularz kontaktowy jak dotąd nie dał odpowiedzi.
Masz przecież Inpost. Jak dotąd wożą.
Ale to akcja serwisowa Nikona, a oni używają DHL który totalnie zszedł na psy.
DHL od dawna jest beznadziejny.
Szkoda na nich czasu i pieniędzy.
No i nerwów.
Nie mniej zauważyłem że dużo firm używa tego kuriera.
I wtedy jest problem.
Jak u Ciebie.
Maciej Służenko
21-01-2026, 20:34
Hej. Czy ktoś ma sprawdzony model kabla do tetheringu, który nie zrywa połaczenia Z8 - lightroom ?
Hej. Czy ktoś ma sprawdzony model kabla do tetheringu, który nie zrywa połaczenia Z8 - lightroom ?
Używałeś kabelków firmy Tether tools?
Mnie działa każdy kabel USB C 3.0 jaki mam w domu, nie wiem w czym u Ciebie jest problem... no chyba że używasz kabla który w założeniu miał być tylko do ładowania.
Proponuję spróbować prawdziwego programu do tetheringu, czyli C1. Lightroom to nie jest wybitny soft i nie chodzi tylko o tethering. Osobiście używam kabla Tether Tools
sokolnik
25-01-2026, 10:41
Wczoraj użyłem swojego statywu Manfrotto (duży stary ale porządny) :) i co się okazało? Z8 vs D750
Gwint do szybkozłączki jest bliżej krawędzi aparatu przez co szybkozłączka wystaje poza aparat... Co wydaje mi się średnim rozwiązaniem tym bardziej że gwint jest bliżej obiektywu przez co aparat leci do przodu i szybkozłączka nie ma podparcia z przodu gdzie idzie ciężar. Przekręciłem syzbkozlaczke o 90stopni i było jakby ok ale tak dziwnie teraz...
Akurat na używam statywu bardzo rzadko praktycznie wcale... Przy okazji wczorajszych zdjęć rodzinnych przypomniałem sobie/użyłem pierwszy raz samowyzlacza :)
Bezlustwrkowce są chude... To i podstawa aparatu z gwintem jest chuda.
Jakich wy, używacie statywów do Z8? :) Bezlustwrkowców?
BambusZMikronezji
25-01-2026, 11:09
Wczoraj użyłem swojego statywu Manfrotto (duży stary ale porządny) :) i co się okazało? Z8 vs D750
Gwint do szybkozłączki jest bliżej krawędzi aparatu przez co szybkozłączka wystaje poza aparat... Co wydaje mi się średnim rozwiązaniem tym bardziej że gwint jest bliżej obiektywu przez co aparat leci do przodu i szybkozłączka nie ma podparcia z przodu gdzie idzie ciężar. Przekręciłem syzbkozlaczke o 90stopni i było jakby ok ale tak dziwnie teraz...
Akurat na używam statywu bardzo rzadko praktycznie wcale... Przy okazji wczorajszych zdjęć rodzinnych przypomniałem sobie/użyłem pierwszy raz samowyzlacza :)
Mam tak samo. W ogóle to nie przeszkadza. Najczęściej na statywie mam z8 z 24-120.
Miałem nieco inny problem ale nie z aparatem a szybkozłączką. Kupiłem trzy na aliexpress i okazuje się że nie da się ich dokręcić do aparatu by były nieruchome. Pełne dokręcenie śruby nie unieruchamia płytki. Szybka analiza wykazała że środki płytek (tam gdzie siedzi śruba) z aliexpres są minimalnie cieńsze od oryginału dostarczonego ze statywem. Pomogło skrócenie śruby na szlifierce o około 0,5 mm
Tak samo jak na lustrzankach, kiedy używam statywu to w 99.9% poprzez stopkę w teleobiektywie ;-)
Tego o czym piszesz (wierzę na słowo) nawet nie zauważyłem przez to, nie było okazji.
Kup porządny statyw z Arca Swiss, załóż na aparat L-bracket i nie będziesz miał takich problemów;)
sokolnik
25-01-2026, 17:34
Różnica jest spora... i szybko złączka wystaje mocno poza body...
93157
Oczywiście, kup l-bracket... niedługo żeby zrobić zdjęcie trzeba będzie kupić "coś" by móc wcisnąć migawkę bo inaczej będzie mega niewygodnie :D
Możesz rozwiązać problem systemowo raz i mieć spokój, albo rzeźbić. Co kto lubi.
Ps. Raczej nie chodzi o drobną niewygodę tylko uzyskanie powtarzalnie nieporuszonych zdjęć.
Pps. Z rozwiązania typu szybkozłączka Manfrotto zrezygnowałem dawno temu ze względu na upierdliwość i niepewność tego systemu.
Różnica jest spora... i szybko złączka wystaje mocno poza body... To chyba lepiej, bo gdyby gwint był bliżej środka to aparat jeszcze bardziej leciał by do przodu.
sokolnik
25-01-2026, 18:04
To chyba lepiej, bo gdyby gwint był bliżej środka to aparat jeszcze bardziej leciał by do przodu.
no jak lepiej? Chyba chodzi o to by cała szybkozłączka przylegała do podstawy body?
no jak lepiej? Chyba chodzi o to by cała szybkozłączka przylegała do podstawy body?
Ta powierzchnia co przylega wystarczy chyba że nie dokręcisz gwintu. :razz:
Cała kwestia rozchodzi się o środek ciężkości. Wtedy lepiej jak jest bliżej obiektywu.
Różnica jest spora... i szybko złączka wystaje mocno poza body...
93157
Oczywiście, kup l-bracket... niedługo żeby zrobić zdjęcie trzeba będzie kupić "coś" by móc wcisnąć migawkę bo inaczej będzie mega niewygodnie :D
Patrząc na te zdjęcia, to wydaje mi się że mocowanie statywu jest na wysokości matrycy aparatu. No i faktycznie - w lustrzance matryca była schowana w body dużo głębiej, a w bezlusterkowcu jest bliżej bagnetu.
Sprawdziłem u siebie w Sony, Nikonie i OM-1 - to samo - mocowanie statywu jest blisko przedniej krawędzi, dokładnie tam gdzie matryca.
Widać z jakiegoś powodu tak powinno być.
chemik74
25-01-2026, 20:26
Możesz rozwiązać problem systemowo raz i mieć spokój, albo rzeźbić. Co kto lubi.
Ps. Raczej nie chodzi o drobną niewygodę tylko uzyskanie powtarzalnie nieporuszonych zdjęć.
Pps. Z rozwiązania typu szybkozłączka Manfrotto zrezygnowałem dawno temu ze względu na upierdliwość i niepewność tego systemu.
poste dobrze radzi.
Kupisz L-bracked i dobrą głowicę to i stare manfrotto na tym uciągnie.
Ja mam ten sam problem bo w moim tanim statywie w szybkozłączce jest tylko częściowe podgumowanie:
93162
Na dłuższym obiektywie jak 70-300 mimo niskiej wagi aparat ma wyraźny luz.
Niestety żałuję trochę że wyrzuciłem starego Slika gdzie szybkozłączka była pokryta grubym korkiem na całej powierzchni i można było skutecznie to skręcić.
To że gwint jest w takiej pozycji w body to akurat dobrze, bo jest na osi obrotu.
Lata temu kupiłem jako zamiennik do Sirui (podróbka?) płytki Arca Swiss z takim zadziorkiem, lekko podniesionym rantem z jednaj strony. Idealnie zachodzi na krawędź aparatu, płytka jest mała, ale jej obrócenie się na aparacie jest niemożliwe. Gwintu też się nie zerwie od siłowego przykręcania. Warto zwrócić uwagę na taki drobiazg i poszukać.
Ps. Widzę że pracowite małe rączki robią coś takiego (https://www.temu.com/pl/p%C5%82yta-szybkiego-zwalniania-statywu-z-regulowan%C4%85-szeroko%C5%9Bci%C4%85-konstrukcja-zapobiegaj%C4%85ca-obracaniu-kompatybilna-z-arca-odpowiednia-do----i-rrs-d%C5%82uga-p%C5%82yta-szybkiego-zwalniania-50-mm-1-97-cala-dedykowana-do-g%C5%82owic-g-601105251452361.html?top_gallery_url=https%3A%2F%2 Fimg.kwcdn.com%2Fproduct%2Ffancy%2F69a1a27c-d770-4780-a843-d87472e9c985.jpg&spec_gallery_id=28825045466&sku_id=17618652903584&share_token=Jt7hQGTlNW92OTugnFE1nmBNobfGSHXbBi0bvy 3MAzY294pOZcgmqlMEkZJYTTcoj1mdsB3dhqjmxmMv0T3PBNgr 2jAapjOo5f4uIhz-DVHMgge6TeLhBVmiwZPABT-xcrCLUpX7iCmocmJw6_79iI2vob_euAb26BMUoHK7PqT&_x_vst_scene=adg&_x_ads_sub_channel=shopping&_x_ns_prz_type=-1&_x_ns_sku_id=17618652903584&_x_ns_gid=601105251452361&_x_ads_channel=google&_x_gmc_account=5583656541&_x_login_type=Google&_x_ns_gg_lnk_type=adr&_x_ads_account=1703989576&_x_ads_set=22806166989&_x_ads_id=188437448131&_x_ads_creative_id=765009104387&_x_ns_source=g&_x_ns_gclid=Cj0KCQiAm9fLBhCQARIsAJoNOcuslBWepyLWgF qi7rvQVbdxWeZFRPpryhhWeKHHIvHzJeXqrXYkKVgaAufFEALw _wcB&_x_ns_placement=&_x_ns_match_type=&_x_ns_ad_position=&_x_ns_product_id=5583656541-17618652903584&_x_ns_target=&_x_ns_devicemodel=&_x_ns_wbraid=CkAKCAiA-NHLBhAFEjAAcCzIPLCiNkqAblYK_18K_NK-eudiQuhEfxhcdgmYCcjMrj7o1YaVyTvggv1adMYaAigo&_x_ns_gbraid=0AAAAAo4mICHmSydjqbuTlryHcS2fwVqNX&_x_ns_targetid=pla-2430580960776&refer_page_name=kuiper&refer_page_id=13554_1769384816199_2c7nlv0fty&refer_page_sn=13554&_x_sessn_id=b2wyx6pe9i), zasada jest podobna tylko w mojej płytce zadzior jest na stałe
Pps. Znalazłem dla ilustracji (https://www.ceneo.pl/52243843) Innym rozwiązaniem jest wbudowany w płytkę bolec (https://www.ceneo.pl/52243835?fto=459675744&se=wfuihdDVsLn1Rsjqv_XtVnfmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21764468550&gbraid=0AAAAADi0cY5NV71gjJE6QkjJM9Bks2F4l&gclid=Cj0KCQiAm9fLBhCQARIsAJoNOcvsqXyEJ64a7lkpBCdf oIgANrTgtoRYABbvNgUPMl8Ace_UL9NXELkaAtTVEALw_wcB) na sprężynce, który blokuje jej obracanie
Możecie polecić jakąś sprawdzoną kartę CF do Z8 której używacie i nie macie problemów? Szukam czegoś w okolicach 512GB. 8k nie zamierzam używać. Raczej seryjna fotografia ptaszorów.
sokolnik
09-04-2026, 17:51
Ja mam Transcendence 500 GB z Amazona ale się kruszy plastik więc tak słabo generalne. Urwałem do końca ten plastik i teraz już się nie ma co kruszyć :) ale z kartą obchodzę się delikatnie.
karta się grzeje w czytniku, nawet jak nic nie kopiuje się... Pewnie czytnik jakiś słaby, też z Amazona :)
Na moje fotografowanie mi pasuje z uwagi na cenę to akceptuje i już... Transfery trzyma więc jest ok.
Polecam plecak Lowepro Tahoe BP 150. Pasuje do Nikon Z8 z obiektywem 24-120. Lekki i poręczny. Dostępny w cenie około 200 zł.
94971
Polecam plecak Lowepro Tahoe BP 150. Pasuje do Nikon Z8 z obiektywem 24-120. Lekki i poręczny. Dostępny w cenie około 200 zł.
94971
Ładnie pasuje.
Jak oceniasz na ten moment przesiadkę? Nie przeszkadza Ci większa wielkość body, czy może właśnie takie preferujesz? Planujesz jeszcze jakieś obiektywy?
Polecam podpiąć pod któryś funkcyjny wyłączenie/włączenie EyeAF.
Zdjęcia z Nikona D850 którym fotografowałem kilka lat, wciąż budzą u mnie zadowolenie. To kilka z nich.
94976
94977
94978
94979
Pojawienie się Nikona Z8 i porównywanie go z Nikonem D850 zachęcało. Dopiero niższe ceny, atrakcyjna promocja oraz pewne wydarzenia sprawiły, że jest i cieszy.
Nie chcę oceniać przesiadki z Sony A7 IV bo to też fajny sprzęt a każdy ma dzisiaj prawo do swojego wyboru i radości z tym związanej. Z tego, co widzę, po kilku zdjęciach zrobionych Z8 zapowiada się ciekawie.:D
Czym czyścicie tłusty wizjer w Z8? Nic się nie stanie jak użyję tego samego płynu jak przy optyce szkieł delikatnie nasaczając mikrofibrę?
sokolnik
04-05-2026, 10:42
Ładnie pasuje.
Jak oceniasz na ten moment przesiadkę? Nie przeszkadza Ci większa wielkość body, czy może właśnie takie preferujesz? Planujesz jeszcze jakieś obiektywy?
Polecam podpiąć pod któryś funkcyjny wyłączenie/włączenie EyeAF.
mam ten sam plecak jak widzę :D cały sprzęt się mieści + pasek reporter :)
Czym czyścicie tłusty wizjer w Z8? Nic się nie stanie jak użyję tego samego płynu jak przy optyce szkieł delikatnie nasaczając mikrofibrę?
niczym. nigdy nie czyściłem czyli 1,5 roku... niedługo 2 lata :D weź chusteczkę do optyki, lekko psiknij płynem do ekranów i tyle :D bez przesadnej czułości ;) albo wytrzyj koszulką swoją t-shirtem :p
Czym czyścicie tłusty wizjer w Z8? ...
Patyczek do uszu i izopropanol IPA 99,9.
Po czterech latach w Z7 czujnik zbliżeniowy tak mi się zapylił, że wariował.
Wizjer też przeczyściłem i się zdziwiłem, bo nigdy go nie dotknąłem a kontrast po czyszczeniu wzrósł.
Na aledrogo jest litrowy z pompką za 19,99
Dołączam do grona posiadaczy Z8, z Nikkorem 24-70 2.8 na początek.
Na obrazku w internecie wydawał się zdecydowanie lżejszy niż w dłoni, zobaczymy jak będzie to się spisywało w praktyce i czy się przyzwyczaję czy szybko tym zmęczę.
Póki co długa droga w kierunku indywidualizacji ustawień, przeczytania zaległych wątków dot. akcesoriów czy oprogramowania.
Jest szansa, że jako totalny amator, który użytkował kiedyś dawno temu D7100 będę zadawał niskiej jakości pytania bardziej doświadczonym kolegom z forum, jeśli wcześniej nie uda mi się znaleźć odpowiedzi na YT lub w instrukcji.
sokolnik
15-05-2026, 09:09
Będzie Pan zadowolony :) takim zestawem ciężko będzie być niezadowolonym :) dokup gripa później, serio polecam, lepszy chwyt jest tylko potem zabawa jest bo do torby się nie mieści i trzeba albo większą torbę, albo kombinować, albo odkręcać i przykręcać grip...ale to w sumie lepsze rozwiązanie niż droższe Z9 :)
Grip to nie jest coś, z czym mam zamiar się utożsamiać. Z8 i tak dla mnie wymiarowo i wagowo jest za duży.
Zdecydowanie lepszy byłby Z7 natomiast wybrałem Z8 ze względu na stackowaną matrycę, osłonę matrycy i całą resztę parametrów into ma być jednorazowy zakup do użytku prywatnego na wycieczki, spacery etc.
Już do tego jest to kawał klocka wiszącego na pasku. Muszę sprawdzić jak to będzie się układało przy biodrze z paskiem Blackrapid, który mam z dawnych czasów i jest wkręcany do otworu gwintowanego. Alternatywą jest baseplate od L bracket z mocowaniem QD ale to kolejny element, który zwiększa gabaryty i o ile się nie wkręcę w fotografię martwej natury z udziałem statywu to nie chciał bym już zwiększać wagi i rozmiarów obecnego zestawu.
sokolnik
15-05-2026, 09:30
Prawda prawda, kawał klocka... Ale jak Ty wybrałeś klocka 24-70 SII to co się dziwisz? :) trzeba było brać 2 stałki małe albo 3 i byś nie miał klocka :) obiektywy byś miał w torbie na zmianę :)
ZbyszekS
15-05-2026, 21:11
Apka z instrukcją i tipami do Z8:
https://www.youtube.com/watch?v=i_zssXS3bVE
póki co testuję, ale wygląda nieźle...
Pawel Pawlak
15-05-2026, 21:42
Panowie, mam wrażenie że rozmawiać co najmniej o noszeniu Z9 z 600/4... przecież Z8 z 24-70 II to ciężar który co najwyżej wymaga odrobiny przyzwyczajenia mięśni - a to się przyda w każdym wieku, albo wymyślenia innego sposobu noszenia.
BambusZMikronezji
16-05-2026, 09:09
Panowie, mam wrażenie że rozmawiać co najmniej o noszeniu Z9 z 600/4... przecież Z8 z 24-70 II to ciężar który co najwyżej wymaga odrobiny przyzwyczajenia mięśni - a to się przyda w każdym wieku, albo wymyślenia innego sposobu noszenia.
Bo to są męczennicy fotografii. Nienawidzą swojego hobby ale robią to bo czują wewnętrzny przymus by iść kika kilometrów ze znienawidzonym aparatem i jeszcze bardziej znienawidzonym obiektywem tylko po to aby zrobić wymarzoną fotografię. Oczywiście każdy ma wtedy na sobie super profesjonalne wyposażenie wyprawowe za gruby hajs od znanych i cenionych marek. Jakby tak nie daj Boże, który się spocił w bawełniany podkoszulek to... dramat. szpital i OJOM.
cybulski
16-05-2026, 09:38
Bo to są męczennicy fotografii. Nienawidzą swojego hobby ale robią to bo czują wewnętrzny przymus by iść kika kilometrów ze znienawidzonym aparatem i jeszcze bardziej znienawidzonym obiektywem tylko po to aby zrobić wymarzoną fotografię. Oczywiście każdy ma wtedy na sobie super profesjonalne wyposażenie wyprawowe za gruby hajs od znanych i cenionych marek. Jakby tak nie daj Boże, który się spocił w bawełniany podkoszulek to... dramat. szpital i OJOM.
Inaczej poczucie misji nie byłoby pełne :D
Panowie, mam wrażenie że rozmawiać co najmniej o noszeniu Z9 z 600/4... przecież Z8 z 24-70 II to ciężar który co najwyżej wymaga odrobiny przyzwyczajenia mięśni - a to się przyda w każdym wieku, albo wymyślenia innego sposobu noszenia.Tu nie chodzi o siłę, sprawność fizyczną czy kondycję. Tu chodzi o komfort spacerowania (szczególnie na długich dystansach w trudnym terenie, jak np. wzniesienia).
Po prostu aparat Nikon Z8 w połączeniu z obiektywem klasy 24-70/2.8 nigdy nie będzie wygodny do noszenia ze sobą podczas spacerów czy tam wycieczek.
To są duże i ciężkie kloce, które mają zapewniać bezkompromisową jakość zdjęć i bezawaryjność.
Te sprzęty nie mają zapewniać komfortu czy dyskrecji.
Jakbyś miał kiedyś zawieszony na szyi aparat Fujifilm X-S20 z zapiętym obiektywem Fujinon XF 16-50/2.8-4.8 to podejrzewam, że nie byłoby już odwrotu. To combo waży odrobinę mniej niż sam Z8. Pole widzenia zapewnia identyczne i do krajobrazów (gdzie przymykasz do f/8 lub więcej), stałe światło f/2.8 nie ma kompletnie żadnego znaczenia. I gdy się przepuści zdjęcia celem wyostrzenia w programach typu Luminar Neo, które używają narzędzi do wyostrzenia opartych na algorytmach AI, to efekt końcowy wygląda tak, jakby foto było zrobione obiektywem klasy co najmniej Nikkor 24-70/2.8
Chodzi mi o poziom szczegółów - jest bardzo ostro od rogu, do rogu dla każdej ogniskowej.
Na wycieczki Z8 + 24-70/2.8 uważam za mało optymalny wybór.
Ten aparat w połączeniu 24-70/2.8 to jest rasowy sprzęt reporterski, w sumie bez jakichkolwiek kompromisów, koń roboczy dedykowany zawodowcom którzy na nim pracują, a nie którzy idą zwiedzać świat z rodzinką czy tylko z żoną/partnerem ;)
cybulski
16-05-2026, 09:53
Mnie to śmieszy jak widzę gościa na mieście co pstryka fotostreet dużym klocem z wielkim słoikiem a ludzie go omijają z już daleka i chodzi on taki smutny czemuś poważny i napięty od tej misji ..... :D
Wind Mill
16-05-2026, 10:08
...Na wycieczki Z8 + 24-70/2.8 uważam za mało optymalny wybór.
Ten aparat w połączeniu 24-70/2.8 to jest rasowy sprzęt reporterski, w sumie bez jakichkolwiek kompromisów, koń roboczy dedykowany zawodowcom którzy na nim pracują, a nie którzy idą zwiedzać świat z rodzinką czy tylko z żoną/partnerem ;)
Bo taki Z8 + NZ S 24-70/2,8 to jest bieda spacerowe combo. Jak ktoś wydał całą kasę na Z8, kartę jak jej tam, tę droższą niż SD, słoiki "S", to już brak dutków na jakiś mały poręczny (i najczęściej nietani) zestaw spacerowy, i trza się ratować na spacerach tym, co się ma. ¯\_(ツ)_/¯
;)
Uwielbiam te głębokie, merytoryczne dyskusje, w których jedynym argumentem jest to, że ja mam rację, a Ty po prostu jeszcze o tym nie wiesz.:grin:
BambusZMikronezji
16-05-2026, 10:59
Mnie to śmieszy jak widzę gościa na mieście co pstryka fotostreet dużym klocem z wielkim słoikiem a ludzie go omijają z już daleka i chodzi on taki smutny czemuś poważny i napięty od tej misji ..... :D
Ludzie mają różne poczucie humoru. W obecnych czasach prawdopodobnie wydaje się dominować trend śmiania się z ludzi którzy w ogóle chodzą z aparatami po świecie. Po co jak są smartfony.
Mnie się wydaje że najlepiej zamiast śmiać się z innych, śmiać się z siebie i własnych przywar. Ale to tylko moje skromnie, nic nie znaczące zdanie.
sokolnik
16-05-2026, 11:03
Weźcie się odczepcie od innych, kto co robi i czym na wycieczkach z rodziną i dlaczego tak a nie inaczej [emoji38]
Każdy ma inny kręgosłup, stawy i inne przepukliny itp także dla każdego zestaw typu Z8 24-70mm 2.8 S będzie inny. Inny dla chłopa 75kg a inny dla byka 120kg :)
Ja od tygodnia kombinuje jak bezpieczne i wygodnie przewozić i nosić Z8 z gripem zamontowany i Pleną... A to już serio ciężki zestaw/kloc jak 3 cegły złączone ze sobą ale zależy mi na najlepszej jakości fotek... Mam też 50mm S którą też panuje zabierać albo 35mm a jednocześnie nie chce zabierać plecaka foto na plecy :) kupiłem taki mini plecak foto na 1 ramię i chyba go oddam do kaletnika/krawca by mi trochę go zmodyfikował/wzmocnił/zabezpieczy. Oczywiście do niego wejdzie aparat bez gripa +35+50mm także też spoko.
Plus dziś odbieram fajną piankę do zabezpieczenia sprzętu w torbie foto która mam taką kwadratową...
Takie kombinacje :)
95858
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=95859&d=1778921954
Zwykłe spostrzeżenie, że 1,5kg w ręce po prostu czuć po wieloletniej przerwie z korpusem w ręku potrafi zauważalnie aktywować użytkowników.
Może to i dobrze w sumie? Albo jednak trzeba wyjątkowo uważać, co się tutaj pisze.
Z8 to wymiary i waga starej serii Dx00 więc bez tragedii. A jeszcze z czymś cięższym jak 24-70 to zaleta a nie wada, bo nie leci na przód i jest za co chwycić.
sokolnik
16-05-2026, 11:29
No mnie zdziwiła waga zestawu portretowego :) na spacer to to wygodne nie jest zbytnio [emoji38] chociaż dobrze leży w dłoni :)
CHATGPT wypluł:
Suma:
910 g (body z 1 baterią)
295 g (grip)
~80 g (druga bateria)
995 g (Plena)
= około 2280 g, czyli 2,28 kg.
Ja od tygodnia kombinuje jak bezpieczne i wygodnie przewozić i nosić Z8 z gripem zamontowany i Pleną... A to już serio ciężki zestaw/kloc jak 3 cegły złączone ze sobą ale zależy mi na najlepszej jakości fotek... Mam też 50mm S którą też panuje zabierać albo 35mm a jednocześnie nie chce zabierać plecaka foto na plecy :) kupiłem taki mini plecak foto na 1 ramię i chyba go oddam do kaletnika/krawca by mi trochę go zmodyfikował/wzmocnił/zabezpieczy. Oczywiście do niego wejdzie aparat bez gripa +35+50mm także też spoko.
Plus dziś odbieram fajną piankę do zabezpieczenia sprzętu w torbie foto która mam taką kwadratową...
To jest słuszna koncepcja (modyfikacja/customizacja plecaka czy tam torby foto, pod własne preferencje)
Chyba nie istnieje idealna torba fotograficzna.
Ja przykładowo na wycieczki zabieram ze sobą lekko zmodyfikowaną przeze mnie torbę Pgytech OneMo Sling 7l
Po przetrzepaniu całego internetu stwierdziłem, że nie istnieje torba pod moje potrzeby, która jest ideolo tuż po rozpakowaniu.
PD Everyday Sling 6l była blisko, no ale jednak ona jest ciut za mała jak na moje potrzeby, a wersja 10l jest zbyt duża.
W mojej Pgytech OneMo Sling 7l mieszczę w zasadzie wszystko co zaplanowałem aby mieć ze sobą na wyciecze.
Zmieniłem w niej pasek, dodałem pad naramienny oraz uchwyt na butelkę z wodą, i teraz jest spoko.
Może nie wygląda jakoś stylowo, ale ile ta torba pomieści stuffu to jest masakra :)
Do tego ma wiele praktycznych rozwiązań. Highly recommend :D
sokolnik
16-05-2026, 12:23
To jest słuszna koncepcja (modyfikacja/customizacja plecaka czy tam torby foto, pod własne preferencje)
Chyba nie istnieje idealna torba fotograficzna.
Ja przykładowo na wycieczki zabieram ze sobą lekko zmodyfikowaną przeze mnie torbę Pgytech OneMo Sling 7l
Po przetrzepaniu całego internetu stwierdziłem, że nie istnieje torba pod moje potrzeby, która jest ideolo tuż po rozpakowaniu.
PD Everyday Sling 6l była blisko, no ale jednak ona jest ciut za mała jak na moje potrzeby, a wersja 10l jest zbyt duża.
W mojej Pgytech OneMo Sling 7l mieszczę w zasadzie wszystko co zaplanowałem aby mieć ze sobą na wyciecze.
Zmieniłem w niej pasek, dodałem pad naramienny oraz uchwyt na butelkę z wodą, i teraz jest spoko.
Może nie wygląda jakoś stylowo, ale ile ta torba pomieści stuffu to jest masakra :)
Do tego ma wiele praktycznych rozwiązań. Highly recommend :DPgytech OneMo Sling L oglądałem ją i odpada bo torba otwiera się na złą stronę. Na taką gdzie każdy widzi co masz w torbie i może wepchnąć swoje łapsko.
Idealna torba powinna mieć system odcinania ręki nie właściciela. Najlepiej przy samej doopie :)
Na spacer z rodziną i do ustawek typu uwaga uśmiech, wystarczy telefon. Twierdzę że dobry telefon w dobrym świetle i statycznych scenach dorównuje a czasem przewyższ jakość APS.
W małym wydruku również i to bez pomocy ulepszaczy ostrości typu Neo.
Z8 jest tylko 150 gramów cięższy od Z6III, 24-70II/2.8 jest sporo lżejszy od zestawu stałek, nawet 35, 85/1.8. nie wspominając o ogniskowych 24, 50.
Tu mamy pełną uniwersalność ogniskowych sumarycznie w mniejszej wadze i brak żonglowania obiektywami. Wycieczki to również wnętrza, 2.8 często się przydaje.
Z mojej perspektywy wybór kolegi Jacol jest optymalny. Jak bym stracił sprzęt to wybrałbym na ten moment dokładnie to samo.
Pgytech OneMo Sling L oglądałem ją i odpada bo torba otwiera się na złą stronę. Na taką gdzie każdy widzi co masz w torbie i może wepchnąć swoje łapsko.
Idealna torba powinna mieć system odcinania ręki nie właściciela. Najlepiej przy samej doopie :)
No racja, racja.. torba otwiera się w złą stronę i też nad tym ubolewam.
Po prostu nauczyłem się od razu ją zamykać gdy coś z niej wyciągam.
Dlatego napisałem, że nie istnieje torba idealna.
- - - - kolejny post - - - - - -
Na spacer z rodziną i do ustawek typu uwaga uśmiech, wystarczy telefon. Twierdzę że dobry telefon w dobrym świetle i statycznych scenach dorównuje a czasem przewyższ jakość APS.
W tym aspekcie jest między nami kość niezgody :D
W małym wydruku również i to bez pomocy ulepszaczy ostrości typu Neo.
Z8 jest tylko 150 gramów cięższy od Z6III, 24-70II/2.8 jest sporo lżejszy od zestawu stałek, nawet 35, 85/1.8. nie wspominając o ogniskowych 24, 50.
Tu mamy pełną uniwersalność ogniskowych sumarycznie w mniejszej wadze i brak żonglowania obiektywami. Wycieczki to również wnętrza, 2.8 często się przydaje.
Z mojej perspektywy wybór kolegi Jacol jest optymalny. Jak bym stracił sprzęt to wybrałbym na ten moment dokładnie to samo.
W tym aspekcie nie ma między nami kości niezgody :D
ALE.. taki Sony A7CII + Sigma 20-200/3.5-6.3 to jest nie dość że małe i lekkie jak na swój zakres ogniskowych, to jeszcze wygodne do noszenia (bo ten Sony ma grip)
Sigma wypuszczając model 20-200/3.5-6.3 Contemporary (i poniekąd 16-300/3.5-6.7 pod aps-c) w zasadzie dała fotografom najbardziej optymalny obiektyw na wycieczki i podróże jaki dotąd powstał.
Nikon Z8 + adapter Sony E -> Nikon Z + Sigma 20-200/3.5-6.3 będzie miał podobną wagę co Nikon Z8 + Nikkor Z 24-70/2.8 II S, ale będzie zaóważalnie mniejszy i miał zakres ogniskowych w zastosowaniach wakacyjno-podróżniczo-widoczkowych o wiele, wiele praktyczniejszy niż skromne 24-70mm
95865
https://camerasize.com/compact/#911.1224,907.1224,907.1215,ha,t
A co do lepszej ostrości w rogach w Nikkor Z 24-70/2.8 to.. myślę, że wyostrzenie w Luminar Neo poprawi Sigmę do takiego poziomu, że rezultaty końcowe w zasadzie się zrównają.
Czy ktoś kupował, albo miał styczność z "Complete Guide to the Nikon Z8" Thoma Hogana?
Zastanawiam się czy da się to względnie dobrze przetłumaczyć maszynowo. Mój angielski nadaje się do niezobowiązującej gadki-szmatki a nie do rycia w instrukcjach. A teraz są niezłe opcje tłumaczenia dokumentów, pytanie tylko czy to się będzie rozjeżdżać z powodu tabeli i rysunków.
Weźcie się odczepcie od innych, kto co robi i czym na wycieczkach z rodziną i dlaczego tak a nie inaczej [emoji38]
Każdy ma inny kręgosłup, stawy i inne przepukliny itp także dla każdego zestaw typu Z8 24-70mm 2.8 S będzie inny. Inny dla chłopa 75kg a inny dla byka 120kg :)
O właśnie to. Kiedyś, jak chodziłem po górach, wszystko miało być lekkie i wygodne. Tylko zawsze brakowało mi jakiejś ogniskowej. Zmiana obiektywów w trasie kompletnie mnie nie przekonywała, więc z czasem zestaw urósł… Trochę noszenia jest, a po całym dniu na szlaku plecy potrafią przypomnieć o sobie.
95868
Sigma 20-200/3.5-6.3 będzie ....................miał zakres ogniskowych w zastosowaniach wakacyjno-podróżniczo-widoczkowych o wiele, wiele praktyczniejszy niż skromne 24-70mm
Zakres w wycieczkach do okoła komina faktycznie lepszy, ale podróże to nie tylko all inclusive w Egipcie czy innej Majorce, to również pałace, twierdze, kościoły, skanseny, fabryki, jaskinie
gdzie taką ciemnicą to można tylko pomarzyć o zarejestrowaniu obrazu.
A co do lepszej ostrości w rogach w Nikkor Z 24-70/2.8 to.. myślę, że wyostrzenie w Luminar Neo poprawi Sigmę do takiego poziomu, że rezultaty końcowe w zasadzie się zrównają.
Jako koneser obrazowania piszesz dla mnie rzeczy niezrozumiałe ocierające się o herezję.
Ostrość to ostrość, wyostrzanie obrazowania nie zastąpi. Jest taki wątek u Freda Mirandy, gdzie ktoś pytał o najlepsze obrazowanie Nikkorów Z w portrecie, co druga osoba wymieniała 24-70II obok Pleny.
Zakres w wycieczkach do okoła komina faktycznie lepszy, ale podróże to nie tylko all inclusive w Egipcie czy innej Majorce, to również pałace, twierdze, kościoły, skanseny, fabryki, jaskinie
gdzie taką ciemnicą to można tylko pomarzyć o zarejestrowaniu obrazu.
Ja wnętrz nie fotografuję praktycznie w ogóle, więc dla mnie 20mm to i super szeroko.
Ale spoko, ktoś inny może potrzebować o wiele szersze pole widzenia, wtedy i owszem Sigma 20-200 będzie nie wystarczająca.
Ale Sigma 20-200 jako super zoom jest po prostu bezkonkurencyjna w świecie obiektywów pełnoklatkowych ze względu na swój zakres.
Jak komuś ten zakres wystarcza to ma full wypas - praktycznie zero przepinania obiektywów w czasie spacerowania.
A co do focenia gdy jest półmrok lub po prostu ciemno to pełna zgoda - Sigma 20-200 nie dowiezie.
Dlatego zawsze warto mieć ze sobą na takie okoliczności jakąś małą, lekką i jasną stałkę (np. Nikkor Z 40/2)
Przy możliwościach podbijania ISO w matrycach pełnoklatkowych f/2 w zupełności wystarczy.
A jeżeli przykładowo kombinacja ISO12800 + f/2 + 1/20 będzie niewystarczające, to prawdopodobnie taka scena nie będzie warta aby się nad nią spinać (czyt. kompletna ciemnica)
Tak myślę :)
Jako koneser obrazowania piszesz dla mnie rzeczy niezrozumiałe ocierające się o herezję.
Ostrość to ostrość, wyostrzanie obrazowania nie zastąpi.
Hehe :)
Rzuć okiem tutaj:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/320595-Myd%C5%82o-w-rogach-kadru-a-wyostrzanie-AI?highlight=
95868
O Chrystusie Jezusie.
I Ty z tymi wszystkimi klamotami zapakowanymi w plecak szlajasz się po górach czy tam na wyprawach?
Przecież to waży pewnie z 10kg.
Hehe :)
Rzuć okiem tutaj:
Już rzucałem. Nie bardzo rozumiem związek z obrazowaniem.
A co do focenia gdy jest półmrok lub po prostu ciemno to pełna zgoda - Sigma 20-200 nie dowiezie.
Dlatego zawsze warto mieć ze sobą na takie okoliczności jakąś małą, lekką i jasną stałkę (np. Nikkor Z 40/2)
Jak byś miał to byś fotografował koncerty taką sigmą na 5,6 przy 70mm i 6,3 przy 200?
Czterdziestka dała by radę opędzić zbliżenia i szerokie?
A jeżeli przykładowo kombinacja ISO12800 + f/2 + 1/20 będzie niewystarczające, to prawdopodobnie taka scena nie będzie warta aby się nad nią spinać (czyt. kompletna ciemnica)
Tak myślę https://forum.nikoniarze.pl/threads/315294-Nikon-Z8-w-praktyce/images/smilies/icon_smile.gif
Powiedz to fotografującym zorzę polarną.
Już rzucałem. Nie bardzo rozumiem związek z obrazowaniem.
No to już nic nie poradzę :)
Rozumiem, że jak byś miał to byś fotografował koncerty taką sigmą na 5,6 przy 70mm i 6,3 przy 200?
Nie, od tego mam stałki.
Sigma 20-200 to tylko na wycieczki do focenia widoczków.
Powiedz to fotografującym zorzę polarną.
No jak ktoś chce fotografować zorzę polarną, no to niestety musi tachać ze sobą jakiegoś szerokiego i jasnego klamota :)
Ja pisząc w superlatywach o Sigma 20-200/3.5-6.3 cały czas mam na myśli zastosowanie typowo amatorskie, do fotografowania głównie krajobrazów powiedzmy od wschodu do zachodu słońca.
Jasne, jak ktoś chce podczas wycieczki zrobić makro pająka - to musi tachać ze sobą w tym celu dedykowany do makro obiektyw (a i pewnie statyw)
Jak ktoś chce podczas wycieczki sfotografować małe ptaki w locie czy dziką przyrodę - to musi tachać ze sobą dedykowany do fotografii dzikiej przyrody jasny super tele.
Jak ktoś chce podczas wycieczki sfotografować architekturę - to musi tachać ze sobą coś z UWA, a pewnie i tilt-shift by się przydał.
Jak ktoś chce podczas wycieczki zrobić portrety z efektem "wow" (duża kompresja perspektywy, duże rozmycie), to musi tachać ze sobą jakieś jasne średnie tele typu "Plena"
I tak dalej i tak dalej.
Ale obiektyw typu super-zoom podczas wycieczek to jest p.o.d.s.t.a.w.a. żeby się nie pieprzyć ze zmianą obiektywów co chwila :)
To jest główne założenie tego typu konstrukcji: żeby nie musieć przepinać obiektywów, tylko wygodnie kręcić zoom'em - a nie że one mają rywalizować ze stałkami, czy z obiektywami dedykowanymi do konkretnych zastosowań.
I Sigma 20-200/3.5-6.3 jest pod tym względem (do zastosowań podróżniczo-wakacyjnych) najbardziej uniwersalna ze wszystkich obiektywów typu super-zoom jakie obecnie istnieją.
No ok, może jeszcze Sigma 16-300/3.5-6.7 pod aps-c może być oceniana na równi z 20-200 pod względem uniwersalności.
Po prostu w jednym zakres zaczyna się od 20 i kończy na 200mm, a w drugim zakres zaczyna się od 24mm ale kończy na 450 (!) mm.
24-450mm to nie w kij dmuchał ;)
Mam nadzieję, że teraz mój przekaz jest jasny :D
cybulski
16-05-2026, 19:35
To jest watek o Z8 i taki obiektyw to chyba za karę ktoś miałby do niego podpinać.
Ja u siebie do R5 nawet nie podpinam RF 24-105/4L a tu takie cuś ....
W innym wątku pisałem o tzw "adekwatnosci". Otóż adekwatnosc w tym wypadku, do takiego body, to nie są takie spacer zumy moim zdaniem.
sokolnik
16-05-2026, 19:39
Jak ktoś chce ... zrobić portrety z efektem "wow" (duża kompresja perspektywy, duże rozmycie), to musi tachać ze sobą jakieś jasne średnie tele typu "Plena"
o to to! dokładnie tak! Kilogram trzeba tachać :D jak dziś :D
właśnie siadam do obróbki "Pleny"... 1000 fotek z placu zabaw w 30-40 min? Można bo fajnie jesss :D :D
cybulski
16-05-2026, 19:53
No mnie zdziwiła waga zestawu portretowego :) na spacer to to wygodne nie jest zbytnio [emoji38] chociaż dobrze leży w dłoni :)
CHATGPT wypluł:
Suma:
910 g (body z 1 baterią)
295 g (grip)
~80 g (druga bateria)
995 g (Plena)
= około 2280 g, czyli 2,28 kg.
Mój zestaw podstawowy R5 to 2.5kg (grip z bateriami, RF 70-200/2.8L) zważyłem właśnie.
sokolnik
16-05-2026, 19:58
Mój zestaw podstawowy R5 to 2.5kg (grip z bateriami, RF 70-200/2.8L) zważyłem właśnie.
i co? Jak idziesz na jakiś spacer z rodzinką albo "wycieczkę" to zabierasz ze sobą 70-200 2.8L ? :D
cybulski
16-05-2026, 20:00
i co? Jak idziesz na jakiś spacer z rodzinką albo "wycieczkę" to zabierasz ze sobą 70-200 2.8L ? :D
Nie, biorę ajfona plus ostatnio a7iii z czymś tam D bo mniejsze niż stara Rka.
R5 to tylko wyjazdy stricte fotograficzne "nierodzinne" typu plenery.
W sumie to sprzeczacie się o to, co dla kogo jest rozsądne, akceptowalne, a co nie. Jeden zaakceptuje portret z fona, drugi będzie zachwycony 85/1.8, a trzeci będzie biegać z 135/1.4 lub Biotarem. Jasne, czasem dobrze znaleźć złoty środek i można o tym rozmawiać. Jesteśmy jednak na forum pasjonatów fotografii i spora część z nas często wychodzi poza granice komfortu i zdrowego rozsądku. I nie mówię tu tylko o wielkości czy wadze, ale też o budżecie. Dziwi mnie więc zdziwienie niektórych osób. Dla jednego „ciężkie” będzie nieakceptowalne, dla drugiego „warte zachodu” - i obie perspektywy są przecież normalne. Trochę bez sensu próbować ustalać jedyną słuszną granicę, bo każdy fotografuje inaczej, ma inne priorytety, inną tolerancję na noszenie kilku kilogramów szkła oraz różne oczekiwania wobec finalnego zdjęcia.
August68
16-05-2026, 20:09
To jest watek o Z8 i taki obiektyw to chyba za karę ktoś miałby do niego podpinać.
Ja u siebie do R5 nawet nie podpinam RF 24-105/4L a tu takie cuś ....
W innym wątku pisałem o tzw "adekwatnosci". Otóż adekwatnosc w tym wypadku, do takiego body, to nie są takie spacer zumy moim zdaniem.
"Adekwatność" będzie musiała trochę "odpuścić" kiedy nie planujesz mieć kilku body, tylko jedno.
Bo wtedy nie ważne jakie będziesz miał obiektywy - zawsze będziesz je przypinał do tego aparatu :-)
Zwykle miałem jeden aparat i starałem się mięć do niego szkła uniwersalne "wakacyjne" - nie szkodzi, że ciemne i coś jasnego na specjalne pokazje.
Dlatego Z8 z samym tylko 24-70/2.8 byłoby dla mnie za mało - zaraz bym szukał czegoś uniwersalniejszego - typu Nikkor 24-200.
Tak mam zresztą w tej chwili z moim Z6/II - na imprezy rodzinne Tamron 35-100/2.8 a na wyjazdy wakacyjne Nikkor 24-200 plus Viltrox 20/2/8 i Nikkor 40/2.0
I zawsze - w mojej walizce ląduje lekki statyw - z głowicą waży 1,5 kilo, a jest "lekarstwem" na każde warunki.
Bo co mi przyjdzie z najbardziej "adekwatnego" szkła jak fotografuję wschód/zachód słońca przy czasach naświetlenia 30 sekund?
TW innym wątku pisałem o tzw "adekwatnosci". Otóż adekwatnosc w tym wypadku, do takiego body, to nie są takie spacer zumy moim zdaniem.
A czy Twoim zdaniem Z8 jest adekwatny do podróży wakacyjnych? :D
Jesteśmy jednak na forum pasjonatów fotografii i spora część z nas często wychodzi poza granice komfortu i zdrowego rozsądku.
Dobrze powiedziane :D
cybulski
16-05-2026, 20:28
A czy Twoim zdaniem Z8 jest adekwatny do podróży wakacyjnych? :D
Niebardzo, tak samo jak i R5.
sokolnik
16-05-2026, 22:07
95858
widzę że jeden załącznik się nie dodał, wrzucę jeszcze raz - może kogoś zaciekawi info o tym wynalazku za 120 zł :)
takie coś... ale będę pewnie przerabiać/wzmacniać, zapięcie albo suwak... jeszcze nie wkładałem tam aparatu :D
https://www.ceneo.pl/175822189?srsltid=AfmBOoqFD-y6MefkaP29TKGPGCwwvJXcAQrkirOQb2W1xmH2F7f1-KZy
Będziesz mieć przeciążony bark i kręgosłup.
I co gorsza, nie będziesz mógł zmienić strony barku na której zawiesisz pas nośny - jak w zwykłej torbie foto na ramię, gdzie po prostu przekładasz pas na drugą stronę.
Odradzam ten zakup.
Jak już chcesz coś co zmieści dużo osobistych bambetli, to rozważ ten plecak:
https://lowepro.com.pl/pl/products/plecak-lowepro-fastpack-bp-250-aw-iii-65.html
Mam i używam.
Czy polecam? To zależy co kto potrzebuje. Plecak jest średnio wygodny i ma pełno wad, ale jedną zasadniczą dla mnie zaletę - spakujesz w nim w podróż naprawdę multum osobistych rzeczy, typu bluza, jakieś przekąski, słuchawki, Powerbank itp.
Do tego, aby chodzić z nim po lotnisku, a następnie z lotniska do hotelu (gdzie na miejscu w pokoju hotelowym przepakuję jeden lub dwa obiektywy do torby foto i z nią zwiedzam przez resztę wyjazdu) nadaje się idealnie.
Ale żeby łazić z nim na plecach cały dzień to tak niekoniecznie :)
sokolnik
17-05-2026, 08:51
Będziesz mieć przeciążony bark i kręgosłup.
I co gorsza, nie będziesz mógł zmienić strony barku na której zawiesisz pas nośny - jak w zwykłej torbie foto na ramię, gdzie po prostu przekładasz pas na drugą stronę.
Odradzam ten zakup.
Jak już chcesz coś co zmieści dużo osobistych bambetli, to rozważ ten plecak:
https://lowepro.com.pl/pl/products/plecak-lowepro-fastpack-bp-250-aw-iii-65.html
Mam i używam.
Czy polecam? To zależy co kto potrzebuje. Plecak jest średnio wygodny i ma pełno wad, ale jedną zasadniczą dla mnie zaletę - spakujesz w nim w podróż naprawdę multum osobistych rzeczy, typu bluza, jakieś przekąski, słuchawki, Powerbank itp.
Do tego, aby chodzić z nim po lotnisku, a następnie z lotniska do hotelu (gdzie na miejscu w pokoju hotelowym przepakuję jeden lub dwa obiektywy do torby foto i z nią zwiedzam przez resztę wyjazdu) nadaje się idealnie.
Ale żeby łazić z nim na plecach cały dzień to tak niekoniecznie :)Jasne rozumiem i praktycznie się zgadzam, dlatego... Mam taką zwykłą torbę ale ona średnio mi się podoba i kombinuje z nią też [emoji41] kupiłem piankę... Będę dziś wyrywać kwadraciki :) by zestaw portretowy był odpowiednio zabezpieczony :)
95886
O właśnie czegoś takiego szukam żeby sobie wstawić do mojej Pgytech OneMo Sling 7l na spód torby, bo oryginalnie tam jest dosyć cienka warstwa materiału u spodu i jakoś nie ufam, że gdy stawiam tą torbę na stole, czy na podłodze to że ona dobrze amortyzuje sprzęt.
Jak się nazywa ten wynalazek co kupiłeś?
To sobie zamówię, wytnę odpowiedni kształt i wypełnię nim dno torby :)
sokolnik
17-05-2026, 09:12
To się nazywa pianka safe, pianka rastrowa, pianka w kostce... Różnie. Są różne wymiary, ta moja ma 10 cm wysokości i też nie wiem jak głęboko wyrywają się te kostki... Ale pewnie do końca praktycznie bo sprzęt musi tam wejść... Najwyżej kupię jeszcze 5 cm i położę ją na te 10cm he powinno pasować i tak i tak :)
Kupiłem wcześniej piankę ale taka styropianowa, to się nie nadaje he więc idzie w kosz niestety pianka i kasa razem z nią [emoji23] dlatego ucz się na moich błędach i niewiedzy he no ale co? Nauka kosztuje [emoji23]
Dzięki za tip, na pewno skorzystam na Twoich doświadczeniach :)
Ok, już nie będę robić większego OT.
sokolnik
17-05-2026, 09:33
Dzięki za tip, na pewno skorzystam na Twoich doświadczeniach :)
Ok, już nie będę robić większego OT.
na YT sobie wpisz :D są poradniki z wyrywania kwadracików :D ludzie pokazują jak aranżują sobie np walizki wielkie na sprzęt - dobre TIPy tam mają :D
grissley
17-05-2026, 22:04
Mogę gdzieś nominować ostatnie 4 strony tego wątku na oftopa miesiąca? ;)
sokolnik
17-05-2026, 22:05
O nie! Daj spokój. Poczekaj!
Dopiero się rozkręcamy [emoji38]
3 dni mnie nie było. Koniec OT bo prowodyrowi wytnę wszystko co napisał.
Ktoś kto kupuje Z8 to wie, że on waży więcej.
Dla mnie wiele przepychanek (biorę pod uwagę całe forum, nie tylko ten wątek) jest bezsensowne. Bezkompromisowa jakość vs lekka waga rzadko są do pogodzenia. O ile w ogóle. Ciężko zrozumieć inne priorytety? Szczerze to wkurzają mnie ciągłe zwracanie uwagi, że cos jest cięższe. No jest. I co? Kogo stać to ma kilka zestawów, kogo nie to musi iść na kompromisy. Ja zakładam, że w wątku o Z8 rozmawiają ludzie znający sie na fotografii a nie laicy, którym trzeba tłumaczyć podstawowe sprawy. I tu wypowiadają się osoby znające się na rzeczy, ale chcą swoje priorytety i poglądy narzucić.
Wkurzony jestem bo Zawiercie przegrało finał Ligi Mistrzów :( a ja jestem fanatykiem siatkówki.
August68
17-05-2026, 22:45
A Warszawa przep....łą mecz o brąz... też wkurzony jestem ;-)
sokolnik
17-05-2026, 22:49
A Warszawa przep....łą mecz o brąz... też wkurzony jestem ;-)Ooo ooo jest prowodyr co robi OT
Co to za post? Co on ma wspólnego z Z8 w praktyce.
Chciałem tylko napisać że Z8 w praktyce... To ciężki kloc szczególnie z gripem którego lubię [emoji38]
sokolnik
18-05-2026, 18:36
hmm taką torbę znalazłem gdzie jak widzę wchodzi Z9 - wielkość wg potrzeby/obiektywu. Mi wystarczyła wersja "40".
ThinkTank torba Digital Holster 40 V2.0
https://www.youtube.com/watch?v=eaBVu8wZNlo
Są 2 minusy - dosyć znaczne:
- cena. Prawie 400 zł
- brak miejsca na dodatkowy obiektyw a nawet pasek reportera.
Na filmiku to wersja V3 a nie V2.
Mam wersję pierwszą większą jeszcze z czasów D3, potem po zmianie dokupiłem wersję V2 chudszą na aparat bez gripa.
Ja zrezygnowałem z tradycyjnych toreb i plecaków na rzecz ichniejszego systemu modułowego.
Obecnie bardziej mi się spodobał Press Pass 10. Ona ma zarąbisty pas biodrowy i naramienny też. Więcej się mieści drobiazgów typu baterie, filtry itp i jest łatwiejszy dostęp.
Wszelkie obiektywy mam w ich pokrowcach, jeden dopinam drugi jak jest przydasiem czy kontemplacyjną stałką manualem ląduje w tradycyjnym plecaku moim lub żony.
Aparat z gripem w Press Pass 10 się nie zmieści, to nie dla Ciebie.
Tu moje Z8 .
95940
https://www.youtube.com/watch?v=l3e4ifVuFEs&t=135s
sokolnik
19-05-2026, 15:13
Bez gripa to wejdzie elegancko... Jeszcze trochę miejsca będzie. Z gripem trochę ciasno i zapięty suwak już jest naciągnięty materiał i suwak... Ale wejdzie. Obiektyw 35 albo 50 do górnej kieszonki... No to może być plecaczek wycieczkowe szybkie wypady.
Wieczorem wytnę tą piankę z kwadracikami do drugiej torby...
Coś się wymyśli żeby był szybki dostęp do aparatu, parę fotek iiii... idziemy dalej [emoji854]
95950
sokolnik
20-05-2026, 23:11
O właśnie czegoś takiego szukam żeby sobie wstawić do mojej Pgytech OneMo Sling 7l na spód torby, bo oryginalnie tam jest dosyć cienka warstwa materiału u spodu i jakoś nie ufam, że gdy stawiam tą torbę na stole, czy na podłodze to że ona dobrze amortyzuje sprzęt.
Jak się nazywa ten wynalazek co kupiłeś?
To sobie zamówię, wytnę odpowiedni kształt i wypełnię nim dno torby :)Wziąłem się za to. Wyrwałem połowę tej gąbki :) oczywiście mnie to wkurzyło ale było wiadomo że tak będzie [emoji38]
No coś tam to daje na bank, wygląda lepiej niż było wcześniej... Ta torba będzie tylko dla tego zestawu body z gripem i obiektywem, najwyżej drugi obiektyw w futerał jakiś gruby i do torby żony albo może się zmieści na Plene położyć i też będzie ok tylko wtedy funkcja torby gdzie szybko wyjmuje wkładam wyjmuje aparat jest zaburzona bo już widzę jak brakuje trzeciej ręki :)
Lub
Zostaje nowy plecaczek ale wtedy spacerki i foty bez gripa
Albo wzmocnić plecak, przerobić jak pisałem, by weszło body z gripem, Plena i dwa obiektywy nawet albo jeden na bank do górnej części :)
Tyle toreb i tyle możliwości wycieczkowych [emoji38]
96018
teraz już jestem mądrzejszy i jakbym miał to robić raz jeszcze bym to zrobił lepiej :D ale nie chce już na to wydawać kasę :D BODY i Plena pancerna więc i tam jest dobrze zabezpieczone :)
sokolnik - a jakieś zdjęcia to Ty czasem robisz? :wink:
No przecież wrzucał ostatnio ładne portrety swoich córek otoczonych rzepakami :)
No przecież wrzucał ostatnio ładne portrety swoich córek otoczonych rzepakami :)
A gdzie to można zobaczyć?
Nie można, bo chciał usunięcia.
sokolnik
21-05-2026, 12:20
sokolnik - a jakieś zdjęcia to Ty czasem robisz? :wink:Ostatnio na płacy zabaw zrobiłem 1067 fotek [emoji38]
Pokazywałem parę zdjęć, były odstępne dzień może dwa... Potem prosiłem o usunięcie...
Ty czasami oglądasz zdjęcia na forum? :) czy tylko się czepiasz innych? :)
To ja tylko dodam , że fajne były.:grin:
sokolnik
21-05-2026, 12:43
Niektórzy muszą się doczepić :) po prostu [emoji38]
Dziś miałem zabrać aparat ale deszcz rano mnie wystraszył a widzę że słońce wychodzi i się ładnie robi łeee
Ty czasami oglądasz zdjęcia na forum? :)
No właśnie chciałbym pooglądać, ale niestety coraz mniej tu zdjęć.
czy tylko się czepiasz innych? :)
Dlaczego od razu czepiam? To już nie można o nic zapytać?
sokolnik
22-05-2026, 13:05
To już nie można o nic zapytać?
Ale innych też pytasz czy tylko pytasz gdy widzisz nick Sokolnik to postanawiasz się zapytać? :)
Ale innych też pytasz czy tylko pytasz gdy widzisz nick Sokolnik to postanawiasz się zapytać? :)
Nie czyń siebie wyjątkowym :wink: Zapytałem widząc ciągnącą się na kolejną stronę dyskusję o wycinaniu gąbek.
sokolnik
22-05-2026, 14:04
Nie czyń siebie wyjątkowym :wink: Zapytałem widząc ciągnącą się na kolejną stronę dyskusję o wycinaniu gąbek.Jak bardzo chcesz to Ci mogę parę portecików dzieci z Pleny pokazać na priva [emoji854]
Jak bardzo chcesz to Ci mogę parę portecików dzieci z Pleny pokazać na priva [emoji854]
Dzięki, nie chcę, wystarczająco mnie uspokoiłeś :wink:
Moderatorzy - wybaczcie OT!
Dziś miałem przez chwilę na testach Nikona Z8. Takie pytanie - czy da się go używać tylko prawą ręką? Brak kółka nastaw był dla mnie dość uciążliwy, a zmiana trybu (manual\przysłona\migawka) wymaga wciśnięcia lewą ręką przycisku Mode. Przy fotografowaniu ciężkim teleobiektywem lewa ręką jest stabilnym podparciem - nie mogę wtedy jej użyć do zmian ustawień. Czy ten system z 4 bankami pamięci może być jakoś podpięty w zasięgu prawej dłoni? Pewnie tak, ale miałem aparat dosłownie godzinę, stąd pytanie do praktyków.
Możesz pod guzik funkcyjny podpiąć Bank i zmieniasz to kółkiem, możesz to też podpiąć pod guzik na obiektywie.
Możesz tez uruchomić działanie chwilowe-alternatywne, czyli tylko na czas przytrzymania guzika.
sokolnik
25-05-2026, 01:05
Właśnie właśnie...
Mam teraz 2 przyciski w obiektywie... Jaką opcję proponujecie ustawić dla tych przycisków? :)
Tak naprawdę to masz jeden przycisk zdublowany L-Fn1, dodatkowy L-Fn2 jest w dłuższych ogniskowych typu 70-200.
Ja pod L-Fn1 mam tryb pola AF jednopolowy, pod L-Fn2 tryb AF 3D.
Standardowo w Z8 mam AF na W-C1 który przy "Leluchach" jak nie ma oka, to nie ustawia ostrości tam gdzie bym chciał.
Trochę się rozpędziłem w poprzednim poście. Nie da się zmienić Trybu (MODE) przez obiektyw. Da się go podpiąć bezpośrednio pod Fn-1 i 2 nie wchodząc w Banki.