PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z8 w praktyce

Strony : 1 [2] 3

Maciej Służenko
27-05-2024, 15:39
Z9 jest pełnym zamiennikiem Z8, ale w góry można zabrać Z7II :-P

"Wąski, jak Ty mnie zaimponowałeś w tej chwili" :)

vmd
27-05-2024, 16:24
Z niedziałających zamienników to w zeszłym roku kupiłem zestaw SmallRig 3820 (ładowarka + 2 akusy) do z Z6II i z nim działa elegancko ale z Z8 już nie.

ZbyszekS
27-05-2024, 22:09
Za to SmallRig 4332 z Z8 działa.

sokolnik
17-06-2024, 20:21
Z6 III wyszedł...

a kiedy Z8 II ? :)

Zbyszek
17-06-2024, 21:31
Z6 III wyszedł...

a kiedy Z8 II ? :)
Chciałoby się coś kupić ale niema nic konkretnego?

sokolnik
17-06-2024, 21:34
Chciałoby się coś kupić ale niema nic konkretnego?

nie planuje zmieniać body aktualnie :D ale coś czuję że Z8 II powinno się pojawić prawda? W sensie spekulują że Nikon to planuje. Planuje? :)

Zbyszek
17-06-2024, 21:42
A czy korpusowi Z8 coś brakuje? Zestarzał się technologicznie?
Prędzej bym się spodziewał Z9 II ale i to też mało prawdopodobne.

OjTam
17-06-2024, 21:43
Wątek o plotkach i spekulacjach to w innym miejscu jest.

Zbyszek
17-06-2024, 21:50
No właśnie myślałem że będzie jakieś ciekawe praktyczne info na temat Z8 a tu tylko spekulacje.

ugi
20-06-2024, 14:13
Nikon Z8 - czy ktoś kupił ten aparat również pod kątem nagrywania komercyjnie wideo i jest zadowolony? Mam dylemat przed zakupem ������

Zadałem to pytanie na grupie FB - ale widać że chyba nikonami się jednak nie filmuje, bo CISZA xD

sokolnik
22-06-2024, 16:09
ktoś kojarzy/wie kiedy znowu Z8 będzie dostępny w sklepach? Kiedy będzie dostawa do PL ? :D Bo jakaś pustka nastała

a proszę mi przypomnieć czemu niedawno Z8 kosztował 15 555 ? Jakiś cashback był? Kiedy znowu będzie? :D

markB
22-06-2024, 16:23
Żaden cashback, promocja na wybrany sprzęt Nikona od 10 maja do 22 lipca. Nie ma się czego dziwić, że Z8, objęty promocją, zniknął ze sklepów.

sokolnik
23-06-2024, 12:50
Żaden cashback, promocja na wybrany sprzęt Nikona od 10 maja do 22 lipca.

aha

Nie ma się czego dziwić, że Z8, objęty promocją, zniknął ze sklepów.

nie dziwię się w ogóle nawet troszeczkę

jacajaca997
28-06-2024, 21:13
Witam, od kilku dni posiadam Nikona Z8 i dużo jeszcze nie wiem. Ostatnio sprawdziłem pliki jpg, które wygenerowałem poprzez obróbkę NEFa w Lightroomie i okazało się, że te zdjęcia mają rozmiar 9-10 MB. Nieco mnie to zdziwiło, gdyż np. zdjęcia -jpg wygenerowane w ten sam sposób z Sony A7III miały około 20 MB. W puszce mam ustawione RAWy z wysoką wydajnością, w Ligtroom -eksport 100%, najlepsza jakość. Możecie dać znać ile wynoszą Wasze pliki jpg, przekształcone z NEFów? ewentualnie jakąś radę bo czuję, że coś jest nie tak..

markB
29-06-2024, 10:43
Z Z9 (ta sama matryca) eksport do jpeg 100% - zdjęcie ma 26.2 MB. Nie z Lightrooma, a z NX Studio. Ściągnij sobie NX Studio (darmowy, stąd https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/564/NX_Studio.html) i przerób swojego nefa na jpeg. Jeśli nadal 9-10 MB, to oznacza, że masz coś nie tak ustawione w aparacie (np. średni obszar FX?), jeśli > 20 MB, to coś nie tak ustawione w Lightroomie.

Jacek_Z
29-06-2024, 10:58
Witam, od kilku dni posiadam Nikona Z8 i dużo jeszcze nie wiem. Ostatnio sprawdziłem pliki jpg, które wygenerowałem poprzez obróbkę NEFa w Lightroomie i okazało się, że te zdjęcia mają rozmiar 9-10 MB. Nieco mnie to zdziwiło, gdyż np. zdjęcia -jpg wygenerowane w ten sam sposób z Sony A7III miały około 20 MB. W puszce mam ustawione RAWy z wysoką wydajnością, w Ligtroom -eksport 100%, najlepsza jakość.
Sony ma matrycę 24 Mpx, Nikon 45 Mpx. Jeżeli nie masz ustawionych jakiś małych RAWów to pliki jpg z Nikona muszą być większe. Mają więcej detalu.
Prosty eksperyment. Otwórz RAWy z obu aparatów, zapisz pliki jako tiff. Przekonasz się co jest większe. Tiff z Nikona musi być większy. Jpg zapisany z tiff musi być też mniejszy. Dlaczego u Ciebie jest mniejszy? Nie wiem. Albo w body zapisujesz do małego RAWa (nie myl tego z kompresją RAW, większość ludzi stosuje kompresję, te bezstratną), albo masz ustawiony ACR na rozmiar 24 Mpx.
Sprawdź jaki rozmiar (w pikselach - długości boków) mają pliki gdy zdjęcie wywołasz w Lightroomie.

sokolnik
30-06-2024, 23:51
W Notopstryk mają ostatnią sztukę jakby co [emoji14]

skiper63
01-07-2024, 07:42
Żaden cashback, promocja na wybrany sprzęt Nikona od 10 maja do 22 lipca. Nie ma się czego dziwić, że Z8, objęty promocją, zniknął ze sklepów.

Promocja np. w Notopstryk 16 650 zl. W UK bez problemu do kupienia za ok. 14 000 zl (2800 funtow). Dlaczego sa takie roznice?

sokolnik
01-07-2024, 08:39
Promocja np. w Notopstryk 16 650 zl. W UK bez problemu do kupienia za ok. 14 000 zl (2800 funtow). Dlaczego sa takie roznice?W poaoce tona podatków, psorednicy hurtownie muszą zarobić, sklepy też wiadomo he

sokolnik
01-07-2024, 09:51
Najtaniej chyba był na abfoto 15 550 zł wisi cena ale towar niedostępny. Wiele sklepów chyba miało taką cenę także lepsza niż teraz 1100 zł więcej.
Sklepy czekaja na dostawy. Jak przyjdzie dużo sztuk to obniżą ceny. Jak przyjdzie mało szt to cenę będą trzymać by coś zarobić na paru sztukach.

jacajaca997
01-07-2024, 10:17
Mam pytanie dla osób które filmują. Po kupnie Z8 mam ochotę do fotografowania dołączyć filmowanie. W tym temacie będę dopiero raczkował.. Na stronie Nikona odnośnie kart do wideo RAW (CFexpress typ B) wskazane są konkretni producenci kart, seria tych kart oraz numer katalogowy. Czyli tylko te wymienione karty będą działały do filmowania w RAW?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sokolnik
02-07-2024, 15:24
Mógłby ktoś napisać swoje odczucia dot. szumów tej matrycy? Chodzi mi szumy z przedziału ISO 5000-6400 no może max 8000.
Czy po odszumieniu NEFa w LR, zmniejszeniu obrazka do publikacji w internecie czyli np 2048 pix ten szum jest widoczny?
Chodzi mi o szumy np w fotografii koncertowej, czyli mało światła itp. lub warunki weselne z małą ilością światła...
Mocno szumi względem D750 albo Z6 II? :)
Bo czytam że niby Z8 szumi brzydko ale czy ISO około 6000 to dużo dla Z8? :)

m_a_g
02-07-2024, 17:51
Mógłby ktoś napisać swoje odczucia dot. szumów tej matrycy? Chodzi mi szumy z przedziału ISO 5000-6400 no może max 8000.
Czy po odszumieniu NEFa w LR, zmniejszeniu obrazka do publikacji w internecie czyli np 2048 pix ten szum jest widoczny?
Chodzi mi o szumy np w fotografii koncertowej, czyli mało światła itp. lub warunki weselne z małą ilością światła...
Mocno szumi względem D750 albo Z6 II? :)
Bo czytam że niby Z8 szumi brzydko ale czy ISO około 6000 to dużo dla Z8? :)

Zamiast czytać cudze opinie obejrzyj zdjęcia z tego aparatu i sam zadecyduj.. pierwsze słyszę aby Z8 brzydko szumiał. Zresztą kogo obchodzą teraz szumy odkąd Adobe wprowadziło nowe odszumianie AI w RAW"?
Z8 daje Ci 45mpx obrazek, po jego odszumieniu w LR / ACR szumów z ISO 6400 nie widać wcale na monitorze 5K a co dopiero po zmniejszeniu obrazka do publikacji w sieci.

Michu
02-07-2024, 18:29
Zresztą kogo obchodzą teraz szumy odkąd Adobe wprowadziło nowe odszumianie AI w RAW"? Chociażby osoby niekorzystające z oprogramowania Adobe (czy DXO). Sam z zainteresowaniem pooglądałem sobie wyższe czułości Z8 i cóż, nie rozumiem osób, które twierdzę, że ten aparat szumi (brzydko). Dla mnie to bardziej szukanie dziury w całym.

m_a_g
02-07-2024, 19:19
Chociażby osoby niekorzystające z oprogramowania Adobe (czy DXO).

To trzeba zacząć korzystać, Wiesz, jak ktoś płaci za Z8, to z pewnością go stać na Adobe. Inaczej równie dobrze można kupić Z8 i narzekać że nie ma się na kartę pamięci do niego...

Michu
02-07-2024, 20:48
A dlaczego uważasz, że to kwestia kosztów? Są zwolennicy Capture 1, Alien Exposure, sam zaś preferuję SilkyPix. Kwestia przyzwyczajeń, upodobań. Ale mnie nie interesują wysokie czułości, więc jeśli ktoś potrzebuje, to jak najbardziej DeepPrime, lub pochodne oprogramowanie załatwia sprawę.

Jacek_Z
02-07-2024, 21:40
Michu, czasami kupuje się oprogramowanie dla jednej funkcji. Zresztą są programy robiące te jedną rzecz.

esperal
02-07-2024, 22:25
Mimo, że płacę za pakiet Adobe to LR nie używam. Program się wieszał zarówno na windzie jak i na jabłku. Capture One o wiele bardziej stabilny.

cz4rnuch
02-07-2024, 22:56
To trzeba zacząć korzystać...No właśnie nie trzeba. Mamy dowolność. I stąd pytania o jakość materiału wyjściowego co jest jednocześnie odpowiedzią na twoje pytanie (pewnie retoryczne). Niektórzy po prostu lubią inny soft. Lub po prostu nie lubią Adobe za ich model biznesowy. Bo na dłuższą metę obawiam się, że jednak opłaca się to bardziej firmie niż nam. O ile nie gonimi za nowinkami. Pomijam już ostatnie kontrowersje dotyczące firmy Adobe o których pisano nawet na tym forum (oddzielny temat był). Ja też byłem przyzwyczajony, i to mocno, do LR, ale się musiałem odzwyczaić, bo po prostu nie spieszy mi się do świata na abonament. Ten model zaczyna zalewać nas zalewać zewsząd i tylko czekać aż dowiedzą się o tym firmy produkujące np. sedesy :) I wtedy serio trzeba będzie co miesiąc opłacić, bo inaczej nie skorzystasz :)

sokolnik
03-07-2024, 14:50
Zamiast czytać cudze opinie obejrzyj zdjęcia z tego aparatu i sam zadecyduj.. pierwsze słyszę aby Z8 brzydko szumiał. Zresztą kogo obchodzą teraz szumy odkąd Adobe wprowadziło nowe odszumianie AI w RAW"?
Z8 daje Ci 45mpx obrazek, po jego odszumieniu w LR / ACR szumów z ISO 6400 nie widać wcale na monitorze 5K a co dopiero po zmniejszeniu obrazka do publikacji w sieci.Dzięki za odpowiedź... :)
Potrzebuje odpowiedzi teraz...

iz4916
04-07-2024, 18:32
Mam pytanie dla osób które filmują. Po kupnie Z8 mam ochotę do fotografowania dołączyć filmowanie. W tym temacie będę dopiero raczkował.. Na stronie Nikona odnośnie kart do wideo RAW (CFexpress typ B) wskazane są konkretni producenci kart, seria tych kart oraz numer katalogowy. Czyli tylko te wymienione karty będą działały do filmowania w RAW?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ta lista kart ze strony - tą są takie, które nikon przetestował i potwierdza, ze na pewno działają. I to nie chodzi o standard bo wszystko co cfexpress type b będzie działać. Tu chodzi o niuanse, np. moze się zdarzyć, że jakiś inny producent zrobi karte którasię dużo bardziej grzeje się bardziej niz powinna i uruchamia zabezpieczenie temperaturowe w aparacie. Podobna sytuacja wlaśnie byla z niektorymi zamiennikami baterii do z6 (I i II) gdzie była jakaś niekompatybylność ze względu na grzanie i aparat sie czasami wyłączał na zamienniku.

BambusZMikronezji
05-07-2024, 13:27
81161
Tu masz zdjęcie zrobione z ręki na ISO5000 odszumiane w LR.

Z8 szumi ale da się dobrze odszumić. Szumi więcej niż bym się spodziewał. Ale ja mam za wysokie wymagania.

sokolnik
05-07-2024, 13:37
81161

Z8 szumi ale da się dobrze odszumić. Szumi więcej niż bym się spodziewał. Ale ja mam za wysokie wymagania.Dzięki za info :)
Jeśli materiał daje się fajnie odszumieć to spoko, nie powinno być tragedii.
Z8 nie ma, niby dostawy do PL jadą ale pojedyncze sklepy dostają. Zapisy robią jak za Komuny [emoji2] zapisy na lustrzanki he sprzedają towar którego nie ma
Ciekawe

BambusZMikronezji
05-07-2024, 14:28
Dzięki za info :)
Jeśli materiał daje się fajnie odszumieć to spoko, nie powinno być tragedii.
Z8 nie ma, niby dostawy do PL jadą ale pojedyncze sklepy dostają. Zapisy robią jak za Komuny [emoji2] zapisy na lustrzanki he sprzedają towar którego nie ma
Ciekawe

Taaaa. Własnie rzuciłem okiem.
ABFoto ma rewelacyjną cenę ale.... nie mają sprzętu od ponad miesiąca. Założyłbym się że jak dojedzie to już nie w tej cenie co jest na ich stronie.
Foto Plus za to ma sprzęt ale cena jakby około 1500 pln drożej .
Piszę o samym body.

jacajaca997
05-07-2024, 18:06
Taaaa. Własnie rzuciłem okiem.
ABFoto ma rewelacyjną cenę ale.... nie mają sprzętu od ponad miesiąca. Założyłbym się że jak dojedzie to już nie w tej cenie co jest na ich stronie.
Foto Plus za to ma sprzęt ale cena jakby około 1500 pln drożej .
Piszę o samym body.

No to ja miałem dużo szczęścia nie wiedząc o tym, jakieś dwa tygodnie temu sprawdziłem na Ceneo gdzie najtaniej, złożyłem zamówienie w Fotopanoramie z Krakowa na N8 oraz nikkora 180-600 i za dwa dni cieszyłem się nowym sprzętem

sokolnik
05-07-2024, 18:13
No to ja miałem dużo szczęścia nie wiedząc o tym, jakieś dwa tygodnie temu sprawdziłem na Ceneo gdzie najtaniej, złożyłem zamówienie w Fotopanoramie z Krakowa na N8 oraz nikkora 180-600 i za dwa dni cieszyłem się nowym sprzętemTak fajnie tylko raczej masz sprzęt z poza oficjalnej dystrybucji na Polskę a co za tym idzie nie masz gwarancji producenta tylko sklepu, a to trochę różnica [emoji38] szczególnie przy tej klasie sprzętu.

Pawel Pawlak
05-07-2024, 23:11
Żeby zyskać min 1ev wysokiego ISO nie trzeba decydować się na abonament Adobe - może być topaz czy dxo czy inny. Nie wyobrażam sobie ograniczenia się w zakresie fotografii w słabym świetle rezygnując z takich programów. Dla mnie nieporozumieniem jest nie wydać kilku % ceny aparaty na program który dobrze odszumia jeśli potrzebne mama wysokie ISO.

BambusZMikronezji
06-07-2024, 00:26
Żeby zyskać min 1ev wysokiego ISO nie trzeba decydować się na abonament Adobe - może być topaz czy dxo czy inny. Nie wyobrażam sobie ograniczenia się w zakresie fotografii w słabym świetle rezygnując z takich programów. Dla mnie nieporozumieniem jest nie wydać kilku % ceny aparaty na program który dobrze odszumia jeśli potrzebne mama wysokie ISO.

To napisz może jakie masz alternatywy dla LR i dlaczego takie (bez żadnej złośliwości proszę). Miałem kiedyś dawno temu dxo i powiem szczerze LR bardziej mi leży ale to oczywiście moje zdanie, brakowało mi wtedy dobrej korekty geometrii i możliwości korygowania wybranych fragmentów zdjęcia. Z koleji LR mi zamula. Na 14 rdzeniowym proc z 32 GB RAM (karta graficzna zintegrowana) lubi się przyciąć z 45 megapixelowym Rawem. Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiej karty graficznej ale nie rozkminialem jeszcze czy to coś da.

ostek
06-07-2024, 03:30
Też ostatnio kupiłem z8 na ceneo sprawdzenie gdzie najtaniej i po kupnie na drugi dzień w domku . jacajaca997 I jak sprawuje sie ten zestaw z8 plus 180-600 bo zastanawiam się nad kupnem 180-600

Zbyszek
06-07-2024, 07:25
Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiej karty graficznej ale nie rozkminialem jeszcze czy to coś da.Zdecydowanie coś da ale musi być to Nvidia bo LR lubi CUDA, im więcej tym lepiej.

Pawel Pawlak
06-07-2024, 07:46
BambusZMikronezji; napisałem -ja używam głównie softu dxo i daje one świetne efekty nie obciążając mi co miesiąc karty. Ma korekty lokalne, ma korektę obiektywu, może mieć korekte geometrii. Nie porównam go do LR ponuewaz Adobe nie używam od ok dekady. Jest wersja samodzielna -Photolab, jest wtyczka do LR - pureraw.
Drugi soft to topaz - możesz nim wywołać Rawy do dng i dalej obrabiać w LR.
Do obrobki wykorzystującej AI bez dedykowanej GPU albo maca z m1-m3 nie ma co podchodzić bo czasy renderowana mogą być nie do przyjęcia.

BambusZMikronezji
06-07-2024, 10:54
BambusZMikronezji; napisałem -ja używam głównie softu dxo i daje one świetne efekty nie obciążając mi co miesiąc karty. Ma korekty lokalne, ma korektę obiektywu, może mieć korektę geometrii. Nie porównam go do LR ponieważ Adobe nie używam od ok dekady. Jest wersja samodzielna -Photolab, jest wtyczka do LR - pureraw.
Drugi soft to topaz - możesz nim wywołać Rawy do dng i dalej obrabiać w LR.
Do obrobki wykorzystującej AI bez dedykowanej GPU albo maca z m1-m3 nie ma co podchodzić bo czasy renderowana mogą być nie do przyjęcia.

Ok. Dzięki przyjrzę się temu DXO może na jesień. Jak pisałem kiedyś miałem i odszedłem po kilku latach ale świat nie stoi w miejscu. Nie mam sentymentu do LR.
Kiedyś kupiłem sobie licencję na tablet za 10 PLN i mnie zaskoczyło pozytywnie w stosunku do DxO 11 (pro) które nadal ma na kompie. Dlatego mam teraz wersję "normalną" na "normalny abonament"

Nawiasem mówiąc na moim kompie odszumianie AI dla 45Mpix RAW zajmuje około 6-8 minut na zdjęcie. ;-) Jak już pisałem w tym wątku (32 Gb RAM i proc 14 rdzeni z kartą integrą ).
Ja jestem stary i mam fobie na wysokie IOS. Tam gdzie tylko mogę używam niskiego więcej dla mnie to nie problem bo rzadko używam tej funkcji

Kolega wyżej napisał że zakup karty graficznej z cudami poprawi komort pracy/wydajność więc tu będzie pole do kolejnej rozkminy.
Ale zanim wydam te 1000+ PLN to jeszcze sobie popatrzę w procesy które mi lecą w tle... coś czuję że tam się nazbierało trochę śmiecia. Posprzątanie może poprawić komfort pracy

sokolnik
06-07-2024, 11:05
Ok. Dzięki przyjrzę się temu DXO może na jesień. Jak pisałem kiedyś miałem i odszedłem po kilku latach ale świat nie stoi w miejscu. Nie mam sentymentu do LR.
Kiedyś kupiłem sobie licencję na tablet za 10 PLN i mnie zaskoczyło pozytywnie w stosunku do DxO 11 (pro) które nadal ma na kompie. Dlatego mam teraz wersję "normalną" na "normalny abonament"

Nawiasem mówiąc na moim kompie odszumianie AI dla 45Mpix RAW zajmuje około 6-8 minut na zdjęcie. ;-) Jak już pisałem w tym wątku (32 Gb RAM i proc 14 rdzeni z kartą integrą ).
Ja jestem stary i mam fobie na wysokie IOS. Tam gdzie tylko mogę używam niskiego więcej dla mnie to nie problem bo rzadko używam tej funkcji

Kolega wyżej napisał że zakup karty graficznej z cudami poprawi komort pracy/wydajność więc tu będzie pole do kolejnej rozkminy.
Ale zanim wydam te 1000+ PLN to jeszcze sobie popatrzę w procesy które mi lecą w tle... coś czuję że tam się nazbierało trochę śmiecia. Posprzątanie może poprawić komfort pracyNic sprzątanie nie pomoże odczuwalnie jak masz integre. Pożycz od kogoś RTXa na testy i już. Albo kup jakiegoś przez internet, najwyżej zwrócisz bo masz do tego prawo.

Pawel Pawlak
06-07-2024, 11:25
nawet moja stara najtańsza RTX2060 6GB pozwalała na sprawna pracę w trybach które bez wsparcia gpu były nie do użytku.
Na moim obecnym kompie różnice wywołania z max odszymianiem DP XD, korektą obiektywu NEFa z Z9 są następujące:
CPU - 6'30'' - 6'50''
GPU - 36''-40''
ANE - 16''-20''
Jak widzisz pracować w zasadzie da się tylko na GPU albo najlepiej ANE

sokolnik
06-07-2024, 11:26
nawet moja stara najtańsza RTX2060 6GB pozwalała na sprawna pracę w trybach które bez wsparcia gpu były nie do użytku.
Na moim obecnym kompie różnice wywołania z max odszymianiem korektą obiektywu Rawa z Z9 są następujące:
CPU - 6'30'' - 6'50''
GPU - 36''-40''
ANE - 16''-20''
Jak widzisz pracować w zasadzie da się tylko na GPU albo najlepiej ANEA co to ANE? :)

Wind Mill
06-07-2024, 11:50
Też mnie to zaciekawiło, zapytałem się wujka Google.

Pawel Pawlak
06-07-2024, 11:52
ANE to rdzenie AI w macu

sokolnik
06-07-2024, 11:52
Też mnie to zaciekawiło, zapytałem się wujka Google.Fajnie to podziel się chyba że to tajemnica albo nie chce Ci się podzielić na FORUM

Pawel Pawlak
06-07-2024, 12:00
Już wyjaśniłem :)
Dla porównania proces odszumianai DP który podobno zbliżony jest w efekcie końcowym do tego AI LR od Adobe trwa 1/3 czasu czyli ok. 5-7''.

BambusZMikronezji
07-07-2024, 12:57
Nic sprzątanie nie pomoże odczuwalnie jak masz integre. Pożycz od kogoś RTXa na testy i już. Albo kup jakiegoś przez internet, najwyżej zwrócisz bo masz do tego prawo.

Chyba trochę pomogło ale oczywiście nie w odszumianiu tylko w płynności pracy suwaków.
Na kartę graficzną przyjdzie czas może na mikołaja sobie kupię ;-). Pożyczenie dobry pomysł... pogadam z synem ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Optymalizacja pod ARMowe procki APPLA na pewno jest dobrze zrobiona może nawet lepiej niż pod intele.

Z moich subiektywnych obserwacji wynika że LR na Ipadzie z M1 chodzi nadspodziewanie płynnie. Oczywiście LR ipadowy nieco różni się nieco od tego na desktopa ale znowu subiektywnie napiszę że powiedzmy większość funkcji się pokrywa. Efekt jest taki, że jak zdjęcie nie wymaga mocnej/wyrafinowanej obróbki to ten ipadowy LR robi robotę a abonament kosztuje mało.

Minusem jest to że żre bateria jak smok, potrafi nawet czasem rozładowywać baterię przy podłączonym zasilaczu (nie pamiętam czy oryginalny zasilacz czy 3'rd party a to może mieć znaczenie)
No i się grzeje.... No i ołówek też pasuje sobie kupić.

MstrG
07-07-2024, 20:22
ThomasVoland założył fajny wątek Benchmark szybkości Photoshopa w automatycznym retuszu A.I. Retouch4me – sprawdźcie swoje komputery (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317562-Benchmark-szybko%C5%9Bci-Photoshopa-w-automatycznym-retuszu-A-I-Retouch4me-%E2%80%93-sprawd%C5%BAcie-swoje-komputery), polecam zobaczyć wyniki. M2 Ultra demonem szybkości tam nie jest :)

//edit
Podam jeszcze link do wyników:
https://thomasvoland.com/blog/retouch4me/

m_a_g
07-07-2024, 22:44
polecam zobaczyć wyniki. M2 Ultra demonem szybkości tam nie jest :)

//edit
Podam jeszcze link do wyników:
https://thomasvoland.com/blog/retouch4me/

No to według tego testu RTX4090 jest WOLNIEJSZY niż RTX4080... tak że ten teges...

MstrG
07-07-2024, 22:50
No to według tego testu RTX4090 jest WOLNIEJSZY niż RTX4080... tak że ten teges...

Tylko jeden użytkownik podał wynik 4080, który w mojej ocenie jest jakiś zaniżony, choć ja nie chcę teraz tu podnosić jego wiarygodności. Sam ThomasVoland napisał "Część wyników pochodzi z tylko jednego testu, więc dopiero gdy rezultatów będzie więcej, wyniki staną się w pełni wiarygodne. Np. nie ma możliwości by 4080 była szybsza od 4090, jednak potrzeba więcej wyników by średnia była wystarczająco dobra do poprawnego wskazania tak niewielkich różnic".

m_a_g
07-07-2024, 22:56
Też dlatego kwestionuję to całe zestawienie, raz że próbka danych jest tak mała że statystycznie niewiarygodna, a dwa, to każdy bez żadnej weryfikacji może wpisać z ręki dowolne wartości....

sokolnik
14-07-2024, 23:20
81161

Z8 szumi ale da się dobrze odszumić. Szumi więcej niż bym się spodziewał. Ale ja mam za wysokie wymagania.

teraz oglądam na kompie... bardzo ładnie to wygląda, serio nie ma co narzekać na szum w Z8... przynajmniej tak mi się wydaje :)

sokolnik
15-07-2024, 09:04
Skoro to wątek o technicznych sprawach, to mam pytanie.
Wczoraj zauważyłem że obraz w wizjerze... Się delikatnie ściemnia/rozjaśnia gdy zmieniam tryby AF S na AF C i na odwrót...
Czemu tak? :) w Z6 II tego nie było... Żeby zmiana trybu AF powodowała ściemnienie/rozjaśnienie obrazu?

sokolnik
22-07-2024, 18:00
Naklejacie folie ochronne na ekrany na swoje aparaty?
Nigdy nie naklejalem i mam mieszane uczucia co do folii w ogóle. Na tel nie mam folii.
Używacie czy nie? :)

Paapaj
22-07-2024, 18:06
Brakuje tylko relacji z nocnych spotkań z aparatem....

m_a_g
22-07-2024, 18:35
Naklejacie folie ochronne na ekrany na swoje aparaty?
Nigdy nie naklejalem i mam mieszane uczucia co do folii w ogóle. Na tel nie mam folii.
Używacie czy nie? :)

Folie? Nigdy. Hartowane szkło? A i owszem, w każdym aparacie jaki mam lub miałem.
Już ładne kilka razy uratowało mi to ekran przed porysowaniem lub nawet pęknięciem.

sokolnik
22-07-2024, 19:57
Brakuje tylko relacji z nocnych spotkań z aparatem....

nie brakuje za to nic nie wnoszących postów

Folie? Nigdy. Hartowane szkło? A i owszem, w każdym aparacie jaki mam lub miałem.
Już ładne kilka razy uratowało mi to ekran przed porysowaniem lub nawet pęknięciem.

może faktycznie miałem na myśli coś lepszego niż "folia" :D

hmm może faktycznie warto...

brzezior
22-07-2024, 22:38
Też zawsze naklejam Larmora. I raz dzięki niemu ocaliłem ekran w D750. No i przy sprzedaży warto mieć Ekran jak nowy.

krzysztofz24
22-07-2024, 23:02
A to do bezluster nie daja teraz takiego ekraniku fabrycznie co dawali razem z lustrzankami przewaznie?
Chroni bardzo dobrze, widac tez ok...

sokolnik
22-07-2024, 23:04
A to do bezluster nie daja teraz takiego ekraniku fabrycznie co dawali razem z lustrzankami przewaznie?
Chroni bardzo dobrze, widac tez ok...

taa dają - niedługo wszystko będzie trzeba sobie dokupić
baterię
ładowarkę
kable
itp.

dają folię na ekran z czarną naklejką z jakimiś numerami... chroni jedynie nie wiem przed paznokciami :D

FHR
23-07-2024, 14:27
Cały mam oklejony, nie tylko wyświetlacze :twisted:

sokolnik
23-07-2024, 22:53
mam problem z zapisem zdjęć w nowym utworzonym folderze.
przed sesją robię nowy folder - elegancko do tej pory wszystko dobrze :)

robię zdjecia... wszystko dobrze :)

zmieniam Bank ustawień na inny np B i zdjęcia nie lądują w nowo utworzonym folderze :)

CZY muszę nowy folder ustawiać dla każdego "banku" oddzielnie? :)

chciałbym by zdjęcia z każdego banku lądowały w nowym folderze... po prostu raczej zapomne ustawić to dwa razy - w banku bieżącym spoko jest, ale w drugim banku B zapomne to ustawić i fotki będą pomieszane :D w różnych folderach.

Pewnie za którymś razem zapamiętam...

sokolnik
24-07-2024, 09:01
kolejna sprawa. chce wypróbować taką opcję:
w sensie nie wiem jak to się nazywa, opis jest taki:
"Zwiększono pojemność bufora przy korzystaniu z funkcji rejestracji zdjęć w pętli przed wciśnięciem spustu migawki"

ze strony Nikona:
"Aparat Z 8 skraca czas Twojej reakcji, rejestrując obraz nawet na sekundę przed naciśnięciem migawki."

jak to włączyć? :D

Funkcja Pre-Release Capture ułatwia fotografowanie decydujących momentów, rejestrując klatki w serii przez maksymalnie sekundę przed faktycznym zwolnieniem migawki. Gdy ta funkcja jest włączona, zdjęcia seryjne rozpoczną się po wciśnięciu migawki do połowy, a bufor będzie zachowywał klatki o wartości do jednej sekundy przed całkowitym naciśnięciem migawki.

Gdzie w MENU jest taka opcja? :D

MstrG
24-07-2024, 09:08
Menu ustawień osobistych -> d4 Opcje zapisu serii przed zwolnieniem migawki.
Tak mam w Z9 z FW 5.0.

sokolnik
24-07-2024, 09:18
Menu ustawień osobistych -> d4 Opcje zapisu serii przed zwolnieniem migawki.
Tak mam w Z9 z FW 5.0.

ok u mnie D3...

ale to jest opcja dostępna tylko w trybach C30 i C120 i tyllko w JPG ? Dobrze myślę?

Czyli nie da się robić np serii max 3 zdjęć np pary młodej przed ołtarzem i każde wciśnięcie migawki powoduje rejestrację zdjęć przed wciśnięciem migawki? :D ja ślubów nie robię ale tak to sobie wyobrażałem :D oczywiście zdjęcia w NEF a nie JPG :D eeee Nikon :D Marketing macie wspaniale sprytny :D 30 jpg/sek mi nie potrzebne :D

to by było dobre do osób które często mrugają oczami i na każdym zdjęciu mają oczy zamknięte :D nooo albo do takich osób właśnie tryb 30 JPG/sek ... coś się ustrzeli :lol:

TOP67
25-07-2024, 10:47
to by było dobre do osób które często mrugają oczami i na każdym zdjęciu mają oczy zamknięte :D nooo albo do takich osób właśnie tryb 30 JPG/sek ... coś się ustrzeli :lol:

Do tego wystarczy szybka seria, bo to i tak są ustawiane foty. Rejestracja zdjęć przed ma uchronić przed słabym refleksem

Maciej Służenko
26-07-2024, 18:33
Czy znany jest wam temat mocnego grzania sie kart XQD na Z8 ? 2x wyskoczył mi komunikat "Hot Card". Raz podczas fotografowaniu ślubu w pełnym słońcu, drugi raz zdjęcia seryjne ptaków. Karta Lexar Profesional 128GB 1750 mb/s. W backupie mam Sandisk Extreme Pro 170 mb/s. XQD robi się gorąca, SD nie.

sokolnik
26-07-2024, 18:35
Czy znany jest wam temat mocnego grzania sie kart XQD na Z8 ? 2x wyskoczył mi komunikat "Hot Card". Raz podczas fotografowaniu ślubu w pełnym słońcu, drugi raz zdjęcia seryjne ptaków. Karta Lexar Profesional 128GB 1750 mb/s. W backupie mam Sandisk Extreme Pro 170 mb/s. XQD robi się gorąca, SD nie.Nie mam XQD. Mam CFe która się grzeje w czytniku, po prostu bez kopiowania robi się gorąca po 2 min. Transcendent.
Z8 czuje z lewej strony na dole że robi się ciepły podczas użytkowania ale może za bardzo macałem nowe body :)

OjTam
26-07-2024, 18:42
Czy znany jest wam temat mocnego grzania sie kart XQD na Z8 ?

https://www.nikoncafe.com/threads/hot-card-warning.347767/
To to?

Maciej Służenko
28-07-2024, 13:16
Trochę żle napisałem. Dopiszę dla ścisłości: karta to nie XQD, a CFexpress typ B lexar Profesional 128 GB 1750 MB/s

OjTam
28-07-2024, 13:20
https://cdn.nikoncafe.com/attachments/screenshot-2023-09-09-175700-jpg.1768407/
Grafika z tamtego wątku. Co najcieplejsze? Lexar CFe-B. ¯\_(ツ)_/¯

Czyli to nie Z8 grzeje karty, tylko Lexary się grzeją.

slaweko
28-07-2024, 14:03
Mam tego Lexara tylko 256GB i używam z Z6III. Walę szybkimi i długimi seriami. Nic mi się nie grzeje.

BambusZMikronezji
28-07-2024, 22:49
Mam tego Lexara tylko 256GB i używam z Z6III. Walę szybkimi i długimi seriami. Nic mi się nie grzeje.

Mam wersję 128gb po walnięciu dłuższej serii w Z8 jest ciepła ale napewno nie gorąca. Myślę że największym wyzwaniem dla kart jest jednak filmowanie a nie fotografia.

sokolnik
04-08-2024, 11:54
OK problem się powtórzył - poważny problem z LV w trybie foto... Nie pisze w Cafe w swoim wątku bo tamten wątek to raczej do pośmiania się a problem z body jest poważny.

Pomaga tylko reset ustawień i działa ale to uciążliwe.

Może ktoś wie czemu LV nagle przestaje działać na ekranie i pokazuje tylko menu? To się przestawia/ujawnia podczas fotografowania - tylko reset pomaga. A podczas fotografowania nie przestawiam nic w MENU ani nie dotykam bocznego przycisku przy wizjerze - to nie to.

Napisałem do serwisu - ciekawe co odpiszą

Grip ori MB-N12 też ma problem - nie ładuje aku przez USB-C... na tej samej ładowarce i kablu gdzie ładowałem aku przez grip MB-N11 do Z6II ehhhh Nikon....

81740

Zbyszek
04-08-2024, 21:23
OK problem się powtórzył - poważny problem z LV w trybie foto...
Ten ekran pojawia się po naciśnięciu przycisku DISP. :-o

sokolnik
04-08-2024, 21:48
Ten ekran pojawia się po naciśnięciu przycisku DISP. :-o

ja miałem tam przypisaną inną funkcję... takżę nie mogłem właczać tego "MENU" podczas fotografowania :D

w sumie to chyba ogarnąłem

ustawiłem tylko 1 "tryb/widoku" wizjera (1 z 4 dostępnych wizjerów) - to powinno spowodować że nie będzie pojawiać się MENU bo wyłączyłem tą możliwość...

pod DISP przypisałem chyba Flicker.

Jest nowy problem...

GRIP nie łąduje aku przez USB-C. Nie działa. Sprawdzałem 2 ładowarki + kable różne... power bank... USB-C z kompa... nic. Różne banki w gripie - 2 różne aku wersje ORI NIKONA wersje B i C.

Będzie reklamacja :D

krzysztofz24
05-08-2024, 00:39
j

Jest nowy problem...

GRIP nie łąduje aku przez USB-C. Nie działa. Sprawdzałem 2 ładowarki + kable różne... power bank... USB-C z kompa... nic. Różne banki w gripie - 2 różne aku wersje ORI NIKONA wersje B i C.

No to juz chyba pozostaje tylko jedna przyczyna...slaby proc:mrgreen:
Ale sam musisz rozkminic czy w gripie czy w aku;-)

Albo user jakis niepelnosprytny;-);-);-)

Ewentualnie tylko sąd zostaje:D

sokolnik
05-08-2024, 01:00
No to juz chyba pozostaje tylko jedna przyczyna...slaby proc:mrgreen:
Ale sam musisz rozkminic czy w gripie czy w aku;-)

Albo user jakis niepelnosprytny;-);-);-)

Ewentualnie tylko sąd zostaje:DAkurat w innej sprawie moje pismo jest w sądzie od środy :) można powiedzieć że to "reklamacja" [emoji2] hehe

Zobaczymy co sklep na to, kupowałem przez allegro to dyskusje otworze im najwyżej allegro pomoże :)

krzysztofz24
05-08-2024, 01:06
Naprawdę pisze to bez uszczypliwości.
Ale ty weź sobie po prostu ściągnij instrukcje po polsku i ja przeczytaj.
Bo to wygląda na typowe problemy typu "zanim poznamy nowy sprzęt".

sokolnik
05-08-2024, 07:08
Naprawdę pisze to bez uszczypliwości.
Ale ty weź sobie po prostu ściągnij instrukcje po polsku i ja przeczytaj.
Bo to wygląda na typowe problemy typu "zanim poznamy nowy sprzęt".Jaka instrukcja? To port USB C do ładowania i już :)

vmd
05-08-2024, 10:12
ja miałem tam przypisaną inną funkcję... takżę nie mogłem właczać tego "MENU" podczas fotografowania :D

Jest nowy problem...

Nie działa ładowanie zarówno z gripem podpiętym do body jak i odpiętym?

sokolnik
05-08-2024, 10:17
Nie działa ładowanie zarówno z gripem podpiętym do body jak i odpiętym?Nie działa ładowanie z odpiętym gripem. Z gripem Z6 II bez problemu ładowałem tymi ładowarkami od tel i kablami usb c... Tu nie działa. Nie świeca sie diody od banków A i B akumulatorów w gripie. Na gripie Z6 II świeciły się diody bez problemu.. Akurat w piątek minęły 2 tyg na zwrot he

O sklep mi odpisał bym odesłał do nich towar... Ehh zabawa w wzrosty...

vmd
05-08-2024, 10:22
Nie działa ładowanie z odpiętym gripem. Z gripem Z6 II bez problemu ładowałem tymi ładowarkami od tel i kablami usb c... Tu nie działa. Nie świeca sie diody od banków A i B akumulatorów w gripie. Na gripie Z6 II świeciły się diody bez problemu.. Akurat w piątek minęły 2 tyg na zwrot he

To lipa, chyba że Nikon "wymaga" do ładowania gripa wyłącznie swoich oryginalnych ładowarek EH-7P/EH-7B.

krzysztofz24
05-08-2024, 10:25
Jaka instrukcja? To port USB C do ładowania i już :)

Ja piszę o aparacie i LV.
Bo przed chwilą zgłaszałes problem, potem go rozwiązałes ale chyba nie jesteś pewien czy tak ma być...
Instrukcja.

Włączyć tryb A czy M i strzelec foty to każdy potrafi bez instrukcji:-)
Ale już przy ustawieniach z głębi menu warto choć raz przejrzeć instrukcje.

sokolnik
05-08-2024, 11:30
Wiesz... LV działa... Robię zdjęcia z LV i nagle za minutę już nie działa tylko piajwia się te menu więc coś nie halo :) albo jakiś bug albo coś przestawiam palcami w sposób nieświadomy... Kombinacja klawiszy ale wątpię no nie ma cudów takich w body :) to nie ukryte kody :)

Mirkus
05-08-2024, 11:34
sokolnik Dobrze Ci chłop radzi. Przeczytaj instrukcję. Może nacisnąłeś nie ten przycisk co trzeba albo dwa naraz i już problem gotowy.

Jak to mawiał mój kolega po udanym dryblingu na szkolnym boisku za młodu "trochę techniki i chłopak się gubi" :)

sokolnik
05-08-2024, 16:52
chyba Z8 a tym bardziej GRIP do Z8 potrzebuje mocnej ładowarki by dało się naładować te same baterie przez gripa: 45W w porównaniu do GRIPa do Z6 II - co by mogło być zrozumiałem ale nie do końca... w końcu chodzi o naładowanie tych smaych akumulatorów.

https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000066838&configured=1&lang=pl

A moja ładowarka do tel Samsunga ma 15W - standardowo jak to w Samsungu. Mam jeszcze ładowarkę 65W też od Samsungą...może ona mi naładuje aku w gripie (oddzielnie od body) ale to sprawdzę dopiero za tydzień bo nie mam tej ładowarki w domu :D

Właśnie pisząc tego posta - podpiąłem Power Banka z innym kablem (power delivery podobno USB C - USB C ) oraz użyłem tego najmocniejszego portu USB i świeci się dioda ładowania AKU :D

YEAH :D

ale gaśnie bo powerbank nie jest wstanie utrzymywać tej mocy dłużej niż minutę... ale ładowarką 65W już powinna sobie z tym poradzić także spoko :D

tak to jest jak człowiek kupi zbyt zaawansowany sprzęt :D

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

m_a_g
05-08-2024, 17:44
chyba Z8 a tym bardziej GRIP do Z8 potrzebuje mocnej ładowarki by dało się naładować te same baterie przez gripa: 45W w porównaniu do GRIPa do Z6 II - co by mogło być zrozumiałem ale nie do końca... w końcu chodzi o naładowanie tych smaych akumulatorów.

https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000066838&configured=1&lang=pl

A moja ładowarka do tel Samsunga ma 15W - standardowo jak to w Samsungu. Mam jeszcze ładowarkę 65W też od Samsungą...może ona mi naładuje aku w gripie (oddzielnie od body) ale to sprawdzę dopiero za tydzień bo nie mam tej ładowarki w domu :D

Właśnie pisząc tego posta - podpiąłem Power Banka z innym kablem (power delivery podobno USB C - USB C ) oraz użyłem tego najmocniejszego portu USB i świeci się dioda ładowania AKU :D

YEAH :D

ale gaśnie bo powerbank nie jest wstanie utrzymywać tej mocy dłużej niż minutę... ale ładowarką 65W już powinna sobie z tym poradzić także spoko :D

tak to jest jak człowiek kupi zbyt zaawansowany sprzęt :D

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Czyi czytanie instrukcji jednak okazało się pomocne.... fajnie że rozwiązałeś problem, tylko po co wyważać otwarte drzwi kiedy można było zwyczajnie poczytać. Nie od dzisiaj wiadomo że Z8/Z9 wymaga do ładowania ładowarki obsługującej Power Delivery a nie jakieś tam 15W od telefonu. Z power bankiem tak samo, mocniejszy z PD spokojnie zadziała.
Inna sprawa że po co było kupować Z8 + grip + jeszcze kombinować z power bankiem kiedy można było kupić Z9? :???:

vmd
05-08-2024, 18:10
Nie od dzisiaj wiadomo że Z8/Z9 wymaga do ładowania ładowarki obsługującej Power Delivery a nie jakieś tam 15W od telefonu. Z power bankiem tak samo, mocniejszy z PD spokojnie zadziała.
Inna sprawa że po co było kupować Z8 + grip + jeszcze kombinować z power bankiem kiedy można było kupić Z9? :???:

Niby tak ale w instrukcji, nie mam tego gripa więc piszę o tym co wyczytałem online, jest mowa o ładowaniu zasilaczem EH-7P i EH-8P a ten pierwszy ma mieć 15W.

sokolnik
05-08-2024, 18:13

ponieważ:

- Z9 kosztuje jakieś 5 000 zł więcej - ja dałem 15 999 a Z9 kosztował ponad 20 000 zł w lipcu. Teraz na CENEO widzę z Fotojokera cena 22 295 zł więc sporo więcej nawet od zestawu Z 8 + ori grip za 1800 zł... Dopłata dalej to min 3-4 tys w moim przypadku gdy kupowałem Z8 + grip.

- Z9 używa tylko kart CFexpress typ B a one są drogie także dodatkowe zakup drugiej karty ok 500 zł.

- ori dodatkowy akumulator to koszt ok 900 zł ... zamienniki 300-500 zł także też dodatkowy koszt a ja mam dodatkowy aku do Z8 który mogę wykorzystać.

- Z8 z gripem jest dla mnie większy i wygodniejszy :) grip mogę odpiąć co też jest fajną opcją bo raczej Z9 nie zmieściłby mi się do plecaczka foto także musiałbym kupić nowy plecak/torbę...

- cena Z9 jest dla mnie nie do zaakceptowania z psychologicznego punktu widzenia... noo nie po prostu nie - za duża dopłata patrząc całościowo :) i jak ja bym to żonie powiedział? że wydałem 24 000 na nowy aparat z akcesoriami itp? 22 300 + aku 800 + karta 500 + plecak max 500 zł.

Czemu nie kupiłem Z9 ?

- KOSZTY oraz kompatybilność rzeczy już posiadanych (karta SD jako druga kartą, dodatkowe aku mam, plecak jest ok)... zresztą do pstrykania fotek rodzinno/okolicznościowych do albumu nie muszę mieć podłączonego gripa... a Z9 to już by mi się w ogóle nie chciało zabierać do parku by zrobić parę zdjęć dzieciom :) a wyskakiwać przy rodzinie z Z9 by zrobić zdjęcia przy "choince" też trochę przerost formy nad treścią :D

za tą dodatkową kasę wolałbym kupić sobie jakiś obiektyw jeśli już miałbym wydać "dodatkową" kasę na foto.

OjTam
05-08-2024, 18:13
I tyle ma:
https://fotomarket24.pl/userdata/public/gfx/2112/51ihjg7EumL.jpg

Może jakiś dodatkowy sygnał idzie, w stylu "no dobra, ty też Nikon jesteś, ładuj Waść". ;)

TOP67
05-08-2024, 19:59
To jest zwykła ładowarka 5V 3A, zapewne bez PD. Samsung korzysta z QC, który daje 15W przy wyższym napięciu (9 i 12V) ale mniejszym prądzie. Jest on jednak niekompatybilny z PD.
Na Z6II, również miałem problemy z powerbankiem QC, ale stary 5V działa.

sokolnik
10-08-2024, 12:42
wczoraj 1000 zdjęć zrobionych, z 20 x odchylany ekranik i "problem z menu na ekranie" nie pojawił się :D czyli chyba znowu - aparat OK tylko fotograf doopa :D

nie no... wiadomo, nowy sprzęt trzeba poznać czyli wyłapać jakieś "problemiki" i je rozwiązać :D

Dziś powtórka "testów" ale jestem dobrej myśli że problem rozwiązany :)

Odnośnie baterii - ori AKU ver C czyli 2280 wystarczył na ok 1050 zdjęć w tym było trochę LV na ekranie, trochę podglądu zdjęć - bateria na koniec wpokazywała jakieś 17 % także spoko... Odnośnie ori aku ver B - to B jest mniejsza od C o 380 mAh także to nie mało, pewnie B bym rozładował do zera...

Także wynik nie jest zły... 1000 fotek na luzie a pewnie da się zrobić więcej gdyby nie używać LV i ekranu głównego do podglądu zdjęć itp.

OjTam
10-08-2024, 13:26
gdyby nie używać LV

Hm, a jak na bezlustrze chcesz nie używać LV? xD

Do tego, ekranik żre mniej prądu, niż EVF.

sokolnik
10-08-2024, 13:28
Hm, a jak na bezlustrze chcesz nie używać LV? xD

Do tego, ekranik żre mniej prądu, niż EVF.

używam jak lustrzanki - wizjer to podstawa :D jak PRO :D

amatorzy robią zdjęcia przez LV :P na wakacjach :D FX tryb auto i foteczki nad Morskim Okiem :grin:

OjTam
10-08-2024, 13:29
Bezlustra cały czas pracują LV (no, chyba, że to dalmierz), więc jak chcesz korzystać bez LV? xD

sokolnik
10-08-2024, 13:37
Bezlustra cały czas pracują LV (no, chyba, że to dalmierz), więc jak chcesz korzystać bez LV? xD

tak wiem że cały czas ale chodzi mi o robienie zdjęć z wykorzystaniem ekranu a nie wizjera

OjTam
10-08-2024, 13:38
Wiem, lekko łacha drę. ;)

Tyle tylko, że jak chcesz oszczędzić aku, to jednak jedziesz na ekraniku, nie EVF. Odwrotnie, niż w lustrach.

sokolnik
10-08-2024, 14:07
Tyle tylko, że jak chcesz oszczędzić aku, to jednak jedziesz na ekraniku, nie EVF. Odwrotnie, niż w lustrach.

ok - dobrze wiedzieć jakby co... chociaż mają gripa i 2 aku także spokojnie 2 000 zdjęć można zrobić... to dużo ponad to co potrzebuje :D mam po prostu komfort ergonomiczny i akumulatorowy :)

OjTam
10-08-2024, 14:20
Jakby bardzo przypiliło, to Z8 z powerbanku poleci.
Ale speckę i sposób na trzymanie tego to sobie już sam ogarniesz. ;)

sokolnik
10-08-2024, 14:44
Jakby bardzo przypiliło, to Z8 z powerbanku poleci.
Ale speckę i sposób na trzymanie tego to sobie już sam ogarniesz. ;)Z powerbanka wiem że poleci ale już widziałem po Gripie że potrzeba mocnego... mocniejszego niż mam a średnio mi to potrzebne mając 2 aku...
45W wg specki to już dużo dla powerbanka... :) mój ładuje gripa ale 5 sek i się wyłącza ładowanie.

sokolnik
11-08-2024, 17:49
Odnośnie baterii - ori AKU ver C czyli 2280 wystarczył na ok 1050 zdjęć w tym było trochę LV na ekranie, trochę podglądu zdjęć - bateria na koniec wpokazywała jakieś 17 % także spoko... Odnośnie ori aku ver B - to B jest mniejsza od C o 380 mAh także to nie mało, pewnie B bym rozładował do zera...

Także wynik nie jest zły... 1000 fotek na luzie a pewnie da się zrobić więcej gdyby nie używać LV i ekranu głównego do podglądu zdjęć itp.

wczoraj używałem w banku A aku które mam parę lat ori nikon ver B... zrobiłem 400 zdjęć i zjechała bateria do zera :) aparat przełączył się na bank B :D także zweryfikuje to jeszcze kiedyś przy okazji jak trzyma ten aku ver.B - oznaka zużycia 0 także powinno być ok... niby,

czyli:

mając gripa i 2 aku także spokojnie 2 000 zdjęć można zrobić...

2 000 nie zrobię :D

*450 zdjęć zrobiłem i aku padło...

Czy to nie jest trochę słaby wynik jak na 3-letni akumulator en-el15b ?

krzysztofz24
12-08-2024, 00:08
Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
mając gripa i 2 aku także spokojnie 2 000 zdjęć można zrobić...

2000 nie zrobię

Ktory sokolnik ma racke a ktory kituje:-)?

sokolnik
12-08-2024, 10:14
Ktory sokolnik ma racke a ktory kituje:-)?

pierwszy sokolnik mówił o teorii a drugi o praktyce :D

Paapaj
12-08-2024, 16:00
No i chłop się zakrecił ,jak słoik...

sokolnik
15-08-2024, 10:01
No i chłop się zakrecił ,jak słoik...

z czym dokładnie?

Dziś powtórka "testów" ale jestem dobrej myśli że problem rozwiązany :)

problem nie wystąpił także chyba problem rozwiązany definitywnie :D (mam nadzieję)

Grip działa. Musi być mocniejsza ładowarka (moja ma 65W także ładuje gripa bez problemu). Musi być koniecznie kabel usb c - usb c do ładowania. Ładowarka Samsunga Power Adapter Trio 65W Czarny EP-T6530.

Jurek Ż
15-08-2024, 11:13
Ponoć, dopiero w Nikonie Z10 zaawansowana funkcja AI będzie w stanie spełnić większość potrzeb i oczekiwań użytkownika.:D

Wind Mill
15-08-2024, 12:15
Ale kabelek USB do ładowania nadal będzie trza używać konkretny, a nie pierwszy z brzegu.

Zbyszek
15-08-2024, 12:47
Ponoć, dopiero w Nikonie Z10 zaawansowana funkcja AI będzie w stanie spełnić większość potrzeb i oczekiwań użytkownika.:D

I nie będzie konieczności czytania instrukcji. :twisted:

sokolnik
15-08-2024, 12:48
Ale kabelek USB do ładowania nadal będzie trza używać konkretny, a nie pierwszy z brzegu.I ładowarkę konkretną :)

I kabelek USB C konkretny - dobrze że taki miałem :)

OjTam
15-08-2024, 12:54
A w to akurat wątpię. Na kablu i ładowarce najłatwiej oszczędzić... I zarobić, sprzedając jako dodatkowe akcesoria. :lol:

Wind Mill
15-08-2024, 17:29
Ja nawet na głupim smarkfonie Samsung S10e zauważam różnice w czasie ładowania, zależnie od kabelka, który się nawinie pod rękę.

jacajaca997
19-08-2024, 20:38
Też ostatnio kupiłem z8 na ceneo sprawdzenie gdzie najtaniej i po kupnie na drugi dzień w domku . jacajaca997 I jak sprawuje sie ten zestaw z8 plus 180-600 bo zastanawiam się nad kupnem 180-600

Sorki dawno mnie na forum nie było.. bo jestem w każdej wolnej chwili w terenie. :-D Co do sprawowania się zestawu, to jestem oczywiście zachwycony szczególnie autofocusem, w dużej mierze obecnie filmuję ale zdjęć też zrobiłem sporo. Trudno mi porównywać taki zoom, gdyż w zasadzie jest to mój pierwszy taki tele który tak długo użytkuję. Szczególnie przydatne jest to, że przy zmianie ogniskowej nie zmienia się długość obiektywu (doceniłem to gdy miałem możliwość filmować z bliska Zimorodka, co chyba by się nie udało na Sigmie 150-600 którą miałem przez chwilę do Soniaka). Ogólnie do ostrości też się nie czepiam ale nigdy nie korzystałem z obiektywów klasy S, więc nie wiem. Trochę mnie wkurza, że ma luz na mocowaniu, co wiele osób zgłaszało ale to chyba taki efekt produkcyjny. Zdarzyło mu się parę razy dać taki mleczny obraz ale nie wiem czy to nie moja wina i ustawień, muszę to jeszcze przetestować. Ogólnie obiektyw za tą kasę w porównaniu z innymi tele Nikona w mojej ocenie jest warty zakupu. Jeżeli chodzi o body to jest to kapitalny kombajn do zdjęć i video. Po prostu go (jak cały zestaw) uwielbiam, jeżeli mógłbym się nieco czepić body to kwestia szumów, na wyższym iso, no ale na pewno coś za coś - szybkość matrycy musi go w jakiś sposób ograniczać. Nie przeszkadza mi wielkość ani waga body, wręcz polubiłem tą "solidność" w ręku. Ogólnie zestaw jest fajnie wyważony w mojej ocenie do fotografowania z ręki. Jak czytam co napisałem to trochę wychodzi jakbym narzekał ale tak nie jest, opisałem kilka elementów które mogły by być lepsze, natomiast ogólnie nie żałuję wydanej kasy. Sprzęt daje mi mnóstwo frajdy, w zasadzie tele nie schodzi z body a każdą chwilę wykorzystuję na zdjęcia czy filmy i uwielbiam to robić. W sumie odkryłem żyłkę do zdjęć dzikiej przyrody, czego wcześniej nie robiłem (i żałuję z racji wieku i gorszej obecnie sprawność przy tego rodzaju fotografii). Bateria body! tu jest jeszcze słabszy punkt programu. Zdecydowanie trzeba mieć alternatywne źródło energii, ja noszę powerbanka. Jeszcze jedno jak ten post czyta facet - fotograf którego jakoś w kwietniu lub maju 2024r. spotkałem na stawach milickich (niestety nazwisko wyleciało mi z pamięci) i z którym przez chwilę pogadałam a który miał dokładnie taki zestaw i mi go pokazał i pokazał kapitalną fotkę bielika z rybą w szponach, to niech się odezwie! W sumie wtedy zakochałem się w tym jego zestawie (choć już wcześniej zerkałem na Z8 ), poopowiadał mi o świeżej wtedy aktualizacji 2.0, po czym odezwała się moja choroba fotograficzna i sprzęt kupiłem :mrgreen: Zdecydowanie nie żałuję a spotkanego fotografa pozdrawiam. Los tak chciał że go spotkałem i sprzęt musiałem kupić :lol:

Daro69
20-08-2024, 18:14
masz wersję silver czy gold ?

sokolnik
26-08-2024, 10:27
Jak bardzo aparat/matryca Z8 nadaje się do zdjęć gwiazd?
Jestem po jednej mini sesji na wsi...

TOP67
26-08-2024, 10:58
Na pewno nie tak, jak D7100, które robiło zdjęcia gwiazd, nawet przy zachmurzonym niebie :D

chemik74
26-08-2024, 20:31
Jak bardzo aparat/matryca Z8 nadaje się do zdjęć gwiazd?
Jestem po jednej mini sesji na wsi...

Mniej więcej tak (wprawdzie to z9, ale w obu matryce te same...):

82185

82186

sokolnik
26-08-2024, 22:32
Mniej więcej tak (wprawdzie to z9, ale w obu matryce te same...):

82185

82186

ładne ładne :D

pewnie robiłeś na trzeźwo nie to co ja w sobotę :D

82192

Arta
02-09-2024, 12:22
Który będzie produkował lepszą jakość wideo Z8 czy Z6 III, chce kupic jeden z nich wyłącznie pod kątem video

Mirkus
02-09-2024, 16:52
Przeczyść matrycę bo nie wiadomo czy to kurz czy gwiazdy :D

sokolnik
02-09-2024, 17:01
Przeczyść matrycę bo nie wiadomo czy to kurz czy gwiazdy :DJak to nowy Z8 z kurtyną ochronną na matrycy więc kurzu zero :)
A gwiazdy to nie jest moja mocna strona oraz tej matrycy Z8 he

Mirkus
02-09-2024, 17:06
Nie no żartuję, nie każdy przecież musi być mistrzem astrofotografii.
Arta Poczytaj to https://www.optyczne.pl/91.5-Inne_testy-Nikon_Z6_III_-_test_trybu_filmowego_Podsumowanie_i_filmy_przyk%C 5%82adowe.html
oraz to https://www.optyczne.pl/85.1-Inne_testy-Nikon_Z8_-_test_trybu_filmowego.html

spiritus
13-09-2024, 16:00
Zrodził się pewien plan w głowie, tylko pytanie czy bolączki Z8 przepadły i warto tą puszkę brać?

sokolnik
13-09-2024, 16:05
Zrodził się pewien plan w głowie, tylko pytanie czy bolączki Z8 przepadły i warto tą puszkę brać?Które bolączki? :)

spiritus
13-09-2024, 16:07
Które bolączki? :)

Całego wątku nie czytałem, tylko w sumie początek i wyszła tam jakaś akcja serwisowa bo problemy z bagnetem.
Ogólnie też pytam czy warto czy nie :D

Kusił Z6III ale ciągle brak osłony matrycy :/

Kojocisko
13-09-2024, 16:16
Nie rozumiem pewnych fetyszy. Mam od ponad 3 lat Z6II. Nigdy mi do głowy nie przyszło, że potrzebuję osłony matrycy.
Może, gdybym miał delegację na Diunę...

spiritus
13-09-2024, 16:24
Ja właśnie chyba potrzebuję. Ja ok tydzień po wyczyszczeniu matrycy już mam ją czymś uwaloną :/

sokolnik
13-09-2024, 16:44
jak potrzebujesz osłonę matrycy to chyba Z8 to jedyna droga... ewentualnie Z9 :)

nic się nie dzieje :) Z8 śmiga, świetna pucha ale ja zdjęć nie umiem robić :D

spiritus
13-09-2024, 18:30
A jak jest z ekranem odchylanym? Dalej tylko w jednej płaszczyźnie jak w Z6 czy jednak jest coś więcej?

sokolnik
13-09-2024, 18:37
A jak jest z ekranem odchylanym? Dalej tylko w jednej płaszczyźnie jak w Z6 czy jednak jest coś więcej?

więcej zdecydowanie. Wolę ekran odchylany z Z8 niż Z6III

sokolnik
10-10-2024, 12:53
Sprawdziłem swoje Z8 po nr seryjnym ... Jest wolny od wad mocowania paska... Oby był wolny od wszystkich możliwych wad tych wykrytych i nie wykrytych [emoji854]

Paapaj
11-10-2024, 20:02
Sprawdziłem swoje Z8 po nr seryjnym ... Jest wolny od wad mocowania paska... Oby był wolny od wszystkich możliwych wad tych wykrytych i nie wykrytych [emoji854]

To takie ciekawe doznanie, sprawdzać na stronie czy mam bezpieczny sprzęt i mogę go nosić na pasku no po prostu mega.To chyba tylko w Nikonie...

MstrG
11-10-2024, 20:26
To takie ciekawe doznanie, sprawdzać na stronie czy mam bezpieczny sprzęt i mogę go nosić na pasku no po prostu mega.To chyba tylko w Nikonie...

No, całe szczęście nie kupiłeś.
Ja cieszę się, że nie kupiłem Rolls-Royce Ghost, w którym przy wypadku szkło hartowane z wskaźników może rozbić się na drobne kawałki i poranić twarz. To takie ciekawe doznanie. Po prostu mega. To chyba tylko w Rollsie.

spiritus
12-10-2024, 17:01
Czy automatyczne przełączanie się aparatu w tryb DX po podłączeniu obiektywu DX nadal występuje? Czy można z powodzeniem używać szkieł DX w trybie FX?

ZbyszekS
12-10-2024, 19:32
Czy automatyczne przełączanie się aparatu w tryb DX po podłączeniu obiektywu DX nadal występuje? Czy można z powodzeniem używać szkieł DX w trybie FX?

Występuje, Z8 nie daje możliwości wyboru przy podłączeniu obiektywu DX... oczywiście z wyjątkiem manualnych :-D

Jacek_Z
12-10-2024, 20:29
Myślę, że manualnych bez chipa. Bo manuale z chipem (i stykami co oczywiste) zapewne zgłoszą sie jako szkła na konkretny format.

spiritus
12-10-2024, 22:49
Nosz kurde w tej półce powinni już to odblokować

TOP67
12-10-2024, 23:21
A po co?
W trybie DX masz całkiem użyteczne 20Mpix, do tego wygodny podgląd w całym wizjerze (a nie ramkę, jak w lustrzankach)
Jakość w obiektywach DX poza obszarem DX mocno spada, nawet jeśli nie ma winietowania. Na 45Mpix byłoby to bardzo widoczne.

Wind Mill
12-10-2024, 23:30
Widzę hipotetyczny sens dla umiarkowanej liczby użyszkodników - "ucieczka" części obiektu poza wycinek DX.
W takim przypadku sensowne byłoby kadrowanie (wyświetlacz i wizjer) jak jest teraz, DX na całej wyświetlanej powierzchni, z rejestracją klatki FX.
Dało by wtedy radę uratować fot z czymś obciętym w obszarze DX. ;)

TOP67
13-10-2024, 10:25
Bez sensu. A na obiektywie FX obiekt nie może uciec z kadru? To wsadźmy tam matrycę średnioformatową :p

sokolnik
13-10-2024, 13:24
podczas fotografowania (ok 1100 zdjęć)
aparat zapisał mi to w 3 różnych folderach - np po ok 400/500/250 zdjęć

Domyślam się że to przez "dobicie" do 9999 zdjęć w nazwie pliku DSC_9999 i potem przeskoczył na nowy folder i od początku nazwał pliki DSC_0001

ale czemu zrobił 3 foldery? Wcześniej nie miało to miejsca?

Czy można zresetować numerację zdjęć? tak by zapis zaczynał się od DSC_0001 ?

wnerwia to bo teraz mam NEFY w jednym folderze i są ułożone nie chronologicznie :D chociaż w LR można wysortować wg Godzina wykonania no ale 3 foldery dalej wkurzają :D

Wind Mill
13-10-2024, 14:05
Bez sensu. A na obiektywie FX obiekt nie może uciec z kadru? To wsadźmy tam matrycę średnioformatową :p
Z sensem - bo ficzer tylko dla obiektywów DX skoro o nich mowa. ;)

Domyślam się że to przez "dobicie" do 9999 zdjęć w nazwie pliku DSC_9999 i potem przeskoczył na nowy folder i od początku nazwał pliki DSC_0001

wnerwia to bo teraz mam NEFY w jednym folderze i są ułożone nie chronologicznie :D chociaż w LR można wysortować wg Godzina wykonania no ale 3 foldery dalej wkurzają :D

Taki wianki zdarzały mi się czasem na D5100 i na D7500, widać Nikon legacy ficzer. ;)

Jacek_Z
13-10-2024, 15:31

Kartę pamięci używałes w dwóch aparatach? To drugi aparat zakładał ci nowy katalog. Albo w aparacie stosowałeś dwie karty na których były kiedyś robione zdjęcia i zachowały katalogi.

Zresetować numeracje można, ale każda sesja zaczynająca sie od 0001 to wcale nie jest dobry pomysł.

Sugeruję wsadowo zmienić numeracje wszystkich plików w katalogu. Możesz ustawić, że pierwszy numer to nie będzie 0001 tylko taki o 1 więcej niż ostatni numer z innego katalogu.
Jeżeli zapisujesz RAW + jpg to rewelacyjny jest Nikon NX Studio, zmienia numeracje obu plików na raz. Ja go używam, bo jak chcesz usunąć albo zmienić nazwę to tez to robi na dwóch plikach.

sokolnik
13-10-2024, 15:49
Kartę pamięci używałes w dwóch aparatach? To drugi aparat zakładał ci nowy katalog. Albo w aparacie stosowałeś dwie karty na których były kiedyś robione zdjęcia i zachowały katalogi.

Zresetować numeracje można, ale każda sesja zaczynająca sie od 0001 to wcale nie jest dobry pomysł.

Sugeruję wsadowo zmienić numeracje wszystkich plików w katalogu. Możesz ustawić, że pierwszy numer to nie będzie 0001 tylko taki o 1 więcej niż ostatni numer z innego katalogu.
Jeżeli zapisujesz RAW + jpg to rewelacyjny jest Nikon NX Studio, zmienia numeracje obu plików na raz. Ja go używam, bo jak chcesz usunąć albo zmienić nazwę to tez to robi na dwóch plikach.Fotografowałem jednym body, w body 2 karty. Nie wyjmowałem nie wkładałem innych wczoraj. Cf + SD. Na SD kopia NEF. Robię tylko w NEF. Przed fotografowałem obie karty formatowałem w body.
Wczesniej tak nie było że 3 foldery... Może coś namieszałem z nazwami folderów ale wydaje mi się że to sprawdzałem i był ustawiony zapis w tym samym folderze dla BANK A oraz B. Chyba że przypadkowo zrobiłem zdjęcie na banku ustawień C albo D, przypadkowo... Ale wątpie.
Jedynie przychodzi mi do głowy że nr zdjęć przeskoczyła z 9999 na 0001...pierwszy raz mi się tak zrobiło :) z tego wszystkiego zamówiłem SD Lexara 128 GB [emoji2] bo Extreme Pro 64 GB które mam zrobiły się małe dla Z8 [emoji854]

m_a_g
13-10-2024, 16:05
Przypuszczam że zwyczajnie przeskoczyłeś to 9999 zdjęć, to się mi dość często zdarza zarówno w Z8 jak i Z9.

TOP67
13-10-2024, 16:18

Zmiana folderu następuje w 2 przypadkach
- przekroczenia ilości plików w folderze
- przekręcenia licznika w nazwie

Przypuszczalnie zdarzyły się obie sytuacje

Tak. Trzeba na chwilę wyłączyć ciągłą numerację
Alternatywnie, zmienić nazwę ostatniego pliku w bieżącym folderze na 9999

Ja osobiście Zmieniam DCS na kolejne przedrostki z numerem

Skyggedans
27-11-2024, 09:48
Cześć, nowy tu, pytanie dla soniarzy - jak przebiegła przesiadka na z8 ? pozdr

sokolnik
27-11-2024, 09:54
Cześć, nowy tu, pytanie dla soniarzy - jak przebiegła przesiadka na z8 ? pozdrTu Soniarzy mało, raczej nie ma takich co z Sony przeszli na Z8 :)

Skyggedans
27-11-2024, 10:01
no to będę pierwszy, była to wspaniała podróż ale się dramatycznie skończyła przed dwoma tygodniami (kradzież całego sprzętu) - nie widziałem tematu do "przywitania się", także sorry

MstrG
27-11-2024, 10:15
Cześć, nowy tu, pytanie dla soniarzy - jak przebiegła przesiadka na z8 ? pozdr

Czemu nie pójdziesz znowu w Sony?
Ostatnio był temat przesiadkowy Nikon Z8/Z6III vs Sony A7RV przeszedł ktoś? (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318873-Nikon-Z8-Z6III-vs-Sony-A7RV-przeszed%C5%82-kto%C5%9B)

Skyggedans
27-11-2024, 10:25
bo w sumie zaczynam od "zera" - może dojrzałem do nikona ? chce się też rozwijać, głownie do tej pory fotografowałem pejzaże, street a chce iść w stronę sport. Na papierze z8 ma lepsze dla mnie parametry niż A7IV lub A7RIV i V - nie chcę 61mgpx a też mało wydaje mi się 30mgpx (lubie drukować), A7 są wolne, z8 20kl/s w rawie, sporo tego tak naprawdę. A7III miałem 5-6 lat ale nie sprawiło żebym był turbo fanboyem, po prostu potrafił aparat przenieść moje emocje na matryce i tyle. Dzięki za linka !

elduce
10-12-2024, 16:37
Hej, właśnie kupiłem sobie nową z8 i w związku z tym mam pytanie. Pamiętam że kiedyś, zaraz po premierze zdarzały się przypadki wypadającego z korpusu oczka do mocowania paska. Czy problem został definitywnie rozwiązany? Czy mogę bezpiecznie nosić na pasku Peak Design Slid? Razej nic cięższego niż 700-900 gramów podpinać pod korpus nie będę. No może 400mm 4,5 czyli jakieś 1200gr, ale nie koniecznie.

Wind Mill
10-12-2024, 16:54
Podejrzewam iż przypuszczam, że to dotyczyło jakichś konkretnych numerów seryjnych, trza to sprawdzić na stronie Nikona. Raczej ciężko w sklepie trafić na jakiś leżak magazynowy, pochodzący w wadliwej serii.

grissley
10-12-2024, 17:33
Ktoś gdzieś tu niedawno pisał, że sprawdzał i jego egzemplarz już nie ma tego problemu. Czyli gdzieś się da sprawdzić ;)

vmd
10-12-2024, 17:57
Tu powinno dać się sprawdzić

https://www.nikonusa.com/service-advisories/2023-z8-combined-1

https://nikon.tfaforms.net/696

elduce
20-12-2024, 16:33
Dzięki, aparat według strony nie wymaga serwisu.
Mam nadzieję że nie będzie żadnego problemów z trwałością, bo jednak jestem przyzwyczajony do magnezowych korpusów.

sokolnik
20-12-2024, 16:36
Dzięki, aparat według strony nie wymaga serwisu.
Mam nadzieję że nie będzie żadnego problemów z trwałością, bo jednak jestem przyzwyczajony do magnezowych korpusów.Będzie dobrze
Z8 jest mega :D

BambusZMikronezji
15-02-2025, 12:21
Będzie dobrze
Z8 jest mega :D

Jak kupowałem swoje Z8 to mi sprzedawca powiedział z foto plus że Nikon wymienił w łańcuchu dostaw wszystkie wadliwe numery seryjne. I ponoć jakiś ważniak z Nikona Europe jeździł do co większych dystrybutorach i przepraszał. Kolejne co mi powiedzieli w sklepie to że ponoć Nikon miał wywalić z roboty tych inżynierów co to zapaskudzili. Osobiście trochę w to nie wierzę. Sam jestem inżynierem pracuje w rozwoju produktów i jakoś tak…. No sam nie wiem… raczej nie robi się takich rzeczy. Jak ktoś coś spieprzy to założenie jest takie że się nauczył i już tego nie zrobi… no chyba że się nie uczysz.

paparapa
15-02-2025, 13:56
Jak kupowałem swoje Z8 to mi sprzedawca powiedział z foto plus że Nikon wymienił w łańcuchu dostaw wszystkie wadliwe numery seryjne. I ponoć jakiś ważniak z Nikona Europe jeździł do co większych dystrybutorach i przepraszał. Kolejne co mi powiedzieli w sklepie to że ponoć Nikon miał wywalić z roboty tych inżynierów co to zapaskudzili. Osobiście trochę w to nie wierzę. Sam jestem inżynierem pracuje w rozwoju produktów i jakoś tak…. No sam nie wiem… raczej nie robi się takich rzeczy. Jak ktoś coś spieprzy to założenie jest takie że się nauczył i już tego nie zrobi… no chyba że się nie uczysz.

A ja myślałem, że od prezia dostali nowiutkie lśniące tantō...
To mogłoby faktycznie zapobiec kolejnemu takiemu błędowi... ;)

MstrG
26-02-2025, 11:48
Firmware 2.10 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/550.html)

Zmiany w wersji 2.10 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 2.01

Uwaga: zmiany wymienione poniżej pod „Nagrywanie filmów” i „Elementy sterujące” są opisane szczegółowo w dokumencie Dodatkowa instrukcja dotycząca aktualizacji oprogramowania sprzętowego (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/616/Z_8.html).

Uwaga: z powodu dodania nowych elementów menu zmieniono numerację niektórych elementów menu ustawień osobistych.

■ Nagrywanie filmów

• Zoom wysokiej jakości jest teraz dostępny, gdy obszar zdjęcia jest ustawiony na „DX”.
• Dodano element [Wsp. el. reg./zoomu w wys. rozdz.]* do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją g10.
• Dodano element [Tryb migawki] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją g13.
• Dodano [Kolor wzoru zebry] do g15 [Wzór zebry] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano opcje służące do dostosowywania ekranu informacji o jasności do g18 [Ekran Informacje o jasności] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
* Ta funkcja jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ (zgodnie ze stanem na luty 2025 r.).

■ Elementy sterujące

• Tryby fotografowania/filmowania można teraz wybierać oddzielnie w trybie fotografowania i trybie video.
Uwaga: tryby fotografowania/filmowania we wszystkich bankach fotografowania/filmowania od „A” do D” zostają ustawione na P zaraz po aktualizacji oprogramowania sprzętowego.
• Dodano [Zapisz i ładuj poz. elektr. regul. zoomu]* do f2 [Osobiste sterow. (fotografow.)] i g2 [Osobiste sterowanie] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano element [Sterowan. pierścieniem zoomu (PZ)]* do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją f10.
• Ustawienia osobiste f11 i g9 w [MENU USTAW. OSOBISTYCH] to teraz [Rola elektrycznej regulacji zoomu]. Poza tym [Prędkość elektr. regul. zoomu] podzielono na dwa elementy: [Pr. el. reg. zoomu (przyc. zoomu)] i [Pr. el. reg. zoomu (przeł. zoomu)]*.
* Ta funkcja jest dostępna w połączeniu z obiektywami NIKKOR Z 28-135mm f/4 PZ (zgodnie ze stanem na luty 2025 r.).

■ Inne zmiany

• Dodano [Pr. el. reg. zoomu (przyc. zoomu)] do funkcji, które można przypisać do menu „i” za pomocą [MENU USTAW. OSOBISTYCH] > f1 i g1 [Dostosuj menu <i>].
• Usunięto następujące problemy:
- Pojemność bufora czasami spadała w przypadku niektórych kart pamięci CFexpress.
- Następujące problemy mogły występować po fotografowaniu seryjnym, gdy [ON] było wybrane dla [Redukcja migotania zdjęć] w [MENU FOTOGRAFOWANIA]:
▸ W rzadkich przypadkach aparat przestawał reagować.
▸ Obraz na ekranie fotografowania w wizjerze i na monitorze (w trybie podglądu na żywo) był wyświetlony nieprawidłowo.
▸ Podczas automatycznego braketingu dochodziło do prześwietlenia zdjęć.
- Automatyczne wyzwalanie rozpoznanym obiektem nie rozpoczynało się w trybie [Automatyczne przechwytywanie] w [MENU FOTOGRAFOWANIA] ani w [MENU NAGRYWANIA VIDEO] w następujących okolicznościach.
▸ [Zarejestruj kryteria] było ustawione na [Ruch].
▸ Ustawienie [M] było wybrane przełącznikiem trybu ustawiania ostrości obiektywu.
- W rzadkich przypadkach aparat przestawał reagować podczas nagrywania video, gdy podłączone było urządzenie zgodne z ATOMOS AirGlu BT.
- W rzadkich przypadkach rejestrowane były zdjęcia, których edycja z użyciem opcji [Retusz] była niemożliwa.
- Element [Rejestruj orientację aparatu] w [MENU ODTWARZANIA] nosił nazwę [Automatyczny obrót zdjęć], co powodowało, że element o nazwie [Automatyczny obrót zdjęć] występował dwukrotnie.

Maciej Służenko
27-02-2025, 11:33
Cześc czy ktoś z Was używa Z8 po kablu? Mam TETHER TOOLTETHER TOOLS kabel kątowy USB C-USB C 4.6m. Podłączam do M1 pro. Zrywa połączenie paskudnie. Z6 działa płynnie.Cos w menu? Kwestia kabla? W menu znalazłem opcje Priorytet połączenie USB . "Prześlij" czy "Fotografowanie" Ustawienie ma jakies znaczenie ?

esperal
27-02-2025, 12:37
Karta pamięci znajduje się w aparacie czy nie?

Maciej Służenko
27-02-2025, 12:47
Karta pamięci znajduje się w aparacie czy nie?
Aparat bez karty

esperal
27-02-2025, 17:34
To szczerze mówiąc, nie wiem. Najczęściej problemem jest właśnie to, że ludzie chcą robić zdjęcia z kartą pamięci w aparacie. Gniazdo usb jest w porządku?
A na czym to robisz, LR, Capture One czy coś innego? Kiedy jeszcze używałem Lightrooma to on się w ogóle do tetheringu nie nadawał, za to C1 śmiga aż miło, też z M1 Pro

sokolnik
05-03-2025, 11:29
Firmware 2.10 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/550.html)

Zmiany w wersji 2.10 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 2.01

właśnie się aktualizuje :) super

ostek
17-03-2025, 10:02
Witam . Mam pytanko czy może ktoś miał to co ja teraz z moim z8 . Mianowicie od kilku wypadów jak zgrywam fotki na kompa nie widzi wszystkich fot i nie ważne jaka karta . Przy z 6II te same karty i tego nie ma . Lightroomie są widoczne ale nie mogę z nimi nic zrobić . Reset aparatu nie pomógł .

Zbyszek
17-03-2025, 17:34
Ciekawe. :shock: Może włączyło się jakieś zabezpieczenie plików przed skasowaniem?

ostek
18-03-2025, 06:30
Ciekawe. :shock: Może włączyło się jakieś zabezpieczenie plików przed skasowaniem?

Sprawdzałem z body kolegi to samo mamy ustawione .On problemów takich nie ma .

MstrG
18-03-2025, 07:39
Jak rozumiem pliki jakieś są, ale uszkodzone i nie można ich otworzyć? Najpierw wyeliminować trzeba kartę i czytnik na 100%. Zmień kartę i zdjęcia zgraj na komputer podpinając kabel do body.

ostek
19-03-2025, 06:32
MstrG pliki są widoczne wszystkie Lightroomie ale niektóre są tak jak by wygaszone (przy imporcie są mało widoczne ) . A po imporcie ich nawet niema do obróbki . Co do czytników kart kartę Sd odczytuję na osobnym a druga na innym czyli nie mogły siąść dwa naraz .
Spróbuję jeszcze z tym kablem bezpośrednio .

Zbyszek
19-03-2025, 17:40
A nazwy się czasem nie dublują? Nie wiem czy to ma znaczenie w LR, ale wiele programów ma z tym problem nawet jeśli pliki są w innej lokalizacji. Przykładowo Office od MS nie może otworzyć jednocześnie dwóch dokumentów o tej samej nazwie.

MstrG
19-03-2025, 17:47
MstrG pliki są widoczne wszystkie Lightroomie ale niektóre są tak jak by wygaszone (przy imporcie są mało widoczne ) . A po imporcie ich nawet niema do obróbki . Co do czytników kart kartę Sd odczytuję na osobnym a druga na innym czyli nie mogły siąść dwa naraz .
Spróbuję jeszcze z tym kablem bezpośrednio .

Poczekaj, druga czyli jaka? CFexpress? Na obu kartach te same pliki są uszkodzone jak robisz z backupem na drugą kartę?
Zakładam, że pliki w LR się nie dublują?

ostek
20-03-2025, 06:25
MstrG Tak CFexpress . Zawsze używałem jednej karty na raz druga SD jako przepełnienie . Myślałem że karta CFjest zepsuta ale nie bo jak używam SD jako głównej jest to samo . Dziś spróbuję na dwóch jednocześnie zapisać fotki i sprawdzić czy te same będą niewidoczne .

Jacek_Z
03-04-2025, 19:14
Jestem w szoku. Zepsuli Z8? Chodzi o wyzwalanie błysku w przypadku gdy się używa uniwersalnego wyzwalacza, tzn takiego z jednym centralnym pinem. Nie da się??? :shock: :evil:
W innych body nie ma problemu (może w Z9). A tu .... czego nie wiem?
Wiem, że nie ma migawki. No ale z błyskiem działa gdy ma lampę systemową.

TOP67
03-04-2025, 19:18
Gdy podłączysz lampę ze stykami, to body o tym wie i zmienia czas. A jak masz tylko centralny, to nie ma o tym pojęcia.

OjTam
03-04-2025, 19:28
Sprawdź, czy nie masz trybu cichego włączonego.

Jacek_Z
03-04-2025, 21:13
Przy okazji - zmieniono nazewnictwo niektórych pozycji w menu i może i to też zmieniono. Bo albo zmieniono, albo przeoczyłem.
Chyba będę musiał przeczytać instrukcje aparatu ;)

Gdy podłączysz lampę ze stykami, to body o tym wie i zmienia czas. A jak masz tylko centralny, to nie ma o tym pojęcia.
No OK, oczywiście o tym wiem, tak jest w każdym innym Nikonie też, co nie przeszkadzało by na centralnym styku pojawiał się sygnał w każdym ustawieniu body, jakby je nie konfigurować.
Ja mam pojęcie jaki jest czas synchro (na wszelki wypadek ustawiamy nawet dłuższy, 1/125), a aparat mam w trybie M. Zresztą do tego służy wybór czasu synchronizacji. Przy okazji - dziwne że w żadnym body Auto FP nie jest domyślne.
W szkole mamy 6 szt. Quadralite Navigator X Basic, 7 szt. Elfo AC-04D wszystko z centralnymi stykami. i możemy to sobie wsadzić ... w każdy inny aparat, tylko nie w ten.

TOP67
03-04-2025, 21:51
No OK, oczywiście o tym wiem, tak jest w każdym innym Nikonie też, co nie przeszkadzało by na centralnym styku pojawiał się sygnał w każdym ustawieniu body, jakby je nie konfigurować.

Nie w każdym, bo cicha migawka (nie mylić z elektroniczną) wyłącza wszystko co można usłyszeć lub zobaczyć. Potwierdzanie ostrości piknięciem, wspomaganie AF, błysk lampy czy imitację dźwięku migawki (której przecież Z8 nie ma)

Jacek_Z
03-04-2025, 22:17
Jak ma być cicha to imitowanie dźwięku migawki byłoby dziwne ;)
No to we wtorek (aparat jest w szkole) będę szukał cichej migawki, tzn jej wyłączenia.
Opcje dźwięku migawki nawet widziałem chodząc po menu. Pierwotnie Z8 tego nie miał, może nie byc informacji w instrukcji obsługi. No i jeżeli zrobiono to tylko by słyszeć aparat to nie oznacza to że dali wyzwolenie błysku.
Wcale bym sie bardzo nie zdziwił gdyby chcieli wyciąć wszystko co nie systemowe.
Czyli przesiadka na Z8 przestanie mnie kusić, ale co gorsza z każdym kolejnym body może byc tak samo, tzn tylko systemowe lampy, w sensie ilości styków. Ciekawe czy tak jest w Z6 III czy Z5 II.

Edit - znalazłem w instrukcji wyłączanie cichej, g13 w Menu ustawień. Zobaczę czy to coś da (i czy przypadkiem ja już tego nie wyłączyłem, bo aparat nie był bezgłośny gdy robiliśmy zdjęcia)

Jacek_Z
08-04-2025, 15:59
Pod g13 w menu ustawień osobistych jest Tryb migawki - SPEED i tam są opcje czas otwarcia migawki oraz kąt migawki. Obojętnie co ustawie lampa nie błyska.
Menu ustawień - Tryb bezgłośny - ustawienie on albo off - nie błyska. :(
Powyżej są dźwięki aparatu, ale to tyczy tych generowanych przez głośniczek.
Wersja programu 2.1

Serio nie da rady wyzwolić błysku przy jednym styku??? (skrót myślowy, drugim stykiem są metalowe sanki)

ZbyszekS
08-04-2025, 16:28
Aż założyłem na Z8 Godoxa Lux Senior (używałem tylko z Zfc) żeby sprawdzić i ... błyska bez problemu. A też ma 1 styk :confused:

Jacek_Z
08-04-2025, 19:20
Cieszy mnie to bardzo. Proszę powiedz jakie masz ustawienia mogące wpływać na to, że lampa błyska bądź nie.

ZbyszekS
08-04-2025, 19:41
Rzecz w tym, że przy standardowych ustawieniach, na jakich działam na codzień bez lampy, po podłączeniu tejże błysk jest wyzwalany normalnie. Oczywiście nie ma sygnalizacji aktywnej lampy, kontroli czasu czy reakcji na zmianę trybu lampy bo bez dodatkowych styków aparat jej nie widzi (w sensie komunikacji z nią). Ale impuls wyzwalający na środkowym styku jak w klasycznych konstrukcjach w momencie wyzwolenia migawki jest i ta prymitywna w końcu lampa daje błysk z manualnie ustawioną siłą.
ver. 2.1, tryb bezgłośny - nie błyska, pojawia się ikonka wyłączonej lampy, tryb błysk wyłączony (menu fotografowania) - nie błyska, pozostałe tryby lampy - błyska, dowolny czas - błyska

Jacek_Z
11-04-2025, 00:18
OK, działa, przyniosłem swoje Pockety, sprawdziłem i na nich działa. No to byłem w domu o co chodzi. Wstyd sie przyznać, ale nie sprawdziłem czy nadajnik i odbiornik w AC-04d mają tak samo ustawione przełączniki. Mamy tych radiówek od groma, wszystkie ustawione tak samo, a tu jakiś uczeń sobie przełączył, akurat to, na którym sprawdzałem błyskanie (gdzieś wspominałem o uczniach dowcipnisiach zmieniających ustawienia w aparacie i jak widać w radiówkach też). :oops::oops::oops:

Jacek_Z
16-04-2025, 00:06
Bawię się Z8. 120 fps - szok. Kilka krótkich serii i 930 zdjęć na karcie. Świetnie się przegląda fazy ruchu. 60 fps też jest wystarczające. 30 fps - tu już czasami brakuje klatki pomiędzy. Ale w większości przypadków wystarczy.
Mam sprecyzowane oczekiwania. 60 fps ale z zapisem w RAW poproszę :)

Jestem bardzo rozczarowany wizjerem. Tego się nie spodziewałem. Jest zdecydowanie za jasny. Dzisiaj fotografowałem biegi. Na drogę padał cień budynku i część zawodników była w cieniu, część w słońcu. Dziewczyna o blond włosach była tak prześwietlona, że nie szło "oddzielić" twarzy od włosów. Jedna prześwietlona plama. W wizjerze. Bo na zdjęciu nie, na zdjęciu prawie dobrze, po korekcji na - ekspozycja była OK. Ale w wizjerze przepał. No to w menu jasność wizjera na -2 i co? I okropny efekt, po prostu "nałożyła sie" szarość na całym kadrze. Nadal twarz zlewała się z włosami, tylko że ten obszar był szary a nie biały. To wygląda już kuriozalnie. Niech mi ktos powie, że wizjer elektroniczny pokazuje tak jak będzie na zdjęciu. Kłamstwo. Jedyna zaleta takich wizjerów to możliwość podglądu zdjęcia robionego w presetach BW.
Aha, mój Z7II pokazuje to lepiej (ma ciemniejszy wizjer i to dobrze!). Ale przy robieniu Low Key na błysku i tak się wykłada. Wizjerom elektronicznym na razie mówię nie.

TOP67
16-04-2025, 12:24
Jestem bardzo rozczarowany wizjerem. Tego się nie spodziewałem. Jest zdecydowanie za jasny. Dzisiaj fotografowałem biegi. Na drogę padał cień budynku i część zawodników była w cieniu, część w słońcu. Dziewczyna o blond włosach była tak prześwietlona, że nie szło "oddzielić" twarzy od włosów. Jedna prześwietlona plama. W wizjerze. Bo na zdjęciu nie, na zdjęciu prawie dobrze, po korekcji na - ekspozycja była OK. Ale w wizjerze przepał. No to w menu jasność wizjera na -2 i co? I okropny efekt, po prostu "nałożyła sie" szarość na całym kadrze. Nadal twarz zlewała się z włosami, tylko że ten obszar był szary a nie biały. To wygląda już kuriozalnie. Niech mi ktos powie, że wizjer elektroniczny pokazuje tak jak będzie na zdjęciu. Kłamstwo. Jedyna zaleta takich wizjerów to możliwość podglądu zdjęcia robionego w presetach BW.
Aha, mój Z7II pokazuje to lepiej (ma ciemniejszy wizjer i to dobrze!). Ale przy robieniu Low Key na błysku i tak się wykłada. Wizjerom elektronicznym na razie mówię nie.

Ustaw profil płaski i włącz podgląd z zastosowaniem ustawień PC

Schwefel
16-04-2025, 13:36
Jedyna zaleta takich wizjerów to możliwość podglądu zdjęcia robionego w presetach BW.
Jest więcej zalet chociażby +3EV i masz podgląd w warunkach nocnych tego czego nie widać gołym okiem albo przez pryzmat.

Jacek_Z
18-04-2025, 00:56
Sęk w tym, że mnie to nie interesuje. Nie robię zdjęć gdy jest mało światła. Rzadko wychodzę poza ISO 1600, we wnętrzach, wtedy bywa że stosuje blendy albo lampę (studyjną). W nocy nie fotografuję, wschody słońca też nie dla mnie. Bo jestem śpioch a krajobrazy i zwierzyna nie są tematami dla mnie.

markB
18-04-2025, 18:21
Bawię się Z8. 120 fps - szok. Kilka krótkich serii i 930 zdjęć na karcie. Świetnie się przegląda fazy ruchu. 60 fps też jest wystarczające. 30 fps - tu już czasami brakuje klatki pomiędzy. Ale w większości przypadków wystarczy.
Mam sprecyzowane oczekiwania. 60 fps ale z zapisem w RAW poproszę :)

Niestety, wizjer optyczny jest pod tym względem lepszy. W Z9 to samo, wizjer bardzo jasny, nawet niby przepały, ale zdjęcie wychodzi OK.

zeberek1
19-04-2025, 16:52
A ja się ostatnio bardzo rozrywam między wyborem Z8 a Z9… głównie do użycia w foto przyrody i na chwilę obecną były by do tego używane Nikkory 2.8/300 i 4.0/500 VR II plus TC 1.4 III na FTZ II. Większość zdjęć robię z zasiadek albo przynajmniej z monopodu. Za Z9 przemawia akumulator i trochę lepszy chwyt z uwagi na wysokość korpusu. Cena oczywiście sporo wyższa. I główny dylemat czy warta tej dopłaty… a na chwilę obecną radzę sobie na Zf. Coś podpowiecie koledzy?

Pawel Pawlak
19-04-2025, 17:34
Z ciężkimi szkłami chyba brałbym pod uwagę jednak solidność mechaniczna z9, lepszy uchwyt i niezależnie od szkieł zauważalnie większy akumulator. A czy warto do tego dopłacić ? Nie mam pojęcia ;)
Oczywiście mniejsze gabaryty i waga z8 też ma mnóstwo zalet -ale nie przy ciężkich szkłach.

zeberek1
19-04-2025, 18:09
Z ciężkimi szkłami chyba brałbym pod uwagę jednak solidność mechaniczna z9, lepszy uchwyt i niezależnie od szkieł zauważalnie większy akumulator. A czy warto do tego dopłacić ? Nie mam pojęcia ;)
Oczywiście mniejsze gabaryty i waga z8 też ma mnóstwo zalet -ale nie przy ciężkich szkłach.

Tu akurat jest bardzo dużo racji. Nawet w kwestii wyważenia zestawu na gimbalu waga body jednocyfrowych się kłania mocno na +++.

muchomor
20-04-2025, 18:04
Dzień dobry, to mój pierwszy post więc witam wszystkich. Obecnie mam EOSa R5 i coraz bardziej nęci mnie Z8. W R5 pomiar martrycowy jest powiązany z aktywnym punktem AF wiec loteria, wieczna korekta. W Z8 o ile dobrze doczytałem nie ma takiego powiązania. Pomiar daję radę?

BambusZMikronezji
21-04-2025, 23:32
Wg mnie w pomiarze punktowym ekspozycji pomiar zbierany jest z punktu ostrości, w pomiarze centralnie ważonym z koła na środku kadru. A matrycowy zbiera jasność z całego (prawie całego?) kadru i uśrednia. W pomiarze matrycowym brany jest pod uwagę dystans więc można założyć że system AF coś tam przekazuje do algorytmu obliczającego wartość ekspozycji. Używam matrycowego pomiaru dla większości przypadków. Oczywiście w obróbce czasem koryguje jasność zdjęcia lub jego obszarów. W mojej ocenie radę daje ale to jest moja ocena. Nie wiem jaką masz wrażliwość na prawidłowy dobór ekspozycji “od strzału”.

Wycinek z instrukcji z8
Matrix metering] The camera meters a wide area of the frame and sets exposure according to tone distribution, color, composition, and distance for results close to those seen by the naked eye

samek
22-04-2025, 12:32
A ja się ostatnio bardzo rozrywam między wyborem Z8 a Z9…

To indywidualne.
Kiedyś miałem D3. Fantastyczna puszka. Aku bomba. Po dwóch latach zmieniłem na D700. Ale patrz wyżej - to indywidualne.
Aktualnie nawet nie pomyślałem o z9 - od razu z8. I sam już nie pamiętam od ilu to lat po raz pierwszy nie mam zapasowego aku.
Mam powerbank - Nikon go nawet rekomenduje - Anker.
Gdy nie potrzebuję, to wystarcza mi załadowane aku. Kończy się prąd, to ładuję z pbanka.
Gdy rozsiadam się ze statywem, to podłączam pbank i zawieszam na statywie pod z8.
Przypominam - to indywidualne :)

markB
22-04-2025, 12:40
Dzień dobry, to mój pierwszy post więc witam wszystkich. Obecnie mam EOSa R5 i coraz bardziej nęci mnie Z8. W R5 pomiar martrycowy jest powiązany z aktywnym punktem AF wiec loteria, wieczna korekta. W Z8 o ile dobrze doczytałem nie ma takiego powiązania. Pomiar daję radę?

W Z8 pomiar punktowy powiązany jest z punktem ostrości, ale nawet to można zmienić na centralny punkt ostrości.

rychu_cmg
22-04-2025, 23:08
Do Z8 są jakieś działające adaptery zasilania sieciowrgo oprócz oryginalnych?

Jacek_Z
22-04-2025, 23:48
Czy do Z8 można wgrywać dźwięki migawki? Podobno mieli to umożliwić.
Oryginalne są beznadziejne.

markB
23-04-2025, 11:56
A jakie masz? Te stare H i L, czy te z firmware 2.0 - A-E? A-E są takie same jak w Z9.

Jacek_Z
23-04-2025, 23:20
Firmware mam nawet 2.1.
Chodzi mi o wgrywanie własnych. Chcę takie głośne jak w starych flagowcach.

spiritus
25-04-2025, 13:11
Jak to wgrywanie własnych dźwięków migawki? :D
To będzie można sobie wgrać dźwięki z Star Wars i "strzelać" blasterem? xD

muchomor
26-04-2025, 20:42
Dzięki za odpowiedź. Po pierwszych zdjęciach powiem że jest ok. Tylko menu skomplikowane do granic możliwość podobnie jak w Fuji GFX. Jest opcja aby zablokowac pamięć pomiaru, bez konieczności trzymania wciśniętego guzika?
Czy jest jakiś bezprzewodowy pilot do Z8?

BambusZMikronezji
26-04-2025, 22:37
Dzięki za odpowiedź. Po pierwszych zdjęciach powiem że jest ok. Tylko menu skomplikowane do granic możliwość podobnie jak w Fuji GFX. Jest opcja aby zablokowac pamięć pomiaru, bez konieczności trzymania wciśniętego guzika?
Czy jest jakiś bezprzewodowy pilot do Z8?
Gratuluję zakupu. Do zdalnego starowania możesz pobrać aplikacje nikona na telefon SnapBridge. Są też prodowpodobnie (nie mam tu prawie rządnej wiedzy na ten temat ale może koledzy się wypowiedzą za chwilę) piloty firm trzecich działające z z8. Oryginalnego pilota bezprzewodowego o ile wiem to nie ma.

Menu będzie proste jak się przyzwyczaisz. Ludzie zwykle pomstują na obsługę aparatu gdy zmieniają system. Będzie dobrze nie martw się. Po prostu jest trochę inna logika

markB
27-04-2025, 12:57
Oryginalny bezprzewodowy jest, ale trudno dostępny. Konkretnie jest to zestaw WR-11a + WR-T10: https://beafoto.pl/Zestaw-bezprzewodowego-sterowania-Nikon-WR-11a-WR-T10.html. W tej chwili to chyba tylko używany na e-bay. Za ułamek ceny tego przyrządu można kupić od niezależnej firmy, np. Newell: https://www.cyfrowe.pl/newell-pilot-bezprzewodowy-z-interwalometrem-do-nikon-p.html

Schwefel
28-04-2025, 02:47
Serio do flagowca trzeba jakieś dodatkowe urządzenia podłączać żeby mieć pilota? Przecież to ma wbudowane nawet najtańszy Z50.

markB
28-04-2025, 15:32
Aparaty od Z30 do Z7II można wyzwalać przez bluetooth za pomocą pilota ML-L7, ale ten nie jest kompatybilny ani z Z8, ani z Z9.

BambusZMikronezji
28-04-2025, 18:18
Aparaty od Z30 do Z7II można wyzwalać przez bluetooth za pomocą pilota ML-L7, ale ten nie jest kompatybilny ani z Z8, ani z Z9.

Aplikacja na telefon w przypadku z8 jest prawdopodobnie najlepszym i najtańszym rozwiązaniem.

muchomor
29-04-2025, 08:51
Trochę was pomęczę pytaniami bo miałem Nikony w czasach kliszaków, cyfrowe to dla mnie nowość
Faktycznie dziwna sprawa z tym pilotem. Jeśli nie ma bezprzewodowego, to jaki byście polecili na kabelku?
Jako że zostało mi sporo obiektywów Canon EF (z R5 używałem poprzez adapter) mam pytanie czy jest jakiś sensowny adapter Nikon Z / Canon EF?

Schwefel
29-04-2025, 17:18
Z8 ma standardowe 10-cio pinowe złącze, więc w teorii każdy pilot od czasów D800 powinien działać.

https://fotoforma.pl/elektroniczny-wezyk-spustowy-newell-mc-30-do-nikon

muchomor
01-05-2025, 06:41
Dziękuję za porady. Przekopałem sie przez menu, zaczynam je powoli ogarniać, jest możliwość skonfigurowania przycisku AE wedle własnych potrzeb. Coraz bardziej mi sie podoba ten aparat.

markB
01-05-2025, 18:12
Jeśli nie ma bezprzewodowego, to jaki byście polecili na kabelku?

Jest bezprzewodowy https://www.cyfrowe.pl/newell-pilot-bezprzewodowy-z-interwalometrem-do-nikon-p.html

muchomor
01-05-2025, 19:21
Jest bezprzewodowy https://www.cyfrowe.pl/newell-pilot-bezprzewodowy-z-interwalometrem-do-nikon-p.html
Cegłówka na sanki lampy plus kabelek do gniazda. Trochę to przekombinowane.

Canon rozwiązał to zdecydowanie lepiej. Mam do R5
https://www.canon.pl/store/canon-bezprzewodowy-pilot-zdalnego-sterowania-canon-br-e1/2140C001/

BambusZMikronezji
02-05-2025, 10:23

https://www.canon.pl/store/canon-bezprzewodowy-pilot-zdalnego-sterowania-canon-br-e1/2140C001/

To nawet nie jest rozwiązanie nikona. Newell to niezależna firma.

markB
02-05-2025, 13:33

"Cegłówka" ma wymiar 6 x 3 cm, można nie wpinać do sanek. Takie wyzwalacze jak ten do Canona, Nikon ma tylko do Coolpixów lub (z bezlusterkowców) do Z50, lub dawny ML-L3 do D70. Do wyższych Nikonów, Nikon ma tylko to co podałem w poście #457, praktycznie niedostępny, lub kilkukrotnie droższy pilot WR-1 (trzeba kupić dwie sztuki, prawie 5000 zł), który i tak działa przez podłączenie do 10-pinowego gniazda, jak zresztą wszystkie piloty Nikona (tylko przewodowe Nikon MC-30A, Nikon MC-36A w cenie ponad czterokrotnie wyższej), z wyjątkiem przewodowego Nikon MC-DC2, wpinanego do bocznego gniazda Nikonów z niższej półki, jak i niezależnych producentów. Weź pod uwagę, że ten pilot Canona działa do 5 metrów, natomiast Newell ma zasięg do 100 m. Możesz też używać z Canonem, trzeba tylko dokupić odpowiedni kabelek.

muchomor
03-05-2025, 21:38
Co prawda to prawda. Pozostaje samowyzwalacz zatem. Po kilku dniach mogę już cos powiedzieć na temat Z8, Pomiar światła świetny, balans bieli tez daje radę. Kolorki podobne do Fuji GFX. Krótko mówiąc jestem zadowolony

Jacek_Z
04-05-2025, 00:59
Ktoś podlinkował recenzje Pleny autorstwa Dustina Abbotta, a że facet gada rzeczowo to popatrzyłem na inne recenzje. I zacząłem subskrybować.
Tu recenzja Z8, bo to przecież o tym aparacie wątek.
Facet używał przedtem innych systemów, Sony, Canon, Fuji. W Nikona wszedł na końcu, ale w odróżnieniu od wielu innych youtuberów recenzje napisał po miesiącach używania tego body. Zawsze czegoś można się dowiedzieć. Np zachwalał używanie obiektywów firm niezależnych (w sumie to Viltrox i Tamron) które działają lepiej niż na Sony i nie ograniczają ilości fps w takim stopniu jak w Sony. O czym nie wiedziałem. Na fps zwracam uwagę, chcę ich dużo.
Z ciekawostek. Zwrócił uwagę na to co w specyfikacjach vs to co on czuje. To dotyczyło wizjerów jak i stabilizacji obrazu. Gdzie Nikon na papierze podaje parametry słabsze niż inni, a on w realu ocenia je lepiej niż u innych.
Osobiście, rzecz o której wiem, dziwi mnie czas synchronizacji. Słaby niestety, tylko 1/200, no ale to przez brak migawki mechanicznej. 1/250 to już chyba w FM2 była :(

https://www.youtube.com/watch?v=OZk_ywBjevY

Kojocisko
04-05-2025, 19:30
Odkryłem Abbota przy okazji jego recenzji Voytka 40/1.2. Bardzo mi się podoba jego podejście, rzeczowość, rozumienie różnych podejść do fotografowania. I taka, bym powiedział, staroświecka kultura języka i opisywania zjawisk.

sokolnik
04-05-2025, 19:42
"poszłem na foty..." po paru miesiącach :D

musiałem sobie ustawienia i klawiszologię przypomnieć ale szybko dałem radę - jednak jest coś takiego jak "pamięć mięśniowa" albo "intuicja klawiszowa" :D

Ehh za dużo na głowie, za mało zdjęć :D

Z8 odkurzony - test zdał :D

robcio.m
04-05-2025, 19:46
Odkryłem Abbota przy okazji jego recenzji Voytka 40/1.2. Bardzo mi się podoba jego podejście, rzeczowość, rozumienie różnych podejść do fotografowania. I taka, bym powiedział, staroświecka kultura języka i opisywania zjawisk.

Być może owa kultura językowa ma związek z jego główną profesją - jest pastorem

cz4rnuch
04-05-2025, 20:09
Znaczy się nie może kłamać w reckach :)

BambusZMikronezji
04-05-2025, 22:18
Znaczy się nie może kłamać w reckach :)

Kłamać to chyba może pod warunkiem że wierzy w to co mówi. 😂

poste
04-05-2025, 23:59
Jeśli wierzy, to nie kłamie :) Logika. Może się mylić.

D.A. nigdy chyba nie zjechał żadnego sprzętu wprost.

hobbystaZ8
05-05-2025, 10:35
Używam wielu szkieł manualnych, dla których bardzo przydatna jest funkcja potwierdzenia ostrości. Działa to ‎rewelacyjnie ale dużo problemu sprawia mi ustawienie punktu w odpowiednim miejscu. Szybkość ‎przesuwania się punktu sterowanego podselektorem jest tak duża, że zazwyczaj muszę wykonywać kilka ‎korekt zanim trafię w punkt (np. w oko modela). W innych puszkach np. Z7II czy modelach innych firm ten ‎punkt przesuwa się znacznie wolniej/płynniej niż w Z8. Czy istnieje możliwość żeby spowolnić ten proces? ‎Orientuje się ktoś czy Nikon planuje zaimplementować z ZF funkcję rozpoznawania oka dla obiektywów ‎manualnych? ‎

lukasz_kk
05-05-2025, 11:34
Menu a14

BambusZMikronezji
06-05-2025, 01:25
Jeśli wierzy, to nie kłamie :) Logika. Może się mylić.

D.A. nigdy chyba nie zjechał żadnego sprzętu wprost.

Lub powtarzał swoje kłamstwa tyle ray że sam w nie uwierzył . Są takie przypadki😂. Z logiką da się walczyć i to nawet skutecznie. Widziałem kiedyś w telewizji takie przypadki. Ale to jeszcze wtedy jak oglądałem 🤪 D.A. To sympatyczny gość.

wstepbronislaw
27-05-2025, 19:50
... czy jest jakiś sensowny adapter Nikon Z / Canon EF?

Właśnie tez się przymierzam.
Przeczytałem cały internet i najlepsze opinie (szykność działania, kompatybilnośc z obiektywami) ma niestety najdroższy: https://www.fringeradapter.com/canon-ef-to-nikon-z
Viltrox ma adapter za pół ceny Fringera: https://viltrox.com/products/viltrox-canon-ef-to-z-mount-adapter
No i jest prawie równie drogi jak Fringer adapter firmy Techart: https://techartpro.com/?product=techart-canon-ef-nikon-z-autofocus-adapter-tzc-01
Moje obiektywy raczej takie liche tak ze pewnie poprzestanę na Viltroxie :-)

wstepbronislaw
10-06-2025, 21:20
Czy w waszych Z8 haczy karta CF-Express przy wyciąganiu?
Ja trochę muszę się za każdym razem naszarpać. Sprawdzone z kilkoma kartami CF-Express i XQD.

sokolnik
10-06-2025, 22:08
Faktycznie jest coś takiego, raczej delikatnie...
Dlatego bardzo delikatnie wyciągam kartę CF.

robcio.m
11-06-2025, 08:59
Zbliża się duża aktualizacja firmware dla Nikona Z8

https://nikonrumors.com/2025/06/11/major-nikon-z8-firmware-update-version-3-00-announced-worlds-first-combined-pixel-shift-with-focus-shift-or-ae-bracketing-workflow.aspx/

Jacek_Z
11-06-2025, 22:30
Sporo ciekawych funkcji.

https://www.nikonusa.com/content/z-8-firmware-3-point-0

https://www.youtube.com/watch?v=1s551j1DoSI

zbyk
12-06-2025, 01:51
Kurczę, Nikon, ale ty żeś mnie teraz zaimponował! Jak miło, że nie wrócili nowego body, z tymi dodatkami, tylko je dograli do istniejącego.

Szkoda, że część z tych opcji nie spływa niżej. Jak dla mnie, wsparcie przy manualnych obiektywach byłoby świetne.

I przy okazji pytanie. Czy w naszych Nikonach istnieje opcja bracketingu przesłony? Powiem o segment pro i amatorski

OjTam
12-06-2025, 11:48
Nikt nie zauważył, że razem z tym softem N wprowadzi (chyba pierwszy) kaganiec elektroniczny na nie-nikonowskie Ztki?
https://i.imgur.com/l8tk64Z.png

grissley
12-06-2025, 13:35
Nikt nie zauważył, że razem z tym softem N wprowadzi (chyba pierwszy) kaganiec elektroniczny na nie-nikonowskie Ztki?Ja zauważyłem. Jakoś tak o tamronie pomyślałem od razu, ale przede wszystkim smutno się zrobiło...

zbyk
12-06-2025, 13:39
ciekawe, czy Nikon defnitywnie zablokował tę funkjonalność dla innych producentów, czy "jak se obsłużą, to będą mieć"? Bo to, że nie chcą się martwić kompatybilnością obiektywów innych firm jest proste i zrozumiałe, ale szkoda by było, jakby to był ścieżki do faworyzowania swoich produktów na tle tych kilku liczących się producentów niezależnych.

TOP67
12-06-2025, 14:44
Ale to nie ogranicza funkcjonalności innych obiektywów, a jedynie ich nie rozszerza. Jak obiektyw ma własny limiter, to będzie działał.
Płakałbym, gdyby stabilizacja w body działała tylko z Nikkorami

OjTam
12-06-2025, 14:51
Weź skasuj ostatnie zdanie, bo jeszcze ktoś z N przeczyta, stwierdzi że to w sumie dobry pomysł i pozamiatane będzie. :lol:

To, że nie ma rozszerzeń, jest zrozumiałe. Dlaczego Nikon miałby chcieć, aby inne obiektywy miały takie same funkcje jak ich własne? Warto jednak zastanowić się, jak zauważył zbyk, czy pozwolą niezależnym producentom na znalezienie alternatywnych rozwiązań, czy może będą stosować ostrzeżenia? A może to dopiero początek wprowadzania ograniczeń?

TOP67
12-06-2025, 18:54
Ale jakie chcesz mieć alternatywne rozwiązanie, skoro to jest funkcja body? Mają łamać firmware?

OjTam
12-06-2025, 18:58
Raczej coś w stylu limitera w szkle, ale elektronicznego?
Może na takiej zasadzie, jak VC w Tamronie 150-500, gdzie wersja N jako jedyna nie ma przełączników VC na obudowie?
Takie: "cześć, nie jestem Nikkorem, ale mam funkcję limitera, obsłużysz?" skierowane do puszki.

Głośne myślenie.

E: Ploty dodatkowe, dwie:
1. Patch ma być dostępny w przyszłym tygodniu. Premiera na Bild Expo?
2. Z8 ma też dostać obsługę NIC, jednak nie wiadomo, czy w 3.0, czy kolejnym.

grissley
13-06-2025, 00:11
2. Z8 ma też dostać obsługę NIC, jednak nie wiadomo, czy w 3.0, czy kolejnym.Nic nie będzie obsługiwał...?

sokolnik
13-06-2025, 00:30
Znana jest data udostępnienia nowego oprogramowania? :)

OjTam
13-06-2025, 01:06
Nic nie będzie obsługiwał...?

Fakt, zabawny skrót. :D
Nikon Imaging Cloud (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/apps-software/nikon-imaging-cloud).

m_a_g
13-06-2025, 11:38

"To be available soon" ;-)

MstrG
13-06-2025, 15:18
Szkoda, że część z tych opcji nie spływa niżej. Jak dla mnie, wsparcie przy manualnych obiektywach byłoby świetne.

Przecież Zf i Z6III mają wsparcie dla manuali. Jak ostrość jest na oku to kwadracik robi się zielony.

https://youtu.be/Tqr8rjeuEzQ?si=wtbuVoEZ3FZCHkEr

OjTam
25-06-2025, 22:44
Matt Granger już testuje:

https://youtu.be/K27nnXGchlY
Wygląda to... nieźle.

"To be available soon" ;-)

1.07, nieoficjalnie.

sokolnik
25-06-2025, 23:00
która z nowych opcji Wam się podoba najbardziej? 8-)

jeśli 1 lipca udostępnią to będzie lux :D

BeatX
26-06-2025, 08:12
Przecież Zf i Z6III mają wsparcie dla manuali. Jak ostrość jest na oku to kwadracik robi się zielony.
https://youtu.be/Tqr8rjeuEzQ?si=wtbuVoEZ3FZCHkEr

Uważam, że ta funkcja (potwierdzenie ustawienia ostrości dla manualnych obiektywów) powinna być obowiązkowa dla każdego body (poza entry-level), w każdym systemie bez jakiegoś wymyślania że za ten ficzer trzeba dopłacić 1000$
Szkoda, że tylko Canon i Nikon to mają..

zeberek1
26-06-2025, 11:22
Ale zaraz sekunda… czy teraz to potwierdzenie ostrości na oku będzie działało z manualnymi Nikkorami bez styków założonymi np przez FTZ II?