PDA

Zobacz pełną wersję : Kulinarnie

Strony : [1] 2 3

Pilej
22-10-2020, 11:02
Próbuję swoich sił w różnych dziedzinach :)

1.
44408

2.
44410

3.
44411

4.
44412

5.
44413

Pilej
22-10-2020, 18:59
6.
44420

7.
44421

8.
44422

9.
44423

10.
44424

Bartolini82
22-10-2020, 19:04
Nie znam się na technikaliach w tej kategorii, ale optycznie, bardzo podoba mi się 6, 9, 10. Szkoda tylko uciętej gałązki na 9 ;)

Kojocisko
22-10-2020, 19:42
Mnie te zdjęcia generalnie się podobają. Na dwóch (jajaka i cebule) trochę za mocno moim zdaniem doświecona są odbijające powierzchnie. Oczywiście dam radę się przyczepić do prawie każdego ze zdjęć na poziomie pomysłu, ale ładniejszych nie zrobię :-)

wikary
22-10-2020, 20:26
Najbardziej mi przeszkadzają te wszystkie "brudy"- pyłki, rozchlapany olej na patelni... a ze światłem też trzeba by powalczyć ;)
Pozdro!

Pilej
22-10-2020, 20:29
Dzięki za odpowiedzi :) wikary masz rację, za mało retuszuję, można by się pozbyć wielu brudów.

jurkarol
22-10-2020, 20:35
Serwetka pod waflami robi wrażenie szarej, bo nie widać tych wzorków, to że taka jest, to trudno, ale ma wyglądać apetycznie. Może użyj innej weselszej
Ad. 4 - kto tak układa sztućce na ukos :)

Znaczy ogólnie jest smacznie ;)

AMARILLO
22-10-2020, 20:44
Pilej te kompozycje są fajne, jedynie co mi się nie podoba to te małe deseczki (małe) na których umieszczasz te kompozycje a przykładem jest ta z wędliną kiełbasa i z mąką i jajkiem -próbowałeś zrobić ciasto na tej deseczce :mrgreen:

Pilej
22-10-2020, 20:54
jurkarol Dziękuję :) Mam też kadr z innymi serwetkami, może później wstawię. Co do widelca, to tak jakoś mi się ułożyło. :) AMARILLO Dzięki :) No ciasto ciężko by zrobić na takiej deseczce.

Adam Okuń
22-10-2020, 21:46
Czymś doświetlasz?

Pilej
22-10-2020, 21:49
Czymś doświetlasz?

A to różnie, niektóre światło naturalne + blenda, a niektóre 1 lampa z softboxem + też blenda. No i kombinuję z zastawkami, żeby przyciemnić tło na przykład.

Adam Okuń
22-10-2020, 23:53
Muszę popróbować rozproszyć światło. Mam ewidentny problem z pracą wieczorami. Jakoś na kursach u Kuby wszystko było prostsze.

Pilej
22-10-2020, 23:55
Muszę popróbować rozproszyć światło. Mam ewidentny problem z pracą wieczorami. Jakoś na kursach u Kuby wszystko było prostsze.
A teraz wieczory coraz dłuższe :) Mi wystarcza softbox i ramka z listewek i kalka techniczna.

Pilej
23-10-2020, 19:05
Ten set jakoś wyszło, że wszystko prawie na tym samym blacie :)

11.
44442

12.
44443

13.
44444

14.
44445

15.
44447

tbogdanowicz
23-10-2020, 22:17
Powyżej średniej.
Znacznie powyżej średniej z kart w hotelu.
Duuużo powyżej średniej na forum.

Przez Ciebie zacząłem jeść kolację po 22 , bo zdjęcia strasznie pobudziły mój apatyt :(.

P.S.
Dobrze, że mam na kogo zgnić winę za moje obżarstwo :mrgreen:.

Pilej
24-10-2020, 16:39
tbogdanowicz Dziękuję bardzo za odwiedziny :) Cieszę się, że smakuje :)

jurkarol
24-10-2020, 18:52
Zwykła herbata, dość zwyczajna bez udziwnień a miło by było usiąść przy niej

ksh
24-10-2020, 19:42
Bardzo fajne i to co napisże niżej raczej jest spostzreżeniem niż krytyką czy zachwalaniem, wiec nie bierz tego do siebie.

1. brud na patelni
2. brudne deski i aż prosi się żeby ciasto było bliżej
3. chyba talerzyk zlewa się z deskami
4. coś tu nie gra, chyba proporcje kadru i mała ilość rzeczy ?
5. fajne
6. fajny pomysł ale logika mi siada bo na tej deseczce nie wyrobisz ciasta :)
7. no i tu chyba jest ok, może większa głębia ostrości ?
8. serwetka za jasna przez to dominuje?
9. super ale raczej używa się dekoracji, która ma coś wspólnego z tym wypiekiem, można dać gałkę muszkatołową, goździki, migdały itp
10. o jak smacznie, jedynie zadbałbym o ładne krojenie i ten kawałek pieprzu wygląda dziwnie
11. rozumiem że głębia ostrości itd ale cytrynka jednak powinna być ostra albo wystawiona na tył
12. głębia ostrości powoduje że na drugim planie jest kupa :)
13. fajnie ale minus to nudny talerz
14. pokazujesz tylko logo firmy
15. na przeciętych pomidorkach brakuje mi podobnej ostrości jak na całym pomidorze

Pilej
24-10-2020, 20:01
koesh Dzięki za obszerny komentarz, cenne uwagi :) Przy 2 faktycznie te deski brudne trochę psują, co do 6, jesteś już kolejną osobą, która pisze o tym braku logiki. jurkarol Fajnie, dzięki :)

Pilej
25-10-2020, 10:50
16.
44475

17.
44476

18.
44479

19.
44484

20.
44485

notdot
25-10-2020, 11:01
mam dziwne wrażenie że na niektórych zdjęciach to co najważniejsze jest na drugim planie
np na 11 pokazujesz cytrynę nie ciasto, bo cytryna przez jaskrawość koloru i jasność oraz umieszczenie na pierwszym planie odciąga wzrok, podobnie na 2,6,9,19

Pilej
25-10-2020, 13:54
notdot Dzięki.

21.

44493

Pilej
26-10-2020, 14:43
22.
44563

Bartolini82
26-10-2020, 15:08
Mi osobiście o wiele bardziej podobają się te na ciemnym tle.

Pilej
27-10-2020, 01:54
Trenuję różne tła, czasem jasne, czasem ciemne :)

23.
44602

Bartolini82
27-10-2020, 13:30
23 to coś dla mojej córki, miłośniczki słodyczy :D
Na ciemnym to wszystko (mi osobiście) wydaje się takie bardziej apetyczne i eleganckie. No i te fajne połączenie z drewnem. Lubię taki rustykalny styl, nawet we wnętrzach, dlatego i jedzonko podane w takim otoczeniu, od razu powoduje wzmożony ruch ślinianek :D

Pilej
27-10-2020, 20:25
Bartolini82 Dzięki za komentarz :)

24.
44609

jurkarol
27-10-2020, 20:35
Nie wdajac się w technikalia, a koncentrując na treści nieźle ukazanej, rzeknę, że mi soki trawienne szaleją a ja obecnie na warzywnych zupach i twarogu.
Znaczy, że fotografia działa jak powinna.
Jabłka 20. Nie działają, bo promieniują.

Pilej
27-10-2020, 20:44
Nie wdajac się w technikalia, a koncentrując na treści nieźle ukazanej, rzeknę, że mi soki trawienne szaleją a ja obecnie na warzywnych zupach i twarogu.
Znaczy, że fotografia działa jak powinna.
Jabłka 20. Nie działają, bo promieniują.
Dzięki, chyba przesadziłem z tymi jabłkami... :)

Pilej
28-10-2020, 01:46
25. Papryczki z czosnkiem i pietruszką w oleju.

44629

robcio.m
28-10-2020, 07:36
Bardzo smaczne ujęcia.

Drobiazg na ostatnim - schowałbym sęk, który wyszedł akurat eksponowany światłem

Kojocisko
28-10-2020, 09:50
Trochę za bardzo doświetlony czosnek (+ zbędne odblaski na krawędziach naczynia), ale to fajne zdjęcie jak dla mnie - w kolorach i kompozycji

Pilej
29-10-2020, 00:56
Dzięki Panowie :)

26. Śledź z cebulką.

44674

notdot
29-10-2020, 17:35
trochę za ciasno jak dla mnie i może też trochę za jasno

Pilej
30-10-2020, 09:30
Dzięki za opinię :)

27.
44690

Pilej
30-10-2020, 22:56
28.
44700

notdot
31-10-2020, 11:37
nomen omen trochę już mi się przejadł ten kadr, kąt patrzenia na produkt, na twoim miejscu zadałbym sobie pytanie czy się czegoś uczę nowego

Adam Okuń
01-11-2020, 22:19
Wrzuciłbyś nastawę aparatu i jakie oczko? Podoba mi się ostrość.

Pilej
01-11-2020, 22:28
Wrzuciłbyś nastawę aparatu i jakie oczko? Podoba mi się ostrość.
Do ostatniego zdjęcia?

Adam Okuń
01-11-2020, 22:40
Do ostatniego zdjęcia?

Tak. Poproszę.

Pilej
01-11-2020, 22:47
Adam Okuń
Ok, więc zdjęcie było wykonane techniką focus stackingu. Sklejane z 2 zdjęć, w pierwszym ostrość na dalszej cebulce, w drugim na bliższej.

Ustawienia:

ISO100
90mm
f/10
1/5 sec
stabilizacja wyłączona
statyw

Obiektyw Tamron 90 macro 1:1

Adam Okuń
01-11-2020, 22:50
Takie buty. Właśnie mnie zastanawiała ta ostrość praktycznie wszędzie. Muszę o tym poczytać.

Pilej
01-11-2020, 22:52
Takie buty. Właśnie mnie zastanawiała ta ostrość praktycznie wszędzie. Muszę o tym poczytać.
Pobierz sobie trial Helicon Focus, ten program praktycznie sam robi całe sklejanie.

Pilej
02-11-2020, 15:34
29.
44798

cybulski
02-11-2020, 19:17
Loftus, fotograf blisko współpracujący z Jamie Oliverem (kulinarne wyprawy jamiego) https://www.instagram.com/p/CFuK6qFHjON/?igshid=xu6pt8vers7 , przeważnie światło zastane.

Pilej
03-11-2020, 01:34
Dzięki za linka :)

30.
44820

Pilej
03-11-2020, 21:01
31.
44843

32.
44844

Pilej
05-11-2020, 01:29
33.
44866

Pilej
07-11-2020, 10:49
34.
44914

Bartolini82
07-11-2020, 16:31
Pilej, powinieneś założyć gospodarstwo agroturystyczne i w taki sposób serwować dania :D Ja już bym bookował termin :D

sailor
10-11-2020, 06:30
Powyżej średniej.
Znacznie powyżej średniej z kart w hotelu.
kompletnie sie nie zgodze :) moge wskazac wiele kart hotelowych i restauracyjnych ktore zaprzecza temu zdaniu :)

Duuużo powyżej średniej na forum.

o to akurat na forum niestety nietrudno. szczegolnie w fotografii zarcia.

Co do meritum - w olbrzymiej wiekszosci lezy zarowno kompozycja jak i swiatlo. Jeszcze bardziej lezy stylizacja. Klania sie podstawowa zasada fotografii - jesli chcesz robic zdjecia z danej dziedziny, postaraj sie ja poznac a najlepiej zostan w niej fachowcem. W przeciwnym razie wychodza kwiatki typu rozmaryn i cytryna przy ciescie piernikowym, albo ziele angielskie zamiast jalowca przy kielbasie jalowcowej.
12, 13, 16, 18, 23 czy 26 w ogole nie powinny ujrzec swiatla dziennego :)

Loftus, fotograf blisko współpracujący z Jamie Oliverem (kulinarne wyprawy jamiego) https://www.instagram.com/p/CFuK6qFHjON/?igshid=xu6pt8vers7 , przeważnie światło zastane.

sorry za szczerosc ale to zdjecie (podobnie jak wiekszosc w profilu) ma tak przejechana saturacje i konstrast ze ciezko na nie patrzec (choc kilka genialnych perelek do ktorych taka obrobka pasuje tam jest). Ja wiem ze to moda wykreowana przez wypinajace tylek influencerki ale zawodowy fotograf powinien sie troche szanowac :D

patronat
10-11-2020, 12:00
Hej, do słów Sailora z którymi się w pełni zgadzam, dorzucę swoje 3 grosze.
1. Kompozycja - musisz się zastanowić co jest głównym bohaterem zdjęcia i co chcesz pokazać. Kiebłbasa czy czosnek? A może deska z tyłu?
2. Światło - skup się na razie na jednym rodzaju. Moja żona, która notabene popełniła kilka książek kulinarnych stoi na stanowisku, że nic nie zastąpi światła dziennego.
3. Perspektywa - zmieniaj. Góra, kąt, jakkolwiek.

PS
Jamie nigdy nie ukrywał, że fotografia w jego książkach i publikacjach jest na dalszym planie i nie zależy mu na doskonałych technicznie zdjęciach. Jego fotograf bardziej uczestniczy w spożywaniu niż w zdjęciowaniu, co za tym idzie, nie jest to mz dobra inspiracja. Ot zdjęcia z instagramowymi filtrami. Znajdziesz znacznie lepsze chociażby na 500px w kategrorii food ( aczkolwiek portal zdycha pod względem artystycznym ).

cybulski
10-11-2020, 12:29
Zdania zawsze będą podzielone co do tego co jest dobrą fotografią kulinarną i lajfstajlową a co nie jest i co się przejadło. @patronat (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=88201) może daj swoje rady temu Loftusowi jak może poprawić swój warsztat aby zarabiać więcej pieniędzy, jak zdobywać klientów i jak prowadzić swoje media społecznościowe. Może akurat skorzysta :) Rozumiem że Żona która popełniła kilka książek kulinarnych na pewno jest większym autorytetem niż Jami Oliver ....
500px zdycha bo tam są same fotoretusze nie mające związku z realiami i to już się dawno przejadło. Tego już nikt nie ogląda chyba.

Wujot
10-11-2020, 13:12
Zdania zawsze będą podzielone co do tego co jest dobrą fotografią kulinarną i lajfstajlową a co nie jest i co się przejadło. @patronat (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=88201) może daj swoje rady temu Loftusowi jak może poprawić swój warsztat aby zarabiać więcej pieniędzy, jak zdobywać klientów i jak prowadzić swoje media społecznościowe. Może akurat skorzysta :) Rozumiem że Żona która popełniła kilka książek kulinarnych na pewno jest większym autorytetem niż Jami Oliver ....
500px zdycha bo tam są same fotoretusze nie mające związku z realiami i to już się dawno przejadło. Tego już nikt nie ogląda chyba.

Moje zdanie jest takie jak sailor i patronat a nawet bardziej krytyczne. Fatalna aranżacja, fatalne światło. Najważniejsze, że łupane według jednego schematu. Kolejne nic nie wnoszą. Ogólnie to mi nie przeszkadza bo bardzo możliwe, że na SM kolega Pilej miałby bardzo wielu fanów bo mam nieprzeparte wrażenie, że jesteśmy bardzo odlegli od "Kowalskiego". Nie mniej jednak to jest forum fotograficzne i patrzymy przez pryzmat jakości artystycznej.

Jeśli chodzi o mnie to uwielbiam prace Andrzeja Zygmuntowicza (był moim promotorem) , który zrobił dziesiątki jak nie setki albumów kulinarnych. I tam poza warsztatem (kompozycja, światło) jest zabawa pomysłem i co najważniejsze dowiązanie charakterem zdjęć do kuchni regionu. To jest bardzo kreatywna fotografia kulinarna na kosmicznym poziomie warsztatowym. Niestety nie wiem czy to zobaczycie w necie bo Andrzej robił albumy i traktował to bardzo zawodowo...

Ale chociaż popatrzcie na okładki - encyklopedia sztuki kulinarnej

Pozdro
Wiesiek

- - - - kolejny post - - - - - -

Coś tam odszukałem

Część zestawu
https://a.allegroimg.com/s1024/0c02ba/25e4c02647abace56b86816da33d
45092

45086
45087
45088
45089
45090
45091

Pozdro
Wiesiek

Pilej
10-11-2020, 13:40
A jakbyście mieli wybrać mniejsze zło, to jakie zdjęcia byście wybrali? Żebym wiedział, w jakim kierunku podążać.
Polecicie jakieś książki, czy strony o dobrej fotografii kulinarnej? Bo materiałów w necie jest sporo, jednak większość nie warta uwagi... No i coś o świetle, bo jak mówicie to u mnie najbardziej leży.
Z góry dzięki :)

Wujot Ciągle pamiętam Twoje ćwiczenie z jabłkami, ale czekam aż zdobędę więcej lamp... Bo przy jednej, góra dwóch to chyba niewykonalne.

Wujot
10-11-2020, 14:24
A jakbyście mieli wybrać mniejsze zło, to jakie zdjęcia byście wybrali? Żebym wiedział, w jakim kierunku podążać.
Polecicie jakieś książki, czy strony o dobrej fotografii kulinarnej? Bo materiałów w necie jest sporo, jednak większość nie warta uwagi... No i coś o świetle, bo jak mówicie to u mnie najbardziej leży.

Wujot Ciągle pamiętam Twoje ćwiczenie z jabłkami, ale czekam aż zdobędę więcej lamp... Bo przy jednej, góra dwóch to chyba niewykonalne.

No to cieszę się!

Aby cokolwiek robić w fotografii produktowej potrzebne są trzy światła minimum (rozpisując na funkcje: modelujące, tłowe i wypełniające) ale tak z 5 już jest OK. Do tego odpowiednia ilość końcówek (snoot, parabol, małe i większe słoneczko, no i softboxy - strip i okta x 2).

Co do lektury to jednak zacząłbym od tych omawiających właściwości powierzchni. Czyli fotografia po kolei metalu, drewna, szkła, matowych powierzchni, jedwabistych czy błyszczących, powiązanie tego z kształtem bryły. Co konkretnych książek może: Światło W Fotografii Magia I Nauka, Dederki Oświetlenie w fotografii - warto przeczytać ten fragment o powierzchniach. Ale najogólniej warto czytać wszystko, kiedyś potrafiłem przestudiować detektywistycznie 300 stron aby zanotować 4-5 zdań z całości. Zajrzę jeszcze do swojej biblioteki może znajdę coś wartego szczególnego polecenia.

Teraz kwestia fundamentalna - nie chodzi o to żeby produkować masowo fotę za fotą. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to poświeć 5 godzin na jedną. To wcale nie jest dużo. Przemyśl koncepcję a później poprawiaj element po elemencie.

Pozdro
Wiesiek

Wujot
10-11-2020, 16:12
Moja żona, która notabene popełniła kilka książek kulinarnych stoi na stanowisku, że nic nie zastąpi światła dziennego.

Światło dzienne? Czyli jakie???

Odpowiem - Przypadkowe.

W studiu fotograf odtworzy każde światło dzienne, czy skierowane czy rozproszone, z takim a nie innym balansem koloru, z porą dnia, zafarbami od ścian czy efektami gobo. Do tego dobierze światło do motywu a nie będzie czekał co się za oknem trafi. Może też zastosować światło, którego raczej w realu się nie znajdzie.

Najogólniej cytat to jest bardzo niezawodowa opinia, raczej świadcząca o braku warsztatu.

W fotografii kulinarnej można nadrobić brak umiejętności oświetleniowych doskonałą stylizacją i umiejętnościami kompozycyjnymi. Zresztą fotografia nie musi być ani super oświetlona, ani super skomponowana czy wystylizowana. Wystarczy, że ma coś co złapie widza. :) :) :)

Pozdro
Wiesiek

Pilej
10-11-2020, 17:53
Wujot Dzięki, a czy jako światło wypełniające nie wystarczy blenda?

Wujot
10-11-2020, 18:41
Wujot Dzięki, a czy jako światło wypełniające nie wystarczy blenda?

Wystarczy jeśli do jej "obsługi" użyjesz oddzielnego reflektora.

W

sailor
10-11-2020, 19:05
daj swoje rady temu Loftusowi jak może poprawić swój warsztat aby zarabiać więcej pieniędzy, jak zdobywać klientów i jak prowadzić swoje media społecznościowe.

sukces w social mediach nie zawsze idzie w parze z dobra fotografia. 150k followersow przy 6k postow i jechaniu na nazwisku JO to bardzo bardzo niewiele. Szczegolnie gdy sie placi za posty :)

Żona która popełniła kilka książek kulinarnych na pewno jest większym autorytetem niż Jami Oliver ....
ja nigdy JO za autorytet nie uwazalem. sa dziesiatki kucharzy celebrytow majacych wieksza wiedze i lepiej gotujacych.
jakby nie patrzec jego siec restauracji zbankrutowala z hukiem.

pisanie o przeretuszowaniu w odniesieniu do zdjec Loftusa bedacych kwintesensja przesady w obrobce to lekkie nieporozumienie :)

Ale chociaż popatrzcie na okładki - encyklopedia sztuki kulinarnej

akurat tej serii okladek mozna zarzucic sztampe i to czesto na sile by pasowala do reszty :)
jednakze prace AZ to kawal doskonalej roboty ale tez troche inna epoka mozliwosci fotograficznych (sorry ale okladka 13 kuchnia tajska jest paskudna i nei ma nic wspolnego z kuchnia tajska). Stylistyka fotografii kulinarnej w ostatnich latach zmienila sie kolosalnie. Przez dziesieciolecia nie bylo roznicy, a w ciagu kilku lat minelo kilka epok - ma to zwiazek z niesamowitym rozwojem sztuki kulinarnej.

Żebym wiedział, w jakim kierunku podążać

jedna sprawa to swiatlo. druga sprawa to kompozycja. Albo zatrudniasz styliste ktory wie jak zaprezentowac danie a ty zajmujesz sie swiatlem, albo robisz wszystko sam. A jak robisz sam to musisz miec pojecie o kuchni. Sorry ale wiekszosc tego co prezentujesz wyglada po prostu nieapetycznie. Troche inaczej podaje sie danie do zdjecia a inaczej jak bierzesz wieczorem kielbe do piwa by posiedziec przed tv. Tak jak napisal Wujot - poswiec na kompozycje czas. przemysl ja. robienie jednego zdjecia przez kilka godzin to nie jest nic nienormalnego.
Jak chcesz popodgladac troche staroci - zapraszam na https://photoheaven.net/tapas-main/ lub jesli wolisz slodkie: https://photoheaven.net/sweets Sa to foty sprzed ladnych paru i parunastu lat ale na poczatek powinno wystarczyc :)

Bartek
10-11-2020, 20:03

Nie wiem czy już czytałeś, ale jeśli nie to może watro byłoby przestudiować te kilka pozycji!

https://images92.fotosik.pl/441/c48526c0b8e53d78.jpg

patronat
10-11-2020, 21:33

Kolego(nie) cybulski: sprostowanie: moja żona nie pisze książek, robi do nich zdjęcia. Myślę że dużo z nich widziałeś. Jej droga nie jest długa, ale daje rade. Zdjęcia w publikacjach to tysiące a nie dziesiątki czy setki. Autorytetem kulinarnym może nie jest, ale współpracując z wieloma na europejskim rynku szefami, ma swoje wyrobione zdanie. Więc także ten tego - rozumiem Twój sarkastyczny ton, bo w końcu nie używa Fuji. I na szczęście jeszcze nie splajtowała :)

Co do światłą zastanego, też są modyfikatory. Zależnie od potrzeb, czasem lampa czasem klara.

Do autora: ogadaj jak najwięcej i staraj się nie szufladkować. Smaki, zarówno kulinarne jak i estetyczne się zmieniają z wiekiem :)

Zdjęcia Sailora są na naprawdę wysokim poziomie, co nie znaczy że musisz je powielać. Estetyka jak moda, zmienia się co sezon. No i niestety, PS jest nieunikniony w dzisiejszym świecie. Nie wiem co powinieneś potraktować jako priorytet - mz jest to wyłonienie głównego bohatera zdjęcia z całej kompozycji. Zamiast skupiać się na stackingu użyj czasem płytkiej go. Zamiast doświetlenia bezcieniowego pobaw się kierunkowym światło cieniem. Zobacz serial jakiś na Netflixie np. The Final Table - kompozycje, sposób podania i filmowania absolutny top. I tyle.

sailor
11-11-2020, 06:07
Moja żona, która notabene popełniła kilka książek kulinarnych stoi na stanowisku, że nic nie zastąpi światła dziennego.
Przepraszam bo przegapilem. Ciezko o wieksza bzdure. Takie stweirdzenie jest jedynie przyznaniem sie ze nie ma sie pojecia o swieltle blyskowym. Swiatlem studyjnym zaaranzujesz kazda pore dnia i kazda stylizajce jaka sobei wymyslisz. Majac do dyspozycji swiatlo dzienne jestes skazany na czekanie. I wyobraz sobie sytuacje gdy masz przygotowanego beef wellingtona, idelanie w punkt, chcesz fotografowadc przy swiatle zastanym i nagle zachodzi slonce i cala kompozycja bierze w leb. Gdzie sens gdzie logika? studio kulinarne w ktorym wykonalem tysiace zdjec reklamowych mialo mialo zasloniete okna i sciany w 20% szarosci. Nie bylo to widzimisie tylko ulatwienie sobie zycia - pelne panowanie nad swiatlem i odblaskami.
PS. mozesz podac tytuly tych ksiazek? z checia bym sie zapoznal

Nie wiem czy już czytałeś, ale jeśli nie to może watro byłoby przestudiować te kilka pozycji!

jak w przypadku wiekszosci pozycji sprzed nastu lat - warto przejrzec i miec na uwadze czas ktory minal. Tak jak pisalem wczesniej fotografia kulinarna jest jedna z najbardziej ewoluujacych kategorii foto. w ciagu ostatnich kiluu lat zmienilo sie wszystko. i to doslownie wszystko. swiatlo, kompozycja, stylizacja. Najbardziej jest to widoczne w cukiernictwie ale niemal tak samo mocno w konkretach

Zdjęcia Sailora są na naprawdę wysokim poziomie
dziekuje choc odnosisz sie do zdjec sailora sprzed hmm w najlepszym wypadku lat 5, a z reguly blizej 10 :) To epoka. Albo i dwie. Zdjec kulinarnych z ostatnich 5 lat mimo ze je doskonale znasz raczej nie znajdziesz na stronie. Podobnie jak przepisow tworzonych na zamowienie :) zalinkuje maly przyklad, ktorym akurat srednio chcialbym sie chwalic ale jest pod reka a ja daleko od bazy danych ze zdjeciami (zdjecie wizerukowe po prawej nie jest moje, ja bym tak brzydkiego nie zrobil)
45116
Estetyka nie zmienia sie co sezon wbrew temu co piszesz. zmieniaja sie trendy kulinarne. Estetyka pozostaje. 10 lat temu w Europie piana i espuma byly hitem. 5 lat temu tracily myszka, w PL wtedy wlasnie zaczely byc odkryciem. Na szczescie sie to troche zmienia i trendy swiatowe szybciej docieraja nad wisle. Nie zmienia sie jedno - mozna robic sztampe, a mozna wciaz ewoluowac. Na to pierwsze wystarczy porzadne rzemioslo i zawsze bedzie popyt, na to drugie trzeba nieustannej pracy i niekoniecznie bedziesz miec klientow.
Dla przykladu - zdjecie na okladke katalogu porcelany ktorego zrobienie zajelo powiedzmy dluzsza chwile :D
45117

sufenta
11-11-2020, 08:25
Wreszcie jakas na tym bieda-forum dyskusja. Ciesze sie, ze kolega Sailor sie odezwal.

cybulski
11-11-2020, 08:47
No jak niewiele było potrzeba aby wywołac dobrą dyskusje bo już wiało troszeczkę nudą i brakowało polemiki :)
Mnie podobają się bardziej zdjęcia kulinarne ze światła zastanego. Z błyskowego wieje "produktową" ale co ja tam wiem, ja tylko patrzę konsumuje i jestem amatorem. Od strony warsztatu to sailor i wujot są najlepszymi tu autorytetami, fajnie że napisaliscie, zgadzam się z tym co napisaliscie.

!AGresT
11-11-2020, 12:34
Wreszcie jakas na tym bieda-forum dyskusja. Ciesze sie, ze kolega Sailor sie odezwal.

Nie dość, że Sailor, to jeszcze Wujot. Jakbym był na starym forum...

notdot
11-11-2020, 14:56
sailor wchodząc na twoje linki mam taki komunikat
Dostęp zablokowany
Żądany adres nie może zostać pobrany
Adres internetowy obiektu::
https://photoheaven.net/
Powód: obiekt jest zainfekowany przez HEUR:Trojan.Script.Generic

Wujot
11-11-2020, 17:20
Mnie podobają się bardziej zdjęcia kulinarne ze światła zastanego. Z błyskowego wieje "produktową" ale co ja tam wiem, ja tylko patrzę konsumuje i jestem amatorem.

Bardzo mnie ciekawi jak rozpoznajesz kiedy było przy zastanym a kiedy błyskowym. Ja bym nie potrafił.

sailor
11-11-2020, 18:04
sailor wchodząc na twoje linki mam taki komunikat
Dostęp zablokowany
Żądany adres nie może zostać pobrany
Adres internetowy obiektu::
https://photoheaven.net/
Powód: obiekt jest zainfekowany przez HEUR:Trojan.Script.Generic

..rwa nic takiego nie mam z zadnego kompa z ktorego wchodze. zaraz bede sprawdzal. dzieki za info.

Carlos_lo
11-11-2020, 18:44
a juz mialem sie do Ciebie odezwac... moze lepiej nie;)

sailor
11-11-2020, 18:49
a juz mialem sie do Ciebie odezwac... moze lepiej nie;)

dziwnym trafem jak sie do mnie odzywasz to strona mi przestaje dzialac :/ dobrze ze nie jestem zwolennikim spiskowej teorii dziejow :)

notdot
11-11-2020, 18:56
..rwa nic takiego nie mam z zadnego kompa z ktorego wchodze. zaraz bede sprawdzal. dzieki za info.

używam Kaspersky internet security

sailor
11-11-2020, 19:07
używam Kaspersky internet security

dzieki za info i czujnosc. polecialo zlecenie czyszczenia. jutro powinno byc ok.

rlat
11-11-2020, 22:30
https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez sufenta https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/buttons/viewpost-right.png (https://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=4148128#post4148128)
Nie dość, że Sailor, to jeszcze Wujot. Jakbym był na starym forum...

Taa, aż się łezka w oku zakręciła. Poszedłem zrobić popcorn i poczytałem wątek od początku ;-) .

Wujot
11-11-2020, 23:39
Bardzo mnie ciekawi jak rozpoznajesz kiedy było przy zastanym a kiedy błyskowym. Ja bym nie potrafił.

Aby podtrzymać wątek wyjaśnię.

Typowe światło dzienne to po prostu mieszanka "białego" skierowanego światła słonecznego i niebieskiej czaszy nieba. Wobec tego podrabiając to światło zastosuję lampę z parabolem z odległości powiedzmy 4-5 m. Drugim źródłem będzie światło odbite od blendy powieszonej nad planem. Na ten reflektor założę folię B3. Siła tego reflektora będzie tak dobrana aby nie wpływał na światła tylko na cienie. Te zrobią się niebieskawe. Teraz jeśli założę na reflektor folię B4,5 -6 i trochę go osłabię to uzyskam efekt bardzo słonecznego dnia z mocnym niebieskim niebem jaki zdarza się czasem w środku lata. Jeśli zaś zmienię folię na B 1,5 to będziemy mieli słabo zauważalny efekt typowy dla dni z dużym zapyleniem (czy zaparowaniem).

Wysokość położenia reflektora względem planu (czyli długość cieni) informuje nas o porze fotografowania. Jeśli założę na reflektor punktowy pomarańczową folię R1,5 - 3,0 a na wypełnienie B1,5 to uzyskam efekt zachodu słońca. Wschód zrobię podobnie ale wtedy dam żółtą typową folię (10%Y) na punktowy.

Teraz efekt zieleni. Tutaj dam światło główne jak zawsze, wypełnienie będzie zielone (20%G) i dołożę gobo. Za gobo posłuży garść zielska zerwana przed studiem.

Podrabianie światła dziennego jest proste bo to światło jest proste. W bonusie mamy dowolny kontrast oświetlenia co jest ważnym parametrem. Wielkość kontrastu może zależeć od upodobań fotografa a także właściwości matrycy. Np w czasach gdy cienie szumiały optymalniej było zmniejszyć kontrast tak aby nie było tam szumu a w obróbce przyciemnić ciemny ton. W ten sposób w 7 strefie było ładnie gładko a nie ziarniście.

Jak napisałem odtwarzanie światła dziennego jest dość łatwe i dopiero wstępem do porządnego świecenia. Sztuką jest zrobić światło wyglądające lekko i naturalnie ale z 5-6 reflektorów. Mówię tu oczywiście o sytuacji gdy każdy z nich jest niezbędny. Nawiasem mówiąc postulat naturalności w sytuacji gdy w galeriach handlowych mamy setki punktów świecących a architektura w nocy świecona jest bardzo kreatywnie i punktowo nie wytrzymuje krytyki. Jak ktoś o tym mówi (tzn. o świetle dziennym) to przeważnie odbieram to jako brak elementarnych umiejętności w zakresie świecenia. Ale jak powiedziałem przy znakomitej stylizacji w kulinariach niekoniecznie będzie to zauważone.

Pozdro
Wiesiek

Pilej
12-11-2020, 00:43
Wujot na prawdę szacunek za wiedzę, którą masz w tej dziedzinie.
sailor świetne te zdjęcia na photo heaven.

Wystarczy jeśli do jej "obsługi" użyjesz oddzielnego reflektora.

W

Wybacz, ale nie rozumiem tego "obsługi". Chodzi o to, żeby poświecić w blendę oddzielną lampą? Przepraszam za moją niewiedzę.

Wujot
12-11-2020, 01:04
Wujot na prawdę szacunek za wiedzę, którą masz w tej dziedzinie.
sailor świetne te zdjęcia na photo heaven.

Wybacz, ale nie rozumiem tego "obsługi". Chodzi o to, żeby poświecić w blendę oddzielną lampą? Przepraszam za moją niewiedzę.

Dokładnie o to chodzi. Przeważnie najwygodniej jest tak realizować światło wypełniające. Przy wysokim studiu może być też blenda transparentna. Ale w praktyce pierwszy sposób jest łatwiejszy a wystarczający.

Pilej
12-11-2020, 01:09
A dlaczego nie wystarczy sama blenda odbijająca światło modelujące? Czy jest wtedy za słaba "moc świecenia" blendy ?

Wujot
12-11-2020, 01:25
Jeśli chcecie to zapraszam do obejrzenia paru moich fot kulinarnych (pochodzą z prawie 400 stronicowej publikacji omawiających produkcję, regiony, imprezy, lokale i kucharzy). Nie mam pewnie nawet w 10% takich doświadczeń ani praktyki jak Piotr w tej specyficznej dziedzinie ale zrobiłem to całkowicie po swojemu. Od strony designerskiej i w zasadzie w całkowitej opozycji do tego co widziałem wtedy z tej branży. Czyli bez ram i przekątnych, ostro, bez dodatkowej stylizacji. Kontrastowo. I jako jedną z trzech równoległych narracji będącej kontrapunktem dla tradycyjnego albumowego układu.

http://polandtravel.info/jurewicz/smaki-dolnego-slaska-cz2/

Pozdro
Wiesiek

A dlaczego nie wystarczy sama blenda odbijająca światło modelujące? Czy jest wtedy za słaba "moc świecenia" blendy ?

:)

Bo światło modelujące ma być tam gdzie ma być a wypełniające też tam gdzie ma być. Próbuję sobie to wyobrazić zaproponowany przez Ciebie układ i... jakoś nie mogę.

Ale strategicznie rzecz biorąc łączenie funkcji jest bez sensu. Sporo o tym napisałem. Odszukaj i poczytaj.

W

cybulski
12-11-2020, 12:16

Wtedy to oznacza chyba, że faktycznie ma bardzo dobry warsztat. Mnie się wydaje że jest jednak różnica w zdjęciach kulinarnych wystylizowanych na naturalne lub wręcz robionych w naturalnym środowisku jesli tak to można nazwać a kulinarnych produktowych czy reklamowych robionych w studiu.
Studyjne są tak mega nienaturalne, powiedziałbym idealne że aż bolą oczy, obecnie chyba jest trend taki aby od tej sztuczności odchodzić. Fotografia reklamowa, produktowa a fotografia kulinarna, wiem że różnice i granice sią słabo widoczne ale są.

Wujot
12-11-2020, 12:36
Wtedy to oznacza chyba, że faktycznie ma bardzo dobry warsztat. Mnie się wydaje że jest jednak różnica w zdjęciach kulinarnych wystylizowanych na naturalne lub wręcz robionych w naturalnym środowisku jesli tak to można nazwać a kulinarnych produktowych czy reklamowych robionych w studiu.
Studyjne są tak mega nienaturalne, powiedziałbym idealne że aż bolą oczy, obecnie chyba jest trend taki aby od tej sztuczności odchodzić. Fotografia reklamowa, produktowa a fotografia kulinarna, wiem że różnice i granice sią słabo widoczne ale są.

Czyli granica jest. Idealnie dobrze zrobione to studio. Byle jakie - zastane. To nawet logiczne. :)

Trochę się droczę.

Pozdro
Wiesiek

sailor
12-11-2020, 18:02

jak ja kocham takie wypowiedzi. Jak cos ladnie zrobione to od razu sztuczne i photoshop a jak jest brudne i wyglada jak kupa to piekne bo naturalne. Skad ten pociag do brzydoty? :/ Juz kiedys terry richardson zostal slynnym fotografem bo oszpecal modleki i pokazywal je najmniej korzystnie jak tylko sie da. Nie robcie tego w fotografii kulinarnej bo to nie tedy droga.

jak myslisz? zastane czy sztuczne? a moze mieszane? :D

https://i2.wp.com/bibliasmakow.pl/wp-content/uploads/2015/11/s__z__5.jpg?resize=970%2C546

https://i0.wp.com/bibliasmakow.pl/wp-content/uploads/2016/03/lugana_PFA6977.jpg?w=970

https://i2.wp.com/bibliasmakow.pl/wp-content/uploads/2016/07/s_cukinia_PFA4150.jpg?w=970

https://i0.wp.com/bibliasmakow.pl/wp-content/uploads/2015/11/s_ramen_PFA6247.jpg

Adam Okuń
12-11-2020, 19:14

https://images92.fotosik.pl/441/c48526c0b8e53d78.jpg

Pierwsza z góry wygrałem w konkursie fotograficznym.

BTW czekałem na Piotra w tym wątku :)

sailor
23-11-2020, 05:23
BTW czekałem na Piotra w tym wątku :)

ciesze sie ze Cie nie zawiodlem :) czasem jeszcze zagladam na forum, z przyzwyczajenia chyba :D

Pilej
29-11-2020, 16:09
35.
45801

Pilej
04-12-2020, 18:27
36.
45960

Pilej
05-12-2020, 00:11
37.
45977

Pilej
05-12-2020, 19:06
38.
45983

39.
45986

Pilej
06-12-2020, 21:13
40.
46013

Pilej
08-12-2020, 00:15
41.
46104

Pilej
08-12-2020, 23:13
42.
46148

Kojocisko
08-12-2020, 23:19
Fajna ta kanapka, choć może jej siłą jest smakowite przygotowanie, a nie wyrafinowane ujęcie.

Pilej
09-12-2020, 01:04
Dzięki za odwiedziny :) A co, coś nie tak jest z ujęciem?

Kojocisko
09-12-2020, 01:24
Za mało wiem, żeby się bardzo wymądrzać. Nigdy nawet nie próbowałem fotografować potraw.
To jak dla mnie jest rzetelne, może nie bardzo wyrafinowane, apetyczne zdjęcie.
Choć przychodzi mi na myśl (może błędnie), że chyba krawędź deski zbyt mocno dominuje, a sama kanapka może by ciut jeszcze zyskała, gdyby była ujęta z odrobinę większej wysokości, żeby zaakcentowac smakowitość pieczywa?
Ale mogę bredzić ;-). Niemniej - wygląda smakowicie. W menu w knajpie bym się skusił, gdybym jadał mięso.

Pilej
11-12-2020, 11:50
Ok, jeszcze raz dzięki za opinię :)

43. Nie wiedziałem gdzie wrzucić to zdjęcie.
46178

Kojocisko
11-12-2020, 12:05
ładne papryczki

Ligo
12-12-2020, 01:19
Na 42. dałbym więcej światełka pod szyneczką.
Ale poza tym bardzo apetyczne.

Pilej
15-12-2020, 01:34
Dziękuję Wam za komentarze :)

Pilej
21-12-2020, 02:40
44.
46499

sailor
21-12-2020, 05:22
coś nie tak jest z ujęciem?
nic nie sluchasz :D ani uwag Wujot ani moich :)

Pilej
21-12-2020, 10:41
sailor co konkretnie masz na myśli? :)

Wujot
22-12-2020, 14:39
sailor co konkretnie masz na myśli? :)

pewnie, że nie przyswajasz rad :)

Pilej
22-12-2020, 15:14
pewnie, że nie przyswajasz rad :)

Chętnie się nauczę robić lepsze zdjęcia, ale z rad typu "rób lepsze zdjęcia" bez pisania "jak?" ciężko coś wyciągnąć :) Ale mogę się mylić i błędnie odczytywać Wasze rady.

Wujot
22-12-2020, 20:52
Chętnie się nauczę robić lepsze zdjęcia, ale z rad typu "rób lepsze zdjęcia" bez pisania "jak?" ciężko coś wyciągnąć :) Ale mogę się mylić i błędnie odczytywać Wasze rady.

Problem jest taki, że jak można opowiadać obrazy komuś niewidomemu? Bo ty jesteś po prostu ślepy. Nie widzisz koszmarnych dziur w chlebie, nie widzisz , że masło jest rozpaciane na kromce, plasterki wędlin czy warzyw grubo ciosane. Nie widzisz, że w istotnych miejscach kadru umieszczasz straszne przeszkadzajki z tylnego planu, jakieś ciemne kształty, nie widzisz pognieceń. Nie widzisz tandety rekwizytów. Nie widzisz niczego. Twoje prace to szybka wydawka z podrzędnej społemowskiej kuchni gdzie na talerz dosłownie rzuca się garść żarcia.

Na to nakłada się tragiczne światło - po prostu zalewasz wszystko równo, nie zastanawiając się co jest istotne. Popatrz na prace Piotra. Tam każdy przedmiot ma świetnie pokazany kształt i fakturę, jak mamy płyn to jest i przezroczysty pokazując zawartość ale też ma delikatne odbicie, dodające świetlistości. Jak krewetka ma wąsy to widać, że ktoś niezwykle starannie przeprowadził to przez pozostałe przedmioty. Tam jest finezja kwartetu smyczkowego a może i orkiestry a u Ciebie automat perkusyjny. Ale Ty tego nie słyszysz.

Dla mnie (jako zawodowca) Twoje zdjęcia sytuują się w strefie od bardzo słabych do żenujących. Ale są też i te straszne. To obraża wprost mój wzrok (zawodowy oczywiście). Ja rozumiem, ze każdy się kiedyś uczył. Tyle tylko, że może to nie jest robota dla Ciebie. Niedawno likwidowałem swoje studio. Odkopałem tam moje prace z pierwszych lat działalności. I rzeczywiście tam może nawet połowa prac była słaba, dziwna, żenująca. Ale drugą połowę bez cienia wstydu wstawię i dzisiaj na forum czy do firmowego portfolia. A u Ciebie nie ma nic co rokowałoby nadzieję.

Ale żebyś nie odebrał, że Cię skreślam albo co gorsza wylewam frustracje. Już raz Ci napisałem - zrób jedno dopracowane zdjęcie na które poświęcisz 4 godziny. Najlepiej weź sobie np na wzór jakiegoś burgera wykonanego przez zawodowca i spróbuj to powtórzyć. Tak aby bułka była przestrzenna i z fakturą, dodatki czytelnie i apetycznie pokazane, mięso w dobrym kolorze. I na końcu dokładnie porównaj materiał uzyskany z referencyjnym. Jeśli to jest zbyt trudne (a jest trudne) to sfotografuj dobrze bochenek chleba na desce z grubą mąką, albo dwie bułki. Albo mizerię w białej salaterce. Ale tak aby się to nadawało jako obraz na ścianę. A zapewniam, że się da.

Mam nadzieję, że ten kubeł zimnej wody trochę Cię otrzeźwi i pomoże w rozwoju. Choć między bogiem a prawdą to nie wiem czy nie szkoda na to czasu. Tu nie odnoszę się tym razem do Twoich kompetencji, tylko raczej perspektyw w tej branży.

Pozdro
Wiesiek

Pilej
23-12-2020, 00:33
Wujot Widzisz, wspominasz o pierwszych latach swojej działalności, ja działam od zaledwie kilku miesięcy. Podobno "nie od razu Kraków zbudowano". Podobno też wzrok wrażliwy na detal da się wyrobić :) Ogólnie to błądzę, nie wiem jak się zabrać za oświetlanie owego burgera, czy chleba z mąką. Będę studiował polecaną przez Ciebie książkę "Światło w fotografii magia i nauka", może to w czymś pomoże. Jestem na samym początku wędrówki, dlatego prosiłem o wyrozumiałość.
Dzięki za ten komentarz, będę dalej próbował.

sufenta
23-12-2020, 08:10
Pilej prawdopodobienstwo, ze zaoferujesz "cos na zab" krolowej Elisabeth II jest male, ale Catherine, Duchess of Cambridge- kto wie? Lubi podroze i kontakty z normalsami. Gdyby zglodniala podalbys jej ktoras ze swoich kanapek? Na desce i serwetce? Albo (Jezu, miej mnie w swojej opiece) sledzia z cebula i, na wypadek gdyby zapomniala gdzie jest, kieliszek wodeczki (w stylowym czerwonym kieliszku)? Nie wiem, czy lubi (Catherine, Duches of Cambridge) jesc paleczkami, ale sailor nie musialby sie wstydzic.

Wujot
23-12-2020, 10:22
Wujot Widzisz, wspominasz o pierwszych latach swojej działalności, ja działam od zaledwie kilku miesięcy. Podobno "nie od razu Kraków zbudowano". Podobno też wzrok wrażliwy na detal da się wyrobić :) Ogólnie to błądzę, nie wiem jak się zabrać za oświetlanie owego burgera, czy chleba z mąką. Będę studiował polecaną przez Ciebie książkę "Światło w fotografii magia i nauka", może to w czymś pomoże. Jestem na samym początku wędrówki, dlatego prosiłem o wyrozumiałość.
Dzięki za ten komentarz, będę dalej próbował.

Dlatego proponuję skupić się na jakości a nie ilości. Jedno zdjęcie dopracowane do końca nauczy Cię znacznie więcej jak 20 odbębnionych.

Ale uważam, że logiczniej byłoby zabrać się za naukę techniki oświetleniowej na prostszych przykładach fotografii produktowej. Po nauczeniu się tego łatwiej będzie ogarnąć kulinaria. A jeśli te ostatnie są Twoim powołaniem to może równolegle zrobić kurs kulinarny (sztuka podawanie i aranżowania). Podejrzewam, że takie są.

Pilej
23-12-2020, 11:30
Dlatego proponuję skupić się na jakości a nie ilości. Jedno zdjęcie dopracowane do końca nauczy Cię znacznie więcej jak 20 odbębnionych.

Ale uważam, że logiczniej byłoby zabrać się za naukę techniki oświetleniowej na prostszych przykładach fotografii produktowej. Po nauczeniu się tego łatwiej będzie ogarnąć kulinaria. A jeśli te ostatnie są Twoim powołaniem to może równolegle zrobić kurs kulinarny (sztuka podawanie i aranżowania). Podejrzewam, że takie są.

OK.
Sugerujesz fotografowanie metalu, szkła? Jakieś dezodoranty, perfumy?

No i mam do dyspozycji tylko lampy reporterskie, a pisałeś, że do produktów się nie nadają, a do kulinariów jeszcze w miarę :)

Wujot
23-12-2020, 13:59
OK.
Sugerujesz fotografowanie metalu, szkła? Jakieś dezodoranty, perfumy?

No i mam do dyspozycji tylko lampy reporterskie, a pisałeś, że do produktów się nie nadają, a do kulinariów jeszcze w miarę :)

Zdecydowanie odradzałem lampy reporterskie. nie dlatego, że nie da się nimi zrobić zdjęć. Tylko dlatego, że aby zrobić nimi wyszukane prace trzeba mieć dobrze opanowany warsztat. Woziłem je często na niewielkie roboty (typu 30 min na planie) bo mały plecaczek, ultra lekkie statywy. 5 takich lamp i cuda można zrobić. Łączyłem to często z światłem zastanym.

Kulinaria z takim światłem.

46535

46536

46537

46538

Tutaj były trzy lampy reporterskie bo miałem tylko 30 min na całą robotę (6 fot). To był trening naszej reprezentacji olimpijskiej więc musiałem pracować szybko i w uproszczony sposób. Czyli da się ale... to jest wyższa szkoła jazdy i moje autorskie pomysły, raczej nie opisane w literaturze. Ale od pewnego czasu są bardzo fajne lekkie lampy kompaktowe, które też można pakować na ażurowe statywy i powiedzmy, że lampy reporterskie nie są, przeważnie, optymalnym rozwiązaniem. Główna wada ta wąski kąt świecenia i trudności z realizowaniem światła o większej powierzchni no i brak wielu końcówek. A też brak pilotów, choć przy pewnym doświadczeniu to nie jest problem.

Ale w studio najwygodniejsze są najczęściej kompaktowe lampy studyjne, są też tematy gdzie uzasadnia się światło stałe.

Wracając do światła popatrz, że teoretycznie nic na tych fotach nie ma poza potrawą. Ale krawędź talerza jest ciemniejsza na jaśniejszym tle, na dole jest odwrotnie, półcień pod talerzem jest średnio szary. Zarysowane są odbicia i rozjaśnienia. Wszystko co nie jest potrawą jest w bardzo delikatnych zsynchronizowanych rejestrach. Jeden biały talerz, biały obrus a tyle się dzieje. U Ciebie to by była przepalona, wyżarta nudna plama. Mimo, że światło jest skrajnie ostre (no cóż taka moja uroda, nie jestem taki subtelny jak sailor ) nigdzie nie ma cienia. To dowodzi, że nie trzeba stada aranżacji i stylizacji aby mieć ciekawy obraz. Inną sprawą jest co można zrobić z takimi projektami. Nie cierpię stylizacji (poza samym jedzeniem) bo nic z tym już projektowo się nie zrobi. A z tym powyżej wszystko. Plus oczywiście, że moje myślenie jest bardzo graficzne a nie fotograficzne.

Wniosek jest taki, że światło to naprawdę jest najważniejsza sprawa w fotografii. I bez kosztów można pokazać ciekawie każdy temat. Wobec tego zamiast wchodzić w kompetencje stylistów opanuj kompetencje fotografa. Oczywiście na początek bo ambitny fotograf ma później duże pole popisu w potrzebnych mu "współumiejętnościach" typu choreografia, scenografia, stylizacja, aranżacja itd. Ale jeśli masz światło to jesteś fotografem studyjnym a jak nie to fotoreporterem.

Zaproponuję Ci później zestaw ćwiczeń na początek.

Pozdro
Wiesiek

Adam Okuń
23-12-2020, 14:47
Zaproponuję Ci później zestaw ćwiczeń na początek.

Taktyczny Janek do obserwacji postu zainstalowany...

Wujot
26-12-2020, 20:57
Pilej

Założyłem w zakładce "studio" wątek w którym masz na razie pierwsze zadanie. Podejrzewam, że jak zrobisz ich kilkanaście to już troszkę coś skumasz. Następne oczywiście jeśli okaże się, że Cię to interesuje.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/305266-Wprawki-o%C5%9Bwietleniowe-dla-Pilej?p=4155618&viewfull=1#post4155618

Pozdro
Wiesiek

Pilej
29-01-2021, 00:59
45.
47842

black70
29-01-2021, 15:42
Oj, Wiesiek się chyba załamie :D

Wujot
02-02-2021, 02:04
Oj, Wiesiek się chyba załamie :D

Trafiony zatopiony :)

Pilej
02-02-2021, 13:52
Jeszcze taka kanapeczka :)
46.
47994

czupacabra
02-02-2021, 16:59
Jak dla mnie , kanapeczka spoko. Przeszkadzają mi tylko te ciemne pasy po bokach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pilej
03-02-2021, 12:06
czupacabra Dzięki :)

47.
48022

jurkarol
03-02-2021, 13:27
A szklankę czemu tak nijak uciales? Jest czy jej nie ma? Jak ma być to niech jest cała ukazana z sensem, jeśli nie niech jej nie będzie ;)
(Woda do burgera brrr...)
A za bułą coś jasnego jest... Ma być czy nie? Przeszkadza

Pilej
03-02-2021, 13:35
A szklankę czemu tak nijak uciales? Jest czy jej nie ma? Jak ma być to niech jest cała ukazana z sensem, jeśli nie niech jej nie będzie ;)
(Woda do burgera brrr...)
A za bułą coś jasnego jest... Ma być czy nie? Przeszkadza
No nie miałem pomysłu jak wkomponować tą szklankę. To nie burger tylko kanapka :)
A za bułką to po prostu nierówne oświetlenie z gobo.

jurkarol
03-02-2021, 13:57
No nie miałem pomysłu jak wkomponować tą szklankę

Nie, nie wiem co tu napisałeś... Nie czytałem tego

Pilej
03-02-2021, 22:22
48.
48041

Pilej
22-02-2021, 22:45
49.
48780

czupacabra
23-02-2021, 01:18
I to jest najfajniejsze

Pilej
02-08-2021, 12:27
50. Śledzie w oleju z cebulką na ostro.
54477

Pilej
03-08-2021, 19:49
51.
54513

barracuda
03-08-2021, 20:20
Jak dla mnie ostatnie, to bardzo udane zdjęcie. Wygląda apetycznie. Kadr też interesujący, głębia ostrości odpowiednia i fajna kolorystyka. Generalnie uważam, że to ciekawe zdjęcie.

sokolnik
04-08-2021, 19:57
51.
54513

fota ładna, serio :)

Pytanie "poza konkursem" - jaka gofrownica była użyta? :)

rlat
04-08-2021, 20:43
50. Śledzie w oleju z cebulką na ostro.
54477

Papryczka wymęczona, nie wygląda zbyt świeżo.

Pilej
07-08-2021, 01:02
Dziękuję za komentarze :)

52.
54621

Pilej
07-08-2021, 09:44
sokolnik To nie gofrownica, gotowe gofry do piekarnika :)

Pilej
07-08-2021, 12:59
53.
54628

Pilej
06-09-2021, 06:42
54.
55775

55.
55776

56.
55777

57.
55778

Bartolini82
06-09-2021, 09:05
56,55,54 bardzo, ale to bardzo mi się podobają (w tej kolejności). Lubię te Twoje zdjęcia, kompozycje i kolory jakie na nich dobierasz.

Pilej
10-09-2021, 17:57
Dzięki Bartolini82

58.
55975

bomkallo
10-09-2021, 23:07
Suchy chleb, sucha kielba, a suchy pieprz lezy na suchej desce uczepionej do suchego sznura :) (widac, ze deska z dekoracji, bo tego sie nie da uzywac) Wybitnie glodny nie jestem, ale serdel moglby w jakis sposob rozbudzic moje kubly smakowe. Troche plastik, ale moze takie zalozenie.

Pilej
10-09-2021, 23:19
Suchy chleb, sucha kielba, a suchy pieprz lezy na suchej desce uczepionej do suchego sznura :) (widac, ze deska z dekoracji, bo tego sie nie da uzywac) Wybitnie glodny nie jestem, ale serdel moglby w jakis sposob rozbudzic moje kubly smakowe. Troche plastik, ale moze takie zalozenie.

Czyli spójnie, jak wszystko suche :) Tak deska dekoracyjna sam wykonałem. Dzięki za komentarz :)

bomkallo
11-09-2021, 19:03
Sory, nie spojrzalem, ze to martwa natura... :P

Pilej
12-09-2021, 05:34
59.
55999

60.
56000

61.
56001

62.
56002

63.
56003

Kojocisko
12-09-2021, 14:19
62! z pomysłem!

jurkarol
14-09-2021, 15:02
Ale kiszone to bym widział w naczyniu, na talerzyku, bo sa mokre - a nie na serwecie

Pilej
15-09-2021, 13:46
Dzięki za komentarze :)

64.
56064

Pilej
17-09-2021, 00:06
65.
56133

Kojocisko
17-09-2021, 10:21
Fajne, sądzę że w tym wątku widać spory postęp (ja się nie znam). Pewnie można jeszcze dyskutować o koncepcji. To ostatnie już naprawdę są fajne (nie mistrzowskie) ale już powoli rzetelne. Tak mi się wydaje. Choć wolę sos niż śliwki (gdzie słoik, którego zawartość jest de facto przedmiotem zdjęcia, imo powinien być bardziej wyeksponowany).

Pilej
17-09-2021, 13:55
Dzięki. Co do śliwek to faktycznie mogłem lepiej przemyśleć kompozycję.
A jeśli chodzi o sos, to mam też takie ujęcie, sam nie wiem, które lepsze...

66.
56156

Pilej
18-09-2021, 15:56
67.
56183

68.
56184

Pilej
21-09-2021, 22:11
69.
56284

70.
56285

czupacabra
22-09-2021, 00:08
Coraz fajniejsze prace pokazujesz

Pilej
24-09-2021, 13:12
czupacabra Dzięki :)

71. Nie wiem, czy nie za duża GO, ale chciałem, by łyżeczka też była ostra...

56347

czupacabra
24-09-2021, 23:53
A nie mogłeś stackować?

Pilej
25-09-2021, 12:03
A nie mogłeś stackować?

Skończyła mi się licencja na Helicon Focus :)

72.
56365

73.
56366

odzio
25-09-2021, 13:22
Oooo jaka fajna 72! Mógłbyś jeszcze spróbować przesunąć słoik, żeby owoce robiły "hop, do dżemiku!" :) Wtedy też by linia łączenia desek nie wpdalavy tak niemiło w zatrzask słoiczka

Pilej
26-09-2021, 22:42
odzio dzięki, chciałem tak zrobić, ale wtedy mi kompozycja nie pasowała... A z tym "hop, do dżemiku" zainspirowałeś mnie do stworzenia jeszcze jednego ujęcia (76). :)

74.
56453

75.
56454

76.
56455

Pilej
28-09-2021, 21:44
77.
56503

sailor
10-10-2021, 19:10
74 to pierwsze Twoje naprawde dobre zdjecie. mozna sie czepiac zbyt duzej ilosci kropli bo malo naturalne ale jest bardzo ok.
75 to juz niestety tragedia wiec mam nadzieje ze 74 nie jest wypadkiem przy pracy

Pilej
21-10-2021, 23:59
74 to pierwsze Twoje naprawde dobre zdjecie. mozna sie czepiac zbyt duzej ilosci kropli bo malo naturalne ale jest bardzo ok.
75 to juz niestety tragedia wiec mam nadzieje ze 74 nie jest wypadkiem przy pracy

O ja, dzięki, z Twoich ust pochwała choć jednego zdjęcia to sukces :) Dopiero zauważyłem Twój komentarz. A co sądzisz o malinkach 71, 72 i oliwkach 77?

78.
57125

79.
57126

80.
57127

Oj wybaczcie, drink 79 już był...

sailor
30-10-2021, 20:37
A co sądzisz o malinkach 71, 72 i oliwkach 77?
wszystko napisalem w poprzedniej wypowiedzi :)

Pilej
17-11-2021, 09:23
81.
57799

Pilej
19-11-2021, 00:14
82.
57883

Pilej
22-11-2021, 23:14
83.
58005

Pilej
23-11-2021, 21:16
84.
58028

Kojocisko
24-11-2021, 01:26
Na 83 jest okrutny bałagan, a dominuje dosyć brzydki widelec.
Ale dla mnie 84 jest fajne. Może nie do końca kulinarne (bo chyba za mało szczegółów). Może wino w kieliszku mogłoby być ciut bardziej i równiej doświetlone. Ale pierwsze wrażenie jest OK.

Pilej
25-11-2021, 22:17
Kojocisko Dzięki za komentarz :)

85.
58072

86.
58073

87.
58074

88.
58075

Pilej
29-11-2021, 19:28
89.
58165

Pilej
01-12-2021, 01:00
90. Nie wiem, czy to kulinarne, ale nie mam gdzie tego dać...

58223

91.
58225

Pilej
08-12-2021, 17:27
92.
58391

93.
58392

94.
58393

ksh
08-12-2021, 18:25
Z ostatnich 90 i 93 mi się podobają najbardziej, do tych 87 i 89 jakoś tak z dystansem podchodzę tzn nie że się nie podoba ale... sam nie wiem.

czupacabra
08-12-2021, 21:01
Moje typy 92 i 93

Kojocisko
08-12-2021, 23:24
Grzaniec i pomarańczki są bardzo sympatyczne, grzaniec IMO ciut lepszy. Jestem pełny uznania dla konsekwencji. Wydaje mi się, że zdjęcia, choć ciągle w nieco podobnym stylu, to jednak są coraz lepsze.

Pilej
09-12-2021, 21:41
Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze :)

Pilej
13-12-2021, 20:48
95.
58542

Pilej
16-12-2021, 10:15
96.
58586

97.
58587

Pilej
21-12-2021, 20:34
98.
58742

drjeep
21-12-2021, 21:49
Fiu fiu, jestem pod wrażeniem. Pochwalisz się jak światło ustawiałeś w 98 - ile źródeł i z jakich kierunków?

Pilej
02-01-2022, 00:27
Fiu fiu, jestem pod wrażeniem. Pochwalisz się jak światło ustawiałeś w 98 - ile źródeł i z jakich kierunków?

Dzięki. Nie ma sprawy, bardzo prosty setup, z prawej lampa z przymkniętymi wrotami, z lewej biała blenda, i z prawej jeszcze czarna zastawka żeby nie było odbłysków w butelce. No i troszkę zabawy w PS/LR.

sailor
09-01-2022, 02:48
chcialbym poznac argumenty ktore sprawiaja ze 98 ci sie tak podoba. Co konkretnie? bo jakbym dostal jako klient taka aranzacje to wtarlbym to podwiedniete chili fotografowi w oczy :D

sufenta
09-01-2022, 09:23
no i jak tu kolegi sailor nie kochać?

Pilej
09-01-2022, 12:25
chcialbym poznac argumenty ktore sprawiaja ze 98 ci sie tak podoba. Co konkretnie? bo jakbym dostal jako klient taka aranzacje to wtarlbym to podwiedniete chili fotografowi w oczy :D

Cholera a myślałem, że takie podsuszone wygląda apetyczniej :) Dzięki za wiadro wody na głowę :)

Jurek Ż
09-01-2022, 12:42
no i jak tu kolegi @sailor (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=35762) nie kochać?
Takie kochanie to mi pod masochizm podchodzi:D

czupacabra
09-01-2022, 14:20
A mnie 98 się podoba, fajne zdjęcie

Pilej
16-01-2022, 20:54
99.
59578

Pilej
17-01-2022, 19:10
100.
59585

101.
59586

102.
59587

sailor
19-01-2022, 05:38
Cholera a myślałem, że takie podsuszone wygląda apetyczniej :) Dzięki za wiadro wody na głowę :)

swieza - ok, suszona - ok. zwiednieta - tragedia. to sie dotyczy kazdej stylizacji w foto kulinarnej.
pamietam jak na sesje przyjechaly zamowione super hiper swieze ziola i wszystkie wrocily do dostawcy a my poszlismy na rynek kupowac te wlasciwie wygladajace do zdjec.

ps. sushi jest fatalne. oswietleniowo i kompozycyjnie to jedna z wiekszych porazek w tym watku. a borowki sa calkiem ok, ale akurat to bardzo wdzieczny obiekt do foto.

no i jak tu kolegi sailor nie kochać?

codziennie sobie to powtarzam patrzac w lustro :D

Pilej
19-01-2022, 20:39
Dzięki sailor za komentarz i rady, postaram się nie popełniać błędu z chilli :)

103. Tagliatelle z pomidorkami cherry i brokułami.
59630

104.
59631

105. Barszcz czerwony.
59632

sailor
21-01-2022, 23:47
Dzięki sailor za komentarz i rady, postaram się nie popełniać błędu z chilli :)

103. Tagliatelle z pomidorkami cherry i brokułami.

co to sa te cwiartki na makaronie? cebula?

Pilej
27-01-2022, 23:35
co to sa te cwiartki na makaronie? cebula?
Tak, to niestety jest cebula, dałem ją, żeby trochę "wyostrzyć" potrawę, czy nadać jej kontrastu, bo była mamałyga straszna... No ale chyba nie pasuje...

106.
59848

Pilej
29-01-2022, 22:17
107.
59890

Pilej
02-03-2022, 08:41
108.
60704

Pilej
06-03-2022, 01:35
109.
60765

Kulfon77
06-03-2022, 09:44
109.Adwent juz za nami,ale jego klimat fajnie uchwycony:)
107.Dalbym limetke zmiast cytryny,albo wiech zielonej swizutkiej pietruchy-taki barwny akcent fajnie by zrobil tej doradzie,
jesc sie zachcialo

Pilej
06-03-2022, 17:57
Kulfon77 Dzięki, miło, że ktoś zajrzał :)

110.
60775

111.
60776

112.
60777

lukasz_kk
06-03-2022, 20:23
Jak dla mnie, moim amatorskim okiem, na 108 czerwień pomidorów gryzie się z resztą jasnych partii sceny. Widziałbym tam raczej coś jasnozielonego, jakieś gruszki czy jabłka, tylko nie wiem czy by pasowały do wiaderka. A samo wiaderko i materiał przed nim chyba przepalone (ale kroplomierzem nie sprawdzałem ;)).

maniak666
06-03-2022, 21:34
111 raczej odbiera ochotę do jakiejkolwiek konsumpcji...

Kulfon77
06-03-2022, 21:55
A ja mysle,ze 111 holduje starej dobrej zasadzie w gastronomii i nie tylko...
Czasem mniej znaczy wiecej.....:-D

Pilej
06-03-2022, 22:19
111 raczej odbiera ochotę do jakiejkolwiek konsumpcji...

W sumie nie byłem pewien co do tej fotografii, byłem ciekaw po prostu opinii. Fajnie, jakbyś wypowiedział się o pozostałych.

A ja mysle,ze 111 holduje starej dobrej zasadzie w gastronomii i nie tylko...
Czasem mniej znaczy wiecej.....:-D

Dzięki, czyli zdania są podzielone... :)

Jak dla mnie, moim amatorskim okiem, na 108 czerwień pomidorów gryzie się z resztą jasnych partii sceny. Widziałbym tam raczej coś jasnozielonego, jakieś gruszki czy jabłka, tylko nie wiem czy by pasowały do wiaderka. A samo wiaderko i materiał przed nim chyba przepalone (ale kroplomierzem nie sprawdzałem ;)).
Dzięki za komentarz, możesz mieć rację, że przepaliłem trochę tą serwetkę... :) Na jabłka czy gruszki to wiaderko za małe trochę ;)

Kulfon77
06-03-2022, 22:38
Do dekoracji ja osobiscie staram sie uzywac pietruszki naciowej kedzierzawej
-ma ona bardziej wysycona,przepiekna zielona barwe,oraz jest bardziej zwarta w budowe.
Pomidorki i papryczke pod spaghetti mozna lekko podsmazyc w calosci z lodyga,bedzie sie cudnie blyszczec-jesli tylko nie wpakujesz ich do lodowki przed sesja foto:mrgreen:
Nie lubie duzych stalowych wiedelcy bezposrednio na talerzu przykuwajacych uwage,lepiej gdyby sobie lezal obok w jakijes fajnej serwecie zawiniety
To takie moje pinc groszy.

Pilej
06-03-2022, 22:45
Do dekoracji ja osobiscie staram sie uzywac pietruszki naciowej kedzierzawej
-ma ona bardziej wysycona,przepiekna zielona barwe,oraz jest bardziej zwarta w budowe.
Pomidorki i papryczke pod spaghetti mozna lekko podsmazyc w calosci z lodyga,bedzie sie cudnie blyszczec-jesli tylko nie wpakujesz ich do lodowki przed sesja foto:mrgreen:
Nie lubie duzych stalowych wiedelcy bezposrednio na talerzu przykuwajacych uwage,lepiej gdyby sobie lezal obok w jakijes fajnej serwecie zawiniety
To takie moje pinc groszy.

Dzięki za pinc groszy :)

Tutaj użyłem zwykłej pietruchy z Biedronki, ale rozejrzę się za tą naciową kędzierzawą. Co do widelca, jakoś tak obok mi nie pasował, nie miałem ciemnej serwetki, a jasna by chyba za mocno kontrastowała. Dlatego zdecydowałem się położyć na talerzu... :)

Pilej
11-03-2022, 17:32
113.
60890

Pilej
13-03-2022, 11:52
114.
60935

notdot
13-03-2022, 12:50
a czemu by nie zaświecić dodatkowym światłem od prawej strony z przodu (od strony aparatu i patrzącego)? rozjaśnić cień od talerza i rozświetlić cienie na borówkach znajdujące się w naleśniku?

Pilej
16-03-2022, 09:26
a czemu by nie zaświecić dodatkowym światłem od prawej strony z przodu (od strony aparatu i patrzącego)? rozjaśnić cień od talerza i rozświetlić cienie na borówkach znajdujące się w naleśniku?
Tak mogłem zrobić, niestety naleśniki już zjedzone :)

115. Zupa z soczewicy

60996

116.

60997

notdot
16-03-2022, 09:49
Tak mogłem zrobić, niestety naleśniki już zjedzone :)

szkoda, bo chętnie bym zobaczył jak to dopracowujesz zanim przeskoczysz na kolejny temat ;)

Pilej
16-03-2022, 10:04
szkoda, bo chętnie bym zobaczył jak to dopracowujesz zanim przeskoczysz na kolejny temat ;)
Tak już mam ;) Tym bardziej w kulinariach, gdzie raczej ciężko powtarzać zdjęcie... :)

Kojocisko
16-03-2022, 11:28
115 - bardzo IMO fajnie. W całej serii widać moim zdaniem rozwój, ale to zdjęcie po prostu fajnie rzuciło mi się w oczy, choć pewnie nie tak łatwo znaleźć uzasadnienie dla tej niebieskiej gazy. Co nie zmienia faktu, że fajnie się odbiera.
/knajpa może się nazywać "niebieska chmurka :-) i mamy uzasadnienie./

Pilej
19-03-2022, 19:16
Kojocisko Dzięki.

117.
61060

sailor
19-03-2022, 21:56
Tym bardziej w kulinariach, gdzie raczej ciężko powtarzać zdjęcie... :)
skad te farmazony? :D
w foto kulinarnej powtarzanie wielokrotnie ujecia to norma. szczegolnie w przypadku wszelakich plynow sosow i syropow. No chyba ze klient ma towaru na jedna probe. To wtedy musi sie udac

Pilej
20-03-2022, 01:19
sailor chodziło o to, że jak zrobię zdjęcie, uznam za udane, minie kilka godzin, wszystko mi oklapnie, pietrucha zwiędnie, to wtedy ciężko powtórzyć nie wymieniając całego dania. :)

118.
61077

119.
61078

120.
61079

notdot
20-03-2022, 12:46
sailor chodziło o to, że jak zrobię zdjęcie, uznam za udane, minie kilka godzin, wszystko mi oklapnie, pietrucha zwiędnie, to wtedy ciężko powtórzyć nie wymieniając całego dania. :)

ale zawsze możesz zrobić podobne ustawienie, inne danie ale poprawić to co ci się nie udało na poprzednim zdjęciu
przykładowo #120 i ten sam błąd czyli brak doświetlenia poszczególnych elementów na talerzu i świecone ogólnie z jednego kierunku

sailor
22-03-2022, 18:27
minie kilka godzin

analogiem robisz i skanujesz? :D

118.
61077

nie widze leczo na zdjeciu

119, 120

co chciales pokazac na tych zdjeciach? bo na bank nie grillowana kielbase, swoja droga tragicznie przygotowana, a na 120 nie mam pojecia co jest.
nieustajaco masz problem z przygotowaniem i wyeksponowaniem glownego tematu - trzeba popracowac nad warszteem kuchennym nie tylko fotograficznym.
od zawsze powtarzam ze kulinarna fotografia jest trudna jesli sie ja robi w zespole i bardzo trudna jesli sie ja robi samemu - musisz byc kucharzem stylista i fotografem w jednym.

Pilej
22-03-2022, 19:24
analogiem robisz i skanujesz? :D

nie widze leczo na zdjeciu

119, 120

co chciales pokazac na tych zdjeciach? bo na bank nie grillowana kielbase, swoja droga tragicznie przygotowana, a na 120 nie mam pojecia co jest.
nieustajaco masz problem z przygotowaniem i wyeksponowaniem glownego tematu - trzeba popracowac nad warszteem kuchennym nie tylko fotograficznym.
od zawsze powtarzam ze kulinarna fotografia jest trudna jesli sie ja robi w zespole i bardzo trudna jesli sie ja robi samemu - musisz byc kucharzem stylista i fotografem w jednym.

Dzięki wielkie, takich komentarzy potrzebuję. Staram się pracować nad kompozycją, być może rzeczywiście zapominając o głównym temacie. Trafiłeś w to, że mam zaległości w kuchni.
Na 120 jest śledzik w sosie musztardowym.
Powiesz co jest nie tak z tą kiełbasą i leczo?

Teraz coś na słodko :)

121.
61145

122.
61146

I kawa...
123.
61147

barracuda
22-03-2022, 20:50
Ostatnie bardzo klimatyczne. Świetnie pasuje tutaj ta stara decha, młynek i dymek nad filiżanką. Zaglądam do tego wątku od czasu do czasu i widzę bardzo duży postęp w Twoich pracach. Są coraz lepsze w zakresie techniki, oświetlenia i kompozycji i coraz przyjemniej się je ogląda.

gniady
23-03-2022, 08:53
Nie znam się, to się wypowiem. Kawa cudna jest!

Pilej
25-03-2022, 17:40
Dzięki Panowie :)

Słodkości ciąg dalszy :)

124.
61224

125.
61225

126.
61226

127.
61227

odzio
25-03-2022, 18:58
System się nie komentować zdjęć oglądanych na telefonie, ale w przypadku 124. możliwe, że moja uwaga wynika właśnie z rozmiaru oglądanego obrazka. Mógłbyś je zatytułować Metro 2044 Sweets ;) moje postrzeganie może wynikać z jakiegoś skrzywienia umysłowego ale mózgownica usilnie doszukuje się tam twarzy w postapokalitycznej masce ;) pozostałe zdjęcia fajne, od pewnego czasu Twój wątek się ogląda bardzo przyjemnie

Pilej
30-03-2022, 22:22
System się nie komentować zdjęć oglądanych na telefonie, ale w przypadku 124. możliwe, że moja uwaga wynika właśnie z rozmiaru oglądanego obrazka. Mógłbyś je zatytułować Metro 2044 Sweets ;) moje postrzeganie może wynikać z jakiegoś skrzywienia umysłowego ale mózgownica usilnie doszukuje się tam twarzy w postapokalitycznej masce ;) pozostałe zdjęcia fajne, od pewnego czasu Twój wątek się ogląda bardzo przyjemnie

Dzięki za komentarz :)

128.
61360

129.
61362

130.
61363

131.
61364

Pilej
03-04-2022, 11:24
132.
61473

czupacabra
04-04-2022, 14:52
Brawo ty, fajne , duuuuża progresja względem 1szych zdjęć [emoji1303][emoji1319]

Pilej
04-04-2022, 22:49
czupacabra Dziękuję :)

133.
61558

134.
61559

Pilej
06-04-2022, 09:33
Wracamy do słodkości :)

135.
61608

136.
61609

137.
61610

darko
07-04-2022, 09:56
Dla mnie super, aż człowiek się głodny robia a o to chyba chodzi w tych zdjęciach

Pilej
09-04-2022, 07:04
Dla mnie super, aż człowiek się głodny robia a o to chyba chodzi w tych zdjęciach
Dziękuję bardzo :)

138.
61682

sufenta
09-04-2022, 15:38
autokorekta

NimnuL
09-04-2022, 17:10
Estetyczne, stockowe.

Pilej
11-04-2022, 10:44
Dzięki :)

139.
61777

140.
61778

Pilej
27-05-2022, 11:21
141.
63181

142.
63182

PM.M
27-05-2022, 13:25
W tym 141 można się doszukać rozważań nad sensem naszego istnienia. Memento mori. I ta sól...
Wy jesteście solą Ziemi, jeśli tedy sól zwietrzeje, czymże ją nasolą? Na nic się już nie przyda, tylko, aby była precz wyrzucona i przez ludzi podeptana.

Pilej
29-05-2022, 20:20
W tym 141 można się doszukać rozważań nad sensem naszego istnienia. Memento mori. I ta sól...
Wy jesteście solą Ziemi, jeśli tedy sól zwietrzeje, czymże ją nasolą? Na nic się już nie przyda, tylko, aby była precz wyrzucona i przez ludzi podeptana.

Nie patrzyłem na to tak, ale może coś w tym być :)

143.
63261

Pilej
30-05-2022, 21:06
144.
63299

145.
63300

Pilej
01-06-2022, 22:46
146.
63337

147.
63338

sailor
02-06-2022, 18:50
147 - cos w misce. i cos w tle. na pewno marchewka gotowana w duzej ilosci i natka. aaa i bagietka na pierwszym planie i najjasneij nam swiecaca po oczach. ale gdzie ta pomidorowa?

Pilej
02-06-2022, 19:02
147 - cos w misce. i cos w tle. na pewno marchewka gotowana w duzej ilosci i natka. aaa i bagietka na pierwszym planie i najjasneij nam swiecaca po oczach. ale gdzie ta pomidorowa?
U mnie w pomidorowej pływa duża ilość marchewki i mięso i to chciałem pokazać na wierzchu, no i natka do dekoracji. Co do bagietki fakt, mogłem ją schować bardziej w cień.

Pilej
05-06-2022, 08:58
148.
63432

Pilej
09-06-2022, 07:59
Zdjęcia z sesji dla restauracji, klient zadowolony :)

149.
63602

150.
63603

151.
63604

152.
63605

153.
63606

154.
63607

155.
63608

fafniak
09-06-2022, 09:07
Mi się cała sesja podoba.

Keszelski
09-06-2022, 09:37
Zestaw podoba mi się również, ale z drobnym zastrzeżeniem: 151 - fragment sztućców niepotrzebny, 150 wycięty fragment jabłka w najgłębszym miejscu jakiś taki jakby zgnity?

odzio
09-06-2022, 09:51
Fajnie, że udało Ci się zgarnąć kasę, za fotki, gratulacje. Jednak maniakalny upór się opłacił. :) Fakt, że od pewnego czasu Twoje prace się już naprawdę przyjemnie ogląda. Z ostatniego setu tylko jedno mi zupełnie nie leży: 153, mdłe i nijakie. I parę drobiazgów jak ta żurawina: z jednej strony fajnie, bo naturalnie, że coś się upaprze, z drugiej ta ciapa niezbyt estetycznie wygląda. Sztućce na 151. są wg mnie zupełnie niepotrzebne w formie samych końcówek. Szklanka na 154. też mi nie do końca leży. Ale to już zwykłe zrzędzenie, ja nie jestem Twoim zleceniodawcą, jeszcze raz pogratulować spieniężenia starań :)

Pilej
09-06-2022, 19:51
Dzięki Panowie za komentarze.
Co do sztućców na 151, to miałem też wersję bez nich, ale niestety ostrość poszła tam w ... :) A w retusz tych co są się nie bawiłem.

rlat
09-06-2022, 21:23
Bardzo fajnie. Muszę powiedzieć, że Twój wątek to jedyne co oglądam na nikoniarzach ostatnimy czasy ;-). Gratuluję dobrej roboty.

Pilej
10-06-2022, 00:09
Bardzo fajnie. Muszę powiedzieć, że Twój wątek to jedyne co oglądam na nikoniarzach ostatnimy czasy ;-). Gratuluję dobrej roboty.

Dziękuję, bardzo mi miło :)

To dorzucę jeszcze jednego burgera... Trochę odważniej.
156.
63633

Kojocisko
10-06-2022, 09:24
Moim zdaniem, zwłaszcza jedzenie wygląd OK, choć wszystko jest w dosyć ciemnej tonacji. Pewnie dałbym radę mieć jakieś uwagi do dodatków, zwłaszcza sztućców. Ale generalnie - smakowite! Gratki.

PM.M
10-06-2022, 13:44
Pilej udowodnił, że jak się chce, to można wszystko. Co prawda dla mnie takie szparagi mogłyby więcej o życiu mówić niż to, że są szparagami (vide Edward Weston) ale do celu w jakim te zdjęcia powstały nie muszą.

Pilej
21-06-2022, 23:46
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za komentarze :)

157.
64034

Pilej
29-06-2022, 22:41
158.
64291

159.
64292

Pilej
01-07-2022, 17:53
160.
64340

161.
64341

Pilej
03-07-2022, 10:43
162.
64384

163. Chłodnik
64385

odzio
04-07-2022, 09:54
Twoje zdjęcia od dłuższego czasu są stabilnie bardzo fajne, pobudzają ślinianki. Aż do tej wrzutki ;) Suszi na 162. fajnie poukładane, bardzo mi się podoba pomysł na tę kompozycję, w restauracjach raczej się go nie spotyka. Ale... wygląda zupełnie nieapetycznie. Jakoś tak szaro, miseczka z kropelkami sosu sojowego i same rolki wyglądają na zeschnięte albo kupione w stonce na promce :/ Chłodnik też fajny ale ten rzodkiewkowy szczurzy ogon w moim odbiorze nie dodaje uroku

Pilej
04-07-2022, 14:36
Twoje zdjęcia od dłuższego czasu są stabilnie bardzo fajne, pobudzają ślinianki. Aż do tej wrzutki ;) Suszi na 162. fajnie poukładane, bardzo mi się podoba pomysł na tę kompozycję, w restauracjach raczej się go nie spotyka. Ale... wygląda zupełnie nieapetycznie. Jakoś tak szaro, miseczka z kropelkami sosu sojowego i same rolki wyglądają na zeschnięte albo kupione w stonce na promce :/ Chłodnik też fajny ale ten rzodkiewkowy szczurzy ogon w moim odbiorze nie dodaje uroku

No sushi jest z Żabki... :) A z ogonkiem... chciałem jakiś nietypowy akcent dać :) Dzięki za komentarz.

Pilej
08-07-2022, 15:04
164.
64470

notdot
08-07-2022, 17:18
uciętym butelkom i szklankom mówię nie ;)

Pilej
08-07-2022, 17:29
uciętym butelkom i szklankom mówię nie ;)

Dlaczego? Czy każda kompozycja musi być bez ucinania? :)

Pilej
08-07-2022, 22:49
165.
64504