Zobacz pełną wersję : Kulinarnie
markoniMark
02-08-2024, 09:22
Rzeczywiście 'ślinka leci'.
308.
82264
309. Gulasz
82265
310.
82337
311.
82338
312.
82339
Ach 276...
Jedno z najbardziej apetycznych zdjec, jakie w zyciu widzialem.
nie wiedzialem ze sa ludzie ktorzy lubia zimny bigos i suszony lisc laurowy do zagryzienia :)
krzysztofz24
07-09-2024, 16:41
nie wiedzialem ze sa ludzie ktorzy lubia zimny bigos i suszony lisc laurowy do zagryzienia :)
W mojej wyobraźni jest akurat goracy, ale już nieparujacy;-)
Akuracik do spożycia:-)
Po kliknięciu lepsza jakość.
313.
82550
314.
82551
316, róg wieczka pudełka mocno świeci, to jakoś tak bardziej przyciąga uwagę niż zawartość.
a mi na 313 dym z sosjerki (tak rozumiem że to jest sosjerka) wygląda na papierosowy i obciąża całe zdjęcie atmosferą z zadymionego pubu. ;-)
nie wiem czy tak miało być ale na 314 już tego nie ma i jest pięknie.
Dziękuję za komentarze :)
317.
82769
Kojocisko
09-10-2024, 11:52
318-319 bardzo porządne i już w wysokim kluczu.
Ale w śliwowicy nie czuję mocy okowity, raczej soczek czuję.
Dzięki Kojocisko za komentarz :)
321.
83821
Kolejna sesja dla japońskiej knajpy :) Poniżej dania z udziałem wołowiny Wagyu.
322. Nabemono
83863
323. Wagyu Steak
83864
324. Wagyu nigiri
83865
325. "Omakase" - zestaw dań-niespodzianek serwowanych przez japońskiego szefa kuchni.
83911
Napiszę tak.... nawet jeżeli są tu jakieś błędy to ja ich nie widzę. Zazdroszczę efektów
Od początku śledzę Twoje wpisy. Szacunek i podziw dla Twoich osiągnięć. Osobne podziękowania dla tych, którzy swoją obiektywną oceną sprawili, że z wielką przyjemnością ogląda się dzisiaj, to co robisz.
Dziękuję Panowie za dobre słowo :) Jeśli pozwolicie, to wrzucę też podgląd, jak zdjęcia wyglądają w (wykonanym przeze mnie) projekcie :) Tylko bez numerków, bo to nie zdjęcia a karta menu. Mockup (drugi obrazek) nie oddają idealnie kolorów i kontrastu, ale można mniej więcej zobaczyć jak to się prezentuje.
83920
83921
Bardzo dobra robota :)
Dziękuję :) To jeszcze jedną stronę wrzucę...
83946
U mnie już powoli zaczyna być świątecznie :)
327.
83978
328.
83979
Patrzę, jak radzisz sobie z oświetleniem i wracają wspomnienia z Londynu. Szczególnie jeden z obrazów, namalowany przez Caravaggio.:shock: Na zdjęciu 327 szklaną paterę (zaburza kompozycję) zamieniłbym na coś wykonanego z ceramiki.
barracuda
22-11-2024, 10:47
Patrzę, jak radzisz sobie z oświetleniem i wracają wspomnienia z Londynu. Szczególnie jeden z obrazów, namalowany przez Caravaggio.:shock: Na zdjęciu 327 szklaną paterę (zaburza kompozycję) zamieniłbym na coś wykonanego z ceramiki.
A moim zdaniem ten szklany detal pasuje do reszty, która jest w dość jednolitej tonacji.
Szanuję Twoje zdanie. Ja tak to widzę. Dla mnie to szklane naczynie jest brzydkie. Wybacz. :lol:
barracuda
22-11-2024, 12:16
Szanuję Twoje zdanie. Ja tak to widzę. Dla mnie to szklane naczynie jest brzydkie. Wybacz. :lol:
Każdy widzi to inaczej, nie widzę problemu :) ALe to szklane naczynie właśnie przez to jak wygląda, pasuje mi tutaj. Reszta też nie jest nowoczesna, trochę wszystko ma wyglądac jak takie stare naczynia.
Brzydki to była instalacja artystyczna jaką wczoraj widziałem, banan przyklejony do białego tła za pomocą szarek taśmy. Poszedł coś za niecałe 6 milionów $ :)
Dzięki :) To znowu w tym samym naczyniu... ;)
330.
84079
Ćwiczenia czynią mistrzem :) podziwiam, że Ci się chce te zdjęcia robić. W końcu to ustawianie, przestawianie, dobór scenografii itd. czasu pewnie zajmuje całkiem sporo. Uwag żadnych nie mam, podobają mi się.
Ale... Pisałem już chyba wcześniej, że jak się patrzy na te zdjęcia to widać od razu, kto je robił - Ty :) Mam wrażenie, że "setup", tonacja kolorystyczna jest praktycznie zawsze taka sama. Uważałbym na to, wydaje mi się, że wpadłeś trochę w pułapkę komfortu. Dobrze to wygląda, wiesz jak ustawić. Próbowałbym w jakiś sposób przełamywać, próbować czegoś innego.
Dzięki RMC za komentarz i uwagi :)
333.
84203
Dobra chyba ostatnia wersja... :)
338.
84370
Przedziwny efekt osiągnąłeś. To wygląda jakby kieliszek i szklanka miały dziwnie grube ścianki.
Jak odczytuję założyłeś zasłonę-pasek przed bocznie postawione stripy. Czemu ma służyć ten zabieg nie rozumiem...
Czerwony refleks bardzo nieudany bo sztuczny i brzydki.
Stylizacja i kompozycja też bardzo dziwna. I nawet nie chodzi mi o to, że to jest na krześle (choć jakaś logika często jest potrzebna) ale kompozycja dla mnie leży. Nie powinieneś chyba wrzucać niedorobionych lub zgoła nieudanych fot w ten wątek bo mocno obniża to jego poziom. Abstrahując od tego, że jesteś bardzo jednostronny to część Twoich prac jest w porządku.
Przedziwny efekt osiągnąłeś. To wygląda jakby kieliszek i szklanka miały dziwnie grube ścianki.
Jak odczytuję założyłeś zasłonę-pasek przed bocznie postawione stripy. Czemu ma służyć ten zabieg nie rozumiem...
Czerwony refleks bardzo nieudany bo sztuczny i brzydki.
Stylizacja i kompozycja też bardzo dziwna. I nawet nie chodzi mi o to, że to jest na krześle (choć jakaś logika często jest potrzebna) ale kompozycja dla mnie leży. Nie powinieneś chyba wrzucać niedorobionych lub zgoła nieudanych fot w ten wątek bo mocno obniża to jego poziom. Abstrahując od tego, że jesteś bardzo jednostronny to część Twoich prac jest w porządku.
Boczne obrysy kieliszka i butelki osiągnąłem świecąc od tyłu jednym softboxem blokując tylko tło za butelką czarną zastawką, robiącą za tło. Do tego dołożyłem strip z lewej za płaszczyzną dyfuzyjną (dla efektu miękkiego gradientu). Przyznam, że strasznie mało miejsca mam i ciężko mi oświetlać butelki i inne produkty wymagające bardziej skomplikowanych setup'ów. Wrzuciłbym jak wygląda to ustawienie, ale nie chcę zaśmiecać wątku jeszcze bardziej ;)
Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli przez "jednostronność" ? Przyznam, że zamówiłem Twoją książkę i powoli zaczynam ją studiować, może będzie jakiś bodziec, bo rozwinąć się w innych kierunkach.
Boczne obrysy kieliszka i butelki osiągnąłem świecąc od tyłu jednym softboxem blokując tylko tło za butelką czarną zastawką, robiącą za tło. Do tego dołożyłem strip z lewej za płaszczyzną dyfuzyjną (dla efektu miękkiego gradientu). Przyznam, że strasznie mało miejsca mam i ciężko mi oświetlać butelki i inne produkty wymagające bardziej skomplikowanych setup'ów. Wrzuciłbym jak wygląda to ustawienie, ale nie chcę zaśmiecać wątku jeszcze bardziej ;)
Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli przez "jednostronność" ? Przyznam, że zamówiłem Twoją książkę i powoli zaczynam ją studiować, może będzie jakiś bodziec, bo rozwinąć się w innych kierunkach.
Myślę, że powinieneś wrócić do początku swojego wątku i ponownie przeczytać uwagi jakie tutaj padły. W sporej mierze są dalej aktualne. Oczywiście zrobiłeś znaczący postęp w tej jednej konwencji jaką operujesz chociaż co jakiś czas wypływają sprawy o których Ci pisaliśmy...
Z takich uwag organizacyjnych. Jeśli nie masz warunków do pracy, to musisz je sobie stworzyć. Może z kimś się dogadaj na współpracę lub powalcz o czasowy dostęp do odpowiedniej przestrzeni. "Przestrzeń" to jest jedyne wymaganie jakie mam od "studia". Wszystko inne jest do obejścia (czyli wysłonięcie, podwieszenia, nawet brak prądu ;) Ale geometria to czynnik fundamentalny. W małym studiu może pracować bardzo doświadczony fotograf, który wymyśli rozwiązania pod te ograniczenia.
Myślę, że powinieneś wrócić do początku swojego wątku i ponownie przeczytać uwagi jakie tutaj padły. W sporej mierze są dalej aktualne. Oczywiście zrobiłeś znaczący postęp w tej jednej konwencji jaką operujesz chociaż co jakiś czas wypływają sprawy o których Ci pisaliśmy...
Z takich uwag organizacyjnych. Jeśli nie masz warunków do pracy, to musisz je sobie stworzyć. Może z kimś się dogadaj na współpracę lub powalcz o czasowy dostęp do odpowiedniej przestrzeni. "Przestrzeń" to jest jedyne wymaganie jakie mam od "studia". Wszystko inne jest do obejścia (czyli wysłonięcie, podwieszenia, nawet brak prądu ;) Ale geometria to czynnik fundamentalny. W małym studiu może pracować bardzo doświadczony fotograf, który wymyśli rozwiązania pod te ograniczenia.
Tak zrobię :)
339.
84435
340.
84436
Klik, lepsza jakość.
341.
85121
ogórkowy napój mi się podoba bardzo.
Na zdjęciu z nagiri ten łosoś wygląda bardziej na podpieczony niż surowy. Może to kwestia światła ale zanikł zupełnie biały kolor na nim.
Reszta mi się podoba.
Ten wątek pokazuje mi jak bardzo konsekwencja prowadzi do rozwoju.
Gratuluję.
Dziękuję :) Powinienem był chyba nasmarować łososia sosem sojowym, żeby bardziej błyszczał.
Klik - lepsza jakość.
343.
85288
Wind Mill
13-01-2025, 22:45
...Powinienem był chyba nasmarować łososia sosem sojowym, żeby bardziej błyszczał...
Albo esy floresy sosem? :confused:
Poprawiłem nieco.
344.
85315
Wydaje mi się, że tego typu zdjęcia powinny zachęcać do konsumpcji danego produktu.:grin:
Wind Mill
23-01-2025, 15:43
Dla mnie jako czeko łasucha ostatnie jest nieudane - czekolada niknie w cieniu. :mrgreen:
Ja wiem, że ono jest o kłassął, ale wspominam o tym tylko dlatego, by nadmienić iż łaska odbiorcy na pstrym koniu jeździ. ;)
Wiele osób wcześniej zwracało Ci uwagę na estetykę. I ciągle to samo. Omierzła szmata w lewym dolnym rogu . Stare pokrzywione ze śladami korozji sitko. Ciemna obwódka na talerzu .
Patrząc na to, trzeba niesamowitej odwagi, by tego spróbować.:D
Nie ciągle, tylko na niektórych zdjęciach, bo różnie kombinuję z różnymi rekwizytami. Sam mi pisałeś ostatnio, że Ci się podobają zdjęcia... Co powoduje taką rozbieżność Twoich opinii? I dlaczego generalizujesz opinie, że ciagle to samo?
To prawda ciągle, na niektórych.:grin: Podziwiam, to co robisz. Życzę Ci samych sukcesów. Rekwizyty do tego typu fotografii nie kosztują kroci. Polecam giełdy, jarmarki staroci gdzie można kupić piękne i rzadko spotykane szkło, sztućce, serwety, itp stylowe dodatki Pomogą Ci wyeksponować produkt, zdobyć klienta i zachwycić odbiorcę.
Jarmarki staroci odwiedzam regularnie, do tego czasem się coś trafi w galerii ;)
Mi się croissont'y kojarzą z francuskim śniadaniem.
Więc robiłbym w tym kierunku - z jakąś kawą lub cappucino.
I tym razem chyba światło trochę nawaliło bo wygladają na kilkudniowe ;-).
Mi się croissont'y kojarzą z francuskim śniadaniem.
Więc robiłbym w tym kierunku - z jakąś kawą lub cappucino.
I tym razem chyba światło trochę nawaliło bo wygladają na kilkudniowe ;-).
Przyznam się bez bicia - było wczorajsze :)
wlazlem popatrzec czy cos sie zmienilo. niestety nic. jeden udany set swiatla, potem wtorna wujnia. te same bledy trzepane od 50 stron. czasem udaje ci sie robic ladne kopie ale nic wiecej niestety.
a 345 to juz jest kwintesencja tego jak nie robic zdjec jedzenia. na tym zdjeciu absolutnie wszystko jest nie tak - w sumie to idealne podsumowanie twojego braku rozwoju w foto kulinarnej.
Ok już wiem, że 345 schrzaniłem, ale żeby jedno zdjęcie podsumowywało wszystkie? Już się pogodziłem z tym, że dobrego słowa od Ciebie nigdy nie dostanę ;)
Mimo wszystko zaryzykuję i wrzucę kilka z kolejnej sesji dla Steakowni.
346. Steak z krewetką
85621
347. Zupa gulaszowa
85623
348. Ramen
85622
Już się pogodziłem z tym, że dobrego słowa od Ciebie nigdy nie dostanę ;)
przez chyba 2 lata razem z Wujot tluklismy ci do glowy fotografie produktowa chwalac postepy i pokazujac bledy. Twierdzenie ze nie dostaniesz dobrego slowa jest wyjatkowo niesprawiedliwe i pokazuje twoj stosunek do przekazywanej wiedzy. Pewnei dlatego obaj przestalismy sie odzywac w twoim watku bo to nie ma sensu :)
Wybacz, może faktycznie słabo to zabrzmiało ;)
349.
85942
350.
85944
Zwracaj uwagę na tło, aby nie odciągało uwagi od głównego tematu zdjęcia. :lol::-D:mrgreen:
Tak wiem, że ta roślina odciąga wzrok, ale bez niej z kolei mdło by było ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
352.
86315
Zmień kadr, perspektywę.
Dlaczego?
Zdjęcia 351 i 352 to doskonały przykład, że nie należy nadmiernie zagospodarowywać kadru.
W drugiej focie nie tylko lepiej skupiamy się na głównym motywie, nie ma nieharmonijnej odciągającej uwagi plamy a i znalazło się ładne miejsce na delikatną, pasującą grafikę.
Oddzielną kwestią jest czy rzeczywiście zostało zrobione wszystko aby główny motyw był najlepszy jak to sobie można wyobrazić. I moim zdaniem warto byłoby tu jeszcze powalczyć poprzez stylizację i oświetlenie.
- w stylizacji używając pudru lepiej można byłoby podkreślić brzeg babki, mam też wątpliwości co do sensowności pokazania łopatki z cytryną - mi to jakoś logicznie zgrzyta. Podobnie plakietka z napisem mleko - w nieostrości jakoś absorbuje wzrok.
- oświetleniowo rzecz biorąc to chyba przepały na cytrynie są jednak zbyt silne. Ale nie jestem pewien. W każdym razie starałbym się z cytryny wycisnąć więcej - bo to w końcu główny pomysł na tę babkę. W każdym razie teraz to jest jakoś bez pomysłu.
Ja bym poszedł bardziej bezkompromisowo. Skoro cytryna jest ważna to może gdzieś rzucić wyciśnięte resztki (zmiażdżona połówka?). Ładnie zrobiłeś ten wiór - może z paru dałoby się zrobić jakąś kompozycję? W każdym razie ta fota to jest dobry punkt wyjścia aby poprzez solidną pracę (powiedzmy, ze przez godzinę, dwie) zrobić z tego wybitne zdjęcie. Na razie jest nieźle, ale po prostu zwyczajnie. Pora dołożyć pazura.
jurkarol
26-02-2025, 11:02
Cytryna na łopatce do ciasta, jak jakoś przypadkowo rzucona, bo nie do tego służy
chemik74
26-02-2025, 11:31
W każdym razie starałbym się z cytryny wycisnąć więcej - bo to w końcu główny pomysł na tę babkę.
"Abstrahując od układu odniesienia", przyznaję, że bardzo podoba mi się ta powyżej cytowana figura.
Taki mały OT
350 - nie za dużo tego lakieru?
Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze :) A teraz współpraca z Zakładami Mięsnymi Warmia :) Miały być same kartoniki z ewentualnymi dodatkami. Klient zadowolony.
PM.M Nie za dużo, bo w ogóle tu lakieru nie ma, wszystko naturalne :)
353.
87387
354.
87388
355.
87389
356.
87945
357.
87946
358.
87944
jurkarol
12-05-2025, 08:30
Czy do drinkow z malinami daje się takie szpikulce? Wygląda to niezbyt przyjaźnie...
Jeżeli tak podaje restauracja to ja bym się obawiał. To nie powinno być razem z żywnością. Drewniany patyczek to tak.
To pomysł restauracji czy Twój?
Pomysł mój, ale nie do końca, bo gdzieś to już podpatrzyłem. Dziękuję za komentarz :)
jurkarol
15-05-2025, 10:15
Pomysł mój, ale nie do końca, bo gdzieś to już podpatrzyłem. Dziękuję za komentarz :)
Ponadto za taki szpikulec sanepid wlepi karę. Do żywności się na nadaje no i psuje delikatność zestawu
Pomysł mój, ale nie do końca, bo gdzieś to już podpatrzyłem. Dziękuję za komentarz :). Sądzę, że najlepszym domknięciem tego, co robisz, byłby pobyt w ekskluzywnych restauracjach.:grin:
Dzięki za sugestie ;)
359.
88848
360.
88849
Musisz bardziej przyłożyć się do szczegółów. 356: nóż nie pasuje do widelca, wygląda jak wyciągnięty ze śmietnika, pęknięcie przy nicie i to szpecące odbicie. 357: nie zachęca do picia, kupa lodu i na dnie jakaś czerwona bryja, o szpikulcu już była mowa. 358: prawie OK, podoba mi się kompozycja, może trochę za dużo światła na kantach truskawek i ciastku, nie bardzo rozumiem co tam jest w tle za pierwszym ciastkiem, jakaś nóżka od kielicha? 359: chyba najlepsze z tego zestawu, ten odblask na szczycie szklanki raczej niepotrzebny, te całe truskawki fajnie oświetlone. 360: tutaj znowu siadają szczegóły, deska pocięta nożem, w tle jakaś serweta, która wygląda jak jednorazowa chusteczka do nosa, którą ktoś zapomniał wyrzucić do kosza. Piszę to jako laik w kwestii kulinarnej fotografii, pewno profi będą bardziej krytyczni.
Dzięki za uwagi i sugestie :)
Wrzucę jeszcze Ramen, z sesji dla Japońskiej Restauracji.
361.
88852
Kojocisko
25-06-2025, 13:35
Ramen, ciasteczko i koktail - bardzo mi się podobają.
365.
90333
366.
90334
367.
90335
krzysztofz24
13-09-2025, 01:06
363 z ogorkami bardzo dobre mz.
Jest bardzo dobra kolorystyka i detal i fajna "scenografia".
No jest tak dobrze ogorkowo:-);-)
August68
13-09-2025, 09:10
Ogórki mi się też bardzo podobają, wiśnie też.
Za to w śliwkach nie pasuje mi ten odblask na przekrojonym owocu - wolałbym zobaczyć strukturę.
miąższu.
No i jak dla mnie głębia ostrości jest za mała - szczególnie na 367, gdzie chciałbym zobaczyć choć trochę ostrości na pestce.
Dzięki za komentarze. August68 Wolałem pokazać soczystość owoców niż strukturę (nawet specjalnie układałem światło, żeby odbiło) ;) Wydaje mi się, że bez tego było by "sucho". Co do głębi ostrości, masz rację.
Współpraca z Restauracją Oliwka, projekt graficzny i zdjęcie mojego autorstwa.
368.
90449
370.
90513
371.
90514
372.
90515
373.
90569
374.
90570
375.
90571
Kontynuacja zdjęć dla Restauracji Oliwka.
376.
90986
377.
90993
378.
90988
379.
90989
380.
90990
381.
90991
382.
90992
thornlab
12-11-2025, 22:23
Bardzo dobre zdjęcia, w mojej amatorskiej ocenie. Od razu chce się pójść tam zjeść.
Dziękuję bardzo :) To jeszcze kilka, też dla "Oliwki".
383.
91590
384.
91591
385.
91593
386.
91594
Przedstawiam projekt nad którym spędziłem ostatnio sporo czasu. Kilka sesji zdjęciowych i dużo pracy nad składaniem menu :)
388.
94210
389.
94213
390.
94214
grissley
05-05-2026, 01:12
Ja jestem totalnym ignorantem w temacie, ale ogóry wg mnie zdecydowanie prowadzą w dotychczasowej stawce...
Dawno nic nie wrzucałem, to zapodam zdjęcia z ostatniej sesji dla Cukierni Złoty Klucz. Tematem są lody rzemieślnicze. Miały być zarówno zbliżenia, jak i aranżacje.
391.
95635
392.
95636
393.
95637
394.
95638
395.
95639
396.
95640