Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Trucks
lord_nikon
18-08-2019, 08:44
Fajna ciężarówka, amerykański sen.
Obrazek2000
18-08-2019, 12:04
Fajna fajna. Kiedyś chciałem być kierowcą takowej ;-)
Chcieć, to móc... ;-)
2.
29347
3.
29346
Ligo, tylko nie mow, ze jestes drajwerem takiego monstrum :-)
W końcu ktoś na forum musi...;-)
4.
29663
5.
29664
No Panie, #7 wyglada jak gasienica ;-)
To przy okazji zapytam, dlaczego niektóre koła (osie) wiszą w powietrzu? Są zapasowe? Czy są jakoś opuszczane jak potrzeba?
Obrazek2000
28-08-2019, 10:51
Bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia, tylko jest małe "ale"... chcę więcej!!!!!!!
Dodany do subskrypcji.
Czy są jakoś opuszczane jak potrzeba?
Dokładnie tak. Opuszczane w razie potrzeby.
... chcę więcej
Dzięki. Będzie więcej.
8.
29952
Dokładnie tak. Opuszczane w razie potrzeby.
To ma jakąś oficjalną nazwę? Chciałem o tym poczytać.
https://auto.howstuffworks.com/question26.htm
Po naszemu to chyba "podnoszona oś"
https://www.trucks.com.pl/2015/09/11/volvo-trucks-podnoszona-os-napedowa-w-tandemie/
Jakiejś specjalnej nazwy chyba nie ma, po prostu lift axle, montowana na życzenie. Pewnie więcej znajdziesz na stronach producentów, np. Hendrickson, Meritor.
9.
29968
Tu jeszcze jeden wieloosiowiec ze stanu Michigan, bo tylko tam mają takie bzdurne przepisy.
10.
29981
A Twoj jaki jest? W sensie Twoje auto ;-)
Mój? W sensie własny?
Chyba normalny. Dawałem na 2 i 3. Ale co tam, dam jeszcze raz. :-)
12.
30012
Ladny, ile ma to cacko ladownosci?
A tak w ogole to napisz prosze, o swojej pracy, jak dlugo tam jestes i troche o zyciu tam. Nie zebym byl wscibski czy ciekawski, tylko ciekawosc mnie zzera ;-)
Normalnie truck bez specjalnych zezwoleń nie może ważyć więcej, niż 80,000 funtów gross/brutto, czyli jakieś 4 tony mniej, jak w Europie. W praktyce ładowność to maksymalnie 45-46 tys. funtów. Czyli trucki są większe, dużo szybsze, ale lżejsze.
Jeśli chodzi o pracę i życie, to jest inaczej. Nie wiem, czy lepiej czy gorzej, ale inaczej. To jest temat na książkę, zresztą których już wiele wydano. Jakby coś, to poproszę o bardzo konkretne pytania.:-)
Dla odmiany - waga lekka, czyli co można z pick-upem:
13.
30026
14.
30027
Mariusz81
02-09-2019, 10:27
Czy na taki zestaw pick-up + naczepa wymagana jest taka sama kategoria jak na 18-kołowce?
zeberek1
02-09-2019, 10:47
No powiem Ci Ligo że te amerykańskie ciężaróweczki to... Pojechał by tak człowiek przez te wszystkie stany na taka foto wycieczkę...
Czy na taki zestaw pick-up + naczepa wymagana jest taka sama kategoria jak na 18-kołowce?
Nie, na 18-kołowce wymagane jest CDL class A, czyli odpowiednik kat. C+E, natomiast pick-up traktowany jest jak zwykła osobówka, o ile dmc nie przekracza 16 tys. funtów plus 10 tys. funtów przyczepa/naczepa.
No powiem Ci Ligo że te amerykańskie ciężaróweczki to... Pojechał by tak człowiek przez te wszystkie stany na taka foto wycieczkę...
Truck nie nadaje się na takie foto wycieczki, znacznie lepszy byłby jakiś kamper.:-)
Tymczasem ciągamy się...
15.
30082
16.
30083
17.
30090
18.
30091
19.
30092
krzysztofz24
03-09-2019, 00:27
Fajny watek, z ciekawoscia tuu bede regularnie zagladal.
Ogolnie widze fajne warunki do robieniadobrych zdjec. Bo z jednej strony moga byc po prostu ciezarowki, ot fota na zasadzie "patrzcie jaki sprzet" - to tez jest mz ciekawe. Potem ciezarowki jakos tak mniej portretowo, tylko np w ruchu.
Widze, tu tez miejsce na taki swoisty street a moze raczej powinienem napisac fotografie drogi. Jak zyja ludzie w trasie i obok niej. Jakies intrygujace zdarzenia z drogi...
Ja nigdy nie widzialem takiego przydroznego amerykanskiego baru dla truckerow, no a z filmow wiem ze sa:-).
Moze maly reprtazyk z wewnatrz, jakis detal, jacys ludzie...tu az sie prosi o troche "streeta".
Jakiś detal będzie, ale street nie bardzo, bo życie to nie bajka, ani program TVN, gdzie o tej robocie pokazują rzeczy pod publiczkę i mające się nijak do rzeczywistości. Zresztą tak samo z filmami, które najczęściej są zmanipulowane do granic możliwości, albo dawno zdezaktualizowane. Albo jedno i drugie.
Przydrożnego baru dla truckerów, jak na filmach, dzisiaj ze świecą szukać. Skończyły się mniej więcej z końcem Route 66 i budową sieci Eisenhowera. Teraz rządzą sieciówki typu Pilot, Flying J, TA, Love's, czy parę innych.
Wątek założyłem, ponieważ uzbierało mi się już trochę zdjęć, a niektóre nawet całkiem niezłe ;-). Szkoda tego kisić na prywatnym dysku, bo to jednak dla Was zawsze coś innego, czego nie macie na codzień.
A poza tym, dzięki Krzysztof.
zeberek1
03-09-2019, 08:14
I bardzo dobrze kolego Ligo ! O to właśnie chodzi by każdy z nas pokazywał coś swojego bo to właśnie w tej całej różnorodności mieści się piękno fotografii. Ty dasz takiego szosowego wagonika z lokomotywą, ja dam swoją kobyłę z furą siana, ktoś inny jeszcze jakiś krajobrazek piękny albo portrecik fajny. i już jest super!
tbogdanowicz
03-09-2019, 08:23
Wątek założyłem, ponieważ uzbierało mi się już trochę zdjęć, a niektóre nawet całkiem niezłe ;-). Szkoda tego kisić na prywatnym dysku, bo to jednak dla Was zawsze coś innego, czego nie macie na codzień.
A poza tym, dzięki Krzysztof.
I to świetny powód by ten wątek był. Dzięki za niego :-).
Obrazek2000
03-09-2019, 13:50
Ja może i nie komentuję za bardzo, ale mam wątek dodany do subskrypcji i zawsze zaglądam; dla mnie to jeden z ciekawszych wątków ostatnio.
Też nie mogę się doczekać nowych zdjęć jak i opisów samego autora.
Miło, że ktoś zagląda. Dzięki.
Teraz parkingowo:
20.
30358
21.
30359
krzysztofz24
07-09-2019, 06:37
20 to niezly dom na kolkach.
A 22 to chyba jakis konwoj;-).
Ciekawe jaki samochodzik ma takie futurystyczne ksztalty na #20. Chodzi mi o ten stojacy za czerwonym.
20 to niezly dom na kolkach.
A 22 to chyba jakis konwoj;-).
Paanie, toż to zwykła kawalerka...
Niektórzy ciągają M3 za sobą, ale i tak na weekendową przerwę 34 godziny, wolą zaprzyjaźnić się z lokalnym motelem. Nie wiem, może shower większy?
22.
30365
Ciekawe jaki samochodzik ma takie futurystyczne ksztalty na #20. Chodzi mi o ten stojacy za czerwonym.
Na oko wygląda na Freightlinera Cascadię, patrząc po okienku, ale sprawdzę.
Jednak nie, Cascadia ma trochę inne okienko:
23.
30408
Ligo tak z ciekawości. Co się w tej pace za kabiną mieści? Oprócz wyrka? ;)
krzysztofz24
07-09-2019, 21:45
No wlasnie. I zdjecie takiej amerykanskiej kawalerki przyciezarowkowej poprosimy.
Na poczatek moze byc twoja.
No wlasnie. I zdjecie takiej amerykanskiej kawalerki przyciezarowkowej poprosimy.
Na poczatek moze byc twoja.
+1........
Wyrka dwa, piętrowo, a pomiędzy fotelami i wyrkami lodówka, szafki, ogólnie pojęta garderoba;-), mikrofala, miejsce na telewizor. Dolne wyrko jest tak wymyślone, że można z niego zrobić dwa siedzenia i całkiem spory stolik, jako przenośne/woźne biuro do pracy. A poza tym nie ma jakiejś rewelacji. Foty zrobię, jak trochę to ogarnę przed sesją.;-)
No i żeby nie było, że foty nie było:
24.
30413
Wyrka dwa, piętrowo, a pomiędzy fotelami i wyrkami lodówka, szafki, ogólnie pojęta garderoba;-), mikrofala, miejsce na telewizor. Dolne wyrko jest tak wymyślone, że można z niego zrobić dwa siedzenia i całkiem spory stolik, jako przenośne/woźne biuro do pracy. A poza tym nie ma jakiejś rewelacji. Foty zrobię, jak trochę to ogarnę przed sesją.;-)
Dzięki. Nikt jeszcze nie wpadł na pomysł instalacji klopa? Tiro-kamper w jednym. ;)
Ależ wpadli. Ci, co mieszkają wręcz w trucku, jak ten z Landstara, którzy zjeżdżają do domu raz na miesiąc, albo i dwa, to wożą ze sobą i prysznice i klopy.
25.
30414
O. A jednak.
Da się z szoferki przejść bezpośrednio, czy trzeba wychodzić?
O ile wiem, takie połączenie kabiny z sypialnią jest dzisiaj standardem, chociaż kiedyś nie było to takie oczywiste.
W końcu jakiś ciekawy i z fajnymi zdjęciami wątek. Dzięki za jego publikację.
To ja dziękuję.
Dla odmiany widok zza okna świtkiem koło południa.;-)
Bo kto rano wstaje, ten chodzi niewyspany.
26.
30416
Obrazek2000
08-09-2019, 01:15
Super zdjęcia. Jak tak patrzę, to mi się wydaje, że im jedna oś odpadła;-) Ta pod "kawalerką".
Ostatnie zdjęcie Super. Dodaje wrażenia, jakbyśmy wszyscy razem z Tobą jeździli ;-)
https://auto.howstuffworks.com/question26.htm
Po naszemu to chyba "podnoszona oś"
https://www.trucks.com.pl/2015/09/11/volvo-trucks-podnoszona-os-napedowa-w-tandemie/
Absolutnie nie jestem ekspertem od takich spraw i jak najbardziej mogę się mylić, ale to chyba "oś nadążna".
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Mariusz81
08-09-2019, 18:27
Uwielbiam tu zaglądać bo temat jest mi bliski - jestem miłośnikiem ciężarówek. Na Facebooku jest firma ARI Legacy Sleepers, tam można sobie zobaczyć zdjęcia wnętrz tych największych przedziałów mieszkalnych montowanych na truckach.
Co do 27. On przęsło mostu wiezie?
Skubany.
24 bardzo mi sie podoba.
Niektore z tych samochodow to takie domy na kolkach. W sumie to kierowca ma blisko do pracy ;-)
krzysztofz24
12-09-2019, 13:56
27 z tymi barwami zachodzacego slonca i z tym kadrem...to jak z folderu reklamowego ciezarowek i amerykanskiego stylu zycia (tego filmowego ofc).
Wierny truck (lub motocykl) i droga przez prerie w strone zachodzacego slonca.
24 bardzo mi sie podoba.
Niektore z tych samochodow to takie domy na kolkach. W sumie to kierowca ma blisko do pracy ;-)
Dzięki.
W sumie ma blisko. Dwa kroki.;-)
27 z tymi barwami zachodzacego slonca i z tym kadrem...to jak z folderu reklamowego ciezarowek i amerykanskiego stylu zycia (tego filmowego ofc).
Wierny truck (lub motocykl) i droga przez prerie w strone zachodzacego slonca.
Tu jest taka droga, tylko słońce trochę nie dopisało:
28.
30686
29.
30687
28.
Jechałby. ;)
Pytanie. Co to za prostokątne zatoki przy pasach ruchu? Bo chyba nie przystanek autobusowy? Czy jednak?
krzysztofz24
14-09-2019, 16:29
Jechałby. ;)
Mam tak samo:-).
A jakby to jeszcze bylo wchodzace/zachodzace slonce, to nic tylko sie zatrzymac i chwilke pokontemplowac jak najlepszy krajobraz.
Jechałby. ;)
Pytanie. Co to za prostokątne zatoki przy pasach ruchu? Bo chyba nie przystanek autobusowy? Czy jednak?
To są zatoki, gdzie można na chwilę w miarę bezpiecznie zatrzymać się, przeważnie z limitem 2-godzinnym.
Natomiast Greyhound nie zatrzymuje się w szczerym polu, tylko zjeżdża do miasteczka, albo czasem ma swoje zatoczki, ale też po zjeździe z autostrady.
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam tak samo:-).
Ale co to za droga bez winkielków?;-)
Spotkać Greyhounda na prerii w Nevadzie, to trzeba mieć farta.
Znacznie łatwiej na przykład w zimowej scenerii przy I-90 w Upstate New York.;-)
30.
30691
Ponoc czasy kiedy za kilka dolarow mozna bylo przejechac Ameryke autobusem Greyhound juz minely. Jednak to dopiero musiala byc przygoda.
Ja wielkim milosnikiem ciezarowek nie jestem. Jednak widoki ktore tutaj pokazujesz hipnotyzuja. Ten bezkres otwartej przestrzeni... niesamowite drogi. Az by sie chcialo jechac i jechac bez konca.
Pewnego dnia sie tam wybiore na dluzszy pobyt turystyczny. Mam znajomych ktorzy odbyli takie dluzsze (miesiac albo wiecej) wycieczki objazdowe i bardzo ale to bardzo sobie to chwalili. Chyba na chwile obecna jest to moje najwieksze marzenie turystyczne.
Tak dla kontrastu w temacie wyjazdow turystycznych... nie potrafie ogarnac w mojej glowie jak mozna jechac na wakacje do Egiptu i spedzic cale 2 tygodnie w hotelu. No niby to rozumiem... bo tanio bylo. Jednak wciaz pojac nie moge. ;-)
Greyhound przestał być alternatywą na wielogodzinne podróże, od kiedy spadły ceny biletów lotniczych do poziomu akceptowalnego dla przeciętnego zjadacza bułki z kotletem. Dzisiaj bilety na autobus są niewiele tańsze od tych na pociąg, a nie mówimy tu o podróżach trwających 2-3 godziny, tylko 20-30 godzin, jak nie więcej, więc komfort podróżowania jednak się różni. Z kolei bilety kolejowe są niewiele tańsze od biletów na samolot, więc wybór jest prosty.
Co do zwiedzania, to naprawdę zachęcam, bo jest bardzo wiele miejsc z niepowtarzalnymi widokami.
Tutaj południowy kraniec Salt Lake w Utah. Latem warstwa wody wysycha i na podłożu zostaje czysta sól.
31.
30695
Greyhound przestał być alternatywą na wielogodzinne podróże, od kiedy spadły ceny biletów lotniczych do poziomu akceptowalnego dla przeciętnego zjadacza bułki z kotletem. Dzisiaj bilety na autobus są niewiele tańsze od tych na pociąg, a nie mówimy tu o podróżach trwających 2-3 godziny, tylko 20-30 godzin, jak nie więcej, więc komfort podróżowania jednak się różni. Z kolei bilety kolejowe są niewiele tańsze od biletów na samolot, więc wybór jest prosty.
Co do zwiedzania, to naprawdę zachęcam, bo jest bardzo wiele miejsc z niepowtarzalnymi widokami.
Tutaj południowy kraniec Salt Lake w Utah. Latem warstwa wody wysycha i na podłożu zostaje czysta sól.
No wlasnie pociagi... to tez jest legenda. Samolot jest wzglednie tani i szybki ale z drugiej strony nudny. Wynajety samochod to chyba najlepsza alternatywa na taka wyprawe. Przynajmniej takie mam info od znajomych ktorzy byli juz po kilka razy. Nikt raczej nie bedzie sie rzucal zeby jechac od oceanu do oceanu. Raczej 2 lub 3 wybrane sasiednie stany.
Widze ze skupiasz sie na drodze i ciezarowkach... a czy jest szansa zeby zobaczyc wiecej zaplecza. W sensie knajpy, motele, jedzenie. Cos co pokaze wiecej informacji o tym jak wyglada zycie w drodze.
W sensie knajpy, motele, jedzenie. Cos co pokaze wiecej informacji o tym jak wyglada zycie w drodze.
+1. Bo też chciałbym zobaczyć. :)
Wynajęty samochód jest dobrym pomysłem, chociaż jeszcze lepszym byłby wynajem niedużego kampera, powiedzmy na bazie Sprintera, tak na 2-3 osoby, bo wtedy jesteś w pełni niezależny. Ale jakiś minivan i niedrogie motele po drodze też jest ok. Z tym, że niedrogie oznacza $50-100 za noc za pokój, z reguły dwa łóżka, 4 osoby.
2-3 wybrane stany do zwiedzania przez miesiąc to też jest dobry pomysł. Proponowałbym na początek Utah i okolice, czyli Wyoming, Nevada, Arizona. Tam jest tyle rzeczy, że głowa mała. Na sam Yellowstone Park potrzebujesz 5 dni minimum, na spokojnie tydzień.
Jeśli chodzi o truckerskie zaplecze, to naprawdę nie ma nic ciekawego do focenia. Same sieciówki, typu McDonald, Wendy's, czy Burger King, czyli w sumie niejadalne. Ale gdy coś się trafi, nie omieszkam.
Tymczasem dawno trucka nie było:
32.
30701
Dobry temat, dobre zdjęcia. Ja to tylko z ATS znam ;-)
Obrazek2000
14-09-2019, 20:38
Wygląda jak kosiarz umysłów ;-)
+1. Bo też chciałbym zobaczyć. :)
Jesteś tego pewien?;-) No dobra, trochę realiów - niektórzy chcą przyoszczędzić $1.50 na suszeniu bielizny.
33.
30718
A inni na higienie. Tutaj jedna z wielu "restauracji" prowadzona przez Hindusów przy drodze. Standardy sanitarne zupełnie, jak w ich ojczystym kraju. Do jednej z nich nawet zaglądałem, dopóki się nie strułem. Szkoda gadać.
34.
30719
35.
30720
Foty z telefonu prawie po ciemku, sorry.
Dobry temat, dobre zdjęcia. Ja to tylko z ATS znam ;-)
Dzięki. O ile się orientuję, jest też firma transportowa ATS.;-)
chodziło o American Truck Simulator, żeby nie było niedomówień ;-) Pisany zresztą przez czechów.
https://americantrucksimulator.com/
Ale fajne! Muszę sobie pojeździć.;-)
krzysztofz24
14-09-2019, 22:26
Ale co to za droga bez winkielków?;-)
Bezkresna i w strone zachodzacego slonca. A winkielki sa pewnie w tych gorach zaraz:-).
33 to jest calkiem dobry street, znaczy ciezarowkowy street.
To zdjecie z pisuarem bylo zbedne:-D.
Ale dawaj dalej ofc.
Winkielki na autostradzie są fajne w górach Sierra Nevada:
36.
30723
krzysztofz24
14-09-2019, 23:35
Super widok i dobry kadr.
A ja jestem ciekaw, jak wygląda tamtejszy rynek pracy na, jak to polonusi mówią, trokach.
Nasze C+E się liczy, czy trzeba robić od nowa?
Super widok i dobry kadr.
Dzięki.:-)
A ja jestem ciekaw, jak wygląda tamtejszy rynek pracy na, jak to polonusi mówią, trokach.
Nasze C+E się liczy, czy trzeba robić od nowa?
Kiedy tubylcy też mówią fonetycznie "trok", w żadnym wypadku "trak", bo to znaczy zupełnie coś innego.;-)
Kategoria C+E nie liczy się w żadnym ze stanów, ani też żadne inne prawo jazdy z jakiegokolwiek kraju. Trzeba robić wszystko od początku. Są osobne regulacje w różnych stanach. CDL class A robiłem w Nowym Jorku i wtedy trzeba było posiadać class D na osobówki minimum rok czasu, zaliczyć test teoretyczny z ogólnych przepisów, potem test "Combination Vehicle" i następny "Air Brakes". Po zaliczeniu część praktyczna, czyli pre-trip inspection i jazda zestawem po mieście. Co ciekawe w NY nie zaliczało się placu manewrowego. Po przeprowadzce do Illinois prawo jazdy z NY okazało się nieważne i trzeba było robić wszystko od początku. Tylko tym razem już z placem manewrowym. Ale na przykład w stanie Indiana przy wymiane CDL na lokane wymagają tylko egzaminów z części teoretycznej.
Czyli nie da się przyjechać i "z marszu" zrobić uprawnienia? Potrzebny rok przejściowy?
Pytam, bo przypadkiem dostałem zieloną kartę (prawie była żona wylosowała rodzinną) i się zastanawiam...
Edyta jeszcze pyta - jak mam uprawnienia w którymś stanie, to jeździć mogę po całych US, tylko rozliczam się/zatrudniony jestem w tym konkretnym?
Napisałem, jak to wygląda z autopsji. Tyle, że ona była dobrych 15 lat temu, a dzisiaj może być trochę inaczej. Ale co stan to obyczaj i trzeba się wgryźć w aktualne przepisy.
Tak, jeśli masz uprawnienia, na Hazmat i cysterny też, to są one respektowane w każdym stanie, Kanadzie, oraz Meksyku.
A roboty jest dużo.
Jak konkrety, pisz na priv.
Kategoria C+E nie liczy się w żadnym ze stanów, ani też żadne inne prawo jazdy z jakiegokolwiek kraju.
Przepraszam, trochę przesadziłem. Kanadyjskie CDL jest respektowane i meksykańskie chyba też. Ale to wszystko.:-)
Jesteś tego pewien?;-) No dobra, trochę realiów - niektórzy chcą przyoszczędzić $1.50 na suszeniu bielizny.
...
A inni na higienie. Tutaj jedna z wielu "restauracji" prowadzona przez Hindusów przy drodze. Standardy sanitarne zupełnie, jak w ich ojczystym kraju. Do jednej z nich nawet zaglądałem, dopóki się nie strułem. Szkoda gadać.
Chyba za duzo filmow sie naogladalem. Moje wyobrazenie "zaplecza" bylo troche inne... bardziej romantyczne i filmowe. Jakas stara stacja benzynowa z 99 letnim staruszkiem nalewajacym paliwo ;-) Stary bar przydrozny z muzyka country i stekiem wiekszym od talerza i ciaglymi dolewkami kawy z taniego ekspresu.
Jak sie okazuje proza zycia jest zupelnie inna. Bardziej smutna.
Jednak dziekuje za Twoja chec pokazania zaplecza... ja pozostane przy moich nierealnych wyobrazeniach ;-)
Winkielki na autostradzie są fajne w górach Sierra Nevada:
36.
Pieknie tam jest. Czy zdarzaja sie osuwiska skalne ?
W takich warunkach na pewno osuwisko może się zdarzyć.
Dla odmiany truck na błysk:
37.
30769
Jakby miał sprzedać albo do kościoła jechał.
Fajna relacja, śledzę z zainteresowaniem
To ja raz jeszcze ciekawością się wykażę i zapytam: taki truck to ile pojedzie max? :D
Zależy od mocy silnika, przełożeń na dyfrze, masy rzeczywistej.
W praktyce, jeśli nie nie ma blokady na kompie, spokojnie poleci 100 mph, czyli 160 km/h. W zachodnich stanach, gdzie jest luz na drogach i limit 80 mph wszyscy jeżdżą z prędkością przelotową 130-140 km/h.
No baa...
Obowiązku nie ma, ale większość dużych firm ma trucki zablokowane na 65, albo 70 mph. Jednak transport w US to na szczęście nie tylko duże firmy.;-)
Jakieś żarcie z trasy - stek z cebulą, grzybami, ziemniaki i dodatki.
Sieciówka, ale dosyć smaczna i w miarę czysta. Mogę polecić, jak ktoś będzie - Texas Roadhouse.
Tylko ceny takie se.
38.
30775
Sieciówka, ale dosyć smaczna i w miarę czysta. Mogę polecić, jak ktoś będzie - Texas Roadhouse.
Tylko ceny takie se.
No... jest jedzonko. Teraz juz tylko brakuje tego baru z muzyka country i steka wiekszego od talerza. I bedzie jak w moich wyobrazeniach ;-)
Kierowca pucujacy samochod... bezcenne ;-)
Bardzo sie ciesze ze zalozyles i prowadzisz ten watek.
cz4rnuch
15-09-2019, 22:41
Tylko ceny takie se.
38.
30775
No dobra, ale gdzie tu jest stek? :)
Najprawdopodobniej to Owner/Operator i w żyłach mu diesel płynie.
Stek schowany pod warstwą cebuli, żeby rozmiaru nie było widać.
...
Stek schowany pod warstwą cebuli, żeby rozmiaru nie było widać.
Znowu znak naszych czasow... poczekam na jedzonko w wersji retro ;-)
W zachodnich stanach, gdzie jest luz na drogach i limit 80 mph wszyscy jeżdżą z prędkością przelotową 130-140 km/h.
O kurde! :shock:
No dobra, nie wszyscy... Ale przeważnie.;-)
39.
30800
krzysztofz24
16-09-2019, 01:14
39 to prawie pociag:-).
A ktoz to ten napis na ziemi poczynil i w jakim celu?
Ty, podczas przerwy w jezdzie?
To nie moje dzieło, bo nie było przerwy. Napis zupełnie przypadkiem pojawił mi się w kadrze, kiedy strzelałem Fedexa. Na początku nawet go nie zauważyłem. Szansa, jak w totka.;-)
lord_nikon
16-09-2019, 07:02
Zdjęcie z napisem bardzo mi się podoba, jeżeli faktycznie jest przypadkowe, to trzeba zagrać w totka.
A mam takie pytanie, jak się cofa takimi wieloprzyczepowymi? Da się to jakoś opanować.
Double, triple to wszystko są naczepy. Podwójnymi da się cofać, potrójnymi podobno też, ale chyba trzeba być cyrkowcem. W każdym razie nie widziałem. Parkują zawsze tak, żeby wyjeżdżać do przodu.
2pompony
17-09-2019, 14:00
Parkują zawsze tak, żeby wyjeżdżać do przodu.
Bo nauczyli się parkować tyłem. :mrgreen: Just kiddin' - wiem, że tam jest dużo miejsca...
Gratuluję wątku, bardzo miło pooglądać. Jak masz, dawaj więcej, zwłaszcza z zachodniego końca (Arizona, Utah, Nevada, California).
Dzięki Bombel, postaram się.
Póki co, jedno z moich ulubionych:
40.
30972
Obrazek2000
21-09-2019, 09:22
Zdjęcie faktycznie super. Zobaczę później na komputerze. Jaką muzyka leci z radia?
Też tak dużo komercyjnego badziewie? Wiem, że można sobie wybrać stację i słuchać czego chcesz, ale co przeważa? No i czego Ty najczęściej słuchasz; bo podejrzewam, że muzyka Ci towarzyszy prawie non stop.
Zapewne są momenty, kiedy się delektujesz ciszą, ale muzyka musi być;-)
Fajnie zdjęcie, ma klimat. Pomimo niedoskonałości.
Z oddali wygląda jak pixel art. Klimatyczne zdjęcie :)
40 zdjecie bardzo dobre. Techniczne niedoskonalosci dodaja smaku.
Dzięki, cieszę się, że nie tylko mnie się podoba.
Jaką muzyka leci z radia?
Country, zwane końskim jazzem.;-)
Nie no, na poważnie to wolę audiobooki.
Nie wiem, jak teraz w Europie, ale tu bardzo popularne jest radio satelitarne w samochodach. Klasyczne rozgłośnie nie sprawdzają się w podróżowaniu na takie odległości.
Super wątek będę tu zaglądał.
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się tak pozytywnego odzewu.
Jeszcze raz dziękuję.
To lecimy dalej, chrom i aluminium i nierdzewka:
41.
31032
I pokrewny temat - te Airstreamy tłuką już bodaj 80 lat w prawie niezmienionej formie i ludzie cały czas kupują. Dzisiaj mają opinię kultowych.;-)
42.
31033
Dzisiaj mają opinię kultowych.;-)
To i cena pewnie "kultowa". ;)
To i cena pewnie "kultowa". ;)
Może tylko "legendarna"? :)
Edit: Zapomniałem dodać że wątek jest super!
I znowu dzękuję za wsparcie moralne.:-)
Legendarny jest znaczek tutaj:
43.
31093
A na pewno zabytkowy.;-)
44.
31094
Z cyklu "Widoki za oknem":
45.
31116
46.
31117
To teraz zarzuć jeszcze takie, żeby było widać, że to zza okna trucka. ;)
Ależ proszę bardzo.:-)
Bagna Everglades na Florydzie:
47.
31118
Widok z okna, bez trucka w tle.;-)
Gdzieś na prerii w Wyoming.
49.
31145
krzysztofz24
22-09-2019, 21:49
Zagladam tu regularnie bo naprawde warto. Jest i dobry krajobraz z doza przestrzeni przewaznie, troche "streetu" (chyba highwaya:-) ), ofc ciezarowki statycznie i w ruchu lub z szerszym kontekstem i tak ogolnie fajnie zlapane momenty z zycia na drodze i kolo niej...
Dobry watek.
Poczekaj, dam coś ekstra dla Ciebie.
Co prawda nie truck, ale te chromy...;-)
50.
31148
krzysztofz24
22-09-2019, 22:05
Oooo:-)!
Ale chromow to nie mniej niz Truck. Ladny ksztalt glowic i cylindrow ma Indian, dobrze ze inny niz Harley.
Moglbys wozic ciezarowka w specjalnym schowku motocykl, w koncu w kawalerce by sie znalazlo jakies miejsce;-).
Kiedys ogladalemn program o jakichs wielkich kamperach. I jeden chyba najbardziej luksusowy zbudowany na ciezarowce, taki odpowiednik jachtu niemal.
Z tylu mial schowek/garaz w ktorym mial Minimorrisa. Zeby wlasciciele mogli sobie na luzaku po zakupy skoczyc i miec gdzie zaparkowac..
Kurde nie dojsc ze wielki i luksusowy to jeszcze z tylka mu samochod wyjezdzal:-).
Obrazek2000
22-09-2019, 22:18
Takiego Oldsmobila to bym chciał mieć ;-)
Zdjęcia miasta i prerii super!
Dzięki.
Kolega z Rumunii.
51.
31215
I pani koleżanka kierowniczka przy swoim nowym Volvo.
52.
31265
Cisza nocna.
53.
31293
54.
31294
krzysztofz24
26-09-2019, 20:03
54 ma fajny klimat.
Chyba sam stales na tym parkingu...
Mam takie wyobrazenie.
Preria, srodek nocy i samotny truck na parkingu;-).
Tak, sam. Trochę dziwaczne światło, ponieważ było już po zachodzie słońca, ale ono jeszcze jakiś cudem oświetlało te chmurki.
Mam takie wyobrazenie.
Preria, srodek nocy i samotny truck na parkingu;-).
Mam takiego, ale nie w środku nocy, tylko w środku dnia. I nie na parkingu, tylko nie wiem gdzie.;-)
55.
31304
I jeszcze wątróbkę mam.
56.
31305
No i teraz mam dylemat.
Czy ten widoczek z ciezarowka... czy watrobka. Jedno i drugie fajne. Ale kazde w inny sposob. ;-)
krzysztofz24
26-09-2019, 22:54
Tez fajne z tym Truckiem na tle gor. Choc bylo by lepiej ciut szerzej (choc w sumie wtedy byloby mniej szczegolow na ciezarowce a to jest akurat fajne) i moze mniej centralnie.
Ale ogolnie odbior pozytywny.
A z watrobka. Myslalem ze w Stanach to tylko steki i burgery czy frytki jedza.
A tu swojska watrobka:-).
Myslalem ze to typowe dla Polski; watrobka, flaczki, ozorki i inne podroby, tudziez golabki;-).
Jeszcze napisz ze kotlety mielone maja:-).
Wszystko zależy gdzie. Flaczki, gołąbki, gulasze, najróżniejsza kiełbasa ze staropolskich receptur, wszystko zawsze świeże i smaczne. Ale to tylko w polskich sklepach w Chicago. Dlatego mieszkam, gdzie mieszkam.;-)
Ta wątróbka była na truck stopie w Kentucky, prowadzonym przez Hindusów. Kiedyś jadłem tam kozinę w curry i też była dobra. Znaczy nie strułem się. Natomiast typowo amerykańskich knajp unikam z założenia.
Z cyklu "Opowieści parkingowe".
57.
31309
Chwila na pogawędkę.
58.
31310
tbogdanowicz
27-09-2019, 06:19
Ten truck z 57, to po kolizji czy też ruda podjada te ciężarówki zanim wykończy je przebieg?
A przy okazji ile "żyje" taka ciężarówka? Te na zdjęciach zazwyczaj wyglądają na raczej nowe.
Ten truck z 57, to po kolizji czy też ruda podjada te ciężarówki zanim wykończy je przebieg?
Mam wrażenie, że na masce jakieś logo jest, a cała przemalowana pokrywa służy za tło.
A przy okazji ile "żyje" taka ciężarówka? Te na zdjęciach zazwyczaj wyglądają na raczej nowe.
Dobre pytanie.
Mariusz81
27-09-2019, 15:27
Ciągnik prawdopodobnie po kolizji i miał wymienioną pokrywę silnika. Pokrywa o ile się nie mylę wykonana jest z włókna szklanego.
Tak, pokrywy silnika robi się z włókna szklanego. Generalnie trucki nie mają problemu z korozją. Niechlubnym wyjątkiem była poprzednia generacja Volvo, gdzie lubiły rdzewieć dolne ranty drzwi, no i ta nieszczęsna rama, która była pokryta nalotem już po 2-3 latach eksploatacji.
Jeśli chodzi o żywotność takiego ciągnika, to przeważnie remont silnika robi się w okolicach miliona mil, potem robi drugie tyle. Typowa skrzynia manualna bez synchronizatorów wytrzymuje 1,5 - 2 mln mil. Większe firmy biorą trucki w leasing na 3-5 lat i przy przebiegu około 500 tys. mil wymieniają na nowe.
tbogdanowicz
27-09-2019, 17:56
Nie wiem jak to wygląda w przypadku ciężarówek jeżdżących po europejskich drogach, ale żywotność na poziomie 2 000 000 mil robi wrażenie.
Dzięki.
Z tym, że mówię tu o silnikach typowo amerykańskich, czyli Cummins, Caterpillar i Detroit Diesel. Europejskie nie sprawdzały się w tutejszych warunkach, no i znowu z jednym wyjątkiem - Volvo D13. Chociaż mały, zaledwie 13-litrowy, jakoś daje radę i jest dosyć trwały.
Robimy śmieciarkę: rama, silnik, buda. Aha, przecież jeszcze szoferka, zapomnieliśmy o szoferce...
59.
31331
Tutaj też śmieciarka, a właściwie śmieciowóz na suche odpady.
60.
31339
krzysztofz24
28-09-2019, 06:05
Ojej jaka chudziutka kawalerka w tym czerwonym ;-).
Bo to daily cab bez sleepera, gdzie nawet położyć się nie można, więc nie kawalerka, tylko lokum metr na dwa. Zupełnie, jak nie przymierzając, w trumnie. ;-)
krzysztofz24
28-09-2019, 06:26
Taki kierowca tego trucka, to jak na amerykanskie "standardy" jest prawie bezdomny:-);-).
Chyba nie do końca, bo on rano startuje, a wieczorem zjeżdża na bazę. To bardziej ja jestem bezdomny, bo domu nie widzę 3, a czasem 5 dni w tygodniu.;-)
Ale za to widzę coś innego:
61.
31351
62.
31352
No tak... widoki z miejsca pracy masz niesamowite. Jednak cena za ten luksus jest tez wysoka, sporo czasu poza domem.
Rozumiem ze kierowcow ciezarowek dzielimy na dziennych i tygodniowych. Ci pierwsi sa w domu codziennie... pozostali raz w tygodniu.
W zasadzie tak. Jest praca lokalna, gdzie się kręci "wkoło komina" i spędza każdą noc w domu, jest praca regionalna, czyli co druga, trzecia noc w domu, albo praca over the road (OTR), np. do Kalifornii, gdzie schodzi 6 dni na kółko z Chicago. Co kto lubi.
Swoją drogą nie wyobrażam sobie pracy za biurkiem, mając cały czas ten sam krajobraz za oknem.;-)
W zasadzie tak. Jest praca lokalna, gdzie się kręci "wkoło komina" i spędza każdą noc w domu, jest praca regionalna, czyli co druga, trzecia noc w domu, albo praca over the road (OTR), np. do Kalifornii, gdzie schodzi 6 dni na kółko z Chicago. Co kto lubi.
Swoją drogą nie wyobrażam sobie pracy za biurkiem, mając cały czas ten sam krajobraz za oknem.;-)
Gdyby tak miec jedno i drugie.
tbogdanowicz
28-09-2019, 20:39
Skoro poruszyłeś kwestie odległości. To jakie najdłuższe trasy robiłeś? W sensie zarówno czasu jak i trasy? I przy okazji, czy do Meksyku lub Kanady towar wożą ciężarówki czy raczej pociągi/samoloty/statki?
W praktyce ciężko, więc albo widoczek z auta:
63.
31356
albo zza biurka.;-)
64.
31357
Skoro poruszyłeś kwestie odległości. To jakie najdłuższe trasy robiłeś? W sensie zarówno czasu jak i trasy? I przy okazji, czy do Meksyku lub Kanady towar wożą ciężarówki czy raczej pociągi/samoloty/statki?
Kontynent jest ograniczony Atlantykiem z jednej i Pacyfikiem z drugiej strony. Tak więc od plaży do plaży i dalej się nie da.;-) Nie byłem tylko na Alasce.
Ładunki z i do Kanady załatwiają kierowcy kanadyjscy, zresztą to dla nich podstawa, bo u siebie nie mają aż tyle do wożenia. Ale dla nich kabotaż na terenie USA nie jest dozwolony. Z kolei kierowcy meksykańscy wożą swój towar na naszą stronę w wąskim pasie przygranicznym, gdzie jest on przeładowywany na nasze trucki. Pociągi, samoloty oczywiście też, ale Ameryka na kołach stoi.
Preferuje Twoje widoczki zamiejskie. Miastowych mam sam dosyc. ;-)
Jak wyglada sprawa autostrad po zamarznietych jeziorach na polnocy ? Byl chyba o tym program lata temu w TV.
jurkarol
28-09-2019, 21:01
Mój? W sensie własny?
Chyba normalny. Dawałem na 2 i 3. Ale co tam, dam jeszcze raz. :-)
12.
30012
Co volvo to volvo...
;)
Ach, te stereotypy...;-) Bajki jednym słowem.
Tak to naprawdę wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=UpYAWzile9g&list=PLletW5istT5eRhUTkRIOiJagL_MSk1cZ1&index=9&t=0s
Ja rozumiem ze TV dodala dramatyzmu w celu zwiekszenia ogladalnosci. Bardziej chodzilo mi o fakt istnienia takich drog. Film z linka wyjasnil wszystko. Nie wiedzialem ze sprawdzaja te trasy radarami.
Dziekuje za wyjasnienie tematu ;-)
Ależ polecam się.;-)
Takie też sprawdzają radarami, tyle że schowanymi w radiowozach.;-)
65.
31359
To zdjecie jest interesujace. Zludzenie optyczne czy faktycznie taki stromy zjazd ?
Co volvo to volvo...
;)
No baa...;-)
66.
31360
To zdjecie jest interesujace. Zludzenie optyczne czy faktycznie taki stromy zjazd ?
Perspektywa z coś około 200 mm.
Klaser na motyle marki Volvo ;-)
krzysztofz24
28-09-2019, 21:54
A mozna spotkac w Ameryce Pn Road Trains takie jak w Australi?
https://www.google.com/search?q=australijski+road+train&sxsrf=ACYBGNTdVNzElfPG63F_lBLuKaCfv6BR8Q:156969980 4452&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=-xSkGFxKMo4wyM%253A%252C6qyHdEWqMw4afM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kROZg9WS3T2uzloYP03JbNUotWcHQ&sa=X&ved=2ahUKEwjX_v25o_TkAhW4w8QBHcpoALsQ9QEwAXoECAcQB g#imgrc=bkrQmu7WpuT34M:&vet=1
Kiedys czytalem artykul,ze niby tez sie trafiaja. Ale ile w tym prawdy...
I ciekawe czy sa takie dlugie jak w Australi?
Licze tu na twoja opinie praktyka.
A jesli odpowiesz twierdzaco, to mam dla ciebie challeenge;-)
Albo sobie podczepiasz dodatkowe "wagoniki" i dajesz fote albo zebys chociaz upolowal fotograficznie takiego Road Traina.
Minimum 3 wagoniki, ale ofc najlepiej wiecej:-).
Nie da rady. Australijskie zestawy to legenda. Podobno w Brazylii też kombinują z czymś podobnym. W Stanach dopuszczone są podwójne naczepy 53 feet, albo potrójne krótkie, bodaj 28 feet każda, ale tylko gdzieniegdzie, bo np. we wschodnich stanach tylko na niektórych płatnych odcinkach autostrad.
Czyli albo takie:
67.
31401
albo takie:
tyle, że te akurat mają po 48 feet długości. Zestawy z większą ilością naczep nie są dopuszczone w żadnym ze stanów, niezależnie od tego, co ktoś napisał na Wikipedii.
68.
31402
Dam jeszcze zatoczkę przy tollway'u (tutaj przy I-80 w Ohio) służącą wyłącznie do przepinania takich zestawów.
69.
31403
Po jakich stanach zazwyczaj jezdzisz? Czy docierasz tez do zachodniego wybrzeza? Intryguje mnie autostrada przez pustynie albo teren stepowy.
Kiedyś jeździłem często na zachodnie wybrzeże, ale teraz już mi się nie chce. Robię regional, czyli trasy po okolicy. Spróbuję wygrzebać coś z szuflady.
Kiedyś jeździłem często na zachodnie wybrzeże, ale teraz już mi się nie chce. Robię regional, czyli trasy po okolicy. Spróbuję wygrzebać coś z szuflady.
Dziekuje z gory.
W sensie "from mountain"? ;-)
W sensie "from mountain"? ;-)
Tak ;) Chcialem nawet jakas zabawna grafike umiescic ale sie powstrzymalem. Nie wiem czy mozna. ;-)
Pewnie, że można.
To wątek o truckach, więc jeśli ktoś ma jakieś, to dawać, nie krępować się! :-)
jurkarol
29-09-2019, 21:53
O 70 to jest super! Dokument w ciekawym ujęciu.
Możesz sprzedac we wszystkich knajpach dla kierowców :)
Dobry pomysł!:-)
Tymczasem Volvo w barwach Toronto.
71.
31489
krzysztofz24
29-09-2019, 23:17
70 czysto i z duza doza przestrzeni.
70 to jest Ameryka z moich marzen... ;-) Ten ogrom przestrzeni... uwielbiam to.
Ten ogrom jest fajny na początku, a potem człowiek zaczyna kląć...;-)
Miasteczko w Pensylwanii.
72.
31534
73.
31535
ppfalcon
02-10-2019, 09:42
Niesamowite są te trucki! Im więcej oglądam tym więcej chcę. Jeden z moich ulubionych wątków.
Z podziękowaniem.:-)
Auto-portret:
74.
31582
Life Is A Highway
31586
https://www.youtube.com/watch?v=lrYoRfyUux0
Miasteczko sie podoba... auto-portret w krzywym odbiciu tez. ;-)
Life Is A Highway
Fajny ten filmik, nawet krajobrazy są świetnie odwzorowane.
Miasteczko sie podoba... auto-portret w krzywym odbiciu tez. ;-)
To może spodoba się też truck w chmurkach i truck w krzakach?;-)
76.
31630
77.
31631
#77 fotoimpresjonizm w dobrym wydaniu :-)
pięknie się wątek rozwinął, doceniany jest nawet na zewnątrz, doprowadzając do szału starszego chłopczyka w szelkach
tbogdanowicz
04-10-2019, 12:08
77 jest świetne.
Może masz więcej podobnych?
Kiedyś, gdy tylko mogłem jeździłem z ojcem w delegacje. Z Lublina zazwyczaj jechało się na zachód lub północy zachód Polski, więc często obserwowałem cień samochodu o świcie. Zawsze mi się to podobało, ale kilkadziesiąt lat temu (straszne jak czas leci), nawet nie pomyślałem by wziąć zenita i robić zdjęcia cieniom samochodu.
Dziekuje za niebo z 76.
Jednak to 77. zatrzymuje uwage na dluzej.
Dzięki za komentarze. Więcej "impresji" na razie nie ma, więc teraz zwykła rzeczywistość.;-)
Stosunkowo rzadki International LoneStar:
78.
31636
79.
31637
tbogdanowicz
04-10-2019, 19:34
Piękny samochód.
Minimalnie zabrakło symetrii na 78, ale i tak jest świetnie.
No niezle cacko na 78 ;-)
Ozdobniki ma niezle... ostro zakonczone sruby albo nakladki na nie i te frendzle pod schodami. ;-)
tbogdanowicz
04-10-2019, 19:42
Z tym 78 chodzi mi o to że samochód jest świetny i jako piękny kontrastuje ze śmietnikiem i człowiekiem zasłaniającym sobie nos, jakby od smrodu :-).
A przy okazji. Te kolce na śrubach felg to standard? "Trochę" niebezpieczne w przypadku zaczepienia o kogoś lub o czyjś samochód.
Tymi kolcami to niech sie martwi ten w malym samochodzie ;-) Moze kierowca to milosnik rydwanow ;-)
To są nakładki na śruby wykonane z cienkiego plastiku. Służą dla ozdoby i dla efektu psychologicznego dla kierowców osobówek pod tytułem "nie zbliżać się".:-)
Ładunki dzielą się na takie, które mogą kierowcę zabić i na pozostałe.
Rolki blachy o wadze ponad 20 ton ładuje się na dwa sposoby - na "shotgun", albo na "suicide" jak tu:
80.
31643
I dlatego:
81.
31644
Faktycznie ten ladunek na zdjeciu 80 mozna bylo zamocowac bezpieczniej. Czy nie powinien byc do tego specjalny stojak? Zeby te belki chociaz grubsze (wyzsze) byly. Aczkolwiek w razie W to i tak psu na bude by sie zdalo. Pewnie mu powiedzieli zeby jechal powoli i ostroznie.
Bo tak sie to moze skonczyc
http://logistictechnologies.pl/blacha-spadla-z-ciezarowki-na-samochod-osobowy/
To tak jak matka mowi do syna ktory lata samolotami w wojsku i wlasnie ma 1 dzien lotow. Tylko pamietaj synku... lataj nisko i powoli ;-)
Aczkolwiek w razie W to i tak psu na bude by sie zdalo.
Otóż to. Dlatego przed ruszeniem w drogę z takim cholerstwem lepiej zajrzeć do kaplicy parkingowej.;-)
82.
31645
Widział ktoś pick-upa z kontenerem?:-)
83.
31666
Kaplica parkingowa mobilna sie podoba. Jak widac na zdjeciu utrzymuja scisle kontakty z niebem uzywajac anteny satelitarnej ;-) Ladnie to obramowales oknem samochodu a smaczku dodaje widok z lusterek.
Kaplica parkingowa mobilna sie podoba.
Nie mobilna, ona tam jest na stałe.:-) Na wielu większych truck-stopach są podobne kaplice, co ciekawe tylko dla chrześcijan. Nie widziałem nigdy jakiegoś meczetu, czy synagogi. Ciekawe dlaczego?
I jeszcze jeden pick-up w moim ulubionym malowaniu - czarna podkładówka.
84.
31683
Mobilna... mialem na mysli ze to jest chyba taki barak na kolkach ktory mozna przemieszczac. ;-) Jednak jak sie nie przemieszcza to jest stacjonarny ;-)
Kaplica jest w baraku, to fakt. Jednak kółka jej odkręcili, więc z mobilnej stała się stacjonarna.:-)
To może jakiś zachód na Wschodzie?
85.
31684
Niezle swiatla obrysowe maja te dwie ciezarowki. ;-)
Jeden kierowiec mi się skarżył kiedyś na truck-stopie, że jego tak ładnie obrysowany pierdylionem światełek sprzęt został poddany krytyce oficera DOT, bo akurat dwa mu się nie paliły. Koszt - stówka za każde.:mrgreen:
Jeden kierowiec mi się skarżył kiedyś na truck-stopie, że jego tak ładnie obrysowany pierdylionem światełek sprzęt został poddany krytyce oficera DOT, bo akurat dwa mu się nie paliły. Koszt - stówka za każde.:mrgreen:
No tak.... wszystko musi byc zgodne z litera prawa. 98 sie palilo a 2 nie... 200$ poszlo w las ;-) Ile stekow mozna by za to zjesc ;-)
Strzelam - 10. No dobra, 8.
Tak, czy siak, bez sensu...
Strzelam - 10. No dobra, 8.
Tak, czy siak, bez sensu...
No niech bedzie 5... cos trzeba zostawic na popitke... ;-)
No jak tak, to jeden...
To wtedy odwrotnie... Stek jest zakaska do popitki ;-)
PS.
Cos mi sie teraz przypomnialo. Czytalem ze jakis czas temu ze w PL przewrocila sie na drodze cysterna z czekolada. Czy u Was tez trafiaja sie jakies niecodzienne wydarzenia na drogach ?
Bo ja wiem? Wypadki są codziennością. Wiekszość gapi się w telefony, piszą SMS-y, a potem jest różnie...
Specjalnie nie kojarzę jakiegoś dziwnego przypadku, no może z wyjątkiem sytuacji, gdzie musiałem ostro hamować na stromym zjeździe i za zakrętem. Zdjęcia małe, ale wystarczy:
86.
31685
87.
31686
Bardziej mialem na mysli jakis interesujacy ladunek rozsypany na drodze... albo biegajace swinki albo kurki. Dlatego jako przyklad podalem rozlana czekolade. ;-)
Nie, czekolady nie widziałem, ani świnek, ani kurków.;-)
Ale za to raz widziałem śmigłowiec lądujący przy wypadku. Raz na ochnaście lat i dziesiątki/setki wypadków na drodze. Nie tak, jak w Polsce, gdzie przylatują do każdego. No, ale Polska to bogata kraj...
...
To moze chociaz jakies rozsypane sztabki zlota... ;-)
Ja pamietam jak kilkadziesiat lat temu w PL rozwalila sie na ulicy przyczepa z ziemniakami... ludziska same pozbieraly ziemniaczki i zaniosly do domow ;-)
Ostatnio wiozłem z gorzelni w Kentucky ładunek Jim Beama pędzonego na myszach, ale jakoś nic nie chciało spaść.;-)
Truck na dopalaczach:
88.
31706
tbogdanowicz
06-10-2019, 17:19
Dobre!
Pod każda górę podjedzie :-).
Zastanawiam się, czy wam zabawę zepsuć. ;)
A spróbuj no ino! OjTam - psuja! ;-)
Dawaj! Najwyżej będzie wojna.;-)
W sumie chciałem tylko napisać, że ta sprężarka jest zamocowana przodem do tyłu na naczepie, więc z dopalania nici. :mrgreen:
tbogdanowicz
06-10-2019, 17:55
W sumie chciałem tylko napisać, że ta sprężarka jest zamocowana przodem do tyłu na naczepie, więc z dopalania nici. :mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen:
Zabawne. Tam mi się spodobała wizja nagłego dodania mocy, że nie zwróciłem na to uwagi.
Ona może pracować w trybie odwrotnego ciągu.;-)
Ona może pracować w trybie odwrotnego ciągu.;-)
:mrgreen:
Jak się już transport na elektryczne trucki przeżuci, powinni pod takie turbiny jakieś małe generatory podłączać.
Może choć trochę zużycie energii zmniejszy. :D
W maju tego roku w Mszanie Dolnej przewrócił się TIR ze świnkami.
Na podwórko domu rodzinnego mojej mamy :)
:mrgreen:
Jak się już transport na elektryczne trucki przeżuci, powinni pod takie turbiny jakieś małe generatory podłączać.
Może choć trochę zużycie energii zmniejszy. :D
Co zrobi?
Co zrobi?
No, przeżuje elektryczne trucki. :mrgreen:
Oczywiście, o przerzuci chodziło. ;)
tbogdanowicz
06-10-2019, 18:28
Kurcze, na ortografię nie zwróciłem uwagi, za to zaintrygowała mnie fizyka tego co opisałeś.
Czy uważasz, że ta turbin kręcą ca się po wpływam wiatru będzie wytwarzać więcej prądu niż potrzeba na wprawienie samochodu w ruch i będzie wytwarzać energię?
Niestety ale nie. A szkoda. Mielibyśmy perpetum mobile :-).
Czy uważasz, że ta turbin kręcą ca się po wpływam wiatru będzie wytwarzać więcej prądu niż potrzeba na wprawienie samochodu w ruch i będzie wytwarzać energię?
.
Nie no, wiem że nie. Ale może na radio i nawigacje już wystarczy. ;)
tbogdanowicz
06-10-2019, 18:48
Nie no, wiem że nie. Ale może na radio i nawigacje już wystarczy. ;)
Tiiiiaaa...
Dawno trucka nie było...
89.
31730
Ostatnio wiozłem z gorzelni w Kentucky ładunek Jim Beama pędzonego na myszach, ale jakoś nic nie chciało spaść.;-)
Dlaczego pedzone na myszach ? Raz w zyciu to pilem... nigdy wiecej. Wole Jack Daniels Old No.7.
Dlaczego pedzone na myszach ? Raz w zyciu to pilem... nigdy wiecej.
No widzisz...:mrgreen:
No widzisz...:mrgreen:
Rozumiem... ;-)
PS.
Nawet rybka nie lubi w tym plywac ;-) Aczkolwiek jara sie dobrze... moze do lamp naftowych uzywac ? ;-)
https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-48911918
Nie opłaca się. Lepiej sobie pompę na podwórku zainstalować.
90.
31733
Wioska Warszawa.
A konkretniej Warsaw, NY.
91.
31757
Podobna do naszej ta Warszawa. Tylko więcej fajnych samochodów (zamiast Skody). No i to zielone z tyłu trzeba by wyciąć i zastąpić jakimś dymem.
Nie robimy zadymy. A jak będzie, to rozwiejemy.;-)
92.
31819
Jeszcze jeden LoneStar zza brudnej szyby.
93.
31858
Zmiana klimatu - truck stop w Arizonie.
94.
31910
I jakiś zwykły, gdzieś na wiosce.
95.
31947
Leciwy już Western Star.
95.
31959
krzysztofz24
11-10-2019, 02:15
Na 93 fajnie sie w kadrze truck ulozyl.
tbogdanowicz
11-10-2019, 06:35
95 jest świetna, zarówno ze względu na ułożenie w kadrze jak i na temat. Toż to już prawie klasyk znany z filmów.
Jeszcze jeden LoneStar do kompletu. A co tam, mam to dam. Albo dam, bo mam, jak mawiał klasyk.:-)
96.
31997
Fajna ta drozka. Widze siebie z rowerem na jej szczycie... ;-) Jadacego w dol oczywiscie ;-)
Oprócz krzywych bywają tam też dobre drogi:
98.
32035
i złe drogi.;-)
99.
32036
krzysztofz24
13-10-2019, 01:17
Czy na 99 jest mata z koralikami?
W Stanach to wogole znaja, myslalem ze to taki typowo Polski wynalazek...swego czasu byl popularny.
Choc w sumei pokazywales juz watrobke z baru, przygotowan przez Hindusow:-). Wiec niektore stereotypy moze sie zdezaktualizowaly.
P.s
To zdjecie z pofalowana droga fajne.
Tak, koraliki. Pewnie chińska produkcja, bo można to kupić wszędzie. Jeśli ktoś się śmieje z koralików, że niby obciach i wieśniactwo, to nie wie, z czego się śmieje.;-)
100.
32037
krzysztofz24
13-10-2019, 08:21
Ja nie wysmiewam, jesli tak pomyslales. Spokojnie;-).
Kiedys w Polsce byl to wrecz element swoistego tuningu.
Potem to jakos wyszlo z mody.
Pierwszy samochod, ktorym jezdzilem po zrobieniu prawka byl DuzyFiat w kiepskim stanie. Czytaj 15L benzyny na 100km i 2-3L oleju silnikowego:-).
I wlasnie mial koraliki. Nawet wygodne byly. Domyslam sie, ze to pomaga w dluzszych trasach.
Byla juz tutaj watrobka od hindusow, teraz koraliki.
Jestem bardzo ciekawy co bedzie nastepne. Co uwazam za takie typowo polskie.
A jednak okaze sie nie tylko polskie;-).
Kenworth T660, Mrówkojadem zwany.
101.
32105
Żeby przypadkiem trawnika nie drasnąć.
102.
32168
Widoczek zza okna - Susquehanna River w Pensylwanii.
103.
32205
Bez przeróbek, tak idzie z Foveona.
Widoczek zza okna - Susquehanna River w Pensylwanii.
...
Takiemu to dobrze... nie dosyc ze ladne widoczki to jeszcze sie zmieniaja w czasie.
Ładne i przyjemne.
Dziękuję bardzo.:-)
Takiemu to dobrze... nie dosyc ze ladne widoczki to jeszcze sie zmieniaja w czasie.
Na tym to polega.;-)
To jeszcze raz Susquehanna, ale niżej, koło Harrisburga.
104.
32206
Ja wiem... w przyszlym roku sie przeprowadzam wiec bedzie okazja do zmian w mojej pracy. Walne wielki ekran na sciane, tam pokaz zdjec z Twojego watku, do tego jakies dzwieki ciezarowki i bede mial podobnie ;-) Tylko wciaz bede siedzial za biurkiem ;-)
To się będzie nazywać wirtualny świat.;-)
International Eagle, już na emeryturze.
105.
32228
To się będzie nazywać wirtualny świat.;-)
No mozna by moje miejsce pracy umiescic na dachu Twojej ciezarowki... ale obawiam sie przeciagow ;-)
Ciężko będzie. Każdy wiadukt Cię strąci.
Ciężko będzie. Każdy wiadukt Cię strąci.
Trzeba go będzie dobrze przykleić i tyle. ;)
Te gumy też chyba na klej mocowane, bo inaczej by spadły.
106.
32249
A przecież można lepiej. Trochę lepiej...;-)
107.
32250
Strach się bać za takimi jechać. ;)
Ano strach...
Wolna amerykanka, chyba że jakiś oficer DOT się przypieprzy...