Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Trucks
Mariusz81
12-01-2020, 22:39
Zastanawiam się dlaczego w USA nie używa się w naczepach z ładunkiem ponadgabarytowym tablic tzw. gabarytek tylko te czerwone chorągiewki. Kogutów błyskowych też tu nie widzę na ciągniku.
Tablic nie ma, są za to szmaciane bannery z przodu i z tyłu. Pilot też powinien być, ale w praktyce nie zawsze go widać. Być może niektóre gabaryty robione są na szybko, na szaro i nie do końca legalnie. Ale gabarytów nie ciągałem, więc szczegółów nie znam.
284.
35662
- - - - kolejny post - - - - - -
Zastanawiam się dlaczego w USA nie używa się w naczepach z ładunkiem ponadgabarytowym tablic tzw. gabarytek
No i jakbyś miał fotę, to mógłbyś pokazać jak to wygląda, znaczy te tablice.
Mariusz81
12-01-2020, 23:54
To są te kwadratowe biało czerwone tablice wyznaczające szerokość przewożonego ładunku na naczepie. Zdjęcie pochodzi z OLX-a.
https://zapodaj.net/a3d9a2af54810.jpg.html
No nie, czegoś takiego nie ma. Są bannery, chorągiewki i przeważnie żółte błyskające. No i pilot czasami jest.
Czyli dla kierowników osobówek - kierowco, orientuj się sam, co byś nie przywalił.;-)
krzysztofz24
13-01-2020, 00:27
Akurat powiewajaca na wietrze choragiewka jest lepiej widoczna mz niz te zalinkowane tablice.
Z racji ruchu wlasnie.
A na 284 to chyba komplet zimowek jedzie, do ogromnej ciezarowki w kopalni odkrywkowej:-);-).
Tak, to opony do jakiegoś Caterpillara na kopalni, coś podobnego, jak i u nas były Biełazy na odkrywkach.
Ale muszę powiedzieć, że i Biełazem kiedyś miałem przyjemność parę razy się przejechać.:-)
krzysztofz24
13-01-2020, 01:15
Tak, to opony do jakiegoś Caterpillara na kopalni, coś podobnego, jak i u nas były Biełazy na odkrywkach.
Ale muszę powiedzieć, że i Biełazem kiedyś miałem przyjemność parę razy się przejechać.:-)
No to na co czekasz? Skanuj to zdjecie z analoga i dawaj do watku;-).
Tylko nie mow, ze wtedy nie robiles jeszcze zdjec "z zycia truckera"...
No, ale wiesz... wtedy nie robiłem jeszcze zdjęć "z życia truckera"...
Trochę mechanikowałem...:-)
krzysztofz24
13-01-2020, 01:30
Eeeeeeeh....
:-);-)
No Paanie, odkrywka pod Siewierzem. Poważna sprawa...;-)
Fot nie mam, ale widziałem ciekawe sytuacje z Biełazami w roli głównej, np. Biełaz na wirażu i w przechyle pod kątem prawie 45 stopni, kiedy cudem się nie przewrócił na bok, mając prawe koła wysoko ponad jezdnią, albo inny, który całkiem przegiął i zwalił się z drogi przy rampie kolejowej na lewy bok na tory, na oko dwa metry poniżej jezdni. Kierowcy na szczęście nic, ale lusterko trzeba było prostować, a Biełaza lokomotywą wyciągać:-D
A propos lokomotywy - nówka sztuka nie śmigana we wściekłych kolorach. Oczywiście focone z trucka.
285.
35677
I śmigane, a nawet śmigające po prerii.
286.
35691
Kojocisko
15-01-2020, 10:55
Jakby ciut obrobić to zdjęcie... fajny obrazek.
Ciut obrobione, ale więcej nie potrafię.:-)
Jeśli ktoś ma ochotę, to mogę przesłać mu oryginalny jpeg, żeby spróbował coś więcej z tego wyciągnąć.
Pociąg w wersji light.
287.
35737
krzysztofz24
18-01-2020, 00:35
Pociag z ciezarowek fajniejszy;-).
A co jeszcze ciekawe, sama droga z ta tablica...taka typowo Polska. Normalnie jakbym jechal moto na mazury. Z prawej las a z lewej to mna tym polu pewnie rzepak rosnie:-).
A przy okazji. Juz dawno chcialem top napisac. dobrze, ze dajesz exify i mozna sobie kliknac. Raz ze jak jest GPS podany to fajnei sobie zobaczyc gdzie to bylo robione, od widoku szczegolowego az po caly kontynent polnocnoamerykanski.
To druga rzecz, to zdjecia malo obrabiasz (lub powiedzmy nieinwazyjnie) albo dajesz JPG prosto z aparatu. A przemial sporzetu widze miales spory:-). Naprawde mozna sobie tutaj w tym watku popatrzec jak rozne aparaty obrazuja, co daja na wyjsciu.
Teraz juz tego nie znajde ale jakos niedawno wrzucales chyba cos z Sigmy z matryca Foveon, takie chmurzaste niebo byl ona zdjeciu. ale miala fajne ziarenko na tym niebie mimo niskiego ISO. Prawie jak analog.
Tutaj np widze bardzo fajna gre koloru i blasku chromu. Ta czerwien (z domieszka chyba lekkiej wisni;-)) super kontrastuje z czernia opon. I dodatkowo jako akcent te "gwiazdki" na chromie. I neutralna biel...podoba mi sie ten pociag.
Fajne to kolorystyczno-kompozycyjnie.
To wszystko jpegi, oprócz zdjęć z Sigm, bo przy nich trzeba już pobawić się z rawami. W przypadku jpegów ustawienie saturacji mam zawsze na zero, lekko zwiększona ostrość, a kontrast na minus, ponieważ zawsze można podciągnąć go w PS.
Ale fakt, z grubsza można zobaczyć, co dany aparat daje prosto z puszki. Jedyne co robię w PSE, to zmniejszam i poprawiam poziomy, często na auto.
Przemiał spory, jednak aparaty, które polubiłem zostawiam i mają u mnie emeryturę w gablotce. Czasem zabieram na foty te zabytki, żeby trochę je przewietrzyć. Tak jest np. z Sony R1, Sony A55, Canon 5D, Sigma SD14, czy innymi starociami. Jedynie Pentaxa z CCD nie zostawiłem sobie i trochę żałuję. Natomiast Sigma z Foveonem faktycznie jest inna, prawie analogowa, być może wynika to z budowy matrycy podobnie jak w filmie, czyli kolory warstwami, bez żadnych siatek i rozmywania.
krzysztofz24
18-01-2020, 23:22
. Natomiast Sigma z Foveonem faktycznie jest inna, prawie analogowa, być może wynika to z budowy matrycy podobnie jak w filmie, czyli kolory warstwami, bez żadnych siatek i rozmywania.
Postuluje czesciej ta Sigme w trasie wietrzyc i efekty zapodawac..
Tak, to jest dobry pomysł.:-)
Właśnie próbowałem wrzucić coś z Sigmy, ale już się w ogóle nie ładuje.
Jakoś weszło...
Wspominałem już, że najbardziej mi się podobają sigmowe chmurki?
288.
35744
289.
35745
krzysztofz24
19-01-2020, 23:54
O ile na 288 niebo niezbyt dopisalo i z pustego to i najbardziej niezwykly aparat nie naleje;-).
To juz 288 to jest to! Wspanialy ten rysunek chmur. Kolory tez fajne na zdjeciu.
No jest to cos...cos troche innego niz zazwyczaj.
Kiedyś zrobię porównanie, ale wydaje mi się, że na 288 z Bayera niebo byłoby jednolitą szarą plamą.
krzysztofz24
22-01-2020, 02:18
O ile na 288 niebo niezbyt dopisalo i z pustego to i najbardziej niezwykly aparat nie naleje;-).
To juz 289 to jest to! Wspanialy ten rysunek chmur. Kolory tez fajne na zdjeciu.
No jest to cos...cos troche innego niz zazwyczaj.
Zacytuje sam siebie w celach poprawki. Choc chyba bylo jasne co mialem na mysli, literowka sie wkradla.
P.s Pewnie z bayera byloby gorzej i masz racje, jak tylko mialem na mysli ze same warunki na niebie niezbyt dopisaly na 288.
Lepiej rob porownania jesli juz, to w takich warunkach jak na 289.
Zdziś wczorajszy.
290.
35881
Mariusz81
27-01-2020, 09:04
Piękny 379. Ta naczepa to chyba do transportu zwojów blachy.
To jest w zasadzie flatbed, ale z zabudową typu Conestoga, więc nie trzeba tarpować.
https://www.jessalesco.com/conestoga-xp-flatbed-tarp.php
Jeszcze jeden z tego samego miejsca.
291.
35897
I jedno chmurkowe.
292.
35901
Wylotówka z NYC, piątek wieczorem.
293.
36013
O, to na naszej obwodnicy jednak ciaśniej [emoji23] [emoji6]
Na obwodnicy Atlanty jest miejscami 8 pasów w każdą stronę, ale i tak wszystko stoi.;-)
Nieźle [emoji23] to już na trójmiejską marudzić nie będę
czupacabra
31-01-2020, 17:18
To tylko pogratulować jak wszystko stoi. Nie ma to jak USA
Wysłane za pomocą Tapatalk
Jak wszystko stoi, to chociaż poczytać można.
294.
36016
Na zdjęciu 293 korek nie ma kilometra, tylko coś między 20, a 30. Standardowo.
A skoro o NYC było, to nietypowe ujęcie z adekwatnej perspektywy.
Bagiennej znaczy...
295.
36020
tbogdanowicz
01-02-2020, 08:13
Lubię takie pokazanie wielkich miast. Z dystansu, z przedmieściami i pokazaniem otoczenia.
Te bagna są słone? Jeśli nie tu w tych domach pewnie mają mnóstwo komarów i innych owadów.
kontradmiral86
01-02-2020, 13:34
295.
Tu na razie jest ściernisko
Ale będzie San Francisco
Te bagna są słone? Jeśli nie tu w tych domach pewnie mają mnóstwo komarów i innych owadów.
To tereny zalewowe przy ujściu rzeki Hudson, więc woda słodka z komarami.:-)
Fota od strony New Jersey, wieżowce po prawej to Jersey City, jeszcze na kontynencie, a te w centrum i po lewej to już Lower Manhattan na wyspie.
295.
Tu na razie jest ściernisko
Ale będzie San Francisco
Jedno wystarczy.;-)
Alcatraz i Golden Gate z trucka. Pewnie widziałeś to z drugiej strony.
296.
36030
tbogdanowicz
01-02-2020, 18:20
To tereny zalewowe przy ujściu rzeki Hudson, więc woda słodka z komarami.:-)
Fota od strony New Jersey, wieżowce po prawej to Jersey City, jeszcze na kontynencie, a te w centrum i po lewej to już Lower Manhattan na wyspie.
Koleżanka tam mieszkała kilka lat ( New Jersey) i miała koło domu wodę słoną, z czego się cieszyła. Do pracy jeździła do NJ, bo lepiej płacili :-).
kontradmiral86
01-02-2020, 21:38
Koleżanka tam mieszkała kilka lat ( New Jersey) i miała koło domu wodę słoną, z czego się cieszyła. Do pracy jeździła do NJ, bo lepiej płacili :-).
Wody rzeki Hudson mieszają się z wodami Atlantyku więc zasolenie jest pośrednie, czasami większe czasami mniejsze - w zależności od pływów.
Pewnie widziałeś to z drugiej strony.
Niestety, jeszcze nie.
tbogdanowicz
01-02-2020, 22:27
Wody rzeki Hudson mieszają się z wodami Atlantyku więc zasolenie jest pośrednie, czasami większe czasami mniejsze - w zależności od pływów.
Spodziewałem się że raczej woda rzeczna rozcieńcza oceaniczną, ale Ty zapewne wiesz więcej o "wielkiej wodzie" niż ja :-).
kontradmiral86
01-02-2020, 22:53
Spodziewałem się że raczej woda rzeczna rozcieńcza oceaniczną, ale Ty zapewne wiesz więcej o "wielkiej wodzie" niż ja :-).
Właśnie "rozcieńcza" na ich styku, stąd zmniejszone zasolenie. Rzeka Hudson u swojego ujścia płynie naprzmiennie w dwoch kierunkach.
To może zejdźmy na suchy ląd.;-)
Tutaj już truck po odwiedzinach w San Francisco Bay wracający do bazy w Chicago.
Fota z Utah.
297.
36032
tbogdanowicz
01-02-2020, 23:35
Rzeka Hudson u swojego ujścia płynie naprzmiennie w dwoch kierunkach.
Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś słyszałem o takim zjawisku, ale nie pamiętam jakiej rzeki to dotyczyło.
Dobrze że są tu ludzie zajmujący się różnymi rzeczami. Zawsze się można czegoś douczyć :-).
Dziękuję. Jeszcze sobie poszperam po internecie i poczytam. Chyba że masz coś do polecenia, to wtedy chętnie skorzystam.
To może zejdźmy na suchy ląd.;-)
Tutaj już truck po odwiedzinach w San Francisco Bay wracający do bazy w Chicago.
Fota z Utah.
297.
36032
Świetny kadr i kolorki.
krzysztofz24
02-02-2020, 13:45
Fajne szerokie ujecie, jak z prospektu "Trucks and american highways".
paparapa
02-02-2020, 17:58
I pewnie to co więcej zarobiła, wydała na przejazdy :mrgreen:
Świetny kadr i kolorki.
Fajne szerokie ujecie, jak z prospektu "Trucks and american highways".
Dzięki.
Z tego samego tripu i też z A3000.
298.
36052
Z cyklu "Impresje parkingowe".
300.
36250
Ken i Pete - bliźniaki dwujajeczne.:-)
301.
36255
Życie parkingowe jest pełne niebezpieczeństw. Nie dość, że chodzą "jaszczurki", to jeszcze próbują cię przekabacić na inną wiarę.
302.
36256
Mariusz81
11-02-2020, 12:32
#301 prawdziwe trucki
krzysztofz24
11-02-2020, 13:13
Na 301 ten czarny to troche taki low-rider style;-).
A te Panie na 302 to Jehowi czy kto?
Tak z ciekawosci pytam.
Fotka z miasta - Newark, New Jersey.
303.
36380
#301 prawdziwe trucki
To ten chyba też.:-)
304.
36387
2pompony
14-02-2020, 14:04
Wygląda na to, że Ty Ligo jeździsz nieprawdziwym. :)
Podrabianym...:-)
...pewno chińczyk... :)
Żaden tam Kińczyk, porządny Cummins ISX 15 litrów i 500 koni z równie porządną skrzynią Eaton Fuller 13-to biegową bez synchronizacji.:-)
Ten też ma silnik 15 litrów (no prawie). :)
36389
Świetna bryka. A jakie halogeny!:-)
tbogdanowicz
14-02-2020, 19:33
jo44 - piękny!!!
Gdzie spotkałeś?
jo44 - piękny!!!
Gdzie spotkałeś?
W 2007 roku fragment rajdu Pekin - Paryż był rozgrywany na polach koło Giżycka.
Tu zwycięzcy całego Rajdu:
36390
Świetna bryka. A jakie halogeny!:-)
Wg Wiki, https://en.wikipedia.org/wiki/American_LaFrance , prawnuczkowie tego samochodu
ciągle u "Was" jeżdżą. :)
Możliwe, ale nie kojarzę.
Latoś caboverami obrodziło:
307.
36406
tbogdanowicz
14-02-2020, 22:47
jo44
Dziękuję za odpowiedź. Lubię dowiadywać się nowych rzeczy.
Obsługa takiego sprzętu wymaga pewnych umiejętności cyrkowych.
308.
36421
Mariusz81
15-02-2020, 19:26
Te nowsze ciągniki też mi się bardzo podobają np. taki Peterbilt 579 ale mocniej serce mi bije na widok np. takiego Freightlinera FLC czy White Road Commandera. To są ciężarówki którymi jaram się od dziecka.
To są już zabytki, chociaż czasem można trafić coś pięknie odrestaurowanego.
Fota sprzed 12 lat. Dziś już nawet takich prawie się nie widuje.
309.
36424
Mariusz81
15-02-2020, 22:42
Freightliner FLD, International 9400, Kenworth T660 i dwa Freightlinery Columbia :mrgreen:
Znasz się lepiej ode mnie, bo ja tylko Volvo.:-D
frezja07
15-02-2020, 23:36
Ufff, dobrnęłam do końca. Motoryzacja to zupełnie nie moja bajka, nawet prawa jazdy nie mam tylko kartę rowerową. Ale podróż po Ameryce bez wizy, w kapciach, z kawą na biurku to nie lada okazja. Dzięki za humor, interesujące fotki, ciekawe opisy. Z pewnością będę tu nadal
Dzięki Frezja, miło że zagląda również ktoś niezwiązany z tematem.
A karta rowerowa jest owszem, bardzo przydatna, choćby przy zawieraniu małżeństwa.;-)
To fotka z miasta - specjalnie dla Ciebie - Millenium Park, Chicago:
310.
36428
W tej firmie jeżdżą nasi.
311.
36529
Prince z Montrealu. Tam też jeżdżą nasi.
312.
36629
Tu też polski akcent:
313.
36640
A tu ukraiński.
314.
36641
Mariusz81
22-02-2020, 19:07
Ja tu zaglądam regularnie:-)
czupacabra
22-02-2020, 19:11
Ja też. Ale na Nikonierzach publikuje tylko Ligo i to chyba z fuji.
Wysłane za pomocą Tapatalk
2pompony
22-02-2020, 19:20
Wypraszam sobie, też tu regularnie zaglądam.
Ja tu zaglądam regularnie:-)
Zostaw... To stalking.:-(
Ja też. Ale na Nikonierzach publikuje tylko Ligo i to chyba z fuji.
Fuji to był epizod, ale nie sprawdził się u mnie. Daję fotki z różnych sprzętów.
Tymczasem takie trochu krziwe, ale lepsze nie będzie.;-)
315.
36642
Well, ja też. To już 3 osoby. ;)
Koniec lutego jest, tymczasem zimy nie było tej zimy. Te dwa dni z temperaturą -20C nie liczą się, bo nawet porządnej zamieci zabrakło.;-)
No więc fota z ubiegłej zimy:
316.
36661
Well, ja też. To już 3 osoby. ;)
To tak jak na PSIO: Łódź, Rzeszów i Busko. :)
Niom...
Szkoda, że Ucianin nigdy tu nie zajrzy. Ani ten Rzeszowianin z piekła rodem...
danz1ger
23-02-2020, 11:17
zdjęcia może i I liga ale komentarz okręgówka.
Racja.:-)
To jeszcze cabover w pełnej krasie:
317.
36669
Mój w palmiarni - Hollywood, FL:
319.
36671
Na horyzoncie Manhattan. Te najwyższe po lewej, to nowo budowane wieżowce pod samym Central Parkiem. Właśnie czytałem, że ktoś lekko przegiął z tą wysokością i decyzją nowojorskiego sądu ostatnie 20 pięter ma być rozbierane.:-)
320.
36722
To przy okazji dwa od środka - nie z trucka.
321.
36730
322.
36731
sokolnik
25-02-2020, 21:28
Nie spotkałeś tam gdzieś może Optimusa? :)
36766
36768
Piękna sztuka. Gdzie go trafiłeś?
Optimus to takie komputery były, od pana Kluski.
Tylko o ile pamiętam, nie posmarował...
Tutaj inny Western Star, przy ciężkiej pracy:
323.
36846
krzysztofz24
28-02-2020, 21:57
Ligo a ty tez sie tak silujesz na reke w barach dla kierowcow ciezarowek:p?
https://youtu.be/uBnJP4jxuHc
Klasyka lat 80-tych "Over The Top" z Sylwestrem Stallone, zakladam ze na pewno ogladales.
No baa... I zawsze wygrywam.:mrgreen:
krzysztofz24
28-02-2020, 22:24
No baa... I zawsze wygrywam.:mrgreen:
:D
P.s Ehh, kiedys to robili filmy.
Miasto na stronie było, to teraz miasteczko - Emlenton, PA.
Oczywiście z trucka.
324.
36849
Lonestar w tamtych okolicach:
325.
36868
2pompony
29-02-2020, 19:39
W przedostatnim mało egzotyki, jakbym Busko widział.*
Otóż, uważasz pan, jedź pan czem prędzej na zachodnie wybrzeże i dawaj te niemożebnie indiańskie landszafty z prerii arizońskich, czy inne pagórki z Utah.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* nie żebym miał coś przeciwko mieszkańcom Buska, ale ono, to Busko, choć ogólnie miłe - to nie jest akurat szczególnie egzotyczne.
Pociąg spóźnił się do Buska?
Wina T...
Oczywiście. Jednak wystarczy, Mr Bombel, że sam jesteś dostatecznie egzotyczny. ;)
El... przepraszam, Ligo - podoba mi się ten kadr.
Stalking: Leci w lewo.
A teraz sobie raportuj.
2pompony
29-02-2020, 20:03
Mr. WPKX - dziękuję za uznanie mojej egzotyki. Wzorem wojaka z moich rodzinnych Austro-Węgier czuję ją niemal codziennie, a szczególnie ku wieczorowi. :)
Mam nadzieję, że nie musisz smarować sobie kolan opodeldokiem, i wiesz, jak zapamiętać 4268?
(https://eltrakon.pl/referencje/jaroslav-hasek/)
Pytanie retoryczne: Ile % z obecnych w ogóle zna Haszka?
Twoje zdrowie zatem, póki posty nie znikną.
Wojtek
PS Też chciałbym wiedzieć, jak Ci na imię.
2pompony
29-02-2020, 20:48
Wmieszałem w to Trójcę i pewnie dlatego ten parowóz do tej pory stoi gdzieś na bocznicy. :)
Również zdrowie, dokąd nie znikną...
PS
Pamiętam to i bez podlinkowania.
Nie wątpię.
PS Chyba masz zapchaną skrzynkę...
Z obecnych to 100%, sorry, 95. :)
Otóż, uważasz pan, jedź pan czem prędzej na zachodnie wybrzeże
Uhh... trza będzie w końcu jechać...
Tyle, że musiałbym zmienić firmę, bo moja obecna tam nie jeździ, za to nieźle płaci, więc to może chwilę potrwać.
Ligo, Twój wątek powinien brzmieć : " BORN TO BE WILD "... mało kto ma tak w życiu jak Ty tam za kierą ;-)
Obawiam się, że osobiście niewielu. Zmarł jakieś 100 lat temu.
Nowoć.
327.
36930
Ligo, Twój wątek powinien brzmieć : " BORN TO BE WILD "... mało kto ma tak w życiu jak Ty tam za kierą ;-)
E tam, niektórzy mają lepiej...
Trochę poruszone, ale z grubsza widać o co mi chodzi.;-)
328.
36931
Inny staroć, za to z oazą.
329.
36961
Obawiam się, że osobiście niewielu. Zmarł jakieś 100 lat temu.
A to pech... :(
Powóz i radiowóz - Lancaster, PA.
331.
37055
Ten wyżej, to współczesny, bo drzewiej takie użytkowano.
332.
37054
Mali chłopcy jeżdżą tam bryczkami.
333.
37087
A gdy dorosną, będą jeździć limuzynami.
334.
37088
Klasyczny Freightliner - telefonicznie.
335.
37092
A z tego magazynu powyżej zabierałem klamoty do włoskich wynalazków. Prosto z Italii, mam nadzieję, że bez wirusa...
336.
37093
Akcent polski był, ukraiński był, to teraz łemkowski:
338.
37190
Wioska w Upstate New York - oczywiście z trucka:
339.
37201
Pick-up truck komercyjny.
340.
37220
tbogdanowicz
14-03-2020, 20:58
Pick-up Pick-up'em, ale Corvette'a...
Niom... Corveta jest zawsze fajna, nawet na obrazku.;-)
341.37244
Pick-up w "wersji" przeprowadzkowej.
342.
37384
Klasyk Peterbilta. Oczywiście z aerodynamiką ma niewiele wspólnego.
343.
37392
Totalne zaskoczenie - kilka dni temu w Pensylwanii.
344.
37482
Może to te dla Toma Hanksa. :mrgreen:
Może. Ale dwa? Zresztą Hanks ma zaraza, więc na razie nie pojeździ.;-)
Może. Ale dwa?
A kto bogatemu zabroni? ;)
Zresztą Hanks ma zaraza, więc na razie nie pojeździ.;-)
Zaraza to jedno. Dwa, że busikem z lawetą do Australii raczej (:p) nie dojedzie, więc i tak by nie pojezdził.
Nikodemo
21-03-2020, 23:50
Takiego zielonego miałem.
A ja miałem takiego żółtego z '87-go. Świetne autko, nic się nie psuło. Przy 50 tys. przebiegu wlałem Moto Doktora, czy coś takiego, a potem przy 120 tys. pojechałem go sprzedać na giełdę do Gliwic. Silnik jak dzwon, tylko skrzynia siadła przed samą Sośnicą, znaczy czwórka przestała wchodzić. Wziął handlarz ze znacznym upustem, ale i tak było dobrze.:-)
Jednak wolę większe.
345.
37503
Downtown w Cleveland, OH. Trochę pustawe - fotka z przedwczoraj.
346.
37509
paparapa
24-03-2020, 17:43
A ja miałem takiego żółtego z '87-go. Świetne autko, nic się nie psuło. Przy 50 tys. przebiegu wlałem Moto Doktora, czy coś takiego, a potem przy 120 tys. pojechałem go sprzedać na giełdę do Gliwic. Silnik jak dzwon, tylko skrzynia siadła przed samą Sośnicą, znaczy czwórka przestała wchodzić. Wziął handlarz ze znacznym upustem, ale i tak było dobrze.:-)
Aż Ci zazdroszczę :) !20 tysiów i nic się nie zepsuło :lol:. Sworznie w układzie kierowniczym Ci się nie zapiekły przez te 120tyś. Przegub napędowy nie rozleciał się? Dziwne według producenta tego czegoś wytrzymywały 50 tyś.... o innych drobiazgach nie wspomnę. Ale kiedyś to były czasy .... nie to co teraz :mrgreen:
krzysztofz24
24-03-2020, 23:37
344 z maluszkami, no po prostu szok:-).
Jakbym nie zobaczyl to bym nie uwierzyl.
Aż Ci zazdroszczę :) !20 tysiów i nic się nie zepsuło :lol:. Sworznie w układzie kierowniczym Ci się nie zapiekły przez te 120tyś. Przegub napędowy nie rozleciał się? Dziwne według producenta tego czegoś wytrzymywały 50 tyś....
Nic się nie zapiekło, ani nic się nie rozleciało.:-)
Może wyjątkowa sztuka, a może to, że u mnie samochody jeżdżą długo. Jedyne co pamiętam, to linka startera i chyba kopułka rozdzielacza.
Nie ma co zazdrościć, to już prehistoria. A poza tym wiadomo, że żółte były najszybsze.:-)
Czy to prawda, ze drogi W USA sa w zlym stanie?
ppfalcon
26-03-2020, 10:54
Z tego co wiem to drogi w USA są w każdym stanie, nawet na Alasce
Władca Pixeli
26-03-2020, 19:32
Czy to prawda, ze drogi W USA sa w zlym stanie?
Otwórz
maps.google.com
Wybierz jakieś miasto, ulicę i sama zobaczysz.
Tak jest, drogi są w każdym stanie.:-)
Ogólnie dobrym, ale są wyjątki. To rozległy kraj i na pytanie postawione w ten sposób każda odpowiedź będzie prawidłowa.
Bo na przykład bywają i takie ;-)
348.
37705
Lancaster, OH - typowe miasteczko na Środkowym Zachodzie.
349.
37727
Jeszcze o drogach - typowe skrzyżowanie autostrad na obwodnicy dużego miasta; tu akurat Atlanta.
350.
37816
2pompony
31-03-2020, 14:35
Takie skrzyżowania mogą mieć dozę egzotyki, zwłaszcza dla kogoś, kto tamtędy nie jeździ co chwilę...
37832
No to ozdobiłeś wątek. :)
Takie skrzyżowania mogą mieć dozę egzotyki
Efekt "nocy amerykańskiej", czyli wszystko się zgadza.:-)
Też Atlanta:
352.
37844
Moja noc, na jakimś zapomnianym parkingu, wygląda tak:
353.
37885
Miło, że ktoś pamięta w tych czasach zarazy.
354.
37905
To dobry czas na refleksję.
355.
37948
Nieładnie zaglądać komuś do mieszkania, ale ten motylek mnie urzekł...:-)
356.
38004
Wiosna idzie...
357.
38122
ten motylek mnie urzekł...:-)
O Boże, jak można być takim ignorantem! To jest kokarda myszki Minnie!!! Nie żaden motylek! Jakby właścicielka tego pojazdu to przeczytała, to mógłbyś mieć duże kłopoty. Popraw się! ;-)
Pozdrawiam
Oj tam, oj tam... nie każdy jest Alfą i Omegą, a nawet Romeo i Oplem. ;-)
Wesołych Świąt, a przede wszystkim Zdrowych!
Zdrowych Ligo!
A w ogóle jak tam się teraz żyje w tej Ameryce?
Tak samo, jak i wszędzie, wujnia Panie...
Ale robota jest, u małżonki też, więc nie ma co narzekać. Oby tylko zaraza nie załapać.
No i dzięki.:-)
Nietypowa wystawka:
359.
38346
P.S.
Tak, wiem... Nieostre, poruszone i do rzyci.
Waga ciężka - z wczoraj.
360.
38360
Trochę poza tematem, a właściwie bez związku.;-)
Chciałem iść do fryzjera. Pandemia pandemią, ale wyglądać jak człowiek trza. Tymczasem płonne nadzieje, wszyscy fryzjerzy na off. To myślę, jak tak, to kupię sobie maszynkę do strzyżenia i sam się ostrzygę. Równo - nierówno, zawsze to inaczej. No i zonk. Maszynek po sklepach brak. Widocznie inni wpadli na ten genialny pomysł już wcześniej...
Ligo, jednorazówki też wyszły? ;)
Możesz się zapuścić.
Ja tam noszę długie od przedwojny.
A w temacie - patrząc na ostatni obrazek - mają jedna długą ramę niezależnie od kabiny?
Ojtam, ojtam... Mówię o strzyżeniu, bo golić czuprynę do zera, póki jeszcze jest, to trochę nie teges.:-)
Ale ciekawostka - maszynek zabrakło też w całym internecie.:-(
No ok. Nożyczek w domu nie masz? :D
!AGresT - przy zakupie nowego ciągnika długość ramy można wybrać. Tu akurat jest długa, ale to zależy od preferencji właściciela.
Natomiast co do zapuszczania - w warkoczach jakoś nie czuję się komfortowo.;-)
No ok. Nożyczek w domu nie masz? :D
Nożyczki to już wyższa szkoła jazdy. Maszynka co innego, samemu się jako tako objedzie. Chyba...;-)
Maszynka co innego, samemu się jako tako objedzie. Chyba...;-)
Objedzie objedzie. ;)
Pierwsze dwa razy najgorsze, bym powiedział. Później z górki.
Nożyczkami też byś się obciął. Najwyżej w fale, ale teraz dziwne wzory modne podobno. :mrgreen:
To myślę, jak tak, to kupię sobie maszynkę do strzyżenia i sam się ostrzygę. Równo - nierówno, zawsze to inaczej. No i zonk. Maszynek po sklepach brak. Widocznie inni wpadli na ten genialny pomysł już wcześniej...
Od najbliższego poniedziałku mają być w Biedronce. :)
https://www.biedronka.pl/pl/press,id,b93a1mkuc,title,okazje-tygodnia-20-04
Chodzi o tą piłę wgłebną z laserem? Nie! Za delikatny jestem.
Chodzi o tą piłę wgłebną z laserem? Nie! Za delikatny jestem.
Na 24 stronie. :)
Też odpada. Raz, że do najbliższej Biedronki mam spory kawałek, a dwa że wspieram lokalne produkty, więc będzie to sprawdzony Remington.:-)
Najbliższa "Biedronka" na Greenpoincie w NYC, czyli jakieś 1300 km, ale założę się, że to logo zajumane.;-)
362.
38390
jurkarol
17-04-2020, 21:18
logo z USA nie ma nic wspólnego z tym z ue. prawo nie przechodzi przez ocean
2pompony
17-04-2020, 21:24
No włąśnie przez moment się zastanawiałem, czy to ta sama firma co w Polsce, ale przecież ta polska biedronka jest naprawdę portugalska o ile mnie pamięć nie myli, więć z innej strony patrząc nie powinna być akurat na Greenpoincie! :)
Ale wody w wystawie polskie.
A co do logo, to fajny patent na obejście tak, żeby wszyscy wiedzieli o co chodzi, znalazł sklep, też w NYC. Sprzedają gadżety związane z filmem Big Lebowski, ale sklep nazywa się Little Lebowski :)
Myszowor
17-04-2020, 23:00
Za oceanem cały czas ich suszy, tylko woda i woda ;) Opłaca się to transportować do Stanów?
Cóż najpopularniejszą wodą w NYC (Stanach?) jest Poland Spring, produkowana w Poland. Tym w Maine.
Za oceanem cały czas ich suszy, tylko woda i woda ;) Opłaca się to transportować do Stanów?
Widocznie się opłaca. Jak dla mnie najlepsza i zarazem najdroższa jest Muszynianka, za którą płacę bodaj $10 za zgrzewkę 6x1.5 litra. Inne nasze są w okolicach $6-7. Lokalne wody, w tym Poland Spring mają niestety typowy posmak kranówy.
Z cyklu "Widoczek zza okna" - McKeesport na przedmieściach Pittsburgha w Pensylwanii.
363.
38674
I jakieś potwory za oknem, ale to już w Ohio na powrocie.
364.
38675
Trucka dawno nie było.
365.
38700
Mahindra u dealera w Ameryce. Świat się kończy...:roll:
366.
39060
krzysztofz24
04-05-2020, 20:58
Fajny burzowo-deszczowy klimat.
Ogolnie czuc mokrość:-).
368.
https://youtu.be/lS-af9Q-zvQ
Tak mi się jakoś skojarzyło. ;)
Ja nie wiem dlaczego, ale mi to zupełnie się dziwnie skojarzyło .... :D
https://www.youtube.com/watch?v=ckPfk3Lu8PU
Oba podkłady muzyczne mi pasują.:-)
"Portret" za oknem.;-)
369.
39187
Prefabrykowany tzw. modular home. Tu akurat połówka domu gotowa do transportu na miejsce instalacji.
Wbrew pozorom takie domy są dobrze ocieplone, a po odpowiednim wyposażeniu w środku mogą przypominać rezydencję Carringtonów.:-)
370.
39203
I jeszcze truck w zabudowie specjalnie przystosowanej do takiej pracy.
371.
39208
Inny polski akcent - firma rodem z Zakopanego, jak widać:
372.
39224
A skoro o górach mowa - góra lekko ociosana:
373.
39240
Nowoczesność w domu i zagrodzie - Volvo w końcu z LED-ami.:-)
374.
39349
Ciąg dalszy koronawirusa. ;-)
375.
39532
krzysztofz24
16-05-2020, 22:12
O, w koncu zdecydowales sie ujawnic autoportretem.
Tylko bede marudzil...ze smartfona samojebka, trza bylo Leice pozyczyc i Lajeczka przy oku, to Panie bylby dopiero szacum na dzielni;-).
Na 374 to co tam ledy, to lusterko do przegladania sie cala ciezarowka fajniejsze:-).
A tu trucker:
376.
39540
Z mojej strony uśmiech.
Szczery, bez podtekstów.
ze smartfona samojebka, trza bylo Leice pozyczyc i Lajeczka przy oku, to Panie bylby dopiero szacum na dzielni;-).
Ale bez dziubka.;-)
Paanie, dzielnia szemrana, nie ma co prowokować, więc idziem z nurtem...
Szczecina podobno modna teraz, ale małżowina mnie opierdala, że wyglądam jak bum.
No to jak tak, to trza było na forum wrzucić.:-D
Z mojej strony uśmiech.
Szczery, bez podtekstów.
Skoro tak, to dzięki.
Wolność wyboru:
377.
39705
Hurra!! Pierwsza w życiu kasa, którą dostałem za friko!
Jestem bogaty! God bless President Trump!!
Chociaż to nie to, żebym był od razu socjalistą...;-)
378.
39731
tbogdanowicz
23-05-2020, 07:12
A z jakiej okazji?
david555
23-05-2020, 08:01
A z jakiej okazji?
Covidowe wsparcie, coś jak zasiłek.
cz4rnuch
23-05-2020, 13:22
Hurra!! Pierwsza w życiu kasa, którą dostałem za friko!Nie bój, to z tych dodrukowanych :)
No właśnie...
Nie do końca wierzyłem w to rozdawnictwo, ale jednak przysłali po $1200 na łebka, znaczy na podatnika. Trochę dziwne, że dają wszystkim jak leci, a nie tym faktycznie potrzebującym.
Kwota akurat na weekend w "firmowym" hotelu.;-)
379.
39737
Po fajrancie... Bo trucka dawno nie było.
380.
39834
Obiadu też dawno nie było - kuchnia jemeńska:
381.
39932
lukasz_kk
30-05-2020, 22:45
Apetyczne :D
Apetyczne :D
Bardzo ok, tylko trochę w nadmiarze tych arabskich przypraw.
Zdziś poranny parkingowy.
International Prostar i klasyczny Peterbilt na drugim planie.
No i właśnie jest tak, że czasem trzeba spędzać noc na "krzywym" łóżku.;-)
382.
40023
lukasz_kk
02-06-2020, 23:13
No i właśnie jest tak, że czasem trzeba spędzać noc na "krzywym" łóżku.;-)
"U nas" jak tylko zdarza mi się jechać A2-ką między Łodzią, a Warszawą, wcześnie rano lub późno wieczorem, to prawie zawsze na poboczach pasów rozbiegowych stoją zaparkowane ciężarówki, którym brakło miejsca na parkingu
Mariusz81
03-06-2020, 23:30
No i właśnie jest tak, że czasem trzeba spędzać noc na "krzywym" łóżku.
Trzeba sobie drewniany klocek pod przednie koło podłożyć :-P
"U nas" jak tylko zdarza mi się jechać A2-ką między Łodzią, a Warszawą, wcześnie rano lub późno wieczorem, to prawie zawsze na poboczach pasów rozbiegowych stoją zaparkowane ciężarówki, którym brakło miejsca na parkingu
Problem z parkingiem dotyczy chyba każdego kontynentu, może z wyjątkiem Afryki.;-)
Trzeba sobie drewniany klocek pod przednie koło podłożyć :-P
Tak sobie radzą, o ile wiem, kamperowcy. Sposób może być dobry przy koniach europejskich, ale u mnie chyba nie bardzo, bo łóżko trochę daleko od przedniej osi.;-)
I jeszcze Peterbilt z poprzedniego obrazka - flatbed z zabudową typu Conestoga i dwiema dodatkowymi osiami.
383.
40087
Prawdopodobnie najlepszy samochód w tej części galaktyki. Wczoraj trafiłem na żywo pierwszy raz i ciśnienie mi skoczyło. Mocna cholera, jak mój truck...
W zasadzie może nawet by mi go sprzedali i wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że raty musiałbym spłacać przez najbliższe 1600 lat.:roll:
384.
40090
385.
40091
Podobno dobrze się tym jeździ. Widziałem ostatnio jakiś test i się zachwycali. Fajny samuraj :)
LC500... Ładny, ale jak na auto sportowe za pół bańki, osiągami nie powala.
LC500... Ładny, ale jak na auto sportowe za pół bańki, osiągami nie powala.
Wiesz, osiągi to nie wszystko. Liczy się tylko fun :-P
Wiesz, osiągi to nie wszystko. Liczy się tylko fun :-P
Ok. Zgoda, ale nawet auta za ok. 200-250 tys PLN mają lepsze osiągi. I to jest trochę słabe jak na auto sportowe, biorąc pod uwagę jego cenę ;)
W zasadzie może nawet by mi go sprzedali i wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że raty musiałbym spłacać przez najbliższe 1600 lat.:roll:
1600 lat powiadasz...Cuś słabo w tej Hameryce płacą! :)
Wracaj do Polski, tu wystarczy 1500 lat. :)
Ok. Zgoda, ale nawet auta za ok. 200-250 tys PLN mają lepsze osiągi. I to jest trochę słabe jak na auto sportowe, biorąc pod uwagę jego cenę ;)
Co dopiero taki FLA. Ogólnie piękne auta.
FLA to niemal "biały kruk". No i osiągi ma godne auta sportowego (11,4s do dwustu...) ;)
FLA to niemal "biały kruk". No i osiągi ma godne auta sportowego (11,4s do dwustu...) ;)
Kruk którego nikt nie chce pomimo że każdy się nim zachwyca:) zwłaszcza silnikiem. Ponoć dalej leżą w salonach i czekają na kupców.
A to nie wiedziałem. Myślałem, że to limitowany do kilkuset sztuk model. Traktowany wręcz inwestycyjnie.
Ekhm, LFA, nie fla.
LC to grand tourer, czyli luksusowe coupe. Tak właśnie ponoć jeździ, moze to trochę razi przy takiej stylistyce, no ale właśnie-dla mnie jest obłędny!
A to nie wiedziałem. Myślałem, że to limitowany do kilkuset sztuk model. Traktowany wręcz inwestycyjnie.
Auto ma bardzo ciekawą historię, warto zobaczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=ZEu4mYSUH64
matbe Dzięki za poprawienie.
Auto ma bardzo ciekawą historię, warto zobaczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=ZEu4mYSUH64
matbe Dzięki za poprawienie.
Pamiętam zachwyt Clarksona. Zabrakło marketingu i MZ zaszkodziła też zbyt klasyczna bryła jak na hypercara. LFA odstaje na tle "zwykłego" LC500, a nawet cofając się do jego czasów, to wciąż blado przy np McLaren SLR.
To chyba taka japońska filozofia tworzenia, NSX projektowali chyba 10 lat, wydali bajońskie sumy, z pewnością jest to topowa konstrukcja w skali światowej - a sprzedaż w totalnej niszy.
W materiale wymieniają jeszcze szereg innych czynników. Poza tym, kiepska sprzedaż i ta legenda która narosła pewnie przełoży się bardzo szybko na skok wartości. Więc jako inwestycja taki samochód może być ciekawą opcją.
Ale kto by nie jeździł mając coś takiego w garażu:)
Kuperek też seksowny...
386.
40126
No dobrze, japońska technika była, to teraz amerykańska:
387.
40125
Tak właśnie patrzę na te dwa obrazki powyżej i wychodzi mi na to, że z taniego fona fajniejszy, jak z taniego aparatu.
Trzeba będzie pomyśleć na jakimś fonem do foto.:roll:
W związku z powyższym mam pytanie - czy fota z Iphona będzie wyraźnie lepsza, jak z Google Pixel, albo Xiaomi?
Bo na razie jakoś nie mam przekonania do ogryzka...
Zresztą nieważne...
"Holowanie" na pych. Ma to jakąś fachową nazwę?
388.
40277
- Baco, dlaczego ciągniecie ten łańcuch?
- A co, mom go pchać?!...
Ma to jakąś fachową nazwę?
"Nie zachownie odpowiednich i bezpiecznych odstępów od sąsiadujących pojazdów" -
mandat sie należy. :)
Eee tam, odstęp jak trzeba, co najwyżej zderzak się wygnie...
Sposób dość popularny wśród tubylców. Yo Bro! :grin:
Dało się na Phantomach popchnąć (https://en.wikipedia.org/wiki/Pardo%27s_Push), to auta miało by się nie dać? Luuz... ;)
Wszystko można co nie można, byle z wolna i ostrożna. © Anna Ficner-Ogonowska. ;-)
Telefonicznie świtkiem:
389.
40370
tbogdanowicz
13-06-2020, 13:41
Ciekawe ile ten baranek ma kucyków, by tego maczka ciągnąć.
Według oznaczeń na boku, pod maską siedzi 6.7 litrowy turbodiesel Cumminsa. Kucyków 350.
A propos Cumminsa - wspaniałe silniki. Marzy mi się, żeby jakaś polska firma np. Jelcz wykupiła licencję na te motory, zarówno 15-to litrowe do większych sprzętów, jak i te małe, około 6-cio litrowe do mniejszych. Mam na myśli zastosowania zarówno cywilne, jak i wojskowe. Cummins to ścisła światowa czołówka, konstrukcje znacznie lepsze jak europejskie.
Ten Cummins pewnie nie spełnia norm EURO6. ;)
Ale za to, wiesz jak napędza?;-)
Paanie, może nawet łamać barierę dźwięku, parzyć kawę i pisać wiersze. Nie spełnia norm, to eurourzędasy nie puszczą.
No to jak tak, to trzeba tych urzędasów razem z ich normami spuścić do klopa. Bo za chwilę będzie, że silnik spalinowy nie ma prawa wydalać spalin...:roll:
Jak się nierobów przegoni na cztery wiatry, to może będzie w końcu trochę spokoju, bo "trochę" nam z nimi nie po drodze.
Kojocisko
14-06-2020, 11:44
Soryy, za oftop - ale to, że oddychasz gó..nem to ci nie przeszkadza?
Mnie akurat z nimi pod drodze.Uważam tylko, że zarówno kontrole kominów i rur wydechowych mamy za słabe.
Mnie akurat z nimi pod drodze.Uważam tylko, że zarówno kontrole kominów i rur wydechowych mamy za słabe.
Żeby jeszcze sam tym oddychał. Ale niestety wszyscy wyginiemy :/
No to jak tak, to trzeba tych urzędasów razem z ich normami spuścić do klopa. Bo za chwilę będzie, że silnik spalinowy nie ma prawa wydalać spalin...:roll:
Jak się nierobów przegoni na cztery wiatry, to może będzie w końcu trochę spokoju, bo "trochę" nam z nimi nie po drodze.
Żeby jeszcze sam tym oddychał. Ale niestety wszyscy wyginiemy :/
Ja to bym w ogóle był za spuszczeniem dieslów w klopach, bo to z nimi największe problemy.
Panowie, to wszystko jest tak głupie, ża nadawałoby się na kabaret, gdyby nie było przy tym tak smutne zamiast śmieszne.
Co do niespełniania norm europejskich - lata temu była sytuacja odwrotna i to europejskie samochody musiały być kastrowane by spełnić normy amerykańskie.
Teraz w Europie (nie wiem, czy w USA też) jest obowiązkowy bezsensowny system start-stop, który da się wyłączyć po odpaleniu, ale nie da się na stałe i nie wolno tego zrobić nawet w serwisie.
Jest też tryb ECO, który przypomina dawne "wolne koło" z Syrenki, bo wysprzęgla napęd po zdjęciu nogi z gazu. Ten stan "luzu" nazywa się pięknie "żeglowaniem", ale nie ma wtedy hamowania silnikiem i można się szpetnie naciąć.
I najgłupsza rzecz, o jakiej słyszałem ostatnio, od szefa serwisu mojego ASO zresztą. AMG i norma hałasu. Co to wersja AMG wiecie - nie "pakiet AMG", który je udaje wizualnie, lecz prawdziwe. Przede wszystkim stuningowany silnik, co wiąże się z charakterystycznym dźwiękiem klasycznego V8. Otóż by spełnić nową normę hałasu, niższą o ładnych kilka dB, nowe AMG ma polegać między innymi na emitowaniu charakterystycznego dźwięku z głośników w kabinie, bo na zewnątrz ma być cicho...
cz4rnuch
14-06-2020, 14:16
Ja tam na miejscu właścicieli tych wozideł to bym się cieszył tym, że swoim ulubionym dźwiękiem wypiardu będą katować jedynie swoje uszy a innym dadzą delektować się błogą ciszą :)
Marcin, pieprzysz byle pieprzyć. :)
(Spiritus - bana mi!)
Ostatnio po Busku jeździ gość, w średnim na oko wieku a mojemu kierownikowi z ksywki znany, złotym Harleyem.
Wyposażonym w niezły zestaw, bo słychać go w połowie miasta i w firmie przez zamknięte okna.
Ale co muszę przyznać, to, że między innymi Pink Floydów puszcza.
cz4rnuch
14-06-2020, 15:23
Młokosie, gdy będziesz miał tyle lat co ja to docenisz ciszę.