Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Obiektywy do bezluster Fujifilm.
test nowego szkła
https://www.fotopolis.pl/testy/obiektywy/32972-fujifilm-xf-16-80-mm-f4-r-ois-wr-test-autorski
Hmm, w szoku jestem jaki ten obiektyw 35 1.4 jest mały i lekki. Miałem obawy, że będzie troszeczkę za duży i zastanawiałem się nad F2, ale w porównaniu do 50stki 1.4 nikona non-ai to cudo :) Jeszcze tylko zaktualizować, wie ktoś jak to się robiło?
Jeszcze tylko zaktualizować, wie ktoś jak to się robiło?
Ściągasz soft na kartę pamięci, wkładasz do aparatu, podpianasz szkło, włączasz aparat z przyciśniętym BACK/DISP, a dalej już Cię poprowadzą instrukcje na ekranie.
Przyszedł w piątek ten Fuji 27 2.8, po pierwszych pstrykach jest ostry, fajny mały naleśnik. Cena widziałem ze nadal taka sama. Z wysyłką wychodzi około 600zł. Może uda mi się coś pstryknąć to zapodam. Jestem zadowolony, wszystko oryginalne, zapakowane fabrycznie.
cybulski
09-12-2019, 15:31
Jak wypada ten 27 zestawiajac z sigma 17-50?
Na pierwsze pstryki jest bardzo dobrze, dosyć ostry od 2.8, ale więcej nie ośmielę się napisać bo chciałbym porobić coś w świetle dziennym o co teraz jest ciężko. Może się coś uda w najbliższym czasie. Zdjęcia z Sigmy mi się podobały.
cybulski
09-12-2019, 17:40
Nikona sobie pozostaw, lub ew z czasem kup nowszą puszkę, dużo teraz używek.
Dodałem do innego wątku dwa zdjęcia z tej 27. Na moje oko jest bardzo dobrze z ostrością, nieskompresowane wygląda bardzo przyzwoicie. Coś czuje że się polubimy. Większa frajda focenie nim niż kitowym zoomem. I na sam aparat jakoś tak patrzę coraz łaskawszym okiem. (bo nie ukrywam że moje uczucia po zakupie były mieszane)
cybulski
11-12-2019, 10:38
Dodałem do innego wątku dwa zdjęcia z tej 27. Na moje oko jest bardzo dobrze z ostrością, nieskompresowane wygląda bardzo przyzwoicie. Coś czuje że się polubimy. Większa frajda focenie nim niż kitowym zoomem. I na sam aparat jakoś tak patrzę coraz łaskawszym okiem. (bo nie ukrywam że moje uczucia po zakupie były mieszane)
A jakbyś kupił xf35/1,4 ... to pewnie góra dwa miesiące i sprzedałbyś to co masz z nikona w stopce tak coś czuję ;)
Ja już teraz jestem ponownie zdecydowany na sprzedaż całego zestawu Nikona. Kupiłem 27 bo po 1 jest szerszy, 35 w nikonie to było dla mnie najczęściej ciut za wąsko a po 2 tańszy jakieś 4x a nie chciałem/nie mogłem pakować na początek tyle kasy w nowy system. Co prawda światło nie to ale nie można mieć wszystkiego. Z czasem pewnie dokupię coś jaśniejszego, ale wcześniej chciałbym zmienić zooma. Power zoom to nie dla mnie, lubię wiedzieć jaką ogniskową ustawiam.
cybulski
18-12-2019, 22:16
16-80/4 https://youtu.be/bBhdoCuqK64
Ktoś może już nabył?
Ciekaw jestem różnicy w porównaniu do Sony Zeiss 16-70/4.
cybulski
19-12-2019, 12:45
Ja ćwiczyłem takie kombinacje ale wiadomo że jak weszło natywne 16-80/4 to człowiek sie zastanawia :)
https://live.staticflickr.com/65535/49242264972_6ee06be6ee_c.jpg (https://flic.kr/p/2i2ntNu)[/url]
https://live.staticflickr.com/65535/49242039011_867f140437_c.jpg (https://flic.kr/p/2i2ntNu)[url=https://flic.kr/p/2i2mjCB]
Ja się na pewno nie zastanawiam. Trochę za duże toto. Nie po to poszedłem w bezlustro żeby się pakować w duże szkła :) Ale fajnie że coś się pojawia nowego.
czomolungma
20-12-2019, 16:02
Czy ktoś coś słyszał o premierze Viltroxa 56 f1.4 ? bo tak miała być na początku grudnia i cisza...Niby małe opóźnienie, ale to niedługo styczeń....i cisza...:(
cybulski
26-12-2019, 00:54
56/1.2 APD, zrobiłem sobie prezenta na gwiazdkę, skoro trafiła się oferta :)
https://live.staticflickr.com/65535/49275425127_f72ec52273_b.jpg (https://flic.kr/p/2i5irai)
(https://flic.kr/p/2i5irai)
56/1.2 APD, zrobiłem sobie prezenta na gwiazdkę, skoro trafiła się oferta :)
Ty to chyba z fuji nie wyjdziesz :-P
Ile dałeś?:grin:
cybulski
26-12-2019, 20:56
Ty to chyba z fuji nie wyjdziesz :-P
Ile dałeś?:grin:
Od Waldka kupiłem, wystawiał tutaj i szybko wziąłem, nigdy nie miałem 56tki. 2550. No chyba nie wyjdę. Fuji no jest najwygodniejsze na wyjazdy, street, ma jpgi które mi pasują, fajne małe szkiełka. Ciężko znaleźć tak uniwersalny i poręczny system. :) wiem co mówię trochę tych systemów przewalilem i nie mówię jedynie "teoretycznie" jak wielu tu którzy na oczy nie widzieli nic poza N ;)
Od Waldka kupiłem, wystawiał tutaj i szybko wziąłem, nigdy nie miałem 56tki. 2550. No chyba nie wyjdę. Fuji no jest najwygodniejsze na wyjazdy, street, ma jpgi które mi pasują. Ciężko znaleźć tak uniwersalny i poręczny system.:grin:
Dobra cena. Też mi chodzi po głowie od dawna.
Jaki jest? Jakie masz pierwsze odczucia?
cybulski
26-12-2019, 21:05
:grin:
Dobra cena. Też mi chodzi po głowie od dawna.
Jaki jest? Jakie masz pierwsze odczucia?
Jesxze nie mam bo przyszedł w poniedziałek i to był taki prezent pod choinkę ;) zgrabny, super wykonanie, AF taki jak piszą. Ale wziąłem to dla f1. 2 i apd. Zobaczymy
Jesxze nie mam bo przyszedł w poniedziałek i to był taki prezent pod choinkę ;) zgrabny, super wykonanie, AF taki jak piszą. Ale wziąłem to dla f1. 2 i apd. Zobaczymy
Daj znać jak się pobawisz. Poproszę też o fotki w wątku zdjęciowym. Tutaj mało fotek z niego. Kiedyś Candar często wrzutki z niego robił, ale chyba przeszedł na Sony :-P
cybulski
26-12-2019, 21:13
Daj znać jak się pobawisz. Poproszę też o fotki w wątku zdjęciowym. Tutaj mało fotek z niego. Kiedyś Candar często wrzutki z niego robił, ale chyba przeszedł na Sony :-P
Candar miał wersję bez apd z tego co pamiętam ale u niego to głównie PS więc ciężko powiedzieć co ze szkła a co postprodukcja.
Candar miał wersję bez apd z tego co pamiętam ale u niego to głównie PS więc ciężko powiedzieć co ze szkła a co postprodukcja.
No właśnie.
Cornelson
26-12-2019, 22:51
A co daje apd?
cybulski
27-12-2019, 11:16
A co daje apd?
Podobno rozmywa lepiej w tle niż zwykła wersja.
Różnice są minimalne jeśli w ogóle mają jakiekolwiek znaczenie. Jednak takie różne udziwnienia dają potem efekt opisywany jako "charakter" lub brak charakteru.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeszcze wracając do tematu, że z Fuji chyba nie wyjdę .....
Z 2tyg temu miałem okazję trzymać Z6 i 24-70/4 kolegi, na wyjściu na miasto.
Tego w necie w porównaniach wagi i rozmiaru jakoś nie widać bo ten zestaw wydaje się być w miarę zgrabny ale przy Fuji z małą stałką, to ten Z ciężki klocek.
Mam trochę tych ciężkich klocków do innych zastosowań ale na ulicę chcę mieć zestaw z którym czuję się dobrze, w rozsądnie wygodnym rozmiarze, bez rzucania sie w oczy. No i niestety ten Z z tym szkłem nie spełnia tego założenia.
Coby tam Nikoniarze nie pisali to nie jest wygodne narzędzie do streetu, ani mały rozmiar ani zakres ani jasność. Same ani. A ogólnie na papierze sprzęt wydaje sie wymiatać ale papier wiadomo wszystko przyjmie, życie weryfikuje.
Znów napiszą że hejtuję. No nie hejtuję tylko stwierdzam fakt, do streetu ciężko znaleźć lepszy system niż Fuji. Mnie się nie udało i stąd myślę że w 2020 streetowo będzie u mnie Fuji.
Z6+24-70 ma niemal takie wymiary jak d7200+S17-50 jednak zetkę trzyma się wygodniej a po dopięciu dokłądki od meike to zupełnie inna liga - klei się do dłoni aż miło. z6, meike, ftz + 85g - 1300gram ;)
Nawet nie przyszłoby mi do głowy polecać z6 jako podręczny aparat - obecnie nie ma obiektywów typu naleśnik.
Podręczny jest z50 ale nikon musi dołożyć odpowiednie szkła.
Każdy ma inny punkt odniesienia; dla jednego wygodne jest malutkie body co wypada z ręki a ktoś inny ma nacisk na bardzo dobry uchwyt akceptując większe wymiary.
Na jeden z wakacyjnych weekendów pożyczyłem od kumpla Olympusa z 3 obiektywami, całość mieściła się tam gdzie wchodził d7200 z sigmą. Wiesz co? Miałem więcej możliwości z racji ilości obiektywów, miałem sprzęt mieszczący się w "nerce" ale podziękowałem po jednym wyjeździe, to nie dla mnie, za małe, niewygodne i kilka innych osobistych preferencji.
Nie przekładajmy osobistych preferencji na ogół - każdy musi sam ocenić co jest ważniejsze. Wszędzie warto zazanczyć; dla mnie, w mojej opinii ;) ;)
Fuji dla przygody i dla długiego testu z chęcią przetestowałbym na dłużej :)
cybulski
27-12-2019, 11:50
Fuji też ma kloce, takie np. X-H1 to chyba rozmiar d7200. i do tego duże zoomy 2.8. Wiadomo że są użytkownicy którzy sobie to chwalą. Jednak przy takim rozmiarze to pozostaje pytanie, czy aby na pewno o to chodzi.
Ten system jest w zasadzie na dziś dojrzały i każdy dobierze rozmiar i szkła odpowiednie do swoich preferencji.
Liczyć się jednak należy z tym, że gdy dochodzimy do rozmiarów FF to może niekoniecznie mieć to już sens w tym systemie.
Cornelson
27-12-2019, 12:20
cybulski daj znać jak ten 56apd się sprawuje.
Mój znajomy kupił Z6 jako FF uzupełniający Fuji. Do zleceń komercyjnych. Po 2 miesiącach zaczęły odłazić gumy. Ciekawe jak u innych.
Tak Fuji jest mały i poręczny ale można iść dalej i nic nie przebije ... smartfona :)
cybulski
27-12-2019, 12:23
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) daj znać jak ten 56apd się sprawuje.
Mój znajomy kupił Z6 jako FF uzupełniający Fuji. Do zleceń komercyjnych. Po 2 miesiącach zaczęły odłazić gumy. Ciekawe jak u innych.
Nie pisz tego głośno bo się obrażą i powiedzą że hejtujesz :) Nykowski ?
na grupie FB były głosy o gumie ale tylko symboliczna ilość zgłoszeń na tle jakby nie patrzeć już dość dużej społeczności. Wtopili z partią- chcieli nawiązać do tradycji ;)
cybulski
27-12-2019, 12:38
Tak Fuji jest mały i poręczny ale można iść dalej i nic nie przebije ... smartfona :)
No powiem Ci że te fony są coraz lepsze naprawdę. Jaby jeszcze dawały taką frajdę robienia zdjęć jak puszką ...
na grupie FB były głosy o gumie ale tylko symboliczna ilość zgłoszeń na tle jakby nie patrzeć już dość dużej społeczności. Wtopili z partią- chcieli nawiązać do tradycji ;)
Wiadomo, że jak komuś coś tam się odkleja to zaraz ta informacja się roznosi jak grypa, tak to jest z tym netem.
Ja ćwiczyłem takie kombinacje ale wiadomo że jak weszło natywne 16-80/4 to człowiek sie zastanawia :)
https://live.staticflickr.com/65535/49242264972_6ee06be6ee_c.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49242039011_867f140437_c.jpg
Jeszcze taka fotka z tego mijającego roku
https://live.staticflickr.com/65535/49280776636_09696fda35_b.jpg (https://flic.kr/p/2i5LRYG)
Cornelson
27-12-2019, 12:42
Nie pisz tego głośno bo się obrażą i powiedzą że hejtujesz :) Nykowski ?
Nie ktoś inny, z resztą nieważne.
cybulski
27-12-2019, 12:45
Nie ktoś inny, z resztą nieważne.
Obecnie wszystkie sprzęty są bardzo dobre i można powiedzieć że dyskusje i porównania nie mają większego znaczenia i sensu. Jeśli szukamy jakichś różnic i niunansów to dlatego, że to lubimy, lubimy sprzęty co oczywiście nie wyklucza tego że lubimy fotografować.
Można nie lubić sprzętu lub nie przywiązywać do tego wagi i robić fotografię. Wg mnie każda droga jest dobra i ważne aby jakaś była.
Cornelson
27-12-2019, 13:27
Po zabawie kilkoma korpusami Fuji na chwilę obecną w teorii na 90 % tego co robię wystarczyłby mi XF10. Niestety ma kilka głupich mankamentów, które skierowały mnie w stronę Ricoha.
cybulski
27-12-2019, 13:36
Po zabawie kilkoma korpusami Fuji na chwilę obecną w teorii na 90 % tego co robię wystarczyłby mi XF10. Niestety ma kilka głupich mankamentów, które skierowały mnie w stronę Ricoha.
a 18-135 nadal używasz z XT1 ?
Cornelson
27-12-2019, 13:57
a 18-135 nadal używasz z XT1 ?
Bardzo rzadko. T1 najczęściej z 23/2.0. 18-135 mam na jakieś wyjazdy typowo fotograficzne albo okazje gdzie wiem, że będzie dłuższa ogniskowa potrzebna, ale to się bardzo rzadko zdarza. Ostatnio miałem na kilkudniowym wyjeżdzie do Słowenii i może kilka razy użyłem dłuższej ogniskowej.
leighadams
27-12-2019, 14:14
Jeszcze wracając do tematu, że z Fuji chyba nie wyjdę .....
Z 2tyg temu miałem okazję trzymać Z6 i 24-70/4 kolegi, na wyjściu na miasto.
Tego w necie w porównaniach wagi i rozmiaru jakoś nie widać bo ten zestaw wydaje się być w miarę zgrabny ale przy Fuji z małą stałką, to ten Z ciężki klocek.
Daleki jestem od bronienia nikona, bo sam mam to co w stopce, ale chyba troszkę bezsensowne jest porównywanie fuji z mała stałką vs Z6 i24-70/4??
Do nikona chyba też można podczepić jakąś stałkę i już różnice będą mniejsze..
Jak już wyprowadzisz 56 na spacer to wrzuć jakieś foty, bo sam się zastanawiam żeby uzupełnić zestaw 18+35 o coś dłuższego i myślę nad 56 vs 90.
cybulski
27-12-2019, 14:25
Daleki jestem od bronienia nikona, bo sam mam to co w stopce, ale chyba troszkę bezsensowne jest porównywanie fuji z mała stałką vs Z6 i24-70/4??
Do nikona chyba też można podczepić jakąś stałkę i już różnice będą mniejsze..
Jak już wyprowadzisz 56 na spacer to wrzuć jakieś foty, bo sam się zastanawiam żeby uzupełnić zestaw 18+35 o coś dłuższego i myślę nad 56 vs 90.
90 na pewno jest szybszy z tego co czytałem i na szybkie foty będzie lepszy.
leighadams
27-12-2019, 14:45
90 na pewno jest szybszy z tego co czytałem i na szybkie foty będzie lepszy.
To wiem;-) I chyba 90 będzie lepszym dopełnieniem 35. 56 chyba za blisko, ale mniejsza z tym.
Wrzuć w końcu jakieś zdjęcia z apd:smile:
cybulski
27-12-2019, 14:56
To wiem;-) I chyba 90 będzie lepszym dopełnieniem 35. 56 chyba za blisko, ale mniejsza z tym.
Wrzuć w końcu jakieś zdjęcia z apd:smile:
W swoim czasie to nastąpi na pewno :-P
cybulski
27-12-2019, 16:40
Na ten moment takie porównianie znalazłem jesli chodzi o wygląd tła na yt canon RF 50/1.2 vs fuji 56/1.2
https://www.youtube.com/watch?v=oW9fwUxTHF8
Używał ktoś 100-400? Możę się podzielić opinią?
Mam od miesiąc. W miarę lekki. Ostrość dobra. Jestem zadowolony z niego ale to i tak jedyna alternatywa w systemie. Tani nie jest.
Mam od miesiąc. W miarę lekki. Ostrość dobra. Jestem zadowolony z niego ale to i tak jedyna alternatywa w systemie. Tani nie jest.
Mam opcję za około 5 tys. - nówka sklepowa i zastanawiam sie czy warto.
Czy na 400mm jest ostry?
Viltrox 85tka test
https://www.opticallimits.com/fuji_x/1078-viltrox85f18
Cornelson
11-01-2020, 12:58
Mam opcję za około 5 tys. - nówka sklepowa i zastanawiam sie czy warto.
Czy na 400mm jest ostry?
To bardzo dobry obiektyw. Ostry w każdym zakresie ogniskowej. Znajomy chyba już 3 tacha go po lasach krzakach i innych i jest Ok. Za ta cenę warto. O ile potrzebujesz takiej ogniskowej.
niedzielny_pstrykacz
11-01-2020, 19:16
Viltrox 85tka test
https://www.opticallimits.com/fuji_x/1078-viltrox85f18
Widziałem kilka już recenzji na róznych kanałach i generalnie chwalą. Nie ma jak przekonać się na własnej skórze...więc zamówiłem sobie to szkiełko. Przyjdzie w poniedziałek to sam przetestuje.
Widziałem kilka już recenzji na róznych kanałach i generalnie chwalą. Nie ma jak przekonać się na własnej skórze...więc zamówiłem sobie to szkiełko. Przyjdzie w poniedziałek to sam przetestuje.
czekam na recenzje i dużo fotek :)
niedzielny_pstrykacz
11-01-2020, 23:18
Fotki będą to sam ocenisz, natomiast af czyli druga ważna rzecz w szkle nie będzie u mnie miarodajna, gdyż mam dziadka xt10. W recenzjach widziałem ze na nowych korpusach af nawet wyrabia się w ruchu, u mnie może byc różnie bo body stare. Więc afem się nie sugeruj u mnie :) Wgrane natomiast jest najnowsze oprogramowanie w niego więc może i na moim ślimaku podziała :)
Antonioo
23-01-2020, 22:01
Jakby komuś umknęło. Mamy nową 35-tkę f2,0 - ale uwaga XC - cena ok 200 $
optyczne
https://www.optyczne.pl/14547-news-Fujifilm_XC_35_mm_f_2.html
pierwsze wrażenia
https://jonasraskphotography.com/2020/01/23/fujifilm-xc-35mm-f-2-first-look-preview/
Czyli to samo co już było, tylko że bez WR, bez pierścienia przysłon i bez metalu na obudowie.
Zostaję przy 1.4. ;)
czomolungma
23-01-2020, 22:48
A bedzie 50ka? kcem!
No, albo 56 1.2 XC, z plastikowym bagnetem, bez tulipana, nawet bez kartonu w foliowym worku ale optycznie taka jak poprzedniczka i biere za 1999 zł :)
No, albo 56 1.2 XC, z plastikowym bagnetem, bez tulipana, nawet bez kartonu w foliowym worku ale optycznie taka jak poprzedniczka i biere za 1999 zł :)
Hehehe...a po cashback'ach na rynku wtórnym po 800 :-D
czomolungma
23-01-2020, 23:06
Hehehe...a po cashback'ach na rynku wtórnym po 800 :-D
No cos trzeba z tą ceną 56-tki zrobić, przecież nawet fujifilm wie że ich ceny katalogowe są przesadzone stąd co chwile cashbacki. Wywalą z kapelusza 3700 a potem używki chodza po 2800 bo ludzie myślą że to tyle warte :) Wystarczy popatrzeć po ogłoszeniach że ludzie bujają się ze sprzedażą pół roku często i więcej :)
Fuji zrobiłoby cene 2800 bo tyle max warte (pewnie tyle jest warte bo na eglobalu jest po 2700, ale trzeba oplacic akcje marketingowe i ambasadorow) to używki byłyby w realnej cenie 1900 zł :)
Ot takie moje przemyślenia :)
cybulski
23-01-2020, 23:15
No cos trzeba z tą ceną 56-tki zrobić, przecież nawet fujifilm wie że ich ceny katalogowe są przesadzone stąd co chwile cashbacki. Wywalą z kapelusza 3700 a potem używki chodza po 2800 bo ludzie myślą że to tyle warte :) Wystarczy popatrzeć po ogłoszeniach że ludzie bujają się ze sprzedażą pół roku często i więcej :)
Fuji zrobiłoby cene 2800 bo tyle max warte (pewnie tyle jest warte bo na eglobalu jest po 2700, ale trzeba oplacic akcje marketingowe i ambasadorow) to używki byłyby w realnej cenie 1900 zł :)
Ot takie moje przemyślenia :)
Muszą Ciebie posłuchać bo nie wiedzą co robią ;)
Ale dla kupującego to chyba dobrze ze dużo używek 56 jest za 2.5tys w świetnym stanie więc można wybrać. Nikt nie każe brać nowki.
czomolungma
23-01-2020, 23:29
Muszą Ciebie posłuchać bo nie wiedzą co robią ;)
Ale dla kupującego to chyba dobrze ze dużo używek 56 jest za 2.5tys w świetnym stanie więc można wybrać. Nikt nie każe brać nowki.
Tylko że cena 2500 uzywki nie jest własnie moim zdaniem adekwatna, na globalu można kupić za 2700 nową :) Co z tego że "gwarancji prawie nie ma" jak używki za 2700 tez nie mają bo sa juz po :) przecież to nie tylko podatki, do tych szkieł jest z kapelusza podoliczanych tyle dodatków że fuji musi potem cashbaci robić :) Jakby od razu zrobili 2900 to i używki stalyby w normalnych cenach. I nie chodzi mi o to że jest drogo tylko o to że gdzie indziej można kupić o tysiaka taniej, wiec to szkło ma przesadzoną cenę. Zresztą jak większość katalogowych cen fufu :)
Rynek reguluje jak mówią, zatem przyjrzyj się ogłoszeniom 56-tek bo obserwuje je i większośc miesiącami leży i sprzedac sie nie chce...jaki wniosek ? Wiekszość chyba uważa że cena jest przesadzona bo inaczej braliby jak ciepłe bułki :) To samo jest z 90-tka dokopali taką cenę że tego szkła nie można wnet sprzedać, regularnie od pół roku widzę te same ogłoszenia cyklicznie wstawiane. 2500 stoją co niby jest ponad 1000 zł taniej niz katalog...a nie ma chetnych :)
cybulski
23-01-2020, 23:39
Nie kumam, to za 2700 z eglobal nówka też nie jest dobrze :)?
Tylko że cena 2500 uzywki nie jest własnie moim zdaniem adekwatna, na globalu można kupić za 2700 nową :) Co z tego że "gwarancji prawie nie ma" jak używki za 2700 tez nie mają bo sa juz po :) przecież to nie tylko podatki, do tych szkieł jest z kapelusza podoliczanych tyle dodatków że fuji musi potem cashbaci robić :) Jakby od razu zrobili 2900 to i używki stalyby w normalnych cenach. I nie chodzi mi o to że jest drogo tylko o to że gdzie indziej można kupić o tysiaka taniej, wiec to szkło ma przesadzoną cenę. Zresztą jak większość katalogowych cen fufu :)
Rynek reguluje jak mówią, zatem przyjrzyj się ogłoszeniom 56-tek bo obserwuje je i większośc miesiącami leży i sprzedac sie nie chce...jaki wniosek ? Wiekszość chyba uważa że cena jest przesadzona bo inaczej braliby jak ciepłe bułki :) To samo jest z 90-tka dokopali taką cenę że tego szkła nie można wnet sprzedać, regularnie od pół roku widzę te same ogłoszenia cyklicznie wstawiane. 2500 stoją co niby jest ponad 1000 zł taniej niz katalog...a nie ma chetnych :)
primo - pokaż mi tak wykonane szkło ze światłem 1.2 za ok 3700zł. Pokaż mi tak wykonaną 90mm ze światłem 2.0 za 3700zł. Oczywiście nie są to tanie szkła ale konkurencja wcale nie jest tańsza. No chyba, że rozmawiamy o jakiś plastikowych wydmuszkach 1.8.
drugie primo - kupowanie w eglobal to czysty masochizm skoro na miejscu ok 10-20% drożej są szkła europejskie na pełnej gwarancji. no, ale jeśli dla kogoś te 300zł warte jest nerwów, czekania i braku 2 letniego zabezpieczenia od awarii to jego decyzja.
Za 27 2.8 dałem na globalu niecałe 600, wszystko nóweczka i oryginał. W PL w oficjalnej dystrybucji jest za niecałe 1600. Gdzie tu masochizm? Czysta logika.
Za 27 2.8 dałem na globalu niecałe 600, wszystko nóweczka i oryginał. W PL w oficjalnej dystrybucji jest za niecałe 1600. Gdzie tu masochizm? Czysta logika.
ZTCP dyskutujesz z handlarzem, jemu eglobal bardzo napsuł :-)
Zdaję sobie z tego sprawę, zawodowo jestem zakupowcem, niestety świat jest brutalny pod tym względem. Rozumiem sprzedawców ale w moim przypadku cena zdecydowała, za duża różnica.
czomolungma
24-01-2020, 12:18
primo - pokaż mi tak wykonane szkło ze światłem 1.2 za ok 3700zł. Pokaż mi tak wykonaną 90mm ze światłem 2.0 za 3700zł. Oczywiście nie są to tanie szkła ale konkurencja wcale nie jest tańsza. No chyba, że rozmawiamy o jakiś plastikowych wydmuszkach 1.8.
drugie primo - kupowanie w eglobal to czysty masochizm skoro na miejscu ok 10-20% drożej są szkła europejskie na pełnej gwarancji. no, ale jeśli dla kogoś te 300zł warte jest nerwów, czekania i braku 2 letniego zabezpieczenia od awarii to jego decyzja.
to nie jest 200- 300 zł tylko w przypadku 56-tki 1000 zł i wlasnie w tym szkopuł ze skoro te same szkla potrafia sprzedawac 1000 zł taniej i zarabiac znaczy u nas jest marza za duza, podyktowana utrzymywaniem eventów i innych akcji marketingowych pewnie lub iluś tam pośredników. To nie jest tak ze wszedzie jest za 3700 a my chcemy taniej :) Wlasnie gdzie indziej jest taniej znaczy da się :) Stad moje rozważania.
cybulski
24-01-2020, 12:20
to nie jest 200- 300 zł tylko w przypadku 56-tki 1000 zł i wlasnie w tym szkopuł ze skoro te same szkla potrafia sprzedawac 1000 zł taniej i zarabiac znaczy u nas jest marza za duza, podyktowana utrzymywaniem eventów i innych akcji marketingowych pewnie lub iluś tam pośredników. To nie jest tak ze wszedzie jest za 3700 a my chcemy taniej :) Wlasnie gdzie indziej jest taniej znaczy da się :) Stad moje rozważania.
Dolicz 23% vat, cło, podatki i masz cenę polską. Co sie dziwisz :) myślisz że 500+, zusy, krusy są znikąd :) ??
czomolungma
24-01-2020, 12:20
Nie kumam, to za 2700 z eglobal nówka też nie jest dobrze :)?
No nie kumasz, bo skoro nówka 2700 dlaczego używki po 2700 ? :) Co z tego ze z polskiej dystrybucji skoro po gwarancji. Cena katalogowa w kraju przewyższona o tysiaka zabija rynek wtórny bo inaczej tego nie mozna nazwać skoro te same ogłoszenia od pół roku i nie moga tego sprzedać :)
cybulski
24-01-2020, 12:27
No nie kumasz, bo skoro nówka 2700 dlaczego używki po 2700 ? :) Co z tego ze z polskiej dystrybucji skoro po gwarancji. Cena katalogowa w kraju przewyższona o tysiaka zabija rynek wtórny bo inaczej tego nie mozna nazwać skoro te same ogłoszenia od pół roku i nie moga tego sprzedać :)
Na mój chłopski rozum to jesteś niedostosowany do realiów jakie są :)
Masz wybór kupić nówkę w sklepie, kupić na eglobal lub używkę.
Jeśli za drogo w którymś kanale to nie kupuj lub negocjuj. W czym jest ogólnie problem bo ja nadal nie rozumiem.
A jeśli za drogo to kup inne tańsze szkło.
To szkło było modne jakiś czas temu, teraz jest wysyp bo przechodzą na Sony. Jak nie masz parcia wyczekaj na okazję i kup za np. 2tys albo za cenę którą sobie wymyśliłeś - po prostu upoluj.
czomolungma
24-01-2020, 12:27
Dolicz 23% vat, cło, podatki i masz cenę polską. Co sie dziwisz :) myślisz że 500+, zusy, krusy są znikąd :) ??
Tylko jakoś po cashbackach (często podwójnych) robiąc cenę podobną do tych niskich jakoś sprzedają i zarabiają czyli można. I ani zus ani krus czy vat nie ucierpiały. A jeśli chodzi o gwarancje to jest właśnie takie dymanie przez producentów. Co za róznica w jakim kraju kupiłem ? kupiłem szkło które producent zrobił i gwarantuje jego działanie i tyle, a te wszystkie obostrzenia typu kupione w Polsce sa właśnie po to aby zmusić do zakupu dużo przedrożonego szkła. Jeśli dajmy na to mieszkam w Hongkongu i kupię tam w sklepie szkło 1000 zł taniej niż tu i chce tam zgłosić na gwarancji ( nie do sklepu) to nie można ? można i jakos przyjmują i nie robia problemu zatem szkłą są objęte gwarancją. Ale u nas w grajdole nie przyjmą bo nie kupiłeś przedrożonego o tysiaka szkła. Taka prawda.
cybulski
24-01-2020, 12:30
Zgadzam się, że to jest absurd w dzisiejszych czasach z tymi gwarancjami przypisanymi do kraju czy też regionu. Może i jest jakiś tam powód ale nie umiem też tego zrozumieć.
Piszę o ogóle nie o pojedyńczych wyjątkach, których ceny są niższe niż w cennikach producenta. Takie szkła jak 27 akurat są warte podjęcia ryzyka. Odnoszę się do narzekania kolegi na wysokie ceny katalogowe. Można kupić taniej, wystarczy chcieć, poszukać, popytać, potargować się. Ceny katalogowe swoje, a "indywidualne promocje" ;) swoje. Oficjalnie sprzedawcy muszą się trzymać cen dystrybutora, a "indywidualne wyceny" , nawet autoryzowanych dystrybutorów, robią karierę w sieci :) Ale głębiej tłumaczyć nie będę, kto kumaty wie, mało kumaty, placi w sklepie to co napisane na metce.
ZTCP dyskutujesz z handlarzem, jemu eglobal bardzo napsuł :-)
a merytorycznie coś? czy tylko jakieś dyrdymały ad persona?
podyskutowałbym ale widząc taki słowotok "bo janusze nas okradajo! w chinach dajo połowe taniej więc można!" nawet nie będę podejmował próby, cybulski to wystarczająco dobrze podsumował - jesteś oderwany od realiów funkcjonowania DG w UE.
ale pokuszę się na szybką poradę, całkiem gratis - kupuj od chińczyków, sprzedawaj u nas, sprzedasz tylko kilka szkiełek na miesiąc i już masz średnią krajową. biznes życia, korzystaj ;)
niedzielny_pstrykacz
05-02-2020, 13:00
Recenzja będzie krótka - szkło po 2 dniach odesłane na zwrot. Ale od początku.
Podpiąłem szkło, szybko sprawdzam czy af działa bo mam stary model (X-T10), a jednak wszystkie testy na YT które oglądałem były na X-T3 albo X-T30 a w nich mówili że af działa. Wiadomo, że moje stare body to inna półka więc obawiałem się czy w ogóle zadziała, a jeśli zadziała czy nie będzie mułem. Dlatego poprosiłem już przed zakupem o wgranie najnowszego softu. Szkiełko przyszło, podpinam i ufff autofocus działa. Zmieniam przysłonę, naciskam spust i...coś chrobocze. Myślałem że to af tak grzęzi i coś jest ze szkłem nie tak, bo w testach wszyscy piszą o cichym autofocusie. Kolega podpowiedział mi, że to nie af, a listki przysłony, które domykając/otwierając się do zadanej wcześniej wartości (podczas wciskania spustu) wydają taki dźwięk. Rzeczywiście, jak popatrzeć podczas wciskania spustu do środka szkła widać że to listki przysłony. Szczegół dla mnie nieistotny w sumie, jeśli szkło miałoby być ostre. Autofocus jak na moje stare body działał zadziwiająco dobrze. Spodziewałem się o wiele wolniejszego. Z samej prędkości byłem zadowolony. Budowa to samo - było dobrze. Solidna metalowa, ale wagę ma swoją. Wyszedłem na ostateczny test na spacer. Ustawione na sztywno F1/8 i strzelanie do wszystkiego z bliska, z daleka, w ruchu, w bezruchu. Zrzuciłem materiał na kompa i....pierwsza konsternacja. 1/3 zdjęc ostrych wręcz żyleta, 2/3 kompletne pudło. I nie mówię tu o mydle tylko o sywtuacji jakbym miał metrowy ff/bf. Drugie wyjście na spacer to samo. Czasy 1/1000 i krótsze a 3/4 fotek pudło. Wyszedłem 3 raz i taki test: celuję w znak wyostrzam fotka, wyostrzam drugi raz w to sam miejsce strzelam, wyostrzam 3 raz strzelam. Wynik: 2 pudła 1 żyleta mimo 3 takich samych strzałów kolejno po sobie. Nie uważam że szkło jest złe, być może mój korpus jest za stary do tego modelu. Tym bardziej że z żadnym fujikowym szkłem nie miałem nigdy takiego problemu. Praktycznie wszystko zawsze w punkt. Szkło pojechało na zwrot niestety, z moim body się nie pokochało i nie stworzyło z nim idealnej pary. Jeśli zostane w fuji, a po przemyśleniach kolejnych raczej tak to celuję w 56 f1.2
Dzień dobry, czekam na premierę X-T200 i tu się zastanawiam... żyję w przeświadczeniu, że powinnam mieć obiektyw 18-55 2.8-4, a tu niestety dołączony będzie inny 15-45 mm F3.5-5.6 OIS PZ O 15-45 czytałam opinię, że budowa słabsza ale obrazek z obu obiektywów został tak samo oceniony. Więc brać zestaw fabryczny czy kupować body i 18-55 oddzielnie? Nie znam tego systemu, mam Soniaka. Ewentualnie może jakiś link do porównania tych szkieł, sama nie znalazłam. Jaka może być prawdopodobna cena samego body, bo 18-55 to już cena około 1800 zł i czy to będzie gra warta świeczki, samemu budowanie zestawu, na pewno wyjdzie drożej?
cybulski
10-02-2020, 11:43
Recenzja będzie krótka - szkło po 2 dniach odesłane na zwrot. Ale od początku.
Podpiąłem szkło, szybko sprawdzam czy af działa bo mam stary model (X-T10), a jednak wszystkie testy na YT które oglądałem były na X-T3 albo X-T30 a w nich mówili że af działa. Wiadomo, że moje stare body to inna półka więc obawiałem się czy w ogóle zadziała, a jeśli zadziała czy nie będzie mułem. Dlatego poprosiłem już przed zakupem o wgranie najnowszego softu. Szkiełko przyszło, podpinam i ufff autofocus działa. Zmieniam przysłonę, naciskam spust i...coś chrobocze. Myślałem że to af tak grzęzi i coś jest ze szkłem nie tak, bo w testach wszyscy piszą o cichym autofocusie. Kolega podpowiedział mi, że to nie af, a listki przysłony, które domykając/otwierając się do zadanej wcześniej wartości (podczas wciskania spustu) wydają taki dźwięk. Rzeczywiście, jak popatrzeć podczas wciskania spustu do środka szkła widać że to listki przysłony. Szczegół dla mnie nieistotny w sumie, jeśli szkło miałoby być ostre. Autofocus jak na moje stare body działał zadziwiająco dobrze. Spodziewałem się o wiele wolniejszego. Z samej prędkości byłem zadowolony. Budowa to samo - było dobrze. Solidna metalowa, ale wagę ma swoją. Wyszedłem na ostateczny test na spacer. Ustawione na sztywno F1/8 i strzelanie do wszystkiego z bliska, z daleka, w ruchu, w bezruchu. Zrzuciłem materiał na kompa i....pierwsza konsternacja. 1/3 zdjęc ostrych wręcz żyleta, 2/3 kompletne pudło. I nie mówię tu o mydle tylko o sywtuacji jakbym miał metrowy ff/bf. Drugie wyjście na spacer to samo. Czasy 1/1000 i krótsze a 3/4 fotek pudło. Wyszedłem 3 raz i taki test: celuję w znak wyostrzam fotka, wyostrzam drugi raz w to sam miejsce strzelam, wyostrzam 3 raz strzelam. Wynik: 2 pudła 1 żyleta mimo 3 takich samych strzałów kolejno po sobie. Nie uważam że szkło jest złe, być może mój korpus jest za stary do tego modelu. Tym bardziej że z żadnym fujikowym szkłem nie miałem nigdy takiego problemu. Praktycznie wszystko zawsze w punkt. Szkło pojechało na zwrot niestety, z moim body się nie pokochało i nie stworzyło z nim idealnej pary. Jeśli zostane w fuji, a po przemyśleniach kolejnych raczej tak to celuję w 56 f1.2
A to czego dotyczył ten przypadek, viltrox 85/1.8 ?
niedzielny_pstrykacz
14-02-2020, 13:21
A to czego dotyczył ten przypadek, viltrox 85/1.8 ?
Tak.
Zbyszku, Twój post na facebookowej grupie ze sprzedażą fujika to całkowity rozbrat z fuji, czy zbierasz na X100V ? :D
A tak na marginesie nie chce ktoś się wymienić 23f2 na 35f2 z dopłatą po mojej stronie ?
cybulski
14-02-2020, 15:18
Tak.
Zbyszku, Twój post na facebookowej grupie ze sprzedażą fujika to całkowity rozbrat z fuji, czy zbierasz na X100V ? :D
A tak na marginesie nie chce ktoś się wymienić 23f2 na 35f2 z dopłatą po mojej stronie ?
Nie, wymiana na x100f. I raczej powrót.
Zamiast wymieniać 23wr dokup tą nowa tanią 35kę.
niedzielny_pstrykacz
14-02-2020, 16:50
Zamiast wymieniać 23wr dokup tą nowa tanią 35kę.
Wtedy będę miał dwie 35-tki i jeszcze większy kłopot :)
Ja właśnie mam 35-tkę XF, a wolałbym raczej 23-jkę. Zapewne pozostanie mi ją sprzedać, a 23-jkę kupić.
Fakt, X100F wygląda w wersji srebrnej obłędnie. Natomiast cena, jak i przyspawany obiektyw dość mocno mnie hamują. Jednak chciałbym podpiąć czasem coś portretowego. Dlatego z zestawu X-T10 + kit + 35f2 + samyang 85 f1.4 docelowo przechodzę na X-T30 + 23F2 + 56 F1.2. Te dwa szkła zostawię sobie jako, że ogarniają 99% moich zainteresować, a co 2 lata wymienię za grosze korpus. Z pełnej klatki się wyleczyłem.
Cornelson
14-02-2020, 18:13
A czemu nie na V?
leighadams
14-02-2020, 20:20
Dlatego z zestawu X-T10 + kit + 35f2 + samyang 85 f1.4 docelowo przechodzę na X-T30 + 23F2 + 56 F1.2. Te dwa szkła zostawię sobie jako, że ogarniają 99% moich zainteresować, a co 2 lata wymienię za grosze korpus. Z pełnej klatki się wyleczyłem.
Brawo Ty:wink:
cybulski
19-02-2020, 10:06
@niedzielny_pstrykacz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=84229), nie mam okazji obecnie sprawdzić 56/1.2 APD ale tutaj ze spaceru mój pesul, odległość ok 2 metry. przykłądy z raw poddane minimalnym ruchom podstawowymi suwakami.
Szło nie jest za szybkie ale dało sie zrobić w miarę ostro ruszającego się Froda na f1.2 co uważam za sukces bo tego nie potrafi żadne inne f1.2 które mam. a APD ma podobno słabszy AF niż zwykłe 56 bez APD.
po kliknięciu w fotki przeniesie do flickr a tam można powiększyć aby zobaczyć szczegół.
jpg z puszki xt1
https://live.staticflickr.com/65535/49555285253_a6483c7434_h.jpg (https://flic.kr/p/2iv2MPT)
z raw, acr
https://live.staticflickr.com/65535/49556019057_4dbf8b9c60_h.jpg (https://flic.kr/p/2iv6xXF)
z raw z C1
https://live.staticflickr.com/65535/49555285608_d1cc2e95cf_h.jpg (https://flic.kr/p/2iv2MW1)
po kliknięciu w fotki przeniesie do flickr a tam można powiększyć aby zobaczyć szczegół.
Coś chyba zmaściłeś z tymi linkami, bo wymusza logowanie do flickra. To raczej nie jest normalne?
cybulski
19-02-2020, 11:04
Coś chyba zmaściłeś z tymi linkami, bo wymusza logowanie do flickra. To raczej nie jest normalne?
Zmienione, mam ustawione normalnie że każdy upload mam private i moderate, wiec tego nie widać bez zalogowania i bez linka. Teraz powinno działać.
Antonioo
29-02-2020, 15:13
miał ktoś styczność z 100-400 ?
Pytam o fuji , jak i o sigmę i tamrona 100-400 mocowane poprzez adaptery przenoszące automatykę.
Wiadomo szkło natywne lepsze, jednak swoje kosztuje, a i w przypadku chęci sprzedaży trudniej odzyskać wyłożone środki.
sigma i tamton + np fringer - to kwota połowę niższa.
cybulski
28-04-2020, 15:23
Kiedyś miałem 27/2.8 i byłem przekonany że ostrzyła od 60cm. Potem sprzedałem i za jakiś czas kupiłem nowke na eglobal. Dopiero dziś wyszło mi że ta wersja ostrzy od 35 cm. Patrzę na optyczny stary test, faktycznie minimalne ostrzenie 60cm, patrzę na stronę cyfrowe a tam ostrzenie od 35 cm.
cybulski
28-04-2020, 17:01
Można zagłosować https://www.fujirumors.com/vote-now-the-sigma-lens-you-want-for-fujifilm-x/
czomolungma
01-05-2020, 13:49
chyba zbliża się jakiś cashback bo nasze sklepiki podniosły cenę 35-tek 50tek..do 2099....pariodia westernu znowu bedzie cashback od zawyzonej sumy :D
Gorzej jeśli to podwyżka wynikająca ze słabnącej złotówki i sytuacji na świecie.
czomolungma
01-05-2020, 20:45
Gorzej jeśli to podwyżka wynikająca ze słabnącej złotówki i sytuacji na świecie.
wtedy drozałyby wszystkie szkła nie tylko fuji ale i innych systemów no nie ? a tylko podniesli fuji (i tez nie wszystkie) i tylko te ktore najczęściej występują co cashback więc chyba się coś szykuje.
Oby :) chociaż może też być tak, że fuji wyrówna różnicę w kursie podnosząc cenę wszystkich obiektywów, a akurat zaczęło się od 35 i 50, bo pierwsze są w sprzedaży z jakiejś nowej dostawy. Obyś to Ty miał rację.
czomolungma
04-05-2020, 20:34
https://www.optyczne.pl/14910-news-Viltrox_AF_23_mm_f_1.4_XF.html
23 1.4 viltroxa juz jest !
cybulski
13-05-2020, 22:00
O takie info o szklach Viltrox i xpro3
https://m.dpreview.com/news/3047759551/viltrox-warns-some-of-its-x-mount-prime-lenses-can-cause-damage-to-x-pro3-camera-bodies
czomolungma
15-05-2020, 17:32
O takie info o szklach Viltrox i xpro3
https://m.dpreview.com/news/3047759551/viltrox-warns-some-of-its-x-mount-prime-lenses-can-cause-damage-to-x-pro3-camera-bodies
nie wiem czy dobrze po angielsku sobie tłumacze ale piszą ze przycisk zwalniania bagnetu ociera o obiektyw tak ? bo jesli tak to jak moze sie od tego korpus uszkodzic ? prędzej porysuje się przycisk albo obiektyw :) ale moze zle tłumacze więc niech ktos mnie poprawi jakby co.
nie wiem czy dobrze po angielsku sobie tłumacze ale piszą ze przycisk zwalniania bagnetu ociera o obiektyw tak ? bo jesli tak to jak moze sie od tego korpus uszkodzic ? prędzej porysuje się przycisk albo obiektyw :) ale moze zle tłumacze więc niech ktos mnie poprawi jakby co.
Optyczni o tym pisali. O tu (https://www.optyczne.pl/14947-news-Obiektywy_Viltrox_mogą_powodować_uszkodzenie_mec haniczne_aparatu_Fujifilm_X-Pro3.html).
I dodatkowa notka o zwrocie (https://www.optyczne.pl/14954-news-Użytkownicy_korpusu_Fujifilm_X-Pro3_będą_mogli_zwrócić_obiektywy_Viltrox.html ).
cybulski
15-05-2020, 18:32
Nie ma to jak kupić body za 10tys i popsuć jakims szklem za 1.5 tysia. Kto kupuje Viltroxy do xpro3? Toż to czysta profanacja :)
czomolungma
15-05-2020, 20:59
Nie ma to jak kupić body za 10tys i popsuć jakims szklem za 1.5 tysia. Kto kupuje Viltroxy do xpro3? Toż to czysta profanacja :)
Czyli dobrze sobie przetłumaczyłem. Gdzie zatem xpro 3 się psuje ? rysuje się gównie obiektyw lub przycisk w mało widocznym miejscu. Body nic nie jest :)
:idea:
Cześć. Stałem się właścicielem Carl Zeiss Jena Sonnar 180mm. Jest zabrudzony w środku i nie pracuje przesłona. Znacie specjalistę od takich szkieł? Najchętniej w Warszawie ale nie będę się upierał :) Do kogo się zwrócić?
Drugie pytanie. Kiedy już będzie odnowiony, jaką przejściówkę dobrej jakości kupić, żeby podłączyć do niego XT-3?
CF
Posiadam X-t30 z 18-55 f-2.8-4, mam pytanie odnośnie obiektywu stało ogniskowego, aby robić fotki i video w takich miejscach jak np. Jaskinia Raj, czytałem poprzednie posty, mój wniosek jest taki,
35 /2 lub 35/1.4, ale może 23/2, jak myślicie, na pewno chodzi o szybki AF oraz jasność obiektywu, ale czy dobrze myślę, a może inna firma obiektywu ?
35 f/2 - szybki af, uszczelniony, po prostu fajny obiektyw
35 f/1.4 - światło f/1.4 pozwoli Ci zmniejszyć iso, ale trzeba liczyć się z tym, że nie ma uszczelnień i AF nie jest tak szybki jak w innych propozycjach, brak uszczelnień
23 f/2 - szybki af, uszczelniony, mały i zgrabny, ogniskowa 23mm pozwoli Ci zmniejszyć szybkość migawki oraz zmieścić więcej w kadrze
Ogólnie do jaskiń uważam, że 35mm może być za wąsko, nie wiem na ile masz elastyczny budżet ale 16mm f/1.4 byłby killer-opcją.
Dodam:
Viltrox 23mm f/1.4 - ciut szerzej niż 35mm, jasne światło f/1.4, we dobrej cenie - jeżeli budżet jest napięty, to może to być najlepsza opcja
cybulski
09-07-2020, 08:37
Do jaskini kupiłbym samyanga 12/2, to manualne szkło. https://www.optyczne.pl/327.1-Test_obiektywu-Samyang_12_mm_f_2.0_NCS_CS.html
czomolungma
09-07-2020, 08:52
Jeśli fotki będizesz robił na 18mm to masz 2.8 światło. Az tak wiele nie zyskasz podpinając szkło ze światłem F2...I tak ISO bedzie musiało pójść ostro w górę. Chyba że inne ogniskowe Cię interesuja wtedy światło w Twoim szkle spada....
Jedź z tym co już masz :-)
cybulski
09-07-2020, 11:30
Jeśli fotki będizesz robił na 18mm to masz 2.8 światło. Az tak wiele nie zyskasz podpinając szkło ze światłem F2...I tak ISO bedzie musiało pójść ostro w górę. Chyba że inne ogniskowe Cię interesuja wtedy światło w Twoim szkle spada....
Zalezy o jakie kadry chodzi z tych jaskiń.
Jak szerokie to najlepsze efekty i tak da postawienie aparatu na statywie z szerokim szkłem (może być i 18 z zooma ale może być wąsko), ustawienie niskiego iso itp, a nie najjaśniejsze szkło i robienie z ręki.
Dlatego niech jedzie z kitem, przynajmniej zrozumie własne potrzeby.
Witam.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, Jaskinię Raj podałem jako przykład, ogólnie biorąc chodzi o przestrzeń gdzie jet mniej światła, alternatywę mam i to dobrą, a mianowicie P30 Pro, więc mam czym w ostateczności wykonać zdjęcia czy video, bardziej chodziło mnie o opinie jaki obiektyw w ciemniejszym (też trudno określić jaki ciemniejszy) pomieszczeniu, czy np. zdjęcia przy pół mroku, czy po zachodzie słońca, chodziło mnie też na ile zyskam przez kupno nowego obiektywu, oby po zakupie się nie wnerwiać ,iż wielkiej różnicy między obiektywami nie ma.
czomolungma
09-07-2020, 17:33
Zalezy o jakie kadry chodzi z tych jaskiń.
Jak szerokie to najlepsze efekty i tak da postawienie aparatu na statywie z szerokim szkłem (może być i 18 z zooma ale może być wąsko), ustawienie niskiego iso itp, a nie najjaśniejsze szkło i robienie z ręki.
nie wspominal nic o statywie zatem zakładamy że go nie będzie mieć.
P30 pro.....cudów w ciemności nie będzie (przy powiekszeniu na duzym ekranie i prawdziwej ciemnosci. Robi to w nocy zdjęcia ale nie wynikaja one z dobrej matrycy bo ta jest mikroskopijna a z softu.
Ciekawe jak W trybie nocnym P30pro robi te kilka fotek. Raczej nie robi kilku z roznych czasem bo jesli jest bardzo ciemno to klatke i po 2 s trzeba naswietlac az tak wydajnej stabilizacji nie ma. Jeśli natomiast skleja kilka klatek softowo czyli robi jedną a potem sztucznie ekspozycje podnosi i obniza to też sie mija z celem bo po co wtedy kilka klatek jak moze to samo zrobić z jednej....ktos sie orientuje jak ten p30pro robi te klika klatek w trybie nocnym ?
Ja tylko wspominam o tym, iż mam czym próbować z zastępstwie coś zrobić, zdjęcia nocne robi poprawnie, jak go kupowałem w zeszłym roku, to wszystkie recenzje aż się śliniły od pozytywnych opinii o nim, nigdzie nie spotkałem żadnej prawdziwej opinii, ja po kupnie w przeciągu 3 miesięcy w serwisie wymieniono dwa razy płytę główną i obiektywy, dla mnie wadliwą sprawą jest jak nagrywa video, jest słabe i ma wady podczas nagrywania, dlatego kupiłem aparat bo widziałem wady w działaniu P30 pro, ale z tego co wiem to robi kilka klatek prześwietla i nie doświetla, następnie składa w jedną fotografię, jak robiłem testy to zdjęcia wieczorem, czy po zmroku, robi ładne zdjęcia, a matryca jest oczywiście mała i tylko soft robi robotę.
Tak przy tak krótkiej ogniskowej mam nadzieję, że statyw nie będzie potrzebny.
Zastanawiam się, mój obiektyw to 18-55 f:2.8-4 i gdybym kupił o większej przysłonie np. 2.0 czy 1.4, jaka rzeczywista wyniknie różnica w ciemnych miejscach, dlatego się pytam abym później nie żałował zakupu.
Myślę że nieogarnięty człowiek lepsze zrobi p30 niż t30 :-> Ja bym zabrał statyw, choćby gorilla..
Cornelson
09-07-2020, 22:12
nie wspominal nic o statywie zatem zakładamy że go nie będzie mieć.
P30 pro.....cudów w ciemności nie będzie (przy powiekszeniu na duzym ekranie i prawdziwej ciemnosci. Robi to w nocy zdjęcia ale nie wynikaja one z dobrej matrycy bo ta jest mikroskopijna a z softu.
Ciekawe jak W trybie nocnym P30pro robi te kilka fotek. Raczej nie robi kilku z roznych czasem bo jesli jest bardzo ciemno to klatke i po 2 s trzeba naswietlac az tak wydajnej stabilizacji nie ma. Jeśli natomiast skleja kilka klatek softowo czyli robi jedną a potem sztucznie ekspozycje podnosi i obniza to też sie mija z celem bo po co wtedy kilka klatek jak moze to samo zrobić z jednej....ktos sie orientuje jak ten p30pro robi te klika klatek w trybie nocnym ?
Na pewno w czasie naświetlania zobaczysz różnicę miedzy 2.8 a jakimś 1.4. Tylko pamiętaj, że w 18-55 masz stabilizację. Stałki jej nie mają.
Ja tam upieram się przy swoim - jak budżet pozwala to 16mm f/1.4.
Podziękujesz mi później. :grin:
W jaskini Raj nie można robić zdjęć, to tak dla porządku:(. Statywu i w ogóle bagażu tam nie wniesiesz.
Generalnie w ciemnych miejscach mi zwykle wystarczało f2.8, z ręki, bez wywalania ISO. Im szerzej tym lepiej, 35 nawet najjaśniejszą z aps-c wiele nie zdziałasz.
Zacznę od końca - poste - a to mnie zdziwiłeś - nie można robić zdjęć i filmować, dowiem się jak to jest.
Konkretne podpowiedzi udziela Teu i za to dziękuję, inni bardziej wybierają możliwość wystąpienia danej sytuacji, ale wszystkim dziękuję. Mam na pewno temat do przemyślenia, jeśli chodzi o budżet to mogę wydać i 3000 lub 4000 zł na obiektyw, o ile jak wiele razy wcześniej było pisane - będzie zadowolenie z zakupu, więcej bym nie chciał wydawać.
A jak wygłąda sprawa głośności AF, mój 18-55 f:2.8-4, niestety ale przy video wyraźnie słychać dźwięk AF-u, nie zawsze, ale po zmianie ogniskowej jest go słychać, może nie jest to bardzo upierdliwe, ale jest.
No to jest problem - jeżeli zależy Ci na cichym filmowaniu (dźwięk rejestrowaniy w aparacie) to wybór jest mocno ograniczony do 16mm f/2.8, stałek f/2, 16-55 f/2.8 i 16-80 f/4. Reszta szkieł będzie słyszalna na nagraniu.
16mm f/1.4 jest szkłem przez wielu ocenianym jako najlepsze w systemie (w tym do filmowania) - i trudno się tutaj nie zgodzić. Co prawda AF jest słyszalny na nagraniu, ale czy jest to kluczowe? Zazwyczaj zastosowanie małego mikrofonu nasankowego jak Rode Videomicro załatwia problem. Generalnie zestaw 16mm f/1.4 + twój 18-55 + ew. w bliżej nieokreślonej przyszłości, w zależności od potrzeb 56mm f/1.2 / 90mm f/2 / 50-140mm byłby przemyślany i do wszystkiego bez poczucia, że coś się dubluje lub leży w szafie "po nic".
Wlodek Dowiedz się, przy okazji zarezerwuj sobie bilet, nie zawsze da się kupić "z marszu", choć czasem wystarczy trochę poczekać, ale jak dzienny limit się wyczerpie to odjedziesz z kwitkiem. Jaskinia Raj jest malutka, to dość krótki spacer w grupie z przewodnikiem. Chodniki są wykute w podłożu, bo inaczej trzeba by się w zasadzie czołgać ;). Oczywiście mimo wszystko warto zwiedzić, najlepsza jest mała sala na końcu z setkami nacieków, cacuszko.
Poste - dzięki, że zwróciłeś mi uwagę na brak możliwości robienia zdjęć i video w jaskini, dzwoniłem, rzeczywiście nie można filmować i robić zdjęć, dla mnie to jest chore, ale dzięki za info.
Teu - Twoje informacje są konkretne i rzeczowe, chyba mnie przekonałeś, co do podejścia jak mam postąpić, dzięki za wszystkie sugestie.
cybulski
10-07-2020, 14:49
Nie do końca uważam, że Teu podał Ci dobry zestaw podróżny, jeśli faktycznie chodzisz w miejsca typu jaskinie, jesteś podróżnikiem. 18-55/2,8-4 jest w miarę uniwersalne, zdecydowanie szerzej będziesz miał z np. samyangiem 12/2 gdzie kadr będziesz miał dużo szerszy niż wspomniane 16-18 a najszerzej Fujinon 10-24/4 który jest bardziej uniwersalny np w podróży niż stałki z tego zakresu. Do podróży dobrze nada się też 55-200 (zamiast wspomnianego 50-140 który nie jest raczej szkłem turystycznym, gabaryt)
Dwa zoomy turystycznie załatwiają sprawę : 10-24 i 55-500. DO tego jedna stałka f2 z ulubionej ogniskowej i starczy. Zrobisz tym suma sumarum lepsze kadry niż żonglując z plecaka stałkami.
Jeśli wiesz kto to Duchemin (może znasz jego książki) to tutaj film o doborze sprzętu pod kątem turystycznym (konkrety od 11minuty bo to przy tequli ;) ) https://www.youtube.com/watch?v=mZ-qb8wKTlo&t=839s
czomolungma
10-07-2020, 16:15
Na pewno w czasie naświetlania zobaczysz różnicę miedzy 2.8 a jakimś 1.4. Tylko pamiętaj, że w 18-55 masz stabilizację. Stałki jej nie mają.
ale my rozmawialismy miedzy 2.8 (tyle ma jesli na 18 mm) a F2 :)
Jak zacznie mieszac ogniskowa i spadac swiatłem to inna sprawa, tym bardziej jakby sie zdecydował na 1.4
Cornelson
10-07-2020, 23:05
ale my rozmawialismy miedzy 2.8 (tyle ma jesli na 18 mm) a F2 :)
Jak zacznie mieszac ogniskowa i spadac swiatłem to inna sprawa, tym bardziej jakby sie zdecydował na 1.4
poniżej cytat
"Zastanawiam się, mój obiektyw to 18-55 f:2.8-4 i gdybym kupił o większej przysłonie np. 2.0 czy 1.4, jaka rzeczywista wyniknie różnica w ciemnych miejscach, dlatego się pytam abym później nie żałował zakupu"
Specjalnie pominąłem samyanga 12 f2 - szkło niby fajne, niby ciekawe ale:
-musisz przebierać w celu wybrania dobrej sztuki
-brak uszczelnień
-pełny manual
-szpetne
Dla mnie te cechy dyskwalifikują szkło, ale każdy ma swój zestaw parametrów jakie mu odpowiadają.
Dalej - kolega pisze o fotografii w słabszych warunkach oswieleniowych a padają propozycje 10-24 f/4. Naprawdę? Przecież to wpuszczanie kogoś w maliny...
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
Panowie ja czytam i analizuje każdą podpowiedź czy informację o doborze szkła, każdy ma prawo się wypowiadać i stosować dla siebie własne rozwiązania, ja osobiście najpierw dużo czytam różne fora i posty na nich, analizuje te wypowiedzi i dobiorę pod swoje potrzeby sprzęt.
Ale dalej moje wątpliwości, na jednym z opisów obiektywów spotkałem się z podaną rozdzielczością obiektywu, o nich tu mowa, podana jest 4896 x 3264 dla obiektywu XF 16 f:1.4, a mój X-T30 pełną
rozdzielczość przy zdjęciach ma 6240 x 4160 (proporcja 3:2), czy jest to podana prawdziwa wartość i czy zdjęcia z tego obiektywy będą miały mniejszą rozdzielczość?
Nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale nie przejmuj się tym - wszystkie szkła Fujinon X kryją matryce aparatów Fujifilm X. Z zapasem na ,,rozdzielczości" [emoji6]
czomolungma
11-07-2020, 16:55
poniżej cytat
"Zastanawiam się, mój obiektyw to 18-55 f:2.8-4 i gdybym kupił o większej przysłonie np. 2.0 czy 1.4, jaka rzeczywista wyniknie różnica w ciemnych miejscach, dlatego się pytam abym później nie żałował zakupu"
Ale ja mowie o poscie nr 600 czyi o tym co ja pisalem z nim że co mu da f2 wzgledem f2.8 :)
Ale ja mowie o poscie nr 600 czyi o tym co ja pisalem z nim że co mu da f2 wzgledem f2.8 :)Między 1.4 a 2 - niewiele.
Między 2 a 2.8 - niewiele.
Między 1.4 a 2.8 - kosmos.
Wiesz, jak to brzmi? Niewiele+niewiele=kosmos.;-)
Dokładnie tak!
Odjazdowo, nieprawdaż? [emoji16]
cybulski
11-07-2020, 20:21
A już różnica cenowa i wielkość między f2 a f1.4 niektórych jednak skłania do wyboru f2 w tym systemie gdzie przecież chodzi o mniejszy rozmiar/wagę i wygodę, co docenia się gdy trzeba zapakować plecak i parę innych rzeczy poza foto.
I dlatego do użytku prywatnego mam 23/50mm f/2 jako świetny kompromis pomiędzy waga/jasnością przy zachowaniu świetnej jakości optycznej.
Tylko że ja osobiscie nie potrzebuje czegoś szerszego w tym systemie.
Cornelson
11-07-2020, 23:07
Ale ja mowie o poscie nr 600 czyi o tym co ja pisalem z nim że co mu da f2 wzgledem f2.8 :)
No to wyszło małe nieporozumienie, chyba źle zacytowałem.
czomolungma
03-09-2020, 18:40
Właśnie zadebiutował Fujinon 50mm F1.0....i w komentarzach ten ból dupy fulfrejmowców ze to tylko 1.6-1.7 na FF :)
To tak jakbym mieszkał w Wielkiej Brytani, zarabiał w Funtach a przeliczał ile za to kupie w Polsce....
Co mnie obchodzi ile to jest na FF skoro mam apsc i tu robie zdjęcia....
A tak osobiście to składam na 56 f1.2, niewiele ciemniejszy ale za to duzo lżejszy i dużo mniejszy.
cybulski
03-09-2020, 19:16
Najgorzej jest jak szkło sobie leży na stole bez body.
Bo nie wiadomo jak kuźwa przeliczyć z czego do czego. :D
To jest po prostu 50/1 z głębią ostrości z 50tki i przysłony jeden na każdej matrycy, nikoniarze zara zaczną przeliczac swoje :D
cybulski
03-09-2020, 20:14
I wyjdzie im że to kąt (wycinek ze srodka) jak z 75.... i się zacznie udowadnianie wyższości świat Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
Nowości trochę sypnęło ostatnio na rynku. Zaczyna być ciekawie, można na nowo się rozejrzec.
https://youtu.be/paRjvewPruo
Wygląda ciekawie. Mniejszy, niż myślałem. ;)
cybulski
07-09-2020, 11:54
Sample z 50/1 nie wywołują zachwytu https://www.dpreview.com/samples/5545095243/fujifilm-xf-50mm-f1-0-sample-gallery?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source
Fuji IMO powinien zrobić aktualizacje wreszcie szkieł 35/1.4 oraz 18/2 lub ewentualnie 56/1.2 zamiast ścigać się na jasności robiąc nowe kloce.
Fuji IMO powinien zrobić aktualizacje wreszcie szkieł 35/1.4 oraz 18/2 lub ewentualnie 56/1.2 zamiast ścigać się na jasności robiąc nowe kloce.
Ciężko się nie zgodzić - ta droga chyba by była najkorzystniejsza dla nas - konsumentów.
50 f/1 to tuba marketingowa o której ma być głośno (choć nie ukrywam, szkło pewnie zacne).
cybulski
07-09-2020, 13:08
50 f/1 to tuba marketingowa o której ma być głośno (choć nie ukrywam, szkło pewnie zacne).
Wystarczy sobie zestawić to z tą galerią aby momentalnie stwierdzić, że Fuji z apsc obecnie pomyliło drogi https://www.dpreview.com/sample-galleries/8484004248/sigma-85mm-f1-4-dg-dn-sample-gallery-dpreview-tv/7697304299
W systemie są dwie opcje: chcesz mieć jasno to masz 56 1.2 chcesz bokeh to 90 f2.
Te dwa szkła świetnie się uzupełniają i update 1.2 o wr+lepszy silnik af by wystarczył.
Bokeh (rozmycie) 50/56 to bądźmy szczerzy, jest ten sam. Tu jaśniej, tu ciut dłuższa ogniskowa.
cybulski
07-09-2020, 13:35
.. update 1.2 o wr+lepszy silnik af by wystarczył.
Dokładnie.
czomolungma
07-09-2020, 22:33
chcesz mieć jasno to masz 56 1.2 chcesz bokeh to 90 f2.
Nie bardzo zrozumiałem, jakby kolega rozwinął...bo widziałem setki filmików i bokeh niemal identyczny mi sie wydawał (nawet z przewaga 56) , tu jasniej a tam dłuższa ogniskowa i kompresja perspektywy ale ciemniej...co dawało zbliżony efekt, nie zauwazylem zeby bokeh z 90 był jakiś większy, czy ładniejszy. Wręcz rzekłabym że przyjemniejszy i nawet minimalnie większy z 56-tki ale może mi się wydawać.
Testowałem te dwa obiektywy przy okazji kilku plenerów i jednak 90mm dzięki dłuższej ogniskowej gwałtowniej odcinał obiekt od tła i przy okazji ładniej rozmywał tło (przy tym samym kadrze). Ponad to ostrość i kontrast też na korzyść 90mm który pod tym względem jest szkłem wybitnym.
czomolungma
17-09-2020, 10:18
https://www.optyczne.pl/15462-news-Viltrox_AF_56_mm_f_1.4_XF.html
niedzielny_pstrykacz
23-01-2021, 21:44
Mam pytanko do użytkowników SAMYANG 12mm F2. Patrząc na skalę na obiektywie przy domkniętej przysłonie jest praktycznie ostro od metra do nieskończoności. Czy rzeczywiście ustawiając F5.6-F8 można w ogóle zapomnieć o ustawianiu ostrości i obiekty odległe będą ostre na tyle, że nie ma sensu kręcić pierścieniem ostrości i szukać najlepszej ostrości ? Tak się zastanawiam nad czymś szerszym, ale warunek musi być małe i kompaktowe. Bez osłony przeciwsłonecznej szkiełko jest dość małe. Czy użytkownicy tego szkła mogliby się wypowiedzieć ?
thanks from the mountain :)
Moim zdaniem fajny obiektyw. Ostry od f2 (oczywiście zależy od oczekiwań) dobry kontrast i kolory. Pierścień przysłony z fajnym wyraźnym oporem, przyjemnie się też ostrzy. Spoko minimalna odległość ostrzenia{chyba 20 parę cm)
47601
47602
47603
Na f/8 jest wszystko ostre. Trzeba tylko uważać, bo łatwo przesunąć pierścień. Wiele zdjęć już tak skopałem. No ale to nie wina obiektywu, tylko operator gapa.
Korzystając z obecnej promocji na obiektywy Fujifilm kupiłem XF55-200. Byłem przygotowany na dość często opisywaną wadę polegającą na tym, że tubus obiektywu sam się wysuwa pod własnym ciężarem. I spotkało mnie miłe zaskoczenie, bo w moim egzemplarzu takie zjawisko nie występuje.
czomolungma
30-01-2021, 11:34
Korzystając z obecnej promocji na obiektywy Fujifilm kupiłem XF55-200. Byłem przygotowany na dość często opisywaną wadę polegającą na tym, że tubus obiektywu sam się wysuwa pod własnym ciężarem. I spotkało mnie miłe zaskoczenie, bo w moim egzemplarzu takie zjawisko nie występuje.
Morze naciska z taką siłą że w okolicach Gdańska jest mniejsza grawitacja :D:D:D:D Pojedziesz na południe Polski to się wysunie :)
Daarex72
30-01-2021, 12:16
Apropos Samyanga 12/2 , mam ten obiektyw ale z mocowaniem do Samsunga Nx . W zdjęciach typowo krajobrazowych trudno jest ustawić ostrość tak żeby wszystko w kadrze było ostre . Oczywiście po mocnym domknięciu f8 i wyżej sytuacja się poprawia ale znowu ostrość spada . Fakt że w samsungu tylna soczewka niemal dotyka matrycy . Fuji ma chyba dłuższy rejestr więc może być trochę lepiej . Generalnie do szerszych ujęć wolę samyanga 14/2.8 . Na F 5.6 po przekroczeniu 3 metrów na skali obiektywu mam ostrość w całym kadrze . Kol. niedzielny_pstrykacz , jeśli masz możliwość to pożycz lub kup z możliwością zwrotu . Bo coś czuję że możesz nie być do końca zadowolony ...
Morze naciska z taką siłą że w okolicach Gdańska jest mniejsza grawitacja :D:D:D:D Pojedziesz na południe Polski to się wysunie :)
Kto wie? Może masz rację?:wink: Wpadłem nawet na pomysł, by pojechać przetestować go w Karwasinach, które masz wpisane jako swą lokalizację. I :!: takiej miejscowości w Polsce nie znalazłem.
czomolungma
30-01-2021, 17:01
Kto wie? Może masz rację?:wink: Wpadłem nawet na pomysł, by pojechać przetestować go w Karwasinach, które masz wpisane jako swą lokalizację. I :!: takiej miejscowości w Polsce nie znalazłem.
Miejscowość jest tak mała że mapy jej nie odnajdują :D
Miejscowość jest tak mała że mapy jej nie odnajdują :D
Wygląda na to, że ta nazwa nie jest oficjalna, bo nie znają jej ani wyszukiwarki w przeglądarkach internetowych, ani Wikipedia, ani nawet oficjalny rejestr miejscowości TERYT.
Londyn? Nie ma takiego miasta. Jest Lądek...
A Karwasiny są po drodze na Budziejowice.;-)
A Karwasiny są po drodze na Budziejowice.;-)
Te w południowych Czechach?
Bo chyba nie te w Małopolsce? Nie znalazłem żadnego dowodu, by w tamtej okolicy miały leżeć Karwasiny i póki co uznaję je za miejscowość jedynie wirtualną.:p
Z innej beczki. Czy są jakieś ewentualne korzyści z zarejestrowania zakupionego sprzętu na stronie Fujifilm? Np., czy jest to potrzebne przy ewentualnej reklamacji albo naprawach w ichnim serwisie? Czy to tylko zawracanie głowy?
czomolungma
31-01-2021, 19:43
Te w południowych Czechach?
Bo chyba nie te w Małopolsce? Nie znalazłem żadnego dowodu, by w tamtej okolicy miały leżeć Karwasiny i póki co uznaję je za miejscowość jedynie wirtualną.:p
Z innej beczki. Czy są jakieś ewentualne korzyści z zarejestrowania zakupionego sprzętu na stronie Fujifilm? Np., czy jest to potrzebne przy ewentualnej reklamacji albo naprawach w ichnim serwisie? Czy to tylko zawracanie głowy?
Nie wiem czy coś takiego jak Karwasiny istnieje, wymyśliłem sobie nazwę na poczekaniu bo coś trzeba było wpisać. Równie dobrze mogłem wpisać: Saliczno czy Trondyty :)
Alternatywy dla Fujinon 50/2.0 szukam, do portretu, może być manualny, nie musi być WR. Coś z poniższych ma sens?
VILTROX AF 56 MM F1.4 XF
Samyang 50 mm f/1.4 AS UMC
Samyang 50 mm f/1.2 AS UMC CS
7Artisans 55 mm F1.4
Coś w podobnej do 50/2.0 WR cenie.
Zależy mi bardziej na plastycznym obrazie, przyjemnym bokeh, a mniej na szybkim AF lub ostrości jak igła od min. F ...
Manualny... Helios jakaś ładna nowsza konstrukcja MC ZENIT i masz 58mm f/2.
Z tej paczki to bym celował w Viltroxa 56. Długi i jasne szkło to fajna zabawka, ale szybko się nudzi. AF wycina tę niedogodność zostawiając po prostu ładny obrazek.
Dzięki, ogólnie skłaniam się ku 50/2.0, którą mi w innym wątku poleciłeś Teu - bardzo podoba mi się obraz z tego obiektywy, a szybki AF może się przydać. Szukam potencjalnej alternatywy, być może coś przeoczyłem.
Myślałem że skreśliłeś na dobre ten obiektyw - cieszę się że jest inaczej.
Wiele osób nie przekonuje się do niego bo - ble - tylko f2 i idzie w jakieś dziwne manuale, aby po jakim czasie pokornie kupić tego poczciwego maluszka. Mały, solidnie wykonany, uszczelniony, doskonale ostry od f2 ze świetnym AF - czego chcieć więcej?
Dzięki, ogólnie skłaniam się ku 50/2.0, którą mi w innym wątku poleciłeś Teu - bardzo podoba mi się obraz z tego obiektywy, a szybki AF może się przydać. Szukam potencjalnej alternatywy, być może coś przeoczyłem.
Srutututu pęczek drutu :-P Dla mnie porównanie 56/1.2 z 50/2.0 jest bez sensu :-) Cena, to jet argument, uszczelnienia też , ale 56/1.2, czy 35/1.4 to naprawdę topowe szkła. Mają niedoskonałości, AF nie najlepszy, ale co tam, obrazek jest ekstra.
Nie kupuj 50/2, będziesz myślał o 56/1.2:mrgreen: Rozważ zakup używanego szkła, dołącz do grupy na fb (rzadko się ktoś pozbywa) ale zapoluj :-) 35/20 i 50/2 to są fajne szkiełka. Szybkie, uszczelnione i piekielnie ostre :-) Ale nie mają tego czegoś :-P
Jako miłośnik 35f2 wziąłbym 50f2, ta seria ma świetne kolorki szybki af i przy tym mieszczą się w każdej kieszeni/nerce.
Jako miłośnik 35f2 wziąłbym 50f2, ta seria ma świetne kolorki szybki af i przy tym mieszczą się w każdej kieszeni/nerce.
Ale Ty, to streetowiec jesteś i szybkość się liczy i te 2.0 są w tym realu świetne.
czomolungma
01-02-2021, 00:28
Srutututu pęczek drutu :-P Dla mnie porównanie 56/1.2 z 50/2.0 jest bez sensu :-) Cena, to jet argument, uszczelnienia też , ale 56/1.2, czy 35/1.4 to naprawdę topowe szkła. Mają niedoskonałości, AF nie najlepszy, ale co tam, obrazek jest ekstra.
Nie kupuj 50/2, będziesz myślał o 56/1.2:mrgreen: Rozważ zakup używanego szkła, dołącz do grupy na fb (rzadko się ktoś pozbywa) ale zapoluj :-) 35/20 i 50/2 to są fajne szkiełka. Szybkie, uszczelnione i piekielnie ostre :-) Ale nie mają tego czegoś :-P
popieram basketa i wczesniejsza wypowiedz pstrykacza. 56 f1.2 to inna liga obrazka, ja widze roznice jak prezentują obrazki na Yt i gdybym to ja mial wybierac wziąłbym 56. Tak fajnie oddaje nieostrości że cięzko poznać czy fotka z apsc czy tej magicznej FF jak o niej mówią...
Są dwie wersje 56/1.2, jedna za 3.5tys, druga za 5tys, czym się różnią?
W systemie 4/3 bardzo lubiłem obraz z 50/2.0, a to przecież ekwiwalent 100/4.0 dla FF (snoby co najwyżej by parskneli śmiechem, że to się do portretu nie nadaje) - Fujinon 50/2.0 właśnie przypomina mi Zuiko Digital 50/2.0 - ostry, piękne odwzorowanie. Zuiko był jednak piekielnie wolny i głośny, ale wraz z Olympus e-1 był to mój ulubiony obiektyw. Więc ogólnie nie o uzyskanie mikroskopijnej głębi ostrości mi chodzi - nie lubię gdy jedno oko jest ostre albo tylko oczy, a nos, uszy już nie lub AF trafiony w rzęsy, a oczy rozmyte.
Zależy mi na plastycznym obrazie w ogólnym rozrachunku. Tylko tyle lub aż tyle. Miałem w FF obiektyw 56/1.4 i często przymykałem otwór do 2.8 tracąc fajny bokeh. Z tym obiektywem też będę biegał poza domem, więc szybki AF może się przydać.
Poszukam, być może uda mi się od kogoś pożyczyć na moment jakiś obiektyw... A do tego czasu zobaczę co tam na YT na ten temat prawią.
https://youtu.be/om-MAWKGXg8
czomolungma
01-02-2021, 13:25
Są dwie wersje 56/1.2, jedna za 3.5tys, druga za 5tys, czym się różnią?
W systemie 4/3 bardzo lubiłem obraz z 50/2.0, a to przecież ekwiwalent 100/4.0 dla FF (snoby co najwyżej by parskneli śmiechem, że to się do portretu nie nadaje) - Fujinon 50/2.0 właśnie przypomina mi Zuiko Digital 50/2.0 - ostry, piękne odwzorowanie. Zuiko był jednak piekielnie wolny i głośny, ale wraz z Olympus e-1 był to mój ulubiony obiektyw. Więc ogólnie nie o uzyskanie mikroskopijnej głębi ostrości mi chodzi - nie lubię gdy jedno oko jest ostre albo tylko oczy, a nos, uszy już nie lub AF trafiony w rzęsy, a oczy rozmyte.
Zależy mi na plastycznym obrazie w ogólnym rozrachunku. Tylko tyle lub aż tyle. Miałem w FF obiektyw 56/1.4 i często przymykałem otwór do 2.8 tracąc fajny bokeh. Z tym obiektywem też będę biegał poza domem, więc szybki AF może się przydać.
Poszukam, być może uda mi się od kogoś pożyczyć na moment jakiś obiektyw... A do tego czasu zobaczę co tam na YT na ten temat prawią.
https://youtu.be/om-MAWKGXg8
jeśli nie zależy Ci na bokehu to bierz 50F2. Mi sie obraz bardziej podoba z 56 1.2 ale jeśłi priotytetem jest ostrość i szybkośc to 50F2.
Róznica między 56stkami jest taka że droższa wersja jest APD, ma wbudowany filtr apodyzacyjny, Plamki rozmycia tła są bardziej "miękkie". Jednak traci światło, przy F1.2 masz bokeh jak 1.2 ale światło już chyba 1.7...
cybulski
01-02-2021, 16:10
Alternatywy dla Fujinon 50/2.0 szukam, do portretu, może być manualny, nie musi być WR. Coś z poniższych ma sens?
VILTROX AF 56 MM F1.4 XF
Samyang 50 mm f/1.4 AS UMC
Samyang 50 mm f/1.2 AS UMC CS
7Artisans 55 mm F1.4
Coś w podobnej do 50/2.0 WR cenie.
Zależy mi bardziej na plastycznym obrazie, przyjemnym bokeh, a mniej na szybkim AF lub ostrości jak igła od min. F ...
Jesli zalezy Ci na plastycznym obrazie i szkle portretowym w miarę uniwersalnym to Fujinon xf35/1.4.
Czy może ktoś już testował?
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/Adaptery/Fringer-adapter-bagnetowy-NF-FX1-z-AF-Nikon-F-Fujifilm-X?fbclid=IwAR1nvEUliqcwLYq6dkp3PfCMeaEtYKGPhWSjd6t vFYEmimj43f5hOm-9KiE
Myślicie, że nowa Sigmą 28-70 2.8 pojawi się też na Fujifilm X?
A na co komu taki zakres ogniskowych na APS-C?
cybulski
24-02-2021, 17:08
17-70/2.8 jest na apsc Sony od tamrona i to taki by się przydał.
Cornelson
25-02-2021, 14:05
Hej, chyba moja pierwsza prośba sprzętowa. :)
Szukam czegoś szerszego mniej więcej jak Samyang 12. Może/powinien być manual. Czy jest coś wartego uwagi oprócz Samyanga w okolicy 10 do 14mm. Systemowe odpadają, ze względu na koszty. No chyba, że 15-45. Liczę na Wasze sugestie i doświadczenie.
Manualny z taką ogniskową łatwo się obsługuje przez bardzo dużą glebie ostrości i bliską hiperfokalna.
Jest jeszcze Laowa 9 mm f/2,8.
cybulski
25-02-2021, 18:47
Hej, chyba moja pierwsza prośba sprzętowa. :)
Szukam czegoś szerszego mniej więcej jak Samyang 12. Może/powinien być manual. Czy jest coś wartego uwagi oprócz Samyanga w okolicy 10 do 14mm. Systemowe odpadają, ze względu na koszty. No chyba, że 15-45. Liczę na Wasze sugestie i doświadczenie.
15-45 mogę oddać tanio z zestawu xa7 kupionego żonie.
Cornelson
25-02-2021, 19:09
15-45 mogę oddać tanio z zestawu xa7 kupionego żonie.
Napiszę wieczorem.
leighadams
25-02-2021, 20:22
https://www.fujirumors.com/new-fujifilm-patent-shows-fujinon-xf35mmf1-4-mk-ii/?fbclid=IwAR1WmJo9yLX9tMHdNCLpGpdYiKSO-N6zGVMWnC_RFlqwLXfM1UP1o9mKAPk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cornelson
25-02-2021, 22:00
Dogadełm się z cybulskim. Zobaczymy czy 15mm wystarczy. 9mm Laowy chyba za szeroko. Może się ktoś pokusi w wolnej chwili o porównanie 12mm Samyanga i Aristana? Używany S kosztuje tylko co nowy Aristan.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Dogadełm się z cybulskim.
Daj znać ja ci nie podejdzie.
Cornelson
25-02-2021, 23:20
Daj znać ja ci nie podejdzie.
15-45 byś chciał? Czy masz coś dla mnie? :)
Przecież to powerzoom, jest tragiczny.
czomolungma
26-02-2021, 11:44
w czym tragiczny oprócz światła ? pytam serio, bo jak niektórzy wrzucą tu zdjęcia np. z 16-50 kita to w życiu nie poznałbym czy kitem czy stałką drogą. Optycznie te kity są jak widac dobre. Chyba że chodzi o mechanikę, budowę itp, ale z chęcią wysłucham rzeczowych faktów kolegi.
Jakość wykonania jest bardzo plastikowa no i ten power zoom. Ale optycznie jest zupełnie ok. Jeśli potrzebujesz spacerowego kita, żeby nie żonglować stałkami co chwilę, to za te pieniądze jest to szkło w zupełności wystarczające.
w czym tragiczny oprócz światła ? pytam serio, bo jak niektórzy wrzucą tu zdjęcia np. z 16-50 kita to w życiu nie poznałbym czy kitem czy stałką drogą. Optycznie te kity są jak widac dobre. Chyba że chodzi o mechanikę, budowę itp, ale z chęcią wysłucham rzeczowych faktów kolegi.
xD
Odpowiadam:
15-45 byś chciał? Czy masz coś dla mnie? :)
Jak by Ci nie podszedł 15-45, to może bym go wziął. Raz już posiadałem, ale się pozbyłem :-)
xD
Odpowiadam:
Super nie jest, ale na wycieczki rowerowe i pstrykanie, to aż taki zły nie jest :-)
Super nie jest, ale na wycieczki rowerowe i pstrykanie, to aż taki zły nie jest :-)
To można o wszystkim, łacznie ze smartfonem, napisac.
To można o wszystkim, łacznie ze smartfonem, napisac.
Nie mam smartfona ze zmienną ogniskową.
A ja mam :-P w niektórych są nawet UWA i to budżetowych modelach.
Żony a42 myślę że spokojnie by stanął w szranki z tym śmiesznym fujikiem.
A ja mam :-P w niektórych są nawet UWA i to budżetowych modelach.
Żony a42 myślę że spokojnie by stanął w szranki z tym śmiesznym fujikiem.
Każdy wie swoje :-) Na mnie smartfony a w szczególności ich aparaty nie robią wielkiego wrażenia a już szczególnie te na androidzie:-) Jak biorę aparat do ręki, to wszędzie widzę kadry :-) Smartfon bez dobrego aparatu mnie z tego luzuje :-) Jakbym miał taki który robi dobre foty, to chyba bym zwariował od tego kadrowania haha :-P
Ja widze wszędzie kadry, zawsze, niezaleznie czy mam przy sobie aparat. Ale jak juz robię zdjecie to sie nie przekłąda efektownie, jakiś obłęd :-/
cybulski
26-02-2021, 14:02
Jak by Ci nie podszedł 15-45, to może bym go wziął. Raz już posiadałem, ale się pozbyłem :-)
Też zdarza mi się wracać do szkieł, które już kiedyś sprzedałem.
Chciałbym kupić do systemu Fuji obiektyw 23 mm. Zastosowanie czysto amatorskie. Mam systemowy 35 mm f:2, myślałem o kupieniu Fuji 23mm f:2. Ale jest jeszcze Viltrox 23 mm f:1.4, który kusi lepszym światłem i nieco niższą ceną. Warto się nim zainteresować?
Co masz na myśli? Przecież to zoom 3x. Nie spotkałem się z określeniem powerzoom w kontekście krótkiego, kitowego obiektywu.
Co masz na myśli? Przecież to zoom 3x. Nie spotkałem się z określeniem powerzoom w kontekście krótkiego, kitowego obiektywu.Power to zasilanie.
Power to zasilanie.
O kurde, właśnie filmik obejrzałem, pierwszy raz widzę obiektyw tego typu w korpusie z wymienną optyką.
Takie rozwiązanie wydaje się mieć wyłącznie wady: komplikacja konstrukcji (większa podatność na awarie i droższe w produkcji), ssie baterię, powolna i mniej precyzyjna zmiana ogniskowej niż ręcznie.
Jest jakaś zaleta tego typu konstrukcji?
Jest jakaś zaleta tego typu konstrukcji?
Cena.
Elektronika jest tańsza niż mechanika. [emoji6]
Ale przecież tam jest silniczek - element mechaniczny (elektroniczny również).
Jego odmiana w wersji manualnej powinna być tańsza i mniej skomplikowana. Podobnie jak ma to miejsce w obiektywach manualnych vs. z AF.
Mylę się?
Cornelson
07-03-2021, 12:11
Kupiłem dobie 15-45 od cybulski i rozwiązanie z napędem jest trochę bez sensu, ale nie zpominajcie, że ma to służyć robieniu zdjęć a z tego zadania się wywiązuje. Za tą cenę co jest lepszego? Miałem xc16-50, xf18-55, dla amatora jak ja jest bez znacznia. Różnice, z mojej perspektywy, sprowadzają jest jedynie do wykonania obiektywów.
cybulski
07-03-2021, 12:15
Moja Żona mając do wyboru jeden z tych trzech zoomow po raz kolejny woli 16-50. 18-55 mówi że, jest za ciężki i za duży :)
Cornelson
07-03-2021, 12:32
XC 16-50 ma tylko jednbą wadę. Plastikowe mocowanie bagnetu. Reszta jest bdb. Nie widziałem różnicy pomiędzy 16-50 a 18-55.
Ale przecież tam jest silniczek - element mechaniczny (elektroniczny również).
Jego odmiana w wersji manualnej powinna być tańsza i mniej skomplikowana. Podobnie jak ma to miejsce w obiektywach manualnych vs. z AF.
Mylę się?
Taki silniczek kosztuje pewnie z parę centów w chińskiej fabryce (możliwe nawet, że to ten sam silnik, który obsługuje AF, tylko jakieś serwo przełącza go na inny mechanizm), a zastosowanie mechanicznego zooma może nie wchodziło w grę ze względu na rozmiary.
Cornelson
09-03-2021, 11:08
Ten silniczek psuje przyjemność fotografowania. Wolny i nieintuicyjny. Ale za taką kasę ciężko narzekać.
Cornelson
09-03-2021, 11:51
He he he
Nie ma się co śmiać. :) I tak taniej niż manualny smayang. Idea silnika jest z czapy. Gdyby było sterowanie na body (choś brakuje sterownika) to może, może. Ale sterowanie na obiektywie? To podobnie jak zapamiętywanie zmian w C1, C2 ..... zapamiętuję się przez back a nie ok.
Kozaczę bo używam 10-24.
A jak w tym powerzoomie wygląda specerowanie? Aparat włączony, coś widzę, przykładam do oka. On się jakoś wybudza, przestawia, czy zawsze na jednej ogniskowej, czy na ostatniej?
cybulski
09-03-2021, 12:46
Kozaczę bo używam 10-24.
A jak w tym powerzoomie wygląda specerowanie? Aparat włączony, coś widzę, przykładam do oka. On się jakoś wybudza, przestawia, czy zawsze na jednej ogniskowej, czy na ostatniej?
Cornelson 10-24 jest wprost stworzony dla Ciebie.
Cornelson
09-03-2021, 13:18
Kozaczę bo używam 10-24.
Wyłączony/uśpiony wraca do 15mm.
Cornelson 10-24 jest wprost stworzony dla Ciebie.
Jak się Mateusz zamieni za 10-24 biorę w ciemno. :)
A serio to wiem, że byłby fajny, ale niestety drugie hobby pochłania dużo kasy (jak to hobby), dlatego na razie musi starczyć 15-45.
Ja użytkuje, ale nie mam na własność.
Osobiście, dla mnie 10-24 jest za drogi, jeśli ma być użytkowany tylko okazjonalnie.
Antonioo
10-03-2021, 21:11
10-24 bdb szkło polecam - ostre, dobra stabilizacja, . . . używam go podczas trekkingu po Beskidach wraz z 50-230 , którego może sprzedam, albo zostawię i dokupię 70-300.
A jak nie chcę dźwigać, do zabieram 16 mm 2,8 - którą mam na co dzień głównie podpiętą + 56mm w torbie
18-55 używam teraz najczęściej do filmowania ;) - czyli rzadko. - jakoś nie polubiliśmy się.
Chciałbym kupić do systemu Fuji obiektyw 23 mm. Zastosowanie czysto amatorskie. Mam systemowy 35 mm f:2, myślałem o kupieniu Fuji 23mm f:2. Ale jest jeszcze Viltrox 23 mm f:1.4, który kusi lepszym światłem i nieco niższą ceną. Warto się nim zainteresować?
Kupiłem ten obiektyw. Niezbyt dobra pora do pstrykania ale z kilku prób jestem bardzo zadowolony tak z konstrukcji, jak i z obrazka.
Ja z kolei mam mieszane odczucia po 23mm f2. Obrazek super, szybkość af też, ale jeden na około 30-40 strzałów był nieostry. Ot tak, po prostu jakby af stwierdził że olewa robotę.
Z 16/1.4 czy 56/1.2 takich cyrków nie ma.
Cornelson
11-03-2021, 01:28
10-24 z pewnością jest dobrym obiektywem, ale niestety w obecnej sytuacji poza moim zasięgiem. Co do noszenia, szczególnie w górach, ja zdecydowanie wybieram wagę lekką. Najczęściej jest to XF10, kiedyś brałem M1 z 27/2.8.
Posiadam Fujinona 18-55 2.8-4. Nieśmiało spoglądam w stronę Viltroxa 23 1.4. To co mnie skłania ku niemu to światło i cena. Warto dokupić do zestawu? Ewentualnie co innego, jasnego?
A gdyby porównać go do Fujinona 23 2.0?
Warto, a nawet trzeba.
23/2 jest mały i ma uszczelnienia. To szkło na codzień.
Viltrox jest jasny i dość spory, bliżej 18-55, choć lekki.
Zdecydowałem się na Viltroxa jednak. Pierwsze sesje za mną, póki co jestem bardzo zadowolony. W perspektywie będę szukał czegoś jeszcze szerszego.
XF 18mm F1.4 R LM WR https://twitter.com/nokishita_c/status/1382094575741804545
czomolungma
15-04-2021, 10:43
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/obiektywy/34671-fujinon-xf-18-mm-f-1-4-r-lm-wr-jasny-odpowiednik-28-mm-wchodzi-do-systemu-fujifilm-x
Cornelson
15-04-2021, 10:57
Ma zastąpić 16? Bo to raczej naleśnik nie jest, a szkoda. Gabaryt i światło jak w 16.
Nie zastąpić a dać wybór. Są tacy co kochają 28mm na FF a 24mm już niekoniecznie. [emoji6]
W ogóle nie mam odruchu zakupowego, chyba jestem spoza targetu fujifilm. W moich oczach to ta firma nie ma żadnego modelu biznesowego, żadnej strategii, poza szukaniem amatorów wiecznych "nowości", lansiarzy.
Jak dobrze kojarzę to 18/2 jest najgorszym szkłem w systemie. To zamiast poprawić, wypuszczają konkurenta 16ki, za tysiąc dolców.
Cornelson
15-04-2021, 11:43
Do mnie nie przemawia uzasadnienie typu, jestem zakochany w 16 a 18 jest do niczego. Tak jakby te 2mm sprawiły, że nie będzie w stanie robić zdjęć.
W ogóle nie mam odruchu zakupowego, chyba jestem spoza targetu fujifilm. W moich oczach to ta firma nie ma żadnego modelu biznesowego, żadnej strategii, poza szukaniem amatorów wiecznych "nowości", lansiarzy.
Jak dobrze kojarzę to 18/2 jest najgorszym szkłem w systemie. To zamiast poprawić, wypuszczają konkurenta 16ki, za tysiąc dolców.Wydaje mi się dokładnie odwrotnie.
Odrzucili konkurencję w FF poświęcając zasoby na pełny system XF i GFX.
Tak, jesteś poza targetem poprostu.
cybulski
15-04-2021, 12:28
Mnie tam stare 18/2 zawsze pasowało, myślałem że go zaktualizują trochę w końcu, nie powiększając jednak gabarytów.
W mojej subiektywnej ocenie to szkło nie jest takie złe jak się go przedstawia. Zaleta dla mnie to wielkość "naleśnika".
Od paru dni rozpocząłem przygodę z Viltrox 85/1,8 II zdjęcia są OK ale zauważyłem że zestaw X-30 + Viltrox na ustawieniu A samodzielnie zmienia wartość przysłony. Np. ustawię 2.8 a on zmieni na 4. Obiektyw nie posiada pierścienia zmiany wartości przysłony i zastanawiam się kto miesza, obiektyw czy puszka. Może ktoś rozgryzł ten problem?
Cornelson
16-04-2021, 10:58
Gdzie masz to A? Na obiektywie?
Obiektyw nie posiada przełącznika, piszę o preselekcji przysłony (A) na kole nastaw w puszce.
Cornelson
16-04-2021, 13:25
A to nie jest przypadkiem auto?
Polecam instrukcje, pdf w języku polskim dostępny na stronie fujifilm.
A to nie preselekcja, tylko auto.
Może piszę za dużymi skrótami. Na pokrętle z wylistowanymi czasami ustawienia migawki jest czerwona literka A. Ustawienie tej literki na wskaźniku umożliwia ustawienie stałej wartości przysłony a automatyka dostosowuje czas otwarcia migawki.
Niestety z viltroxem jest problem samoczynnej zmiany wartości przysłony. Pytam dlatego że przyzwyczajony z aparatów analogowych zawsze ręcznie ustawiam przysłonę na obiektywach, a w Viltroxie nie mam takiej możliwości.
Może piszę za dużymi skrótami. Na pokrętle z wylistowanymi czasami ustawienia migawki jest czerwona literka A. Ustawienie tej literki na wskaźniku umożliwia ustawienie stałej wartości przysłony a automatyka dostosowuje czas otwarcia migawki.
Niestety z viltroxem jest problem samoczynnej zmiany wartości przysłony. Pytam dlatego że przyzwyczajony z aparatów analogowych zawsze ręcznie ustawiam przysłonę na obiektywach, a w Viltroxie nie mam takiej możliwości.
Może masz auto ustawione/przełącznik pod spustem migawki
cybulski
16-04-2021, 17:00
Od paru dni rozpocząłem przygodę z Viltrox 85/1,8 II zdjęcia są OK ale zauważyłem że zestaw X-30 + Viltrox na ustawieniu A samodzielnie zmienia wartość przysłony. Np. ustawię 2.8 a on zmieni na 4. Obiektyw nie posiada pierścienia zmiany wartości przysłony i zastanawiam się kto miesza, obiektyw czy puszka. Może ktoś rozgryzł ten problem?
Po pierwsze jeśli to xt30 (x30?) to a oznacza automatyczny czas a nie preselekcję przysłony. Jeśli obiektyw nie ma pierścienia to kółkiem musisz nastawić przysłone na sztywno bo inaczej będzie to typowe auto P. Tak dziaka Fuji z obiektywem bez pierścienia. Możliwe że jescze do tego nie doszedłeś po prostu.
Jednak to co opisujesz o samoczynnym przestawianiu przesłony to z tym spotkałem się w szkle Fuji z pierścieniem przysłony, była skopana taśma w obiektywnie pod pierścieniem.
cybulski
17-04-2021, 11:20
Jedna z metod to założyć szkło bez pierścienia, ustawić przysłone kółkiem (chyba tylne) i zobaczyc czy jest ok czy też może występuje podobne zjawisko.
Ale jak napisałem wcześniej, A na kółku czasów to jest tylko automatyczny czas a nie preselekcja przysłony. Preselekcję w tym wypadku ustawiasz kółkiem (chyba) tylnym, teraz nie pamiętam. A jeśli na przednim jest korekta eksoozycji a tylnym nie ustawisz preselekcji to masz tzw tryb P więc kręcąc przednim lub kółkiem korekty zmieniasz program a więc czas i przysłone (typowe P)
Na stronie 59 instrukcji jest rozdział "Automatyka z preselekcją przysłony" Z którego wyraźnie wynika że w puszce Fujifim X-T30 jest możliwość ustawiania na stałe wartości przysłony a automatyka dopasowuje czas otwarcia migawki. Coś jest nie tak w synchronizacji obiektywu z puszką. Na razie wykorzystuję opcję z blokadą AE-L i czekam na odpowiedź z Foto-techiki dystrybutora Viltroxa.
Cornelson
17-04-2021, 11:52
Przełącznik pod spustem masz na auto? Iso masz auto? Masz wgrane najnowesze oprogramowanie obiektywu? Czas na auto?
cybulski
17-04-2021, 12:12
Na stronie 59 instrukcji jest rozdział "Automatyka z preselekcją przysłony" Z którego wyraźnie wynika że w puszce Fujifim X-T30 jest możliwość ustawiania na stałe wartości przysłony a automatyka dopasowuje czas otwarcia migawki. Coś jest nie tak w synchronizacji obiektywu z puszką. Na razie wykorzystuję opcję z blokadą AE-L i czekam na odpowiedź z Foto-techiki dystrybutora Viltroxa.
Opisz jak zmieniasz przysłonę na obiektywie? No znam Fuji na wylot i stawiam, oprócz wady szkła, że nie do końca rozumiesz tryby w Fuji bo tutaj PSAM trochę inaczej się ustawia niż typowo. W Fuji każdy parametr trójkąta iso przysłona czas, może być ustawiony na sztywno lub auto. Tu nie ma typowego trybu preselekcja przysłony tak jak to rozumiane jest w aparatach innych producentów. Podejrzewam że obiektyw masz w trybie auto i nie wiesz jak zmieniać przysłone, no to Ci napisałem wyżej.
Ps instrukcja jest do bani.
Jak chcesz tu porad to odrób zadanie i odpisz jak ustawiasz przysłonę. Inaczej to strata naszego czasu.
Ja mam ustawione tak w xt2: czas na auto, iso np auto, no
i podpinam stary 27 on też nie ma pierścienia, i przednim kółkiem klikam, wchodzę w tryb zmiany przysłony. Kręcąc przednim kółkiem zmieniam przysłone ale może też na kółkiem przejechać do A czyli auto na przysłonie.
Robisz tak samo? W xt30 chyba do tego jest tylne kółko a nie przednie, xt30/xt20 obecnie nie mam więc nie wiem dokładnie.
Robię tak jak piszesz; tylnym kółkiem zmieniam przysłonę, przednim iso bo tak ustawiłem ,ale podczas zmiany fotografowanego obiektu, w szczególności przy zmianie oświetlenia samoczynnie zmienia się wartość przysłony.
cybulski
17-04-2021, 19:06
Przestaw iso na auto.
Czy też tak się dzieje?
No i teraz widać, że L - lock zablokowanie parametru (np czas, przysłona) może się przydać. Taka opcja była w kilku modelach Nikona, niestety w bezlustrach Z z L zrezygnowano. A ja często tego używam (w studiu, robiąc lustrzanką).
Przestaw iso na auto.
Czy też tak się dzieje?
Niestety tak. Przestawiają się wszystkie trzy składowe ustawień.
cybulski
19-04-2021, 10:28
Czyli masz aparat w trybie tzw P. Jak pisałem też miałem taki problem bo obiektyw "przestawiał" z preselekcji przysłony na P ale to wina była po stronie pierścienia przysłony w szkle xf60/2,4.
Jak ustawię obiektyw na auto, dam f5,6, iso auto (tryb 1000-12800, 1/80), czas A i wyceluje teraz w niebo, to F przeskoczy na F16.
Tak działa fuji, tryb preselkcji przeslony działa tylko z obiektywami wyposażonymi w pierścień. Z innymi jest w automacie i trzeba wymuszac na sztywno, czyli czas Auto, ISO na sztywno, ale dopasowane do sceny.
Udało mi się problem rozwiązać poprzez przeniesienie regulacji przysłony z tylnego kółka na przednie. Wartość przestała się zmieniać. Tyle tylko że tylne kółko nie przejmuje regulacji iso. Niestety.
trochę się pośpieszyłem z komentarzem dotyczącym tylnego kółka. W odróżnieniu od regulacji przysłony nie wystarczy kółkiem kręcić ale trzeba przycisnąć i dopiero kręcić. Teraz mam puszę ustawioną pod moje przyzwyczajenia. "Cybulski" dziękuję za podpowiedzi.
cybulski
20-04-2021, 10:35
trochę się pośpieszyłem z komentarzem dotyczącym tylnego kółka. W odróżnieniu od regulacji przysłony nie wystarczy kółkiem kręcić ale trzeba przycisnąć i dopiero kręcić. Teraz mam puszę ustawioną pod moje przyzwyczajenia. "Cybulski" dziękuję za podpowiedzi.
No wiesz, mi łatwiej wziąć puszkę w rękę i pokazać. opisać czasem trudno, szczególnie nowemu użytkownikowi systemu.
Na xt20 miałem to pamiętam na tylnym kółeczku a na X-T2 mam na przednim. Działa po naciśnieciu. Jeśli tylko podepniesz szkło (bez pierścienia) to ono jakby z definicji ustawia się na "auto przysłona" więc jeśli inne parametry (czas, iso) są auto to mamy typowy tryb P.
PS.istrukcji nie czytam, wg mnie niewiele wnosi a może wprowadzić w błąd, wolę znaleźć na yt wyjaśnienia na filmikach.
Czy ja dobrze zrozumiałem?? Z obiektywem bez pierścienia przysłony nie da się ustawić trybu preselekcji przysłony?
cybulski
21-04-2021, 11:53
Da się bez problemu, źle zrozumiałeś. Jak pisałem wcześniej, rolę pierścienia przejmuje tylne lub przednie kółko, po naciśnięciu (zapewne zależne od modelu body i ustawień). W standardzie obiektyw bez pierścienia uruchamiany jest z przysłoną auto, dlatego wydawać się może że jest to niemożliwe.
haraldsson
21-05-2021, 11:28
Witam. Mam dylemat jeśli chodzi o zakup obiektywu 23mm. Waham się pomiędzy Fujinonem f2 a f1.4. Ma to być obiektyw uniwersalny, można powiedzieć, że do wszystkiego po trochu.:) Ktoś ma lub miał któryś z tych obiektywów?
leighadams
21-05-2021, 14:20
Jak są $$$ to brać 1.4. Światła nigdy dość:)
Tylko aby potem żalu nie było bo Fuji zapowiedziało Mk.II wersji 1.4 wzbogaconej o lepszy silnik i uszczelnienia. [emoji6]
Tylko aktualną 23mm 1.4 można znaleźć z drugiej ręki za nieco ponad 2tys pln a za nowe przyjdzie zapłacić pełna kwotę, czyli dużo wiecej. Mnie się podoba nowa 18tka, ale niestety nie zainwestuje tyle jako amator.
Co do pytania, to nie posiadam żadnej 23ki, ale ponoć 2.0 potrafi być nieostra przy minimalnej odległości ostrzenia. Mam za to 35 2.0 i bardzo lubię zarówno obrazek jak i gabaryty.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
leighadams
21-05-2021, 17:44
Kupuj 23/1.4 albo coś z serii x100 t/f/v.
Miałem XF f/1,4, później X100, później XF f/2, a i tak wróciłem do X100. I gdybym miał coś doradzić, to wypożyczenie właśnie X100.