Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Obiektywy do bezluster Fujifilm.
czomolungma
20-04-2019, 12:00
Czy ktoś może śledzi info na temat tego obiektywu: (viltrox 85mm 1.8 )
https://youtu.be/fbv80IkoBoI może jakieś info odnośnie sprzedaży w pl?
wygląda nieźle
https://www.youtube.com/watch?v=fbv80IkoBoI
Brał bym. Powinno wyjść do 1500 zł?
Fajnie wygląda podłączanie USB do obiektywu :)
Zaskakująco przyjemna w odbiorze recenzja.
Dodatkowo jaka pozytywna 8)
cybulski
21-04-2019, 19:06
Zaskakująco przyjemna w odbiorze recenzja.
Dodatkowo jaka pozytywna 8)
Myślę że mało co przebija w Fuji, podłączonego Canona 85 1.2L II poprzez viltrox do Fuji. Tylko kwestia jeszcze stestowania czy poprzez ef-fx czy ef-fx2 lepiej. Tą soczewkę, która jest w fx2 trzeba skalibrować ręcznie metodą prób i błędów bo może nie ostrzyć na nieskończoność w ustawieniu fabrycznym. Głębia z 2m to dosłownie kreska.
Można kupić tego Viltroxa na Aliexpress, wychodzi poniżej 1500zł
Może poczekam jeszcze na jakieś recenzje, jedną jaskółka wiosny nie czyni ;)
Można kupić tego Viltroxa na Aliexpress, wychodzi poniżej 1500złMa 1 ocenę na 1 gwiazdkę z komentarzem "lens error please help me" ;)
Trzeba poczekać, nie ma co po jednej gwiazdce. Przynajmniej znamy cenę
pchelcok
01-05-2019, 10:03
Koledzy jakie UWA polecacie pod krajobraz oraz czasami repo? Miało to by być uzupełnienie do 23 2.0 i 50 2.0.
Myślałem o czymś w okolicy 12mm, tu mamy manualnego Samyanga 12 2.0 oraz Zeiss 12 2.8 z AF, reszta to Meike i inne "wynalazki" których nie znam.
Ktoś może testował tego Zeissa, warto do niego dopłacić?
UWA od Fuji jest mega drogie więc raczej odpada, graniczna cena to 1600-1800 uzywka.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Szukam jakiejś analogowej stałki, takumar, hexanon? 35mm-55mm, polecicie coś? Ulica głównie.
Myślałem o Kamlanie ale ponoć kupa.
Jest jeszcze 7artisans, 35 jak i 55, hm.
cybulski
27-05-2019, 12:45
Koledzy jakie UWA polecacie pod krajobraz oraz czasami repo? Miało to by być uzupełnienie do 23 2.0 i 50 2.0.
Myślałem o czymś w okolicy 12mm, tu mamy manualnego Samyanga 12 2.0 oraz Zeiss 12 2.8 z AF, reszta to Meike i inne "wynalazki" których nie znam.
Ktoś może testował tego Zeissa, warto do niego dopłacić?
UWA od Fuji jest mega drogie więc raczej odpada, graniczna cena to 1600-1800 uzywka.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Samyang 12 jest ok. Miałem, bardzo ostry, chyba nawet lepszy niż 10-24. Jednak na wyjazdy wolę 10-24, zakres i wygoda wygrywa.
jacek dr
27-05-2019, 21:46
Jaką sprawdzoną redukcję fuji- nikon polecacie?
cybulski
27-05-2019, 22:21
Jaką sprawdzoną redukcję fuji- nikon polecacie?
Masz na myśli nikon-fuji ?
Mam jakąś na sprzedaż (chyba K&F), kazda będzie OK bo to zwykłe tulejki tylko bo z obiektywów Nikona nie ma komunikacji z body Fuji, full manual.
Są Viltroxy ale do szkieł Canona - full komunikacja, AF i działa to całkiem szybko. Viltroxa ef-fx2 też będę sprzedawał, redukuję systemy do niezbędnego minimum.
jacek dr
27-05-2019, 22:51
Cybulski wysłałem pw
Szukam jakiejś analogowej stałki, takumar, hexanon? 35mm-55mm, polecicie coś? Ulica głównie.
Myślałem o Kamlanie ale ponoć kupa.
Jest jeszcze 7artisans, 35 jak i 55, hm.
Jak używam ogniskowej ~50 zazwyczaj mam podpięta 56tkę, nie zawsze mam czas na zabawę manualnymi stałkami a mam ich troche... o kamlanie złego słowa nie powiem, lekki z mocowaniem fuji, fajnie kręci do portretu jak znalazł
Xf35/2wr ktos tutaj używał? Szybkość af, głośność, ostrość szkła.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Cornelson
03-06-2019, 09:43
Xf35/2wr ktos tutaj używał? Szybkość af, głośność, ostrość szkła.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaJest ostry, cichy, af w zależności do czego porównujesz.
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Jest ostry, cichy, af w zależności do czego porównujesz.
Posiadam xt1, 23/2 i 18-55.
Waham sie między 50/2 a 35/2, ostatnio mam jakąś wewnętrzną blokadę i 23 za szerokie.. Z drugiej strony kitowiec bardzo ładnie mi działa na długim końcu, więc chyba 35 na miasto(plus wnętrza) i najwyżej dokupię kamlana.
cybulski
03-06-2019, 10:10
Waham sie między 50/2 a 35/2, ostatnio mam jakąś wewnętrzną blokadę i 23 za szerokie.. Z drugiej strony kitowiec bardzo ładnie mi działa na długim końcu, więc chyba 35 na miasto(plus wnętrza) i najwyżej dokupię kamlana.
23/2 jest bardzo dobre. Miałem przez moment i jednak wybrałem teoretycznie słabsze 18/2 ale gdybym nie miał 18/2 to 23/2 jest moim zdaniem super.
- - - - kolejny post - - - - - -
Przy okazji, na grupie "FB Fuji giełda" wystawiłem xf60/2,4 gdyby ktos był zainteresowany, pewnie jak się nie sprzeda będe wystawiał na allegro.
Aktualnie jak widzę nie ma ofert sprzedaży tego szkiełka w PL.
Cornelson
03-06-2019, 11:21
35 2.0 bedzie nieco wolniejszy, ale tylko przy słabszym świetle niż 23. Co do 50 miałem i dla mnie porównywalny z 35 (af). Ale to zupełnie inna ogniskowa. Sam sobie musisz odpowiedzieć co Ci bardziej leży.
A z innej beczki..
Automatyczne powiększenie kadru podczas manualnego ostrzenia.
Już szlag mnie trwafia bo nie umiem tego znaleźć, w x-t10 uzywałem na 100%, czyżby w x-t1 nie było tej opcji?
I druga rzecz która mnie irytuje - mam podpięty kit, tryb S. Trzymam półspust i gdy kręcę piersćieniem ostrości, widzę jak się zmienia(ustawilem peaking) To jest ok. Ale uwaga, zmieniam tryb na M i teraz półspust dezaktywuje pierścień ostrości! Rzecz kuriozalna bo wpierw muszę ustawić ostrość pierscieniem i dopiero mogę nacisnąć spust. Tracę sekundy no i oczywiscie szansę na trafienie z ostrością.
Znajdzie się jakaś życzliwa dusza, która ma obiektyw manualny, podepnie i sprawdzi czy da się ostrzyć z wciśniętym półspustem? Dziękuję.
cybulski
03-06-2019, 15:23
Gdy miałem Xt10 i Xt1 to na obu działało to inaczej co mnie wkurzało. Radą jest zostawić jedno body co też uczyniłem :) ....
A na poważnie to nie mam pojęcia jak to poustawiać inaczej niż fabrycznie, mam tak jak ustawiła fakbryka i teraz nawet nie pamietam czy kręcenie pierścieniem z definicji powiększa do 100% na półspuście czy nie.
A z innej beczki..
Automatyczne powiększenie kadru podczas manualnego ostrzenia.
Już szlag mnie trwafia bo nie umiem tego znaleźć, w x-t10 uzywałem na 100%, czyżby w x-t1 nie było tej opcji?
Menu fotografowania niebieskie 1 (klucz) -> konfig. ekranu -> podgląd ostrości: WŁ.
Menu fotografowania niebieskie 1 (klucz) -> konfig. ekranu -> podgląd ostrości: WŁ.Dziękuje!
Panowie body xt2 już do mnie jedzie wieć poszukuje na początek coś niedrogiego z szkiełek ?
Jak to wygląda sprawa z starszych wersji fufu, warto ?
Panowie body xt2 już do mnie jedzie wieć poszukuje na początek coś niedrogiego z szkiełek ?
Cenowo najlepiej chyba wypadają dwa szkła z tej strony: https://www.eglobalcentral.pl/aparaty-i-obiektywy-1/obiektywy-pl/fujifilm-pl-6/
27mm i 50-230mm
Pierwszy mam (zakupiony w innym miejscu), jest ok, drugiego pewnie niedługo sobie sprawię. Nie kupowałem jeszcze w tym sklepie, ale trochę ludzi na forum kupiło i raczej nie pisali o problemach.
Ze szkieł z AF wyszedł niedawno Viltrox 85mm, powinien być nieco tańszy niż większość szkieł systemowych.
Z tanich szkieł jest cała masa manuali w stylu meike / 7-artisans, pytanie jakich ogniskowych potrzebujesz, im krócej tym brak AF mniej przeszkadza (mam manualnego samyanga 12mm, brak AF w nim mi nie przeszkadza, natomiast już w manualnej 50mm tak)
Nie rozumiem drugiej części pytania więc się nie odniosę ;)
cybulski
05-06-2019, 10:22
Używane szkła nie są drogie.
Jak nie wiedomo co potrzeba na początek to 23/2 sie sprawdzi najlepiej. Koszt użyki ok 1200-1400 zależnie od "zużycia".
35/1,4 to koszt ok 1400-1700 zależnie od stanu - portretówka, niby trochę wolna mówią ale na XT2 jest ok z zaktualizowanym firmware szkła i body do najnowszych.
Klasyczny portret to 56/1,2 (używki ok 2,8tys), ja nigdy go nie miałem. Używam xf60/2,4 który właśnie wystawiłem do sprzedaży na grupie FB (1550) Pewnie można znaleźć taniej ale trzeba znaleźć. Ofert jest b. mało tego szkła aktualnie.
18/2 jest fajny mam używam i 27/2,8 też - naleśniki. Przydatne, w podróżach niezastąpione.
18-55 coś czego nie polecam ale niektórzy chwalą, ja też mam nie wiem po co.
10-24 ... klasa sama w sobie ale to już inny poziom szkieł raczej bardziej pasuje do serii Fuji 2.8 niż do powyższych małych szkiełek.
Używane szkła nie są drogie.
Jak nie wiedomo co potrzeba na początek to 23/2 sie sprawdzi najlepiej. Koszt użyki ok 1200-1400 zależnie od "zużycia".
35/1,4 to koszt ok 1400-1700 zależnie od stanu - portretówka, niby trochę wolna mówią ale na XT2 jest ok z zaktualizowanym firmware szkła i body do najnowszych.
Klasyczny portret to 56/1,2 (używki ok 2,8tys), ja nigdy go nie miałem. Używam xf60/2,4 który właśnie wystawiłem do sprzedaży na grupie FB (1550) Pewnie można znaleźć taniej ale trzeba znaleźć. Ofert jest b. mało tego szkła aktualnie.
18/2 jest fajny mam używam i 27/2,8 też - naleśniki. Przydatne, w podróżach niezastąpione.
18-55 coś czego nie polecam ale niektórzy chwalą, ja też mam nie wiem po co.
10-24 ... klasa sama w sobie ale to już inny poziom szkieł raczej bardziej pasuje do serii Fuji 2.8 niż do powyższych małych szkiełek.
jak bedziesz myslał o sprzedazy któregoś z wymienionych to daj znać.
Trochę odjade od tematu wątku,
Czy da się w xt2 sprawdzić przebieg ?
Czy da się w xt2 sprawdzić przebieg ?
Niestety nie
Cenowo najlepiej chyba wypadają dwa szkła z tej strony: https://www.eglobalcentral.pl/aparaty-i-obiektywy-1/obiektywy-pl/fujifilm-pl-6/
27mm i 50-230mm
Pierwszy mam (zakupiony w innym miejscu), jest ok, drugiego pewnie niedługo sobie sprawię. Nie kupowałem jeszcze w tym sklepie, ale trochę ludzi na forum kupiło i raczej nie pisali o problemach.
Ze szkieł z AF wyszedł niedawno Viltrox 85mm, powinien być nieco tańszy niż większość szkieł systemowych.
Z tanich szkieł jest cała masa manuali w stylu meike / 7-artisans, pytanie jakich ogniskowych potrzebujesz, im krócej tym brak AF mniej przeszkadza (mam manualnego samyanga 12mm, brak AF w nim mi nie przeszkadza, natomiast już w manualnej 50mm tak)
Nie rozumiem drugiej części pytania więc się nie odniosę ;)
Faktycznie ten 27 cena/jakosc wypada bardzo korzystnie,w drugiej cześci pytania miałem na myśli stare konstrukcje obiektywów fuji.
Faktycznie ten 27 cena/jakosc wypada bardzo korzystnie,w drugiej cześci pytania miałem na myśli stare konstrukcje obiektywów fuji.Jeśli masz na myśli stare manualne szkła fuji to niestety nie mam doświadczenia, używam starych szkieł pentaxa z adapterem, bywa ok, ale gdybym miał kupować teraz to chyba raczej wziąłbym któryś z manualnych chińczyków, dobra dostępność, dużo recenzji i przykładowych zdjęć.
Panowie podpinał ktoś fuji xt z sigmą 18-35 Art 50-10 Art i 150-600 tamron lub sigmę ?
Bedąc ostatnio w sklepie podpinając 23 F2 udało mi sie potestować i miałem dosyć pozytywne wrazenia, na chwilę równiez pobawiłem się xh1 i muszę przyznać ze puszka leży w dłoni rewelacyjnie ...
cybulski
13-06-2019, 20:15
Jako że wychodzę z Fuji to można jeszcze coś kupić w bardzo dobrym stanie, nie zjechane. Ale sam tego się nie spodziewałem bo 18-55 i 10-24 praktycznie poszły jednego dnia i to bez negocjacji ceny. Okazuje się że nsjgorsi potencjalni kupujący Fuji to użytkownicy tego forum :) temat jest prosty - chcesz kupić, bądź zdecydowany, nie chcesz nie pisz bo tracisz czyjś czas. O januszach napisałem. Nie cierpię januszowania.
witam
ktoś miał już doświadczenie z 16/2,8 ?
Piotrek1981
17-06-2019, 22:09
Jako że wychodzę z Fuji to można jeszcze coś kupić w bardzo dobrym stanie, nie zjechane. Ale sam tego się nie spodziewałem bo 18-55 i 10-24 praktycznie poszły jednego dnia i to bez negocjacji ceny. Okazuje się że nsjgorsi potencjalni kupujący Fuji to użytkownicy tego forum :) temat jest prosty - chcesz kupić, bądź zdecydowany, nie chcesz nie pisz bo tracisz czyjś czas. O januszach napisałem. Nie cierpię januszowania.
Oj przykro. Jaki powód?
cybulski
17-06-2019, 22:38
Oj przykro. Jaki powód?
Przykro bo ?
Piotrek1981
18-06-2019, 07:23
No bardzo się przyzwyczaiłem do czytania twoich wskazówek i komentarzy o systemie Fujifilm. Między innymi dzięki nim w ten system wszedłem. Możesz się podzielić dlaczego rezygnujesz?
cybulski
18-06-2019, 10:17
No bardzo się przyzwyczaiłem do czytania twoich wskazówek i komentarzy o systemie Fujifilm. Między innymi dzięki nim w ten system wszedłem. Możesz się podzielić dlaczego rezygnujesz?
Bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję.
System Fujifilm jest świetny, pomógł mi powrócić spowrotem do radości samego fotografowania.
Przywrócił pasję, którą już prawie rzucałem .... mając przy tym na tamten okres super sprzęty Nikona m.in stereńkiego już d300.
Od razu chcę zastrzec, że to iż redukuję jeden z systemów nie oznacza, że wyrzucam go ze swojego serca. Nie.
Polecam go wszystkim tym którzy wątpią, chcą rzucić foto w cholerę i cykać tylko fonem albo w ogóle. Polecam z całego serca ponieważ ma świetne jpgi, świetne symulacje (https://forum.nikoniarze.pl/threads/295711-Symulacje-Fujifilm-ustawienia-symulacje-klasycznych-film%C3%B3w-zdj%C4%99cia) oraz ustawienia które pomagają zasymulowac filmowy look.
W moim wypadku założenie na początku było - mieć Fuji do streetu Jednak z czasem za bardzo to sie rozrosło. Musiałem w końcu powiedzieć STOP aby nie stać się po prostu zbieraczem szkieł i dupek do lensów :)
W moim wypadku wybór padł na redukcję Fuji jako jedynego systemu apsc który obecnie posiadam. Na dziś wygrały fulfrejmy.
Nie raz narzekałem od jakiegoś czasu iż Fuji idzie nie w tym kierunku, z mojego punktu widzenia oczywiście. Nie rozumiałem wrostu wagi XT1 w kolejnych odsłonach XT2 i XT3 i bardzo długo zwlekałem ze zmianą na model XT2.
W końcu stało sie tak jak podejrzewałem. Świetny XT1 zamienił się w lepszy XT2 ale deko za duży, deko za ciężki i .... z gorszym obrazem niż w XT1 (z mojego punktu widzenia oczywiście)
Nigdy nie ukrywałem że FUJI to dla mnie przede wszystkim jpg i nie używam tego systemu do rawów. Jednak czasem zdarzało sie brać go jako drugie body na plener jakiś albo pod portreciki.
I tu mówię wprost - rawy z Fuji mi zupełnie nie podchodzą. Nie mam czasu na rozkminianie programów i pitolenie się z czymś co faktycznie nie jest dopracowane od strony wołarek raw. Dla mnie jako uzytkownika ma małe znaczeni czy to wina Fuji czy też wołarek.
Fuji miało wystarczająco dużo czasu aby ustawić się z największymi a więc Adobe, DXO, i C1. Zrobili krok do przodu i C1 expres jest dobrym kierunkiem, jednak ja nie bardzo umiem radzić sobie z tym programem mimo kilku podejść.
Na ten moment u mnie następuje powrót do DSLR :) tak tak ale jest to Canon od jakiegoś już czasu, w tandemie z a7. Mnie to wystarcza w zupełności i tutaj okazało się że Fuji musi pozostać zredukowany.
Wolę za tą kaskę kupić jakieś extra szkło lub wyjechać. To tyle tytułem wyjaśnienia.
AHa - skasowałem część sprzętową stopki, ponieważ dla niektórych użytkowników tego forum była ona zupełnie niezrozumiała i powodowała dziwne rekacje.
Nigdy nie ukrywałem czym focę i nie wycinam nigdy exifów. Jak sie dowiedziałem ostatnio robię trashowe zdjęcia i ogólnie to forum ma problem z akceptacją pewnych nisz poza mainstreemem. No cóż, każdy robi swoje po swojemu.
Nie mnie oceniać ale też nie bardzo lubię być oceniany. Wolę dobrą zabawę a przy okazji tylko robienie zdjęć jako dodatek dobrej zabawy. Tutaj jednak jest wielkie forum foto gdzie jak dla mnie jest zbyt duża spinka.
Może to z tego powodu już prawie mało kto tu coś wkleja a może i powody są inne, aktualnie jest wiele miejsc do wrzutek swoich gniotów bez don kichotów prowadzących krucjaty nad prostym horyzontem.
Dlaczego Fuji jest ciężko zastąpić np Soniakiem w streecie ... no proste - trzeba kupić coś okolo A9 aby mieć podobną speckę, prędkość migawki. Soniak ma zalety i wady, Fuji również. A różnica w cenie spora.
cybulski , bardzo wiele, z tego co napisales, pokrywa sie z moim stosunkiem do Fuji.
Ja takze zegnam sie z tym systemem, z serca nie wyrzucam, choc uwazam, ze jest "przehajpowany".
Pokochalem Canona i nada czekam na Twoje porownanie 85L vs 135L... .
Zartowalem, mam oba :D
cybulski
18-06-2019, 10:52
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) , bardzo wiele, z tego co napisales, pokrywa sie z moim stosunkiem do Fuji.
Ja takze zegnam sie z tym systemem, z serca nie wyrzucam, choc uwazam, ze jest "przehajpowany".
ja mam tylko 85L II i na razie nie chcę niczego wiecej :)
Piotrek1981
18-06-2019, 12:21
Bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję.
System Fujifilm jest świetny, pomógł mi powrócić spowrotem do radości samego fotografowania.
Przywrócił pasję, którą już prawie rzucałem .... mając przy tym na tamten okres super sprzęty Nikona m.in stereńkiego już d300.
Od razu chcę zastrzec, że to iż redukuję jeden z systemów nie oznacza, że wyrzucam go ze swojego serca. Nie.
Polecam go wszystkim tym którzy wątpią, chcą rzucić foto w cholerę i cykać tylko fonem albo w ogóle. Polecam z całego serca ponieważ ma świetne jpgi, świetne symulacje (https://forum.nikoniarze.pl/threads/295711-Symulacje-Fujifilm-ustawienia-symulacje-klasycznych-film%C3%B3w-zdj%C4%99cia) oraz ustawienia które pomagają zasymulowac filmowy look.
W moim wypadku założenie na początku było - mieć Fuji do streetu Jednak z czasem za bardzo to sie rozrosło. Musiałem w końcu powiedzieć STOP aby nie stać się po prostu zbieraczem szkieł i dupek do lensów :)
W moim wypadku wybór padł na redukcję Fuji jako jedynego systemu apsc który obecnie posiadam. Na dziś wygrały fulfrejmy.
Nie raz narzekałem od jakiegoś czasu iż Fuji idzie nie w tym kierunku, z mojego punktu widzenia oczywiście. Nie rozumiałem wrostu wagi XT1 w kolejnych odsłonach XT2 i XT3 i bardzo długo zwlekałem ze zmianą na model XT2.
W końcu stało sie tak jak podejrzewałem. Świetny XT1 zamienił się w lepszy XT2 ale deko za duży, deko za ciężki i .... z gorszym obrazem niż w XT1 (z mojego punktu widzenia oczywiście)
Nigdy nie ukrywałem że FUJI to dla mnie przede wszystkim jpg i nie używam tego systemu do rawów. Jednak czasem zdarzało sie brać go jako drugie body na plener jakiś albo pod portreciki.
I tu mówię wprost - rawy z Fuji mi zupełnie nie podchodzą. Nie mam czasu na rozkminianie programów i pitolenie się z czymś co faktycznie nie jest dopracowane od strony wołarek raw. Dla mnie jako uzytkownika ma małe znaczeni czy to wina Fuji czy też wołarek.
Fuji miało wystarczająco dużo czasu aby ustawić się z największymi a więc Adobe, DXO, i C1. Zrobili krok do przodu i C1 expres jest dobrym kierunkiem, jednak ja nie bardzo umiem radzić sobie z tym programem mimo kilku podejść.
Na ten moment u mnie następuje powrót do DSLR :) tak tak ale jest to Canon od jakiegoś już czasu, w tandemie z a7. Mnie to wystarcza w zupełności i tutaj okazało się że Fuji musi pozostać zredukowany.
Wolę za tą kaskę kupić jakieś extra szkło lub wyjechać. To tyle tytułem wyjaśnienia.
AHa - skasowałem część sprzętową stopki, ponieważ dla niektórych użytkowników tego forum była ona zupełnie niezrozumiała i powodowała dziwne rekacje.
Nigdy nie ukrywałem czym focę i nie wycinam nigdy exifów. Jak sie dowiedziałem ostatnio robię trashowe zdjęcia i ogólnie to forum ma problem z akceptacją pewnych nisz poza mainstreemem. No cóż, każdy robi swoje po swojemu.
Nie mnie oceniać ale też nie bardzo lubię być oceniany. Wolę dobrą zabawę a przy okazji tylko robienie zdjęć jako dodatek dobrej zabawy. Tutaj jednak jest wielkie forum foto gdzie jak dla mnie jest zbyt duża spinka.
Może to z tego powodu już prawie mało kto tu coś wkleja a może i powody są inne, aktualnie jest wiele miejsc do wrzutek swoich gniotów bez don kichotów prowadzących krucjaty nad prostym horyzontem.
Dlaczego Fuji jest ciężko zastąpić np Soniakiem w streecie ... no proste - trzeba kupić coś okolo A9 aby mieć podobną speckę, prędkość migawki. Soniak ma zalety i wady, Fuji również. A różnica w cenie spora.
Dziękuję za odpowiedź. Doceniam szczerość. Zgadzam się w 100% ze wszystkim co napisałeś. Pozdrawiam
...
Nie jestes jedyny z tym tokiem myslenia. U mnie rowniez powrot do DSLR. Chociaz nigdy nie z rezygnowalem z lustra. Fuji bylo zawsze 2 systemem.
Probowalem Fuji jako uniwersalny system do wszystkiego. Niestety nie spelnil moich oczekiwan. Najwiekszy sentyment mam do X-T1 z uwagi na wage w polaczeniu ze stalkami. Irytujaca dla mnie okazala sie sama matryca X-Trans, chyba jednak wole tradycyjne rozwiazanie. Nie widze na dzisiaj zadnych korzysci z X-Trans a jest sporo minusow zwiazanych z obrobka RAW.
cybulski , bardzo wiele, z tego co napisales, pokrywa sie z moim stosunkiem do Fuji.
emet_b wrzuć jakis portret Fuji + 85 lub 135
Jak czytam to szkoda że odchodzicie z fuji, bo ja dopiero zaczynam przygodę ...
nie mam już xpro2-wczoraj poszedł do nowego właściciela.
Dodatkowo nie miałem adaptera ef-fx.
Nie żałuj nas, tylko ciesz się systemem, bo daje masę radości. Tutaj na Islandii także od wielu ludzi słyszę, że Fuji przywróciło im radość fotografowania.
PS: Został mi 50-230 (srebrny) w idealnym stanie, oraz Minolata md 50/3.5 macro z oryginalnym pierścieniem 1:1 oraz dodatkowymi pierścieniami dającymi łącznie ponad 2:1 i adapterem do Fuji. Stan Mint.
Kto chce? Dobre ceny ;)
Ja też mam czasami dylematy, czy nie wyprzedać wszystkiego w Fuji i nie przejść w całości na Nikona Z + lustro FX?
I wszystko mi się zgadza w takim rozwiązaniu poza jednym. Kiedy porównam wagę i wielkość takiego wakacyjnego zestawu jak np. T10+10-24+35/1.4 i D610+20-35+24-120, to lustrzanka nie ma szans.
Fuji mam ze sobą niemal wszędzie, Nikona zabieram od dzwonu, bo w każdej konfiguracji korpus+obiektyw zestaw Fuji jest połowę mniejszy i lżejszy.
Ja też mam czasami dylematy, czy nie wyprzedać wszystkiego w Fuji i nie przejść w całości na Nikona Z + lustro FX?
I wszystko mi się zgadza w takim rozwiązaniu poza jednym. Kiedy porównam wagę i wielkość takiego wakacyjnego zestawu jak np. T10+10-24+35/1.4 i D610+20-35+24-120, to lustrzanka nie ma szans.
Fuji mam ze sobą niemal wszędzie, Nikona zabieram od dzwonu, bo w każdej konfiguracji korpus+obiektyw zestaw Fuji jest połowę mniejszy i lżejszy.
miałem podobnie i sprzedałem fx z nikona z szkłami lampami itd, czas pokaże czy to był dobry wybór, jak na razie mam frajdę i oto chodzi w fotografii, a jak trafi się zlecenie to zawsze jest opcja pracować na sprzęcie znajomego :-)
Dziś dokupiłem 18-55 i 27 2,8 tydzień temu 50 f2 nie omieszkam pochwalić się zdjeciami jak tylko bede miał chwilę ich zgrać na kompa.
W tej chwili są bardzo dobre ceny na np xt2 używki wieć jak ktoś myslał o przejsciu to lepiej nie bedzie ...przynajmniej nie płaci się podatku od nowości.
cybulski
24-06-2019, 00:35
U mnie w tamtym roku wyleciał zupełnie Nikon i wszedł Canon, ze sprzedaży szkieł wjechał niedawno marekIV. Po pół roku mogę stwierdzić że to była jedna z lepszych zmian :)
Jako małe body to jest aktualnie a7 plus samyang 24/2.8 i na razie samyang fe 35 1.4. Ten ostatni kasuje wszystko co ma Fuji i Nikon natywnego w tych ogniskowych.
ale z tym samyangiem to już nie taki mały zestaw :)
BTW Omal nie kupiłem Samyanga 35/1.2, mega dobre pierwsze wrażenie, było ostro i bokehowo. No ale to manual, a ja nie potrafiłem zmusić x-t1 do komfortowej z nim pracy(np podczas poruszania pierścieniem ostrości znikał focus peaking).
cybulski
24-06-2019, 12:19
Samyang 35 AF FE 1.4 to szkiełko z autofocusem do fulfrejma, małe nie jest. Odpowiednik sigmy art.
Natomiast samy AF FE 24/2,8 to maleństwo wielkości gdzieś pomiędzy fujikowym 27 a 18. Jak na fulfrejmowe szkło to jest bardzo mały.
W tej chwili są bardzo dobre ceny na np xt2 używki wieć jak ktoś myslał o przejsciu to lepiej nie bedzie ...przynajmniej nie płaci się podatku od nowości.
Myślę o upgrade ale dla mnie te ceny atrakcyjne nie są. Myślałem że da się przyzwoitą puszke poniżej 3tysi..
Obrazkiem t1 jestem zachwycony, ale ubolewam nad tym afem, który nie umywa się do 10letniego Canona z naleśnikiem za 500pln..
Cześć, gdybyście byli ciekawi jest nowa recka Viltroxa 85 1.8 STM na Fujifilm. Nie wiem jak oni dobrali się do protokołu, ale jedno jest pewne AF działa, a na nowych korpusach działa całkiem nieźle:
https://www.x-man.pl/2019/07/11/viltrox-85-1-8-stm/
czomolungma
15-07-2019, 22:20
Cześć, gdybyście byli ciekawi jest nowa recka Viltroxa 85 1.8 STM na Fujifilm. Nie wiem jak oni dobrali się do protokołu, ale jedno jest pewne AF działa, a na nowych korpusach działa całkiem nieźle:
https://www.x-man.pl/2019/07/11/viltrox-85-1-8-stm/
owszem dziala ale za ostry nie jest. Nie to co samyang ktory pod soniacza zmiazdzyl 3x drozszego GMastera. Czekam az Samy zrobi af po fuji :)
Cornelson
15-07-2019, 23:37
owszem dziala ale za ostry nie jest. Nie to co samyang ktory pod soniacza zmiazdzyl 3x drozszego GMastera. Czekam az Samy zrobi af po fuji :)
A ta informacja o braku ostrości to skąd jeśli koge spytać? Tak z ciekawości.
No jak skąd, z tabelek! Bo raczej nie w oparciu o zdjęcia ;-)
czomolungma
18-07-2019, 09:36
Przeglądałem fora zachodnie i takie tam opinie padały, natomiast Sami jest pod sony świetny ( z af) , więc raczej w ciemno można stawiac że mu nie dorówna i warto poczekać. Ja akurat mam manuala i jak się powiększy w wizjerze to spokojnie można przy 1.4 na apsc trafiać z ostrością. Jeśli ten z af-em będzie lepszy (sami) to wymienie.
Ma ktoś sprzedać jakieś szerokie szkiełko pod Fuji?
cybulski
24-07-2019, 15:53
A gdzie można zobaczyć sample ? akurat mam Samyego AF FE 35 1.4 do sony to bym sobie porównał może z nudów gdybym nie miał co robić.
Ja natomiast słyszałem mało pochlebne opinie o tym 85 samyego ale to tylko coś w netach bo optyczne dobrze w sumie oceniło. W sonym to jest 85 1.8 systemowa całkiem dobra więc ciśnienia nie ma na firmy trzecie w ogniskowej 85 a działka jaśniej cięzko stwierdzić tutaj czy faktycznie daje radę.
Cichy robił już też samyego 85 ? Na nim raczej można polegać.
Natomiast jesli chodzi o SY 35/1.4 do sony to jestem z niego bardzo zadowolony. Niektórzy piszą że to "sigma" tylko ładniejsza zarówno w bokehu i wyglądzie, wiadomo jest czerwony pasek a to zobowiązuje ;)
Sigmę 35 arta do Canona ma kolega, mnie sie wydaje żę na soniaku tym samyangiem łatwiej trafić z ostrością niż na lustrze tą sigmą. Kolegę strasznie wkurza ta ostra do bólu sigma, jak piszą, a w sumie ma po kalibracji, bo nie za często trafia z ostrością na 1.4. Pewnie nie ma chłopak wprawy :)
Cornelson
24-07-2019, 20:34
Viltrox na 1.8 Pierwszy raz w ręku.
28105
28107
28108
Ładnie! Też myślę i myślę ;-) Jakie odczucia z AF? Wydaje się dość ostry.
Cornelson
24-07-2019, 22:01
Ładnie! Też myślę i myślę ;-) Jakie odczucia z AF? Wydaje się dość ostry.
Ja mam go na "testy" na kilkanaście dni. Na starszych puszkach jest wolny (czyli na moim T1 na którym testował go Paweł Bułat). Tak może być bo nie mam nic nowszego, ale nie jest, w moim odczyciu, wolniejszy niż 60 czy 56. Do tego Zdjęcia na 1.8 ponoć od 2 jest już całkiem dobrze. Inna rzecz, że nie jestem jakimś maniakiem ostrości. Jak pomęczę córkę i coś z tego da się oglądac to podrzucę.
niedzielny_pstrykacz
24-07-2019, 22:28
Czołgiem koledzy :)
Tak sobie spoglądam również na rozwój 85-tek nie powiem. Mam obecnie manualnego samyanga f1.4. Wiadomo manual więc czasem zanim wyostrze to kadr ucieka, ale nie mogę powiedzieć aby był mydlany, czy że trudno jest nim złapać ostrość. Co to, to nie. Jest dość ostry i serio powiększając sobie w wizjerze obraz spokojnie na f1.4 można trafiać. Samyang urzekł mnie plastyką. Obrazek z niego jest naprawdę ciekawy, bokeh bardzo fajny. No i pojawił się Viltrox...cena nie zabija. Jest af, zatem większa ilość kadrów się uda jednak...ciężko mi go ocenić bo bardzo mało zdjęć widziałem z niego. Po tych które widziałem mam wrażenie że tło jest w porównaniu z samyangiem bardziej nerwowe, mniej plastyczne i budyniowate. Nie jest żle jeśli chodzi o ostrość, aczkolwiek jakiejś żylety także się nie dopatrzyłem. Fakt nie zawsze żyletowatość jest pożądana zatem dla jednych będzie to wada dla innych nie. Najbardziej odstrasza mnie waga, 636 gram przy małym body X-t10 cięzko będzie to trzymać, Już z samyangiem który waży coś koło 500g jest mi cięzko...Stąd moje wahania. Zostawić samyanga, iść w viltroxa czy......do leżącego w szafie nikona d7XXX dokupić za 1500 uzywkę w świetnym stanie 85 1.8G która waży 300g i ma bardzo szybki af.....tej ostatniej opcji nie brałem pod uwage ale patrząc na wagę szkieł zaczynam się zastanawiać :)
Nikon lezy w szafie i się kurzy bo fuji takie małe (ze stałkami) ale te 85-tki zaczynają mnie przerażać. Moja była 85tka 1.8 D w nikonie była w porównaniu z nimi mała....
W sumie to czym więcej mam szkieł i body tym większe zamieszanie i problem w wyborze co zabrać na spacer :) najchętniej to wymieniłbym 35-tke, Samyanga 85 f1.4 i dopłacił za jedną 56 f1.2 i byłby spokój :D
Ot takie moje przemyslenia.
Cornelson wrzucaj jak najwięcej sampli na 1.8 co porównam sobie obrazek i bokeh z samyangiem...i nikkorem :)
56mm to jednak nie 85mm, więc zależy jaka ogniskowa Ci bardziej odpowiada. Dla mnie odpowiedź jest prosta. Ekwiwalent 50mm niezupełnie mi odpowiada, 85mm na APSC jest ciekawe, ale MZ użytkowałbym jednak okazjonalnie. Zatem 56/1.2 jest w moim mniemaniu idealnym szkłem :)
Chociaż jeszcze przed chwilą pojęcia nie miałem o tym Viltroxie, więc nie mówię nie ;)
BTW, dziś do mnie dotarł zamówiony niedawno X-T2. Robi doskonałe wrażenie, chociaż ze szkłami typu 18/2, czy 27/2.8 jednak X-T10 jest dużo bardziej "kieszonkowe". Cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Nie spodziewałem się jednak, że brakować mi będzie kilku ciekawych rozwiązań z X-T10. Np. nie można pod przycisk przedniego kółka przypisać żadnej funkcji. Druga rzecz, do jakiej się przyzwyczaiłem, to możliwość ustawienia pod jeden z trybów ustawień użytkownika wyboru trybu AUTO ISO. Wówczas bardzo szybko mogłem zmienić nastawy aparatu i w łatwy sposób nimi żonglować. W ten sposób w mgnieniu oka mogłem ustawić sobie maksymalne ISO 1600 z maksymalnym czasem otwarcia migawki 1/40s, dwa kliknięcia i mam ISO 3200 i 1/60s, albo ISO 1600 i 1/250s. To duże ułatwienie kiedy fotografujemy w słabym świetle i zmieniamy często obiektywy z np. 18mm na zoom 55-200mm. To tylko przykład, ale MZ bardzo ułatwia życie. Liczę po cichu, że może coś przeoczyłem i zaraz ktoś wyzwie mnie od matołków i powie jak takie coś zrealizować w X-T2. Śmiało, nie obrażę się ;)
Cornelson
25-07-2019, 00:18
Pewnie Ci co mają T2 bedą wiedzieć lepiej, ale. Masz kółka iso i czasu na górze więc też szybko możesz się przeklikać do żądanych wartości. Wydaje mi się ale zmiany tych wartości chyba można przypisać pod kółka. Masz najnowszy firmware? Może później dodano "funkcjonalność" kółka. Na stronie fuji masz do pobrania instrukcję tą bazową oraz skórconą opisującą nowe funkcje po zmianie oprogramowania.
...nie można pod przycisk przedniego kółka przypisać żadnej funkcji.
http://www.epicure.pl/konkretny-skurczybyk-fujifilm-x-t2/
"X-T2 też oczywiście ma wciskane obydwa kółka, ale coś jest nie tak z tym przednim. Można je wcisnąć, ale jest ono nieaktywne. Nie można też przypisać do niego żadnej funkcji. Wygląda to na niedopracowanie, które należy poprawić w kolejnej aktualizacji firmware’u".
Widać przez trzy lata nie poprawili...
Druga rzecz, do jakiej się przyzwyczaiłem, to możliwość ustawienia pod jeden z trybów ustawień użytkownika wyboru trybu AUTO ISO. Wówczas bardzo szybko mogłem zmienić nastawy aparatu i w łatwy sposób nimi żonglować. W ten sposób w mgnieniu oka mogłem ustawić sobie maksymalne ISO 1600 z maksymalnym czasem otwarcia migawki 1/40s, dwa kliknięcia i mam ISO 3200 i 1/60s, albo ISO 1600 i 1/250s. To duże ułatwienie kiedy fotografujemy w słabym świetle i zmieniamy często obiektywy z np. 18mm na zoom 55-200mm.
Tu się nic nie zmieniło, nadal są trzy ustawienia Auto ISO, które możesz zmienić pod siebie.
Zgadza się, są trzy ustawienia AUTO ISO, ale... no właśnie, nie ma możliwości ustawienia AUTO 1, AUTO 2 I AUTO 3 dla każdego z "banków" ustawień indywidualnych, co było możliwe w X-T10. Czyli mogę sobie zaprogramować trzy scenariusze, a w X-T10 mogłem zapisać trzy warianty dla każdego z ustawień indywidualnych. Przy założeniu, że wszystkie ustawienia dla każdego z presetów były takie same poza AUTO ISO, mogłem szybko zmieniać pomiędzy siedmioma z nich z dostępem z Quick Menu i dodatkowo w każdym z presetów miałem do wyboru trzy warianty AUTO ISO ze zmianą pod jednym z przycisków. Razem zatem miałem 21 zaprogramowanych "autoisów" ;) Oczywiście to skrajny przypadek. Sam osobiście korzystałem z tego w ten sposób:
C1
- AUTO ISO 1: max ISO 1600 i 1/40s
- AUTO ISO 2: max ISO 1600 i 1/60s
- AUTO ISO 3: max ISO 1600 i 1/125s
C2
- AUTO ISO 1: max ISO 3200 i 1/40s
- AUTO ISO 2: max ISO 3200 i 1/60s
- AUTO ISO 3: max ISO 3200 i 1/125s
C3
- AUTO ISO 1: max ISO 1600 i 1/125s
- AUTO ISO 2: max ISO 1600 i 1/250s
- AUTO ISO 3: max ISO 1600 i 1/500s
C4
- AUTO ISO 1: max ISO 3200 i 1/125s
- AUTO ISO 2: max ISO 3200 i 1/250s
- AUTO ISO 3: max ISO 3200 i 1/500s
C5 - co mi tam do głowy przyszło
C6 - to samo co w C1 tylko profil BW
C7 - to samo co w C2 tylko profil BW
Może trochę przekombinowane, ale bardzo ułatwiało zmianę parametrów w zależności od tego co i czym fotografowałem. Warunki oświetleniowe umiarkowane, obiektyw 18/2, bez szybkiej akcji - C1, mało światła, obiektyw 18/2, bez szybkiej akcji - C2, analogicznie, ale z np. 55-200 lub szybka akcja - C3 lub C4, w BW z krótkim szkłem - C6 lub C7...
Ok, w niektórych sferach życia lubię porządek i harmonię, ale może moje OCD wymknęło się nieco spod kontroli ;)
Ja zmianę auto mam przypisaną pod przycisk.. Tej litani niekonczacych sie kombinacji nawet nie próbowałem zrozumieć, sorry :-)
U mnie wrażenia przeciwne, Fuji to wylacznie usprawniania. Choćby taka glupia klapka od slotow-dodali mechanizm i juz sie nie otwiera przy każdym wyciąganiu z torby.
Softwarowo to za duzo aby wymieniać, pofam tylko wybór pola af i osobnym kliknieciem zmiana rozmiaru tego pola-w poprzedniku notorycznie niechcacy zmienialem to kółkiem.
Wreszcie mam aparat ktory nie przeszkadza w robieniu zdjęć.
C1
C2
C3
- AUTO ISO 1: max ISO 1600 i 1/125s
- AUTO ISO 2: max ISO 1600 i 1/250s
- AUTO ISO 3: max ISO 1600 i 1/500s
C4
- AUTO ISO 1: max ISO 3200 i 1/125s
- AUTO ISO 2: max ISO 3200 i 1/250s
- AUTO ISO 3: max ISO 3200 i 1/500s
C5 - co mi tam do głowy przyszło
C6 - to samo co w C1 tylko profil BW
C7 - to samo co w C2 tylko profil BW
Nie bardzo rozumiem czemu stosujesz różne max ISO. Ustaw sobie maksymalne dostępne.
cybulski
25-07-2019, 10:08
Ja zmianę auto mam przypisaną pod przycisk.. Tej litani niekonczacych sie kombinacji nawet nie próbowałem zrozumieć, sorry :-)
U mnie wrażenia przeciwne, Fuji to wylacznie usprawniania. Choćby taka glupia klapka od slotow-dodali mechanizm i juz sie nie otwiera przy każdym wyciąganiu z torby.
Softwarowo to za duzo aby wymieniać, pofam tylko wybór pola af i osobnym kliknieciem zmiana rozmiaru tego pola-w poprzedniku notorycznie niechcacy zmienialem to kółkiem.
Wreszcie mam aparat ktory nie przeszkadza w robieniu zdjęć.
No widzisz, warto było kupić od sprawdzonego forumowicza :) ?
Nie bardzo rozumiem czemu stosujesz różne max ISO. Ustaw sobie maksymalne dostępne.
Teraz, jak na to patrzę, to też mam wrażenie, że trochę przesadziłem z tymi usprawnieniami. Nie zmienia to jednak faktu, że w X-T10 była taka możliwość, w X-T2 nie ma, więc coś tam popsuli ;)
Niemniej jednak aparat jest fantastyczny i z pewnością ma dużo więcej zalet, aniżeli braków względem X-T10. XF18-55 również jest kilka klas wyżej od XC16-50, przynajmniej jeśli chodzi o budowę. Tu nie mam wątpliwości, 16-50 idzie na sprzedaż, 18-55 zostaje. Póki co cieszę się jak dziecko i nie mogę doczekać weekendu, żeby nowe nabytki porządnie przetestować.
Antonioo
23-08-2019, 20:06
nowe Viltroxy z af-em pod fuji się szykują , jakby komuś umknęła informacja.
23 ,33, 56 wszystkie f1,4
https://www.optyczne.pl/14066-news-Trzy_nowe_obiektywy_Viltrox.html
nowe Viltroxy z af-em pod fuji się szykują , jakby komuś umknęła informacja.
23 ,33, 56 wszystkie f1,4
https://www.optyczne.pl/14066-news-Trzy_nowe_obiektywy_Viltrox.html
Ładnie dowalili :-) Fajnie!
Cornelson
23-08-2019, 21:51
Pytanie jakie będą ceny. Jak na poziomie 85 to będzie dylemat typu używka 35/1.4 czy Viltrox. Pewnie w 23 i 56 będzie o czym mysleć (jeżeli porównamy jane wersje od Fuji).
cybulski
23-08-2019, 22:03
Zawsze cieszy gdy jest wybór.
Pytanie jakie będą ceny. Jak na poziomie 85 to będzie dylemat typu używka 35/1.4 czy Viltrox. Pewnie w 23 i 56 będzie o czym mysleć (jeżeli porównamy jane wersje od Fuji).
Dokładnie. Cena, to temat wyjściowy :-) Ale co będzie jak te szkła będą lepsze? Nawet jakby, to nikt tego nie przyzna :-P
Zawsze cieszy gdy jest wybór.
Pewnie. Konkurencja zawsze sprzyja konsumentowi :-) Chyba, że jakaś zmowa :-D
witam
miał ktoś okazje używać VILTROX EF-FX z Canonem EF-S 10–18 mm. ?
peterka43
31-08-2019, 13:13
Witam.
ktoś coś na temat Obiektyw Samyang 12 mm f/2 NCS CS Fuji X.
Czy w xt-20 przy obiektywach manualnych jest coś takiego jak potwierdzenie ostrości?
czomolungma
31-08-2019, 13:31
Witam.
Czy w xt-20 przy obiektywach manualnych jest coś takiego jak potwierdzenie ostrości?
Masz cos lepszego w fujikach bo focus peaking. Zreszta przy 12mm i po przymknieciu szkla do f8 (landszafciki czy street) praktycznie wszystko jest ostre i nie trzeba sie bawic w ostrzenie.
Witam.
Potwierdzenia ostrości nie ma, szkło nie ma styków. W x-t20 do manualnego ostrzenia używa się powiększenia pola i focus peaking
Co byś jeszcze chciał wiedzieć na temat tego szkła?
peterka43
31-08-2019, 14:07
Potwierdzenia ostrości nie ma, szkło nie ma styków. W x-t20 do manualnego ostrzenia używa się powiększenia pola i focus peaking
Co byś jeszcze chciał wiedzieć na temat tego szkła?
Jak jest z jakością wykonania? fotki z tego szkła to łał, czy raczej średniaki, jak to mówią d... nie urywa.
Może jakiś link do zdjęć zrobionych tym szkiełkiem?
Szkło jest bardzo dobrze zrobione. Pierścień ostrzenia chodzi z fajnym oporem, ostrość bardzo dobra już od f2. Bardzo przyzwoite szkło w bardzo fajnych pieniądzach.
f 5.6
29921
f2
29922
f2
29923
Z tym bardzo dobrym wykonaniem bym nie przesadzał. Szkło jest dobrze wykonane, szczególnie jak na swoją cenę, ale to w sumie sam plastik (na szczęście bagnet jest metalowy). Wersja pod Fuji ma przy bagnecie srebrny plastikowy pierścień, który tak mnie denerwował, że zakleiłem go czarną taśmą :D
Optycznie też jest dobrze. Stosunek jakości do ceny trudny do pobicia.
peterka43
31-08-2019, 15:13
Mam jeszcze takie pytanie(może trochę gł....e) co trzeba ustawić/przestawić w body aby działały obiektywy manualne?
Czy da się tak ustawić aby aparat sam dobierał czas ekspozycji? bo wiadomo przesłony nie ustawi bo nie ma jak.
w skrócie jak fotografować z obiektywami manualnymi?
Żeby działał manualny obiektyw, musisz w ustawieniach włączyć funkcję "rób zdjęcia bez obiektywu"
w X-T3 jest to następująco: Konfiguruj/Ustawienia przycisków i pokrętła/Rób zdjęcie bez obiektywu:smile:
Mam jeszcze takie pytanie(może trochę gł....e) co trzeba ustawić/przestawić w body aby działały obiektywy manualne?
Czy da się tak ustawić aby aparat sam dobierał czas ekspozycji? bo wiadomo przesłony nie ustawi bo nie ma jak.
w skrócie jak fotografować z obiektywami manualnymi?
Pomiar światła oczywiście jest, ustawiasz manualnie przysłonę, ostrość i focisz. Prosta sprawa :-)
niedzielny_pstrykacz
03-09-2019, 22:48
basket ostatnio z moją małżowinką wybrałem się rowerem na wał i dokładnie położyliśmy sie jak Twoja małżowinka na zdjęiu. Efekt ? Ja jeden kleszcz, małżowinka dwa...trzeba uważać :)
basket ostatnio z moją małżowinką wybrałem się rowerem na wał i dokładnie położyliśmy sie jak Twoja małżowinka na zdjęiu. Efekt ? Ja jeden kleszcz, małżowinka dwa...trzeba uważać :)
No...nie pomyślałem o tym :-) a kleszcze mnie uwielbiają :-) Na szczęście żadne z nas niczego nie złapało :-) Rzeczywiście gdzieś słyszałem, że wały pełne są tego dziadostwa. Teraz po tym jak wywaliło ścieki, to chyba wszystko wybije ;-)
cybulski
04-09-2019, 15:32
Po tym wpisie o kleszczach aż się obejrzałem dokładnie bo w weekend łazilem na Suwalszczyźnie po polach oraz wlazlem w barszcz Sosnowskiego ale jak na razie nic :)
czomolungma
04-09-2019, 16:26
oraz wlazlem w barszcz Sosnowskiego
cybulski Zbyszku może te opary tak na Ciebie źle podziałały że porzuciłeś nasze piękne fuji na rzecz Sony ? :D
Mariuszch2004
05-09-2019, 16:28
Kupiłem ten obiektyw na Eglobal. Szybko, miło i cały czas śledzenie przesyłki. Dostawa w ciągu tygodnia. Czasami nawet w kraju nie mam takiego luksusu zakupu.
cybulski
23-09-2019, 11:19
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) Zbyszku może te opary tak na Ciebie źle podziałały że porzuciłeś nasze piękne fuji na rzecz Sony ? :D
No tak do końca to nie porzuciłem :) A czy może ktoś już miał okazję potestować tego nowego zooma 16-80 ?
Czy jest na forum ktoś, kto ma 16-80 i mógłby podzielić się spostrzeżeniami?
dobre wieści :)
https://photorumors.com/2019/10/06/sigma-could-start-making-mirrorless-aps-c-lenses-for-fujifilm-x-mount/
czomolungma
07-10-2019, 19:07
dobre wieści :)
https://photorumors.com/2019/10/06/sigma-could-start-making-mirrorless-aps-c-lenses-for-fujifilm-x-mount/
miejmy nadzieje ze z autofokusem :)
Antonioo
12-10-2019, 20:12
a ktoś ma z Was może 7,5mm 7artisans?
https://www.7artisans.com/en/h-col-150.html
Jest dobra cena na X-T20 w ABfoto z kitem 15-45. 2999zł. Jest to szkło coś warte na początek, czy tylko jako zatyczka do body? ? Zmienić zawsze można a body zostanie. Marzy mi się coś jakościowo zbliżone do Sigmy 17-50 ale żeby było było wielkie. Ile razy się przymierzę to zmiany systemu to zawsze coś mi brakuje. A nie chciał bym szaleć z wydatkami.
cybulski
14-10-2019, 15:52
Jest dobra cena na X-T20 w ABfoto z kitem 15-45. 2999zł. Jest to szkło coś warte na początek, czy tylko jako zatyczka do body? ? Zmienić zawsze można a body zostanie. Marzy mi się coś jakościowo zbliżone do Sigmy 17-50 ale żeby było było wielkie. Ile razy się przymierzę to zmiany systemu to zawsze coś mi brakuje. A nie chciał bym szaleć z wydatkami.
Jest takie szkło 16-55/2.8 (https://www.ceneo.pl/35640896;pla?se=Gecg8yuDr5nb_mSkyjY4C_UL_WUc7rQs&gclid=Cj0KCQjwuZDtBRDvARIsAPXFx3BwlFYBYjZ9eTTvDCwn EJ7b_7qEsHHvrAIe5i-S6WrRkhNMU0COUAEaAhSkEALw_wcB#tab=click) Taniej kupisz TU (https://www.eglobalcentral.pl/obiektyw-fujifilm-fujinon-xf-16-55mm-f2.8-r-lm-wr.html?gclid=Cj0KCQjwuZDtBRDvARIsAPXFx3C0mqdapSEw D8I0p0YEcGW3PqZMOSna1nCcKWB77WVXsgj5AMEgi-QaAuSnEALw_wcB) albo używki.
Jest też wersja zooma dla ludu 18-55/2.8-4 oraz tani kit 16-50. Używki w cenach odpowiednio 1200-1300 i 600 za ten tańszy.
Jest w czym wybierać.
Jak chcesz tanio to tylko rynek używek. Nowych nie ma tanich a przynajmniej nie tak tanich do jakich przyzwyczajony jesteś w systemie dotychczasowym.
Wiem że jest, tylko nie chciałbym wydawać na to szkło 4k. Trochę już czytałem o tych tanich kitach od Fuji i chyba są podobne. Chciałbym uniknąć sytuacji że zestawu nowego X-T20 i kita będzie gorzej niż ze starego D90 i Sigmy 17-50. Są niby stałki, Fujinon 27 2.8 o którym myślę ale chciałbym jednak mieć zooma dla wygody na wyjazdach.
cybulski
14-10-2019, 16:22
Wiem że jest, tylko nie chciałbym wydawać na to szkło 4k. Trochę już czytałem o tych tanich kitach od Fuji i chyba są podobne. Chciałbym uniknąć sytuacji że zestawu nowego X-T20 i kita będzie gorzej niż ze starego D90 i Sigmy 17-50. Są niby stałki, Fujinon 27 2.8 o którym myślę ale chciałbym jednak mieć zooma dla wygody na wyjazdach.
Pamiętam Twoje dyskusje chyba rok temu na temat wyboru nowego body czy systemu. Widzę co masz w stopce. Jeśli trzymasz 35/1.8DX (u mnie to szkło nie zagrzało nawet miesiąca z tego co pamiętam) to np zmieniając na fujinon 35/1.4 lub odpowiednio 23/1.4 możesz być lekko zszokowany tym co wychodzi z tych szkieł, ostroś, plastyka.
Ale pisanie o tym nie ma sensu, trzeba raz podjąć decyzję. Albo w te albo we wte :) Teraz zobacz, są bezlustrowe Nikony, może tutaj poszukaj tego co odpowiada.
niedzielny_pstrykacz większość swoich zdjęc wykonuje kitem, w tym wątku cofnij pare stron i popatrz, jak dla mnie zdjęcia sa na tyle dobre że by mnie poznał czym robione. D90 nie ma startu nawet do xt10 i kita ktorego miałem i niepotrzebnie sprzedałem :( Sigma tyle że jasniejsza ale wcale lepszego obrazka nie daje. Cofaj się stronami w tym wątku i popatrz co może wyczarować ten kit.
Wg internetu kity fuji są ok, i to paradoksalnie te tańsze są powyżej szkieł z podobnej półki cenowej u konkurencji. 15mm to już szeroko jak na standardowy zoom. Jak dla mnie 18-55 niczego nie urywa, jakbym kupował teraz to chyba właśnie z 15-45. Jest test na optycznych. Do tego obowiązkowo 35 1.4 zgodnie z przedpiścą. 27 2.8 jest w miarę, ale jednak 35 proponowałbym w pierwszej kolejności, mimo różnicy w cenie.
Cornelson
14-10-2019, 19:42
Coś się zmieniło chyba. Teraz T-20 z 15-45 wychodzi 3100 a z 18-55 650 zł drożej. Chyba lepiej dołożyć do droższego obiektywu.
Pamiętam Twoje dyskusje chyba rok temu na temat wyboru nowego body czy systemu. Widzę co masz w stopce. Jeśli trzymasz 35/1.8DX (u mnie to szkło nie zagrzało nawet miesiąca z tego co pamiętam) to np zmieniając na fujinon 35/1.4 lub odpowiednio 23/1.4 możesz być lekko zszokowany tym co wychodzi z tych szkieł, ostroś, plastyka.
Ale pisanie o tym nie ma sensu, trzeba raz podjąć decyzję. Albo w te albo we wte :) Teraz zobacz, są bezlustrowe Nikony, może tutaj poszukaj tego co odpowiada.
Czytałem conieco ostatnio i byłem zawiedziony tym co wypluwają kity od Fuji, przynajmniej tak wynikało z testów na optycznych. Męczyłem Was tu trochę rok temu i tak się rozglądam (nadal), może coś wybiorę, nie mam ciśnienia, robię dla siebie, czasem jakiś chrzest zrobię po znajomości. Robię generalnie na wyjazdach najwięcej, jak jest dużo światła, ale rozmiar i waga D90 i S17-50 zaczyna coraz bardziej ciążyć. Nie mam też ciśnienia na nowinkę, na placu boju została A6000 i Fuji X-T10 (ciężko go dostać obecnie) albo X-T20. O A6000 też pytałem bo była na promocji tydzień temu z dwoma szkłami. Co do X-t20 z 15-45 to ABfoto ma go na allegro za 2999zł.
cybulski
14-10-2019, 21:06
Czytałem conieco ostatnio i byłem zawiedziony tym co wypluwają kity od Fuji, przynajmniej tak wynikało z testów na optycznych. Męczyłem Was tu trochę rok temu i tak się rozglądam (nadal), może coś wybiorę, nie mam ciśnienia, robię dla siebie, czasem jakiś chrzest zrobię po znajomości. Robię generalnie na wyjazdach najwięcej, jak jest dużo światła, ale rozmiar i waga D90 i S17-50 zaczyna coraz bardziej ciążyć. Nie mam też ciśnienia na nowinkę, na placu boju została A6000 i Fuji X-T10 (ciężko go dostać obecnie) albo X-T20. O A6000 też pytałem bo była na promocji tydzień temu z dwoma szkłami. Co do X-t20 z 15-45 to ABfoto ma go na allegro za 2999zł.
Ja mam akurat wystawiony do sprzedaży teraz xt1 z 18/2.zestaw w sumie nie leżał w szufladzie, jeździł ze mną. Chcę chyba wrócić do x100f ale postanowiłem najpierw sprzedać. Ja zoomu nie potrzebuje, może ze dwa razy w roku używam zuoma a tak stałkami.
Z A6000, nawet z kitem 16-50 będziesz zadowolny. To zdecydowanie inny aparat niż Nikon, uzupełnia go pod wieloma względami (np. możliwości video, panoramy, podpięcia manuala) - piszę z perspektywy niedzielnego fotografowania. Poza tym jest kilka szkieł w systemie E, których nie mia w F...
Ostatnio na wyjazd pożyczyłem od znajomego XC 16-50 i złego słowa nie mogę powiedzieć. Fakt- ciemny, ale do wycieczkowego pstrykania w zupełności wystarczający. Szukając taniego zooma celował bym właśnie w niego(można go wyrwać za ok 600zł-taka jest realna cena za to szkło ). O 15-45 krążą nie najlepsze opinie-fajne ogniskowe, ale jakość optyczna chyba nie najlepsza. Zaraz wrzucę do działu zdjęciowego kilka fotek wykonanych 16-50 prosto z aparatu. Jak chcesz, to mogę Ci wysłać w pełnej rozdzielczości.
XC 15-45 jest podobny optycznie do XC 16-50. W rogach i na brzegach lekko mydli, nawet po przymknięciu nie jest idealnie ostry w rogach. Ale w kicie jest wart ze 300 zł, co przy jego rozmiarze i fajnym zakresie ogniskowych sprawia, że grzech go nie wziąć, jeśli trafia się okazja. Dwa razy go miałem na wakacjach i praktycznie nie schodził z puszki.
:idea:
Czekam na 50-140 od Fujifilm. Ale mam też Nikkor 70-300 vr. Używam go z Nikonem D90. Czy jest możliwość użycia tego obiektywu z Fuji XT-3 z przejściówką? Jeśli tak to z jaką?
CF
Kupiłem tego X-T20, w ABfoto, rozłożyłem sobie na raty, jak się sprawdzi to Nikon pójdzie do ludzi na służbę. Dzięki za cierpliwość i porady. Myślałem jeszcze o A6000 ale wtedy bym chyba zostawił Nikona. Postanowiłem kupić już coś na trochę dłużej. Szkło sobie przetestuję, ale mam nadzieję że jako wakacyjne się sprawdzi.
cybulski
15-10-2019, 10:22
Kupiłem tego X-T20, w ABfoto, rozłożyłem sobie na raty, jak się sprawdzi to Nikon pójdzie do ludzi na służbę. Dzięki za cierpliwość i porady. Myślałem jeszcze o A6000 ale wtedy bym chyba zostawił Nikona. Postanowiłem kupić już coś na trochę dłużej. Szkło sobie przetestuję, ale mam nadzieję że jako wakacyjne się sprawdzi.
Gratuluję, w końcu to nie łatwy krok. Wziąłeś z jakim obiektywem ?
Wziąłem z tym kitem 15-45. Cenowo wyszło 2999. To powerzoom ale może nie będzie tragedii, zawsze można go sprzedać. D90 to już staruszek, chyba nadeszła już jego pora. Myślę w niedalekiej przyszłości o jakiejś jasnej stałce.
cybulski
15-10-2019, 10:53
Są różne preferencje jeśli chodzi o jasną stałkę. Jeśli ma być mała i wygodna to 23/2. Co prawda aż taka płaska nie jest jak np. 18/2 ale 18tka nie ma najlepszej prasy w necie. Ja miałem wiele szkieł w fuji i 18/2 jest moją ulubioną. To takie szkła na codzień.
Natomiast świetnym szkłem jest stareńki już 35/1.4 - jest to rzecz obowiązkowa w zasadzie w tym systemie.
Popularne jest też 27/2.8. Ostre i małe. Kupować najlepiej na eglobal lub na allegro, cena ok 600 zł
18 to stanowczo za szeroko, myślę o tym 27 2.8 ale to będę szukał na spokojnie. ceny nie rozpieszczają w tym systemie. Póki co czekam na dostawę i muszę poznać aparat. Liczę na technologiczną przepaść.
Edit, taka cena w okolicach 600 mnie właśnie interesuje więc chyba padnie na niego.
cybulski
15-10-2019, 11:11
18 to stanowczo za szeroko, myślę o tym 27 2.8 ale to będę szukał na spokojnie. ceny nie rozpieszczają w tym systemie. Póki co czekam na dostawę i muszę poznać aparat. Liczę na technologiczną przepaść.
Edit, taka cena w okolicach 600 mnie właśnie interesuje więc chyba padnie na niego.
Szukaj tylko używek, kupowanie nowych zostaw innym :) Tutaj szkła są generalnie dobre, nie trafiłem jeszcze na nic trefnego, kupuję przeważnie używane, z małymi wyjątkami.
Aha, i skoro jesteś nowy w tym systemie to spójrz na to :) https://forum.nikoniarze.pl/threads/295711-Symulacje-Fujifilm-ustawienia-symulacje-klasycznych-film%C3%B3w-zdj%C4%99cia
Też staram się kupować używane, Teraz kupiłem nówkę bo a) chciałem mieć body nowe, b) cena wg mnie jest ok bo samo body niewiele tańsze na rynku i c) mogłem sobie rozłożyć na raty 0, które pewnie wcześniej spłacę. Jestem nowy w Fuji, ba, nawet nie trzymałem chyba Fuji w rękach, miałem tylko A6000, Canona M50 i kilka Lumixów. Skusiły mnie te profile kolorystyczne w Fuji i X-Trans. Zobaczymy jak to wszystko wygląda. Myślę że wybór dobry i ten X-T20 powinien kilka lat posłużyć :)
Dziś ruszył cashback. Za t20+15-45 zwracaja 430pln
Jest jedna zasada: nie kupuje się Fuji poza cashbackiem ;)
Dokładnie, ta zasada jak w żadnym innym systemie obowiązuje. Niedawno był X-T30 za trochę ponad 2,9k...
Niedawno był X-T30 za trochę ponad 2,9k...
Wiem, kupiłem :) 2,7K po odliczeniu wartości dodatków.
Pamiętam tą promocję. Trudno, kupiłem i tyle.
Nie mogę edytować. Owszem jest ten cashback w ABfoto ale ten zestaw kosztuje 3459zł i zwrot 430zł więc wychodzi na to samo. Chyba że iny sklep będzie miał taniej to wtedy jest sens.
Wziąłem z tym kitem 15-45 /.../ To powerzoom ale może nie będzie tragedii, zawsze można go sprzedać.
Moja małżowina zepsuła swoje XF 27/2.8, więc gdyby nadeszła już ta chwila na sprzedaż kita, to miej mnie na uwadze :D
Będę miał na uwadze. Póki co aparatu nie mam, pewnie będzie jutro i na weekend jadę do Wrocławia turystycznie więc tam będę poznawał system i się wszystko okaże, nie mówię że zaraz się kita pozbędę. A jak żona popsuła 27 ? Upadł czy coś?
cybulski
15-10-2019, 15:31
Będę miał na uwadze. Póki co aparatu nie mam, pewnie będzie jutro i na weekend jadę do Wrocławia turystycznie więc tam będę poznawał system i się wszystko okaże, nie mówię że zaraz się kita pozbędę. A jak żona popsuła 27 ? Upadł czy coś?
Żony to potrafią, uwierz.
Będę miał na uwadze. Póki co aparatu nie mam, pewnie będzie jutro i na weekend jadę do Wrocławia turystycznie więc tam będę poznawał system i się wszystko okaże, nie mówię że zaraz się kita pozbędę. A jak żona popsuła 27 ? Upadł czy coś?Dokup jak najszybciej baterie, np zielone patony.
A np Greencell czy Newell odpadają?
cybulski
15-10-2019, 15:55
Dokup jak najszybciej baterie, np zielone patony.
Lub przed wyjazdem sprawdź czy aparat można ładować z powerbanka bo nie wiem czy to body ma tą opcję.
A jak żona popsuła 27 ? Upadł czy coś?
Padła przysłona lub silnik AF, pewności nie mam.
Oddałem do serwisu, który zaczął od wymiany tasiemki sygnałowej (która była pierwszym podejrzanym), ale ta wymiana nie przyniosła skutku.
A innych części nie mieli...
Lub przed wyjazdem sprawdź czy aparat można ładować z powerbanka bo nie wiem czy to body ma tą opcję.
Z tego co czytałem to ma taką opcję, można ładować ale nie można wtedy robić zdjęć.
Ta opcja jest bezużyteczna, podczas spaceru.
cybulski
15-10-2019, 16:31
No nie wiem, z tego co pamiętam z xt2 to miałem podłączony powerbank z ładowaniem a gdy włączam aparat to można robić foty bez odłączania. xt20 jeśli ma ładowanie powinno działać podobnie. W sony jest tak że trzeba odłączyć ładowanie na czas robienia zdjęc ale fuji ma to lepiej. Lepiej to sprawdźcie dokłądnie bo ja teraz nie mam fuja z tą funkcją ładowania.
Cornelson
15-10-2019, 18:30
W xf10 instrukcja podaje, że nie można robić zdjeć podczas ładowania co jest na szczęście niezgodne ze stanem faktycznym.
Odebrałem aparat wczoraj, spodziewałem się że będzie ciut większy. Co mnie zaskoczyło to to, że bateria była rozładowana ale sama aparat zaplombowany. Obiektyw po kilku fotkach wygląda na przyzwoity optycznie ale niestety jest ciemny. Kompletnie się nie odnajduje w ustawieniach, klikałem coś na ślepo bo nie miałem za dużo czasu. Dziś pewnie siądę na spokojnie. Sprawdziłem da się robić zdjęcia podczas ładowania przez USB (i dobrze bo na razie mam tylko jedną bakterię) Co do samej zmiany systemu mam mieszane uczucia, czy warto było wydać te 3k. W mojej opinii D90 jeszcze spokojnie się broni. Na ogromy plus w Fuji to rozmiar i inne bajery.
Odebrałem aparat wczoraj, spodziewałem się że będzie ciut większy. Co mnie zaskoczyło to to, że bateria była rozładowana ale sama aparat zaplombowany. Obiektyw po kilku fotkach wygląda na przyzwoity optycznie ale niestety jest ciemny. Kompletnie się nie odnajduje w ustawieniach, klikałem coś na ślepo bo nie miałem za dużo czasu. Dziś pewnie siądę na spokojnie. Sprawdziłem da się robić zdjęcia podczas ładowania przez USB (i dobrze bo na razie mam tylko jedną bakterię) Co do samej zmiany systemu mam mieszane uczucia, czy warto było wydać te 3k. W mojej opinii D90 jeszcze spokojnie się broni. Na ogromy plus w Fuji to rozmiar i inne bajery.
Powiem Ci jak się przesiadłem na fujika po pentaxie, canonie i nikonie to trochę mi zabrało przyzwyczaić się do ergonomii fuji. Czekamy na fotki :)
czomolungma
18-10-2019, 14:54
W mojej opinii D90 jeszcze spokojnie się broni.
Czym sie broni ? :) Miałem więc pytam. Większe ISO i już się piach sypie, af gorszy od dzisiejszych sredniopółkowych fujików, DR - nawet nie wspomne. Moim zdaniem jest to technologiczna przepaść. Nawet wiele nowszy d7100 którego miałem ma gorszy DR (wyłazi banding) , af w af-s podobny, śledzenie tak samo blado wypada w xt10 jak i w d7100, ISo nawet na korzyśc xt10. I to porównuje do xt10 który jest dośc stary. A dzis mamy juz nowsze modele xt20 czy xt30 które zabijają d7100 a tym bardziej d90 i to we wszystkim prócz ilości zrobionych zdjęc na baterii :) Nie wiem jaki kolega zamówił aparat ale nawet jeśli z niższej pólki to matryca zje na śniadanie d90 i tylko mlaśnie...:)
W mojej opinii D90 jeszcze spokojnie się broni...
Spokojnie. Ogarnij temat :-) Po jednym dniu z nowym sprzętem nie wiesz o nim NIC :-)
Czym sie broni ? :) Miałem więc pytam. Większe ISO i już się piach sypie, af gorszy od dzisiejszych sredniopółkowych fujików, DR - nawet nie wspomne. Moim zdaniem jest to technologiczna przepaść. Nawet wiele nowszy d7100 którego miałem ma gorszy DR (wyłazi banding) , af w af-s podobny, śledzenie tak samo blado wypada w xt10 jak i w d7100, ISo nawet na korzyśc xt10. I to porównuje do xt10 który jest dośc stary. A dzis mamy juz nowsze modele xt20 czy xt30 które zabijają d7100 a tym bardziej d90 i to we wszystkim prócz ilości zrobionych zdjęc na baterii :) Nie wiem jaki kolega zamówił aparat ale nawet jeśli z niższej pólki to matryca zje na śniadanie d90 i tylko mlaśnie...:)
Tym się broni, że na niskim ISO stary D90 z zapiętą lampą w duecie z Sigmą 17-50 spokojnie dał radę na chrzcinach ostatnio po koleżeńsku. Zakupiłem X-T20 z 15-45. Mam mieszane uczucia po przesiadce. Temu szkiełku 15-45 wg mnie trochę brakuje do Sigmy. Plus brak pierścienia ogniskowej też denerwujący. Porównywalny obiektyw do Fujika to koszt 4k. Sam aparat ok. Byłem na wycieczce we Wrocławiu w weekend i o ile w pierwszy dzień doładowywałem baterię z powerbanka to następne spokojnie od rana do wieczora dawał radę i zostawało nieco baterii (aparat rzadko wyłączałem, był często w stand by). A o aparacie rzeczywiście nie wiem za wiele, np nadal nie wiem jak wybierać punkty AF. Jechałem na automacie i głównie w JPG, bo zdjęcia są niezobowiązujące. Takie wyjazdowe pstryki. Postaram się coś wrzucić jak nieco je ogarnę.
cybulski
22-10-2019, 09:10
15-45 to najsłabsze gwno w systemie, którego chcesz porównywać do Sigmy ;)? Jesteś tyle lat na forum, wypadałoby już coś wiedzieć, umieć dobrać szkła do potrzeb, słuchać innych czasem. Ciężko potem odniesc się merytorycznie do takich wpisów, co innego jak ktoś początkujący to pisze ale Ty? Nie ma słabszego szkła w systemie Fuji niż ten 15-45.chcesz porównywać do Sigmy to weź 16-55/2.8.
Tak i czas się przyzwyczajać, tu dobre szkła kosztują dużo więcej więc trzeba to przyjąć albo nie szukać w bezlustrach zbawienia ;) skoro nie stać na dobre szkła. Podobnie jak z ff.
A o aparacie rzeczywiście nie wiem za wiele, np nadal nie wiem jak wybierać punkty AF.
To od Ciebie zależy, jak sobie aparat skonfigurujesz. Możesz aktywować zmianę punktu AF dowolnym przyciskiem funkcyjnym lub ustawić, że zmiana będzie następowała po bezpośrednim wciśnięciu przycisków wybieraka.
15-45 to najsłabsze gwno w systemie, którego chcesz porównywać do Sigmy ;)? Jesteś tyle lat na forum, wypadałoby już coś wiedzieć, umieć dobrać szkła do potrzeb, słuchać innych czasem. Ciężko potem odniesc się merytorycznie do takich wpisów, co innego jak ktoś początkujący to pisze ale Ty? Nie ma słabszego szkła w systemie Fuji niż ten 15-45.chcesz porównywać do Sigmy to weź 16-55/2.8.
Tak i czas się przyzwyczajać, tu dobre szkła kosztują dużo więcej więc trzeba to przyjąć albo nie szukać w bezlustrach zbawienia ;) skoro nie stać na dobre szkła. Podobnie jak z ff.
Szkła nie dobierałem bo było w zestawie. Wiedzę mam, i nie spodziewałem się cudów. Tylko na razie ciężko mi się pogodzić z tym że jestem biedniejszy o 3k a zdjęcia, przynajmniej pod względem ostrości są gorsze. Tyle. Poza tym opinie były takie że wszystkie kity Fuji są podobne. Nie każdy ma ochotę i kieszeń by wydawać na 4k na szkiełko do zastosowań amatorskich. Rozglądam się za innym szkłem, może jakaś stałka. Najpierw polecasz bezlustro a potem po co się pchasz jak nie masz kasy. Ciekawe podejście.
cybulski
22-10-2019, 09:54
Trzeba było brać zgodnie z moim poleceniem 18-55 lub 16-50. To są porównywalne ostrości. A tak naprawdę stalki 23/2 i 35/1.4. Byle gwna z brzegu nie polecalem ;)
15-45 to gwno dla niedzielnych pstrykaczy(nie piję do kolegi o taim nicku). Kupić świadomie ciemnego powerzooma i po fakcie stwierdzić ze jednak nie taki super, no paradne xD
Piszesz o 16-50 3.5-5.6 ? Podobno porównywalny optycznie do 15-45 (podobno). Jest jeszcze z tego co widzę:
Fujinon XF 18-55mm F 2.8-4 - cenowo jakieś 1,5k, tyle mogę dać.
Fujinon XF 16-55mm F 2.8 - odpada, 4k to dla mnie za dużo jak na razie na szkło
Myślę tez o stałce 27mm F2.8, póki co mój główny faworyt, bo to taka moja ogniskowa.
matbe, przecież napisałem że nie kupiłem 15-45, był w zestawie.
Trzeba było brać zgodnie z moim poleceniem 18-55 lub 16-50. To są porównywalne ostrości. A tak naprawdę stalki 23/2 i 35/1.4. Byle gwna z brzegu nie polecalem ;)
Tu się zgadzam w całej rozciągłości, ten plastikowy kit 16-50 daje radę. Ciężko go ostrością porównać do sigmy gdyż kiedy ja miałem ów obiektyw (sigmę) to prawie z każdym body występował większy bądź mniejszy ff/bf :)
Natomiast tak jak mówił cybulski odpowiednikiem jakościowym nie jest kit a 16-55 f2.8 a to że droższy...tak jest w bezlustrach, spójrz na szkła nikona które wyjda do zetki o świetle 1.4.....ceną nakrywają czapką nawet Arty. Dla mnie najostrzejszym szkłem z tych które miałem to 35F2. Niektórzy woleli 35 1.4 bo dawał taki nieco bardziej analogowy bardziej miękki obrazek. 35F2 daje taki bardziej sterylny ale jest piekielnie ostry. Na pełnej dziurze po zmniejszeniu wręcz wydawało się przeostrzone, do tego mały, cichy i szybki. Dla mnie było to bardzo dobre szkło. Natomiast fakt 1.4 dawało fajniejszy bokeh. No mówię zrobiłem bład patrząc na to po czasie i sprzedałem swoją xt-10 wraz z kitem i 35-tką. Xt10 starawy już ale matryca jeśli chodzi o DR dawała radę. Teraz jestem na etapie wyczekiwania bo lustro i gigantyczne kloce które mi pozostały absolutnie nie nadają się do noszenia, tym bardziej do jazdy rowerem. Zastanawiam się między X-T30 a sprzedaniu wszystkiego z nikona, dołożeniu kasy którą trzymam na x-t30 i wejścia w Z6. Po cashbacku cena body to "tylko" 500 zł więcej niż za X-T3...tylko te szkła....raz że drogie, dwa że większe i powiem szczerze mając je w ręku odczucie tandety i plastiku jak w fujikowskim kicie....No nic pomyślę jeszcze, nic mnie nie nie goni :)
cybulski
22-10-2019, 10:24
Nie ma systemu do wszystkiego. Dobrze jest wybierać z systemów tylko to co najlepsze, jeśli kogoś stać. Po co kupować badziewie. Może się bowiem okazać że dobry smartfon w większości przypadków jest lepszy niż byle jaki zestaw. Bo smartfon przynajmniej jest zawsze pod ręką.
18-55mm F 2.8-4
16-50mm F 3.5-5.6
Ma ktoś doświadczenie z powyższymi szkłami i jest w stanie odpowiedzieć merytorycznie na pytanie czy warto dokładać do 18-55 ? Opinie typu, za jakość trzeba płacić i lepiej smartfon widziałem już miliony razy na tym forum i za takie podziękuję, chyba ze ktoś po raz kolejny chce łechtać swoje ego.
Jeśli chcesz mieć jaśniej, to warto dopłacić. Jeśli chcesz metalową konstrukcję z pierścieniem przysłony, to też warto dopłacić.
Jeśli chcesz mieć jak najszerzej, to lepiej zostać przy 15-45.
Jeśli chcesz mieć jak najlepszą ostrość, to wszystko jedno.
Jeśli chodzi o ostrość to rozumiem że dopiero przy 16-55 2.8 jest jakaś różnica? A pozostałe porównywalne ? Pierścień chciałbym mieć, nooo chyba że się przyzwyczaję. Przy wideo power zoom jest ok.
cybulski
22-10-2019, 11:14
Miałem kiedyś tą wszędzie chwaloną sigme 17-50 jeden dzień, pożyczoną :) jeszcze za czasów Nikona apsc u mnie :) moja rada była też taka oraz wielu innych, kup do tej sigmy nowsze body. Ale tego też nie chciałeś zrobić rok temu, pamiętasz, było na tapecie d7200 za 2.9tys ;) no jesli wielu ludzi z forum coś pisze bo maja mieli to chyba nie piszą tego tylko z netu. Ja piszę - chcesz mieć skok? Kup 23/2 lub 35/1.4 inaczej skoku nie będzie znaczącego. Wg mnie 18-55 jest mimo wszystko lepszy plastycznie ale ostrość porównywalna do 16-50 a miejscami podobno słabsza wg optycznych.
Te zoomy Fuji to jednak kity, ok są dobre, ale bez przesady, więc o czym my tu piszemy :)?
Optycznymi bym się za bardzo nie sugerował. Oni pisali, że 15-45 jest ostry w całym kadrze na szerokim kącie i lekko mydlany na długim końcu, tymczasem u mnie na szerokim kącie rogi są lekko nieostre nawet po przymknięciu, za to na długim końcu wszystko jest ostre w całym kadrze. Plastikowatość tego kita nie budzi zaufania, więc możliwe, że są różnice między poszczególnymi egzemplarzami.
18-55 na pewno jest bardziej wyrównany, ale nie sądzę, aby był zauważalnie ostrzejszy w centrum kadru.
Jasne. Po prostu myślałem że między tymi kitami jest jakaś różnica. 35/1.4 odpada, o ile nikonowską mam bo nie ma porównywalnej np 24 1.8 to na Fuji wolał bym tą 23/2.
BTW masz dobrą pamieć, polowałem rok temu na D7200 była na promocji za 2,5k zł ale uciekła mi promocja, z czego się teraz cieszę bo ugrzązł bym z lepszą puszką i nadal szukał coś małego na wyjazdy.
Temat szkieł chyba z moje strony wyczerpany, wiem na czym stoję.
18-55mm F 2.8-4
16-50mm F 3.5-5.6
Ma ktoś doświadczenie z powyższymi szkłami i jest w stanie odpowiedzieć merytorycznie na pytanie czy warto dokładać do 18-55 ? Opinie typu, za jakość trzeba płacić i lepiej smartfon widziałem już miliony razy na tym forum i za takie podziękuję, chyba ze ktoś po raz kolejny chce łechtać swoje ego.
cofnij się kilka/kilkanaście stron wiele zdjęć tutaj jest z kita 16-50. Druga sprawa jakiej ostrości oczekujesz ? przecież ten Twój kit nie jest jakiś mydlany, zawsze suwakiem możesz troszkę podostrzyć. Wrzuć jakies fotki, które według Ciebie nie są ostre żeby mieć punkt odniesienia. Może przegladarka zdjęć jakoś żle ci skaluje ? przecież zdjęcia mają rozdzielczość 3x większa niż monitor, aby to wyświetlić przeglądarka skaluje może nie robi tego zbyt dobrze ?
niedzielny_pstrykacz
22-10-2019, 11:43
Dho'ine Jeśli interesują cię czyste rawy (niegmerane, niewyostrzane itp.) z 16-50 oraz 35f2 to mogę Ci podesłać kilka na różnych przysłonach to sobie porównasz. Ja mam X-T10 trochę mniej upakowana matryca więc nie wiem jak to się ma do Twojego sprzętu ale w czwartek mam wolne więc w dzień mogę kilka fotek strzelić i ci podesłać. Popatrzysz jak ostry/mydlany jest kit i jak ostra jest 35-tka F2. Chcesz ?
o ile nikonowską mam bo nie ma porównywalnej np 24 1.8
Jeśli piszesz o nikkor 35 f1.8 (pod dx) to wcale nie jest to jakieś wybitnie ostre szkło. Ot cena/jakośc jak najbardziej super, ale demonem ostrości nie jest. Nie ma najmniejszych szans w ostrości z 35F2 Fujika.
Dho'ine Jeśli interesują cię czyste rawy (niegmerane, niewyostrzane itp.) z 16-50 oraz 35f2 to mogę Ci podesłać kilka na różnych przysłonach to sobie porównasz. Ja mam X-T10 trochę mniej upakowana matryca więc nie wiem jak to się ma do Twojego sprzętu ale w czwartek mam wolne więc w dzień mogę kilka fotek strzelić i ci podesłać. Popatrzysz jak ostry/mydlany jest kit i jak ostra jest 35-tka F2. Chcesz ?
Jeśli piszesz o nikkor 35 f1.8 (pod dx) to wcale nie jest to jakieś wybitnie ostre szkło. Ot cena/jakośc jak najbardziej super, ale demonem ostrości nie jest. Nie ma najmniejszych szans w ostrości z 35F2 Fujika.
O super, jak możesz to podeślij jakieś rawy. Może za bardzo się czepiam tego kita i za bardzo wychwalam Sigmę. Może za dużo oczekiwałem od nowego sprzętu i spodziewałem się większego wow niż dostałem. XT20 ma matrycę 24M, więc też mniej wybacza.
niedzielny_pstrykacz
22-10-2019, 12:53
O super, jak możesz to podeślij jakieś rawy. Może za bardzo się czepiam tego kita i za bardzo wychwalam Sigmę. Może za dużo oczekiwałem od nowego sprzętu i spodziewałem się większego wow niż dostałem. XT20 ma matrycę 24M, więc też mniej wybacza.
Nie ma problemu na 35-tce zrobie kilka strzałów na F2 i z bliska i z daleka, a następnie na przysłonach F4, F8
Na Kicie zrobię na kilku ogniskowych i na kilku przysłonach. Rawy wyślę Ci surowe, prosto z puszki.
Postaram się zrobić to w czwartek. Oczywiście nie będę skupiał się na kompozycji, świetle i innych aspektach , strzelę testowo jakieś szerokie plany i bliskie.
Jak juz porównasz do swojego kita to napisz tu na forum porównanie, bo nie tylko mnie to ciekawi, ale też inni skorzystają.
P.S. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, skoro pasuje Ci D90 to może przypasowałby Ci mój D7100 którego notabene prawie nie używam, 2014 rok a....18 tyś klatek :) Po taniości bym Ci sprzedał może by Ci się przydał hehe
cybulski
22-10-2019, 12:55
Zawsze można też kupić przelotkę, co prawda manualną tylko, za 80zl Nikon-Fuji np K&F i podepniesz sigme. https://www.kentfaith.com/KF06.109_nikon-g-to-fuji-x-mount-adapter używki są taniej. Ostrzenie manualne jest łatwe ze wspomaganiem z kolorem.
Mam Tamrona 17-50 2.8, nieco gorszy od Sigmy, ale i tak lepszy optycznie od 18-55. Za to 18-55 jest znacznie lepiej wykonany, mniejszy i lżejszy.
Wg mnie dużej poprawy jakości obrazu przesiadając się na 18-55 nie uświadczysz. Jeśli chodzi o zoom standardowy to może warto przyczaić się na jakiś cashback na 16-80, ma dobre recenzje, na razie cena zaporowa, ale może za jakiś czas pojawią sie w normalniejszym pieniądzu z rozkompletowanych zestawów. Zdecydowanie polecam upolowanie 35 1.4
Edyta - dopiero po wysyłce zobaczyłem że temat szkieł wyczerpany, feel free to ignore this :)
Przelotka i podpinanie Sigmy odpada, za duży zestaw, nie po to kupowałem małe body. Na 99% kupię 27 2.8, wydaje się że to moja ogniskowa, jest mały i dosyć ostry światło też jest dla mnie ok. Na eglobal jest w dobrej cenie, 620zł, używek nie wiedziałem póki co. Wątek też przejrzałem i jakieś wnioski mam.
Zobaczymy na co padnie, 35 na Nikonie lubiłem ale częściej brakowało mi szerokości niż było za szeroko. Taka 24-27 powinna być ok.
Cześć
Mam do Was takie pytanie.
Jestem na etapie sprzedaży Nikona d750.
Chcę wejść w bezlustro. Obiektywy mam tylko 2 (35, 85 oba 1.8) więc zmiana systemu to nie jakaś wielka tragedia, a dodatkowo fotografuję dla przyjemności więc w sumie nie mam presji z niczym.
Oprócz różnych innych kwestii myśl mniejszej wagi jest mi bardzo bliska.
Lubię stałki, ale mała uniwersalność spowodowała chęć zmiany 35 n jakiegoś zooma i pozostawienie 85 do portretu.
Niestety najfajniejszy zoom (dla mnie) to 24-70 i waga znów rośnie i to znacznie.
W tej chwili waham się między x-t3 oraz Nikonem z6
Kit z z6 mi pasuje. Jako szkło spacerowe 24-70 w tandemie z z6 waży mniej więcej tyle o sam 24-70 w dslr.
Dodatkowo jak będzie okazja to będzie i portret bo chcę zostawić 85.
Czy jest coś w fuji o podobnych możliwościach?
16-55 2.8 jest zacny, ale nie dali mu stabilizacji (kit z Nikona też nie ma, ale jest w body)
Generalnie taka zamiana :
D750 + 35mm 1.8 -> z6 + 24-70 f4 + adapter FTZ
Wyniesie mnie chyba około 1000zl
Gdybym miał przejść na fuji to sprzedam też 85 oraz lampę sb900
Czy chcąc wejść fuji i mieć taki zakres jak podałem pozostaje mi taki zestaw
X-t3 + 16-55 2.8 + jakis gimbal + 56 1.2?
cybulski
26-10-2019, 12:35
Przerabialem to 4 lata temu. Niczego nie zamienaj a tylko dokup jakieś małe body i małą stałke. I tyle. Może być jakiś starszy model. Obecnie masz kloce i zamieniając na Z6 czy xt3 to nadal kloce. Po co?
czomolungma
26-10-2019, 19:37
Przerabialem to 4 lata temu. Niczego nie zamienaj a tylko dokup jakieś małe body i małą stałke. I tyle. Może być jakiś starszy model. Obecnie masz kloce i zamieniając na Z6 czy xt3 to nadal kloce. Po co?
Święte słowa. Zostaw kloca nikona bo sie może przydać. Dokup x-t30 z 23f2 lub 35f2 i w drogę :)
cybulski
26-10-2019, 20:42
Dziś przechodziłem obok sklepu Fuji i wziąłem gazetkę, przyda się do przegladu tego co jest. Niby wszyscy wiemy co mamy w systemie ale trzeba to zwizualizować dla nowych :)
Te szare 16/2.8 i 16-80 już są
https://live.staticflickr.com/65535/48963001182_cd0ae79889_h.jpg (https://flic.kr/p/2hAGbpy)
https://live.staticflickr.com/65535/48962267473_d61df91733_h.jpg (https://flic.kr/p/2hACqip)
Średnioformatowe modele i szkła
https://live.staticflickr.com/65535/48962171428_bb61a54e8d_h.jpg (https://flic.kr/p/2hABVKs)
https://live.staticflickr.com/65535/48962171583_9ec1d8a63a_h.jpg (https://flic.kr/p/2hABVN8)
Niestety nie było w tym katalogu najnowszego GFX100
Mógłby ktoś znający się trochę na rzeczy przeczytać tę ulotkę przed wydrukowaniem. "Ultraszybkie obiektywy" to zapewne nic innego jak tłómaczenie "Ultrafast lenses".
Mógłby ktoś znający się trochę na rzeczy przeczytać tą ulotkę przed wydrukowaniem. "Ultraszybkie obiektywy" to zapewne nic innego jak tłómaczenie "Ultrafast lenses".
Tłómaczenie nie jest tym, czym się wydaje.;-)
Chyba już powinniśmy przyzwyczaić się do baboli, od kiedy pisma branżowe obsiedli dyletanci.
"Ultraszybkie"... Chyba w rozpadzie ekologicznym...
cybulski
27-10-2019, 12:21
Jak zwał tak zwał, jest z czego wybierać.
Ha, czyli ten 27 2.8 to jednak obiektyw premium więc na pewno jest miód malina :)
Ha, czyli ten 27 2.8 to jednak obiektyw premium więc na pewno jest miód malina :)
Wygrzebałem jedną fotkę z xf27
32744
Kolekcjoner
28-10-2019, 15:20
To w sumie ile jest naleśników do fuji?
Cornelson
28-10-2019, 21:07
To w sumie ile jest naleśników do fuji?
2. 27 i 18
lacov
Ja tam Cię do żadnej zamiany nie namawiam, ale kiedy sam stanąłem przed dylematem, czy kupić T3, czy pójść w Z6, to po krótkiej zabawie w sklepie i spojrzeniu kolejno w wizjery T3 i Z6 nie miałem już żadnej wątpliwości.
Zostawiłem sobie T10 z 3 obiektywami na urlopowe wyjazdy, a do bardziej ambitnej fotografii wolę lustro i bezlustro Nikona.
Dho'ine
Optycznie 16-50 i 18-55 są bardzo zbliżone. Różnice, które warto wziąć pod uwagę, to jakość wykonania 18-55 i 2 mm szerokości w plastikowym 16-50.
Dla mnie ważniejsze są te 2 mm i mniejsza waga dlatego mając obydwa pozostawiłem sobie 16-50.
Czy chcąc wejść fuji i mieć taki zakres jak podałem pozostaje mi taki zestaw
X-t3 + 16-55 2.8 + jakis gimbal + 56 1.2?
Zacny zestawik sobie wybrałeś. T3 jest pieruńsko szybki i myślę, że z 16-55 to jest petarda. Testowałem to szkło z T2 i też było szybko. 56 1.2 klasa sama w sobie(ostrość, rozmycie- piękne szkło do portretu i fajna ogniskowa pod APS-C)
Tylko jeśli chodzi o gimbal, to może być problem. Mnie ten temat za bardzo nie interesuje, bo nie filmuje, ale jest chyba problem ze współpracą fuji.
Zacny zestawik sobie wybrałeś. T3 jest pieruńsko szybki i myślę, że z 16-55 to jest petarda. Testowałem to szkło z T2 i też było szybko. 56 1.2 klasa sama w sobie(ostrość, rozmycie- piękne szkło do portretu i fajna ogniskowa pod APS-C)
Tylko jeśli chodzi o gimbal, to może być problem. Mnie ten temat za bardzo nie interesuje, bo nie filmuje, ale jest chyba problem ze współpracą fuji.Mnie też nie interesuje za bardzo.
Kwestia rozważań w przypadku gdyby było fuji , a nie Nikon
Choć pewnie Nikon. W nim nie podoba mi się jedynie 1 x xqd. W fuji brak stabilizacji.
Pewne jest , że będzie zakup bo lustro sprzedałem, a że foto robię dla przyjemności to mogę się chwilę zastanowić choć cierpliwość minie powoli kończy :)
Walle: Dzięki. Póki co mam 15-45 więc jeszcze szerzej ale jednak jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tego power zooma i planuję wymianę nawet na 16-50 z normalnym pierścieniem ogniskowych.
Kolekcjoner
29-10-2019, 12:40
2. 27 i 18
Ten 27 mm wygląda bardzo interesująco ale cena jest mordercza :evil:
Cornelson
29-10-2019, 13:04
Ja kupiłem za 600 pln.
Kolekcjoner
29-10-2019, 13:36
Ja kupiłem za 600 pln.
Nowy, gdzie? Wchodzi w rachubę niestety tylko zakup na firmę - musi być nowy z gwarancją i fakturą. Jak patrzę po sklepach to wszędzie są okolice 1600 zeta... razem z body wychodzi ponad 4.... trochę dużo.
Nowy, gdzie? Wchodzi w rachubę niestety tylko zakup na firmę - musi być nowy z gwarancją i fakturą. Jak patrzę po sklepach to wszędzie są okolice 1600 zeta... razem z body wychodzi ponad 4.... trochę dużo.
No to lipa. Na eglobal ludzie kupują za lekko ponad 600zł. To przecież i tak dużo mniej niż po odliczeniu vatu.
Kolekcjoner
29-10-2019, 13:48
To przecież i tak dużo mniej niż po odliczeniu vatu.
Nie chodzi o żadne odliczenia tylko o to że finansuje to tzw. jednostka budżetowa ;)...
Widziałem kilka sztuk na allegroszu za nieco ponad 700, może ktoś wystawi fakturę. Ale możliwe że to są te z eglobal albo używki.
Moi mili, bardzo proszę o pomoc i podpowiedz! chodzi mi o kupno nowego obiektywu.
Jestem totalną amatorka ale uwielbiam robić zdjęcia dla "siebie i znajomych" nic na poważnie tylko dla hobby.
Najczęściej fotografuje: krajobrazy, przyrodę, ludzi,
Mam Fuji xe2 18-55
Szukam obiektywu wielozadaniowego, zależy mi na zoomie,
Czy Obiektyw FujiFilm Fujinon XF 55-200 mm f/3.5-4.8 R LM OIS
to dobry wybór? co myślicie?
Pozdrawiam serdecznie :)
czomolungma
15-11-2019, 14:39
Moi mili, bardzo proszę o pomoc i podpowiedz! chodzi mi o kupno nowego obiektywu.
Jestem totalną amatorka ale uwielbiam robić zdjęcia dla "siebie i znajomych" nic na poważnie tylko dla hobby.
Mam Fuji xe2 18-55
szczerze mówiąc to najbardziej wielozadoniowy to jest wlasnie ten obiektyw który masz.
Do ludzi jeśli chodzi o portrety to przeważnie od 35 do 85mm ze stałek jasnych (35 f1.4 35 f2, 50f2 90f2 56 f1.2 )
Do krajobrazów coś szerokeigo 10-24 choć sa i tacy co robia na teleobiektywach ale większośś jednak robi się szeroko, nie mniej akuraten ten typ można robić wszystkim.
Do przyrody przewaznie tele jasne, bo do większości nie podejdziesz blisko. W lesie na ten przyklad wcale nie jest jasno nawet w dzien, czesto robiac na 200mm i to na f2.8 mam poruszone zdjęcia musze iśc ISO w gorę więc tak ciemnym szklem ktore podałaś też nie będzie łatwo. Tam na 200mm masz 4.8, dla jednych nie jest to ciemno dla innych jest. Tak jak mówiłem w lesie kiedy ptaszki focilem na 200mm przy f2.8 i iso 1000 miewałem czasy na poziomie 1/100 a to czasem mało. A tu będzie f4.8 Niby dzień a jednak w gęstwinie leśnej było ciemno. Z drugiej strony w fuji w tej cenie lepszego szkła nie ma chyba z tele. Także wszystko jest sztuką kompromisu.
natomiast zaraz ktos napisze ze się da...bo się da..wszystkim ale lepsze efekty uzyska się szkłami ktore dedykowane są do danego celu a ciemny 55-200 raczej do uniwersalnych szkiel nie nalezy.
Ja bym zostawił 18-55 do landszaftów. Ten 55-200 do przyrody na siłę okej, a do portretu dokupił coś jasnego.
Serdecznie dziękuje za odpowiedz!
Właśnie tez myślałam nad tymi stałkami jasnymi do portretów, jednakże w oryginale i nowe są dość drogę, chyba ze zastanowić się na innymi tańszymi: 7artisans, z tego co czytałam nie maja Af - a jednak wspomagam się nim często. I nie wiem czy na pełnym manualu bym sobie poradziła... Czy warto ?
No właśnie o te ptaszki w lesie i nad zalewem chodzi:)
czomolungma
15-11-2019, 18:46
Właśnie tez myślałam nad tymi stałkami jasnymi do portretów, jednakże w oryginale i nowe są dość drogę, chyba ze zastanowić się na innymi tańszymi: 7artisans, z tego co czytałam nie maja Af - a jednak wspomagam się nim często. I nie wiem czy na pełnym manualu bym sobie poradziła... Czy warto ?
Nie wiem czy to coś Ci pomoże ale napiszę jak to u mnie jest. Ptaki fotografowałem sobie amatorsko Nikonem D7XXX + tamron 70-200 F2.8
Po pierwsze 200m na matrycy apsc ( ekwiwalent 300mm na FF) to dla mnie na ptaki zdecydowanie za krótko. Chyba że z czatowni robisz zdjęcia. Jeśli chodzi o podchód to aby uzyskać satysfakcjonujące rozmycie i wielkość ptaka w kadrze do takiej sikorki musiałem podejść na odległośc maksymalnie 4-5 metrów co często jest niezmożliwe - ptaki uciekają. Dla mnie 200mm na apsc jest zdecydowanie za krótkie dlatego swego czasu zastanawialem się nad 100-400 lub 200-500. W fuji takich szkieł nie ma, jest tylko 100-400 ale cena taka że zapomnij. Zatem jesli chodzi o fotografowanie ptaków systemem x to sama widzisz.
Jesli chodzi o manual to dość fajnie w fuji to jest rozwiązane. Miałem kilka szkieł manualnych i nie miałem problemu aby nimi trafić. Jest to jednak nieco upierdliwe w porównaniu do szkieł z af-em, bo jednak trzeba troszke wprawy i czasu aby dobrze wyostrzyć. Cena jednak jest fajna. Portretówka samyanga 85mm f1.4 dająca fajną papierową GO widziałem na OLX po 730 zł jeszcze na gwarancji. Natomiast jeśli miałbym kase na zbyciu brałbym 56 f1.2 używki koło 3 tysi. Masz też 85mm f1.8 z autofokusem viltroxa za około 1600 zł, całkiem w testach nieżle wypada choć mnie bokeh bardziej podoba się z samyanga.
Może wypowiedzą się też bardziej obeznani w temacie bo ja to amator :)
Kolekcjoner
15-11-2019, 19:18
Mam Fuji xe2 18-55
Zależy czego oczekujesz ale do portretu to szkło będzie za ciemne, a do przyrody (piszesz o ptakach) dużo za krótkie.
Polecam poszukać używki na gwarancji. Ostatnio 56tki potaniały, 35tkę też można znaleźć w dobrej cenie. Zerknij na giełde na fb. Z nowych i AF niedługa będą dostępne viltroxy 23, 33, 56 na 1,4. Cena startowa atrakcyjna a jak będą równie dobre co ich 85tka to szykują się b.ciekawe szkła
czomolungma
15-11-2019, 22:39
Z nowych i AF niedługa będą dostępne viltroxy 23, 33, 56 na 1,4. Cena startowa atrakcyjna a jak będą równie dobre co ich 85tka to szykują się b.ciekawe szkła
No sam jestem ciekaw jak wypadnie ta ich 56-stka. Podają 250 bagsów cenę, do tego nasz vacik + podatek od nowości i pewnie coś koło 1500 wyląduje u nas. Jakby na 1.4 było akceptowalnie i po paru miesiącach cena zeszła do 1200 zł byłby miód.
A ja polecam xf 55-200. Moim zdaniem szkło warte swojej ceny. Ostry, kontrastowy z fajnym bokehem na 200mm. Ja właściwie wykorzystuje pełną ogniskową. Używam go w lesie bez jakiegoś kłopotu. Jak za ciemno podbić ISO i po problemie jak wszędzie. Sama ogniskowa 200mm szału nie robi, ale daje już spore możliwości. Tak naprawdę z podchodu do ptaków to i 600mm jest mało :-) Tak czy siak większość fajnych fotek zwierzyny robiona jest z zasiadki/czatowni i bardzo często ogniskowe nie są większe od 200mm. Szkoda, że do 55-200 nie można podpiąć telekonwertera.
Ja bardzo lubię to szkło. Ma fajną stabilizację i ekstra rozmywa na 200mm(jeśli ktoś lubi nerwowy bokeh) Po podpięciu pierścieni makro daje spore możliwości przybliżeń. Portret też można nim cyknąć. F4.8 na 200mm daje naprawdę fajny obrazek.
Mam z tego obiektywu fotki ptaszków, robali, łosi, żony, krajobrazów, samolotów z pokazów- czyli wszystko. Myślę, że spokojnie można go nazwać uniwersalnym
A ja polecam xf 55-200. Moim zdaniem szkło warte swojej ceny. Ostry, kontrastowy z fajnym bokehem na 200mm. Ja właściwie wykorzystuje pełną ogniskową. Używam go w lesie bez jakiegoś kłopotu. Jak za ciemno podbić ISO i po problemie jak wszędzie. Sama ogniskowa 200mm szału nie robi, ale daje już spore możliwości. Tak naprawdę z podchodu do ptaków to i 600mm jest mało :-) Tak czy siak większość fajnych fotek zwierzyny robiona jest z zasiadki/czatowni i bardzo często ogniskowe nie są większe od 200mm. Szkoda, że do 55-200 nie można podpiąć telekonwertera.
Ja bardzo lubię to szkło. Ma fajną stabilizację i ekstra rozmywa na 200mm(jeśli ktoś lubi nerwowy bokeh) Po podpięciu pierścieni makro daje spore możliwości przybliżeń. Portret też można nim cyknąć. F4.8 na 200mm daje naprawdę fajny obrazek.
Mam z tego obiektywu fotki ptaszków, robali, łosi, żony, krajobrazów, samolotów z pokazów- czyli wszystko. Myślę, że spokojnie można go nazwać uniwersalnym
Parę kadrów 55-200.
33626
33627
33628
33629336303363133632
Dziękuje serdecznie za pomoc i opinie.
Myślę ze zdecyduje się na używaną stałe jasna do portretów. - może samyanga 85mm f1.4
Czy jakaś inna jasna portretówke polecacie chodzi o inna firmę niż fuji.
basket- dzięki za foteczki! załadowały mi się tylko 3 z nich ale sa bardzo ciekawe!
Jeśli udałoby Ci się wrzucić jeszcze pare byłabym bardzo wdzięczna!
basket
Nie wchodź w manualne szkło do portretu, jeśli nie masz doświadczenia z takimi obiektywami. To nie krajobraz, gdzie sobie ustawisz hiperfokalną i zapomnisz o ustawianiu ostrości.
Poczekaj na Vitroksa 56 f/1,4 albo kup 50-tkę f/2, którą ewentualnie zmienisz na coś innego, jeśli będzie potrzeba. A manualne ustawianie ostrości w portretach poćwiczy może na jakimś tanim pleśniaku z przelotką. Myślę jednak, że szybko się ich pozbędziesz.
Myślę ze zdecyduje się na używaną stałe jasna do portretów. - może samyanga 85mm f1.4
Czy jakaś inna jasna portretówke polecacie chodzi o inna firmę niż fuji.
Szukając wielozadaniowego zooma wybierasz manualną portretówkę? No brawo..
Dopytam jeszcze, gdzie zamierzasz kupić używkę? Bo na pewno sprawdzilas i już nie musze mówić że w PL będzie z tym problem?
cybulski
18-11-2019, 12:26
Też uważam, że do portretu manual to mocne wyzwanie :)
Ogólnie da się ale będzie to wyglądać tak - model/modelka siedzi i nie oddycha, Ty też nie oddychasz, ustawiasz ostrość, i na 3 robisz zdjęcie i odliczasz 1 2 3 ... i na 3 naciskasz. Robisz przy tym drobny ruch .... i od nowa.
Lepiej to wyjdzie na stawywie ale modelka też się może ruszyć. Zaznaczę że te same problemy będą też z AFem, bo to ogólnie tak jest przy f1.4-1.2
Jednak szkła systemowe Fuji sobie z tym dobrze radzą o dziwo więc łatwiej zrobić coś ostrego.
A reasumując ja polecę tylko jedno szkło - Fujinon XF 35/1.4 i wystarczy do portretu oraz jako szkło ogólne.
:) hhaha no tak to prawie wyszło... Patrze na olx i allegro.
Czytając wasza komentarze jedno jest pewne ze za 2500 dobrego zooma nie dostane... ten 55-200 - ciemny i za mały na ptaszki:) Chociaż z drugiej strony zdjęcia wyżej super!
Jeżeli chodzi o ta portretowe to na manualu faktycznie nie mam szans na dobre zdjęcia- ostre.
Czyli rozwiązaniem jest używana stałka Fuji.
Najgorsze jest to ze chce robić zdjęcia wszystkiego po trochu … bo gdybym miła jasno określone preferencje na pewno było by mi łatwiej
Kolekcjoner
18-11-2019, 16:35
Najgorsze jest to ze chce robić zdjęcia wszystkiego po trochu … bo gdybym miła jasno określone preferencje na pewno było by mi łatwiej
Czemu "najgorsze" - normalne raczej :). Podejdź do tego spokojnie - powoli kupuj to czego potrzebujesz. I raczej bym się nie rozdrabniał. Chcesz konkretne szkło - jest w systemie - kupuj systemowy konkret, a nie coś co będzie na chwilę i za jakiś czas zacznie Cię wk.... że to atrapa tego co chciałaś. Jak nie jesteś krezusem to wszystkiego na raz nie kupisz ale najwięcej satysfakcji przynoszą zakupy szkieł nazwijmy to z "górnej półki" - ich się używa latami bez kaca ;)
cybulski
18-11-2019, 17:54
Czemu "najgorsze" - normalne raczej :). Podejdź do tego spokojnie - powoli kupuj to czego potrzebujesz. I raczej bym się nie rozdrabniał. Chcesz konkretne szkło - jest w systemie - kupuj systemowy konkret, a nie coś co będzie na chwilę i za jakiś czas zacznie Cię wk.... że to atrapa tego co chciałaś. Jak nie jesteś krezusem to wszystkiego na raz nie kupisz ale najwięcej satysfakcji przynoszą zakupy szkieł nazwijmy to z "górnej półki" - ich się używa latami bez kaca ;)
Amen... :)
Rada dobra ale wielu właśnie wpada w taką ślepą uliczkę że kupi obiektywy za kupe kasy, a potem zdjęcia robi fonem bo sprzęt za ciężki albo faktycznie obiektyw potrzebny jednak raz na rok bo entuzjazm się zakończył,
Jest to tez jedna z przyczyn że sprzęt foto został wyparty.
Może lepiej skosztować to w tańszy sposób "atrapami" żeby przekonać się czy o to chodzi w własnym zapale ?
cybulski
18-11-2019, 19:00
Też prawda. Aparat do wszystkiego musi być generalnie mały, płaski, aby chciało się zabierać ze sobą. Ale przez ten etap klocków musi każdy przejść aby dojrzeć co tak naprawdę chce robić i czy naprawdę chcę się w to bawić.
Kolekcjoner
18-11-2019, 19:07
Może lepiej skosztować to w tańszy sposób "atrapami" żeby przekonać się czy o to chodzi w własnym zapale ?
Przy kupieniu "atrapy" jest dokładnie takie samo ryzyko jak piszesz. Tu nie ma prostych recept ale jednak dla entuzjasty moim zdaniem lepszym wyjściem jest niekupowanie atrap ;)....
Ja przerobiłem wiele obiektywów kupując używane i odsprzedając, poznałem tak sporo i poznałem też własne potrzeby, które przez lata się zmieniają ale jakieś doświadczenie już podpowiada co robić.
Pierwsze co przychodzi świeżym posiadaczom sprzętu foto to zazwyczaj tele obiektyw no i są dylematy czy ciemny, lekki tani czy jasny, ciężki i drogi, czy ciemnym słabym obiektywem można się zniechęcić czy zachęcić, bywa tak i tak niestety.
cybulski
18-11-2019, 21:20
W Fuji w zasadzie 18-55, 55-200 i xf35/1.4 załatwia wszystko. Do tego bym dodał manualnego samyanga 12/2 i jest wszystko co potrzeba.
czomolungma
18-11-2019, 21:46
:) hhaha no tak to prawie wyszło... Patrze na olx i allegro.
Czytając wasza komentarze jedno jest pewne ze za 2500 dobrego zooma nie dostane... ten 55-200 - ciemny i za mały na ptaszki:) Chociaż z drugiej strony zdjęcia wyżej super!
Jeżeli chodzi o ta portretowe to na manualu faktycznie nie mam szans na dobre zdjęcia- ostre.
Mieszkasz w Gdańsku więc masz jeden z większych sklepów cyfrowe.pl pod nosem. Podejdz jest duża szansa ze mają na miejscu, podepnij i sprawdż jak Ci idzie ostrzenie. Jest wiele pieknych zdjęc w necie z tego samyanga więc nie taki diabeł straszny. Nie zebym Cię namawiał ale jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz...
Popieram 35 1.4, świetne szkło. 18-55 jest spoko, nie pozbywałbym się go. Mam samyanga 12 2.0, ale na razie efekty naszej współpracy chwilowo mizerne (wina pewnie głównie po mojej stronie).
Polecam rozważenie 50-230 jako tańszej alternatywy 55-200, ciemniejszy i podobno gorzej wykonany, ale optycznie daje radę wg mnie, ma stabilizację optyczną i bardzo tanio można go dostać na eglobalcentral.
Poniżej coś z samyanga i 230
33693
33694
cybulski
19-11-2019, 08:21
Ja przerobiłem wiele obiektywów kupując używane i odsprzedając, poznałem tak sporo i poznałem też własne potrzeby, które przez lata się zmieniają ale jakieś doświadczenie już podpowiada co robić.
Pierwsze co przychodzi świeżym posiadaczom sprzętu foto to zazwyczaj tele obiektyw no i są dylematy czy ciemny, lekki tani czy jasny, ciężki i drogi, czy ciemnym słabym obiektywem można się zniechęcić czy zachęcić, bywa tak i tak niestety.
Są potem takie buty https://forum.nikoniarze.pl/threads/300714-Nikon-Z6-Sony-XQD-64-GB-FTZ-Lampa-Metz-52-AF. Można kupić super najlepszy, sprzęt... No ale to nie jest telefon, do kieszeni się nie mieści i do cykania do wszystkiego raczej mało poręczne ;) a propo ogłoszenia to ze słoików wezmę ten do dżemu i może deseczkę... ;)
Kolega z ogłoszenia poszedł w skrajność, jak dobrze pamiętam ewolucja przez rok była od d7x00 przez d750 po z6 a w obiektywach po skrajności jakościowo wagową. Każdy z tych obiektywów jest ciężki, więc nie dziwne, że odechciało się robić zdjęć a właściciel chce kupić coś małego i poręcznego. :)
cybulski
19-11-2019, 08:38
Polecam koledze małe Fuji np. xa7 z małym nalesnikiem. Pomaga odzyskać chęć focenia :) albo któryś x100, nie będzie kusilo do kupowania słoików.
https://www.spidersweb.pl/2019/09/fujifilm-x-a7-aparat-dla-vlogera.html
Lub po prostu któryś dobry xt10 xt20 ale bez przesady z tymi nowymi modelami. Stare też robią fajne foty :)
Są potem takie buty https://forum.nikoniarze.pl/threads/300714-Nikon-Z6-Sony-XQD-64-GB-FTZ-Lampa-Metz-52-AF. Można kupić super najlepszy, sprzęt... No ale to nie jest telefon, do kieszeni się nie mieści i do cykania do wszystkiego raczej mało poręczne ;) a propo ogłoszenia to ze słoików wezmę ten do dżemu i może deseczkę... ;)
Dlatego ja często o tym wspominam że wielu wpada w ślepą uliczkę zakupową i wspaniały sprzęt kończy w szafie albo na ogłoszeniu sprzedam i to jeszcze w cenie wyższej niż nowe ;)
cybulski
19-11-2019, 11:06
Dlatego ja często o tym wspominam że wielu wpada w ślepą uliczkę zakupową i wspaniały sprzęt kończy w szafie albo na ogłoszeniu sprzedam i to jeszcze w cenie wyższej niż nowe ;)
tiaaa ale ludzie tego nie kcą słuchać, można pisać i pisać a i tak kończą na takich kilogramowych sigmach .....
To prawda. Można jeszcze zrozumieć, że długie tele musi swoje ważyć, ale szerokie kąty czy standardy ważące około kilograma lub więcej...
Niektóre błędy trzeba popełnić samemu, żeby zrozumieć, jakiego sprzętu się potrzebuje. A poza tym potrzeby też się zmieniają. Nie da się rozpoznać tych potrzeb czytając forum.
gregfoto
19-11-2019, 13:31
Drodzy Forumowicze,
Proszę o poradę bardziej doświadczonych w zakresie wymiany obiektywów (zastosowanie - szeroko pojęta amatorska fotografia rodzinna, wyjazdy, uroczystości domowe itd)
Aktualnie posiadam 18-55 f 2.8-4.0 (jest fajny optycznie, ale na wyjazdy, wakacje, spacery itd - trochę za krótka ogniskowa) oraz 35 f2 (jest znakomity optycznie, używam go w gorszych warunkach oświetleniowych, ale z kolei ma na "długą" ogniskową - ekwiwalent ok 50 na ff
Chciałbym wymienić powyższe (mając na względzie powyzsze potrzeby/braki) na 18-135 oraz 23 f2.0
Co o tym sądzicie? (pomijam wyższą wagę 18-135). Pytanie bardziej w tym kierunku, jaka jest jakość optyczna powyższych obiektywów (18-135 i 23) Poczytałem na optycznych i paru wpisach na forach, ale chciałbym poznać i Waszą opinię (doświadczonych użytkowników)
Będę zobowiązany za info.
Dobrego focenia każdym zestawem/obiektywem życzę :-)
cybulski
19-11-2019, 13:35
W Fuji w zasadzie 18-55, 55-200 i xf35/1.4 załatwia wszystko. Do tego bym dodał manualnego samyanga 12/2 i jest wszystko co potrzeba.
Zacytuję sam siebie.
A jak chcesz mieć mały zestaw w kieszeń to są naleśniki 18/2 lub 27/2,8.
Aktualnie posiadam 18-55 f 2.8-4.0 (jest fajny optycznie, ale na wyjazdy, wakacje, spacery itd - trochę za krótka ogniskowa) oraz 35 f2 (jest znakomity optycznie, używam go w gorszych warunkach oświetleniowych, ale z kolei ma na "długą" ogniskową...
Jeśli 18 mm to za krótka ogniskowa, a 35 mm za długa, to ustaw sobie na zoomie jakąś ogniskową pomiędzy nimi.
Nie bardzo wiadomo z Twojego opisu jakiego obiektywu szukasz.
Zacytuję sam siebie.
A jak chcesz mieć mały zestaw w kieszeń to są naleśniki 18/2 lub 27/2,8.18/2 + kieszeń = farfocle za soczewką już po pierwszym dniu użytkowania [emoji846]
gregfoto
19-11-2019, 13:50
Już odpowiadam - jako uniwersalny spacerzoom - myślę o 18-135 - ale jest trochę ciemny (18-55 który posiadam jest czasami za krótki). Aby mieć jasną alternatywę (np do rodzinnych uroczystości we wnetrzach) - myślę o 23/2 (posiadany 35/2 jest czasami za wąski)
gregfoto
19-11-2019, 14:20
To dość ciekawy pomysł - trochę za krótki na dłuższej ogniskowej (jednak myślę o krótkim "tele") i nie wiem, jak cenowo ten temat wygląda - ale sprawdzę (dzięki za podpowiedź)
Czy Ktoś jest użytkownikiem 18-135 i zechciałby się podzielić wrażeniami z jego użytkowania?
Oczywiście czekam i na inne głosy/podpowiedzi w moim dylemacie, za które serdeczne dzięki :-)
Skoro 18 za szeroko a 35 za wąsko to w połowie wychodzi 26,5 czy jak nic pasuje Fuji 27 2.8 Jest tani i podobno dobry. Ma co prawda światło tylko 2.8 ale coś za coś. No i jest naleśnikiem.
Raczej nie ma rynku jasnych zoomów, które mają i szeroki kąt, i tele >85 mm ekw. Albo długie tele i ciemno, albo nie za długie tele i średnio jasno/ciemno, albo po prostu osobny teleobiektyw.
gregfoto
19-11-2019, 14:47
W istocie rzeczy - zatem nie szukam jasnego uniwersalnego zooma (którego nie ma) a chcę jasność uzyskać w stałce 23/2.
Stąd dylemat i prośba o opinie o tych obiektywach
Cornelson
19-11-2019, 15:48
W istocie rzeczy - zatem nie szukam jasnego uniwersalnego zooma (którego nie ma) a chcę jasność uzyskać w stałce 23/2.
Stąd dylemat i prośba o opinie o tych obiektywach
Mam 18-135, ale nie bardzo wiem o czym piszesz. Zadaj konkretne pytania to Ci odpowiem.
23 f/2 to dobry obiektyw, trudno mu coś zarzucić.
gregfoto
19-11-2019, 16:14
Jak oceniasz jego właściwości optyczne (pytam o codzienne użytkowanie, nie o testy na tablicach) - konkretnie celność autofokusa (w tym w gorszym świetle), ostrość na długim/krótkim końcu.
I subiektywnie - czy nie przeszkadza jego waga przy użytkowaniu na spacerach? (zamierzam go podpiąć pod X-T2)
Dzięki :-)
Dziękuję epicure :-) poczytałem Twoje wrażenia na Twoim blogu
Cornelson
19-11-2019, 16:33
Jak oceniasz jego właściwości optyczne (pytam o codzienne użytkowanie, nie o testy na tablicach) - konkretnie celność autofokusa (w tym w gorszym świetle), ostrość na długim/krótkim końcu.
I subiektywnie - czy nie przeszkadza jego waga przy użytkowaniu na spacerach? (zamierzam go podpiąć pod X-T2)
Dzięki :-)
Dziękuję epicure :-) poczytałem Twoje wrażenia na Twoim bloguDo zdjęć domowo-rodzinnych nigdy nie przejmowałem się niuansami w kwestii ostrości i innych parametrów opisujących obiektyw. Dla mnie to nie są zdjęcia do analizy. Pamiątka i tyle. Jakość zdjęć dla mnie podobna do 18-55. Jest moim zdaniem nieco wolniejszy od w/w. Nanpewno wolniejszy od stałej 2.0. Na codzienne użytkownik dla mnie za ciężki. Ja praktycznie mógłbym zostać przy 18-55. Bo rzadko zdarza się wykorzystywać ogniskiem powyżej 55. To jest moim zdaniem idelany na podróże. Ibw takim celu go kupiłem. Na codzień wolę 23/2.0
gregfoto
19-11-2019, 17:03
Dziękuję za odpowiedź - doprecyzuj proszę - który jest dla Ciebie idealny na podróże - 18-55 czy 18-135?
Cornelson
19-11-2019, 17:14
Dziękuję za odpowiedź - doprecyzuj proszę - który jest dla Ciebie idealny na podróże - 18-55 czy 18-135?18-135
gregfoto
19-11-2019, 17:39
Dzięki Cornelson za Twoja opinię :-)
Cornelson
19-11-2019, 19:48
Dzięki Cornelson za Twoja opinię :-)
Rzowinę trochę. Wybrałem 18-135 ponieważ jest uszcelniony i po to aby nie zmieniać obiektywu na dłuższy w nie najlepszych warunkach. Na codzień dla mnie jest za cięzki. Wolałbym 18-55. Ale, że musiałem wybrać to został 18-135. Zastanów się po co i jak często użyłbyś dłuższej ogniskowej. Bo może lepiej byłoby kupić któryś z zoomów 55-200 lub 50-230.
Panowie i drogie panie, ostatnio się przeprosiłem z 50stką i uważam, że to naprawdę fajna ogniskowa, więc się zastanawiam nad kupnem 35 1.4 jakieś opinie o nim? A może warto wybrać ciemniejszą i tańszą wersje F2?
cybulski
25-11-2019, 12:01
Panowie i drogie panie, ostatnio się przeprosiłem z 50stką i uważam, że to naprawdę fajna ogniskowa, więc się zastanawiam nad kupnem 35 1.4 jakieś opinie o nim? A może warto wybrać ciemniejszą i tańszą wersje F2?
Moim zdaniem lepiej 35/1.4 ale nie miałem nigdy 35/2 aby porównać. f1.4 to wersja raczej portretowa a f2 reporterska, tak w skrócie możnaby chyba powiedzieć.
Cornelson
25-11-2019, 23:18
Miałem 1.4, sprzdałem kupiłem 2.0 i pomyślałem, że czas na powrot do 1.4. Przy okazji wziąłem go od kumpla na kilka godzin łażenia i ...... mnóswtwo kadrów do wywalenia. Przyzwyczaiłem się do szybkości, szczególnie 23/2.0 i jak dla mnie 1.4 nie nadąża. Tylko, że ja mam T1. Może na nowszych body 1.4 jest szybsze. Dla mnie 1.4 do spokojnej fotografii. 2.0 tam gdzie czas ma znaczenie. W sumie powtórzyłem po cybulskim. :)
cybulski
25-11-2019, 23:24
Do reportażu wybrałbym 23/2 (trochę szerzej jest moim zdaniem lepiej) a do spokojnej fotografii i portretu 35/1.4 (lepiej rysuje do portretu) .
witam
Udało mi się tanio wyrwać fringera EF-FX Pro II, zaryzykowałem bo trochę sprzecznych opinii jest na necie odnośnie tego typu sprzętu. Pozostał mi po FuFu ulubiony canon 85/1,8 i po kilku minut sprawdzania jestem w szoku jak sprawnie działa AF dodatkowo sporo mniejsze aberracje na cropie. Testowane z x-t30...
cybulski
26-11-2019, 18:31
Tak samo bardzo szybko chodzą przejściówki Viltroxa Canon-Fuji. Działa to prawie tak jak natywne szkło.
czomolungma
26-11-2019, 18:36
Tak samo bardzo szybko chodzą przejściówki Viltroxa Canon-Fuji. Działa to prawie tak jak natywne szkło.
cybulski dobrze zrozumiałem ? ta przejściówka przenosi na nasze fujiki autofocus ze szkieł Canona ?
cybulski
26-11-2019, 18:39
cybulski dobrze zrozumiałem ? ta przejściówka przenosi na nasze fujiki autofocus ze szkieł Canona ?
Tak i to całkiem sprawnie.
czomolungma
26-11-2019, 18:40
No tak tylko taki adapter to kosztuje nowy 1300 ziko....plus szkło 85 canona kolejne 1500 więc za tyle to od rzu można kupic 56 f1.2 fujikowskie, albo viltroxa 85mm f1.8 bez adapterów. Dobra rzecz taki adapter ale dla takich co mają jakieś juz szkła Canona i dorwa uzywany adapter...
cybulski
26-11-2019, 18:43
Na amazon od Viltrox trzeba brać i są za ok 800 ef-fx2. Ja miałem ef-fx2 booster kupiony w tej cenie nowy na Amazonie. Ef-fx powinien być tańszy.
ja znalazłem prawie nówkę fringera za 3 cyfry, 85tkę zostawiłem na wszelki wypadek po wyjściu z FF ale w dobrym stanie używkę kupisz za 700-800zł więc nie jest tak źle. Warto chyba też rozważyć C10-18. Systemowy 10-24 jest k.. drogi. Wracając viltrox ef-fx w porównaniu do fringera daje gorszy obrazek i słabiej przenosi AF. Takie jeszcze spostrzeżenie... 85tka w canonie była moim najmniejszym szkłem a teraz gdy je wyciągnąłem po roku z szuflady i podpiąłem do fujika...kawał szkła :) kolejny raz się utwierdziłem w przekonaniu czemu opuściłem fufu
Na eglobal jest promocja na Fujifil 27 2.8, można kupić za niecałe 580zł
czomolungma
27-11-2019, 15:21
Na eglobal jest promocja na Fujifil 27 2.8, można kupić za niecałe 580zł
ja raz zamowilem z ali i nie dosżło dlatego boje sie zamawiac stamtąd, wiem ze wielu zamawiało i doszło, ale na ali tez innym dochodzi a do mnie nie. Całe szczescie ze to 11 zł było więc machnąłem ręką nie bede teraz 30 dni się wykłocał i reklamował dla 11 zł...
Fajna cena i się zastanawiam czy nie kupić.
czomolungma
27-11-2019, 15:56
Fajna cena i się zastanawiam czy nie kupić.
A jak tam jest z tym globalem, cena niższa bo to jakaś wersja azjatycka, czy ze bez gwarancji czy jak ? tylko przelewy czy za pobraniem tez ?
Z tego co wiem to oni mają dostawy z Hongkongu dlatego mają taniej. A dzis dodatkowo wskoczył Black Friday, bo było 630zł jeszcze wczoraj. Nie wiem jak za pobraniem ale można PayPalem zapłacić. Gwarancja jest ich, więc minimalne ryzyko, jak się zwiną to nie ma gwary.
Gwarancja jest producenta, ale realizowana w Hong Kongu. Oni niby oferują jakąś tam swoją pomoc w razie problemów, ale nie znam szczegółów.
Kupiłem, zapłaciłem Paypalem z ubezpieczoną wysyłką. Może dojdzie na święta.
peterka43
27-11-2019, 17:24
ja raz zamowilem z ali i nie dosżło dlatego boje sie zamawiac stamtąd, wiem ze wielu zamawiało i doszło, ale na ali tez innym dochodzi a do mnie nie. Całe szczescie ze to 11 zł było więc machnąłem ręką nie bede teraz 30 dni się wykłocał i reklamował dla 11 zł...
Jakie 30 dni? góra 3-4 i kasa jest z powrotem na koncie.
Na ali zakładasz spór jak coś jest nie tak(dotarło uszkodzone,nie zgodne z opisem,nie dotarło) i bez problemu zwracają kasę.
cybulski
27-11-2019, 17:30
Z eglobal dochodzi, sam kupowałem tam ten szkieł 27/2,8.
Kupowałem z eglobal 50-230 (też jest w dobrej cenie), doszedł, działa.
No to chyba przyjdzie, napisali że jest pakowane. jak dojdzie to dam znać. To taka moja ogniskowa. Nadal mam zagwozdkę z Nikonem, szkoda mi się go pozbywać razem z obiektywami lampą i całym osprzętem. Coraz bardziej się przekonuję do Fujika i Nikon ma coraz mniej argumentów ale mimo wszystko szkoda, jakiś sentyment pozostał. Nawet myślałem żeby sprzedać tylko D90 a kiedyś dokupić nieco nowszą puszkę.