Zobacz pełną wersję : Nikon D7500 oficjalnie
Wyciekły pierwsze zdjęcia. 2 nowinki: przycisk ISO obok spustu oraz IR ? nad wizjerem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/NikonD7500DSLRcamera3-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-DSLR-camera3.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/NikonD7500DSLRcamera2-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-DSLR-camera2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/NikonD7500DSLRcamera1-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-DSLR-camera1.jpg)
I nowy typ baterii. Dzięki Nikon za zachowanie kompatybilności.
silver surfer
12-04-2017, 06:44
http://nikonrumors.com/2017/04/12/nikon-d7500-camera-announced.aspx/ oficjalna zapowiedź
Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
Jest oficjalnie i po polsku
http://www.nikon.pl/pl_PL/news-press/2017/Q2.tag/news/BV-PR-WWA1704-D7500.dcr (http://www.nikon.pl/pl_PL/news-press/2017/Q2.tag/news/BV-PR-WWA1704-D7500.dcr)
W porównaniu do D7200 zauważam na szybko takie ulepszenia
+ matryca z D500. Podobno lepsza
+ pomiar z ochroną prześwietleń. Używałem tego w D750
+ Filmy 4K. Teraz można wycinać klatki z filmu, jeśli trzeba robić za fotografa i kamerzystę na imprezach rodzinnych.
+ 8 fps. To kolosalny skok (było 6 fps). Bufor na 50 NEF
+ odchylany ekran. Bardzo mi go brakuje po D750. A tu jeszcze jest dotykowy.
+ obsługa nowych obiektywów bez przełączników
+ CLS radiowy (i po staremu też)
+ grupowy AF
+ elektroniczna przednia kurtyna
+ automatyczna mikroregulacja AF
+ SnapBridge. Czasami na wyjazdach obrabiam na szybko fotkę w aparacie i przesyłam na telefon, a potem na FB. Teraz będzie łatwiej.
- jeden slot na karty. Nigdy mi się nie zdarzyło skorzystać z backupu, ale szkoda tej możliwości.
- brak symulatora przysłony dla manualnych obiektywów AI. Ale najprawdopodobniej pozostał pomiar światła.
edit: będę dopisywał zauważone różnice
megasnajper
12-04-2017, 07:44
Tylko drugi slot na karty zabrali...
Jared Polin twierdzi, że bufor na 50 lossles compressed RAW, lub 100 JPEGów. D500 lite jak sie patrzy
Ma group AF. Cena na początek 4999 za body ?
Komunikat na optycznych http://www.optyczne.pl/10922-news-Nikon_D7500.html
Podają, że bufor na 50 RAWów.
merkator
12-04-2017, 08:20
Mniejsza ilość megapikseli niż w poprzednikach. To znaczy, że skończył się wyścig marketingowy "kto da więcej" a zauważono, że fotograf potrzebuje dobrej jakości obrazka. Czyli wyciągnięto wnioski z raportów CIPA oraz własnych wyników finansowych i zmieniono strategię. Jestem za ;)
Ile fps było w 7200?
D7200 - 6 fps w trybie DX i NEF 12bit. 5 fps w NEF 14 bit. W dodatkowym cropie 7fps dla 12 bit.
BambusZMikronezji
12-04-2017, 08:42
Ma mieć "dodatkowo wyprofilowany grip" pewnie cos jak w d5500 czyli głębszy. To dobrze bo te obecne w d7100/d7200 sa trochę za płytkie no i elektroniczna korektę drgań przy filmowaniu wbudowaną w body. Pewnie dotyczy tylko filmowania. W sumie wszystkie zmiany wygladaja na pewien krok do przodu a nie w bok lub w tył jak w przypadku d3400.
To dobrze. Choć zdaje sie obcieli slot na karty pamięci. Co jest trochę dziwne ale wpisuje sie w niechlubna tradycję firmy...
CLS sterowany błyskiem i radiowo
Jeśli te 5 fps też w losless compressed, to 8 fps to rzeczywiście dużo.
Też zwróciłem uwagę na informację z notatki prasowej Nikona "Ekstremalna precyzja AF... -3EV". Dokładnie tak samo ma d7200. Jeśli rzeczywiście brak drugiej karty to w zwłaszcza podróżach słabo.
Nigdy mi się nie zdarzyło skorzystać z drugiej karty (w sensie uszkodzenia pierwszej). Ale szkoda tej możliwości.
Chociaż zdarzało mi się zostawić kartę w czytniku i aparat zapisywał wtedy na drugą. Jak będzie jeden slot, to nie zrobi się zdjęcia (chyba że ktoś włączy tryb demo w menu).
W preorderze 1250 dolarów, później 1400.
Też zwróciłem uwagę na informację z notatki prasowej Nikona "Ekstremalna precyzja AF... -3EV". Dokładnie tak samo ma d7200. Jeśli rzeczywiście brak drugiej karty to w zwłaszcza podróżach słabo.
od prawie 15 lat jezdze z cyframi w podroze i jakos nigdy brak drugiej karty nie byl problemem.
a drzewiej korpus byl na film i tam tez nie bylo drugiej karty pamieci. i kurde, ludzie jakos zyli ...
Nigdy mi się nie zdarzyło skorzystać z drugiej karty (w sensie uszkodzenia pierwszej)....Stosujesz zapis równoległy na 2 karty? Ja nigdy.
Nigdy mi się nie zdarzyło skorzystać z drugiej karty (w sensie uszkodzenia pierwszej). Ale szkoda tej możliwości.
Chociaż zdarzało mi się zostawić kartę w czytniku i aparat zapisywał wtedy na drugą. Jak będzie jeden slot, to nie zrobi się zdjęcia (chyba że ktoś włączy tryb demo w menu).
Dla mnie druga to jest głównie backup na wakacjach (lepiej mieć jpg niż nic). No i po włożeniu 2 sporych kart w zasadzie spokój przez całe wakacje z żonglerką, kombinowaniem, "oszczędzaniem" miejsca, itd.
Ps. Poza tym spor plusów względem d7200 oczywiście, żeby nie było, że marudzę ;)
Ja przy komercyjnych sesjach tak.
Nie zdażyło mi się co jescze prawda uszkodzenie karty, ale będąc na wyprawie na Babiej Górze z Kolegą - ten stracił cały materiał na skutek awarii karty.
od prawie 15 lat jezdze z cyframi w podroze i jakos nigdy brak drugiej karty nie byl problemem.
a drzewiej korpus byl na film i tam tez nie bylo drugiej karty pamieci. i kurde, ludzie jakos zyli ...
Wiesz, ja też jeździłem z paczką filmów, potem z jedną kartą 2, później 4GB w d80. Co nie znaczy, że 2 karty nie są wygodniejsze i pewniejsze.
Dla mnie druga to jest głównie backup na wakacjach (lepiej mieć jpg niż nic). No i po włożeniu 2 sporych kart w zasadzie spokój przez całe wakacje z żonglerką, kombinowaniem, "oszczędzaniem" miejsca, itd.
przy cenie karty 64GB (starczajacej na 2000 RAW-ow) na poziomie 100 PLN - problem z kombinowaniem i oszczedzaniem miejsca??? SRSLY???
jakos kolo 2007 roku ostatnio uzywalem image banku, bo wtedy jeszcze te urzadzenia byly produkowane w przystepnych cenach. potem przestalo mi sie chciec. karty zrobily sie na tyle wielkie, ze obrocenie 2 tygodniowego wyjazdu nie stanowi (dla mnie) zadnego problemu
w lecie lece na Islandie, pod katem backupu (no bo tam to juz bym wolal miec) sprawilem sobie takie cus:
https://www.amazon.com/RAVPower-Wireless-Portable-Companion-Streamer/dp/B016ZWS9ZE/ref=pd_sim_147_3?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B016ZWS9ZE&pd_rd_r=CCMYP2269WHXBSJ5BCAT&pd_rd_w=yGVsq&pd_rd_wg=YO4dJ&psc=1&refRID=CCMYP2269WHXBSJ5BCAT
sterowane przez smarfon pozwala robic backup na pendrive'a (np. dzienny przyrostowy) lub dysk USB (np. po zapelnieniu karty).
taniej niz aparat na dwie karty pamieci. i mozna latwo zrobic backup z kazdego aparatu (ja mam na normalnym wyjezdzie dwa korpusy z soba) zamiast tylko z jednego ;)
akustyk
Przecież piszę, że przy 2 kartach problem "oszczędzania" miejsca odpada, przy jednej, jeśli nie masz zapasu w kieszeni/torbie może być różnie. A częst wychodzę "na miasto" z aparatem przewieszonym przez ramię. Nie mówię, że się nie da żyć z jedną kartą, ale nikt mi nie powie, że 2 sloty są mniej wygodne. Ale to mój punkt widzenia, ja nie wożę, przynajmniej ostatnio, laptopa, dysków, itp gadżetów. Po prostu karty 128GB w zupełności wystarczają do radosnego pstrykania ;)
Wszyscy czekali na następce d750 D610 a tu coś pomiędzy d7200 i d500
Wie Ktoś czy 8fps przy 12 lub 14 bitach?
Wszyscy czekali na następce d750 D610 a tu coś pomiędzy d7200 i d500
W dziale DX nikt nie czekał na takiego następce ;) W rumorsach nawet mowa jest że następca d750 to raczej 2018.
BambusZMikronezji
12-04-2017, 09:27
Teraz chciałbym jakieś dobre szkło do DX ze stajni Nikona. Jakąś odpowiedź na 18-35 F1.8 i 50-100 F1.8 Sigmy w rozsądnej cenie... systemowi DX u Nikona w tej chwili brak dobrego zestawu obiektywów, takiej świętej trójcy w FX...
"That processing speed boost also translates to an increased burst rate of 8 fps (up from 6 fps on the D7200) with a buffer depth of 50 14-bit Raw files or 100+ full-size JPEGs"
Więc chyba 8fps przy 14 bit i 50 raw max
BambusZMikronezji
12-04-2017, 09:35
czyżby górny wyświetlacz był.... mniejszy ?
Koledzy jak szacujecie cenę rok-półtora po premierze, zakładając , że 5000 będzie faktem w dniu premiery? Wydaje mi się, że stworzyli body idealne dla mnie, zastąpiłbym chętnie D5100 , ale jak żona przypadkiem gdzieś zobaczyłaby tą kwotę....:)
czyżby górny wyświetlacz był.... mniejszy ?
Też to zauważyłem. Jak tak patrzę na wyświetlacze w D300, D7100, D7200 i teraz D7500 to mam wrażenie, że następca będzie wyświetlał tylko czas naświetlania i przysłonę, a w kolejnym modelu już wcale go nie będzie. :mrgreen: Nie podoba mi się ta tendencja do zmniejszania górnego LCD.
Przycisk ISO wydaje się fajny. Ludzie chcieli możliwości przypisania przycisku nagrywania do zmiany ISO w D7100 i D7200, więc Nikon rozwiązał to jak zwykle - wypuszczając następcę. Można i tak... Mam nadzieję, że to będzie udana konstrukcja pozbawiona akcji serwisowych i wad fabrycznych.
PS: Orientuje się ktoś od kiedy D7100 oficjalnie przestaje robić zdjęcia? :-P
Edelmann
12-04-2017, 09:45
.............................. ale jak żona przypadkiem gdzieś zobaczyłaby tą kwotę....:)
Mam podobny problem. Zastanawiam się jak ogarnąć zakup D 7200/7500 plus Nikkor 200-500.
Teraz chciałbym jakieś dobre szkło do DX ze stajni Nikona. Jakąś odpowiedź na 18-35 F1.8 i 50-100 F1.8 Sigmy w rozsądnej cenie... systemowi DX u Nikona w tej chwili brak dobrego zestawu obiektywów, takiej świętej trójcy w FX...
O, tak! Bo bez Sigmy to w zasadzie cały system DX Nikona ma dość ograniczony sens jeśli chodzi o cenę standardowego zooma. N17-55 bez VR za ponad 6k, plastikowy 16-80 za sporo ponad 4k i to wszystko, pozostają ciemne kity (lub szkła FX-owe, ale zakres). A dystans cenowy do najtańszego FX nie jest znowu taki duży.
A propos podwójnego gniazda na karty - w moim D7100 mam ustawiony zapis RAWów na jedna kartę, a filmów na drugą. Sporadycznie korzystam, bo lepsze filmiki robi mój telefon (Galaxy S7). W D300s mam ustawioną drugą kartę po zapełnieniu perwszej (overflow). Ale nie zdarzyło mi się jeszcze całkowicie zapełnić karty tak, żeby konieczne było użycie drugiej. I tak zawsze pod koniec dnia zrzucam foty do kompa, więc brak podwójnego gniazda w D7500 mnie nie przeraża.
... Ludzie chcieli możliwości przypisania przycisku nagrywania do zmiany ISO w D7100 i D7200, więc Nikon rozwiązał to jak zwykle - wypuszczając następcę. ...
Ale w d7200 można przypisać iso pod czerwony przycisk nagrywania. Teraz chyba trzeba będzie pod to podpinać sposób wyboru pomiaru ekspozycji, bo jakby przycisk zniknął.
Ps. Pytanie, kiedy d7200 przestanie robić zdjęcia ;)
Tak czytam i nie wierzę, jak kupowałem D7100, to jednym z argumentów, jednym z wielu były 2 sloty na kartę, teraz się okazuje, że nikt tego nie potrzebuje, zaraz się okaże, że bez drugiego pokrętła i wyświetlacza też można żyć :) Czyli wychodzi na to, że jak jakiś model tego nie ma to beee, a jak producent pozbawi tego jedyny słuszny model to w sumie można z tym żyć :D
Ale w d7200 można przypisać iso pod czerwony przycisk nagrywania.
A no widzisz, to tego nie wiedziałem. Pamiętam wątki na ten temat, ale widocznie dotyczyły tylko D7100, bo w nim się rzeczywiście nie da.
Stosujesz zapis równoległy na 2 karty? Ja nigdy.
Nie. Na drugą kartę daję JPG. Często w rozmiarze M. Jak jestem na jakiejś dwudniowej imprezie, to zgrywam JPG na tablet i pokazuję następnego dnia.
Piszą tylko o tym, że AF-C, czas 1/250 lub krótszy i domyślne ustawienia. Nic o bitach.
Pojemność bufora liczona dla iso 100.
Przy wyższym iso będzie maleć.
Brak drugiego slotu to jakieś nieporozumienie.
Radiowy cls, gibany ekran i video 4K, do tego chyba lepsze użyteczne ISO, to można uznać za duże zmiany i nie jest to kosmetyka, a zabawne komentarze ludzi marudzących że mniej pikseli już rok temu przewidziałem ;)
Brak drugiego slotu to jakieś nieporozumienie.
Jak widać z komentarzy poprzedników chyba jednak nie do końca. Sam miałem 2 gniazda w d300s i uzywałem tylko było na przepełnianie bo karty były drogie więc dwie mniejsze. Nie wiem jak u Was z padaniem kart ale u mnie przez 15 lat żadna sie nie zepsuła. Dopóki mi nie ukradli sprzętu... Więc nie widze problemu ze zgrywaniem na bierząco. A jak ktoś jest "profi i zarobkowo" i musi mieć backup to d500 a nie amatorskie body. Dla mnie 1 slot to marketing aby d500 nie miał za mocnej konkurencji w d7500. Po premierze wiem że to będzie dla mnie body idealne i jeśli tylko nie będzie wpadek to zamierzam go kupić.
Nie wiem jak u Was z padaniem kart ale u mnie przez 15 lat żadna sie nie zepsuła. A pasy w samochodzie zapinasz?
A pasy w samochodzie zapinasz?
Nie mam samochodu.
Ja również kupując D7100 uważałem, że dwa sloty karty, to świetny pomysł. Po czym w moim aparacie drugi slot jest ciągle dziewicą ;-)
Zapowiada się świetna puszka. No i grip wygląda na wygodniejszy, a to jak dla mnie jeden z priorytetów. Niby po D90 trochę się przyzwyczaiłem do tego z D7100, ale do wygodnego trzymania jednak mu brakuje.
Drugi slot jet potrzebny w segmencie PRO - robiąc kopię na drugiej karcie minimalizuje się ewentualność utraty danych na skutek awarii karty.
W przypadku korpusu dla zaawansowanego amatora nie jest to konieczność - chociaż tak czy inaczej minimalizuje możliwość utraty danych.
Zgadza się marcepanek. Chodzi tylko o to że w D7200 który nie jest w segmencie pro, mam dwa sloty.
To prawda, w d7100 też miałem dwa.
Nikon bardzo stara się nie powtórzyć problemu D3 - D700, gdzie D700 był zbyt mało wykastrowany i z powodzeniem zastępował D3. Poza tym w D7600 dadzą dwa sloty jako ulepszenie i będą mogli kosić pieniądz od nowa. :)
BambusZMikronezji
12-04-2017, 11:39
To prawda, w d7100 też miałem dwa.
A może chodzi o to żeby jakiemuś pro z biedniejszego rejonu świata nie przyszło do głowy kupować D7500 jako swoje narzędzie pracy. On ma kupić D500 i odpowiednio zapłacić za ten drugi slot i jeszcze kilka innych "ficzerów"
shadowArt
12-04-2017, 11:42
I nowy typ baterii. Dzięki Nikon za zachowanie kompatybilności.
Bateria, EN-EL15a wydaje się być jednak kompatybilna z poprzednimi (EN-EL15)
dannywrocek
12-04-2017, 11:46
Coś dodali, coś usunęli. Taka polityka. Moim zdaniem bardziej istotną kwestią będzie stosunek ceny, do tego, co ta lustrzanka zaoferuje i czy da się żyć z tymi brakami (za te pieniądze oczywiście) :) Jak widać po d7200, gdzie wszyscy narzekali na "obcięty" górny wyświetlacz, da się z tym żyć i nawet zdjęcia da się robić :)
P.S. Zawsze znajdą sie powody do narzekania :) Każdy aparat musiałby chyba być robiony na indywidualne zamówienie, żeby sprostać oczekiwaniom wszystkich :)
Normalne posunięcie. Z braku następcy D300s funkcję protezy pro w DX pełniła seria 7XXX. Mamy teraz kozaka w postaci D500 i już nie muszą się bawić w ciuciubabkę. D7500 dostał jeden slot i po temacie. Z drugiej strony trzeba wytłumaczyć wszystkim Ślubniakom używającym 6D, że nie robią zdjęć profesjonalnie, bo ich aparaty mają wejście tylko na jedną kartę... :twisted:
Ale jak ktoś pyta na forum co kupić do ślubów to ma polecenie "tylko pełna klatka", raczej niem ma propozycji kup D7xxx bo ma przecież drugi slot na kartę pamięci :)
Ważne że dodali to co może zachęcić amatora do tego rodzaju aparatu czyli gibany ekran i video 4K, szkoda tylko że brak dotykowego ekranu bo to jednak powinno być jako opcja do włączenia.
Pawel Pawlak
12-04-2017, 12:13
Świetne body się zapowiada !
AF tak jak podejrzewałem pozostanie na bazie 51polowego sensora z cam3500, ale to wzbogacono o matrycę pomiarową RGB z D5/D500 - 180K - to może bardzo poprawić śledzenie, rozpoznawanie obiektów i twarzy, oraz tryb 3D.
Też mi się podoba ta puszka jako druga :). W przypadku drugiej nie martwię się o brak drugiego slotu; ale jako podstawowa to na dynamicznych pokazach kiedy duuużo i ciekawie się dzieje na niebie często nie mam wtedy czasu na zmianę karty więc opcja przepełnienia zdaje egzamin. W 95 przypadkach wystarczy jeden slot, ale nie wszystkim ;).
szkoda tylko że brak dotykowego ekranu
chyba coś przeoczyłeś:
Ulepszenia w zakresie ergonomii obejmują odchylany monitor z obsługą dotykową
Górnego ekranika nie zabrali... to dobrze... ;) :mrgreen: Za to pojawił się gibany monitorek... ;) :)
Główny wyświetlacz w D7500 jest również dotykowy, wszystkie portale zagraniczne to jednoznacznie potwierdzają.
O to fajnie że można podotykac D7500, no to wydaje sie że poprzeczka dla nowego canona 7D postawiona wysoko :)
O to fajnie że można podotykac D7500...
Ciekawe jak to "gibanie" ekranika będzie współgrało z jego dotykaniem... ;) :)
Odnośnie dotyku w D7500 to pewnie będzie podobnie wykastrowany jak w przypadku D500. Co prawda przewijanie i powiększanie zdjęć w D500 jest bardzo przyjemne ale czasami brakuje mi możliwości dotykania w samym menu aparatu.
Odnośnie dotyku w D7500 to pewnie będzie podobnie wykastrowany jak w przypadku D500. Co prawda przewijanie i powiększanie zdjęć w D500 jest bardzo przyjemne ale czasami brakuje mi możliwości dotykania w samym menu aparatu.
Tak, tylko ciekawe jak będzie to współgrało "mechanicznie" z gibaniem - tzn czy po rozłożeniu ekranu jak go dotkniemy to się z powrotem nie złoży albo przynajmniej nie odchyli...
Jeśli będzie skonstruowany tak jak w D500 to nie ma takiej możliwości. W D500 wszystko jest bardzo dobrze spasowane i pracuje z odpowiednim oporem choć przyznaję, że z uchylanego ekranu skorzystałem może ze 3 razy - w tym samym czasie macałem go także i nie zauważyłem żadnego problemu ze zmianą położenia ekranu.
Ciekawe jak to "gibanie" ekranika będzie współgrało z jego dotykaniem... ;) :)
Nawet nie zwracałem uwagi na to w moim samsungu NX30, a ekranikiem macham bardzo często bez myślenia, tam pełny ekran dotykowy łącznie z af, robieniem zdjęć i menu, przeciez mamy wyszkolone łapy od fonów :)
Uchylany ekran = np dużo fajnych zdjęć krokusów bez brudzenia piwnych brzuszków ;)
W 2 minucie filmu koleś dotyka, przewija i wchodzi w menu, więc wygląda że bedzie można zmieniać wszystko dotykiem
https://www.youtube.com/watch?v=-VGr-bY8pjo
Jeśli tak będzie faktycznie to miło ze strony Nikona, może i D500 doczeka się odpowiedniej aktualizacji. Kurde człek od tych szmartfołnów tak się przyzwyczaił do macania, że aż strach.
A od kiedy w sprzedaży? Jest jakieś info?
Na dpreview piszą, że "this coming summer".
cz4rnuch
12-04-2017, 15:32
Drugi slot jet potrzebny w segmencie PRO - robiąc kopię na drugiej karcie minimalizuje się ewentualność utraty danych na skutek awarii karty...Drugi slot potrzebny jest dla tych, którzy go potrzebują ;) I zawsze(no nie zawsze, ale wtedy gdy jest używany do robienia bakapu) minimalizuje on możliwość utraty danych na skutek awarii karty, niezależnie od tego czy jest on w rękach pro czy amatora. Nie jest to coś bez czego nie da się żyć. Przez kilka lat używałem kopii zapasowych, czasami przepełnienia a czasami nagrywałem tam materiały video. Backup przydał mi się tylko raz, tak się składa że na długim wyjeździe i dzięki temu, że fuksem go włączyłem to udało mi się odzyskać ok 300 zdjęć. Jestem amatorem, pieniędzy przez to bym nie stracił, ale i tak się cieszę, że jednak mam pamiątkę z wyjazdu. Niektórzy bagatelizują stratę drugiego slotu, bo np karty mają większą pojemność, i to się zgadza, ale D7500 nagrywa też w 4K i jeśli ktoś będzie chciał z tego skorzystać to miejsce na karcie topnieje błyskawicznie. Miejsca na slot nie zabrakło, po prostu tak jak już tu ktoś napisał Nikon robi miejsce na nowe ficzery w następcy. Dodadzą slot, który zabrali, dodadzą NFC, które zabrali, zwiększą rozdzielczość monitora, którą zmiejszyli i coś nowego i zrobi się z tego pokaźna lista usprawnień :) Znamy to choćby z serii D5xxx.
Myślę że tu raczej chodzi o to, żeby tańszy D7500 nie był konkurencją dla D500, tym bardziej, że mają te same matryce, a D7500 ma dodatkowo kilka bajerów, których nie posiada D500 (choćby radiowy CLS czy video 4k), więc trzeba je jakoś zróżnicować i uzasadnić sporo wyższą cenę. Jesteś pro, potrzebujesz absolutnie topowego sprzętu i 100% pewności, więc dopłać do D500.
Myślę że tu raczej chodzi o to, żeby tańszy D7500 nie był konkurencją dla D500, tym bardziej, że mają te same matryce, a D7500 ma dodatkowo kilka bajerów, których nie posiada D500 (choćby radiowy CLS czy video 4k), więc trzeba je jakoś zróżnicować i uzasadnić sporo wyższą cenę. Jesteś pro, potrzebujesz absolutnie topowego sprzętu i 100% pewności, więc dopłać do D500.
D500 ma 4k
Popieram kolegę czarnucha wyżej, sam nigdy nie miałem 2-ch slotów w aparacie, mimo że bardzo bym chciał bo wiem że bym używał, własnie jako backup zdjęć, niby karta to rzecz mało zawodna ale zawsze może być ten 1 raz i będzie zdziwko, że jak to karta padła. Nie ważne czy robimy komuś slub pół-amatorsko czy sobie fotki na wyjeździe. Sam trzymam zdjęcia na lapku plus dodatkowo dwie kopie zapasowe na dwóch dyskach zewnętrznych. Trzeba dbać o to w dzisiejszych cyfrowych czasach. Co d kastracji z niektórych funkcji to teraz jest taki trend, żeby coś obciąć i coś dać, a nie tylko dodawać i ulepszać. Śledzę pilnie rynek smartfonowy i jest w zasadzie regułą że nie znajdzie się telefonu idealnego pod siebie (albo bardzo ciężko) bo wszystko to co byśmy chcieli jest na rynku ale w kilku modelach. Zawsze jest jakiś brak, niedociągnięcie, powód by zmienić telefon. Tak samo zaczyna być z aparatami.
cz4rnuch
12-04-2017, 16:10
Ale żeby nie tylko narzekać to i tak w D7500 dali więcej niż się spodziewałem, bo myślałem, że dotykowy będzie dopiero w D7600, a tu nie dość że jest to jeszcze jego funkcjonalność jest chyba lepsza niż w D500, bo z tego co ktoś tu pisał to można palcować po menu.
Coś mi się o uszy obiło, że po zakupie d500 Nikon bezpłatnie wymieniał EN-EL15 na 15a? Ciekawe, czy kupujący d7500 też tak będą mieli;):mrgreen:
madebyzosiek
12-04-2017, 16:44
D500 działa na EN-EL 15, ale w wersji Li-ion20. Jak się miało pierwszą wersję Li-ion1 to można było bezpłatnie wymienić po zakupie D500. Może teraz też tak będzie, o ile te baterie działają w starszych aparatach.
Skąd info o wymianie akumulatorów dla D500 na EN-EL15a?
madebyzosiek
12-04-2017, 16:48
Skąd info o wymianie akumulatorów dla D500 na EN-EL15a?
http://www.optyczne.pl/9824-news-Nota_serwisowa_w_sprawie_akumulatora_EN-EL15_i_lustrzanki_Nikon_D500.html
madebyzosiek
12-04-2017, 16:49
Po edycji posta przez Ciebie, wyszła jednak nieprawda... ;) Chodzi oczywiście o wymianę wersji 01 na wersję 20 akumulatora EN-EL 15
Świetna puszka do foto, ale video to porażka. 4K na cropie 2.25? Witaj GH5.
Po edycji posta przez Ciebie, wyszła jednak nieprawda... ;) Chodzi oczywiście o wymianę wersji 01 na wersję 20 akumulatora EN-EL 15
Dzięki, o tej akcji oczywiście słyszałem a pytanie jak się pewnie domyśliłeś po edycji było do kolegi poste :)
Ankieta w sprawie 2 slotów kart http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=281012
Ok, chodziło o 2 wersje en-el15. Tym niemniej pytanie aktualne, czy można będzie liczyć na podobną ewentualną wymianę także przy d7500. Ale może nie będzie problemu jak z d500.
Ale co mają wymieniać, jak z aparatem będą od razu te właściwe akku?
"Mimo to klienci, którzy kupili aparat D500 i posiadają niezmodyfikowany akumulator EN-EL15 dołączony do innego modelu aparatu lub kupiony osobno mogą go wymienić na egzemplarz zmodyfikowany. Firma Nikon zapewnia bezpłatną wymianę tych akumulatorów."
Sztuczny problem chyba tworzę, tu będzie en-el15a i żadnych wymian. Po prostu spodobało mi się, jak potraktowano użytkowników d500.
zotornik
12-04-2017, 18:35
Szybkie porównanie D7500 vs D500 vs D7200
http://nikonrumors.com/2017/04/11/more-pictures-of-the-nikon-d7500-dslr-camera-leaked-online.aspx/
I artykuł - gdzie jest zdjęcie ostatecznie rozwiewające wątpliwości czy są 2, czy 1 karta - bo gdzieniegdzie ludzie nie mogą w to uwierzyć - ale to fakt 1 slot i koniec.
http://www.amateurphotographer.co.uk/reviews/dslrs/nikon-d7500-review
Zamiast tego wątpliwego 4k osobiscie wolałbym GPS
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Patrząc na pierwsze zdjęcie w tym wątku to wygląda na to, że zabrali pomiar z obiektywami bez cpu - bo nie widzę na nim dźwigni symulatora przysłon.
Patrząc na pierwsze zdjęcie w tym wątku to wygląda na to, że zabrali pomiar z obiektywami bez cpu - bo nie widzę na nim dźwigni symulatora przysłon.
Racja. I to jest większa niedogodność niż brak drugiego slotu.
madebyzosiek
12-04-2017, 19:40
Ja bym nawet nie powiedział, że to niedogodność... To nieuzasadniona i spora wtopa... Uszka jak w D3xxx/5xxx, a gdzieś w polskiej wersji zapowiedzi przeczytałem, że wizjer kryje niemalże 100% kadru... Niemalże? Czyli krok do tyłu z kartą, pomiarem, wizjerem? Oczywiście warto poczekać na ten aparat i zobaczyć jego możliwości na żywo, ale Nikon robi jakieś dziwne manewry...
Ten aparat wygląda, jakby Nikon chciał skończyć serię D7xxx w dotychczasowej postaci i odrodzić D90 w nowym wcieleniu... Ciekawe jaki ma najkrótszy czas migawki i czy będzie chociażby regulacja af...
Właściwie to jest powrót do czasów D300/D90.
Wtedy D90 też miał takie uszka i nie miał pomiaru światła z manualami.
madebyzosiek
12-04-2017, 19:54
Dokładnie, też tak mi się wydaje. Ciekawe czego jeszcze nie będzie...
Mi się wydaje że robią "rozciągnięcie" oferty po to by jeden model nie konkurował z drugim, jestem ciekaw co wymyślą w FX.
grzybomir
12-04-2017, 20:15
Ciekawe czego jeszcze nie będzie...
Chyba nie będzie dedykowanego gripa, bo od spodu nie widać żadnego złącza.
D7500 dostał regulacje af jak w D500 ?
Michaelius
12-04-2017, 20:36
Dobrze, że drogi to chociaż kupionego z cashbackiem D7200 nie szkoda ;)
Z tym wycięciem slotu to cwane teraz Pro będą musieli kupować D500
nikoniarz
12-04-2017, 20:42
Chyba nie będzie dedykowanego gripa, bo od spodu nie widać żadnego złącza.
Słuszna uwaga...
Chyba że jest złącze pod baterią.
A już myślałem, że to takie fajne body będzie... Ładny obrazek to nie wszystko. Raczej i tak bym go nie kupił bo D7100 mi wystarcza, ale jeśli faktycznie będzie tak okrojony jak mówicie to trochę lipa... W moim odczuciu Nikon kolejny raz na siłę rozdziela amatorów i profesjonalistów zostawiając sporą dziurę pomiędzy. Wybaczcie, z natury jestem strasznym malkontentem. :-P Pożyjemy, zobaczymy, może nie będzie tak źle.
Tak z ciekawości zapytam, nie gryźcie, bo mam spore zaległości i nie jestem (jeszcze) na bieżąco. Coś wiadomo na temat sterowania przysłoną w czasie filmowania w D7500? D7200 chyba też tego nie miał, a widziałem, że niektóre Nikony mają taką możliwość.
Chyba że jest złącze pod baterią.
Tak jak było w D80/90
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak z ciekawości zapytam, nie gryźcie, bo mam spore zaległości i nie jestem (jeszcze) na bieżąco. Coś wiadomo na temat sterowania przysłoną w czasie filmowania w D7500? D7200 chyba też tego nie miał, a widziałem, że niektóre Nikony mają taką możliwość.
Raczej nie będzie, bo to wymaga osobnego silnika. Ale sterowanie przysłoną działa z obiektywami typu E.
w UK preorder 1299 funtów co daje 6500 zł...sporo, szczególnie ze 1500 zł drożej D500
hostman22
12-04-2017, 20:53
Ja bym nawet nie powiedział, że to niedogodność... To nieuzasadniona i spora wtopa... Uszka jak w D3xxx/5xxx, a gdzieś w polskiej wersji zapowiedzi przeczytałem, że wizjer kryje niemalże 100% kadru... Niemalże? Czyli krok do tyłu z kartą, pomiarem, wizjerem? Oczywiście warto poczekać na ten aparat i zobaczyć jego możliwości na żywo, ale Nikon robi jakieś dziwne manewry...
Ten aparat wygląda, jakby Nikon chciał skończyć serię D7xxx w dotychczasowej postaci i odrodzić D90 w nowym wcieleniu... Ciekawe jaki ma najkrótszy czas migawki i czy będzie chociażby regulacja af...
mine by to zabolało ;), ale samyang, zeiss robią jeszcze wersje bez cpu, chyba mitakon 85/1.2 nie ma cpu... chyba... . Swoją drogą celne te porównanie do d90, tylko jest jeden plus w czasach d90 nie mieliśmy tyle fajnych staloogniskowych sloikow ze światłem 1.8 :mrgreen: . Nikon jednak powinien odświeżyć 17-55/2.8 koniecznie, zwłaszcza można zauważyć, że rynek się "nasycił" tanimi FF i szczególnie Fuji pokazało, że polityka Nikona z 2004 roku (względem przyszłości apsc) była dobra :), tylko oni to zrobili lepiej :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ale bez paniki z tym że okrojona puszka, przecież to solidna aktualizacja w tej serii na miarę przeskoku w numeracji, to nie jest kosmetyka jak D7200 względem D7100 gdzie właściwie odczuwalna zmiana to był poprawiony bufor.
D7000 był ogłaszany następcą D90.
D500 jako następca D300.
Następuje kontynuacja dwóch linii, z pogłębieniem różnic. Na ostatnich modelach DX serii 7 te różnice zostały zatarte, trzeba granice wyznaczyć na nowo. Czy dobrze? Dla firmy na pewno.
Im więcej informacji, tym bardziej król jest nagi.
A może ten D7500 to taka akcja mająca na celu podniesienie sprzedaży D500? Różnica w cenie nieduża...
Tylko żeby się nie okazało, że podskoczy sprzedaż u konkurencji 7D MKII :mrgreen:
madebyzosiek
12-04-2017, 22:05
Ale bez paniki z tym że okrojona puszka, przecież to solidna aktualizacja w tej serii na miarę przeskoku w numeracji, to nie jest kosmetyka jak D7200 względem D7100 gdzie właściwie odczuwalna zmiana to był poprawiony bufor.
To znaczy ja bym nie siał paniki, dopóki nie pojawi się pełna specyfikacja tego aparatu, ale na razie wygląda na to, że wracamy do wyraźnej różnicy pomiędzy D500 i D7500, przypominającej czasy D90 i D300... A to względem dotychczasowych D7xxx byłby ogromny krok do tyłu, którego nie zasłoni dotyk, czy video 4K...
I tak i nie. W D90 najbardziej mi brakowało mikroregulacji AF, która była we wcześniejszym D300. Tego raczej nie usuną.
Symulator przysłony jest niezbędny do manualnych obiektywów, ale stanowi też słaby punkt uszczelnień body. Gripa nigdy nie używałem, chociaż mam.
Dla mnie to wciąż bardzo dobry wybór. Byle zostawili podgląd 100% pod OK.
Moim zdaniem super puszka dla zaawansowanych userów.
Specyfikacja naprawdę świetna.
8fps i bufor na 50 nefów - tego nie powstydziłyby się niektóre korpusy Pro - nie tak dawno.
Za plus warto też uznać Auto AF Fine Tune.
nikoniarz
12-04-2017, 22:41
Za plus warto też uznać Auto AF Fine Tune.
Jak widać po sąsiednim wątku nie do końca może to być "plus"...
Niestety nie sprawdza się. Moje ustawienia nijak się mają do tych automatycznych. Na YT również znany fotograf przyrody próbował kalibrować automatem i ustawienie zupełnie rozbieżne do tych co ustawił ręcznie i w punkt.
No właśnie... Próbowałam się tym pobawić i widzę, że wartość przyjęta przez automat jest znacznie większa, niż ta która wychodzi mi na oko... Czyli zostaje ustawianie po staremu. Dzięki Rafał za odpowiedź :)
AF Fine Tune to pic na wodę fotomontaż. Próba kalibracji szkła za jego pomocą kończy się tym, że co próba to zupełnie inna wartość korekty ustawiana przez puszkę. Rozstrzał potrafi być naprawdę spory.
cz4rnuch
12-04-2017, 23:05
...A to względem dotychczasowych D7xxx byłby ogromny krok do tyłu, którego nie zasłoni dotyk, czy video 4K...Co kto lubi. Dla mnie gibany i dotykowy ekran oraz 4K, nawet okrojone, są warte znacznie więcej niż jakiś grip którego i tak bym nigdy nie kupił i współpraca z manualami, których nie potrzebuję i nigdy mieć nie będę. W tym sensie Nikon idzie po prostu do przodu i nie ogląda się na kilka osób, którym to będzie nie w smak. Bardzo rozsądna polityka choć i tak wszystko będzie zależeć od ceny body i tego czy w końcu pomyślą o jakichś nowych obiektywach pod apsc (oczywiście szanse na to ostatnie są marne).
madebyzosiek
12-04-2017, 23:11
Co kto lubi. Dla mnie gibany i dotykowy ekran oraz 4K, nawet okrojone, są warte znacznie więcej niż jakiś grip którego i tak bym nigdy nie kupił i współpraca z manualami, których nie potrzebuję i nigdy mieć nie będę. W tym sensie Nikon idzie po prostu do przodu i nie ogląda się na kilka osób, którym to będzie nie w smak. Bardzo rozsądna polityka choć i tak wszystko będzie zależeć od ceny body i tego czy w końcu pomyślą o jakichś nowych obiektywach pod apsc (oczywiście szanse na to ostatnie są marne).
Zgadza się, ale jak się okaże, że aparat od D5600 różni się matrycą, pryzmatem, drugim pokrętłem i górnym wyświetlaczem oraz kilkoma funkcjami, to też nie wyjdzie fajnie... Jak kiedyś kupowałem D5000, to różnica do D90 była tak niewielka, że nie warto było dopłacać, dopiero D300s dawał coś więcej... Tak jak pisałem, nie chcę wyjść na panikarza, dopóki nie będzie całej specyfikacji, ale jeżeli ta zmiana przywróci tamte czasy, to nie będzie to krok do przodu po D7200... Zobaczymy :)
Pawel Pawlak
12-04-2017, 23:23
d7500 zapewne świadomie jest okrojony w zakresie zaawansowanych funkcji żeby nie konkurować z d500. Ale przecież świetny AF - AMCam3500 wzbogacony o matrycę rgb z d5/d500, 8fps z buforem na 50RAWów, do tego potencjał obrazka w szerokim zakresie iso rodem z d500 - dla wielu to wystarcza do podjęcia decyzji o zakupie. Jak komuś nie potrzebna taka szybkość to jest to wybierze d5600 a jeśli potrzebuje większej uniwersalności to jest klientem na d500.
cz4rnuch
12-04-2017, 23:28
Ależ Zosieńko, różnica między D90 a D5000 była taka, że niektórym się nie opłacało dopłacać a innym wręcz przeciwnie. Poza tym jeśli chodzi o różnicę między serią D5xxx a D7xxx to tej pierwszej właśnie zabrakło największego argumentu a mianowicie gibanego i dotykowego, który dotychczas wyróżniał tę serię i który właśnie zawitał do D7xxx. Się powtórzę, ale co kto lubi. Moim zdaniem (a mogę być osamotniony w tym co myślę) o ile ktoś jeszcze na poważnie rozważa system Nikona niepełnoklatkowego to takim D7500 w przeciwieństwie do D7200, który nic nowego nie wnosił, warto się zainteresować.
.. ale jak się okaże, że aparat od D5600 różni się matrycą, ..., drugim pokrętłem i górnym wyświetlaczem oraz kilkoma funkcjami, to też nie wyjdzie fajnie...Coś ty,. Przecież to są dość podstawowe, ważne sprawy. 1/250, 1/8000, do tego AF i fps, pomijając radiowe CLS. :) (a jednak nie pominąłem). No i ma lampę wbudowaną (to na plus w stosunku do D500).
madebyzosiek
13-04-2017, 06:27
Się powtórzę, ale co kto lubi. Moim zdaniem (a mogę być osamotniony w tym co myślę) o ile ktoś jeszcze na poważnie rozważa system Nikona niepełnoklatkowego to takim D7500 w przeciwieństwie do D7200, który nic nowego nie wnosił, warto się zainteresować.
I właśnie z tu się mogę zgodzić. D7200, to właściwe poprawienie tego, co w D7100 nie wyszło. D7500 wnosi wiele nowego i mam nadzieję, że nie zabierze za wiele z D7200... A już na oko trochę zabrał...
Coś ty,. Przecież to są dość podstawowe, ważne sprawy. 1/250, 1/8000, do tego AF i fps, pomijając radiowe CLS. :) (a jednak nie pominąłem). No i ma lampę wbudowaną (to na plus w stosunku do D500).
Dlatego poczekałbym na pełny opis możliwości, bo na razie widać tylko kilka braków względem poprzednika i trzymajmy kciuki, żeby na tym się skończyło :)
No i nadal kluczowe pytanie... Za ile będzie i jak szybko będzie tańszy? :)
AF Fine Tune to pic na wodę fotomontaż. Próba kalibracji szkła za jego pomocą kończy się tym, że co próba to zupełnie inna wartość korekty ustawiana przez puszkę. Rozstrzał potrafi być naprawdę spory.
A po usrednieniu?
i nadal kluczowe pytanie... Za ile będzie i jak szybko będzie tańszy? :)
Byłem wczoraj w MM. Jeszcze nie mieli ;)
August68
13-04-2017, 07:29
Jeśli cena będzie rozsądna (tak max 2/3 D500) to wiele osób się nim zainteresuje. Mi właśnie w d7xxx brakuje gibanego ekranu i ta zmiana jest dla mnie. Jeśli ni spartaczą nic w guzikologii to trzeba się będzie zastanowić nad zmianą.
cz4rnuch
13-04-2017, 07:29
Lista dobrych uczynków i największych grzechów:
http://nikonrumors.com/2017/04/12/nikon-d7500-everything-you-need-to-know.aspx/#more-111609
Jeśli cena będzie rozsądna (tak max 2/3 D500) to wiele osób się nim zainteresuje... Z tego co wyczytałem to na starcie 50$ drożej niż za D7200 czyli nie najgorzej.
Gdy patrzy się na listę usprawnień względem D7200 to wychodzi na to, że możemy mieć do czynienia z naprawdę świetnym aparatem i wbrew temu co wielu tutaj wieszczy może być na niego bardzo duży popyt. Sam w innym temacie pisałem, że przy cenie 6000 zł (taka kwota jeszcze niedawno była wskazywana) lepiej dołożyć 2000 zł do D500. Jednak chyba muszę to odszczekać. Z niecierpliwością czekam na pierwsze testy.
Nie wiadomo jeszcze jakie Nikon dodatkowe, tajne ;) :mrgreen: dodatki zaserwuje... typu olej... trwałość mechaniczna gibanego ekranu... Ale wszystko przed pierwszymi badaczami :)
Widzę, że mitologia olejowa nadal żywa ;) Nie twierdzę, że problemów z chlapiącym olejem w aparatach Nikona nie było ale legenda z tym związana urosła do niebotycznych rozmiarów ;)
Jak już było wspomniane, trochę powrót do przeszłości (D300/D90), szkoda.
Po obniżeniu pozycji 7xxx warto by obniżyć również cenę w momencie premiery względem poprzedników (a nie podnosić). Obcięcia slotu szkoda. Gorszy uchwyt pionowy też szkoda. Ten górny wyświetlacz...D200/300 miały te ekraniki solidne.
W praktyce przy zwyczajnym fotografowaniu pewnie będzie obrazek lepszy przez af, matrycę, będzie można też pstryknąć z poziomu gruntu bez wydurniania się. Chociaż osobiście nie podoba mi się taka droga rozwoju tej serii, to pewnie jednak będzie polecany i sprzedaż ruszy, więc cel producenta wykonany.
Ankieta w sprawie 2 slotów kart http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=281012
Jeszcze może opcja: chętnie bym robił kopie zapasowe, ale aparat posiada jedynie pojedynczy slot (jedna z wad D700 przykładowo)
Nikon ma jeszcze jedno "usprawnienie" w zanadrzu aby zniechęcić "pro" użytkowników do zakupu - Shutter Shock Nie wiadomo chyba narazie jaki mechanizm migawki jest tam w środku :)
Nie wiem dlaczego czasami odnosicie D7500 do D300. To inne półki. Do D90 - OK, zgoda. To ta sama półka. Tylko D90 to ma dwa mało ważne atuty vs D7500, a reszta cech ... no D7500 go miażdży. Zresztą D300 też ma niewiele argumentów w starciu z D7500. Mpx, wysokie ISO, niskie ISO 100, bufor i fps itd. itd.
Tu takie zestawienie D300, D500, D7200 i D7500 http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=4&add0=963&add1=2049&add2=1980&add3=2152
nikoniarz
13-04-2017, 09:54
Ja myślę, że przywoływanie tutaj D300 jest nie tyle w kwestii bezpośredniego porównania, co w kwestii możliwości i wyposażenia jakie oferował w dniu premiery...
Przez kilka lat było narzekanie, że nie ma następcy D300, tylko niewydarzone D7x00. Teraz jest tak jak 9 lat temu.
D300 --> D500
D90 --> D7500
Zadowoleni?
madebyzosiek
13-04-2017, 10:37
D300 --> D500
D90 --> D7500
Mam dokładnie takie przypuszczenia... D7xxx w dotychczasowej postaci umiera, bo jest D500 ;)
Dokładnie o tej samej analogii pomyślałem gdy tylko podali oficjalne info o D7500.
Nie tak do końca. Nikon nie jest tutaj konsekwentny. Od dotychczasowej serii D7XXX różni się slotem, brakiem pomiaru z manualami i o zgrozo w specyfikacji na stronie Nikona (w odróżnieniu do D7200) nie ma zapisu o podglądzie głębi ostrości, ale może zamieszczona jest niepełna, pisana na kolanie. Za to nie zmienili czasu z 1/8000 na 1/4000 jak mają w zwyczaju, w niższym seriach puszek. Ot działanie marketingowe z korzyścią dla D500.
cz4rnuch
13-04-2017, 11:30
...o zgrozo w specyfikacji na stronie Nikona (w odróżnieniu do D7200) nie ma zapisu o podglądzie głębi ostrości... Zapewne jest programowalny przycisk z możliwością wywołania podglądu, ale jak dla mnie takie ficzery to trochę tak jak z kością ogonową u człowieka. Pozostałość po czasach gdy biegaliśmy po drzewach. Teraz dużo lepszy podgląd można uzyskać nie uciekając się do tak prymitywnych metod. Przynajmniej dla mnie oglądanie rozkładu na małym wizjerze ze zgaszonym światłem dużo nie wnosi. Wolałem przeprogramować na coś bardziej użytecznego.
grissley
13-04-2017, 12:09
Przez kilka lat było narzekanie, że nie ma następcy D300, tylko niewydarzone D7x00. Teraz jest tak jak 9 lat temu.
D300 --> D500
D90 --> D7500
Zadowoleni?
Ja tak - tym bardziej, że D7500 oferuje jednak sporo więcej niż D90, nawet biorąc poprawkę na postęp technologiczny.
Szkoda tylko tej obsługi manuali.
Z drugiej strony, pomiar światła z "pleśniakami" jest często podnoszonym argumentem za wyborem bezlustra. Czy Nikon rezygnując z tego w aparacie dla ciut bardziej zaawansowanych amatorów (przynajmniej w teorii) nie strzela sobie w stopę?
Fotowentura
13-04-2017, 12:40
Ja wrócę do górnego LCD. Ciekaw jestem opinii zwłaszcza tych, którzy pracowali na większym, a potem przesiedli się na D7200 i dostali mniejszy.
Nie potrafię zrozumieć okrojenia tego ekranu przez Nikona. Ja akurat korzystam z niego bardzo dużo - sprawdzam ustawienia WB, tryb lampy, jakość zdjęć. Jak dobrze widzę, żadnej z tych opcji górny LCD w 7200 czy w 7500 nie wyświetla. Nie dokucza Wam to? Oczywiście zawsze można to wszystko podejrzeć na głównym, ale jak sobie pomyślę, że po 10 latach z D70s -> D90 -> D7100 musiałbym się przestawić to by mnie to denerwowało. Poza tym, tylny LCD a górny to zupełnie inne zużycie baterii. Jedyne co rozumiem, to politykę firmy, która chcąc rozciągnąć ofertę używa rozmiaru górnego ekranu, żeby odsunąć D7x00 od D500 bez obaw, że za bardzo zbliży serię D7x00 to D5x00 - wszak tam owego ekranu brak zupełny. Jednak odnoszę wrażenie, że w takiej skromnej postaci ten ekran byłby dla mnie niemal bezużyteczny.
... Ja akurat korzystam z niego bardzo dużo - sprawdzam ustawienia WB, tryb lampy, jakość zdjęć. Jak dobrze widzę, żadnej z tych opcji górny LCD w 7200 czy w 7500 nie wyświetla. Nie dokucza Wam to? ...
Szczerze mówiąc w d7200 nie dokucza. WB mam w automacie, lampą wbudowaną błyskam b.rzadko, zewnętrzną to widzę co mam ustawione, jakość zdjęć zawsze ustawiona najlepsza, nie widzę powodu, żeby to zmieniać. Może z przydałaby się informacja o trybie AF, ale to widać w wizjerze. D7100 pokazuje zdaje się wielkość zdjęcia jpg/RAW i to ewentualnie mogło by się przydać, ale można bez tego żyć.
Ps. Używałem ekranu wyświetlającego więcej info, ale po przejściu na d7200 ani przez chwilę nie odczułem jakiegoś braku, więc dla mnie "problem" górnego ekranu w ogóle nie istnieje.
dannywrocek
13-04-2017, 12:58
Kiedy korzystałem z D7000, po personalizacji "pod siebie" co się tam dało spresonalizować, tylny ekranik uruchamiałem tylko po to, by wejść do menu po jakieś bardziej zaawansowane opcje lub do poglądu zdjęć. Pewnego razu pożyczyłem od znajomego D7200 i górny wyświetlacz to był dramat: informacji mało, wygląd jak mój komunijny zegarek elektroniczny (żeby nie było chodzi o ten w zestawie z długopisem i kalkulatorem). W każdym razie mało użytecznym jeśli prównać go z wyświetlaczem z D7000. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia :) Teraz mam aparat bez górnego wyświetlacza i da się z tym żyć, a nawet (o dziwo) robić zdjęcia :) A tak poważnie, to szkoda tego wyświetlacza, bo to bardzo pożyteczny "ficzer" był :)
Co do oceny samego D7500 to myślę, że warto poczekać, aż wreszcie ujrzy on światło dzienne :) Na razie to takie domniemywanie na podstawie kilku zdjęć i notatki prasowej :)
ck_dezerter
13-04-2017, 13:05
Jak dla mnie jedynym plusem jest ten gibany ekranik, bo brak drugiego slotu uważam za zbędną, niewielką oszczędność bardzo pogarszającą i niezawodność, i funkcjonalność. Bateria inna niż w d7100/7200/600/610 to też przesada, bo dużo ludzi którąś z tych puszek ma, a te poprzednie baterie też nie są tanie (oryginały). Brak możliwości współpracy z manualnymi szkłami też uważam za cofnięcie się do etapu sprzed d7000. Reszta pewnie wyjdzie "w praniu". Ciekawe tylko jaki błąd konstrukcyjny usuwany na koszt firmy pojawi się tym razem ... (chlapanie olejem i kurzenie się migawki już było, flara też, etc..).
A czy przypadkiem z baterią to nie jest tak, że EN-EL15 i EN-EL15a różnią się tylko pojemnością i można ich używać zamiennie (tak jak EN-EL14 i EN-EL14a)? Jeśli tak, to problemu nie ma żadnego, starych baterii nadal można używać, a na nowej zrobi się więcej zdjęć, więc to chyba plus?
Z tym pomiarem z manualami nic na razie nie wiadomo, ktoś tylko zauważył, nie nie ma symulacji przysłony, więc jeszcze nic przesądzonego. Poczekajmy może na pierwsze opinie użytkowników i testy, bo na razie mamy tylko przypuszczenia i nikt nie wie nic pewnego.
A czy przypadkiem z baterią to nie jest tak, że EN-EL15 i EN-EL15a różnią się tylko pojemnością i można ich używać zamiennie (tak jak EN-EL14 i EN-EL14a)? .
Na stronie Nikon USA jest informacja, że EN-EL15a jest kompatybilne tylko z D7500 (pewnie to kwestia tylko tego, że ów akumulator pojawił się w ofercie wraz z ogłoszeniem D7500)... ale przy kompatybilności EN-EL15 NIkon D7500 jest także wymieniony więc wydaje się, że jest dokładnie jak piszesz czyli oba modele będzie można stosować wymiennie.
Szkoda tylko tej obsługi manuali.
Znowu patrzymy pod kątem "nas". Przecież to puszka adresowana do normalnego pstrykacza, a on nie używa manuali. Ma kupić aparat trochę lepszy od poprzednich modeli, do tego obiektyw ( pewnie pojawią się zestawy "Kit" ) i robić zdjęcia oraz kręcić filmy z wakacji i innych okoliczności. Dla nas to ma być produkt Pro i najlepiej w cenie N3..., niestety ale tak nie myślą w N :(.
Wiem, ze to nie autorytet, ale K.Rockwell napisał, że d7500 ma pomiar z manualami
"Even better, there's an aperture-ring feeler, so it meters with all AI and newer (1977-on) manual-focus lenses. The D7500 also gives full-color Matrix metering and EXIF data with manual-focus lenses if you share the lens' data in a menu."
http://www.kenrockwell.com/nikon/d7500.htm
Ale pomiar światła z manualnymi jest, tu chodzi o ten wihajster od przysłony Ai.
Z tym pomiarem z manualami nic na razie nie wiadomo, ktoś tylko zauważył, nie nie ma symulacji przysłony, więc jeszcze nic przesądzonego. Poczekajmy może na pierwsze opinie użytkowników i testy, bo na razie mamy tylko przypuszczenia i nikt nie wie nic pewnego.
Wiem, ze to nie autorytet, ale K.Rockwell napisał, że d7500 ma pomiar z manualami
"Even better, there's an aperture-ring feeler, so it meters with all AI and newer (1977-on) manual-focus lenses. The D7500 also gives full-color Matrix metering and EXIF data with manual-focus lenses if you share the lens' data in a menu."
http://www.kenrockwell.com/nikon/d7500.htm
To dało by się zrobić dla szkieł z liniowym domykaniem przysłony. A także dla obiektywów bez popychacza (M42), które pracują na przysłonie roboczej.
Zobaczymy, jak pokaże się instrukcja.
Wiem, ze to nie autorytet, ale K.Rockwell napisał, że d7500 ma pomiar z manualami http://www.kenrockwell.com/nikon/d7500.htm
Dlaczego nie autorytet? :) Bo uważa, że d3300 da się fotografować tak samo dobrze jak FF? :) Mniejsza zresztą z tym. Inna sprawa, że pisze, że d7500 ma dwa sloty na karty. Tak jest w tabelce porównawczej, a oprócz tego w wadach i brakach nie ma nic o jednym slocie tylko.
Tabelka jest bzdurna bo w przypadku D500 także wskazuje dwa sloty SD
Czyżby nikon odszedł nareszcie od tych tandetnych gum na gripie i pod kciukiem, wygląda to solidniej teraz na zdjęciach.
cybulski
13-04-2017, 15:41
Body może być fajne, czekam na coś takiego od roku po sprzedaży D300, tylko zastanawia mnie fakt dlaczego NIKON wyciął dedykowany przycisk AF-L, miejsca na tych dużych puszkach im brakuje na ten przycisk :) a w małych fuji jest AF-L i działa świetnie.
Nie wyciął, bo nigdy takiego przycisku nie było w amatorskich puszkach.
sosnowy
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, dlaczego nie autorytet ;)
MaciejKa68
13-04-2017, 15:54
Kochani,
Wygląda dokładnie na to, czego szukam, proszę więc o odpowiedź ludzkimi słowami ;-) Nikkor 70-210 AF (bez D) będzie działał?
Z poważaniem,
Elemelek
Tak. Każdy obiektyw AF będzie działał.
sosnowy
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, dlaczego nie autorytet ;)
He, he, nie będę z Kolegami polimeryzował. Oczywiście całkowicie go to dyskwalifikuje. Od razu widać, że o fotografii nie wie nic - a to co wie, to źle :)
Przecież widać, że pisał to na kolanie... Przykładowo w jednym miejscu w tym "review" auto focus ma face recognition, w innym nie. Pewnie poprawi. Można się nie zgadzać z jego opiniami (typu sigma to "junk-brand"), ale zapoznać się z nimi moim zdaniem warto.
nikoniarz
13-04-2017, 16:40
He, he, nie będę z Kolegami polimeryzował. Oczywiście całkowicie go to dyskwalifikuje.
Bo nie ma o czym polemizować. Gdyby tanie, podstawowe korpusy były w stanie zastąpić te profesjonalne, to nikt normalny by nie przepłacał. Ale niestety są kwestie, gdzie amatorskie korpusy są całkowicie zdyskwalifikowane, i trzeba sięgać po puszki pro. Tak jak chociażby "okrojenie" tytułowego D7500 chociażby z możliwości użycia dodatkowego gripa, drugiego slotu, czy 1/8000 s. Są ludzie dla których jest to istotne, szczególnie płacąc za taki korpus całkiem niemałe pieniądze. Każdym korpusem da się robić zdjęcia, podobnie jak można dalej używać kineskopowego TV 21", jeździć na urlop do Chorwacji Fiatem 126p... Kwestia "komfortu", czasu, kosztów... W końcu każdy podchodzi do tematu indywidualnie, na podstawie własnych priorytetów. Ale faktycznie nie ma co zbytnio polemizować- każdy kto używał korpusu pro i podstawowego wie w jakiej kwestii leżą ograniczenia tego drugiego.
Co do samego D7500, jak już ktoś wspomniał- Nikon stara się powiększyć różnicę między "pro" a "nie-pro". Myślę, że z całkiem udanym skutkiem. Aczkolwiek rozumiem "żale" ludzi, bo człowiek przyzwyczaja się do dobrego, i ciężko w pewnych kwestiach zaakceptować sprzętowe "cięcia". Ale plus jest taki, że nikt nie zmusza do zakupu. Ci, którym pasuje D7500 kupią go bez mrugnięcia okiem. Inni mogą sięgnąć po jakikolwiek inny który spełnia ich oczekiwania. Wg. mnie Nikon ma bardzo duży wybór w kwestii korpusów nowych jak i używanych.
Bo nie ma o czym polemizować. Gdyby tanie, podstawowe korpusy były w stanie zastąpić te profesjonalne, to nikt normalny by nie przepłacał.
Pardonsik, ale co to ma do rzeczy? Przecież nikt czegoś takiego nie sugeruje. Facet moim zdaniem robi świetną robotę - m.in. własnie dlatego, iż uświadamia przeciętnym KONSUMENTOM (jak również AMATOROM fotografii), iż wstępem do robienia dobrych/lepszych zdjęć nie jest pro/jeszcze-bardziej-pro korpus.
nikoniarz
13-04-2017, 17:00
Pardonsik, ale co to ma do rzeczy?
Tyle samo ma do rzeczy co Twoja wcześniejsza wypowiedź. Ja odniosłem się do tego co napisałeś i do samego D7500 w kontekście Twojej wypowiedzi oraz w kontekście korpusu samego w sobie.
cybulski
13-04-2017, 17:03
Nie wyciął, bo nigdy takiego przycisku nie było w amatorskich puszkach.
W d300 miałem przycisk AF-L a teraz mam w fuji i korzystam np. w ustawieniu af-manual, przycisk af-l ustawia ostrość i można spokojnie doostrzyć ręcznie. D500 też tego przycisku nie ma a podobno to już jest pro ?
nikoniarz
13-04-2017, 17:06
W d300 miałem przycisk AF-L a teraz mam w fuji i korzystam np. w ustawieniu af-manual, przycisk af-l ustawia ostrość i można spokojnie doostrzyć ręcznie. D500 też tego przycisku nie ma a podobno to już jest pro ?
Tomasz napisał dobrze- amatorskie puszki nigdy nie miały tego przycisku. Ale nie dodał, że w pro również z niego zrezygnowano od pewnego czasu. Po prostu pierwsze nie wyklucza drugiego, i na odwrót...
Oferta DX jest w pełni uaktualniona, D3400, D5600, D7500, D500, parametrami i ceną konkurują spokojnie z canonem, który musi pokazać teraz 7DmkIII, nie wiem co tu może jeszcze konkurować, nowe bezlustra fuji i sony cenowo masakrują, panasonic i pentax powoli będzie się zwijał z rynku, olympus jest bezkonkurencyjny bo to on wchłonął klienta z dawnych kompaktów.
D500 ma przycisk AF-ON. Zrezygnowano za to z AE-L
I tak obydwa są programowalne, więc to bardziej kwestia napisu.
nikoniarz
13-04-2017, 17:27
D500 ma przycisk AF-ON. Zrezygnowano za to z AE-L
I tak obydwa są programowalne, więc to bardziej kwestia napisu.
Ale to i tak jakby nie patrzeć "cięcia" i ograniczenia. Bo ciągle to jeden przycisk mniej. Co innego D5, gdzie mamy trzy funkcyjne z przodu. Ale pozostałe korpusy mają max. 2.
Mi to wygląda tak, że dotychczasowi użytkownicy serii 7xxx rozważą pójście po D500 ,a użytkownicy niższych serii w D7500 nie zauważą tych "cięć" , bo wcześniej mieli jeszcze barfziej obskurne body, a na dodatek teraz nie utracą gibanego ekranu, kosztem lepszej ergonomii. Mniejszy górny wyświetlacz , czy jeden slot na karte to nie wada jeśli wcześniej ekranu nie było wcale, a karta i tak była jedna.
Jednak kwestia ceny będzie istotniejsza niż kalkulowanie czy jest drugi slot na kartę czy matryca jak z D500 itd, a na rynku długo będzie D7200 i D7500 obok siebie, cena D7200 nie musi spaść jak dawniej D7100, ja tu widzę tez taki ruch marketingowy jak u sony gdzie na półce koło siebie stoją trzy modele z jednej serii A6000, A6300, A6500 z cenami bardzo różnymi.
dannywrocek
13-04-2017, 18:19
Póki co,przypomina to trochę wróżenie z fusów, a dokładniej z kilku zdjęć i dość oszczędnej, acz entuzjastycznej notki prasowej. Przyjdzie czas, kiedy będzie można zweryfikować wszystkie żale i zachwyty. Puszka pojawi się w sklepie i wszystko stanie się jasne. Swoją drogą jestem ciekaw,jak szybko po pierwszych zakupach pojawi się pierwszy post z legendarnym już chlapaniem olejem :-D
cybulski
13-04-2017, 18:21
Mi to wygląda tak, że dotychczasowi użytkownicy serii 7xxx rozważą pójście po D500 ,a użytkownicy niższych serii w D7500 nie zauważą tych "cięć" , bo wcześniej mieli jeszcze barfziej obskurne body, a na dodatek teraz nie utracą gibanego ekranu, kosztem lepszej ergonomii. Mniejszy górny wyświetlacz , czy jeden slot na karte to nie wada jeśli wcześniej ekranu nie było wcale, a karta i tak była jedna.
Czy ja wiem, dla mnie najważniejszy w ostatecznym rozrachunku jest obraz i jeśli będzie to jakość dokładnie taka jak d500 to jest to aparat idealny po tej cenie :)
nikoniarz
13-04-2017, 18:28
Czy ja wiem, dla mnie najważniejszy w ostatecznym rozrachunku jest obraz i jeśli będzie to jakość dokładnie taka jak d500 to jest to aparat idealny po tej cenie :)
A dla mnie sposób który pozwoli osiągnąć ten obraz. Bo co z tego, jeśli będę miał co trzecią klatkę "nie super"... Ale to tylko w kontekście obrazu piszę, a nie w kontekście D7500.
FotoJeronimo
13-04-2017, 19:27
podpisuje się pod tym (oczywiście jeśli nie przesadzą z cena).
Ja własnie chce wejść w świat Nikona i dla mnie taka pucha wygląda bardzo zachęcająco. Ze względu na zamiłowanie do fotografii przyrody (crop) pewnie pójde w tym kierunku...
pozdrawiam
hostman22
13-04-2017, 19:33
Byłem wczoraj w MM. Jeszcze nie mieli ;)
nic dziwnego jak zapowiadają dostępność na lipiec :P
mnie wkurza ciagla zmiana guzikologii w nikonach (upierdliwe jak ma sie pare puszek)
Z drugiej strony, pomiar światła z "pleśniakami" jest często podnoszonym argumentem za wyborem bezlustra. To ma inną przyczynę. Bo chodzi tam o podpinanie wszystkiego, obiektywów niesystemowych, M42 itd.
Czy Nikon rezygnując z tego w aparacie dla ciut bardziej zaawansowanych amatorów (przynajmniej w teorii) nie strzela sobie w stopę?Troche tak, ale to może być celowe. Pytanie o powody. Może planują bezlustra o dużych matrycach i tworzą sobie kolejnych zainteresowanych tym segmentem?
Ja się nie zdziwię jak w następnym body z serii D7xxx nie będzie napędu śrubokręta.
W d300 miałem przycisk AF-L ... D500 też tego przycisku nie ma a podobno to już jest pro ?To temat o D7500. A w D500 zdaje się, że mozna spbie zaprogramować guzik tak by było to AF-L.
Ludziska twierdzą, że ciekawiej mieć AF-ON i go puszczać, niż używać AF-L. Ja się nie potrafie do tego przyzwyczaić.
Mi to wygląda tak, że dotychczasowi użytkownicy serii 7xxx rozważą pójście po D500 ,a użytkownicy niższych serii w D7500 nie zauważą tych "cięć" , bo wcześniej mieli jeszcze barfziej obskurne body, a na dodatek teraz nie utracą gibanego ekranu, kosztem lepszej ergonomii. Mniejszy górny wyświetlacz , czy jeden slot na karte to nie wada jeśli wcześniej ekranu nie było wcale, a karta i tak była jedna.Dokładnie tak.
Czy ja wiem, dla mnie najważniejszy w ostatecznym rozrachunku jest obraz i jeśli będzie to jakość dokładnie taka jak d500 to jest to aparat idealny po tej cenie :)Ba, stawiam na to, że pliki z tej matrycy będą LEPSZE niż z D500. Wielokroć ta sama matryca w kolejnym body była lepiej oprogramowywana.
Wyższy zakres ISO już o tym tu świadczy.
nikoniarz
13-04-2017, 20:40
Ba, stawiam na to, że pliki z tej matrycy będą LEPSZE niż z D500. Wielokroć ta sama matryca w kolejnym body była lepiej oprogramowywana.
Jacku, oba mają chyba to samo ISO...
Szymon Glonek
13-04-2017, 21:07
Pierwsze wrażenia z kontaktu z D7500: https://youtu.be/Po1CFDtKI5s
Jacku, oba mają chyba to samo ISO...
faktycznie teraz widzę, że max jest także w D500 1.640 tys. Wydawało mi się, że widziałem niższą wartość.
Co nie zmienia faktu, że wynikowe pliki nie musza być takie same. Generalnie udoskonalają oprogramowanie matrycy, algorytmy odszumiania itp i nawet body z niższej półki maja wyniki lepsze niz te z wysokiej, ale wcześniejsze.
nikoniarz
13-04-2017, 21:27
faktycznie teraz widzę, że max jest także w D500 1.640 tys. Wydawało mi się, że widziałem niższą wartość.
Co nie zmienia faktu, że wynikowe pliki nie musza być takie same. Generalnie udoskonalają oprogramowanie matrycy, algorytmy odszumiania itp i nawet body z niższej półki maja wyniki lepsze niz te z wysokiej, ale wcześniejsze.
Mnie się wydaje, że nie poprawili jakości samej w sobie... Bo faktycznie mogłoby to odebrać część klientów D500. Tą część, która stawia na jakość obrazu samej w sobie, bez trudnych warunków wykonania tychże zdjęć. To nie ta sama sytuacja jak w przypadku D300 vs. D300s czy D3 vs. D3s, gdzie ten drugi miał tą samą matrycę ale lepiej oprogramowaną. Z tym, że to był następca, więc musiał być lepszy...
BambusZMikronezji
13-04-2017, 21:31
Oferta DX jest w pełni uaktualniona, D3400, D5600, D7500, D500, parametrami i ceną konkurują spokojnie z canonem, który musi pokazać teraz 7DmkIII, nie wiem co tu może jeszcze konkurować, nowe bezlustra fuji i sony cenowo masakrują, panasonic i pentax powoli będzie się zwijał z rynku, olympus jest bezkonkurencyjny bo to on wchłonął klienta z dawnych kompaktów.
... i tylko obiektywów ciekawych pod DX (i dostępnych cenowo) brak.... wiem jest sigma... na szczęście bo nikon olewa słoiki DX
To ma inną przyczynę. Bo chodzi tam o podpinanie wszystkiego, obiektywów niesystemowych, M42 itd.
...
Ba, stawiam na to, że pliki z tej matrycy będą LEPSZE niż z D500. Wielokroć ta sama matryca w kolejnym body była lepiej oprogramowywana.
Pisząc "pleśniaki" dokładnie takie szkła miałem na myśli. Pewnie, że bezlustra mają inne ułatwienia, ale dla mnie kluczowy jest pomiar światła, a że mimo wszystko jest to dla mnie jakiś margines zdjęć i zabawa, fajnie, że d7200 ma taką opcję.
Pewnie, że powinni poprawić oprogramowanie, żeby np. w testach matryc DXO nowy d7500 nie wypadł gorzej niż d7200. Wiem, parametry matryc to nie wszystko, różnice są aptekarskie, itd. ale słabo by to jednak wyglądało.
http://www.dxomark.com/cameras/brand-nikon/launched-between-2002-and-2016/launch_price-from-0-to-45200-usd/sensor_format-sensor_apsc#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo
Tak podsumowując co wykastrowali w stosunku do D7200:
- tylko jeden slot SD zamiast dwóch
- brak pomiaru z obiektywami bez styków
- brak możliwości podpięcia gripa
- zauważalnie słabsza bateria w standardzie: 950 vs 1150 zdjęć (pomiary wg CIPA)
- gorsza rozdzielczość LCD (choć odchylany i dotykowy): 922k vs 1228k punktów
- brak NFC
- mniejszy drugi LCD
Doszło oczywiście kilka fajnych rzeczy (m.in. matryca z D500 i LCD), ale jakoś mam wrażenie, że więcej zabrali niż dodali. No i jeszcze cena dużo wyższa od D7200...
Ten pomiar chyba jednak jest.
Drugi lcd jest zdaje się taki sam.
nikoniarz
13-04-2017, 22:10
No i jeszcze cena dużo wyższa od D7200...
W końcu D7200 to dwuletni sprzęt. Podczas premiery różnica wynosiła jedynie 50 dolarów...
Wszystkie źródła piszą o braku pomiaru, a górny LCD jest zauważalnie mniejszy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/1581_D7500_top-1.png
źródło (http://cdn-4.nikon-cdn.com/e/Q5NM96RZZo-YRYNeYvAi9beHK4x3L-8h09FYyKWnWU6E2l1NOrWSBg==/Views/1581_D7500_top.png)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/1554_D7200_top-1.png
źródło (http://cdn-4.nikon-cdn.com/e/Q5NM96RZZo-YRYNeYvAi9beHK4x3L-8joW7yUnybX4TANUFk0STA8w==/Views/1554_D7200_top.png)
W końcu D7200 to dwuletni sprzęt. Podczas premiery różnica wynosiła jedynie 50 dolarów...
Jest to oczywiście jakiś argument, choć jako klient nie widziałbym w sklepie uzasadnienia, żeby wydać dodatkowe 1000zł na wykastrowany sprzęt.
Rozumiem jednak, że każdy ma własne priorytety i nie będę tu polemizował.
nikoniarz
13-04-2017, 22:15
Jest to oczywiście jakiś argument, choć jako klient nie widziałbym w sklepie uzasadnienia, żeby wydać dodatkowe 1000zł na wykastrowany sprzęt.
Rozumiem jednak, że każdy ma własne priorytety i nie będę tu polemizował.
Dokładnie. D7500 ma pewną "przewagę" nad D7200, szczególnie dla osób dla których jest ona istotna.
cz4rnuch
13-04-2017, 22:23
Mnie się wydaje, że nie poprawili jakości samej w sobie... Bo faktycznie mogłoby to odebrać część klientów D500... Podobnie przecież było z D90 vs D300, albo D5xxx vs D7xxx. Nowsze mimo, że z niższej półki mają zazwyczaj nieco lepiej oprogramowane matryce. W sumie nic nad czym warto by się zastanawiać przy wyborze.
... i tylko obiektywów ciekawych pod DX (i dostępnych cenowo) brak.... wiem jest sigma... na szczęście bo nikon olewa słoiki DX Na lens-rumors podają, że w maju ma się pojawić Nikkor 10-20DX w cenie ok 300 zielonych, taki odpowiednik Canona 10-18 który jest ponoć bardzo chwalony przez użytkowników. Nie jest to dużo, ale jeśli się potwierdzi to bardzo dobrze.
Link do rumorsów <<klik>> (http://nikonrumors.com/2017/04/11/nikon-may-also-announce-a-new-nikkor-10-20mm-dx-lens.aspx/)
nikoniarz
13-04-2017, 22:46
Podobnie przecież było z D90 vs D300
Ale ta analogia chyba nie jest zbyt trafna. D300 nie był w niczym gorszy od D90. Zaś D90 nie miał nic "ponad" D300. W dodatku D300 kosztował 2x tyle co D90. To była zupełnie inna klasa sprzętu. A D7200 i D7500 to ta sama liga.
Nie zrozumiałeś.
D90 miał lepszy obrazek niż D300 pomimo takiej samej matrycy. Tak samo D7500 może mieć lepszy niż D500.
nikoniarz
13-04-2017, 22:50
Nie zrozumiałeś.
D90 miał lepszy obrazek niż D300 pomimo takiej samej matrycy. Tak samo D7500 może mieć lepszy niż D500.
Ile lepszy? Tyle co D90 vs. D300 czyli poniżej 1/3EV?
Na więcej bym nie liczył.
nikoniarz
13-04-2017, 22:56
Na więcej bym nie liczył.
Więc jak się to ma do obrazka poza laboratoryjnymi pomiarami? Ale jest inna kwestia w przypadku D90 vs. D300- ten drugi potrafił zrobić tych ciut "gorszych" zdjęć więcej ze względu na lepszy AF. Bo co po tych ciut lepszych zdjęciach, skoro w wymagających warunkach dużo i tak wyląduje w koszu...
cz4rnuch
13-04-2017, 23:01
Jacek_Z nie wspominał o ile lepszy jego zdaniem będzie obrazek z D7500, ale tak jak napisał TOP raczej nikt tu się niewiadomo jakiego postępu nie spodziewa. I tego dotyczyły moje przykłady. Samego obrazka, nie wspominałem nic o innych ficzerach ani nie sugerowałem, że D90 jest lepszym aparatem niż D300. Jestem gupi ale nie aż tak. Pozdrawiam.
nikoniarz
13-04-2017, 23:05
Tylko wszystko sprowadza się do tego samego- ile osób w normalnym użytkowaniu wyłapie "lepszość" na poziomie poniżej 1/3EV. Bo odnoszę wrażenie, że nie każdy sobie zdaje sprawę, że testy i wykresy niekoniecznie mają przełożenie na finalny obrazek, bez względu czy publikowany w sieci, czy też na wydruku...
cz4rnuch
13-04-2017, 23:12
Chyba nikt tu nie sugeruje, że różnica będzie jakoś mocno zauważalna. Stwierdzono tylko fakt, że istnieje spora szansa na to, że historycznie obrazek z nowego aparatu może być lepszy niż starszego mimo tej samej lub bardzo podobnej matrycy. Nie wiadomo o ile i czy w ogóle, ale jeśli już to pewnie nieznacznie. Można to potraktować jako ciekawostkę lub zupełnie olać. Ponadto porównanie dotyczyło D7500 i D500 a nie pary D7500 i D7200, bo te dwa ostatnie nie mają tej samej matrycy.
grissley
13-04-2017, 23:39
Znowu patrzymy pod kątem "nas". Przecież to puszka adresowana do normalnego pstrykacza, a on nie używa manuali. Ma kupić aparat trochę lepszy od poprzednich modeli, do tego obiektyw ( pewnie pojawią się zestawy "Kit" ) i robić zdjęcia oraz kręcić filmy z wakacji i innych okoliczności. Dla nas to ma być produkt Pro i najlepiej w cenie N3..., niestety ale tak nie myślą w N :(.
No tak, to "mi" szkoda. Ale jakoś nigdy możliwość normalnego korzystania z manuali nie kojarzyła mi się z segmentem pro – to Nikon w którymś momencie sobie wymyślił, że to będzie jeden z wyróżników.
Przestudiowałem Wasze wpisy, co d7500 ma, czego nie ma a co powinien mieć. Wygląda to wszystko na zaznaczenie wyraźnej granicy pomiędzy amator a PRO. I nie powinno to nikogo dziwić. To jest prawo rynku i prawo korporacji. My widzimy siebie a właściciele Nikona widzą ... też siebie. Nie nas ale w pierwszej kolejności właśnie siebie. I dlatego sztab analityków, marketingowców i innej maści specjalistów nieustannie pracuje nad tym aby w górę szły słupki przychodów i zysków. Rynek lustrzanek jest stosunkowo wąski, przesunięcia w kierunku jednej czy drugiej firmy są pewnie symboliczne. Więc pozostaje śledzenie ruchów konkurencji a na własnym podwórku dopieszczanie asortymentu. Zapewne ktoś przeanalizował jakieś badania z których wynikało, że zabranie gripu i drugiego slotu" spowoduje, że jakiś tam ułamek klientów skieruje się w stronę wyższej półki. Policzono, porysowano i... zabrano. Dla większości amatorów to bez znaczenia a tym sposobem wyłowią tych niezdecydowanych, mających fundusze, których w klasie 7xxx utrzymywały właśnie te wartości dodane. Zabiera się rzeczy mniej istotne dla szerokiego rynku a dodaje nowości typu dotykowy odchylany ekran, wifi, gps-y. Bo na to jest klient. Zwykłe prawo rynku.
Ja po przesiadce z sony miałem dylemat w zasadzie tylko pomiędzy 7100 a 7200. Wybrałem 7100 bo jednak bardziej wolę ascetyzm od nowych bajerów a różnica w parametrach niewielka. Ale spora liczba ludzi bierze w rękę tabelkę i porównuje 1 vs 2. I gdzie więcej zaznaczonych ptaszków to kupują.
Nadal D7100 to aparat, który ludzie będą kupować ze względu na cenę i jakość tego co wypluwa, D7200 długo nie zajmie miejsca swojego poprzednika ze względu na cenę.
Nigdy nie używałem manuali wymagających tego wihajstra do przysłony, miałem i mam sporo przerobionych M42, więc na D7500 też będzie działał pomiar światła tak samo jak na D200/D300 i całej serii D7xxx ?
.. jakoś nigdy możliwość normalnego korzystania z manuali nie kojarzyła mi się z segmentem pro â to Nikon w którymś momencie sobie wymyślił, że to będzie jeden z wyróżników.Nikon nie będzie utrzymywał bezwzględnej wstecznej kompatybilności wszystkich pomiarów i systemów AFu. Brak obsługi śrubokręta w serii D3xxx i D5xxx nikogo już nie bulwersuje. Obsługa starych szkieł w pełnym zakresie będzie dotyczyła coraz bardziej tylko aparatów z wyższej półki.
wojtek321
14-04-2017, 00:57
Przyznam że na początku byłem bardzo napalony na zmianę swojego D7200 na D7500, ale po bliższym zapoznaniu się zastanawia mnie, czy matryca z D500 faktycznie będzie oferować wiele lepszy obrazek od tej z D7200, również uznawanej za świetną?
4K z takim cropem jaki będzie oferować D7500 to raczej ciekawostka i chwyt marketingowy. Te kastracje zmierzają imo w złym kierunku, w kolejnym nikonie zapewne braknie także silnika autofokusa, co wobec kiepskiego rozwoju szkeł DXowskich Nikkora też kiepsko prognozuje...
grissley
14-04-2017, 01:20
Nikon nie będzie utrzymywał bezwzględnej wstecznej kompatybilności wszystkich pomiarów i systemów AFu. Brak obsługi śrubokręta w serii D3xxx i D5xxx nikogo już nie bulwersuje. Obsługa starych szkieł w pełnym zakresie będzie dotyczyła coraz bardziej tylko aparatów z wyższej półki.
Bo ja mam trochę idealistyczne podejście do biznesu. Tzn oczekiwałbym, że wyznacznikiem coraz wyższej półki aparatu będzie to, co generuje namacalne koszty - więcej fps, mocniejsza budowa, dodatkowy slot, szybszy AF, jaśniejszy wizjer z większym pokryciem, wytrzymalsza migawka, krótsze czasy naświetlania i synchronizacji itp. Mogę tutaj też zakwalifikować śrubokręt, bo zawsze to kawałek dodatkowego silnika w aparacie.
Ale takie zabawy, że zabierzemy tu guziczek, tam dźwigienkę, do tego okroimy możliwości software'owo, to dla mnie takie działania godne wrednych ***ków (typu HP uszkadzający celowo drukarkę po zrobieniu iluś-tam wydruków).
Ale z tym się chyba nie zwycięży ;)
Przyznam że na początku byłem bardzo napalony na zmianę swojego D7200 na D7500, ale po bliższym zapoznaniu się zastanawia mnie, czy matryca z D500 faktycznie będzie oferować wiele lepszy obrazek od tej z D7200, również uznawanej za świetną?Dobre pytanie. Obrazek z tej nowej matrycy będzie na pewno lepszy na wysokim iso, przykładowo od 6400. Może też być tak że D7200 będzie miał lepszy obrazek na niskim iso. Zastanawiam się jaki procent fotografów amatorów wchodzi powyżej iso 6400 żeby faktycznie tą przewagę nowej matrycy zobaczyć?
Przecież tak mniej - więcej można sobie już teraz porównać co będzie wypluwał D7500, patrząc na to co daje teraz D500. Zderzcie to z D7200.
Ależ marudzicie. A ja ten aparat kupię. Nie wiem tylko czy w lipcu, czy poczekam na jakiś caschback.
Ale ja jestem dziwny. Jak wyszedł D500, to byłem na prezentacji i... nie zrobiłem żadnego zdjęcia. Zupełni mnie nie podniecił, ze względu na obudowę. A D7500 bardzo mi się podoba.
stachmuszel
14-04-2017, 07:28
A co Tomku jest "nie tak" z obudową w D500?
Ile lepszy? Tyle co D90 vs. D300 czyli poniżej 1/3EV?
Panowie, czy jakość fotografii mierzycie w różnicy EV? To chyba jakieś nieporozumienie, wyścig zbrojeń na ISO.
nikoniarz
14-04-2017, 08:06
Panowie, czy jakość fotografii mierzycie w różnicy EV? To chyba jakieś nieporozumienie, wyścig zbrojeń na ISO.
To tylko stwierdzenie faktów. Nikt nie pisał, że to jedyna cecha decydująca o "jakości".
Tak sobie poszukałem dzisiaj na DPR porównania D500 do D750, D7200 i D5500... Jak ktoś nie widział... ;) :)
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d500&attr13_1=nikon_d7200&attr13_2=nikon_d750&attr13_3=nikon_d5500&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=0.35696086227313767&y=-0.11768467731771877
Jeszcze takie szybkie porównanie Nikon D7500 vs Nikon D500
https://www.dpreview.com/articles/9940701740/nikon-d7500-vs-nikon-d500-which-is-better-for-you
BambusZMikronezji
14-04-2017, 09:43
Na lens-rumors podają, że w maju ma się pojawić Nikkor 10-20DX w cenie ok 300 zielonych, taki odpowiednik Canona 10-18 który jest ponoć bardzo chwalony przez użytkowników. Nie jest to dużo, ale jeśli się potwierdzi to bardzo dobrze.
Jezeli bedzie w okolicy 1300-1500 i jakość będzie zbliżona do 35 dx to biorę. Brakuje mi nieco szerokosci w moim zestawie.
Nie wiem, czy ktoś już wspominał W D7500 widoczny jest brak mikrofonu stereo na górze obudowy.
Ale ja jestem dziwny. Jak wyszedł D500, to byłem na prezentacji i... nie zrobiłem żadnego zdjęcia. Zupełni mnie nie podniecił, ze względu na obudowę. A D7500 bardzo mi się podoba.
Tak odnośnie obudowy to z tego co czytałem D7500 ma być w całości z plastiku, bez elementów magnezowych. Trochę szkoda, niby aparatem nikt gwoździ nie wbija, ale przecież nie o to chodzi. Kolejny krok wstecz. Chociaż na plastik Nikona chyba nie można narzekać. Wie ktoś może jak z uszczelnieniem?
Tak odnośnie obudowy to z tego co czytałem D7500 ma być w całości z plastiku, bez elementów magnezowych. Trochę szkoda, niby aparatem nikt gwoździ nie wbija, ale przecież nie o to chodzi. Kolejny krok wstecz. Chociaż na plastik Nikona chyba nie można narzekać. Wie ktoś może jak z uszczelnieniem?
"Redesigned monocoque body with improved weather-sealing (http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7500/nikon-d7500A.HTM)"
Nie wiem, czy ktoś już wspominał W D7500 widoczny jest brak mikrofonu stereo na górze obudowy.
W specyfikacji na stronie Nikona (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d7500) wymieniono "wbudowany mikrofon stereofoniczny".
Górny ekranik mniejszy, bo coraz węższe body robią
http://camerasize.com/compact/#611,711,ha,t
Wygląda, że korpus dla osób o jeszcze drobniejszych dłoniach niż poprzednicy.
A co Tomku jest "nie tak" z obudową w D500?
Wielkość. Z D700 wytrzymałem 3 miesiące.
Bardzo też lubię U1/U2
Tiaaa....
Tak się czasem zastanawiam jak wygląda procedura decyzyjna w Nikonie przy konstruowaniu nowych modeli. Obserwując rozwój rodziny 7xxx dochodzę do wniosku że robią to tak:
- wybierzmy z wyższych modeli 2-3 megafajne rzeczy dla których ludzie zechcą toto kupić
- zakręćmy kołem antyfortuny i wylosujmy co z obecnych rozwiązań upierd...ić downgrade-m żeby, nie daj Boże, nie uzyskać idealnego wyrobu
Ogólnie na papierze 7500 wygląda super tylko tym razem, pewnie z okazji okrągłej rocznicy Nikona, koło hojnie zakręcono kilka razy i pokazało pozycje:
- po cholerę komu 2 banki pamięci, to opcja tylko dla paranoików i niepełnosprytnych nie potrafiących wyliczyć w pamięci kiedy skończy im się karta
- po cholerę komu pojemne baterie, artysta robi jedną klatkę a nie tysiąc (i pomyśleć że D7200 całkowicie oduczył mnie odruchu sprawdzania ile baterii zostało)
- a niech się męczą bez gripa skoro narzekają że nasze są 5 razy droższe od zamienników a jesli zechcą więcej prądu to w ramach 100 lat tradycji będą się podłączać zewnętrznym kabelkiem jak w starych Dxx
- rozdzielczość wyświetlacza jest nieistotna i tak zasmarują go teraz paluchami szukając focus peeking który zrobimy im jako ostatnia firma na świecie
- jeszcze mniejszy górny wyświetlacz, jak kto nie widzi co na nim jest niech nie robi zdjęć tylko wzrok leczy
No ... nakręcili się tym kołem więcej niż zwykle:
- w D7000 wylosowali malutki bufor i cholerne blokady pokręteł
- w D7200 wykręciło górny wyświetlacz bo i po co on komu z tyloma informacjami
Niech nikt nie mówi że Nikon się nie poprawił w jakości pracy ....
cybulski
14-04-2017, 11:49
Wielkość dla mnie też jest bardzo ważna. Z D300 co prawda wytrzymałem 7 lat :) ale nie chcę już wracać do takiej wielkości body, dlatego d7500 wygląda obiecująco.
Jak zobaczyłem D500 to niedobrze mi się robiło od samego patrzenia na taki kloc ;)
Olecki75
14-04-2017, 12:13
Tiaaa....
Tak się czasem zastanawiam jak wygląda procedura decyzyjna w Nikonie przy konstruowaniu nowych modeli. Obserwując rozwój rodziny 7xxx dochodzę do wniosku że robią to tak:
- wybierzmy z wyższych modeli 2-3 megafajne rzeczy dla których ludzie zechcą toto kupić
- zakręćmy kołem antyfortuny i wylosujmy co z obecnych rozwiązań upierd...ić downgrade-m żeby, nie daj Boże, nie uzyskać idealnego wyrobu.
Tak to mniej więcej wygląda lecz według mnie to perfidnie przemyślane decyzje. Okrojony ekranik w D7200??? - Jak chcesz stary ekran to dołóż i kup se D610 albo starszy model, który już może tak się nie sprzedaje - D7100. Brak lampy w D500??? Chcesz z lampą to dołóż do D610 lub D750 a jak chcesz być bardzo pro to D810 czeka a o jednocyfrowych nie wspomnę. Ceny nowych obiektywów to już chyba tylko dla pro -np. N70-200 F2,8 Mk.III w stosunku do poprzednika to kosmos. Ciekawe czy przynajmniej gumy nie sparcieją.
BambusZMikronezji
14-04-2017, 12:23
Każde wytłumaczenie jest dobre. Na pewno stary by się nie zmieścił. Nie ma szans....
niech lepiej nikon wypuści 24/1.8 dx z okazji nowej puszki. Ciekawe czy kiedyś doczekam się takiego szkła.... Canon ma takie od dawna...
cybulski
14-04-2017, 13:46
niech lepiej nikon wypuści 24/1.8 dx z okazji nowej puszki. Ciekawe czy kiedyś doczekam się takiego szkła.... Canon ma takie od dawna...
Do streetu faktycznie lepsze 23-24 niż 35 a przy tej okazji rozbawił mnie tytuł zestawu z 35tką "zestaw do realizowania dzieł ulicznych" :) http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d7500
... przy tej okazji rozbawił mnie tytuł zestawu z 35tką "zestaw do realizowania dzieł ulicznych"
Jak dodać do tego statyw to może robić w pełni "dzieło uliczne" jako maczuga ;) :lol:
Wbrew wieszczonemu w wielu miejscach upadkowi Nikona, likwidacji segmentu entry level, pozostawieniu tylko pro itd. to właśnie nowa oferta tanich (powiedzmy) szkieł AF-P, plus zapowiedź 10-20, powoduje, że segment amatorski wygląda całkiem fajnie.
Ciekawe, czy pojawi się atrakcyjne, także cenowo, a przede wszystkim jaśniejsze szkło w zakresie "standardowym". Bo tu dla mnie jest największa dziura, 16-80 wygląda, że się za bardzo nie sprzedaje (cena, plastik, konkurencja Sigmy, itd), a nowy 17-55 kosztuje tyle, że w zasadzie lepiej przesiąść się na FX.
D7500 wygląda faktycznie ciekawie, pytanie czy wart będzie przesiadki z d7200.
Btw, szczególnie "ciekawie" wygląda ograniczenie współpracy (jeśli tak faktycznie jest) z manualami Nikona z okazji 100 lecia firmy ;)
Wyjaśni mi ktoś o co chodzi z tą współpracą D7500 i z manualnymi obiektywami ?
Jakie obiektywy nie można podpiąć manualne, przykładowo ?
Wyjaśni mi ktoś o co chodzi z tą współpracą D7500 i z manualnymi obiektywami ?
Jakie obiektywy nie można podpiąć manualne, przykładowo ?
Nie podepniesz szkieł non-Ai, bo uszkodzisz dźwigienkę (tak, jak w D70, D80, D90). Podepniesz szkła AI i AIS, ale brak symulatora przysłony - więc prawdopodobnie nie będzie z nimi pomiaru. Podepniesz M42 na przejściówce, ale znowu ten pomiar...
W tej klasie aparatu to nie do przyjęcia. No właśnie, ale jaka to klasa w ogóle jest. Ciąg dalszy nowej świeckiej tradycji odchudzania u nikona.
Przesiadka z D7200 na D7500... A czym to można by logicznie uzasadnić? 4K...? :mrgreen: Użyteczne iso najprawdopodobniej bardzo podobne... trochę lepsza seria...? ;) :)
Moim zdaniem to aparat dla przesiadkowiczów z D5xxx i D3xxx albo nowych nabywców :)
Nie podepniesz szkieł non-Ai, bo uszkodzisz dźwigienkę (tak, jak w D70, D80, D90). Podepniesz szkła AI i AIS, ale brak symulatora przysłony - więc prawdopodobnie nie będzie z nimi pomiaru. Podepniesz M42 na przejściówce, ale znowu ten pomiar...
W tej klasie aparatu to nie do przyjęcia. No właśnie, ale jaka to klasa w ogóle jest. Ciąg dalszy nowej świeckiej tradycji odchudzania u nikona.
Ale z tego co twierdzą pomiar światła jest przecież w D7500 tak samo jak w całej serii D7xxx i jak np w D200/D300, nie miałem nigdy obiektywów Ai/AiS dlatego pytam, mam sporo poprzerabianych obiektywów M42.
Tylko że w całej serii D7xxx, d200, D300 jest symulator przysłony ( aparat widzi przesunięcie pierścienia przysłony). Bez symulatora jest możliwy pomiar tylko dla pełnej dziury z obiektywami AI i AIS ( tak jak w starszych modelach z serii D3xxx i D5xxx). M42 (przy zablokowanym bolcu) nie wymaga tego symulatora (tak jak z bezlustrami).
Edit:
Przyjrzałem teraz się temu bagnetowi D7500 dokładniej i ta dźwigienka wygląda na wciskaną ( podobnie jak w D3xxx i D5xxx), więc teoretycznie można zapiąć non-Ai, ale 100 procent pewności nie mam i wg. mnie nie będzie pomiaru dla takiej konstrukcji.
Przesiadka z D7200 na D7500... A czym to można by logicznie uzasadnić? 4K...? :mrgreen: Użyteczne iso najprawdopodobniej bardzo podobne... trochę lepsza seria...? ;) :)
Moim zdaniem to aparat dla przesiadkowiczów z D5xxx i D3xxx albo nowych nabywców :)
Według mnie, rozsądne byłoby przejście na D500 niż na D7500. Sam mam D7100 i w przyszłości poszedłbym właśnie w D500.
Mithrandir
14-04-2017, 18:12
No ciekawa premiera. Po plotkach spodziewałem się raczej czegoś pomiędzy D7200 a D500, zarówno w możliwościach, jak i cenowo - wszystko jak w D7200, tylko matryca z D500 i szybszy tryb seryjny, ale żeby nie był za dobry i nie kanibalizował D500, to tryb seryjny jednak wolniejszy i oczywiście gorszy AF. A tu niespodzianka - okroili go tak bardzo, że mimo bliskości do D500 (matryca i kl./s) plasuje się na tym samym poziomie, co D7200. Ciekawe, czy rzeczywiście ma być w ten sposób jego następcą. Bo teoretycznie jest jeszcze miejsce na D7300 - miałby wszystko to, co D7200, tylko matrycę nową, dajmy na to 30MPix (albo i więcej). I wtedy byłyby dwa modele dla zaawansowanych amatorów. Jesteś ptasiarzem - proszę bardzo, szybki tryb seryjny, dobre wysokie ISO, wszystko można znaleźć w D7500. Wolisz krajobrazy i inne statyczne sprawy - proszę bardzo, wysokorodzielcza matryca, możliwość podpięcia manuali, bierz D7300.
Pawel Pawlak
14-04-2017, 21:09
różnica 6fps przy 12 bitowych RAWach z niezbyt obfitym buforem, a 8fps przy 14 bitowych z 50RAWowym buforem to jeśli dla kogoś seria jest istotna to może być istotna zmiana a nie minimalna poprawa. Podobnie z AF - który w d7500 jest obsługiwany przez nowszy procek i wspomagany 180K polową vs 2Kpolową w d7200 matrycą pomiarową.
Za Pawłem - ta różnica to inna liga.
O d7100 nie wspomninając - tam jest bufor na 6 nefów 14 bit.
...Podobnie z AF - który w d7500 jest obsługiwany przez nowszy procek i wspomagany 180K polową vs 2Kpolową w d7200 matrycą pomiarową.
Papier wszystko przyjmie... pamiętam ile było szumu z af jak wychodził d7000... miał być lepszy od tego w d300s bo nowszy... ;) :mrgreen:
Uważam że jak nie będzie gorzej z af jak w d7200 to będzie już bardzo dobrze :)
Przemekkk666
15-04-2017, 11:21
Jak zobaczyłem D500 to niedobrze mi się robiło od samego patrzenia na taki kloc ;)
To ciekawe, bo dla mnie D500 ma najlepszy chwyt ze wszystkich body, choć D4 czy D5 w łapach nie miałem. Może to kwestia tego, że mam dosyć długie palce i lepiej trzyma mi się duże body :)
Edelmann
15-04-2017, 12:30
Body to nie kierownica F1, od trzymania nie zależy życie i śmierć :grin: ... no ok, może zależeć zdjęcie życia. W mojej subiektywnej ocenie, uważany przez wielu jako mało ważny aspekt jakim jest górny wyświetlacz- czytaj dalej - jego zubożenie to dla mnie poważny hamulec. Niby pierdoła, ale jak w - nazwijmy to dziwacznie - "półprofesjonalnym " body mam wchodzić w menu celem zmiany choćby balansu bieli i wielu istotnych informacji na temat ustawień , które się często zmienia w trakcie fotografowania to żenua. I w ten sposób osiołkowi w żłobie dano . Nikon mistrzem kompromisów.
A czy wiadomo, czy ekran wyświetla mniej, czy jest tylko mniejszy?
nikoniarz
15-04-2017, 12:42
Widać ukłon w stronę "długopalczastych":
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-grip-vs-Nikon-D7200-grip.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-grip-vs-Nikon-D7200-grip.jpg)
Jak dla mnie, to nie głębokość jest tak ważna, co grubość, a tutaj wygląda, że jest troszkę gorzej. No nic, trzeba wziąć w rękę, wtedy się zobaczy.
Mi, to dobrze się trzyma D90, D300, a najlepiej D810 :mrgreen: W moim przypadku nazwałbym to chwytem anatomicznym.
nikoniarz
15-04-2017, 12:50
Jak dla mnie, to nie głębokość jest tak ważna, co grubość, a tutaj wygląda, że jest troszkę gorzej. No nic, trzeba wziąć w rękę, wtedy się zobaczy.
Ogólnie liczy się obwód- im większy tym więcej miejsca na długie palce. Np. chwyt w takim D3 jest monstrualnie gruby, ale mimo wszystko brakuje miejsca na czubek palców...
A czy wiadomo, czy ekran wyświetla mniej, czy jest tylko mniejszy?
Zapewne nie wyświetla info o 2 kartach, bo nie ma takiej potrzeby ;) Na zdjęciach nie widziałem ikony baterii, ale nie chce mi się wierzyć, żeby to akurat usunęli. Ikonki ISO i liczby klatek jakby mniejsze, nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie.
Ps. To ktoś ustawia na co dzień WB? Przecież zmiana tego parametru w pp jest chyba najbardziej banalną sprawą.
Na zdjęciach nie widziałem ikony baterii, ale nie chce mi się wierzyć, żeby to akurat usunęli.
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-DSLR-camera1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-DSLR-camera1.jpg)
Jest w LD pod ikoną pomiaru i koło napisu auto-iso.
nikoniarz
15-04-2017, 12:54
Na zdjęciach nie widziałem ikony baterii, ale nie chce mi się wierzyć, żeby to akurat usunęli
To akurat jest
https://www.camerajabber.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon_D7500_Review_004-1024x576.jpg
źródło (https://www.camerajabber.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon_D7500_Review_004-1024x576.jpg)
Ogólnie liczy się obwód- im większy tym więcej miejsca na długie palce. Np. chwyt w takim D3 jest monstrualnie gruby, ale mimo wszystko brakuje miejsca na czubek palców...
Też prawda. Z drugiej strony narzekamy, a wystarczy wziąć dzisiaj do ręki Zenita TTL z obiektywem i co? Ciężki, nieporęczny, nie ma porównania z dzisiejszymi konstrukcjami, a można było z nim chodzić, robić zdjęcia i jakoś się żyło :-D
nikoniarz
15-04-2017, 12:59
dubel...
Zdarza się :)
Ktoś jest w stanie napisać, od/do czego jest ten dzyndzel po przeciwnej stronie znacznika zamocowania obiektywu?
http://www.photographyblog.com/images/uploads_ee2/news_gallery_images/nikon_d7500_preview_04.jpg
źródło (http://www.photographyblog.com/images/uploads_ee2/news_gallery_images/nikon_d7500_preview_04.jpg)
Ten dzyndzel mają też modele z serii 3x00 i 5x00.
A służy do:
Część korpusów amatorskich posiada dźwigienkę, która jest obrócona po ustawieniu na
pierścieniu przysłon minimalnego otworu. W przeciwnym wypadku, aparat pozostaje zablokowany i
sygnalizuje błąd.
nikoniarz
15-04-2017, 13:21
Ten dzyndzel mają też modele z serii 3x00 i 5x00.
No faktycznie. Miałem D3100 i chyba nawet tego nie zauważyłem. Dzięki...
Tak jak myślałem, ikonka baterii jest, tyle, że źle szukałem. Do górnego wyświetlacza raczej nie ma się co czepiać, kwestia krótkiego przyzwyczajenia, jak dla mnie najistotniejsze informacje są.
Widać ukłon w stronę "długopalczastych":
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/04/Nikon-D7500-grip-vs-Nikon-D7200-grip.jpg
Więcej dałoby wyciągnięcie pod palec spustu, bo to jest większy problem w N. Samo wyprofilowania, porównując przykładowo 5500/5300 to nawet przeszkadza (korpus trzyma się niby pewniej, ale spust jest jeszcze bardziej niewygodny w obsłudze, wymaga większego wygięcia palca wskazującego). Chociaż racja, na końcówki pozostałych palców również brakuje, nawet w dużych body.
Chyba podobny jak w D750 jest grip http://j.mp/2plNMDL
Mithrandir
15-04-2017, 15:14
Za Pawłem - ta różnica to inna liga.
O d7100 nie wspomninając - tam jest bufor na 6 nefów 14 bit.
Dla kogoś, dla kogo tryb seryjny jest kluczowy, to rzeczywiście inna liga. Tzn. wyższa. Ale dla kogoś, dla kogo ważny jest pomiar światła z manualami, zapis na drugą kartę czy inne rzeczy, z których D7500 jest okrojony, będzie to liga niższa. Z tego punktu widzenia to po prostu taki trochę lepszy D5x00. No ale po uśrednieniu tego, co widać z różnych punktów widzenia, D7200 (i jego ewentualny następca) i D7500 to ta sama liga, tyle że inne drużyny. Tak jak pisałem powyżej.
W Nikonie najwyraźniej też uważają, że te różnice na plus i na minus względem D7200 się równoważą, i że w efekcie to ta sama liga - co widać po cenie, która na wyjściu jest mniej więcej taka sama, jak za D7200. Gdyby to rzeczywiście miała być wyższa liga, wyceniliby go zauważalnie wyżej.
Mithrandir Z jakimi dokładnie modelami obiektywów nie ma pomiaru światła ?
Michaelius
15-04-2017, 16:14
Na lens-rumors podają, że w maju ma się pojawić Nikkor 10-20DX w cenie ok 300 zielonych, taki odpowiednik Canona 10-18 który jest ponoć bardzo chwalony przez użytkowników. Nie jest to dużo, ale jeśli się potwierdzi to bardzo dobrze.
Link do rumorsów <<klik>> (http://nikonrumors.com/2017/04/11/nikon-may-also-announce-a-new-nikkor-10-20mm-dx-lens.aspx/)
10 lat na takiego czekałem :D
madebyzosiek
15-04-2017, 17:01
Mithrandir Z jakimi dokładnie modelami obiektywów nie ma pomiaru światła ?
To jest dalej wróżenie z fusów... Ale jak nie ma symulatora przysłony, to z Nikkorami Ai i AiS i innymi, które mają pierścień przysłony Ai i bagnet Nikon F...
Czyli np 50mm 1.4 AI-S lub 100mm 2.8 AI-S ?
madebyzosiek
15-04-2017, 17:22
Czyli np 50mm 1.4 AI-S lub 100mm 2.8 AI-S ?
Dokładnie. Jak założysz te szkła, to przysłona otwiera się na maksa, a domyka do zadanej wartości jak robisz zdjęcie. Jeżeli nie ma symulatora, to aparat nie wie jaka jest ustawiona przysłona...
No ciekawe jak to rozwiązane. Tak jak na seriach 3x00 i 5x00, że trzeba będzie w ciemno robić, czy pomiar jakiś jest, tylko aparat nie dostanie info jakie szkło ma na bagnecie...
madebyzosiek
15-04-2017, 18:12
Bez symulatora musi być tak samo jak w D3xxx/5xxx... Inaczej się nie da. Chyba, że przed zrobieniem zdjęcia przyciskiem podglądu GO (który w tym aparacie jest opisany jako FN... Ale pewnie da się ustawić... A raczej powinno się dać) zmusić aparat do pomiaru z przysłoną zadaną...
Dla mnie ten kierunek rozwoju D7xxx jest niezrozumiały... Ale poczekamy, zobaczymy. Ja chciałbym zobaczyć szczegółową specyfikację tego aparatu, albo jego instrukcję ;)