PDA

Zobacz pełną wersję : D 810 świeci.

robanto
04-11-2016, 22:33
Witam.
Pytanie do posiadaczy 810 czy ten typ tak ma, czy to raczej coś boli mój egzemplarz, a mianowicie zupełnie przypadkowo zauważyłem, że rozjaśniane cienie w rawie powiedzmy o 2ev wyglądają gorzej niż te w środku kadru (łapią fioletowy zafarb). Nie ma to nic wspólnego z winietowaniem obiektywu, bo zrobiłem darka i rozjaśniłem go i tak to wygląda jak na obrazku poniżej. Dla przykładu D500 czegoś takiego nie robi, bo porównałem. Dziękuję z góry za rzeczowe odpowiedzi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/3fdba803e88c.jpg.html)

Nikolai
04-11-2016, 23:38
Szum jest związany z nagrzewaniem się matrycy i występuje w każdym aparacie ale w różnym stopniu. Im dłuższy czas naświetlania tym efekt będzie bardziej widoczny.

robanto
04-11-2016, 23:43
nie tędy droga, tu nie chodzi o szum tylko fakt, że matryca jakoś nierówno się naświetla. potem rozjaśnianie cieni daję bardzo nierówne efekty. takie oczywistości, o których piszesz są mi i większości tu dobrze znane. Pytam o coś zupełnie innego.

Nikolai
05-11-2016, 00:00
ale rozumiesz że matryca się też nierówno nagrzewa ?

solmark
05-11-2016, 19:08
Mam to samo. Przy wyciąganiu wysokich ISO na rogach mam jakąś fioletowściznę. Wkurza mnie to bardzo.

TOP67
05-11-2016, 19:29
Jaki był czas naświetlania tego zdjęcia? Czy przed nim były robione inne zdjęcia lub włączany LV?
Zrób takie zdjęcie z czasem poniżej sekundy, po długim czasie nieużywania aparatu.

Pawel Pawlak
05-11-2016, 21:24
400s to baaaardzo długie naświetlanie. Do tego iso1600 - czyli wzmocnione wszystkie szumy.
Chyba każda matryca bez chłodzenia ciekłym azotem zaświeci w takich warunkach ;) Oczywiście każda trochę inaczej.
Jeśli D500 (nawet nie będę sprawdzał - do zdjęć nocnych i tak nie wychodzę ponad 30-40s) nie ma tego efektu to raczej jest coś robione z RAWem przed zapisem.

GonzoG
05-11-2016, 22:36
Z RAWami zawsze jest coś robione - np. usuwanie biasu.

A co do świecenia - to standard. U mnie w D610 potrafi się pojawiać już przy ISO 6400 przy normalnych czasach.
Jest to skutek 2 rzeczy, choć w sumie jednej - grzanie się matrycy powoduje, że rejestruje ona więcej "światła" - prądu przenikającego przez nią samą, ale też grzanie się elektroniki powoduje wydzielanie podczerwieni - niby nie wiele, ale przy tak długim czasie i wysokich czułościach wystarczająca aby matryca już ją zarejestrowała.

Jeśli w najnowszych puszkach tego nie ma, to znaczy, że Nikon po raz pierwszy zastosował usuwanie rzeczywistego (zmierzonego) biasu dla aparatu, a nie jak dotychczas tylko powiększonego biasu dla bazowej czułości ISO i tylko dla samej matrycy.

jo44
05-11-2016, 22:38
Wg EXIFa czas to 1/400. ISO rzeczywiście 1600. Pewno wizjer nie zasłonięty.

Umbra
05-11-2016, 22:55
Zakładasz zaślepkę na wizjer?

GonzoG
05-11-2016, 23:08
A co ma wizjer do "świecenia" matrycy ?? Poza tym nie zasłonięty wizjer objawia się rozświetleniem bardziej środka matrycy i po poziomym pasem.

A drugą sprawą jest to, że to nie jest zdjęcie prosto z aparatu, a na 100% ciągnięte kilka ładnych EV w górę i pewnie jeszcze do tego cienie też wyciągane. Mój stary D60 na CCD tak nie szumi przy ISO 1600.

janecki
06-11-2016, 00:23
a może Twój aparat wcześniej porwali kosmici ?

robanto
06-11-2016, 16:24
Panowie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dodam trochę faktów. Zdjęcie zrobione normalnie i jako 3 po włączeniu aparatu więc matryca nie nagrzana. Zauważyłem to nie w wyniku eksperymentów ale gdy rozjaśniałem cienie zdjęcia testowego to te na rogu łapały fiolet a te bliżej środka nie miały źadnych zafarbów. Kolega zrobił taki sam plik na swoim 810 i takie chece się nie pojawiły.

nikoniarz
06-11-2016, 16:26
Panowie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dodam trochę faktów. Zdjęcie zrobione normalnie i jako 3 po włączeniu aparatu więc matryca nie nagrzana. Zauważyłem to nie w wyniku eksperymentów ale gdy rozjaśniałem cienie zdjęcia testowego to te na rogu łapały fiolet a te bliżej środka nie miały źadnych zafarbów. Kolega zrobił taki sam plik na swoim 810 i takie chece się nie pojawiły.

Może miał inny obiektyw i w rogach był inny stopień winiety?

robanto
06-11-2016, 16:28
Myślę że jakiś kosmita już go zwracał przede mną bo po wyjęciu z pudełka aparat już był ustawiony na język polski i miał najnowsze oprogramowanie. ?

- - - - kolejny post - - - - - -

a może Twój aparat wcześniej porwali kosmici ?

Może miał inny obiektyw i w rogach był inny stopień winiety?
Zdjęcie zrobione na za krytym dekielku.

robanto
10-11-2016, 09:14
Wątek do zamknięcia. Tamten egzemplarz oddałem i przyszedł drugi i jest już w porządku. Matryca "jednorodna" i jestem zadowolony. Puszka naprawdę super.