Zobacz pełną wersję : D 810 świeci.
Witam.
Pytanie do posiadaczy 810 czy ten typ tak ma, czy to raczej coś boli mój egzemplarz, a mianowicie zupełnie przypadkowo zauważyłem, że rozjaśniane cienie w rawie powiedzmy o 2ev wyglądają gorzej niż te w środku kadru (łapią fioletowy zafarb). Nie ma to nic wspólnego z winietowaniem obiektywu, bo zrobiłem darka i rozjaśniłem go i tak to wygląda jak na obrazku poniżej. Dla przykładu D500 czegoś takiego nie robi, bo porównałem. Dziękuję z góry za rzeczowe odpowiedzi.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/3fdba803e88c.jpg.html)
Szum jest związany z nagrzewaniem się matrycy i występuje w każdym aparacie ale w różnym stopniu. Im dłuższy czas naświetlania tym efekt będzie bardziej widoczny.
nie tędy droga, tu nie chodzi o szum tylko fakt, że matryca jakoś nierówno się naświetla. potem rozjaśnianie cieni daję bardzo nierówne efekty. takie oczywistości, o których piszesz są mi i większości tu dobrze znane. Pytam o coś zupełnie innego.
ale rozumiesz że matryca się też nierówno nagrzewa ?
Mam to samo. Przy wyciąganiu wysokich ISO na rogach mam jakąś fioletowściznę. Wkurza mnie to bardzo.
Jaki był czas naświetlania tego zdjęcia? Czy przed nim były robione inne zdjęcia lub włączany LV?
Zrób takie zdjęcie z czasem poniżej sekundy, po długim czasie nieużywania aparatu.
Pawel Pawlak
05-11-2016, 21:24
400s to baaaardzo długie naświetlanie. Do tego iso1600 - czyli wzmocnione wszystkie szumy.
Chyba każda matryca bez chłodzenia ciekłym azotem zaświeci w takich warunkach ;) Oczywiście każda trochę inaczej.
Jeśli D500 (nawet nie będę sprawdzał - do zdjęć nocnych i tak nie wychodzę ponad 30-40s) nie ma tego efektu to raczej jest coś robione z RAWem przed zapisem.
Z RAWami zawsze jest coś robione - np. usuwanie biasu.
A co do świecenia - to standard. U mnie w D610 potrafi się pojawiać już przy ISO 6400 przy normalnych czasach.
Jest to skutek 2 rzeczy, choć w sumie jednej - grzanie się matrycy powoduje, że rejestruje ona więcej "światła" - prądu przenikającego przez nią samą, ale też grzanie się elektroniki powoduje wydzielanie podczerwieni - niby nie wiele, ale przy tak długim czasie i wysokich czułościach wystarczająca aby matryca już ją zarejestrowała.
Jeśli w najnowszych puszkach tego nie ma, to znaczy, że Nikon po raz pierwszy zastosował usuwanie rzeczywistego (zmierzonego) biasu dla aparatu, a nie jak dotychczas tylko powiększonego biasu dla bazowej czułości ISO i tylko dla samej matrycy.
Wg EXIFa czas to 1/400. ISO rzeczywiście 1600. Pewno wizjer nie zasłonięty.
Zakładasz zaślepkę na wizjer?
A co ma wizjer do "świecenia" matrycy ?? Poza tym nie zasłonięty wizjer objawia się rozświetleniem bardziej środka matrycy i po poziomym pasem.
A drugą sprawą jest to, że to nie jest zdjęcie prosto z aparatu, a na 100% ciągnięte kilka ładnych EV w górę i pewnie jeszcze do tego cienie też wyciągane. Mój stary D60 na CCD tak nie szumi przy ISO 1600.
a może Twój aparat wcześniej porwali kosmici ?
Panowie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dodam trochę faktów. Zdjęcie zrobione normalnie i jako 3 po włączeniu aparatu więc matryca nie nagrzana. Zauważyłem to nie w wyniku eksperymentów ale gdy rozjaśniałem cienie zdjęcia testowego to te na rogu łapały fiolet a te bliżej środka nie miały źadnych zafarbów. Kolega zrobił taki sam plik na swoim 810 i takie chece się nie pojawiły.
nikoniarz
06-11-2016, 16:26
Panowie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dodam trochę faktów. Zdjęcie zrobione normalnie i jako 3 po włączeniu aparatu więc matryca nie nagrzana. Zauważyłem to nie w wyniku eksperymentów ale gdy rozjaśniałem cienie zdjęcia testowego to te na rogu łapały fiolet a te bliżej środka nie miały źadnych zafarbów. Kolega zrobił taki sam plik na swoim 810 i takie chece się nie pojawiły.
Może miał inny obiektyw i w rogach był inny stopień winiety?
Myślę że jakiś kosmita już go zwracał przede mną bo po wyjęciu z pudełka aparat już był ustawiony na język polski i miał najnowsze oprogramowanie. ?
- - - - kolejny post - - - - - -
a może Twój aparat wcześniej porwali kosmici ?
Może miał inny obiektyw i w rogach był inny stopień winiety?
Zdjęcie zrobione na za krytym dekielku.
Wątek do zamknięcia. Tamten egzemplarz oddałem i przyszedł drugi i jest już w porządku. Matryca "jednorodna" i jestem zadowolony. Puszka naprawdę super.