Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kamieńczyk ... 2015r
1. Wybaczcie jeżeli nie takie barwy ale wywołane na zwykłym LCD w laptopie
[CENTER]//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Bardzo ładne zdjęcie. Nie wiem czy nie za bardzo silne kolory, ale to tylko moje zdanie.
Podoba mi się, że cały kadr jest wypełniony wodą, skałami i zielenią - bez nieba.
Uważam że jakby było niebo widoczne to by zdjecie na tym utraciło.
Ale nie ma więc jest super.
Kadr fajny, ale moim zdaniem RAW do ponownego wywołania. Balans bieli trochę poszedł w las - woda na wodospadzie wpada w niebieski, zielenie przesaturowane. Poświęć trochę czasu na normalnym monitorze, a będzie dużo lepiej. Korzystałeś może z filtra polaryzacyjnego?
jesazcze tak pomyślałem, że może trochę za długi czas bo woda stała się białą plamą a nie wodą - brak szczegółów w wodzie
Odnośnie czasu zgadzam się z kolegą powyżej. Trochę za długi, bo wyjarało wodę.
Woda rzeczywiście wpada nawet w fiolet, ogólnie za ciepło i nadmiar nasycenia barw. Kadr za to bardzo dobry, jedynie szkoda, że nie zmieścił się cały krzak z LG.
A rozmycie wody - cóż, tak niektórzy lubią.
hmm, jak dla mnie to balans bieli jest jak najbardziej ok.
Macie rację, do wywołania podejdę jeszcze raz na konkretnym monitorze jak wrócę z wczasów. Ale rozmycia już nie zmienię. To moje pierwsze podejście do wodospadów.
Troszkę zjechałem z saturacją i WB poniżej.
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/19605519712_7ec7819e99_o-2.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/516/19605519712_7ec7819e99_o.jpg)
czapajew24
11-07-2015, 23:47
Podoba mi się ponieważ byłem w czerwcu przy tym wodospadzie i także w Karpaczu, posiadam podobne kadry :)
Czyli jesteś na wczasach z laptopem, który najwyraźniej nie nadaje się do obróbki zdjęć. Czy zamieszczenie tego zdjęcia było aż tak ważne, że nie mogło poczekać, aż wrócisz do domu? Co z tego, że masz d610, jak postępujesz tak samo jak komórkowcy?
Czyli jesteś na wczasach z laptopem, który najwyraźniej nie nadaje się do obróbki zdjęć. Czy zamieszczenie tego zdjęcia było aż tak ważne, że nie mogło poczekać, aż wrócisz do domu? Co z tego, że masz d610, jak postępujesz tak samo jak komórkowcy?
Musisz wybaczyć Jarkod, że nie zaspokoiłem twojego EGO. Obiecuje poprawę i następne wywołam już na poprawnym monitorze i wstawię je do tematu 3 raz bo tak jest to dla mnie ważne. To, że mam D610 i dobra komórkę nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
nikoniarz
12-07-2015, 09:48
Równie dobrze mógłby poczekać dwa lata, aż będzie miał jeszcze większe doświadczenie w obróbce... To autor decyduje jakie zdjęcie i kiedy chce opublikować. A reszta ocenia czy się podoba czy nie. Posiadany sprzęt nie ma wg. mnie tutaj nic do rzeczy. Proste i oczywiste.
Po co bić pianę nt. sprzętu w tym dziale. Fotka bardzo ładna . Pewnie wielu ma podobne , niestety ja jak byłem to pogoda była do bani
więc i fotę mam do bani :).
Musisz wybaczyć Jarkod, że nie zaspokoiłem twojego EGO. Obiecuje poprawę i następne wywołam już na poprawnym monitorze i wstawię je do tematu 3 raz bo tak jest to dla mnie ważne. To, że mam D610 i dobra komórkę nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
No raczej zaspokajałeś swoje. Czy z fotografiami ptaków też byś się tak obchodził?
- - - - kolejny post - - - - - -
Równie dobrze mógłby poczekać dwa lata, aż będzie miał jeszcze większe doświadczenie w obróbce... To autor decyduje jakie zdjęcie i kiedy chce opublikować. A reszta ocenia czy się podoba czy nie. Posiadany sprzęt nie ma wg. mnie tutaj nic do rzeczy. Proste i oczywiste.
Kompletnie nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Trudno.