Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kamieńczyk ... 2015r

raftik
11-07-2015, 14:22
1. Wybaczcie jeżeli nie takie barwy ale wywołane na zwykłym LCD w laptopie

[CENTER]//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

miroko
11-07-2015, 17:16
Bardzo ładne zdjęcie. Nie wiem czy nie za bardzo silne kolory, ale to tylko moje zdanie.
Podoba mi się, że cały kadr jest wypełniony wodą, skałami i zielenią - bez nieba.
Uważam że jakby było niebo widoczne to by zdjecie na tym utraciło.
Ale nie ma więc jest super.

bahuone
11-07-2015, 17:31
Kadr fajny, ale moim zdaniem RAW do ponownego wywołania. Balans bieli trochę poszedł w las - woda na wodospadzie wpada w niebieski, zielenie przesaturowane. Poświęć trochę czasu na normalnym monitorze, a będzie dużo lepiej. Korzystałeś może z filtra polaryzacyjnego?

miroko
11-07-2015, 17:47
jesazcze tak pomyślałem, że może trochę za długi czas bo woda stała się białą plamą a nie wodą - brak szczegółów w wodzie

bahuone
11-07-2015, 17:54
Odnośnie czasu zgadzam się z kolegą powyżej. Trochę za długi, bo wyjarało wodę.

Duder
11-07-2015, 18:28
Woda rzeczywiście wpada nawet w fiolet, ogólnie za ciepło i nadmiar nasycenia barw. Kadr za to bardzo dobry, jedynie szkoda, że nie zmieścił się cały krzak z LG.
A rozmycie wody - cóż, tak niektórzy lubią.

miroko
11-07-2015, 20:35
hmm, jak dla mnie to balans bieli jest jak najbardziej ok.

raftik
11-07-2015, 22:20
Macie rację, do wywołania podejdę jeszcze raz na konkretnym monitorze jak wrócę z wczasów. Ale rozmycia już nie zmienię. To moje pierwsze podejście do wodospadów.
Troszkę zjechałem z saturacją i WB poniżej.

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/19605519712_7ec7819e99_o-2.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/516/19605519712_7ec7819e99_o.jpg)

czapajew24
11-07-2015, 23:47
Podoba mi się ponieważ byłem w czerwcu przy tym wodospadzie i także w Karpaczu, posiadam podobne kadry :)

Jarkod
12-07-2015, 00:38
Czyli jesteś na wczasach z laptopem, który najwyraźniej nie nadaje się do obróbki zdjęć. Czy zamieszczenie tego zdjęcia było aż tak ważne, że nie mogło poczekać, aż wrócisz do domu? Co z tego, że masz d610, jak postępujesz tak samo jak komórkowcy?

raftik
12-07-2015, 08:55
Czyli jesteś na wczasach z laptopem, który najwyraźniej nie nadaje się do obróbki zdjęć. Czy zamieszczenie tego zdjęcia było aż tak ważne, że nie mogło poczekać, aż wrócisz do domu? Co z tego, że masz d610, jak postępujesz tak samo jak komórkowcy?

Musisz wybaczyć Jarkod, że nie zaspokoiłem twojego EGO. Obiecuje poprawę i następne wywołam już na poprawnym monitorze i wstawię je do tematu 3 raz bo tak jest to dla mnie ważne. To, że mam D610 i dobra komórkę nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

nikoniarz
12-07-2015, 09:48

Równie dobrze mógłby poczekać dwa lata, aż będzie miał jeszcze większe doświadczenie w obróbce... To autor decyduje jakie zdjęcie i kiedy chce opublikować. A reszta ocenia czy się podoba czy nie. Posiadany sprzęt nie ma wg. mnie tutaj nic do rzeczy. Proste i oczywiste.

tomgol
12-07-2015, 10:31
Po co bić pianę nt. sprzętu w tym dziale. Fotka bardzo ładna . Pewnie wielu ma podobne , niestety ja jak byłem to pogoda była do bani
więc i fotę mam do bani :).

Jarkod
12-07-2015, 16:00
Musisz wybaczyć Jarkod, że nie zaspokoiłem twojego EGO. Obiecuje poprawę i następne wywołam już na poprawnym monitorze i wstawię je do tematu 3 raz bo tak jest to dla mnie ważne. To, że mam D610 i dobra komórkę nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

No raczej zaspokajałeś swoje. Czy z fotografiami ptaków też byś się tak obchodził?

- - - - kolejny post - - - - - -

Równie dobrze mógłby poczekać dwa lata, aż będzie miał jeszcze większe doświadczenie w obróbce... To autor decyduje jakie zdjęcie i kiedy chce opublikować. A reszta ocenia czy się podoba czy nie. Posiadany sprzęt nie ma wg. mnie tutaj nic do rzeczy. Proste i oczywiste.

Kompletnie nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Trudno.