Zobacz pełną wersję : [ Samsung ] Samsung NX500
motoluka
05-02-2015, 13:20
Był zapowiadany aż mamy oficjalna premierę. Co sądzicie o obiektywie kitowym w tym modelu czy jest równie słaby jak kit z Sony A6000?
http://www.swiatobrazu.pl/samsung-nx500-31931.html
Lucas1981r
05-02-2015, 15:11
Był zapowiadany aż mamy oficjalna premierę. Co sądzicie o obiektywie kitowym w tym modelu czy jest równie słaby jak kit z Sony A6000?
http://www.swiatobrazu.pl/samsung-nx500-31931.html
Raczej przeczuwam ze jest lepszy od Sonowskiego - tak jak czytajac opinie o innych szklach np. na forum dpreview.
Jedynie co to obawiam sie czy byl sens wrzucac ta sama matryce co w NX1 :/ za to fajnie ze te sam system AF wrzucili ;)
Mam ten obiektyw i chwalę go sobie. Nie porównywałem z innymi, bo nie chciało mi się robić zdjęć porównawczych i oglądać pikseli, a może obawiałem się, że wypadnie gorzej od 18-55, 20-50 albo 2,4/16? Ale gdy patrzę na zdjęcia, nie widzę jakichś szczególnych defektów (poza bardzo dużą dystorsją beczkową przy szerokim kącie, która jest korygowana elektronicznie w aparacie, a widoczna na nieskorygowanych RAWach). Użytkowo obiektyw jest świetny - mały w pozycji złożonej, elektryczne sterowanie ogniskową jest płynne i dość ciche, AF działa szybko i cicho, OIS sprawdza się, oprawa filtra nie obraca się, itd. Czego więcej oczekiwać?
Aparat na papierze wygląda świetnie - największą wadą bezlusterkowców w porównaniu do lustrzanek jest ciągle pewna ślamazarność; NX1 pokazał, że wcale nie musi tak być. Jeśli NX500 nie będzie wolniejszy, to może okazać się przełomem. 28 MP to największa obecnie rozdzielczość w APS-C, co prawda niektórzy trochę kręcą nosem na jakość obrazu, ale nie jest tak źle. AF w NX1 jest podobno bardzo szybki i sprawny, jeśli tu nie będzie gorszy, to też będzie bardzo dobrze. Fajnie też, że wrócili do dwóch kół nastawczych mimo użycia dotykowego ekranu, to powinno ułatwić obsługę.
Podoba mi się.
Ciekawostką jest łączność Bluetooth.
Życzyłbym sobie, by Samsung udoskonalił swoją aplikację na Androida do zdalnego sterowania aparatami. Na razie oferuje ona żałośnie mało opcji i umożliwia fotografowanie tylko w trybie całkowicie automatycznym.
Kitowy obiektyw Samsunga 18-55 (mam w wersji III) porównywałem min. z Nikkorem 24-70 2.8 piksel do piksela więc jego ostrość jest na bardzo wysokim poziomie (a może to zasługa matrycy NX300) i jest naprawdę żyleta.
Łudziłem się że NX500 w końcu będzie miał wizjer ale pozostałe funkcję naprawdę zapowiadają się ciekawie.
Powinien Samsung dać wizjer bo niestety konkurencja wypuszcza większość bezluster z EVF w związku z tym przypuszczam że NX500 będzie musiał być tańszy od konkurencji. Żałuję też że wsadzili tę matrycę 28 Mpix.
Faktycznie puch24 aplikacja Samsunga do sterowania aparatem to kpina, niech zobaczą jak to pięknie zrobił Panasonic w swojej aplikacji.
Samsung z tak ogromnym kapitałem a aplikacja na androida jest żałosna.
RAW z NX1 (NX500 pewnie też) zajmuje prawie dwa razy więcej MB niż NX300
Jak dla mnie to nie ma sensu zmieniać na NX500
Ja też raczej nie zmienię NX300 na NX500 - chyba nie warto. Już prędzej NX20 na NX30.
Aplikacja na Androida to jakiś żart, zwłaszcza, że Samsung produkuje zarówno aparaty telefoniczne, jak i fotograficzne.
Znalazłem swoje porównanie: NX300 z 18-55 III kontra Nikon D610 z Nikkorem 24-70 2.8 i kit Samsunga jest ....ostrzejszy od Nikkora aż trudno uwierzyć.
W NX300 jest akumulator BP1130 a czy BP1030 też będzie działał na nim? może ktoś ma taki. Oczywiście pytam o oryginały Samsunga.
motoluka
05-02-2015, 18:45
Mi bardziej doskwiera dylemat NX500 (czy można zamówić z innym obiektywem niż kitowy?) vs A5100 od Sony z obiektywem 20mm f/2,8. Parametry które mnie interesują to jakość zdjeć, jakość programu HDR i programu do tworzenia panoram, kieszonkowosc zestawu oraz jakość wykonania.
Może w Samsungu jest jakieś domyślne wyostrzanie nawet i RAWów? Ale potwierdzam, wszystkie trzy "kity" Samsunga to wcale nie kit, tylko całkiem porządne obiektywy, choć 20-50 to straszny plastik i trochę boję się go używać. Ale w końcu, gdy pojawił się razem z NX100, dostał nagrodę EISA za najlepszy obiektyw do bezlusterkowców - chyba za coś?
Domyślnie w NX300 (i NX2000) jest akumulator BP1130, ale BP1030 też można używać. Problem jest z oryginalnymi ładowarkami - starsze ładowarki do BP1030 (dostarczana z NX200 i uniwersalna Quick) nie ładują akumulatora BP1130. Trzeba kupić specjalną do 1130. Oczywiście kosztują, jakby były zrobione z "plasteliny i rydu"*. Chyba nie ma problemu z niefirmowymi akumulatorami i ładowarkami, które nie mają trzeciego styku.
* Humor zeszytów sprzed lat: "Wzorzec metra jest zrobiony z plasteliny i rydu". ;-)
motoluka,
NX500 jest ciągle jeszcze "na papierze", przynajmniej dla nas. W sklepach w Polsce pojawi się pewnie za kilka miesięcy i na pewno nie będzie w "konkurencyjnej cenie".
motoluka
05-02-2015, 18:50
Cena nie gra aż takiej roli jeśli będzie dużo lepszy.
Chyba nie ma problemu z niefirmowymi akumulatorami i ładowarkami, które nie mają trzeciego styku.
Potwierdzam mam taką ładowarkę za 25 zł i działa bez problemu.
Jednak okrojony ten NX500 względem NX1 min.
- brak filmowania 120fps 1080p
- zamiast 15kl/s mamy 9kl/s
No tak, ale nikt nie mówił, że NX500 ma być wersją NX1 bez wizjera. To raczej jest rozwinięcie NX300 z sensorem i procesorem zbliżonym do NX1.
Natomiast wcześniej krążyły pogłoski o NX400 i NX400EVF, które miały różnić się tylko obecnością wizjera w tym drugim. Może Samsung przygotowuje coś w rodzaju NX500 z wizjerem? Albo jakiegoś następcę NX30?
Krążą też pogłoski o planowanym za parę miesięcy wypuszczeniu czegoś w rodzaju prostszego i tańszego NX1, z sensorem o mniejszej rozdzielczości.
No tak, ale nikt nie mówił, że NX500 ma być wersją NX1 bez wizjera.
Własnie pisano że NX500 miał być mniejszą wersją NX1 bez wizjera ale i tak nikt do końca nie wiedział jaka będzie finalna specyfikacja.
W NX500 za to podoba mi się pomysł uchylnego LCD - rozwiązanie raczej dla każdego.
Natomiast jakby wyszedł taki NX400 z EVF z 20Mpix, elektroniką NX1, time lapse, 120fps ... to wtedy byłaby naprawdę konkurencja dla innych a tak NX500 raczej nie podbije rynku.
O żadnym przedstawicielu NX nie można powiedzieć że podbije nasz rynek. W Polsce jest to system bardzo niszowy.
Świadczy o tym chociażby ilość akcesoriów i obiektywów na Allegro. Najwięcej aukcji obiektywów widziałem ok. 40, przy czym połowa to Samyangi i kilka stałek z innymi mocowaniami z dołączonymi przejściówkami. Śledzę Allegro na bieżąco, bo poluję na 16-50 (ten ciemniejszy). Do tej pory widziałem tylko aukcje tej samej osoby. Miał do sprzedania 2 sztuki. Czarna sprzedała się dosyć szybko, natomiast biała nie cieszyła się takim powodzeniem.
To prawda. Ja mój PZ16-50 też kupiłem na Allegro, od innego sprzedawcy, troszkę taniej, i był to zupełny fuks. Aukcja pojawiła się, a ja zastanawiałem się chyba 30 sekund, bo i tak byłem nastawiony na jego zakup. I była to jednorazowa okazja.
Oficjalna dystrybucja Samsunga kuleje. Jakiekolwiek akcesoria wykraczające poza aparat z podstawowym obiektywem w zestawie są prawie niedostępne, a ich ceny wcale nie są konkurencyjne. Tanie obiektywy i czasem lampy błyskowe były dostępne, gdy były obiektywy z dystrybucji serwisowej, a także gdy ludzie pozbywali się sprzętu, kupionego w epoce NX5, NX10 i NX100. Wtedy też trafiały się egzemplarze np. ex-demo. Ale teraz skończyło się to wszystko i obecnie system NX wcale nie jest taki atrakcyjny, ze względu na słabą dostępność i wysoką cenę akcesoriów.
motoluka
12-02-2015, 21:34
A co koledzy możecie powiedzieć o obiektywie kitowym? Ujdzie, mozna się nim pobawić czy lepiej starać się sprzedać i szukać 16mm stałki?
Już się pojawił do zamówienia w euro RTV AGD za 2999 z kitem.
Człowiek się zastanawia czy X-M1 czy jednak LX-100 a tu wchodzi NX500... Za duży wybór.
Mam to samo dorzucając Sony A
Ktoś posiada i może napisać wrażenia porównawcze do wcześniejszych modeli i do np lustrzanek ?
Dołączam się do pytania. Też chętnie poczytam o wrażeniach posiadaczy NX500.
Chyba nikt tego "siaju" nie kupuje, szczególnie po informacji, że Samsung się z tym zwija z Polski/Europy.
Może potanieje jeszcze, za 1500zł biorę w ciemno :)
Jak zejdzie do obecnej ceny NX300, biorę go także. :)
Sklepy widzę pozbawione od dawna wsparcia marketingowego jakoś sobie radzą z dostępnością, następny mall ma nx500 + 1650 za 1999zł ale inne obiektywy to spod lady nawet nie dostępne :)
Dajcie znać jak wam gdzieś wpadnie w oczy fajne promo na obiektywy, szukam 45mm głównie, 60mm było by lepsze ale mam z nikonem i wychodzi taniej.
Zajszłem dziś do sklepu Samsunga w dużej galerii handlowej, w którym parę miesięcy temu widziałem nie tylko aparaty, ale nawet obiektywy NX - różne małe, ale także np. 12-24, 60, 85, a 18-200 mogli mieć. Teraz - zero! I powiedzieli wprost, że nie będą mieli.
Jak się cieszę że swego czasu kupiłem i to tanio 45/1.8...
Jakbym jeszcze znalazł dam znać. Choć dawno nie widziałem w atrakcyjnej cenie.
Och, ja tam nie zaszedłem w celach zakupowych - wtedy, gdy byłem parę miesięcy temu, nie miałem $, i teraz podobnie, po prostu wtedy mało nie padłem, gdy zobaczyłem, że je mają, a teraz chciałem potwierdzić krążącą plotkę - i potwierdzili mi ją. Teraz żałuję, że jakieś 2 lata temu nie kupiłem 60-tki makro. Stosunkowo łatwo było je kupić, a ja mogłem sobie wtedy łatwiej na nią pozwolić.
Miałem NX-11, teraz NX20 (całkiem inna matryca). Przeszkadzają mi w NXach trzy sprawy. Pierwsza to wizjer, we flagowym NX1 jest już podobno dobrze. Druga sprawa to strasznie długie ładowanie fotki na kartę, w trybie pojedyńczych zdjęć zanim się załaduje wstrzymuje pracę puszki - trwa to (w ustawieniach jpg fine) do dwóch, trzech sekund. Nie da się zrobić drugiego szybkiego ujęcia (ciekawy jestem czy to jest w NX1 poprawione - niech to działa chociaż jak w amatorskich lustrzankach). No i trzecie to kłopot z ustawieniem balansu bieli - pierdylion możliwości, a na koniec i tak wychodzi to całkiem przeciętnie - i nie daje się łatwo poprawić :( Czy macie Panowie wiedzę jak to wypada u konkurencji np w porównaniu z Fuji XT-1 albo innym bezlusterkowcem?
Czy to dotyczy NX500 ?
Co do starszych modeli, czy robiłeś update oprogramowania w aparacie ?
Problem z wizjerem w NX500 rozwiązano :)
Krzysztof_BB
12-10-2015, 10:25
Miałem NX-11, teraz NX20 (całkiem inna matryca). Przeszkadzają mi w NXach trzy sprawy. Pierwsza to wizjer, we flagowym NX1 jest już podobno dobrze. Druga sprawa to strasznie długie ładowanie fotki na kartę, w trybie pojedyńczych zdjęć zanim się załaduje wstrzymuje pracę puszki - trwa to (w ustawieniach jpg fine) do dwóch, trzech sekund. Nie da się zrobić drugiego szybkiego ujęcia (ciekawy jestem czy to jest w NX1 poprawione - niech to działa chociaż jak w amatorskich lustrzankach). No i trzecie to kłopot z ustawieniem balansu bieli - pierdylion możliwości, a na koniec i tak wychodzi to całkiem przeciętnie - i nie daje się łatwo poprawić :( Czy macie Panowie wiedzę jak to wypada u konkurencji np w porównaniu z Fuji XT-1 albo innym bezlusterkowcem?
Już w NX30 zapis na kartę jest OK nawet w RAW - NX20 miał chyba za duże RAWy nie wiem czy któryś Firmware nie wprowadził kompresji?
Balans bieli dla mnie jest OK ale zrobiłem przeunięcie w stronę zielonego dla AWB bo standard NX30 to odcień błękitu. Tak czy inaczej ja używam tylko RAW więc kwestia balansu bieli jest otwarta w PP.
W sumie gdyby NX30 miał matrycę z NX1 I ciut lepszy głównie większy wizjer to nic lepszego mi nie trzeba.
NX1 jest fajny ale już duży. NX30 w porównaniu do poprzednika też urósł dla ergonomi lepiej ale dla wciskania w kieszeń gorzej.
X-T1 jest 3x droższy od NX30 więc dla mnie to bezsens wydać tyle kasy na kompakt - wolałbym Nikona D7200.
NX500+3-4 naleśniki jest świetnymn kompaktem jako uzupelnienie system lustrzankowego wiadomo nie zawsze mamy ochotę targać torbę z cegłą.
W NX20 nie wprowadzono kompresji RAWów - mam najnowszy FW; niestety, pliki nadal mają pod 40 MB. Może wydajność procesora jest niewystarczająca?
Krzysztof_BB
12-10-2015, 11:01
No to wyjaśnia kwestię wolnego zapisu.
RAW w NX30 ma rozrzut między 22 a 30 MB.
Oczywiście nowsze modele maja nieco lepsze procesory i bufory.
NX1 ma właśnie taki bardzo wydajny procesor.
Z dużorozdzielającej matrycy duży RAW. Mały bufor + powolny interfejs karty = powolny zapis.
RAW można skompresować, co zmniejszy plik, więc więcej plików upchnie się w buforze i łatwiej będzie je przepchnąć na kartę, ale z kolei wymaga to mocnego procesora do kompresji. W efekcie, czy skompresowany, czy nieskompresowany, zapis na kartę może trwać tyle samo albo i dłużej.
Rozwiązanie: poprawa elektroniki aparatu. Inaczej się nie da. Same sztuczki programowe chyba nic nie pomogą.
Krzysztof_BB
12-10-2015, 12:39
NX1 z 28 MP daje radę nawet do kręcenia filmów go już używają w parze z NX500... Może wyroki o zniknięciu Samsunga były przedwczesne?
http://www.dpreview.com/articles/3569826196/music-video-with-samsung-nx-cameras-ever-so-android
No, tak, ale NX1 to zupełnie inna półka "komplikacyjna" i cenowa. Ma na pewno znacznie bardziej wydajne procesory, niż modele starsze. Więcej danych z matrycy do obrobienia, więcej danych do wyświetlenia na wysokorozdzielczym wyświetlaczu i w wizjerze - to bez wątpienia wymusiło znaczne powiększenie wydajności. I udało się, ale za cenę ceny. ;-)
http://www.dxomark.com/Reviews/Samsung-NX500-sensor-review-New-leader-for-hybrid-APS-C-sensor-image-quality/Samsung-NX500-vs-Sony-A6000-vs-Nikon-D7200
takie suche porównanie
http://www.dxomark.com/Reviews/Samsung-NX500-sensor-review-New-leader-for-hybrid-APS-C-sensor-image-quality/Samsung-NX500-vs-Sony-A6000-vs-Nikon-D7200
takie suche porównanie
NX500 ma niezłą matrycę ale...
pliki wynikowe RAW mają prawie dwa razy większą pojemność w porównaniu do zdjęć z NX300/NX30 LINK (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=samsung_nx1&attr13_1=samsung_nx300&attr13_2=sony_a6000&attr13_3=nikon_d7200&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=compare&widget=215&x=-0.0009058454&y=0.00167317758)
i jest problem ze zrobieniem ostrych zdjęć w NX500 LINK (https://youtu.be/Kk4_GkSMjxo?t=274)
Przyznam, że jestem bardzo zadowolony z efektów jakie dają NXy powyżej NX200. Duży w tym udział mają świetne szkła. Znowu na allegro się ich trochę pojawiło w lepszych cenach (nawet myślę o 30mm na zapas haha). Mam obecnie NX300 konsumpcjonizm karze spoglądać na pięćsetkę. Zestawienie na DKO wydaje się do niej mocno przekonywać: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Samsung-NX500-versus-Samsung-NX-300___1007_851
O co zatem chodzi z tą problematyczną ostrością, bo nie wyłąpałem...
Mimo wszystko dalej ni nieustannie kuszą Sigmy Merrille w obecnych cenach, ale ja niestety sporo w ciemnicy robię, a na fanaberie nie bardzo jest kasa.
Krzysztof_BB
16-11-2015, 17:14
NX500 zszedł obecnie na bardzo atrakcyjne ceny. Chyba nie ma konkurenta w kategorii parametry techniczne / cena.
Teraz idzie zima i raczej brnę w Audio niż w foto ale na wiosnę pomyślę o drugim korpusie a taki NX500 mógłby być dobry na nocne fotografowanie
bo testowe ISO ma nieco lepsze niż NX30 choć tak naprawdę to co NX30 wypluwa jest dla mnie zadowalające niemniej lepsze zawsze wrogiem dobrego:)
Poza tym mniej przepinania obiektywów a nawet 2 różne stałki w gotowości no i "dłuższy zasięg" baterii a to kusi.
O co zatem chodzi z tą problematyczną ostrością, bo nie wyłąpałem...
...autor miał poruszone zdjęcia na krótkich czasach np 1/160 i wyższe
przypuszcza że to wina stabilizacji w obiektywie.
Krzysztof_BB
17-11-2015, 10:49
A na jakich ogniskowych? Bo coś to dziwne mi się wydaje aczkolwiek Sony A7R ma taką przypadłość.
w tym teście NX500 z 16-50 chyba nie do końca stabilizacja w obiektywie pracuje prawidłowo
skoro autor zrobił fotki na 1/160 i szybciej więc to coś jest nie tak.
Zaraz ktoś powie że przy tych czasach powinien wyłączyć Stabilizacje ale jakoś w NX30 czy NX300 z 18-55 i włączoną stabilizacją nie mam żadnych poruszonych zdjęć.
NX500 LINK (https://www.youtube.com/watch?v=Kk4_GkSMjxo&feature=youtu.be&t=274)
- - - - kolejny post - - - - - -
A na jakich ogniskowych? Bo coś to dziwne mi się wydaje aczkolwiek Sony A7R ma taką przypadłość.
może to wina zbyt dużego upakowania matrycy?
Nikt nie ma NX500?
może ktoś da znać jak to jest w tym modelu?
On tam raczej mówił o silnym wstrząsie migawki.
No to jak wstrząs migawki to gorzej. Szkoda by było.... bo wydaje się to być całkiem fajny aparat i niebawem pewnie stanieje do absurdalnej kwoty. Generalnie obecnie posiadany NX300 jest wielce ok, tylko, że wydaje mi się bardziej szumieć od wcześniejszego NX1000. Gdy testowałem dla Fotopolis trzysetkę w porównaniu m.in. z NX1000 wysokie iso w NX300 wydawało mi się bardzo dobre. Teraz mnie niepokoi czy trafił mi się szumiący, ale na tym zestawieniu widzę, że 300 szumi bardziej od 2000, ale tak jakby niższy model miał odszumianie w rawach. NX500 wydaje mi się być powrotem do bardzo fajnego wysokiego iso, przy tym ze świetną funkcjonalnością no i detalem. Teoretycznym, bo jakoś tak nie widać chyba przewagi dużej matrycy. Link:
http://www.dpreview.com/articles/6473623037/good-genes-samsung-nx500-review-posted/8
Notabene ustawiłem sobie też fuji i szok - zero szumu na 3200, ale tam chyba mocno oszukane iso.
Na raw praktycznie nie ma różnic, dopiero mniej szumów daje pełna klatka.
Krzysztof_BB
18-11-2015, 11:32
Mi w NX30 szumy nie przeszkadzają a często robię zdjęcia w kiepskim świetle.
Szkoda czasu na studiowanie tych pikseli w praktyce nikt tego nie zauważa tak jak wielu nie zauważa, że niektóre aparaty mają już odszumione RAWy często kosztem drobnych detali.
W praktyce nikt nie ogląda powiększenia 100% nawet ekran 4K to tylko 8MP a full HD to zaledwie 2MP.
Przy prezentacji zdjęć te wszystkie wydawałoby się wielkie różnice zanikają i w sumie w takich realiach to pod tym względem (bo pomijam kwestię plastyki) nikt nie odróżni nawet, że fotka jest z kompaktu.
Podobnie jest na papierze.
Rzecz w tym, że różnicę zauważyłem po pierwszych zdjęciach po zakupie aparatu. Nie studiowałem pikseli. Ale może podeślę jaki plik.
NX500 cena poszła w górę a system NX przestaje istnieć,
ale jak pamiętam tak samo było z systemem 4/3 najpierw chwilowo ceny w górę a później już tylko ostry spadek cen.
Zobaczymy jakie nowości będą w lutym na CP+ 2016
Ciekawie zapowiada się min. SONY A6100/7000 oprócz jego 36 Mpix ;)
Nadal sporo plotek na linii nikon-samsung, dementują plotki o plotkach, a potem wspólnie oferują kamerki 360, nadal nie ma info kto zgarnie system NX, no i dlaczego samsung zapowiedział nowe obiektywy do martwego systemu ?
Gdzie znalazłeś informację o nowych obiektywach do NX? Taki news jest mało wiarygodny niestety.
W mirrorlessrumors (chyba) pojawiła się informacja, że Adorama robi closeout sale obiektywów do NX.
Krzysztof_BB
15-01-2016, 10:48
Czyli wskazuje to jednak koniec produkcji wbrew medialnym zapewnieniom.
Skoro te medialne zapewnienia są warte funta kłaków to to samo można podejrzewać w kwestii przejęcia NX przez Nikona.
Tak czy inaczej może wkrótce pojawić się okazja za dobrą cenę kupić NX1, który technicznie długo nie będzie miał konkurencji
co nawet ekonomicznie nie jest absurdalne sądząc po premierze D500.
D500 cenią na 2000$ i tu widzimy, że gdyby NX1 miał napis Nikon to kosztowałby jakieś 2500$ :)
Wystarczy spojrzeć na ostanie targi elektroniki CES w Las Vegas Sasmung był ale działu foto/systemu NX nie było, więc....
Tak czy inaczej może wkrótce pojawić się okazja za dobrą cenę kupić NX1, który technicznie długo nie będzie miał konkurencji
co nawet ekonomicznie nie jest absurdalne sądząc po premierze D500.
Ja wlasnie kupilem NX1 bo wyczailem super okazje a 3 tygodnie wczesniej kupilem w fotojokerze NX500, ktory teraz bede musial sprzedac. Sprzedam spokojnie bo wyprzedaly sie w zasadzie wszystkie sztuki w Polsce a moj jest zupelnie nowy, zrobilem z 50 fotek i z gwarancja.
Juz sie nie moge doczekac zeby wziac w lapy NX1 :D
Ja zakupię NX500 ale pewnie za jakieś 1500 zł. No i zastanawiam się ciągle czy nie brać obiektywu 30 mm na zapas, na wypadek aż obecnie posiadany plasticzak się rozpadnie. To bardzo zacne szkło. Wydaje mi się, że NX1 przez wiele lat będzie świetnym aparatem. Nie wiem już jak długo mam takiego pentaxa K-5 a wciąż nie można o nim powiedzieć, ze jest technologicznym zabytkiem. Ciągle zapowiadają jakieś przełolomowe technologię w matrycach a niewiele się zmienia.
PS
HYPER oczyść skrzynkę - nie przyjmuje wiadomości.
Jak to super okazja na NX1 ?
Podzielić się z forumowiczami i to już ! :)
Krzysztof_BB
15-01-2016, 14:40
Ja zakupię NX500 ale pewnie za jakieś 1500 zł. No i zastanawiam się ciągle czy nie brać obiektywu 30 mm na zapas, na wypadek aż obecnie posiadany plasticzak się rozpadnie.
Mój wykonał kilka tysięcy zdjęć i nic mu nie jest (choć taki drobny fakt - jest "made in Korea" a nie z Chin) a teraz testuję bardziej 16/F2,4 i 45/F1,8 - zawsze to nowsze atrakcje:)
Białą maleńką stałeczką 16/F2,4 jestem zachwycony szczególnie, że wypada lepiej niż w testach i opiniach jakie czytałem w zasadzie całkowicie mnie zadowala.
Dla niej właśnie chcę zakupić NX500 bo szerszy kąt potrzebuje więcej pikseli.
PS
HYPER oczyść skrzynkę - nie przyjmuje wiadomości.
juz zrobione :)
Jak to super okazja na NX1 ?
Podzielić się z forumowiczami i to już ! :)
Kupilem nowego NX1 w sklepie z pelna gwarancja i oryginalnym gripem za 3250zl (oczywiscie nie w PL).
Nie moglem jednak odpuscic takiej okazji. Wszystkie NX1 wyprzedaly sie momentalnie i teraz juz sa znow w nieakceptowalnie wysokiej cenie.
Jak patrze po cenach rynkowych to za ten zestaw trzeba dac najmniej 6000zl, wiec trafilem mega okazje. :)
Wydaje mi się, że niepotrzebnie tematyka "umierającego systemu" jest tak pokawałkowane w dziale inne systemy. Inne systemy mają zbiorcze tematy i jest ok. Co do szesnastki to też się zgodzę - szkło jakby mniej docenione przez testerów, ale moim zdaniem, bardzo dobre. Przynajmniej na tyle, by zrobione nim zdjęcie spodobało się jury światowego konkursu i na poczcie spotkała mnie miła niespodizanka w postaci takiego oto pięknego albumu i dyplomu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/453d8cda4465.jpg]źródło ([url=http://naforum.zapodaj.net/453d8cda4465.jpg.html)[/url]
Gratulacje!
Na tapatalk nie widać pierwszego załącznika. :(
Dziękuję, załącznik jest jeden.
Za które zdjęcie to wyróżnienie?
Miałem nadzieję, że to pytanie nie padnie, bo zdjęcie nie jest jakieś mega super hahhaa. A chodzi o to:
http://www.repubblica.it/speciali/arte/gallerie/2015/10/25/foto/urban_photographer_of_the_year_24_ore_di_citta_a_l avoro-125811316/1/#4
http://www.geo.ru/puteshestviya/gorodskie-khroniki?page=7
A znamy! Fajne! Okazuje się, że lodówką i odkurzaczem teź można dobrze fotografować! ;-)
Ekajana - to zdjęcie jest lepsze niż na pierwszy rzut oka może się wydawać.
Mam pytanie odnośnie akumulatorów w systemie NX. Było to pewnie poruszane, ale wątpię czy znajdę.
BP1030 min dla NX1000 oraz BP1130 dla NX300 i NX500.
Różnica w pojemnosci , oraz 0,2V dla BP1130.
Jak z ładowarkami? Czy ta dołączana do NX naładuje w pełni aku BP1130? Czy kupić oddzielną?
Jaki zamiennik BP1130 polecacie?
Czy można bezkarnie zamieniać akumulatory BP1030 i BP1130? Do NX1000 i NX500?
Nie wiem, jak w NX500, ale w NX2000 i w NX300 bez problemu zamieniam BP1030 i BP1130. Oba aparaty prawidłowo ładują jedne i drugie.
Natomiast jest problem z ładowarkami zewnętrznymi.
Firmowe ładowarki starszego typu: BC1030B (dołączana chyba do NX200 i NX1000) oraz uniwersalna szybka z wyświetlaczem LCD EB-QBC1NX01 nie ładują nowych akumulatorów BP1130, tylko BP1030 (a ta z LCD także BP1310).
Do ładowania nowych BP1130 trzeba kupić nową ładowarkę BC3NX1.
Mam jakieś akumulatory niefirmowe, i wszystkie wymienione ładowarki ładują je bezproblemowo, ładują się też bez problemu w aparatach.
Nie wiem, jak jest z niefirmowymi ładowarkami, bo nie mam żadnej.
Dzięki wielkie za info. Udało mi się też znaleźć kilka informacji o akumulatorach, które napisaliście wcześniej w wątku o NX 300.
Ładowanie aku w aparacie to najgłupszy pomysł Samsunga w niektórych modelach.
Aparat ma robić zdjęcia a nie udawać ładowarki ;)
Choć mając kilka na dłuższej wycieczce... Na wieczór można wrzucić jeden do ładowania... Jakoś nie jestem przekonany do tego rozwiązania.
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc!
Ładowanie w aparacie to teraz niemalże standard w kompaktach i w wielu bezlusterkowcach, nie tylko Samsunga. Producent może zaoszczędzić na ładowarce. Wmawiają nam więc, że to dla nas wygodne. Nie da się zaprzeczyć, że ma to zalety - można użyć powszechnie stosowanych ładowarek USB i kabli z końcówką micro USB.
Ładowanie aku w aparacie to najgłupszy pomysł Samsunga w niektórych modelach.
Aparat ma robić zdjęcia a nie udawać ładowarki ;)
Choć mając kilka na dłuższej wycieczce... Na wieczór można wrzucić jeden do ładowania... Jakoś nie jestem przekonany do tego rozwiązania.
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc!
Dla mnie z kolei to jeden z najlepszych pomyslow odnosnie zasilania ever. akumulator nigdy nie musi byc wyjmowany. po prostu podlaczasz kabel i leci.
ja z kolei naszukalem sie akumulatora do NX1. strasznie ciezko z dostepnoscia a chce miec na zapas zwlaszcza, ze kupilem do NX1 tez grip do pionowych kadrow.
jedna sztuke dodatkowo juz mam a teraz chyba potestuje chinskie badziewia z ebaya bo domyslam sie, ze aku od nizszych modeli samsunga nie beda pasowac fizycznie.
Ja też uważam, że to dobry pomysł. Jedna rzecz mniej do noszenia/wożenia, a ładowarka i kabel są bardzo uniwersalne. Przy umiarkowanym używaniu aparatu wystarcza zupełnie, a zawsze można dokupić ładowarkę zewnętrzną. Gorzej, jeśli, tak jak w przypadku Samsunga, zewnętrzne ładowarki mają zupełnie chore ceny. Przypadkiem na Allegro udało mi się kupić tę LCD za znośną cenę, używaną, ale chyba minimalnie. Co prawda nie ładuje 1130, ale ładuje 1030 i 1310 do NX5/10/11/100/20. I do tego jeszcze może ładować szybko i ma procentowy cyfrowy wskaźnik stopnia naładowania. Tę starszą do BP1030 kupiłem - nierozsądnie - u serwisantów za dość chorą cenę, i okazało się jeszcze, że nie ładuje 1130. Tę do BP1130 kupiłem na ebay albo Amazon (nie pamiętam) z Austrii, w Polsce była niedostępna. Cena też była "adekwatna do cen akcesoriów Samsunga", choć niższa od oficjalnej ceny polskiej, o ile pamiętam. :-(
Rzeczywiście racja, o tym nie pomyślałem. Jeśli zapomnę ładowarki, mogę podładować w aparacie, korzystając z ładowarki od smartfona.
Teraz to gra :)
Wiesz, mam te zewnętrzne ładowarki, ale NX2000 i NX300 zwykle ładuję prosto z zasilacza USB. Ładowarek do tego rozmiaru używam rzadko, jeśli złoży się tak, że zrobię więcej zdjęć i potrzebuję naładować akumulator, a np. jednocześnie chcę robić zdjęcia. Podobnie kompakt Samsunga WB350F, też zwykle ładuję kablem, a zewnętrznej ładowarki (kupionej oczywiście oddzielnie) używam od wielkiego dzwonu. NX20 nie ma możliwości ładowania w aparacie, więc oczywiście jestem skazany na ładowarkę.
Schwefel
31-01-2016, 18:22
Mam pytanie odnośnie akumulatorów w systemie NX. Było to pewnie poruszane, ale wątpię czy znajdę.
BP1030 min dla NX1000 oraz BP1130 dla NX300 i NX500.
Różnica w pojemnosci , oraz 0,2V dla BP1130.
Jak z ładowarkami? Czy ta dołączana do NX naładuje w pełni aku BP1130? Czy kupić oddzielną?
Jaki zamiennik BP1130 polecacie?
Czy można bezkarnie zamieniać akumulatory BP1030 i BP1130? Do NX1000 i NX500?
Używam z powodzeniem BP1030 z NX500. Ładuje oczywiście w NX500. BP1130 jest trudny do znalezienia w dobrej cenie a za BP1030 dałem 1/2 wartości BP1130.
Zamienniki miałem dwa i oba były bardzo niestabilne przy rozładowaniu 1/2 pojemności albo na mrozie.
Dla mnie kabel USB zamiast ładowarki to dobry pomysł, bo pozwala naładować aparat z gniazda zapalniczki, z ładowarki do smartfona/tableta, z gniazdka w autobusie/pociągu.
Problem z zamiennikami jest taki że nawet w miarę dobre firmy robiące akku, często do mało popularnego sprzętu okleja tanią chińszczyznę swoją naklejką i potem są efekty.
No i NX500 zakupiony, zatem NX300 pójdzie na sprzedaż a z nim kit 16-50 z zestawu od pięćsetki. Wie ktoś jak to jest z gwarancją w wypadku gdy obiektyw kitowy zostanie sprzedany?
Jeśli mi to nie zepsuje gwarancji to pogadamy. Jeszcze muszę ogólnie sprawdzić czy wszystko ok z obiektywem i aparatem, bo jakby co, mam jeszcze możliwość odsyłki. Wie ktoś może jak to jest z zaślepką do sanek lampy błyskowej w NX500? Dostałem bez tej zaślepki, ale w necie nigdzie nie widziałem zdjęcia pięćsetki z tą zaślepką...
Ja też. Kupię uniwersalną z pseudopoziomicą lub zwykłą.
Z gwarancją jest tak, że jest jedna na komplet. Najczęściej powinna być przy body, bo to się częściej psuje.
Jakbym kupił od Ciebie obiektyw, gwarancja zostaje u Ciebie. Masz problem z body wysylasz z gwarancją. Dostaje od Ciebie obiektyw z ksero gwarancji. Jak będę miał awarię dzwonię do nich i próbuję wysłać razem z kopią. Jak się nie uda, muszę prosić Ciebie o dosłanie gwarancji.
Tak mi się wydaje, że jest.
Faktura jest elektronicznie przesłana, więc może być taka sama przy body i przy obiektywie, ale jak się np. zepsuje body, to nie wiem czy nie należy przesłać zakupionej całości wraz z obiektywem, który był w zestawie.
Wątpię. Wysyła się to, co się zepsuło. Komplet w przypadku gdy rząda się wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy. Niedawno wysyłałem telefon do serwisu. XD
Koledzy. Pytanie do Was.
Czy wiece moze skad dostac hartowane szklo do ochrony wyswietlacza NX1? Chodzi mi o cos w rodzaju GGS, ale jego chyba nie ma do NX1. Mysle, ze NX500 ma taki sam rozmiar wyswietlacza. Czy jakies inne aparaty tez? Moze by sie cos dalo podpasowac.
Poki co jestem oczarowany szybkoscia i ergonomia NX1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/o74nr5-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/o74nr5.jpg)
Jaką kartę byście polecili do NX500 biorąc pod uwagę duże rawy i 4K (czy ja w ogóle nagrywam filmy? hmmm...) i najlepszy stosunek ceny do szybkości?
Aktualizował już ktoś firmwere w NX500? Co to jest ten i-laucher? Nie pamiętam bym coś instalował przy okazji aktualizacji w NX1000.
Krzysztof_BB
08-02-2016, 13:00
iLancher jest opisany w instrukcji - aktualizacje FW i oprogramowania np. do obsługi transmisji bezprzewodowej.
Mam zamiar to zgłębić bo bezprzewodowe zrzucenie zdjęć na komputer bez wyciągania karty SD ma swoje zalety.
Co do kart ja lubię SANDISK mam 64GB najszybszy jaki był ale nie wiem cz yna NX500 się sprawdzi.
Tak czy inaczej manual powinien to podawać.
Hyper- śliczna zabawka! Można wiedzieć ile wysupłałeś?
Wystarczy na kompie posiadać program samsung auto backup i działa w aparacie funkcja właśnie auto backup po wifi.
Hyper- śliczna zabawka! Można wiedzieć ile wysupłałeś?
Aparat mnie kosztowal 2800zl. Do tego kupilem gripa za 450zl, czyli calosc sie zamknela w 3250zl. Wszystko nowe, na gwarancji. Ze sklepu.
Kilka godzin czytania i znaleziona karta pamięci optymalna pod ten sprzęt, uwzględniająca też 4K. Może komuś się przyda: http://www.ceneo.pl/28550348
Ech widzę, ze z tą aktualizacją też trzeba będzie posiedzieć, poczytać.
a co tu czytac.
wlaczasz i-launcher. wybierasz check firmware i wybierasz aktualizuj. po 3 minutach masz nowy firmware w body a jesli trzeba to i w obiektywie.
ja w swoim NX500 zrobilem to w minute (szybciej idzie jak masz kompa kablem zapietego niz przez wi-fi).
jak nie lubisz/boisz sie uzywac i-launchera to moze po prostu sciagnac nowy firmware na karte sd i w menu aparatu wybrac aktualizacje. na jedno wychodzi.
Krzysztof_BB
08-02-2016, 14:08
ekajana - Możesz tak jak ja po staremu - pobrać z netu najnowsze FW rozpakować na kartę SD i uruchomić aktualizacje z menu.
Podobnie z obiektywami.
Kiedy będzie chlapa i wichura wtedy zajmiesz się i Launcherem:)
HYPER 2800? No to rewelacja!
koesh dzięki a jak ten program zdobyłeś z iLaunchera czy pobrałeś?
O to dzięki za info, bo nie widziałem nigdzie informacji, że można po staremu. Nawet w pliku tekstowym przy FW jest info że trzeba przez tego lauchera. A mógłbyś pokrótce opisać procedurę?Jak sprawdzić czy juz w zakupionym nie mam najnowszej wersji, to pewnie znajdę w menu. No i oczywiście nod razu wgrywać ten najnowszy 1.11, bo zawiera on poprawki starszego 1.10.
Krzysztof_BB
08-02-2016, 15:12
Ja tak robiłem z NX30 i nie jestem w 100% pewien NX500 ale można spróbować.
- w tym celu sformatuj w aparacie kartę SD potem rozpakuj na nią zipa np.tego
http://www.samsung.com/us/support/owners/product/EV-NX500ZBMIUS
potem włoż ją do aparatu włącz (bateria powinna być pełna na full) i dalej wg instrukcji strona 203 punkt 9.
9 Press [m] ? q ? Device Information ? Software Update ? Body Firmware or Lens Firmware.
Powinien pokazać się komunikat o obecnej wersji i tej z karty.
Jakby co to możesz podpiąć aparat kablem USB do komputera uruchomić iLauncher (powinien być na CD z aparatem) i dalej wg programu przeprowadzić aktualizacje wg procedury ze strony 203.
Aktualizacja NX500 oraz obiektywów 30 i 16 zrobiona.. Ten I Laucher jest w aparacie i instalujemy do po podłączeniu aparatu. Jest tam ikonka |Aktualizacja| i ona sprawdza jaki firmware jest w szkle i obiektywie. Po kliknięciu na nią ściąga się najnowszy soft do korpusu i zapiętego akurat szkła. Ja myślałem, ze to już się po przeleceniu paska postępu zaktualizowało i sprawdzając pstryknąłęm zdjęcie, potem je skasowałem. Okazuje się, że to było tylko ściągnięcie softu na kartę pamięci (trzeba wcześniej sformatować). Instalacja następuje z punktu Informacje o urządzeniu (w menu aparatu kółko zębate czyli ostatni dział tegoż)i tam trzeba kliknąć ok (aktualizacja oprogramowania) no i leci. Ja sobie wyszedłem do kuchni i bardzo długo to trwało. Myślałem, ze przez to pstryknięte zdjęcie (niesformatowana już karta) coś się zawiesiło. Ekran czarny a kontrolka miga i nie może przestać. Wcisnąłęm lekko spust migawki i ukazała się informacja o zakończeniu. potwierdziłem i gotowe.
Zauważyłęm, że wreszcie, na koniec Samsung dał bardzo duże możliwości personalizacji. Banał, ale fajny: można sobie np. wyświetlać siatkę przyciskiem AL, a nie trzeba wchodzić w menu. Widzę, że tutaj trzeba będzie poznać aparat, bo jest moc możliwości. Nie wiem o co chodzi z tą elektroniczną migawką za bardzo. Po jej włączeniu działa nadal normalna. Zasadniczo Jadę w trybie priorytetu przysłony i nie zajmuję się w aparatach bajerami. Ale ten zachęca jakoś do zabawy. Coś na dnie świadomości kusi mnie też do tego by zainteresować się filmowaniem. Ktoś wie co to się włącza jak się naciśnie kosz w trybie gotowości do zdjęcia (czy inaczej nie wyświetlania)?
No i inna sprawa. Wywołując rawy zastanawiam się nad specyfiką matrycy nabitej pikselami jak stodoła w sierpniu. Raczej na pewno daje ona większe możliwości w odszumianiu. Zastanawiam się też czy nie nadaje się ona też do nieco mocniejszego wyostrzania.
Użytkowe osobiste porównanie NX500 z a6000 http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2015/05/the-matchup-youve-been-waiting-for-sony.html
Krzysztof_BB
16-02-2016, 11:39
No i jak tam? Klisza pękła, że fotek nie ma? :)
Wrzuce koledzy jakies fotki jak tylko pogoda w weekend pozwoli. W ten weekend mialem taka nawalnice, ze nosa nie wytknalem poza knajpe i centrum handlowe ;)
Mam troche fotek porobionych, ale sa niemiarodajne bo moja dziedzina fotografii z zalozenia nie pozwala na uzyskanie fotografii najwyzszej mozliwej (dla aparatu) jakosci.
Tak przy okazji - czy jest jakis sposob na zasilanie naszych nxow bezposrednio z zasilacza sieciowego? Samsung chyba niczego takiego nie zrobil. Sprawdzalem NX1 i niestety nie uruchamia sie jak jest podlaczony do ladowarki i ma wyjeta baterie. Jest jakis myk zeby to obejsc?
Krzysztof_BB
16-02-2016, 17:10
To dziwne bo NX30 mogę używać podłączonego do sieci tak samo jak smarkfona. NX1 by się nie dało?
BTW. HYPERku drogi odpisz na moje pytanko na PW "plisko". :)
I nie prezentuj najlepszej bo to wszyscy potrafią tylkoraczej najgorszą jakość np. upoluj jakiegoś szczura w piwnicy:)
znaczy mozesz uzywac aparatu BEZ wlozonej baterii zasilajac TYLKO ladowarka/zasilaczem, ktory byl w komplecie z NX30?
znaczy mozesz uzywac aparatu BEZ wlozonej baterii zasilajac TYLKO ladowarka/zasilaczem, ktory byl w komplecie z NX30?
W NX30 MUSI być włożony akumulator żeby działał podłączony do ładowarki.
W NX30 MUSI być włożony akumulator żeby działał podłączony do ładowarki.
no, wiec wlasnie tak samo jest w NX1 a chcialem znalezc sposob na zasilenie aparatu bez wlozonego akumulatora. moze jakas samorobke zmontuje, ktora bedzie udawala akumulator. musze pomyslec. szkoda, ze do profesjonalnego sprzetu nie przewidziano zasilacza sieciowego.
Krzysztof_BB
17-02-2016, 12:23
A tego to nie wiem zawsze włączałem aparat z akumulatorem włożonym do aparatu.
A to stanowi jakiś problem kiedy akumulator jest włożony?
W sumie wydaje mi się, że lepiej aby był włożony bo w razie przerwy w dostawie prądu robi za UPS:)
Z laptopa też nie wyciągam akumulatora kiedy podpinam go do sieci.
Nie włączy się bez akumulatora w środku. Żaden.
Żeby działał bez aku musiałby mieć w środku zasilacz. Prąd przemienny przekształcić na stały. Przewód ciągle podłączony do aparatu, najlepiej na statywie, bez zmian uchwytu... Przy zmianach uchwytu ciągle uważać na kabel...
Słabo to widzę. Lepiej zapasowy aku - mniej problemów a poręczniejsze rozwiązanie.
Ewentualnie w gripie zamontować zasilacz... Pytanie tylko, po co?
Żeby działał bez aku musiałby mieć w środku zasilacz. Prąd przemienny przekształcić na stały.
?????
Przecież do gniazda Micro USB podawane jest napięcie stałe 5V. Z zasilacza zewnętrznego.
?????
Przecież do gniazda Micro USB podawane jest napięcie stałe 5V. Z zasilacza zewnętrznego.
dokladnie. tam juz 'wchodzi wyprostowane' 5V, wiec teoretycznie by mogl dzialac.
moje pytanie wynika z zerowej dostepnosci oryginalnego akumulatora do NX1. czesto mam tak, ze podglad na LCD mam przez kilka/kilkanacie minut zeby zrobic 1 zdjecie w odpowiednim momencie. taki sposob fotografowania powoduje, ze czasem na 1 pelnym aku zrobie z 50 zdjec. to jest prosta droga zuzycia akumulatora w mega szybkim tempie.
wymyslilem, ze kupie jakis zamiennik, byle padake po to tylko zeby mi aparat dzialal z podlaczona ladowarka. jak padnie zamiennik to mniej szkoda niz oryginalu, ktory zostawie sobie na fotografie poza domem.
Nominalna maksymalna wydajność prądowa USB to 0,5A (choć oczywiście są zasilacze, zdolne podać więcej). Myślę, że pobór prądu przez aparat jest większy. Dlatego, jeśli włączymy aparat podłączony do ładowarki USB, będzie on pobierał z akumulatora więcej prądu, niż ładowarka będzie doładowywała. Przynajmniej w czasie robienia zdjęć, bo w trybie oczekiwania/celowania pobór prądu jest trochę mniejszy.
co innego w przypadku aparatów, które mają gniazdo zasilania zewnętrznego - ale one z kolei nie pozwalają ładować aku w aparacie.
moj zasilacz/ladowarka z kompletu daje 2A co jest az nadto zeby aparat dzialal bez aku, ale widocznie jakis scalak pilnuje zeby nie uzywac aparatu bez aku.
Ja też mam zasilacz USB 2A, ale aparat nie ciągnie aż tyle. Jego elektronika na pewno ogranicza maksymalny pobierany prąd.
?????
Racja. Zapomniałem. Ciągle nie mogę się przyzwyczaić, że NX500 i NX1, zasilane są jak telefony. Prąd staly już w kabelku.
Moje wszystkie aparaty, w tym NX 1000, mają ładowane akumulatorki bezpośrednio z ładowarki.
A nie da się odwrócić problemu? Aparat kablem USB do komputera i wyświetlanie zdjęć na monitorze? Czy dałoby się wyłączyć wyświetlacz w NX1? W NX500 pewnie nie? Czy jest jakieś oprogramowanie Samsunga, odpowiednik Nikonowskiego Camera Control Pro?
NX5/10/11/100 mają gniazdo zasilania zewnętrznego. Ale nie pozwalają na ładowanie akumulatora w aparacie.
Obrazu do kompa przez USB nie przesyła żaden z nich, o ile wiem.
Nie ma takiego programu, z wyjątkiem tego na Android, do aparatów z WiFi.
Schwefel
22-02-2016, 02:29
Wie ktoś może jak to jest z zaślepką do sanek lampy błyskowej w NX500? Dostałem bez tej zaślepki, ale w necie nigdzie nie widziałem zdjęcia pięćsetki z tą zaślepką...
Fabrycznie przychodzi bez. Chciałem nawet przełożyć z NX300 ale nie pasuje...
Mój NX500 był bez zaślepki, użyłem tej z NX1000 :)
Nikonowskich nie sprawdzałem.
Te zaślepki nie powinny być kompatybilne?
NXowe do siebie , a nawet Nikonowskie?
Dzięki Puch za informacje.
Schwefel
23-02-2016, 00:25
W teorii powinny, ale ta z NX300 wchodziła do połowy z wielkim oporem, a dalej nie próbowałem żeby nie utknęła na dobre :p
Za to Nikonowska BS-1 wchodzi ok z tym, że jest kilka mm za krótka. A znów od Pentaxa K-5 jest o kolejne mm krótsza od BS-1. Nie ma tak łatwo, niby jedna stopka, a różne jej długości.
Ta z NX1000 też opornie. Ponieważ lampy nie będę używał, wepchnąłem z użyciem siły ;)
Z tymi długościami mnie zdziwiłeś. Myślałem że ewentualne różnice powinny być w stykach. Dzięki za informację.
Krzysztof_BB
29-02-2016, 11:41
A ja zaślepkę miałem i ...zgubiłem:)
Tak to jest kiedy używa się flasha w terenie.
Gorzej, że nie ma innej aby zapchać "sanki".
Jakąś tekturkę przytnę chyba.
Poszukiwania NX1 w dobrej cenie bez powodzenia. Wie ktoś coś?
Schwefel
01-03-2016, 05:10
Raczej święty grall i będziesz musiał spocząć na zamiennikach...
Pościągałem sobie RAW/SRW z NX1 oraz NX300 porównałem sobie w LR szczególnie przy wyciąganiu z cieni.
Posprawdzałem wszystko dokładnie i np ISO100 w NX300 już od +1EV zaczyna się delikatny kolorowy szum a od 1,7-2EV zaczyna strasznie degradować obraz kolorową "papką".
Za to w NX1 nawet wyciągnięcie +5EV nie robi specjalnego wrażenia a powoduję tylko delikatny szum i to bez oznak kolorowego szumu więc jest rewelacyjnie.
Myślałem że różnica pomiędzy matrycami z NX1/NX500 a NX300/30 będzie niewielka tym bardziej że BSI jest ma więcej Mpix a tu jest ogromna różnica.
Ktoś ma te dwa aparaty i czy ma podobne spostrzeżenia?
No ja właśnie mam te 2 aparaty i właściwie to wydaje mi się, że różnica w cenie nie odpowiada różnicy w jakości obrazka. Szum kolorowy jest większy nieco w NX300, ale łatwo go usunąć, zaś poziom detali na tym samym szkle 30 mm, jest nawet wydaje mi się lepszy w starszym modelu mimo mniejszej ilości pikseli. Być może chwalona trzydziestka nie wydala już na na takiej nabitej matrycy. Natrzaskałem w cholerę porównawczych rawów myśląc, czy nie odesłać pięćsetki. Ale tu można zwariować, więc zostawiłem nowy aparat a NX300 jutro pójdzie na allegro. Generalnie nie jest to moim zdanie racjonalne posunięcie, ale już NX500 nie odeślę. Nie porównywałem jednak wyciągania z cienia, więc cieszy mnie niezmiernie ten wpis jako czyniący decyzję nieco mniej nieracjonalną :-)
Pod względem rozdzielczości to chyba rekordzistą w NX jest 45mm, takie dane podają internety, sam używałem tego obiektywu i zadziwiał, szkoda że teraz ceny wysokie bo powyżej 800zł traci sens zakupu.
Szum kolorowy jest większy nieco w NX300, ale łatwo go usunąć
ale usuwanie szumu kolorowego czy innego zawsze odbija się na jakości obrazka
Być może chwalona trzydziestka nie wydala już na na takiej nabitej matrycy. Natrzaskałem w cholerę porównawczych rawów myśląc, czy nie odesłać pięćsetki. Ale tu można zwariować, więc zostawiłem nowy aparat a NX300 jutro pójdzie na allegro.
No i właśnie tu się naczytałem na zagranicznych forach...
ekajana przede wszystkim trzeba w NX500 zaktualizować soft aparatu (obecnie 1.11) i KONIECZNIE w opcjach aparatu włączyć w e-migawkę (elektroniczną migawkę) i od razu zobaczysz różnicę.
Pod względem rozdzielczości to chyba rekordzistą w NX jest 45mm, takie dane podają internety, sam używałem tego obiektywu i zadziwiał, szkoda że teraz ceny wysokie bo powyżej 800zł traci sens zakupu.
Noooo ja żyję w przeświadczeniu, że to 85 mm jest królem optyki NX. Testy pokazują, że nie ustępuje zeissom, o C i N nie wspominając. Magazyn FOTO w teście napisał, że w samsunga warto wejść tylko dla tego szkła. W sensie dla innych też, ale już sama ta portretówka jest wystarczającym powodem.
Nooo po zabawie z rawami ta degradacja nie była duża a detal i tak w NX300 został piękny.
ekajana przede wszystkim trzeba w NX500 zaktualizować soft aparatu (obecnie 1.11) i KONIECZNIE w opcjach aparatu włączyć w e-migawkę (elektroniczną migawkę) i od razu zobaczysz różnicę.
Soft zmieniłem od razu, ale nieśmiało zapytam (nie widzę w necie) o co chodzi z tą e-migawką. Myślałem, że chodzi o jakieś niebotycznie krótkie czasy naświetlania, ale dałem na prześwietlenie parametry i czas skończył się na normalnej wartości 1/6000 s. W końcu miałem nadzieję, że może będzie cicho, ale włączona i wyłączona kłapie tak samo. Pewnie Ci chodzi o to, że e-migawka niweluje wstrząsy co przekłada się na rozdzielczość. Ale u mnie niczego to nie zmenia. Możn coś więcej o tej e-migawce?
Soft zmieniłem od razu, ale nieśmiało zapytam (nie widzę w necie) o co chodzi z tą e-migawką. Myślałem, że chodzi o jakieś niebotycznie krótkie czasy naświetlania, ale dałem na prześwietlenie parametry i czas skończył się na normalnej wartości 1/6000 s. W końcu miałem nadzieję, że może będzie cicho, ale włączona i wyłączona kłapie tak samo. Pewnie Ci chodzi o to, że e-migawka niweluje wstrząsy co przekłada się na rozdzielczość. Ale u mnie niczego to nie zmenia. Możn coś więcej o tej e-migawce?
To dziwne że u Ciebie to niczego nie zmienia.
Dźwiękowo to e-migawka niczego nie zmienia, a powinna.
Wielu użytkowników w NX500 miało poruszone/nieostre zdjęcia przy dłuższych czasach (np 1/100, 1/60 itp.) i włączenie e-migawki rozwiązało ich problem,
chociaż tak być nie powinno, bo z wł. czy wył. powinno być tak samo.
Sam sprawdziłem porównując NX500 z NX30 i po włączeniu e-migawki różnicy w ostrości zdjęć już nie ma.
Na początku też byłem zniesmaczony tym że z NX500 generuje "mydlane" zdjęcia, no ale 28Mpix ma jednak wymagania a po 1650 PZ raczej super jakości zdjęć nie będzie
chociaż jak na takie maleństwo to uważam że jest i tak dobry a na matrycach NX30 i NX500 daje porównywalne zdjęcia.
Po podpięciu obiektywu Nikkora 80-200 2.8 poprzez adapter do NX500 to dopiero można zobaczyć, zdjęcia, ostrość - rewelacja.
Tu swoją drogą ciekawostka ponieważ po podpięciu manuali np Nikona e-migawka automatycznie przestaje działać a zdjęcia są zawsze ostre, niezależnie od czasu, przesłony itp.
No i dalej nie bardzo wiem o co chodzi z tą migawką. Włączona i wyłączona hałasuje podobnie, ale tutaj chyba tak powinno być. Mylę się? Jak jest u was? Bardziej niepokoi mnie fakt, że w menu znalazłem włączenie i wyłączenie dźwięku elektronicznej migawki. Najdziwniejsze jest to, że i to ustawienie niczego nie zmienia. Kurcze jakbym mógł gdzieś zobaczyć na żywo jak to jest w innym egzemplarzu... Zaczynam się martwić czy nie jest u mnie zepsuta ta funkcja.
Elektroniczna migawka sama z siebie nie wydaje dźwięku dlatego masz opcje odnośnie dźwięku jaki ma wydawać aparat.
Ma też z tego co wiem zastosowanie z bardzo małymi czasami poniżej możliwości mechanicznej migawki w aparacie.
No tak, ale chyba w samsungu jest ona sprzężona z mechaniczną. Wydłużyłem czas by wszystko słyszeć dokładnie i po włączeniu e-migawki słyszę tylko drugą kurtynę. To by się niby zgadzało z tym co tam gdzieś w międzyczasie wyczytałem. Niestety dalej niczego nie zmienia włączenie i wyłączenie dźwięku tej migawki elektronicznej.
Mała poprawka: włączyłem wszystkie dżwięki i jest faktycznie nagrana migawka, ale... ona współbrzmi z drugą kurtyną mechanicznej. Tak więc, różnica pomiędzy wł/wył. sprowadza się do tego, że przy włączonej e-migawce słyszymy raz pstryk a przy mechanicznej słyszymy pstryk, pstryk.
Wszystko wskazuje na to, że mamy tu do czynienia z migawką hybrydową opisaną przez Fotopolis tak: "Pewnym sposobem na zachowanie części funkcjonalności migawki elektronicznej jest użycie wspomnianej wyżej migawki hybrydowej, która rozpoczyna ekspozycję elektronicznie, a przerywa poprzez przysłonięcie matrycy kurtyną migawki mechanicznej. W tym wypadku nie wystąpi zniekształcenie obrazu, a migawka pozostanie względnie cicha, jednak wciąż będziemy ograniczeni czasami migawki mechanicznej." Chodzi o rolling shutter effect a artykuł jest tutaj:
http://www.fotopolis.pl/n/20615/abc-migawki-elektronicznej/
Ja myślę, że tylko pierwsza kurtyna jest elektroniczna. Tak jest np. w NX20. W efekcie wielkiej różnicy w hałasie nie ma, ale migawka chyba pracuje mniej intensywnie. Pamiętajmy, że w bezlusterkowcach migawka pracuje dwa razy intensywniej, niż w lustrzankach - każde pojedyncze zdjęcie to DWA cykle zamknięcia i otwarcia migawki. Elektroniczna pierwsza kurtyna zmniejsza to o połowę, chyba...
Tak wółaśnie jest. Trochę musiałem posiedzieć, powłączać i powyłączać, popróbować i poczytać i niestety plan wczesnego udanbia się do łóżka szlag trafił. Zaniepokoiły mnie wpisy sugerujące, że powinno być bezgłośnie. Znalazłem też artykuł, w którym napisano, że migawka hybrydowa (pierwsza kurtyna elektroniczna, druga mechaniczna) zwykle funkcjonuje pod nazwą"migawka elektroniczna". Wyjaśnia to hałas i ograniczenia czasu naświetlania właściwe dla migawki mechanicznej w tym modelu.
Krzysztof_BB
15-03-2016, 09:53
Ja myślę, że tylko pierwsza kurtyna jest elektroniczna. Tak jest np. w NX20. W efekcie wielkiej różnicy w hałasie nie ma, ale migawka chyba pracuje mniej intensywnie. Pamiętajmy, że w bezlusterkowcach migawka pracuje dwa razy intensywniej, niż w lustrzankach - każde pojedyncze zdjęcie to DWA cykle zamknięcia i otwarcia migawki. Elektroniczna pierwsza kurtyna zmniejsza to o połowę, chyba...
Chyba tak jest.
Poza tym dzięki elektronicznej 1-szej kurtynie można uzyskać czas 1/8000s.
NX20 w kwestii migawki właśnie tym się różnił od NX10 gdzie najkrótszy czas był 1/4000s.
Z obiektywami i testami różnie bywa.
Moje 16,30 i 45 wszystkie są ostre niemniej przy 45 czasem trzeba poprawić aberracje których na 30/F2 nie uświadczę.
Do tego 30/F2 jest bardzo odporny na flary itp.
Natomiast 45 ma ładniejszy dla mnie bokeh.
Z kolei 16 bryluje w kwestii szerszego kąta - nieco węższe załatwia crop i też jest konieczna.
Ekajana a jak wygląda kwestia sprawności AF w NX500?
Nadąży np. za raczej przed biegnącym koniem/ psem ewentualnie jadącym samochodem?
Ile zdjęć z serii będzie ostrych?
Jak tak patrzę na rezultaty z NX30 to z serii 9kl/s (trenowałem na latających ptakach) kiedy połowa trafi się ostra to jest super.
Jeśli chodzi o AF, to właśnie go przetestowałem w oświetlonej żarówkami sali na warsztatach świątecznych. No i cóż - jestem rozczarowany jego sprawnościa. Pamiętam, że w NX1000 nie miałem dużych trudności. Ale tak na prawdę porównania nie robiłem. W dobrym świetle to już NX300 jest błyskawicą, co sprawdzałem na parkourowcach w czasie pisania opinii na Fotopolis.
Moje ogromne podziękowania!!!
Po włączeniu elektronicznej migawki, różnicę w ostrości widać już gołym okiem. Jeszcze zerknę sobie na monitorze, ale zmiana widoczna jest nawet na wyświetlaczu. Gdyby NX500 miał w przyszłości pracować bez większych usterek, powinienem być szczęśliwy przez ładnych długich kilka lat...
Ano właśnie fajnie, że się wymieniamy wiedzą. Też mam nadzieję, że NX500 będzie conajmniej tak długo nowoczesny jak mój Pentax K-5. Mam go wiele lat i nadal nie daje sobie dmuchać w kaszę nowinkom. Ciekawe też czy ten cały potencjał mocowania NX pójdzie w niwecz czy jednak ktoś to przejmie. Szkoda tej szklarni...
No to jeszcze jedna niespodzianka
TUTAJ (https://github.com/ottokiksmaler/nx500)
pobieżnie poczytałem i z NX500 można zrobić ... NX1
i to bez żadnego ryzyka np aktywując tak jak w NX1 filmy slow motion 1080p 120kl/s na razie z mniejszym bitrate, ale podobno to wszystko działa.
Projekt niedawno ruszył a już pojawiło się tam już wiele skryptów dla NX500.
W sumie elektronika /procesor itp są takie same jak w NX1
Autor powyższego projektu pracuję nad Silent shutter (fully electronic) czyli być może niedługo NX500 będzie miał "prawdziwą" bezgłośną e-migawkę.
Być może będzie też Higher framerate 1080p or 720p (sensor can be read at 240fps but that's that - not implemented anywhere else in camera).
Krzysztof_BB
17-03-2016, 11:03
No to jeszcze jedna niespodzianka
W sumie elektronika /procesor itp są takie same jak w NX1
Nie są. NX1 filmuje 4k bez cropa.
NX500 już z cropem. Czy to wada czy zaleta? Ostatnio chciałem z 45/F1,8 w trakcie filmowania zrobić właśnie cropa ale nie dało się.
Przy filmowaniu przydałby mi się w NX30 zoom cyfrowy.
Nie są. NX1 filmuje 4k bez cropa.
NX500 już z cropem. Czy to wada czy zaleta? Ostatnio chciałem z 45/F1,8 w trakcie filmowania zrobić właśnie cropa ale nie dało się.
Przy filmowaniu przydałby mi się w NX30 zoom cyfrowy.
Elektronika jest taka sama Drime V (pięciordzeniowy - więcej niż mój w PC :) ) może poza pamięcią (większy bufor w NX1) ale tego nikt na razie nie potwierdził - chyba że już ktoś rozkręcił te dwa aparaty i porównał ;)
Wydaje się że to tylko kwestia oprogramowania (Tizen)
4K na całej powierzchni matrycy w NX500 to kwestia czasu na razie dostępny jest fajny format 2.5K 2560x1440 pikseli, 12 Mbit /s (niewielki bitrate) w NX500 na pełnej powierzchni matrycy
Mi osobiście wystarczy "tylko " Full HD 60kl/s które jest i tak lepsze niż w ... 5D Mark III
Krzysztof_BB
18-03-2016, 09:46
Nie pamiętam gdzieś czytałem, że w NX500 jest nieco okrojona wersja więc wątpię czy uda się w NX500 przeprowadzić taki tuning.
Poza tym to może być kwestia reszty elektroniki nie tylko procesora.
NX500 jest dużo tańszym aparatem taka różnica nie może wynikać po prostu z braku wizjera.
Pytanie czy NX500 oferuje kinowy tryb 24p?
..
Pytanie czy NX500 oferuje kinowy tryb 24p?
Oczywiście że tak
NX500
• 3840 x 2160 (UHD, 30p)
• 4096 x 2160 (4K, 24p)
• 1920 x 1080 (Full HD - 60p, 50p, 30p, 25p, 24p)
NX300/NX30 też posiadaja tryb 24p
Porównanie autofocusa NX500 i NX30/NX300 (https://www.youtube.com/watch?v=swCHtNZM034)
Szczęka opada. To na standardowym oprogramowaniu? Jakie obiektywy?
Szczęka opada. To na standardowym oprogramowaniu? Jakie obiektywy?
Na obiektywach KIT-owych 16-50 i 18-55 byłe zamienione na body w celu wykluczenia błędu/słabości obiektywu ale rezultaty były takie same.
TEST VIDEO (https://www.youtube.com/watch?v=MTbsA7cKBGo) NX1 vs A6300
Krzysztof_BB
21-03-2016, 12:52
No to teraz będzie ciekawe porównanie do Sony A6300.
A to był konkretnie NX30 czy NX300?
No i mamy w NX500 całkowicie elektroniczną migawkę : )https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/NX500%20Silent%20shooting.md
Na razie tylko w trybie pojedynczym.
Jak zrobią tethering do lightrooma to kupuje natychmiast :)
Wg producenta LR to tethering w LR to tylko Canon i Nikon i to też tylko lustrzanki, żadnego bezlustra a i jest wspierana jeszcze Leica.
No i mamy w NX500 całkowicie elektroniczną migawkę : )https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/NX500%20Silent%20shooting.md
Na razie tylko w trybie pojedynczym.
Powiedz proszę tylko jak to zainstalować? XD
Musisz się połączyć przez telnet.
Nie tylko przez telnet.
Wystarczy np script wygrany na kartę SD wszystko jest opisane na stronie https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/Running-shell-scripts-from-SD-card.md
Próbowałeś już tej elektronicznej migawki?? Jak z ostrością wówczas??
Próbowałeś już tej elektronicznej migawki?? Jak z ostrością wówczas??
Testowałem i ...jest świetnie :)
przerobiłem na gotowy skrypt do zgrania na kartę tak żeby nie męczyć się przez telnet.
Mógłbyś go tu udostępnić? Lub na priw?
Silent Shutter dla NX500 (https://drive.google.com/file/d/0B7Dv1h3r4-u6MXhuQ1JmYnlTdjQ/view?usp=sharing)
to jest moja własna kompilacja
na razie z zablokowaną funkcją ekran dotykowy (przełączamy wszystko za pomocą przycisków)
Używacie na własną odpowiedzialność.
1. Wgrywamy 3 rozpakowane pliki bezpośrednio na kartę SD - nie wgrywamy do żadnego folderu.
2. Po uruchomieniu czekamy chwilę na pojawienie się zielonych (ludzików;) kropek po lewej stronie ekranu LCD
3. Gotowe
aż dziwne że Samsung od razu nie udostępnił pełnej cichej migawki.
Próbne pstryki z NX500 edytowane w LR
Zrobione Nikkorem 85 f1.8 na f2
oprócz fotki zimy 16-50PZ
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26382610741_609af835f3_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GckM1Z)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26175941050_f34b6d9714_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/FT5xjs)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26176024400_d84da39481_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/FT5Y6w)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26422938066_7cbbe32ae7_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GfUsVG)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26422938836_449f13771f_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GfUt9Y)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26448859655_05af734629_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GicjvD)
Krzysztof_BB
18-04-2016, 14:50
Zarówno obiektyw , matryca jak i fotograf dają radę:)
No ale dziewięciokątne słońce? ;)
Krzysztof_BB
19-04-2016, 10:13
Bo to nikonowe słońce:)
Dwa znad Biebrzy
źródło (https://naforum.zapodaj.net/93df8c84dcfc.jpg.html)
źródło (https://naforum.zapodaj.net/eb2de9393734.jpg.html)
To Sigma 200-500??
Krajobraz piękny.
U Maxwawa najlepsze pierwsze i ostatnie. Oba piękne. Krążek z Nikona słaby, czego się spodziewać po prostych listkach przysłony?
Możecie numerować zdjęcia? Chętnie bym popytał i pogadał o niektórych.
trzeba wrzucać zdjęcia.
Na Fuji czy sony co chwila są zdjęcia a w Samsungu słabo
wiec chciałem trochę rozruszać to forum.
Seria pt. " Zbieram suchy chleb dla konia"
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26393493622_9119383bc0_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Gdiy7S)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26419719491_82250fd018_z-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GfBYa2)
3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/25881025084_480f7980ff_z-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Fr225q)
NX500 i koń jak żywy!!
Wszystkie trzy zdjęcia cieszą oczy aż miło. Kolorystyka i ta głębia obrazu.
Ten na dole, tak dziwnie na mnie patrzy ;)
To nie sigma, to luneta do obserwacji ptaków. Po kliknięciu krajobraz się powiększy i efekt będzie lepszy.
Krzysztof_BB
20-04-2016, 15:32
Ze zdjęć ekajany widąc że zakres tonalny jest mocną stroną tej matrycy.
Przypomnial mi się reportaż w TV o Biebrzy - ciekawe miejsca do zdjeć, żeby tylko byl na to czas ...
Koniki śłiczne.
sledze postepy w hakowaniu NX500 (to mnie nie interesuje) i NX1 i musze przyznac, ze wyglada to mega obiecujaco. Juz duzo rzeczy udalo sie odblokowac/ulepszyc a jeszcze troche pewnie powstanie. Nasze maszyny beda jeszcze lepsze. Smieszne jest to, ze oprocz NX1 mam tez D810, ktorym zdjec nie robilem juz ponad pol roku. 70-200 VR2 mam nie wyjeta nowke z kartonu od blisko 2 lat.
jakos wole strzelac NX1.
jedyne czego bardzo zaluje to, ze nie zdazyl sie ukazac 300/2,8.
Krzysztof_BB
28-04-2016, 09:26
Ja póki co śledzę oferty na NX1 :)
naprawde warto. chociaz ceny teraz zabijaja.
widziales poprawe jakosc video nx1 po zhakowaniu bitrate?
Bo Samsung nie pozwala robić takich zdjęć, które można pokazywać... ;-)
Puch24, dobrze, ze o tym nie wiedział Matthew Tucker, fotoedytor portalu BuzzFeed, który pod koniec ub. roku włączył moje zdjęcie nagrodzone w Urban Photographer of the Year, do zestawienia najlepszych zdjęć nagrodzonych w najważniejszych światowych konkursach. Zrobiłem je samsungiem i to jeszcze NX1000 :-D Jak kto nie wierzy niech patrzy:
http://www.buzzfeed.com/matthewtucker/the-most-astonishing-photos-that-won-awards-in-2015?utm_term=.mhXvb8wwv#.qbBM5LjjM
Ekajana, bo NX1000 to zacny i bezproblemowy aparat jest. Wystarczający w większości sytuacji. Z takim aparatem tylko fotograf jest ograniczeniem.
Ty żeś się spisał wzorowo, aparat zrobił swoje... To i zdjęcie powstało świetne. Ja tu nie widzę nic nadzwyczajnegow tym zestawieniu, poza zdjęciem oczywiście. :)
Ekajana, przecież wiem! ;-)
trzeba wrzucać zdjęcia.
Na Fuji czy sony co chwila są zdjęcia a w Samsungu słabo
wiec chciałem trochę rozruszać to forum.
Przekornie odnosiłem się do powyższego wpisu (z pięknymi zdjęciami Qni, zwłaszcza ostatnie jest rozczulające). ;-)
A wątek Fuji znów stał się miejscem bitwy pomiędzy lustrzankowcami full frame a fuji fanbojami... :-( Więc procentowy udział zdjęć tam spadł. ;-)
Puch24 przecież wiem, że wiesz hahahaa. Nooo a u nas wzorowo - o technikaliach, o sztuce, czasem seria zdjęć. Elegancja. Ino niepot5rzebnie wątek NX jest tak rozpiernicznony na różne tematy.
Dokładnie. Mało nas, a dwa wątki mamy. XD
Choć zarówno NX300 jak i NX500 każdy z osobna na swój zasługuje. Mam tylko lekki żal, że zacny NX1000 nie ma swojego. ;)
Mam propozycję :
Najrozsądniej chyba byłoby zmienić nazwę wątku NX300 na "Samsung NX". Jest największy, szkoda wszystkiego zaczynać na nowo. No i sporo tam wstawek ogólnych o systemie, oraz zdjęć z różnych aparatów. Jakie jest Wasze zdanie?
Krzysztof_BB
29-04-2016, 14:10
Mi to obojętne wszystko ma plusy i minusy.
Można połączyć ale nazwa niech będzie "SAMSUNG NX R.I.P." :)
A co, wszystkim się na raz zepsuły i przestały robić zdjęcia? ;-)
Samsung NX RIP - Real Incredible Photos.
Genialne !!!
Najrozsądniej chyba byłoby zmienić nazwę wątku NX300 na "Samsung NX". Jest największy, szkoda wszystkiego zaczynać na nowo. No i sporo tam wstawek ogólnych o systemie, oraz zdjęć z różnych aparatów. Jakie jest Wasze zdanie?
Jestem jak najbardziej za żeby utworzyć pod właśnie taką nazwą jak podałeś "Samsung NX" nawet dla Nas ... słownie czterech użytkowników ;)
(Tylko żeby Nas nie potraktowali żenująco jak na forum Pentaxa)
Wie-wiór
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26713165305_89912544f5_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GGxXnB)
oraz Latające Konie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/26713266085_605362f8f9_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GGytkc)
Póki co aparaty pstrykają, a jak przestaną to będzie zmiana tematu na "legendarny system samsung nx" :)
Te konie lewitują!
A Wiewiór podoba mi się chyba nawet jeszcze bardziej. Takim orzechowym skrytożercom mówimy stanowcze i zdecydowane TAK !!!
Odnośnie porządku na forum w systemie NX, jakie mielibyśmy możliwości?
1. Jaka nazwa dla tego ogólnego wątku o systemie NX Samsunga?
2. Utworzenie nowego wątku o tej nazwie z pkt.1. Czy...
3. Zmiana nazwy wątku o NX300 na nową, ustaloną nazwę ogólną z pkt. 1. Czy...
4. Inne propozycje.
Nie wiem czy taki RIP. Chodzą coraz głośniejsze pogłoski, że Nikon ma przejąć tę karuzelę. Może będzie się kręciła dalej. Jeno już nie w "inne systemy" hehe
Byłoby super, gdyby wchodząc w posiadanie dorobku Samsunga zmienili tylko nazwę mocowania na Nikon NX. XD
Zostalibyśmy posiadaczami najlepszego, najpowszechniejszego, systemu bezlusterkowego, z gwarancją stabilności Nikona. ;)
Chodzą coraz głośniejsze pogłoski, że Nikon ma przejąć tę karuzelę.
A gdzie one chodzą? :wink: Bo jeśli chodzi o tę wzmiankę z przed paru miesięcy, to została już zdementowana.
No właśnie niedawno gdzieś przeczytałem i niestety już nie potrafię podać źródła. To był jakiś portal foto. A z innej beczki, właśnie odnalazłem po kilku latach magazyn FOTO z testem 85, 1.4. Od początku zachwycają się nim pisząc wersalikami REWELACJA. Pisali, że niesamowite jest to, że można kupić takie szkło za 3400 zł haha - wiemy po ile chodziły w złotych czasach i po ile teraz. Maksimum ostrości na 1.4 to mało które ma. Pisali, ze połyka C i N i może Leica i Zeiss daly by radę. Że to optyka reprodukcyjna pisali. Ale jak ktoś tutaj pisał - tak wielkie i ciężkie szkło z małym korpusem raczej ciężko się sprawdzi. To aż dziwne, że optyka NX przeszła bez echa, choć tu i ówdzie redaktorzy portalowi zdradzali się z sympatiami, dziwiąc się słabemu marketingowi. To dość dziwne, że firma bez tradycji robi tak sensowny zestaw optyki. Udało im się zrobić male i lekkie a przy tym jasne i ostre naleśniki a jak szkło jest wielkie i cieżkie, to jest już bezkompromisowe bez kom, aberracji itp. Czy takie coś wyrzuca się po prostu do śmieci? A niech by to i Pentax po starej znajomości przejał.
Problem z samsungiem był taki że nie dawał zarabiać dystrybutorom i sieciom tyle co nikon i canon, żadnego gratis sprzętu, podobnie portale i czasopisma nie dostawały nic za free, więc i trudno było o dobre recenzje lub nawet o same artykuły na temat systemu, zero wsparcia dla profesjonalnych fotografów, którzy dorabiają na tym że dostają sprzęt do używania.
Koniec końców klient nie był zalewany ciekawymi informacjami o systemie, a sprzedawca nie miał powodu oferować tego sprzętu.
Plotki o przejęciu przez nikona padły, jakaś współpraca jest nadal między firmami ale dotyczy kamerek i aparatów 360 plus jakieś projekty dronvideo itp.
Czy ktoś z Was używa i mógłby polecić jakieś futerały do naleśników Samsunga? Montowane do paska i na sznurek - ściągacz?
Krzysztof_BB
02-05-2016, 12:55
Mózgi z działu foto ponoć są oddelegowane do smartfonów i pracują nad optyką F1,4 pod matrycę 1/1,7" do tychże "telefonów" ....
Tochę sobie tego nie moge wyobrazić mając w pamięci kompaktowego Samsunga EX2F z F1,4 i taka matrycą aczkolwiek to był zoom ponad 3x.
Jedyne co mi przychodzi na myśl aby mocno nie pogrubić smartfona to umieszczenie matrycy prostopadle do osi obiektywu i odbiciu obrazu lustrem.
Konkurencja w smartfonach jest silna i naciski rynku na dobre aparaty w komórkach są duże więc nie ma się co dziwić że o ten segment firma dba priorytetowo.
Możliwe, że kiedy uporają sie z tymi wynalazkami to powróca do rozwoju aparatów kto wie?
Takie tam pstryki.
"Budynek inaczej"
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26658671360_b5dc685de6_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GBJEdQ)
"Most lekko skorodowany"
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26327539873_252d7f42b8_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/G7twng)
Jest aktualizacja Firmware ver.1.12 do NX500
http://www.samsung.com/us/support/owners/product/EV-NX500ZBMIUS#
Wątek trochę "zdechł", mam nadzieje że są jeszcze ludzie używający NX500 (i NX ogólnie).
Mam do Was pytanie, czy jest sens kupienia 16mm naleśnika mając 16mm w kicie 16-50 power zoom?
Wiem że trochę jaśniej, ale czy ostrzej? lepiej? Ma ktoś porównanie?
Mam 30mm f2 i kitowego 16-50. Zastanawiam się czy jest sens pchać się w 16mm?
Czy będzie efekt "wow" w stosunku do 16mm z kita czy raczej nie?
Pozdrawiam
Niestety nie odpowiem Tobie na to pytanie. Sam się nad tym zastanawiałem.
Bo 16mm imho jest idealne w kościele, czy we wnętrzach ogólnie. Ponieważ wcześniej miałem już 20mm (zastanawiałem się pomiędzy 16 a 20 mm do streetu)... 16mm w zoomie, 20mm ciemnej stałki ;) oraz 10mm fisha... 16mm odpuscilem.Ale jakby była okazja zakupić niedrogo...Hmmm...
16-50 pz uważam za bardzo dobry optycznie obiektyw.
Największą wadą jest prądożerność i automatyczne wysuwanie.
Mam jeszcze 20-50, tu czasem żałuję słabego AF, a kiedy indziej - wąskiego kąta z dołu...
Mam 2.4/16mm i uważam go za jednego z najlepszych obiektywów, 16mm w kicie jest przeciętne, a naleśnik uważam za jeden z lepszych, oczywiście cena też istotna, ja kupiłem jak na allegro były po 400zł, potem jakiś gościu wykupywał wszystko i wystawiał po 800zł.
Jest aktualizacja Firmware ver.1.12 do NX500
http://www.samsung.com/us/support/owners/product/EV-NX500ZBMIUS#
...
Mam do Was pytanie, czy jest sens kupienia 16mm naleśnika mając 16mm w kicie 16-50 power zoom?
raczej nie
ponieważ 16-50 PZ akurat na 16mm do około 24 jest bardzo dobry optycznie
Na 16mm ma f3,5 więc różnica niewielka ale ma za to OIS
sumując to tak słabo opłaca się zakup tej stałki.
Mam 2.4/16mm i uważam go za jednego z najlepszych obiektywów, 16mm w kicie jest przeciętne, a naleśnik uważam za jeden z lepszych, oczywiście cena też istotna, ja kupiłem jak na allegro były po 400zł, potem jakiś gościu wykupywał wszystko i wystawiał po 800zł.
No mi zależy na ostrości, rozdzielczości, (nie wiem też jak szybkość i głośność AF w 16mm naleśniku)
Bardzo lubię 16mm (ekwiwalent 24mm) na wakacjach większość fajnych zdjęć mam z ekwiwalentu 24mm.
Może by ktoś udostępnił zdjęcia w pełnej rozdzielczości z tych 2 obiektywów (najlepiej tego samego motywu, dla porównania)?
raczej nie
ponieważ 16-50 PZ akurat na 16mm do około 24 jest bardzo dobry optycznie
Na 16mm ma f3,5 więc różnica niewielka ale ma za to OIS
sumując to tak słabo opłaca się zakup tej stałki.
Dziękuję za odzew :)
koesh uważa że 16mm w kicie jest przeciętne (mi też nie do końca coś pasuje w tym obiektywie)
Niestety są to dwie całkiem rozbieżne opinie :) i trzecia od FelTom zrównoważona :) (również Ci dziękuję)
30mm zdecydowanie nie żałuję, 16-50 jest niby dobry ale czegoś mi w nim brakuje.
No i dotychczasowy oddźwięk na moje pytanie jest taki jak to co znalazłem w internecie,
czyli zdania są podzielone (ktoś nawet pisze na optycznych że 16-50 jest na 16mm lepszy od 16mm naleśnika)
No i bądź tu mądry ;)
Nie mniej dziękuję Wam serdecznie za szybki odzew :)
Mam nadzieję że uda się tu (bo jak nie tu to gdzie?) wypracować jakieś wnioski dla innych (pewnie nie tylko ja mam dylemat)
Pozdrawiam
Moim zdaniem 16-50 pz jest bardzo dobry optycznie. Nie tak jasny jak odpowiednie stałki, ale jakość bardzo dobra.
Naprawdę największą bolączką jest zużycie akumulatora w jego wykonaniu. :(
nie miałem tej 16 - tki ale patrząc na ten TEST (http://www.photozone.de/samsungnx/695_samsungnx16f24?start=1)
to jak na stałkę to wypadła słabo - środek jeszcze ok ale w rogach to słabizna
zdjęcie mostu tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=258168&page=19&p=3696122&viewfull=1#post3696122
wykonałem 16-50 PZ właśnie na 16mm f3,5 i uważam że jest naprawdę bardzo dobrze.
Ja też mam i 2,4/16, i PZ16-50. PZ jest oczywiście bardziej uniwersalny i od kiedy go mam, rzadziej używam 2,4/16. Stały jest na pewno jaśniejszy i chyba lepszy optycznie. Oba niestety mają paskudną dystorsję, która jest przymusowo korygowana w aparacie (nie można tego wyłączyć), ale widać to na RAWach otwieranych w obcym oprogramowaniu. Na pewno warto go mieć choćby dla jasności. Kupiłem oczywiście za dawnych czasów "taniości". Teraz już bym pewnie go nie kupił.
Ja też mam i 2,4/16, i PZ16-50. PZ jest oczywiście bardziej uniwersalny i od kiedy go mam, rzadziej używam 2,4/16. Stały jest na pewno jaśniejszy i chyba lepszy optycznie. Oba niestety mają paskudną dystorsję, która jest przymusowo korygowana w aparacie (nie można tego wyłączyć), ale widać to na RAWach otwieranych w obcym oprogramowaniu. Na pewno warto go mieć choćby dla jasności. Kupiłem oczywiście za dawnych czasów "taniości". Teraz już bym pewnie go nie kupił.
FelTom , maxwawa, puch24 - dzięki za dalsze podpowiedzi, odpuszczę sobie chyba na razie 16mm,
może kiedyś Samyang 16mm F2 (choć to całkiem inna konstrukcja i zastosowanie)
Zobaczymy. Pozostaje mi wyciągnąć jak najwięcej z 30 i 16-50 :) No i z M42.
Pozdrawiam
Krzysztof_BB
17-05-2016, 10:25
A ja 16/F2,4 używam obecnie najczęściej.
Pamiętajmy że każdy zoom wypada znacznie gorzej pod względem aberracji i odblasków.
Rozdzielczość przy redukcji do 8 MP dla prezentacji na ekranie 4k a do 2 MP przy FHD nie jest najbardziej istotna.
Poza tym aberracji i dystorsje też degradują tą rozdzielczość.
Inna sprawa, że rozrzut jakościowy w tych obiektywach bywa spory.
Moja 16stka akurat jest bardzo udana - zupełnie jak 30/F2 tylko szersza.
W ostatni łykend była noc muzeów i bardzo dobrze mi się ten naleśniczek spisał a cały zestaw maleńki i leciutki z super dokładnym AF
- wręcz żal mi było ludzi tachających lustrzanki z zoomami wielkości słoika do ogórków - w niektórych miejscach te lustrzanki były bezradne z uwagi na ciemność
a mój NX30 doposażony w Metza wielkości paczki papierosków ostrzył wszędzie jak należy dzięki wspomagającej lampce led.
I tu F2,4 też się przydaje bo kiedy mała lampka jest słaba to każde przymknięcie przysłony podbija ISO.
Można powiedzieć, że to tylko 1 EV albo aż 1 EV. (2,4 vs. 3,5). PZ częściowo kompensuje to stabilizacją.
Wychodzi na to że jednak będę musiał kiedyś kupić naleśniczka 16, choć nie teraz, nie od ręki, nie mam na razie przekonania (za obecną kasę)
NX500 chyba zostanie ze mną na dłużej.
Do niedawna zmieniałem aparaty co roku, Nikon, Fuji, Canon, Samsung NX300... No i w tym roku zostaję z NX500 do filmowania i zabierania wszędzie
i Canon 5D MKI do zadań specjalnych (manualne obiektywy, portrety itp zaplanowane akcje fotograficzne) :)
NX500 jeszcze długo będzie aparatem z ogromnym potencjałem a 5D MKI już się bardziej nie zestarzeje :) a obrazek ma miodny (i tylko obrazek, reszta to zabytek, nie ma nawet auto ISO )
Ja zostałem z NX500 i 16-50 PZ ponieważ zależało mi na gabarytach zestawu, 18-55 jest trochę lepszy optycznie ale ogólnie jestem zadowolony z 1650PZ.
Zauważyłem że kolorystyka zdjęć z matryc NX500/NX1 i NX300/NX30 jednak trochę się różni NX500 daje nie taką samą ale podobną kolorystykę jak Fuji S5Pro.
Natomiast to co naprawdę dzieli te dwie matryce Samsunga to min. możliwości obróbki, w NX500 wyciąganie z cieni są prawie takie jak w Nikonie... D600 więc rewelacyjne,
natomiast w NX300 bardzo szybko uwidacznia się kolorowy szum .
Ogólna prędkość menu, autofocusa w NX500 naprawdę imponuje.
Szkoda że ten model nie jest już dostępny w sprzedaży.
Matryca NX500 na DxO zajmuję razem z Nikonem D7200 pierwsze miejsce wśród APS-C więc o czymś to świadczy.
Mam do Was pytanie - czy komuś udało się znaleźć WĄSKI PASEK NEOPRENOWY do bezlusterkowca? Te standardowe nie są zbyt komfortowe. Szerokie neoprenowe - mam do luster - znakomita sprawa. Do bezlustra wolałbym węższy. Żeby po zdjęciu dał się włożyć do kieszeni kurtki i nie zajmował za dużo miejsca.
Mam do Was pytanie - czy komuś udało się znaleźć WĄSKI PASEK NEOPRENOWY do bezlusterkowca? Te standardowe nie są zbyt komfortowe. Szerokie neoprenowe - mam do luster - znakomita sprawa. Do bezlustra wolałbym węższy. Żeby po zdjęciu dał się włożyć do kieszeni kurtki i nie zajmował za dużo miejsca.
Neoprenowy nie ale na aliexpress coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/Thick-Mirrorless-Compact-Camera-Shoulder-Belt-Neck-Strap-Rope-Holder-For-Canon-Nikon-Sony-Pentax-Fuji/32663174872.html?spm=2114.01010208.3.268.xOxhnH&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_4_100 37_10033_507_10032_10020_10017_10021_10022_10009_1 0008_10018_101_10019,searchweb201603_1&btsid=f527e6ff-a068-4d09-89f3-dc10aacefa26
ewentualnie:
http://www.aliexpress.com/item/100cm-Long-Photography-Shoulder-Belt-Mirrorless-Camera-Rope-Neck-Strap-For-Canon-Nikon-Sony-Pentax-Leica/32664086102.html?spm=2114.01010208.3.175.xOxhnH&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_4_100 37_10033_507_10032_10020_10017_10021_10022_10009_1 0008_10018_101_10019,searchweb201603_1&btsid=f527e6ff-a068-4d09-89f3-dc10aacefa26
Pozdrawiam
Dzięki.
Ten pierwszy za szeroki. Taki, tylko neoprenowy, stosuję do lustrzanek - rewelacja.
Szukam takiego, tylko połowę jego szerokości.
Ten drugi bliżej, tylko trochę gruby ;)
http://allegro.pl/uniwersalny-pasek-neoprenowy-na-szyje-kolor-czarny-i5308366485.html Coś takiego stosuję z lustrzankami. Wygodne, nie rzuca się w oczy - rewelacja. Tylko do małego bezlusterkowca za duże, za szerokie.
Najlepszy byłby szerokości oryginalnego, ale z neoprenu.
Jeszcze raz dzięki, propozycje ciekawe.
dzis po robocie bede mial w koncu chwile czasu zeby wgrac do mojego NX1 paczke hakującą firmware. dojdzie wybor bitrate co wize sie z mega poprawa jakosci video, focus stacking (dla mnie genialna funkcjonalnosc) i wiele innych.
czy ktos z Was juz ma u siebie zhackowane nx500 lub nx1? jakies wrazenia?
chyba u nas nie ma zapotrzebowania na takie rozmowy bo najwyrazniej malo jest uzytkownikow nx500 a tym bardziej nx1.
tak tylko informacyjnie podam, ze instalacja (w sumie to nawet trudno instalacja nazwac) jest banalna a jakosc video (poki co tylko to sprawdzilem) jest powalajaca. kto ma nx500 i nx1 niech wyciska ostatnie soki z tych maszyn bo warto!
Pytanko - gdzie i jak to zainstalować?
Nie jestem pierwszy do testowania nieautoryzowanego softu, jeżeli firmowy działa ok.
Bardziej mam problem z kodekami zarówno w telefonie na androida jak i na komputerze , z płynnym odtwarzaniem filmów :(
chyba u nas nie ma zapotrzebowania na takie rozmowy bo najwyrazniej malo jest uzytkownikow nx500 a tym bardziej nx1.
tak tylko informacyjnie podam, ze instalacja (w sumie to nawet trudno instalacja nazwac) jest banalna a jakosc video (poki co tylko to sprawdzilem) jest powalajaca. kto ma nx500 i nx1 niech wyciska ostatnie soki z tych maszyn bo warto!
Mam nadzieję że aż tak mało nas nie ma i zapotrzebowanie jest.
Ja mam NX500 ale wgrałem ostatnią aktualizację softu niedawno (o której powiadomiłem na forum)
i nie wiem czy te wszystkie mody będą działać i też czekam aż ktoś to potwierdzi.
(no i też nie wiem jak to zainstalować o ile chodzi na najnowszym firmware)
Poza tym to dla mnie najważniejszy jest wyższy bitrate, 4K bez cropa, no i FHD 120fps
ewentualnie jakieś inne udogodnienia :)
Również mam zamiar wycisnąć wszystko co się da z tego sprzętu :) powinien jeszcze długo posłużyć.
Pozdrawiam i udanego weekendu
ja zdecydowalem poki co na pozostanie z FW1.40 dla NX1 i instalacje paczki hakujacej 1.82. Cala procedura jest banalna bo robi sie sama. wystarczy wypakowac pliki na karte sd i po wlaczeniu wszystko zrobi sie samo.
przedstawiam pare fotek jak to wyglada po zainstalowaniu. mozna zwiekszac bitrate. domyslnie bylo to 80Mbps i juz bylo rewelacyjnie. po hakowaniu mozna ustawiac az do 320Mbps! Ja mam mniej bo nie mam wystarczajaco szybkiej karty (320Mbps to 40MB/s i tyle to jest absolutne praktyczne minimum zapisu karty, wiec musza to byc najszybsze na rynku)
Dla nx500 jest chyba jeszcze wiecej korzysci (silent shutter, video 2.5K) niz dla nx1 bo ten juz fabrycznie mial troche wieksze mozliwosci.
Tak to wyglada u mnie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/2vwycsw-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/2vwycsw.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/n2zlfa-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/n2zlfa.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/15gtc1y-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/15gtc1y.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/f3zy14-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/f3zy14.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/b5jr76-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/b5jr76.jpg)
Krzysztof_BB
30-05-2016, 08:51
Kurcze ta maszynka pod wieloma względami jest lepsza od D500...
Kto pisze ten shackowany fw?
[QUOTE=HYPER;3702519]ja zdecydowalem poki co na pozostanie z FW1.40 dla NX1 i instalacje paczki hakujacej 1.82. .........
Super, wielkie dzięki za opis i fotki :)
Czy można się (NX500) cofnąć do starszego firmware bez ryzyka ?
Czy lepiej poczekać aż paczki hakujące zostaną przystosowane do najnowszego firmware'u (i o ile zostaną) :)
Pozdrawiam
mozna sie cofnac, wystarczy wrzucic starsza wersje FW na karte sd i wybrac aktualizacje z poziomu menu aparatu.
paczki dla nowego FW juz sa. ja jeszcze nie instaluje bo akurat dla NX1 sa jeszcze 2 bledy, ale ma sie wkrotce ukazac nowa wersja z calkowicie zmienionym i latwym sposobem instalacji i bez bledow w przypadku NX1
u mnie od wczoraj smiga juz juz najnowsza paczka hakujaca z najnowszym Fw 1.41. wszystko dziala idealnie a na dadatek mam mozliwosc zdalnego laczenia aparatu z moim telefonem (andek 6.0.1).
Test pomiędzy pełną klatką Sony A7 + kit 28-70mm a Samsung NX500 + kit 16-50mm
https://www.flickr.com/photos/80630092@N07/sets/72157658933267806
wyniki są zaskakujące.
Nie mam żadnego z tych aparatow, wiec sie wypowiem jako zorientowany :)
Mz era drastycznych różnic minęła. Wielkość matrycy daje roznice w głębi, oraz po prostu - zapinajac 35mm mamy to 35mm. Bez ekwiwalentów i przeliczania.
A Wasze aparaty sa fajne. Moze nawet za fajne. I moze dlatego zaprzestano ich produkcji ?
Wiele takich sytuacji juz było.
?
:)
Dawno temu sam trzymałem któryś z nx-ów w reku. W sklepie. Ale nie kupiłem. Nie wiem dlaczego. Dawali wtedy jako bonus, darmowego softa (lajtruma chyba) i jakis tablet w prezencie. Wydawało mi za duzo tego dobrego, wiec doszukując sie jakiegos podstępu - nie kupiłem. W jukeju to było. Nie w pl.
:)
tomek_jj
09-06-2016, 12:00
NX500 to pierwszy aparat Samsunga, który mi się bardzo podobał. Byłby mój gdyby nie...brak wizjera. Według mnie aparaty tej klasy pozbawione wizjera to nierozumienie. Nawet w małych kompaktach typu RX100, czy LX100 można było go zmieścić.
Koniec produkcji systemu NX nie jest jakimś wielkim problemem, a NX jest jako system na moje potrzeby kompletny, ale kadrowanie na zombie .....
ale kadrowanie na zombie .....
to kup NX1 :)
tomek_jj
09-06-2016, 12:58
to kup NX1 :)
Pewnie, to prawie takie same aparaty. Skoro pisałem o NX500, to oznacza że potrzebowałem małego bezlusterkowca, a nie bezlusterkowca wielkości lustrzanki.
A dla mnie system NX to bomba. Rewelacja. To fotograficzne spełnienie marzeń.
NX500 w trybie M obsługuje mi się równie komfortowo co D90 (a więc wszystkie Nikony z dwoma pokrętłami).
Szkła małe, lekkie, bardzo ostre, dobre optycznie.
Do tego manuale z odjechanym bokeh przez przejściówki.
A wszystko tanie, że można skompletować wszystko, czego dusza zapragnie.
Inżynierom Samsunga należy się 6tka. Marketingowcom - 1nka.
wyciąganie ponad +4EV to żaden problem dla matrycy NX500/NX1
gdzie NX300/NX30 już by dawno poległ
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27576063105_914e9997a4_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/J1NwPT)
Ciekawe czy by przegrał w kategorii wyciągania ciemnicy z Pentaxem K-5. Mam obaale nie chce mi się sprawdzać. W każdym razie jak jest dobrze to chyba to dobrze wróży obróbce czarno-białej też. Może dzięki temu nie będę płakał za Sigmą Merrillem.
Nie pamiętam, czy już o to pytałem. Czy jest jakaś alternetywa dla rx100m3, porównywalna pod względem rozmiaru, ale dająca lepszą jakość?
Ciekawe czy by przegrał w kategorii wyciągania ciemnicy z Pentaxem K-5. Mam obaale nie chce mi się sprawdzać. ....
Sprawdziłem i zdjęcia z K-5 z wyciągania z ciemnicy nie mają dużych różnic w porównaniu z NX500 (z lekką przewagą Samsunga)
Matryca z K-5 (ta sama w Nikon D5100) choć już ma kilka latek nadal jest jedną z najlepszych,
wiadomo że Pentax przegra z NX500 w kwesti detalu - 28Mpix vs 16Mpix
Krzysztof_BB
11-06-2016, 13:50
Nie pamiętam, czy już o to pytałem. Czy jest jakaś alternetywa dla rx100m3, porównywalna pod względem rozmiaru, ale dająca lepszą jakość?
Pewnie nie ale i tak bym tego nie kupił.
Dla mnie alternatywą jest NX500.
Ale to dla mnie.
Rozróżniam dwie kategorie aparatów:
1. Open - bez granic gabarytowych i wagowych. Do plecaka lub torby foto.
2. Do kieszeni kurtki lub niewielkiej saszetki. Tu NX500 wygrywa bezapelacyjnie.
Jeżeli ktoś akceptuje jego rozmiar - nic lepszego nie znajdzie. Jeśli nie, to ... No niestety - dla mnie mniejsza kategoria rozmiarowa to już tylko telefon...
Ja jednak na co dzień noszę przy sobie kompakt Samsunga WB350F. Jest wystarczająco kieszonkowy, a 21-krotny zoom zaczyna się od odpowiednika 24 mm przy 2,8. Ma ręczne ustawienia i znośną jakość obrazu, choć oczywiście do matrycy APS-C nie podskoczy. 21x zoom jednak się przydaje...
Feltom, z jakim obiektywem?
Z pz 16-50 jeśli chodzi o spacer, z 20/2.8 jeśli chodzi o street. Wcześniej takim zestawem był NX1000 z 20-50. Każdy z przedstawionych mieści się w saszetce rowerowej.
NX1000 ze swoim kitem jest tani - na rower idealny.
Dlaczego 20/2.8? Ta ogniskowa bardziej mi pasuje niż 30.
Krzysztof_BB
01-07-2016, 15:35
Te wasze NX1 i 500 zdjęć nie robią?
No to zapodam link do zdjęć zagranicznego posiadacza bo mi się spodobały.
http://edwardmichaellach.zenfolio.com/p688776146/h77C6BB4C/slideshow#h7385805d
Wrzucam, ale z NX10 przerobionego na NX11. Z NX500 jeszcze nie mam fot na forum, tylko rodzinne na razie.
1.
źródło (http://wgrajo.pl/?v=sam722vcv.jpg)
2.
źródło (http://wgrajo.pl/?v=sam724fxf.jpg)
3.
źródło (http://wgrajo.pl/?v=sam7249.jpg)
4.
źródło (http://wgrajo.pl/?v=sam727qvq.jpg)
5.
źródło (http://wgrajo.pl/?v=sam760fqf.jpg)
System pogrzebany, ale sprzęt się nie starzeje.
Ostatnio sobie nonszalancko ustawiłem w swojej pięćsetce tryb w pełni automatyczny i pstrykałem tu i ówdzie, ciesząc się tym jak mądrze dobiera parametry. A potem w kompie zdziwienie: nie ma rawów hahaha. I tak sobie w pizzerii cyknąłem spontanicznie:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb9e52d2ad3f.jpg]źródło ([url=https://naforum.zapodaj.net/eb9e52d2ad3f.jpg.html)[/url]
Mrawi, bardzo ładne krajobrazy. Gdzie byłeś?
1. Podoba mi się najbardziej. Jakość NX500 wymiata.
Ekajana - niby pstryknąłeś, ale jak zwykle, pod kątem wystawy lub konkursu fotograficznego.
Ty to chyba masz we krwi, albo w oku, robienie zdjęć, konkursowych. Obróbka na cz-b, ze zwykłej sytuacji zrobiła coś niezwykłego.
No zazdroszczę Ci tego oka i pomysłowości.
Ino się trochu masakra szumowa zrobiła a w rawie może człowiek by co spróbował powalczyć. A tutaj świeże zdjęcia z estońskich parków narodowych Lahemaa i Soomaa:
źródło (https://naforum.zapodaj.net/e7721e3f7366.jpg.html)
źródło (https://naforum.zapodaj.net/61e27386c6de.jpg.html)
źródło (https://naforum.zapodaj.net/c3b99a7aeb3f.jpg.html)
źródło (https://naforum.zapodaj.net/daf6a7f8a4df.jpg.html)
źródło (https://naforum.zapodaj.net/7f89734e5be6.jpg.html)
Mrawi, bardzo ładne krajobrazy. Gdzie byłeś?
1. Podoba mi się najbardziej. Jakość NX500 wymiata.
Cztery pierwsze zdjęcia są z Kefalonii, a piąte to polskie czarne łabędzie. Z tym, że to nie NX500 tylko NX10 :-).
Z pz 16-50 jeśli chodzi o spacer, z 20/2.8 jeśli chodzi o street. Wcześniej takim zestawem był NX1000 z 20-50. Każdy z przedstawionych mieści się w saszetce rowerowej.
NX1000 ze swoim kitem jest tani - na rower idealny.
Dlaczego 20/2.8? Ta ogniskowa bardziej mi pasuje niż 30.
Cześć,
Wesołych Świąt :)
Mam pytanie odnośnie 20/2.8.
Nie jest zbyt popularny, nie wiem jak z jakością obrazu.
Mam 30mm, jest osrty, jasny, wszystko jest wspaniałe poza.... tak jak u Ciebie
poza ogniskową :( 30mm x1,5 kompletnie mi nie pasuje.
20 mm było by idealne ale nie wiem jak ostrość na pełnej dziurze w porównaniu
do 16-50 PZ ustawionego na 20mm.
Męczy mnie ten 20mm ale boję się rozczarowania.
Możesz coś więcej napisać skoro lubisz nim fotografować ?
Pozdrawiam
D.
Mam oba, ale bezpośrednich porównań nie robiłem, nie chciało mi się. O ile wiem z jakichś tam testów, 2,8/20 rekordów nie bije, i jest taki trochę nijaki - ani wąski, ani szeroki, ani jasny, ani szczególnie ostry. Na pewno jego zaletą jest to, że jest jaśniejszy od PZ16-50, ale z kolei PeZet ma stabilizację IOS i o wiele cichszy AF.
...i jest taki trochę nijaki - ani wąski, ani szeroki, ani jasny, ani szczególnie ostry. ...
Zgadzam się, dlatego jak jeszcze miałem Samsunga zostawiłem sobie tylko 30/2.0
Tylko to faktycznie trochę za "wąski" obiektyw.
Dziękuję Wam za szybką pomoc :)
Jestem kompletnie w kropce :( jasne 20mm na APSC (czyli ekwiwalent 30mm FF) jest dla mnie ideałem.
Gdyby 20 na 2,8 nie był gorszy (mniej ostry) od PZ ustawionego na 20mm to był bym usatysfakcjonowany.
Chyba nie obędzie się bez kupna (i późniejszego odsyłania prawdopodobnie)
No chyba że puch24 będziesz miał chęć, czas i możliwość na proste porównanie 2 fotek (nie czasochłonny test) :)
Bo system "zdechł" :( wątek również, a o 20mm w internecie cisza jak makiem bo 30mm królem jest (no i jest ale za wąski) :)
Pozdrawiam
D.
Może się zmobilizuję do porównania.
Jedno mogę powiedzieć na pewno: zarówno 20-tka, jak i PZ16-50 mają koszmarną dystorsję, która jest korygowana programowo w aparacie, i po założeniu tych obiektywów na aparat korekcja jest zawsze domyślnie włączona i wyszarzona w menu, i nie można tego wyłączyć. Jak silna jest dystorsja widać po otwarciu RAWów w jakimś niefirmowym programie, np. RAW Therapee czy Photivo.
Może się zmobilizuję do porównania.
Jedno mogę powiedzieć na pewno: zarówno 20-tka, jak i PZ16-50 mają koszmarną dystorsję, która jest korygowana programowo w aparacie, i po założeniu tych obiektywów na aparat korekcja jest zawsze domyślnie włączona i wyszarzona w menu, i nie można tego wyłączyć. Jak silna jest dystorsja widać po otwarciu RAWów w jakimś niefirmowym programie, np. RAW Therapee czy Photivo.
Męczy mnie to bo Samsung jako system w handlu już jest martwy. 20mm można dostać w dobrej cenie nowy i albo jest nie gorszy od PZ
albo muszę się rozglądać za innym lekkim systemem z podobnymi możliwościami (ale tu dużo drożej wszystko)
Mam 5D MKI ale nie chce mi się go wszędzie taszczyć :)
Nie oczekuję cudów, ale jak ma mi gorsze zdjęcia dawać niż kit to już nie jest akceptowalne.
Pozdrawiam
D.
Cześć,
Wesołych Świąt :)
Mam pytanie odnośnie 20/2.8.
Nie jest zbyt popularny, nie wiem jak z jakością obrazu.
Mam 30mm, jest osrty, jasny, wszystko jest wspaniałe poza.... tak jak u Ciebie
poza ogniskową :( 30mm x1,5 kompletnie mi nie pasuje.
20 mm było by idealne ale nie wiem jak ostrość na pełnej dziurze w porównaniu
do 16-50 PZ ustawionego na 20mm.
Męczy mnie ten 20mm ale boję się rozczarowania.
Możesz coś więcej napisać skoro lubisz nim fotografować ?
Pozdrawiam
D.
Witam,
Widziałem wpis, ale chciałem najpierw potestować w naturze.
20/2.8 nie jest konkurencją z 16-50 pz.
Ten pierwszy ma mniejsze zużycie energii (niedoceniany ale ważny argument przy małych aku w bezlusterkowcach), światło, gabaryty w czasie pracy.
Drugi to uniwersalność - zakres ogniskowych, stabilizacja - filmowanie... Oraz niestety ogromne zużycie energii...
20/2.8 w porównaniu do 30/2.0 posiada przycisk iF. Z NX1000 korzystałem z tego zawsze. Z NX500 już rzadko. No i przede wszystkim ogniskowe. 30 używam dużo rzadziej niż 20.
20/2.8 to u mnie konkurencja dla kitowego 20-50 jeśli już. Oba posiadają tę ogniskową. Oba gabaryty mają nieduże. W obu nie ma prądożernego rozwijania obiektywu. Różnicą jest światło vs uniwersalność.
Najczęściej ostatnio niestety korzystam z innych - 16-50 - uniwersalność, filmowanie, oraz 45/1.8 - 3D, filmowanie 3D.
Pogoda fatalna na wyjście w teren. Muszę wykombinować coś miarodajnego do potestowania w domu.
Witam,
Widziałem wpis, ale chciałem najpierw potestować w naturze.
......
Dzięki serdeczne za rozwinięcie tematu. O oszczędzaniu energii nie pomyślałem (mam 3 baterie)
ale to faktycznie ważny czynnik. Marzy mi się zapięcie 20mm i robienie głównie taką ogniskową
na przysłonie 2,8 i używanie 16-50PZ do filmowania ale tylko pod warunkiem że obrazek na tych
20/2,8 jest nie gorszy od PZ na 20mm. Gdyby Samsung nie uśmiercił tak świetnego systemu to
kupił bym w ciemno ale do martwego systemu to już trzeba ostrożnie brnąć w szkła bo kiedyś będą
robić za przyciski do papieru :(
Co do testowania to winieta mi nie przeszkadza, chodzi mi o ostrość i rozdzielczość,
resztę (winieta, dystorsja) można korygować.
Jak ktoś jest z Torunia :) to stawiam piwo (choć widzę inne miasta więc raczej nic z tego).
Pozdrawiam
D.
Witam,
No to trochę sobie potestowałem...
https://www.dropbox.com/sh/lh63qkvrac8b1fh/AAC-SJTWSYfWGve89MmcqIMYa?dl=0
Na NX500 poszły w ruch:
1. 16-50 pz - na 20mm ten obiektyw pozwalał na użycie przysłony max. 4.0 i na tej wykonałem zdjęcia.
2. 20/2.8 - testowany na 2.8 oraz dla porównania na 4.0
3. 20-50 kit - na 20mm ten obiektyw pozwalał na użycie przysłony max. 3.5, jednak żeby nie mnożyć zdjęć - używałem 4.0.
Cóż... Niewiele testów 16-50 pz można spotkać w internecie. Najczęściej czytałem poniższy:
http://www.photoreview.com.au/reviews/lenses/other-ilc/samsung-16-50mm-f-3.5-5.6-power-zoom-lens
Można by porównać z zamieszczonym tam testem 30/2.0:
http://www.photoreview.com.au/reviews/lenses/aps-c/samsung-30mm-f-2-'pancake'-lens
Ze zdjęć, które wykonałem, osiągi 16-50 pz na powyższym portalu wydają mi się niewiarygodne... Znalazłem inny test tego obiektywu:
https://www.camerastuffreview.com/samsung-lensreview/review-samsung-nx-16-50-power-zoom-ed-ois
Osiągi dla 20mm, 23mm dla powyższego portalu, wydają się bardziej odpowiadać temu, co osiągnął mój obiektyw na brzegu kadru. Wg powyższego testu, dla okolic 20mm ten obiektyw na brzegu kadru notuje mały dramat, żeby nie powiedzieć - tragedię. Zdjęcia, które zrobiłem, potwierdzają powyższy test.
Sprawdź swój egzemplarz na tej ogniskowej. Być może rozrzut jakościowy tego obiektywu jest bardzo duży. Być może Twój egzemplarz jest tak dobry, jak na portalu: http://www.photoreview.com.au/reviews/lenses/other-ilc/samsung-16-50mm-f-3.5-5.6-power-zoom-lens ... A być może tak słaby jak mój i na portalu: https://www.camerastuffreview.com/samsung-lensreview/review-samsung-nx-16-50-power-zoom-ed-ois
Wracając do 20/2.8. Test na optyczne pewnie czytałeś. Na tym bardziej miarodajnym wg mnie portalu: https://www.camerastuffreview.com/samsung-lensreview/review-samsung-nx-20mm-f-2-8. Moje zdjęcia możesz pobrać, wnioski wyciągnąć samemu.
Pozdrawiam,
Witam,
No to trochę sobie potestowałem...
........
Wielkie dzięki, zabieram się za robotę, jutro dam znać jakie wnioski.
Test na optycznych oczywiście czytałem. Przeczesałem internet ale
nie ma żadnego porównania 20/2.8 z PZ16-50 a o takie mi chodziło :)
Jeszcze raz dzięki - mi się przyda bardzo, mam nadzieję że innym również,
można też na wątek o NX300 podlinkować, pole manewru przy NX coraz bardziej
ograniczone a Twoja pomoc cenniejsza od jakichś (często stronniczych) testów na portalach.
Pozdarwiam
D.
Tylko przy takich testach na szybko - amatorskich, łatwiej o błędy i niedopatrzenia, albo o nierówne szanse porównywanych aparatów / obiektywów. Nic chyba nie spartoliłem.
Tak patrzę na zdjęcia tego kartonu... Czy on przypadkiem krzywy minimalnie nie jest? Albo czy któreś ze zdjęć nie jest robione pod minimalnym kątem? To mogłoby rzutować na wyniki.
Czytałem, że obiektywy o konstrukcji określanej jako naleśnik, szczególnie te o krótkich ogniskowych, z definicji narażone są na dystorsję oraz słabe osiągi na brzegu kadru.
Obiektyw 20 mm, f/4:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/31774512242_70dce54441_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/QpNFtY)2016-12-27_23-52-33_12270004_NX30 (https://flic.kr/p/QpNFtY) by Maciej (https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/), on Flickr
Obiektyw 20 mm, f/2,8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/31112691863_11fc538e44_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/PpjFkM)2016-12-27_23-52-51_12270005_NX30 (https://flic.kr/p/PpjFkM) by Maciej (https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/), on Flickr
Obiektyw PZ-16-50 @20, f/4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/31081960604_9d4d34c54d_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/PmBb1u)2016-12-27_23-51-31_12270003_NX30 (https://flic.kr/p/PmBb1u) by Maciej (https://www.flickr.com/photos/99229681@N04/), on Flickr
No i po Twoich zdjęciach FelTom widzę że chyba powinienem odpuścić.
naleśnik na f2.8 jest wyraźnie słabszy niż PZ na f4. Ja fotografuję głównie ludzi,
kiepskiego brzegu do tej pory nie zauważyłem ponieważ brzegi i tak
mam poza obszarem ostrości przeważnie :) (ale mój PZ też ma kiepskie brzegi)
Moje szybkie fotki testowe 16-50PZ (również na innych ogniskowych)
https://1drv.ms/f/s!As0_DgqcjueIuFU7CSWvuHZeT0ab
Za to centrum mam w PZ bardzo ostre i kupowanie jaśniejszego naleśnika
który trzeba przymykać do 4 mija się chyba z celem. Wprawdzie na f4 naleśnik
wygląda nawet nieco lepiej od PZ, ale to już jest bardzo minimalna przewaga, może nawet subiektywna.
Brzegi o wiele lepsze na f4 w naleśniku niż w PZ ale mi one niepotrzebne.
Puch24, Tobie również bardzo dziękuję. Na Twoich zdjęciach aż takiej różnicy
nie widzę ale i tak zauważalnie gorzej wygląda naleśnik na f2,8.
Gdyby to były osiągi na 1,8 i trzeba by było przymykać do 2,8 to miało by jeszcze sens.
A tak 2,8 to wcale nie jest jasno, a trzeba i tak przymykać :(
Niby tylko 600 zł ale chyba coś do lustrzanki dokupię a Samsung zostanie z 16-50PZ
i innymi systemami przez adapter (kupiłem NX-EOS i wszystkie inne systemy sprowadzam
adapterami do EOSa i tak podpinam pod NX)
Czy wyciągnąłem według waszego odczucia prawidłowe wnioski ? Czy błędnie rozumuję
lub muszę pomyśleć o okuliście? (człowiek sam nie jest w stanie do końca siebie skontrolować)
Jak myślę źle to poprawiajcie :)
Jeszcze raz Wam serdecznie dziękuję, fajnie że można liczyć na pomoc w takich sprawach.
Pozdrawiam
D.
Po zdjęciach które wymodziłem - jestem załamany brzegiem 16-50pz na testowanej ogniskowej 20mm.
To, że "najczęściej" tam znajduje się główny obiekt, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Jeśli coś ważnego będzie znajdować się na brzegu - to będzie słabo. "Najczęściej" dałem w cudzysłów, bo główny motyw w środku kadru nie jest wcale taki oczywisty. Nawet więcej, staram się już nie kadrować centralnie, tylko komponować główny motyw w tło. Tło rzadko jest symetryczne, stąd główny motyw coraz rzadziej znajduje się w centrum kadru.
Moim zdaniem 2,8/20 przy f/4 jest ostrzejszy, przynajmniej na brzegach, od PZ16-50 @20 i f/4, ale to nie dziwi, bo PZ pracuje wtedy przy pełnym otworze, a 20-tka jest przymknięta. Na swoich pełnych otworach oba obiektywy wydają mi się być podobne. Ekstrapolując, można założyć, że PZ-ta trzeba przymknąć do f/5,6, żeby uzyskać taką ostrość, jak 20-tka przy f/4, itd.
20-tkę mam bo ją mam, rzadko z niej korzystam, szczególnie odkąd mam PZ-ta, który jest po prostu o wiele bardziej uniwersalny, nawet jeśli trochę gorszy optycznie. Również 2,4/16 odeszło w cień, odkąd mam PZ-ta - z tych samych powodów. Jakość jakością, ale użyteczność i uniwersalność też się liczy. PZ ma stabilizację i znacznie cichszy AF.