Zobacz pełną wersję : D610 czy OM-D E-M1
Witam, co byście wybrali d610 czy Olympus OM-D E-M1 (i tylko te dwa wchodzą w grę) ? Zastosowanie głównie to : fotografia podróżnicza, czasem portrety, czasem reportaż.
Ewentualny zestaw:
d610 + T16-28 + N35 + N85
A co do Olympusa tu zaczynają się schody bo nie znam się za bardzo na szklarni tej firmy...na pewno jakiś szeroki kąt + jakiś jasny standard.
I pytanie czy matryca Olympusa daje radę ? i czy sprawdzi się w fot podróżniczej... bo d610 ma matryce świetną ale w zestawie d610 + T16-28 swoje waży:/
Czemu akurat 16-28? Wielkie i ciężkie. Jakieś 18-35 będzie połowe mniejsze i lżejsze. I z D610 będzie trochę niewygodne, obiektyw będzie przeważał mocno.
Fotografia podróżnicza to jaka? Że wyjeżdzasz na 2 miesiące z plecakiem, czy jedziesz gdzieś samochodem/lecisz i mieszkasz w hotelu? Bo to trochę ma znaczenie w przypadku wyboru sprzętu, czy wymiary i wagą są absolutnym priorytetem czy niekoniecznie.
Od olympusa już na pewno bym wolał Fuji - mają bardzo fajne szkła i np takie XT-1 jest bardzo przyjemną puszką. Do portrety większa matryca też na pewno nie zaszkodzi.
hostman22
02-01-2015, 20:31
wow, to masz rozrzut... ;) poza tym każdy wie, że aparatem podróżniczym jest m9 z summaritem lub noctiluxem. Ewentualnie sony alfa :). A tak na poważnie to i OM-D będzie ok jak i fuji pod bagnet x. Pytanie, ile możesz wydać oraz ile chcesz dźwigać i na ile przeszkadza Tobie ziarno. W sumie odpowiedź na te pytania, to więcej niż połowa sukcesu :).
Tokina 16-28 bo kiedyś ja miałem i była świetna (tylko jej ciężar i filtry) ...18-35 nigdy nie brałem pod uwagę, w sumie nie wiem dlaczego.
Foto podróżnicza = latanie, hotele jak i np chodzenie po górach itp ...podróże z plecakiem przez kilka tyg raczej nie.
Olympus booo podobny Świetny af, stabilizacja... tylko jedno co mi nie pasuje to ze nie uzysakm z Omd takiej głębi ostrości jak z d610.
Budżet hmm... tyle co max równowartość d610 + T16-28 + N35 + N85
A do Fuji jakie szkła ?
Trochę po skrajnościach lecisz. Albo FF albo crop 2x.
A pośrednie - czyli format DX dlaczego nie?
Do podrózy olek fajny, ale wysokie ISO to nie zwala z nóg (w porównaniu do nowych matryc FF).
W FF masz małą GO, do portretu fajnie, ale sprzet jak na podróże wielki i ciężki. Szczególnie że się przyda jedno tele. A już D610 z 70-300VR to nie jest maleństwo. Szerokie kąty to też problem.
Wejdź w DX. Tu masz kompromis między nienajgorszą małą GO, w miarę dobrym wysokim ISO i w marę małymi rozmiarami.
Możesz wybierać od Nikona 7xxx czy 5xxx (tele 55-300, szeroko Sigma 10-20 + stałki 35 i 50/1.8 to wszystko), przez Canona i Pentaxa po bezlusterkowce Sony Fuji itd
Który fuji? Konkretnie, jaki model.
Jakiś czas temu nabyłem do " fotografii podróżniczej" E-M10 - co prawda klasa niżej niż E-M1 ale system ten sam. Posiadam również D7100 z 17-55. Jeśli chodzi o jakość zdjęć - nie widzę różnicy. Olek nie ma problemu z ostrością , ale jeśli chodzi o prędkość AF - Nikon lepszy. Dlatego na wakacje zabieram oba systemy miniaturyzacja w " dobrym świetle" i "niezawodność" gdzie światło jest gorsze.
Jakiś czas temu nabyłem do " fotografii podróżniczej" E-M10 - co prawda klasa niżej niż E-M1 ale system ten sam. Posiadam również D7100 z 17-55. Jeśli chodzi o jakość zdjęć - nie widzę różnicy. Olek nie ma problemu z ostrością , ale jeśli chodzi o prędkość AF - Nikon lepszy. Dlatego na wakacje zabieram oba systemy miniaturyzacja w " dobrym świetle" i "niezawodność" gdzie światło jest gorsze.
Aaa myślałem ze Af w m10 też jest dobry... hmm a jakie szkła masz do Olympusa ? są jakieś które polecasz ?
Olympus 45 1,8 z e-m10 najlepsze, panasonic 12-35 ,lepiej pracuje z GH3 / tylko wideo/.
Odpowiedź na pytanie postawione w tym wątku jest prosta.
Najpierw należy sprecyzować priorytety, następnie uporządkować je według ważności. Na końcu jakaś prosta tabelka i przyporządkowanie wartości punktowych dla każdego z priorytetów.
Wynik objawi się sam. ;-)
PS.
Niestety nikt tutaj nie jest jasnowidzem i nie odgadnie co dla Ciebie bedzie ważniejsze, czy uzyskanie możliwie małej GO czy najniższa waga sprzętu przy zachowaniu dostatecznej jakości. Tutaj rodzi sie kolejne pytanie... w jakich warunkach będziesz robił zdjęcia (ilość światła). Kolejne pytanie to akceptowalna jakość zdjęć, to mają być fotki do albumu czy praca na zlecenie za kasę. Stabilizacja może być pomocna w sytuacjach kiedy nie możesz (nie chcesz) użyć statywu... ruchu to jednak nie zamrozi. Więc masz kolejny dylemat. Jak sam widzisz dyskusję można prowadzić do białego rana i za każdym razem dodawać kolejny czynnik do rozważenia.
Moja rada jest taka, jeżeli to materiał tylko dla Ciebie to weź małe i lekkie. Pomysł z Fuji jest całkiem rozsądny. Myślę że warto pójść tym tropem.
helopawelo
02-01-2015, 21:31
Kilka lat temu zamieniłem FF i APSC na oly em10. Jedyne co stracilem to wysokie możliwości obróbki RAW. Reszta to same zalety (gibany ekran, waga i rozmiar, cena, ficzery, wideo). Głównie fotki rodzinne, oraz parki i architektura. Uzywam z 45/1.8, Panas 12-35 2.8, fisheye samyang 7.5
Ps. Jeśli mi brakuje światła to po prostu używam lampy. Często do foto rodzinnych, portretów uzywam wyzwalaczy radiowych + 2 lampy które mi zostały jeszcze z czasów luster
W podróży ciężko używać lamp błyskowych , dlatego łatwiej jest zwiększyć ISO.
Dokładnie. W dodatku jak zrobisz zdjęcie nocne ulicy? Błyśniete nie ma sensu, straci się klimat.
np XT-1Tak, to DX
Tutaj masz wspomnienia Olka z podróży :wink:
http://lech.zenfolio.com/p883147334
Wszystkie zdjęcia z 12-40 i 60 Macro.
Cóż dodać... Może, iż na poprzednim wyjeździe był D800+24-70+80-400. Też robił zdjęcia.
Tutaj masz wspomnienia Olka z podróży :wink:
Wszystkie zdjęcia z 12-40 i 60 Macro.
Cóż dodać... Może, iż na poprzednim wyjeździe był D800+24-70+80-400. Też robił zdjęcia.
I czy w jaki kolwiek sposób można porownac jakosc raw z tych dwóch body?
Hmm sony a7s bylby fajny ale taaa cena:-\
I czy w jaki kolwiek sposób można porownac jakosc raw z tych dwóch body? ...
Matryca D800 to nadal jedna z najlepszych matryc jakie istnieją: jest dynamika i ... są szczegóły :D. Ta Olkowa od niej odstaje: musisz kadrować bardziej precyzyjnie i jest mniej elastyczna. Ale, jak to się mówi, jest "good enough". Przy zmianie sprzętu chodziło po prostu o wagę.
Dla porównania link do podróżniczych fotek z D800, robionych i obrabianych przez tę samą osobę. W obu przypadkach RAW-y.
Hmm sony a7s bylby fajny ale taaa cena:-\
Jak a7s za droga to masz przecież też "zwykłe" A7, w cenie D610, albo taniej chyba nawet. A matryca ma bardzo zbliżone osiągi, ten sam poziom. Tylko problem ze szkłami, nie ma zbyt wiele systemowych. Jeśli nie przeszkadzają Ci manuale to czemu nie.
Manuale niestety mi nie leżą.
Chyba jednak przeboleje to ze d610 jest troche wieksze...
Zabrzmi to ogolnikowo ale jakosc matrycy, iso, glebia ostrosci do mnie przemawiaja...zainwestuje w stalki aby bylo "mniej i lżej"
A tak z Ciekawosci olympus 25 1.8 jaki ma odpowiednik na FF? Ogniskowa razy dwa a przeslona, GO?
Manuale niestety mi nie leżą.
Chyba jednak przeboleje to ze d610 jest troche wieksze...
Zabrzmi to ogolnikowo ale jakosc matrycy, iso, glebia ostrosci do mnie przemawiaja...zainwestuje w stalki aby bylo "mniej i lżej"
A tak z Ciekawosci olympus 25 1.8 jaki ma odpowiednik na FF? Ogniskowa razy dwa a przeslona, GO?
50mm, światło 1.8, GO 3.6.
GO też jakieś dwie działki, czyli... 50 3.5-4. Dość nędznie, prawie jak w jakimś kitowym zoomie.
Jeżeli już ma być GO, to u Olka trzeba używać 75/1.8. Może z 40-150/2.8 też by coś wykrzesał :D
Jeżeli już ma być GO, to u Olka trzeba używać 75/1.8.
150 3.5 które kosztuje... 4k zł :/
Niestety. Wiele wyboru nie ma ;) Ale obrazek z niego nie jest najbrzydszy. Zawsze można powiedzieć, że to 150/1.8 :-D
Wiadomo, że mała GO to nie jest konieczność w portrecie, ale jednak cholernie często się przydaje i lepiej jednak móc decydować czy się chce mieć małą czy dużą głębie. W olympusie raczej mamy małe pole manewru, chyba, że wyda się krocie na jakieś egzotyczne manuale, które i tak dają conajwyżej tyle co tanie, jasne stałki z AF na FF...
Nie to, żebym przykonywał do upadłego (SAINT ma 100% racji), ale jakiś portret Olkiem też można od biedy strzelić.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/p3519786485-2.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s7/v168/p351978648-5.jpg)
Witam, co byście wybrali d610 czy Olympus OM-D E-M1 (i tylko te dwa wchodzą w grę) ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/5837855_std-1.jpg
źródło (http://content9.flixster.com/question/58/37/85/5837855_std.jpg)
Jeżeli mógłbym zapytać - dlaczego tylko te dwa?
No dobra, a teraz na serio. A7 mkII, jest szansa że Sony wpuści ciekawe szkła (na pewno będą drogie).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/SonyEmountfullframelensroadmap2015-2.png
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/09/Sony-E-mount-full-frame-lens-roadmap-2015.png)
Tak ja pisali poprzednicy, Fuji X-T1 wydaje się być rozsądnym kompromisem pomiędzy jakością a wagą.
Olympusa osobiście nie lubię (hiper crop to super kompromis), myślę ze twój pomysł z portretami dyskwalifikuje u4/3 - najgorszy pod względem kontroli GO (oczywiście wszystko jest względne, jest znacznie lepszy od kompaktu z sensorem 1/2.3'').
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/baikonurkazakhstanspace2-2.jpg
źródło (http://gadling.com/wp-content/uploads/2012/03/baikonur-kazakhstan---space2.jpg)
Jeżeli planujesz wycieczki w najwyższe partie gór gdzie każdy gram kosztuje jak transport na kosmodrom - to wtedy Olympus z naleśnikiem będzie spoko (ale tylko wtedy).
Do D610 również można założyć tanie i lekkie szkła kitowce znane z kliszowych FF (na wycieczki) i rezultat będzie przyzwoity - nie daj się nabrać na slogany "puszka FF wymaga OTUS lensobiektywów bo inaczej marnujesz potencjał świętej matrycy". Powoduje to że możesz mieć ciężki zestaw portretowy oraz lekki zestaw turystyczny - wystarczy zmienić obiektyw...
Gdyby Omd byl tanszy tzn ok 3.5tys to pewnie bym sie skusil ale omd jak i d610 to praktycznie ta sama cena a jednak możliwościami Nikon sa dla mnie wieksze. Nie wiem czy wierzyć dxomark ale tam Nikon tez ma swietne "noty". Teraz tylko pytanie jaki obiektyw t16-28 / n18-35 ktory będzie podstawowy na wyjazdach...
Matrycy z olka nie ma sensu porównywać z D610, kompletnie nie ta liga (iso, detal, dr). A jeszcze jak są w tej samej cenie to kuriozum jak dla mnie.
Dobrze jakby się przeszedł jeszcze do jakiegoś sklepu i sprawdził wizjery - czy Ci odpowiada to co oferuje elektroniczny (choć akurat to fuji xt1 ma ponoć jeden z lepszych na rynku). Dla mnie EVF to jest dyskwalifikacja, nie potrafiłbym używać i nie irytować się - optyczny jest imo królem. Niektórzy jednak akceptują i nawet sobie chwalą, ale raczej trzeba to sprawdzić przed zakupem. Miałem na testach omd10 i nie sądzę żeby przez najbliższe 2-3 lata pojawiło się coś co będzie sensownym odpowiednikiem optycznego (patrząc na to jaki poziom obecnie reprezentują).
Co do szkieł - akurat o szerokich kątach jest naprawdę mnóstwo wątków na forum i coś można wyczytać. Miałem T16-28 na tygodniowym wyjezdzie do NY, gdzie łaziłem całymi dniami i dało mi to w kość - tyle, że ja po prostu nie miałem innego szkła, a takie było mi potrzebne do pracy, więc brałem ze sobą co miałem. Jakbym kupował pod turystyke nie pakowałbym się w 2.8 - nie ma sensu przepłacać i taszczyć szkła które w większości przypadków i tak będziesz przymykał do 5.6 i więcej. 18-35G jest bardzo dobry optycznie i dość lekki - jak tylko zakres Ci pasuje to pomyślałbym o nim.
...Jakbym kupował pod turystyke nie pakowałbym się w 2.8 - nie ma sensu przepłacać i taszczyć szkła które w większości przypadków i tak będziesz przymykał do 5.6 i więcej. ...
Trochę nam się kółko zamknęło...;)
Jeżeli turystyka miałaby być głównym celem, dzisiaj, jeszcze raz, bez wahania wybrałbym Olka (pomijam kwestie cen).To pancerna i uszczelniana puszka. Trzeba było widzieć jak wyglądał tego lata na trzydniowym Hellfescie: był cały pokryty kurzem i działał dalej. Całe szczęście, że potem umył go tajfun w Nepalu :D
Jest jeszcze jedna rzecz, która w turystyce i reportażu bardzo się przydaje: ruchomy ekran.
Zgadza się, Tokina jest ciężka i brak filtrów co w fot widoków + możliwość uszkodzenia itp może być upierdliwe...ale za to jest świetnie zrobiona, no i 28mm + f2,8 można na upartego zrobić szeroki ujęcia ludzi.
Nikkor AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G - dobre opinie, filtry, podobno dobra rozdzielczość ...ale czy tej obudowie można "zaufać"? ...kurde cena Nikkora jak i Tokiny identyczna. ...a może N 20 2.8? ...tylko już z 16mm w tokinie robi się 20mm...
A co do bezlustrowca... muszę przemyśleć sprawę ;)
MARS CooL
03-01-2015, 14:11
Ja bym wybrał E-M5 + 12-40 + tele oraz X-E1 z 35 i 12. Moim zdaniem będzie to najlepszy/ najbardziej uniwersalny wybór. Nie zdradzę do jakiej torby to się zmieści ani co potrafi taki zestaw ;). Coraz bardziej żałuje że wymieniłem e-m5 z 12-40 na LX-100.
A co jest nie tak z LX-100 ?
Przyznam że korci mnie jego kupno ;)
MARS CooL
03-01-2015, 14:37
Lx nie ma ruchomego i dotykowego wyświetlacza, który bardzo się przydaje do filmów, zdjęć z biodra, oraz ma znacznie słabszą stabilizacje. Filmy z E-m5 są takie jak ze statywu, LX trochę pływa. W olku schodziłem do bardzo długich czasów teraz w LX i X-E1 ciężko mi utrzymać 1/60. Filmy 4k w LX bardzo mi się podobają no i można wyciągnąć zdjęcia z kazdej klatki. Niestety stabilizacja trochę psuje sprawę. Plusem LX jest to że AF jest szybki w każdych warunkach. Tam gdzie E-M5 i X-e1 nie łapał ostrości LX robi to rewelacyjnie. Ogólnie jestem zadowolony ale brakuje mi gibkiego/dotykowego lcd.
Ruchomy wyświetlacz by się faktycznie przydał, a stabilizacja wiem, że nie rewelacyjna w LX-100, ale ja ostatnio do małych sprzętów dokręcam sobie Manfrotto Pixi i robi się dosyć wygodnie i stabilnie, więc nie powinno być źle - dzięki za odpowiedź :)
MARS CooL
03-01-2015, 14:54
Fajny ten pixi - chyba sobie taki zakupię.
W wakacje latałem po górach z D700 + 18-35G oraz 50 1.8G. Po efektach i wygodzie z takimi dwoma szkłami stały się one moim podstawowym duetem wyjazdowym. Polecam :)
Rok temu zastanawiałem się mocno nad zakupem E-M5 - skończyło się jak zwykle kupiłem canona 6D i nie żałuję.
W wakacje latałem po górach z D700 + 18-35G oraz 50 1.8G. Po efektach i wygodzie z takimi dwoma szkłami stały się one moim podstawowym duetem wyjazdowym. Polecam :)
No i chyba tak się Skończy i u mnie :) ...bo boje się że bezlustrowiec to jest tylko taka moja fanaberia ;)
Trochę nam się kółko zamknęło...;)
Czy ja wiem? Raczej to w przypadku szerokiego tylko piszę, w krajobrazie. Ale przy portrecie nic nam się nie zamknęło ;)
No i chyba tak się Skończy i u mnie :) ...bo boje się że bezlustrowiec to jest tylko taka moja fanaberia ;)
Jakościowo na pewno na plus wyjdziesz z lustrzanką. A czy będziesz nosił i czy będzie to dla Ciebie okej - to już raczej sam musisz określić, nikt nie wie jak wyglądają Twoje wyjazdy lepiej niż Ty.
Czy ja wiem? Raczej to w przypadku szerokiego tylko piszę, w krajobrazie. Ale przy portrecie nic nam się nie zamknęło
Dlatego napisałem, że "trochę" :)
Dziękuję bardzo wszystkim za zaangażowanie i rady...zostaje przy d610 :) ... teraz tylko kwestia szerokiego szkła... muszę znaleźć jakiś sklep w Warszawie gdzie będę mógł "pomacać" N20 1.8 bo zapowiada się ok i do tego mały, lekki a jak nie to T16-26 / N 18-35 ...dzięki wszystkim:)
Kilka lat temu zamieniłem FF i APSC na oly em10.
Wyjdzie, że się czepiam, ale...... kilka lat temu ? ;) EM10 miał premierę w 2014.
helopawelo
03-01-2015, 17:05
Wyjdzie, że się czepiam, ale...... kilka lat temu ? ;) EM10 miał premierę w 2014.
Przed 10 był epl5. Wymieniłem, i teraz mam wszystkie kółka i wizjer [emoji4]