Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie D610 czy OM-D E-M1

Witam, co byście wybrali d610 czy Olympus OM-D E-M1 (i tylko te dwa wchodzą w grę) ? Zastosowanie głównie to : fotografia podróżnicza, czasem portrety, czasem reportaż.

Ewentualny zestaw:

d610 + T16-28 + N35 + N85

A co do Olympusa tu zaczynają się schody bo nie znam się za bardzo na szklarni tej firmy...na pewno jakiś szeroki kąt + jakiś jasny standard.

I pytanie czy matryca Olympusa daje radę ? i czy sprawdzi się w fot podróżniczej... bo d610 ma matryce świetną ale w zestawie d610 + T16-28 swoje waży:/

Domyślnie

Czemu akurat 16-28? Wielkie i ciężkie. Jakieś 18-35 będzie połowe mniejsze i lżejsze. I z D610 będzie trochę niewygodne, obiektyw będzie przeważał mocno.

Fotografia podróżnicza to jaka? Że wyjeżdzasz na 2 miesiące z plecakiem, czy jedziesz gdzieś samochodem/lecisz i mieszkasz w hotelu? Bo to trochę ma znaczenie w przypadku wyboru sprzętu, czy wymiary i wagą są absolutnym priorytetem czy niekoniecznie.

Od olympusa już na pewno bym wolał Fuji - mają bardzo fajne szkła i np takie XT-1 jest bardzo przyjemną puszką. Do portrety większa matryca też na pewno nie zaszkodzi.

Domyślnie

wow, to masz rozrzut... poza tym każdy wie, że aparatem podróżniczym jest m9 z summaritem lub noctiluxem. Ewentualnie sony alfa . A tak na poważnie to i OM-D będzie ok jak i fuji pod bagnet x. Pytanie, ile możesz wydać oraz ile chcesz dźwigać i na ile przeszkadza Tobie ziarno. W sumie odpowiedź na te pytania, to więcej niż połowa sukcesu .
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Tokina 16-28 bo kiedyś ja miałem i była świetna (tylko jej ciężar i filtry) ...18-35 nigdy nie brałem pod uwagę, w sumie nie wiem dlaczego.

Foto podróżnicza = latanie, hotele jak i np chodzenie po górach itp ...podróże z plecakiem przez kilka tyg raczej nie.

Olympus booo podobny Świetny af, stabilizacja... tylko jedno co mi nie pasuje to ze nie uzysakm z Omd takiej głębi ostrości jak z d610.

Budżet hmm... tyle co max równowartość d610 + T16-28 + N35 + N85

A do Fuji jakie szkła ?

Domyślnie

Trochę po skrajnościach lecisz. Albo FF albo crop 2x.
    A pośrednie - czyli format DX dlaczego nie?
    Do podrózy olek fajny, ale wysokie ISO to nie zwala z nóg (w porównaniu do nowych matryc FF).
    W FF masz małą GO, do portretu fajnie, ale sprzet jak na podróże wielki i ciężki. Szczególnie że się przyda jedno tele. A już D610 z 70-300VR to nie jest maleństwo. Szerokie kąty to też problem.
    Wejdź w DX. Tu masz kompromis między nienajgorszą małą GO, w miarę dobrym wysokim ISO i w marę małymi rozmiarami.
    Możesz wybierać od Nikona 7xxx czy 5xxx (tele 55-300, szeroko Sigma 10-20 + stałki 35 i 50/1.8 to wszystko), przez Canona i Pentaxa po bezlusterkowce Sony Fuji itd
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A fuji to crop x1,5 ?

Domyślnie

Który fuji? Konkretnie, jaki model.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jakiś czas temu nabyłem do " fotografii podróżniczej" E-M10 - co prawda klasa niżej niż E-M1 ale system ten sam. Posiadam również D7100 z 17-55. Jeśli chodzi o jakość zdjęć - nie widzę różnicy. Olek nie ma problemu z ostrością , ale jeśli chodzi o prędkość AF - Nikon lepszy. Dlatego na wakacje zabieram oba systemy miniaturyzacja w " dobrym świetle" i "niezawodność" gdzie światło jest gorsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerzyk Zobacz posta
    Jakiś czas temu nabyłem do " fotografii podróżniczej" E-M10 - co prawda klasa niżej niż E-M1 ale system ten sam. Posiadam również D7100 z 17-55. Jeśli chodzi o jakość zdjęć - nie widzę różnicy. Olek nie ma problemu z ostrością , ale jeśli chodzi o prędkość AF - Nikon lepszy. Dlatego na wakacje zabieram oba systemy miniaturyzacja w " dobrym świetle" i "niezawodność" gdzie światło jest gorsze.
    Aaa myślałem ze Af w m10 też jest dobry... hmm a jakie szkła masz do Olympusa ? są jakieś które polecasz ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów