Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] Panasonic LX100 - kompakt z 4/3, 24-75mm f/1.7-2.8
Człowieku montaż filmu to dosłownie 1 godzina i nie lej farmazonów jak nie masz o tym zielonego pojęcia. Sam montaż uruchamiam w nocy i nawet gdy materiał jest obszerny na rano mam cały film zmontowany. Tak więc ... e szkoda gadać :-)
Sam montaż uruchamiam w nocy i nawet gdy materiał jest obszerny na rano mam cały film zmontowany.
Film Ci się sam montuje? WOW!
I nie unoś się tak, człowieku :)
A żebyś wiedział że się montuję taki scwany lisek z niego. Gdzież bym się tam unosił na ziemi jestem.
Nie zależy mi na obrazku lepszym niż z D7200, potrzebuję coś małego do zdjęć z wyjazdów itp. :)
LX100 przekonuje mnie wizjerem, 4K i ogólnie designem który bardzo mi się podoba.
Nie zrozumieliśmy się ;)
Obrazek będzie gorszy. Chodziło mi o to żebyś przetestował czy będzie dla Ciebie wciąż akceptowalny. LX100 na papierze wygląda świetnie, design też należy uznać za udany, także te elementy mogą przekonywać. W praktyce wychodzi jednak bardzo dużo niedociągnięć, a elastyczność i jakość raw są "kontrowersyjne". Nie będę się oczywiście Rejtanem kładł żeby Cię odwieść od zakupu, ale biorąc pod uwagę stopień dopracowania body jakie masz, oraz jakość obrazu jaką daje, przypuszczam że możesz się srogo rozczarować.
Jeśli natomiast i tak będziesz kupował ten aparat, kup przynajmniej używany, wtedy w razie czego sprzedasz bez straty.
otwieracz
24-07-2018, 17:51
Aparat fajny, ale ma jedną wadę - strasznie delikatna klapka od baterii. Mimo że aparat siedział w Lowepro Dashpoint 30 po kontakcie z klamką klapka mi odpadła, pękła przy samym końcu mocowania przy sprężynce. W pierwszej chwili byłem pewny że cały aparat szlag trafił bo nie reagował na żaden przyciski. Dopiero po jakimś czasie doszedłem do tego że ta klapka dociskała baterię i żeby włączyć aparat muszę dociskać od spodu baterię. Teraz żeby zrobić zdjęcie kciukiem dociskam baterię a resztą palców ogarniam aparat na tyle na ile mogę. Da się ale co to za przyjemność? Jestem trochę podłamany bo nie mam pomysłu jak ten problem teraz rozwiązać. Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy to taśma.
Ja kupiłem i sam wymieniłem klapkę. Teraz jestem uczulony na nią. Ja ją po prostu wyłamałem kładąc aparat na stół. Ni tym się nie popisali. Ale teraz od dwóch lat nie mam z tym problemu.
Lx100 jako wyjazdowy/wakacyjny aparat jest świetny. Wyleczył mnie z targania lustra. Potwierdzam oczywiście słowa Łukasza, że każdy ma inny poziom tego co uważa za akceptowalne (chodzi mi o jakość zdjęć). Dla mnie w kontekście zastosowań o jakich piszę to super sprzęt. Do wad mogę dodać szczelność obiektywu. Trzeba być ostrożnym w zapylonych miejscówkach bo małpa lubi coś zassać.
otwieracz
12-08-2018, 05:13
https://www.43rumors.com/ft5-panasonic-lx100ii-announcement-on-august-23/
Będzie hit?
wojtek321
19-08-2018, 20:11
Sporo czasu zajęło mi podjęcie decyzji, ale chyba zdecyduje się na zakup LX100. Wizjer elektroniczny, f/1.7 i matryca m4/3 imo to mocne zalety w stosunku do konkurencji. Wyczaiłem używkę za 1400, pełny zestaw + dwa filtry ND. Polecicie, na co zwracać uwagę przy oględzinach?
darekw1967r
19-08-2018, 20:40
Sporo czasu zajęło mi podjęcie decyzji, ale chyba zdecyduje się na zakup LX100. Wizjer elektroniczny, f/1.7 i matryca m4/3 imo to mocne zalety w stosunku do konkurencji. Wyczaiłem używkę za 1400, pełny zestaw + dwa filtry ND. Polecicie, na co zwracać uwagę przy oględzinach?
Moim zdaniem za drogo...
Cena nowego chodzi po 2200 zl a uzywka powinna miec cene okolo 40% ceny nowego czyli okolo 900 zl.
Gdybym mial 1400 zl bralbym:
https://allegro.pl/canon-eos-m100-15-45-bezlusterkowiec-nowy-gw-i7494426438.html
wojtek321
19-08-2018, 22:08
Śmiem twierdzić że kupno LX100 za 900 graniczy z cudem, poza tym m100 którego podałeś nie wrzucę do kieszeni rowerowego stroju, LX100, tak.
draco_krk
20-08-2018, 09:52
Za chwilę premierę ma mieć nowsza wersja. Kto wie, może poprzednia będzie tańsza.
Za chwilę premierę ma mieć nowsza wersja. Kto wie, może poprzednia będzie tańsza.
pewnie tak ale tylko w używkach ...stare znikną ze sklepów z pojawieniem się nowszej wersji ...to normalna polityka
Stare nie znikną ze sklepów, dopóki nie zostaną wykupione. Nikt przecież tych aparatów nie wyrzuci na wysypisko.
wojtek321
21-08-2018, 08:36
Zakupiłem LX100, póki co bardzo mi się podoba. Fakt, jakość obrazu jest daleka od tego co wypluwa mój D7200, ale jest naprawdę przyzwoicie.
Na początku nie ogarniałem do końca trybów z uwagi na brak PASM, ale teraz jestem oczarowany tym jak to rozwiązano w Panasie. :D
Szans na spadek cen nowych raczej nie ma. Przecież jak będzie nowy to dowalą taką cenę, że starsza wersja będzie się wydawała za darmo. Używany też niekoniecznie potanieje, najwyżej kosmetycznie.
Na początku nie ogarniałem do końca trybów z uwagi na brak PASM, ale teraz jestem oczarowany tym jak to rozwiązano w Panasie. :D
To Fuji też jeszcze nie miałeś w ręku... :)
wojtek321
22-08-2018, 14:10
Co cie tak oczarowalo?
Pokrętła od przesłony i migawki, stylizowane na te z analogowych aparatów, i jednocześnie ich funkcjonalność, czyli możliwość aktywacji trybów PASM za pomocą odpowiedniego ustawienia pokręteł ;)
darekw1967r
22-08-2018, 14:26
Zakupiłem LX100, póki co bardzo mi się podoba. Fakt, jakość obrazu jest daleka od tego co wypluwa mój D7200, ale jest naprawdę przyzwoicie.
Z RAW-a mozna duzo wyciagnac a przy dobrej obróbce wiele rożnic zaciera sie jak robisz foty do albumu albo do internetu ;)
LX100 II - może to jest temat na nowy wątek, ale jak patrzę na listę zmian, to nie wiem, czy warto zakładać nowy...
https://www.dpreview.com/news/6724429642/much-anticipated-panasonic-dc-lx100-ii-features-17mp-multi-aspect-sensor
https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-dc-lx100-ii
tomek_jj
22-08-2018, 20:11
ale jak patrzę na listę zmian, to nie wiem, czy warto zakładać nowy...
Nowa matryca, nowy procesor, nowy wyświetlacz + dotyk - jakiego rodzaju zamiany byłyby godne nowego wątku? Funkcja tostera?, a może pompka do roweru?
Czyli w Polsce pewnie 4299 zł.
meliszipak
22-08-2018, 23:30
Kluczową sprawą są uszczelnienia i manualne sterowanie obiektywem.
Ja chętniej bym widział ostre szkło z mniejszym zakresem np 30-50 f2 .
Jak dla mnie brak odchylanego ekranu oraz brak możliwości podłączenia pilota do zdalnego wyzwalania migawki eliminuje ten aparat.
Rx100 m jeden wątek, nie może być żeby lx100 było pod tym względem lepsze ;)
FotoJeronimo
06-09-2018, 21:49
Moim zdaniem za drogo...
Cena nowego chodzi po 2200 zl a uzywka powinna miec cene okolo 40% ceny nowego czyli okolo 900 zl.
LOL chyba kolega zapomniał ile kosztował ten aparat jak się pojawił na rynku. Aktualnie przymierzam się do sprzedaży Lumixa i jeśli miałbym sprzedać za takie małe pieniądze to wolałbym go sobie zostawić. Aparat z takim obiektywem jest za dobry żeby kosztował poniżej 1000 zł.
Ja sprzedaje tylko i wyłącznie dlatego że chce mieć większą matryce (bo mnie zmanierował FF).
pozdrawiam
darekw1967r
06-09-2018, 22:17
LOL chyba kolega zapomniał ile kosztował ten aparat jak się pojawił na rynku.
No tak. To troche boli. Kupowales w cenie wyzszej ale jak sprzedajesz to liczy sie od ceny nowego dzisiaj.
Kupowalem kiedys EPL-3 za 1500 zl a zestaw sprzedalem za 300 zl i jeszcze klient krecil nosem.
Aktualnie przymierzam się do sprzedaży Lumixa i jeśli miałbym sprzedać za takie małe pieniądze to wolałbym go sobie zostawić. Aparat z takim obiektywem jest za dobry żeby kosztował poniżej 1000 zł.
Ja sprzedaje tylko i wyłącznie dlatego że chce mieć większą matryce (bo mnie zmanierował FF).
pozdrawiam
Zycze Ci dobrego klienta.
wojtek321
07-09-2018, 11:29
No tak. To troche boli. Kupowales w cenie wyzszej ale jak sprzedajesz to liczy sie od ceny nowego dzisiaj.
Kupowalem kiedys EPL-3 za 1500 zl a zestaw sprzedalem za 300 zl i jeszcze klient krecil nosem.
Zycze Ci dobrego klienta.
Twoja teoria o 40 procentach ceny nowego są bardzo nietrafione, każdy sprzęt "starzeje" się inaczej. LX100 jest praktycznie nie do dostania w cenie 1400 za sklepowy zestaw, a co dopiero za 900.
To jest sprzęt który mimo wieku wciąć jest bardzo dobry i trzyma cenę na rynku używanych
cybulski
07-09-2018, 12:01
Kluczową sprawą są uszczelnienia i manualne sterowanie obiektywem.
Ja chętniej bym widział ostre szkło z mniejszym zakresem np 30-50 f2 .
Ten obiektyw naprawdę jest bardzo ciekawy, ciężko narzekać, manualny pierścień przysłony, tryb macro z ostrzeniem od 3cm. Moja Żona używa lx100 i jest mega zadowolona. Jasność 1.7-2.8 chciałbym widzieć w zomie Fuji lub Nikona w takim zakresie ogniskowych ale byłby to niestety mega duży słoik.
Poza tym zawsze ciekawiło mnie czy ten LX z czerwoną kropką jako Leica D jest lepszy od Panasa czy też to dokładnie to samo ?
wojtek321
14-09-2018, 09:39
https://www.optyczne.pl/662.1-artykuł-Panasonic_Lumix_LX100_II_w_naszych_rękach.html
Wychodzi na to że poza teoretycznie lepszą matrycą, żadnych znaczących zmian
https://www.optyczne.pl/662.1-artykuł-Panasonic_Lumix_LX100_II_w_naszych_rękach.html
Wychodzi na to że poza teoretycznie lepszą matrycą, żadnych znaczących zmian
Dotykowy ekran (z dotykową obsługą AF i migawki) jest jak dla mnie znaczącą zmianą. Dla niektórych znaczące mogą być (podobno) ładniejsze jpegi.
Jak na 4 lata to ilość zmian faktycznie nie zwala z nóg... Ale... mogło być gorzej... ;)
otwieracz
20-09-2018, 18:44
Daj okrucha
14241
Jak radzicie sobie z af podczas nagrywania filmów? Dziś kręciłem na pełnym automacie pary na turnieju tańca towarzyskiego i af pływał mi z jednej pary na drugą. Film ten ie nadaje się do oglądania. Potem ustawiłem na M przed włączeniem nagrywania ustawiłem ostrość powiedzmy na środek sali. Ale gdzie chciałem wyostrzyć parę tancerzy którzy byli blisko mnie żaden przycisk nie reagował. Ostrość podczas zdjęć mam odpiętą od przycisku wyzwalania migawki. Czy pozostaje mi podczas kręcenia filmów ręcznie ustawiać ostrośc?
darekw1967r
19-11-2018, 13:21
Jak radzicie sobie z af podczas nagrywania filmów? Dziś kręciłem na pełnym automacie pary na turnieju tańca towarzyskiego i af pływał mi z jednej pary na drugą. Film ten ie nadaje się do oglądania. Potem ustawiłem na M przed włączeniem nagrywania ustawiłem ostrość powiedzmy na środek sali. Ale gdzie chciałem wyostrzyć parę tancerzy którzy byli blisko mnie żaden przycisk nie reagował. Ostrość podczas zdjęć mam odpiętą od przycisku wyzwalania migawki. Czy pozostaje mi podczas kręcenia filmów ręcznie ustawiać ostrośc?
Aparat posiada mozliwosc filmowania ale nikt nie powie Ci co mozna sobie z takim filmowaniem pozniej zrobic.
Duza wiekszosc aparatow nie nadaje sie do filmowania ruchomych obiektow ;)
AF plywa i szpera, obraz smuzy a efekt na ekranie UHD ostatecznie dobija taki material.
Przy 4K jest to jeszcze bardziej to widoczne. Ogolnie wychodzi lipa.
Pozostaje Ci filmowac bardziej statyczne sceny i liczyc na to, ze AF nie bedzie szperal na docelowym obiekcie.
Musisz przymykac przyslone dla duzej GO ale wtedy rosnie ISO i szumy.
Rozwiazaniem jest sprzet o bardzo szybkim AF-ie i dobrych algorytmach sledzenia i trzymania tego co chcesz filmowac ;)
Do tego potrzeby jest jeszcze dobry obiektyw najlepiej z PZ-em cos ala... SONY SEL 18-105/4
No i wszystko jasne. Dzięki.
Musisz włączyć śledzenie AF i wskazać aparatowi, którą parę na parkiecie ma śledzić. Inaczej nie będzie wiedział, gdzie chcesz mieć ostrość.
I on sobie poradzi gdzie pary kilkakrotnie podczas zawodów się przecinają? E chyba nie jest taki spryciula :-)
Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Zaawansowany układ AF sobie poradzi, a czy w Panasie jest na tyle zaawansowany, to nie wiem.
darekw1967r
19-11-2018, 20:21
I on sobie poradzi gdzie pary kilkakrotnie podczas zawodów się przecinają? E chyba nie jest taki spryciula :-)
No wlasnie jest spryciula.
Wiadomo, ze nie ma idealnych systemow AF ale to co Sony zrobilo to cuś pieknego ;)
Dla ruchomych obiektow nawet przy plynnej zmianie ogniskowej AF dosc dobrze trzyma sie celu.
Najwazniejsze jest ze nie ma szperania AF-u ani smuzenia obrazu.
Z tego co wywnioskowalem na podstawie praktyki filmowania system sledzenia dziala w ten sposob, ze
idzie za obiektem 1 planowym i jak cos chwilowo bedzie przeszkadzalo i zaslonialo 1 plan przez
krotki czas to i tak AF trzyma 1 plan.
W miedzy czasie system wylapuje twarze 1 planowe (zaznaczenie biala ramka) i 2 i 3 planowe (zaznaczenie szara ramka).
W razie utraty twarzy 1 system szuka kolejnej 1 planowej wsrod 2 i 3 planowych.
Ogolnie to dosc skutecznie dziala i ma sie wrazenie jakby system wiedzial co ja chce miec na 1 planie.
Robilem kiedys testy w nocy przy szybko jadacych samochodach i AF nie gubil celu.
Ogolnie sony najsensowniej oprogramowalo aparaty foto do filmowania.
Musisz włączyć śledzenie AF i wskazać aparatowi, .
Znalazłem i będe testował.
Cześć, a tak w skrócie LX100 czy Leica D-Lux Typ 109?
Dla mnie ani jeden ani drugi :-) Choć mam ten pierwszy :-)
cybulski
20-12-2018, 23:17
Cześć, a tak w skrócie LX100 czy Leica D-Lux Typ 109?
Aparaty różniące się logiem. Ta sama matryca, ten sam obiektyw.
Aparaty różniące się logiem. Ta sama matryca, ten sam obiektyw.
Ale cena inna. :)
zeberek1
21-12-2018, 00:57
Ale cena inna. :)
Bo ta kropelka farby na czerwoną kropkę pierońsko droga jest!
jurkarol
21-12-2018, 09:38
myślę, że logo wymusza głębsze zmiany w konstrukcji aparatu, sięga do wewnątrz i podzespoły trzeba było sprytnie upchnac
cybulski
21-12-2018, 12:47
myślę, że logo wymusza głębsze zmiany w konstrukcji aparatu, sięga do wewnątrz i podzespoły trzeba było sprytnie upchnac
Różnice to chyba wyłącznie w obudowie i logu :)
https://cameradecision.com/compare/Panasonic-Lumix-DMC-LX100-vs-Leica-D-Lux-Typ-109
otwieracz
21-12-2018, 12:50
Miałem ten aparat. Kompakt prawie idealny: genialny obiektyw, ergonomia bajka - wszystko w kompaktowej obudowie. Ale miał jedną całkowicie dyskwalifikującą go wadę - działał jak odkurzacz zasysając wszystko do środka. Wiedziałem o tym przed zakupem ale myślałem że w praktyce nie jest tak źle. I nie było źle - było wręcz tragicznie... I przebolałbym urwaną klapkę od baterii, ale z tak usyfioną matrycą po zaledwie dwóch wyjazdach pogodzić się nie mogłem. Oczywiście mogłem wysłać do serwisu bo aparat był na gwarancji, ale co to da? Konstrukcji to nie zmieni, a ja go cały czas w etui trzymałem, wyciągałem tylko do zrobienia zdjęcia i chowałem. Liczyłem że może w wersji drugiej dodadzą jakieś uszczelnienia, ale nie poprawili tej wady. Lepiej miej to na uwadze przed ewentualnym zakupem. I nie ma różnicy Panas czy Leica - oba cierpią na tę przypadłość.
jurkarol
21-12-2018, 12:56
tak, wciąga kurz jak narkoman koke. poza tym jak na kompakt obiektyw jest za duży i po włączeniu się wysuwa, i już nie jest tak zgrabnay.
cybulski
21-12-2018, 13:06
Moja Żona używała tego aparatu przez 2.5 roku i nie zauważyła problemu kurzu na matrycy. Oczywiście może to wynikać z tego, że zapewne większośc zdjęć jest do f5,6, ewentualnie 8 a raczej przy takich przysłonach i fotografii powiedzmy sobie wycieczkowej, chyab nie ma to aż takiego znaczenia.
W sumie to mi się zdarza często czyścić matrytyce swoich aparatów :) a jeśli obiektyw z tyłu ma ruchomą soczewkę to będzie osiadać na każdej matrycy. Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówicie o kurzu na matrycy czy w obiektywie ? Bo kogo obchodzi kurz w obiektywie aparatu kompaktowego ? Ma to jakiś wpływ ? Pytam bo nigdy się nie spotkałem z tym aby to był jakiś problem a jakby tu powiedzieć nie od wczoraj mam różne aparaty i szkła.
Ja miałem wypożyczonego do testów LX100 i matryca była w nim czorna jak wyngiel.
cybulski
21-12-2018, 13:15
Ja miałem wypożyczonego do testów LX100 i matryca była w nim czorna jak wyngiel.
Ale takie same opinie słyszałem też o Leice Q. Niby aparat z niewymienną stałką a ciągnie kurz do środka. Magia czerwonej kropki pozostała chyba wyłącznie w historii coś mi się wydaje :)
Ten aparat ma tyle wspólnego z Leicą, co mój smartfon - też ma napis LEICA przy obiektywie.
cybulski
21-12-2018, 13:28
Ten aparat ma tyle wspólnego z Leicą, co mój smartfon - też ma napis LEICA przy obiektywie.
Mój fone ma nawet dwa obiektywy lejki :)
Jeśli mamy się już przechwalać, to mój ma trzy :D
cybulski
21-12-2018, 13:33
Jeśli mamy się już przechwalać, to mój ma trzy :D
No też chce zrobić upgrejd bo nie mogę pokazać się na mieście tylko z dwoma :mrgreen:
otwieracz
21-12-2018, 14:17
Tu nie chodzi o jakiś kurz na matrycy tylko o duże paprochy które widać już było przy F4. Załapałem to w Tatrach. Wszystko co siądzie na wysuniętym obiektywie zostaje wciągnięte do środka gdy go chowamy. Ja miałem chyba nawet jakiegoś włosa bo tak to wyglądało na zdjęciach. Teraz rozglądam się nad jakimś bezlustrem Fuji lub Olka gdzie będę miał dostęp do matrycy. Może i obiektyw pewnie będzie gorszy, ale planuję kupić tylko jakąś standardową stałkę + tele. Najwyżej stracę na szerokości. Albo dokupię szkła do dziadka X-E1 który ma genialną matrycę. Miał iść do ludzi, ale jakoś nie mogłem się go pozbyć, szkoda mi, bo obrazek produkuje zacny. I chyba tak zrobię.
cybulski
21-12-2018, 14:37
Tu nie chodzi o jakiś kurz na matrycy tylko o duże paprochy które widać już było przy F4. Załapałem to w Tatrach. Wszystko co siądzie na wysuniętym obiektywie zostaje wciągnięte do środka gdy go chowamy. Ja miałem chyba nawet jakiegoś włosa bo tak to wyglądało na zdjęciach. Teraz rozglądam się nad jakimś bezlustrem Fuji lub Olka gdzie będę miał dostęp do matrycy. Może i obiektyw pewnie będzie gorszy, ale planuję kupić tylko jakąś standardową stałkę + tele. Najwyżej stracę na szerokości. Albo dokupię szkła do dziadka X-E1 który ma genialną matrycę. Miał iść do ludzi, ale jakoś nie mogłem się go pozbyć, szkoda mi, bo obrazek produkuje zacny. I chyba tak zrobię.
Bo Fujiki są zacne :)
Gdyby ten aparat miał odchylany ekran i pilot zdalnego wyzwalania to byłby idealny. Matryca brudna? Nie wiem o czym mowa a cioram go non stop podczas wszystkich biegowych i alpejskich spacerów
cybulski
21-12-2018, 15:32
Jak widać są tacy którym się brudzi i tacy którzy nie mają problemów.
otwieracz
21-12-2018, 15:38
Gdyby ten aparat miał odchylany ekran i pilot zdalnego wyzwalania to byłby idealny. Matryca brudna? Nie wiem o czym mowa a cioram go non stop podczas wszystkich biegowych i alpejskich spacerów
Bo zimą to i powietrze rześkie, i o kurz trudno :-)
nikoniarz
21-12-2018, 22:55
To, że u Ciebie jest czysta dowodzi temu, że masz czystą. Ale nie czyści to matrycy tym którzy mają ją brudną. Także jedni mają czystą, drudzy brudną. Wniosek dla mnie- nie można wykluczyć syfu. Syfu, którego łatwo nie usuniemy. Dla mnie to był gwóźdź do trumny. Całkiem niedawno szukałem niedrogiego (2-4 tys. zł.) aparatu niewielkich rozmiarów. LX100 był bardzo kuszący- atrakcyjne rozmiary, ciekawa optyka, dobra cena... Ale opinie o brudnej matrycy którą można wyczyścić jedynie rozkręcając aparat były dyskwalifikujące. Ale mimo wszystko zostałem przy Panasonicu...
miał jedną całkowicie dyskwalifikującą go wadę - działał jak odkurzacz zasysając wszystko do środka. Wiedziałem o tym przed zakupem ale myślałem że w praktyce nie jest tak źle. I nie było źle - było wręcz tragicznie...
Podobno Panasonic sugeruje, że w wersji II "coś z tym zrobili" (https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-dc-lx100-ii/3). ;)
Miałem to samo , gdybym wiedział , że coś zrobili w LX100 II to wziąłbym go ale pewności nie ma.
Ale opinie o brudnej matrycy którą można wyczyścić jedynie rozkręcając aparat były dyskwalifikujące.
Opinie są ważne i mogą pomóc nam w decyzji. Ja zaryzykowałem i od kilku lat cieszę się zdjęciami. A że jest syf na matrycy ? A gdzie go nie ma.
otwieracz
31-12-2018, 12:17
Opinie są ważne i mogą pomóc nam w decyzji. Ja zaryzykowałem i od kilku lat cieszę się zdjęciami. A że jest syf na matrycy ? A gdzie go nie ma.
Nie, no teraz to dowaliłeś do pieca końcówką wypowiedzi. Miałem D90, EX1, 100D i A5000. Obecnie mam na "stanie" X-M1, X-E1 i 80D. Nigdy w żadnym z tych aparatów nie musiałem czyścić matrycy. Obchodzę się ze sprzętem zawsze bardzo ostrożnie. Cieszę się że jesteś zadowolony z LX100, ja nie miałem tyle szczęścia co Ty. Nie mogłem się niestety pogodzić z tym że matryca załapała trochę paprochów, a świadomość że może być już tylko gorzej sprawiła że się go pozbyłem. Z żalem, ale jednak... szkoda, bo jak pisałem aparat jest genialny. Może kiedyś wrócę do wersji II jeśli potwierdzi się lepsza szczelność tego modelu.
nikoniarz
31-12-2018, 12:24
Ja też się cieszę zdjęciami kupując co innego. A syf oczywiście, że może się przytrafić. Tylko tak jak wspomniałem, nie problemem jest syf sam w sobie, a sposób jego usuwania.
cybulski
31-12-2018, 13:51
To tak jak z każdym sprzętem, jeden jest zadowolony, inny nie. Brak odpowiedniej konstrukcji obiektywów to faktycznie niedobróbka i wydaje się że w 21 wieku przy obecnej wiedzy technologicznej takie rzeczy nie powinny mieć miejsca. No ale wiadomo obiektyw to konktrukcja L.... więc co się dziwić. Ta firma chyba okres świetności technologicznej ma dawno za sobą ;)
To, że u Ciebie jest czysta dowodzi temu, że masz czystą. Ale nie czyści to matrycy tym którzy mają ją brudną. Także jedni mają czystą, drudzy brudną. Wniosek dla mnie- nie można wykluczyć syfu. Syfu, którego łatwo nie usuniemy. Dla mnie to był gwóźdź do trumny. Całkiem niedawno szukałem niedrogiego (2-4 tys. zł.) aparatu niewielkich rozmiarów. LX100 był bardzo kuszący- atrakcyjne rozmiary, ciekawa optyka, dobra cena... Ale opinie o brudnej matrycy którą można wyczyścić jedynie rozkręcając aparat były dyskwalifikujące. Ale mimo wszystko zostałem przy Panasonicu...
Miałeś kiedyś ten aparat?
otwieracz
31-12-2018, 15:31
Ta firma chyba okres świetności technologicznej ma dawno za sobą ;)
Tu bym polemizował, ale ok. - każdy ma swoje zdanie. Moje jest takie że się rozwijają, pełna klatka Panasa to pokazuje. Co prawda cena jeszcze będzie średnio do zaakceptowania ale od jakiegoś pułapu trzeba zacząć. Współpraca z Sigmą też przyniesie wiele korzyści obu stronom.
cybulski
31-12-2018, 15:54
Tu bym polemizował, ale ok. - każdy ma swoje zdanie. Moje jest takie że się rozwijają, pełna klatka Panasa to pokazuje. Co prawda cena jeszcze będzie średnio do zaakceptowania ale od jakiegoś pułapu trzeba zacząć. Współpraca z Sigmą też przyniesie wiele korzyści obu stronom.
Nie doczytał Kolega? Wymieniłem firmę na literę L jak Leica a nie P jak Panasonic.
nikoniarz
31-12-2018, 16:48
Miałeś kiedyś ten aparat?
Ale po co mam mieć, skoro część osób pisze, że matryca potrafi złapać syf? Uważasz, że część użytkowników sobie to zmyśla?
No nie będe się przecież sprzeczał z takim znawcą jak ty co to wszystkie opinie ma w jednym palcu. Kończę bo ide na balety.
cybulski
31-12-2018, 16:56
Żeby było jasne, o lapaniu syfu na matrycy dowiedziałem się tutaj nie dalej jak tydzień temu. Żona przez 2.5 roku używania nie zauważyła niczego na fotkach. No ale skoro tak piszą to zapewne tak jest.
nikoniarz
31-12-2018, 16:58
No nie będe się przecież sprzeczał z takim znawcą jak ty co to wszystkie opinie ma w jednym palcu. Kończę bo ide na balety.
Nie chodzi o sprzeczanie bo nikt tu tego nie robi. Przyjąłem do wiadomości, że u Ciebie matryca jest czyściutka, i nie twierdzę, że nie masz racji. Ale bądź poważny, i nie twierdź, że u wszystkich jest czysta bo taka u Ciebie jest :D
cybulski
31-12-2018, 16:58
Ja staram się specjalnie nie pisać nic o sprzęcie którego nie miałem u siebie przynajmniej miesiąc...
nikoniarz
31-12-2018, 17:05
Ja staram się specjalnie nie pisać nic o sprzęcie którego nie miałem u siebie przynajmniej miesiąc...
Skoro pojawiały się opinie o syfie, to po prostu wolałem nie ryzykować. Nic więcej. Napisałem jedynie czemu nie wziąłem. Wziąłem coś, co sobie wyczyszczę jak mi się zabrudzi. Najważniejsze, że wszyscy jesteśmy zadowoleni :)
cybulski
31-12-2018, 17:21
Ja też wolę odkręcane szkła, z X100F też się zastanawiam czy tam syf nie włazi bo przecież podobno nie uszczelniony.
Jestem tego samego zdania ale tu na forum jest trochę takich speców co to nigdy w łapie sprzętu nie mieli ale za to mieli dużo językiem na ich temat :-)
otwieracz
31-12-2018, 17:55
Nie doczytał Kolega? Wymieniłem firmę na literę L jak Leica a nie P jak Panasonic.
A no nie doczytałem... A zresztą co za różnica? Leica czy Panas? Sylwestra mamy - lepiej polej :-) Bez kłótni - na zdrowie chłopaki!
Jaka to różnica czy ktoś miał aparat czy nie?
Jeśli miał to nie ważne czy miał czystą czy brudną matrycę, nic to nie zmienia w kwestii opinii innych osób.
Tak samo jak nie miał aparatu.
Więc nie ma znaczenia czy miał czy nie miał.
Antonioo
04-01-2019, 16:06
na razie musi wystarczyć test z optycznych https://www.optyczne.pl/416.1-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DC-LX100_II.html
Sam się zastanawiałem nad nim, przejrzałem test i piszą jedynie tyle, że przez 3 tygodnie nie złapali nic ale jednocześnie piszą, że to nie jest wyrocznia, że coś poprawili.
Moim zdaniem poprawią to pewnie w LX200 , który podobno jest zapowiadany na ten rok.
Antonioo
04-01-2019, 16:12
4 tys to jednak sporo. . .na pewno stanieje, ale w tej kwocie to szukałbym zdecydowanie bezlusterkowca. Wg.mnie się nie popisali.
Wiele osób kupiłoby go mimo ceny ale ten feler ... na razie nikt nie potwierdził, że jest lepiej, ktoś podawał link, że niby coś tak zrobili ale takiej 100% informacji nie ma.
FZ2000 matryca 1", RX100 V kosztuje podobnie ale matryca 1" , RX100 VI jest dłuższy ale ciemniejszy i cena wysoka, GX1 MIII ma APS-C ale szkło słabe, RX10 IV jest fajny i kupiłbym go ale cena 7500 powala, dlatego na 99% zdecydowałem się ponownie na lustro, w cenie RX10 IV można kupić fajny zestaw.
Wg mnie pisanie tu, że ktoś coś tam widział a ktoś coś tam słyszał jest bezsensu chyba ze chcecie sobie nabijać posty.
Antonioo
04-01-2019, 16:50
Wg mnie pisanie tu, że ktoś coś tam widział a ktoś coś tam słyszał jest bezsensu chyba ze chcecie sobie nabijać posty.
czy jako osoba mająca go w rękach na szkoleniu produktowym, mogę coś napisać, czy mam się jednak zamknąć?
Ile go miałeś na szkoleniu produktowym godzinę, dwie, cały dzień i co uważasz że możesz wydać osąd kategoryczny dajże spokój.
Antonioo
04-01-2019, 18:20
Kategoryczny, to może nieeee, ale jednak mam te 10 lat do czynienia z większością wychodzących aparatów, i posiadam również lx100 v1 prywatnie, więc tak mi się nieśmiało wydaje, że jakieś tam kompetencje chyba mam.
A Kolega na czym opiera swoją wiedzę techniczno -praktyczną?
A przestudiowałeś instrukcję obsługi we wszystkich dostępnych językach? Bo jak nie, to wiesz... dajże spokój :D
Antonioo
04-01-2019, 19:02
ok, to jak przeczytam, to się odezwę :D
Kolega nie ma nowej wersji bo ma starą i dlatego nie szuka mecyji w sieci i się tu mizdrzy :-)
- - - - kolejny post - - - - - -
A przestudiowałeś instrukcję obsługi we wszystkich dostępnych językach? Bo jak nie, to wiesz... dajże spokój :D
O tylko mecenasa sztuki brakowało ale jak to mówią dobra rada i od dziada ;-)
Czy w tym aparacie jest taka możliwość aby przy włączeniu nie załączał się ekran lcd? Chodzi mi o to aby na dwutygodniowym pobycie w górach baterie jak najdłużej trzymały poziom :-)
Przełącz na evf. Tylko, że to specjalne nie zwiększy trzymania.
Oidp, można ładować przez USB. Podłącz po prostu do powerbanku. Ew za kółka zł możesz kupić ładowarkę na USB i drugi aku ładować.
A da się tak, żeby zachowywał się jak po wciśnięciu 3x DISP. - tak jak w lustrzance? Tzn działa czujnik i w wzierniku widać jak się oko zbliży, a jak nie to ekran jest ciemny. I podgląd zdjęć i menu się wyświetlają na LCD. Bo jedyną metodą, którą odkryłem jest wciśnięcie 3x DISP. po uruchomieniu. Ogólnie logika Panasoniców w funkcjonowaniu jest pokrętna, a tłumaczenie MENU jest idiotyczne. W Nikonie jakoś jest to wszystko ładnie poukładane i potłumaczone. Pozostawiłem angielski, choć w innych aparatach mam po polsku.
Czy w tym aparacie jest taka możliwość aby przy włączeniu nie załączał się ekran lcd? Chodzi mi o to aby na dwutygodniowym pobycie w górach baterie jak najdłużej trzymały poziom :-)
Bedzie power bank ale maksymalnie lekki i tylko służy do ładowania zegarka dla śledzenia trasy i nawigacji. Tak więc odpada ładowanie panasa. Biorę w sumie trzy baterie ale szczerzonego...
Czy przypadkiem evf nie zużywa więcej prądu niż ekran lcd? Wydaje mi się że tak było w sony rx100 m3
Czy ktoś próbował do tego aparatu podłączyć zewnętrzny mikrofon. A jeśli tak to jaki? I czy w ogóle jest szansa na poprawę dźwięku podczas rejestracji video?
Chyba nie za bardzo jest do czego podłączyć. Wejścia audio brak. Jedynie można dźwięk próbować na czymś innym nagrywać i synchronizować później.
- - - - kolejny post - - - - - -
https://www.dpreview.com/forums/thread/3845240
Własnie skapowałem że trzeba by dokupić zewnętrzny rejestrator. A to wydatek ok 1300 zł mając na względzie możliwość włączenie i wyłączenia rejestracji pilotem.
Możesz przecież trzymać rejestrator w kieszeni i włączać i wyłączać go do woli bez żadnego pilota.
Jest mi ktoś w stanie łopatologicznie wytłumaczyć jakie parametry dobrać do Jakość nagrywania [4K/24p], Rozumiem że czas to 1/50 i do tego ustawiam przysłonę oraz iso. Jest to dość ciemna sala gimnastyczna na której tańczą pary taneczne. Z tego co pamiętam zdjęcia tam robiłem na iso 2000-3200. Potrzebuję nagrać krótkie filmiki dla córki która bierze udział w takim turnieju. Następnie chcę te filmiki pociąć na kawałki poskładać i dać do prezentacji wraz ze zdjęciami o jakości całośc 4K
Standardem w Europie jest 25 kl/s i niżej nie ma sensu schodzić.
Czyli jeśli ustawie 25kl/s to czas mam ustawić 1/50 i do tego przysłona i iso. Nie ma znaczenia że będą to osoby w ruchu?
Nie ma znaczenia, chyba że filmujesz sport i chcesz mieć np. wyraźną piłkę w locie.
nikoniarz
27-04-2019, 17:13
chyba że filmujesz sport i chcesz mieć np. wyraźną piłkę w locie.
Przy wspomnianych parametrach jest to mało prawdopodobne...
Ponagrywałem ale póki co materiał ciąłem w vegasie i montowałem. W środę dam znać jak wyszło :-)
Czy komuś już świruje to kółko z tyłu do sterowania aparatem? Nie mogę nic za jego pomocą ustawić bo na wyświetlaczy wszystko samo przeskakuje. Doprowadza mnie do szewskiej pasji.
silver surfer
26-05-2019, 00:53
Tak mnie naszła chęć kupna czegoś lepszego od rx100 I w zastosowaniu fotografia górska ewentualnie rx100 III tylko przeraża mnie to zaciąganie syfu przez obiektyw faktycznie jest aż tak źle? Ktoś poratuje mnie plikiem RAW z jakimś landscape żebym mógł zobaczyć jak idzie obróbka pliku?
cześć
byłem szczęśliwym właścicielem tego aparatu, ale nie mam go już, (LX 100)
i czy go zastąpi PANASONIC Lumix DMC-G7 + LEICA 12-60mm F2.8-4.0 POWER O.I.S. H-ES12060
proszę o uwagi
Czy ktoś wysyłał lx 100 do czyszczenia matrycy. Na tyle co on przeszedł ze mną przyszła pora aby trochę matrycę oczyścić z paprochów. I jeszcze jedno serwis godny polecenia aby zrobili to szybko sprawnie.
stachmuszel
29-08-2019, 07:49
To nie jest taka prosta operacja, jak się wydaje, aby zrobili to szybko i sprawnie. Czyszczenie matrycy w DSLR to pikuś.
Napisałem w międzyczasie do Fototech w Krakowie wycenili mi czyszczenie na 200 zł. Mam nadzieje że po złożeniu aparatu nie zostaną im jakieś śrubki :-)
stachmuszel
29-08-2019, 07:54
Trzeba rozebrać prawie cały aparat, aż żal na to patrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=LHrigOP1-Yk
Ten tego chyba sam wyczyszczę używając pędzla klonowanie w PS :-) Dzięki za film
nikoniarz
29-08-2019, 08:59
Urok czyszczenia matrycy w LX100 o którym pisałem jakiś czas temu :D
Krzysi3k
07-09-2019, 16:06
Ten tego chyba sam wyczyszczę używając pędzla klonowanie w PS :-) Dzięki za film
Spróbuj tego
https://www.youtube.com/watch?v=zkGg7g6Iy-Y
robiłem u siebie i nawet coś tam pomogło. Może nie jest idealnie ale lepiej niż było.
Po długich latach użytkowania aparatu postanowiłem go wymienić. Brud na matrycy był już tak duży że retusz zajmował mi kilkanaście minut dodatkowo zepsute tylne kółko doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Czy jest ktoś w stanie doradzić mi aparat o podobnych właściwościach lub lepszych ale o takiej samej wielkości fizycznej. Ma to być wół roboczy podczas pieszych wędrówek i biegania. Bardzo zależy mi na uchylnym ekranie oraz możliwości wyzwalania migawki z pilota byłaby to świetna rzecz. Zależy mi też na możliwości przedmuchania matrycy Teraz dopiero rozumiem jaki jest problem z matrycą, że która jest całkowicie zakryta.
Myszowor
07-07-2020, 08:51
Olympus OM-D E-M10 Mark III ?
X-T30 + 27 f/2.8?
Nie no cena kosmos
Niczego z zoomem o podobnych właściwościach i z możliwością zdjęcia obiektywu nie dostaniesz.
cybulski
07-07-2020, 11:44
Nie no cena kosmos
Taniej będzie używane XT20/XT10 + 27/2,8 lub z kitem 16-50
Niczego z zoomem o podobnych właściwościach i z możliwością zdjęcia obiektywu nie dostaniesz.
No to lipa że lx tak trzyma poziom. No nic poczekam jak przyjdzie z serwisu ale nie wróże spektakularnych sukcesów jak zobaczą matrycę :-)
Gdybym się Ciebie nie posłuchał a raczej nie przejął tym filmem aparat miałbym już dawno wyczyszczony. Kilka dni na serwisie i matryca czysta jak łza, obiektyw czysty i to kółko ci mnie doprowadzało do nerwicy w końcu naprawione. Aparat wygląda... jak przed serwisem. Dziękuję Fototech w Krakowie za expres
Jaki polecicie najmniejszy gimbal do Panasa? Potrzebuje do turystyki gdzie gp 9 nie wydala odnośnie ciemnych miejsc.
Zhiyun Crane M 2 to najmniejszy gimbal do kompaktów.
Widzę, że obsługuje nowszą wersję lxa to pewnie moją również obsłuży.
Hello, czy w tym Panasie da się połączyć bracketing np. 3 ekspozycji z samowyzwalaczem ?. Widzę, że chyba nie, ale może jest jakaś tajemna wiedza to umożliwiająca ? (pytanie dotyczy I wersji )
Czy ma ktoś link do filmu na yt jak wymienić pokrywę baterii? Albo inny materiał instruktażowy. Byłbym rad za pomoc.
Ja kupiłem i sam wymieniłem klapkę. Teraz jestem uczulony na nią. Ja ją po prostu wyłamałem kładąc aparat na stół. Ni tym się nie popisali. Ale teraz od dwóch lat nie mam z tym problemu.
Jak, żeś Ty to chłopie zrobił?