Zobacz pełną wersję : Zapowiedź Nikona Df - retro FF
Akurat co, jak co, ale matryca w d610 jest lepsza, niż w d4, więc to chyba nie jest powód do podnoszenia ceny. Jeśli na amazon jest już opcja pre-order to znaczy, że cena jest znana i założę się, że nie będzie odbiegać od tego, co już wiemy. A że df będzie droższy od d600/610 to też wiadome - tylko nie usprawiedliwiałbym tego lepszą specyfikacją - nakręcenie tych wszystkich filmików do kampanii reklamowej w końcu też kosztuje:)
Matryca w D600 jest lepsza jeśli chodzi o dynamikę i rozdzielczość. Ale ta z D4 ma mniejszy szum na wyższych czułościach, ma większy zakres czułości. i trzyma dobrą dynamikę na wyższych czułościach. Sumaryczny wynik na http://www.dxomark.com/ nie mówi wszystkiego.
De Camtrois
04-11-2013, 23:12
To nie tylko sumaryczny wynik na DxoMark, ale na wielu innych portalach i w wielu testach praktycznych. Owszem D4 ma większy zakres i na tych najwyższych czułościach ma trochę lepsze osiągi, ale ile? Jak ktoś mi powie, że do robienia świetnych zdjęć ISO 6400 w D600 mu nie wystarcza, to zapewne to w D4 też go nie usatysfakcjonuje - po prostu różnica jest tak niewielka, że poza testami ciężko ją zauważyć.
Zresztą tu nie chodzi przecież o matrycę, bo czy to będzie 16MP z D4 (95%), czy 24MP z D600, to i tak są świetne sensory i gdyby reszta podzespołów była na tym poziomie, to nie musielibyśmy się tu tak rozpisywać. A tu właśnie o te pozostałe elementy chodzi najbardziej...
Pawel Pawlak
04-11-2013, 23:29
tam gdzie liczy się iso3200 i więcej, często nadmiar rozdzielczości nie jest wcale zaletą - wystarczy poczytać tu na forum. No więc lepiej mieć lepsze 16mpix zajmujące mniej miejsca na karcie niż gorsze 24mpix które nie da się wyciągnąć do iso25600 czy nawet iso51200 tak dobrze jak własnie d4 i będzie się dłużej obrabiać :)
"matryca z d4" z całą pewnością nie będzie wadą i jestem przekonany że przyciągnie klientów.
Uśmiałem się jak przeczytałem że nie ma wbudowanego Wi-Fi. Zrobić kompaktowe body pierwszej klasy i nie dodać czegoś co jest w D5300.
Nadal nie ma konkretów o AF niestety.Powinni dać matówkę z klinem :) by szło łatwo używać manualnych obiektywów.
Uśmiałem się jak przeczytałem że nie ma wbudowanego Wi-Fi. Zrobić kompaktowe body pierwszej klasy i nie dodać czegoś co jest w D5300.No. D4 tez ich nie ma. I nie ma trybów tematycznych.
Czekam na ten aparat. Na cenę, na testy. Mi się w nim wszystko podoba. Przez najbliższe 6 miesięcy nie mam zamiaru nic kupować, a do tego czasu DF zostanie dokładnie prześwietlony i bardzo możliwe, że zastąpi D700. No ale poczekamy, zobaczymy.
cz4rnuch
04-11-2013, 23:57
Uśmiałem się jak przeczytałem że nie ma wbudowanego Wi-Fi. Zrobić kompaktowe body pierwszej klasy i nie dodać czegoś co jest w D5300.
Wygląda na to że nie będzie też filmował, choćby jak D3100 ;) To i brak Wi-Fi raczej nie będzie stanowić problemu dla grupy docelowej. Ja wyczytałem, że 9 środkowych krzyżowych punktów AF będzie współpracować ze szkłami do f/8. Może się mylę ale w D600 chyba tego nie było. Link do ulotki firmowej: <<klik>> (http://www.flickr.com/photos/nikonrumors/10677623654/sizes/k/in/photostream/)(o ile jeszcze nie było)
Było?
http://futomaki.pl/2013/11/04/nikon-df-sa-zdjecia-tak-wyglada-nowe-dziecko-nikona/
pastwisko
05-11-2013, 00:13
było
Nie wiem czy ktos o tym napisał, ale chyba najwiekszą zaleta tego aparatu jest, że jest bezgłosny...W teatrze i na koncercie nie bedzie miał póki co konkurencji.... chyba, ze nie jest super cichy...
Nie wiem czy ktos o tym napisał, ale chyba najwiekszą zaleta tego aparatu jest, że jest bezgłosny...W teatrze i na koncercie nie bedzie miał póki co konkurencji....
A czemu bezgłośny? Przeoczyłem jakiś ficzer?
Taki samuraj cichy zabójca ;) jak hexar ;)
Musze powiedzieć, że w przeciwieństwie do tego co pisałem wcześniej, to puszka mi się podoba. Wolałbym może troche mniej "guzików" na przedniej ściance, ale jest OK.
A czemu bezgłośny? Przeoczyłem jakiś ficzer?
To ja chyba nie jestem na bieżaco z tym wątkiem.... :/
To ja chyba nie jestem na bieżaco z tym wątkiem.... :/
Jeśli chodziło Ci o to, że bezlusterkowiec to rzeczywiście nie jesteś ;) To zwykła, kłapiąca luszczanka jest ;)
Tak, poczekajcie aż przez Wi-Fi będzie się wyzwalało i ustawiało lampy, zgrywało w locie na bieżąco zrobione foty na weselu na komp (= nieskończona karta pamięci), sterowało rzutnikiem, komunikowało się z innymi puszkami (np w celu synchronizacji ustawień) i pewnie tony innych softowych rzeczy o których teraz nie jestem w stanie pomyśleć.
Filmy rozumiem, że mogą być opcjonalne, ale nie dam sobie wcisnąć, że umieszczenie Wi-Fi w puszkę za 3000 dolarów to taki wielki problem. Teraz wszystkie nowoczesne urządzenia są w to wyposażone i czy chcemy czy nie prędzej czy później możemy zacząć tego potrzebować.
Też jestem zdania, że moduł Wi-Fi to nie żadne cudo w obecnych czasach, a przydatna rzecz. Ale Nikon nigdy nie był firmą która dawała w swoich produktach coś więcej niż potrzeba. Wi-Fi zostawili być może sobie dla kolejnego modelu. A nóż się okaże, że za chwilę trzeba będzie pokazać poprawiony model :-P ;)
Wi-Fi to się przydaje do przesyłania jpgu (z kompaktu), a nie serii rawów. Próbowaliście to robić (np z WT4?)
Wi-Fi to się przydaje do przesyłania jpgu (z kompaktu), a nie serii rawów. Próbowaliście to robić (np z WT4?)
Nie mówię o zamienniku kabla, ale robieniu miejsca na karcie pracując 'w tle'. Na żywo przy strzelaniu 8 FPS oczywiście, że to się nie prześle, ale zawsze to jakaś oszczędność czasu, kiedy podchodząc do komputera 30% karty byłoby już zrzucone. Profesjonaliści, którzy każdą minutę przeliczają na dolary pewnie chętnie by z tego skorzystali.
Ja próbowałem (tzn. mam) Eye Pro X2. Do jpg basic small jest ok ;) W przypadku rawów nie poszalejesz, ale i sama karta jest bardzo wolna.
Wifi nie jest głupie, ale problem leży gdzie indziej: w wysyłaniu tego dalej. Co mi z tego, że będę miał zdjęcia na lapku? Po to się kupuje dwie karty, aby mieć backup.
Profesjonaliści, którzy każdą minutę przeliczają na dolary pewnie chętnie by z tego skorzystali.
Takie pisanie to jakieś farmazony nie mające pokrycia z rzeczywistością. Same ogólniki i urban legends. Owszem, wifi się przyda, ale 10 innych rzeczy też.
Zeby slac rawy po wifi to trzeba by miec co najmniej 802.11ac, bo nawet n bedzie zamulaste. Najlepiej slac po drucie... ;) chyba, ze mowimy o fotach na szajsbuka ;)
Tu sie przenosimy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238742