PDA

Zobacz pełną wersję : Zapowiedź Nikona Df - retro FF

Strony : 1 [2] 3

gibber
01-11-2013, 09:18
Nie ma gibanego ekranika, czekam z niecierpliwością na 5 listopada i pełną specyfikację.
Ciekawe, czy będzie to mocne uderzenie jak zrobiło Sony serią A7, czy tylko takie cicho pierdnięcie na otarcie łez.

Pryzmat faktycznie spory, ciekawe czy tylko tak stylizowany, czy siedzi tam z 200g szkła.

kaku
01-11-2013, 09:19
Trzecie zdjęcie z powyższego seta wskazuje, że nie będzie gibany. :)

deep
01-11-2013, 09:21
eee już widzę gumy jak w nowych aparatach, miałem nadzieję że będzie tak jak w starych manualach :D

kaku
01-11-2013, 09:43
Ale ten srebrny pasek, w nowej 50-tce mi się nie podoba, a nawet trochę drażni. Dobrze, że widełek nie zamontowali.

GL
01-11-2013, 09:58
Złoty znaczek "FX" mogli sobie darować... wygląda jak chińska naklejka. Obiektyw to plastic-fantastic, a gumy znane do bólu. Stare śmieci w nowych szatach, ale może wagą coś ugra.
Obiektyw wskazuje raczej, że o serii porządnie wykonanych małych stałek można zapomnieć.

Pawel Pawlak
01-11-2013, 10:08
No zartowalem z tym ekranem panowie :)

burton
01-11-2013, 10:10
Srebrny guzik do zwalniania bagnetu też wsiowy. Sam jestem ciekaw, czy ten model będzie coś dobrego wnosił do systemu, czy tylko to będzie taka retro zabawka dla "bogatych". Podoba się mi przełącznik zmiany pomiaru światła. Cała puszka duża, nici z cyfrowego FM2.

GL
01-11-2013, 10:32
Ten model będzie na pewno tyle wnosił, że będzie go można traktować jako następcę D700, ale czy coś jeszcze to się okaże.

shaolin
01-11-2013, 10:34
wygląda jak chińska naklejka.

Ej! Tylko nie chinska! :twisted:

Faktycznie ten srebrny zwalniacz obiektywu troche wioskowy. Trzeba bedzie przemalowac ;)

EDIT: W sumie w F3 tez byl srebrny... ;)

GL
01-11-2013, 10:36
Może powinni wydać w różnych wariantach kolorystycznych, jak to Pentax ma w zwyczaju :D

Kartofelinder
01-11-2013, 10:41
Żadna masturbacja, w pewnych dziedzinach to zaleta.
Dlaczego niby jest konieczność przymykania szkła?

Bo jak się nie domknie pelnej klatki, to wszystko robi sie artystyczne. Niektórzy lubią. Ja nie.

To nie hurtownia ziemniaków, żeby stosować zestawiania na zasadzie tyle za tyle i już. W jednej sytuacji lepiej spisze się pełna klatka, w innej aps-c, a jeszcze w innej przywoływana ostatnio Nokia Lumia. ISO to tylko jeden z wielu parametrów.
A tak na marginesie, to są obiektywy których przymykać nie trzeba, jak np Canon 35/1.4, albo Sigma 35/1.4.

Pewnie, że można porównywać
Wszak to aparaty :-) Z kompozycyjnych powodow trzeba czesto domykac, a to czesti wiaze sie z wyzszym iso. W malej klatce dla tego samego efektu domykac trzeba mniej.

Ja wiem, że są i tacy, dla których bokeh albo śmierć, ale realnie patrząc, zmojej perspektywy to więcej z tym kłopotu niż pozytku.

Wracajac do aparatu, to wielki jest jak grzmot. Ot, dizajn inny. Szkoda.

shaolin
01-11-2013, 10:43
Może powinni wydać w różnych wariantach kolorystycznych, jak to Pentax ma w zwyczaju :D

Ktos tam, gdzies tam (wiem, ze to bardzo precyzyjna informacja :D) wspominal o czarniawcu (nie mylic z Czornyjem) i czarno-srebrnym ;)

burton
01-11-2013, 10:47
Ten model będzie na pewno tyle wnosił, że będzie go można traktować jako następcę D700, ale czy coś jeszcze to się okaże.
Wcześniej chciałem żartobliwie napisać, że to jest tak upragniony przez wielu następca D700 :) D700 Retro Club ;)
Cokolwiek to nie będzie życzę wszystkim, aby był to w pełni sprawny, przydatny korpus dla "zawodowców" oraz "amatorów".

kaku
01-11-2013, 10:59
O tym, że to może być namiastka D700 była już mowa na 9-tej stronie.

Fatman
01-11-2013, 11:14
Jak będzie miał 24Mpix a nie 16, to geneza jego powstania będzie taka sama jak w przypadku AW1 :)

pastwisko
01-11-2013, 11:32
Sam jestem ciekaw, czy ten model będzie coś dobrego wnosił do systemu, czy tylko to będzie taka retro zabawka dla "bogatych".

Jak ma bagnet F i brak możliwosci podłączenia innych szkieł, to będzie to jedynie tuning - ot nowe szaty, jak ktoś już wspomniał. Ja przykładowo w takim przypadku od razu zapominam o tym aparacie, bo ograniczanie się wyłącznie do szkieł F nie jest czymś co mnie interesuje, wygląd wyglądem, ale najważniejsze jest to co się tam podłączy. Nie żeby nie było dobrych szkieł, ale jest róznica między podpięciem każdego szkła, a podpięciem tylko tego co ma Nikon. Jest pełno ciekawych obiektywów innych systemów i chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że każdy woli co innego.. Jeden by chcial bokeh, inny mały rozmiar, inny ostry obraz, a jeszcze inny super jasnosć.

GL
01-11-2013, 11:32
Bo jak się nie domknie pelnej klatki, to wszystko robi sie artystyczne. Niektórzy lubią. Ja nie.
Z kompozycyjnych powodow trzeba czesto domykac, a to czesti wiaze sie z wyzszym iso. W malej klatce dla tego samego efektu domykac trzeba mniej.

Idąc dalej tym tropem lepiej robić zdjęcia kompaktem albo telefonem, bo tam to już w ogóle nie trzeba domykać. A ci nieszczęśnicy, którzy robią Phase One, to już na prawdę mają przerąbane.
Poza tym przyczepiłeś się do tego ISO... Ja na przykład przeważnie robię na ISO 200 i przysłonach 5.6-8.0. Fuji nic by tu nie wniosło, a byłaby wyraźnie słabsza tonalność.

Pewnie, że można porównywać
Wszak to aparaty :-)

Porównaj Subaru Imprezę z Suzuki Jimny, wszak to samochody.

Ja wiem, że są i tacy, dla których bokeh albo śmierć, ale realnie patrząc, zmojej perspektywy to więcej z tym kłopotu niż pozytku.
.

Są zdjęcia, kiedy pomaga, są kiedy przeszkadza, nie można do sprawy podchodzić zero-jedynkowo.

O tym, że to może być namiastka D700 była już mowa na 9-tej stronie.

Na prawdę chciało Ci się sprawdzać ;)

Pawel Pawlak
01-11-2013, 12:27
dla mnie odpowiednikiem funkcjonalnym d700 to będzie jeśli poza wszystkim dodatkami retro i innymi bajerami, będzie mógł choćby opcjonalnie (z gripem) naparzać przynajmniej 8fps, body będzie bardzo reaktywne i będzie miało genialny na dzisiejsze czasy AF (jak swego czasu miał d700) a nie zgodnie ze spekulacjami MultiCam 4800FX. Jeśli nie spełni tych warunków to będzie tylko inny aparat - tak samo jak D800 jest "inny" względem d700

morzon
01-11-2013, 14:45

Lol.

Z kompozycyjnych powodow trzeba czesto domykac, a to czesti wiaze sie z wyzszym iso. W malej klatce dla tego samego efektu domykac trzeba mniej.

Kompozycje rozumiem powstają tylko o f/8 w góre?

LordYoghurt
01-11-2013, 17:46
Może za wcześnie oceniać, ale jak dla mnie mało retro to retro. Ot, inny kształt pryzmatu, pokrętła zamiast wyświetlacza na górze i kilka posrebrzeń. Plecki i gumy jak w każdym innym Nikonie. Mam wrażenie że nieco na siłę i małym kosztem... no ale zobaczymy.

HYPER
01-11-2013, 18:04
Może za wcześnie oceniać, ale jak dla mnie mało retro to retro. Ot, inny kształt pryzmatu, pokrętła zamiast wyświetlacza na górze i kilka posrebrzeń. Plecki i gumy jak w każdym innym Nikonie. Mam wrażenie że nieco na siłę i małym kosztem... no ale zobaczymy.

odnioslem dokladnie takie samo wrazenie. miejmy nadzieje, ze na zywo bedzie to jakos ukladac sie w calosc.
w sumie ani mnie grzeje ten aparat ani ziebi bo wiem, ze cene przywala kosmiczna.

bylbym sklonny pomyslec o nim gdyby cena nie byla wyzsza niz powiedzmy 5-6 tys zl i gdyby nie bylo zadnej wpadki z AF, olejem czy kurzem ( co wydaje sie niemozliwe patrzac na premiery ostatnich 2 lat).

Kartofelinder
01-11-2013, 20:14
Lol.

Kompozycje rozumiem powstają tylko o f/8 w góre?

Nie lol, tylko wiadomo o co chodziło :-) Na forum może to być rzeczywiście dziwny punkt widzenia.

A co do f8: troche to przesada, ale trudniej o wieloplanową przy fx, no nie?

Jak wspomniałem, to tylko moje zdanie, dyktowane moimi preferencjami. Ktoś zdawał się sugerować, że niepełna klatka to minus. Ja przytaczam, że w bardzo wielu zastosowaniach jest to zaleta. Ot co ;-)

Możecie sobie rozmywac tło i tiltsziftować laski w lesie do woli. Przeciez nie bronie.

Peace

pastwisko
01-11-2013, 20:26
w streecie lepsza jest duza głębia przykładowo

morzon
01-11-2013, 20:50
Nie lol, tylko wiadomo o co chodziło :-) Na forum może to być rzeczywiście dziwny punkt widzenia.

A co do f8: troche to przesada, ale trudniej o wieloplanową przy fx, no nie?

Jak wspomniałem, to tylko moje zdanie, dyktowane moimi preferencjami. Ktoś zdawał się sugerować, że niepełna klatka to minus. Ja przytaczam, że w bardzo wielu zastosowaniach jest to zaleta. Ot co ;-)

Możecie sobie rozmywac tło i tiltsziftować laski w lesie do woli. Przeciez nie bronie.

Peace

Nie o to chodzi. Sprowadzasz to do skrajności - jak FF to już wszystko rozmyte i w ogole nie ma wieloplanu, bo blur i nic nie widać. Chyba nie muszę pisać jak głupio to brzmi...

Kartofelinder
01-11-2013, 21:01
Nie o to chodzi. Sprowadzasz to do skrajności - jak FF to już wszystko rozmyte i w ogole nie ma wieloplanu, bo blur i nic nie widać. Chyba nie muszę pisać jak głupio to brzmi...

To tylko niezbedny w dyskusji kontrast. Wiadomo, że żadne rozwiązanie nie jest koncem świata. Ja piszę w przeciwwadze do kasowania pewnych aparatów bo niepelnoklatkowe, a przez to niepelnowartosciowe (jak to ktoś ujął w kontekście fuji). Bzdura jakaś.

Chyba zaraz wątek wydzielą :-)

Czornyj
01-11-2013, 21:35
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDfteaser5-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon-Df-teaser-5.jpg)
Wszedłem z płonną nadzieją na wymarzone SP, tymczasem Nikon serwuje nam D600 z kominkiem i pokrętłami od FM. Ekscytujące jak wizja seksu z Krystyną Pawłowicz :evil:

bogdi64
01-11-2013, 21:48
coś mi się wydaje, że może się powtórzyć historia (Minolta 700si i 600si info dla tych co jeszcze te modele pamiętają)

Czornyj
01-11-2013, 22:08
coś mi się wydaje, że może się powtórzyć historia (Minolta 700si i 600si info dla tych co jeszcze te modele pamiętają)

Mz. 20 lat później ten numer nie przejdzie.

Nikon i Canon z uporem godnym lepszej sprawy trzymają się etosu lustrzanki, krótkowzrocznie ignorując współczesne potrzeby i trendy.

JK
01-11-2013, 22:50
A co mają robić? Produkować smartfony? Może niedługo do tego dojdzie. Kompakty już praktycznie przegrały z tymi telefonami, ale lustra jeszcze jakoś egzystują. Pewnie coraz gorzej, ale jeszcze im kasę przynoszą. Teraz idzie wojna o to, żeby zgarniać mozliwie dużą kasę z takich jak my. Takich, którzy jeszcze uważają, że smartfon nie zawsze da radę. Metoda jest dość prosta. Jak się nie da sprzedać dużo po niskich cenach, to trzeba sprzedać mniej, ale drożej. Trzeba poszukać maniaków, którzy jeszcze trochę kasy sypną, zanim to wszystko padnie. No i wymyślili. Wsadzą jakieś plus/minus D600 w korpus, który będzie udawał starocia i znów zgarną trochę kasy z rynku. Na długo pewnie nie wystarczy, ale zawsze to będzie coś. Tanio raczej nie będzie.

grissley
01-11-2013, 23:09
Wszedłem z płonną nadzieją na wymarzone SP, tymczasem Nikon serwuje nam D600 z kominkiem i pokrętłami od FM. Ekscytujące jak wizja seksu z Krystyną Pawłowicz :evil:

Nie narzekaj. W menu mogłaby być zamiast tego Środa albo Grodzkia...

Czornyj
01-11-2013, 23:15
Kilka lat temu Thom Hogan przytomnie zwrócił uwagę, że Nikonowi przydałby się kompakt ze sterowaniem przy pomocy pokręteł, jasną optyką stałoogniskową i dużą matrycą. Pomysł z sukcesem wprowadziły w życie Sony, Fuji oraz Olympus kompletnie ogrywajac Canona i Nikona, które odpowiedziały produktami niewydarzonymi, odnszącymi rynkową porażkę.

Co do smartfonów - rzeczony Thom Hogan równie przytomnie zauważa, że smartfon pozwala szybko publikować słit focie w galeriach internetowych i na portalach społecznościowych, podczas gdy w aparatach nadal mocno to kuleje:
http://www.gearophile.com/newsviews/the-future-of-cameras.html

Ogólnie Nikon ma problem z kunktatorstwem i są już zresztą tego wyniki.

MariuszJ
01-11-2013, 23:19
A w okresie schyłkowym, jak to widać w ewolucji późnokredowych gadów, pojawiają się formy dziwaczne, wyposażone w grzebienie grzbietowe, narośla na czaszce, łuski o niesamowitych kształtach... niestety, hekatomba jest nieunikniona.

P.R.P.
01-11-2013, 23:27
Czytał Mariusz J. :mgreen:

JK
01-11-2013, 23:32
Nikon to ma problem sam ze sobą. Przez wiele lat była praktycznie 100% zgodność sprzętu. Raz kupiony obiektyw, czy lampa były dobre do wszystkiego. Skończyło się. AF-D nie do wszystkiego już pasują, AFS się częściej psują i też nie do wszystkiego pasują, do tego jest nowy System 1 i żeby nie było tak słodko - nowe AW1, nie do końca pasujące do tych poprzednich. Gdyby choć przejściówki były dobre i kompletne, ale nie ma lub są do bani, bo znacznie ograniczają funkcje. To samo z lampami. A konsekwencje są proste. Gdyby ktoś miał sporo sprzętu Nikona, w którym wszystko do wszystkiego pasuje (i do tego dobry serwis), to by się firmy trzymał do końca i dawał jej zarobić. Jeśli taki ktoś widzi rozdwojenie jaźni u żółtych i kompletny brak kompatybilności wstecznej to zaczyna kombinować, czy czasem smartfon mu nie wystarczy. Taka LUMIA 1020 jest ponoć całkiem OK, szczególnie wtedy, gdy i tak za zdjęcia już nie płacą. :wink:

mateo912
01-11-2013, 23:52
Nikon to ma problem sam ze sobą. Przez wiele lat była praktycznie 100% zgodność sprzętu. Raz kupiony obiektyw, czy lampa były dobre do wszystkiego. Skończyło się. AF-D nie do wszystkiego już pasują, AFS się częściej psują i też nie do wszystkiego pasują, do tego jest nowy System 1 i żeby nie było tak słodko - nowe AW1, nie do końca pasujące do tych poprzednich. Gdyby choć przejściówki były dobre i kompletne, ale nie ma lub są do bani, bo znacznie ograniczają funkcje. To samo z lampami. A konsekwencje są proste. Gdyby ktoś miał sporo sprzętu Nikona, w którym wszystko do wszystkiego pasuje (i do tego dobry serwis), to by się firmy trzymał do końca i dawał jej zarobić. Jeśli taki ktoś widzi rozdwojenie jaźni u żółtych i kompletny brak kompatybilności wstecznej to zaczyna kombinować, czy czasem smartfon mu nie wystarczy. Taka LUMIA 1020 jest ponoć całkiem OK, szczególnie wtedy, gdy i tak za zdjęcia już nie płacą. :wink:

hmm do czego szkła af nie pasują? do najsłabszych body? zawodowiec nie ma takich body, lampy nie pasują? które? te kilkunastoletnie sb-xx?

Jacek_Z
01-11-2013, 23:53
Nikon i Canon z uporem godnym lepszej sprawy trzymają się etosu lustrzanki, krótkowzrocznie ignorując współczesne potrzeby i trendy.No co ty. A Nikon 1 ;):mrgreen:

A co mają robić? Produkować smartfony? Może niedługo do tego dojdzie.

Jak się nie da sprzedać dużo po niskich cenach, to trzeba sprzedać mniej, ale drożej. Trzeba poszukać maniaków, którzy jeszcze trochę kasy sypną, zanim to wszystko padnie. Też tak sądzę.

Kilka lat temu Thom Hogan przytomnie zwrócił uwagę, że Nikonowi przydałby się kompakt ze sterowaniem przy pomocy pokręteł, jasną optyką stałoogniskową i dużą matrycą. Pomysł z sukcesem wprowadziły w życie Sony, Fuji oraz Olympus kompletnie ogrywajac Canona i Nikona, które odpowiedziały produktami niewydarzonymi, odnszącymi rynkową porażkę. No właśnie. Ciekawe kto wyznacza kierunki w Nikonie. Powinni go wysłać na zieloną trawkę.

Ogólnie Nikon ma problem z kunktatorstwem i są już zresztą tego wyniki.Yes.

Taka LUMIA 1020 jest ponoć całkiem OK, Też tak słyszałem.:)
Co do reszty wypowiedzi - o zgodności - to nie tu problem.

Lena&TheShadow
01-11-2013, 23:58
Powiadam wam, że Steve Ballmer odchodzi z MS i przechodzi do Nikona. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać...

docxxx
02-11-2013, 00:10
Nie wierzę, JK i Czornyj narzekają? A tak zawsze kolega jeden z drugim (z "naciskiem" na JK) bronili Nikona i jego poronionych pomysłów jak Nikon 1 czy zepsuty D7000. JK prawił wszystkim morały, że w takiej puszce może być zepsuty AF, "bo to nie D4". I na nic tłumaczenia, że Nikon od dłuższego czasu po prostu dyma klientów. Tak więc dobrze mówi staropolskie przysłowie: tylko krowa nie zmienia poglądów.

Czornyj
02-11-2013, 00:24
Nie bardzo wiem o co chodzi z tym bronieniem przeze mnie poronionych pomysłów Nikona. Akurat wprowadzenie Nikona 1 potraktowałem w kategoriach osobistej zniewagi, powiem więcej - fakty są takie, że używam Sony NEX. A gdybym miał fantazję wydać większą kasę na puchacza, to przy Sony 7R pomysł zakupu Nikona DF wypada jak dla mnie cholernie, cholernie blado...

qooba
02-11-2013, 01:20
A gdybym miał fantazję wydać większą kasę na puchacza, to przy Sony 7R pomysł zakupu Nikona DF wypada jak dla mnie cholernie, cholernie blado...

Gdzie te czasy, kiedy D2h było puszką nie do pobicia…
;)

bogdi64
02-11-2013, 01:26
Gdzie te czasy, kiedy D2h było puszką nie do pobicia…
;)

minęły ...

Pawel Pawlak
02-11-2013, 09:47
mnie srogo irytują poczynania i canona i nikona. Niestety, dopóki moja fotografia wymaga supertele z rozsądnym AFem nie widzę alternatywy :(
Ostatnio odnosze wrażenie (być może mylne) że canon poważniej podchodzi do użytkowników swojego sprzętu. Ich nowelizacje FW do wszystkich semi pro i pro body (na inne nie zwracałem uwagi) sprawiają wrażenie że są otwarci na informacje zwrotne z rynku, łuchają czego oczekują użytkownicy.

JK
02-11-2013, 10:23
Nie wierzę, JK i Czornyj narzekają? A tak zawsze kolega jeden z drugim (z "naciskiem" na JK) bronili Nikona i jego poronionych pomysłów jak Nikon 1 czy zepsuty D7000. JK prawił wszystkim morały, że w takiej puszce może być zepsuty AF, "bo to nie D4". I na nic tłumaczenia, że Nikon od dłuższego czasu po prostu dyma klientów. Tak więc dobrze mówi staropolskie przysłowie: tylko krowa nie zmienia poglądów.

No bo trzeba zauważać zarówno posunięcia Nikona nie zawsze idące w kierunku, który nam się podoba i nie wydaje się być słuszny, ale też wytykać różnym "niby testerom" błędy. Ile tu było "nieostrych" zdjęć, które ostre być nie mogły bo tester fujara. A to zapomniał o minimalnej odległości ostrzenia, a to złapał ostrośc i przekadrował przy szerokości GO kilkanaście milimetrów, a to sobie cyknął test na 1/30" 85-tką. Mało tego było? Popatrz na te ostatnie fotki z D600 robione na centralnym punkcie AF - wystarczy przekątne narysować.

Moim zdaniem Nikon goni w piętkę, bo już widzi tę ścianę przed nosem. Próbują w lewo, próbują w prawo, a przychody ze sprzętu foto coraz mniejsze. Myśleli, że ich nie dotyczy rozwalenie rynku foto w takich krajach jak Polska, ale oczywiście się pomylili. Dotyczy. I skazuje ich ostatecznie na niszowe obszary, gdzie smartfon nie poradzi. Tyle, że to jest tylko kilka procent zastosowań: dzikie zwierzaki, dynamiczny sport, może ekstremalne makro i koniec. Koncern z tego nie wyżyje. Reszta, w przewidywalnym czasie, da się zrobić smartfonem na akceptowalnym poziomie. Porobiło się tak, jak z innymi zanikającymi zawodami i narzędziami do ich wykonywania. Dołaczą do maszyny parowej, dyliżansu i wielu innych "niezastąpionych" urządzeń.

Fatman
02-11-2013, 11:15
Moim zdaniem Nikon goni w piętkę, bo już widzi tę ścianę przed nosem.

Moim zdaniem Nikon żadnej ściany nie widzi. Widzą tylko, że są firmą NIKON, naj naj naj i dlatego nie muszą się martwić i przejmować.

Próbują w lewo, próbują w prawo, a przychody ze sprzętu foto coraz mniejsze.

Wystarczy, że przestaną dymać klienta czyli:

-poprawią jakość swoich produktów -od czasu D7000 chyba tylko D4 pozbawiony jest wad fabrycznych, cała reszta jakieś posiada. Niechlujstwo w produkcji D600 poskutkowało dużym odpływem klientów w stronę Canona 6D.

-oficjalnie przyznają się do wad/wpadek w produkowanych modelach. Na dłuższą metę wzmocni to zaufanie do marki. Oczywiście nie na takiej zasadzie jak to było w przypadku "notki serwisowej" o D600, bo to była po prostu obraza użytkowników tego aparatu, którzy bezskutecznie wtedy walczyli o naprawę swojego aparatu.
I oczywiście nie na zasadzie, która stała się znakiem rozpoznawczym Nikona, czyli "naprawimy wady tego modelu wydając nowy model, wady tej pozbawiony" (mam na myśli wady fabryczne, jak nie działająca czyszczałka, chlapiący na matrycę olej, złuszczające się elementy migawki, nieprawidłowo działający AF, nieprawidłowo działające wspomaganie AF, puchnące i odklejające się gumy........).

-koniec z firmą "konserwą". Konkurencja robi ekrany dotykowe, jakoś "magicznie" się składa, że tylko Nikon twierdzi, że to rozwiązanie się nie sprawdza. Nie sprawdza się, bo w Nikonach (poza promilem) tego nie ma. Innym producentom się sprawdza. W Canonie 70D dotykowy AF jest wręcz rewolucyjnym rozwiązaniem. WiFi, GPS to też już dawno powinno być prawie w każdym lustrze jeśli Nikon chce gonić konkurencję (tak gonić, bo jest już w tyle).

-odrobina wysiłku, nawet taka, która nie wymaga dużych nakładów finansowych, czyli udoskonalenie oprogramowania. Ile mamy już filmujących Nikonów. Ile to już generacji ? Kilka. A nadal pomiar światła podczas filmowania jest beznadziejny. Nadal co chwila jaśniej/ciemniej, bo motylek wleciał w kadr i 2% jego powierzchni zrobiło się ciemniejsze. Inżynierowie/programiści Nikona nie widzą, że w aparatach konkurencji działa to lepiej ? Nie wierzę. Po prostu w dupie to mają.
Oprogramowanie na smartfony/tablety też leży i kwiczy. Aż wstyd takie coś pokazać -dostępne opcje to wgraj zdjęcia do galerii, przeglądaj galerię, wyzwól migawkę. Żenujące.

Niestety wątpię żeby w Nikonie ktoś się tym martwił i przejmował. Oni są raczej pewni swojej nieomylności i hegemonii na rynku foto. Kolejnym przykładem będzie Nikon DF, czyli wycofane egzemplarze Nikona D600 w innej obudowie. Droższy od D600 z tego powodu. O 1000$. Z takim podejściem to jeszcze góra 5 lat i będzie po Nikonie. Bo ludzie "głosują" portfelami i jeśli konkurencja będzie wyraźnie lepsza, to zagłosują na konkurencję.

Ahhh....... zapomniałem wspomnieć o serwisie :) Ale w tym temacie najlepiej jak by się wypowiedzieli posiadacze firm handlujących Nikonami. Bo dopiero wtedy przeczytalibyście bardzo ciekawe i wręcz przerażające historie. To co przechodzi indywidualny klient to namiastka tego, co przechodzą z serwisem i w ogóle z Nikonem firmy.....

sv
02-11-2013, 11:44
Oni są raczej pewni swojej nieomylności i hegemonii na rynku foto......

No nie przesadzaj :-) Hegemonem to Nikon jest co najwyżej w obszarze bezlusterkowców z 1" matrycą :-)
Co do d600: Nikon nie za bardzo miał wyjście - gdyby się przyznał do błędu to musiałby zwrócić kasę za te wszystkie d600 które są na rynku. A to oznaczałoby dla Nikona koniec zabawy. Nikon to mała firma w stosunku do konkurentów; wystarczy porównać obroty i zyski (straty) pozostałych firm.

A wracając do tego "retro" cudaka; jeżeli sprawdzi się cena 3.000 $ to nie sądzę, żeby w Polsce sprzedało się 10 sztuk tego wynalazku. Rynek jest tak zdołowany, że teraz byłby świetny czas na wprowadzenie taniej pełnej klatki (1499$), a nie pseudo retro za 3.000$.

Fatman
02-11-2013, 11:53
sven, ale to nie ja tak twierdzę, tylko myślę, że Nikon tak o sobie myśli.

Skoro Nikona nie stać na taką operację, to chyba w firmie powinien być ktoś tego świadom -i świadom tego co się stanie jeśli przez kolejny model z wadą fabryczną, firma zostanie zmuszona do przyznania się do winy i zwrotu/naprawy większości egzemplarzy tego modelu. Dla mnie mogą zdychać, jeśli ich działania mają być oparte o oszukiwanie klienta.

Pawel92
02-11-2013, 11:57
...
Ostatnio odnosze wrażenie (być może mylne) że canon poważniej podchodzi do użytkowników swojego sprzętu. Ich nowelizacje FW do wszystkich semi pro i pro body (na inne nie zwracałem uwagi) sprawiają wrażenie że są otwarci na informacje zwrotne z rynku, łuchają czego oczekują użytkownicy.
No to jest nas przynajmniej dwóch :mrgreen:

Moim zdaniem Nikon żadnej ściany nie widzi. Widzą tylko, że są firmą NIKON, naj naj naj i dlatego nie muszą się martwić i przejmować.
Wystarczy, że przestaną dymać klienta...

Obawiam się, ze niestety nie wystarczy.
Sprzedaż sprzętu w górnej półki leży (zresztą u Canona tez, wystarczy popatrzeć na rezultaty finansowe), kompakty już od dawna zdychają i zostaje tylko sprzęt amatorski i semi-pro. Tutaj natomiast ostanie wpadki Nikona oraz jego polityka w ich rozwiązywaniu nie zachęcają specjalnie klientów do dalszej "współpracy".

Ogólnie mam wrażenie, iż chętnych na drogi sprzęt jest mniej niż było (takie czasy Panie...:wink:), zwłaszcza iż Nikon żadnych rewolucyjnych rozwiązań w nowych puszkach, które mogłyby ewentualnie uzasadnić wysokie ceny, nie proponuje.

Nikon DF osobiście mnie nie interesuje: za mało retro, żeby wzbudzić u mnie jakieś sentymenty (jak chce się rozczulić, to wyciągam z szafy FM2 albo F3HP :smile:), kolejnej puszki FX z parametrami jakie zapowiadają nie potrzebuje. Zwłaszcza za $3000, albo jeszcze lepiej 3000€.

P.S. Trochę za długo pisałem i sven okazał się szybszy :wink:

sv
02-11-2013, 12:07
Sprzedaż sprzętu w górnej półki leży (zresztą u Canona tez, wystarczy popatrzeć na rezultaty finansowe).

Dokładnie, Canon ostatnio obniżył prognozę do 1,8 miliarda $ zysku za bieżący rok finansowy. Ciekawe jak to wygląda u Nikona :-)

ZoomTeam
02-11-2013, 12:11
Zastanawiam się skąd to niekończące sie przekonanie użytkowników że Nikon w swoich projektach chce brać pod uwagę potrzeby użytkowników. od conajmiej kilku lat firmy foto nie mają żadnych nowych technologii do zaoferowania. ot dadają nowe gadżety zaczerpnięte z branży komputerowej /wifi, smartfony, tablety itd/ , dodając/odejmując w nowych body jakieś elementy lub eksploatyjąć modny ostatnio trend ku retro. nie ma nowych technologii bo też dla kogo je robić? Dla profi? toz tych zarbiających na foto wkrótce zostanie garstka. dla amatorów? oni już od dawna fotografują smarfonami wrzucając focie na fb w 3 sekundy po zrobieniu zdjęcia. dla semi-profi. ? dla nich wybór body jest aż nadto. zresztą Oni mają zpomieć o drogich w produkcji lustrach i wydać kasę na bezlusterkowce FF oraz stare szkła w nowych odsłonach. . Wiec dla kogo wdrażać nowe technologie? dla garstki ludzi narzekających na forach fotograficznych? dla tej garstki z której 90% od wielu lat nie udalo sie wykonać udanego zdjęcia i nie zmieni tego żadna nowa supr hiper nowa puszka.

Nemeth
02-11-2013, 12:15
(...), zwłaszcza iż Nikon żadnych rewolucyjnych rozwiązań w nowych puszkach, które mogłyby ewentualnie uzasadnić wysokie ceny, nie proponuje.
(...)

A co miałby zaoferować? Aparat holograficzny? (http://en.memory-alpha.org/wiki/Holographic_imager) :D

Pawel92
02-11-2013, 12:17
Dokładnie, Canon ostatnio obniżył prognozę do 1,8 miliarda $ zysku za bieżący rok finansowy. Ciekawe jak to wygląda u Nikona :-)
Ano tak...
http://www.nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2014/14_1qf_c_e.pdf

A co miałby zaoferować? Aparat holograficzny? (http://en.memory-alpha.org/wiki/Holographic_imager) :D
Dlaczego nie :smile: Problem w tym, ze nic nie proponuje, co mogło by wywołać masowa "przesiadkę" na nowszy model przez obecnych cenach (ex. D3S vs. D4)

morzon
02-11-2013, 12:20
żąglując tym

Kurde, chyba przez minutę próbowałem rozgryźć o co chodzi...

ZoomTeam
02-11-2013, 12:25
fakt, też mi nie pasowało. wywaliłem ;)))

i wracając do tematu a w zasadzie postu Fatmana. Jak bardzo nam by sie to nie podobało najsłabszym ogniwem w procesie jest obecnie fotograf. Ci co robili dobre, ciekawe zdjęcia , tak i robią je dalej , niezależnie od tego jaką puchę dostaną do dyspozycji. Całej reszcie nowy super aparat nic do fotografii nie wniesie za wyjątkiem może nieco wiekszego chwilowego fun factor wynikającgo z zakupu nowej zabawki. i o to o ten factor walczą producenci wymyślając aparaty pokroju fuji X cy nowego retro Nikona. bo dziś aparaty kupuje sie jako nowy gadżet a nie narzędzie. a każdy gadżet bardzo szybko sie nudzi. Dajemy sie złapać w pułapkę gadżetomanii? a czemu nie. społeczeństwo coraz bogatsze więc niech hobbyści kupują sobie nowe zabawki bo niby dlaczego mieliby tego nie robić. a korporacje wiedzą jak zadbać o to by gadżetów nie zabrakło.

sv
02-11-2013, 12:29
Ano tak...
http://www.nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2014/14_1qf_c_e.pdf

To można sobie porównać :-)
http://www.canon.com/ir/results/2013/rslt2013q3e.pdf

Fatman
02-11-2013, 12:43
i wracając do tematu a w zasadzie postu Fatmana. Jak bardzo nam by sie to nie podobało najsłabszym ogniwem w procesie jest obecnie fotograf. Ci co robili dobre, ciekawe zdjęcia , tak i robią je dalej , niezależnie od tego jaką puchę dostaną do dyspozycji.

ZoomTeam, no tak, ale powiedz czy łatwiej by Ci się robiło zdjęcia aparatem z sprawnym AF czy takim gdzie zawsze będziesz musiał brać poprawkę na to, że czujniki z lewej strony dają BF w związku z czym musisz wprowadzać na chwilę kiedy ich używasz inną korekcję w body. Albo aparatem, którego czyszczałka działa sprawnie, do tego żaden element wewnątrz obudowy się nie złuszcza, dzięki czemu masz czystą matrycę, czy takim który chlapie olejem, okraszając to pyłem z złuszczających się elementów ?

Fotograf jest w tym momencie dupa, czy firma, która bubel wyprodukowała ?

Ahhh i znowu nie wspomniałem o serwisie. Jak Ci padnie aparat, to wolisz żeby serwis Ci go naprawił, czy naprawiał do upadłego jak doradzał Paweł Duma niedawno w Fotograficznym Programie Bez Nazwy ?

ZoomTeam
02-11-2013, 12:49
ależ doskonale zdajesz sobe sprawę że usterki dotyczą każdego produktu produkowanego masowo i przy maksymalnie skróconym procesie produkcyjnym. Ciśnienie klientów na nowe gadżety jest tak duże że firmy nie mogą sobie pozwolić na długie testowanie prototypów. i napis na body nie ma tu nic do rzeczy bo najbardziej usterkowym elementem tej układanki jest człowiek, a w zasadzie fakt że bardzo nieliczni z posiadaczy aparatów mają talent. a Ci co mają, jakoś dziwnym trafem nie piszą na forum o chlapiących Nikonach czy nieostrzących Canonach. Oni poprostu robią kolejne wspaniałe zdjecia ktore podziwiamy zastanawiając sie jak to możliwe aby chlapiącym Nikonem zrobić tak piękne i kreatywne zdjęcie ;)

a że zdarzają sie sytucje typu 600>upgrade do 610? to znak czasów. tak to teraz bedzie wyglądało.a nikon poprostu uczy sie od najlepszych korporacji (patrz apple i myk z ipad3 > ipad4). to przeceiż nie kto inny jak własnie userzy forum wszelakich narzekali że kolejne generacje body niewiele sie róznią. no to teraz będa kolejne cyferki 610>620>630 co kilka miesięcy. na forum bedzie wrzało a biznes będzie sie krecił .

Fatman
02-11-2013, 12:52
Zdaję sobie z tego sprawę. Zdaję sobie sprawę też z tego, że w tym samym czasie Canon nie zalicza aż takich wpadek. Sony też nie. Olympus także. Pentax jak miał wpadę to się honorowo przyznał i usterkę usunął.

Co do ciśnienia klientów na nowe i niedość długi czas na testowanie sprzętu. Akurat Nikon D800 był gotowy na rok przed premierą. Pierwsze sample z sieci z tej puchy datowane są na czerwiec, premiera była o ile pamiętam w marcu następnego roku. Mało czasu na przetestowanie sprzętu ? Pierwsze informacje o jajach z lewą stroną czujników pojawiły się chyba w niecały miesiąc po zakupie większej ilości sztuk, przez klientów.

[dopisane]

A poza tym, dlaczego my mamy się przejmować i dawać oszukiwać dlatego, że oni nie potrafią zrobić sprzętu bez wad fabrycznych -nie potrafią znaleźć metody na skrócenie czasu rzetelnego testowania sprzętu ?
Czemu to my mamy pokutować za ich winy -no do jasnej cholery dlaczego ?
Jest konkurencja, jak się jeden nie stara, to się kupuje produkt tego co się stara. Proste.
A pisać o tym trzeba. Bo jak przestaniemy pisać, to nas oleją totalnie.

ZoomTeam
02-11-2013, 13:08
ale czemu sprowadzać to do kategorii "oszustwa" . Canon swoje 5D do pełnej używalności doprowadził dopiero w 3ej generacji. tyle czasu zajelo im wyeliminowanie wszelkich niedociągnięć tego body. teraz w mkIV dorzucą 39 mln pikseli, wifi, geotagowanie, odchylany ekran i bedzie cud malina. Czy ten długi proces w jakikolwiek sposób przeszkodził dotychczasowym posiadaczom serii 5D w wykonywaniu ciekawych zdjeć. absolutnie nie. setki tysiecy ludzi korzysta z tej serii Canona i jedyne nad czym mogą sie zastanawiać to fakt czemu nie robią tak wspaniałych zdjęć jak inni posiadacze dokładnie takiego samego aparatu.

Tak wiem. Jesteś gadżeciażem. zapewne większym niż pozostali. i masz pełne prawo wytykać błędy producentom. ale nie zapominajmy że setki tysiecy fotogniotów produkowanych codziennie to daleko nie wina producentów aparatów.

zbierz losowo wybraną 10 tkę fotografów, rozdaj im losowo wybrane body. po tygodniu porównaj zdjęcia. uwierz mi, w żaden sposób losowo dobrany aparat nie wpłynie na dotychczasową kolejność na podium ;) . to prawda, producenci pozwalają sobie obecnie na wiekszą ignorancję w stosunku do klienta niż kiedykolwiek wczęsniej. ale też tempo zycia jest nieporównywalnie szybsze. wiec może zamiast doszukiwać sie kropek w lewym dolnym rogu zdjęcia. lepiej poprostu pojechać w jakiś piękny zakątek Polski i pojść na foto spacer.

Fatman
02-11-2013, 13:10
A powiedz jaka to wada fabryczna (usterka) w 5D została usunięta dopiero w modelu 5D3 ? :) Ja nie piszę o tym, że dany aparat ma dla przykładu słaby AF, tylko o tym, że ma totalnie zwalony AF, ze względu na usterkę. W pełni sprawny by działał lepiej. Z usterką -niestety nie.

Nie chodzi o niedociągnięcia, tylko o usterki, wady fabryczne. To jest zasadnicza różnica.

sv
02-11-2013, 13:12
Canon swoje 5D do pełnej używalności doprowadził dopiero w 3ej generacji.

Nie przesadzasz trochę? Nikonowi spieprzenie dobrego d700 zajęło tylko 1 generację.

shaolin
02-11-2013, 13:15
Idzcie mi z tym pierdzeniem! :evil:

Niech tu jakis mod posprzata (i zmieni tytul z bezlusterkowiec na lusterkowiec bo nie ma co sie oszukiwac - przy takim tlustym body lustro musi byc).

ZoomTeam
02-11-2013, 13:23
A powiedz jaka to wada fabryczna (usterka) w 5D została usunięta dopiero w modelu 5D3 ? :) .

niepewny AF na bocznych. choć może rzeczywiście trudno zaliczyć to do wady fabrycznej. Ale niewątpliwie boczny w mkI i mkII były równie niedoskonałe jak te uszkodzone z d800 ;)

i wracając do tematu. Nikon nie mogł nie zauważyć trendu w stronę retro. Poprostu nie chcieli popełnić błedu zaniechania. Jak zwykle nie bedzie to aparat idealny. ale bedzie sie sprzedawał. no i pozwoli zatrzymać tych którzy zerkają w stronę Fuji i Sony.

Czornyj
02-11-2013, 13:43
Nikon nie mogł nie zauważyć trendu w stronę retro. Poprostu nie chcieli popełnić błedu zaniechania. Jak zwykle nie bedzie to aparat idealny. ale bedzie sie sprzedawał. no i pozwoli zatrzymać tych którzy zerkają w stronę Fuji i Sony.

Bzdura - Fufu i Sony oferują znacznie lżejsze i mniejsze aparaty. Nikon zamiast zaoferować coś*konkurencyjnego serwuje wypierd w postaci systemu 1 oraz D600 stylizowane na FM - jak niby to naiwne zaklinanie rzeczywistości miałoby zatrzymać osoby zainteresowane ofertą Fuji/Sony (które nb. przeważnie już z niej skorzystały)?

ZoomTeam
02-11-2013, 13:53
Bzdura - Fufu i Sony oferują znacznie lżejsze i mniejsze aparaty.

Mijasz sie z prawdą. małe rozmiary tych aparatów nie dla każdego były zaletą. albo inaczej. jako system do podróży - super. Ale ... wiele osób czeka na Fuji X FF w body wielkości obecnych luster. Tak aby możliwe było wykorzystanie tego systemu także w nieco bardziej profesjonalnych zastosowaniach . i nie zamiast aps-c ale jako dopełnienie systemu bo chętnie przywitaliby filozofię serii X w profesjonalnym body FF.

jaś
02-11-2013, 14:03
mnie srogo irytują poczynania i canona i nikona. Niestety, dopóki moja fotografia wymaga supertele z rozsądnym AFem nie widzę alternatywy :(

Nie wiem gdzie to widać może na poziome korpusów pro, bo w pozostałych polityka nie zmienia się od lat jakość matryc na poziomie 2009 roku (infinitezymalnie małe zmiany) i kombinowanie jak tu spieprzyć tak AF żeby jeszcze kupili i kombinacja jak tu rozdzielić grupę docelową - moim zdaniem te kombinacje zajmują 95% zasobów na poprawę produktu idzie 5%, moim zdaniem kompletnie nie słuchają tego co mówią użytkownicy. Nie notują głębszych wpadek ale jeśli się nie robi nic poza zmianą numerka ewentualnie kastracją wyższego modelu to i o wpadki trudno.

Czornyj
02-11-2013, 14:04
Mijasz sie z prawdą. małe rozmiary tych aparatów nie dla każdego były zaletą. wiele osób czeka na Fuji X FF w body wielkości obecnych luster. Tak aby możliwe było wykorzystanie tego systemu także w nieco bardziej profesjonalnych zastosowaniach . i nie zamiast X-apsc ale jako dopełnienie systemu.

Zaryzykuję stwierdzenie, że 99,9% użytkoników bezlusterkowców (do których się zaliczam) ceni sobie mniejsze gabaryty i wagę.

Określenie "bardziej profesjonalne zastosowania" to komunał i ogólnik, ale osobiście nie widzę powodu, dla którego nie dałoby się użyć niewielkiego A7R nawet we "wściekle profesjonalnych zastosowaniach".

kaku
02-11-2013, 14:32
Nie wielkie A7r jest niewielkie tylko bez obiektywu. Z 50-tkami jest już gorzej. http://www.stevehuffphoto.com/wp-content/uploads/2013/10/PA310021.jpg , http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-camera-side-controls.jpg

Czornyj
02-11-2013, 14:58
Z dalmierzową 50-tką nie będzie.

Zeissowe 55/1.8 może być duża z podobnych przyczyn jak Otus 55/1.4 - w celu uzyskania możliwie wysokiej rozdzielczości przy możliwie dużym otworze przysłony i po całej szerokości kadru.

Pawel92
02-11-2013, 16:45
... że usterki dotyczą każdego produktu produkowanego masowo i przy maksymalnie skróconym procesie produkcyjnym. Ciśnienie klientów na nowe gadżety jest tak duże że firmy nie mogą sobie pozwolić na długie testowanie prototypów. i napis na body nie ma tu nic do rzeczy bo najbardziej usterkowym elementem tej układanki jest człowiek, a w zasadzie fakt że bardzo nieliczni z posiadaczy aparatów mają talent...

To, że ktoś coś spieprzył i jest w stanie bardzo dokładnie wytłumaczyć przyczynę (Nikon akurat wiele nie tłumaczy, ale ma pomocników :wink:) nie zmienia faktu, że to coś zostało s********e. Jeżeli historia zaczyna się powtarzać, to zaczyna być to, delikatnie mówiąc, żenujące.
Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoją myśl, to fakt, iż ponieważ nic nie wskazuje na to, żebym miał zostać Cartier-Bresson Jr., to nie mam prawa do niezadowolenia, jeżeli nabyty przeze mnie sprzęt na fabryczne wady. Pomijając fakt, iż (chyba?) niezbyt często się użalam nad swoimi zabawkami, to jednak nie mogę się z Tobą w tej kwestii zgodzić.

ANTYMOD
02-11-2013, 16:45
Nie wiem gdzie to widać może na poziome korpusów pro, bo w pozostałych polityka nie zmienia się od lat jakość matryc na poziomie 2009 roku (infinitezymalnie małe zmiany) i kombinowanie jak tu spieprzyć tak AF żeby jeszcze kupili i kombinacja jak tu rozdzielić grupę docelową - moim zdaniem te kombinacje zajmują 95% zasobów na poprawę produktu idzie 5%, moim zdaniem kompletnie nie słuchają tego co mówią użytkownicy. Nie notują głębszych wpadek ale jeśli się nie robi nic poza zmianą numerka ewentualnie kastracją wyższego modelu to i o wpadki trudno.

Masz racje.
Ja czekam na prosty nikon ff bezlusterkowy z ff 24 mp świetnym af, wizjerem elektronicznym i focus peakingiem. Idealny w połączeniu ze stałkami czy 1.8 czy 2.0 mający też jakiś mały szeroki tani naleśnik f8. Za 4 może 5 lat sie doczekam bo na razie i cena i produkt nie pasuje do potrzeb.

P.R.P.
02-11-2013, 18:48
Matt zrobił swój filmik... :D
https://www.youtube.com/watch?v=IlKYY_IRIKY&feature=youtube_gdata_player

Kryhu
02-11-2013, 20:32
Co do ciśnienia klientów na nowe i niedość długi czas na testowanie sprzętu. Akurat Nikon D800 był gotowy na rok przed premierą. Pierwsze sample z sieci z tej puchy datowane są na czerwiec, premiera była o ile pamiętam w marcu następnego roku. Mało czasu na przetestowanie sprzętu ? Pierwsze informacje o jajach z lewą stroną czujników pojawiły się chyba w niecały miesiąc po zakupie większej ilości sztuk, przez klientów.

IMO zapominacie o najprostszej odpowiedzi wyjaśniającej większość problemów Nikona w ostatnich 2-3 latach - to tsunami które chyba doszczętnie zniszczyło fabrykę sprzętu PRO w Sendai, zaraz obok Fukushimy, oraz powódź która zalała fabryki Nikona w Malezji. Żaden inny producent foto nie dostał po tyłku tak w ostatnich latach.

Władca Pixeli
02-11-2013, 20:52
IMO zapominacie o najprostszej odpowiedzi wyjaśniającej większość problemów Nikona w ostatnich 2-3 latach - to tsunami które chyba doszczętnie zniszczyło fabrykę sprzętu PRO w Sendai, zaraz obok Fukushimy, oraz powódź która zalała fabryki Nikona w Malezji. Żaden inny producent foto nie dostał po tyłku tak w ostatnich latach.
Wybudowali nowe fabryki które są nowocześniejsze więc jakość powinna być lepsza. Problem odklejających gum istniał dużo wcześniej.
Czy tsunami ma również wpływ na obniżający się poziom serwisu Nikona na całym świecie? :mrgreen:
Tsunami to jest potrzebne ale z zarządzie firmy Nikon.

prz3mo
02-11-2013, 20:52
Zadziwiające i przerażające jest to jak niektórzy z Was tłumaczą wręcz politykę i bylejakość Nikona.
Że niby 99,9% ludzie nie widzi tego, że AF nie działa jak trzeba, że nie widać jak mechanizmy chlapią olejem etc... Z takim podejściem i łykaniem wszystkiego jak pelikany to rzeczywiście lepiej wcale nie fotografować Nikonami, bo nie będzie za chwilę czym. Może Lumia będzie lepsza ;)
Jeszcze chwila, a będzie tak, że za SPRAWNY produkt Nikon będzie sobie kazał płacić 200% ceny, aniżeli za ten sam, ale "nie wiadomo" jak sprawny. Zresztą już się ośmiesza nie dopuszczając do dystrybucji mniejszych firm ich niby "cudownych" produktów (D800E, który musiał być sprzedawany tylko przez "profi" punkty). Komedia.

I nie porównujmy jakości wykonania do Sony, Panasonica, czy Olympusa... bo sprzęty tych firm już dawno są zrobione milion razy lepiej aniżeli "buble" Nikona z ostatnich kilku lat.
I jeszcze coś. Padło tu stwierdzenie, jakoby "od zawsze" było tak, że niskie modele były bylejakie, a dopiero te jednocyfrowe były OK, choćby w kwestii działania AF. Bzdura!
Mój stary D80, którego do niedawna jeszcze miałem, działał w kwestii AF sto razy lepiej niż np. D600, którego miałem to okazję (wątpliwie przyjemną) testować (2 szt.). Bo nie było problemem dla D80 celnie wyostrzać w pomieszczeniu, gdzie mam pomieszane różne typy światła. Dla D600 było to już nie do przejścia i skutkowało mega BF. Małe "bezlustro" Panasa G6, 2x D700, czy nawet Samsung EX1 (które to też posiadam) - także nie mają problemu.

Kolejna rzecz... odpowiedzi Nikona na potrzeby rynku. Trafnie opisał to już Czornyj. Podczas gdy inni producenci dostrzegają i "czują" jakie są potrzeby rynku, nasza żółta firma serwuje kolejne potworki... Brak słów...

W takim razie niech Nikon do każdego aparatu daje notkę - "było Tsunami, aparat jest zrobiony byle jak, nasi inżynierowie się potopili, teraz projektują nam sprzęty przypadkowi ludzie"...
A nie sprytnie podnosi ceny swoich bubli, a nowe (jakże nowatorskie i oczekiwane) produkty tak trafiają w potrzeby rynku, że płakać się chce...

Pawel Pawlak
02-11-2013, 20:58
sądząc po czasie 1/4000 na pokrętle, expeed3 zamiast expeed4 i 5.5fps (spekulacje) DF naprawę wygląda jak przepakowany w nowy box d600 wycofany ze sklepu :/

Władca Pixeli
02-11-2013, 21:03
Kolejna rzecz... odpowiedzi Nikona na potrzeby rynku. Trafnie opisał to już Czornyj. Podczas gdy inni producenci dostrzegają i "czują" jakie są potrzeby rynku, nasza żółta firma serwuje kolejne potworki... Brak słów...

A wystarczy czytać co pisze konkurencja. :mrgreen:

http://img834.imageshack.us/img834/2092/aylw.png
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/2092/aylw.png)

prz3mo
02-11-2013, 21:09
sądząc po czasie 1/4000 na pokrętle, expeed3 zamiast expeed4 i 5.5fps (spekulacje) DF naprawę wygląda jak przepakowany w nowy box d600 wycofany ze sklepu :/

Ha! My tu na siłę szukamy wytłumaczenia dla Nikona, i co kierowało nim, że zdecydowali się na takie retro z nowymi bebechami. A może to jest prostsze niż nam się wydaje. Zostały tony złomu, niewykorzystanego po D600 to upchajmy to do retro-wynalazku, dajmy kosmiczną cenę, by kupili go tylko ci, co chcą go postawić na półce, a nie fotografować i będzie gitara.

P.R.P.
02-11-2013, 21:10

A czy nie kłapie nawet podobnie jak ta migawka z d600? :mgreen: Nie zdziwiłbym się gdyby coś tam dodatkowego chlapało... :mgreen:

prz3mo
02-11-2013, 21:14
A czy nie kłapie nawet podobnie jak ta migawka z d600? :mgreen: Nie zdziwiłbym się gdyby coś tam dodatkowego chlapało... :mgreen:

Skoro to ma być retro i przywoływać ducha dawnych analogów to powinni dać dźwięk migawki z głośniczka. W menu będziesz mógł sobie wybrać, jaki dźwięk migawki ma być - FE2 itd.... ;)

Pawel Pawlak
02-11-2013, 21:16
jeśli ten DF będzie miał specyfikację lepszą niż d600 (wierzę że coś będzie miał lepszego), będzie działał jak powinien, to ja nie wiedzę nic złego w ewentualnie taki wykorzystaniu wycofanych D600 (oczywiście jeśli okazałoby się to prawdą).
Cena mnie nie boli - ostatecznie będzie musiała być taka jaką klient będzie chciał zapłacić (np. nikon 1 V1)
Bardziej mnie wpienia, że nie dość że dostawaliśmy produkty z wadą, to teraz zamiast prawdziwych nowości dostajemy jakieś nic nie wnoszące liftingi - d610, teraz być może DF. A one zabierają moce przerobowe, i raczej nie ma się co spodziewać że nikona pokaże wreszcie coś "świeżego", a nie prawie nie zmienione d5300, naprawiony d610 a teraz (być może) przepakowaną wtopę D610

prz3mo
02-11-2013, 21:27
jeśli ten DF będzie miał specyfikację lepszą niż d600 (wierzę że coś będzie miał lepszego)

Oczywiście, że będzie miał lepszą... cenę! :mrgreen:

fotomarek_k
02-11-2013, 21:28
Żeż q...wa, nie straszcie, że ten megahicior będzie miał w standardzie wszelkie atrakcje, takie jak np. zapylenie z kiepsko wysuszonego filmu z analoga...

ps. fakt, że można zaoszczędzić na "specjalistycznym oprogramowaniu", ale... :-)))

Zolty
02-11-2013, 21:39
....jeśli będzie działał jak powinien....

Fajnie ze jeszcze sa niepoprawni optymisci na swiecie..... ;)

Jacek_Z
02-11-2013, 22:18
Depresja jesienna was dopadła?

P.R.P.
02-11-2013, 22:28
Depresja jesienna was dopadła?

A skąd! Jutro szwagier przyjeżdża z żubrówką, więc nie będzie miała szans.. :mrgreen:

Nemeth
02-11-2013, 23:14
To ciekawe... Sprzętu jeszcze nie ma w ofercie, nikt z forumowych "specjalistów" go w rękach nie miał, ani na oczy nie widział, ale już wiadomo, że jest:
1. za drogi;
2. za brzydki;
3. ma za słabe parametry;
4. kurzy;
5. (...)

Litości...

Pawel Pawlak
02-11-2013, 23:28
jeszcze się nie przyzwyczaiłeś ? ;)

Czornyj
02-11-2013, 23:35
Litości...
Założyciel wątku dowcipnie zatytuował go "EVIL FF od Nikona", więc ja np. wchodząc i widząc D600 stylizowane siekierą na FM zaliczyłem lekkiego wqrva. Czy będzie taki, siaki, sraki czy owaki akurat centralnie ogórem mi powiewa.

kiemlo
02-11-2013, 23:40
Bo i takie były pierwsze plotki...

Nemeth
02-11-2013, 23:48
jeszcze się nie przyzwyczaiłeś ? ;)

W sumie racja :) Ale wcześniej jęczydupstwo zaczynało się przynajmniej PO premierze.

Założyciel wątku dowcipnie zatytuował go "EVIL FF od Nikona", więc ja np. wchodząc i widząc D600 stylizowane siekierą na FM zaliczyłem lekkiego wqrva. Czy będzie taki, siaki, sraki czy owaki akurat centralnie ogórem mi powiewa.

Skoro zaliczyłeś wqrva to jednak nie powiewa ;)

Czy Wam ktoś lufę do skroni przykłada sycząc do ucha by kupować/używać nikona? ;)

cz4rnuch
02-11-2013, 23:57
Skoro już sobie tak gdybamy (a chyba nikt nie stwierdził, że aparat na 100 % będzie taki to a taki) to na podstawie mniej lub bardziej kontrolowanych ale dostępnych w sieci przecieków nie trzeba się silić na polityczną poprawność i można po męsku stwierdzić że będzie to D600 w retro łaszkach. Jeśli się okaże że jest inaczej sam dam na tacę w intencji rady nadzorczej Nikona.

Czornyj
02-11-2013, 23:59
Skoro zaliczyłeś wqrva to jednak nie powiewa ;)

Czy Wam ktoś lufę do skroni przykłada sycząc do ucha by kupować/używać nikona? ;)

A czy ja używam Nikona? Od dawna miałem wizję cyfrowego SP, może z sentymentu bym sobie takiego przytulił.

Jacek_Z
03-11-2013, 00:13
.. na podstawie mniej lub bardziej kontrolowanych ale dostępnych w sieci przecieków nie trzeba się silić na polityczną poprawność i można po męsku stwierdzić że będzie to D600 w retro łaszkach. Hm, a co niby on będzie miał z D600? Inna matryca i inna obudowa (wygląd). No tak, będzie miał lustro i migawkę.

cz4rnuch
03-11-2013, 00:27
Hm, a co niby on będzie miał z D600? Inna matryca i inna obudowa (wygląd). No tak, będzie miał lustro i migawkę. No tak, wygląd jest tu najważniejszy(nie żebym o tym nie wspomniał). Matryca, jeśli mnie pamięć nie myli, w D4 jest minimalnie gorsza niż ta z D600. Reszta chyba też na korzyść D600(D610). Chyba jak to masz od czasu do czasu w zwyczaju Jacku upraszczasz. Chodziło mi raczej o to, że wg tego co podaje się w tej chwili na plotkarskich portalach to ten DF czy jak go tam nazwą oprócz retro dizajnu(i to także w sumie nie za bardzo bo Fuji wpadło na to wcześniej) nie pokaże światu niczego nowego. Ty zaś możesz interpretować moje słowa według swojego uznania. Pozdrawiam.

P.s Pardon. Jeszcze cena może niektórych wprowadzić w osłupienie.

Czornyj
03-11-2013, 00:31
Hm, a co niby on będzie miał z D600? Inna matryca i inna obudowa (wygląd). No tak, będzie miał lustro i migawkę.

A skąd mamy wiedzieć co będzie miał z D600 :lol: ? Zobaczyłem, że zamiast evila lustrzanka, to zwyzywałem gada od D600 :twisted:

wain
03-11-2013, 01:39
A skąd mamy wiedzieć co będzie miał z D600 :lol: ? Zobaczyłem, że zamiast evila lustrzanka, to zwyzywałem gada od D600 :twisted:

No dla ciebie przecież już jest A7/R :) Co więcej chcieć?

Jacek_Z
03-11-2013, 01:50
.. Chodziło mi raczej o to, że wg tego co podaje się w tej chwili na plotkarskich portalach to ten DF czy jak go tam nazwą oprócz retro dizajnu(i to także w sumie nie za bardzo bo Fuji wpadło na to wcześniej) nie pokaże światu niczego nowego...
1. Odnosiłem się nie od konkretnej wypowiedzi, ale do wydźwięku tego co tu ostatnio sie pisze.
2. czego rewolucyjnego się spodziewacie po cyfrowej lustrzance? I to takiej retro? Że dodadzą GPS i wi-fi? To by się raczej kłóciło z targetem. Jak nie będzie wpadki to to będzie świetny aparat, wielu z "dinozaurów" chciałoby mieć taki. Jego stylistyka sugeruje, że nie będzie to sprzet dla mas, raczej taka nisza. Za wiele uwagi mu poświęcamy.
Ja pochwalę nikona za ten pomysł. Tylko, żeby wykonanie DF było bezbłędne.

shaolin
03-11-2013, 01:56
http://video.sina.com.cn/v/b/118345640-2142312651.html

deep
03-11-2013, 08:19
Może i coś było ciekawego po tym linkiem ale się zmyło :-)

shaolin
03-11-2013, 08:31
Zepsules ;)

Bylo to ->
qUr59Dftg_8

;)

gibber
03-11-2013, 08:55
Nic nowego, zbieranina poprzednich filmów.

shaolin
03-11-2013, 09:40
Nikt nie mowil, ze to bedzie cos nowego... ;)

cz4rnuch
03-11-2013, 09:44
1. Odnosiłem się nie od konkretnej wypowiedzi, ale do wydźwięku tego co tu ostatnio sie pisze. Zacytowałeś moją konkretną wypowiedź i się do niej ustosunkowałeś żartobliwie rzucając, że jedyne co łączy oba aparaty to że są one aparatami i oba robią zdjęcia. Ja się jeszcze raz odniosę do ploteczek bo na razie to jedyne co mamy. Oba aparaty mają mieć ten sam AF(multi-cam 4800), ten sam czujnik odpowiedzialny za pomiar światła, taką samą szybkostrzelność(5,5 kl/s), ten sam procesor(Expeed 3, choć jest już dostępny następca), oba mają mieć tych samych rozmiarów lcd. Nie będę zaskoczony gdy okaże się że będą podobnych rozmiarów a uszczelnienia będą na tym samym poziomie. Poza wyglądem i matrycą będą się różnić tym że DF nie będzie miał filmowania, jak rozumiem będzie miał jeden slot na karty SD zamiast dwóch i będzie miał gorszą baterię(en-el14 zamiast 15tki). Trudno tu mówić o jakimkolwiek postępie.

2. czego rewolucyjnego się spodziewacie po cyfrowej lustrzance? I to takiej retro? Że dodadzą GPS i wi-fi? To by się raczej kłóciło z targetem. Jak nie będzie wpadki to to będzie świetny aparat, wielu z "dinozaurów" chciałoby mieć taki. Jego stylistyka sugeruje, że nie będzie to sprzet dla mas, raczej taka nisza. Za wiele uwagi mu poświęcamy.
Ja pochwalę nikona za ten pomysł. Tylko, żeby wykonanie DF było bezbłędne. Ja się niczego rewolucyjnego nie spodziewałem, napisałem to już na pierwszej stronie tego wątku. Tyle, że oczekiwania były. Sądzę, że po tym jak ukazała się pierwsza plotka, wiele osób liczyło na gustowną przeciwwagę(albo raczej konkurencję) dla A7, czyli małego bezlusterkowca z jakimś hiper nowoczesnym wizjerem nawiązującego stylistycznie do tradycji Nikona. Z tego wszystkiego zostało tylko to ostatnie bo to da się załatwić przy zerowym wkładzie w innowacyjność za to samym marketingiem(Pjur fotografy. Pan się przechadza, nad zdjęciem duma pół dnia i udaje że aparat nie ma autofokusa kręcąc pierścieniem 50tki ze sreberkiem. Filmowania, gpsów, wi-fajów i innych bzdur nie potrzebuje. Nie dziwię się temu bo różne są oczekiwania i to nie ten "target" ale pewnie wsadzenie tego dużo by nie kosztowało, przynajmniej jeśli chodzi o filmowanie. Dziwne jest tylko moim zdaniem robienie z tego atutu).

Pawel Pawlak
03-11-2013, 10:05
Ja się spodziewałem że można połczyć retro stylistykę z uniwersalnością - tak jak to opisałem kilka postów wcześniej.
- porządna mechanika lustra i migawki, potrafiąca z opcjonalnym zasilanie naprawdę szybko zapindalać
- expped 4 który jest szybszy ale i o 30% bardziej energooszczędny.
- bardzo dobry AF nie przeskadza w manualu, ale w tym trybie szybkim bardzo by się przydał.
- tryb energooszczędny który zminimaluzije do maxa pobór mocy, nawet kosztem bardzo manualnej obsługi. Świetnie mógłby
się sprawdzić w czasie dalekich, niezbyt cywilizowanych podróży. Wydaje mi się że takie połączenie wielozada niowości przyniosło by zainteresowanie przynajmniej w 3 segmentach rynku.
Tymczasem wydaje się że nowa to będzie tylko stylizacja. Z tym żę nowa to tylko dla nikona, a nie na rynku.

A jeśli już celować w totalną niszę - to niech będzie wodoodporny. wtedy rozumiem utrzymywanie dodatkowych lini produkcyjnych dla kolejnych szkieł - także wodoodpornych a nie tylko przestylizowanych.

Jacek_Z
03-11-2013, 10:16
Mnóstwo aparatów ma podobne pewne parametry, pewne moduły (AF, procesor, LCD itd). W róznych konfiguracjach daje to rózne body. Żaden z aparatów nie ma "wszystkiego" naj. Topowy D4 ma mało MPx, za to ma najwięcej fps, ma zintegrowanego gripa. D800 ma najwięcej Mpx, mniej fps, obudowę solidną. D600/610 - najtańsza wersja FF, celowo okrojona by nie konkurować z D800. Nowy DF wyrózniać się będzie stylistyką. Body dla konserwatystów - tak ja to rozumiem. Ma być solidne.
Odbiorców na takie "stare" a jednak nowe aparaty trochę jest. Ilu ludziom podobają się Fuji czy Leica M(x) - ten ostatni aparat jako aparat nie ma za wielu atutów. I nie bardzo na to psioczą (bo cieszą się z tego co daje optyka).

Paweł - stylistyka na rynku. Dla mających nikkory to jedyny aparat wyglądający jak ... aparat. Parametry są niemal drugorzędne (fps i takie tam). Jak ktoś uwielbiał Nikona FM to dopiero teraz dostaje coś fajnego.

shaolin
03-11-2013, 10:23
Chlopaki zamiast zuzywac klawiatury to poczekajmy jeszcze chwile, wszystko sie wyjasni i pojdziemy na piwo (tak, nawet ja pojde, chociaz nie pije ;)).

Nemeth
03-11-2013, 10:55
(...)Nowy DF wyrózniać się będzie stylistyką. Body dla konserwatystów - tak ja to rozumiem. Ma być solidne.
(...)

Moją uwagę zwrócił jegomość z tych filmików. Widać, że jest dobrze ubrany, stać go na podróże i ma na nie czas. Zamożny przedstawiciel klasy średniej. To jest target :)
To nie będzie aparat dla gimbazy, która sprzętem za pieniądze rodziców robi zdjęcia ciastek w starbuniu ;)
Ślubniacy też muszą chyba poczekać na coś innego ;)

shaolin
03-11-2013, 11:04
Maciek przeciez on sie w parku miejskim zgubil i przez 5 odcinkow wychodzil z niego... :mrgreen: to znak, ze aparat nie ma nawigacji... ;)

JK
03-11-2013, 11:05
Wcale się nie zdziwię, jeśli to wyjdzie tak jak w starym żarcie: "z tyłu liceum, z przodu muzeum". Z przodu będzie wygladał na poczciwego starocia, ale z tyłu będzie LCD, przyciski, wybierak, ... - prawie jak w D600. Czyli takie nie wiadomo co.

Pawel Pawlak
03-11-2013, 11:14
Jacek, ale przecież to już wiadomo z filmików. Tak włąsnie będzie :)

JK
03-11-2013, 11:50
No to bez głowy to zrobili.:wink:

Mieli szanse na dwie pieczenie na jednym ogniu. Jedna - to zwyczajna kultowa stara puszka bez LCD i choinki przycisków i innych bajerów - takie prawdziwe stare analogowe body. Ale z antenką w środku. Druga - to smartfon NikonSuperDuper do kieszeni, który po WiFi, czy innym Bluetooth-ie, będzie się komunikował z tą "starą puszką". Będzie miał LCD, menu, pstryczki, guziczki no i komunikację z Facecośtam. Byłby rynkowy hit i dodatkowo by weszli na ten intratny i przyszłościowy rynek smartfonów. Można z pralką. Można z lodówką. To można też z Fcośtam. :wink:

shaolin
03-11-2013, 12:00
Sony juz to zrobilo... chociaz ta 'stara' puszka nie jest stylu retro (mowie o QXach :D) ;)

JK
03-11-2013, 12:43
Może bez jaj. To jest tylko jakiś cudak na przyczepkę do smartfona.

Taki "stary" (lub nowy) aparat mógłby być normalną kompletną puszką, z wymiennymi obiektywami, stopką do lampy i kartą pamięci. Puszką, którą by się robiło zdjęcia tak jak kiedyś, czyli normalnie. Nie ogladasz zdjęć na LCD, nie kombinujesz z menu, to możesz smartfona w domu zostawić, bo podstawowe parametry ustawisz sobie pokrętłami. Jak potrzebujesz cudowania, zdalnego wyzwalania z podgladem na LCD, GPS-a, albo dostępu do netu, to go bierzesz i masz.

Jakby jeszcze miał tryb całkowicie bezgłośny (z migawką elektroniczną do wyboru), to by chyba był komplet.

mateo912
03-11-2013, 12:50
Może bez jaj. To jest tylko jakiś cudak na przyczepkę do smartfona.

Taki "stary" (lub nowy) aparat mógłby być normalną kompletną puszką, z wymiennymi obiektywami, stopką do lampy i kartą pamięci. Puszką, którą by się robiło zdjęcia tak jak kiedyś, czyli normalnie. Nie ogladasz zdjęć na LCD, nie kombinujesz z menu, to możesz smartfona w domu zostawić, bo podstawowe parametry ustawisz sobie pokrętłami. Jak potrzebujesz cudowania, zdalnego wyzwalania z podgladem na LCD, GPS-a, albo dostępu do netu, to go bierzesz i masz.

Jakby jeszcze miał tryb całkowicie bezgłośny (z migawką elektroniczną do wyboru), to by chyba był komplet.

lustro też ma być elektroniczne? bo inaczej ciężko z "bezgłośnym" działaniem ;)

JK
03-11-2013, 13:04
A jak filmy robisz to ci lustro przeszkadza? Wystarczy je podnieść. Elektroniczny wizjer w Systemie 1 jest całkiem znośny. Myślałem, że ten cały System 1 to będzie taki test dla nowych rozwiązań, które za chwilę trafia do lustrzanek, ale jakoś za ciosem nie poszli.

mateo912
03-11-2013, 13:07
A jak filmy robisz to ci lustro przeszkadza? Wystarczy je podnieść. Elektroniczny wizjer w Systemie 1 jest całkiem znośny.

czekaj, czekaj, chcesz klasyczne lustro bez lcd i wizjerem elektronicznym? a gdzie ten wizjer chcesz mieć?

JK
03-11-2013, 13:13
Rusz trochę głową. Masz matówkę? Masz. Wystarczy tam wyświetlić obraz z matrycy i będziesz go widział. Nikon robił nawet w kompaktach rzutnik na ścianę. To wszystko jest do zrobienia.

deep
03-11-2013, 13:16
Tfuuu żadnego wizjera elektronicznego

JK
03-11-2013, 13:17
Czytaj uważnie. DO WYBORU.

Jak idziesz do teatru, czy na koncert, to tryb bezgłośny z elektronicznym wizjerem się nie przyda?

deep
03-11-2013, 13:19
czyli nie elektroniczny a hybrydowy :)

JK
03-11-2013, 13:23
Ale o czym tu gadać. Prędzej wymyślą jakiś nowy System HiperDuperTurbo 2.

prz3mo
03-11-2013, 13:28
To było?

http://www.cameraegg.org/more-nikon-df-specs/

gibber
03-11-2013, 13:31
Dobra, co w nim takiego lepszego czego nie ma D610?
Chodzi o użytkowników AF-D i AF-S/G.

Pawel92
03-11-2013, 13:57
Chodzi o użytkowników AF-D i AF-S/G.
Styl "retro" (???) :mrgreen:

deep
03-11-2013, 14:11
To było?

http://www.cameraegg.org/more-nikon-df-specs/

O rany, jaki on nie proporcjonalny, za wysoki, wystarczy popatrzeć na FE2/FM2 lub F3 i już wiadomo jakie powinien mieć proporcje. Dlaczego takie proste rzeczy nikon tak chrzani?
Aż sprawdziłem: FE2 142,5x90x57,5mm
Df: 143,5x110x66,5mm

No i waga 550g vs 765g i to pewnie bez baterii

prz3mo
03-11-2013, 14:16
Dlaczego takie proste rzeczy nikon tak chrzani?

Tego nie wie nikt :)

Czornyj
03-11-2013, 14:23
O rany, jaki on nie proporcjonalny, za wysoki, wystarczy popatrzeć na FE2/FM2 lub F3 i już wiadomo jakie powinien mieć proporcje. Dlaczego takie proste rzeczy nikon tak chrzani?

To jest mockup

deep
03-11-2013, 14:49
Myślisz że jednak będzie inaczej wyglądać? Bo ja myślę że właśnie tak bo już wystarczająco dużo pokazali aby taki wniosek wysnuć

shaolin
03-11-2013, 14:58
Przeciez wiadomo jak bedzie wygladal, jedyna niewiadoma to co tam upchali w pokretlach bo nie wszystko da sie wyczytac z filmikow/skrinszotow.

To co jest na stronie to kupa.

shaolin
03-11-2013, 15:56
http://nikonrumors.com/2013/11/03/nikon-df-camera-top-lcd-display.aspx/ ->

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDfcameratopLCDdisplay-2.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-camera-top-LCD-display.png)

;)

morzon
03-11-2013, 16:10
To chyba biedniejszy wyświetlacz niż w D600, nie?

shaolin
03-11-2013, 16:28
To jest biedniejszy wyswietlacz niz w F801 ;)

Lena&TheShadow
03-11-2013, 16:53
Biedniejszy niż w starym EOS'ie 500

gibber
03-11-2013, 16:57
Czysta fotografia ;-)

morzon
03-11-2013, 16:59
Jakby to był główny LCD z tyłu to "pure" jak nic ;D

Zolty
03-11-2013, 20:57
Ślubniacy też muszą chyba poczekać na coś innego ;)

Taka klasyczna puszka bedzie jak znalazl na "kotlety" na zlotych godach, ewentualnie na srebrnych... ;)
Juz niedlugo bedzie wiecej wiadomo, ale nie spodziewam sie, zeby w dobie ogolnego dolka finansowego i w sumie niszowego aparatu, N zdecydowal sie upchac zbyt wielu nowinek w DF. Bedzie taka mala zbieranina - spodziewam sie ze bez topowych osiagow, bez wodotryskow. Nowa bedzie obudowa.
Bylo nie bylo N nie ma takiego zaplecza jak VAG, zeby wypuszczac Veyrona i do kazdej sztuki doplacac krocie.

Borat1979
03-11-2013, 21:54
Jak idziesz do teatru, czy na koncert, to tryb bezgłośny z elektronicznym wizjerem się nie przyda?
Ale po co komu aparat w teatrze? Na koncercie gra muzyka więc i tak nie będzie słychać :)

bogdi64
03-11-2013, 23:05
Ale po co komu aparat w teatrze? Na koncercie gra muzyka więc i tak nie będzie słychać :)

gdyby on był tak cichy jak sony r1 lub fuji x20, to na pewno bym był jedną z pierwszych osób, które ustawiły by się po niego w kolejce, niestety TAKICH aparatów już się nie produkuje

boobass
03-11-2013, 23:08
gdyby on był tak cichy jak sony r1 lub fuji x20, to na pewno bym był jedną z pierwszych osób, które ustawiły by się po niego w kolejce, niestety TAKICH aparatów już się nie produkuje

To fuji x20 już sie nie produkuje? Serio pytam...

Jacek_Z
03-11-2013, 23:29
Dlaczego nowszy model musi być lepszy od poprzedniego? Dziwne pytanie? To zapytam inaczej: dlaczego D600 nie jest lepszy od D800?

Mieli szanse na dwie pieczenie na jednym ogniu. Jedna - to zwyczajna kultowa stara puszka bez LCD i choinki przycisków i innych bajerów - takie prawdziwe stare analogowe body.Wcale nie chodzi o wyświetlanie zdjęć (choć oczywiście to pozostawią). LCD jest potrzebne, bo menu jest zbyt rozbudowane by je obsłużyć na guzikach. Tym bardziej, że chcesz by guzików też było mniej. Tak sie nie da.

Wg mnie to ciekawa alternatywa dla konserwatystów. Szkoda, że zapewne droga.
To zapewne nie ma być model dla masowego odbiorcy. Zresztą - cena nam to powie :)

Borat1979
04-11-2013, 00:40
Patrząc na klatki z filmu zaprezentowane na stronie http://nikonrumors.com/ to ten korpus wygląda na plastikowy a przecież miało to być coś ala analog serii FM tylko cyfrowy.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDfcameraback-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon-Df-camera-back.jpg)

Władca Pixeli
04-11-2013, 02:01
Patrząc na klatki z filmu zaprezentowane na stronie http://nikonrumors.com/ to ten korpus wygląda na plastikowy a przecież miało to być coś ala analog serii FM tylko cyfrowy.

Okładzina też nie wygląda jak na FM tylko na gumową odchodzącą :mrgreen:

zoom2
04-11-2013, 02:45
Gdyby losy IMAGEKa potoczyły się innym torem to być może od dawna byłby prawdziwy FM z potężną matrycą 36 plus.
A tak to tylko plastikowy ersatz .

Ligo
04-11-2013, 03:12
Gdyby losy IMAGEKa potoczyły się innym torem
Imagek? Jego losy nie mogły się potoczyć inaczej, bo kto chciałby strzelać sobie w kolano?
Chyba tylko Contax wysunął się wtedy przed szereg z cudną 6 Mpix matrycą FF Kodaka, ale i z zaporową ceną. Dla tłumu zaczęło się wymyślanie techniki od nowa.
Taki Canon od prawie 20 lat do dzisiaj nie wymyślił jeszcze AF sterowanego gałką oczną. ;)
I o to chodzi. O powolne, ale skuteczne ssanie kasy z kieszeni entuzjastów i profi.

shaolin
04-11-2013, 07:18
Wszystko bedzie jasne w ciagu 24h...

Trzeba bedzie podjechac w weekend do Nikona, moze beda mieli na polce (skoro maja 58/1.4 w gablocie, a dopiero co zaczeli wysylac paczki).

jaś
04-11-2013, 08:20
Gdyby losy IMAGEKa potoczyły się innym torem to być może od dawna byłby prawdziwy FM z potężną matrycą 36 plus.
A tak to tylko plastikowy ersatz .
to się nie mogło udać, korporacje muszą z czegoś żyć najprostsza jest kilkukrotna tego samego

shaolin
04-11-2013, 09:23
Tak sobie patrze na sugerowana specyfikacje na necie i ma miec baterie z D5200... pewnie dlatego chca wprowadzic tryb energooszczedny - zeby aparat nie padl po 36 klatkach ;)

Cos mi sie wydaje, ze to bedzie miks wszystkiego co aktualnie Nikon ma na magazynie, troche D600, troche D5200, troche D4, itd ;) Zaczynam sie bac ;)

EDIT:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDSLRcameralineupaftertheDF-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-DSLR-camera-lineup-after-the-DF.jpg)

Wyglada na to, ze bedzie nowa linia... Moze pozniej zrobia DF1.5 z 24mpx, DF2 z 36mpx ;) ;)

cz4rnuch
04-11-2013, 09:42
Na grafice powyżej widać przynajmniej, że D7100 i D300 stoją na tej samej półce więc ustaną spory co jest czego następcą i czy aby na pewno chociaż czekającym na D400 zapewne nie umknie uwadze że D300 jest 2,5 piksela wyżej ;) Mnie za to zaczyna świtać co było inspiracją dla tego tworka:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/voltron_500x442-2.jpg
źródło (http://prashantpatel.com/content/wp-content/uploads/2009/06/voltron_500x442.jpg)
Idąc dalej piosenka z tego serialu wyraźnie sugeruje, że będzie tkwić w nim ukryta moc. Tylko się cieszyć.

Pawel Pawlak
04-11-2013, 10:11
D300s został najwyraźniej zdegradowany do poziomu d7100. Pewnie zamiarem było wzmocnienie pozycji D7100 i zaniechanie wsparcia d300s w ramach NPS

burton
04-11-2013, 10:26
Od wielu postów wieje grozą dla użytkowników nikonów. Tak wszyscy skończymy w sony ;) :D

shaolin
04-11-2013, 10:30
Nie ma co sie oszukiwac - Sony trafilo w 10 (no dobra, przynajmniej w 9 :D) z A7/A7R, a skoro sensor jest bardzo blisko tego z D600/D800 to uaj not isc do Sony? ;)

cz4rnuch
04-11-2013, 10:40
Też mi to po głowie chodzi. Rozsądna cena jak na początek a brak obiektywów "systemowych" spowoduje, że nie będzie na co kasy wydawać więc jeszcze człowiek zaoszczędzi :)

shaolin
04-11-2013, 10:43
Duzy plus A7/A7R jest taki, ze przy aktualnej ilosci dostepnych adapterow brak szkiel systemowych praktycznie nas nie ogranicza bo mozna przypiac wszystko co jest na rynku. Do DF bedzie mozna przypiac co najwyzej kartonowa tubke od papieru toaletowego ;)

TOP67
04-11-2013, 10:47
Ale tutaj ma być matryca z D4, z kalibrowaną czułością 25600 i rozszerzeniem do 102400.

shaolin
04-11-2013, 10:49
Mnie to nie rusza bo mam matryce z D3s ;) Wolalbym 36mpx niz matryce z D4 (stad pomysl o A7R).

shaolin
04-11-2013, 15:06
Holi krap...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDfcamerasilver-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-camera-silver.jpg)

->

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/9kvu-2.jpg
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/5016/9kvu.jpg)

:evil: Sony nadchodze! ;)

dammiz
04-11-2013, 15:25
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/original-2.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/683/8150/original.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/original-4.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/683/8163/original.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/original-6.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/683/8168/original.jpg)

Czornyj
04-11-2013, 15:29
Ciekawe czy będzie złoty w bordowej, krokodylej skórze

R
04-11-2013, 15:31
Ciekawe czy będzie złoty w bordowej, krokodylej skórze

nie wiem co przyjmujesz, ale bordowych krokodyli to nima... :mrgreen:

zdyboo
04-11-2013, 15:33
Widać wyraźnie podobieństwo do FM2, nie ma właściwie różnic. Piszę oczywiście o tabliczce z napisem Nikon.

http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/FM2.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/FM2.jpg)

grissley
04-11-2013, 15:35
Jak dla mnie, wizualnie bardzo fajny. Przynajmniej z przodu i z góry, bo z tyłu to jakby przeszczep z innego korpusu.

kiemlo
04-11-2013, 15:35
Według mnie podobieństwo jest wręcz uderzające. Analogowe lustrzanki miały oddzielny guziczek lub dźwigienkę do każdej funkcji. Ten też :-D

R
04-11-2013, 15:38
lata postepu, lata pracy nad ergonomia, zatrudnianie wybitnych projektantow... i wszystko po to zeby na koncu wyprodukowac ociosanego siekiera kaszalota i jeszcze wmawiac ludziom ze jest cacy...

chyba rzeczywiscie w zakresie produkcji aparatow doszlismy do sciany...

superkomornik
04-11-2013, 15:38
Hm, która matryca ma iso 12800 + opcji Hi?

Ale to brzydkie :-P

De Camtrois
04-11-2013, 15:39
Chyba trochę przesadzili z kontrastem "stare-nowe". Albo coś ma być nowioczesne i można jedynie stylizować na aparaty "klasyczne" (vide sony a7) albo robi się tak jak do tej pory. Ta hybryda wygląda dziwnie. Nie mówię, że źle ale mam wrażenie że mnóstwo elementów do siebie w ogóle nie pasuje (tył do przodu, góra do dołu itd.). No i ciekawe jak będzie z funkcjonalnością przy pomieszaniu tych wszystkich guzików i pokręteł:D

TOP67
04-11-2013, 15:42

D4, aż do Hi4

mateo912
04-11-2013, 15:42

ta z d4?
EDIT:

D4, aż do Hi4

d4 ma do h4

Zakres ISO Auto, 100 - 12800 ISO w skoku 1/3, 1/2 lub 1 EV, dodatkowo:
4 tryby Lo poniżej ISO 100: 0.3/0.5/0.7/1 EV (ISO 50),
7 trybów Hi powyżej ISO 12800: 0.3/0.5/0.7/1/2/3/4 EV (ISO 204800)

Czornyj
04-11-2013, 15:48
nie wiem co przyjmujesz, ale bordowych krokodyli to nima... :mrgreen:

Jak ni ma jak som?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/Nikon_FA_Gold-2.jpg
źródło (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/50mmnikkor/Nikon_FA_Gold.jpg)

Czyż nie byłby piękny?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/NikonPUff.jpg)

Ketosz
04-11-2013, 15:48
CIekawe co będzie jak ustawie tryb A na pokrętle, a do tego czas np. 1/125s - co zrobi aparat ?

shaolin
04-11-2013, 15:49
To jeszcze takie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/original-9.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/683/8365/original.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/original-10.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/683/8409/original.jpg)

W sumie nic specjalnego...

zdyboo
04-11-2013, 15:51
CIekawe co będzie jak ustawie tryb A na pokrętle, a do tego czas np. 1/125s - co zrobi aparat ?

Jak ustawisz tryb A, to nastawa pokrętła czasów będzie ignorowana. kilka analogowych nikonów miało takie rozwiązanie: FA czy F4 na przykład.

Ketosz
04-11-2013, 16:00
Ja akurat pamiętam że np. w F3 tryb A był na pokrętle czasów - więc nie było problemu ;)

LordYoghurt
04-11-2013, 16:03
Nikon kolejny raz udowodnił, że nie wie o co w tym wszystkim chodzi...

gibber
04-11-2013, 16:05
Widać, że pomysł z tym Df powstał w głowie zdesperowanych ludzi.
Jak AF będzie miał z D610 i cenę 3000$ to nieogarniam.pl

TOP67
04-11-2013, 16:06
A ktoś narzekał na AF w D610?

gibber
04-11-2013, 16:19
Jeszcze nie, ale pokrycie kadru małe.
Zresztą, miączenie, w Canonach i tak działa tylko centralny ;-)

Fatman
04-11-2013, 16:21
Z przykrością stwierdzam, że wersja srebrna mi się podoba :( Nie wiem dlaczego. I nie wiem dlaczego mimo tego, że mam dosyć Nikona, to chcę ten aparat....... Mózgu, co robisz.............. mózgu przestań :(

Pawel Pawlak
04-11-2013, 16:25
Cieszę się Rafale że nie jestem osamotniony ;) Mi też się podoba. Ale poczekam jeszcze z decyzją zakupową ;)

edit:
Brak wspomagania AF pozostawia nadzieję że może jednak AF będzie sensowny ? Sądzę że przy matrycy czułej Hi4, czułość AFa powinna być na poziomie nie gorszym niż -2EV.

bogdi64
04-11-2013, 16:28
cieszy mnie :) - MADE IN JAPAN, brak programów tematycznych, brak lampki błyskowej,
martwi mnie :( - brak pomiaru punktowego, brak wyboru pól AF (czyż by z głównego meni - czyli bardzo powoli ?), za mało info na górnym wyświetlaczy, choć by o korekcji dla lampy błyskowej, mocowania pod ochronę wyświetlacza

Pawel Pawlak
04-11-2013, 16:31
a z tyłu nie ma wyboru matryca/CW/spot ?

wybór pola AF zapewne na tylnym lcd albo we wizjerze - jak w d800 - "pstryczek" z lewej strony bagnetu

Ketosz
04-11-2013, 16:33
Pomiar punktowy akurat widać że ma

Fatman
04-11-2013, 16:34
Jest z tyłu matryca/CW/spot.

I LV jest, więc może jednak będą filmy ? :)

zdyboo
04-11-2013, 16:35
cieszy mnie :) - MADE IN JAPAN, brak programów tematycznych, brak lampki błyskowej,
martwi mnie :( - brak pomiaru punktowego, brak wyboru pól AF (czyż by z głównego meni - czyli bardzo powoli ?), za mało info na górnym wyświetlaczy, choć by o korekcji dla lampy błyskowej, mocowania pod ochronę wyświetlacza

Pomiar punktowy jest - kropka przy przełączniku. Wybór pola AF, przecież od zawsze był realizowany wybierakiem na tylnej ściance.

TOP67
04-11-2013, 16:36
martwi mnie :( - brak pomiaru punktowego, brak wyboru pól AF (czyż by z głównego meni - czyli bardzo powoli ?)

Pomiar punktowy jest wybierany z tyłu. Tryby AF zapewne po wciśnięciu guziczka w dźwigni. Tylko nie wiadomo, jak to jest sygnalizowane. Wybór konkretnych pól wybierakiem.

Nemeth
04-11-2013, 16:39
Ale fajny ten srebrny :)
Całe szczęście, że będzie za drogi :D

Wersja złota też niczego sobie ;) Tylko bez gum a ze skórą :)

ranbir kapoor
04-11-2013, 16:40
mial byc jak FM2 a blizej mu do F65

grissley
04-11-2013, 16:46
edit:
Brak wspomagania AF pozostawia nadzieję że może jednak AF będzie sensowny ?

Jakby AF dali żywcem z D4, to byłoby ciekawie.

Pawel Pawlak
04-11-2013, 16:53
gdyby w takim body dali multicam4800FX, ale czuły od -2 albo -3EV i poprawnie działający w kązdym świetle, to pewnie też by wystarczył

kiemlo
04-11-2013, 17:00
mial byc jak FM2 a blizej mu do F65

To, że ma być jak FM, to wymyśliły fora internetowe. W sumie nie wygląda na istotnie większy niż np. F3.

kux
04-11-2013, 17:03
podoba mi się i to bardzo

niestety.... bo to się może skończyć zakupem, a nie ma ku temu żadnego sensownego powodu :)

martin204
04-11-2013, 17:09
Kurcze mnie też się podoba ten stary "DIZAJN"... jest plus jego wyglądu... jak kupię ( o ile sprzedam nerkę ;)) to wmówię żonce że to taki stary antyk który na allegro za dwieście złotych znalazłem ;)

ranbir kapoor
04-11-2013, 17:11
To, że ma być jak FM, to wymyśliły fora internetowe

oczywiscie ze wymyslili ludzie

niemniej jak ktos rzuci haslo klasyczne analogowe puszki nikona (a jezeli robimy slylizacje vintage to wlasnie to powinien byc odnosnik) to wiekszosc mysli o puszkach wlasnie typu FM a nie F65

Jacek_Z
04-11-2013, 17:17
a nie F65
Coś mylisz. Czy na pewno dobrze kojarzysz jak wygląda F65, a jak to body?

ranbir kapoor
04-11-2013, 17:23
wiem
ok, moze troche przesadzam

poprostu to bardziej wyglada jak skladak analogowych puszek a nie w prostej linni FM z wlozona matryca jedynie, o co od lat wiele osob marzylo

niemniej nie chce byc postawiony w grupie tradycyjnie marudzacych, fajnie ze taka puszka wyjdzie

Jacek_Z
04-11-2013, 17:34
Puszka na pewno nie będzie taką kopią wprost żadnego z manualnych nikonów. Choćby przez brak naciągu migawki i filmu oraz przez to, że będzie LCD. Będzie w stylu starych Nkonów - F2, FM, FA (byle nie F3 ;) z brzydkim pryzmatem i głupim mocowaniem lampy błyskowej).

hostman22
04-11-2013, 18:32
Duzy plus A7/A7R jest taki, ze przy aktualnej ilosci dostepnych adapterow brak szkiel systemowych praktycznie nas nie ogranicza bo mozna przypiac wszystko co jest na rynku. Do DF bedzie mozna przypiac co najwyzej kartonowa tubke od papieru toaletowego ;)

dokładnie się z Tobą zgadzam, żałuję że DF będzie lustrem :(

tomisiek
04-11-2013, 18:43
Z jednego ze zdjęć na nikonrumors wynika, że aparat będzie miał metalową górę, dół i bagnet (zdjęci trochę z góry nie widać dokładnie). To by oznaczało, że zbliżony jest konstrukcyjnie do D600 610 które mają też metalowe te elementy.

zdyboo
04-11-2013, 19:06
Będzie w stylu starych Nkonów - F2, FM, FA (byle nie F3 ;) z brzydkim pryzmatem i głupim mocowaniem lampy błyskowej).

Jacku, chyba dawno nie widziałeś puszek, które wymieniłeś. Wszystkie w tym i F3 mają właśnie styl. Df go nie ma i nawet jeśli się okaże, że specyfikacja powala na kolana, to z tego brzydkiego kaczątka nie uczyni to łabędzia.
Kiedyś Nikon chwalił się włoskim designem, tu chyba akurat włoski projektant miał wolne albo zatrudnili akurat tego od Fiata Multipli.
Pokrak z Pulp Fiction ma więcej wdzięku niż ta puszka. Reklamowe teasery prawdę pokazywały, lepiej nie wychodzić z lasu z tym aparatem. Już wolę ten pedalski gładki design, w który obecnie poszły puszki nie tylko Nikona, niż takie ciosanie za pomocą siekiery.

dammiz
04-11-2013, 19:13
Ja tylko od siebie dodam, że też jestem bardzo zawiedziony... Lepiej by było jakby wsadzili matrycę z D4 w D800, dali 7fps i sprzedawali w cenie D800.

deep
04-11-2013, 19:30
A nikt z was jeszcze nie skomentował nowej 50 retro, to dopiero paskuda

qooba
04-11-2013, 19:39
jeśli jutro pokażą nowe 24mm AFS 2.8 ze srebrnym paskiem, to zacznę się zastanawiać nad DF ;)

gibber
04-11-2013, 19:44
Ja myślę, że jutro zobaczymy cenę tego retro i wszystkim kopara zmięknie ;-)

Fatman
04-11-2013, 19:49
Oby tylko kopara ;)

qooba
04-11-2013, 19:50
e tam, gadanie
jutro spadnie kilka portfeli i posypią się zamówienia ;)

Nemeth
04-11-2013, 19:54
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDfaaa-2.jpg
źródło (http://www.cameraegg.org/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-aaa.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/NikonDfaaa1-2.jpg
źródło (http://www.cameraegg.org/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-aaa1.jpg)

maciej.dubis
04-11-2013, 20:03
W mocowaniu obiektywu widać dziurę na śrubokręt :)

erbe
04-11-2013, 20:04
Jest!!!!

http://nikonrumors.com/2013/11/04/this-is-the-nikon-df.aspx/

krka
04-11-2013, 20:08
Jakie synchro z lampą, 1/250?

R
04-11-2013, 20:08
Jest!!!!

a zes sie obudzil...

Fatman
04-11-2013, 20:11
erbe, używasz jakiegoś starego IE ? ;)

nied0bry
04-11-2013, 20:13
Jest!!!!

Pewnie dlatego strona rumorsów zdechła... Serwer nie wyrabia z ilością odwiedzin. Czyli ludzie czekają 'na zbawienie' (czyt. Df).

Error 503 Service Unavailable

pozdr,
kris

siwyozzman
04-11-2013, 20:14
Nikonrumors żyje i ma się dobrze...ładny skubaniec ale po co to lcd z tyłu...

boobass
04-11-2013, 20:21
Olaboga. Jaki ciosany jak to ktoś ładnie rzekł "kaszalot".

nied0bry
04-11-2013, 20:23
boobass: to nie kaszalot, to forfiter... :) Srebrny jest bjutiful !

pozdr,
kris

PS. Faktycznie, NR działa, mieli przejściowe problemy techniczne.

bogdi64
04-11-2013, 20:33
porównanie wielkości
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.stevehuffphoto.com/2013/11/04/image-the-nikon-df-what-do-you-think/&prev=/search%3Fq%3Dnikon%2Bdf%26sa%3DX%26rlz%3D1C1SAVI_e nPL533PL533%26espv%3D210%26es_sm%3D122%26biw%3D128 0%26bih%3D685%26tbs%3Dqdr:d

ciekawe czy to się potwierdzi, czy to dane, czy jeszcze plotki ?

- meni z nikona 610
- możliwość stosowania obiektywów non-Ai
- 5,5 kl/s (czyż by migawka z 600 :() z buforem 100 zdjęć
- aku EN-EL15
- af 39 pól z 610
- karta sd
- waga 765 gram
- wizjer z pryzmatem
- rozdzielczość 16,2
- brak video

prz3mo
04-11-2013, 20:47
Ładny jest, nie powiem, że nie.

Borat1979
04-11-2013, 20:52
Nikonrumors żyje i ma się dobrze...ładny skubaniec ale po co to lcd z tyłu...
A jak chcesz z menu korzystać? Bez wyświetlacza nie sformatujesz karty pamięci, nie ustawisz żadnych awansowanych opcji AF, lampy błyskowej, korekty obiektywu itp. nawet daty i godziny nie ustawisz. Dzisiejsze body mają tyle opcji, że nie starczyło by miejsca na przyciski gdyby nie było wyświetlacza.

Tak w ogóle to nie rozumiem w czym przeszkadza wyświetlacz?

Tak patrząc na te zdjęcia to zwykły D600/610 ze zmienioną górną częścią obudowy i dorzuconymi kilkoma pokrętłami. Jak dla mnie to nic nowego i nie ma się czym podniecać. To po prostu podrożony D610 po optycznym tuningu za dwa razy większą kasę w dodatku wykastrowany z wideo. Szkoda pieniędzy.

kaku
04-11-2013, 20:57
Za pierwszym wejrzeniem, mówię sobie - podoba mi się, za drugim - nie podoba mi się. I tak już zostało. A mnogość pokręteł wprowadza trochę zamieszania, chyba bardziej funkcjonalny jest D600. Wolę wciskać przycisk i zmieniać parametry kułakiem. A wartości podglądać w wizjerze lub na górnym LCD. Może jakiś głupi jestem. Jak na razie bliżej mi do X-E2 niż do tego.

Pawel Pawlak
04-11-2013, 21:06
Jeśli to body się będzie dobrze trzymało, to ergonomiczne może być fantastyczne. Prawie wszystko na pokrętłach - natychmiastowy dostęp i kontrola nastawów - BAJKA ! Jeśli AF będzie dawał rade lepiej niż w d700 a matryca będzie miała osiągi D4 - to będzie fantastyczny następca D700 dla bardzo wielu zastosowań - głównie reporterskich.

morzon
04-11-2013, 21:09
A mi akurat się podoba to body ;) Tył może mniej, mało retro w stosunku do całości, ale ogólnie całkiem spoko sprzęt myślę. No kwestia jeszcze ceny...

QubaKpl
04-11-2013, 21:12
Jeśli to body się będzie dobrze trzymało, to ergonomiczne może być fantastyczne. Prawie wszystko na pokrętłach - natychmiastowy dostęp i kontrola nastawów - BAJKA ! Jeśli AF będzie dawał rade lepiej niż w d700 a matryca będzie miała osiągi D4 - to będzie fantastyczny następca D700 dla bardzo wielu zastosowań - głównie reporterskich.
Jak może af być lepszy od d700 jak to przecież af z d610 który jednak nie dorównuje af z d700 ;)

Jacek_Z
04-11-2013, 21:12
Jacku, chyba dawno nie widziałeś puszek, które wymieniłeś. Wszystkie w tym i F3 mają właśnie styl.Nikony FA oraz FE (mk1, z czasem do 1/1000 i synchro 1/125) posiadam, stoją 2 m obok mnie (oraz F801, D200, D800 - to na dziś wszystkie z nikonów). Co do Df - widzę kanciatość, przetłoczenie, pokrętła - są bardziej w stylu starych body manualnych niż późniejszych opływowych konstrukcji. Jest grubszy - no to co? matryca, odprowadzenie ciepła, LCD - to musi byc grubsze niż sama płytka dociskająca film. Ja nigdzie nie pisałem o kopii, tylko o wzornictwie - elementy starych body to DF ma.

zdyboo
04-11-2013, 21:15
Jeśli to body się będzie dobrze trzymało, to ergonomiczne może być fantastyczne.

Wątpię w to mocno. Co prawda nieco sytuacje może uratować uchwyt pod kciuka, ale z przodu Df ma podobny uchwyt jak F3. Df ma ważyć mniej więcej tyle samo co F3, a uchwyt umożliwia trzymanie tylko opuszkami palców. To body ewidentnie do noszenia na pasku, w ręce za długo się go nie ponosi.

Fatman
04-11-2013, 21:17
Jak może af być lepszy od d700 jak to przecież af z d610 który jednak nie dorównuje af z d700 ;)

Bo jeszcze nie wiemy, czy to będzie w 100% ten sam AF co w D610. Nadzieja umiera ostatnia :)

markB
04-11-2013, 21:32
Tutaj: http://www.chassimages.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=128&cntnt01returnid=58 to jakby już wiedzieli wszystko. I wygląda na to, że to migawka ma być hybrydowa.

cz4rnuch
04-11-2013, 21:35
Pre-order: <<klik>> (http://www.amazon.com/gp/product/B00GD1KASM/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B00GD1KASM&linkCode=as2&tag=nikorumo-20)

Marek
04-11-2013, 21:37
Mam mieszane uczucia. Oczekiwałem czegoś w rodzaju M9 tylko z af, którego punkty będą w skrajnych położeniach.
Co do osiągów trzeba poczekać, ale czuję, że szału nie będzie. Dwa grzybki w barszcz to zbyt wiele moim zdaniem (ciekawa stylistyka+dobre osiągi) jak na Nikona. Oczekiwałem sensownego bezlustra. Duże i ciężkie body już mam.
No, ale wszystko będzie wiadomo już niedługo...

Fatman
04-11-2013, 21:37
Nadal nie ma konkretów o AF niestety. Ale spoko, jeszcze tylko kilka godzin. I teoretycznie wszystko będzie jasne.

markB
04-11-2013, 21:38
No i super - spełniło się marzenie niektórych o natychmiastowym słaniu zdjęć na fora. W cenie kilku smartfonów.
Słabo czytasz Fatmanie: It incorporates our outstanding 39-point autofocus system with 9 highly accurate cross-type sensors that work all the way down to f/8. Achieve sharp focus no matter where you subject is within the frame at up to 5.5 frames per second. Quickly adjust white balance with our Spot White Balance feature. Create photos with dazzling dynamic range with built-in HDR and Active D-Lighting. Its rugged magnesium alloy body will withstand harsh conditions, and its 3.2-inch 921K-dot LCD display provides beautiful high-definition views of your shots.

morzon
04-11-2013, 21:38
Pre-order: <<klik>> (http://www.amazon.com/gp/product/B00GD1KASM/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B00GD1KASM&linkCode=as2&tag=nikorumo-20)

You Save: $3.00

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/Shutupandtakemymoney-2.jpeg
źródło (http://images.wikia.com/dragonball/images/6/61/Shut-up-and-take-my-money.jpeg)

TOP67
04-11-2013, 21:42
A mi się bardzo podoba.

Fatman
04-11-2013, 21:43
markB, nadal twierdzę, że nadal o AF nic (konkretnego poza parametrami z rumorsów) nie wiadomo :) Będzie wiadomo po pierwszych testach tego cuda. Zawsze może wyjść różnica jak pomiędzy D3s a D300 dla przykładu. A układ niby ten sam..... ;)

dudi_
04-11-2013, 21:43
Warto dodać, że wersja srebrna jest tańsza. O równo centa ;)

MstrG
04-11-2013, 21:46
A mi się bardzo podoba.

Mi również :)
Czekam z niecierpliwością na pierwsze testy, jednak nie widzę większego sensu zmiany D600 na DF.

Pawel Pawlak
04-11-2013, 21:50

Po pierwsze: a znasz ten z D610 ?
Po drugie: nazwa i ilość pól nic nie mówi; np. AF w d700 i d4 - naprawdę myślisz że to takie same układy ?
naprawdę trzeba poczekać - z samej specyfikacji niewiele może wynikać :)

QubaKpl
04-11-2013, 21:51
Po pierwsze: a znasz ten z D610 ?
Po drugie: nazwa i ilość pól nic nie mówi; np. AF w d700 i d4 - naprawdę myślisz że to takie same układy ?
naprawdę trzeba poczekać - z samej specyfikacji niewiele może wynikać :)

Ok zatem poczekajmy na testy ;) Af z d600 znam ;P Dla mnie byłby to ideał. Ciekawy jestem ile waży ?

nied0bry
04-11-2013, 21:59
Ciekawy jestem ile waży ?

Nieoficjalnie 765g, D600 - 760g.

pozdr,
kris

dammiz
04-11-2013, 22:07
Linki do preorderów zdechły. Zna ktoś cenę?

TOP67
04-11-2013, 22:08
Ok $2700

De Camtrois
04-11-2013, 22:10
Czyli po uwzględnieniu cła i podatku będziemy mieli ładnie zapakowane D600 w cenie 9-9,5 tys. zł. :)

TOP67
04-11-2013, 22:15
Kosztuje tyle co D800. Ale to nie jest cena ostateczna. Za jakiś czas pewnie lekko spadnie i będzie między D600 a D800.

Pawel Pawlak
04-11-2013, 22:23
i znów to samo... ktoś rzucił jaką cenę z... kapelusz i już zaczyna się biadolenie. Poczekajcie choć na oficjalną cenę zanim się rozkręcicie.
Mając na pokładzie matrycę z d4, na pewno nie będzie on tańszy niż D600/D610.

De Camtrois
04-11-2013, 22:27
i znów to samo... ktoś rzucił jaką cenę z... kapelusz i już zaczyna się biadolenie. Poczekajcie choć na oficjalną cenę zanim się rozkręcicie.
Mając na pokładzie matrycę z d4, na pewno nie będzie on tańszy niż D600/D610.

Akurat co, jak co, ale matryca w d610 jest lepsza, niż w d4, więc to chyba nie jest powód do podnoszenia ceny. Jeśli na amazon jest już opcja pre-order to znaczy, że cena jest znana i założę się, że nie będzie odbiegać od tego, co już wiemy. A że df będzie droższy od d600/610 to też wiadome - tylko nie usprawiedliwiałbym tego lepszą specyfikacją - nakręcenie tych wszystkich filmików do kampanii reklamowej w końcu też kosztuje:)

Parówka
04-11-2013, 22:40
Pewnie ktoś i tak go kupi mimo tego wyglądu .... jakiś hipster .... czy bogaty rosyjski turysta w złotych kozaczkach .... może panowie z Dubaju z diamentowymi zegarkami ...itp....

Pawel Pawlak
04-11-2013, 22:42
Akurat co, jak co, ale matryca w d610 jest lepsza, niż w d4, więc to chyba nie jest powód do podnoszenia ceny.

W zakresie ISO100-400 pewnie tak - powyżej raczej nie. Sądzę że 90% ślubniaków (jeśli AF dałby radę) wybrałoby Df nawet za droższą cenę właśnie ze względu na tę gorszą matrycę, która na iso100-400 jest więcej niż wystarczająca, a na iso3200 i więcej wygrywa DRem z D600 czy D800

morzon
04-11-2013, 22:46
a na iso3200 i więcej wygrywa DRem z D600 czy D800

o 0.5EV...

popi
04-11-2013, 22:47
Akurat co, jak co, ale matryca w d610 jest lepsza, niż w d4

Sama matryca wiosny nie czyni; o czym się już niejednokrotnie przekonałem...

cz4rnuch
04-11-2013, 22:48
i znów to samo... ktoś rzucił jaką cenę z... kapelusz i już zaczyna się biadolenie. To co podano wcześniej to nie była cena z kapelusza, a link do amazona z opcją kupna body w pre-orderze za dokładnie 2746,95, gdzie dodatkowo zaznaczono, że zaoszczędzimy 3 dolce. Skoro jeszcze aparatu nie ma na rynku to pewnie te 3 dolce to od ceny sugerowanej. Wychodzi więc na to, że cena oficjalna to będzie 2750 zielonych bez 5 centów. Oczywiście pewnie za wcześnie z tą "promocją" wyskoczyli więc link zdechł i póki co nie jest to nic oficjalnego, ale chętnie się z kimś założę (o małą kwotę), że tak to mniej więcej będzie wyglądać.

Parówka
04-11-2013, 22:49
Niech ktoś mi teraz powie, że D600 jest niewygodny :-)

De Camtrois
04-11-2013, 22:54
W zakresie ISO100-400 pewnie tak - powyżej raczej nie. Sądzę że 90% ślubniaków (jeśli AF dałby radę) wybrałoby Df nawet za droższą cenę właśnie ze względu na tę gorszą matrycę, która na iso100-400 jest więcej niż wystarczająca, a na iso3200 i więcej wygrywa DRem z D600 czy D800

Jeśli spojrzysz w tablice testowe na optyczne.pl, to okaże się, że całkowity DR w D4 i D600 na ISO 3200 i 6400 są dokładnie takie same, podobnie, jak na ISO 100:)