PDA

Zobacz pełną wersję : cropowanie w NC

Chilon
19-07-2005, 09:47
Czy Nikon Capture posiada mozliwość cropowania wg zadanych proporcji? Jakoś w moim trialu nie natrafiłem...

sinner
19-07-2005, 10:59
Tez tego szukałem i raczej nie ma możesz cropować tylko na oko, nie można chyba np. wpisać 1800x1200 :cry:

Yacek
19-07-2005, 11:06
Można wykadrować z zadanymi proporcjami.

W palecie narzędzi nr 1 w pozycji Size/Resolution zaznaczyć "Keep the output size", wpisać proporcje w jakich jednostach nam wygodnie (np. w calach 4x5), i wykadrować.

Kadrowany obszar da się powiększać/zmniejszać zachowując proporcje boków.

Po wykadrowaniu przestawić w tym samym narzędziu na "Keep the crop" jeżeli chcemy zachować dotychczasową rozdzielczość.

Chilon
19-07-2005, 11:07
Kurcze, podstawowa, wydawałoby się, funkcjonalność. Jak inaczej przygotować rozmiar do wywołania? Można oczywiście nefa otworzyć w NC, zrobić tifa i przyciąć już w PS ale to jakoś na około...

sinner
19-07-2005, 11:50
No pięknie ... :oops:

Yacek
19-07-2005, 13:43
Jak inaczej przygotować rozmiar do wywołania? Można oczywiście nefa otworzyć w NC, zrobić tifa i przyciąć już w PS ale to jakoś na około...

We wspomnianym narzędziu Size/Resolution wybrać "Keep the output size", i albo ustawić rozmiar wyjściowy np. w pixelach albo w fizycznych jednostach (mm, cm, cal), i ustawić rozdzielczość. Jeżeli nic jest jest wykadrowane (Menu Image->Select Entire Image, lub Ctrl-D) to ustawienie odnosi się do całości, a jeżeli jest kadr, to do zaznaczonego wycinka.

Chilon
19-07-2005, 13:52
We wspomnianym narzędziu Size/Resolution wybrać "Keep the output size", i albo ustawić rozmiar wyjściowy np. w pixelach albo w fizycznych jednostach (mm, cm, cal), i ustawić rozdzielczość. Jeżeli nic jest jest wykadrowane (Menu Image->Select Entire Image, lub Ctrl-D) to ustawienie odnosi się do całości, a jeżeli jest kadr, to do zaznaczonego wycinka.

Tak, ale żeby zmienić rozmiar najpierw muszę zrobić cropa o zadanych proporcjach (np. 15,2x21,6 dla odbitki tzw. 15x21 na fuji frontier). Resize nie zmienia wszak proporcji zdjecia.

Yacek
19-07-2005, 14:01
Jeżeli chcę zrobić odbitkę, to przecież muszę przyciąć jeżeli proporcje długości boków papieru są inne niż zdjęcia:

1) W Size/Resolution wybieram Keep the output size
2) W polu jednostek wybieram cale (z lenistwa)
3) w Width np. 5, w height np. 4 (format 10x15)
4) w polu "at" wybieram 300 ppi.

Następnie przechodzę do zdjęcia, kursor ustawiam na "Crop" (menu View-Crop Cursor), i gdy kliknę na zdjęciu, przytrzymam klawisz myszki i nią poruszę to pokaże się prostokąt o zadanych proporcjach który można przeskalować.

Chilon
19-07-2005, 14:04
Tak, o to mi chodziło. Wypróbuję w domu. Dzięki.

[ Dodano: Wto 19 Lip, 2005 ]

Jeżeli chcę zrobić odbitkę, to przecież muszę przyciąć jeżeli proporcje długości boków papieru są inne niż zdjęcia:

1) W Size/Resolution wybieram Keep the output size
(...)

Hm... U mnie w settings>size/resolution rozwijają się cztery opcje: copy to clipboard, load, save i reset to D1X 6MP. W jaki sposób wybrać "keep the output size"?

Yacek
20-07-2005, 14:02
Czerwonymi strzałkami na poniższym obrazku zaznaczyłem przyciski "radiowe" których należy użyć:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img279.imageshack.us/img279/3918/nc2fq.jpg)

Chilon
20-07-2005, 19:35
Taaak, teraz widzę bezmiar mojej ignorancji. Już prawie jestem w domu. Jeszcze tylko nie wiem jak zaakceptować crop. Tak, żeby wszystkie dalsze operacje robić na pliku w rozmiarze docelowym. W PS było łatwo i intuicyjnie: enter i po sprawie.

Dzięki za niezgłębione pokłady cierpliwości do mnie:)

Yacek
21-07-2005, 07:38
NC podobno nie modyfikuje danych z matrycy w NEF'ie, czyli nie wyrzuci danych po kadrowaniu. Więc, skoro są, to je pokazuje :-)