Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: cropowanie w NC

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie cropowanie w NC

Czy Nikon Capture posiada mozliwość cropowania wg zadanych proporcji? Jakoś w moim trialu nie natrafiłem...

Domyślnie

Tez tego szukałem i raczej nie ma możesz cropować tylko na oko, nie można chyba np. wpisać 1800x1200
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Można wykadrować z zadanymi proporcjami.

W palecie narzędzi nr 1 w pozycji Size/Resolution zaznaczyć "Keep the output size", wpisać proporcje w jakich jednostach nam wygodnie (np. w calach 4x5), i wykadrować.

Kadrowany obszar da się powiększać/zmniejszać zachowując proporcje boków.

Po wykadrowaniu przestawić w tym samym narzędziu na "Keep the crop" jeżeli chcemy zachować dotychczasową rozdzielczość.

Domyślnie

Kurcze, podstawowa, wydawałoby się, funkcjonalność. Jak inaczej przygotować rozmiar do wywołania? Można oczywiście nefa otworzyć w NC, zrobić tifa i przyciąć już w PS ale to jakoś na około...

Domyślnie

No pięknie ...
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chilon
    Jak inaczej przygotować rozmiar do wywołania? Można oczywiście nefa otworzyć w NC, zrobić tifa i przyciąć już w PS ale to jakoś na około...
    We wspomnianym narzędziu Size/Resolution wybrać "Keep the output size", i albo ustawić rozmiar wyjściowy np. w pixelach albo w fizycznych jednostach (mm, cm, cal), i ustawić rozdzielczość. Jeżeli nic jest jest wykadrowane (Menu Image->Select Entire Image, lub Ctrl-D) to ustawienie odnosi się do całości, a jeżeli jest kadr, to do zaznaczonego wycinka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yacek
    We wspomnianym narzędziu Size/Resolution wybrać "Keep the output size", i albo ustawić rozmiar wyjściowy np. w pixelach albo w fizycznych jednostach (mm, cm, cal), i ustawić rozdzielczość. Jeżeli nic jest jest wykadrowane (Menu Image->Select Entire Image, lub Ctrl-D) to ustawienie odnosi się do całości, a jeżeli jest kadr, to do zaznaczonego wycinka.
    Tak, ale żeby zmienić rozmiar najpierw muszę zrobić cropa o zadanych proporcjach (np. 15,2x21,6 dla odbitki tzw. 15x21 na fuji frontier). Resize nie zmienia wszak proporcji zdjecia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Jeżeli chcę zrobić odbitkę, to przecież muszę przyciąć jeżeli proporcje długości boków papieru są inne niż zdjęcia:

1) W Size/Resolution wybieram Keep the output size
    2) W polu jednostek wybieram cale (z lenistwa)
    3) w Width np. 5, w height np. 4 (format 10x15)
    4) w polu "at" wybieram 300 ppi.

Następnie przechodzę do zdjęcia, kursor ustawiam na "Crop" (menu View-Crop Cursor), i gdy kliknę na zdjęciu, przytrzymam klawisz myszki i nią poruszę to pokaże się prostokąt o zadanych proporcjach który można przeskalować.

Domyślnie

Tak, o to mi chodziło. Wypróbuję w domu. Dzięki.

[ Dodano: Wto 19 Lip, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Yacek
    Jeżeli chcę zrobić odbitkę, to przecież muszę przyciąć jeżeli proporcje długości boków papieru są inne niż zdjęcia:

1) W Size/Resolution wybieram Keep the output size
    (...)
    Hm... U mnie w settings>size/resolution rozwijają się cztery opcje: copy to clipboard, load, save i reset to D1X 6MP. W jaki sposób wybrać "keep the output size"?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Czerwonymi strzałkami na poniższym obrazku zaznaczyłem przyciski "radiowe" których należy użyć:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów