Zobacz pełną wersję : cropowanie w NC
Czy Nikon Capture posiada mozliwość cropowania wg zadanych proporcji? Jakoś w moim trialu nie natrafiłem...
Tez tego szukałem i raczej nie ma możesz cropować tylko na oko, nie można chyba np. wpisać 1800x1200 :cry:
Można wykadrować z zadanymi proporcjami.
W palecie narzędzi nr 1 w pozycji Size/Resolution zaznaczyć "Keep the output size", wpisać proporcje w jakich jednostach nam wygodnie (np. w calach 4x5), i wykadrować.
Kadrowany obszar da się powiększać/zmniejszać zachowując proporcje boków.
Po wykadrowaniu przestawić w tym samym narzędziu na "Keep the crop" jeżeli chcemy zachować dotychczasową rozdzielczość.
Kurcze, podstawowa, wydawałoby się, funkcjonalność. Jak inaczej przygotować rozmiar do wywołania? Można oczywiście nefa otworzyć w NC, zrobić tifa i przyciąć już w PS ale to jakoś na około...
Jak inaczej przygotować rozmiar do wywołania? Można oczywiście nefa otworzyć w NC, zrobić tifa i przyciąć już w PS ale to jakoś na około...
We wspomnianym narzędziu Size/Resolution wybrać "Keep the output size", i albo ustawić rozmiar wyjściowy np. w pixelach albo w fizycznych jednostach (mm, cm, cal), i ustawić rozdzielczość. Jeżeli nic jest jest wykadrowane (Menu Image->Select Entire Image, lub Ctrl-D) to ustawienie odnosi się do całości, a jeżeli jest kadr, to do zaznaczonego wycinka.
We wspomnianym narzędziu Size/Resolution wybrać "Keep the output size", i albo ustawić rozmiar wyjściowy np. w pixelach albo w fizycznych jednostach (mm, cm, cal), i ustawić rozdzielczość. Jeżeli nic jest jest wykadrowane (Menu Image->Select Entire Image, lub Ctrl-D) to ustawienie odnosi się do całości, a jeżeli jest kadr, to do zaznaczonego wycinka.
Tak, ale żeby zmienić rozmiar najpierw muszę zrobić cropa o zadanych proporcjach (np. 15,2x21,6 dla odbitki tzw. 15x21 na fuji frontier). Resize nie zmienia wszak proporcji zdjecia.
Jeżeli chcę zrobić odbitkę, to przecież muszę przyciąć jeżeli proporcje długości boków papieru są inne niż zdjęcia:
1) W Size/Resolution wybieram Keep the output size
2) W polu jednostek wybieram cale (z lenistwa)
3) w Width np. 5, w height np. 4 (format 10x15)
4) w polu "at" wybieram 300 ppi.
Następnie przechodzę do zdjęcia, kursor ustawiam na "Crop" (menu View-Crop Cursor), i gdy kliknę na zdjęciu, przytrzymam klawisz myszki i nią poruszę to pokaże się prostokąt o zadanych proporcjach który można przeskalować.
Tak, o to mi chodziło. Wypróbuję w domu. Dzięki.
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2005 ]
Jeżeli chcę zrobić odbitkę, to przecież muszę przyciąć jeżeli proporcje długości boków papieru są inne niż zdjęcia:
1) W Size/Resolution wybieram Keep the output size
(...)
Hm... U mnie w settings>size/resolution rozwijają się cztery opcje: copy to clipboard, load, save i reset to D1X 6MP. W jaki sposób wybrać "keep the output size"?
Czerwonymi strzałkami na poniższym obrazku zaznaczyłem przyciski "radiowe" których należy użyć:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img279.imageshack.us/img279/3918/nc2fq.jpg)
Taaak, teraz widzę bezmiar mojej ignorancji. Już prawie jestem w domu. Jeszcze tylko nie wiem jak zaakceptować crop. Tak, żeby wszystkie dalsze operacje robić na pliku w rozmiarze docelowym. W PS było łatwo i intuicyjnie: enter i po sprawie.
Dzięki za niezgłębione pokłady cierpliwości do mnie:)
NC podobno nie modyfikuje danych z matrycy w NEF'ie, czyli nie wyrzuci danych po kadrowaniu. Więc, skoro są, to je pokazuje :-)