Zobacz pełną wersję : Capture One 7 i 8
Mamy nowy Capture One 7[/URL]
[URL]http://www.phaseone.com/en/Imaging-Software/Capture-One-7.aspx (http://www.phaseone.com/)
w końcu dodali parę nowych funkcji których brakowało, redukcja szumu znacznie lepsza, chodź wydaje mi się że troszkę wolniejszy od 6 ... noo ale mój sprzęt komputerowy jest już dziadkowaty :)
A jest lokalny WB oczywiście w nowej 7 ce?
są gradienty. tego mi brakowało. Lokalny WB można załatwić lokalną korekcją koloru na nowej warstwie w C1
Zakładam gradient ale wszystkie korekcje jakie dokonuje mają miejsce dla całego obszaru. Pędzel też zakładając maskę również nie mogę lokalnej korekcji zrobić. Czy tylko u mnie tak jest czy coś robię nie tak.
najpierw utwórz nową warstwe. później ustaw się na nowej warstwie i tam dopiero dokonuj korekcji
Przecież nałożenie gradientu automatycznie mi tworzy nową warstwę.
oczywiście po lub przed dokonaniem korekcji namaluj coś pędzlem maski lub nałóż gradient
Spróbuje jutro na laptopie zainstalować i sprawdzić czy mam ten sam problem czy tylko jakaś pomroczność mnie dopadła w stosunku do 7. Na 6 jeszcze raz sprawdzam i działa to poprawnie mam na myśli pędzel.
Niestety zabyłek że to 64 bity. Czy u Was tez jak wybierzecie pędzel i malujecie po zdjęciu to w starej 6 znikały mi wszystkie zakładki oprócz ekspozycji i tylko tymi 4 suwakami mogłem dokonywać korekty. W nowej 7 po nałożeniu maski wszystkie zakładki mam aktywne.
Banita071
06-11-2012, 13:26
witajcie,
mam pytanie :
w LR4 mogłem ustalić wzorcowe zdjęcie i zrobić na kolejnych pełną synchronizację , ze wszystkimi parametrami, zarówno ekspozycja, kolor itd. Mozna było również część z nich wykluczyć.
A czy wiecie jak to w ten sposób zrobić w Pro 7 ?? Nie mogę sie doszukać takiego sync .... :(
znalazłem tylko pojedynczą, taka możliwość.
z góry dziękuję za pomoc :)
Michal_C
06-11-2012, 14:38
http://www.phaseone.com/en/Imaging-Software/Capture-One-7/Features.aspx
Banita071, pomoże Ci w poszukiwaniach.
pozdrawiam
Banita071
06-11-2012, 14:47
dziękuję
poszukam :)
Klikasz na zdjęcie bazowe i na drugie. Pokazują Ci się dwa w oknie centralnym. Następnie tam gdzie są suwaczki do zmiany ekspozycji WB i innych jest taka dwustronna strzałka. Klikasz na nią i w zależności co chcesz skopiować wciskasz przycisk kopiuj. Ot i cała historyja
Banita071
06-11-2012, 16:16
w takim razie dzisiejszy wieczór można uznać za zajęty ;)
dzięki
dzisiaj się pobawię ;)
vivvaldi
16-12-2012, 23:50
Tak jak pisał manfred w prawym górnym rogu każdego "tool tab" masz dwustronną strzałkę do kopiowania ustawień aby przenieść je na inne zdjęcie, szybciej o ile chcesz wszystkie ustawienia które pozmieniałeś w danym rawie np ekspozycja wb itp przenieść na inne zdjęcie to u góry w prawym rogu programu są dwie strzałki jedna w górę jedna w dół. Ta w górę zapisuje ustawienia włączonego akurat rawa na którym działasz, przechodzisz na inne zdjęcie i klikasz tą skierowaną w dół ustawienia z pierwszego zdjęcia są kopiowane na to na którym teraz jesteś :) jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie C1 to pytać śmiało używam go od kilku lat i co będę wiedział podpowiem :)
Michal_C
17-12-2012, 17:32
vivaldi a miałeś okazję korzystać z Capture One Pro i Nikon Capture? Jeśli tak to jakie masz porównanie?
@Michal_c nie zastanawiaj się... bierz C1. będziesz pod każdym względem zadowolony.
Michal_C
21-12-2012, 23:19
dziubol powoli odkrywam NikonCapture. Powoli odkrywam, że też daje radę i widzę, że dużo można tym programem podziałać. Jego plus to to fakt, że najlepiej "czyta" pliki Nikona.
vivvaldi
22-12-2012, 18:16
Michal_C korzystałem z jednego i drugiego obecnie non stop z Phase One, Nikonowski soft jako jedyny czyta ustawienia z puszki więc tu duży plus natomiast mi jakoś strasznie nie podchodzi odnośnie zdjęć, jest moim zdaniem strasznie mulący i przy takim tempie i sposobie w jaki pracuje nie podszedł mi totalnie (na mojej stronie www.grzegorzwasylko.com w zakładce krótkie historie jest materiał Agnieszka John i Diego całosc obrobiona w Nikonowskim sofcie) natomiast C1 od Phase One to inna bajka kilka razy do niego podchodziłem najpierw z Canonem później z Nikonem. Po wrzuceniu materiału do C1 miniaturki widać jak się bardziej nasycają w miarę wczytywania folderu i bardziej nabierają kontrastu dlatego biorę to pod uwagę naświetlając zdjęcie :) Mi się bardzo podobają kolory jakie można wyciągnąć dzięki niemu ze zdjęć i też cała reszta dodatków fajnie, ze w wersji 7 poprawili korekcję miejscową co jeszcze bardziej sprawia iż w dużej ilości przypadków nie muszę dodatkowo korzystać z PS. Przede wszystkim Capture One Pro jest o wiele szybszy od NX i to mi się podoba a to że nie czyta ustawień puszki to troszkę pokombinowania i efekty osiągniesz jakie chcesz :) Bardzo polecam szczególnie, ze można trafić na promocję programu ja swój kupiłem w wersji 6 za niecałe 650zł a później za darmo dostałem upgrade do wersji 7 :)
7.0.1 zlikwidowano irytujące błędy wyświetlania (przynajmniej u mnie zniknęły), ale nadal wyświetla jakieś popierdułki w okienkach typu "okienko z paskiem przetwarzania" i "okienko informujące o zakończeniu" - po co to i komu to potrzebne to nie wiem, pierwsze jest dodatkowo "mocno modalne" bo przysłania okna innych aplikacji - programista pomyślał że jego program jest najważniejszy, drugie mnie irytuje bo muszę go zamykać. Program został dotestowany przez użytkowników i wyzbył się niedoróbek wersji 7.0. Interfejs trochę unowocześnili w stosunku do wersji 6 bo ta wyglądała jak ubogi krewny LRa dodali gradienty choć już nauczyłem się żyć bez nich, wypluwa ProPhoto jak ktoś ma potrzebę lub lubi, w porónaniu do 6 wywołanie "standardowe" lub na porównywalnych parametrach jest minimalnie jaśniejsze i odrobinę bardziej kontrastowe, ustawienia wywołania z 6 trzeba poprawiać tzn przenoszą się i widać je w nowej wersji ale zarówno z motorem z 6 jak i z motorem 7 obraz wygląda inaczej niż w 6 (widać to rónież na histogramach).
W7 64 czysty a na nim trial 7. Może mi ktoś pomóc dlaczego mam nieaktywne zakładki WB i ekspozycji.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img844/2596/55232793.jpg)
vivvaldi
23-12-2012, 15:02
Manfred jeśli się nie mylę chodzi o to że masz wersje express czy jakoś tak a nie wersje pro :) zainstaluj pro i będzie git :)
Jaś nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale te okienka wystarczy zamknąć i dopiero jak klikniesz na to obracające się kółeczko podczas przetwarzania można włączyć to okno.
Na pewno mam 7 pro. Może to coś nie tak z moją karta graficzną na lapie albo sam już nie wiem. Chodzi o to że nie mogę dokonać żadnej korekty w zdjęciu ani nie działają żadne narzędzia kadrowanie, prostowanie i takie tam.
vivvaldi
23-12-2012, 15:56
Z kartą i lapkiem wszystko masz zapewne w porządku ja miałem to samo na stacji z i7 i dość porządnym radeonem więc to na pewno nie wina sprzętu :) Z tego co pamiętam nie działały mi tak samo te opcje co u Ciebie, skąd sciagałeś program? Miałeś wcześniej jakąś wersję testową ?
Program ściągałem ze strony producenta. Nie instaluje go na komputerze tylko na lapie gdzie zrobiłem sobie format. Wiem że wcześniej na tym samym lapie nie mialem gradientu ale system wtedy to była vista. Teraz mam W7 i chciałem sprawdzić czy działa a tu d...a
vivvaldi
23-12-2012, 21:16
Hmmm a próbowałeś przeinstalować?
Tak i lipa to samo non stop.
vivvaldi
23-12-2012, 23:03
Manfred spróbuj zainstalować wczesniejszą wersję czy też będzie się działo to samo, wujek google kilka takich przypadków znalazł :)
wlasnie 6 dziala idealnie i nie mam z nia zadnych problemow ani na kompie ani na lapie
vivvaldi
24-12-2012, 12:27
Dziwne...ja miałem problem z 6 tez w wersji trial instalowałem to działo się to samo co u Ciebie natomiast 7 już miałem pełną poniewaz kupiłem v.6 i upgrade dali mi za darmo bo po tygodniu 7 się pojawiła. Może faktycznie chodzi o to że trial?
...
Może faktycznie chodzi o to że trial?
Jak daleko sięgnę pamięcią, to trale C1 miewały pełną funkcjonalność, więc jeśli się coś w tym temacie zmieniło, to niezbyt to o Phase One z mojego punktu widzenia świadczy.
... ale to ich zabawki i mogą wszak robić z nimi co im tylko do głowy przyjdzie, choć wydaje się to mało eleganckie.
Dziwne...ja miałem problem z 6 tez w wersji trial instalowałem to działo się to samo co u Ciebie natomiast 7 już miałem pełną poniewaz kupiłem v.6 i upgrade dali mi za darmo bo po tygodniu 7 się pojawiła. Może faktycznie chodzi o to że trial?
No to po co jest trial jak nie można go sprawdzić :-P
ja mam W7 64, C1 trial 7.0.1 i działa wszystko w najlepszym porządku
Manfred
może otwierasz zdjęcia, które są zapisane tylko w trybie do odczytu? na thumbnails są w rogu (nie pamiętam którym) małe ikonki w kształcie oka - w takiej sytuacji trzeba zmienić parametry zdjęcia. Może też otwierasz zdjęcia na nośniku, który nie jest przeznaczony do zapisu /pod C1/ jak np płyta DVD
Tak w każdym zdjęciu mam to oczko. W takim razie jak to zmienić? Nośnik to dysk zewnetrzny.
no to jesteśmy w domu - wszystko za chwilę Ci ruszy :-)
Sposobów jest kilka ale najważniejsze abyś operacje wykonywał pod prawami administratora (w windows)
1. przekopiuj zdjęcia z dysku zewnętrznego na stacjonarny i z powrotem na dysk zewn. ale do innego katalogu - u mnie to działało
2. lub czyli drugi sposób - zmień atrybuty plików zdjęciowych: ctrl+A (zaznacz wszystko) i prawy klawisz myszy, właściwości i odznacz/zaznacz właściwe okienka typu "do odczytu" - u mnie to nie zawsze działało ;-)
Mi takie rzeczy się dzieją gdy podpinam dysk do innego kompa, gdzie jest inny administrator. Teraz już tak nie robię - jeśli chcę obrabiać zdjęcia na drugim kompie to po prostu przenoszę cały katalog ze zdjęciami na "penie" a dysku zewnętrznego już nie ruszam ;-)
...jak nie pomoże to pisz - będziemy dalej działać
Jakiekolwiek zdjęcie czy to na dysk zew czy wew jest opatrzone okiem cyklopa. Sprawdziłem każdy plik z powyższych dysków i nie jest opatrzony znaczkiem ze tylko do odczytu. Ki pieron?
wchodzimy tu na grząski grunt praw, uprawnień do obsługi plików - nadawanych przez administratora Windows: niewiele wiem w tym temacie. Pomóc może ktoś obeznany w Windows - nie musi nawet słyszeć o C1
Czy na Twoim stacjonarnym kompie logujesz się jako uczestnik czy jako administrator? Czy próbowałeś pod administratorem zrzucić zdjęcia z aparatu bezpośrednio na dysk wewnętrzny?
Jak C1 widzi te zdjęcia?
Czy masz możliwość formatowania jednego z dysków wewnętrznych (zakładam, że masz co najmniej dwa)? lub tego zewnętrznego - nie mówię, że to pomoże ale ja pewnie bym tak zrobił i wtedy tu zrzuć zdjęcia z aparatu
vivvaldi
25-12-2012, 03:04
PiotrPJ coś w tym jest, tylko jak wyjaśnić to jak miałęm identyczny problem jak manfred było tylko "oczko" a po przeinstalowaniu gdzie plików nie dotykałem i dodatkowo były na twardym dysku, zaczęło działać? C1 v.6 wydaje mi się że gdzies indziej jest pies pogrzebany nie w samym windowsie ale mogę się mylić.
jestem jedynym i wylacznym administratorem kompa plikow etc. Wszystkie operacje na plikach obrobka byly robione na W7 i C1 6. Nawet jak uzyje czytnik kart czy to zewnetrzny czy to wbudowany to i tak jest ikonka na zdjeciu. Dzis zainstaluje program na innej jednostce i zobacze czy wystepuje jakis problem.
Przepraszam wszystkich za zawracanie tyłka. Oczywiście wszystkiemu jest winien manfred. Miałem założone konto z prawami administratora na W7. To jest za mało. Odblokowałem konto administrator. Moje stare konto usunąłem. Zalogowałem się na konto administrator i HURA wszystko w C1 7 dziala jak należy. Echhh cywilizacja
amen
i Wesołych Świąt :-D
F7 i F8 powodują klonowanie zdjęcia ale nie tak jak w C1 6 jednego tylko wyskakuje 6 róznych wariantów. Gdzie się ustawia preferencje aby było tak jak w 6?
vivvaldi
26-12-2012, 22:10
Manfred u góry masz taki przycisk clone variants czy coś w tym rodzaju tego nie było w np v.5 mnie to strasznie wkurzało że musiałem przełączać nim aby sklonować zdjęcie z ustawieniami i później wyeksportować obie wersje naraz, wiem że trzeba było nim klikać non stop bo jak klonowanie variantów to nie renderuje wszystkich naraz skrótem a jak renderuje to nie sklonuje i tak w kółko dlatego wróciłem do starszej v5 i dalej na niej działam :) Przycisk ten bodajże jest na belce pod napisem "help" ale mogę się mylić co do tego dla spokoju możesz sprawdzić jeszcze w preferencjach i skrótach klawiszowych co masz tak naprawdę przypisane do f7 i f8
W 6 po wciśnięciu f8 miałem sklonowane zdjęcie z ustawieniami. A teraz daje mi 6 róznych zdjęć. Jak nie urok to sraczka. Nie wiem gdzie to skasować ustawić. Skróty sprawdziłem sa odpowiednie.
Kolejnych problemów ciąg dalszy. Po wybraniu pędzla lub gradient i dokonywaniu korekcji wpływa na cały obraz. Gdzie popełniam błąd w ustawieniach?
źródło (http://imageshack.us/a/img38/1753/c12gr.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img585/1346/c11jj.jpg)
Kliknij i otwórz zakładkę pod pędzelkiem - w oknie u góry będziesz miał background/tło i kolejne obszary "pędzelkowania" - a co najmniej jeden, który powstaje z pierwszym przyłożeniem pędzla. Wybierz konkretny obszar i dopiero wtedy dokonuj korekt - teraz najprawdopodobniej zaznaczony masz (w zakładce pędzla - nawet nie otworzonej) właśnie background.
Mogę coś mylić z nazwami bo piszę z pamięci...
Otwieram zdjęcie
źródło (http://imageshack.us/a/img194/6158/c13tb.jpg)
wybieram pędzel i maluje tworzy mi się następna warstwa
źródło (http://imageshack.us/a/img801/786/c14le.jpg)
Dokonuje korekty no i d... zbita bo korekta idzie na całe zdjęcie.
Nie jestem biegłym użytkownikiem tego programu ale spróbuj dodać na drugiej listwie od góry ikonkę pędzelka. Viev- Add Tool tab- Local Adjustmensts.
Podczas korekty symbol tego pędzelka powinien być zaznaczony
kazzi dobrze prawi
Możesz też wybrać windows\workspace\default - tam ikonka/symbol pędzla jest standardowo
Jak mogłem być tak ślepy. Oczywiście wszystko działa. Dziękuje serdecznie za pomoc.
Właśnie testuję triala, zmiany na plus, bardzo przyjemnie się pracuje.
Mam tylko jedno pytanie, mianowicie zakładka WB.
Po zainstalowaniu importowałem sobie do katalogu zdjęcia z d700 i d300. Obrobiłem zapisałem i usunąłem.
Katalog od nowa zapełniłem zdjęciami ale już tylko z d300.
Teraz przy każdym zdjęciu z d300 ustawia mi w sekcji "Base Characteristics" > ICC Profile - Nikon d700 Generic.
Muszę przy każdym zdjęciu przestawiać to na d300.
W opcjach jakoś nigdzie nie widzę możliwości ustawienia tego na "sztywno". Czy program nie powinien sam po wczytaniu znajdować tego profilu w zależności od tego z jakiej puszki czyta raw-y?
Zastanawiam się gdzie jest haczyk.
Można co prawda zaznaczyć wszystkie zdjęcia w katalogu i ustawić profil ale robienie tego za każdym razem jest dość mało interesujące mz.
Mam też nieodparte wrażenie, że jednak jest wolniejszy od LR, z drugiej strony przy portretach o wiele ładniej udaje się wyciągnąć kolory i tony skóry ale może to moje indywidualne odczucie tylko ;)
Z ceną jak dla mnie nieco przesadzili...
Dobra wiadomość dla posiadaczy 5D Mark III (robiących sRAW i mRAW)
Najnowsza aktualizacja załatwia już problem z tym rodzajem rawów ;)
http://www.fotografuj.pl/News/Aktualizacja_programu_Capture_One/id/6924
Marek Bielski
16-01-2013, 18:41
na jakich procesorach pracujecie? Testowałem CO7 pro na Intel Core i7 2600k 3.7ghz i muszę stwierdzić, że edycja przebiega niesamowicie wolno. Procesor pracuje na 100% wydajności przy każdym ruchu suwaka (monitorowałem w menadżeru zadań w zakładce wydajność). Praca na maskach i warstwach bardzo mocno spowalnia reakcję. Jakie są wasze spostrzeżenia. Dodam, ze mam tylko 8 GB ramu i program wykorzystuje 50%.
i5 @3.1 16GB RAM
przy suwaczkach czy lokalnej korekcji faktycznie potrafi miejscami do 100% skoczyć na wykresach po dłuższym okresie jest w zakresie praktycznie cały czas ponad 65% wykorzystania.
Ramu natomiast zdecydowanie mniej niż u Ciebie mi utylizuje. Maksymalnie udało mi się jak na razie zająć niecałe 2GB.
czterordzeniowy, starszej generacji jeszcze przed seriami i, podkręcony z 2,6 do 3Ghz, 8gb ramu, CO7 pracuje jak dla mnie (odczuciowo) bardzo szybko choć wolniej niź CO6
dawid503
28-01-2013, 15:14
Forumowicze, a czy istnieje możliwość, lokalnej korekty ze zmianą WB czy też kologu ? w zakładce local adjustments? Na filmiku tutorialowym niestety niema o tym mowy..
Dostępna przy korekcji lokalnej jest tylko opcja ogólna, jasność kontrast etc... Zaznaczam, że mam włączoną maskę 1 nie tło. Dzięki za odpowiedź.
Nie wiem czy można lokalnie korygować WB - nie miałem takiej potrzeby i nie grzebałem. Ale edycję koloru owszem - na defoultowym workspace, w zakładce local adj. są wszystkie narzędzia, których można używać lokalnie - jest tu też edycja koloru.
Może zwrot edycja koloru nie jest najszczęśliwszy ale nie mam programu przed oczami i nie pamiętam jak tam się to nazywa - w każdym razie po zastosowaniu probierza/czujnika można lokalnie popracować na zadanym kolorze. Obstawiam jednak, że nie da się wymienić koloru na inny.
Michal_C
29-01-2013, 14:27
Hej,
ciekawe porównanie i próba pokazania plusów i minusów konwerterów RAW
http://www.dpreview.com/articles/8219582047/raw-converter-showdown-capture-one-pro-7-dxo-optics-pro-8-and-lightroom-4
Myśle, że ciekawe.
Pozdrawiam
Nie da się lokalnie korygować WB w CO 7 - kolory tak.
aż się muszę tym podzielić/pochwalić
Nie wnikając w detale za głęboko: C7 wczytuje zdjęcia z jakimś profilem icc (sekcja BASE CHARACTERISTICS) i wypluwa z jakimś profilem icc (PROCESS RECIPE). Pierwszy icc jest zależny od aparatu jakim zostało zrobione zdjęcie i C7 "podpowiada" go. Drugi można ustawić samemu w zależności od preferencji.
U mnie d7000, wcześniej d90 - i odwieczna walka z czerwonką (czytaj sr...ą :-) ). Aż do dzisiaj kiedy to wypowiedziałem czerwonce wojnę. Po dwóch godzinach testów różnych konfiguracji w końcu dla pierwszego icc zadałem profil nikona D4 (można próbować też z innymi modelami) a na drugie icc Nikon SRGB i... surmy zwycięstwa zagrały - sr...ka czyli czerwonka ustąpiła!
Być może ktoś już przez to przeszedł, może nawet opisał ale nigdzie na to nie trafiłem i dla mnie to jak odkrycie Świętego Grala ;-)
Rzeknijcie czy ktoś miał z tym kłopot czy nie?
Z samego rana sprawdze podobne ustawienia
dawid503
17-02-2013, 23:07
Ja mam ten sam problem z czerwonką na twarzy przy ruszaniu WB... do tego stopnia mnie zniechęciło, ze odpuściłem walkę z c7... a pliki jak dla mnie o wiele lepsze niz z lr..
przeglądam swoje katalogi stosując - jak opisałem ciut wcześniej - profil D4 - nie ma bolca: czerwonka zniknęła... wróciła radość z korzystania z C7 ;-)
Aha, jeszcze mi się przypomniało, że w samym aparacie jest sekcja z ustawieniami dla obrazka: PICTURE CONTROL czy jakoś podobnie - u mnie jest tam zawsze standardowo.
Wtojcie. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, jak uzyskać w zakładce Library - > System folders ? Takie coś było w wersji 6, i widziałem że jest w wersji 7, ale ja nie potrafię do tego dojść..
dawid503
26-02-2013, 16:10
Plus jeszcze pytanie jedno, czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że plik wyeksportowany miał 6 kb... po jakiejkolwiek obróbce, a przy kliknięciu w zakładkę A_
Auto adjust.. plik zapisuje się dobrze... Zaznaczam, że zmiany dotyczą tylko podniesienia ev i kontrastu. Z góry dzięki za odpowiedź. Kwestia czerwonki znikła tak jak wyżej podano.
dawid503
a jakie masz parametry eksportu? na wielkość pliku wpływają: rozdzielczość, wymiary pliku, jednostki wymiarów, jakość eksportowanego pliku no i format eksportowanego pliku - możesz gdzieś pokazać wyeksportowany plik? albo choć sprawdzić te parametry co napisałem.
Bicki
u mnie wszystko jest - może masz poprzesłaniane? zwiń foldery (trójkącik po lewej stronie nazwy folderu) i/lub przesuń suwak przewijania okienka
Witam ja jestem zadowolony z C kolorki itp tylko raczej mi muli i dlatego nie do końca mi się to widzi jak przesuwam suwaczki czuję takie skoki. Pytanie od czego to zależne ramu mam 16Gb CORSAIR VENGEANCE DDR3 16GB 4x4GB 1600MHz (czyli raczej nie to) przeczuwam że procek Intel (R) Core (TM) i3 CPU 540 @ 3,07 GHz. Jak procek to optymalnie na jaki zmienić?. Proszę o wskazówki
Mi przy dużo gorszym sprzęcie C1 śmiga płynnie.
a dysk twardy ? ma coś to tego bo już nie wiem a raczej bym chciał na C7 pracować
jeszcze jedno orientuje się ktoś jak się kupi to licencja na ile stanowisk jest ?
Sorry za tekst
Polityka Licencja
Capture One Polityka licencyjna jest w następujący sposób: 1 = 1 User License co oznacza, że tylko jeden użytkownik może używać Capture One Product Key do aktywacji Capture One. Aby umożliwić korzystanie z Capture One na wielu komputerach, jeśli wymaga tego workflow (np. komputer stacjonarny i przenośny), każdy użytkownik ma prawo do aktywacji programu na maksymalnie dwóch komputerach, dlatego: 1 Licencja = 1 user = 2 komputery Activated
właśnie o to mi chodzi od czasu do czasu pracuję na przenośnym i optymalnie było by mieć na stacjonarnym i przenośnym. A jak się kupuje ze strony producenta coś pisze że można kupić bez Vatu ta cena podana na stronie jest z podatkiem 25% ? kupował ktoś w ten sposób.
W Polandzie najtaniej gdzie znalazłem to 995 zł.
gdzie owe 995? to brutto czy netto?
Też bym chciał wiedzieć gdzie jest w tej cenie.
No bez jaj ceneo-capturre one pro- fotoplus-995 zl
Marek Bielski
07-03-2013, 19:07
Cały czas walczę z prędkością reakcji CO7PRO. Mam Intel Core i7 2600k 3.7ghz, Czy wg was karta graficzna może mieć wpływ na prędkość i max. stan pracy procesora? Karta którą mam to Nvidia Geforce gt 440 1gb. Zastanawiam się nad zmianą. Pomoże?
Na jakich kartach pracujecie?
Cały czas walczę z prędkością reakcji CO7PRO. Mam Intel Core i7 2600k 3.7ghz, Karta którą mam to Nvidia Geforce gt 440 1gb. Zastanawiam się nad zmianą. Pomoże?
Na jakich kartach pracujecie?
ja mam wszystko słabsze niż Ty - karta to jakiś stary geforce z 256 mb ale ram 8 gb, system i wersja programu 64 bit i wszystko śmiga bez zarzutu
markes1987
19-03-2013, 01:50
w jaki sposób zapisuje się w c7 kolejną warstwę do JPGa? W c6 było to ctrl+D tyle,ze teraz pracuje na macu,a C1 dopiero tak naprawdę poznaję.. Jak wciskam kombinację cmd+d to niestety nic mi się nie tworzy w folderze i wyskakuje komunikat "There are no enabled recipes to process.. You must enable at least one recipe in order to process the selected variants."
Marek Bielski
29-03-2013, 22:36
Kocham CO pro ale daje mi ostatnio popalić. Przez przypadek wywołany raw (zapisany do jpg 100% jakości) wpadł mi do folderu z wywoływanymi plikami. Ustawiły się obok siebie i o zgrozo zauważyłem, ze kolory na jpg są jakby trochę wyjałowione. Raw soczysty z fajną czernią, a jpg wyglądał jakby mu ktoś zdjął saturacji trochę i rozjaśnił cienie. Czy to normalka? Być może wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale wydaje mi się że wywołany jaki raw widze na ekranie taki powinien być jpg. Niedawno zrobiłem format c:/ i reinstalacje wszystkiego co miałem więc zastanawiam się czy przypadkiem nie zapomniałem czegoś doinstalować. Dodam, że przy otwarciu folderu z gotowymi jpg-ami widać jak jedna po drugiej miniatura jakby się rozjaśnia i zdejmuje automatycznie kolor. Monitor kalibrowany. Niech ktoś zerknie czy gotowy jpg i raw wyglądają tak samo w CO 7.
Marku
gdzieś tu pisałem o profilach na wejściu i wyjściu - nie mogę znaleźć. Ale poeksperymentuj z różnymi ustawieniami. Faktycznie tak jest, że przy niektórych ustawieniach wychodzące jpgi moga byc bledsze.
Witam serdecznie mam kilka pytań dotyczących C1. Zaznaczam kilka raw i wywołuje je do jpg. Która zakładka odpowiada za docelową lokalizację wywołanych plików ( mam wrażenie że jest to Output location) drugi problem polega na tym iż zaznaczam 10 raw a wywołuje mi się tylko pierwszy. Coś nie mogę tego ogarnąć.
manfred
co do pierwszego to masz dobre wrażenie
co do drugiego - prawdopodobnie musisz "zaptaszkować" opcję EditAllselectedVariants w menu Edit
Nie podoba mi się suwak Contrast w Exposure. Jednak w starej 6 działał bardziej subtelnie. Oddajcie mi go :-)
witam
Czy w Captur One można rawa obrobic-skorygowac podstawowe parametry jak to jest w ACR i przerzucic bezpośrednio do photoshopa w formacie do dalszej obróbki? Jest w tym programie jakis myk dzieki któremu zdjecie bezposrednio sie otworzy w PS?
Oczywiście, że jest taki myk. C1 to tylko wołarka natomiast PS ...rozgadałem się trochę. Przyznać trzeba, że ostatnio powróciłem do ACR i jestem pod wielkim wrażeniem zakładek i możliwości programu. Brakuje mi w nim tylko tego co jest w C1 czyli możliwości kopiowania jednego rawa. Znów się rozgadałem process recipe i na dole masz zakładkę open with. A wracając do ACR ... ;-)
Czy może mi ktoś pomóc? Poprzez F8 zrobiłem sobie cztery kopie zdjęcia. Chciałbym je wszystkie wyeksportować do PS. Niestety tylko pierwsze ma kółko zębate i tylko ono zostaje wyeksportowane.
Wyklikałęm coś takiego: Jak bybieżesz z podręcznego menu Process (Ctr+D) a potem na okienku które się pojawi "All Selecyted Varians" to otwierają się wszystkie zaznaczone.
Tylko jak ponownie wywołać to okienko bo prawdopodobnie zaznaczyłem aby w przyszłości to okienko się nie pojawiało. I pewnie źle wybrałem eksport zdjęć dlatego pomimo czterech zdjęć zaznaczonych tylko na jednym mam ramkę białą i tylko ono jest eksportowane.
odpisałem Ci na PM - teraz sprawdziłem i jeszcze "musisz "zaptaszkować" opcję EditAllselectedVariants w menu Edit"
A w ogóle to pytałeś już o to w #85 a ja Ci odpowiedziałem w #86 ;-)
Dziękuję nie no jakaś pomrocznośc mnie dopadła.
GoOrange
17-12-2013, 14:44
-30% w tej chwili, czyli €160. Niby było też na początku grudnia ale wtedy się nie skusiłem. Teraz już chyba tak, zwłaszcza że edytując profil można "pozbyć się podatku VAT" i w przeliczeniu jakieś 680 zł wychodzi.
Zastanawiam się czy ktoś, kiedyś może się upomnieć o ten VAT?
GoOrange a co masz na myśli mówiąc, że można pozbyć się podatku VAT?
GoOrange
17-12-2013, 16:08
GoOrange a co masz na myśli mówiąc, że można pozbyć się podatku VAT?
Edytujesz konto, zmieniasz kraj w którym mieszkasz (oczywiście najlepiej taki gdzie nie ma VAT-u), wtedy nalicza Ci kwotę netto i taką właśnie kwotą obciąża rachunek.
Sprawdziłem dokładnie, zdjęło mi 684,75 zł.
Edytujesz konto, zmieniasz kraj w którym mieszkasz (oczywiście najlepiej taki gdzie nie ma VAT-u), wtedy nalicza Ci kwotę netto i taką właśnie kwotą obciąża rachunek...
...który zapewne masz w banku z siedzibą w Polsce? i co dalej?
GoOrange
17-12-2013, 18:32
Na razie jest 684,75 zł, ostatecznie chargeback.
A jaki to kraj z listy na stronie nie ma VAT ?
GoOrange
17-12-2013, 23:41
A jaki to kraj z listy na stronie nie ma VAT ?
Wielki Brat za wielką wodą ;)
GoOrange
19-12-2013, 18:10
No i mamy 7.1.6, min. dodano wsparcie dla Nikon DF, Olympus E DF-M1, Sony A7 i Fujifilm X-E2.
GoOrange - a jakieś kolejne newsy odnośnie zakupu? Masz już licencję? tak sobie myślę, że to aż za proste zmienić kraj...
GoOrange
19-12-2013, 20:03
GoOrange - a jakieś kolejne newsy odnośnie zakupu? Masz już licencję? tak sobie myślę, że to aż za proste zmienić kraj...
Wszystko przyszło mailem (klucz) moment po zakupie. Triala aktywowałem i normalnie mi działa jak legalne oprogramowanie, wiadomo że kupujemy licencję elektroniczną więc dostajemy mailem tylko klucz. Jedyna zmiana to inny przelicznik euro w dniu kiedy pieniążki realnie zeszły z konta w stosunku do dnia zakupu, doliczyło 5 zł.
Tak na marginesie to licencja jest na dwa komputery i można ją (tak jak w Photoshopie) dezaktywować, aktywując na innym kompie.
Dodam jeszcze że soft działa naprawdę zajefajnie a biorąc pod uwagę kierunek jaki obrało Adobe taka dywersyfikacja jest mi bardzo na rękę.
GoOrange
20-12-2013, 21:01
Przed chwilą, mailem przyszła fakturka potwierdzająca wszystko co wcześniej w temacie zakupu zostało powiedziane.
Country: United States,
State: New York,
Sub Total EUR 160.50
VAT EUR 0.00
Total EUR 160.50
Panowie, pomóżcie proszę :) Nie wiem co tam wy klikałam ale nie mogę wyeksportować zdjęcia z capture one do folderu na dysku. Pojawia się komunikat "files exported" a zdjęcia brak.
GoOrange
21-12-2013, 10:47
Panowie, pomóżcie proszę :) Nie wiem co tam wy klikałam ale nie mogę wyeksportować zdjęcia z capture one do folderu na dysku. Pojawia się komunikat "files exported" a zdjęcia brak.
Przede wszystkim sprawdź dwa razy czy szukasz tam gdzie trzeba i czy ścieżka zapisu jest zgodna z oczekiwaną. Wiem że to banał ale najlepiej zacząć od sprawdzenia podstaw.
Witam Wszystkich ,
odpaliłem program i widzi mi tylo jpge , co i gdzie mam zaznaczyć abym mógł otworzyć RAW-a .
Dzieki za pomoc.
Witam Wszystkich ,
odpaliłem program i widzi mi tylo jpge , co i gdzie mam zaznaczyć abym mógł otworzyć RAW-a .
Dzieki za pomoc.
już znalazłem rozwiązanie , moja wina
irupo - dla mnie to coś dziwnego: mój CO z definicji widzi rawy bo do tego jest, natomiast jeśli chcę oglądać jpg to muszę zaznaczyć odpowiednią opcję. Na pewno zaglądasz do właściwego katalogu?
...widzę, że poradziłeś :-) napisz co i jak zrobiłeś to może komuś innemu pomożesz uświadomisz
irupo - dla mnie to coś dziwnego: mój CO z definicji widzi rawy bo do tego jest, natomiast jeśli chcę oglądać jpg to muszę zaznaczyć odpowiednią opcję. Na pewno zaglądasz do właściwego katalogu?
...widzę, że poradziłeś :-) napisz co i jak zrobiłeś to może komuś innemu pomożesz uświadomisz
okazało się że w tym katalogu co chciałem zobaczyć RAW-y ,jakoś mi się skasowały :) i były tylko jpgi .Magia świąt zadziałała , teraz zacznę poznawać ten program .
GoOrange
30-12-2013, 14:56
Taka sytuacja. Pracuję od tygodnia, może dwóch na katalogu, który odpalany jest na dwóch komputerach, w pracy na jednym, w domu na drugim, na obu sprzętach Mac OS X 10.9.1 i COP 7.1.6. W zasadzie po pierwszych wątpliwościach czy to zadziała (zadziałało tak jak myślałem i uznałem że można w ten sposób pracować), przestałem się przejmować potencjalnymi problemami. Wczoraj nastąpiła awaria i nie byłem w stanie otworzyć tego katalogu na żadnym z komputerów. Oczywiście weryfikacja i naprawa bazy nic nie dała. Pomyślałem ze spróbuję jeszcze otworzyć tą bazę na COP 7 na trialu pod Windowsem. Szok bo baza otworzyła się, aby dokonać jakiegoś zapisu w bazie dałem gwiazdkę kilku zdjęciom i powrotnie skopiowałem na Mac-a. Oczywiście baza działa i wszystko wróciło do normy.
Kompletnie nie mam pojęcia co się mogło stać, rozumiem że wystarczy wykonywać tylko kopię bazy, bez potrzeby robienia backupu całego katalogu? Może podpowiecie jak w COP się zabezpieczać od takich wypadków?
GoOrange - a co dla Ciebie znaczy baza? i weryfikacja i naprawa bazy? nie wiem czy to na temat i pewnie znane wszystkim ale żaden ze znanych mi programów od "wywołania" rawów w ogóle nie ingeruje w treść plików a tylko tworzy zestaw referencji (bazę?) w których zapisuje wprowadzane zmiany parametrów. Tak, wystarczy przenosić ów zestaw/bazę - choć przyznam, ze nie wiedziałem, że będzie ona czytana tak samo pod Makiem i Windowsem. Oddzielny temat to backup plików-rawów. I warto pamiętać aby kasowanie plików już w części obrobionych dokonywać pod programem wywołującym: wtedy usuwane są także już utworzone referencje.
Co do Twojego ostatniego pytania to nic nie powiem bo w sumie nie wiadomo na czym ów wypadek polegał... ostatecznie to nawet wygląda jak by go nie było ;-)
GoOrange
01-01-2014, 20:08
W Capture One Pro 7 można zweryfikować i sprawdzić a w przypadku błędów naprawić bazę, można to zrobić wybierając odpowiednią opcję z menu programu. W trybie katalogu jest to min. pakiet samych RAW-ów, wygenerowanych podglądów i baza, plik o rozszerzeniu cocatalogdb, która nie wiem co dokładnie zawiera bo chyba są w tym pakiecie także pliki XML, które to pliki właśnie zawierają wszystkie zmiany. W całym katalogu podmiana właśnie tego pliku (rozszerzenie cocatalogdb), powodowało uruchomienie katalogu. Inna sprawa że plik-baza był za stary i stąd posłużenie się Windowsem jako lekarstwem :)
Aktualnie nie mam czasu na testy ale mam ważenie że praca na OS X / Windows nie jest w 100% kompatybilna, z tego co pamiętam to pliki oznaczane kolorem pod Windowsem traciły ten tag pod OS X.
nawet nie wiedziałem że w CO są takie możliwości - prawdę mówiąc nawet teraz nie potrafiłem tego znaleźć: w której części menu tego szukać?
GoOrange
01-01-2014, 21:06
Menu File > Verify Catalog or Session...
...wygląda, że w testowej tego nie ma :-)
GoOrange
05-01-2014, 14:15
OMG! Capture One Pro 7 (7.1.6), testowy eksport 3500 zdjęć bez OpenCL ok. 3 godz. 30 min., z OCL w nVidia GTX660 2GB ok. 2 godz 30 min, AMD HD7870 2GB ok. 1 godz. 30 min.! O szybkości pracy podczas obróbki nie wspomnę bo zajefajnie czuć pod ręką a nie da się policzyć. Nawet z OpenCL nVidia vs. AMD jest różnica, Luxmark dla obu to odpowiednio ok. 600 i 1600 pkt. i tą różnicę podczas obróbki po prostu czuć.
Nowy Mac Pro tylko z jednym procesorem ale zawsze z dwiema kartami, chyba widać jaki kierunek został obrany.
filip122
05-01-2014, 16:07
W Capture Pro One 7 Express, nie widzę znaczka który by mnie informował, że dane zdjecie bylo lub jest akurat exportowane. Takie jakby szare słoneczko, czy kółko ząbkowane. W starszych wersjach było pomarańczowe.
Gdzie to się włącza, czy ta wersja informacji o exporcie pliku nie posiada?
GoOrange
05-01-2014, 19:09
W Capture Pro One 7 Express, nie widzę znaczka który by mnie informował, że dane zdjecie bylo lub jest akurat exportowane. Takie jakby szare słoneczko, czy kółko ząbkowane. W starszych wersjach było pomarańczowe.
Gdzie to się włącza, czy ta wersja informacji o exporcie pliku nie posiada?
Jedyne co mogę powiedzieć że w 7 Pro jest po staremu, czyli ewentualnie Pro / Express robi różnicę.
filip122
06-01-2014, 17:26
Jedyne co mogę powiedzieć że w 7 Pro jest po staremu, czyli ewentualnie Pro / Express robi różnicę.
To wiem bo testowałem PRO i było tak samo jak w starszych wersjach, natomiast zrobiłem upgrade do Express i tu taki zonk. ale z drugiej strony to jest taka pierdołka ze dziwne żeby było to na tyle istotne ze w wersji PRO jest a Exxpres nie ma. tym bardziej ze oglądałem filmiki na YT gdzie były prezentowane jakieś funkcje w Exxpres i było widać na filmie ze słoneczko się pojawiało po exporcie
Czy w CO1 jest opcja lokalnych poprawek tak jak w cnx2 za pomocą color/selection control point? Używam tego dużo podczas obróbki nef. A szukam czegoś podobnego pod Canona :)
Jest wystarczy udać się zakładki Local Adjustments.
Czy w CO1 jest opcja lokalnych poprawek tak jak w cnx2 za pomocą color/selection control point? Używam tego dużo podczas obróbki nef. A szukam czegoś podobnego pod Canona :)
tak. jest. color edit. zaznaczasz kolor na zdjęciu i edytujesz go w zakresie HSL.
Ok dzięki muszę spróbować choć punkciki w cnx bardziej mi się podobają nic nie trzeba malować zaznaczać itp :) Chyba że jest inny program z podobną funkcją co cnx ??
tu też nic nie trzeba malować jeśli chcesz pracować selektywnie nad kolorem na jednej warstwie ;)
Szukam pomocy nie wiem czemu mój C1 wyświetla jpg jakby zadymione pozbawione koloru. Gdzieś coś poprzestawiałem i nie mogę dojść łady z programem.
GoOrange
15-01-2014, 21:42
Szukam pomocy nie wiem czemu mój C1 wyświetla jpg jakby zadymione pozbawione koloru. Gdzieś coś poprzestawiałem i nie mogę dojść łady z programem.
Wyświetla czy eksportuje? Zmyla mnie to "jpg".
Właśnie zauważyłem, że C1 i raw i jpg wyświetla takie zadymione a eksportuje już normalnie. Gdzieś kiedyś zmieniałem w takiej zakładce jakby wyświetlanie i nie moge znaleźć.
Wczoraj odpaliłem CO1 i od razu problem :) Przy zmianie balansu bieli , jak przesuwam suwak na zadana wartość to balans się ustawia jak z oryginału jak puszcze suwak wtedy pokazuje co ustawione , jakaś masakra nie widzę płynnej zmiany balansu tylko jakoś dziwnie to skacze. Może bardziej obrazowo mam np 6000 k przesuwam w stronę 4000k do momentu jak nie puszce suwaka nie widzę efektu. A w drugą stronę jeszcze dziwniej np mam 4000 chce np 5000 zaczynam przesuwać a fotka zostaje docieplona bliżej jej do 6000 gdy puszce na 5000 ustawia chłodniej jak dla 5000.
GoOrange
17-01-2014, 00:18
Wczoraj odpaliłem CO1 i od razu problem :) Przy zmianie balansu bieli , jak przesuwam suwak na zadana wartość to balans się ustawia jak z oryginału jak puszcze suwak wtedy pokazuje co ustawione , jakaś masakra nie widzę płynnej zmiany balansu tylko jakoś dziwnie to skacze. Może bardziej obrazowo mam np 6000 k przesuwam w stronę 4000k do momentu jak nie puszce suwaka nie widzę efektu. A w drugą stronę jeszcze dziwniej np mam 4000 chce np 5000 zaczynam przesuwać a fotka zostaje docieplona bliżej jej do 6000 gdy puszce na 5000 ustawia chłodniej jak dla 5000.
Wydaje się że soft działa tragicznie wolno. Jeśli masz kartę graficzną, która jest bardzo słaba w OpenCL to wyłącz tą funkcję w preferencjach. Możliwe że to właśnie karta wyrządza niedźwiedzią przysługę ale zamiast pomóc, wręcz przeciwnie, zwalnia obliczenia. Możliwe że softwarowe licznie w Twoim wypadku będzie szybsze.
Już o tym pisałem, OpenCL w tym sofcie działa na prawdę fajnie ale wymaga jakiejś w miarę nowej karty AMD.
To niechodzi o to że działa wolno bo działa bardzo szybko tylko wkurza mnie ten dziwny objaw przy przesuwaniu suwaka że jak przesunę suwak za pierwszym razem o np. 200k to widzę zmianę a jak za chwilę chcę przesunac go dalej to temperatura się ustawia jak po załadowaniu fotki dopiero jak puszcze to widzę efekt. Kompa mam na i7 16 gb i radeon chyba 6970 dalem za niego 1500 to chyba najgorszy nie jest
GoOrange
20-01-2014, 00:07
To niechodzi o to że działa wolno bo działa bardzo szybko tylko wkurza mnie ten dziwny objaw przy przesuwaniu suwaka że jak przesunę suwak za pierwszym razem o np. 200k to widzę zmianę a jak za chwilę chcę przesunac go dalej to temperatura się ustawia jak po załadowaniu fotki dopiero jak puszcze to widzę efekt. Kompa mam na i7 16 gb i radeon chyba 6970 dalem za niego 1500 to chyba najgorszy nie jest
Wyłączałeś OpenCL dla wyświetlania? Walcząc ostatnio z błędami sterownika na moim R9 270X w hackintoshu, natknąłem się na sporo doniesień o błędach tegoż, nie tylko w OS X. Zacznij od tego.
marcinn29
22-01-2014, 16:18
chciałem zakupić C1 ver 7 - ale widzę, że jest na windows 64bitowy, czy jest wersja na 32 bity?
GoOrange
05-02-2014, 18:30
Najnowsza wersja 7.2 właśnie się ukazała. http://www.phaseone.com/en/Downloads/Capture-One-Pro-7.aspx
This weekend, all Capture One upgrade prices in our online store is cut in half!
Możesz podać link bo jakoś nie mogę znaleźć. Jak dla mnie to jest taka cena http://www.phaseone.com/en/Online-Store/Basket.aspx
http://www.phaseone.com/en/Online-Store/Capture-One-Pro-7/Upgrade.aspx
GoOrange
13-04-2014, 20:45
Dwa kliki http://www.phaseone.com/en/Online-Store/Capture-One-Pro-7/Upgrade.aspx Ale kolega zapytał, znalazł i usunął pytanie...
No tak zabyłek że to jest aktualizacja a nie kupno nowego. Mój błąd
W takiej cenie wart zainteresowania. http://www.phaseone.com/Online-Store/Capture-One-Pro-7.aspx?utm_source=Apsis&utm_medium=Software_eblast&utm_content=e-shop&utm_campaign=w17_Software
W takiej cenie wart zainteresowania. http://www.phaseone.com/Online-Store/Capture-One-Pro-7.aspx?utm_source=Apsis&utm_medium=Software_eblast&utm_content=e-shop&utm_campaign=w17_Software
Pewnikiem za moment ukaże się "ósemka" :) Ale cena dobra.
siedemczwartych
01-05-2014, 09:40
Pewnikiem za moment ukaże się "ósemka" :) Ale cena dobra.
dopiero "wchodzę" w ten program... czy jak sie ukaże 8 to można w niższej cenie zaktualizować 7 do 8?
Jak było w poprzednich wersjach?
siedemczwartych
01-05-2014, 09:50
dopiero "wchodzę" w ten program... czy jak sie ukaże 8 to można w niższej cenie zaktualizować 7 do 8?
Jak było w poprzednich wersjach?
sam sobie i może innym odpowiadam :)
http://www.phaseone.com/en/Online-Store/Capture-One-Pro-7/Upgrade.aspx
siedemczwartych
05-05-2014, 12:55
.... i już po promocji? :)
dentharg
28-07-2014, 09:16
Hmm.. ja nadal widzę po 114 EUR (+VAT)
siedemczwartych
28-07-2014, 12:26
oj ... patrz na daty postów.
Było 114, potem wrócili do pełnej ceny, a teraz znowu jest 114.
music2000
08-08-2014, 20:06
Kupiłem dziś C1 7 Pro, za 114 euro + 25 % podatek... w końcu :)
siedemczwartych
11-08-2014, 09:21
Kupiłem dziś C1 7 Pro, za 114 euro + 25 % podatek... w końcu :)
GRATULUJE.
To prawdopodobnie jedna z najlepszych Twoich inwestycji.
Zakochałem sie w C1p :)
I to ze wzajemnością
music2000
11-08-2014, 10:21
też tak sądzę :) używałem wersji 60 dniowej i naprawde bylem zachwycony, przede wszystkim obrazkiem jaki daje na wyjściu z NEF'a... klasa program
fajną sprawą jest to że producent daje możliwość używania programu na dwóch osobnych stanowiskach (kompach) :)
siedemczwartych
11-08-2014, 12:08
też tak sądzę :) używałem wersji 60 dniowej i naprawde bylem zachwycony, przede wszystkim obrazkiem jaki daje na wyjściu z NEF'a... klasa program
fajną sprawą jest to że producent daje możliwość używania programu na dwóch osobnych stanowiskach (kompach) :)
Kolory nie do zrobienia w ACR. Niebieski i zielony poznam "z zamkniętymi oczami" że to C1p.
Dedykowane profile ICC do konkretnego modelu aparatu... bajka.
A ja sie wiele czasu męczyłem w ACR... tworzyłem profile... color checker...
A teraz spokój. :)
No i kolor skóry, który nie ma ACRowej żółtej naleciałości.
Co do dwóch stanowisk to chyba wszyscy tak mają. Adobe na pewno.
gdzie mozna kupic c1 w takiej cenie? EDIT: pytanie nieaktualne- juz znalazlem
music2000
11-08-2014, 15:05
Kolory nie do zrobienia w ACR. Niebieski i zielony poznam "z zamkniętymi oczami" że to C1p.
Dedykowane profile ICC do konkretnego modelu aparatu... bajka.
A ja sie wiele czasu męczyłem w ACR... tworzyłem profile... color checker...
A teraz spokój. :)
No i kolor skóry, który nie ma ACRowej żółtej naleciałości.
Co do dwóch stanowisk to chyba wszyscy tak mają. Adobe na pewno.
ja także męczyłem się wcześniej z Adobe Camera Raw,,, niebo a ziemia kolorki, kontrasty, detale ,...
kosmos :)
Ciekawe na jak długo zrobili promocję 50% ceny...
j
Ciekawe na jak długo zrobili promocję 50% ceny...
Do września bo ponoć nieoficjalnie wychodzi 8 ka.
siedemczwartych
11-08-2014, 15:43
Do września bo ponoć nieoficjalnie wychodzi 8 ka.
niech dają... :)
Ciekawe co mają w planach zmienić?
siedemczwartych
11-08-2014, 16:30
Lokalny WB
o tak... i lepiej działający pedzel...
Ale i tak wybaczam te wady za kolory i jakosć. :)
Jak ustawić ten program aby otwierał się z wcześniej ustawioną i zapisaną przestrzenią roboczą.Chciałbym aby już przy starcie otwierał się z przestrzenią roboczą ustawioną
samodzielnie,a nie w ustawieniach domyślnych. Trochę wnerwiające jest odszukiwanie w zakładkach swoich ustawień przy każdym starcie programu.
siedemczwartych
01-09-2014, 14:51
Jak ustawić ten program aby otwierał się z wcześniej ustawioną i zapisaną przestrzenią roboczą.Chciałbym aby już przy starcie otwierał się z przestrzenią roboczą ustawioną
samodzielnie,a nie w ustawieniach domyślnych. Trochę wnerwiające jest odszukiwanie w zakładkach swoich ustawień przy każdym starcie programu.
nie ustawisz..... to błąd programu w wersji 7.2.3.
Pracują nad tym i w kolejnej wersji będzie to usunięte
Jest rozwiązanie polegające na zainstalowaniu wersji 7.2.2. utworzeniu i ustawieniu własnej przestrzeni roboczej a następnie zrobieniu aktualizacji do 7.2.3.
Ja tak miałem i nie mam kłopotu z przestrzenią.
Nie wiem czy jak już miałeś zainstalowaną wersję 7.2.3 to uda się ten myk zrobić... ale spróbuj.
Dzięki za podpowiedź,niestety w moim przypadku nic się nie zmieniło.Ponownie zainstalowana wersja 7.2.2 zapisuje i odtwarza ustawienia,a ta z 3 na końcu niestety
nie.Trzeba będzie poczekać na aktualizację.
siedemczwartych
01-09-2014, 18:40
Dzięki za podpowiedź,niestety w moim przypadku nic się nie zmieniło.Ponownie zainstalowana wersja 7.2.2 zapisuje i odtwarza ustawienia,a ta z 3 na końcu niestety
nie.Trzeba będzie poczekać na aktualizację.
ale.....
7.2.3 zmienia tylko to, że działa funkcja przechwytywania dla aparatu Nikon D4s.
Jesli nie masz tej puchy lub/i nie potrzebujesz tej funkcji to zostań przy 7.2.2 :)
ZoomTeam
01-09-2014, 21:08
w wersji 6 i 7.1 miałem tak że pliki z danymi adjustments były zapisywane w tym samym folderze co zdjęcia z danej sesji. Automatycznie generował się folder CaptureOne a w nim cache i settings To było wygodne bo przy przenoszeniu danej sesji na inny dysk automatycznie przenosił sie ten folder z danymi dotyczącymi ustawień. w C1 v7 wszystkie ustawienie RAW zapisują sie w folderze catalog. jak to zmienić aby było jak wczesniej? ew jak teraz przenosić zdjęcia np na inny dysk aby razem z nimi wędrowały parametry wołania RAW?
siedemczwartych
02-09-2014, 07:58
w wersji 6 i 7.1 miałem tak że pliki z danymi adjustments były zapisywane w tym samym folderze co zdjęcia z danej sesji. Automatycznie generował się folder CaptureOne a w nim cache i settings To było wygodne bo przy przenoszeniu danej sesji na inny dysk automatycznie przenosił sie ten folder z danymi dotyczącymi ustawień. w C1 v7 wszystkie ustawienie RAW zapisują sie w folderze catalog. jak to zmienić aby było jak wczesniej? ew jak teraz przenosić zdjęcia np na inny dysk aby razem z nimi wędrowały parametry wołania RAW?
Ja po zakończeniu wywoływania robię ręcznie backup do folderu, w którym są rawy z danej sesji i mam wszystko w jednym miejscu i razem co pozwala bardzo łatwo przenosić dane w inne miejsca.
ZoomTeam
04-09-2014, 12:22
A backup robi kopie tylko do zdjec z danego folderu czy do calego catalogu CaptureOne ?
siedemczwartych
04-09-2014, 16:56
A backup robi kopie tylko do zdjec z danego folderu czy do calego catalogu CaptureOne ?
ja u siebie otwieram folderami i wówczas backup jest dla danego folderu.
potem tylko pilnuję by plikom NEF nie zmienić nazw czy lokalizacji i wystarczy, że kliknę w plik C1p i otwiera mi się wszystko jak należy.
Jest już Capture One Pro 8.Piszą,że bezpłatna aktualizacja dla tych co kupili CO7 po 16 sierpnia.
"Unit price (per month) - 230 Euro"... Kupować co miesiąc od nowa? Dziękuję.
Dziś zakupiłem CS6 Extended i Lightrooma.
Niecierpię tych "klołdsów", czasowych licencji itp.
Coś chyba źle przeczytałeś.Za 229 E masz pełną licencję bez ograniczeń czasowych i 8 E w subskrypcji za miesiąc.Ja tam jestem zadowolony.
Skorzystałem z tego 50% upustu w sierpniu,w tej chwili zaktualizowałem do wersji 8 i za 526 zł mam profesjonalny program,który lepiej mi podchodzi niż Lightroom.
Jeszcze raz mam kupić 8 za 229 ełrasów i dodatkowo płacić 8 ełrasów co miesiąc?
No nie.Albo 229 albo 8,zależy co Ci bardziej odpowiada.Dodam,że do tego trzeba jeszcze doliczyć podatek VAT.
Dobra rozumiem a co nowego w 8 zmienili dodali usunęli?
Czyżby czytali to forum?? Zniknął dopisek "per month" :)
Pobawię się z ciekawości w najbliższej przyszłości trialem. Odkąd Nikon wypiął się na użytkowników D810, szukam alternatyw. Póki co, stawiam na Photoshopa i Google Nik Software.
PS. Miesięczne opłaty mnie nie interesują. Jestem amatorem, nie zarabiam na zdjęciach i nie siedzę w obróbce regularnie z miesiąca na miesiąc.
New & Enhanced Features
- Instant Tethered Capture
- Live View
- Catalogs
- Noise Reduction
- Local Adjustments
- Film Grain
- Repair Layers
- HDR
- Clarity
- Black & White Conversion
- Speed & Stability
- Updated User Interfac
No i jeszcze częściowo po polsku.
Jacek z Nikonem też
17-09-2014, 10:37
Zainstalowałem wersję próbną. To samo pytanie co przy dxo - jak zobaczyć tę "lepszą jakość obrazu"?
Velinyth
17-09-2014, 13:39
Od miesiąca posiadam wersję 7 Pro i czy jest sens dopłacać prawie 70 euro do wersji 8 pro ? Są jakieś znaczące różnice ?
Jak masz od miesiaca (ale doslownie miesiaca bo od 16 sierpnia to dziala :razz:) to powinienes miec apgrejd za darmo.
For customers who have purchased Capture One Pro 7 since August 16, 2014, Phase One is offering a grace period, exempting them from the upgrade fee.
http://www.dpreview.com/articles/5865664568/phase-one-announces-release-of-capture-one-pro-8
Marcin_gda
18-09-2014, 08:57
Zainstalowałem wersję próbną. To samo pytanie co przy dxo - jak zobaczyć tę "lepszą jakość obrazu"?
Podłączając kartę graficzną do monitora - najlepiej kolorowego :)
Serio: jak pasują Ci kolory jakie masz z acr/lr, to pewnie nic nie zobaczysz.
Ja wolę to, jak pracuje cnx2, i mam wrażenie, że c1p jest mu bliski, tyle że posiada dużo ficzerów, których leciwemu cnx2 brakuje.
Moje spostrzeżenie cop8 działa bardziej płynnie od poprzednika.
Jacek z Nikonem też
18-09-2014, 20:27
Podłączając kartę graficzną do monitora - najlepiej kolorowego :)
Serio: jak pasują Ci kolory jakie masz z acr/lr, to pewnie nic nie zobaczysz.
Ja wolę to, jak pracuje cnx2, i mam wrażenie, że c1p jest mu bliski, tyle że posiada dużo ficzerów, których leciwemu cnx2 brakuje.
Moje spostrzeżenie cop8 działa bardziej płynnie od poprzednika.
Skoro jest 60 dni triala to chciałem spróbować i w razie czego kupić, ale nie udało mi się znaleźć niczego co by pomogło w moim obecnym workflow (LR + PS + Nik), miałem nadzieję, że uczestnicy tak długiego wątku podsuną mi jakieś pomysły. Nie wiem o co chodzi w kolorach bo "początkowy stan" nie ma dla mnie znaczenia i tak w LR zawsze wszystko zmieniam (zbudowanymi wcześniej presetami).
Marcin_gda
19-09-2014, 10:14
Skoro jest 60 dni triala to chciałem spróbować i w razie czego kupić, ale nie udało mi się znaleźć niczego co by pomogło w moim obecnym workflow (LR + PS + Nik), miałem nadzieję, że uczestnicy tak długiego wątku podsuną mi jakieś pomysły. Nie wiem o co chodzi w kolorach bo "początkowy stan" nie ma dla mnie znaczenia i tak w LR zawsze wszystko zmieniam (zbudowanymi wcześniej presetami).
Znam jako-tako ACR/LR, znam nieźle nx2, i coraz lepiej c1p.
W acr nie znalazłem dość istotnej funkcji korekcji kolorystycznej, do której sięgam niemal zawsze obrabiając portret.
Chodzi o unifikację koloru w wybranym obszarze. Pozwala to na zamaskowanie przebarwień skóry bez pieczątkowania.
Inną funkcją jest balans koloru (nie bieli, tylko wybranego koloru). Próbka pobrana z jednej fotki pozwala na doprowadzenie wybranego koloru drugiej próbki do wizualnie identycznego. Nieocenione przy obróbce serii zdjęć.
Nie wiem, jak obecnie w lr wygląda korekcja zbieżności linii, ale między lr4/pscs6 a c1p7/8 jest przepaść na korzyść tego drugiego.
Jacek z Nikonem też
19-09-2014, 11:27
Znam jako-tako ACR/LR, znam nieźle nx2, i coraz lepiej c1p.
W acr nie znalazłem dość istotnej funkcji korekcji kolorystycznej, do której sięgam niemal zawsze obrabiając portret.
Chodzi o unifikację koloru w wybranym obszarze. Pozwala to na zamaskowanie przebarwień skóry bez pieczątkowania.
Inną funkcją jest balans koloru (nie bieli, tylko wybranego koloru). Próbka pobrana z jednej fotki pozwala na doprowadzenie wybranego koloru drugiej próbki do wizualnie identycznego.
Czy zmian tych używasz jako presetów na grupie zdjęć? Jeśli nie, to nie widzę zalet nad użyciem do tego PS. W LR robię operacje powtarzalne.
Marcin_gda
20-09-2014, 12:13
Czy zmian tych używasz jako presetów na grupie zdjęć? Jeśli nie, to nie widzę zalet nad użyciem do tego PS. W LR robię operacje powtarzalne.
Tak, oczywiście że stosuję przekształcenia do grupy zdjęć. Nie są to działania"inteligentne", tylko kopiowanie ustawień, ale chyba każdy edytor/wywoływarka tak to robi.
Może ktoś mi pomoże...ściągnęłam sobie Capture One 8 wersję trial ale nie działa mi nakompie...tzn zainstalowało się ale po włączeniu wyskakuje błąd ImgSocket error (10061) i potem program jest zawieszony i nic nie da się zrobić. Ktoś miał może podobnie ?
Marcin_gda
21-09-2014, 14:22
Może ktoś mi pomoże...ściągnęłam sobie Capture One 8 wersję trial ale nie działa mi nakompie...tzn zainstalowało się ale po włączeniu wyskakuje błąd ImgSocket error (10061) i potem program jest zawieszony i nic nie da się zrobić. Ktoś miał może podobnie ?
Wygląda mi albo na zablokowany port, albo na problemy z .net . Spróbuj na forum PhaseOne. Błąd chyba dość egzotyczny. Aaaaa, oczywiście robiłeś restart po instalce?
Wygląda mi albo na zablokowany port, albo na problemy z .net . Spróbuj na forum PhaseOne. Błąd chyba dość egzotyczny. Aaaaa, oczywiście robiłeś restart po instalce?
Oczywiście restart był robiony.
Z tego co sama wyczytałam m.in. na forum PhaseOne jest to problem z blokadą przed zaporę systemu lub antywirusa. Powyłączałam wszystko i generalnie dalej jest to samo :/ Już nie mam pomysłu gdzie ta blokada może się znajdować.
hostman22
22-09-2014, 20:34
Oczywiście restart był robiony.
Z tego co sama wyczytałam m.in. na forum PhaseOne jest to problem z blokadą przed zaporę systemu lub antywirusa. Powyłączałam wszystko i generalnie dalej jest to samo :/ Już nie mam pomysłu gdzie ta blokada może się znajdować.
Socket error = #10061 jest odmową połączenia, błędem wysyłanym przez serwer. Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. Najczęstszą przyczyną jest źle skonfigurowany serwer, pełny serwer lub nieprawidłowy port wyznaczony przez klienta. Zobacz zapory i serwery proxy.
Marek Bielski
26-09-2014, 01:39
Profile kolorów. W jakich pracujecie i w jakich zapisujecie zdjęcie do labu?
Dziwny mam przypadek. Zmiana Proof profile w CO8 zmienia kolory zdjęcia, a w CO7 już nie. W dodatku na tych samych profilach presety działają inaczej. Plik otwarty w CO7 w sRGB przypomina jpg z puszki, a w CO8 jakby, ktoś przesunął ostro suwak balansu bieli w ciepłą stronę. Widać także różnicę pomiędzy zdjęciem w części edycyjnej,a zdjeciem w pasku nawigacji zestawu zdjęć.
Co tu jest grane?
Marek Bielski
16-10-2014, 13:03
Kolega przypomniał mi, że znalazła się odpowiedź na cześć moich pytań. W preferencjach zakładka kolor: powinno być relatywna kalorymetryczna. Powinna w moim przypadku, bo na razie jestem zadowolony.
GoOrange
24-03-2015, 15:17
Wyszła właśnie wersja 8.2. Ciekawie prezentuje się nowe wydanie narzędzia balans kolorów :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/phaseonecaptureonepro82updatereleasecolo-1.1426174950
źródło (https://d1w5usc88actyi.cloudfront.net/styles/full/s3/media/2015/03/phase-one-capture-one-pro-8.2-update-release-color-balance.jpg?_ga=1.137725555.2144397577.1426174950)
grzegorzant
20-04-2015, 20:25
w trakcie instalacji zaciąga Wam również NET Framework ?
Jakoś nie przekonała mnie ostatnia premiera LR6 (i polityka nie aktualizowania wersji pudełkowej) a LR5, który nie ma szczególnie mniej ficzerów (dla mnie znaczących), z tej okazji w promocyjnych cenach nie widzę. Zainteresowałem się więc C1 i takie pytanie... Kupujecie ze strony ichniejszej czy gdzieś można taniej? Widziałem że w sierpniu była fajna promocja ale wtedy nie byłem tak wspaniałomyślny :( No i pytanie bardziej istotniejsze, uzupełniłem sobie koszyk na stronie Phase One i mam tam cenę 229 EUR i nie uzupełnia VATu - podaje mi kwotę 0 dla podatku i przekierowuje na PayPal (mój wybór) i tam też bez VAT. Czy ten podatek zostanie mi gdzieś jeszcze doliczony po drodze? Będę chciał używać tego komercyjnie więc wolę by była to legalna licencja. Przy czym na vacie mi nie zależy:) Bo jeśli miałbym do tego VAT dopłacić to w lepszej cenie brutto widziałem na polskich stronach, nie wiem czy wypada nazwę podawać, jedynie napiszę że nie chodzi o serwis aukcyjny żaden. Póki co koszyk anulowałem bo jeszcze muszę wersję trial zainstalować i zobaczyć czy się polubimy.
można zdecydowanie taniej.
zarejestruj się i ściągni sobie c1 wer 7 z tej strony:
http://www.mostiwant.com/blog/capture-one-express-free-license-code/
dostaniesz kod programu normalnie od PhaseOne
i wtedy po rejestracji ,klikasz na apgrejd do 8Pro i legalnie Cię apgrejduje za jakieś 85 eur już z Vatem
działa na pewno bo sam tak zrobiłem ;-)
ps
stronę do rejestracji 7mki, wynalazł nasz kolega biegły, nie ja.
ja tylko wypróbowałem upgrade :-)
dziękuję ślicznie, warto było zapytać:)
Thank you for claiming your free copy of Capture One Express 7....
miło... :)
jasne, jak tylko zaktualizuje do v8 to obiecuję że jakoś je tam dostarczę!:)
grzegorzant
22-04-2015, 22:38
coś robię nie tak :/
po sprawdzeniu aktualizacji w 7 przerzuca mnie na str. gdzie można zassać 8 ale aby go kupić to już 229 euro ....
dodam ,że miałem wcześniej Triala 8 więc może to jest problem ?
A jak odpowiedzieć na pytanie nie mając tej gazety ? Serio pytam ;-)
grzegorzant
22-04-2015, 23:01
A jak odpowiedzieć na pytanie nie mając tej gazety ? Serio pytam ;-)
są podane u dołu strony http://www.mostiwant.com/blog/capture-one-express-free-license-code/ :)
Manfred , jak się uporasz daj znać jak Ci poszło
Albom ślepy albo nie ma tej informacji co jest na 23 stronie :-)
@manfred,
a ty w jakims language innym niż góralski , gawarisz?
Oczywiście w języku translatorskim :-)
A ma ktoś instalkę ?
@manfred,
udało się?
jak masz problemy to po prostu pytaj
Udało się a wiesz że nie zatrybiłem że na tej wcześniejszej stronie jest cała instrukcja masakra. Oki zasysam i zaraz napiszę czy poszło.
No ja na C1 pracuje już od 6 ale pozostałem na starej 7 ce.
Udało się bez problemu. Zaraz zobaczę co z przejściem do 8 ki.
Ja mam upgrade za 69 Euro plus Vat. Właśnie dokonałem zakupu. Dziękuję serdecznie
grzegorzant
22-04-2015, 23:55
no to się wkurzyłem :/
Jak bym był złośliwy to bym napisał może użyj translatora ;-) Nie wiem w czym masz problem mi oprócz odpowiedzi na to durne pytanie poszło bez najmniejszego problemu. Zapłaciłem kartą i już mam polską 8 kę.
I o to właśnie chodzi, aby poświęcić więcej uwagi przy czytaniu i nie będzie nerwów ;)
Dobrze że kolega Cichy70 podlinkował tu, to poszło dalej i więcej osób skorzystało :)
Dodam że już wkrótce jakieś tutoriale z krajobrazu będę*pokazywał z 8, dzięki uprzejmości kolegi Cichy70 ;)
Najpierw uporam się*z kilkoma filmami z LR6 (https://www.youtube.com/watch?v=vZ4qTd0mt-0)
grzegorzant - co chcesz zrobić?
Plik instalacyjny nie istnieje do 7ki.
Musisz wejść tu na stronę*i pobrać co chcesz: http://www.phaseone.com/en/Downloads/Materials/Software-Archive.aspx
Co do 8 to logowanie i zakup.
grzegorzant
23-04-2015, 00:00
podpowiedzcie coś plissss
grzegorzant
23-04-2015, 00:03
I o to właśnie chodzi, aby poświęcić więcej uwagi przy czytaniu i nie będzie nerwów ;)
Dobrze że kolega Cichy70 podlinkował tu, to poszło dalej i więcej osób skorzystało :)
Dodam że już wkrótce jakieś tutoriale z krajobrazu będę*pokazywał z 8, dzięki uprzejmości kolegi Cichy70 ;)
Najpierw uporam się*z kilkoma filmami z LR6 (https://www.youtube.com/watch?v=vZ4qTd0mt-0)
grzegorzant - co chcesz zrobić?
Plik instalacyjny nie istnieje do 7ki.
Musisz wejść tu na stronę*i pobrać co chcesz: http://www.phaseone.com/en/Downloads/Materials/Software-Archive.aspx
Co do 8 to logowanie i zakup.
Trzeba zassać ostatnią wersję 7 ?
Ale w czym masz problem? Wchodzisz do sklepu klikasz na upgrade do 8 ki i tyle.
Trzeba zassać ostatnią wersję 7 ?
Pierwszą wersję a nie ostatnią
Do zakupu instalka nie potrzebna
Można od razu z licencją z 7 kupić 8 kę.
grzegorzant
23-04-2015, 00:13
Można od razu z licencją z 7 kupić 8 kę.
ale za dwieście parę
zassałem wersję 7.2.4 dalej check i klkam w 8.2 http://zapodaj.net/c7ae0090ad64f.jpg.html
CO ROBIĘ NIE TAK ???
Chyba my wciąż czegoś nie rozumiemy!
Masz serial do 7 którym posłużysz się*do zakupu 8
Instalka nie da Ci zniżki tylko serial który posiadasz do 7, chyba tak to działa.
Napisz co masz i co chcesz zrobić, bo wciąż nie rozumiemy twojego problemu?
Jak pisałem wcześniej, nie zrobisz tu upgrade z programu.
Musisz się*założyć konto, zarejestrować klucz do 7 i następnie
http://www.phaseone.com/en/Online-Store/PurchaseDetailsPage.aspx
Imagin software/ capture one pro 8 / buy capture one pro 8 / upgrade
O rany ze mnie się śmiali. Zakładasz konto po serial do 7. Robisz upgrade w sklepie i tyle. No prościej juz nie można.
Wysłane listem poleconym
Wiecie, co? Wypadaloby kupic gazetke jak juz bierzecie program za free. Program jest za free nie dla szperaczy internetowych a dla ich czytelnikow. Prosze, czytajcie ze zrozumieniem "Readers of the Digital Photographer magazine are entitled to download the full version Capture One Express 7"
grzegorzant
23-04-2015, 00:43
Odpowiem po żołniersku
1. Po wbiciu danych, i odpowiedzeniu na pytanko DOSTAŁEM na maila kod do 7 ki
2. W tejże 7 klikam na "check upgarde" i wyskakuje okienko widoczna na załączonym screenie
3. po kliknięciu na wersję 8.2 ładuje mi stronkę do ZAKUPU PEŁNEJ WERSJI , A NIE UPGRADE ZA 60 OJRO !
No już dokładniej nie dam rady :D
grzegorzant
23-04-2015, 00:44
Wiecie, co? Wypadaloby kupic gazetke jak juz bierzecie program za free. Program jest za free nie dla szperaczy internetowych a dla ich czytelnikow. Prosze, czytajcie ze zrozumieniem "Readers of the Digital Photographer magazine are entitled to download the full version Capture One Express 7"
Ok chętnie kupię !
Tylko problem nie znika
Nie robisz upgrade z programu! 7 w ogóle nie instalujesz. Z kodem logujesz sie na konto w phaseone.com i tam kupujesz upgrade do wersji 8 pro. Wtedy dostajesz nowy kod do 8, te ściągasz i instalujesz, wpisujesz kod i po robocie.
Podziękował, działa na moim starym kompie szybciej niz rawtherapee.
A z innej beczki, jak na tym samym kompie zaktualizuję system, w sensie Windowsa, to dla tego programu jest to już użycie licencji na innym komputerze? Szukałem ale znaleźć nie mogę. Bo planuję przesiadką z Win 7 na 8 i się zastanawiam czy sobie nie strzelę w stopę instalując teraz C1 na Win 7 a później ponownie chcąc zainstalować na Win8. Może ktoś miał podobny przypadek i wie.
Póki co wczoraj triala 8 zainstalowałem i się bawimy. Kluczyk z v7 już czeka.
@grzegorzant wejdz na stronę Phase One. Tam się zarejestruj. Dodaj swój klucz który otrzymałeś dla wersji 7. Później na stronie zakupu tam są 3 zakładki, może je przeoczyłeś tak wnioskuję, wybierz tę trzecią - tam są aktualizacje. Dla swojej aktualnej licencji z v7 wybiesz upgrade do v8 i pewnie uzyskasz niższą cenę. Nie robiłem jeszcze tego ale tak wnioskuję po postach i tym co na stronie. Może to pomoże. W razie czego zawróć do postów wcześniej gdy zacząłeś pytać i na chłodno przeczytaj wszystko co Ci podpowiadali raz jeszcze. Bo chyba za szybko chcesz to ogarnąć i dalej jesteś przekonany że zrobisz upgrade przez program:)
grzegorzant
23-04-2015, 08:45
Ok wziąłem valium i zasysam :D
siedemczwartych
23-04-2015, 09:18
A z innej beczki, jak na tym samym kompie zaktualizuję system, w sensie Windowsa, to dla tego programu jest to już użycie licencji na innym komputerze? Szukałem ale znaleźć nie mogę. Bo planuję przesiadką z Win 7 na 8 i się zastanawiam czy sobie nie strzelę w stopę instalując teraz C1 na Win 7 a później ponownie chcąc zainstalować na Win8. Może ktoś miał podobny przypadek i wie.
Póki co wczoraj triala 8 zainstalowałem i się bawimy. Kluczyk z v7 już czeka.
@grzegorzant wejdz na stronę Phase One. Tam się zarejestruj. Dodaj swój klucz który otrzymałeś dla wersji 7. Później na stronie zakupu tam są 3 zakładki, może je przeoczyłeś tak wnioskuję, wybierz tę trzecią - tam są aktualizacje. Dla swojej aktualnej licencji z v7 wybiesz upgrade do v8 i pewnie uzyskasz niższą cenę. Nie robiłem jeszcze tego ale tak wnioskuję po postach i tym co na stronie. Może to pomoże. W razie czego zawróć do postów wcześniej gdy zacząłeś pytać i na chłodno przeczytaj wszystko co Ci podpowiadali raz jeszcze. Bo chyba za szybko chcesz to ogarnąć i dalej jesteś przekonany że zrobisz upgrade przez program:)
Banalna sprawa.
Na stronie Phase One wyrejestrowujesz wcześniejszą rejestrację i znowu masz dwie licencje do zarejestrowania.
I możesz to zmieniać, chyba bez ograniczeń.
http://www.phaseone.com/search/article.aspx?articleid=1184&languageid=1
Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki.
hoho wiedzę lekko ożywiłem atmosferę wczorajszym wpisem ;-)
a C1 jest świetnym programem.
Próbuję, próbuję i nic. Nie dostaję emaila z numerem do 7. Czyżby promocja ze strony http://www.dphotographer.co.uk/captureone/ przestała działać?
może trywialne zajrzyj do spamu ?
Cały czas zaglądam. Rozumiem, że Wy nie macie takiego problemu? Może mój email już mają w bazie, bo rok temu testowałem triala COP i stąd mnie tak traktują? Nie mam pojęcia.
@Bielack,
te potwierdzenia z PhaseOne przychodzą często do spamu. Dlaczego? Nie wiem , nie rozumiem i w zasadzie nie interesuje mnie to , jesli potrfaie z tym funkcjonowac.
Trial nie powinien ci w niczym przeszkadzac. Ja mialem triala (pewnie tak jak ty) i mi zadzialo ( bylo w spamie , co mnie zdziwilo jak powyzej napisalem)
Śmieszna sprawa: dwa konta pocztowe na Zanbox.pl (dwie różne domeny, w tym jedna z .com na końcu), trzecia skrzynka (domena *.info) na Kei.pl - nic nie przychodzi. Przypomniałem sobie o skrzynce Googla - pięć sekund i dostaję emaila. Faktycznie, do spamu, ale jednak.
Update.
Dotarł email na skrzynkę serwera Kei.pl
Napiszę z pytaniem do załogi Zenbox.pl
andrzejo
23-04-2015, 17:29
Faktycznie, na konto od Google przychodzi w mig.
Może używają 'Gugl dla biznesu' i mają skrzynki na ich serwerach, wtedy mail przyjdzie błyskawicznie.
Wczoraj bawiłem się z demo 8-semki. Zapadła decyzja o zakupie 8 zamiast LR (głównie dlatego że wyjdzie taniej i chyba mogę liczyć w przyszłości na lepsze wsparcie niż w LR pudełkowym). Jedyne co mi trochę mniej odpowiada na tę chwilę i do czego udało mi się dobrać to: stempel działa wg mnie gorzej albo nie umiem z niego sprawnie korzystać, no i druga rzecz która działa nieco inaczej to wyostrzanie. Jest jakieś takie nachalne, daje brzydszy efekt jak dla mnie, ale może to kwestia gustu. W LR zdawało się być bardziej naturalne. Tutaj jakby przytłaczają powstające białe piksele czy jakiś taki inny efekt, nie potrafię sprecyzować. Co o tym myślicie?
Co do pracy ze stemplem to lecę na jutuba może znajdę coś co usprawni jego działanie:)
siedemczwartych
24-04-2015, 09:07
Może używają 'Gugl dla biznesu' i mają skrzynki na ich serwerach, wtedy mail przyjdzie błyskawicznie.
Wczoraj bawiłem się z demo 8-semki. Zapadła decyzja o zakupie 8 zamiast LR (głównie dlatego że wyjdzie taniej i chyba mogę liczyć w przyszłości na lepsze wsparcie niż w LR pudełkowym). Jedyne co mi trochę mniej odpowiada na tę chwilę i do czego udało mi się dobrać to: stempel działa wg mnie gorzej albo nie umiem z niego sprawnie korzystać, no i druga rzecz która działa nieco inaczej to wyostrzanie. Jest jakieś takie nachalne, daje brzydszy efekt jak dla mnie, ale może to kwestia gustu. W LR zdawało się być bardziej naturalne. Tutaj jakby przytłaczają powstające białe piksele czy jakiś taki inny efekt, nie potrafię sprecyzować. Co o tym myślicie?
Co do pracy ze stemplem to lecę na jutuba może znajdę coś co usprawni jego działanie:)
DOSKONAŁA DECYZJA.
Może w kilku kwestiach rozwiązań użytkowych CP1 odstaje od LR ale jeśli chodzi o kolory, to LR (ACR) może wiązać buty CP1.
Do czasu przesiadki z ACR kombinowałem z color checker, profilami itp... i nigdy nie byłem zadowolony.
W CP1 już dawno nie wyjmowałem color checker a zieleń i niebieski czy skóra to banalna zabawa :)
No i jest jeszcze coś... teraz wszyscy używają LR, szczególnie ślubniacy, i gotowych presetów do LR co sprawia, że wszystkie zdjęcia są na jedno kopyto... wieje nudą.
LR stał się taką zabawką dla początkujących i niewymagających.
Ps. no i bałagan, który robi LR na dyskach to już odrębna sprawa.
siedemczwartych ja mam jakoś problem właśnie z kolorkami w CP1 - nie umiem nad nimi zapanować - czy korzystasz z np. d750 generic i później mieszasz suwaczkami, czy masz może jakieś gotowe naturalne profile dla CP1. Jeśli to możliwe czy mógłbyś mi przesłać jakiś gotowy profil ICC/ustawienie (jeśli takowy masz i chcesz go udostepnić :)) - jakoś kiepsko sobie z tym radze w CP1.
siedemczwartych
24-04-2015, 10:01
siedemczwartych ja mam jakoś problem właśnie z kolorkami w CP1 - nie umiem nad nimi zapanować - czy korzystasz z np. d750 generic i później mieszasz suwaczkami, czy masz może jakieś gotowe naturalne profile dla CP1. Jeśli to możliwe czy mógłbyś mi przesłać jakiś gotowy profil ICC/ustawienie (jeśli takowy masz i chcesz go udostepnić :)) - jakoś kiepsko sobie z tym radze w CP1.
Mam D750 i D4s i miałem D3s wczesniej.
Nigdy nie wgrywałem żadnego profilu do CP1.
Otwieram RAW i gmeram suwaczkami.. trwa to chwile.
Sprawdź wszystkie ustawienia koloru:
PREFERENCJE / KOLOR / PERCEPCYJNY
KRZYWA - FILM STANDARD
Jak chcesz się pobawić i popróbować różnych presetów, to otwórz zakładkę Styles & Presets.Masz tam chyba kilkadziesiąt wbudowanych persetów, a oprócz tego możesz poszukać
w sieci jeszcze wiele innych, lub zapisać swój własny.
A jak jest z pracą na dwóch monitorach oraz z ustawieniami przestrzeni barwnej w C1. Zainstalowałem wersję próbną i mam z tym kłopot, tj. całość mam zawsze na jednym monitorze i nie mogę znaleźć ustawień koloru takich jak w PS-e lub NX2.
2pompony
24-04-2015, 11:10
Pozwólcie, że zadam kilka pytań dotyczących C1Pro, jako kompletny świeżak (ostatnio miałem z tym programem do czynienia gdzieś na etapie wersji 5, więc od tego czasu minęła epoka). Ja jestem ten od Lightrooma, i choć ten program ma dla mnie mało tajemnic i uznaję go świetny do moich celów - to cała otoczka, wszystkie ruchy dotyczące tego softu zaczynają mnie nużyć i irytować.
LRa wykorzystuję w zasadzie tylko w dwóch celach: katalogowania (w tym GPS) i obróbki, czyli używam paneli Library, Develop i Maps. Cała reszta paneli mnie w zasadzie nie obchodzi, nie używam (lub bardzo sporadycznie) paneli do tworzenia internetowych galerii, fotoksiązki robię czym innym, drukuję z czego innego - więć w zasadzie interesuje mnie w C1Pro tylko tyle: katalogowanie i obróbka.
Słowem szukam powoli przesiadki, i w związku z tym mam serię krótkich pytań.
1. C1 działa niedestrukcyjnie? To znaczy nei nadpisuje RAWów?
2. Filozofia obróbki jest podobna do innych rawerów: obrabiasz jedną klatkę, a potem możesz zaaplikować skrótem klawiszowym całą obróbkę lub tylko wybrane elementy do innych zdjęć, czy tak?
3. Co z katalogowaniem? Można ogarnąć 80 tysięcy zdjęć, nadać im jakoś tagi, a potem mmożna przeszukać cały zbiór według jakich kryteriów? Na przykłąd według danych z Exifa i tagów?
4. Gdzie C1Pro trzyma wszystkie potrzebne informacje (obróbka + tagi)?
5. Czy jest coś takiego jak historia, snapshoty, wirtualne kopie?
6. Łatwo da się pracować na dwóch ekranach?
siedemczwartych
24-04-2015, 11:40
Pozwólcie, że zadam kilka pytań dotyczących C1Pro, jako kompletny świeżak (ostatnio miałem z tym programem do czynienia gdzieś na etapie wersji 5, więc od tego czasu minęła epoka). Ja jestem ten od Lightrooma, i choć ten program ma dla mnie mało tajemnic i uznaję go świetny do moich celów - to cała otoczka, wszystkie ruchy dotyczące tego softu zaczynają mnie nużyć i irytować.
LRa wykorzystuję w zasadzie tylko w dwóch celach: katalogowania (w tym GPS) i obróbki, czyli używam paneli Library, Develop i Maps. Cała reszta paneli mnie w zasadzie nie obchodzi, nie używam (lub bardzo sporadycznie) paneli do tworzenia internetowych galerii, fotoksiązki robię czym innym, drukuję z czego innego - więć w zasadzie interesuje mnie w C1Pro tylko tyle: katalogowanie i obróbka.
Słowem szukam powoli przesiadki, i w związku z tym mam serię krótkich pytań.
1. C1 działa niedestrukcyjnie? To znaczy nei nadpisuje RAWów?
2. Filozofia obróbki jest podobna do innych rawerów: obrabiasz jedną klatkę, a potem możesz zaaplikować skrótem klawiszowym całą obróbkę lub tylko wybrane elementy do innych zdjęć, czy tak?
3. Co z katalogowaniem? Można ogarnąć 80 tysięcy zdjęć, nadać im jakoś tagi, a potem mmożna przeszukać cały zbiór według jakich kryteriów? Na przykłąd według danych z Exifa i tagów?
4. Gdzie C1Pro trzyma wszystkie potrzebne informacje (obróbka + tagi)?
5. Czy jest coś takiego jak historia, snapshoty, wirtualne kopie?
6. Łatwo da się pracować na dwóch ekranach?
https://www.youtube.com/watch?v=_Oq2MsY3qIM&index=58&list=PLPosZn64rgdat0mDMX4dGTo8geugS2YQK
https://www.youtube.com/watch?v=G2hQuzuvAdg&index=59&list=PLPosZn64rgdat0mDMX4dGTo8geugS2YQK
oraz cała lista tutków od producenta:
https://www.youtube.com/user/PhaseOneDK
2pompony
24-04-2015, 11:55
Dzięki, jesteś naprawdę pomocny, doceniam twój wkład pracy. Zamiast podawać linki mogłeś po prostu napisać: cała masa tutków w internecie. Albo jeszcze łatwiej: poszukaj sobie na sieci. Uwielbiam takie intelektualne wyżyny, jestem pod wrażeniem. Dzięki.
------------------------------------------------------------------
A do wszystkich szukających odpowiedzi, znalazłem w tzw. międzyczasie poradnik jak się przesiąść z LRa na C1Pro. Podobno nie jest to najtrudniejsze, choć oczywiście rodzi niejakie problemy - na szczęście są do tego podpowiedzi w samym C1Pro - dołączam odpowiedni obrazek (z wersji 7, ale mam nadzieję, że w wersji 8 jeśli nie będzie lepiej, to przynajmniej nei będzie gorzej):
źródło (http://phaseoneimageprofessor.files.wordpress.com/2013/07/2013-07-02_16-11-05.jpg)
siedemczwartych
24-04-2015, 12:18
Dzięki, jesteś naprawdę pomocny, doceniam twój wkład pracy. Zamiast podawać linki mogłeś po prostu napisać: cała masa tutków w internecie. Albo jeszcze łatwiej: poszukaj sobie na sieci. Uwielbiam takie intelektualne wyżyny, jestem pod wrażeniem. Dzięki.
nie wiem po co ta ironia...
Jeśli jesteś taki cwaniak to sobie radź sam. Po co prosisz o pomoc.
Liczysz, że teraz się wszyscy rzucą by szanownemu panu pomagać?
Nie mam czasu się rozpisywać o rzeczach, które są dla średnio rozgarniętej osoby na wyciągniecie ręki...
2pompony
24-04-2015, 12:33
Dobra, to mam następne pytanie do tych, którzy przeszli bolesną przesiadkę z LRa do C1Pro - jak wrażenia zwykłego usera? Co denerwuje, co nie wychodzi, a co lepsze?
Przy czym, jeśli można podarujcie mi uwagi o wyższości jednych kolorów nad drugimi, z kolorami jakoś sobie radzę we wszystkim. Chciałbym natomiast wiedzieć czy czegoś wam po przesiadce brakuje (i ewentualnie czego), co było lepiej zorganizowane tam, a co jest gorzej po migracji, i w ogóle o ogólne wrażenia.
Dla przykładu - czy podobnie łatwo filtruje się kolekcję zdjęć, łącząc warunki (AND/OR)? Czy np. można łatwo pokazać wszystkie kwadratowe zdjęcia z poprzedniego lata, zrobione fishem, ale tylko czarnobiałe? Bywa że często szukam jakiegoś konkretnego obrazka i mnie takie rzeczy bardzo się przydają.
Dobra, to mam następne pytanie do tych, którzy przeszli bolesną przesiadkę z LRa do C1Pro - jak wrażenia zwykłego usera? Co denerwuje, co nie wychodzi, a co lepsze?
Przy czym, jeśli można podarujcie mi uwagi o wyższości jednych kolorów nad drugimi, z kolorami jakoś sobie radzę we wszystkim. Chciałbym natomiast wiedzieć czy czegoś wam po przesiadce brakuje (i ewentualnie czego), co było lepiej zorganizowane tam, a co jest gorzej po migracji, i w ogóle o ogólne wrażenia.
Dla przykładu - czy podobnie łatwo filtruje się kolekcję zdjęć, łącząc warunki (AND/OR)? Czy np. można łatwo pokazać wszystkie kwadratowe zdjęcia z poprzedniego lata, zrobione fishem, ale tylko czarnobiałe? Bywa że często szukam jakiegoś konkretnego obrazka i mnie takie rzeczy bardzo się przydają.
Tak w skrocie osobiste odczucia. Uzywam LR w okolo 90% wypadkow, reszta to C1 i Dx0, wiec sila rzeczy gorzej znam C1 niz LR. LP jest dla mnie o wiele bardziej ergonomiczny i logiczny. Pozwalal uzywac rozmaite dodatki (NiK, Dx0), ale werja 8 C1 juz tez pozwala to robic poprzez przejscia przez PS. Wole latwosc wyostrania w LR a takze sposob kopiowania parametrow z jendego zdjecia na inne (sync). Nie bedac fanem katalogowania :oops: przez LR (najpierw import, potem dopiero obrobka), wolalem C1 pracujaco bezposredio bez potrzeby importu. Ale, C1 tworzy w repertuarze pracy wlasne pliki, co mnie osobiscie nie odpowiada.
Ale, C1 tworzy w repertuarze pracy wlasne pliki, co mnie osobiscie nie odpowiada.Docenisz, jak będziesz za czas jakiś potrzebować archiwalnych zdjęć z taką obróbką, jaką wprowadziłeś, a w międzyczasie szlag trafi bazę LR (awaria dysku, systemu, lub którekolwiek z innych problemów, które wpłyną na integralność/czytelność bazy). Zapis informacji o obróbce obok RAWa (a jeszcze lepiej w środku), jest IMHO o wiele bardziej sensowny niż jakieś tam posrane bazy danych.
2pompony
24-04-2015, 13:33
Dzięki Pawle! Na Krakusa widzę zawsze moża liczyć! :)
C1 tworzy w repertuarze pracy wlasne pliki, co mnie osobiscie nie odpowiada.
No właśnie nie umiem tego rozkminić do końca (a te wszystkie durnawe widoeporadniki na YT nic o tym nie mówią)...
W LRze każde, nawet najdrobniejsze zdjęcie musi być w tzw. Catalogu, innej drogi obróbki po prostu nie ma. Czytam, że C1Pro ma też Catalog (to rozumiem), ale można też pracować na pojedynczych zdjęciach - stąd było moje pytanie: gdzie program wtedy trzyma informacje o obróbce i tagach. Widzę takie możliwości: albo tworzy sobie jakieś własne Catalogs (nawet do jednego obrazka) i śmieci po dyskach, albo po zamknięciu RAWa traci się te informacje, albo nadpisuje RAWa, żeby ich nie zgubić. Czy tzw. Sesje, to jest właśnei praca na pojedynczym otworzonym pliku? W takim razie czym to się różni od każdorazowego tworzenia Catalogs poza tym, że robi się cała masa duplikatów i śmieci na dyskach?
Może ktoś bardziej biegły niż siedemczwartych mi odpowie... No i proszę jeszcze jakieś wrażenia z działań po przesiadce z całego ekosystemu Adobe na C1Pro - jak się zachowywać, czego unikać i na co zwracać uwagę. Dzięki z góry! :)
Dodane
Docenisz, jak będziesz za czas jakiś potrzebować archiwalnych zdjęć z taką obróbką, jaką wprowadziłeś, a w międzyczasie szlag trafi bazę LR (awaria dysku, systemu, lub którekolwiek z innych problemów, które wpłyną na integralność/czytelność bazy). Zapis informacji o obróbce obok RAWa (a jeszcze lepiej w środku), jest IMHO o wiele bardziej sensowny niż jakieś tam posrane bazy danych.
Czyli co, C1Pro jednak nadpisuje RAWy? A co w sytuacji, że z jednego RAWa chcę 3 bardzo rożne pliki:
1. kwadrat
2. sepię
3. słitaśne poziome?
Co wtedy? Będę miał trzy RAWy, trzy sidecary do jednego RAWa, czy trzy wpisy w Catalog (sprawę z Catalog rozumiem). Pytam poważnie.