Zobacz pełną wersję : wątek do wolnych pogaduszek o Euro
No i jak się tu nie zgodzić jak dobrze prawisz. CR7 Cwaniak? chciałbym aby naszych 9 kopaczy zamienić na takiego jednego cfaniaka.
sokolnik
22-06-2012, 08:25
dzięki @manfred :)
bo większość ludzi tylko śmiać się potrafi i krytykować kogoś za to, że trochę odstaje od reszty... jest lepszy i ma dziwne zachowanie, które idealnie pasuje ludziom by (te zachowania i osobę) krytykować.
Nie o to chodzi i wiesz o tym.
Cwaniak, cham i prostak. I co gorsze on się z tym nie kryje. Wystudiowane gesty pod publiczkę. Zero skromności. Zero kultury. I jak tu nie gwizdać?
Koleś budzi skrajne emocje, może taki jest, może to rady speców od reklamy.
Rzeczywiście, odstaje od reszty piłkarzy na tym turnieju.
Manfred - kultura i umiejętności piłkarskie nie muszą iść w parze, o czym świadczy przykład choćby małego Argentyńczyka, na punkcie którego żelik ma obsesję.
Dla mnie na Euro liczą się fakty a nie jak ktoś się zachowuje lub wygląda. A faktem jest że CR7 wczoraj dwa razy trafił w słupek i strzelił jedną bramkę co wg mnie stawia go wśród najlepszych napastników.
sokolnik
22-06-2012, 08:54
nasz LEWY też mało się nie popłakał dlatego że go ciągle faulowali... :)
a CR7 to świetny piłkarz, różni się od Messi w wielu względach, co nie znaczy że jest gorszy a Messi lepszy. ocena jest indywidualna każdego z nas.
fakt faktem, ostatnio grała ARG-BRAZYLIA i wygrała argentyna a przegrywała, messi strzelił 3 bramki i wygrali 3-2 :) noo geniusz.
Ronaldo też by był geniuszem gdyby miał większe wsparcie od kolegów, on trochę nie pasuje do tej drużyny, albo odwrotnie. Drużyna nie pasuje do niego.
w REALU strzela bramki, król strzelców, bo ma mu kto podawać, konstruować akcje, a w reprezentacji słabo...musi brać ciężar gry na siebie.
a lewy? nawet minąć 2óch obrónców nie umie...no chyba że bez piłki :)
Ale nikt mu nie odbiera umiejętności piłkarskich.
Nielubiany i wyśmiewany jest za co innego, o czym już napisał @elanek. I to nie tylko w Polsce, wszędzie gdzie gra (no prawie wszędzie) wzbudza skrajne reakcje.
jurek1906
22-06-2012, 08:56
Nie o to chodzi i wiesz o tym.
Cwaniak, cham i prostak. I co gorsze on się z tym nie kryje. Wystudiowane gesty pod publiczkę. Zero skromności. Zero kultury. I jak tu nie gwizdać?
Koleś budzi skrajne emocje, może taki jest, może to rady speców od reklamy.
Rzeczywiście, odstaje od reszty piłkarzy na tym turnieju.
Manfred - kultura i umiejętności piłkarskie nie muszą iść w parze, o czym świadczy przykład choćby małego Argentyńczyka, na punkcie którego żelik ma obsesję.
Dokładnie tak,gościu na boisku ma zero luzu ,jest spięty jak gumka w majtkach.
sokolnik
22-06-2012, 08:58
Dokładnie tak,gościu na boisku ma zero luzu ,jest spięty jak gumka w majtkach.
jest, bo mu bardzo zależy... musi się rozluźnić, najlepiej już w szatni z kolegami ... :)
jurek1906
22-06-2012, 08:59
Dla mnie na Euro liczą się fakty a nie jak ktoś się zachowuje lub wygląda. A faktem jest że CR7 wczoraj dwa razy trafił w słupek i strzelił jedną bramkę co wg mnie stawia go wśród najlepszych napastników.
Wiesz,najlepszy strzeliłby dwie bramki i może raz w słupek :).
Jest taki koszykarz, który, choć w mniejszej skali, był odpowiednikiem CR. Lebron James. Wczoraj zdobył pierwszy tytuł. I mówił, że wcześniejsze, wieloletnie porażki nauczyły go skromności. A CR chyba nic nie nauczy skromności.
Jeśli już porównywać do Messiego: CR jest szybszy, silniejszy, mocniej kopie niż czołówka napastników. Robi w zasadzie to samo co oni - podobne zwody, kiwki, podania. Tyle, że szybciej, dokładniej.
Messi to magia. Żaden obrońca nie wie do końca co Messi zrobi, on się nie powtarza, improwizuje, ogrywa kilku kolesi na 2-3 metrach. Tego CR nie potrafi. Jego umiejętności są klasyczne, ciało nieprzeciętnie atletyczne.
Messi to trochę kości, kawałek skóry i tyle. Ktoś, kto nie powinien tyle ugrywać co mecz. Teoretycznie. Dlatego jest magikiem. I to sporo lepszym od Maradony. W zasadzie to najlepszy piłkarz jaki pojawił się na ziemi. I do tego skromny i sympatyczny.
sokolnik
22-06-2012, 09:14
elanek, nie chciałbyś mieć takiego CR7 w naszej kadrze? takiego gwiazdora? znanego na cały świat piłkarski? człowieka, który jednym kopnięciem może zmienić losy meczu? w polsce taki się zdarza raz na 50 lat...albo rzadziej. dlatego tak wszyscy chuchają na LEWEGO. a on z piłką biegać nie potrafi :) a ja dalej do LEWEGO się odwołuje :D
elanek, nie chciałbyś mieć takiego CR7 w naszej kadrze? takiego gwiazdora? znanego na cały świat piłkarski? człowieka, który jednym kopnięciem może zmienić losy meczu? w polsce taki się zdarza raz na 50 lat...albo rzadziej. dlatego tak wszyscy chuchają na LEWEGO. a on z piłką biegać nie potrafi :) a ja dalej do LEWEGO się odwołuje :D
Ale co ma kadra nasza najukochańsza, albowiem jedyna, do cwaniaka. Pewnie, że bym chciał, może byśmy z grupy wyszli. Umiejętności ma wielkie, nikt mu nie zarzuca czegokolwiek.
Ale co, CR sam grał? Portugalcy siedli na Pepików. Całą drużyną. Dzięki pracy drużynowej CR wali gole. Ile ma goli z własnych akcji. Niewiele. Kończy doskonałe podania kolegów, albo wali w słupki, czym może pozbawić drużynę zwycięstw. Dokłada nogę, głowę.
Lewandowski jest produktem specjalnego zastosowania. Jest wolny, nie umie minąć obrońcy, nie mówiąc o dwóch. Raczej kończy podania kolegów. To umie. Ale niewiele więcej. Może do ligi angielskiej go wezmą, tam się nada. Jak tylko zacznie na siłownię chodzić, bo chucherko z niego jest i fizycznie odstaje od obrońców.
Co prawda pytanie nie do mnie, ale odpowiem: ja bym nie chciał, całkiem serio piszę.
Co do Lewego, to on nie jest skrzydłowym, jak Krystynka, tylko środkowym napastnikiem na szpicy, sam nic nie zrobi. Ale jak mu dać kogoś do pomocy (np.: sensownego trenera, który właściwie ustawi zespól), to wtedy potrafi całkiem nieźle grać, patrz Borussia.
I jeszcze jedno. Wyżej pisałeś, że drużyna Portugalii nie dość wspiera CR7 i ogranicza jego geniusz. To jakiś żart, prawda? Gdyby nie ta drużyna, to po meczu z Danią wylano by na naszego geniusza wiadro pomyj za to co wyprawiał (albo nie wyprawiał) w tym meczu. A akurat na tym turnieju Portugalia gra świetnie, co by mnie nawet cieszyło (zawsze darzyłem sympatią tę drużynę), gdyby nie ten drobny fakt, że jak widzę Ronaldo, to mnie skręca, i mam nadzieję że po kolejnym meczu, Portugalczycy już się z EURO pożegnają.
I to dlatego nie chcę go w naszej reprezentacji, a Messiego.., hmm, czemu nie ;-)
Pozdrawiam
Sendilkelm
22-06-2012, 09:43
Jak tylko zacznie na siłownię chodzić, bo chucherko z niego jest i fizycznie odstaje od obrońców.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rafalkrukowski.com/nikoniarze/robert-lewandowski-bez-koszulki.jpg)
sokolnik
22-06-2012, 09:48
I to dlatego nie chcę go w naszej reprezentacji, a Messiego.., hmm, czemu nie ;-)
wiadomo przecież że ani CR7 ani Messi w naszej kadrze nie zagrają, chodziło mi o Polaka z takimi umiejętnościami (zachowaniem) jak Ronaldo, czy polaka, takiego pokroju jak CR7 nie chcielibyście w naszej kadrze?
ja bym chciał! nawet 2óch!
nie porównujmy Borussii do naszej polskiej kadry...nie obrażajmy mistrzów Niemiec... 2krotnych... :/
wiadomo przecież że ani CR7 ani Messi w naszej kadrze nie zagrają, chodziło mi o Polaka z takimi umiejętnościami (zachowaniem) jak Ronaldo, czy polaka, takiego pokroju jak CR7 nie chcielibyście w naszej kadrze?
ja bym chciał! nawet 2óch!
nie porównujmy Borussii do naszej polskiej kadry...nie obrażajmy mistrzów Niemiec... 2krotnych... :/
Ja wiem, że pisaliśmy o polskim odpowiedniku, i dalej twierdzę, że jeśli miałby grać u nas ktoś pokroju CR7, to ja nie chcę, bo przestałbym oglądać mecze. No chyba, że przejąłby od niego tylko umiejętności piłkarskie, bez całej tej wyżelowanej otoczki, wtedy - czemu nie.
A co do naszej kadry i Borussi - nie zastanawia Cię, dlaczego tam nasi potrafią grać i grają świetnie, a w reprezentacji już nie?
nie zastanawia Cię, dlaczego tam nasi potrafią grać i grają świetnie, a w reprezentacji już nie?
Bo to są większe cfaniaczki niż CR7.
Nie dlatego. Dlatego, że tam jest ktoś, kto potrafi wykorzystać potencjał piłkarzy, których ma do dyspozycji, i sprawić by stali się zespołem. Ten ktoś nazywa się trenerem.
sokolnik
22-06-2012, 10:08
ale u nas 3-4-5 piłkarzy na poziomie troche wyższy niż przeciętny, Szczęsny, Piszczek, KUBA, LEWY? Tytoń, a reszta to piłarze co grają 2go planowe role w swoich klubach, często siedzą na ławce albo grają w 2bundeslidze itp. BENISZ, 1,5 roku nie grał, rehabilitacja i ja się pytam jak on ma biegać 90 min na 100% albo czy on czuje piłkę? chyba tylko w PLAYSTATION jak to kuba opowiadał że grają...jak dzieci :)
Nie dlatego. Dlatego, że tam jest ktoś, kto potrafi wykorzystać potencjał piłkarzy, których ma do dyspozycji, i sprawić by stali się zespołem. Ten ktoś nazywa się trenerem.
Dobre
grudzinsky
22-06-2012, 10:09
A co do naszej kadry i Borussi - nie zastanawia Cię, dlaczego tam nasi potrafią grać i grają świetnie, a w reprezentacji już nie?
napisze tych kilka slow o tym co ja na ten temat sadze...otoz mnie osobiscie sie wydaje, ze jak zawodnik gra w lidze i miesiecznie zgarnia powiedzmy 100.000 euro (to tylko przyklad) to mu zalezy zeby ten kontrakt trwal jak najdluzej, musi i chce sie pokazac. slynny juz CR7 przez lata grywal swietnie w MU, Rooney ktory w lidze gra jak ta lala w reprezentacji ginie tak jak wszyscy inni swietni gracze. im poprostu nie zalezy na tym by grac o pietruszke ;) bo komu chcialo by sie narazac na kontuzje wykluczajaca z sezonu i utrate wielkiej kasy? graja na tych turniejach bardziej z przymusy niz z wielkiej chceci wygrania go...i zarobienia w nim "wielkiej kasy" ;)
No lepiej bym tego nie ujął.
napisze tych kilka slow o tym co ja na ten temat sadze...otoz mnie osobiscie sie wydaje, ze jak zawodnik gra w lidze i miesiecznie zgarnia powiedzmy 100.000 euro (to tylko przyklad) to mu zalezy zeby ten kontrakt trwal jak najdluzej, musi i chce sie pokazac. slynny juz CR7 przez lata grywal swietnie w MU, Rooney ktory w lidze gra jak ta lala w reprezentacji ginie tak jak wszyscy inni swietni gracze. im poprostu nie zalezy na tym by grac o pietruszke ;) bo komu chcialo by sie narazac na kontuzje wykluczajaca z sezonu i utrate wielkiej kasy? graja na tych turniejach bardziej z przymusy niz z wielkiej chceci wygrania go...i zarobienia w nim "wielkiej kasy" ;)
Myślę, że trochę upraszczasz demonizując tak bardzo aspekt finansowy.
Moim zdaniem, Polacy byli po prostu źle przygotowani do tego turnieju, zarówno fizycznie do całości zawodów, jak i taktycznie do poszczególnych meczów. I za to odpowiada sztab szkoleniowy.
Wiedząc, że naszą największą gwiazdą jest Lewy, trener powinien ustawić zespół pod niego, bo tu jest dla nas największa szansa. A co on robi w meczu z Czechami: na 20-30stym metrze 9 zawodników w defensywie, a z przodu Lewy i 4 obrońców przeciwnika. Dla mnie to kpina, zwłaszcza w meczu, który musimy wygrać.
O tym co Smuda nam zafundował w meczu z Grekami, nawet się pisać nie chce.
downandout
22-06-2012, 10:37
http://www.weszlo.com/news/5148-Film_o_Cristiano_Ronaldo_polskie_napisy - polecam film o Cristiano Ronaldo, jest zupełnie innym człowiekiem, aniżeli media próbuja go uczynić.
Sapphiron
22-06-2012, 10:44
Polecam: http://kwejk.pl/obrazek/1253232/cristiano-ronaldo.html
grudzinsky
22-06-2012, 10:48
Sprychu, ale ja nie o naszej reprezentacji tylko ogolnie o tego tyou turniejach. pamietam MS 2010 jak to najlepszy i najdrozszy pilkarz swiata zagral jak trampkarz...nic nie pokazal na turnieju. jak mu pilke zabierali to zachowywal sie jak dziecko, opuszczal glowe i machal lapkami. Dobrze, ze nie kladl sie na murawie i tupal koreczkami ;) A jak wrocil do Barcy to na dzien dobry strzelil kilka bramek i znow wszyscy sie nim zachwycali, a po Mundiali suchej nitki na nim nie zostawili. Tak tez jest teraz na ME...przeciez Hiszpania gdyby chciala rozjechala by Irlandie 20:0, przeciez oni nie biegali wogole po boisku, a jak by przyspieszyli to Irlandczycy nie wiedzieli by o co chodzi. Mecz z Chorwacja wygrany 1:0? Ten mecz byl ustawiony na remis (nie ogladalem) taki wynik eliminowal Wlochow, a tu nagle blad obrony i brama...zmeczenie wyszlo i brak koncentracji ;)
Napisze jeszcze raz: jezeli zawodnik zarabia rocznie w klubie 25.000.000 Euro to po co ma sie jeszcze meczyc w turnieju za 10.000 Euro? Mysle, ze kolczyki CR7 kosztuja wiecej niz te 10.000 Euro ;)
Teraz wszelakie turnieje MS czy ME to nic innego jak tylko wielka maszyna do robienia kasy i to nie zawodnicy najwiecej zarabiaja, a firmy "sponsorujace" i organizatorzy tych turniejow. 8 mln zl na turnieju trafil prezes Lato, a ile mieli trafic nasi reprezentanci? kpina!
ale i tak fajnie poogladac ;)
źródło (http://www.rafalkrukowski.com/nikoniarze/robert-lewandowski-bez-koszulki.jpg)
No nad klatką troszeczkę popracował i co z tego. Wielkiego szału nie ma, normalnie zbudowany sportowiec.
Ano dokładnie :)
Polecam: http://kwejk.pl/obrazek/1253232/cristiano-ronaldo.html
No litości, każdy sportowiec dla poprawy wizerunku to robi. W NBA to nagminnie i od lat.
Sendilkelm
22-06-2012, 11:02
No nad klatką troszeczkę popracował i co z tego. Wielkiego szału nie ma, normalnie zbudowany sportowiec.
Właśnie, a nie chucherko jak to nazwałeś. Trochę przesadziłeś, dlatego wkleiłem zdjęcie. jest zbudowany odpowiednio, a nie jak chucherko.
Sapphiron
22-06-2012, 11:05
No litości, każdy sportowiec dla poprawy wizerunku to robi. W NBA to nagminnie i od lat.
A może nie jest po prostu takim bucem na jakiego go kreują?
Sendilkelm
22-06-2012, 11:14
Zazwyczaj jest tak, że jeśli nam coś się nie podoba, to media są "be" i kłamią. Jeśli nam się podoba to jak kreują innych media, to już jest ok. :/ A może w tym przypadku tez kłamią? hę? Jak to zwykle bywa, każdy chce wierzyć tylko w to co chce wierzyć. :)
Właśnie, a nie chucherko jak to nazwałeś. Trochę przesadziłeś, dlatego wkleiłem zdjęcie. jest zbudowany odpowiednio, a nie jak chucherko.
No może przesadziłem. Ale jak widziałem, że kiedy dostaje piłkę 25 metrów od bramki i nie może normalnie objechać obrońcy, wyjść sam na sam z bramkarzem, to wydawał mi się takim właśnie chucherkiem. Trzeba nabrać prędkości, zrobić ze dwa zwody i przywalić. A on tego nie potrafił. Trzeba nóżki pakować żeby mieć szybkość i przyspieszenie. No i rączki, żeby się skuteczniej przepychać.
Nikt nie wie jaki jest naprawdę. Nikt go nie kreuje, sam się kreuje. Ma od tego ludzi. Jego wybór - chce być takim bucem i jest. To narcyz. A tacy mają tak, że jak im idzie dobrze to wszystko gra, a jak się powija noga to cały świat się śmieje. Takie już jest ryzyko bycia narcyzem.
Akcje z dzieciakami jest stara jak świat. Dla niego to żadna kasa, a poprawi wizerunek. Jedno zdjęcie, spotkanie załatwione przez agenta, troszkę kaski dla dziecka, która i tak wróci do kieszeni od reklamodawców. Fajnie, że kaskę dzieciak ma, ale to państwo mu to powinno zapewnić, a nie kopacz szukający poprawy wizerunku.
Przecież ta akcja jest dla reklamodawców. Nie dla dziecka.
Sapphiron
22-06-2012, 11:23
ale dzieciak ma szansę... a to się liczy
Sendilkelm
22-06-2012, 11:24
No może przesadziłem. Ale jak widziałem, że kiedy dostaje piłkę 25 metrów od bramki i nie może normalnie objechać obrońcy, wyjść sam na sam z bramkarzem, to wydawał mi się takim właśnie chucherkiem. Trzeba nabrać prędkości, zrobić ze dwa zwody i przywalić. A on tego nie potrafił. Trzeba nóżki pakować żeby mieć szybkość i przyspieszenie.
Teraz już lepiej :)
Generalnie, to ja bym nie porównywał Lewego do Ronaldo. Takich ludzi jak Ronaldo jest ... nie ma :) Po prostu są w Świecie piłkarskim jednostki, które są ewidentnie inne niż wszyscy. Jeśli chodzi o umiejętności Lewego to najlepiej porównywać do ogółu tego typu napastników. Wtedy można rozmawiać o tym czy jest na tej pozycji dobry czy nie.
ale dzieciak ma szansę... a to się liczy
Jasne, to super rzecz. Każde euro ratujące życie ludzkie jest cenne. Nawet jeśli pochodziłoby od gangsterów. Wszystko za życie.
Ale od tego jest państwo tak naprawdę. Państwo oszczędza, celebryta "odkupuje winy" w mediach, sponsorzy dają mu więcej kasy, lepsze kontrakty.
Teraz już lepiej :)
Generalnie, to ja bym nie porównywał Lewego do Ronaldo. Takich ludzi jak Ronaldo jest ... nie ma :) Po prostu są w Świecie piłkarskim jednostki, które są ewidentnie inne niż wszyscy. Jeśli chodzi o umiejętności Lewego to najlepiej porównywać do ogółu tego typu napastników. Wtedy można rozmawiać o tym czy jest na tej pozycji dobry czy nie.
Ano racja. Brzuch ma bardziej płaski w porównaniu do części kadry :)
Nie chodzi o przyrównanie. Chodzi o niekompletność. Lewandowski nie zrobi rajdu jak Messi, Aguero, Sanchez czy jakiś inny myrdacz. A taki by się przydał nam na euro. Dostaje piłę, kiwnie ze dwóch, oddaje strzał, albo jest faulowany w okolicach pola karnego. Gra się przenosi, obrońcy odpoczywają, jest wrzutka albo strzał na bramkę. LEWY świetnie kończy akcje, bramka strzelona w ten sposób nie była przypadkiem.
Na ligę angielską chyba za słaby jest troszkę. Ale może się zweryfikuje to niedługo.
Sapphiron
22-06-2012, 11:37
Ja myślę że są jednostki które dałoby radę wytrenować do poziomu takiego jak CR albo i wyżej... Tylko na to trzeba kasy i to duuużo. Najpierw żeby taki headhunter pojeździł sobie po "orlikach", potem treningi, inwestycja w rozwój... ale potem to się zwraca z nawiązką jak widać po CR ;)
sokolnik
22-06-2012, 11:46
właśnie! ok rozumiem że CR7 nie ma zadania uszczęśliwiać wszystkie dzieci na ziemie jak ŚW MIKOŁAJ, jego zadanie to gra w piłkę i robienie kasy! a jeśli naprawdę spotkał się z chłopcem chorym, nie dla poprawy wizerunku, tylko dla spełnienia marzeń tego chłopca to wielki szacun. nigdy się tego nie dowiemy, możemy sobie tu pisać oceniać ale i tak prawdy nie odkryjemy, chyba że wypowie się ktoś kto zna osobiście i jest na TY z CR7.
kiedyś czytałem artykuł o kolesiu który jeździ lambo w stroju batmana od szpitala do szpitala i organizuje dzieciom jakieś tam przedstawienia... CR7 nigdy kimś takim nie będzie... a każdy jego gest jest odbierany jako "kreowanie wizerunku" i od razu krytyka.
Sendilkelm
22-06-2012, 11:51
Gra się przenosi, obrońcy odpoczywają, jest wrzutka albo strzał na bramkę. LEWY świetnie kończy akcje, bramka strzelona w ten sposób nie była przypadkiem.
Do tego chyba został stworzony przez Borussię. W sensie, w takim celu :)
Ja myślę że są jednostki które dałoby radę wytrenować do poziomu takiego jak CR albo i wyżej... Tylko na to trzeba kasy i to duuużo. Najpierw żeby taki headhunter pojeździł sobie po "orlikach", potem treningi, inwestycja w rozwój... ale potem to się zwraca z nawiązką jak widać po CR ;)
.. i chęci, parcia, motywacji samego zawodnika.
U nas dzieci nie chcą grać same z siebie. Opiszę pewną sytuację. Gram regularnie kilka razy w tygodniu w piłkę, treningi do ligi amatorskiej futsalu. Wynajmujemy fajne boisko małe (rozmiary halowe) na cele treningowe. W tym tygodniu przyszliśmy na boisko i grały tam dzieci (8-12 lat). Byliśmy ok. 30 minut wcześniej niż mamy wynajęte. Przez całe 30 minut dzieciaki zamiast sobie pograć, to biegały po boisku z piłką ręku, albo się biły, albo gadały. Jak któremuś się zachciało, to upuścił piłkę i kilka razy kopnął w kogoś. Następny złapał ją i zaczął tamtego gonić, aby mu oddać. Jeden rozwalił popcorn na boisku i nie chciał posprzątać, bo "to on rozsypał, nie ja".
Jak sobie przypomnę jak ja grałem w tym wieku w piłkę, to gdybyśmy te 20 lat temu mieli takie boiska jak dzieciaki mają teraz, to ja byłbym w siódmym niebie wtedy. W podstawówce na przerwie 15 minutowej wychodziło się zagrać meczyk, bo było 15 minut.
sokolnik
22-06-2012, 11:57
Jak sobie przypomnę jak ja grałem w tym wieku w piłkę, to gdybyśmy te 20 lat temu mieli takie boiska jak dzieciaki mają teraz, to ja byłbym w siódmym niebie wtedy. W podstawówce na przerwie 15 minutowej wychodziło się zagrać meczyk, bo było 15 minut.
dokładnie ! teraz dzieci na przerwie wolą odpalić fejsa i wrzucić sweet fotkę :) pochwali się nowym telefonem a nie nową piłką! kiedyś ktoś miał piłke dobrą ten rządził na boisku ! :)
jakby 15-20 lat temu były takie orliki u mnie to teraz byłbym gwiazdą :) a Polska 1 lipca 2012 była by Mistrzem Europy!
Zazwyczaj jest tak, że jeśli nam coś się nie podoba, to media są "be" i kłamią. Jeśli nam się podoba to jak kreują innych media, to już jest ok. :/ A może w tym przypadku tez kłamią? hę? Jak to zwykle bywa, każdy chce wierzyć tylko w to co chce wierzyć. :)
Zaufanie do mediów rośnie wprost proporcjonalnie do spadków poziomu nauczania w tym kraju. Zwiększa się ilość "lemingów" niezdolnych do samodzielnego myślenia i łykają "wszystko" co wypluwają media. Przyjmowanie wszystkiego dosłownie, zanik umiejętności czytania pomiędzy wierszami i brak rezerwy do medialnej papki.
sokolnik
22-06-2012, 12:06
Zaufanie do mediów rośnie wprost proporcjonalnie do spadków poziomu nauczania w tym kraju.
ostatnio w TV mowili, wiem nie można wierzyć, że w Belgii najwięcej dzieci z podstawówki nie zdaje do następnej klasy.
Ojciec jednego z dzieciaków które były zagrożone na koniec roku, mówił, że on nie będzie narzucał dziecku tempo rozwoju i zmuszał do szybszego przyswajania materiału/uczenia się.
jednak mi się wydaje, że nie zdają ci imigranci, dzieci imigrantów, co mają problemy z językiem/poroozumiewaniem się, a co dopiero z rozwiązywaniem testów w obcym (jeszcze) języku. Jak się nauczą imigranci jezyka np. francuskiego to idzie im lepiej... także o poszło w świat że w Belgii tak beznadziejnie, dzieci debile a w Polsce jest super bo wszyscy zdają :D
rychu_cmg
22-06-2012, 12:08
Zaufanie do mediów rośnie wprost proporcjonalnie do spadków poziomu nauczania w tym kraju. Zwiększa się ilość "lemingów" niezdolnych do samodzielnego myślenia i łykają "wszystko" co wypluwają media. Przyjmowanie wszystkiego dosłownie, zanik umiejętności czytania pomiędzy wierszami i brak rezerwy do medialnej papki.
Wybory pokazały, że masz rację - wszystkim źle, wszyscy narzekają ale rządząca partia zdobywa jeszcze więcej głosów niż przed 4 laty. Bo przecież ludzi nie będą głosowali na oszołomów z konkurencyjnej partii, a jak wiadomo sondaże nam wbijają, że mamy tylko 2 partie w Polsce, na które można głosować.
No, Noam Chomsky by lepiej tego nie powiedział :)
Sapphiron
22-06-2012, 12:18
Do tego chyba został stworzony przez Borussię. W sensie, w takim celu :)
.. i chęci, parcia, motywacji samego zawodnika.
A tego jest niestety u nas niedobór. Aleee od tego jest head hunter który wyłapuje z hałdy te lepsze kawałki węgla i pod odpowiednim ciśnieniem i przy odpowiedniej obróbce tworzy diamenty.
Aleee od tego jest head hunter który wyłapuje z hałdy te lepsze kawałki węgla i pod odpowiednim ciśnieniem i przy odpowiedniej obróbce tworzy diamenty.
A wszystko rozbija się o finansowanie:
- ktoś musi zatrudnić head huntera
- obróbka węgla też jest bardzo kosztowna
- czy znaleziony, obiecujący kawałek węgla będzie tyle wart, żeby inwestycja na lata w niego się opłacała?
- czy istnieje zapotrzebowanie społeczne na takie diamenty (poza imprezami typu EURO), bo frekwencja u nas w kraju kiepska
Osobiście uważam, że dobrym pomysłem jest znajdywanie dobrych kawałków węgla i eksport za granicę celem obróbki. Tutejsi specjaliści od obróbki są słabi, niedouczeni. Niereformowalni.
Sapphiron
22-06-2012, 13:08
ale jak wyślesz za granicę to już nie wróci...
ale jak wyślesz za granicę to już nie wróci...
A do czego ma wracać? Wystarczy, że do kadry wróci jeden na trzech, z zachodnią kulturą, mentalnością.
U nas się zmarnują w korupcji, układach, braku profesjonalizmu w klubach, nie mówiąc o braku dietetyków, odnowy biologicznej i lekarzy sportowych.
W temacie ostatnich postów dotyczących Ronaldo:
http://www.sport.pl/euro2012/1,109071,11990675,Cristiano_Ronaldo_i_LeBron_James __Dlaczego_ludzie.html
To ja jeszcze w obronie Lewandowskiego stanę, bo trochę mu się dostało powyżej. Nie zgadzam się z przedmówcami, że jest taki średni, taki mało szybki ani że dryblować nie potrafi.
To jest bardzo dobry środkowy napastnik. Ale taka specyfika tej pozycji, że jego gra w bardzo dużej mierze zależy od kolegów z zespołu, sam nic nie zdziała. Jego zadaniem jest wykorzystywać podania partnerów, grać tyłem do bramki i zgrywać do innych, odciągać obrońców aby zrobić kolegom wolne pole, umieć się zastawić, przetrzymać przez chwilę piłkę. Jest jedno małe ale - ci jego partnerzy muszą gdzieś tam w pobliżu być, a nie w okolicach połowy boiska, bo wtedy to taki środkowy napastnik sobie może...
Lewandowski to wszystko potrafi - zastawić się, zrobić drybling, zgrać do partnera, wykończyć akcję, ale także uderzyć z okolic pola karnego. Taki powolny też wcale nie jest, wiem, bo zdarzyło mi się obejrzeć parę meczów Borussi, i tam to wszystko widać, tylko trzeba chcieć zobaczyć. Nie wydaje mi się, żeby zainteresowanie ze strony takich klubów jak Bayern czy MU wzięło się ot tak - znikąd.
Inna sprawa to to, jak się nasi dortmundczycy zaprezentowali na EURO, ale gdzieś musi być przyczyna, i nie wydaje mi się żeby to było ich lenistwo, oni po prostu nie mieli sił. A za to obwiniam Smudę i sztab od przygotowania fizycznego, bo nasi nie byli po prostu do imprezy przygotowani. O "taktyce" naszego trenera już pisałem, więc nie ma się co powtarzać.
Pozdrawiam
oni po prostu nie mieli sił. A za to obwiniam Smudę i sztab od przygotowania fizycznego, bo nasi nie byli po prostu do imprezy przygotowani.
To co u diabła na co dzień robią w swoich "zagramanicznych" klubach, jeśli maja złą kondycję w czasie gry reprezentacji. Tam mają siłę, a tu nie mieli.
Przecież przez cały sezon kondycyjnie są przygotowywani. Na tym polega ich praca, żeby być w dobrej kondycji, a tu nagle okazuje się, że sztab Smudy nie przygotował ich wydolnościowo.:shock:
Sendilkelm
22-06-2012, 14:41
Inna sprawa to to, jak się nasi Dortmundczycy zaprezentowali na EURO, ale gdzieś musi być przyczyna, i nie wydaje mi się żeby to było ich lenistwo, oni po prostu nie mieli sił. A za to obwiniam Smudę i sztab od przygotowania fizycznego, bo nasi nie byli po prostu do imprezy przygotowani. O "taktyce" naszego trenera już pisałem, więc nie ma się co powtarzać.
Pozdrawiam
Oni mają robić na boisku w większości to co trener kazał. Jeśli trener Smuda kazał im robić co innego niż każe im robić Klopp, to nie ma siły, ale w reprezentacji nie będą grali tak jak w Borussii. Do tego sama trójka nie wystarczy. To tak samo jak porównywanie gry Barcelony do gry Hiszpanii. Owszem większość w kadrze gra w Barcie, ale trener jest inny. Sama gra Hiszpanii przypomina grę Barcelony, ale widać różnice i to, że zadania poszczególnych graczy na boisku się różnią. Niestety, albo i stety, zależy to od trenera. Wbrew pozorom bardzo dobry piłkarz, w innym klubie z innym trenerem może nie istnieć. (Patrz Torres, Ronaldinho, etc.)
Oni mają robić na boisku w większości to co trener kazał. Jeśli trener Smuda kazał im robić co innego niż każe im robić Klopp, to nie ma siły, ale w reprezentacji nie będą grali tak jak w Borussii. Do tego sama trójka nie wystarczy. To tak samo jak porównywanie gry Barcelony do gry Hiszpanii. Owszem większość w kadrze gra w Barcie, ale trener jest inny. Sama gra Hiszpanii przypomina grę Barcelony, ale widać różnice i to, że zadania poszczególnych graczy na boisku się różnią. Niestety, albo i stety, zależy to od trenera. Wbrew pozorom bardzo dobry piłkarz, w innym klubie z innym trenerem może nie istnieć. (Patrz Torres, Ronaldinho, etc.)
No ale ja właśnie o tym pisałem. Jeżeli trener nie potrafi wykorzystać tego co w zawodniku najlepsze, to znaczy że ma "gównianą taktykę". Jeżeli cały zespól nastawiony jest na grę defensywną, to skąd te wymagania wobec Lewandowskiego? A nie oszukujmy się, piłkarską potęgą nie jesteśmy i musimy wykorzystać to co mamy do maksimum, czyli do danego przeciwnika i meczu obrać odpowiednią taktykę właśnie, czego Smuda nie zrobił. Dlatego właśnie jego w głównej mierze obwiniam.
To co u diabła na co dzień robią w swoich "zagramanicznych" klubach, jeśli maja złą kondycję w czasie gry reprezentacji. Tam mają siłę, a tu nie mieli.
Przecież przez cały sezon kondycyjnie są przygotowywani. Na tym polega ich praca, żeby być w dobrej kondycji, a tu nagle okazuje się, że sztab Smudy nie przygotował ich wydolnościowo.:shock:
Rzecz w tym, że podczas cyklu przygotowawczego nasi zostali nadmiernie obciążeni, ten słynny trening siłowy, co to ma niby później zaprocentować gdy nabiorą "świeżości". Oczywiście piszę to na podstawie tego co widziałem, i co skłania mnie ku takim właśnie wnioskom. Poza tym pojawiło się w sieci kilka ciekawych rzeczy na temat naszych wspaniałych fachowców od wydolności. Tuż po meczu z Grecją. To też daje trochę do myślenia.
Grecy mają szczęście po prostu :d
Edyta: już nie mają szczęścia 1:0
sokolnik
22-06-2012, 21:27
nie lubię meserszmitów :) ale piłkę grają zabójczą :) pewnie to pozostałości po wojnie ;)
eristoff
22-06-2012, 21:30
sokolnik twój wynik jest, ja liczę że dobiją do 2:0
nie lubię meserszmitów :) ale piłkę grają zabójczą :) pewnie to pozostałości po wojnie ;)
W końcu "Stacjonują w Gdańsku" :D
eristoff
22-06-2012, 22:01
ale jaja , 1 - 1
ALE BRAMA
niesamowity volley
edyta
i klozet na 3:1
sokolnik
22-06-2012, 22:20
4-1 :( ktoś tak obstawiał... już nie oto chodzi... ale naprawdę te meserszmity mnie denerwują !!!!!!!!!!!!!!!! Grecy do boju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a ja tak w greków wierzyłem...myślałem że powstrzymają Niemców na 0-1 w plecy :) a tu co ? 4-1 ? to kpina
jeszcze 15 min meczu :) i jeszcze 2 gole możliwe w tym rytmie
sokolnik
22-06-2012, 22:37
cud malina :) 4-2 :D haha
Mogli Herr Tytonia pożyczyć od nas, na ten karny. :D
i tak maja polski trzon :)
eristoff
22-06-2012, 22:45
tyle goli w meczu że nie wiadomo kiedy te 90 minut przeleciało,
sokolnik
22-06-2012, 22:54
i tak maja polski trzon :)
nie wiem czemu ludzie o nich wspominają. ok znamy wszyscy historię Podolskiego, Klose i pewnie jeszcze kilku co z Polską mają tyle wspólnego co ja z lotami w kosmos...
wybrali reprezentację Niemiec i śpiewają niemiecki hymn. i już pomijam szczegóły że oni chcieli grać dla Polski itp. Fakt jest taki (dziś) że grają dla Niemiec i po co wspominać i co? siebie dowartościowywać? że Niemcy wygrali 4-2 a w tym polska zasługa?
Jakbyśmy byli mniej sentymentalni i surowsi dla siebie, sprytniejsi jak Niemcy, solidniejsi, to byśmy grali jak Niemcy, a nie jak polaczki...
to w kontekście tytonia było :)
poza tym trzeba sie z kims utożsamiać :)
grudzinsky
23-06-2012, 00:54
wlasnie skrot meczu widzialem i przyznam, ze Niemcy ladnie zagrali, a Grecy jak to Grecy. bronili sie jak mogli ;) Oni tak po prostu maja. Pamietam jak zdobywali ME w 2004 roku - 5 spotkan i 5 bramek ;) ciekawe czy Niemcy nie wystrzelali sie przed meczem polfinalowym? obstawiam final Niemcy-Hiszpania jak 4 lata temu ;)
Jakbyśmy byli mniej sentymentalni i surowsi dla siebie, sprytniejsi jak Niemcy, solidniejsi, to byśmy grali jak Niemcy, a nie jak polaczki...
To wtedy jeździlibyśmy na wakacje do polskich kurortów nad Morzem Czarnym. No i mielibyśmy zamorskie kolonie, może Madagaskar?
Jeśli chodzi o Madagaskar, to bym się nie pogniewał, jadąc tam do Terytorium Zamorskiego RP na urlop :D
To szykujemy się na dzisiejszy mecz Hiszpania - Francja, o 20.45 Donbass Arena Donieck :D ( ciekawe jaka będą mieli murawę).
sokolnik
23-06-2012, 09:43
To wtedy jeździlibyśmy na wakacje do Polskich kurortów nad Morzem Czarnym. No i mielibyśmy zamorskie kolonie, może Madagaskar?
było by cudownie :) ahhh jak pięknie. Kiedy nie pojedziesz piękna pogoda latem :) albo cały rok... a z pogodą nad naszym morzem, to i tak jak pojedziesz będzie padać :)
radius_bo
23-06-2012, 09:55
Gdyby Klose i Podolski grali w reprezentacji Polski - nie byliby tacy dobrzy, bo nie mial by im kto podawac i nie strzelali by tyle goli ile strzelaja.
Niestety, my nie mamy zespolu. Niemcy maja swietnych zawodnikow, ale Klose czy Gomez sami meczu nie wygraja. Oni tworza jeden organizm.
Idealnym przykladem jest Lewandowski - w reprezentacji mozna powiedziec, ze nie istnieje. W Borussi strzela duzo bramek.
sokolnik
23-06-2012, 10:25
no tak, dokładnie, już wcześniej o tym pisaliśmy :)
czekam na IO i finał siatkarzy z udziałem Polskiej reprezentacji :)
no tak, dokładnie, już wcześniej o tym pisaliśmy :)
czekam na IO i finał siatkarzy z udziałem Polskiej reprezentacji :)
Kumpel ma bilety :D
sokolnik
23-06-2012, 11:05
a z kim gramy w finale ? :D masz na biletach heh ?
nie :)
ale autentyko ma tickety na final IO w lądku zdrój w siatkówce :)
zresztą mówił, że akurat z tymi nie było problemu ....
Dwa komuchy. Tak biadolić to i ja potrafię. Teraz każdy mądry.
Maciej90
23-06-2012, 13:39
wlasnie skrot meczu widzialem i przyznam, ze Niemcy ladnie zagrali, a Grecy jak to Grecy. bronili sie jak mogli ;) Oni tak po prostu maja. Pamietam jak zdobywali ME w 2004 roku - 5 spotkan i 5 bramek ;) ciekawe czy Niemcy nie wystrzelali sie przed meczem polfinalowym? obstawiam final Niemcy-Hiszpania jak 4 lata temu ;)
Obyś miał rację. Mam tylko nadzieję, że wreszcie nastąpi długo przeze mnie wyczekiwana zamiana miejsc. =)
Póki co Hiszpania górą. Francuzi słabsi są.
jurek1906
24-06-2012, 10:24
Póki co Hiszpania górą. Francuzi słabsi są.
Francuzi byli dramatycznie słabi,ale mają to co chcieli. Tak się kończy odpuszczanie meczów. Drużyna miliona podań, też bez specjalnego błysku. Mogą mieć problemy z Krystyną i kumplami :). Jak na razie to Niemcy według mnie wyglądają najlepiej i graja najlepszą piłkę.
VSq1pQF3erY
Dwóch półgłówków, którzy zgrywają mądrali na tym, o czym wszyscy wiedzieli dawno. Oskarżają nie te organy, co trzeba. Marnie.
Po karnych Anglia zakończyła udział w turnieju.
Brawo Włosi, za wysłanie na drzewo ziomali Campbella. Mam tylko nadzieję, że odprawią również ziomali kanclerz "Makreli".:D
MH-i8O46fhk
Pierwszy mecz bez bramek w czasie podstawowym, a patrzyło się wyjątkowo przyjemnie. Jak Włosi mają zamiar dalej tak grać, to stają się bardzo poważnym graczem w walce o tytuł. W 1/2 Niemcy wcale nie są dla mnie faworytami, zwłaszcza jeżeli Włosi zagrają tak w obronie jak dzisiaj. Ciekawie nam się zapowiadają półfinały, wyjątkowo ciekawie...
Fakt może być ciekawie. Niemcy jednak są mocni jak diabli. Mam natomiast nadzieję, że Portugalia pośle Hiszpanów w niebyt - wyjątkowo nie podoba mi się gra cwaniaków.
No fakt, Niemcy są bardzo mocni, ale to już było wiadomo przed mistrzostwami, za to Włosi to zdziwienie na plus, naprawdę świetnie grają. Dla mnie w tym meczu niech wygra lepszy.
Co do Hiszpanii - nudą wieje strasznie. Chyba już każdemu znudziła się gra miliona podań. Flaki z olejem, choć póki co bardzo to skuteczne. Mam jednak nadzieję, że następny mecz zagrają już lepiej, przede wszystkim więcej strzałów z okolic pola karnego i podania dłuższe niż na 5 metrów (zwłaszcza ze skrzydła w pole karne), bo mimo wszystko im zamierzam kibicować. Niech to w końcu będzie ta furia, a nie takie pitu pitu.
Niemcy vs Włochy
ostanie chwile, żeby zdecydować komu kibicować.
RSIzWe33kpw
rychu_cmg
25-06-2012, 00:17
Fakt może być ciekawie. Niemcy jednak są mocni jak diabli. Mam natomiast nadzieję, że Portugalia pośle Hiszpanów w niebyt - wyjątkowo nie podoba mi się gra cwaniaków.
Też mi się przejadło to spuszczanie się i zachwyty nad grą Hiszpanów. W tych mistrzostwach jeszcze nic niebywałego nie pokazali. Dużo bardziej korzystniej wyglądają Niemcy.
Jak ktoś ma ochotę na półfinał w Doniecku Portugalia- Hiszpania, to na Platformie Odsprzedaży UEFA można kupić bilety już od 90 zł
grudzinsky
25-06-2012, 08:56
Co z tego, ze Wlosi wczoraj ladnie zagrali skoro nie potrafili strzelic bramki przez 90min? jedyne na co w tej sysuacji moga liczyc to na dogrywke i karne. Niemcy? mam przeczucie, ze skopia Wlochom bamke ;)
sokolnik
25-06-2012, 09:09
Włosi zagrali (chyba) z podobną skutecznością co nasza kadra, milion strzałów, każdy blisko, większość groźnych ale skuteczność zerowa... moim zdaniem byli lepsi i zasłużyli na awans.
ROONEY to cienias :)
sokolnik
26-06-2012, 14:11
nie pomogło...Anglicy do domu...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/penis_kibice_anglia_1_640-3.jpeg
źródło (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/29407/penis_kibice_anglia_1_640.jpeg)
jarekf34
26-06-2012, 18:49
A ja i tak jestem za Hiszpanią :):) Teraz aby tylko Włosi dowalili Niemiaszkom to będzie gicio...
Maciej90
26-06-2012, 19:34
A ja i tak jestem za Hiszpanią :):) Teraz aby tylko Włosi dowalili Niemiaszkom to będzie gicio...
Deutschland! Deutschland! Deutschland! = )
Deutsche Frauen, deutsche Treue,
deutscher Wein und deutscher Sang!
Deutsche Frauen
Wariat :D
Wariat :D
Czesław Miłosz zwykł mawiać, że największym wrogiem człowieka jest uogólnienie ;)
Niemcy przyciągają imigrantów jak lep muchy i w najlepsze korzystają z napływu świeżego DNA - efektem są nader apetyczne Mischungi wszelkich ras i nacji, nader hojnie wyposażone przez naturę we wszelkie interesujące przymioty :twisted:
radius_bo
26-06-2012, 20:28
Ja chce final Wlochy - Portugalia.
Nie lubie Niemcow, a gra Hiszpanow juz mi obrzydla. Mozna usnac przy tym klepaniu podan, a druga druzyna tez nie ma co za bardzo pokazac, bo nie moze zlapac rytmu gry. Moze i skuteczny styl, ale jedo widowiskowosc juz sie przedawnila (jak dla mnie).
Mysle, ze para Wlochy - Portugalia da wiecej emocji i bedzie atak za atak...
sokolnik
26-06-2012, 21:05
Włosi z milionem strzałów które nic nie dają (ostatni mecz)... mają grać w finale?
Portugalię z narcyzem Ronaldo ? No nie wiem, sam... już bardziej jestem za Portugalią niż za Włochami...Hiszpania, nie zachwyca, milion podań...może Hiszpania była by lepsza...
grają wszyscy, wszyscy się emocjonują, a i tak wiadomo że wygrają Niemcy... :)
Mnie np. niemiecki ekumenizm nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Wolę to, niż wypomadowanych maricones :mrgreen:
Maciej90
26-06-2012, 21:53
grają wszyscy, wszyscy się emocjonują, a i tak wiadomo że wygrają Niemcy... :)
Oby się ziściło! = )
sokolnik
27-06-2012, 22:39
Hiszpania vs Portugalia - po 90 min 0-0
teraz dogrywka
kibicowałem Portugalii. i kibicuję dalej, choć nie zdobyłem żadnego pkt w naszej zabawie :)
dla mnie Hiszpania gra flaki z olejem, mieszają zupę i boję się że zrobią w garnku dziurę...
Portugalia gotuje, ciągle podaje różne dania do stołu, ale nikt się nie najada bo prawie puste porcje :)
tak, zjadłbym coś :)
Kiepskawy ten półfinał, póki co.
Hiszpania nie jak Hiszpania, już nawet podania im tak nie wychodzą, Portugalia w sumie nieźle, gdyby tak tylko ciągle nie płakali do sędziego, mimo iż to oni grają ostrzej. A Bruno Alves niech się cieszy, że ma tylko żółtą, bo równie dobrze mógłby już wylecieć z boiska.
sokolnik
27-06-2012, 22:43
dla mnie to Portugalia lepiej pasuje do finału, bardziej waleczna... jeśli przejdzie do finału, i Niemcy będą w finale, to portugalia- niemcy będzie to ich 2gi mecz na EURO2012, wcześniej Niemcy wygrali 1-0 ...
dla mnie to Portugalia lepiej pasuje do finału, bardziej waleczna... jeśli przejdzie do finału, i Niemcy będą w finale, to portugalia- niemcy będzie to ich 2gi mecz na EURO2012, wcześniej Niemcy wygrali 1-0 ...
Tyle tylko, że finał będzie Hiszpania - Włochy, i to też będzie ich drugi mecz w turnieju ;-)
Co Balotelli miał w butelce?
nwzcDemswNk
Co Balotelli miał w butelce?
Siku ;)
No i dogrywka pokazała, kto tu jest mistrzem;-) A teraz, Drodzy Państwo, mamy karne. I niech wygra Hiszpania!
sokolnik
27-06-2012, 23:22
Portugalia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
sokolnik
27-06-2012, 23:28
masakra, portugalia dała ciała...zawsze się ktoś pomyli...1 kolejka karnych, piękne obrony!
Sapphiron
27-06-2012, 23:33
to jaki jest wynik bo nie mogę znaleźć?
0-0 Hiszpania wygrała rzuty karne
Sapphiron
27-06-2012, 23:37
nie czaje...
sokolnik
27-06-2012, 23:39
czego?
Hiszpania wygrała i gra w Finale :)
zdecydowały rzuty karne !
Hiszpania nudy, nudy, troche podań, ładne akcje i zero bramek! zero! JAKI MY FINAŁ OBEJRZYMY Z UDZIAŁEM HISZPANII ? teatr miliona podań, czarowanie przeciwnika, może się zakręci mu w głowie i padnie na ziemie?
niemcy wybiją (najpierw włochom) Hiszpanom EURO z głowy, zrobią im trunami i trzęsienie ziemi.
0-0 po 120 minutach. W rzutach karnych lepsi byli Hiszpanie. Prościej nie umiem.
Sapphiron
27-06-2012, 23:43
ludzie rozumiem jakie są zasady... nie rozumiem tylko jak to możliwe...
Sendilkelm
27-06-2012, 23:43
Hiszpania nudy, nudy, troche podań, ładne akcje i zero bramek! zero! JAKI MY FINAŁ OBEJRZYMY Z UDZIAŁEM HISZPANII ? teatr miliona podań, czarowanie przeciwnika, może się zakręci mu w głowie i padnie na ziemie?
niemcy wybiją (najpierw włochom) Hiszpanom EURO z głowy, zrobią im trunami i trzęsienie ziemi.
Portugalia też zero bramek ;)
Portugalia też zero bramek ;)
Ale parę razy prawie im się udało...
Trafić w światło bramki :D
sokolnik
27-06-2012, 23:50
właśnie ! Hiszpania ! 1 rzut rożny w 50tej minucie! 1 strzał w światło bramki też jakoś daleko. Hiszpanii nie należy się mistrzostwo bo grają jakby im za karę kazano... jakby się bali kontuzji i straty kontraktów... nie wiem.
Niemcy rozjeżdżają prawie każdego kto im na drodze stają... jeśli rozjadą Włochów to mógłbym powiedzieć że kibicować będę niemcom chociaż strasznie ich nie lubię i denerwuje się jak atakują!
ale po Hiszpanach, mistrzach europy, mistrzach świata spodziewałem się więcej na tym turnieju...
niestety nie wiem jak to im się udaje? grają na pół gwizdka i są w finale?
Sendilkelm
28-06-2012, 00:05
Hiszpanii nie należy się mistrzostwo bo grają jakby im za karę kazano... jakby się bali kontuzji i straty kontraktów... nie wiem.
Kwestia indywidualnego podejścia do gry. Hiszpania jest narodem, który cieszy się z gry w piłkę, to nie jest dla nich coś gdzie mają walczyć, oni się tym bawią i właśnie tak starają się grać na boisku. Nie lubisz stylu, nie kibicujesz... Ja np. lubię go gram w futsal, mnie się to podoba i koniec.
Mówisz, że im się nie należy, ale do tego meczu Hiszpania była lepsza ogólnie od Portugalii (jeśli chodzi o statystyki). Mecz był wyrównany. I tym między innymi świadczy 0:0. Ronaldo, moim zdaniem przegrany tego meczu, miał kilka fajnych sytuacji, strzelał ponad bramkę. Hiszpania miała jedną tzw. setkę. Z tych statystyk bez tego meczu to:
Gole: Hiszpania 8, Portugalia 6
Strzały wszystkie: Hiszpania 67, ,Portugalia 70
Strzały trafione: Hiszpania 44, Portugalia 33
Strzały niecelne: Hiszpania 23, Portugalia 37
Kilka innych statystyk też za Hiszpanią...
rychu_cmg
28-06-2012, 00:15
Sendilkelm, gdyby brać pod uwagę statystyki to Smuda i Vicente del Bosque przegrali w ciągu ostatnich 2 lat tylko jeden mecz o punkty ;)
właśnie ! Hiszpania ! 1 rzut rożny w 50tej minucie! 1 strzał w światło bramki też jakoś daleko. Hiszpanii nie należy się mistrzostwo bo grają jakby im za karę kazano... jakby się bali kontuzji i straty kontraktów... nie wiem.
Niemcy rozjeżdżają prawie każdego kto im na drodze stają... jeśli rozjadą Włochów to mógłbym powiedzieć że kibicować będę niemcom chociaż strasznie ich nie lubię i denerwuje się jak atakują!
ale po Hiszpanach, mistrzach europy, mistrzach świata spodziewałem się więcej na tym turnieju...
niestety nie wiem jak to im się udaje? grają na pół gwizdka i są w finale?
Udaje im się, bo to świetni piłkarze, o czym nie należy zapominać. A grają na pół gwizdka, co by innym jakieś szanse dać (bo to dobrzy ludzie są). Wyobrażasz sobie jakby to wyglądało, gdyby grali na pełen gwizdek? ;-)
A tak już bardziej serio, to gadanie, że coś im się nie należy, to takie trochę niepoważne jest. Weszli do finału, nikt im w tym nie pomógł, nikt nie był też w stanie im w tym przeszkodzić, więc nie wiem o co te pretensje. A że styl nie taki, cóż... Kiedyś się mówiło, że "Hiszpania gra jak nigdy, a przegrywa jak zawsze". Wyciągnęli wnioski chłopaki, trudno jest mieć o to do nich pretensje.
A w dzisiejszym meczu dogrywkę zagrali już bardzo dobrze akurat.
Sendilkelm
28-06-2012, 08:37
Sendilkelm, gdyby brać pod uwagę statystyki to Smuda i Vicente del Bosque przegrali w ciągu ostatnich 2 lat tylko jeden mecz o punkty ;)
A nie jest tak? Tylko jeszcze pytanie do czego te statystyki odniesc? Ja wiem,ze nie tylko statystyki sie licza, ale akurat ta odpowiedz na to, ze im sie nie nalezy uwazam za trafna.
Sapphiron
28-06-2012, 16:47
A ile wygrali?
sokolnik
28-06-2012, 16:48
Smuda ostatni mecz wygrał z Andorą :)
dziś czuje świetny mecz! komu kibicujecie ? :] jak obstawiacie ? (wątek obok)
Sendilkelm
28-06-2012, 16:56
Smuda ostatni mecz wygrał z Andorą :)
dziś czuje świetny mecz! komu kibicujecie ? :] jak obstawiacie ? (wątek obok)
Ja Niemcom kibicuję. Poza ulubionymi drużynami kibicuję zawsze tym, których gra mi się bardziej podoba. A Włochów to w ogóle nie lubię od zawsze. Włoska piłka dla mnie jest be. :)
jarekf34
28-06-2012, 17:23
komu kibicujecie ?
Wczoraj kibicowałem Hiszpanom i się udało :grin::grin: więc dzisiaj oczywiście, że Włochom bo Niemcom mówię "kein finale" :mrgreen::mrgreen:
Sapphiron
28-06-2012, 17:26
Wczoraj kibicowałem Hiszpanom i się udało :grin::grin: więc dzisiaj oczywiście, że Włochom bo Niemcom mówię "kein finale" :mrgreen::mrgreen:
AMEN! hehe :)
sokolnik
28-06-2012, 17:28
Niemcy przegrali z Włochami 7 meczów na turniejach. zero wygrali.
dziś czuję że się to może zmienić. Niemcy rozpędzona lokomotywa... Włosi się męczą strasznie...by coś wygrać...remisy/zwycięstwa, czyli w kratkę
Niemcy rozjadą Włochów? stawiam na Niemców bo rozum tak mówi, ale mocno chciałbym zobaczyć smutne miny Niemców po przegranej dziś :)
Ja Niemcom kibicuję. Poza ulubionymi drużynami kibicuję zawsze tym, których gra mi się bardziej podoba. A Włochów to w ogóle nie lubię od zawsze. Włoska piłka dla mnie jest be. :)
Ja też od zawsze byłem "antykibicem" włoskiej piłki, tak jak wcześniej nie przepadałem za piłką niemiecką. Ale coś tam się zmieniło, Niemcy już nie grają jak dawni Niemcy, podobnie zresztą jak Włosi, którzy w tym turnieju grają świetnie, czym bardzo zdziwili mnie in plus, i przyznam - zyskali moją sympatię. Dlatego nie kibicuję żadnemu z zespołów, chciałbym tylko by mecz był dobry, a taki przewiduję. Niech wygra lepszy i niech odbędzie się to sprawiedliwie.
jarekf34
28-06-2012, 17:46
chciałbym zobaczyć smutne miny Niemców po przegranej dziś :)
No to nie jesteś jedyny :) Czekam na to popijając właśnie "Warsteinera" u nich :):)
sokolnik
28-06-2012, 21:08
Włosi gol !!!!!!!!!! :d
0-1 :)
sokolnik
28-06-2012, 21:25
0-2 Włosi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Nooo… kto by się spodziewał, że Włosi tak zagrają. :)
sokolnik
28-06-2012, 21:26
ja się spodziewałem :)
Ale Twoja wiara była słaba, tylko na 1:0. :D
jarekf34
28-06-2012, 21:31
ja się spodziewałem :)
I ja i ja :):) Jes jes jes :)
Italia, nie będzie arimedeczi. (chyba;))
Forza Italia do Kijowa;)
grudzinsky
28-06-2012, 21:36
Niemcy nie sa soba dzisiaj, tak jak by sie przestraszyli Wlochow, natomiast "niebiescy" graja najlepszy mecz tych Mistrzostw. nie spodziewalem sie az tak dobrej postway Wlochow...wkoncu mecz, na ktory patrzy sie z przyjemnoscia ;)
sokolnik
28-06-2012, 21:37
Ale Twoja wiara była słaba, tylko na 1:0. :D
słaba nie słaba ale wiara :) chciałem Włochów i mam Włochów :) tzn bardziej chciałem utrzeć nosa Niemcom, nie ważne z kim by dziś grali.
Pierwsza połowa świetna :)
sokolnik
28-06-2012, 21:40
I ja i ja :):) Jes jes jes :)
obstawiałeś wynik w wątku obok? jaki wynik bo nie mogę znaleźć :)
jarekf34
28-06-2012, 21:42
obstawiałeś wynik w wątku obok? jaki wynik bo nie mogę znaleźć :)
No własnie z tych emocji zapomło mi się ;)
sokolnik
28-06-2012, 21:44
No własnie z tych emocji zapomło mi się ;)
czyli nie obstawiałeś Włochów, tylko podszywasz się pod ich sukces :) heeh
jarekf34
28-06-2012, 21:45
Jeszcze godzinkę temu słyszałem tu w Niemczech jak trąbią Niemiaszki przed meczem ale teraz coś cisza... :):)
słaba nie słaba ale wiara :) chciałem Włochów i mam Włochów :) tzn bardziej chciałem utrzeć nosa Niemcom, nie ważne z kim by dziś grali.
Pierwsza połowa świetna :)
A jeszcze wczoraj wyrokowałeś, że...
...
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
jarekf34
28-06-2012, 21:48
Ja tam i tak jestem cały czas za *** Hiszpanią *** :):)
Przejdą do historii.
sokolnik
28-06-2012, 21:49
wczoraj nie wierzyłem :) dziś przemyślałem :) dziś uwierzyłem !
:)
mecz jeszcze trwa :P mogę się mylić :) a może Potwierdzą się moje słowa o Niemcach i będą w finale?
jarekf34
28-06-2012, 21:51
a może Potwierdzą się moje słowa o Niemcach i będą w finale?
wypluj, wypluj :)
wczoraj nie wierzyłem :) dziś przemyślałem :) dziś uwierzyłem !
:)
mecz jeszcze trwa :P mogę się mylić :) a może Potwierdzą się moje słowa o Niemcach i będą w finale?
A może jednak moje słowa, bo ja już wczoraj wierzyłem :p
Tyle tylko, że finał będzie Hiszpania - Włochy...
Sendilkelm
28-06-2012, 22:33
Niemcy nie sa soba dzisiaj, tak jak by sie przestraszyli Wlochow, natomiast "niebiescy" graja najlepszy mecz tych Mistrzostw. nie spodziewalem sie az tak dobrej postway Wlochow...wkoncu mecz, na ktory patrzy sie z przyjemnoscia ;)
Prawda
jarekf34
28-06-2012, 22:39
Jes jes jes :):) To mi się podoba.
Karny na pocieszenie i do domu. :)
jarekf34
28-06-2012, 22:41
I tak mają szczęście bo mogło być więcej :)
sokolnik
28-06-2012, 22:41
świetny mecz ! dobra końcówka !!! koniec EURO w Polsce !!!
trochę mogło zgubić Włochów, szybkie zmiany, i ataku już nie było...mógł być remis...
i teraz Niemcy schodzą z Narodowego jakby szli na zabicie :) ahhh pięknie :)
Myślałem, że lepsi trochę ci Niemcy, tyle o tym słyszałem... :mrgreen:
Maciej90
28-06-2012, 22:47
= (
jarekf34
28-06-2012, 22:48
ale mocno chciałbym zobaczyć smutne miny Niemców po przegranej dziś :)
Mówisz i masz :):)
grudzinsky
28-06-2012, 22:55
podsumowanie meczu:
po tym ja Niemcy grali dotychczasowe mecza, az zal ze dzisiaj zakonczyli Euro. bardzo chcialem powtorki sprzed czterech lat.
Wlosi w fazie grupowej grali tak jak za dawnych lat. bardziej bronili bramki niz stwarzali sytuacje bramkowe. przeslizgali sie dalej i w karnych rozstrzygali awans do polfinalu. dzisiaj natomiast pokazali jak mozna grac w pilke i az milo sie na nich parzylo. jezeli tak beda grac z Hiszpanami to moga ich pokonac...
a kto ma III miejsce? ;)
sokolnik
28-06-2012, 22:57
mocno chciałbym zobaczyć smutne miny Niemców po przegranej dziś :)
słabo w nich wierzyłem ale dali rade :) szok ! :)
miny niemców bezcenne :)
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/6/10736/z10736816X,Krotko-po-operacji-kolana-kanclerz-Niemiec-Angela.jpg)
Merkel już grozi Włochom :)
sokolnik
28-06-2012, 22:59
nikt, nie gra się meczu o III miejsce i nie wskazuje drużyny.
W myśl zasady pucharowej, jeśli przegrałeś mecz, więcej nie grasz na turnieju... i dobrze ;)
grudzinsky
28-06-2012, 23:33
szkoda ;) fajnie by bylo zobaczyc Portugalia - Niemcy tuz przed Finalem :D
Niemiaszki w domu przed finałem :) Czyli ojro udane :D
Sapphiron
28-06-2012, 23:48
AMEN!!! kibicowałem wlochom i dobrze :) kibicowałbym nawet ruskim jeśli by grali z niemcami, każdemu bym kibicował kto grałby przeciwko niemcom...
:mrgreen:
Włosi zagrali futbol totalny. Bronili całą drużyną, która była monolitem. Żadnych przerw między liniami, wszyscy harowali. No i ten widok wykopujących na oślep piłkę Niemców :). Przecież Niemcom ciężko było wyjść z połowy krótką klepką!
W ataku świetnie grali choć trochę topornie. Obie bramki Włosi dostali niejako w prezencie. W pierwszej Cassano ograł trzech kolesi na dwóch metrach, w drugiej obrońcy się zagapili i zamiast spalonego był gol.
Hiszpanie mają się czego bać.
grunia99
29-06-2012, 10:55
Nie, żebym miał coś do Niemców
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/6753/nicsiniestao.jpg)
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/1811/zobaczy.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/germanyfancryinggif-2.gif
źródło (http://static7.businessinsider.com/image/4fecb2f2eab8ea802a000009/germany-fan-crying-gif.gif)
sokolnik
29-06-2012, 13:07
Najlepsze co dziś widziałem :)
Najlepsze co dziś widziałem :)
E, są lepsze: tu (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=410638535638446&set=a.178715638830738.30903.138303846205251&type=1&theater) i tu (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150909716554716&set=a.10150304056014716.340008.185265414715&type=1&theater).
No i to jest gra!!!!
Hiszpania - Włchy 1:0
Edit - już 2:0
sokolnik
01-07-2012, 21:31
grają pięknie. Football totalny...iker jest niesamowity. Mam nadzieję że włochy coś strzela. Kto 2 do jaja
La Furia Roja znowu nadaje ;-)
Meczyk świetny póki co, godny finału.
A mnie został tylko internet, burza zasłoniła satelitę i n nie działa..
A mnie został tylko internet, burza zasłoniła satelitę i n nie działa..
Żałuj, jest na co popatrzeć
sokolnik
01-07-2012, 22:13
popatrzeć na grę jednej drużyny
4:0 tego się chyba nikt nie spodziewał.
W sumie trochę szkoda Włochów, na aż taki wynik sobie nie zasłużyli, no i trochę pecha mieli.
Co nie zmienia faktu, że Hiszpania jest wielka
jarekf34
01-07-2012, 23:04
Ja tam i tak jestem cały czas za *** Hiszpanią *** :):)
Przejdą do historii.
Chyba się nie myliłem :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jes jes jes...
radius_bo
01-07-2012, 23:09
Slaby final - 1. polowa w miare. Byly lepsze mecze na tym EURO. Kontuzja Motty zepsula koncowke zdecydowanie.
Szkoda Wlochow - bylem za nimi.
Slaby final - 1. polowa w miare. Byly lepsze mecze na tym EURO. Kontuzja Motty zepsula koncowke zdecydowanie.
Szkoda Wlochow - bylem za nimi.
To chyba jakiś inny mecz oglądaliśmy :shock:
No chyba że dlatego słaby, bo Włosi przegrali...
radius_bo
01-07-2012, 23:15
Widziales dobre mecze?
radius_bo
01-07-2012, 23:19
Ok, dla Ciebie byl dobry. Dla mnie nie. Po prostu inne mecze tego euro bardziej mnie wciagnely niz ten.
Pierwsza polowa byla dobra, ale druga kiepska. Niestety, ale ja takiego meczy nie moge zaliczyc do dobrych. Nie dlatego, ze Wlosi przegrali. Po prostu w drugiej polowie byl jednostronny i nudny.
Dzisiaj na przykład
Bo Hiszpanie (ostatnimi czasy) raz na cztery lata grają jeden dobry mecz.
jarekf34
01-07-2012, 23:25
Slaby final
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
rychu_cmg
01-07-2012, 23:27
Dokładne, a lemingi jarają się grą Hiszpanii jak gimbusy kucykami pony.
Teraz tylko przyznać tytuł gracza mistrzostw Messiemu*
*wiem, że nie grał ale za całokształt mu się należy ;)
Ok, dla Ciebie byl dobry. Dla mnie nie. Po prostu inne mecze tego euro bardziej mnie wciagnely niz ten.
Pierwsza polowa byla dobra, ale druga kiepska. Niestety, ale ja takiego meczy nie moge zaliczyc do dobrych. Nie dlatego, ze Wlosi przegrali. Po prostu w drugiej polowie byl jednostronny i nudny.
A że tak spytam, czego Ci brakowało w tej drugiej połowie?
Ja widziałem 2 bramki, szybkie akcje i sytuacje bramkowe obu zespołów, świetną technikę, niepodyktowanego karnego, pech Włochów (kontuzja Motty). Może mam zaniżone wymagania, ale dla mnie nie trzeba wiele więcej.
Oczywiście były pewnie mecze bardziej emocjonujące w historii piłki nożnej, ale to nie powód, żeby ten dzisiejszy nazywać kiepskim.
Czyli jednak był dobry ;-)
radius_bo
01-07-2012, 23:34
W drugiej polowie widziales sytuacje obu zespolow?
Proby Wlochow to byla rozpacz, zero zagrozenia, gra jednego zespolu. Bramki Hiszpanii - ostatnie dwie - efekt rozbitego zespolu wloskiego (to bylo dobicie lezacego). Problem zaczal sie od czasu zejscia Motty. Z czasem tej kontuzji jak dla mnie dobry mecz sie skonczyl.
Zaznaczam, pierwsza polowa byla bardzo dobra, ale dla mnie to za malo, zeby mecz okreslic jako bardzo dobry.
Grunt, że Hiszpanie nie zagrali na 70 % posiadania piłki, od razu lepiej oglądało się ich grę.
Czy mecz dobry? Było kilka lepszych: Szwecja - Anglia, Portugalia - Dania, Rosja -Czechy...
:mrgreen:
...W drugiej polowie widziales sytuacje obu zespolow?
Proby Wlochow to byla rozpacz, zero zagrozenia, gra jednego zespolu...
Na przykład sytuację Di Natale, 100% (mimo iż był na spalonym, ale nie odgwizdanym)
...Zaznaczam, pierwsza polowa byla bardzo dobra, ale dla mnie to za malo, zeby mecz okreslic jako bardzo dobry.
Ale też za dużo o tę jedną połowę, żeby nazwać mecz słabym.
Szkoda, że Motta musiał zejść i osłabić drużynę, mecz zrobił się przez to faktycznie trochę jednostronny, co nie znaczy że nudny. Szkoda też aż tak wysokiej porażki Włochów, nie zasłużyli. Nie ma też mieć co do nich pretensji, bo to nie oni zagrali słabo, to Hiszpanie zagrali fantastyczny mecz
Balotelli coś o czterech bramkach przed meczem mówił.;)
Balotelli coś o czterech bramkach przed meczem mówił.;)
No właśnie, a ludzie się go czepiają, że jakiś nierozgarnięty ;-)
Ale trochę szkoda, że nie ma tego króla, za mecz z Niemcami należał mu się
To jak z Canonem 1X :mrgreen:
Hiszpanie pozamiatali. Dominacja absolutna. I nie skończy się na tym turnieju, zajdą daleko na wielu jeszcze kolejnych, bo jest ciągłość w grajkach. Taki Alba na przykład - koleś lata.
Real z Barcą skrzyknęli się i zrobili pucówkę reszcie Europy :)
No właśnie, a ludzie się go czepiają, że jakiś nierozgarnięty ;-)
e tam, zaraz że nierozgarnięty ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bocnhXHJrMw
Niechciany Torres królem strzelców. :D
Hiszpanie pozamiatali. Dominacja absolutna. I nie skończy się na tym turnieju, zajdą daleko na wielu jeszcze kolejnych, bo jest ciągłość w grajkach. Taki Alba na przykład - koleś lata.
Real z Barcą skrzyknęli się i zrobili pucówkę reszcie Europy :)
Bez przesady, pozamiatali ale tylko Włochów i Irlandczyków. W meczu z Chorwacją się męczyli, z Portugalią zremisowali, więc nie ma mowy o dominacji na dodatek absolutnej. ;)
Bez przesady, pozamiatali ale tylko Włochów i Irlandczyków. W meczu z Chorwacją się męczyli, z Portugalią zremisowali, więc nie ma mowy o dominacji na dodatek absolutnej. ;)
Stracili jedną bramkę w turnieju. To jest dominacja absolutna.
sokolnik
02-07-2012, 10:24
Stracili jedną bramkę w turnieju. To jest dominacja absolutna.
Wszystko dzięki Iker'owi, on zamiatał wszystkie piłki w jego polu karnym. to co robił w finale... moim zdaniem zasługiwał na miano piłkarza meczu
grudzinsky
02-07-2012, 10:42
Final nareszcie ladny z duza iloscia bramek :) Niemcy to sie pewnie ciesza, ze to nie oni dostali te 4 bramy ;)
Mi sie wydaje, ze Hiszpanie przez caly turniej grali na pol gwizdka, tak by wygrac ale nieduzym nakladem sil i dopiero w finale pokazali, jak mozna zagrac w pile. Grali szybciej niz w kazdym poprzednim meczu, wyprowadzali bardzo duzo kontratakow, czego w poprzednich meczach w takich ilosciach nie bylo...
Wlosi wypstrykali sie w polfinale. Pirlo, ktory slabo podawal do innych zawodnikow, atak w ogole nie istnial. Zabraklo im sil na to spotkanie
Wszystko dzięki Iker'owi, on zamiatał wszystkie piłki w jego polu karnym. to co robił w finale... moim zdaniem zasługiwał na miano piłkarza meczu
Bez przesady. Iker to wielki bramkarz, ale Włosi kiepsko strzelali. No i nie musiał bronić tylu sytuacji co choćby Bufon.
radius_bo
02-07-2012, 21:42
Buffon to tez wielki bramkarz. Po prostu nie mial za wiele do powiedzenia przy tych bramkach Hiszpanow. W polfinale natomiast uratowal Wlochom skore. Jak na ten wiek to koles ma bardzo dobry refleks, no i swietnie sie ustawia.
Czekam na mecz Hiszpania - Argentyna na mundialu:)
Jako, że wątek już powoli umiera, to pozwolę sobie jeszcze na koniec wrzucić takiego małego linka http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/euro-2012/2012/czy-latwo-jest-byc-iniesta_sto3334431/story.shtml
Myślę, że teraz już nikt nie ma wątpliwości, dlaczego Iniesta został przez UEFA wybrany graczem turnieju ;-)
Jako, że wątek już powoli umiera, to pozwolę sobie jeszcze na koniec wrzucić takiego małego linka http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/euro-2012/2012/czy-latwo-jest-byc-iniesta_sto3334431/story.shtml
Myślę, że teraz już nikt nie ma wątpliwości, dlaczego Iniesta został przez UEFA wybrany graczem turnieju ;-)
To jest właśnie metroseksualne styl gry, który od lat preferuje UEFA. 20 lat temu byłby od razy skoszony, a sędzia nie pokazałby nawet żółtej kartki. :wink: A teraz pięciu, sześciu piłkarzy i boją się nawet dotknąć Iniestę. A jak odbiorą i lekko poturbują, to kładzie sie jeden z drugi na trawie i zwija w konwulsjach.
Ale cóż takie czasy. Na trybunach zamiast rac, idiotyczne kapelusze i głupio pomalowane gęby. Modern football.
To jest właśnie metroseksualne styl gry, który od lat preferuje UEFA. 20 lat temu byłby od razy skoszony, a sędzia nie pokazałby nawet żółtej kartki. :wink: A teraz pięciu, sześciu piłkarzy i boją się nawet dotknąć Iniestę. A jak odbiorą i lekko poturbują, to kładzie sie jeden z drugi na trawie i zwija w konwulsjach.
Ale cóż takie czasy. Na trybunach zamiast rac, idiotyczne kapelusze i głupio pomalowane gęby. Modern football.
To jest finezja, a dwadzieścia lat temu na obronie zazwyczaj grywali toporni siepacze, którzy częściej trafiali w nogi przeciwnika niż w piłkę. Stąd też sporo karier było zniszczonych przez takich debili. Przepisy gry w piłkę nożną ewoluują.
Tyle tylko, że ja tego linka dałem po to, aby pokazać wartość takiego zawodnika jak Iniesta, bo taka "opieka" ze strony przeciwnika o tym między innymi świadczy.
A co do ludzkich i bardziej cywilizowanych zachowań na boisku, trybunach, a nawet poza stadionem - to ja jestem jak najbardziej za. Tak samo jak nie widzę nic złego w kapeluszach i - jak to ładnie raczyłeś nazwać - "pomalowanych gębach".