Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw do D5000.
karolus555
29-12-2011, 14:11
Witam!
Wiem że zapewne tematów podobnych było wiele, ale zaczyna mi się wszystko mylić i dlatego pytam Was.
Przeglądam forum i szukam teleobiektywu.Obecnie mam standartowy 18-105( taki który był w zestawie z body) i dla mnie to zbyt mało. Interesuje się fotografią przyrody,sportu,księżyca(ogólnie kosmos,gwiazdy) i nie wiem który obiektyw był by odpowiedni żeby to wszystko połączyć.Cena maksymalna to 2000 i to na mój początek.Więcej nie dam rady poprostu.Może być używany.
Sam rozpatrzałem obiektywy:
Sigma 70-300 mm F4-5.6 APO DG
NIKKOR 70-300/4,5-5,6G IF-ED VR
Sigma 135-400 mm APO RF AF
pioter m
29-12-2011, 14:51
Nie poszalejesz. Najlepiej wypada nikkor. Sigmy sa takie sobie.
Do gwiazdek to jednak zbyt malo. Moze na łysego, ale tez bez rewelacji.
Z tych trzech tylko Nikkor 70-300VR. Rozważył bym też nowego Tamrona 70-300 VC
Pierwszy jeżeli bez silnika, to odpada, ostrzenie tylko manualne, trzeci - ostrzenie manualne - odpada - a w zasadzie tylko do księżyca się nada, bo do sportu i przyrody to kicha. Nikkor jest ok ale niestety ciemny. Pomyślałbym jeszcze o Sigma 70-200mm f/2.8 II EX DG APO HSM Macro Nie wiem, jak wychodzi optycznie, ale na pewno jest jaśniejszy od nikkora i można go dostać do 2000zł.
N 70-200/2.8 VR I śmiga aż miło z D5k. Mam - polecam, tak więc pomyśl nad używanym. A szkiełko zacne i pozostanie na dłużej. Wiem , że drożej, ale warto pomyśleć, do wiosny i tak masz czas. Ponadto kupiłem kiedyś S 70-300 macro bez APO i warto było. Za 6-7 stówek nówka. Odsprzedałem tę Sigme i żałuję.
Tylko 70-200VR to 5000zł, a nie 2000zł. Czytaj ze zrozumieniem.
Tylko 70-200VR to 5000zł, a nie 2000zł. Czytaj ze zrozumieniem.
Kolego nie poprawiaj mnie i przeczytaj jeszcze raz mój post.
Czytałem, Podałeś obiektyw 2,5 raza droższy więc nie jest on tylko trochę droższy.....
Nie poszalejesz. Najlepiej wypada nikkor. Sigmy sa takie sobie.
Do gwiazdek to jednak zbyt malo. Moze na łysego, ale tez bez rewelacji.
Sfotografowałem Jowisza i Urana obok siebie szkłem 24mm, więc nie przesadzajmy, że do gwiazdek trzeba nie-wiadomo-jak-długiej lufy. Od fisheye'a można zaczynać.
Oczywiście, żeby zrobić sensowne zdjęcie księżyca do internetu, to trzeba... no przynajmniej te 200-300mm?
A z tych szkieł oczywiście 70-300 VR, potem dłuuuuuuuuuuuuuugo długo nic.
Powyżej 70-300 VR pierwszym sensownym zakupem do astro będzie już jakiś teleskop o ogniskowej około 400mm, taki niezły można chyba dostać za około 2000-3000 zł, jeśli czegoś nie przekręcam. Czyli ułamek ceny (dobrych) obiektywów o tej ogniskowej.
Ja to bym szukał dobrego statywu z mechanizmem prowadzenia, żeby można było "głębsze" obiekty.
A tu moje wypocinki tym co mam, na zwykłym statywie foto i z ręki:
www.terajewicz.pl/astrofotografia
może komuś się przyda :-)
EDIT: tak jakby Jowisz i Uran to były gwiazdki, hehe...
Czytałem, Podałeś obiektyw 2,5 raza droższy więc nie jest on tylko trochę droższy.....
To była tylko propozycja, a nie uszczypliwość. A co do zrozumienia czytania, to już niestety złośliwość.
Pozdrawiam wszystkich polarowiczów z DK vel Czarnej B-ckiej
Marek
karolus555
29-12-2011, 18:33
Więc rozumiem że najlepszym rozwiązaniem będzie NIKKOR 70-300/4,5-5,6G IF-ED VR, ale Sigma 70-300 mm F4-5.6 APO DG nie będzie także złym rozwiązaniem?:D
Wszyscy mi piszą kosmos , gwiazdy , będzie ok , a jak z fotografią zwierząt,ogólnie przyrody? Który lepiej rozmywa tło, ale z tego co czytam to chyba nikkor bedzie lepszy pod każdym względem.
Nikkor 70-300 VR jest jedynym słusznym wyborem w tym segmencie. M.in. dlatego, że jest śmiesznie tani jak na swoją jakość. Nie kupuję go tylko dlatego, że mam 70-200 VR, który jest mi bardziej potrzebny, a za nonsens uważam dublowanie ogniskowych (przeważnie). Oczywiście, Sigma jest jeszcze tańsza, a jak coś jest tańsze, to zawsze znajdzie nabywcę choćby z tego powodu.
Do zwierzątek w rodzaju "ptaki" 300 mm to chyba takie minimum... ja tam coś próbuję na 200, ale to raczej ptaszki w karmniku za oknem czy kot na płocie przed domem.
karolus555
29-12-2011, 19:34
A tak jak bym chciał się zająć zwierzątkami z budową czatowni itp. Oczywiście zwierzątka mam na myśle także większe sarny, dziki itp ale chyba tak czy tak to z daleszej odległości będe zdjęcia robił, to co mi polecisz nawet powyżej 300?
Nie ma nic sensowniejszego niż 70-300VR. Jeżeli potrzebujesz bliżej to musisz podejść bliżej albo zainteresować się 300/4. I ewentualnym telekonwerterem. Wszelkie inne kombinacje będą dużo dużo droższe (lub dużo gorsze). Polecam jednak próby z 70-300 by zobaczyć, czy ten temat w ogóle cię wciągnie na dłużej. Niestety fotografia przyrodnicza wymaga zwykle potężnych nakładów - albo sporych kompromisów. Albo dużego doświadczenia w podchodzeniu zwierząt (i cierpliwości w czatowaniu). W dodatku obiektywy są dość specyficzne, mało poręczne i mało użyteczne w innych zastosowaniach.
Nie mam pojęcia jak w astrofotografii sprawdzają się obiektywy lustrzane. Ich główną wadą w normalnej fotografii jest kiepskie rozmycie oraz stała przysłona. Jednak w astrofotografii być może to nie jest problem. W tym momencie manualne 500mm czy 800mm (Samyanga) nie byłoby problemem. Obawiam się jednak, że jakość mogą oferować taką jak wycinek z 70-300. :D No i znów pozostaje kwestia uniwersalności. 70-300 jest szalenie uniwersalnym obiektywem, ze względu na jakość oraz VR.
PS. Odradzam Sigmę 70-300. To nie ta jakość. Da się nią zrobić fajne zdjęcia, ale... Dobra na spacer w słoneczny dzień, na wycieczkę - i tyle.
Do ambony dosyć sensownym rozwiązaniem jest Tair 300/4.5 plus telekonwerter. Ręczne ostrzenie nie jest problemem gdy zwierzyna nie ucieka.
karolus555
29-12-2011, 21:35
http://allegro.pl/show_item.php?item=2019930421 co sądzicie o tym?
Wiem ze nie ma VR, ale mogę się ręcznie pobawić chyba?
Nie tylko VR, ale i AF nie posiada. Ale można dorobić AF przy pomocy TC-16A i otrzymasz 480/7.2. W dobrych warunkach AF będzie działał.
Do tego potrzebny jest dobry statyw i głowica (droższe niż ten obiektyw), albo możliwość solidnego podparcia na workach z piaskiem, grochem itp. Optycznie - podobnie jak wspomniany Tair i pewnie kilka innych manualnych obiektywów - powinien dać radę. Możesz kupić i w razie czego odsprzedać (tylko nie wiem czy cena jest dobra). Poproś o sample w międzyczasie, a ja zerknę co piszą ludzie bo sam jestem ciekaw co on oferuje.
PPS. Upewnij się, czy podepniesz ten obiektyw do swojego aparatu. Sam już nie pamiętam co oznacza AI-S, ale w zależności od korpusu może zabraknąć pomiaru światła. Mechanicznie nie jestem pewien czy nic nie będzie przeszkadzać - chyba nie powinno - ale lepiej się upewnić. Jaką puszkę masz?
EDIT: To jest pierwsza wersja - potem wyszła ulepszona wersja ze szkłem ED. Zatem to niekoniecznie dobry wybór - zależy od porównania cenowego.
Tu przykładowe zdjęcia wykonane tym modelem: http://www.flickr.com/photos/thanatham/sets/72157624005527166/
Podpis CHEAP LENS NEVER SHARP~!! sugeruje, że chyba jednak lepiej go unikać. Usunąłem wzmiankę o dobrej jakości (tyczyła się modelu ED)
karolus555
29-12-2011, 21:58
Dobra ... wylicytuje na allegro tego Nikkora 70-300/4,5-5,6G IF-ED VR i myśle że będzie ok jak na początki z taką przyrodniczą i ?astro...nomiczną? fotografią..;)
fotografia przyrodnicza to ciezka sprawa... 70-300 to tylko z ukrycia... a jak z ukrycia to i z 200mm i mniej sie da a zeby robic zdjecia z czatowni to trzeba miec:
(czas, czas, czas, checi, samozaparcie, cieple ubranie, czas, wiare w siebie, stalowe nerwy, czas)x2 i do tego jeszcze przydalby sie jakis aparat, jakis obiektyw, statyw... ale spoko :) ja Cie nie chce wystraszyc :P to jest najpiekniesze wlasnie w tym wszystkim ;p
karolus555
29-12-2011, 22:48
f, jakis obiektyw, statyw... ale spoko :)
No właśnie ten obiektyw :D. Bynajmniej rozpoczne z nim swoją przygodę, a co dalej to się okaże.
I czasu trochę potrzeba jeszcze. ;)
Do fotografii Księżyca może warto rozważyć Skywatchera 8" (http://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-synta-sk-dobson-8-pyrex,d781.html). Z drugiej ręki mają korzystną cenę.
Powyżej 70-300 VR pierwszym sensownym zakupem do astro będzie już jakiś teleskop o ogniskowej około 400mm, taki niezły można chyba dostać za około 2000-3000 zł, jeśli czegoś nie przekręcam. Czyli ułamek ceny (dobrych) obiektywów o tej ogniskowej.
No to jak wyżej. Do Księżyca i planet jak zainwestujemy ok 800 zł to uzyskamy rewelacyjne efekty
Ja to bym szukał dobrego statywu z mechanizmem prowadzenia, żeby można było "głębsze" obiekty.
Pytanie czy autora wątku to interesuje. Bo to zupełnie inny świat ("głębsze obiekty" jak napisałeś to oczywiście galaktyki, mgławice) jak fotografia Księżyca.
W razie co można poczytać o tym w moim wątku tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496
karolus555
06-05-2012, 15:44
W dalszej kolejności, odnawiam mój temat... mam nieco większe fundusze, i teraz wchodzi obiektyw do okolo 3500 maksymalnie
Czytam i czytam .. ale zbyt wiele nie znalazłem o Nikkor 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom.Może mi ktoś powie z doświadczenia. Jeżeli będe chciał iść do lasu, dam radę sfotografować ptaki na drzewie ? Czy ostrość, i rozmyte tło będzie lepsze w 70-300 ?
Uganianie się w lesie za ptakami to niekoniecznie dobry pomysł chyba. Bo ile zrobisz kadrów z dołu w kierunku nieba? To nie ma sensu na dłuższą metę. Rezultaty będą zawsze co najwyżej średnie bo fotografujesz pod światło. Dodatkowo warunki są bardzo trudne. Spójrz na zdjęcia innych. Czy coś w galeriach widać z leśnych klimatów? Bardzo sporadycznie. Najczęściej są to łąki, pojedyncze gałęzie grzew, patyki celowo ustawione i zanęcone, fotografia nadrzeczna, łąkowa. Ale lasu jak na lekarstwo. Proponuję ponowne rozważenie podejścia do tej dziedziny zatem i przeczytania ponownie wpisu od lortka.
Przeniósłbym się też na forum dotyczące fotografii dzikiej przyrody, jeżeli naprawdę cię to wciąga. Znajdziesz tam o wiele więcej informacji o samym sposobie wykonywania zdjęć. Jeżeli bardzo chcesz spróbować, to nadal polecam N70-300 - to uniwersalny obiektyw do wielu zadań i można go zawsze odsprzedać, jeżeli przestanie nam odpowiadać. 70-200 ma mniejszy zasięg i nigdy byś się nie dowiedział co ewentualnie tracisz. A z 70-300 wszystko będzie jasne.