Zobacz pełną wersję : Jaką konsolę, grę kupić? Wszystko o grach telewizyjnych i na PC
spiritus
26-05-2017, 11:49
Jezus... wiem gdzie powinien być. Przecież pisałem... tylko problem w tym, że go tam nie ma własnie :D
Jezus... wiem gdzie powinien być. Przecież pisałem... tylko problem w tym, że go tam nie ma własnie :D
Ale to, co pod mapką, to przeczytałeś?
spiritus
26-05-2017, 12:16
Ale to, co pod mapką, to przeczytałeś?
Przeczytałem... ale już zdecydowałem, że z fabułą idę godząc ludzi i ryboludzi. Ja jestem uparty :D
Dobra... kapłan wrócił. Trafiłem na dom Aliny (jakoś ominąłem jeden jedyny dom w wiosce) i porobiłem kilka kolejnych misji. Poszedłem na brzeg a tam kapłan przy ołtarzu.
Ale za wszystkie wskazówki dzięki :)
No właśnie tak jest z ta grą, czasem trzeba przeczekać zadanie porobić inne i wrócić. Fajnie że ktoś w to gra :) Bardzo dobra gra z klimatem, jedyny minus tej gry, to to, że nawet na najwyższym poziomie na końcu gra robi się śmiesznie łatwa.
spiritus
26-05-2017, 13:03
No właśnie tak jest z ta grą, czasem trzeba przeczekać zadanie porobić inne i wrócić. Fajnie że ktoś w to gra :) Bardzo dobra gra z klimatem, jedyny minus tej gry, to to, że nawet na najwyższym poziomie na końcu gra robi się śmiesznie łatwa.
No właśnie. Tak zauważyłem, że najgorszy przeciwnik jest na samym początku- Bestia :D
Wieśka jedynkę postanowiłem sobie zainstalować bo deszczowo strasznie i nie było co robić za bardzo. Co prawda grałem w to 8-9 lat temu ale mi się nie podobał styl walki. Przerwałem grę po zdobyciu karty od driady. Później przeszedłem dość szybko dwójkę. Rok temu zaopatrzyłem się w trójeczkę- kosmos totalny co tam się dzieje :D Przejdę teraz jedynkę, jak znajdę czas to dwójkę i na większy okres czasu trójkę po raz trzeci :D
A może by odłożyć coś grosza i się w książki zaopatrzyć aby przeczytać? Hmmm...
Książki są rewelacyjne, czytałem sagę dwa razy. Polecam bo to jedne z najlepszych książek jakie czytałem (a czytałem dużo) i za każdym razem żal że już koniec. Ja jedynkę przeszedłem jak wspominałem jakieś 7-8 razy, Dwójkę ze 2-3 razy (ledwo ledwo poszła na moim lapku na minimum) a w 3 nie grałem niestety, ale myślę o niej intensywnie :) i jestem na kupnie PS4 za około miesiąc. Generalnie sporo gram, głównie na PS3 w tym momencie. A Wiedźmina 3 już nie mogę się doczekać, jak tylko o tym pomyślę to ach... Zastanawia mnie tylko system walki w 3 i to jak to będzie wyglądało na padzie.
Edit. Z tego co się orientuję to w Wiedźminie 3 jest Ciri i na tym się głównie opiera. Saga też jest gównie o tym (lecz nie tylko)
Ja wiedźmina 3 na PC przeszedłem używając kontrolera od X-Boxa, ponieważ sterowanie w 3 jest zdecydowanie lepsze na padzie. :)
spiritus
29-05-2017, 11:20
Ja trójeczkę przeszedłem jedynie na lapku i myszce. Żadnego dodatkowego kontrolera. Najlepsza MZ opcja... może dlatego, że padów nie lubię :D
Dho'ine Zaspojleruję Ci tylko jedno z tej gry... jest przezarąbista i jak tylko ją odpalisz nagle z 8 rano robi się 8 wieczorem :)
Co takiego jest w tych wiedzminach... w zadnego nie gralem
Co takiego jest w tych wiedzminach... w zadnego nie gralem
Wciągająca fabuła, czasem wybory z moralnym dylematem, czarny humor.
System walki nie wybija się jakoś na plus, ale ten aspekt jest dla mnie mało istotny.
Dwie pierwsze części mam już dawno za sobą, na trójkę (chociaż kupiłem z wszystkimi dodatkami) wciąż brak mi czasu.
Domyślam się że 3 miażdży. Miałem też przyjemność być na Festiwalu Muzyki Filmowej na muzyce z wiedźmina. Mój top 3 koncertów na których byłem, anie chwaląc się już sporo widziałem. Niesamowite 2h muzyki na najwyższym światowym poziomie. Przeplot klimatów staropolskich, bałkańskich, słowiańskich. do tego nietypowe instrumenty. Są też filmiki an Youtubie "making of" jak robili dźwięk i muzykę, sami ludzie z pasją i sporo improwizacji. Nagrywali nawet dźwięki batalistyczne podczas inscenizacji bitwy pod Grunwaldem.
Ja podchodzę do tego całościowo, gry, książki, niesamowity klimat, wielki polski sukces. Taka nasz duma narodowa. Smaczku dodaje fakt że będzie robiony serial Wiedźmin prze Netfliksa, trzymam kciuki żeby tego nie spieprzyli, bo materiał jest naprawdę na serial mogący konkurować z Grą o Tron jeśli chodzi o oglądalność.
Jakbym chciał spróbować zagrać, to w którą część?
Sam nie grałem ale chyba bym zaczął od 3. Od razu na głęboką wodę, 1 nieco już stara i może odrzucać na początku grafiką, dwójka jeszcze jako tako daje rade. Powiązań fabularnych i chronologii nie ma więc nie ma znaczenia od której części się zaczyna.
spiritus
29-05-2017, 14:16
Jeżeli chodzi o muzykę to dawien dawno (kiedy jeszcze nie śpiewali o wieśku 3) byłem na koncercie percivala. Miazga. Co Ci ludzi potrafią to jest niesamowite... najbardziej zaskakujące jest to, że chyba tylko jedna jedyna osoba zna tam nuty i wszelkie zapisu muzyczne. Reszta to samouki z pasją i chęcią nacisku aby coś stworzyć.
PiKa Ja Ci również doradzę zacząć od trójki (jeżeli tylko sprzęt da radę uciągnąć grę). Dopracowane jest niemal wszystko... oprócz jazdy na płotce w pewnych off-roadowych miejscach :D
Polecam się zaopatrzyć właśnie w trójkę z dwoma dodatkami. Pierwszy dodatek to taki lekko nużący bo praktycznie mało co dodali do głównej wersji ale "wino i krew" się czuje od samego początku niemal. Wiesz, że będzie świetna zabawa... i faktycznie jest :)
Jedynka i dwójka z samego początku mogą Cię zniechęcić trochę. Ja do jedynki musiałem jak się okazuje dojrzeć. Pierwszy raz jak grałem to nie podobał mi się styl walki, ograniczony świat (chodzisz tylko w określonych obszarach). Po ośmiu latach jakoś to przestało mi to przeszkadzać i jedynka jest również fajna. Dwójki (pierwszy wiedźmin jakiego przeszedłem) już niestety nie pamiętam... ale myślę, że w najbliższych dniach i ją uda się przejść i przypomnieć co tam było:D
Jak masz steam to czasami są promocje. 1 i 2 kupiłem akurat za 5 euro (akurat miałem kryzys pieniężny i się udało.. ale trójkę to już za pełną kwotę.
A tak przy okazji, człowieki - co to są te (wspomniane w tytule) spojlery? Jako żywo kojarzą mi się tylko z aerodynamiką...
spiritus
31-05-2017, 15:36
A tak przy okazji, człowieki - co to są te (wspomniane w tytule) spojlery? Jako żywo kojarzą mi się tylko z aerodynamiką...
Wybacz, mój błąd. Chodziło o spoilery :D
Już poprawiam.
EDIT:
Czy już wszystko jasne? :D
Wybacz, mój błąd. Chodziło o spoilery :D
Już poprawiam.
EDIT:
Czy już wszystko jasne? :D
Nawet jeśli spoilery, to nadal nie wiem... Wytłumaczysz?
spiritus
31-05-2017, 15:45
Nadal nie wiem... Wytłumaczysz?
Aaa... myślałem, że się doczepiłeś do błędu w słowie :D
Spoiler to jest takie niechciane zdradzenie fabuły komuś. Np chciałbyś pooglądać sobie jakiś film, nakupiłeś przekąsek, piwa, usiadłeś wygodnie w fotelu i nagle ktoś Ci wchodzi do pokoju i mówi, że dwójka bohaterów zginie, gdzieś coś wybuchnie a na końcu będzie wesele :D
To się chyba wzięło od angielskiego słówka "spoil" czyli zepsuć.
spiritus
31-05-2017, 15:46
Z wiki:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Spoiler_(media)
- - - - kolejny post - - - - - -
Rozumiem, dziękuję. :)
Spoko :D
spiritus
02-06-2017, 01:19
Gdyby ktoś chciał to są na steam promocje na wszystkie wieśki. Jedynka za 1.5 euro, dwójka za 3 a trójka za 25 (z dodatkami).
Gdyby ktoś chciał to są na steam promocje na wszystkie wieśki. Jedynka za 1.5 euro, dwójka za 3 a trójka za 25 (z dodatkami).
Bądź patriotą, kup na gog.com, promocje są często :-)
spiritus
02-06-2017, 10:36
Bądź patriotą, kup na gog.com, promocje są często :-)
Ja już mam wszystkie części od 2. lat. ;)
Sam nie grałem ale chyba bym zaczął od 3. Od razu na głęboką wodę, 1 nieco już stara i może odrzucać na początku grafiką, dwójka jeszcze jako tako daje rade. Powiązań fabularnych i chronologii nie ma więc nie ma znaczenia od której części się zaczyna.
JAK TO NIE MA?!? Po pierwsze, do dwójki możesz zaimportować save'y z jedynki, a do trójki save'y z dwójki. Przechodzą wybory fabularne, trochę ekwipunku. Nie ma to może jakiegoś ogromnego znaczenia, ale daje fajne smaczki.
Ja bym proponował zacząć jednak od pierwszej części. Może się już nieco zestarzała, ale - i tu po drugie - to od niej zaczęła się cała historia z powrotem Geralta. I później ta historia ciągnie się przez pozostałe części, żeby zostać w 100% wyjaśniona w trójce. Jak to nie ma powiązań?
Pierwszą część przerobiłem ze 3 razy. Dwójkę 2. 3 część tylko raz, ale z obydwoma dodatkami, które też są przefantastyczne.
Drugie przejście dwójki zaliczyłem już po trójce i powiem szczerze, że ta część moim zdaniem nie zestarzała się prawie wcale. Mało tego, grało mi się zdecydowanie łatwiej, niż bezpośrednio po jedynce, bo system walki jest bliższy temu z części trzeciej. Nawet jak się lekko ustawienia sterowania pozmienia, to jest niewielka różnica w tej podstawowej mechanice. Natomiast jak zacząłem grać w dwójkę po jedynce, to miałem straszne problemy z przestawieniem się i na długo utknąłem... W ogóle, dwójka mi się wydawała taaaaka olbrzymia i dłuuuga. Grałem i grałem (za pierwszym razem) i końca nie było widać... A po trójce, pyk, pyk, pyk i koniec... I to nie znaczy, że dwójka krótka, tylko trójka wraz z dodatkami mega długa i wypchana zawartością. :-)
A tak w ogóle, jak by mnie ktoś zapytał, od czego zacząć, to bym mu odpowiedział: OD KSIĄŻEK. :-)
Jedynka była imo najlepsza fabularnie i miała najfajniejszy klimat. Było też sporo nawiązań do literatury, polityki i ogólnie polskiej obyczajowości. Niestety trochę się ta gra zestarzała graficznie. Dwójka - meh. Jakoś nie czułem tu klimatu, brakło swojskości, słowiańskości. Nie było też zbyt wielu nawiązań literackich. Za to projekt lokacji jest świetny. Trójka za to jest naprawdę spoko i wraca nieco do klimatów z jedynki. Jest mocno intertekstualna, co jest fajnym smaczkiem. Jedyny minus (ale i zaleta) to to, że to sandbox z wszelkimi tego konsekwencjami (rozmycie fabularne głównego wątku, lekki brak logiki w stylu - "muszę uratować świat, ale zamiast jak najszybciej dążyć do uratowania świata, to pojadę uratować żonę karczmarza, bo może to ciekawy quest poboczny").
Jedynka miała fajny plot, ale raczej mało z książkami tam było wspólnego. Były nawiązania, smaczki, ale całość tworzyła zupełnie nową historię... REDzi musieli jakoś wybrnąć z sytuacji, gdy prezentują światu bohatera gry RPG, na którego build mamy mały wpływ. Nie możemy sobie wybrać rasy, profesji, początkowych statsów itd. Mamy po prostu Geralta z Rivii. Bo jest to zdefiniowana postać z książek. Studio chciało grą wypłynąć na światowe wody. Udało się i fajnie, ale gdyby było zbyt dużo z książek, to zachód nieznający twórczości Sapkowskiego by tego nie kupił, bo książek nie znał. Gdyby postać była zupełnie z tyłka, fani tego uniwersum by nie kupili, bo to by nie był Wiedźmin. Tak więc jest tam pewien kompromis, który sprawił, że gra przyjęła się zarówno wśród fanów i jak i ludzi, którzy mieli z uniwersum pierwszy raz do czynienia i dla nich ten gość mógłby się równie dobrze nazywać Jaśko z Zadupia...
O, nawiązań do literatury było tam mnóstwo. A to, że nie była to kopia sagi wiedźmińskiej to zupełnie inna sprawa.
Myśliciel
04-06-2017, 17:45
Wiedźmin Wiedźminem, Gwint będzie robił furorę. :)
Mnie to zupełnie nie kręci. W Gwinta w grze zagrałem chyba jeden raz, gdy fabuła to na mnie wymusiła. Oczywiście przegrałem, bo nawet nie próbowałem poznać zasad...
spiritus
04-06-2017, 18:52
Też nie mogę Gwinta ogarnąć. Jakoś nie chciało mi się i nawet nie próbowałem w to wygrać. Grałem jeden jedyny raz jak gościu z poprzedniego wpisu... czyli jak fabuła zmusiła.
Jednak kościany poker z jedynki wciąga... nie odpuszczam nikomu :D
Też mnie ten cały gwint nie zaciekawił, o ile jeszcze w jedynce i dwójce te poboczne "rozrywki" były ok, szczególnie jak się nie miało kasy na początku za wiele, tak sam gwint był dla mnie zbyt skomplikowany
RobertMiernik
04-06-2017, 19:29
A wystarczyło się odrobinę skupić i wyszło by, że gwint jest naprawdę zajebiaszczy, nie bez powodu taką zrobił furorę w sieci - serio - spróbujcie koniecznie bo dużo tracicie ;]
spiritus
04-06-2017, 20:06
Oooho... czyli jest osoba co to ogarnęła. Myślałem, że to mit :D
Temat przenoszę do działu z grami bo już się nie dotyczy pierwowzoru.
To ja miałem zupełnie odwrotnie - w jedynce i dwójce nie grałem w nic, a w trójce zagrywam się w gwinta. Gwint jest zajebiaszczy. Szkoda, że wersja sieciowa to już coś innego, niż ta z W3.
RobertMiernik
04-06-2017, 21:31
zdecydowanie warto, spróbujcie! :)
spiritus
04-06-2017, 23:08
zdecydowanie warto, spróbujcie! :)
Tylko pierwsze przejdę dwójkę jak czas znajdę i zabieram się trzeci raz za trójkę :D
Wg mnie nie ma aż takich dużych powiązań żeby nie można było zacząć grać od dowolnej części. Ale też polecam zacząć od książek.
Rafał_Sz
08-06-2017, 08:35
Kupiłem sobie Atari Portfolio. Jak nowe, za 50 zł. Mam teraz gadżet z Terminatora. :)
To jeszcze naumiej się wypłacać hajs z bankomatów przy jego użyciu i będziesz jak John Connor. ;-)
EDIT:
Ja mam coś podobnego, tylko w innej obudowie. ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/laptop_cars_cobi_clementoni_60658_0-1.jpg
źródło (http://www.elcik.nazwa.pl/allegro/cobi/komputerki/laptop_cars_cobi_clementoni_60658_0.jpg)
75 zeta za Wieśka w wersji GOTY:
https://www.gog.com/game/the_witcher_3_wild_hunt_game_of_the_year_edition
spiritus
08-06-2017, 22:25
A ja się dowiedziałem właśnie od kolegi, że na steam jest za free Payday 2. Osobiście nie znam ale chwalą. Na gry-online ma to ocenę ponad 8.0
http://store.steampowered.com/app/218620/PAYDAY_2/
U nas kupiony w ciemno PS4 i co? Do grania i filmów - okej, ale ja się pytam, czemu nie można płyt CD puścić?
mateo912
25-08-2017, 17:26
U nas kupiony w ciemno PS4 i co? Do grania i filmów - okej, ale ja się pytam, czemu nie można płyt CD puścić?
bo CD nie jest obsługiwane.
wystarczyło się zapoznać z instrukcją ;)
http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/videos/videodisc.html