Zobacz pełną wersję : Jaką konsolę, grę kupić? Wszystko o grach telewizyjnych i na PC
Ale tak przemyślałem sprawę...chyba jednak wjedzie PS3. Nie chce mi się zaśmiecać kompa, który służy mi głównie do pracy, a w gry bym czasem pograł. Znalazłem za 750PLNów PS3 w wersji slim z dyskiem 500GB, akcesoriami dla jednego gracza, kabelki etc. i do tego GTA V i NBA 2k14. Chyba dobra cena?
Na allegro? Właśnie taki zestaw mój kumpel chce sprzedać.
Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix
velaskez
21-06-2014, 17:52
Nie, na olx.pl, ktoś z Wrocławia.
ThomasVoland
22-06-2014, 13:01
Na olx uważaj na przekręty. Często są wtedy kopiowane zdjęcia i tekst z allegro.
Za tę cenę to bym wolał poszukać nowej super slim plus hdd (a jak ci leży jakiś 2,5" to możesz go użyć - kieszeni nie trzeba kupować). Chociaż ostatecznie drożej wyjdzie. Ale ta oferta za 750 to chyba żadna rewelacja.
PS. Gdzie najtaniej kupić PS Plus na rok?
velaskez
22-06-2014, 14:17
Na olx uważaj na przekręty. Często są wtedy kopiowane zdjęcia i tekst z allegro.
Za tę cenę to bym wolał poszukać nowej super slim plus hdd (a jak ci leży jakiś 2,5" to możesz go użyć - kieszeni nie trzeba kupować). Chociaż ostatecznie drożej wyjdzie. Ale ta oferta za 750 to chyba żadna rewelacja.
PS. Gdzie najtaniej kupić PS Plus na rok?
Wiem, dlatego umówię się ze sprzedającym, włączymy konsole. Jak wszystko zgodnie z opisem, działające, to biere :mrgreen:
Od razu sprawdz czy ma kody z pudelek do DLC, jak tak to targuj sie, zeby bylo taniej :razz:
velaskez
23-06-2014, 12:05
Póki co, znalazłem dokładne tę konsolę na aukcji allegro, której jeszcze nikt nie licytuje za 500 z ceną kup teraz ustaloną na 800. Poczekam chwilę, pojutrze kończy się aukcja, może nikt nie kupi i zgarnę taniej :twisted:
Wlasnie skonczylem Thiefa, gierka ok ale wole MGS jezeli chodzi o skradanie sie ;)
velaskez
26-06-2014, 16:10
No i zgarnąłem PS3 z GTAV i NBA 2k14 za 500 pe el enów :twisted:
I tak nie umiesz grac wiec co to za roznica :razz:
ThomasVoland
26-06-2014, 16:41
Grając w wersję single player GTA5, cały czas się zastanawiałem jak to możliwe i ile set (albo tysięcy) osób, musiało nad tym wszystkim pracować, że jest tak dopracowane. Po online spodziewałem się latających wszędzie psycholi rozwalających się non stop. Okazało się równie dopracowane jak single oO. Przynajmniej tak się zapowiada, bo dopiero to dopiero moje początki. Nie umiem wyjść z podziwu jak to jest możliwe, że zrobili tak dobrą grę, która jednocześnie jest tak wielka. Nie mam pojęcia co by musieli wymyślić, żeby kolejna część była jeszcze lepsza. Chyba tylko dopracować jeszcze bardziej to co jest obecnie i doprowadzić fabułę do całkowicie serialowej.
A widzieliście ile lecą napisy końcowe/lista płac po ukończeniu fabuły w GTAV? Ja przeczekałem całe z ciekawości zerkając na zegarek... 42 minuty... Tam było ładnych kilkaset osób zatrudnionych przy tej grze.
velaskez
29-06-2014, 11:54
Mam za sobą kilka pierwszych misji, podoba się bardzo. Oj podoba :mrgreen:
Tomek nie wiem jakie masz doswiadczenia z grami z openworld, ale nie robilbym takiej afery z powodu GTA5 ;) juz GTA4 bylo ok, Red Dead Redemption rowniez, Assasin's Creed i milion innych takze... ;)
Majek widzielismy, pisalem o tym :razz:
Maciek zaraz przestanie Ci sie podobac bo sie skonczy :razz:
Ja znowu wrocilem do Fight Night Champion bo nie mam kiedy grac ostatnio, a w ryj dac moge dac zawsze :mrgreen:
Przy okazji:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/x1of-1.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/849/x1of.jpg)
:mrgreen:
ThomasVoland
04-07-2014, 18:07
GTA4 i Assasinów w żadnym wypadku nie mógłbym porównać rozmachem do GTA. Zdania do tej pory nie zmieniłem, w zasadzie podziwiam tę grę jeszcze bardziej od kiedy zacząłem grać online i oglądać filmy o UFO i innych rzeczach w tej grze, a wiele jeszcze przede mną. Np. w golfa nie grałem i nie zamierzam, ale podobno jest tak dobrze zrobiony, że fani kupują GTA tylko po to żeby w niego grać i spokojnie ten element mógłby być osobna grą. A GTA4 mógłbym porównać do 3 i poprzednich, ale 5 to dla mnie zupełnie inny poziom.
Ja przyznam że trochę tego GTA nie ogarniam :) Strasznie tam wszystkiego dużo i np kupiłem jakieś akcje i nie mam pojęcia jak np można zobaczyć jak stoją , sprzedać czy cuś..... Ale jest fajnie
ThomasVoland
05-07-2014, 12:40
W telefonie wchodzisz na net i tam możesz sprzedawać i kupować akcje na stronach www. Są dwa serwisy aukcyjne, z czego jeden jest lokalny, opiera się o firmy z Los Santos. Więc kupujesz akcje jednej firmy, dajmy na to tych od samolotów, po czym jedziesz na lotnisko rozwalić samoloty konkurencji i Twoje akcje szybują w górę :). To tak w uproszczeniu, ja się w to zbytnio nie bawiłem. Za dużo innych rzeczy jeszcze mam do ogarnięcia.
Na necie są wideo-poradniki nt. inwestowania na giełdzie w GTA5.
Warto też sobie zainstalować aplikację iFruit na tablecie/telefonie (ale takim prawdziwym, a nie w grze:)), wtedy można się zająć tuningiem itd. będąc poza grą. Też jeszcze nie testowałem, ale podobno daje radę.
Dzięki za info. Przyda się
Zerknij tu:
http://gta-five.pl/watek-gielda-i-maksymalne-wykorzystanie-misji-dla-lestera
KjmLG9ce-yo
A ja niedlugo skoncze MGS4, ostatnio bardzo malo gram (raz na miesiac) wiec dlugo idzie ale gra mega.
velaskez
28-09-2014, 23:51
Ma ktoś kierę do PS3? Np. Logitech Driving Force GT? Niestety Gran Turismo 6 na padzie to nie to. Do pewnego poziomu się da, ale od pewnego nie ma bata...
Ja mam - Fanatec.
Inny swiat ;)
Ma ktoś kierę do PS3? Np. Logitech Driving Force GT? Niestety Gran Turismo 6 na padzie to nie to. Do pewnego poziomu się da, ale od pewnego nie ma bata...
Logitech G25/G27.
Ja mam DF GT. Jakościowo to nie to, co G25/G27, ale też się przyjemnie jeździ. Jest głośna i plasticzana, ale na prawdę można się wczuć w jazdę i nie zmasakruje portfela przy zakupie.
Niektóre modele Fanateca też dają radę, ale cenowo bliżej im do G27.
Naprawde, nie 'na prawde' :razz:
G25 lepsze od G27 jakby ktos pytal, do G25/G27 jest duuuzo modow wiec mozna zrobic naprawde porzadne krecidlo ;)
Naprawde, nie 'na prawde' :razz: Myli mi się z 'na pewno'. ;-)
G25 lepsze od G27 jakby ktos pytal, do G25/G27 jest duuuzo modow wiec mozna zrobic naprawde porzadne krecidlo ;)To prawda. Ale to jest sprzęt dla pasjonaty, który naprawdę (tym razem się udało :twisted:) spędza przed telewizorem dużo czasu lub dla kogoś, na kim różnica kilku stówek w cenie nie robi wrażenia. Chociaż ostatnio G27 mocno potaniały, zeszły poniżej tysiaka.
DF GT jest taki akurat, jeżeli chodzi o stosunek cena/możliwości, żeby sobie raz na jakiś czas siąść i pośmigać chwilkę. I ma jeszcze dedykowane do GT5 (nie wiem, czy do 6 też) przyciski i pokrętło.
Uzywki G25 mozna bylo lykac za 500 kiedys, to niewiele za taka kiere. Teraz nie wiem bo ostatnio i tak gram w arcade'y same, a tam pad wystarczy ;)
velaskez
29-09-2014, 12:21
G25 idą po 700, G27 ponad 1000. Thrustmaster T500RS <3 po 1800 :twisted: Właśnie się zastanawiam nad tą DFGT, bo można ją kupić używaną w okolicy 300-330zł. Właśnie z Gran Turismo6 nie ma problemów, jak patrzyłem w ustawienia gry to jest tam jako jedna z kierownic i działa wyśmienicie.
To kup sobie używkę DFGT i sprawdź, jak Ci się jeździ. Jak będziesz chciał to z czasem zmienisz. Ja na DFGT prześmigałem całe (z wyjątkiem endurance'ów) GT5 i bawiłem się przednio.
Panowie jak to jest z kompatybilnością gier PS3 na PS4?
RobertMiernik
30-09-2014, 19:29
Niektóre za drobną opłatą można ściągnąć z PS Stora w zremasterowanej wersji...
Panowie jak to jest z kompatybilnością gier PS3 na PS4?
Nie ma czegos takiego jak kompatybilnosc miedzy PS3/PS4 (co jest wielkim bledem Sony). Gry z PS3 nie lataja na PS4. Jedyna mozliwosc to to co napisal Robert - czyli trzeba targac z neta (PSstore) przerabiane na PS4.
Ciężko w przypadku konsoli zrealizować wsteczną kompatybilność. PS4 to zupełnie inna architektura sprzętowa, zupełnie inne API, środowisko systemowe, wszystko. To tak, jak by chcieć, żeby gry ze starych Maców, tych jeszcze na Motorolach działały na PCie (z tymi nowymi jabolami już nieco łatwiej, bo to też PC w sumie). Tylko emulacja wchodzi w grę lub porty (co w przypadku kilku tytułów ma miejsce). A w związku z tym, jak bylejako pisane są obecnie gry, zrobienie portu nie jest rzeczą trywialną...
RobertMiernik
01-10-2014, 08:49
Nawet emulacja jest lepszym rozwiązaniem niż brak kompatybilności.
Szczególnie, że w Japonii była dostępna wersja PS3 na której działały gry z jedynki...
moje ps3 odpala gierki z ps1, ps2, psp....
Myślałem, że może jest jakaś firmowa emulacja, żeby stare tytuły odpalić na nowszym sprzęcie.
Właśnie stoję przed wyborem co kupić. Dziadkowie chcą mojemu dziecku kupić coś takiego pod choinkę i muszę wybrać co PS3 vs PS4. Na PS3 jest masa gier, szczególnie dla malca (seria lego itp) no ale to już stara platforma.
No ale tu chodzi o wydajność. Weź emuluj środowisko PS3 i odpal takie GT5, czy 6. To przecież ta konsola zawału dostanie. W mniejszych grach może by to jakoś działało, ale jak by zrobili emulację, to teoretycznie powinno to na każdym tytule działać. Kiedyś była większa przepaść między potrzebną wydajnością. PS3 spokojnie był w stanie dźwignąć emulację PS2 i jeszcze grę odpalić. Bo gry na PS2 były kaszaniaste. A gry na PS3 są dużo bardziej wysublimowane i wyciskają z tej konsoli wszystko, co się da. I relatywnie nie dużo im brakuje do gier pisanych na PS4, w porównaniu do różnicy między grami z PS2 i PS3.
Myślałem, że może jest jakaś firmowa emulacja, żeby stare tytuły odpalić na nowszym sprzęcie.
Właśnie stoję przed wyborem co kupić. Dziadkowie chcą mojemu dziecku kupić coś takiego pod choinkę i muszę wybrać co PS3 vs PS4. Na PS3 jest masa gier, szczególnie dla malca (seria lego itp) no ale to już stara platforma.
Na dzisiaj wybralbym PS3.
Ciężko w przypadku konsoli zrealizować wsteczną kompatybilność. PS4 to zupełnie inna architektura sprzętowa, zupełnie inne API, środowisko systemowe, wszystko. To tak, jak by chcieć, żeby gry ze starych Maców, tych jeszcze na Motorolach działały na PCie (z tymi nowymi jabolami już nieco łatwiej, bo to też PC w sumie). Tylko emulacja wchodzi w grę lub porty (co w przypadku kilku tytułów ma miejsce). A w związku z tym, jak bylejako pisane są obecnie gry, zrobienie portu nie jest rzeczą trywialną...
Oni nie zrobili kompatybilnosci wstecz nie dlatego, ze to trudne zadanie, tylko dlatego, zeby ubic sprzedaz PS3, a tak naprawde to jeszcze ja podbilo :mrgreen:
Na dzisiaj wybralbym PS3.
I ja dokonalem takiego wyboru.
A jak to wygląda od strony graficznej i wydajnościowej gier na PS3 i PS4? Są jakieś różnice na plus w PS4 jeżeli chodzi o grafę, fizykę czy wydajność?
Rafał_Sz
01-10-2014, 16:14
Jest różnica. Ale obecnie pomijalna. Jeszcze się muszą programiści przyłożyć, żeby obudzić możliwości PS4.
Ja mam PS3 od grudnia, zrobiłem maluchowi (i chyba bardziej sobie) prezent. Gdyby nie cena 3x niższa, wybrałbym PS4. Mam ulubione gry w wersji na PC i na PS3, niestety jak pogram na PC to tak dziwnie się patrzy na tą kaszankę na konsoli, np taki battlefield czy NFS Rivals.. Zresztą zaraz będzie GTA V na PS4, tu też pewnie będzie przepaść. PS3 jest świetne, net jest za friko, ale graficznie to już nie to :) PS4/XONE potrafią na dzień dzisiejszy odpalać gry graficznie bardzo zbliżone do wersji PC.
Jako, ze mialem dluuuga przerwe w graniu, to przez ostatnie pare dni zamiast konczyc MGS4 to zagralem sobie w God of War (bo kupilem sobie zestaw caly :twisted:) i dzisiaj skonczylem. Z tej okazji odpalilem druga czesc i jutro bede cisnal dalej ;) Dobra rozpierducha! Pozniej bede nadrabial Splinter Cell'e bo tez mam zestaw ;) I musze sie rozejrzec za Far Cry 4.
foto4deg
01-12-2014, 20:46
Koledzy, chcę zakupić Assasina na ps4 i mam takie pytanie.
Tu na znanym portalu koleś sprzedaje wersję cyfrową, sztuk łącznie 10 link (http://allegro.pl/assassin-s-creed-unity-pl-ps4-promocja-cen-i4840078640.html)
Jak to możliwe, że ma tak niskie ceny? Jakiś przekręt? Można kupić od niego bezpiecznie? Jak myślicie?
pzdr
coach_lodz
11-12-2014, 12:39
zazwyczaj są to gry przeznaczone na jakiś inny rynek stąd inna cena... na ogół jakoś to działa...
W moim domu pojawiło się, o dziwo, parcie na konsolę. W sumie to jedna już jest PS3, ale i żona i syn popróbowali u znajomych Kinecta i teraz obydwoje chcą X-a. I tu pytanie. 360, czy One? W zasadzie to ja się zastanawiałem nad zmianą generacji, ale raczej w kierunku pozostania przy Sony... A tu masz, taka dywersja...
Pytam, bo gdzieś mi się obijało o uszy, że z One'ami są jakieś dziwne akcje. Jakieś ograniczenia, jakieś haracze trzeba płacić... Warto brać One'a, czy do celów poskakania chwilę przed telewizorem wystarczy 360?
A move do ps3 nie bierzesz pod uwagę?
foto4deg
14-12-2014, 21:25
W moim domu pojawiło się, o dziwo, parcie na konsolę. W sumie to jedna już jest PS3, ale i żona i syn popróbowali u znajomych Kinecta i teraz obydwoje chcą X-a. I tu pytanie. 360, czy One? W zasadzie to ja się zastanawiałem nad zmianą generacji, ale raczej w kierunku pozostania przy Sony... A tu masz, taka dywersja...
Pytam, bo gdzieś mi się obijało o uszy, że z One'ami są jakieś dziwne akcje. Jakieś ograniczenia, jakieś haracze trzeba płacić... Warto brać One'a, czy do celów poskakania chwilę przed telewizorem wystarczy 360?
Precz z xboxami! :mrgreen: a tak serio, w co chcesz grać? Jak weźmiesz ps4, to kamerka jest inna niż do ps3, ale move działa i tu i tu. Czytałem też, że część gier z PS3 działa z ps4.
W co chciałbym grać? A w to, co teraz, czyli w nic. :mrgreen: No nie, no od czasu do czasu mnie jakaś gierka wkręci. Ostatnio było to GTA V. I zasadniczo, to chcąc przejść na nextgena (teraz to już curentgena), to chyba mi jest wszystko jedno, czy będzie to PS4, czy XB One. No może poza padem... Jakoś playowy bardziej mi leży, choć opinie o Xowym są ogólnie lepsze... No i ten system kaflowy w X-sie też mnie jakoś nie przekonuje. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jeszcze w przypadku PS3 i XB 360, różnice na korzyść PS3 były znaczne. BD, sensownie rozwiązany twardy dysk, brak opłat za granie w necie itd. Jedynym za...ym handicapem dla XB zawsze był Kinect. Niby jest też Move, ale to nie to samo. To jednak jest jakiś kontroler, który trzeba w łapie trzymać i daje on bardzo ograniczone możliwości w porównanie z Kinectem. A teraz, jeżeli chodzi o napęd, o dysk, to się jakoś wyrównało, a ciągle został Kinect w XB-sie. Pytanie, jak się ma sprawa z opłatami za granie w necie.
Ale wracając do mojego pytania. Myślałem o przesiadce na nową konsolę, ale naturalnie brałem pod uwagę PS4. I teraz nie wiem, czy na potrzeby żony i młodego, do poskakania czasem przed telewizorem wystarczy XB 360 z wyprzedaży, jakich teraz pełno, a sobie sprawić za jakiś czas PS4, czy jak kupię teraz XB One, to będę miał upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo oni będą mogli sobie poskakać, a ja będę miał konsolę nowej generacji. No tylko że to Xbox...
konradzik
14-12-2014, 23:32
w X360 bylo trzeba miex wykupiony xbox live w one nie mam pojecia ale widze ze jest wersja gold 229pln i 2 gry co meisiac cos takiego jak ps plus. Bys mial ps3 i ps4 wiec co miesiac 4gry za grosze w ps+. Kinect to fajna opcja to daje mega plusa xboxowi bo ten move od ps3 to sredniawo dziala :/ golf na xbox albo Lekkoatletyka to pozeja :D kregle rowniez zabawa na caly wieczor ze znajomymi. Ciezki wybor w ps masz kilka tytulow ktore nie wychodza na xboxa. Gdybym nie mial PS3 i PSV to bym kupil Xboxa na pewno zamiast ps4 ale przy ps+ mam dzieki temu 6gier za grosze co miesiac po 2 na kazda platforme.
Majek, szkoda kasy na to, pobawia sie 10min i im sie znudzi. Lepiej kup sobie cos na PS3 albo kup PS4 i pozyczaj gry od Waldka ;)
Ja ostatnio znowu mam przerwe ale God of War wchodzi milo. Musze zdobyc Far Cry 4 i nowe Assassiny.
foto4deg
15-12-2014, 10:49
A ja mam Assassin Unity na ps4 :) chodzi cacy :) Paryż rewolucji robi wrażenie.
Szczerze mówiąc, to ja nie mam opłaconego PS+ i nigdy mi go nie brakowało do szczęścia. Nie gram dużo, a jak już gram, to w tytuły, które i tak kupuję pudełkowe.
Po necie to też grałem może ze dwa razy w życiu... I w GT5 dostałem taki łomot, że mi się odechciało. ;-) Poza tym nie mam czasu na ustawki, a granie z przypadkowymi ludźmi jest dla mnie bez sensu...
Kumpel mnie teraz namawia na Diablo, ale nie mam kiedy...
Jedna i druga konsola mają swoje exclusive'y. Na One będzie Wiedźmin 3 z obsługą Kinecta. Może być ciekawie. ;-) Teraz jeszcze patrzę, a tu przecież kiera, co ją mam do PSa, nie będzie banglać wprost z XB. Trzeba jakieś szarlatańskie zabiegi z adapterami uskuteczniać, a i tak nie zawsze chce to współpracować.
Ciul, chyba jednak wezmę 360 dla rodziny, ja ją (konsolę, nie rodzinę) będę łukiem szerokim omijał, niech sobie tam skikają... A dla siebie kiedyś, z czasem, PS4 wezmę. Chyba, że i mi się Kinect spodoba. ;-)
EDYTA powiedziała, żebym jeszcze na Allegro zerknął. I doznałem zadziwienia. Za Xbox 360 z dyskiem 500 GB i Kinectem to trzeba ponad 1200 wysupłać. Ceny One'a zaczynają się od 1600, tylko że bez Kinecta. Sam Kinect jest za 5 stów... To się razem 2100 robi, co i tak nie jest wielką różnicą do poprzedniej generacji... Spodziewałem się, że sensowną 360 da się taniej kupić
konradzik
15-12-2014, 21:16
Szczerze mówiąc, to ja nie mam opłaconego PS+ i nigdy mi go nie brakowało do szczęścia. Nie gram dużo, a jak już gram, to w tytuły, które i tak kupuję pudełkowe.
Po necie to też grałem może ze dwa razy w życiu... I w GT5 dostałem taki łomot, że mi się odechciało. ;-) Poza tym nie mam czasu na ustawki, a granie z przypadkowymi ludźmi jest dla mnie bez sensu...
Kumpel mnie teraz namawia na Diablo, ale nie mam kiedy...
Jedna i druga konsola mają swoje exclusive'y. Na One będzie Wiedźmin 3 z obsługą Kinecta. Może być ciekawie. ;-) Teraz jeszcze patrzę, a tu przecież kiera, co ją mam do PSa, nie będzie banglać wprost z XB. Trzeba jakieś szarlatańskie zabiegi z adapterami uskuteczniać, a i tak nie zawsze chce to współpracować.
Ciul, chyba jednak wezmę 360 dla rodziny, ja ją (konsolę, nie rodzinę) będę łukiem szerokim omijał, niech sobie tam skikają... A dla siebie kiedyś, z czasem, PS4 wezmę. Chyba, że i mi się Kinect spodoba. ;-)
EDYTA powiedziała, żebym jeszcze na Allegro zerknął. I doznałem zadziwienia. Za Xbox 360 z dyskiem 500 GB i Kinectem to trzeba ponad 1200 wysupłać. Ceny One'a zaczynają się od 1600, tylko że bez Kinecta. Sam Kinect jest za 5 stów... To się razem 2100 robi, co i tak nie jest wielką różnicą do poprzedniej generacji... Spodziewałem się, że sensowną 360 da się taniej kupić
uzywke z kinektem kupisz za 500-600 ;) ostatnio znajomy sprzedwal bo kupil one
Uuee... Nie chcę używki... A na pewno chcę nextgena. Specjalnie dla Wiedźmina. Albo upgrade kompa, żeby dźwignął tę grę. :-) Dzisiaj wypłynęło kilka nowych faktów o tytule. Chyba ten One to nie jest jednak taki zły pomysł. :-)
Kto z Was ma PS4? Bo kupiłem sobie (tzn. synom ;) ) tę zabawkę i miałbym kilka pytanek na priv...
Pytaj tutaj, wszyscy się czegoś dowiemy.
foto4deg
06-01-2015, 00:42
Prz3mo, dawaj, mam od 1,5 miesiąca więc jak włączyć i wyłączyć wiem ;)
foto4deg
06-01-2015, 13:58
Tak nawiasem, ma ktoś nba2k15 na ps4? Pogralbym w sieci...
Rafał_Sz
06-01-2015, 16:17
Tak nawiasem, ma ktoś nba2k15 na ps4? Pogralbym w sieci...
Weź piłkę i idź na dwór. ;)
Prz3mo, dawaj, mam od 1,5 miesiąca więc jak włączyć i wyłączyć wiem ;)
W sumie wszystko o co chciałem zapytać, to już wiem :)
Jakby co, to pomykam w DriveClub i takie tam :)
foto4deg
06-01-2015, 16:57
Taa, w styczniu w Norwegii w piłkę....
Drive Club? Nie kojarzę... Mam jeszcze Assasina Unity i to tyle, gierki na ps4 drogie... Czekam na wiedźmina.
Edyta: mam ps3 z kilkoma grami w wersji cyfrowej, które są na moim koncie. Da się to sprzedać, ale bez możliwości używania mojego konta? Tak, żeby nikt mi przypadkiem konta nie obciążył zakupami.
Drive Club? Nie kojarzę...
https://www.youtube.com/watch?v=IdbAL2Abuys
foto4deg
07-01-2015, 01:16
https://www.youtube.com/watch?v=IdbAL2Abuys
Nie dla mnie...
Wiem, że się powtarzam, ale czy jest tu ktoś, kto lubi w NBA2k pograć? Pytam, bo firma 2k przygotowała promocję - za każdy punkt zdobyty przez Hardena i Walla w meczu ich drużyn, obniżają cenę gry na amazon o 1$ Najniższa cena 9,99$
Ktoś kupił/planuje?
Ja niestety się chyba smakiem obejdę bo t430i mi tego nie pociągnie... chociaż są ponoć rozwiązania na podpięcie karty zewnętrznej przez pciexpress :twisted:...
Ja to sobie moge co najwyzej obejrzec gameplay w fullhd na youtubie :P o graniu moge pomarzyc :P
spiritus
19-05-2015, 14:11
Ktoś powie czy mi na minimalnych pójdzie czy nie?
i7 2~2.5 GHz, 8GB ram i 740M 2GB
Warto kasę wydać czy pójdzie w błoto bo komp za słaby?
thekrycha
19-05-2015, 14:19
Ktoś powie czy mi na minimalnych pójdzie czy nie?
i7 2~2.5 GHz, 8GB ram i 740M 2GB
Warto kasę wydać czy pójdzie w błoto bo komp za słaby?
Spiryt, Ty do pracy przy Rawkach poganiaj a nie w gry będziesz grał :p Na minimalnych powinno pójść, ale czy warto kupować żeby grać na minimalnych, to sam musisz sobie odpowiedzieć :)
Tu masz szczegółowe wymagania: http://pomoc.cdp.pl/hc/pl/articles/203788588-Wymagania-sprz%C4%99towe-Wied%C5%BAmin-3-Dziki-Gon
a do lapka myślałem o tym: https://youtu.be/in2RYwjWFyA kilkadziesiąt funtów, ale już grafika chociażby 660gtx to kolejne kilka stów plus gra i wychodzi tysiąc żeby sobie pograć...
Ja nie pogram, bo producent nie przewidział wersji na OS X. Swoją drogą to dziwne - wszystkie interesujące mnie w ostatnim czasie tytuły (czyli przede wszystkim Pillars of Eternity i gry Blizzarda) takie wersje mają, ale widać standardem to jeszcze nie jest.
Swoją drogą nie zachowują ciągłości :)
Na moim laptopie w2 hula w max detalach a w3 nawet nie ruszy...
Też się zastanawiałem czy nie nabyć, ale może za czas jakiś, jak te niezdrowe podniecenie marketingowe opadnie.:)
Zastanawiam się, czy lepiej brać go na lapka wygodniej będzie jednak na PS4.
Ja nie mam porównania, bo od wielu miesięcy nie grałem w inny gry dla pojedynczego gracza, ale bardzo podoba mi się świat i uważam, że grafika jest całkiem ok ( na max detalach ). Rozgrywka jest dość wciągająca - tak, grałem od 01:00 do rana.
Ciekaw jestem jakości grafiki na PS4 - kolega po sesji kupi to będę miał porównanie.
Ja właśnie od żony dostałem i się instaluje z płyt :D Wypisuje, że jeszcze 100 minut ;) Sam jestem ciekaw, jak to będzie wyglądało na i5 3750 i GF960 :)
Grunt PS3 mi obcy więc muszę się poradzić. Potrzebuję kupić pada do takiej konsoli. Patrzyłem na allegro i zastanawiam się jakiego sensownego nabyć żeby kosztował 200zł. Macie jakieś info na ten temat ? Pad nie będzie jakoś strasznie katowany bo to dla dziecka. Możecie coś polecić ?
Ja właśnie od żony dostałem i się instaluje z płyt :D Wypisuje, że jeszcze 100 minut ;) Sam jestem ciekaw, jak to będzie wyglądało na i5 3750 i GF960 :)
Moim zdaniem powinno być bardzo OK.
Swoją drogą, nie spodziewałbym się tutaj wypowiedzi zbyt wielu osób które mają Wiedźmin 3 - wszyscy pewnie grają :P
Nieopatrznie ściągnąłem angielskie dialogi, bida. Teraz czekam aż mi GOG ogarnie polski :razz: Na szczęście ładnie leci.
spiritus
19-05-2015, 21:59
Moim zdaniem powinno być bardzo OK.
Swoją drogą, nie spodziewałbym się tutaj wypowiedzi zbyt wielu osób które mają Wiedźmin 3 - wszyscy pewnie grają :P
Najbardziej aktywni w tym wątku będą Ci, którym wiedźmin nie pójdzie :-P
Ustawiłem sobie grafikę na "Uber" i jakoś GF960/i5 3750 dają radę w 1920x1200. 60fps może i nie ma, ale da się walczyć bez zaciachów (przynajmniej na razie, z wilkami/ghulami itp., zobaczymy, jak będzie z gryfem) :) W porównaniu do "Dwójki", którą odświeżałem sobie w lutym, jest dużo lepiej. Krótkie czasy ładowania, swoboda biegania, jazda konna :D Fajnie jest móc sobie iść, gdzie oczy poniosą :) Tymczasem idę spać, bo o piątej pobudka do pracy... ;)
spiritus
19-05-2015, 22:11
pożycz żonę na pół dnia ;)
wiedźmin potrzebny :D
Ustawiłem sobie grafikę na "Uber" i jakoś GF960/i5 3750 dają radę w 1920x1200. 60fps może i nie ma, ale da się walczyć bez zaciachów (przynajmniej na razie, z wilkami/ghulami itp., zobaczymy, jak będzie z gryfem) :) W porównaniu do "Dwójki", którą odświeżałem sobie w lutym, jest dużo lepiej. Krótkie czasy ładowania, swoboda biegania, jazda konna :D Fajnie jest móc sobie iść, gdzie oczy poniosą :) Tymczasem idę spać, bo o piątej pobudka do pracy... ;)
Ty wiesz ile w tym czasie można odkryć? PROgamer nie śpi :D
Dobranoc ;)
Ty wiesz ile w tym czasie można odkryć? PROgamer nie śpi :D
:) Jaki tam ze mnie PROgamer, ja fotograf-amator jestem :) I już pierwszy cukierkowy zachód słońca w gnieździe gryfa zaliczyłem, że też Geralt Nikona nie nosi w sakwie ;)
spiritus
19-05-2015, 22:18
:) Jaki tam ze mnie PROgamer, ja fotograf-amator jestem :) I już pierwszy cukierkowy zachód słońca w gnieździe gryfa zaliczyłem, że też Geralt Nikona nie nosi w sakwie ;)
Eee tam :D
Ja za to profesjonalista - sesję głównemu bohaterowi robiłem dzisiaj :D
//oczy to po winie a nie eliksirze - żeby nie było :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/unnamedjp_wwqrhrn-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/unnamedjp_wwqrhrn.jpg)
Grunt PS3 mi obcy więc muszę się poradzić. Potrzebuję kupić pada do takiej konsoli. Patrzyłem na allegro i zastanawiam się jakiego sensownego nabyć żeby kosztował 200zł. Macie jakieś info na ten temat ? Pad nie będzie jakoś strasznie katowany bo to dla dziecka. Możecie coś polecić ?
Dla dziecka tylko ori bo sa najmocniejsze. Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego co dziecko jest w stanie wykombinowac...
ThomasVoland
20-05-2015, 04:15
To przy okazji padów - ten touchpad w padzie z PS4 jest sensownie wykorzystywany w RPG, czy dalej lata się po każdej kratce ekwipunku po kolei zamiast najechać kursorem? Ostatnio mnie naszło żeby wymienić PS3 na 4, ale w sumie nie chce mi się za bardzo grać - jedynie Wiedźmin i może coś jeszcze. Czy GTA5 online ładuje się równie długo na PS3 jak na PS4? Bo mi się grać odechciewa przez czas uruchamiania gry. I czy na komputerze mogę gdzieś sprawdzić ofertę sklepu z cyfrowymi grami? Ładowanie jest szybsze w wersji cyfrowej czy z płyty?
A co polecacie z tzw wyścigówek na PS??? Myślałem do The Crew, jest też Project CARS czy Driveclub. Ciężko wybrać.
Rafał_Sz
20-05-2015, 08:41
Przeniosłem wątek o Wieśku do wątku o grach, porządek musi być. ;)
Dla dziecka tylko ori bo sa najmocniejsze. Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego co dziecko jest w stanie wykombinowac...
Tak, wiem. :) Drugi pad ma być do grania w Monopoly więc nie sądzę żeby miał zostać zmasakrowany :)
Przeniosłem wątek o Wieśku do wątku o grach, porządek musi być. ;)
SLABE X MILIARD, a kasowanie moich postow jest jeszcze slabsze. :evil:
Tak, wiem. :) Drugi pad ma być do grania w Monopoly więc nie sądzę żeby miał zostać zmasakrowany :)
Jak mlody/mloda wpadnie do paki to zobaczysz jak bedzie pad fruwal po mieszkaniu ;)
Rafał_Sz
20-05-2015, 09:56
SLABE X MILIARD, a kasowanie moich postow jest jeszcze slabsze. :evil:
Uważasz, że sprzedaż kolejnej gry jest wystarczającym powodem, żeby zakładać osobny wątek?
Uważasz, że sprzedaż kolejnej gry jest wystarczającym powodem, żeby zakładać osobny wątek?
No, na pewno łatwiej się pisze na temat jednej gry, gdy posty nie są przeplatane np. rozważaniami na temat padów czy innych tytułów ;) No i jeśli ktoś jest zainteresowany dyskusją na temat jednego, konkretnego i oczekiwanego tytułu, nie musi szukać postów na kilkudziesięciu stronach ogólnego wątku :) Ale to moje zdanie.
Rafal dla Ciebie to moze jest 'kolejna gra', ale dla branzy w PL i na swiecie to jest jedna z najlepszych i wazniejszych produkcji w historii. Troche powagi... Jak juz tak kleisz to dlaczego watek o Diablo 3 jest caly czas osobno? W koncu to tez jest 'kolejna gra' :razz:
Rafal dla Ciebie to moze jest 'kolejna gra', ale dla branzy w PL i na swiecie to jest jedna z najlepszych i wazniejszych produkcji w historii. Troche powagi... Jak juz tak kleisz to dlaczego watek o Diablo 3 jest caly czas osobno? W koncu to tez jest 'kolejna gra' :razz:
Komp mu nie uciągnie to zzieleniał z zazdrości.
Pograłem jakąś godzinkę wczoraj, jest potencjał. Zwłaszcza z Xboksowym padziorem :mrgreen:
A co polecacie z tzw wyścigówek na PS??? Myślałem do The Crew, jest też Project CARS czy Driveclub. Ciężko wybrać.
DC to taki bardziej arcade, ale moim zdaniem swietny. Fajna grywalność i extra grafika.
Project Cars to symulator, też fajna grafa, ale bez kierownicy dość trudny.
Gram od stycznia w DC jakby co... :)
W takim razie, poproszę o przeniesienie wszystkich postów dotyczących wiedźmina na PC bądź pisanych przez osoby grające na PC s powrotem do wątku o wiedźminie - ten wątek jest przecież wątkiem o konsolach i grach telewizyjnych, więc te posty tu nie należą.
Również uważam, że połączenie tych tematów to bardzo zła decyzja.
Ciekawostka, zainstalowałem sobie wieśka na thinkpadzie t430i z kartą nvs 5400m (pięciokrotnie słabszej niż minimum wymagane) i poszedł :) na najniższych detalach i rozdzielczości 1024 ale idzie w sumie płynnie. Podejrzewam że po optymalizacji systemu i delikatnym podkręceniu karty powinno dać się podnieść rozdzielczość.
Oczywiście zaraz rozlegną się głosy że granie w wieśka na niższych ustawieniach niż ultra mija się z celem, ale ja tam tylko fabuły jestem ciekawa a nie fajerwerków.
Rafał_Sz
21-05-2015, 08:35
Teraz jest wątek o sprzęcie i grach na konsole i blaszaki. Tutaj piszemy o software i hardware do giercowania. Porównujemy konfiguracje, udzielamy tips & tricks itp. Wątki które spadły w otchłań forum nie będą tu przenoszone ze względów technicznych - daty postów spowodują bałagan.
foto4deg
21-05-2015, 09:05
Rafał... ciężki grzech popełniłeś, aby przyszłe pokolenia Ci to wybaczyły :twisted: wątek o grach telewizyjnych? WTF?
Co do WT3, grafa jak dla mnie słabsza niż w ASC Unity, tryb walki jakiś dziwny... Kuń chodzi jakoś sztywno :p Utopce ruszają się bez chodzenia. Zwierzyna dziwnie się zachowuje, wczoraj pół kota było po jednej stronie drzwi, pół po drugiej :p
Poza tym git :D
Rafał_Sz
21-05-2015, 09:10
wątek o grach telewizyjnych? WTF?
A kto powiedział, że ja? :)
j pół kota było po jednej stronie drzwi, pół po drugiej
To normalne:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://static.ddmcdn.com/gif/blogs/6a00d8341bf67c53ef01675f1ae136970b-800wi.jpg)
login_87
21-05-2015, 15:00
Mam pytanko czy Wiedźmin pojdzie mi na kompie w FullHD...
i5 2400 3,1GHz
8 GB RAM
radeon hd 6850 x2
Może ktoś gra na podobnym kompie?
spiritus
29-05-2015, 21:35
Ktoś pomoże?
Zaopatrzyłem się i zainstalowałem GTA V. Ustawiłem najniższe wymagania, directa 10, powyłączałem zbędne rzeczy a i tak tnie :/
Gra lekko przycina przez pierwsze 10 min co jest znośne aale później dzieje się kaszana. Praktycznie nic nie można zrobić.
Sprzęt:
i7 3537u 2x2.0~2.5GHz
8 GB ram
740M 2GB
win 8.1
Sprawdzałem wydajność i wynosi ona ok 50% dla procesora, 60% dla ramu. Sterowniki mam najnowsze.
W grze pokazuje jakie jest zapotrzebowanie z karty graf. Mam ok 800MB/2048MB
Wydaje mi się, że procesor za słaby.
A mi się wydaje że jak przy każdej części trzeba włączyć jakiś patch
spiritus
29-05-2015, 23:09
A mi się wydaje że jak przy każdej części trzeba włączyć jakiś patch
Zapodasz coś?
Czy xboxowy pad działa z kompem tylko po kablu? Mam ochotę spróbować pograć w Wieśka padem (wszyscy polecają).
mateo912
07-06-2015, 23:37
Czy xboxowy pad działa z kompem tylko po kablu? Mam ochotę spróbować pograć w Wieśka padem (wszyscy polecają).
Nie tylko. Potrzebujesz odbiornika bezprzewodowego do pada na usb (są w zestawie z bezprzewodowymi padami pod PC)
Ale to są dwa różne pady? W sensie dla XBO i dla PC? Ja myślałem (tak wyczytałem), że po prostu kupuję pada konsolowego i go specjalnym kablem do kompa podłączam. Nigdzie nie rzucił mi się w oczy taki z odbiornikiem w zestawie (tak pobieżnie po Allegro popatrzyłem). Ponadto pomyślałem, że zanim kupię, to najpierw sobie od kumpla pożyczę, żeby obadać. Ale on ma od kompletu, od konsoli, więc bez kabla do PC, ani tym bardziej bez odbiornika. Myślałem, że to może po normalnym BT by poszło (PSowe pady chodzą na BT, chyba).
No nic, dzięki, jeszcze poguglam.
mateo912
08-06-2015, 23:29
Ale to są dwa różne pady? W sensie dla XBO i dla PC? Ja myślałem (tak wyczytałem), że po prostu kupuję pada konsolowego i go specjalnym kablem do kompa podłączam. Nigdzie nie rzucił mi się w oczy taki z odbiornikiem w zestawie (tak pobieżnie po Allegro popatrzyłem). Ponadto pomyślałem, że zanim kupię, to najpierw sobie od kumpla pożyczę, żeby obadać. Ale on ma od kompletu, od konsoli, więc bez kabla do PC, ani tym bardziej bez odbiornika. Myślałem, że to może po normalnym BT by poszło (PSowe pady chodzą na BT, chyba).
No nic, dzięki, jeszcze poguglam.
są 2 rodzaje padów do xbox 360:
-przewodowy (pasuje do konsoli i pc)
-bezprzewodowy
ten bezprzewodowy z tego co pamiętam jest sprzedawany w 2 zestawach - pod konsole (tam nie potrzeba adaptera bezprzewodowego) i pod PC z adapterem.
przykład tego 2:
http://allegro.pl/pad-bezprzewodowy-microsoft-xbox360-komputer-pc-kr-i5350902254.html
http://allegro.pl/xbox-360-wireless-receiver-nadajnik-odbiornik-pc-i5368332433.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=41249
takie cos potrzebujesz jesli pad jest bezprzewodowy. Mam, uzywam, polecam
Aaale... Wy tu o padzie do XB360, a ja o padzie do XBO...
A tak w ogóle to jest jakaś zasadnicza różnica między nimi?
mateo912
09-06-2015, 22:56
aaa fakt, wybacz :D
Inny adapter do PC musisz kupić :razz:
Witam! No własnie, co wybrać? Nigdy nie grałem, nie znam się na tym...dodam, że to ma być prezent dla 7-letniego syna...dzięki za rady!
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=197858
Przerabiałem temat w maju, komunia itp sprawy. Po przeczytaniu, masy za i przeciw, obejrzeniu na youtube tyleż samo filmików porównawczych zdecydowałem się w końcu na ps4.
Niby mocniejszy sprzęt, przez co lepsza grafa no i BR na pokładzie. Ponoć xbox one ma lepszy pad.
...dodam, że to ma być prezent dla 7-letniego syna...
Zabrać młodego na super wycieczki, nauczyć robić zdjęcia, pogadać z nim, przytulić, wykombinować tysiąc innych zabaw, pograć rodzinnie w gry planszowe. Nie szkoda czasu na "pleja"? Ale to tylko MZ ;)
Zibi1970
07-07-2015, 08:36
Cze, polecam Xboxa One a czemu ?
Kompatybilność wsteczna ! Docelowo wszystkie gry z x360 mają działać na Xone. Ktoś napiszę że nie po to kupuje się nową konsolę aby grać w stare gry ale jak się popatrzy że używki gier na x360 można kupić od 15 zł. Oszczędność pieniędzy jest kolosalna. 7 letniemu dziecku jest obojętne czy widzi 5 mln liści na drzewie czy tylko mln. Liczy się miodność gier a tych na starą konsolę masz zatrzęsienie a jednocześnie można sobie zbierać na nextgenowe perełki takie jak tomb raider, halo, forza itd. Oprócz grania masz oczywiście odtwarzcz BRay/DVD/CD, w pełni działające IE, który odtwarza np. filmy z CDA. Dodatkowo Kinect. Jak się kupi go i odpowiednie gry sportowe/taneczne to i cała rodzina się bawi.
Rafał_Sz
07-07-2015, 09:10
Nie ma sensu pchać kasy na PS4 dla 7 latka. PS3 spokojnie wystarczy.
Docelowo wszystkie gry z x360 mają działać na Xone.
Nie wszystkie tylko wybrane, ktorych wydawcy wyraza na to zgode.
Zabrać młodego na super wycieczki, nauczyć robić zdjęcia, pogadać z nim, przytulić, wykombinować tysiąc innych zabaw, pograć rodzinnie w gry planszowe. Nie szkoda czasu na "pleja"? Ale to tylko MZ ;)
wypraszam sobie! nie wiesz jak zajmuje sie synem i ile czasu mu poświęcam, nie wiem czy masz dzieci, ale po takiej wypowiedzi wydaje mi sie, ze masz pojęcia o czym piszesz...więc jak nie masz nic do powiedzenia w temacie, to się nie odzywaj, ...jego mać!
Nie wszystkie tylko wybrane, ktorych wydawcy wyraza na to zgode.
Witam! O ile dobrze rozumie, to do xbox 360 można pozyczać gry od innych, a do one tak nie mozna?
Moje dzieci maja PS4. Jakosc grafiki i "grywalnosc" online porownywalne z xbox. Wylaczenie PS4 w sposob inny niz prawidlowy (np. przez przypadkowe nacisniecie on-off soft key) powoduje, ze urzadzenia nie mozna ponownie uruchomic i konieczny jest kontakt z servicem, gdzie zmeczony pan wytlumaczy ci, ze jestes idiota nie bedacym w stanie ze zrozumieniem przeczytac instrukcji obslugi a gdy z niedowierzaniem zapytasz: "prosze? czy ja dobrze zrozumialem?" powie (a wlasciwie prawie wrzasnie), ze to zupelnie tak jakbys walnal urzadzeniem o podloge i o gwarancji mozesz zapomniec. Problem (dobra wiadomosc) udalo sie jednak przy pomocy servisu, ktory chytry mastercode przeslal, rozwiazac. Online kosztuje 49,99 euro rocznie. pzdr. P.S. wlasnie przeczytalem post autora threada o wypozyczaniu gier- w wypozyczalni jest caly regal pelen ps4owych gier.
RobertMiernik
07-07-2015, 14:05
konieczny jest kontakt z servicem
Problem udalo sie jednak przy pomocy servisu, ktory chytry mastercode przeslal, rozwiazac.
post autora threada
sufenta, jeśli ktoś Cię porwał i więzi wbrew Twojej woli, to mrugnij dwa razy lewym okiem...
Czy przez wyłączenie konsoli inaczej niż guzikiem do wyłączania rozumiesz wyszarpnięcie z gniazdka kabla?...
Jesli kupisz kiedys ps4... chociaz nie- teraz odpowiem: nie mozna wylaczyc PS4 nie wychodzac z kolejnych menu i submenu. W opisanym przypadku do bedacej w uzyciu PS4 podczolgal sie 9-miesieczny czlonek rodziny i przypadkowo nacisnal wspomniany przycisk. P.S. "wiezic" znaczy "przetrzymywac wbrew woli".
Zibi1970
07-07-2015, 14:58
qualin,
wg Spencera (CO Xboxa) docelowo chcą wszystkie gry udostępnić na nowego Xboxa. Jak się jakieś firmy nie zgodzą to trudno jakiegoś % gier nie będzie co nie zmienia faktu że i tak będzie ich ogromna ilość.
ps. przy nagłym odcięciu zasilania Xone uruchamia się normalnie :-)
@zibi- wlasnie! To tez wywrzeszczala moja furia-zona do sluchawki- PS4 jest dla dzieci wymyslone wiec powinno byc idioto-dziecio-odporne- np. joysticki powinny byc na gryzienie i dzialanie sliny odporne :-) .. wszystko dobre co sie dobrze konczy- pan od mastercode wykazal sie zrozumieniem i wszyscy byli zadowoleni.
wypraszam sobie! nie wiesz jak zajmuje sie synem i ile czasu mu poświęcam, nie wiem czy masz dzieci, ale po takiej wypowiedzi wydaje mi sie, ze masz pojęcia o czym piszesz...więc jak nie masz nic do powiedzenia w temacie, to się nie odzywaj, ...jego mać!
Czego się wściekasz? Akurat pracuję zawodowo z rodzicami i dziećmi, którym komputer przesłonił cały świat. Maszynka z grami stała się opiekunką, rodzicem, wychowawcą i nauczycielem. Powstają kłopoty, które trudno zniwelować. Większość ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy jakie to kłopoty.
ps. wcale nie napisałem, że nie jesteś super Tatą, zapytałem tylko czy warto inwestować w maszynkę dla siedmiolatka. Na dodatek podkreśliłem, że to moje zdanie. Każdy może mieć swoje.
I bez osobistych wycieczek proszę!
Czego się wściekasz? Akurat pracuję zawodowo z rodzicami i dziećmi, którym komputer przesłonił cały świat. Maszynka z grami stała się opiekunką, rodzicem, wychowawcą i nauczycielem. Powstają kłopoty, które trudno zniwelować. Większość ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy jakie to kłopoty.
ps. wcale nie napisałem, że nie jesteś super Tatą, zapytałem tylko czy warto inwestować w maszynkę dla siedmiolatka. Na dodatek podkreśliłem, że to moje zdanie. Każdy może mieć swoje.
I bez osobistych wycieczek proszę!
Z zakupem konsoli dla syna (9 lat) zwlekaliśmy ile się dało. Ale w końcu się poddaliśmy. Argumenty, że już każdy w klasie ma konsole, nawet dziewczyny może i są banalne, ale skuteczne. Wykluczenie, bycie poza nurtem, stanie obok kiedy dzieciaki gadają na tematy konsolowe itp miłe nie jest. Tu są proste zasady albo tak albo siak. Dla nas dorosłych, wydawać by się mogło to głupie, ale tak to niestety działa.
Wszystko jest dla ludzi o ile jest używane z rozsądkiem. W naszym przypadku jest to 2h tygodniowo i to w weekendy. W wakacje może być przesuwane na inne dni ale nie dłużej niż 1h jednorazowo. Takie ustaliliśmy zasady i już.
Argument, że kupowanie PS4 dla 7 latka mija się z celem, chyba nie do końca jest trafny. Sam planuję nabyć jakąś wyścigówkę no i na jesieni Star Wars Battlefronta. Z chęcią polatam z synem po świecie Gwiezdnych Wojen :) I w takim przypadku jakość grafiki ma znaczenie.
Póki co mamy jedną grę Lego Hobbit, a większość czasu spędzamy z dala o takich rozrywek. Lepszy jest rower :)
Co do XB360 to obecnie jego największą zaletą jest cena. Wadą, że nowe tytuły nie będą się na tą konsolę pojawiać. W przypadku XBO nowe tytuły latają w niższych rozdziałkach, albo z gorszą grafą. Dla jednych ma to znaczenie dla innych kompletnie nie.
Nie robcie drugiego watku o konsolach...
RobertMiernik
07-07-2015, 18:51
Jesli kupisz kiedys ps4... chociaz nie- teraz odpowiem: nie mozna wylaczyc PS4 nie wychodzac z kolejnych menu i submenu. W opisanym przypadku do bedacej w uzyciu PS4 podczolgal sie 9-miesieczny czlonek rodziny i przypadkowo nacisnal wspomniany przycisk. P.S. "wiezic" znaczy "przetrzymywac wbrew woli".
Wprawdzie mam trójkę, ale nie tak znowu dawno byłem u znajomych i konsolę wyłączali guzikiem jak ja swoją trójkę od zawsze i nic złego się z nią nie stało. Zawsze ktoś musi być tym pechowym...
Chyba o syndromie sztokholmskim nie słyszałeś...
@zibi- wlasnie! To tez wywrzeszczala moja furia-zona do sluchawki- PS4 jest dla dzieci wymyslone wiec powinno byc idioto-dziecio-odporne- np. joysticki powinny byc na gryzienie i dzialanie sliny odporne :-) .. wszystko dobre co sie dobrze konczy- pan od mastercode wykazal sie zrozumieniem i wszyscy byli zadowoleni.
A kto Ci powiedział, że PS4 jest dla dzieci?
Z instrukcji:
Przełączanie w tryb spoczynku
Dotknij przycisku zasilania i przytrzymaj go przez przynajmniej 1 sekundę, aż system wyemituje sygnał dźwiękowy.
Całkowite wyłączanie zasilania
Dotknij przycisku zasilania i przytrzymaj go przynajmniej 7 sekund, aż dwukrotnie zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Tak samo jak w trójce. Pewnie, że wyłączając zasilanie guzikiem z tyłu może się coś uszkodzić - tak samo jest z komputerem, 500 razy się uda, a za 501 system już nie wstanie...
Przepraszam. Dobrze przeczytalem? Jak prad wysiadzie w domu albo korki strzela to konsola popsuta?
To jest,niestety, dosc czesto w PS4 wystepujacy problem. Konsola nie jest zepsuta lecz nie daje sie ponownie uruchomic i konieczny jest kontakt z service. Mozesz o tym wiecej przeczytac na anglojezycznych forach. pzdr
Jakos nie przeszkadza to PS4 przejmowac kontroli na rynku konsolowym ;)
byc moze dlatego, ze to dobra konsola i jesli sie ja poprawnie uzytkuje dziala bez zarzutu.
Ciekawe z tym wyłączaniem. Problemu takiego nigdy nie miałem. Sam, nie dalej jak kilka dni temu, przez przypadek uruchomiłem PS4, i od razu wyjąłem wtyczkę z gniazdka celem jej przełożenia na nowe miejsce. Konsola się uruchomiła normalnie bez żadnych problemów.
Przyznam, że w tym wątku pierwszy raz o takim problemie czytam. Kiedy robiłem rozeznanie i trochę tego czytałem jakimś cudem nigdy nie natrafiłem na ten problem. Ludzie opisywali jakieś problemy z uruchomieniem konsoli, tryby awaryjne itp, ale w nowych modelach tego ponoć już nie ma.
Panowie, czy opłaca się kupić dla 3-latki xboxa 360 z kinectem?
Uprzedzę Wasze obawy ;) młoda nie spędza zbyt dużo czasu przed TV, raczej śmiga na dwór na rower albo hulajnogę :]
Zastanawiałem się czy by czasem nie kupić (po taniości;) ) czegoś takiego, żeby zamiast oglądać bajki mogła poskakać przed TV troche.
rychu_cmg
09-10-2015, 19:49
W tej chwili lepiej kupić XboxOne czy PS4?
PS4 ma lepsze bebechy. W porównaniach wydolnościowych śmiga bez problemu na HD, natomiast XO często lata z niższą rozdziałką albo na gorszych szczegółach grafy. Tak wyczytałem. Przerabiałem temat na wiosnę i po przeczytaniu wszelkich za i przeciw poszedłem w PS4.
Ostatnio czytałem, że mają w XO załadować win10 jako system. Sam nie wiem czy do dobry pomysł i czy nie zje i tak skromnych zasobów konsoli. Chyba wolę jak konsola chodzi na czymś dedykowanym pod gry, a nie na systemie do wszystkiego.
Na Youtube masz sporo filmików porównujących grafę w danych grach PS4 vs XO
Ludziska chwalą natomiast w XO pada.
spiritus
17-02-2016, 17:27
Śródziemie: Cień Mordoru
Ile to może być warte w wersji pudełkowej? Dostałem to od pewnej osoby jako nietrafiony prezent.
Może ktoś miałby coś fotograficznego na wymianę jak ma zamiar tą grę kupić?
mateo912
17-02-2016, 20:33
Śródziemie: Cień Mordoru
Ile to może być warte w wersji pudełkowej? Dostałem to od pewnej osoby jako nietrafiony prezent.
Może ktoś miałby coś fotograficznego na wymianę jak ma zamiar tą grę kupić?
wersja na steam kosztuje 45 zł, niczym się nie rożni od wersji pudełkowej (co do zawartości) więc poniżej 40 mógłbyś spróbować pchnąć.
spiritus
17-02-2016, 21:42
wersja na steam kosztuje 45 zł, niczym się nie rożni od wersji pudełkowej (co do zawartości) więc poniżej 40 mógłbyś spróbować pchnąć.
Ok, dzięki wielkie.
Jak coś to za jakiegoś heliosa ciekawego się mogę wymienić :)
lipalipski
18-02-2016, 00:06
PS4 ma lepsze bebechy. W porównaniach wydolnościowych śmiga bez problemu na HD, natomiast XO często lata z niższą rozdziałką albo na gorszych szczegółach grafy. Tak wyczytałem. Przerabiałem temat na wiosnę i po przeczytaniu wszelkich za i przeciw poszedłem w PS4.
Ostatnio czytałem, że mają w XO załadować win10 jako system. Sam nie wiem czy do dobry pomysł i czy nie zje i tak skromnych zasobów konsoli. Chyba wolę jak konsola chodzi na czymś dedykowanym pod gry, a nie na systemie do wszystkiego.
Na Youtube masz sporo filmików porównujących grafę w danych grach PS4 vs XO
Ludziska chwalą natomiast w XO pada.
Bo tylko grafika sie liczy... zabawne.
A EA Access, a inne sieciowe usługi, które na XO są lepsze? O Padzie wspomniałeś. A lepsze wykonanie konsoli? A cichsza praca? A promo na gry?
Żeby nie było, mam PS4.
Bo tylko grafika sie liczy... zabawne.
Oczywiście że nie. To jak z filmami jedni lubią filmy czarno-białe lub nawet nieme, a inni kolorowe. Kwestia upodobań.
Ja czekam na Uncharted 4 i wtedy nie będę miał wyjścia, kupię PS4. Będzie bolała tylko niekompatybilność wstecz :/
Ja czekam na Uncharted 4 i wtedy nie będę miał wyjścia, kupię PS4. Będzie bolała tylko niekompatybilność wstecz :/
No co ty, przecież pracują nad kompatybilnością wsteczną... z PS2 :-)
Pomyślałem, że wątek o grach by się przydał.
A impulsem był battlefield 1. Jak to jest, że w MM gra kosztuje 150zl a na Originie 200?
spiritus
23-10-2016, 14:00
PiKa
Przeniosłem Ci post tutaj.
Też czekam na tą grę...trzeba będzie coś pomyśleć i nabyć :D
Ok, nie widziałem go.
Na streamingach wygląda obłędnie
Obecnie malutko się interesuje ale swego czasu Battlefield 2 Bad Company 2 i później dodatek Vietnam plus własny serwer ze znajomymi żeby mieć zarezerwowany slot i tępienie hackerów wspominam rewelacyjnie, późniejsze Bf3 i 4 jakoś nie wciągnął nas, ciekaw jestem tego Bf1 tylko że kompletnie wyszedłem z wprawy i obawiam się że byle gnojek mnie sponiewiera, a na ćwiczenia nie mam czasu :)
Szybkie pytanie: czy jak kupię Battlefield 1 na dvd, to będę mógł ściągnąć grę z internetu (z Origina?) i użyć kodu z wersji dvd?
Bo nie mam napędu dvd w komputerze ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Odpowiadając samemu sobie, według tego powinno się dać: http://answers.ea.com/t5/Game-Information/Battlefield-1-DVD-install-Origin/td-p/5625849
Trochę czasu minęło, weszły nowe modele a ja stanąłem przed wyborem, którego miałem nadzieję nigdy nie podejmować ;) zakupu dla 11 letniego łobuza konsoli. Jak ma grać te parę godzin tygodniowo to niech chociaż robi to w normalnych warunkach a nie telefony czy laptopy, które się do tego nie nadają (przynajmniej te, które ma w zasięgu). Weszła PS4 slim, PS4 Pro, na starą PS4 coraz ciekawsze promocje. Specyfikacje znam, jakieś tam opinie w sieci wyczytałem, ale jako, że mój rozwój w grach i konsolach zakończył się wraz z ostatnią wkręconą kasetą na Atari proszę o pomoc właśnie Was :)
1. ps4 - teraz za zestaw 1gb i trzema ciekawymi grami trzeba dać ok 1350zł, tu plusem jest cena
2. ps4 slim - niby nowszy, bardziej energooszczędny (nieistotne), wydajność identyczna ale nie ma już tak ciekawych promocji jak ps4. Niektórzy gadają, że cichsza, inni przeciwnie a ja już osiwiałem
3. ps4 pro - droższy, 1750zł za samą konsolę. gadają, że zysk tylko w przypadku tv 4k i hdr ale takowego brak zarówno obecnie jak i przez najbliższe lata. czy zatem warto dołożyć niemałą kwotę? czy będzie różnica pod tv fhd? jest to jakaś opcja "przyszłościowa" jeśli chodzi o wydajność czy póki co zbyt duża różnica - ok 1350 z grami wartymi pewnie ze 300zł vs 1750zł za golasa...
4. dodatkowy pad - no wiadomo, że muszą być dwa, stary czasem musi pokazać młodemu kto rządzi :D - oryginały czy są jakieś niewiele mu ustępujące zamienniki?
5. a może xbox choć tu moja wiedza jest jeszcze mizerniejsza :)
6. znajomy stojący przed identycznym wyborem rzucił hasło - kupowanie gier w formie cyfrowej i współdzielenie jednego konta, wtedy koszt gier na pół (które to tanie nie są). Da się czy zbędna fatyga i trud?
Pomożecie dinozaurowi jakoś merytorycznie? Tylko błagam, bez moralizatorstwa...
mateo912
05-12-2016, 13:26
w przypadku ps4 pro różnice zobaczysz nawet na tv FHD, albo będzie lepsza grafika przy obecnej ilości FPS albo będzie więcej FPS tak czy inaczej różnica będzie.
Poza tym kupowanie obecnie zwykłego PS4 to jak kupowanie karty graficznej do gier ale bez wsparcia dx12, niby się pogra ale za rok czy dwa już będzie kulawo.
nie ma co się łudzić że sony będzie jeszcze długi czas produkować obie wersje konsol a producencie gier będą przygotowywać gry pod 2 wersje (lepsza i gorsza grafika), pewnie za rok zwykła PS4 zostanie wygaszona z produkcji producenci gier zaczną przygotowywać nowe tytuły tylko pod ps4 pro i zacznie się narzekanie że gry chodzą kulawo ;)
Będzie albo nie będzie. Moim zdaniem zakup PS4 Slim ma sens dopóty, dopóki gry będą działały równocześnie na PS4 Pro i na Slimie. A tak przecież ma być, gry na konsoli mają chodzić dobrze, a nie tak jak napisał przedmówca - kulejąc. A można wyrwać ładną promocję, np. za 1500 zł z 2 padami i jakąś nową grą o wartości 200 zł. Gry, które chodzą na SLimie (Fifa 17, Uncharted 4, Tomb Raider itp.) są i tak na tyle dopracowane graficznie, że różnica w Pro na FHD to będą naprawdę detale. No, chyba, że tak jak w U4 komuś robi różnicę kampania w 60fps, to wtedy tak. Ale nie ma gwarancji, że wszystkie nowe gry będą działać na Pro w 60pfs, całkiem możliwe, że pójdą w 4K i lepsze detale na FHD.
PS. ja bym aktualnie kupił PS4 "stare" ale model 1216b, jest cichy jak Slim i też mniej prądu bierze. A jak są ładne promocje, to tylko lepiej.
Też tak sądzę. Dopłacanie 50% wartości na zasadzie gdybania, że powinno być lepiej jakoś mnie nie przekonuje. Oczywiście dostrzegam, że Pro jest 130% wydajniejszy i jeśli faktycznie przełożyłoby się to na lepszą grafikę, dłuższy "cykl życia" konsoli to można to przemyśleć. Kupując dwukrotnie wydajniejszą grafikę do PC mam gwarancję, że będzie to zakup przyszłościowy, że zarówno dziś jak i za 2 lata gry mi na tym ruszą. W przypadku konsoli nikt takiej gwarancji nie daje, wszyscy tylko piszą o 4k i hdr co mnie kompletnie nie interesuje. To tyle mojej twórczej teorii ;) i nadal jestem otwarty na argumenty...
Tymczasem skończyła się wydaje się ciekawa oferta - http://www.al.to/goracy_strzal/10217 - ale pewnie do świą będą kolejne :)
mateo912
05-12-2016, 14:18
Będzie albo nie będzie. Moim zdaniem zakup PS4 Slim ma sens dopóty, dopóki gry będą działały równocześnie na PS4 Pro i na Slimie. A tak przecież ma być, gry na konsoli mają chodzić dobrze, a nie tak jak napisał przedmówca - kulejąc. A można wyrwać ładną promocję, np. za 1500 zł z 2 padami i jakąś nową grą o wartości 200 zł. Gry, które chodzą na SLimie (Fifa 17, Uncharted 4, Tomb Raider itp.) są i tak na tyle dopracowane graficznie, że różnica w Pro na FHD to będą naprawdę detale. No, chyba, że tak jak w U4 komuś robi różnicę kampania w 60fps, to wtedy tak. Ale nie ma gwarancji, że wszystkie nowe gry będą działać na Pro w 60pfs, całkiem możliwe, że pójdą w 4K i lepsze detale na FHD.
PS. ja bym aktualnie kupił PS4 "stare" ale model 1216b, jest cichy jak Slim i też mniej prądu bierze. A jak są ładne promocje, to tylko lepiej.
jakie będzie lub nie będzie. naprawdę sądzisz że sony będzie produkować zwykła i pro bo "ma gest"?
to samo tyczy się gier wydawcy też nie będą przygotowywać gier po 2 "platformy" (lepsza i grosza grafika) tylko skupią się na tej lepszej bo zwykła ps4 nie jest już przyszłościowa więc gry będą dostawać czkawki.
darkmajin
05-12-2016, 15:00
No nie jest kwestia wyprodukowania, tylko zdjęcia rozdzielczości i ogólnego downgradeu wszystkiego.... sorry że się wtrącam ;)
mateo912
05-12-2016, 15:06
No nie jest kwestia wyprodukowania, tylko zdjęcia rozdzielczości i ogólnego downgradeu wszystkiego.... sorry że się wtrącam ;)
tak, ale obecnie trzeba będzie przygotowywać 2 wersje grafik (jeśli wydawca będzie chciał się chwalić "lepszą jakości w ps4 pro") w jednej grze (w konsolach nie masz zazwyczaj opcji wyboru jakości jak na PC bo to wydawca ustawia odpowiednią jakość bazując na znanej wydajności konsoli) a to będzie generować koszty.
a gdy zwykła ps4 przestanie być produkowana jak myślisz wydawcy nadal będą się przejmować tym że na zwykłej ps4 gra klatkuje?
tak, ale obecnie trzeba będzie przygotowywać 2 wersje grafik (jeśli wydawca będzie chciał się chwalić "lepszą jakości w ps4 pro") w jednej grze (w konsolach nie masz zazwyczaj opcji wyboru jakości jak na PC bo to wydawca ustawia odpowiednią jakość bazując na znanej wydajności konsoli) a to będzie generować koszty.
a gdy zwykła ps4 przestanie być produkowana jak myślisz wydawcy nadal będą się przejmować tym że na zwykłej ps4 gra klatkuje?
Niestety to co piszesz to czyste gdybanie. Cykl życia Pro i zwykłej ma być taki sam. A jak już wspomniałem wcześniej, nie mogą sobie pozwolić, żeby gry na PS4 nie-pro klatkowały, muszą trzymać 30fps. To nie pecet.
A tak btw: Sony puściło parę na temat premiery PS5 - 2nd half of 2018.
nie mogą sobie pozwolić, żeby gry na PS4 nie-pro klatkowały, muszą trzymać 30fps. To nie pecet.
A może zejdźmy na ziemię? Część gier na PS4 już teraz nie trzyma 30 fps. To nie pecet ;-)
A ja bym nie patrzyl na konsole jak na PC bo to nie ma sensu po pierwsze trzeba sie zastanowic w jakie gry syn gra jesli jest to typ Battelfielda i dobrych gier wyscigowych to niestety ale plej odpada i zostaje Xbox a co przez to chce powiedziec to to ze w konsolach nie wany jest sprzet a w jakie gry sie chce grac. Np Titan fall jest tylko na Xboxie a Bloodborne tylko i wylacznie na playstation
Sent from my iPhone using Tapatalk
jeśli chodzi o dzieci to u mnie najważniejsze były pady- syn (9 lat) nie potrafił grać na padach od PS`a. Ręce mu się szybko męczyły, zły chwyt i po 2 tygodniach na playstation już nie patrzył.
Za to w padach od Xboxa się zakochał i to przeważyło szalę, choć ojciec płacze ze Bloodborne ;/
A może zejdźmy na ziemię? Część gier na PS4 już teraz nie trzyma 30 fps. To nie pecet ;-)
Które ? Z tych co ja miałem najmniejszy klatkaż miało Uncharted4 (stałe 30), reszta działała tylko lepiej. A boli mnie oko, jak coś chodzi poniżej 30 fps.
Pady to akurat tez wazna kwestia sam nie lubie padow od Pleya ale Xbox teraz i tak ma gorszego pada niz w 360 pod wzgledem trzymania ale ciezko bylo by zrobic cos nowego co by mi sie tak w rece wpasowalo ;)
Moja córka (7 l) sprawdznie sobie radzi z Dualshockiem od PS4.
Kuba, a jakie gry polecasz dla takiej 7mio latki? LEGO? Jakieś edukacyjne?
Moja córka ma 6 lat, czasem pojeździ samochodami w NFS, ale znowu nie mam żadnych gier dla dzieci :)
Ja mam 1216B, Uncharted 4 nie denerwowało mnie jeśli chodzi o FPS.
Nie wiem jak wychodzi cyfrowe współdzielenie gier, ja zawsze kupowałem czy to nową czy używaną grę, po przejściu sprzedawałem. Teraz do sprzedania mam Mafia III i Assassin's Creed Syndicate, na kupnie jest Battlefield 1 oraz Watch Dogs 2.
spiritus
06-12-2016, 12:27
Kuba, a jakie gry polecasz dla takiej 7mio latki? LEGO? Jakieś edukacyjne?
Moja córka ma 6 lat, czasem pojeździ samochodami w NFS, ale znowu nie mam żadnych gier dla dzieci :)
Ja mam 1216B, Uncharted 4 nie denerwowało mnie jeśli chodzi o FPS.
Nie wiem jak wychodzi cyfrowe współdzielenie gier, ja zawsze kupowałem czy to nową czy używaną grę, po przejściu sprzedawałem. Teraz do sprzedania mam Mafia III i Assassin's Creed Syndicate, na kupnie jest Battlefield 1 oraz Watch Dogs 2.
Wiedźmina jej kup...może się spodoba :D
Xbox wygląda lepiej jako urządzenie multimedialne- Windows 10, integracja z onedrive, obsługa zewnętrznych dysków itd.
Sony tutaj ssie, softwerowo jak i hw- nowy Pro nawet Bluraya UHD nie ma.
Oba systemy wymagają abonamentu do grania po sieci. Ok 200pln na rok. Co miesiąc dwie gry gratis.
Ja dla siebie :) wybrałem PS4 Slim, pierwsze dni jak najbardziej pozytywne, z tym że mój kontakt z konsolami to ostatnio w liceum był (ps1)
Które ? Z tych co ja miałem najmniejszy klatkaż miało Uncharted4 (stałe 30), reszta działała tylko lepiej. A boli mnie oko, jak coś chodzi poniżej 30 fps.
Bloodborne, Wiesiek trzeci, Fallout 4, The Last Guardian, to tak prawie z głowy.
A pewnie jest tego więcej.
Nie mówię tu o działaniu cały czas poniżej 30 fps, ale o tzw. framedropach.
The Last of Us 2 nadchodzi, wciagam nowego pleja!
The Last of Us 2 nadchodzi, wciagam nowego pleja!
I Crash! Nie zapominaj o Crashu :-)
Kuba, a jakie gry polecasz dla takiej 7mio latki? LEGO? Jakieś edukacyjne?.
Bezapelacyjnie ulubiona gra to "kot z włóczki" czyli UNRAVEL :)
I Crash! Nie zapominaj o Crashu :-)
Crash wygląda tragicznie, tak to mógł wyglądać na PS3.
Crash wygląda tragicznie, tak to mógł wyglądać na PS3.
Racja, mógłby. Ale tragedii nie ma, w takich grach grafika nie jest aż tak istotna. Mam Crashe na PS3 i bardziej boli mnie brak obsługi gałek analogowych niż pikseloza.
A ja bym nie patrzyl na konsole jak na PC bo to nie ma sensu po pierwsze trzeba sie zastanowic w jakie gry syn gra jesli jest to typ Battelfielda i dobrych gier wyscigowych to niestety ale plej odpada i zostaje Xbox a co przez to chce powiedziec to to ze w konsolach nie wany jest sprzet a w jakie gry sie chce grac. Np Titan fall jest tylko na Xboxie a Bloodborne tylko i wylacznie na playstation
No i dlaczeto Ty mnie to robisz ja się pytam ?? Przecież już prawie kupuję PS4...
;)
Zabiłeś mi ćwieka głównie dlatego, że zarówno syn (11) jak i stary (za dużo) uwielbiają strzelanki właśnie typu Battlefield 1 , World of Tanks czy inne CoD... Naprawdę aż taka różnica na korzyść Xboxa?
Już nic nie wiem...
zarówno syn (11) jak i stary (za dużo) uwielbiają strzelanki właśnie typu Battlefield 1 , World of Tanks czy inne CoD... Naprawdę aż taka różnica na korzyść Xboxa?
Już nic nie wiem...
FPS-y na padzie? Eeee...rgonomiczna porażka :-)
eeee bez przesady, w zawodach nikt nie ma zamiaru startować, tylko dla frajdy i zabawy. pamiętam lat temu wiele liznąłem ps, chyba pierwsza wersja i fajnie się grało. To co? Teraz przy znacznie wygodniejszym sprzęcie się nie da? Ja wiem, że najlepiej mechaniczna klawiatura, myszka na kablu z milionem dpi, kryształowe podkładki i specjalny fotel :D ale nie popadajmy w paranoję, to ma być parę godzin w tygodniu chwila zabawy.
Zaczynacie mnie już mości panowie wkurzać, wcale nie pomagacie :) zaraz skończy się na tym, że wsadzę mu pod choinkę dobrą grafikę do mojego kompa i tyle będzie zabawy bo jak czytam o tych problemach, klatkowaniach, cenach gier, do tego jeszcze PS Plusa trzeba kupować, żeby dalej kupować tańsze gry i w ogóle móc grać w sieci to mnie się od tego dojenia klienta już odechciewa... :(
Napiszcie po prostu jak dziecku co kupić, żeby miało to sens na parę najbliższych lat, jakieś plusy i minusy i tyle a ja grzecznie pójdę i kupię :D
ja wybierałem 2 miesiące (kupiłem w zeszłym tygodniu) i tutaj na chłodno nie przeliczysz plusów i minusów- to są dwa obce obozy i musisz się za jakimś opowiedzieć ;)
Gdybym miał patrzeć na tytuły ekskluzywne, kupiłbym PSa, ale wygrały wygodniejsze pady xboxa.
eeee bez przesady, w zawodach nikt nie ma zamiaru startować, tylko dla frajdy i zabawy. pamiętam lat temu wiele liznąłem ps, chyba pierwsza wersja i fajnie się grało. To co? Teraz przy znacznie wygodniejszym sprzęcie się nie da? Ja wiem, że najlepiej mechaniczna klawiatura, myszka na kablu z milionem dpi, kryształowe podkładki i specjalny fotel :D ale nie popadajmy w paranoję, to ma być parę godzin w tygodniu chwila zabawy.
Zaczynacie mnie już mości panowie wkurzać, wcale nie pomagacie :) zaraz skończy się na tym, że wsadzę mu pod choinkę dobrą grafikę do mojego kompa i tyle będzie zabawy bo jak czytam o tych problemach, klatkowaniach, cenach gier, do tego jeszcze PS Plusa trzeba kupować, żeby dalej kupować tańsze gry i w ogóle móc grać w sieci to mnie się od tego dojenia klienta już odechciewa... :(
Napiszcie po prostu jak dziecku co kupić, żeby miało to sens na parę najbliższych lat, jakieś plusy i minusy i tyle a ja grzecznie pójdę i kupię :D
"Lepsza jest ta którą posiada Twój dobry znajomy."
No i dlaczeto Ty mnie to robisz ja się pytam ?? Przecież już prawie kupuję PS4...
;)
Zabiłeś mi ćwieka głównie dlatego, że zarówno syn (11) jak i stary (za dużo) uwielbiają strzelanki właśnie typu Battlefield 1 , World of Tanks czy inne CoD... Naprawdę aż taka różnica na korzyść Xboxa?
Już nic nie wiem...
Porzadne FPS to tylko Xbox ;) tylko licz sie z wykupieniem odrazu abonamentu zeby grac przez neta ;)A jak synowie lubia FPS to polecam Titanfall na start zeby sie przyzwyczaic do gry na Padzie a pozniej dopiero Battelfield bo sie mozna zrazic do gry (ciezko z poczatku ogarnac celowanie).
eeee bez przesady, w zawodach nikt nie ma zamiaru startować, tylko dla frajdy i zabawy. pamiętam lat temu wiele liznąłem ps, chyba pierwsza wersja i fajnie się grało. To co? Teraz przy znacznie wygodniejszym sprzęcie się nie da?
Wiesz, autoaim w części tytułów to nie do końca fanaberia... :-)
Nie trzeba tutaj cudownego sprzętu, ale jak ktoś "wychował się" na Quake 3 i podobnych, to granie na padzie jest przyczyną frustracji. Ze dwie gry tego typu przeszedłem na konsoli, ale jak tylko mam wybór, to biorę wersję na blachę. O dziwo, TPP jakoś jeszcze ujdzie.
Zaczynacie mnie już mości panowie wkurzać, wcale nie pomagacie :) zaraz skończy się na tym, że wsadzę mu pod choinkę dobrą grafikę do mojego kompa i tyle będzie zabawy
A może Steam Link? Niedawno był do kupienia za jakieś 20 euraków. Sam się nad tym zastanawiałem, ale jeszcze młodemu nie wstawiłem telewizora do jego pokoju (7 lat, trochę za wcześnie wg żony).
Ale jeśli musi to być konsola, to chyba jednak PS4 Pro.
ja wybierałem 2 miesiące (kupiłem w zeszłym tygodniu) i tutaj na chłodno nie przeliczysz plusów i minusów- to są dwa obce obozy i musisz się za jakimś opowiedzieć ;)
Gdybym miał patrzeć na tytuły ekskluzywne, kupiłbym PSa, ale wygrały wygodniejsze pady xboxa.
żeby to były chociaż dwa obozy... tylko tu gwałtem, przez zamknięte drzwi wdarł się trzeci: pecetowcy. No i jakoś moje niezdecydowanie nie ma odwagi go wyrzucić :)
Jak to ma byc dla rozrywki synow zdecydowanie PC bym odrzucil ;) sam gralem na ps i xboxie no i oczywiscie PC i z tych 3 zdecydowanie wybral bym Xboxa ze wzgledu na pady i exclusivy ;)
krzysztofz24
06-12-2016, 19:32
Dorzucę swoje 3 grosze:-).
Jeśli dużo fps i fajerwerki graficzne to pc. Na konsolach część opcji graficznych jest po prostu obcieta albo gra jest w 30 fps.
Zasadniczo każda gra którą wyjdzie na pc jest też dostępna na konsole.
W odwrotną stronę to niestety nie działa.
Można powiedzieć że jestem na bieżąco z nowościami w grach i śledzę premiery, recenzje itp.
Najlepsze exclusivy sa na PS. Np Bloodborne czy nadchodzące Days Gone.
Opcja Alp inclusive jak dla mnie to dobry PC (żeby to miało sens to mi 3000 zł jeśli składamy od podstaw) i PS4 pro.
Choć jeśli ktoś ma w miarę kompa to można kupić kartę GTX 1070 za 1900-2300 i więcej nie trzeba....
Ogólnie temat można ciaaaagnac;-).
Zasadniczo każda gra którą wyjdzie na pc jest też dostępna na konsole.
W odwrotną stronę to niestety nie działa.
A masz jakieś wsparcie?
krzysztofz24
06-12-2016, 20:30
A masz jakieś wsparcie?
....to odpowiem wprost. Nie bardzo wiem o co ci chodzi:-).
Chodzi ci o jakies statystyki?
Nadal twierdze ze niemal wszystkie gry dostepne na PC wychodza tez np na PS
Pierwsze z brzegu;
Wiedzmin 3
Cala seria Assasin Creed
Dark Souls
Batllefield 4
Shadow of mordor
Lords of the Fallen
Deus EX
To tylko pare gier z ostatnich lat, ktore odniosly mniejszy lub wiekszy sukces.
Z exclusivami na PS jest tak, ze ja osobiscie jako Pc-towiec co jakis czas sie wnerwiam sie ze to exclusive:-) ( Jak juz sie kiedys powaznie wnerwie to kupie sobie PS4 Pro i w polaczeniuz moim PC, w koncu osiagne swiety spokoj;-) )
Np; Bloodborne, nadchodzace Days Gone i Horizon Zero. Choc z tym ostatnim nie do konca jest pwne czy tak na 100% bedzie to exclusive.
Nie jestem zadnym ekspertem, ale orientuje sie w teamcie gier, tak po prostu z zamilowania;-)
P.s
Tak przy okazji, dorym argumentem za PC jest mozliwosc modowania gier, gdzie na konsolach jest to zjawisko sladowe.
....to odpowiem wprost. Nie bardzo wiem o co ci chodzi:-).
Chodzi ci o jakies statystyki?
Ależ skąd. O proste i logicznie wytłumaczalne fakty.
Jeśli jakaś gra nie wychodzi na PC, to z reguły jest to tzw. exclusive, czyli tytuł na wyłączność dla danej platformy, w którego wydanie w jakiś sposób (bezpośredni lub mniej bezpośredni) zaangażowany jest właściciel tejże platformy.
Za przykład niech posłużą tytuły Naughty Dog, Driveclub, Little Big Planet (Sony) lub seria Forza (Microsoft).
W drugą stronę nie ma takich sztucznych ograniczeń marketingowo-wizerunkowych, bo za platformą sprzętową PC nie stoi żaden konkretny podmiot.
Dlatego też brak pewnych tytułów pecetowych na konsolach ma inne podłoże - sprzętowe (niewystarczająca moc, brak odpowiednich urządzeń peryferyjnych typu wolant/pedały), ergonomiczne (kłopotliwe w użytkowaniu i ogólnie niespecjalne lubiane przez użytkowników klawiatura + mysz).
Na konsolach ze świecą szukać więc RTS-ów, symulatorów innych samochodowe, nawet FPS-ów też tak naprawdę za dużo nie ma (owszem, są wysokobudżetowe tytuły typu CoD czy Battlefieldy, ale gdzie reszta?).
A i te FPS-y które są, mają odrębne serwery (pad vs WSAD+mysz to byłaby rzeź niewiniątek).
Twoje stwierdzenie więc świadczy słabym rozeznaniu w rynku.
Tak realnie, to jedyna rzeczywista przewaga konsol to exclusivy (bo dla niektórych warto kupić konsolę). Telewizor i pady podłączyć do blaszaka to przecież dziś nie problem.
krzysztofz24
06-12-2016, 22:00
To na poczatek dodam , ze ja gram na PC:-).
Ogolnie to z wiekszolscia( ale nie caloscia) tego co napisales, zgadzam sie.
Mialem wlasnie na mysli, ze przewaga konsol jest to ze maja exclusivy. A w odwrotna strone to raczej niestety nie dziala. Przeczytaj te tytuly gier ktore wymienilem. Ta sa bardzo dobre gry, ktore zgarnely mnostwo nagrod. Sa na PC i na PS i innych konsolach.
Moze uscisle, zebys juz nie staral sie mi pojechac;-) z tym slabym rozeznaniem w rynku.
Gry ktore odnosza kasowy i medialny sukces na PC sa w 95% przypadkow dostepne tez na konsolach- i tego zdania raczej nie podwazysz.
Ja osobiscie wole PC, bo tak jak napisales na ta platforme trafiaja gry, za ktorymi nie stoi zaden konkretny podmiot.
Swietne gry, srednie, slabe-wybor jest najszerszy. I mozna modowac gry.
I mozna by tu jeszcze dopisac pare osobistych preferencji, ale o gustach sie nie dyskutuje.
.......
Ale te exclusivy na PS, czasami im naprawde wychodza. Nienawidze Sony za to;-) - szczegolnie za "Days Gone".
Wiedźmina jej kup...może się spodoba :D
Za namową - przed chwilą kupiłem. Jak się jej nie spodoba to ja ostatecznie pogram ;)
Bezapelacyjnie ulubiona gra to "kot z włóczki" czyli UNRAVEL :)
Zainstalowałem demo i bardzo jej się spodobało. Dzięki.
No dobra, bardzo dziękuję wszystkim za namieszanie mi w głowie... znaczy się za pomoc ;) Sprzęt kupiony - PS4 Slim. Wyczytałem, że najcichszy, mniej energii ciągnie, dużo mniejszy no i ponoć najważniejsze - poprawione pady, niby wytrzymalsze mają być, tako mi spec rzekł :) Komplet z 3 grami - https://saturn.pl/konsole-i-gry/konsola-sony-playstation-4-1tb-d-chassis-driveclub-uncharted-4-kres-zlodzieja-the-last-of-us-remastered - wyszło po rabatach i kuponach 1450zł, do tego niby jakieś 5% wartości zakupów, czyli ok 75zł do wykorzystania w sklepie internetowym - tak dla informacji, gdyby ktoś szukał. Cena chyba niezła.
Ale do rzeczy - jesteście moim jedynym źródłem informacji więc proszę o szybki kurs :
- czy zakładając konto na którym będę kupował gry w formie cyfrowej mogę współdzielić konto z przyjacielem, który też kupuje synom ps4 na święta? zawsze to ceny
- gdzie najkorzystniej kupujecie gry? pudełkowe czy cyfrowe? wiem, że zaletą pudełkowych jest to, że mogę je odsprzedać dalej...
- czy konto PS Plus jest konieczne? dowiedziałem się od sprzedawcy, że Sony się tak wycwaniło, że przykładowo mając grę Driveclub nie pogram z synem jak kiedyś, we dwoje na współdzielonym ekranie tylko zmusza ludzi do zakupu konta bo taka gra z kimś możliwa jest tylko przez sieć... jak to ugryźć bo chyba nie kumam ? :)
- jakieś ciekawe gry dla 11 letniego chłopaka polecicie? Był jeszcze zestaw z grą Ratchet&Clank, którą sprzedawca bardzo zachwalał dla dziecka ale na w.w. dostałem wyższy rabat i wolę ją dokupić osobno.
wybaczcie banalne pytania, nie pójdę z tym na dedykowane forum bo dziada śmiechem zabiją a widzę, że są tu też nie lada spece :)
Na Allegro taki zestaw 1350 ;)
Zainstalowałem demo i bardzo jej się spodobało. Dzięki.
Chciałem jej kupić pudełkową pod choinkę ale nigdzie nie ma...
No ja też. Jest tylko wersja cyfrowa w PlayStation Store za 89zł :/
Na Allegro taki zestaw 1350 ;).
ino mnie nie denerwuj... :) rzucisz linkiem która to oferta bo za diabła nie widzę
- jakieś ciekawe gry dla 11 letniego chłopaka polecicie? Był jeszcze zestaw z grą Ratchet&Clank, którą sprzedawca bardzo zachwalał dla dziecka ale na w.w. dostałem wyższy rabat i wolę ją dokupić osobno.
wybaczcie banalne pytania, nie pójdę z tym na dedykowane forum bo dziada śmiechem zabiją a widzę, że są tu też nie lada spece :)
Co do gier to od jakiegoś czasu mój syn (też 11 lat) katuje Battlefronta. Fajna gierka, jemu się podoba, a i ja z przyjemnością sobie pogierzę. Co jakiś czas jest uaktualniana i dorzucają nowe lokacje i rodzaje rozgrywek.
Katuje jeszcze minecrafta.
Na Allegro taki zestaw 1350 ;)...
no jak tam? gdzie ten zestaw za 1350zł?
No jak, nowy Slim 1TB 1199, gry owszem widzę poszły do góry, bo U4 ostatnio nawet za 80 zł widziałem nowe, ale można skompletować zestaw tych 3 gier za 200 zł, więc wychodzi 1400 +-.
chopie, ale cudujesz... podaj mi linka do takiego zestawu za 1350zł a nie gdzieś tam konsola, nie wiadomo od kogo, gry były ale się zmyły, można gdzieś skompletować, gdzieś +/-, do tego wysyłki, oczekiwanie, sranie się z nie daj Boże reklamacjami po 12 miesiącach u jakiegoś sprzedawcy... poszedłem do sklepu obok, dostałem za te same pieniądze zapakowany kartonik z Sony Polska, drugi rok rękojmi mam w dużym sklepie za narożnikiem, do tego raty 0% a Ty mi tu jakieś układanki prezentujesz.
No układanki, co nie znaczy, że nie da się kupić . Z fakturą i polską dystrybucją. http://allegro.pl/sony-ps4-playstation-4-slim-1tb-pad-fv23-petel-i6638259177.html Ostatnio sprzedawałem zestaw Uncharted 4 (raz użyta) + Driveclub (folia) i Last Of Us (folia) za 190 zł. Po tyle chodzą te gry. Oczywiście, jak masz w zasadzie za tę samą kasę w Saturnie, to nic tylko brać, choć ja w Saturnie czy MM nie widzę takich cen, jak podałeś.
Naszła mnie ochota na zmianę na Pro, przejechałem się po okolicznych sklepach, ale nigdzie nie dają żadnych gier ani nie ma żadnego promo na PS4 Pro czy Slim. Nawet we wspomnianym Saturnie. Może poczekać na po świętach ? Ciśnienia nie mam, jeszcze leży u mnie PS3 z niedokończonym Last of Us :)
Jak to nie ma promo na Slima? Jest tego cała masa, przecież sam mi dawałeś linka na 1Tb Slima za 1199zł a trzy dodatkowe gry kupuje się za 190zł więc po co Ci promocje, sam sobie je złóż tak jak mi pokazywałeś :D
No a na Pro nie ma bo wg przedstawiciela Sony nie mają na razie powodów, żeby zachęcać dodatkowymi profitami w postaci gier czy rabatów dlatego na pewno do nowego roku tylko goła konsola.
Pisałem o okolicznych sklepach. W necie Pro jest droższe niż w sklepie za rigiem, więc nabyłem za rogiem... Szkoda czasu na podchody.
Cichy, ja się wstrzymałem z kupnem i teraz jest -62% na Unravel:
https://store.playstation.com/#!/pl-pl/gry/unravel/cid=EP0006-CUSA02532_00-UNRAVELUNRAVEL09?utm_medium=Social&utm_campaign=&utm_source=&utm_term=so-no-100937&utm_content=Jan_Sale_&emcid=so-no-100937
spiritus
24-01-2017, 22:11
Zna ktoś jakąś stronkę w internecie w której podaję dokładne parametry podzespołów w komputerze i mi "pokazuje" na jakich wymaganiach może mi śmigać dana gra?
P.S.
Nie zaglądam tu zbyt często więc gdyby się pojawiła odpowiedź to proszę mnie przywołać :)
Zna ktoś jakąś stronkę w internecie w której podaję dokładne parametry podzespołów w komputerze i mi "pokazuje" na jakich wymaganiach może mi śmigać dana gra?
P.S.
Nie zaglądam tu zbyt często więc gdyby się pojawiła odpowiedź to proszę mnie przywołać :)
http://www.systemrequirementslab.com/cyri
Nie wiem jak to teraz się sprawdza, bo dawno nie używałem, ale kiedyś działało całkiem dobrze.
Możesz też w googlu wpisać "can you run it" i Ci wyskoczy pierdylion podobnych klonów :)
spiritus
25-01-2017, 16:27
Słyszałem o tej ale ona chyba sama z komputera zczytuje parametry komputera. Mi chodzi o taką gdzie sam sobie dokładnie ustawię wszystkie podzespoły i sprawdzę.
Kolega zamawia komputer i nie wie czy mu jakaś gra pójdzie... ot taka filozofia :)
nikoniarz
25-01-2017, 17:26
Jeśli zamówi typowo pod gry w maksymalnym możliwym funduszu to wszystko co będzie miało działać na takim sprzęcie to będzie działać. Ot cała filozofia.
spiritus
25-01-2017, 20:02
Jeśli zamówi typowo pod gry w maksymalnym możliwym funduszu to wszystko co będzie miało działać na takim sprzęcie to będzie działać. Ot cała filozofia.
Nie zamówi pod tym względem właśnie....
krzysztofz24
26-01-2017, 19:31
Ale takie strony to taki niezbyt pewny polsrodek. Najlepiej po prostu poswiecic troche czasu i poszukac testow karty graficznej czy procesora-przewaznie w takich testach jest kilka najpopularniejszych i wymagajacych gier.
Typu Wiedzmin 3 czy Rise of the Tomb Rider i jak dane poszespoly radza sobie z ta gra.
megasnajper
26-01-2017, 20:39
to niech wyszuka jaka gra go interesuje i zobaczymy benchmarki na różnych kartach graficznych, to pozwoli mu mniej więcej ocenić jak będzie sobie radzić w jego przypadku (w zależności od gry procesor jest mniej/bardziej ważny, ale zakładając, że weźmie mocny i5/i7 to karta będzie miała największe znaczenie)
spiritus
01-03-2017, 19:18
Ktoś wie gdzie na stronie steam mogę przejrzeć jakie gry są na jakiejś dużej promocji? Zagrały w coś ciekawego bo wiedźmin już ogarnięty :/
Ogólnie polecacie jakieś tytuły? Uwielbiam RPG. Wieśki, Skyrim, gothiki i podobne mu arcanie przeszedłem :D
siemalysy
01-03-2017, 19:43
Ktoś wie gdzie na stronie steam mogę przejrzeć jakie gry są na jakiejś dużej promocji? Zagrały w coś ciekawego bo wiedźmin już ogarnięty :/
Ogólnie polecacie jakieś tytuły? Uwielbiam RPG. Wieśki, Skyrim, gothiki i podobne mu arcanie przeszedłem :D
Grałeś coś z serii Assassin's?
spiritus
01-03-2017, 20:44
Ojj... prawie wszystko przeszedłszy :D
Pierwsza część chyba nie.
mateo912
01-03-2017, 22:45
porównywanie gier AC do RPG to jak porównywanie merca serii G do serii S :D
Niby i jedno i drugie to samochód oraz mercedes no ale... :D
siemalysy
01-03-2017, 22:48
porównywanie gier AC do RPG to jak porównywanie merca serii G do serii S :D
Niby i jedno i drugie to samochód oraz mercedes no ale... :D
Ale czy ja napisałem, że jest to gra RPG? Pierwsza część pytania była o ogolnie polecane tytuły, a kolejne zdanie o tym, że Spiryt uwielbia RPG. Więc nie rozumiem skąd to ale...?
Może tutaj?:
http://store.steampowered.com/search/?specials=1&os=win
I odfiltrować tagami cały niezależny crap...
Ja kupuję z reguły starsze tytuły i na promocjach po minimum 75%.
PS: Styx: Master of Shadows i Styx: Shards of Darkness znasz?
http://store.steampowered.com/app/242640/
http://store.steampowered.com/app/355790/
spiritus
02-03-2017, 11:48
Styxa nie znam... nie moje klimaty :)
Wolę klasyczne napieprzanie się mieczem :)
Styxa nie znam... nie moje klimaty :)
Trochę asasynowaty (skradanka), stąd podsuwam pomysł.
Wolę klasyczne napieprzanie się mieczem :)
To może jakieś klasyczne slashery, albo Ryse: son of Rome (takie trochę tech-demo, bo gra ponoć bardzo krótka)?
A może seria Dragon Age?
Za dużo gier które by można stawiać w szranki z Wiedźminem czy Skyrimem to raczej nie ma...
spiritus
02-03-2017, 15:43
Za dużo gier które by można stawiać w szranki z Wiedźminem czy Skyrimem to raczej nie ma...
I to mnie właśnie boli... :P
Dragon Age przeszedłem ale denerwuje kamera z góry :P
krzysztofz24
03-03-2017, 23:22
Napieprzanie mieczem;-)?
To "Shadow of Mordor"
Gra akcji, lub jak kto woli slaysher z elementami RPG.
Niedlugo wychodzi nowa czesc, wiec 1 jest do kupienia na steamie po taniosci.
Ta gra jest epicka, wszystko podporzadkowane jest wlasnie napieprzaniu mieczem;-)
W grze jest zaimplementowany system nemesis-przeciwnicy sa dobieranie tak zeby gracz mial wyzwanie, pamietaja cie jesli cie pokonaja, awansuja i rosna w sile.
Poziom trudnosci nie jest hardkorowy ale jest wysoki i nie da sie go zmienic:-).
Jak jestes zainteresowany to moge sie rozpisac. Przeszedlem ta gre 3 razy i zastanawiam sie czy sobie nie pyknac 4 raz zanim w sierpniu wyjdzie 2 czesc.
spiritus
03-03-2017, 23:44
Napieprzanie mieczem;-)?
To "Shadow of Mordor"
Gra akcji, lub jak kto woli slaysher z elementami RPG.
Niedlugo wychodzi nowa czesc, wiec 1 jest do kupienia na steamie po taniosci.
Ta gra jest epicka, wszystko podporzadkowane jest wlasnie napieprzaniu mieczem;-)
W grze jest zaimplementowany system nemesis-przeciwnicy sa dobieranie tak zeby gracz mial wyzwanie, pamietaja cie jesli cie pokonaja, awansuja i rosna w sile.
Poziom trudnosci nie jest hardkorowy ale jest wysoki i nie da sie go zmienic:-).
Jak jestes zainteresowany to moge sie rozpisac. Przeszedlem ta gre 3 razy i zastanawiam sie czy sobie nie pyknac 4 raz zanim w sierpniu wyjdzie 2 czesc.
Hehehe :D
Kupując laptopa tą grę dostałem za free... trochę pograłem i nw czemu przestałem. Może faktycznie pobrać? :)
madebyzosiek
04-03-2017, 00:03
Jak Wy to robicie, że macie czas na granie? Ja chyba ostatni raz ścigałem się w CMR z 10 lat temu :D
spiritus
04-03-2017, 00:04
Jak Wy to robicie, że macie czas na granie? Ja chyba ostatni raz ścigałem się w CMR z 10 lat temu :D
Rzuć robotę idź na studia... szczególnie w trakcie sesji dużo wolnego :D
mateo912
04-03-2017, 00:08
jak ktoś lubi slashery z elementami RPG to polecam polskiego Lords of The Fallen ;)
madebyzosiek
04-03-2017, 00:08
Rzuć robotę idź na studia... szczególnie w trakcie sesji dużo wolnego :D
Za małe stypendia dają, nie opłaca się :)
krzysztofz24
04-03-2017, 00:21
Spiritus
Dla mnie gra jest swietna, zachecam.
Nie pogadasz sobie jak w typowytm RPG.
Ale;
-system walki wzorowany na Batmanie, czyli ciosy i kontry, w tej grze nie ma unikow.
-wspinasz sie jak w assasin creed:-) z ta roznica ze w assasin wpadasz z piesnia na ustach w tlum i robisz rzez, a tu raczej na pewno bys zginal.
i jak cie gonia, to mozna uciec ale lewdo;-)
W wielkim skrocie-musisz rozprracowac armie orkow, zabijajac zwyklych orkow, wodzow i kapitanow. Planowac zabojstwa na rozne sposoby szukajac slabych stron przeciwnikow-kazdy jest inny. I zmieniaja sie z czasem, pamietaja cie i rosna w sile.
Dlugo by pisac, ja polecam. I 2 czesc bedzie chyba jedyna gra ktora kupie w dniu premiery.
Ta gra ma pewien smaczek dzieki systemowi Nemesis, ktory zauwazylem dopiero za rugim razem. Wazny elementem rozgrywki jest to ze czasem giniesz-ork ktory cie zabil awansuje, w calej armii sa przetasowania.
A co jesli idzie ci za dobrze? I zabiles tyle orkow ze w zakladce pezeciwnikow ktorych powinienes pokonac zeby dotrzec do wodzow i ich zabic jest juz tylko paru orkow zamiast kilkunastu.
Gra drastycznie podnosi poziom trudnosci:-)...wrecz zaczyna na ciebie polowac. Bo zeby system Nemesis dzialal, w zakladce wrogow musi byc choc paru orkow.
Nie wiem czy doszedles do momentu, ze spotkales Karagory, bardzo ciezko je zabic, dopiero w pozniejszej fazie gry jest to w zasadzie mozliwe. Mialem taka akcje, ze mocno juz przezedzilem szeregi przeciwnikow (i dluugo nie zginalem.) zauwazylem ze coraz czesciej mnie atakuja te potwory.
Ok, 1 mozna ubic, udalo mi sie nawet 2. Ale jak raz zaatakowaly mnie 3 naraz to niestety;-).
Drugi smaczek jest taki-ze mozna niejako samemeu tworzyc sobie przeciwnikow....pozwalajac im sie zabic. Za kazdym razem ork ktory cie zabil awansuje i rosnie w sile, nabywa nowych zdolnosci - mozna w ten sposob "wychodowac" sobie takiego mini-bossa.
Na koniec fajny filmik z tej gry i mozna sobie zobaczyc troche gameplayu:
https://youtu.be/BK4U2_O83Do
Recenzja:
https://youtu.be/9vs-rTpCz24
jak ktoś lubi slashery z elementami RPG to polecam polskiego Lords of The Fallen ;)
Rowniez bardzo polecam-swietna grafika i co najwazniejsze-grywalnosc. Calosci dopelnia swietna muzyka.
Witam.
Większość pisze o PS4 lub Xbox One, bo to dwie topowe konsole.
Ja chciałem jednak zapytać o.... Nintendo Wii U.
Czy ktoś z Was posiada?
Od najmłodszych lat jestem fanem platformówek.
Niestety, na X360 którego posiadam za wiele tego nie ma, a w to co jest już grałem.
Strasznie lubię małego hydraulika, zielonego smoko-zaura zwanego Yoshi czy różowego balonika - Kirby'iego (ehhh czasy Snes'a i GB wracają).
Pytanie, czy ktoś w ogóle używa tej konsoli?
Jest to jednak mało popularny system, teraz ma już swojego następcę i nie wiem czy warto w to jeszcze zainwestować...
Może ktoś napisze jakieś swoje spostrzeżenia...
Pytanie z innej beczki - czy znacie może jakieś wypożyczalnie konsol?
Może zamiast kupować, lepiej wypożyczyć konsole, zagrać w te kilka tytułów i mieć z głowy...
spiritus
29-04-2017, 17:15
Chciałem sobie dzisiaj skyrim kupić na steam bo jest promocja. Niestety HSBC (bank z UK) blokuje mi kartę:
"Transakcja nie została zakończona. Informacje o karcie płatniczej zostały odrzucone przez firmę obsługującą twoją kartę.
Należy pamiętać, iż firma obsługująca kartę może zablokować potrzebne środki, ale konto nie zostanie obciążone. Po poprawieniu wszystkich błędów w poniższych danych spróbuj dokonać zakupu ponownie."
Ktoś wie o co chodzi? Ustawiłem sobie w platformie internetowej, że w danym okresie jestem w Polsce.
krzysztofz24
30-04-2017, 10:02
Nie wiem o co chodzi, ale idz do bankomatu euronetu, w zakladce inne wyboerz paysafecards.
I nie ma prostszego sposobu na platnosci internetowe.
Zamiast rozkminiac problem z karta mozesz go po prostu obejsc:-)
spiritus
30-04-2017, 11:26
Dobra... napisałem do banku i oni mi to zablokowali bo myśleli, że ktoś mi kartę zakosił...ehhhhh. I dobrze i nie dobrze :D
Mam do nich dzwonić aby to odblokować.
A z tym euronetem to jak to będzie śmigać? Wtedy już normalnie będę mógł płacić poprzez dane z karty czy za każdym razem śmigać do bankomatu?
krzysztofz24
30-04-2017, 18:47
W bankomacie euronetu wybierasz "Inne" i tam Paysafecards.
Wy oerasz kwote; 20, 50, 100, 200.
Sciaga ci z konta a ty dostajesz wydruk z kodem o tej wartosci.
I tym wlasnie kodem placisz np za gry na Steam.
Bardzo popularny i bezpieczny sposob platnosci.
To co nie wykorzystasz zostaje. Czyli jak no masz kod na 100 zl i wpiszesz go do zaplaty za gre no za 85 zl tk 15 zl jeszcze masz do wykorzystania.
Te kody mozna tez laczycno; 100+20.
Oczywiscie zaplata za zakup jest natychmiast.
spiritus
30-04-2017, 18:59
Aaa.. takie coś.
Tylko, że bank mi kartę zablokował jako, że w Pl jestem i nie wiem czy to wyjdzie :/
Na szczęście znalazłem sobie inne rozwiązanie. Kolega w UK mi to kupił jako prezent a ja jemu ogarnąłem przelew bo to mogę robić bez problemów ;)
nikoniarz
30-04-2017, 19:02
idz do bankomatu euronetu
I nie ma prostszego sposobu na platnosci internetowe
Ty tak na serio? Żeby płatności internetowe były "najprostsze" to trzeba chodzić do bankomatu? :mrgreen:
krzysztofz24
30-04-2017, 19:29
Zakladam, ze pobierasz czasem pieniadze z bankomatu (to wtedy mozna przy okazji sobie kupic kod paysafecard).
Czy moze chodzisz do banku po gotowke:grin:?
P.s Prawie wszedzie gdzie sprzedaja doladowania telefoniczne mozna tez kupic paysafecards.
nikoniarz
30-04-2017, 19:34
Zakladam, ze pobierasz czasem pieniadze z bankomatu (to wtedy mozna przy okazji sobie kupic kod paysafecard).
Czy moze chodzisz do banku po gotowke:grin:?
P.s Prawie wszedzie gdzie sprzedaja doladowania telefoniczne mozna tez kupic paysafecards.
Ja rozumiem. Ale nie ma nic prostszego niż zakupy bez wychodzenia z domu. Bo owszem, można "przy okazji" wizyty w bankomacie załatwić sprawę tak jak sugerujesz. Ale to powinno dać się załatwić bez wychodzenia z domu. I to jest właśnie najprostsze rozwiązanie.
krzysztofz24
30-04-2017, 19:45
Wiele razy mialem jakies problemy z bankiem, dzwonienie na infolinie jest mocno upierdliwe a czasami te problemy sa z winy banku i nastepnego dnia znikaja.
Wiec ja proponuje nie myslec tylko hmm.....cyfrowo;-), tylko czasem sie ruszyc analogowo:-) do bankmatu 2 ulice dalej.
spiritus
02-05-2017, 11:21
Ehh... schodów ciąg dalszy :/
Zaopatrzyłem się w tą grę, dokładnie SKYRIM special edition no i tnie. Komp silny więc powinien to dźwignąć (z resztą wiesiek 3 chodzi bez problemu na wysokich). Ktoś z tym walczył? Dopiero teraz się dowiedziałem, że z tym remasterem są problemy na PC :/
krzysztofz24
02-05-2017, 16:10
Ale masz malo klatek czy po prostu czasami ci zatnie?.
Jaka grafika i procesor. Skyrim ma dostepne 44000 dostepnych modow.
(To nie pomylka-44tys). Mozna doprowadzic do wygladu swiata przyrody i bydynkow, ze Wiesiek 3 sie lekko zaniepokoi;-) ze swoja grafika.
Bethesda po prostu chcac odgrzac kotleta, zaimplementowala czesc przerobek moderow i puscila special edition.
Najpierw ustaw wszystko na minimum i jak dalej masz problemy to wykluczysz problem ze strony sprzetu.
Jak to nie pomoze. To spokojnie, Skyrim jest bardzo popularna gra.
Jesli nie ma oficjalnego fixa to prawie na pewno jest nieoficjalny.
Polecam strone Nexus. Sciagasz NexusModManager i masz dostep do modyfikacji do gier i roznych fixow naprawczych.
Ja tak na szybko znalazlem jakis fix przeciw wywalaniu do pulpitu po prostu wpisujac w google.
A jeszcze jedno proste rozwiazanie, jesli to ze Steam to sprawdz spojnosc plikow gry.
spiritus
02-05-2017, 16:20
To się tnie od samego menu na minimalnych ustawieniach...
Gdyby się zacięło raz na jakiś czas byłbym szczęśliwy ale to jest muł od samego początku. Jakbym to odpalił na celeronie D :D
960M
i7 5700HQ 2.7-3.5 GHz
nikoniarz
02-05-2017, 16:29
Zmień profil zasilania na "wysoka wydajność". Ewentualnie podepnij zasilacz, bo te mobilne nVidie lubią "oszczędzać" baterie...
spiritus
02-05-2017, 16:35
Zmień profil zasilania na "wysoka wydajność". Ewentualnie podepnij zasilacz, bo te mobilne nVidie lubią "oszczędzać" baterie...
Mam to ustawione od samego początku :D
Gdybym nie miał to by nawet wiesiek mulił
krzysztofz24
02-05-2017, 20:40
To się tnie od samego menu na minimalnych ustawieniach...
Gdyby się zacięło raz na jakiś czas byłbym szczęśliwy ale to jest muł od samego początku. Jakbym to odpalił na celeronie D :D
960M
i7 5700HQ 2.7-3.5 GHz
A sprawdzales spojnosc plikow gry (steam takie cos oferuje).
Batman Arkham mimo ze o wiele gorszy od Wieska 3 graficznie o wiele gorzej mi chodzil. Wogole niektorym wcale nie hodzil zaraz po premierze bo byl tak kiepsko zooptymalizowany. Ale dali oficjalny Fix.
Sprobuj z ta strona Nexus, poszukac jakiejs latki.
Ale cos jest na rzeczy po stronie Bethesdy bo mi normalna wersja Skyrim napakowana modami, min poprawiajacymi grafike chodzila jak ta lala na GTX760 swego czasu.
Czyli na karcie powiedzmy 10-15% slabszej niz GTX960(mam na mysli wersje do stacjonarek ofc)
Sory za post pod postem. spiritus
Tak na szybko
http://www.miastogier.pl/wiadomosc,35708.html
I koniecznie wejdz na Nexus mods zainstaluj sobie Nexus mod manager i znajdziesz tam rozwiazanie.
P.S Nie chcialbym cie denerwowac, ale trzeba bylo tu zapytac w watku czy warto kupic Skyrim edycje specjalna.
Otoz nie warto, bo za pomoca prostych do zainstalowania modow mozna miec wyglad podstawowej wersji o wiele lepszy niz special edition.
A Bethesda jest znana z bugow i problemow technicznych i po prostu puscili miedorobke. Pewnie to naprawia jakas oficjalna latka. Ale jak ktos nie chce czekac to musi samemu niestety pokombinowac.
spiritus
02-05-2017, 21:05
Dzięki! Już instaluję i czynię czary i rytuały :D
Odnośnie pytania czy warto kupić to kolega jaki mi to kupił jako prezent ma i poleca... jemu się nie przycinało nic.
krzysztofz24
02-05-2017, 22:07
Jakbys przy okazji odwiedzin strony Nexusa polknal bakcyla modowania Skyrim;-).
To zapamietaj , ze Skyrim mozna zmieniac praktycznie w dowolny sposob; latanie, inny wyglad swiata, inny wyglad postaci, pogoda, nowe krainy, erotyka...absolutnie wszystko:-)
NP fajny mod na inne animacje walki
https://youtu.be/bLaSoZ70Iuo?t=51
spiritus
02-05-2017, 22:14
Walczę, walczę i walczę z tym i nie śmiga... chyba wniosę o zwrot kasy za grę
spiritus
26-05-2017, 00:19
Zainstalowałem sobie 3 dni temu tą przepiękną starą gierkę i zablokowałem się w rozdziale IV (tak, wiem... jestem uzależniony). Otóż chodzi o tego ryboludzia vodyamoi czy jak mu tam było co stoi przy ołtarzu Pani Jeziora (tak, tak... kartę już mam). Mam misję z tym pogodzeniem ludzi z ryboludziami. Od Juliana pozabierałem już dwie jakieś rzeczy (trzeciej nie chce dać) i wziąłbym coś od tego rybiego księdza (czy tam kapłana). Ale go nie ma. Poszedł gdzieś i nie ma. Wybiłem na Brzegu wszystkich ziomków Dagona, przemedytowałem a tego jak nie było tak nie ma... Misje poboczne zrobione. Gdzieś się zablokowałem i nie wiem gdzie... :/
badtorro
26-05-2017, 00:32
gralem, ale tak dawno temu ze juz wogole tego nie pamietam tego questa
skoro juz szukasz pomocy, to polecam fora steam oraz youtube let's play - mozna obejrzec jak ktos inny przeszedl ten quest
spiritus
26-05-2017, 01:36
Nie lubię takich rzeczy... spróbuję się jeszcze pokrążyć i może na coś trafię.
Ja przeszedłem 1 jakieś osiem razy. Co prawda dawno temu ostatnim razem. Z tego co pamiętam ten kapłan nie jest Ci chyba potrzebny, musisz mieć alabastrowa figurkę i kolię czy naszyjnik z tego co pamiętam. Może poszukaj też na wyspie z Panią Jeziora. Tam będzie też walka z bosem vodianoi. Te rzeczy masz dostać od innych postaci a nie od tego kapłana. Jak je znajdziesz to on się pojawi.
spiritus
26-05-2017, 08:59
Ja przeszedłem 1 jakieś osiem razy. Co prawda dawno temu ostatnim razem. Z tego co pamiętam ten kapłan nie jest Ci chyba potrzebny, musisz mieć alabastrowa figurkę i kolię czy naszyjnik z tego co pamiętam. Może poszukaj też na wyspie z Panią Jeziora. Tam będzie też walka z bosem vodianoi. Te rzeczy masz dostać od innych postaci a nie od tego kapłana. Jak je znajdziesz to on się pojawi.
Mam figurkę i kobitka tego nie chce :/
3. Pogodzić ludzi i vodyanoi - aby skorzystać z tej opcji musisz udać się na Wyspę Rybitw, do której dostaniesz się korzystając z łodzi (#3). O zastanym konflikcie porozmawiaj z Panią Jeziora, która powie ci, że w celu osiągnięcia porozumienia trzeba zabić Dagona i przynieść jej pewne rzeczy na znak pokoju od ludzi i vodyanoi. Od Juliana, przebywającego w karczmie (#4) weź alabastrową figurkę, a od kapłana (#1) złotą bransoletę. W zamian Pani Jeziora podaruje ci rubin, który umieść na ołtarzu Dagona w północno wschodniej części Wyspy Rybitw. W ten sposób przywołasz bóstwo, które musisz zabić. W nagrodę otrzymasz od Pani Jeziora jeden srebrny talent i miecz Aerondight.
spiritus
26-05-2017, 10:31
3. Pogodzić ludzi i vodyanoi - aby skorzystać z tej opcji musisz udać się na Wyspę Rybitw, do której dostaniesz się korzystając z łodzi (#3). O zastanym konflikcie porozmawiaj z Panią Jeziora, która powie ci, że w celu osiągnięcia porozumienia trzeba zabić Dagona i przynieść jej pewne rzeczy na znak pokoju od ludzi i vodyanoi. Od Juliana, przebywającego w karczmie (#4) weź alabastrową figurkę, a od kapłana (#1) złotą bransoletę. W zamian Pani Jeziora podaruje ci rubin, który umieść na ołtarzu Dagona w północno wschodniej części Wyspy Rybitw. W ten sposób przywołasz bóstwo, które musisz zabić. W nagrodę otrzymasz od Pani Jeziora jeden srebrny talent i miecz Aerondight.
No i to chcę zrobić... tylko tego kapłana nie ma tam gdzie powinien być. O to chodzi :P
No i to chcę zrobić... tylko tego kapłana nie ma tam gdzie powinien być. O to chodzi :P
Kapłan powinien być w miejscu oznaczonym cyfrą 1:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/mz043jpg-2.jpg
źródło (http://images.eurogamer.net/2013/articles//a/1/7/6/5/9/7/9/mz043.jpg.jpg)
Czasem znaczenie ma pora dnia, ale może to też być efekt niewykonania poprzedniego zadania:
2. Pomóc vodyanoi - porozmawiaj z kapłanem (#1), który powie ci, że do przywołania Dagona należy złożyć ofiarę na ołtarzu. Kup u piekarza w wiosce kilka bakalii, po czym zakradnij się do wioski po zmroku. Nakarm bakaliami krowę, która wyruszy za tobą. Zabierz ją na Wyspę Rybitw i zabij ją na ołtarzu na północnym wschodzie. Następnie pokonaj Dagona i odbierz od kapłana nagrodę - miecz Deithwen.