Zobacz pełną wersję : Canon EOS-1D X wszystkomający
A te paseczki to kiedy widac -- bo chyba nie na kazdym zdjeciu?
Paseczki widać wyłącznie na zdjęciach wykonanych przez kolegę qbic
to taki jego prywatny znak rozpoznawczy
Najwidoczniej nie rozumiem. Dzięki temu zdaję sobie sprawę z tego, że żeby zrobić dobre technicznie zdjęcie Canonem, bez wspomnianego bandingu, muszę się więcej starać i używać rozumu/wiedzy oraz pamiętać, że mój aparat nie ma wbudowanej lampy
ETTR, ale nie zawsze to wystarcza.
Jedni biorą aparat i robią zdjęcia, inni testy.
tereferekuku
Zapytajcie niektórych Canionarzy którzy maja głowę na karku, dlaczego nadal używają 5D "classic".
ranbir kapoor
26-10-2011, 13:24
Tez sie zastanawiam kto musi wyciagac 2EV z cieni w markuII
Chyba tylko ci co nieumietnosc operowania swiatlem blyskowym ukrywaja pod haslem - preferuje swiatlo zastane
Mam ten aparat i nigdy nie widzialem na moich zdjeciach bandingu
Tez sie zastanawiam kto musi wyciagac 2EV z cieni w markuII
To nie dotyczy tylko wyciągania cieni, przy pewnych kombinacjach temperatury barwowej widać bez "wyciągania".
Zresztą, jaki ma sens produkowanie się, skoro kolejny foto-expert przybędzie na odsiecz powtarzając mantre:
- ja nie widze,
- nie ma tego problemu
- zrobiłem gazyliard zdjec
- nic nie wiesz o robieniu zdjęc
- za czasów kliszy to nie bylo takich problemów, w dupach się poprzewracało !
- po co obrabiać tak zdjęcia !!!???
- widocznie masz zepsuty aparat
- masz zepsuty monitor
- robisz tylko testy, nie wiesz co to duch fotografii
ranbir kapoor
26-10-2011, 13:38
Moze poprostu trzebabylo kupic inna puszke
Ta najwyrazniej do zdjec jakie robisz nie nadaje sie
Moze poprostu trzebabylo kupic inna puszke
Ta najwyrazniej do zdjec jakie robisz nie nadaje sie
Zgadza się, dlatego używam ja do filmów i zdjęć w których wiem ze problem nie wystąpi. Natomiast fakt pozostaje faktem, Nikon i Sony są pod tym względem lepsze (Leica M9 tez, bo stosuje CCD) i liczę ze nowe modele Canona zostaną "wyleczone".
mirekkania
26-10-2011, 13:48
tereferekuku
Zapytajcie niektórych Canionarzy którzy maja głowę na karku, dlaczego nadal używają 5D "classic".Poszedłem do linków w Twojej stopce, popatrzyłem na Twoje stopki w sandałach i inne takie, i rzeczywiście. Matryca daje masakrystyczne kolory, rozpiętość tonalna jest jak z Nokii, a szumy że uszy bolą. Masz rację, 5DII to aparat zły, przereklamowany i nie nadający się do robienia zdjęć. I coś z bagnetem jest nie tak, bo straszna winieta.
Do tej pory nie zdawałem sobie z tego sprawy. Pójdę po "głowę na kark" i wymienię system, bo od dzisiaj nie bede mógł spać spokojnie.
Sapphiron
26-10-2011, 14:20
ależ wy lubicie po sobie jeździć... To taka domena polaków czy to tylko tutaj?
mirekkania
26-10-2011, 14:27
ależ wy lubicie po sobie jeździć... To taka domena polaków czy to tylko tutaj?Ja nie jadę po koledze. Po jego wypowiedziach wnoszę, że jest zaawansowany w fotografowaniu, ma duże doświadczenie i wiedzę. Obiektywnie odnoszę się do tego co pisze. W odniesieniu do efektów, które pokazał, odwołuję wszystko co napisałem przeciw jego tezom. Przyznaję mu rację.
Sapphiron
26-10-2011, 14:28
Mirku, wypowiedź powyżej mojej raczej (przynajmniej ja) odebrałem jako ociekający sarkazmem pojazd...
Ale ja podobno gupi jestem i sie nie znam ;)
mirekkania
26-10-2011, 14:41
Mirku, wypowiedź powyżej mojej raczej (przynajmniej ja) odebrałem jako ociekający sarkazmem pojazd...
Ale ja podobno gupi jestem i sie nie znam ;)
Kłopot z internetem jest taki, że nie ma w nim emocji piszącego, są tylko słowa. I te słowa, są interpretowane z emocjami czytającego. Wtedy czasami dochodzi do nieporozumień.
Czy był podjazd, jaki i z której strony, każdy musi sobie odpowiedziec sam.
Sapphiron
26-10-2011, 14:45
Rozumiem :)
W takim razie przepraszam za nieuzasadniony zarzut :) Masz rację z tymi emocjami w internecie jest ciężko...
Poszedłem do linków w Twojej stopce, popatrzyłem na Twoje stopki w sandałach i inne takie, i rzeczywiście.
Wypadałoby pisać na temat, a jak chcesz o moich zdjęciach to chyba nie tutaj.
mirekkania
26-10-2011, 16:08
Wypadałoby pisać na temat, a jak chcesz o moich zdjęciach to chyba nie tutaj.Tematem jest EOS-1DX o ile się nie mylę.
Ktoś nie wytrzymał i zaczął swoją mantrę na temat 5DII. I to nie byłem ja.
Nie wyrażałem się na temat zdjęć, lecz tego, że ich strona techniczna przekonała mnie całkowicie do prawdziwości Twojej opinii o matrycy w/w aparatu.
Na temat zdjęć nie mam nic do powiedzenia.
Tematem jest EOS-1DX o ile się nie mylę.
Ktoś nie wytrzymał i zaczął swoją mantrę na temat 5DII. I to nie byłem ja.
Nie wyrażałem się na temat zdjęć, lecz tego, że ich strona techniczna przekonała mnie całkowicie do prawdziwości Twojej opinii o matrycy w/w aparatu.
Na temat zdjęć nie mam nic do powiedzenia.
Nie zgłaszałeś obiekcji co do tego na jaki temat pisze, wyrażając swój entuzjazm co do 5dmk2 (ratując jego reputacje). Kontynuowałem watek, wyrażając swoje wątpliwości co do parametrów technicznych nieszczęsnej drugiej piątki, więc jest to wątek poboczny i ściśle związany z Canonem
Nie wytrzymałeś i musiałeś powiedzieć coś o zdjęciach i ich stronie technicznej. To typowe, ale wybaczam Ci, w dowód moich dobrych intencji wirtualnie przesyłam 100 karmicznych bonusów dodatnich.
mirekkania
26-10-2011, 16:23
To typowe, ale wybaczam Ci, w dowód moich dobrych intencji wirtualnie przesyłam 100 karmicznych bonusów dodatnich.
Dziękuję i odsyłam 101. ;)
Zaraz nas moderatorzy do kątów porozstawiają.
Trzeba było nie zaczynać, widać ze nie rozumiesz sedna problemu.otóż, jeśli na 18600 zdjęć obrobionych w sezonie pojawił mi się banding na 2 plikach, problemu po prostu nie ma, otóż jeśli nie widać go na wydrukach 15x23 - 60x90 - to problemu po prostu nie ma- tyle w temacie.
Zaraz nas moderatorzy do kątów porozstawiająFaktycznie, dobrze by było gdybyście zostawili te polemikę. I tak zostaniecie przy swoim zdaniu, na 100%.
Nie ciągnijcie juz tego.
W sumie co tu mowic..... fajna puszka... problemy widze takie: cena, cena, no i jeszcze.... cena, ponadto cena, wspomnialem juz o cenie?
chcialbym gniazdko na rj45 zobaczyc w kolejnych nikonach ;)
W sumie co tu mowic..... fajna puszka... problemy widze takie: cena, cena, no i jeszcze.... cena, ponadto cena, wspomnialem juz o cenie?
to chyba dobrze... jak zobaczycie z nią kogoś o wzroście ok 173cm, w okularach, znaczy Bodzioch :razz:
mirekkania
26-10-2011, 22:12
jak zobaczycie z nią kogoś o wzroście ok 173cm, w okularach, znaczy Bodzioch :razz:Ten rysopis pasuje nie tylko do Bodziocha ;) (tudzież będzie pasował)
Ten rysopis pasuje nie tylko do Bodziocha ;) (tudzież będzie pasował)
pisałem raczej o cenie niż rysopisie lecz plan zakupu przeniesie się chyba do kalendarza wydatków na 2013, bo ruszamy z fotoksiążkami i niestety są priorytety więc piątki nie będą mogły przestać zdjęć robić:?
mirekkania
26-10-2011, 23:40
pisałem raczej o cenie niż rysopisie
Ja ten rysopis zrozumiałem tak: 1DX+173 cm+okulary=Bodzioch.
I chodziło mi o to, że taki sam "rysopis" może mieć np. Kania w miejscu sumy :) Z tym, że również poczekam aż świat się z puchą oswoi.
pablos524
31-10-2011, 22:45
Tak dla odświeżenia tematu: http://vimeo.com/31175496
Pawel Pawlak
02-11-2011, 12:14
http://www.ronmartblog.com/2011/10/hands-on-canon-eos-1d-x-lots-of-photos.html
Marketing, hehehe, nie chce mi się szukać ale pewnie o 1d3 czy 1d4 przed premierą były podobne ochy i achy ;)
Pawel Pawlak
03-11-2011, 11:38
Myślę że spore znaczenie mają emocje które towarzyszą tej premierze - co chyba całkiem naturalne :)
Canon w swoich materiałach poinformował że dzięki mocy obliczeniowej nowych procesorów digic i rozwiązaniom zastosowanym w matrycy do iso51200 udało się poprawić jakość obrazka o 2EV względem 1d4. Tymczasem "testerzy" którzy mieli styczność z 1dX w wersji przedprodukcyjnej, najpewniej tylko z JPGami z tej puszki, podają że iso 12800 jest tak dobre jak iso800 względnie iso1600 - co jak łatwo policzyć jest poprawą na poziomie 4 albo 3 EV. Czyli albo emocje u "testerów" wzięły górę nad obiektywizmem, albo canon poważnie niedoszacował efekty swojej pracy - a takiego przypadku jeszcze chyba nie było w historii ;)
MariuszJ
03-11-2011, 11:51
Mikrorecenzja na CB, autora trudno posądzić o nieobiektywność
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1013452&postcount=322
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1013625&postcount=332
Mikrorecenzja na CB, autora trudno posądzić o nieobiektywność
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1013452&postcount=322
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1013625&postcount=332
To co opisuje gość to kurde... jak dla mnie żenada. Przez tyle lat nie byli w stanie dopracować i wypuścić jakiegoś super killera nikonów?
To, że 6400 wygląda jak lepiej niz 3200 w 7D to chyba niewielki wyczyn? 1-1.5EV w stosunku do starszego cropa z taką samą ilością pikseli?
Dziwne to bardzo... może to jednak tylko kwestia bety. Ale w takim razie po cholerę dawać ludziom do ręki coś jeszcze tak niedopracowanego?
MariuszJ
03-11-2011, 12:09
To co opisuje gość to kurde... jak dla mnie żenada. Przez tyle lat nie byli w stanie dopracować i wypuścić jakiegoś super killera nikonów?
To, że 6400 wygląda jak lepiej niz 3200 w 7D to chyba niewielki wyczyn? 1-1.5EV w stosunku do starszego cropa z taką samą ilością pikseli?
Dziwne to bardzo... może to jednak tylko kwestia bety. Ale w takim razie po cholerę dawać ludziom do ręki coś jeszcze tak niedopracowanego?
Nie przesadzajmy z tym "killerowaniem". Nikt tu ani wcześniej specjalnie nie killerował, ani killerować teraz nie będzie.
Widać wyraźnie po prostu ścianę, której bez rewolucji w technologii się nie przebije. Asymptotyczny rozwój, ale też nie ma specjalnego nacisku bo i niespecjalnie jest potrzebny w takim produkcie.
To co opisuje gość to kurde... jak dla mnie żenada. Przez tyle lat nie byli w stanie dopracować i wypuścić jakiegoś super killera nikonów? To, że 6400 wygląda jak lepiej niz 3200 w 7D to chyba niewielki wyczyn? 1-1.5EV w stosunku do starszego cropa z taką samą ilością pikseli?O ile sam podejrzewalem wczesniej, ze znowu moze to ladnie tylko na papierze wygladac, to jednak w tym przypadku bede sceptyczny, co do owego "macania". To przeprodukcyjny egzemplarz i Canon jest swiadom tego, ze jest jeszcze duzo do poprawienia. Nie przypadkiem przeciez zablokowali sloty kart. Gdyby w kwestii obrazowania, nie mialo to odstawac za bardzo od koncowych egzemplarzy, co najwyzej poprosili by prezenterow, aby po prostu nie pozwalali umieszczac wlasnych kart osobom ogladajacym. W tym przypadku (fizyczna blokada) wyglada na to, ze sa swiadomi syfnego obrazu i prawdopodobnie usilnie pracuja nad poprawa. Crap czy fajne narzedzie -- bedziemy oceniac juz po fotach z egzemplarzy, ktore beda sprzedawane. Zaskakuje mnie jedynie kiepski AF -- oczywiscie, to tez jeszcze byc moze bedzie poprawione, ale... O ile mozna dac do macania aparat z zablokowanym slotem, zeby sie ludziki szumom nie mogli dokladnie poprzygladac, o tyle AF akurat dadza rade przetestowac... No i to moze sie zgadzac z moimi wczesniejszymi przypuszczeniami -- z AF moze byc kiepsko.
Pawel Pawlak
03-11-2011, 13:12
Mnie zadziwiają relacje "macantów" jedne pisze o poprawie 4EV wobec obecnych DSLRów canona (a owy "macant" używa i ile mi wiadomo 5d2) drugi o poprawie 1-1.5EV względem 7D... jakość się to kupy nie trzyma ;)
Mnie zadziwiają relacje "macantów" jedne pisze o poprawie 4EV wobec obecnych DSLRów canona (a owy "macant" używa i ile mi wiadomo 5d2) drugi o poprawie 1-1.5EV względem 7D... jakość się to kupy nie trzyma ;)
Może trzeba przebierać puszki do macania - rozrzut jakościowy jak w tamronie :mrgreen:
Imo też troszkę nie wierzę w te 1.5EV lepiej od cropa (to wynik coś chyba w pobliżu 5d2?), bo jeśli byłaby to prawda to canon zaliczyłby spektakularną klapę.
4EV brzmi kosmicznie, więc wyciągnąłbym z tych "wrażeń" średnią arytmetyczną minus 0.5EV :D
Pawel Pawlak
03-11-2011, 13:34
Może trzeba przebierać puszki do macania - rozrzut jakościowy jak w tamronie :mrgreen:
Imo też troszkę nie wierzę w te 1.5EV lepiej od cropa (to wynik coś chyba w pobliżu 5d2?), bo jeśli byłaby to prawda to canon zaliczyłby spektakularną klapę.
4EV brzmi kosmicznie, więc wyciągnąłbym z tych "wrażeń" średnią arytmetyczną minus 0.5EV :D
Czyli pewnie jest tak jak naisał canon: nowy digic (lepsze odszumianie) + nowa matryca, mniej gęsta niż 5d2 i tym bardziej 1d4 = 2EVpoprawy względem 1d4.
Wydaje mi się jednak, że nawet jeśli tak jest (czyli matryca szumi nadal bardziej niż d3s) to sytuację możne znaczaco ratować lepsze utrzymanie DRa - bo wierzę że skoro hi2 to iso204800 a specyfikowane iso kończy się na 51800, to DR musi się trzymać na wysokich iso wybitnie. A to byłby bardzo istotne.
Relacja kuchatka z CB http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1013625&postcount=332
Dla mnie jest dziwne, że 6 miesięcy przed "dostępnością" body w sklepie jest dopiero wyprodukowane 6 szt aparatów i to w takim stopniu dalekich od produktu finalnego. Tzn mechanika ok - jest 14 fps, ale z oprogramowaniem sa daleko w polu. Ja myslałem, że na pół roku przed premierą body testuje kilku zaufanych fotografów wersję własciwie już finalną. A tu proszę ...
W Hollywood Canon pokazał tylko kamerę z wymienną optyka więc może większą wagę przywiązują do tego segmentu niż profi puszek ? 1Dx to na razie ślepy noworodek (kłopoty z AF !).
Nie za szybko wyciągacie wnioski z jednej "recenzji" macanta na targach? ;-)
Wiadoma sprawa, że będzie to wszystko (?) poprawione. Na razie nie wiemy tylko w jakim stopniu. Ja spytam: "nie za szybko ogłoszono nowy profesjonalny korpus Canona ?" ;)
Nie za szybko wyciągacie wnioski z jednej "recenzji" macanta na targach? ;-)Lepiej wyciagac wnioski bez macania, a jedynie po samym opisie? :D
Przeciez kazdy ma do tego jakis tam dystans. Zakladamy, ze bledy beda poprawione, o czym zreszta pisalismy, wiec po co sie spinasz?
hijax_pl
04-11-2011, 09:36
Czyli te n+1 sztuk krążących po świecie to nie są puszki testowe, ale jakie? Koncepcyjne? ;)
P.S.
Błąd to jest jak się jakaś opcja nie włączy bo coś tam...
Ale obrazek z matrycy traktować jako błąd? To raczej wczesna postać algorytmów...
Albo (co bardziej realne) stare, z poprzednich puszek, załadowane do nowych procków zupełnie nie adekwatne do charakterystyki nowej matrycy.
Lepiej wyciagac wnioski bez macania, a jedynie po samym opisie? :D
Przeciez kazdy ma do tego jakis tam dystans. Zakladamy, ze bledy beda poprawione, o czym zreszta pisalismy, wiec po co sie spinasz?
A po czym wnioskujesz, że się spinam? Ten korpus obchodzi mnie tyle, co Aston Martin DB9. Fajnie że jest, ale ja i tak go nigdy nie kupię.
Z wnioskami na temat jakości obrazka wstrzymam się do momentu, kiedy dostanę we własne łapy rawy.
Innych wniosków raczej nie będę miał możliwości wyciągać :-)
A po czym wnioskujesz, że się spinam?Po tym, ze klarujesz jak A - K, ze nie nalezy wyciagac wnioskow na temat finalnego apratu na podstawie targowego macania. Przeciez to ludzie wiedza i o tym pisali. Ponawianie tej oczywistosci, to jak proba wbicia im tego do glow. :)
tomwidlak
07-11-2011, 01:11
Ja bez macania moge powiedziec ze ten aparat sie nie bedzie do niczego nadawal, jak kazdy praktycznie najnowszy aparat z najwyzszej polki Canona jaki kiedykolwiek wyszedl ("Canona" mozna zmienic na "Nikona" jesli czytamy Canon forum). Jak nie za kiepski AF to tylko ISO3200 uzyteczne a to tylko 42 punkty AF a tylko cos tam jeszcze.
Jak to Dalai Lama mawial - dla onana zaden najnowszy sprzet nie bedzie wystarczajaco dobry bo za pol roku bedzie juz nowszy model, tez oczywistym nie wystarczajaco dobry. A fotograf tymczasem bedzie pieknosci Nikonem D50 z kitem tworzyl :D
Tak wiec ja poczekam na 1X2, a jak bedzie juz wychodzil to poczekam na 3 itd :D
robin102
16-11-2011, 11:50
Tak sobie dopiero teraz wnikliwie poczytałem specyfikacje. No no szykuje się niesamowity zawodowy sprzęcior. Jak u Nikona nie będzie nic sensownego to trza będzie pójsć do Canona. Temat szkieł mnie też by nie zabolał bo ostatnio używam zasadniczo tylko 24mm oraz 50mm, a tam są tańsze niż w Nikonie. Oby tylko AF był choć tak wydajny jak ma D700 to.....
Tak sobie dopiero teraz wnikliwie poczytałem specyfikacje. No no szykuje się niesamowity zawodowy sprzęcior. Jak u Nikona nie będzie nic sensownego to trza będzie pójsć do Canona.No tak, typowe... Dotychczasowe modele Nikona przestana sie nadawac do robienia zdjec. :D
...Jak u Nikona nie będzie nic sensownego to trza będzie pójsć do Canona. Temat szkieł mnie też by nie zabolał bo ostatnio używam zasadniczo tylko 24mm oraz 50mm, a tam są tańsze niż w Nikonie. Oby tylko AF był choć tak wydajny jak ma D700 to.....
Wierzysz, że nikon D4 będzie "uboższy" niż 1Dx ? Dla mnie punkty krzyżowe niech rozmieszczą na boki to już będzie dobrze :)
.. trza będzie pójsć do Canona. Temat szkieł mnie też by nie zabolał bo ostatnio używam zasadniczo tylko 24mm oraz 50mm, a tam są tańsze niż w Nikonie. ....Robin, co ty patrzysz po niskich cenach podstawowych szkieł, jak interesować cie powinna także cena body. Nikona D3s nie masz - bo ??? A 1D X będzie od niego 1,5x droższy.
Pawel Pawlak
16-11-2011, 12:32
No tak, typowe... Dotychczasowe modele Nikona przestana sie nadawac do robienia zdjec. :D
Niestety.... O ile w dobie d70/d200/d2x jeszcze to potrafiłem zrozumieć, a tyle w obecnych czasach, kiedy w nikonie jest d3/d700 czy wreszcie d3s to naprawdę pitolenie o tym jak to "trza będzie zmienić system na canona bo jest 1dX ) przypomina mi trochę rozumowanie taskówkarza - trzeba będzie zmienić samochód bo mój ma v max tylko 220km/h a są już taki co pojadą nawet 300km/h.
Ciekawe ilu tych co tak rozumują ma juz 24, 35, 50 i 85/1.4 + d3s-a ? I czy naprawdę brakuje im iso ?
O ile w dobie d70/d200/d2x jeszcze to potrafiłem zrozumieć, a tyle w obecnych czasach, kiedy w nikonie jest d3/d700 czy wreszcie d3s to naprawdę pitolenie o tym jak to "trza będzie zmienić system na canona bo jest 1dX [...]Caly czas mam wrazenie, ze mimo wszystko robin napisal to w formie zartu, a ze to oklepane juz i nie bardzo wyszlo, to nieistotne... ;)
robin102
16-11-2011, 13:33
.... A 1D X będzie od niego 1,5x droższy.
a mnie z kont to wiedzieeć jak ja z Zamoscia przyjechał :roll:
njght_84
16-11-2011, 14:35
jeżeli wypuszczą d700s to ten d1x będzie miał sporą konkurencje i na 1sztukę 1dx sprzeda się 1000 d700s'ów. W canonie wyjdzie 3d/obraz 2d:P/ z ta matrycą
Pawel Pawlak
16-11-2011, 14:51
Cena 1dX jest wystrzelona w kosmos - tak samo jak nowe szkła tele canona. Pytanie czy nikon wprowadzając D4 także podąży tą drogą ?
ranbir kapoor
16-11-2011, 15:06
tak jak wczesniej pisalem, ta puszka jest warta 16tys, nie wiecej
jak dla mnie w niczym nie jest lepsza od D3s
Kondzio-foto
18-11-2011, 15:12
tak jak wczesniej pisalem, ta puszka jest warta 16tys, nie wiecej
jak dla mnie w niczym nie jest lepsza od D3s
Z całym szacunkiem, ale moim zdaniem śmieszne, aby nie napisać głupie jest pisanie ile dla kogoś jest warta puszka, którą nie zrobił jeszcze ani jednego zdjęcia... I nie jest w stanie porównać do 1d4 czy d3s.
PS: Ile jest warte d400 i d800? ;)
ranbir kapoor
18-11-2011, 16:19
to powiedz mi w czym ta puszka jest lepsza od D3s ?
troche wieksza matryca i troche szybsze serie?
oceniam na podstawie samej specyfikacji, na zywo moze sie np okazac ze AF jest slabszy,wyosikie iso wcale nie lepsze i wtedy ta roznica w cenie bedzie jeszcze bardziej absurdalna
ale oczywiscie mozesz go kupic za 22 tys ;)
1Dx ma na pewno szerzej rozstawione punkty krzyżowe AF od D3s. Z tym, że wcale nie twierdzę, że ma tyle kosztować ile zapowiadają :)
Kondzio-foto
18-11-2011, 18:55
to powiedz mi w czym ta puszka jest lepsza od D3s ?
troche wieksza matryca i troche szybsze serie?
oceniam na podstawie samej specyfikacji, na zywo moze sie np okazac ze AF jest slabszy,wyosikie iso wcale nie lepsze i wtedy ta roznica w cenie bedzie jeszcze bardziej absurdalna
Jak to trochę większa matryca? Oba mają pełną klatkę! Ogarnij się, doczytaj. Po specyfikacji we WSZYSTKIM aparat ten jest lepszy od D3s:
- AF
- mpix
- iso
- bufor
- filmy full hd
To tak po specyfikacji, ale faktycznie powiem Ci w czym jest lepsza do póki nie porobię nią zdjęć i nie zobaczę różnicy, ale jeśli na 1d4 było nie mało chętnych za 16 tyś, to za body z pełna klatką, lepszym iso, filmami full hd, większa serią i buforem z jeszcze lepszym afem będą ludzie w stanie zapłacić wspomniane przez Ciebie 22 tyś, wiem, bo sam znam kilkunastu takich.
Tak w ogóle porównywanie samych puszek nie ma sensu, nie porównując obiektywów i lampy błyskowej.
ranbir kapoor
18-11-2011, 22:23
dla mnie to sie nazywa rozwoj, ktory nastepuje bardzo szybko zwlaszcza w czyms co nazywamy fotografia cyfrowa
dlatego nowy w danym segmencie ma lepsze parametry
zeby zmienic nieco dziedzine, przykladowo nowe macki sa szybsze, wydajniejsze ale cena pozostaje podobna
tu oczekuje tego samego
dla mnie puszka reporterska to granice 15tys, studyjna ponad 20
zreszta nie ma o co sie spierac,bo naprawde cena jakijs puszki to nie powod do klotni
poczekamy na specyfikacje i cene D4 , no i na bezposrednie porownania
To ja jeszcze o szumach na samplach Canona.
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20111020_484856.html
Przy takim formacie to chyba, żadna puszka nie szumi ;)
Canon 1D-X ISO 12800
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/006_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/484/856/006_s.jpg)
Canon 1D-X ISO 51200
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/001_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/484/856/001_s.jpg)
Canon 1D-X ISO 102400
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/004_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/484/856/004_s.jpg)
Zrobiłem "eksperyment" z Nikonem ;)
Obrazki bez odszumiania, tylko pomniejszone (do takiej wielkości jak testowe w Canona) i wyostrzone.
ISO 12800 (uważam, że przyzwoicie)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/7181/12800.jpg)
ISO 51200 (jeszcze zjadliwie)
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/7330/51200.jpg)
ISO 102400 (już coś się dzieje, ale nie ma tragedii)
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/8210/102400.jpg)
I teraz pytanie: Jak to będzie wyglądało przy większych wielkościach?
P.S.
Zauważyłem, ze przeglądarka nie zna czegoś takiego jak ISO 102400 i w exifach pokazała coś ok. 65500 ;)
koniecpolska
21-11-2011, 14:21
P.S.
Zauważyłem, ze przeglądarka nie zna czegoś takiego jak ISO 102400 i w exifach pokazała coś ok. 65500 ;)Pewnie w exif na iso przewidziany jest dwu bajtowy integer bez znaku.
Co do porównania, to moim zdanie są różne warunki oświetleniowe dla obu przypadków.
Co do porównania, to moim zdanie są różne warunki oświetleniowe dla obu przypadków.
Nie da się ukryć.
Ale cienie to cienie, a światła to światła ;)
W moim pokoju nie było oświetlenia studyjnego ;)
Pawel Pawlak
21-11-2011, 15:23
Canon zawsze miał tak odszumiane JPGi że po zmniejszeniu do rozdzielczości internetowych, wyglądały jakby nie miały szumów (no wiec nie ma się co dziwić, że te miniaturki z wysokigo iso wyglądają "gładko"). W rozdzielczościach "zdjęciowych" już tak dobrze nie jest. Nadal wprawdzie jest gądko (brak szumu liminancji) ale brakuje tekstur, natomiast dostajemy w bonusie ładne kolorową sieczkę i wysostrzone krawędziowo konruty. Także nic dziwnego że te zdjęcia z 1dx w takim "wielkim" rozmiarze, wyglądają gładko, kolorowo i "ostro". Z pewnością aparat ma spory DR skoro da się go "ciągnąć" do iso 204800. Ale nie określałbym 1dx już mianem killera d3s-a
nie wiem czy czytaliście: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78972&page=34
post 322, 332, 335 jesli jego ocena sie potwierdzi to znowu wyjdzie, że C dał ( kwitując bardzo ogólnie) stare bebechy w nowym opakowaniu
Pawel Pawlak
07-02-2012, 16:05
nowe sample z iso 400, 800 i jeden 1600
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/
no ten z 1600 to nie rzuca na kolana...
Zle to nie wyglada, ale Canonierzy pewnie spodziewali sie zniszczenia D3s, a tu takiej destrukcji nie widze (co najwyzej ledwie dogonienia :D)... ale w sumie ciezko ocenic po paru samplach z 1Dx i miliardzie obrazkow z D3s.
Pawel Pawlak
07-02-2012, 16:20
cienie są bardzo ładnie zachowane, tonalność fajna, ale przy szumach na iso1600 się chyba DIGIC naprawcował.
no dokladnie te na 800 mi sie podobaja, ale 1600 jest mocno spracowane
Niby DIGIC mocno sie napracowal, a i tak jakies kolorowe ciapki widac. Ale tak jak pisalem wyzej - na razie za wczesnie na oceny, chociaz dobrze ze w koncu dali fullres sample, a nie jakies znaczki pocztowe.
Pawel Pawlak
07-02-2012, 16:45
ciekawe czy wraz z pojawiającymi się kolejnymi samplami 1dX narzekania na D4 będą traciły na intensywności ;)
dzis pojawil sie d800... z tej perspektywy d4 jest idealny! ;)
Pawel, zamowiles?
Zle to nie wyglada, ale Canonierzy pewnie spodziewali sie zniszczenia D3s
Chyba trochę przeceniasz naszą wiarę w markę :lol:
:lol:
Zawsze w Was wierzylem ;) miejmy nadzieje, ze bedzie git maszyna czego sobie i Wam zycze, a jak nie wyjdzie to zawsze mozna sie przesiasc na N (albo Pentaxa K-01). :D
Pawel Pawlak
07-02-2012, 16:51
Chyba trochę przeceniasz naszą wiarę w markę :lol:
No wielu albo wierzyło, ale tylko tak pisząc starało się zaklinać rzeczywistość ;) Zresztą, po stronie nikona też było wielu takich co na widok specyfikacji 1dX chcieli sprzedać wsyztko żeby kupić canona - choćby tylko z samą 50tką :D
Pawel, zamowiles?
Jeszcze nie wiem co zamówię :) a Ty ? Nadal tylko d4 ?
no d800 zupelnie mnie nie przkonal...
zupelnie powaznie, nie ma w nim nic co mogloby spowodowac jakies wahanie.
no d800 zupelnie mnie nie przkonal...
zupelnie powaznie, nie ma w nim nic co mogloby spowodowac jakies wahanie.
No popatrz, bo ja (jeśli nie spierniczą obrazka - kolory!) wybrałbym taki korpus zamiast jednocyfrowca czy D700 bez wahania. FPS-y mi latają koło ogona, gęsta matryca nie przeszkadza (choć nie jest też potrzebna).
No popatrz, bo ja (jeśli nie spierniczą obrazka - kolory!) wybrałbym taki korpus zamiast jednocyfrowca czy D700 bez wahania. FPS-y mi latają koło ogona, gęsta matryca nie przeszkadza (choć nie jest też potrzebna).
ja Pawlowi odpowiadalem ;)
no ten z 1600 to nie rzuca na kolana...
... ale i tak jest ładniejszy niż 640 z dzisiejszych sampli D800 więc chyba nie ma co narzekać ;)
Poza tym jak Wy to potraficie ocenić na zgoła różnych kadrach, że 800 jest cacy a na 1600 już się odszumiający algorytm napracował? macie jakieś czujniki w oczach czy fusy się tak układają? :D
... ale i tak jest ładniejszy niż 640 z dzisiejszych sampli D800 więc chyba nie ma co narzekać ;)
gdzie sa z 640? bo propaganda handlowa wszystko iso 100... powaznie pytam.
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm
z tymi firmowymi samplami na wysokich to sciema jest. one zawsze sa robione przy bdb swietle... niech ktos wejdzie do cimnego pomieszczenia z zarowka energo i tam sypnie na 640... zobaczymy czy puszka daje rade.
a no to , to ja wiem. jak się postaram to D3s na iso 400 mi tak zaszumi, że ho ho :D
marszull
07-02-2012, 19:40
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm
mi exif pokazuje iso 100, 1s i f8.0
EDIT nie tego sampla kliknalem ;) panna mloda jest na iso640
Canonierzy chyba będą się wymieniać presetami na najlepsze ustawienie AFu :)
Kij z presetami... ->
Canon has also made significant strides to not only catch up with the mighty Nikon D3s (the current high ISO noise champion), but from what I saw in these early cameras it possibly has surpassed it. The formerly useless ISO 12,800 is now usable and appears to look at least as good as what ISO 1600 looked like on the 1D Mark IV. Unfortunately I couldn’t take any of my own images for closer scrutiny elsewhere, so the judge is still out on this. At a minimum it seems that Canon has matched the Nikon D3s and is definitely 2 stops better at high ISO performance, but I think it is higher than that. It certainly seems to be a camera where 12,800 and lower all seem like very usable ISO’s from what I saw ;)
Pawel Pawlak
13-02-2012, 23:47
no właśnie nie bardzo kumam (ale mój angielski jest kiepski). Gośc pisze że iso12800 wygląda jak iso1600 z 1d4 - albo lepiej; pisze że poprawa jest ok 2EV (??0! przecież 1600 - 12800 to 3EV), potem pisze że jest o 2 EV albo więcej lepszy niż d3s (a ten było 2 EV lepszy niż 1d4 - czyli 1dX powinien wyglądać na iso 51200 jak 1d4 na iso1600) No to jaki w końcu jest ?
Poza tym już po samlach z g1X wiadomo że nowy digic pięknie odszumia jpgi a tylko po jpgach gość mógł oceniać jakość obrazka :) także poczekajmy na rozsądniejsze testy ;)
Gościowi splątał się język, te 2EV lepiej dotyczy raczej Canona MarkIV. Zresztą w górnej części swojej opowieści stwierdza, że "time will tell if it is simply a match to the D3".
Nie chce krakać, sample oficjalne na stronie Canona dla 1D X po mocnym podbiciu gammy zdradzają znamiona pionowego bandingu. Jeżeli będzie tak samo źle jak w 5D2 to będzie bardzo przykro.
http://www.youtube.com/watch?v=JtRWhjTYbj8&feature=BFa&list=UUTU-AvSQopinNy7frk8GtJA&lf=plcp
Porownanie 7d i 1Dx..
Low-light 1Dx...
http://www.youtube.com/watch?v=lnju5-XjLVA&feature=relmfu
I tu za dnia...
http://www.youtube.com/watch?v=ef59J5_ILjk&feature=relmfu
I na koniec... niby tez 1Dx :D
http://www.youtube.com/watch?v=FSLgV4yCLUg&feature=related
W samym video to jest pewne ze 1DX zniszczy poprzednie canony (dane są z całej matrycy, nie ma line skippingu).
[/URL]
I na koniec... niby tez 1Dx :D
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=FSLgV4yCLUg&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=JtRWhjTYbj8&feature=BFa&list=UUTU-AvSQopinNy7frk8GtJA&lf=plcp)
nieważne czym robione, ale przyjemnie się ogląda TAAAAKIE "sample" :)
nieważne czym robione, ale przyjemnie się ogląda TAAAAKIE "sample" :)
ożesz... z drugiej strony z takimi warunkami.... tzn. oświetleniowymi:) każdy sobie poradzi:D
krolewicz
15-02-2012, 10:19
świetny ten Canon
flashmen
26-02-2012, 18:58
za tego Canona dałbym sobie pęsetą wydepilować na sucho okolice bikini ;]
marszull
27-02-2012, 17:23
niezla cena na rynek brytyjski
6299 euro ;)
Pawel Pawlak
27-02-2012, 17:40
canon zawsze był trochę tańszy - teraz sobie to musi odbić ;)
Myślę, że patrząc na specyfikacje to canon tym razem by mógł przyciągnąć nikoniarzy. No ale ceny ich premier są wyższe niż naszych, więc wielkiego ruchu w tamtą stronę nie będzie. Większe szanse migracji bym widział u 5Dmk3, ale on będzie po tyle, ile dawniej u nas kosztował D3 (coś koło 13 tys).
http://www.optyczne.pl/4697-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS-1D_X_op%C3%B3%C5%BAniony.html
tez zlapali opoznienie...
No to klops. Nie ma to jak zrobić premierę (no może to za dużo powiedziane - zapowiedź będzie odpowiedniejsza :D) 5 miechów temu i jeszcze mieć poślizg... a ludzie płaczą, że Nikon ma opóźnienie ;)
Pawel Pawlak
28-02-2012, 13:04
Jacek, z tą specyfikacją to jest tak trochęjak z aku w 1dX i d4. 1dX ma atomowy akumulator wielkiej pojemności, a nikon nowy akumulatorek o mniejszej pojemności niż en-el4a. Tymczasem wydajność zasilania w d4 określa się na 2600 zdjęć a canona na 1120 :D Więc ja dość sceptycznie podchodzę to tych specyfikacyjnychg wyższości canona ;) Bezsprzecznie, to canon jest droższy, cała reszta to zobaczymy w praniu
Ja na jednej EN-EL3e (wsadzonej do D700) mogę zrobić 6k zdjęć więc bateria to nie problem, przynajmniej nie w D4. Pytanie czemu Canon ma poślizg... poprawiają AF (czyt. dokładaja obsługe crossow dla f8) czy mają jakiś error po prostu.
zmieniają karty na XQD czy jak im tam ;)
no oni mieli 1 egz... teraz musza wybudowac linie produkcyjna.
Właśnie z powodu aku, bo początkowo załadowali zbyt pojemnościowy w stosunku do nowych reguł i musieli wymienić na to słabe truchło, co w porywach zrobi 1120 jpegów.
New regulations have forced Canon to redesign the battery for the 1D X; ten cytat pochodzi stąd: http://www.canonrumors.com/2012/02/canon-eos-1d-x-updates/
Pawel Pawlak
28-02-2012, 21:22
A tyle było zachywów nad tym jak to canon potrafił a nikon nie... ciekawe ile jeszcze bastionów przewagi 1dX nad resztą swiata runie zanim aparat trafi do rąk użytkowników. A ile potem ?
Trudno mi powstrzymać się od tych uszczypliwości nie dlatego że canon jest beznadziejny (bo nie jest), tylko dlatego że reakcje niektórych były/są zadziwiające
A ja jako człek niezwykle ostrożny będę się wstrzymywał z opiniami :)
The camera will weigh 1530g
:shock:
EDIT: Mam nadzieję, że to waga z baterią, paskiem, kartami pamięci, itp... ;)
chevalier
29-02-2012, 11:29
Już nie tylko bateria 1DX wydaje się odstawać (przynajmniej na papierze) od osiągów baterii D4, ale również "pojemność" serii w różnych formatach zdjęć drastycznie się zmieniła. Rob Galbraith pisze:
"Burst depth At ISO 100, the EOS-1D X will shoot 100 full-resolution JPEG, 35 CR2 or 17 JPEG+CR2 frames in a continuous burst to a UDMA Mode 7-capable CompactFlash card."
Tak, jak pisze Paweł, jeszcze fizycznie 1DX się nie ukazał, a już papier ze specyfikacją nadpisywany jest wiele razy. Na gorsze :razz: Co jeszcze ?
Pawel Pawlak
29-02-2012, 11:40
Jestem pewnie mało obiektywny - ale dla mnie w tak szybki FXowym body, bufor na poziomie 100RAWów ( czyli przy max szybkości bufor kończy sięw D4 po ok 10s a w 1dX po 3s - albo przy tej samej prędkości 10fps, po 3.5s) i AF potrafiący sprawnie działać także ze szkłami F8 (co właśnie w przypadku braku zalet CROPA może być bardzo istotne), są zdecydowanie ważniejsze niż róznica 12 vs 10fps czy 18 vs 16mpix. Za cholerę nie dostrzegam przewgi canona... Poza tym drożej, 190g więcej do noszenia i znacznie słabsza bateria.
drozej to malo powiedziane.
zgadzam sie ze wielki propagandowy balon pt 1dx juz sie znacznie pomarszczyl... i pewnie do dnia fizycznej premiery jeszcze mocno sie spompuje...
swoja droga, dziwny marketing...
Wyniki w 1Dx prawie jak w D3s (lub tak w D3 po apgrejdzie bufora) czyli to nie jest jakoś ultramegasuperelo biorąc pod uwagę, że od premiery D3s minęło wystarczająco dużo czasu.
Pawle pamiętaj, że te 100 NEFów w serii w D4 jest podczas strzelania 12 bitowych skompresowanych NEFów na XQD. W Canonie od bardzo dawna są tylko 14 bitowe rawy ;) i to pewnie robi różnicę, ale oczywiście w dzisiejszych czasach mogli zrobić troszkę więcej miejsca w buforze bo przy 12fps zapcha się bardzo szybko.
EDIT: Chociaż tu -> http://www.dpreview.com/articles/7799914638/nikon-d4-overview/3 twierdzą co innego niż na stronie Nikona (http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/features02.htm) względem 14 bit nefów w D4 ;)
Komu wierzyć? :mrgreen:
Pawel Pawlak
29-02-2012, 12:12
MAsz rację - 12bitowe NEFy... ale XQD najpewniej będzie zyskiwała na prędkości w miarę rozwoju, a w związku z tym bufor d4 także będzie się rozwijał - podwojenie prędkości zapisu XQD jest znacznie bardziej prawdopodobne niż podwojenie szybkości, podkręconych już na maxa kart CF. Poza tym zapewnie w 90% przypadków 12bitowy kompresowany RAW z d4 będzie mógł konkurować z 14bitowym RAWem 1dX. A nawet w tych pozostałych 10% przypadków bufor w d4 będzie na poziomie 60-70RAWów a nie 35
I tu się zgodzę. Może też zrobią buffer upgrade jak w D3 jak się okaże, że te 35xCR2 to za mało...
krolewicz
29-02-2012, 12:29
nie przesadzacie panowie? w d2hs miałem bufor 40 nefów i nigdy nie udało mi się go zatkać, więc 35 z canona też styka :)
poza tym, sporo osób będzie walić jpgi, a tam już jest stówka :)
Po co reporterowi 10 sekundowa seria i to w dodatku robiona w RAWach? Poważnie pytam.
Pawel Pawlak
29-02-2012, 12:32
Reporterowi ? nie wiem... fotografowi przyrody - jak najbardziej wskazana.
Poza tym 10s seria to możliwość zrobienia kilku krótszych serii jedna po drugiej, bez oczekiwania na utylizację bufora. Dla mnie to często istotniejsze niż perspektywa trzymania wciśniętego spustu non stop przez 10s. Przypadków w który kolejne "akcje" następuje zaraz po poprzednich, kiedy bufor nie wyrabia i zamiast szybkości nominalnej mamy jakieś 1fps, mógłbym wymieniać bez końca.
Czy tylko reporter używa 10fps?
Ja sam będę używał JPG w boksie, ale Paweł jak trzaska przyrodę to mając 10fps + NEF + duży bufor będzie bezpieczniejszy.
EDIT:
Reporterowi ? nie wiem... fotografowi przyrody - jak najbardziej wskazana.
Co wygrałem? :mrgreen: nie ma to jak ptasiarz z ptasiarzem... dogadamy się bez słów :mrgreen:
Pawel Pawlak
29-02-2012, 12:38
Czy tylko reporter używa 10fps?
Ja sam będę używał JPG w boksie, ale Paweł jak trzaska przyrodę to mając 10fps + NEF + duży bufor będzie bezpieczniejszy.
EDIT:
Co wygrałem? :mrgreen: nie ma to jak ptasiarz z ptasiarzem... dogadamy się bez słów :mrgreen:
:D:D
No tak, serie krótsze, jak piszecie. A 1-2 s przerwy między seriami trwającymi 2-3s robi sporą różnicę. To "norma", ale to nie to samo co seria 10s.
Pawel Pawlak
29-02-2012, 12:51
Jacek, z całą pewnością wszystkie obecnie dostępne aparaty ograniczały fotoprzyrodników fotografujących w RAW pod względem wielkości bufora. 100RAWów w d4 wróży znaczną poprawę, czy będzie ogracznieniem ? Sądzę że dla doświadoczych praktyków raczej nie, zobaczymy w praktyce.
Ale z całą pewnością 35RAWów w 1dX nic nie wnosi w temacie.
Można udowodnić, że każdy z aparatów się nie nadaje do tego do czego ... nie został stworzony ;)
Pawel Pawlak
29-02-2012, 12:56
No tak... czyli 1dX nie został storzony do fotoprzyrodników. Fajnie że mam nikona, bo on pomyślał o tej grupie fotografów.
Jestem pewnie mało obiektywny - ale dla mnie w tak szybki FXowym body, bufor na poziomie 100RAWów ( czyli przy max szybkości bufor kończy sięw D4 po ok 10s a w 1dX po 3s - albo przy tej samej prędkości 10fps, po 3.5s) i AF potrafiący sprawnie działać także ze szkłami F8 (co właśnie w przypadku braku zalet CROPA może być bardzo istotne), są zdecydowanie ważniejsze niż róznica 12 vs 10fps czy 18 vs 16mpix. Za cholerę nie dostrzegam przewgi canona... Poza tym drożej, 190g więcej do noszenia i znacznie słabsza bateria.
To jak Ty do tej pory dawałeś rady na d700/300? Wyrabiałeś się bez tej serii 100 RAWów? A teraz już się nie wyrabiasz?
Pawel Pawlak
29-02-2012, 13:15
Tak jak napisałem "35RAWów w 1dX nic nie wnosi w temacie", tymczasem d4 wnosi i to sporo. Jak dawałem radę ? Tak jak każdy... każdy kto się tym trudni, wie ile stracił sytuacji i dlaczego. Kedy był to brak szczęścia, kiedy zła technika, a kiedy niedostatki sprzętu. I każdy wie co chciałbym mieć poprawione w kolejnej puszce. Wybacz, że nie dostosowałem się do Twojego zaczepnego tonu.
Pawel Pawlak
07-03-2012, 22:23
iso6400
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/downloads/010.jpg
iso12800
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/downloads/009.jpg
Wlasnie mialem to wrzucic ;)
Rozszerzyli galerie na stronie...
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/
zarówno antylopa i lwica przyjemnie, ważne że AF w końcu trafia :D
szału nima ;-)Rzeklbym nawet "straszna sraka"! :) Co jak co, ale chopaki z Canona, to chyba zawsze mieli problem z odszumianiem. Na tych fotach zwierzakow wolalbym juz zobaczyc porzadny szum, niz ten syf, ktory przypomina efekty przesadzonej kompresji na apsajzowanych fotach z kompaktu. :|
Pawel Pawlak
07-03-2012, 22:44
Stig, problem w tym że chyba jesteś(my) w mniejszości. Ja też wolę ziarno niż taką "papkę", ale zobacz jakie są zachwyty ludzi jak widzą "czyste" JPGi z canona (zachwyty nad ostanimi samplami z 5d3). Dla canona zawsze liczyło się "gładko" i krawędziowo ostro i jak widać po wynikach sprzedaży to się podoba.
Kto by pomyślał za czasów D200 i d2x, że tak będziemy pisać o canonie.
Ziarno macie w CR2. Trast mi... (wyciagam wnioski po ogladaniu JPG+CR2 z 5dmkIII).
Pawel Pawlak
07-03-2012, 23:19
Ziarno macie w CR2. Trast mi... (wyciagam wnioski po ogladaniu JPG+CR2 z 5dmkIII).
z całą pewnością :)
wiem że to teraz niepolitycznie powiedzieć że coś się nie podoba pod obrazkami z canona, ale te zielone ciapki na iso12800 nie wyglądają dobrze.
Sapphiron
08-03-2012, 19:34
oj przychylam się do stiga...
arturherda
08-03-2012, 23:25
Rzeklbym nawet "straszna sraka"! :) Co jak co, ale chopaki z Canona, to chyba zawsze mieli problem z odszumianiem. Na tych fotach zwierzakow wolalbym juz zobaczyc porzadny szum, niz ten syf, ktory przypomina efekty przesadzonej kompresji na apsajzowanych fotach z kompaktu. :|
Charakterystyka JPGów Canona domyślnie jest właśnie taka. Suwakami w menu można sporo dostroić, choć i tak jest to ograniczone. DPP daje w tej kwestii o niebo większe możliwości choć i tak ustępuje silnikowi ostrości i szumienia od Adoba.
Stig, problem w tym że chyba jesteś(my) w mniejszości. Ja też wolę ziarno niż taką "papkę", ale zobacz jakie są zachwyty ludzi jak widzą "czyste" JPGi z canona (zachwyty nad ostanimi samplami z 5d3). Dla canona zawsze liczyło się "gładko" i krawędziowo ostro i jak widać po wynikach sprzedaży to się podoba.
Canon ma podejście właśnie takie, Nikon podejście podobne jak wspomniany przeze mnie ACR (polecam Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów. Martin Evening. Helion 2011 str.476) - jedni wybierają auto białe inni czarne.
Pawle, jeśli chodzi o sample z 5DIII to raczej zachwyty na chwilę obecną są mocno umiarkowane chciałem zaznaczyć :)
Pawel Pawlak
08-03-2012, 23:48
Pawle, jeśli chodzi o sample z 5DIII to raczej zachwyty na chwilę obecną są mocno umiarkowane chciałem zaznaczyć :)
E tam, e tam... to pewnie u użytkowników canona, bo niektórym użytkownikom nikona a tym forum gały powyłaziły z orbit ;)
http://www.canonrumors.com/2012/03/canon-eos-1d-x-available-at-bh-for-preorder/
Zaczyna sie.
Etam preorder, od jutra D4 będzie już na półkach, np. w Poznaniu
Pamietaj, ze 1dx byl zapowiedziany w pazdzierniku :mrgreen:
I tego ruchu Canona kompletnie nie rozumiem, rozłożyli sobie na łopatki sprzedaż 1ds3 i częściowo 1d4. Aż tak się boją możliwości D4, że pewnie zawczasu chcieli powstrzymać migrację lub zamówienia przez agencje przed olimpiadą?
Ano, pewnie jest tak jak mowisz. W koncu Olimpiada to grubsza akcja i fajnie miec nowy sprzet w agencjach...
Ano, pewnie jest tak jak mowisz. W koncu Olimpiada to grubsza akcja i fajnie miec nowy sprzet w agencjach...
A czy czasem cykl wymiany sprzetu w agencjach nie jest zbieżny z cyklem premier topowych reporterskich nowosci?
Pewnie tak jest, tylko ze te premiery najczesciej sa przed duzymi imprezami sportowymi typu MS w pilce kopanej albo Olimpiady albo inne takie tam ;)
Odświeżając nieco temat - dzisiaj na Lech - Śląsk był 1Dx ;)
a cos wiecej w temacie, czy wszystko top secret :)
Cholernie szybka bestia, 99% klatek w trybie seryjnym trafionych idealnie, rozpiętość tonalna wystarczająca do zrobienia "prawie HDR" z jednego zdjęcia w warunkach jakie dzisiaj panowały na stadionie - pół boiska w ostrym słońcu, pół w głębokim cieniu.
Więcej dowiem się w ciągu tygodnia (tzw osobiste macanie ;)
no to ciekaw jestem wrazenie, a to jaka testowa pucha czy cos ? bo chyba w sprzedazy jeszcze nie ma
W sprzedaży jeszcze nie ma i raczej długo nie będzie. Przynajmniej tak twierdzi moje "źródło"
Cholernie szybka bestia, 99% klatek w trybie seryjnym trafionych idealnie, rozpiętość tonalna wystarczająca do zrobienia "prawie HDR" z jednego zdjęcia w warunkach jakie dzisiaj panowały na stadionie - pół boiska w ostrym słońcu, pół w głębokim cieniu.
Więcej dowiem się w ciągu tygodnia (tzw osobiste macanie ;)
Czyzby im sie udalo dogonic D70s? :mrgreen: A tak na powaznie - zapowiada sie milo.
Dodam, że LR4 umożliwia pracę na rawach z Pana X ;)
http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.htmlp
najdalej za dwa tygodnie ma być w sprzedaży w Polsce - info z dzisiejszej rozmowy z pro-dealerem
ps. nowa piątka ma naprawdę dobry AF...
http://www.davidcheok.com/wp/?p=364
krolewicz
09-04-2012, 21:33
juz mu to skasowali :D było coś ciekawego?
juz mu to skasowali :D było coś ciekawego?
https://rapidshare.com/files/681490583/EOS1dXRAW.zip
http://www.canonrumors.com/2012/04/canon-eos-1d-x-delays/
http://www.canonrumors.com/2012/04/canon-eos-1d-x-delays/
I cały misterny plan w piz.... rzutem na taśme może zdążą na londyn..
potwierdza to tylko teorie (czy tez raczej to co mowilo sie bezposrednio po premierze 1X) ze tamta oficjalna premiera 1X to była taka troche wydmuszka, zeby powiedziec Canonierom zostancie z nami, bo my tez cos niedlugo pokazemy
zreszta podobny schemat bylo widac przy okazji premier dlugich tele, ktore fizycznie mialy sie pokazac co najmniej pol roku pozniej... 200-400 Canonowego do dzis nie ma
taka luzna dygresja niezwiazana bezposrednio z sama puszka
Pawel Pawlak
11-04-2012, 10:20
zreszta podobny schemat bylo widac przy okazji premier dlugich tele, ktore fizycznie mialy sie pokazac co najmniej pol roku pozniej... 200-400 Canonowego do dzis nie ma
Biorąc pod uwagę prognozowaną cenę tego świetnie zapowiadającego 200-400+tc14 na poziomie 11.000$ chyba nie ma istotnego znaczenia kiedy naprawdę pokażą to szkło ;)
Zastanawiające z tą wczesną premierą i taki opóźnieniem, przecież niby wszystko jest takie cacy, a tu taka obsuwa z terminem?
Ciekawe ilu "sportowców" wyprzedało już swoje stare 1dynki i czekają na preorderze?
Jak się okaże że takie Euro2012 czy Londek już za moment a puchy nie widać?
Wcale się nie zdziwię jeśli ograniczeniem dla takiego "sportowca" nie będą dziesiątki tysięcy w szklarni, to sprzedaż D4 może nagle nadmiernie wzrosnąć ;)
mirekkania
12-04-2012, 10:33
Ciekawe ilu "sportowców" wyprzedało już swoje stare 1dynki i czekają na preorderze?
Masz chyba na myśli samobójców, lub niedzielnych fotoamatorów, bo zawodowcy robią zdjęcia i nie stać ich na sprzedanie, i czekanie.
Sapphiron
12-04-2012, 11:05
Masz chyba na myśli samobójców, lub niedzielnych fotoamatorów, bo zawodowcy robią zdjęcia i nie stać ich na sprzedanie, i czekanie.
AMEN... Jak zwykle Mirek stawia kropkę nad i ze stoickim spokojem :)
http://www.inframeweddings.co.uk/2012/04/canon-1dx-canon-24-70l-f2-8-mkii-lens/
I oficjalnie: http://www.dpreview.com/news/2012/04/12/Canon-EOS-1DX-coming-in-june
Co do dostępności: spora ilość akredytowanych na Euro2012 fotoreporterów dostanie 1Dx na czas trwania turnieju, w tym niemała liczba w Polsce :) Coś tam z tych lodów ukręcą po Euro, może na Londyn zdążą ;)
Pawel Pawlak
19-04-2012, 14:11
e tam dostępność, podstawa że mają już nagrodę TIPA :D
e tam dostępność, podstawa że mają już nagrodę TIPA :D
te nagrody powinny mieć nazwę "nagroda kuriozum", albo "nagroda za produkt widmo" ;)
Pawel Pawlak
19-04-2012, 14:16
1dX to jedyna lustrzanka w której użytkownicy nie doszukali się żadnej wady - więc słusznie ją nagrodzono - jest najlepsza ;)
Pawel ciezko znalezc wade w czyms czego nie ma :D
Są i ceny:
- od ręki (???): 6699 euro
- z listy społecznej: 6299 euro
http://www.doubleyoushop.be/appareils-reflex/canon/canon-eos-1d-x
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/brutus_ostling_on_the_eos_1d_x.do
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/brutus_ostling_on_the_eos_1d_x.do
FULL OF LOL
"My personal feeling is that ISO 6400 on the EOS-1D X is as good as, or better than, ISO 1600 on the EOS-1D Mark IV" - lepszy od cropa.
"CPN: What about high ISO performance? Have you had much chance to use high ISOs?" - pytanie podchwytliwe, oznaczające tylko tyle żeby nic nie pisać o niskim iso.
Tutaj również ciekawe kwiatki:
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/ziv_koren_eos_1dx.do
"I was shooting in both RAW and JPEG, the only images I have so far seen have been the JPEGs".
[ciach]
CPN: The new sensor technology has meant increased ability to capture shadows and highlights, so how did you find the dynamic range?
[ciach]
"I did take a closer look and found it very good" - ciekawe, czyli na jotpegu sobie closer looka zrobił.
Pawel Pawlak
17-05-2012, 10:37
jakktoś na DPreview forum zauwżył, od jakiegoś czasu w canonie funkcjonuje mit poprawy o 2EV.To zaczęło się chyba przy 40D i od tego czasu w każdej kolejnej puszce zapowiada poprawa wysokich czułości jest o ok. 2EV. Nie trzeba długo się zastanawiać, żeby zauwazyć że przy takim postępie 5d3 i 1dX powinny oferować porpawę na poziomie pewnie 15EV względem 1d3 czy 5d. A jak jest wiem... Coraz większa gładkość JPGa, a RAW ? a kogo obchodzi raw...
Granice możliwości wyznaczył d3s. po normalizacji najnowsze konstrukcje przetworników są bisko tej granicy. Niezaleznie od tego czy to d4, d800, 5d3 czy pewnie w niedalekiej przyszłości 1dx - jakość wysokich czułości jest/będzie po prostu porównywalna. Pytanie jak sobie 1dX poradzi z niskimi iso ?
Mnie dziwi fakt, ze jednak nie bedzie AF przy F/8 czyli wszelkie kombinacje w stylu 500/4, 600/4+TC2 odpadaja z gry. W 1dmkIV przeciez to dzialalo. Ale to nie sprzet dla mnie wiec kij ;)
Marketingowcy stwierdzili że nie będzie i tyle.
krolewicz
17-05-2012, 19:32
qbic zmień Ty może forum? na siłę próbujesz udowodnić, że wszystko do canona jest be :D
1dx krytykujecie nawet go w rękach nie mając, wiem z dobrego źródła, że 1dx urywa jaja pod względem AF i matrycy
poczekajcie :D
qbic zmień Ty może forum? na siłę próbujesz udowodnić, że wszystko do canona jest be :D
Wręcz przeciwnie, szkła do Canona są bardzo fajne i je sam lubię, tylko te puszki jakieś z dupianymi matryczkami do tej pory (5d2+) :)
mateo912
17-05-2012, 19:42
1dx krytykujecie nawet go w rękach nie mając, wiem z dobrego źródła, że 1dx urywa jaja pod względem AF i matrycy
poczekajcie :D
co nie zmienia faktu że kilka rzeczy jest badziewnie zrobionych.
przykładowo fakt AF przy F mniejszym niż 5,6. w C jest to zablokowane programowo od prawie zawsze a w N nie(jak jest jasno to czasami działa, jak jest ciemno to nie działa) .
http://www.canonrumors.com/2012/05/availability-update-eos-1d-x-ef-500l-ii-ef-600l-ii/
canoniarz6
22-05-2012, 09:44
jakktoś na DPreview forum zauwżył, od jakiegoś czasu w canonie funkcjonuje mit poprawy o 2EV.To zaczęło się chyba przy 40D i od tego czasu w każdej kolejnej puszce zapowiada poprawa wysokich czułości jest o ok. 2EV. Nie trzeba długo się zastanawiać, żeby zauwazyć że przy takim postępie 5d3 i 1dX powinny oferować porpawę na poziomie pewnie 15EV względem 1d3 czy 5d. A jak jest wiem... Coraz większa gładkość JPGa, a RAW ? a kogo obchodzi raw...
Granice możliwości wyznaczył d3s. po normalizacji najnowsze konstrukcje przetworników są bisko tej granicy. Niezaleznie od tego czy to d4, d800, 5d3 czy pewnie w niedalekiej przyszłości 1dx - jakość wysokich czułości jest/będzie po prostu porównywalna. Pytanie jak sobie 1dX poradzi z niskimi iso ?
O kolega chciałby sobie tak niedoświetlić o -15ev a poźniej podjechać suwaczkiem w PS na 0ev i żeby było gitens? WOW a może tak do tego samokardujący i robiący zdjęcia sprzecik? Ludzie ogarnijcie się i przestańcie szukać dziury w całym. Ludzie tzn ślubniacy :-)
ranbir kapoor
22-05-2012, 10:26
najwyrazniej nie zrozumiales slow Pawla,dziwne bo napisal bardzo zrozumiale co ma na mysli
O kolega chciałby sobie tak niedoświetlić o -15ev a poźniej podjechać suwaczkiem w PS na 0ev i żeby było gitens? WOW a może tak do tego samokardujący i robiący zdjęcia sprzecik?
Ogarnij się.
W Canonie turbo-fulfrejmie z super CMOS nie można o 2EV podbić bezboleśnie, a w moim kompakcie się da.
canoniarz6
22-05-2012, 12:45
najwyrazniej nie zrozumiales slow Pawla,dziwne bo napisal bardzo zrozumiale co ma na mysli
Zrozumiałem, to była moja nadinterpretacja, ale podsumowując temat, to jest tak jak napisałem.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=41587662 ;)
mirekkania
24-05-2012, 08:37
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=41587662 ;)
:) Pewnie przetarg, na wprowadzenie 1DX na rynek, wygrało konsorcjum COVEC.
Mirek gdyby tak bylo, to by polki pekaly od ilosci 1dx'ow ;) trast mi ;)
Ale cos sie zaczyna ruszac niby...
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-eos-1d-x-has-begun-shipping-to-a-select-few-cr2/
pablos524
03-06-2012, 03:08
Ciekawe na ile prawdziwa jest ta cena? >> http://www.fotografuj.pl/News/Poznalismy_cene_i_dostepnosc_EOS_a_1D_X/id/6001
Popatrzyles na date artykulu i na dzisiejsza date? ;)
EDIT: http://www.canonrumors.com/2012/06/preproduction-canon-eos-1d-x-exists/
To co najwyzej dowod na to, ze istnieja pudelka :D
http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-1d-x-availability-cr2/
http://forums.dpreview.com/galleries/2559982252/download/2000504
50mm, f/3,5, 1/1600s @ ISO 3200, Canon EOS-1D X
Dla porownania strzal z 5dmkIII (ale slabe to bedzie porownanie :D)
http://forums.dpreview.com/galleries/2559982252/download/2000503
I paczka z testem iso od Niemiaszkow:
http://www.fotomagazin.de/test_technik/testbilder/detail.php?objectID=6204&class=&thema=
Sapphiron
03-06-2012, 09:30
Już nawet z d700 można spokojnie bezboleśnie podbijać o 4EV czyli zakres ACRa... a w takim super hiper ledwo 2?
http://forums.dpreview.com/galleries/2559982252/download/2000504
50mm, f/3,5, 1/1600s @ ISO 3200, Canon EOS-1D X
Muszą popracowac nad kontrolą jakości bo strasznie wielki ten dead pixel po środku kadru :D
krolewicz
03-06-2012, 13:39
pokażcie te zdjęcia gdzie musicie podbijać o 4EV, bo ja takich nie robię :D
wczoraj na Polska - Andora bylo kilka sztuk, ale nie mialem okazji porozmawiac z uzytkownikami :(
ojejej bo jestem takim pro fotografem
Sapphiron
03-06-2012, 16:02
Np tutaj: http://1.bp.blogspot.com/-ovyurjLtPLQ/T8s41gOLHeI/AAAAAAAABwk/jzMEKFLgJak/s1600/IMG_1818.jpg
krolewicz
03-06-2012, 19:06
czy ja powiedziałem, że jestem pro? daleko mi do tego i nie rozumiem ataku
chodziło mi tylko o przykład sytuacji w której podbicie o 4EV się przydaje, użyte świadomie, a nie bo spitoliłem zdjęcie
ranbir kapoor
03-06-2012, 19:25
Np tutaj: http://1.bp.blogspot.com/-ovyurjLtPLQ/T8s41gOLHeI/AAAAAAAABwk/jzMEKFLgJak/s1600/IMG_1818.jpg
a jaki byl powod niedoswietlenia tego kadru o 4EV ?
mateo912
03-06-2012, 19:27
czy ja powiedziałem, że jestem pro? daleko mi do tego i nie rozumiem ataku
chodziło mi tylko o przykład sytuacji w której podbicie o 4EV się przydaje, użyte świadomie, a nie bo spitoliłem zdjęcie
bo Ty jesteś taki nieomylny ze nigdy błędy Ci się nie zdarzają? Czasami się zdarzają błędy ludzkie czy sprzętowe a jeśli można je bezproblemowo naprawić w PP to chyba się tylko cieszyć można czy nie?
Sapphiron
03-06-2012, 19:29
a jaki byl powod niedoswietlenia tego kadru o 4EV ?
Zapytaj królewicza bo to jego fota :-)
krolewicz
03-06-2012, 19:46
moja fota i ekspozycja była trafiona (abstrahując od wartości "artystycznej"), sprawdziłem dałem +30 fill lighta żeby wyciągnąć trochę pierwszy plan - trochę daleko do 4EV
nie mówię, że jestem nieomylny, chodzi mi o to, że gadanie, że Canona jest do dupy bo nie można wyciągnąć +4EV z cienia jest mocno naciągane i tyle
W sumie to nie chodzi o to wyciąganie z cienia o 4EV, ale nie chce mi się wałkować tego, jak ktoś chciał to zrozumiał już dawno temu.
Kompakt potrafi, sony potrafi, nikon potrafi, pentax potrafi, ccd potrafi, Canon you can't.
Henio Jawa
05-06-2012, 16:40
Już nawet z d700 można spokojnie bezboleśnie podbijać o 4EV czyli zakres ACRa... a w takim super hiper ledwo 2?
Tia...
I mieć nadzieję, że nie wyjdzie banding przy światłach już od +2ev.
No ale u nas jest to pewna cecha matrycy o której wszyscy wiedzą. U Canona to po prostu bubel nie do zaakceptowania:-)
Sapphiron
05-06-2012, 16:48
Przykro mi ale nie wiem co to banding :-(
Henio Jawa
05-06-2012, 16:52
Przykro mi ale nie wiem co to banding :-(
To może to się jakoś inaczej nazywa.
Jak masz w ciemnym kadrze silne źródło światła to pojawiają się od niego takie paski w poprzek kadru. Zwłaszcza przy wyższych czułościach. Widać je właśnie przy wyciąganiu cieni.
Sapphiron
05-06-2012, 16:55
O patrz... dobrze wiedzieć :-)
To może to się jakoś inaczej nazywa.
blooming
dużo bym dał żeby w moim 5d był ccd kodaka, a nie ten cmosowy shitex.
blooming
dużo bym dał żeby w moim 5d był ccd kodaka, a nie ten cmosowy shitex.
Wtedy byś narzekał, że wysokie iso nie takie ;)
Pozdr
Nigdy nie potrzebowałem wysokiego iso do szczęścia :)
Dzisiaj w Opalenicy naliczyłem sześć 1Dx pracujących dla Reutersa, AFP, Getty itp. Do tego 4 nowe 400mm. To taka uwaga dotycząca dostępności iksa.
Dla porównania D4 jest co najmniej kilkanaście ;)
ale to sa puszki produkcyjne czy testowe?
głupio mi tak zaglądać komuś w numer seryjny, ale jutro podpytam
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11678-12675
Duke Nukem Forever szybciej wychodzil... ;) dobrze, ze chociaz paru prosow ma dostep do 1Dx'a. Euro juz trwa, Olimpiada za rogiem, a premiera 8 miesiecy temu ;)
coś jest na rzeczy... cała masa fotoreporterów ma w Poznaniu 1Dx, dzisiaj dwie sztuki padły na amen, jutro mają dostać nowe... hmmm
Jeszcze go 'nie ma', a juz pada? :shock:
EDIT: Ale skoro maja dostac nowe to znaczy, ze C ma w zapasie troche sztuk dla wszystkich obslugujacych Ojro2012+Olimpiade i pilnuja, zeby nikt inny nie dostal ;)
Tak to pewnie wygląda. Naprawdę jest masa nowych iksów i 400mm, nie chce mi się już tego liczyć ;)
paul.g.85
12-06-2012, 18:21
Dla wszystkich którzy zainteresowani nowym C, to już instrukcja jest jakby ktoś chciał się zapoznać wcześniej, poczytać zanim za kilka miesięcy dostanie puchę.
A wtedy już nie trzeba tracić czasu na czytanie bo instrukcję przez ponad 3 miechy to każdy będzie znał na pamięć :lol:
http://www.optyczne.pl/4941-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS-1D_X_-_instrukcja_obs%C5%82ugi.html
Instrukcja jest prawdopodobnie najlepszą instrukcją i będzie walczyć o miano najlepszej instrukcji 2012 ;)
Bo w końcu sama puszka jest aparatem roku 2011 ;)
wasilewk
12-06-2012, 19:17
A po naszemu ?
paul.g.85
12-06-2012, 19:28
Trzeba się angielskiego uczyć ;)
W końcu to język używany międzynarodowo.
Z doświadczenia wiem że czasem różne ciekawe rzeczy się pojawiają, np. publikacje a jedynym językiem na który ktoś chce łaskawie to przełożyć jest właśnie angielski. A oprócz tego jest tyle innych wersji językowych w językach których nigdzie w szkole nie uczą. Jak się cieszy wtedy człowiek że wogóle ktoś się pofatygował przełożyć to na angielski. O polskim to można jedynie sobie pomarzyć.
Swoją drogą ta pucha jet taka prosta że można nią działać praktycznie od razu po włączeniu i 5 minutach zabawy ;)
W końcu jest to aparat dla ludzi a nie omnibusów :-P
wasilewk
12-06-2012, 19:31
Trzeba się angielskiego uczyć :wink:
No, no nie pozwalaj sobie ! Nie wiesz jak jest.
Oryginalnym językiem producenta aparatu i instrukcji i tak nie jest angielski...
paul.g.85
12-06-2012, 20:09
No, no nie pozwalaj sobie ! Nie wiesz jak jest.
Oryginalnym językiem producenta aparatu i instrukcji i tak nie jest angielski...
Spokojnie. Przecież widać że z przymrużeniem oka napisałem. Chyba za mała emotikonka skoro takie (niepotrzebne zresztą nerwy.
Jeśli kolega poczuł się bardzo urażony to przepraszam.
wasilewk
12-06-2012, 20:35
Ok !
Sapphiron
12-06-2012, 21:17
Oho kolejna wojenka i kolejny raz wasilewk naburmuszony ;)
matko świnto, bez angielskiego jak bez ręki w dzisiejszych czasach...
jak można się o to burzyć...
WSTYD!
a jeśli chodzi o 1Dx, to na każdym meczu Canon rozdaje te puszki fotoreporterom, dodając odpowiednie szkła, typu 400, 500, 600mm, tak na zachętę ;)
kilku znajomych z tego skorzystało i bardzo żałują. Marki IV są od tego momentu do bani :)
paul.g.85
12-06-2012, 22:50
a jeśli chodzi o 1Dx, to na każdym meczu Canon rozdaje te puszki fotoreporterom, dodając odpowiednie szkła, typu 400, 500, 600mm, tak na zachętę ;)
kilku znajomych z tego skorzystało i bardzo żałują. Marki IV są od tego momentu do bani :)
Jak tak rozdają to może i ja się zgłoszę? :D A gdzie te stanowiska rozdawania są? W zamian pewnie chcieli by moje zdjęcia na światowym poziomie?
akredytacja Uefa na mecz jest podstawowym warunkiem :)
wasilewk
13-06-2012, 10:41
matko świnto, bez angielskiego jak bez ręki w dzisiejszych czasach...
jak można się o to burzyć...
WSTYD!
Przecież ja uczyłem się angielskiego przez: 2 +4 +3.5 +3 = 12.5 roku ! Potem jako informatyk miałem z nim styczność na co dzień !
Chodzi tylko o instrukcję również po polsku !
Aha !!! Już załapałem: jak jest po angielsku, to nie ma się prawa wymagać instrukcji po polsku !
Wyrzucam polską instrukcję D700 !
Nie ma aparatu w sklepach, nie ma instrukcji po polsku... To takie trudne? Jeśli już kupisz SWOJEGO 1Dx, to w pudełku na pewno będzie instrukcja po polsku ;)
ps. ja się uczyłem rosyjskiego 3 + 4 i absolutnie nic to nie znaczy ;)
wasilewk
13-06-2012, 10:53
...
ps. ja się uczyłem rosyjskiego 3 + 4 i absolutnie nic to nie znaczy ;)
Ja też.
Chodzi o to, że "to wstyd nie uczyć sie angielskiego", więc dla mnie znaczy: nie ma wstydu !
P.S.
Do czego to doszło !
Ale to w dalszym jakieś przedprodukcyjne sample skoro jak pisałeś padają jak muchy, czy też finalna wersja?
Canon jest chyba poważnym sponsorem tej imprezy więc obciach by był okrutny z samymi D4'kami za wielkim banerem z napisem Canon :)
Mają numery seryjne, ale Pan Canonier albo nie chciał, albo nie wiedział co mi odpowiedzieć na pytanie. Podejrzewam że produkcyjne
Rozumiem że za zostawienie D4ki w szatni wręczają 2 sztuki 1dx na czas meczu? ;P
Dzisiaj rozmawiałem z innym Panem ze stoiska Canona. Wszystkie puszki są testowe, przedprodukcyjne jednak.
LOL
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=41684369
Pawel Pawlak
14-06-2012, 16:37
LOL
do wielu zastosowań (czytaj - dla tych co się "doszukują" albo "nie potrafia naświetlać" ;) ) nadal jedynym wyborem "pełnego" systemu jest nikon.
ranbir kapoor
14-06-2012, 16:45
LOL
LOL to malo powiedziane, jak dla mnie miazga!
Sapphiron
14-06-2012, 16:46
a ja nie widzę o co chodzi...
krolewicz
14-06-2012, 17:14
no jak to co, w canonie jak pchniesz iso100 o 5ev to wyłazi paskudny szum, skandal :D
Jak widać, nie każda firma potrafi korzystać z dobrodziejstw nowoczesnej techniki. Za 10 lat się okaże ze Canon dopracowywał tylko jotpegi bo jego użytkownicy nie widzą różnicy :-)
oglosili ze koncza sie opozniac i w polowie czerwca bedzie dostepny... to chyba od dzis?
http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_1DX_AF_Guide_CDLC_Updated_June_2012.pdf
Zapdejtowali pdfa o AF...
Czasem bangla, czasem nie. Na FM, DPR itp tez na to narzekaja :D Eh te Canony... :twisted:
http://learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.shtml
Tu po lewej na dole link jak cos, moze tak zabangla.
http://www.eoshd.com/content/8259/canon-finally-stretches-video-legs-with-eos-1d-x-resolution-fixed-and-better-compression-chip
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/uefa_euro_2012_blog_1.do
7BOaGxi5Bh4
Jakby nie latal filmik to -> www.youtube.com/watch?v=7BOaGxi5Bh4
Bo nawet nie mam jak sprawdzic, YT w Kitaju zablokowany :D
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=7545.0
http://www.canon5dtips.com/review/canon-1d-x-sample-shots/
http://dominiksadowski.blogspot.com/ - tylko u mnie jest dziwny WB?
Sampelki z meczów dupy nie urywają jeśli chodzi o szczegóły... Dokładnie tak samo to wygląda jak z innych iksów, które "macałem" i z których foty widziałem podczas ojro...
ranbir kapoor
26-06-2012, 13:28
to naprawde sa wycinki 1:1 z flagowej puszki? ja rozumiem iso3200 ale to wyglada jak mazy z malpki
Wycinki z flagowej puszki, na ktora wszyscy czekaja od pazdziernika ;) Maniek od kiedy Ty sie zajmujesz wycinkami? :shock: :D
1600 nie wygląda lepiej. Co więcej, widziałem klatki na iso 800 i też szału nie robią... Pierwsze skojarzenie jakie miałem to zdjęcia z kompaktów fuji... Dziwne te jpg z puszki, w rawach sytuacja wygląda zupełnie inaczej...
to naprawde sa wycinki 1:1 z flagowej puszki? ja rozumiem iso3200 ale to wyglada jak mazy z malpki
jotpegi z C zawsze są do dupy, nie ma na to co patrzeć
1600 nie wygląda lepiej. Co więcej, widziałem klatki na iso 800 i też szału nie robią... Pierwsze skojarzenie jakie miałem to zdjęcia z kompaktów fuji... Dziwne te jpg z puszki, w rawach sytuacja wygląda zupełnie inaczej...
Ale skoro to bedzie glownie narzedzie reporterskie to raczej nikt rawami sobie glowy nie bedzie zawracal... a te beda na pewno mile :D to samo bylo z 5dmkIII.