Zobacz pełną wersję : Zakup kradzionych aparatów Nikon od RossiElectro
zapomnialem_adresu007
05-10-2011, 22:22
opisując sprawę i podając numer przesyłki.
Problem jest taki, ze kolega pawian64 nie ma nr listu przesylki i nie jest w stanie go uzykac poniewaz system UPS jest oparty tylko i wylacznie na tych numerach.
Pzdr
Tomek
co do przesyłek za pobraniem - po kilku mailach z zapytaniem - czy w potwierdzeniu od UPS wymagany jest ten nr rachunku bankowego na który trafiły pieniadze - w końcu dostałem maila z którego wynika (choć nie do końca jednoznacznie), że numer ten jest wymagany.
mimo to mam nadzieję, że po prostu na te maile odpowiadają ludzie niekompetentni..
Allegro nie może żądać od nas rzeczy niemożliwych, a wg UPSa i pani z komisariatu na Mokotowie nie możemy otrzymać tego numeru rachunku od UPSa.
co do przesyłek za pobraniem - po kilku mailach z zapytaniem - czy w potwierdzeniu od UPS wymagany jest ten nr rachunku bankowego na który trafiły pieniadze - w końcu dostałem maila z którego wynika (choć nie do końca jednoznacznie), że numer ten jest wymagany.
mimo to mam nadzieję, że po prostu na te maile odpowiadają ludzie niekompetentni..
Allegro nie może żądać od nas rzeczy niemożliwych, a wg UPSa i pani z komisariatu na Mokotowie nie możemy otrzymać tego numeru rachunku od UPSa.
http://allegro.pl/help_item.php?tid=45&item=824&zoom=N
To jest link do informacji jak uzyskać od poczty polskiej potwierdzenie doręczenia. Nic tam nie ma że musi się znajdować numer konta, allegro jako firma operująca danymi użytkowników najlepiej powinna wiedzieć co można udostępniać a co nie. Mam nadzieje że allegro nie będzie robiła z tego problemu. Ja mam potwierdzenie z dokładną kwotą, skąd wysłano jaki podmiot (bo tu się różni), poprosiłem o pieczątki podpisy (mam 3 pieczątki dwa podpisy). W poniedziałek nadam oryginał do allegro. Jeśli to pismo nie wystarczy to znaczy że allegro celowo to robi aby jak najmniejszej liczbie osób zwrócić kasę pod pretekstem nie dopełnienia dokumentów.
http://allegro.pl/help_item.php?tid=45&item=824&zoom=N
To jest link do informacji jak uzyskać od poczty polskiej potwierdzenie doręczenia. Nic tam nie ma że musi się znajdować numer konta, allegro jako firma operująca danymi użytkowników najlepiej powinna wiedzieć co można udostępniać a co nie. Mam nadzieje że allegro nie będzie robiła z tego problemu. Ja mam potwierdzenie z dokładną kwotą, skąd wysłano jaki podmiot (bo tu się różni), poprosiłem o pieczątki podpisy (mam 3 pieczątki dwa podpisy). W poniedziałek nadam oryginał do allegro. Jeśli to pismo nie wystarczy to znaczy że allegro celowo to robi aby jak najmniejszej liczbie osób zwrócić kasę pod pretekstem nie dopełnienia dokumentów.
Nie wiem czy wysyłaj oryginał, czy lepiej kopię, ale na pewno zeskanuj sobie i zrób kopię dla siebie tego pisma z pieczątkami. Współpraca w zakresie jakichkolwiek problemów z allegro nie jest najłatwiejsza - "lubią" gubić różne rzeczy.
Nie wiem czy wysyłaj oryginał, czy lepiej kopię, ale na pewno zeskanuj sobie i zrób kopię dla siebie tego pisma z pieczątkami. Współpraca w zakresie jakichkolwiek problemów z allegro nie jest najłatwiejsza - "lubią" gubić różne rzeczy.
Mam skan zrobiony przez UPS. Ale kopię robię wszystkich dokumentów co wysyłam do nich. Wysłałem oryginał zabezpieczenia sprzętu, mam nadzieje że nie nic nie zgubią.
SzymonPOZNAN
08-10-2011, 14:28
Mam skan zrobiony przez UPS. Ale kopię robię wszystkich dokumentów co wysyłam do nich. Wysłałem oryginał zabezpieczenia sprzętu, mam nadzieje że nie nic nie zgubią.
Nigdy nie dał bym allegro, ani nikomu innemu, jakiegokolwiek oryginału. Przecież może go wymagać jeszcze chociażby policja lub np.: sąd, jeśli musiałbyś zgłaszać sprawę, gdy allegro jakoś wymiga się od odszkodowania...
Dokładnie. Oryginał jest dla ciebie. Wysłać powinieneś kopie tego oryginału. Co najwyżej możesz go okazać dla potwierdzenia prawdziwości kopii, jeśli ktoś o to poprosi.
SzymonPOZNAN
08-10-2011, 15:42
albo w najgorszym wypadku jeśli masz gdzieś wysłać to zrobić kopię potwierdzoną notarialnie (takie coś kosztuje 5-10zł, u każdego notariusza od ręki)
z innej beczki - karta pamięci również podlega zwrotowi? mam nadzieje że tak, żeby nie było, że zarekwirowano nam tylko część sprzętu ..
pawelsab
14-10-2011, 17:04
Witam!
Chciałabym zgromadzić tu ludzi którzy zostali oszukani na allegro przez firme RossiElectro.
31 lipca kupiłam Nikona D3100 + 18-105VR, aukcja wyglądała na porządną, przesyłka za pobraniem (pewnie dlatego mam ten aparat), wczoraj dostałam maila od allegro że aparat jest kradziony i niedługo zjawi się policja aby mi go zabrać. W tym mailu allegro zapewnia, że dostanę odszkodowanie ale jaką mam pewność? Czy jest tu ktoś jeszcze kto został oszukany przez tę "firmę" i jest w takiej beznadziejnej sytuacji jak ja?
Witam ! Mam dobra informacje dla wszystkich poszkodowanych. Otoz 23/09/2011 zlozylem wniosek do POK w Allegro. Dzisiaj tj. 14/10/2011 mam na koncie rekompensate od Allegro - czyli ok. 3 tygodnie. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poniewaz spodziewalem sie, ze potrwa to jakies 3 miesiace (byla to wersja optymistyczna, zakladajac, ze w ogole otrzymam zwrot pieniedzy). Wiec POK dziala.
A i tak kupilem teraz D90 bo D3100 to jednak zabawka :-)
Pozdrawiam !
Witam. Dziś przyszła mi informacja o tym że wszystkie dokumenty przyjęli i aby potwierdzić konto na ,które przeleją pieniądze. Co ciekawe odebrałem towar za pobraniem i wysłałem jako potwierdzenie tylko wydruki ze strony internetowej. Także jeśli kasa faktycznie znajdzie się na moim koncie to będę pod wrażeniem działania POK. Dodam że jestem podwójnie poszkodowany bo kupiłem aparat i tv:(
mrsayaha
19-10-2011, 08:12
Co ciekawe odebrałem towar za pobraniem i wysłałem jako potwierdzenie tylko wydruki ze strony internetowej.
potwierdzenie jako wydruki ze strony internetowej? jak można coś takiego zdobyć?
potwierdzenie jako wydruki ze strony internetowej? jak można coś takiego zdobyć?
Wchodzisz na http://www.ups.com/content/pl/pl/index.jsx i wprowadzasz numer przesyłki, i tam masz możliwość wydruku potwierdzenia odbioru. Wczoraj dostałem informacje aby potwierdzić numer konta a dziś mam status że pieniążki zostały przelane. Także dziś powinny znaleźć się na moim koncie i w końcu będę mógł zamknąć tę smutną sprawę.
Mam pytanie do osób którym już zarekwirowano sprzęt - jestem zaniepokojony faktem, iż na pokwitowaniu, które otrzymałem na komisariacie (kartka zatytułowana "Spis i opis rzeczy", będąca załącznikiem do protokołu zarekwirowania sprzętu) nie ma żadnych moich danych za wyjątkiem mojego podpisu. Kartka ta zawiera wyszczególnienie zawartości rekwirowanych "pudełek". Nie dostałem kopii protokołu zatrzymania sprzętu.
Czy Wasze pokwitowanie wyglądało podobnie?
To wystarczy. Taka jest procedura zatrzymywania rzeczy. Kopię protokołu można dostać ale trzeba uzyskać zgodę.
Mam pytanie do osób którym już zarekwirowano sprzęt - jestem zaniepokojony faktem, iż na pokwitowaniu, które otrzymałem na komisariacie (kartka zatytułowana "Spis i opis rzeczy", będąca załącznikiem do protokołu zarekwirowania sprzętu) nie ma żadnych moich danych za wyjątkiem mojego podpisu. Kartka ta zawiera wyszczególnienie zawartości rekwirowanych "pudełek". Nie dostałem kopii protokołu zatrzymania sprzętu.
Czy Wasze pokwitowanie wyglądało podobnie?
Też byłem na początku bo wyglądało to jak kawałek papieru z wypisem rzeczy. Allegro w tym przypadku przyjmuje to w innych należy więcej dokumentów przedstawić.
Ultimaos
20-10-2011, 01:46
Ja tez dostalem ten aparat za pobraniem. Posiadam fakture od tego popapranca na ktorej jest kwota za jaka kupilem, data zakupu itp. Nie mam jednak numery przesylki - czy bez niego allegro rowniez zwraca koszta. W koncu mam dowod ze sprzet odebralem na podstawie tej dziwnej faktury ??
Jest jakis sposob aby wyrwac numer przesylki od UPS ?
pawian64
20-10-2011, 08:04
Ja tez dostalem ten aparat za pobraniem. Posiadam fakture od tego popapranca na ktorej jest kwota za jaka kupilem, data zakupu itp. Nie mam jednak numery przesylki - czy bez niego allegro rowniez zwraca koszta. W koncu mam dowod ze sprzet odebralem na podstawie tej dziwnej faktury ??
Jest jakis sposob aby wyrwac numer przesylki od UPS ?
Od miesiąca z tym walczę aby uzyskać zaświadczenie z UPS (tak samo nie posiadam numeru przesyłki) i bez efektu. UPS w takich sprawach zupełnie nas olewa a wysłałem im wszystkie potrzebne informacje - dane odbiorcy, nadawcy,data dostarczenia przesyłki, kwotę pobrania...
olek i ASAHI - dzięki za krzepiące wieści
pawian64, na moim potwierdzeniu zapłaty jest podany numer klienta - może z tym uda się wydębić potwierdzenie zapłaty - w razie czego - priv
Mam pytanie - po pozytywnym rozpatrzeniu formularza Allegro pisze, że kserokopia postanowienia o wszczęciu dochodzenia lub śledztwa jest dokumentem wymaganym .. :/
olek i ASAHI - dzięki za krzepiące wieści
pawian64, na moim potwierdzeniu zapłaty jest podany numer klienta - może z tym uda się wydębić potwierdzenie zapłaty - w razie czego - priv
Mam pytanie - po pozytywnym rozpatrzeniu formularza Allegro pisze, że kserokopia postanowienia o wszczęciu dochodzenia lub śledztwa jest dokumentem wymaganym .. :/
W tym konkretnym wypadku nie jest potrzebne. Allegro współpracuje z policja w tej sprawie. Wystarczy spis rzeczy zabezpieczonych. Mi dziś wpłynęła kasa na konto, za D7000 i tv 32 grundig led, także spora sumka. Szczerze to allegro dobrze się zachowało, wymagają minimum formalności i nie przeciągają sprawy. Mam nadzieje że będzie się tak samo zachowywało w pozostałych przypadkach.
Życzę powodzenia.
Super. Jeszcze raz dzięki olek
a jak się sprawował ten grundig ? - też chciałem kupić
Super. Jeszcze raz dzięki olek
a jak się sprawował ten grundig ? - też chciałem kupić
Ja go nie użytkowałem ale brat był bardzo zadowolony, aż żal mu było się z nim rozstawać.
Ultimaos
20-10-2011, 20:42
No tak super ze minimalna ilosc formalnosci wystarczy ale czy bez ego cholernego UPS tez mozna liczyc na zwrot. Mam od niego papier, mam towar z zapewne trefnymi numerami. Jak dla mnie to oczywiste dokumenty do zwrotu, ale czy ktos moze potwierdzic ze na takiej podstawie tez zwracaja kase ? Do tego mam udekomentowany zakup na allegro i komentarz w moim przypadku pozytywny (wystawiony jeszcze zanim lawinowo polecialy negatywy).
No tak super ze minimalna ilosc formalnosci wystarczy ale czy bez ego cholernego UPS tez mozna liczyc na zwrot. Mam od niego papier, mam towar z zapewne trefnymi numerami. Jak dla mnie to oczywiste dokumenty do zwrotu, ale czy ktos moze potwierdzic ze na takiej podstawie tez zwracaja kase ? Do tego mam udekomentowany zakup na allegro i komentarz w moim przypadku pozytywny (wystawiony jeszcze zanim lawinowo polecialy negatywy).
Może będę mógł Ci pomóc. Podaj mi na priv w jakiej miejscowości była odebrana paczka, kiedy, i mniej więcej jak mogłeś się podpisać przy odbiorze.
mrsayaha
21-10-2011, 17:10
z tego co wiem to jeżeli macie nr przesyłki to wystarczy wydrukować potwierdzenie odbioru ze strony UPS. nie trzeba pisać do UPS'a o kwitki z potwierdzeniem odbioru.
Ja dzisiaj oddałem swojego D7K na Policję. Podaję nr sprawy i nr do sekretariatu WD 8936/11, 22 603 11-15
Jak ktoś chce imię i nazwisko osoby zajmującej się sprawą Rossi Electro zapraszam na PM.
Pozdrawiam,
Andrzej
z tego co wiem to jeżeli macie nr przesyłki to wystarczy wydrukować potwierdzenie odbioru ze strony UPS. nie trzeba pisać do UPS'a o kwitki z potwierdzeniem odbioru.
Tak dokładnie. Ja tak zrobiłem i już mam kasę. Lecz niektórzy nie mają numerów przesyłek i wcale sie im nie dziwie bo sam zawsze wyrzucam listy przewozowe. Tym razem numer listu aparatu miałem na mailu a brat nie wyrzucił pudełka od tv.
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Udało mi się przeskanować listę przesyłek UPS i ustalić twój numer przesyłki. Wszystkie informacje wysłałem na priv. Także teraz nie będzie problemów z odzyskaniem kasy.
SzymonPOZNAN
22-10-2011, 21:10
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Udało mi się przeskanować listę przesyłek UPS i ustalić twój numer przesyłki. Wszystkie informacje wysłałem na priv. Także teraz nie będzie problemów z odzyskaniem kasy.
Bardzo miłe to co robisz, ale czy nie boisz się konsekwencji od pracodawcy? Jeśli oni nie chcą tego udostępniać to Ty też chyba nie powinieneś...?
Bardzo miłe to co robisz, ale czy nie boisz się konsekwencji od pracodawcy? Jeśli oni nie chcą tego udostępniać to Ty też chyba nie powinieneś...?
Nie, ponieważ nie jestem w żaden sposób związany ową firmą kurierską. Nie uzyskałem tez tych numerów przesyłek w sposób nielegalny. Na stronie ,każdy może sprawdzić i pobrać dane przesyłki, także można wprowadzać je np. od 1 do xxx. Znając schemat numeracji ,można zawęzić znacznie pole szukania. Następnie napisać automat ,który sam przeszuka przesyłki itd. Także wykorzystałem ich system udostępniający publicznie dane. Z tego co wiem oni tez nie maja możliwości filtracji listów po danych np. teleadresowych i w tym był problem.
pawian64
22-10-2011, 23:06
Na tak...zawsze się znajdzie ktoś, kto poucza pozostałych... Raczej jesteśmy tutaj po to, aby sobie w jakis sposób pomóc w tej nieszczęsnej sprawie, gdyż to my jesteśmy ofiarami...
SzymonPOZNAN
23-10-2011, 19:18
Na tak...zawsze się znajdzie ktoś, kto poucza pozostałych... Raczej jesteśmy tutaj po to, aby sobie w jakis sposób pomóc w tej nieszczęsnej sprawie, gdyż to my jesteśmy ofiarami...
Nie o to mi chodziło, ja naprawdę się ciesze, że kolega pomaga, nie chce tylko żeby potem miał nieprzyjemności z tego powodu, ale z tego co napisał to może spać spokojnie ;) UPS sie nie doczepi. Swoją drogą UPS ma problem coś podać co jest łatwe do znalezienia przez osobę niezwiązaną z firmą... Sami sobie szkodzą i wyrabiają złą opinię... A tak lubiłem tę firmę...
wiesiek110
23-10-2011, 20:08
Witam.
Jestem nowy na tym portalu i nowym użytkownikiem Nikona.Niestety dołączyłem do grona oszukanych przez "firmę" Rossi Elektro". W związku z tym mam prośbę do kolegów o pomoc w uzyskaniu tego nieszczęsnego potwierdzenia z UPS. Nie mam żadnych listów przewozowych,a ni numerów przesyłki.Wszystko zostało wyrzucone. W tym tygodniu wybieram się na policję,jednocześnie chcę skompletować pozostałe dokumenty wymagane przez Allegro,tak żeby wszystko poszło sprawnie w odzyskaniu pieniędzy.
pawian64
23-10-2011, 20:09
Nie o to mi chodziło, ja naprawdę się ciesze, że kolega pomaga, nie chce tylko żeby potem miał nieprzyjemności z tego powodu, ale z tego co napisał to może spać spokojnie ;) UPS sie nie doczepi. Swoją drogą UPS ma problem coś podać co jest łatwe do znalezienia przez osobę niezwiązaną z firmą... Sami sobie szkodzą i wyrabiają złą opinię... A tak lubiłem tę firmę...
Szkodzą...ja zostałem bez sprzętu, bez zaświadczenia z UPS... po prostu ręce opadają.
Nie odpowiadają na pisma (napisałem oficjalne pismo z wyjaśnieniem sytuacji listem poleconym).... a BOK UPS każe zgłosić się do nadawcy!!! co w tym przypadku jest parodią...
Ultimaos
23-10-2011, 21:09
olek ... wielkie dzieki za wszelka pomoc z Twojej strony. Powiem tak ... prawie sie udalo - wyjasnienia na priv :)
Szkodzą...ja zostałem bez sprzętu, bez zaświadczenia z UPS... po prostu ręce opadają.
Nie odpowiadają na pisma (napisałem oficjalne pismo z wyjaśnieniem sytuacji listem poleconym).... a BOK UPS każe zgłosić się do nadawcy!!! co w tym przypadku jest parodią...
Wysłałem Ci wiadomość. Znalazłem twoją przesyłkę już w piątek ale wysłałem dane do Ultimaos:)
pablo_hm
24-10-2011, 13:23
Witam. Niestety również jestem osobą, która kupiła D3100 od Rossielectro. Doszedłem już do etapu, że oddałem sprzęt na policji, oraz mam zaakceptowany przez allegro formularz ze strony. Mam pytanie do osób, które wysłały dokumenty do allegro, czy wysyłaliście oryginał konfiskaty sprzętu czy też może ksero, albo kopie notarialną. Mam też wydrukowane potwierdzenie odbioru ze strony UPSa. Z tego co pisali inni wydaje się, że allegro to zadawala.
pawian64
24-10-2011, 13:28
Ma pytanie do tych osób które wypełniały formularz z allegro i płaciły za przesyłkę za pobraniem, które pola jako załączniki trzeba zaznaczyć dołączając:
- protokół zarekwirowania sprzętu,
- potwierdzenie odbioru przesyłki
Nie chcę błędu zrobić, bo zawsze mogą się do czegoś przyczepić...
Pola są określone jako wymagane, a nasze załączniki dotyczą czegoś innego.
Pozdr
Paweł
też właśnie się nad tym zastanawiam. proszę o radę osoby, które już to przerabiały
Sapphiron
25-10-2011, 08:28
Zastanawiam się jak wielki to jest wał i jak długo jeszcze się będzie ciągnął...
Sapphiron
25-10-2011, 08:37
Heh, no tak...
To teraz zostaje pytanie jak długo jeszcze będą ludzi ciągać i ścigać za zakup u tych "sprzedawców"...
olek ... wielkie dzieki za wszelka pomoc z Twojej strony. Powiem tak ... prawie sie udalo - wyjasnienia na priv :)
Teraz nie prawie ;)
Zastanawiam się jak wielki to jest wał i jak długo jeszcze się będzie ciągnął...
Niestety będzie się ciągnął latami a wał jest przeogromny. Problemem nie jest tu szybki do rozwiązania zakup poprzez allegro przez pojedyńczych kupujących tylko masa sprzętu, która zapewne rozeszła się bez udziału allegro po sklepach i sprzedawcach w całej PL...
Dziwię się, że jeszcze nie wypłynęły pozostałe cuda allegrowe jak choćby szkła 500 czy 600mm za jakieś 20000zł, która była wcześniej również linkowana. Te śmiszne D7000 w kicikach to czubek ogromnej góry lodowej...
Problem polega na tym, że te 500-tki, czy 600-tki nie psują się zbyt często, a w konsekwencji wyłapanie tego poprzez serwis graniczy z cudem. Nabywcy, jeśli nawet wiedzą, że towar może być trefny, poczekają te kilka lat, poużywają, a później opchną to dalej jako tani używany sprzęt "reportera wojennego" z lekko zatartymi numerami. Komu za kilka lat przyjdzie do głowy sprawdzać te numery seryjne? Tym bardziej, że zakup będzie dość okazyjny. Z puszkami jest podobnie. Jeśli ktoś nie brał faktury z adresem nabywcy, tylko paragon i na dodatek odbierał takie cudo osobiście, to towar jest praktycznie nie do znalezienia. Trzeba tylko unikać serwisu Nikona i EXIF-ów w zdjęciach. ;-)
Problem polega na tym, że te 500-tki, czy 600-tki nie psują się zbyt często, a w konsekwencji wyłapanie tego poprzez serwis graniczy z cudem. Nabywcy, jeśli nawet wiedzą, że towar może być trefny, poczekają te kilka lat, poużywają, a później opchną to dalej jako tani używany sprzęt "reportera wojennego" z lekko zatartymi numerami. Komu za kilka lat przyjdzie do głowy sprawdzać te numery seryjne? Tym bardziej, że zakup będzie dość okazyjny. Z puszkami jest podobnie. Jeśli ktoś nie brał faktury z adresem nabywcy, tylko paragon i na dodatek odbierał takie cudo osobiście, to towar jest praktycznie nie do znalezienia. Trzeba tylko unikać serwisu Nikona i EXIF-ów w zdjęciach. ;-)
Podejrzewam że większość nie będzie sobie zdawała sprawy ,że posiada sprzęt kradziony. Jak nie trafi na serwis to pewnie nigdy się nie dowie, jak trafi to lipa. A ciekawe czy sprzęt może gdzieś się znajdować na pułkach sklepowych.
czy sprzęt może gdzieś się znajdować na pułkach sklepowych.
Na 100% nie. ;)
dlaczego na 100% nie? widziałem, że byli użytkownicy, którzy brali po parę sztuk.
Ultimaos
25-10-2011, 17:31
Teraz nie prawie ;)
Dzieki olek - to sie bardzo bardzo przyda. Mam nadzieje ze teraz juz bede mogl ruszyc z tematem ;)
wiesiek110
25-10-2011, 18:33
Koledzy co trzeba zrobić,żeby otrzymać potwierdzenie z UPS? Nie mam numeru przesyłki
zapomnialem_adresu007
25-10-2011, 22:23
Koledzy co trzeba zrobić,żeby otrzymać potwierdzenie z UPS? Nie mam numeru przesyłki
Napisz do kolegi "olek" może ustali Ci nr przesyłki bo na UPS nie masz co liczyć.
Pzdr
Tomek
pawian64
25-10-2011, 22:44
Pukaj do Olka...
dlaczego na 100% nie? widziałem, że byli użytkownicy, którzy brali po parę sztuk.
a gdzie to niby widziałeś?
na allegro jak sam kupowałem
np ta aukcja jeden użytkownik kupił 4 sztuki, reszta aukcji już wygasła http://allegro.pl/nikon-obiektyw-nikkor-af-s-dx-18-105-vr-najtaniej-i1760333335.html
np ta aukcja jeden użytkownik kupił 4 sztuki, reszta aukcji już wygasła http://allegro.pl/nikon-obiektyw-nikkor-af-s-dx-18-105-vr-najtaniej-i1760333335.html
Pewnie jako zapasowe ;)
Żart.
Ok, ale na sklepowych półkach ich nie zobaczysz bo pewnikiem już i do nich zapukała policja.
Boryszuk
26-10-2011, 16:20
Ok, ale na sklepowych półkach ich nie zobaczysz bo pewnikiem już i do nich zapukała policja.
A w szczególności na sklepowych
pułkach
;)
O to ekonetowi chodziło ;)
do osób, które brały za pobraniem - czy przy drukowaniu formullarza zaznaczaliście dokument "oryginał lub poświadczona notarialnie kopia dowodu wpłaty wylicytowanej kwoty (i ew. kosztów przesyłki) na konto bankowe Sprzedającego (wymagany)".
Czy potwierdzenie doręczenia przesyłki jest tym dokumentem czy też dokumentem innym??
Proszę o odpowiedź bo chciałbym to w końcu wydrukować i wysłać
jeszcze jedno - czy te "inne" dokumenty w formularzu trzeba wpisać ręcznie czy co bo w systemie sie nie da
pawian64
26-10-2011, 18:28
Wg informacji którą Allegro przysłało na początku a dot. że sprzęt pochodzi z kradzieży i uproszczeniu formalności, ten formularz ma być tylko dokumentem zgłoszenia bo jego zawartość zawiera więcej elementów, których allegro, tak myślę, że w tej sprawie nie chciało.
M.in. dotyczy to numeru sprawy z policji - tego już nie chcieli, żeby na to nie czekać, a tylko protokół zarekwirowania sprzętu.
No i tu jest ciekawostka, bo samo zgłoszenie do allegro wymaga podania numeru sprawy, bez którego nie można jego wysłać :)
I może część osób tak zrobiła, prawdopodobnie wpisując numer z powietrza i miasto domyślnie Warszawa zgodnie z informacjami prasowymi, aby móc go to zgłoszenie uruchomić:)
Także zaznaczenie pól w tym wypadku moim zdaniem nie będzie nieistotne, sądząc po osobach które tutaj już informowały o otrzymaniu odszkodowania dziwiąc się, że dokumenty które dostarczyły były wystarczające.
pawian64
26-10-2011, 19:09
Także zaznaczenie pól w tym przypadku moim zdaniem będzie nieistotne, sądząc po osobach które tutaj już informowały o otrzymaniu odszkodowania dziwiąc się, że dokumenty które dostarczyły były wystarczające.
Sorrki, nie zauważyłem zbędnego "nie", bo jednak sens zdania się zmienia...:)
ja wypisałem ręcznie i kasę mam na koncie :)...
Posiadam nr komórkowy do prowadzącego sprawę, jakby co zapraszam na PM to go podam:)
SzymonPOZNAN
27-10-2011, 16:09
tak mnie zastanawia, wszyscy piszą o POK. a co z tymi oszustami? pieniądze wszystkie zakopane w lesie? nie ma zablokowanych kont bankowych? na pewno coś tam jeszcze jest i to nie mało...
tak mnie zastanawia, wszyscy piszą o POK. a co z tymi oszustami? pieniądze wszystkie zakopane w lesie? nie ma zablokowanych kont bankowych? na pewno coś tam jeszcze jest i to nie mało...
Pewnie oglądają świat przez kraty;)
Przy naszym prawie, pewnie nieźle pokombinowali...
SzymonPOZNAN
27-10-2011, 16:32
Pewnie oglądają świat przez kraty;)
Przy naszym prawie, pewnie nieźle pokombinowali...
no to wiadomo, choć w naszym kraju to nie takie pewne, że oni za kratami, ale bardziej mi chodzi o to co z pieniędzmi. Bo wychodzi na to, że nikon dostał z ubezpieczenia, klienci od Allegro, a ci złodzieje kasę zakopali w lesie, posiedzą kilka lat w pace, po czym jak wyjdą to przynajmniej kilka baniek będą mieli na spokojne do starości życie ;)
no to wiadomo, choć w naszym kraju to nie takie pewne, że oni za kratami, ale bardziej mi chodzi o to co z pieniędzmi. Bo wychodzi na to, że nikon dostał z ubezpieczenia, klienci od Allegro, a Ci złodzieje kasę zakopali w lesie, posiedzą kilka lat w pace, po czym jak wyjdą to przynajmniej kilka baniek będą mieli na spokojne do starości życie ;)
możliwe, właściciel japanfoto dostał wyrok w zawieszeniu, klienci do tej pory $$$ nie odzyskali, więc niewykluczone że i teraz będzie podobnie, choć świadomość zarówno policji jak i społeczeństwa na oszustwa internetowe jest większa
było napisane na stronie policji, że 3 osoby są zatrzymane w tej sprawie
SzymonPOZNAN
28-10-2011, 20:27
było napisane na stronie policji, że 3 osoby są zatrzymane w tej sprawie
3 osoby to wiadomo, ale ani słowa o pieniądzach, poza tym tak na prawde nie wiadomo, może rossielectro nie kradł tylko kupił od złodzieja i pójdzie na rok czy dwa za paserke, albo nawet nieświadomą paserkę bo na dobrego adwokata na pewno ma skoro tyle tego nasprzedawał ;]
3 osoby to wiadomo, ale ani słowa o pieniądzach, poza tym tak na prawde nie wiadomo, może rossielectro nie kradł tylko kupił od złodzieja i pójdzie na rok czy dwa za paserke, albo nawet nieświadomą paserkę bo na dobrego adwokata na pewno ma skoro tyle tego nasprzedawał ;]
Nieświadomą to na pewno nie. Fałszował faktury, podszył się za fikcyjną firmą. To nie była przypadkowa sprzedaż, to było zaplanowane i to pewnie grubsza sprawa. Jedno to aparaty nikon, a do tego miał telewizory, dvd, nawigacje. Pytanie tylko czy dobiorą się do źródła tego , czy tylko posadzą ostatnią gałąź a reszta będzie dalej robić swoje.
Ciekawe czy dopadli kogoś kto nadał tę robotę. Ktoś musiał być zorientowany w transportach ze stocku w Holandii do Nikon Polska. Więc albo firma transportowa albo ktoś współpracujący z NP. Złodziej nie poszedł tam w ciemno, miał informację, że jest gotowy transport do odebrania. I musiał znać procedury. Różnorodność sprzętu wskazuje raczej na kogoś z transportu. RossiElectro w efekcie może okazać się tylko słupami, a organizatorem jest ktoś inny. Za chwilę inny sklep będzie miał wspaniałe ofert, ale raczej nie z aparatami Nikona, bo po takiej wpadce raczej zmienili procedury wydawania towaru do transportu.
tomek4226
01-11-2011, 05:04
http://mokotow.policja.waw.pl/portal/r2/429/27202/Kolejne_uderzenie_w_grupe_zajmujaca_sie_oszustwami _mienia_znacznej_wartosci.html
nie orientujecie się jaki trzeba wpisać numer oferty w 1 kroku wypełniania tego nieszczęsnego formularza?
moneeta nr aukcji
po jakim czasie od przesłania do Allegro dokumentów drogą pocztową odezwali się do Was ?
tomek4226
10-11-2011, 21:33
do mnie po 7 dniach, teraz niby w ciagu 7 dni mam sie spodziewac przelewu :)
do mnie po 7 dniach, teraz niby w ciagu 7 dni mam sie spodziewac przelewu :)
Szczęściarz z Ciebie:) Ja wysłałem 28.10 list polecony-priorytetowy i zero odzewu:(
Ja płaciłem z Allegro i wysłałem im potwierdzenie przelewu, wg prawa bankowego nie wymaga on pieczątki i podpisu, może Allegro chcę notarialnego potwierdzenia:roll:
pawian64
14-11-2011, 13:14
Podobnie wysłałem dokumenty, z tym że za potwierdzeniem odbioru i otrzymałem kwit, że odebrali 28.10 a dziś przyszła informacja, że proszą o potwierdzenie konta na które mają przelać całą kwotę i na to dają sobie 7 dni.
Także niedługo do Ciebie dotrze pozytywna informacja.
Podobnie wysłałem dokumenty, z tym że za potwierdzeniem odbioru i otrzymałem kwit, że odebrali 28.10 a dziś przyszła informacja, że proszą o potwierdzenie konta na które mają przelać całą kwotę i na to dają sobie 7 dni.
Także niedługo do Ciebie dotrze pozytywna informacja.
Mam nadzieję, że tak się stanie:)
Dzisiaj tj. 14.11.2011 na moim koncie zaksiegowala sie wplata z POK Allegro - tym samym sprawe uznaje za pomyslnie dla mnie zakonczona.
Dzisiaj tj. 14.11.2011 na moim koncie zaksiegowala sie wplata z POK Allegro - tym samym sprawe uznaje za pomyslnie dla mnie zakonczona.
Super, że masz to już za sobą:)
Oj panowie to bardzo dobry znak, pogratulowac Allegro i sadze, ze wszystkei sprawy sie tak zakoncza a sprzet juz pewnie zdazyl staniec:)
Oj panowie to bardzo dobry znak, pogratulowac Allegro i sadze, ze wszystkei sprawy sie tak zakoncza a sprzet juz pewnie zdazyl staniec:)
zdrożeć i to bardzo - patrz Tajlandia i kursy walut :(
cichy_dg
14-11-2011, 18:13
Potwierdza,że Allegro oddaje pieniądz. Ja po 32dniach otrzymałem przelew na konto,piszę dopiero teraz z powodu braku czasu. Jestem pewien,że reszta oszukanych również otrzyma zwrot kasy od POK. Pozdrawiam
zdrożeć i to bardzo - patrz Tajlandia i kursy walut :(
U mnie poza dyskami nic nie podrozalo:D
U mnie poza dyskami nic nie podrozalo:D
a w Polsce niestety tak, bo nasze PLNy w stosunku do EUR i USD straciły wartość, a poza tym NP podniósł ceny zabawek naszych :(
Sapphiron
14-11-2011, 18:26
Wczoraj pytałem o dysk 500Gb do stacjonarki...
Kosztował 199zł kosztuje 490...
baterflay
14-11-2011, 23:29
witam,
ja również kupiłam sprzęt u RossiElektro, ale jeszcze nie zgłaszałam tego ani na policję ani w serwisie NIKONA. Ile trwają takie procedury, bo zostały mi niecałe 2 tygodnie, żeby zmieścić się w tych 120 dniach od zakończenia aukcji.
baterflay
14-11-2011, 23:31
ja zakupiłam aparat 26 lipca i jeszcze nie wiem czy pochodzi z kradzieży. Prosze o pomoc w szybkim załatwieniu sprawy, aby odzyskać pieniądze od allegro
pawian64
14-11-2011, 23:42
ja zakupiłam aparat 26 lipca i jeszcze nie wiem czy pochodzi z kradzieży. Prosze o pomoc w szybkim załatwieniu sprawy, aby odzyskać pieniądze od allegro
Też kupowałem 26 lipca.
Policja kazała zwracać cały sprzęt kupiony u RossiElectro. Ja nie sprawdzałem nigdzie tylko zaniosłem na Policję. Dostałem protokół zarekwirowania sprzętu i zgłosiłem na allegro do POK, gdzie trzeba wprowadzić numer aukcji a potem sposób zapłaty. Nic więcej nie podawałem bo nie znałem numeru sprawy i kto się tym zajmuje. Strzeliłem jakieś cyfry aby tylko móc zatwierdzić ten pierwszy formularz. Po czym otrzymałem odpowiedź o przyjęciu zgłoszenia i dają termin trzech miesięcy na złożenie do nich pozostałych dokumentów. Jeżeli płacone na konto to dokument przelewu sobie życzą łącznie z protokołem zarekwirowania, jeszcze skan dowodu i formularz do którego podadzą link. To wszystko wysłać tylko poleconym i najlepiej za potwierdzeniem odbioru i czekać. Jeżeli za pobraniem to trzeba mieć jeszcze dokument dostarczenia przesyłki od firmy kurierskiej, a zapewne był to UPS, także na ich stronie po numerze przesyłki można wydrukować taki dokument. Od wysłania dokumentów czekałem 10dni na potwierdzenie konta, na które Allegro przeleje rekompensatę i obiecują przelew w ciągu 7 dni.
witam,
ja również kupiłam sprzęt u RossiElektro, ale jeszcze nie zgłaszałam tego ani na policję ani w serwisie NIKONA. Ile trwają takie procedury, bo zostały mi niecałe 2 tygodnie, żeby zmieścić się w tych 120 dniach od zakończenia aukcji.
Witaj,
Nie dostałaś maila od Allegro z Programu Ochrony Kupujących? Tam jest druk do wypełnienia w załączniku, wypełniasz go i drukujesz. Jest tam napisane co trzeba do niego dołączyć.
Ja Ci szczerze radzę zgłosić się niebawem na Policję, bo na przesłuchaniu padnie pytanie''czemu Pani tak późno się do nas zgłosiła'', jak to miało miejsce u mnie.
Powodzenia:)
pawian64
15-11-2011, 00:35
Witaj,
Nie dostałaś maila od Allegro z Programu Ochrony Kupujących? Tam jest druk do wypełnienia w załączniku, wypełniasz go i drukujesz. Jest tam napisane co trzeba do niego dołączyć.
Ja Ci szczerze radzę zgłosić się niebawem na Policję, bo na przesłuchaniu padnie pytanie''czemu Pani tak późno się do nas zgłosiła'', jak to miało miejsce u mnie.
I usłyszałem od nich to również, że jak sami nie zgłosimy się na Policję to i tak do nas dotrą a potem może być już gorzej, bo jak podkreślili, że zmiana ze statusu poszkodowanego na paserkę jest drogą bardzo krótką.... Może tak trochę nastraszyli, ale moje przerażenie było bezcenne...
baterflay
15-11-2011, 22:39
witam,
byłam dzisiaj w najbliższej jednostce policji w moim mieście i chciałam oddać sprzęt zakupiony u RossiElektro. Dowiedziałam się, że aparat, który posiadam nie został zgłoszone jako kradziony. Poprosiłam pana policjanta, że chciałabym złożyć zeznania, ponieważ mam wątpliwości po przeczytaniu tego linka:
http://www.rzetelnyprzewoznik.pl/aktualnosci/skradziono-tira-przewozacego-aparaty-fotograficzne
"Prokuratura na Mokotowie na razie nie wie, ile aparatów fotograficznych i obiektywów firmy Nikon sprzedali paserzy. Nie wie tego też stołeczna centrala firmy. – Niestety nie posiadamy szczegółowych informacji na temat śledztwa – informuje Piotr Przychodzień, dyrektor generalny Nikon Polska."
Tak więc na moją prośbę złożyłam zeznania, sprzęt mi oddali i prosili tylko, żebym go nie sprzedawała. Prosto potem pojechałam do pracy i nie zastanawiając się długo napisałam jeszcze do serwisu NIKONA (
[email protected]), od którego otrzymałam odpowiedź, że sprzęt ten jednak pochodzi z kradziezy i kazali mi się skontaktować z policją w mokotowie (
[email protected]). Teraz czekam na dalszy rozwój wydarzeń,bo nie wiem jak sprawa się dalej rozwinie, ale nerwów można stracić bardzo dużo.
pawian64
15-11-2011, 22:47
witam,
byłam dzisiaj w najbliższej jednostce policji w moim mieście i chciałam oddać sprzęt zakupiony u RossiElektro. Dowiedziałam się, że aparat, który posiadam nie został zgłoszone jako kradziony. Poprosiłam Pana policjanta , że chciałabym złożyć zeznania, ponieważ mam wątpliwości po przeczytaniu tego linka:
http://www.rzetelnyprzewoznik.pl/aktualnosci/skradziono-tira-przewozacego-aparaty-fotograficzne
"Prokuratura na Mokotowie na razie nie wie, ile aparatów fotograficznych i obiektywów firmy Nikon sprzedali paserzy. Nie wie tego też stołeczna centrala firmy. – Niestety nie posiadamy szczegółowych informacji na temat śledztwa – informuje Piotr Przychodzień, dyrektor generalny Nikon Polska."
Tak więc na moją prośbę złożyłam zeznania, sprzęt mi oddali i prosili tylko, żebym go nie sprzedawała. Prosto potem pojechałam do pracy i nie zastanawiając się długo napisałam jeszcze do serwisu NIKONA (
[email protected]), od którego otrzymałam odpowiedź, że sprzęt ten jednak pochodzi z kradziezy i kazali mi się skontaktować z policją w mokotowie (
[email protected]). Teraz czekam na dalszy rozwój wydarzeń,bo nie wiem jak sprawa się dalej rozwinie, ale nerwów można stracić bardzo dużo.
Miałem podobne wątpliwości. Zadzwoniłem na policję na mokotowie,otrzymałem numer sprawy i nazwisko, telefon osoby prowadzącej i z tymi danymi miałem udać się do swojej placówki policji, tak mi zasugerowali policjanci z mokotowa.
Tak samo i u mnie patrzyli jak na głupka ale wyprosiłem aby skontaktowali się teraz przy mnie z tą osobą pod tym numerem telefonu. Wtedy wszystko już było jasne, kazali zarekwirować sprzęt nawet nie sprawdzając jego legalności i oczywiście przy okazji również znalazł się telefonogram który wysyłała policja mokotowska do wszystkich placówek.
Podam Ci te dane na priv i z nimi idź do swojej komendy.
Myślę, ze nie masz co czekać, bo jak okaże się że sprzęt trefny i po roku go Ci zabiorą to prawdopodobnie kasy już nie odzyskasz.
A te linki zapewne już przejrzałaś, ale tak dla przypomnienia...
http://mokotow.policja.waw.pl/portal/r2/429/26755/Kolejne_zatrzymanie_do_sprawy_odzyskanego_sprzetu_ fotograficznego.html
http://mokotow.policja.waw.pl/portal/r2/429/27202/Kolejne_uderzenie_w_grupe_zajmujaca_sie_oszustwami _mienia_znacznej_wartosci.html
Witam,
Także zakupiłem niestety sprzęt u tego "sprzedawcy" i mam pytanie co ja dokładnie mam sprawdzić czy mój obiektyw został skradziony? czy ktoś mógłbym mi pomóc na priv? Albo napisać tu odpowiedź?
Pozdrawiam Piotr
pawian64
15-11-2011, 23:27
Witam,
Także zakupiłem niestety sprzęt u tego "sprzedawcy" i mam pytanie co ja dokładnie mam sprawdzić czy mój obiektyw został skradziony? czy ktoś mógłbym mi pomóc na priv? Albo napisać tu odpowiedź?
Pozdrawiam Piotr
Na początek wyślij zapytanie na adres
[email protected] podając numer seryjny obiektywu, a jeżeli potwierdzą że kradziony to masz powyżej co trzeba robić.
witam,
byłam dzisiaj w najbliższej jednostce policji w moim mieście i chciałam oddać sprzęt zakupiony u RossiElektro. Dowiedziałam się, że aparat, który posiadam nie został zgłoszone jako kradziony. Poprosiłam pana policjanta, że chciałabym złożyć zeznania, ponieważ mam wątpliwości po przeczytaniu tego linka:
Jak ja byłem no komendzie W-wa Praga Płd, to robili fochy i namawiali mnie żebym pojechał na Mokotów...
To są niestety polskie realia:(
Dowiedziałem się już od serwisu Nikona, że jest kradziony...
Jak ja byłem no komendzie W-wa Praga Płd, to robili fochy i namawiali mnie żebym pojechał na Mokotów...
To są niestety polskie realia:(
To co ja mam jechać z łodzi do warszawy?!
A mógłby mi ktoś wysłać ten formularz, ponieważ nie mam tego na mailu... Proszę.
pawian64
16-11-2011, 15:42
A mógłby mi ktoś wysłać ten formularz, ponieważ nie mam tego na mailu... Proszę.
W tym linku http://allegro.pl/country_pages/1/0/education/pok/index.php?page=1 wybierasz pole z informacją "Jeżeli otrzymasz informację o wszczęciu dochodzenia złóż wniosek i tam jest link do wniosku.
Następnie numer aukcji w której zakupiłeś obiektyw i przechodzisz do formularza gdzie wprowadzasz pozostałe dane. Numer sprawy i pozostałe dane podałem Ci na priv.
Otrzymasz od allegro informację o przyjęciu wniosku.
I na Policję idź, z tym że załatw to w taki sposób jak ja zrobiłem.
SzymonPOZNAN
16-11-2011, 17:24
nie masz jechać do Warszawy. Każda komenda w Polsce ma obowiązek przyjąć aparat. Jeśli beda zasłaniali się niewiedzą w sprawie, kilka wątków wcześniej masz podane nazwisko prowadzącej sprawę i telefon niech sobie dzwonią i się dowiadują, a Ciebie to nie obchodzi, że mają syf w papierach.
baterflay
17-11-2011, 10:08
Byłam na policji. Oddałam im aparat + obiektyw, ale nie mogę po raz drugi złożyć wniosku do POK, bo raz mi go już odrzucili. Czasu mam niewiele, bo tylko 6 dni. Facet z serwisu NIKONA twierdzi, że to za gruba akcja żeby allegro robiło nam takie ograniczenia czasowe i powinni ten czas wydłużyć, ale wątpię w to mi pani z POK przypominała w każdym mailu, że mam tylko 120 dni od zakończenia aukcji...A teraz nie mogę nic zrobić, bo piszę do nich po kilka maili dziennie i na żadnego nie mam odpowiedzi. A niby to są bezpeiczne zakupy. Trzeba zrobić zadyme, bo większość z nas nie zmieści się w terminie i pieniadze przepadną...
Byłam na policji. Oddałam im aparat + obiektyw, ale nie mogę po raz drugi złożyć wniosku do POK, bo raz mi go już odrzucili. Czasu mam niewiele, bo tylko 6 dni. Facet z serwisu NIKONA twierdzi, że to za gruba akcja żeby allegro robiło nam takie ograniczenia czasowe i powinni ten czas wydłużyć, ale wątpię w to mi pani z POK przypominała w każdym mailu, że mam tylko 120 dni od zakończenia aukcji...A teraz nie mogę nic zrobić, bo piszę do nich po kilka maili dziennie i na żadnego nie mam odpowiedzi. A niby to są bezpeiczne zakupy. Trzeba zrobić zadyme, bo większość z nas nie zmieści się w terminie i pieniadze przepadną...
cóż... Allegro gruppe ma w .... użytkowników swego serwisu i taka jest rzeczywistość :(
SzymonPOZNAN
17-11-2011, 10:33
przecież ktoś wyżej pisał, że allegro zniosło ramy czasowe dla aukcji tych aparatów....
pawian64
17-11-2011, 11:29
Zwróć się do użytkownika forum mrsayaha, który na stronie 18 podaje, że otrzymał maila od allegro, że znieśli wszystkie terminy w tej sprawie.
I na moje pytania do allegro też odpowiadali standardowo, ale kiedy wrzuciłem w kolejnej odpowiedzi im maila który zawierał od nich informację, że m.in. sprzęt pochodzi z kradzieży itd. to od razu od nich informacje nabrały konkretów.
a skąd ja mam się dowiedzieć ile dni temu skończyła się aukcja? Skoro 60 dni po zakończeniu jest wrzucana do archiwum... Allegro wymyśla sobie takie rzeczy by nie oddawać kasy. Jeżeli do tej sprawy naprawdę znieśli ten czas to bardzo dobrze.
a skąd ja mam się dowiedzieć ile dni temu skończyła się aukcja? Skoro 60 dni po zakończeniu jest wrzucana do archiwum... Allegro wymyśla sobie takie rzeczy by nie oddawać kasy. Jeżeli do tej sprawy naprawdę znieśli ten czas to bardzo dobrze.
Aukcja zakończyła się 6 sierpnia.
Jeszcze raz podaję wszelkie niezbędne informacje odnośni prowadzącego sprawę z komendy W-wa Mokotów:
KRZYSZTOF CABAJ WD 8936/11 NR TELEFONU JAK KTOŚ CHCE ZAPRASZAM NA PM
PS Niestety Policja, także w moim przypadku próbowała zastosować metodę ''SPYCHOLOGII''
pawian64
17-11-2011, 22:31
Aukcja zakończyła się 6 sierpnia.
Było kilka ich aukcji z wystawionym sprzętem foto, i nie tylko z foto...
pawian64
17-11-2011, 22:33
a tu jest formularz za pomocą którego można uzyskać potrzebne dane dotyczącej wybranej aukcji
http://allegro.pl/Contact2/Contact2.php
Nie miałem potrzeby korzystania z niego, ale z informacji wynika, że można uzyskać wszelkie dane z aukcji w której było się stroną
baterflay
18-11-2011, 01:55
Jutro jadę do Poznania, bo tam studiuję. Przy okazji podjadę do siedziby allegro na Marcelińskiej i w zębach doręczę im dokumenty niezbędne do uzyskania rekompensaty. Zablokowali mi buraki konto i teraz nie odpisują na maile. Ja do końca nie wierzę, że przedłużyli ten czas od zakończenia aukcji, gdyż na początku lisopada kiedy odrzucono mój wniosek o rekompensatę z POK w każdym mailu było napisane: "Przypominamy, że masz tylko 120 dni..."
pawian64
18-11-2011, 12:43
Mam pytanie do osób które otrzymały już rekompensatę od allegro. Dziś wpłynęła na moje konto, ale jest to 50% kwoty za który kupiło się sprzęt. Także jestem ciekawy, czy równo nas potraktowano czy jednak nie.
Mam pytanie do osób które otrzymały już rekompensatę od allegro. Dziś wpłynęła na moje konto, ale jest to 50% kwoty za który kupiło się sprzęt. Także jestem ciekawy, czy równo nas potraktowano czy jednak nie.
Zgłaszaj to do allegro z pytaniem dlaczego tak? Bo tu się robi dziwna sytuacja, otrzymałeś odszkodowanie czyli nie możesz dochodzić od przestępców, ale z drugiej strony nie otrzymałeś wszystkiego. Więc jak najbardziej jesteś poszkodowanym i możesz wystąpić z roszczeniami. Wypłacając odszkodowanie allegro (czy ubezpieczyciel) przejął twoje roszczenia. No chyba, że kupiłeś za 20 tys, a POK obejmuje kwoty do 10 tys.
pawian64
18-11-2011, 14:18
Zgłaszaj to do allegro z pytaniem dlaczego tak? Bo tu się robi dziwna sytuacja, otrzymałeś odszkodowanie czyli nie możesz dochodzić od przestępców, ale z drugiej strony nie otrzymałeś wszystkiego. Więc jak najbardziej jesteś poszkodowanym i możesz wystąpić z roszczeniami. Wypłacając odszkodowanie allegro (czy ubezpieczyciel) przejął twoje roszczenia. No chyba, że kupiłeś za 20 tys, a POK obejmuje kwoty do 10 tys.
Już napisałem do allegro, zobaczymy co odpowiedzą.
Potraktowali mnie w myśl regulaminu, że otrzymałem towar który jest niezgodny z opisem aukcji i wtedy należy się 50%. Tylko, że w tej sytuacji powinniśmy być traktowani chyba jednakowo. Zapłaciliśmy i w wyniku całej afery z kradzieżą jednak nie otrzymaliśmy towaru. Bo tak naprawdę zabrała nam Policja.
ja dzisiaj (po niespełna miesiącu od zgłoszenia sprawy) dostałem rekompensatę w wysokości 100% zalicytowanej kwoty za D7000+18-105.
W formularzu oznaczyłem opcję "zapłaciłem za towar, ale go nie otrzymałem". Może jak się zaznaczy opcję "otrzymałem towar, który znacznie różni się od opisanego w ofercie" to oni to traktują jakby się wnioskowało o 50%.
Pawian64 mam nadzieję, że da się to jakoś odwrócić
pawian64
18-11-2011, 15:41
ja dzisiaj (po niespełna miesiącu od zgłoszenia sprawy) dostałem rekompensatę w wysokości 100% zalicytowanej kwoty za D7000+18-105.
W formularzu oznaczyłem opcję "zapłaciłem za towar, ale go nie otrzymałem". Może jak się zaznaczy opcję "otrzymałem towar, który znacznie różni się od opisanego w ofercie" to oni to traktują jakby się wnioskowało o 50%.
Pawian64 mam nadzieję, że da się to jakoś odwrócić
Może tutaj jest problem, nie pamiętam co zaznaczałem bo dla naszej sprawy kategorii nie było
Zacytuje jeszcze to co jest napisane w tej sprawie:
"Uwaga: Starannie wybierz typ nadużycia. Jeśli będzie niezgodny z opisaną sytuacją, pracownik Allegro może zmienić kategorię zgłoszenia, rozpatrując wniosek."
Chyba jest to jednoznaczne, że w gestii pracownika allegro należy dobrać właściwą kategorię nadużycia, której w wykazie nie ma.
Dzisiaj przeczytałem historię gościa, któremu brat dał swoje konto Allegro. Ten człowiek korzystał z niego przez kilka lat i w ustawieniach miał podane już swoje nazwisko i dane. W momencie ubiegania się o rekompensatę z POK Allegro zawiesiło mu konto i nie otrzymał rekompensaty.
Może tutaj jest problem, nie pamiętam co zaznaczałem bo dla naszej sprawy kategorii nie było
Zacytuje jeszcze to co jest napisane w tej sprawie:
"Uwaga: Starannie wybierz typ nadużycia. Jeśli będzie niezgodny z opisaną sytuacją, pracownik Allegro może zmienić kategorię zgłoszenia, rozpatrując wniosek."
Chyba jest to jednoznaczne, że w gestii pracownika allegro należy dobrać właściwą kategorię nadużycia, której w wykazie nie ma.
Zgadza się. Oby się udało
pawian64
18-11-2011, 17:30
Zgadza się. Oby się udało
I udało się!!!
Uff... :)
W sumie to może należałoby podziękować koledze RossiElectro - dzięki niemu forum zyskało tyyylu nowych forumowiczów :D
Jak trwoga to do ... nikoniarzy ;)
tyle, że ci nowi nikoniarze narazie strasznie monotematyczni :) a teraz i bez sprzętu
za to może teraz narobimy ruchu w dziale giełda
I udało się!!!
Uff... :)
pogratulować
za to może teraz narobimy ruchu w dziale giełda
Nie sądzę... :mrgreen:
tomek4226
21-11-2011, 09:43
Ja również dostałem odszkodowanie w kwocie 3699zł za d7000+obiektyw. Wszystko bezproblemowo w miesiąc czasu.
baterflay
21-11-2011, 19:06
Mi allegro robiło problemy, ponieważ na policji mówili, że sprzęt nie jest kradziony a w serwisie inaczej. Dziś na szczęście dostałam od allegro maila, że mój wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Musiałam im dosłać skany zaświadczenia z policji oraz spis rzeczy skonfiskowanych. Już nawet zdążyłam pojechać do Poznania, ale stwierdziłam, że poczekam na odpowiedź. Proszę mi napisać, czy im trzeba wysłać oryginały, czy wystarczą kopie ?
ja wysłałem kopie notarialne potwierdzenia zarekwirowania sprzętu i potwierdzenia od ups płatności za pobraniem. (poświadczenie notarialne jednej strony A4 kosztuje 7,38 - w sumie poświadczenia kosztowały mnie 14,76)
Jakby ''debile'' z Allegro robiły problemy, podajcie im mailowo te dane:
Numer sprawy:RSD 1718/11 prowadzona jest przez Komende stołeczną.
numer sprawy w prokuraturze okręgowej VI DS 288/11
Ja dostałem w tym tygodniu list z prokuratury Warszawa, że sprzęt zostaje zatrzymany jako dowód w sprawie, jestem tam wypisany jako osoba poszkodowana, więc przynajmniej tyle dobrego. Troszkę miałem obawy że jeszcze nam prokuratura będzie problemy robiła.
pawian64
24-11-2011, 14:12
Może to dotyczy i naszej sprawy... :)
http://www.tvn24.pl/0,1725333,0,3,brawurowa-akcja-cbs--gang-kradl-tiry-z-agd,wiadomosc.html
I ja się doczekałem szczęśliwego finału z Allegro, w ciągu 7 dni będą pieniądze na koncie:mrgreen:
pawian64
01-12-2011, 14:51
Moja sprawa również zakończyła się pozytywnie w sensie odszkodowania. Całość została wypłacona.
Dziękuje wszystkim za pomoc i oby nigdy więcej takich sytuacji.
Są pieniądze na koncie:mrgreen:
Cała sprawa zajęła ponad miesiąc.
Sapphiron
02-12-2011, 14:34
dobrze że tylko miesiąc :)
dobrze że tylko miesiąc :)
I tak i nie;)
bardzo się cieszę, że macie to już za sobą :)
mi dzisiaj napisali, że :Otrzymaliśmy Twoje dokumenty potwierdzające zgłoszenie do Programu Ochrony Kupujących. Rozpatrując wniosek, stwierdziliśmy brak oryginalnej lub notarialnie potwierdzonej kopii dowodu wpłaty.
tylko ja drukowałam to ze strony ups, to muszę jeszcze od tego kopię notarialną zrobić?
pawian64
02-12-2011, 22:10
mi dzisiaj napisali, że :Otrzymaliśmy Twoje dokumenty potwierdzające zgłoszenie do Programu Ochrony Kupujących. Rozpatrując wniosek, stwierdziliśmy brak oryginalnej lub notarialnie potwierdzonej kopii dowodu wpłaty.
tylko ja drukowałam to ze strony ups, to muszę jeszcze od tego kopię notarialną zrobić?
Miałaś za pobraniem czy wpłacałaś na konto?
Ja miałem za pobraniem i niczego takiego nie chcieli.
A może przy składaniu wniosku zaznaczyłaś inaczej? Bo jeżeli tak, to pisz do nich.
Mnie np. wypłacili na początku połowę kwoty bo niby zaznaczyłem opcję 50%, ale po moimi monicie, ze coś jest nie tak, wyprostowali wniosek i resztę wypłacili.
Ja jeszcze oprócz dokumentu który drukowałaś ze strony UPS, wysłałem im zaświadczenie z UPS o dostarczeniu przesyłki ze skanem mojego podpisu. A to pismo przesłali mi mailem kiedy napisałem do nich o potwierdzenie dostarczenia przesyłki, także wyglądało ono trochę inaczej niż drukowane ze strony UPS.
Nie wczytywałem się w to pismo, było w języku angielskim:)
Walcz i nie daj się :)
Miałaś za pobraniem czy wpłacałaś na konto?
Ja miałem za pobraniem i niczego takiego nie chcieli.
A może przy składaniu wniosku zaznaczyłaś inaczej? Bo jeżeli tak, to pisz do nich.
Mnie np. wypłacili na początku połowę kwoty bo niby zaznaczyłem opcję 50%, ale po moimi monicie, ze coś jest nie tak, wyprostowali wniosek i resztę wypłacili.
Ja jeszcze oprócz dokumentu który drukowałaś ze strony UPS, wysłałem im zaświadczenie z UPS o dostarczeniu przesyłki ze skanem mojego podpisu. A to pismo przesłali mi mailem kiedy napisałem do nich o potwierdzenie dostarczenia przesyłki, także wyglądało ono trochę inaczej niż drukowane ze strony UPS.
Nie wczytywałem się w to pismo, było w języku angielskim:)
Walcz i nie daj się :)
w takim razie zaraz napiszę do ups z prośbą o to pismo i będę dalej się starała :)
dzięki pawian64 :) nie dam się :)
aaa już zakupiłam nowy aparat i ten zdecydowanie bardziej mnie cieszy jak ten kradziony :)
nikoniara3100
11-12-2011, 17:20
Witam!
Również należę do nieszczęśliwych posiadaczy sprzętu od tej firmy. Aparat kupiłam 14 lipca, maila od allegro dostałam 2 września. Do dnia dzisiejszego zero odzewu od allegro ani policji. Po jakim czasie odwiedziła was policja? Jest sens iść z tym na policje skoro sami nie zainteresowali się tą sprawą do dnia dzisiejszego?
Pozdrawiam :)
Witam!
Również należę do nieszczęśliwych posiadaczy sprzętu od tej firmy. Aparat kupiłam 14 lipca, maila od allegro dostałam 2 września. Do dnia dzisiejszego zero odzewu od allegro ani policji. Po jakim czasie odwiedziła was policja? Jest sens iść z tym na policje skoro sami nie zainteresowali się tą sprawą do dnia dzisiejszego?
Lepiej idź na Policję, w którymś wątku wspomniałem, że padło pytanie podczas przesłuchania''dlaczego tak późno się Pan do nas zgłosił''...
Poza tym są też jakieś ramy czasowe, żebyś nie przegapiła tego danego Ci czasu, bo potem będziesz bez pieniędzy i aparatu!
nikoniara3100
11-12-2011, 17:56
A nie wiecie czy jakieś ramy czasowe są? Trochę mnie mycza przestraszyłeś :P Fakt, zlekceważyłam tą wiadomość od allegro do czasu przeczytania dzisiaj całego wątku- wcześniej nic nie wiedziałam o tym wydarzeniu.
A nie wiecie czy jakieś ramy czasowe są? Trochę mnie mycza przestraszyłeś :P Fakt, zlekceważyłam tą wiadomość od allegro do czasu przeczytania dzisiaj całego wątku- wcześniej nic nie wiedziałam o tym wydarzeniu.
miałaś 120 dni (od daty zakończenia aukcji) na złożenie wniosku o rekompensatę. z tego co mi się wydaję to ten termin już Ci uciekł więc napisz maila do allegro, napiszą Ci co masz zrobić w tej sytuacji.
do wszystkich, którzy kupowali aparat za pobraniem: jakie dokumenty wysyłaliście do allegro jako dowód wpłaty, bo mi już dwa razy wniosek odrzucili. pomóżcie:(
jako dowód wpłaty wysłałem notarialnie potwierdzoną kopię zaświadczenia wydanego przez UPS o dostarczeniu przesyłki o numerze ... dnia ... na adres ... za pobraniem kwoty ... . W zaświadczeniu tym znalazły się również dane nadawcy paczki (ale bez numeru rachunku na który przelano pobrane pieniądze).
moneeta może musisz przypomnieć Allegro (tak było w moim przypadku), że zgodnie z mailem od nich z 2 września do użytkowników, którzy brali udział w aukcjach rossiego - Allegro w tej sprawie "nie wymaga postanowienia o wszczęciu dochodzenia"
mrsayaha
28-12-2011, 20:05
Napisałam do policji już jakieś 3msce temu, że sprawdziłam mój sprzęt i że jest kradziony i ciągle nic, nie odzywają się. Mam się do nich odezwać sama? Boję się, czas leci, a sprawa stoi w miejscu. Co mam robić?
co napisałaś do policji? należało napisać do nikona, oni sprawdzają numery.
mrsayaha
29-12-2011, 22:32
no oczywiście, że najpierw pisałam do Nikona, odpisali, że aparat jest kradziony.
i potem od nich dostałam info, że mam się zgłosić na policję. a policja nic nie robi! już 3msce!
no oczywiście, że najpierw pisałam do Nikona, odpisali, że aparat jest kradziony.
i potem od nich dostałam info, że mam się zgłosić na policję. a policja nic nie robi! już 3msce!
wiesz "napisać na policję" to nie dokładnie to samo co zgłosić się na policję - weź szanowne cztery litery sprzed komputera, aparat pod pachę wraz z pudełkiem, otrzymanym pseudo-dowodem zakupu, wszystkimi duperelami typu potwierdzenie wpłaty, etc i przespaceruj się do komisariatu, tam ładnie spiszą co mają spisać, zabiorą zabawkę, dadzą odpowiednie świstki i wystąpisz do allegro o zwrot kasy
co policja ma zrobić po twoim napisaniu? wkroczyć o 6 rano do domu podejrzanego? juz była i zatrzymała go
mrsayaha
30-12-2011, 14:01
kazali mi napisać na policję na mokotowie, podali maila, więc napisałam.
no ale widzę, że będę musiała wziąć sprawę w swoje ręce i sama się do nich wybrać, bo potem będą może jakieś problemy robić.
kazali mi napisać na policję na mokotowie, podali maila, więc napisałam.
no ale widzę, że będę musiała wziąć sprawę w swoje ręce i sama się do nich wybrać, bo potem będą może jakieś problemy robić.
ja też pisałam tego maila, po dwóch dniach zorientowałam się że odzewu raczej nie uzyskam więc poszłam na policję.
nie wiem czy już w tej chwili nie będziesz miała problemów z odzyskaniem pieniędzy od allegro, ponieważ już termin (120 dni od zakończenia aukcji) już dawno minął. troszeczkę za późno się obejrzałaś z tym tematem. aaa i jeszcze jedno czy potwierdzenie wpłaty bądź nr przesylki posiadasz?
ja też pisałam tego maila, po dwóch dniach zorientowałam się że odzewu raczej nie uzyskam więc poszłam na policję.
nie wiem czy już w tej chwili nie będziesz miała problemów z odzyskaniem pieniędzy od allegro, ponieważ już termin (120 dni od zakończenia aukcji) już dawno minął. troszeczkę za późno się obejrzałaś z tym tematem. aaa i jeszcze jedno czy potwierdzenie wpłaty bądź nr przesylki posiadasz?
Nie powinno być problemów ze zwrotem, ja też zabrałem się za składanie wniosku po 120 dniach od zakończenia aukcji, ale zgodnie z tym co pisała mrsayaha kilkanaście stron wcześniej (i ma na to dowód od allegro), na tą sprawę obłożenia czasowe są zdjęte.
Jak chciałem założyć POK to po wpisaniu numeru aukcji na której kupiłem - formularz nie puszczał (jakiś komunikat właśnie o przekroczeniu terminu), ale po interwencji w allegro, odblokowali to ograniczenie dla tej aukcji i bez problemu złożyłem POK.
A z policja, to jest tak, ze oprócz maila, jak się nie odezwą, to trzeba tam zadzwonić,
oni skierują sprawę do lokalnego komisariatu odpowiedniego ze względu na adres zamieszkania.
Na koniec chciałem podziękować za pomoc w sprawie myczy i mrsayaha
Witam ponownie. ile czekaliście na przelew od Allegro? u mnie na koncie allegro od 3 dni jest komunikat że rekompensatę wypłacono, a na koncie bankowym pieniędzy nie ma :(
Witam ponownie. ile czekaliście na przelew od Allegro? u mnie na koncie allegro od 3 dni jest komunikat że rekompensatę wypłacono, a na koncie bankowym pieniędzy nie ma :(
jak wypłacili w piatek, to kasa może być np. w poniedziałek (zalezy od banku) - na wszelki wypadek sprawdź czy podane zostało prawidłowe konto i czy na pewno na podane konto zostało przelane
moja sprawa zakończyła się pomyślnie:) dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc i cenne informacje:) trzymam kciuki by Wam też się udało :)
pozdrawiam:)
Witam
Piszę pierwszy raz na tym forum, nie ukrywam że chodzi mi głównie o załatwienie sprawy z trefnym zakupem aparatu (D3100+18-105), a widzę że tutejsi forumowicze poradzili sobie z tym doskonale :). Dzisiaj zostałem wezwany na Policje w celu przesłuchania itp. Do dnia dzisiejszego do głowy mi nie przyszło że mogę mieć "kradziony" sprzęt.. Na policji powiedzieli mi że sprzęt jest kradziony i mam czekać na polecenie z prokuratury która ma niby wydać polecenie zatrzymania sprzętu. Pytając ile to może potrwać usłyszałem że to zależy od prokuratury.. Czytając temat widziałem że pare osób załatwiło już sprawę do końca, łącznie z wypłatą środków z POK. A więc moje pytanie - co mam zrobić ? Czy czekać na to polecenie prokuratury, czy poprostu zanieść sprzęt i "wymusić" na nich zatrzymanie go. Parę osób widziałem podawało jakieś dane sprawy z Mokotowskiej prokuratury. Obawiam się głównie że jeśli zatrzymam aparat aż do czasu kiedy dostane polecenie oddania go policji to Allegro może w jakiś sposób zamknąć sprawę i wrócić do pierwotnych 120dni od zakończenia aukcji - w takim przypadku ani pieniążków ani aparatu.. a takiej sytuacji bardzo chciałbym uniknąć..
Witam
Piszę pierwszy raz na tym forum, nie ukrywam że chodzi mi głównie o załatwienie sprawy z trefnym zakupem aparatu (D3100+18-105), a widzę że tutejsi forumowicze poradzili sobie z tym doskonale :). Dzisiaj zostałem wezwany na Policje w celu przesłuchania itp. Do dnia dzisiejszego do głowy mi nie przyszło że mogę mieć "kradziony" sprzęt.. Na policji powiedzieli mi że sprzęt jest kradziony i mam czekać na polecenie z prokuratury która ma niby wydać polecenie zatrzymania sprzętu. Pytając ile to może potrwać usłyszałem że to zależy od prokuratury.. Czytając temat widziałem że pare osób załatwiło już sprawę do końca, łącznie z wypłatą środków z POK. A więc moje pytanie - co mam zrobić ? Czy czekać na to polecenie prokuratury, czy poprostu zanieść sprzęt i "wymusić" na nich zatrzymanie go. Parę osób widziałem podawało jakieś dane sprawy z Mokotowskiej prokuratury. Obawiam się głównie że jeśli zatrzymam aparat aż do czasu kiedy dostane polecenie oddania go policji to Allegro może w jakiś sposób zamknąć sprawę i wrócić do pierwotnych 120dni od zakończenia aukcji - w takim przypadku ani pieniążków ani aparatu.. a takiej sytuacji bardzo chciałbym uniknąć..
Zanieś sprzęt na policję, wytłumacz sytuację - w wątku masz dość dobrze to opisane i niech zatrzymają sprzęt (potwierdzając ten fakt), następnie skieruj się do Allegro. Niestety i tak na tym stracisz, gdyż... po otrzyamniu pieniędzy od Allegro nie wystarczy ich na zakup tego samego sprzętu :(. I choćby za problemy użytkowników się powinno nogi z tyłka ludzikom z RE powyrywać.
Na chwilę obecną problem.. Formularz nie puszcza nr aukcji 1711511674
Napisałem do Allegro i czekam.. :(
ckbasket
08-02-2012, 23:31
Witam
Kilka dni temu oddałem mój D3100 poszedł w ręce policji.. Do czasu wezwania nie miałem pojęcia, że sprzęt może być kradziony. Czy komukolwiek kto płacił za pobraniem zwrócono pieniądze? Allegro pozytywnie rozpatrzyło mój wniosek o reklamację ale potrzebny jest dowód wpłaty i zaświadczenie z policji o wszczęciu śledztwa. Mam potwierdzenie odebrania paczki z UPS i fakturę z Rossi Electro i pokwitowanie z policji za zarekwirowany sprzęt - czy to wystarczy? Mam nadzieję, że uda się odzyskać pieniądze...
Dzisiaj dla pocieszenia nabyłem d5100 ale tym razem w galerii handlowej.
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś w stanie znaleźć odebrana paczkę w bazie UPS, bo jestem w identycznej sytuacji jak część ludzi w tym temacie, czyli zakupiłem aparat za pobraniem. Wczoraj oddałem go na Policji, a wiem że Allegro wymaga tego potwierdzenia.
Witam
Kilka dni temu oddałem mój D3100 poszedł w ręce policji.. Do czasu wezwania nie miałem pojęcia, że sprzęt może być kradziony. Czy komukolwiek kto płacił za pobraniem zwrócono pieniądze? Allegro pozytywnie rozpatrzyło mój wniosek o reklamację ale potrzebny jest dowód wpłaty i zaświadczenie z policji o wszczęciu śledztwa. Mam potwierdzenie odebrania paczki z UPS i fakturę z Rossi Electro i pokwitowanie z policji za zarekwirowany sprzęt - czy to wystarczy? Mam nadzieję, że uda się odzyskać pieniądze...
Tak, już sporo osób, które brało za pobraniem odzyskało pieniążki. Ale masz sam numer przesyłki? jeśli tak to to nie wystarczy. Mój wniosek odrzucono dwa razy. Musisz zdobyć z UPS takie pismo, w którym będą dane nadawcy.
e z policji za zarekwirowany sprzęt - czy to wystarczy? Mam nadzieję, że uda się odzyskać pieniądze...
Uda się uda :) ja też już się pocieszyłam :)
markuson
11-02-2012, 15:12
Witam
Ja 9-02-2012 dostałem wezwanie w tej sprawie. D3100 + obiekty 18-105 napiszcie czy już ktoś odzyskał pieniądze z POK, czy całość, ile to trwało jakie dokumenty dokładnie złożyli i jakie kroki po kolei poczynili, żeby odzyskać pieniądze. Bo nie doczytałem czy ktoś już otrzymał zwrot pieniędzy tylko sprawy w toku. Ja płaciłem z allegro i mam nadzieje, że sprawa rozwiąże się pozytywnie
Witam
Ja 9-02-2012 dostałem wezwanie w tej sprawie. D3100 + obiekty 18-105 napiszcie czy już ktoś odzyskał pieniądze z POK, czy całość, ile to trwało jakie dokumenty dokładnie złożyli i jakie kroki po kolei poczynili, żeby odzyskać pieniądze. Bo nie doczytałem czy ktoś już otrzymał zwrot pieniędzy tylko sprawy w toku. Ja płaciłem z allegro i mam nadzieje, że sprawa rozwiąże się pozytywnie
to przeczytaj - dużo osób ma już zakończoną tą niezbyt miłą sprawę, otrzymali pieniądze - wszystkie pozostałe informacje też są w tym wątku
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś w stanie znaleźć odebrana paczkę w bazie UPS, bo jestem w identycznej sytuacji jak część ludzi w tym temacie, czyli zakupiłem aparat za pobraniem. Wczoraj oddałem go na Policji, a wiem że Allegro wymaga tego potwierdzenia.
czy jest ktoś na forum, kto pomoże w mi w tym problemie? Może wiecie jak zdobyć inna drogą ten nieszczęsny numer przesyłki z UPS?
Simson89
12-02-2012, 23:51
czy jest ktoś na forum, kto pomoże w mi w tym problemie? Może wiecie jak zdobyć inna drogą ten nieszczęsny numer przesyłki z UPS?
Witam, również mam ten sam problem, aparat już został oddany, wniosek do allegro poszedł, został zaakceptowany, do kompletu dokumentów brakuje mi tylko potwierdzenia z UPS. Pisałem do niech mail, ale do tej pory od piątku, brak odpowiedzi niestety.
markuson
13-02-2012, 13:53
Witam, również mam ten sam problem, aparat już został oddany, wniosek do allegro poszedł, został zaakceptowany, do kompletu dokumentów brakuje mi tylko potwierdzenia z UPS. Pisałem do niech mail, ale do tej pory od piątku, brak odpowiedzi niestety.
a jak jest z tym 120 dniowym nieprzekraczalnym terminie dla POK ?? Ja idę w tą środę oddać sprzęt bo dostałem nakaz i boję się, że mogę nie odzyskać pieniędzy. Zanim otrzymam z policji dokumenty to się zrobi marzec. Co dalej jak wywalczyć zwrot odszkodowania ??? Jak ktoś jest w podobnej sytuacji to proszę o kontakt:
gg 3119481
a jak jest z tym 120 dniowym nieprzekraczalnym terminie dla POK ?? Ja idę w tą środę oddać sprzęt bo dostałem nakaz i boję się, że mogę nie odzyskać pieniędzy. Zanim otrzymam z policji dokumenty to się zrobi marzec. Co dalej jak wywalczyć zwrot odszkodowania ??? Jak ktoś jest w podobnej sytuacji to proszę o kontakt:
gg 3119481
Juz we wczesniejszych postach ludzie pisali ze dla tej sprawy nie obowiazuje 120 dniowy okres rozliczeniowy. Na policji oddasz sprzet i dostaniesz w zamian za to dokument potwierdzajacy co Ci zabrali tzw. spisz i opis rzeczy rekwirowanych. Pozniej skladasz wniosek na allegro o rozpatrzenie sprawy, opisujac sprawe i wpisujac numer dokumentu z policji. Czekasz na odpowiedz od allegro o realizacji tego i poznije trzeba doslac potwierdzenie odbioru od kuriera, numer listu przewozowego, numer konta na jaki kasa byla przelana, formularz allegro i ksero dowodu oraz ten dokument z policji. Sam jestem na etapie zbierania dokumentow, ale mysle ze wszystko sie jakos rozwiaze. pzdr.
markuson
13-02-2012, 20:38
No to jeszcze jedno pytanie. Jaka firma kurierska dostarczała wam paczki ??? UPS twierdzi ze nie było takiej wysyłki w dniach zakupu na mój adres, a nie bardzo pamiętam kto to przewoził proszę o podpowiedz... Dzięki
No to jeszcze jedno pytanie. Jaka firma kurierska dostarczała wam paczki ??? UPS twierdzi ze nie było takiej wysyłki w dniach zakupu na mój adres, a nie bardzo pamiętam kto to przewoził proszę o podpowiedz... Dzięki
UPS dostarczało aparaty. nie chce im się pewnie szukać, albo ciężko im to znaleźć. Jak będziesz dzwonił na infolinie to raczej niczego się nie dowiesz.
Napisalem dzisiaj do UPS, poprzez ich formularz na stronie, prosbe o podanie numeru paczki z dnia tego i tego, godziny tej i tej. Po kilku godzinach mialem na mailu numer paczki. Wiec jak cos to piszcie do nich i przedstawicie sprawe ze ubiegacie sie o odszkodowanie z allegro, bo zostaliscie oszukani. W moim przypadku zdalo to egzamin.
Simson89
13-02-2012, 22:03
Ja dziś pisałem do UPS ponownie, znowu brak reakcji, podałem co chcieli, ale twierdzą, że nie mogą mi podać numeru paczki na podstawie tych danych. Podałem im datę wysyłki oraz, że to było pobranie, niestety nic. W takim razie będę próbował dalej do skutku.
markuson
14-02-2012, 09:43
No i klapa UPS nie jest w stanie odszukać dokumentu nie mając nr przesyłki .....(a kto trzyma taki dokument ;/) Macie może jakieś inne pomysły....??? A jeżeli sprzęt został zabrany przez Policję to w po co to potwierdzenie skoro oddaliśmy sprzęt w całości to znaczy, że go otrzymaliśmy .....
ckbasket
15-02-2012, 01:05
Ja pojechałem do UPS osobiście, opowiedziałem im dokładnie kiedy paczka wyszła, na jaki adres, do kogo i bez problemu odszukali numer. Pytanie teraz tylko jak zdobyć dokument z informacją od nadawcy, kobieta na infolinii powiedziała, że nie wydaja takich dokumentów..
Ja zostałem oszukany na kwotę 5000 zł (kupiłem aparat i tv). Zaraz jak sprawa wyszła na jaw zacząłem działać i w październiku miałem już pieniążki na koncie. Całość kosztowała mnie 100 zł ( brałem za pobraniem więc nie oddali kosztó wysyłki) oraz bardzo dużo nerwów głownie z przyjęciem sprzętu przez policję.
Jeśli ktoś nie zna numeru przesyłki niech napisze do mnie na priv, kiedy przesyłka została odebrana, jaka miejscowość oraz mniej więcej jaki podpis przy odebraniu mógł widnieć. Jeśli będzie to możliwe postaram się pomóc tym osobą.
Chciałbym bardzo podziękować olkowi, który mi pomógł w kolejności co trzeba zrobić, oraz w ustaleniu nr przesyłki UPS, bo chyba nie wielu z nas przechowuje takie dokumenty, teraz tylko czekam na odpowiedź z allegro, a następnie dostosuje się do dalszych wskazówek OLKA, jeżeli ktoś potrzebuje nr sprawy RSD, lub sprawy w prokuraturze to chętnie pomogę, jest to niezbędne do wypełnienie formularza POK.
pozdrawiam
ckbasket
15-02-2012, 17:10
Ten koleś wystawił mi niby fakturę to w sumie jest to chyba dowód wpłaty. Czy pokwitowanie, że mój sprzęt został przekazany policji wystarczy allegro?
Ten koleś wystawił mi niby fakturę to w sumie jest to chyba dowód wpłaty. Czy pokwitowanie, że mój sprzęt został przekazany policji wystarczy allegro?
nie wystarczy
michalliterski
16-02-2012, 16:37
WITAM. Również jestem pokrzywdzony w tej sprawie. Kupiłem od gościa aparat d3100 + ob 18-105. Dzisiaj przyjechała do mnie policja i zabrała mi sprzęt zostawiając jakiś smieszny kwitek o konfiskacie. CO MAM ROBIĆ ? Jak odzyskać pieniądze ? nr tel 661602223
[email protected] BĘDĘ bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
A i nr. ups również zabrała policjia i wszystkie tam papiery zawarte..
hunterek
17-02-2012, 15:44
Witam mam pytanie płaciłem przy odbiorze mam dowód doręczenia wydrukowany ze strony UPC, oraz etykietę która znajdowała się na przesyłce. Czy to wystarczy jako „oryginał lub poświadczona notarialnie kopia dowodu wpłaty wylicytowanej kwoty (i ew. kosztów przesyłki) na konto bankowe Sprzedającego „ Czy potrzebuje jeszcze jeden dokument jeśli tak to w jaki sposób go zdobyć ?
Witam!
Ogólem masakra jakaś. Drugi raz dosyłam jakieś dokumenty do allegro i wciąż robią problemy. Dowodu wpłaty Ups nie wystawia podobno (tak mi mówiła babka w infolini) a serwis o to woła :/
Mam prośbę aby osoby/a która otrzymała zwrot od allegro napisała jakie dokumenty przesłała do serwisu i ewentualnie jak je zdobyła. Mówie o osobach które brały sprzet za pobraniem. Rozwiało by to mase pytań zadawanych na forum.
michalliterski
18-02-2012, 12:46
Ogólnie osoby które zakupiły przedmiot za pobraniem mają problem. Ponieważ jeżeli nie posiadają nr referencyjnego to ups nie podaje na podstawie adresów i daty wysyłki danych paczki.
Wcześniej na forum ktoś pisał, że może zdobyć te nr proszę przeczytać dokładnie forum.
W razie czego posiadam nr sprawy zarówno w prokuraturze jak i w Komendzie Stołecznej.
Imie Nazwisko i Adres z jakiego była wysyłana paczka.
Witam wszystkich oszukanych odsyłam do Komendy Stołecznej Policji
Sprawą zajmuje się Pan Paweł Gołębiewski tel. 226035473
Ja się tam dowiedziałem wszystkiego łącznie z tym że seria mojego nikona też została skradziona.
Simson89
20-02-2012, 12:21
Tak mi do głowy przyszło czy możemy jakiś pozew zbiorowy złożyć przeciwko Rossiemu ? W końcu zostaliśmy przez niego oszukani i narażeni na różnego rodzaju nieprzyjemności...
michalliterski
20-02-2012, 12:52
Dostałem od allegro takie pismo
Program Ochrony Kupujących
Twój wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących (nr 1729322648) został rozpatrzony pozytywnie. Potwierdź swoje zgłoszenie, przesyłając do 2012-05-20 (90 dni) następujące dokumenty:
wydrukowany i podpisany formularz,
oryginał bądź notarialnie potwierdzoną kopię dowodu wpłaty za przedmiot na konto Sprzedającego,
kserokopię dowodu osobistego (z numerem i serią, numerem PESEL oraz adresem zameldowania),
kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa.
I mam w związku z tym kilka pytań:
1.Co w tym wypadku jest postanowieniem o wszczęciu dochodzenie/śledztwa ? (świstek który dostałem od policji o zarekwirowaniu przedmiotów ?)
2. Jeżeli kupowałem poprzez płacę z allegro, czy potwierdzeniem dokonania płatności będzie takie zwykłe wydrukowane potwierdzenie, że wpłacałem pieniądze na płacę allegro z banku "IPKO"
Dostałem od allegro takie pismo
Program Ochrony Kupujących
Twój wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących (nr 1729322648) został rozpatrzony pozytywnie. Potwierdź swoje zgłoszenie, przesyłając do 2012-05-20 (90 dni) następujące dokumenty:
wydrukowany i podpisany formularz,
oryginał bądź notarialnie potwierdzoną kopię dowodu wpłaty za przedmiot na konto Sprzedającego,
kserokopię dowodu osobistego (z numerem i serią, numerem PESEL oraz adresem zameldowania),
kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa.
I mam w związku z tym kilka pytań:
1.Co w tym wypadku jest postanowieniem o wszczęciu dochodzenie/śledztwa ? (świstek który dostałem od policji o zarekwirowaniu przedmiotów ?)
2. Jeżeli kupowałem poprzez płacę z allegro, czy potwierdzeniem dokonania płatności będzie takie zwykłe wydrukowane potwierdzenie, że wpłacałem pieniądze na płacę allegro z banku "IPKO"
U Ciebie jest sprawa łatwa. W tym przypadku nie jest potrzebne postanowienie o wszczęciu dochodzenia. Jeżeli płaciłeś poprzez PayU (stare płace z allegro) to nie jest potrzebne potwierdzenie przelewu bo oni wszystko mają. Także w twoim przypadku wystarczy ksero dowodu, świstek od policji oraz wypełniony wydrukowany i podpisany formularz.
michalliterski
20-02-2012, 13:41
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Również jestem poszkodowana przez ta firmę tylko że kupiłam za pobraniem i teraz tutaj mój wielki apel do ''OLKA'' czy mógłby pomoc odnaleźć numer tej paczki z UPS, moj nr tel 511311785 lub mejl
[email protected]
U Ciebie jest sprawa łatwa. W tym przypadku nie jest potrzebne postanowienie o wszczęciu dochodzenia. Jeżeli płaciłeś poprzez PayU (stare płace z allegro) to nie jest potrzebne potwierdzenie przelewu bo oni wszystko mają. Także w twoim przypadku wystarczy ksero dowodu, świstek od policji oraz wypełniony wydrukowany i podpisany formularz.
hej Olek:) jestem nowym użytkownikiem tego forum ale również oszukanym przez tą firmę:( kupiłam nikon d3100 za pobraniem i UPS nie chce podać numeru paczki, mógłbyś pomóc??
hej Olek:) jestem nowym użytkownikiem tego forum ale również oszukanym przez tą firmę:( kupiłam nikon d3100 za pobraniem i UPS nie chce podać numeru paczki, mógłbyś pomóc??
Napisałem do Ciebie na priv.
Szybkie pytane - jakie dokumenty wymagają poświadczenia notariusza :?:
Jeśli płaciłem przez PzAllegro rozumie że nie potrzebuje numerów przesyłki od kuriera tak ?
Ajj nie doczytałem, Olek ratuje wszystkich :):mrgreen:
shadowdne
21-02-2012, 16:26
Witam!
Była u mnie policja w czwartek i też zatrzymała aparat D7000 z obiektywem. Napisałem do allegro.pl w czwartek a w poniedziałek dostałem maila zwrotnego, że wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Teraz jedynie muszę zebrać dokumenty i odesłać je do allegro.pl. Tylko teraz skąd mam wziąć "kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa" Jest ktoś w stanie mi pomóc w tej sprawie??
Taki świstek wydaje policja więc musisz się do nich udać.
Swoją drogą wzięli aparat i nie zostawili CI żadnego papiera na to?
shadowdne
22-02-2012, 01:29
Dostałem jedynie "Spis i opis rzeczy" ale nie "kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa". Mam jeszcze problem z nr przewozowym z UPS, ale w tej sprawie napisałem do Olka - mam nadzieje, że będzie mi w stanie pomóc.
Ja mam problem z firmą UPS, a mianowicie napisałem do nich na podanego meila
[email protected] z prośbą o wysłanie mi potrzebnego dokumentu i dostałem taką odpowiedź:
Szanowny Panie,
Firma UPS nie wystawia dodatkowych potwierdzeń zrealizowania usługi dodatkowej za pobraniem (COD). Przesyłka z dodatkowa usługa pobranie, może zostać przekazana odbiorcy po pokwitowaniu doręczenia i po opłaceniu należnej kwoty. Doręczenie przesyłki za pobraniem jest jednoznaczne z realizacja usługi dodatkowej.
Wg informacji systemowych nadawca wydrukował etykietę na której zaznaczył dodatkowa usługę pobrania.
i co teraz dalej mam robić???
shadowdne
24-02-2012, 13:50
Czy jest może ktoś jeszcze kto był by w stanie mi pomóc w spawie odzyskania nr listu przewozowego z firmy UPS?
Witam
Dzwoniła do mnie Policja i pewnie zakitrają mi sprzęt jak innym wykołowanym przez pasera Elecro Rossi. Kupiłem d7000 + szkło. Wszytkie papiery dawno wywaliłem bo na co mi, jak były lewe. Aparat kupiłem z opcją za pobraniem. Kwita odnośnie konfiskaty pewnie dostanę, ten papier o wszczęciu postępowania też. Co jeszcze potrzebuję z namacalnych papierków aby skorzystać z programu ochrony kupujących allegro? Kwitu przewozowego z ups? Nie mam i pewny jestem, że nie miałem. Ponoć Pan Olek tu ratuje. Czy nadal można liczyć na Pana pomoc?
Proszę o podpowiedź osoby, które przez to przechodzą lub już przeszły. Z góry ładnie dziękuję.
Uff, przedwczoraj dostałem maila od allegro o potwierdzenie nr konta do przelewu w ciągu 7 dni maja przelać hajs. Co do paierów to polecam wysłać wszystko co się da, nawet wydrukowane maile od np UPS'u, ja tak zrobiłem i się udało. Można poprosić też na komisariacie o pismo z prokuratury o decyzji zarekwirowania sprzetu. Ja jeszcze, ze swojej strony, wysyłając dokumenty do serwisu dodałem tez pismo w którym napisałem, że wysłałem im wszystkie możliwe dokumenty i, że cześć osób z forum nikoniarze.pl z tym samym przypadkiem co ja dostała już zwrot więc licze na to samo:]
Mam nadzieje, że wszystkim poszkodowanym allegro.pl zwróci hajs.
Łukasz
basiabbb
25-02-2012, 17:38
Witam,
Ja też jestem poszkodaowana:(Kupiłam Nikona D7000 + obiektyw. Dzisiaj wieczorem ide oddac aparat na Policję i będę gromadzic dokumenty dla allegro. Posiadam kartkę z paczki w której za pobraniem UPS przywiózł aparat. Wpisałam na ich stronie kod przesyłki i wyskoczyło, że doręczono itd i że można wydrukowac dowód. Chciałam się tylko upewnić czy to to bo jest tam niewiele danych:
NUMER MONITOROWANIA
USŁUGA
DORĘCZONO DNIA
DORECZONO DO
PODPISANO
MIEJSCE POZOSTAWIENIA
i to wszystko..nie ma żadnego numeru konta nadawcy itp. Czy ten wydrukowany papierek wystarczy?? Czy do allegro trzeba też wysyłać ten list przewozowy potwierdzony notarialnie? Mam jeszszce jedno pytanie, czy któs miał taka sytuację że adres doręczenia był inny niz adres z allegro, bo mój chłopak podał kurierowi mój adres na moje dane...
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź
xxxinmyselfxxx
26-02-2012, 22:28
Witam, u mnie również była policja w piątek, która mi zarekwirowała aparat kupiony na allegro...
Pisałam już maila do nich i czekam na odpowiedź.
Czy jest taka możliwość, że nie odzyskam moich pieniędzy? Co w takiej sytuacji robić?
Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
88duguid
26-02-2012, 22:29
Witam , jestem nowym użytkownikiem forum i pozdrawiam wszystkich na wstępie. Dzisiaj złożył mi wizytę funkcjonariusz i wklepałem temat w google i się zmartwiłem :/ nie miałem, żadnej świadomości , że coś może być nie tak heh trudno. Ogromna prośba do Pana Olka , bo widzę, że pomaga tutaj chętnie jest możliwość odzyskania mojego numeru paczki, żebym mógł wydrukować to potwierdzenie? Bardzo proszę o pomoc, mogę się jakoś odwdzięczyć. Nie trzymam takich rzeczy no bo na ludzki rozum po co to komu. Kupuję tyle lat przez ten serwis, i to pierwszy raz takie coś... pozdrawiam !
banan-lbl
27-02-2012, 10:29
Witam również zostałem oszukany przez RossiElectro i skorzystałem z paczki kurierskiej UPS jak odzyskać numer paczki??? Pomóżcie
annasweda
29-02-2012, 14:34
mam dobre wieści dla wszystkich. została podobno uproszczona procedura z odzyskiwaniem pieniedzy. Od telefonu z policji do wypłaty pieniedzy przez allegro minelo w moim przypadku okolo 3tyg. Nie dostalam zwrotu za UPC ale za aparat w całości. Wysłałam list przewozowy - ustaliłam to z UPC meilowo - chociaz łatwo nie było i zajęlo tydzien!
xxxinmyselfxxx
29-02-2012, 14:45
Czyli po wypełnieniu formularza przesłanego przez allegro, należy przesłać resztę dokumentów i wtedy powinni wypłacić kase? Jakie to dokumenty?
annasweda
29-02-2012, 15:01
1. skontaktowalam sie z Allegro; odblokowali mi POK
2. oddalam aparat na policje i wzielam protokół zatrzymania sprzetu [obiektyw+nr seryjny; korpus+ns; karte]
3. wypelnilam formularz POK wyslalam
4. wydrukowalam - formularz i wyslalam z ksero faktury, ksero dowodu osobistego, ksero z policji o zatrzymaniu sprzetu i list przewozowy
5. Allegro potwierdzilo otrzymanie dokumentow po paru dniach i poprosilo o potwierdzenie nr konta i za 2 dni byly pieniadze na koncie
WAZNE: trzeba dokladnie czytac co pisze Allegro. nie oddali mi za UPS ale to juz nie ma najmniejszego znaczenia, placilam przy odbiorze za sprzat ale ten byl dostarczony do firmy i kwitowal go ktos inny. generalnie nie robia problemow
xxxinmyselfxxx
29-02-2012, 15:10
a ksero o wszczęciu postępowania??
annasweda
29-02-2012, 15:15
a po co? wystepujemy w charakterze poszkodowanych ;( nie nie jest potrzebne
xxxinmyselfxxx
29-02-2012, 15:20
No właśnie nie wiem, piszą tu że niby potrzebne więc wole zapytać;)
A nr paczki jest zamieszczony na tej kartce, która była przy kartonie przesyłki?
Pytam, bo nie jestem zorientowana, co jest na tych dokumentach, nie mam aktualnie do niech dostępu...;/
annasweda
29-02-2012, 15:22
z fusow wrozyc nie bede, prosze poczytac forum ja nie mialam ani pudelek ani kwitu z UPS aparat kupilam w lipcu
xxxinmyselfxxx
29-02-2012, 15:24
ok, dzięki za pomoc.
stevemaster
02-03-2012, 04:00
Hej, chciałem się tutaj zarejestrować w lepszych okolicznościach, ale pech chciał, że jestem byłym (i pewnie przyszłym) nikoniarzem. Policja już mój aparat zabrała. Załatwiłem szybko sprawę z allegro i teraz tylko muszę wysłać im list do zwrotu pieniędzy. Szczęście w nieszczęściu, że o całej akcji dowiedziałem się będąc na urlopie więc mogłem spokojnie wykorzystać ostatniej chwile z aparatem. Cieszy, że odzyskamy pieniądze, szkoda tylko, że z tego co patrzyłem to trzeba będzie dołożyć $ by znowu cieszyć się takim zestawem.
hunterek
02-03-2012, 12:55
Po jakim czasie od wysłania dokumentów allegro wam odpowiadało? Ja już czekam dwa tygodnie ;/
xxxinmyselfxxx
02-03-2012, 23:28
Ktoś wypełniał ten formularz, który przesyła allegro bez numeru sprawy?
a ksero o wszczęciu postępowania??
Zaraz na starcie afery dostałeś maila od Allegro - POK "Prosimy Cię jedynie o dokument potwierdzenia zatrzymania towaru, który otrzymasz od funkcjonariuszy."
Ten wniosek o wszczt wysyłanie dęciu postępowania w tej sprawie nie jest wymagany.. Przynajmniej z moich ustaleń tak wynika, prześlij wszystkie dokumenty o jakich mowa w formularzu, a i jak robisz ksero np protokołu zatrzymania to musisz mieć potwierdzenie notarialne. I chyba bezsensowne jeso POK postanowienia o wydaniu rzeczy które wręczył Ci Sz. P. Policjant... Wysłałem dzisiaj dokumenty do POK tj. Wniosek, potwierdzenie wpłaty, protokół zatrzymania, pare @ od allegro. Jeśli o coś się upomną to dam znać:???:
xxxinmyselfxxx
03-03-2012, 00:30
Dostałam maila z linkiem od allegro, w którym był formularz, gdzie najpierw musiałam wypełnic nr oferty, następnie przejśc dalej, a na samym dole:
Nazwa jednostki Policji lub Prokuratury, która wszczęła dochodzenie/śledztwo
Numer RSD lub Ds wszczętego dochodzenia/śledztwa.
Nie posiadam owych w tym momencie... mam tego nie wypełniac?
Ultimaos
03-03-2012, 16:50
Panowie wyslalem juz do allegro komplet dokumentow jakies 2 tygodnie temu. Niestety do tej chwili zadnej reakcji ze strony allegro - brak jakichkolwiek maili ze papiery dotarly ? Oczywiscie list byl polecony ...
Pytanko do tych ktorzy odzyskali juz pieniadze. jak dlugo czekaliscie na reakcje ze strony allegro po wyslaniu dokumantow ?
Pozdr,
Panowie wyslalem juz do allegro komplet dokumentow jakies 2 tygodnie temu. Niestety do tej chwili zadnej reakcji ze strony allegro - brak jakichkolwiek maili ze papiery dotarly ? Oczywiscie list byl polecony ...
Pytanko do tych ktorzy odzyskali juz pieniadze. jak dlugo czekaliscie na reakcje ze strony allegro po wyslaniu dokumantow ?
Pozdr,
Również poczekałem sobie trochę na odpowiedź ze strony Allegro (ok. 2 tyg) aż dostanę wiadomość o wypłacie rekompensaty. Może wyślij do nich maila z pytaniem jak wygląda Twoja sprawa, bo minęło już trochę czasu od wysłania dokumentów.
Dostałam maila z linkiem od allegro, w którym był formularz, gdzie najpierw musiałam wypełnic nr oferty, następnie przejśc dalej, a na samym dole:
Nazwa jednostki Policji lub Prokuratury, która wszczęła dochodzenie/śledztwo
Numer RSD lub Ds wszczętego dochodzenia/śledztwa.
Nie posiadam owych w tym momencie... mam tego nie wypełniac?
Witam wysyłam Ci niezbędne dane:
Numer sprawy: RSD 1718/11 prowadzona jest przez Komendę stołeczną.
pozdrawiam
Witam. Wiem już wszystko co należy zrobić by wypełnić formularz ( dużo czytania forum ) ale niestety kupowałem za pobraniem... Czy Pan Olek będzie na tylko dobroduszny i jakoś odzyska nr listu przewozowego, którego już nie posiadam? Będę bardzo wdzięczny. Wszelkie informację napiszę na PV. Pozdrawiam !
Witam
Również jestem na etapie odzyskiwania nr przesyłki.
Czy może ktoś podać, kto już odzyskał nr, lub jest po sprawie, skąd wychodziły paczki?
Pisałem do UPS i chcą abym podał nr płatnika lub miasto wyjścia.
Czy wie ktoś skąd wychodziły paczki?
Warszawa, Kraków a może jescze coś innego?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
basiabbb
05-03-2012, 15:51
Witam,
Moja prośba do allegro została rozpatrzona pozytywnie i teraz jestem na etapie zbierania dokumentów. W wiadomości którą dostałam od POK mam wymienione takie podpunkty, że należy dosłać:
a)wydrukowany i podpisany formularz,
b)oryginał bądź notarialnie potwierdzoną kopię dowodu wpłaty za przedmiot na konto Sprzedającego,
c)kserokopię dowodu osobistego (z numerem i serią, numerem PESEL oraz adresem zameldowania),
d)kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa.
I mam w związku z tym pytanie, czy w pkt. b) chodzi o ten papier z UPS wydrukowany ze strony czy ten co był na paczce? Bo brałam za pobraniem i nie mam innego dowodu wpłaty i co tu ma być notarialnie potwierdzone jak drukuję ze strony UPS????nie rozumiem tego....a co do pkt d) to czy chodzi o spis rzeczy zarekwirowanych? Bo żadnego dokumentu o wszczęciu dochodzenia nie mam:(
Bardzo proszę o odpowiedź:(:(
P.S. Mam jeszcze jedno pytanko do osób które kupiły d7000, jaki aparacik teraz kupicie??Bo ceny poszły w góre i widziałam body d7000 za prawie 4000 zł:(:(a jeszcze obiektyw:(:(
xxxinmyselfxxx
05-03-2012, 22:11
Witam wysyłam Ci niezbędne dane:
Numer sprawy: RSD 1718/11 prowadzona jest przez Komendę stołeczną.
pozdrawiam
Czy każdy ma inny numer tej sprawy, czy ten sam?
Nadal potrzebuję ustalić nr przesyłki z UPS.
Wysłałem do nich szereg listów, z prośbą o odszukanie tych informacji.
Po kilku odpowiedziach negatywnych, że nie ma możliwości odszukać po danych wysyłkowych i że powinienem zwrócić się z tym do odpowiedniego organu państwowego (to wtedy znajdą, bo stanie się cud i nagle będzie możliwość), wysłałem im maila, że jeżeli będą robić problemy to ich podam jako "nieświadomego pasera" i wytoczę proces o odszkodowanie, które wypłaciłoby mi allegro, gdyby nie robili problemów. Oczywiście też mnie zbyli.
Jeżeli więc nie pomoże ktoś kto może pomóc odszukać nr przesyłki kanałami nieformalnymi to będzie guzik a nie rekompensata od allegro i będzie trzeba się sądzić z UPS i na stopie cywilnej ze złodziejem RE.
Dlatego proszę każdego kto może pomóc w sprawie nr przesyłki:
POMOCY!!!
pawian64
06-03-2012, 09:19
Witam,
Moja prośba do allegro została rozpatrzona pozytywnie i teraz jestem na etapie zbierania dokumentów. W wiadomości którą dostałam od POK mam wymienione takie podpunkty, że należy dosłać:
a)wydrukowany i podpisany formularz,
b)oryginał bądź notarialnie potwierdzoną kopię dowodu wpłaty za przedmiot na konto Sprzedającego,
c)kserokopię dowodu osobistego (z numerem i serią, numerem PESEL oraz adresem zameldowania),
d)kserokopię postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa.
I mam w związku z tym pytanie, czy w pkt. b) chodzi o ten papier z UPS wydrukowany ze strony czy ten co był na paczce? Bo brałam za pobraniem i nie mam innego dowodu wpłaty i co tu ma być notarialnie potwierdzone jak drukuję ze strony UPS????nie rozumiem tego....a co do pkt d) to czy chodzi o spis rzeczy zarekwirowanych? Bo żadnego dokumentu o wszczęciu dochodzenia nie mam:(
Bardzo proszę o odpowiedź:(:(
P.S. Mam jeszcze jedno pytanko do osób które kupiły d7000, jaki aparacik teraz kupicie??Bo ceny poszły w góre i widziałam body d7000 za prawie 4000 zł:(:(a jeszcze obiektyw:(:(
pkt b - ja wysłałem dwa potwierdzenia z UPS, jeden który sam wydrukowałem ze strony a drugi poprosiłem z UPS. Przysłali mi mailem dokument ze skanem mojego podpisu odbioru przesyłki.
pkt d - spis rzeczy zarekwirowanych otrzymany od policji. To wystarczy.
Co do numeru sprawy, wszczęcia dochodzenia to na tym etapie wpisałem w formularzu numery z kosmosu bo warunkiem przesłania formularza jest wpisanie numeru sprawy. Allegro na samym początku jak i teraz wymaga tylko dokument zarekwirowania sprzętu od policji, także jest to obojętne co się wpiszę w wybranych polach dotyczących sprawy i miejsca. Dowodem jest to, że zgłoszenie allegro przyjęło i rekompensatę wypłacono.
Do osób, które mają problem z ustaleniem numeru przesyłki. Firma kurierska w potwierdzeniu, o które ich poprosiłem podała następujący numer klienta (nadawcy paczki): 00000W32E3.
ja w sprawie zaświadczenia od UPS dzwoniłem do ich działu pobrań (tel. 22 534 08 04) i rozmawiałem z Panem Zielińskim
Witam
Odzyskałem w końcu swój nr przesyłki.
Tu WIELKIE podziękowania do olka.
Teraz czekam na potwierdzenie odbioru przesyłki.
Dzwoniłem do UPS i mam dostać na maila to potwierdzenie.
Pytanie: Czy tyle wystarczy dla allegro, czy trzeba ubiegać się o pisemne i ostęplowane z dodatkowymi danymi?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Marcin
Witam serdecznie!
Ja także kupiłam aparat u tego Pana z allegro. Już przedstawiam moją sytuację i proszę o pomoc i podpowiedzi.
A więc w lipcu 2011 u allegrowicza RossiElectro kupiłam aparat Nikon.
We wrześniu 2011 otrzymałam z allegro emaila w sprawie programu ochrony kupujących, dotyczącą tego że część towarów sprzedanych przez RossiEelectro pochodzi z kradzieży i że policja może zarekwirować kupiony przeze mnie aparat. Dopiero wczoraj kontaktowała się ze mną Policja i jutro mam się zgłosić na Komendę Policji celem przesłuchania i złożenia zeznać w w/w sprawie a także z zakupionym na w/w aukcji sprzętem. Policja zarekwiruje mi kupiony przedmiot na w/w aukcji.
Napisałam do allegro jakie dokumenty będę im potrzebne aby zwrócili mi kwotę za zarekwirowany sprzęt a miła Pani z allegro odpisała że z przykrością mnie informuje, że od zakończenia aukcji minęło 120 dni i program ochrony kupujących w tym przypadku niedziała.W emailu od allegro we wrześniu 2011 dostałam informację że policja może ale nie musi zwrócić się do mnie z prośbą o oddanie sprzętu. Ja nie mam na to wpływu że policja zaczęła śledztwo dopiero teraz. A jeśli chodzi o program ochrony konsumentów to z allegro napisali wtedy że mogę wystąpić o zwrot pieniędzy dopiero jak otrzymam od policji
zaświadczenie o zarekwirowaniu sprzętu. A takie otrzymam dopiero w niedzielę bo dopiero teraz policja zajęła się sprawą. To nie ze zwględu na moje niedotrzymanie terminu nie złożyłam formularza o zwrot gotówki, a dlatego, że policja po pół roku zajęła się sprawą i dopiero w niedzielę zarekwiruje mi sprzęt. Dopiero jutro będę posiadała zaświadczenie o zarekwirowaniu sprzętu.
Proszę więc mi powiedzieć co mam zrobić w tym przypadku? Kto ma mi oddać pieniądze za sprzęt? Czy walczyć z allegro?
Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
Pozdrawiam
Simson89
10-03-2012, 12:25
Napisz do allegro, że sprzęt kupiłaś u RossiElectro w lipcu 2011 i zostałaś przed kilkoma dniami poinformowana o tym, że sprzęt musi zostać zatrzymany. Ja po takim mailu otrzymałem link do formularza z POK. W przypadku tej aukcji nie obowiązuje podobno 120 dni od czasu jej zakończenia, wyczytałem tu, że allegro zniosło ograniczenia czasowe, więc nie powinni robić Ci problemów. Ewentualnie skorzystaj z formularza bezpośrednio: http://www.allegro.pl/pl_insurance.php
A myślisz że już dziś mogę się zalogować tam gdzie podałeś w linku? Bo dopiero jutro mi sprzęt zarekwirują.
Tylko że w tym linku po wpisaniu nr aukcji wyskakuję następująca rzecz:
Program Ochrony Kupujących:
a)Otrzymany przedmiot różni się od opisanego w ofercie, ma wady i/lub Sprzedający nie zgadza się na naprawę/wymianę itd.
b)Nie otrzymano przedmiotu, za który dokonano zapłaty
Które mam wybrać? Mo ten sprzęt zabierają a nie ma wady bądź nie otrzymałam go...
Simson89
10-03-2012, 13:19
Tak zalogować się możesz bez problemu, wybierasz opcję b) ,czyli Nie otrzymano przedmiotu, za który dokonano zapłaty. Następnie podajesz numer aukcji, opisujesz kiedy kupiłaś przedmiot i że dostałaś informację od policji o konieczności jego zatrzymania. Później czekasz na rozpatrzenie wniosku. Jak rozpatrzą pozytwnie to drukujesz formularz, zbierasz dokumenty i wysyłasz do allegro.
nana7, formularz puść jak najszybciej bo i tak po zaakceptowaniu masz 90 dni na przesłanie dokumentów. Ja miałem dokładnie taką samą sytuację - formularz nie puszczał mi nr aukcji, a ten jest wymagany.. Napisałem do POK maila, a w nim opisałem sytuację, o ile dobrze pamiętam pisałem że wg moich informacji ramy czasowe dla tej sprawy zostały zniesione, być może POK liczy na to że ktoś się zrazi że mineło 120 dni i nie trzeba wypłacać pieniążków. W przeciągu dwóch dni dostałem maila od POK z informacją że znieśli na podany nr aukcji ramy czasowe i mogę puścić formularz :)
Obecnie wysłałem dokumenty do Allegro, doszły 5 marca, teraz czekam na odpowiedź, mam nadzieję że będą tylko chcieli potwierdzenia nr konta ;)
Witam. Jestem jedną z poszkodowanych i na szczęście w prawie 100% rozwiązałam tę sprawę. Opiszę w punktach jakie kroki poczyniłam, może komuś to pomoże lub rozwieje wątpliwości .
1. 25.07.2011 zakupiłam Nikona D3100 + 18-105mm za pośrednictwem Allegro u użytkownika RossiElectro
2. 02.09.2011 otrzymałam maila od Allegro z informacją, że Policja może mi zarekwirować aparat, i że mogę ubiegać się o zwrot kosztów, w mailu była też informacja: możesz złożyć wniosek od razu (nie musisz czekać wymaganych zwykle 30 dni), nie wymagamy postanowienia o wszczęciu dochodzenia. Prosimy Cię jedynie o dokument potwierdzenia zatrzymania towaru, który otrzymasz od funkcjonariuszy.
3. 22.02. 2012 dostałam pisemne wezwanie na Policję
4. 29.02 2012 stawiałam się na Komendzie Policji, po około godzinnym przesłuchaniu zarekwirowano mi cały sprzęt, otrzymałam dokument "Spis i opis rzeczy"
5. 29.02 2012 wysłałam maila do Allegro i opisałam sprawę
6 01.03.2012 dostałam wiadomość zwrotną z informacją, że mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie, i że mam wysłać dokumenty.
7. 01.03.2012 wysłałam listem poleconym następujące dokumenty: wydrukowany i podpisany formularz, dokument "spis i opis rzeczy', ksero dowodu osobistego, wydruk ze strony internetowej banku (nie wymagający pieczęci ) z transakcją Płacę z Allegro z tej aukcji.
8. 09.03.2012 zaczęłam się niepokoić, że Allegro nie informuje mnie czy dokumenty dotarły, napisałam maila z zapytaniem i w tym samym dniu otrzymałam odpowiedź z prośbą o cierpliwość.
9. 13.03. 2012 dostałam informację że dokumenty dotarły i mam potwierdzić numer konta, co uczyniłam :)
Teraz czekam cierpliwie 7 dni na przelew, trochę dokładam i kupuję D90 + 50mm 1.8
xxxinmyselfxxx
13-03-2012, 20:35
ja otrzymałam maila o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku i że muszę wysłać dokumenty, w tym dokument o wszczęciu dochodzenia od policji...
ciągle czekam na papier z Warszawy, ale przeglądając Wasze wpisy nie widzę , żeby ktoś wysyłał to do allegro...
Chyba, że nie poleciło Wam allegro wysłania tego dokumentu?
xxxinmyselfxxx temat już 1000x wałkowany w tym dziale, następnym razem przeczytaj cały temat a dopiero wtedy jak nie znajdziesz odpowiedzi zadawaj pytania...
Dokument o wszczęciu dochodzenia nie jest wymagany w tej sprawie (zresztą taką samą wiadomość dostałeś w pierwszym mailu od Allegro-POK, że wymagają tylko protokołu zarekwirowania sprzętu..)
xxxinmyselfxxx
14-03-2012, 12:39
Wiem, że był wałkowany wiele razy, z tym że allegro w wymogach podało mi informacje o przesłaniu tego właśnie dokumentu. Czy był temat podejmowany czy nie, chyba mam prawo zapytać jeszcze raz.
Wiem, że był wałkowany wiele razy, z tym że allegro w wymogach podało mi informacje o przesłaniu tego właśnie dokumentu. Czy był temat podejmowany czy nie, chyba mam prawo zapytać jeszcze raz.
Proszę, przeczytaj wątek. Od początku.
Nie wysyłaj.. Jak będziesz wysyłał dokumenty, wydrukuj im maila od POK tam gdzie piszą że nie wymagają od Ciebie dokumentu o wszczęciu postępowania, możesz ewentualnie napisać jeszcze że w tej sprawie dokument ten nie jest wymagany.. Ja tak zrobiłem - obecnie czekam na przelew..
Ultimaos
15-03-2012, 02:33
Ja dostalem juz informacje ze wszystko zostalo rozpatrzone pozytywnie a przelew zostanie wykonany w ciagu 7 dni roboczych na moje konto. Dzis minal 5 dzien i kasy jeszcze nie mam, ale znajac zycie to wplynie dokladnie 7 dnia ;)
elmatadore
15-03-2012, 10:21
Witam wszystkich. Jako jeden z wielu też naciąłem się na rossielektro. Czytałem wątek i wiem co trzeba zrobić, zgłosiłem już wniosek POK na allegro który został wstępnie przyjęty ale mam mały wałek ponieważ komenda nie chce odebrać ode mnie sprzętu. Twierdzą że bez odgórnego nakazu tego nie zrobią. Chciałbym to jak najszybciej zamknąć
a tu nawet zgłoszenia o przestępstwie nie chcą przyjąć. Co zrobić z tym fantem.
Wielka prośba do użytkownika OLEK o sprawdzenie numeru listu, dane poszły na priv, mój mail:
[email protected]
pozdrawiam
elmatadore to samo co u mnie, rada - pospisuj sobie numery spraw itp (w tym temacie, pare stron wcześniej) idź na policje i pokaż wszystkie numery itp, powiedz że jest już wydany nakaz zatrzymania tego sprzętu, jak jakiś krawężnik nie będzie chciał Ci tego przyjąć pakuj od razu do jakiegoś naczelnika albo innego "faraona". W ostateczności możesz podać numer do Pana K. Cabaja który prowadzi sprawe.. Ja też miałem z nimi przeprawę.. mimo to że mnie wzywali na przesłuchanie, byłem bardziej obeznany w sytuacji niż oni.. a po podaniu im numerów spraw, sprawdzali ich autentyczność ponad tydzień czasu, ale zostawiam to bez komentarz ;)
elmatadore
15-03-2012, 15:30
Proszę przeczytajcie uważnie co i jak robić.
Rozmawiałem z prowadzącym sprawę: Pan Paweł Gołębiewski tel. 226035473
Rozesłał on do wszystkich komend odpowiednich dla miejsc zamieszkania
osób które zakupiły sprzęt informacje o zarekwirowaniu sprzętu ale w niektórych
przypadkach może być tak jak u mnie że komenda nic nie ma nie wiadomo dlaczego i sprawa będzie wisiała.
Dzwonimy do Pana Pawła informujemy że to sprawa Rossielektro, on sprawdza
czy komenda była poinformowana jeżeli tak a nie ma odzewu to ponownie
kontaktuje się z komenda i do kilku dni mają się u was stawić po rekwirację
sprzętu a wy podpisujecie zdanie trefnego towaru. Papier będzie potrzebny do allegro.
Jeżeli zamawialiście za pobraniem to poproście Pana Pawła aby sprawdził czy nie ma możliwości
znalezienia numeru monitorowania UPS na podstawie którego ups musi wysłać wam list.
Ważne aby w maliu do UPSA napisać iż jesteście stroną odbioru i chcecie potwierdzenie
doręczenia z kwotą zapłaconą-to ważne bo jak nie napiszecie to wyślą czyste i allegro wam tego
nie przyjmie.
Ja jak narazie jestem w trakcie postępowania.
pozdrawiam
Obiecałem że dam znać jak sprawe dociągne do końca, tak też się stało - dzisiaj pieniążki wróciły na konto:):)
Jak ktoś będzie potrzebował pomocy - pisać ;)
Ultimaos
16-03-2012, 04:28
U mnie tez dzisiaj sprawa dobiegla konca. Pieniadze zostaly oficjalnie zaksiegowane na moim koncie. Ciesze sie ze POK faktycznie dziala ;)
Simson89
16-03-2012, 23:15
U mnie także sprawa została zamknięta, wszystko zajęło około miesiąca czasu, głownie za sprawą problemu z numerem przesyłki.
banan-lbl
22-03-2012, 19:11
Moja sprawa również dobiegła do szczęśliwego końca.
U mnie nie minęła nawet doba od powiadomienia do wpływu rekompensaty na konto.
Szczególne PODZIĘKOWANIA dla olka, POK naprawdę DZIAŁA!!
Pozdrawiam całe forum.nikoniarze.pl
basiabbb
25-03-2012, 12:18
U mnie też sprawa dobiegła końca:)Trwało to niecały miesiąc:) Pieniążki już są na koncie..Teraz zastanawiam się jaki tu sprzęt kupić, bo bardzo podobał mi się d7000 ale jego obecna cena powala..5300zł z 18-105:( eehh........
Witam
Moja sprawa również szczęśliwie dobiegła do końca i pieniążki są już na koncie.
Chciałem ładnie podziękować wszystkim dobrym ludziom, którzy podzielili się doświadczeniem tym samym pomagając innym.
Szczególne podziękowania kieruję do użytkowników olek, myk84, pawian64 oraz kylo999.
Pozdrawiam wszystkich
mrsayaha
31-03-2012, 19:08
ja już zdobyłam ten dokument od UPS, wystarczyło do nich zadzwonić. a mailowo za nic nie chcieli czegoś takiego wystawić, dziwne.
w poniedziałek wysyłam komplet dokumentów i pozostaje czekać.
jeszcze jedno pytanie; czy wystarczył Wam dokument od policji o zarekwirowaniu sprzętu jako dokument potwierdzający wszczęcie dochodzenia czy musieliście coś jeszcze załatwiać?
Witam
dzisiaj otrzymałem super wiadomość od POK, aby potwierdzić nr konta do zwrotu rekompensaty za zakupiony towar u RossiElectro, w razie czego chętnie pomogę tym którzy potrzebują pomocy, proszę pisać,
pozdrawiam Wszystkich i nic się nie martwcie kasę odzyskacie...