PDA

Zobacz pełną wersję : D5100

Strony : 1 2 [3] 4 5

fotouśmieszek
19-06-2011, 23:33
Nie jestem fanem tej serii nikona. Zawsze jednak uważałem optyczne.pl za rzetelny portal... ale jak czytam teraz w wadach "brak stabilizacji matrycy" to na Boga załamuje ręce. Niedługo w teście telefonu napiszą jako wade brak dotykowego ekranu a w teście mercedesa brak hydropneumatycznego zawieszenia. Sony robi stabilizowane matryce i od razu nikon też musi ? Jakby była w korpusie narzekaliby ze w obiektywach jest dokładniejsza.
Nie bierz tak serio:-) wytworzyl sie zwyczaj w testach zagranicznych więc i krajowych ,zeby to zaliczyc jako wadę.A tak szczerze,jest to wada,nie tylko Sony to robi a Nikon boi sie obcych szkiełek.

" szybki i skuteczny autofokus, "
O co chodzi? Skoro wiadome to jest i nawet oni piszą że w tym modelu nie ma silnika AF wiec szybkosc i skutecznosc zależy od obiektywu.
Dlugo focilem 70-300vr podpinając do d200,d90 i ostatnio d5.1k.Kazdy miał inny AF a najszybszy (subiektywnie) jest ostatni:-) Skuteczny tez,chociaz d200 celowal w skuteczności.To OCZYwiscie moje wrażenia,nikomu nic nie sugeruję:-)

Polikon
23-06-2011, 01:04
Moja puszka zaliczyła test „glebowy” zleciała gdzieś z jednego metra na „glebę” uderzając gripem. Grip, mimo że nie jest od tego modelu, nawet się nie ruszył. Obawiałem się o szkiełko, ale bagnet plastykowy wytrzymał i puszka dalej foci.

d5000
23-06-2011, 01:14
Napewno po pijaku:)

Polikon
23-06-2011, 15:54
Napewno po pijaku:)

Tak źle nie było:-P

justyna724
23-06-2011, 23:14
czy jest jakiś tańszy zamiennik akumulatora do tego modelu aparatu ?

Polikon
24-06-2011, 01:09
czy jest jakiś tańszy zamiennik akumulatora do tego modelu aparatu ?

Jeszcze nie ma żadnych zamienników.
Chyba jedynym wyjściem, aby dłużej trzymał akumulator jest to, co ja zrobiłem. Czyli Grip od D3,1k (trochę dostosowany) i jeden oryginalny akumulator od D5,1k i jeden nie oryginalny akumulator od Coolpix P7000
Grip + akumulator nie oryginalny do Coolpix P7000 = Jeden oryginalny akumulator.
Ale jak fajnie puszkę się trzyma.

Boa
24-06-2011, 01:26
Jeszcze nie ma żadnych zamienników.
Jak to nie ma :?: :!:
http://allegro.pl/listing.php/search?category=8876&string=nikon+EN-EL14
Przecież P7000/D3100/D5100 mają ten sam akumulator, więc skoro jest zamiennik do P7000, to jest i do D5100, nie wprowadzaj ludzi w błąd...

d5000
24-06-2011, 01:52
Ceny w UK:

oryginał
ok. £40
zamiennik
ok. £20

pioter m
24-06-2011, 06:46
Ceny w UK:

oryginał
ok. £40
zamiennik
ok. £20
Czyli nic nowego.

Polikon
24-06-2011, 07:58
Jak to nie ma :?: :!:
http://allegro.pl/listing.php/search?category=8876&string=nikon+EN-EL14
Przecież P7000/D3100/D5100 mają ten sam akumulator, więc skoro jest zamiennik do P7000, to jest i do D5100, nie wprowadzaj ludzi w błąd...
No właśnie NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁĄD.
Zamiennik akumulatora EN-EL14 od P7000 jest taki sam fizycznie, ale nie ma elektronicznego identyfikatora i puszka D5100 nie rozpoznaje go. Puszka uruchomi się, ale wyświetla się komunikat, że jest nieprawidłowy akumulator.
Mam tą puszkę i ten zamiennik, więc dokładnie wiem jak to wygląda. A skoro opierasz swoje wypowiedzi tylko na tym, co przeczytasz, to poszukaj w necie tych akumulatorów i poczytaj opisy. W których wyraźnie zaznaczają. Że te akumulatory (zamienniki) nie współpracują z aparatami D3100 i D5100. Tylko z P7000. Który nie ma zabezpieczenia programowego. Dla tego pisałem o gripie, do którego można włożyć dwa akumulatory. I jak włożysz oryginał i podrobiony to puszka będzie focić. Jak puszka jest włączona i wyciągniesz oryginał to puszka dalej pracuje na podrobionym do czasu wyłączenia.
Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd i nie narażaj na niepotrzebne koszty.

I jeszcze jedno. Pod linkiem, który podałeś otwiera się strona Allegro. I wystarczy wejść na pierwszą licytację z tym akumulatorem i przeczytać, cytat "UWAGA! AKUMULATOR WSPÓLPRACUJE TYLKO Z NIKONEM COOLPIX P7000"

Ceny w UK:

oryginał
ok. £40
zamiennik
ok. £20
Rozmawiamy tu o akumulatorach do D5100 a nie do D5000. To są dwie inne bajki.

Czyli nic nowego.

To samo, co wyżej.

Polikon
24-06-2011, 08:16
Właśnie sprawdziłem opis puszki COOLPIX P7000 na Fotopolis.pl i według nich w tej puszce stosuje się akumulator typu EN-EL12

pioter m
24-06-2011, 08:50
Właśnie sprawdziłem opis puszki COOLPIX P7000 na Fotopolis.pl i według nich w tej puszce stosuje się akumulator typu EN-EL12
Wypada sprawdzic u zrodla, bo mozna sie zdziwic.
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/coolpix/performance/coolpix-p7000
oraz aparaty kompatybilne z en-el14 http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Batteries/27017/EN-EL14-Rechargeable-Li-ion-Battery.html

Natomiast en-el12 jest kompatybilne z http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Batteries/25780/EN-EL12-Rechargeable-Battery.html

Fotopolis to witryna bardziej reklamowa niz merytoryczna. Zdecydowanie nie polecam jej jako zrodla informacji, bo mozna sie osmieszyc.

Polikon
24-06-2011, 09:12
Wypada sprawdzic u zrodla, bo mozna sie zdziwic.
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/coolpix/performance/coolpix-p7000
oraz aparaty kompatybilne z en-el14 http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Batteries/27017/EN-EL14-Rechargeable-Li-ion-Battery.html

Natomiast en-el12 jest kompatybilne z http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Batteries/25780/EN-EL12-Rechargeable-Battery.html

Fotopolis to witryna bardziej reklamowa niz merytoryczna. Zdecydowanie nie polecam jej jako zrodla informacji, bo mozna sie osmieszyc.

Dlatego napisałem „według nich”, jako ciekawostka.
Tak samo było z opisem D5.1k Skopiowali większość opisu z D5k. I większość opisu specyfikacji nie zgadzała się.

jo44
24-06-2011, 14:09
Grip + akumulator nie oryginalny do Coolpix P7000 = Jeden oryginalny akumulator.
Ale jak fajnie puszkę się trzyma.
Ale jeszcze fajniej upuszcza. :)

Polikon
24-06-2011, 15:47
Ale jeszcze fajniej upuszcza. :)

Ty minie tu nie strofuj z tym puszczaniem.:smile:
Jestem ciekawy jak byś się poczuł jak jesteś przekonany, że masz pasek od puszki zawinięty króciutko na ręce, puszczasz pasek a tu zonk. Puszka zamiast na pasku ląduje na glebie.:evil:
Więc po powrocie do domu, nos w komputer i kupiłem nowy pasek abym nie mógł go zawijać na ręce. I kupiłem coś takiego. http://www.kruszon.com/pasek.htm (fotka nie jest moja) Świetnie trzyma się na ramieniu i jest dwa razy tańszy od tej oryginalnej szmatki.

Kundzior
24-06-2011, 17:27
Kupiłeś pasek AIRCELLa, potwierdzam bardzo przyjemny paseczek.

Duszek
24-06-2011, 22:14
ja od paru lat nadgarstkowy używam - D300-D700-D200-D5100 - w każdym się sprawdza - polecam

Władca Pixeli
25-06-2011, 06:08
W USA gwarancja na wszystkie wyroby nikona jest 1 rok. Jeśli chcesz wydłużyć na 2 do 3 lat to płacisz extra ( nawet do $130 -1rok normalna nikonowska + 2 lata , czyli razem 3)

Nikkor Lenses
Nikkor lenses come with a standard one year warranty and Nikon Inc. lenses sold by authorized Nikon Inc. dealers will have a Nikon Inc. Five Year Extension.

http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16192/~/nikon-warranty-and-product-registration (http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16192/%7E/nikon-warranty-and-product-registration)

Polikon
25-06-2011, 11:55
Nikkor Lenses
Nikkor lenses come with a standard one year warranty and Nikon Inc. lenses sold by authorized Nikon Inc. dealers will have a Nikon Inc. Five Year Extension.

http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16192/~/nikon-warranty-and-product-registration (http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16192/%7E/nikon-warranty-and-product-registration)

Nikon, jako firma nie daje żadnej gwarancji. Gwarancję dają lokalni dystrybutorzy sprzętu Nikona, w zależności od lokalnych przepisów i zysków, jakie mają w danym regionie. Zwróćcie uwagę, że w niektórych sklepach internetowych i nie tylko ( za granicą) można kupić sprzęcik tanio, ale bez gwarancji. Za gwarancję płaci się osobno i mamy do wyboru różne opcje gwarancyjne. Zastanówcie się, co ma wspólnego firma Euro-AGD z Nikonem, a sprzedaje jakąś ochronę po gwarancyjną, bo samą puszkę kupują u Polskiego dystrybutora w raz z gwarancją, bo takie są przepisy w Polsce. Przecież oni nie mają żadnych serwisantów ani punktów serwisowych. To jest dobry interes i tyle. Np. W Irlandii często widzi się sprzęt elektroniczny w sklepach z ceną, można powiedzieć netto. Czyli jest cena za sprzęcik + cena za gwarancję. I można kupić tanio sprzęcik, ale bez gwarancji. Nie wiem czy wiecie, że sprzęt, który jest produkowany w Chinach jest sprzedawany przez Chińczyków głównie bez gwarancji. Na każdy produkt wywożony z Chin, na który Chiński producent daje gwarancję jest nakładany podatek wywozowy. I tak Chińczycy zabezpieczają się, aby śmieci, które produkują nie wracały na terytorium Chińskie. Więc nie dziwcie się, że jedni dają taką a inni inną gwarancję. To jest bardzo dobry biznes gwarancyjny. Kto wie czy nie lepszy od samej sprzedaży sprzętu.

GWS
27-06-2011, 12:43
Nie miałem dotąd w rękach zbyt wielu lustrzanek, jednak wczoraj przez chwilę trzymałem w ręku D5100 i mam pytanie, czy to, że po ustawieniu ostrości wskaźniki pól AF w wizjerze są podświetlane jedynie chwilkę, to "przypadłość" jedynie modelu D5100? lustrzanek Nikona? a moze lustrzanek w ogóle?

kzkzg
27-06-2011, 13:07
U mnie w D90 jest tak samo.

Polikon
27-06-2011, 14:51
Nie miałem dotąd w rękach zbyt wielu lustrzanek, jednak wczoraj przez chwilę trzymałem w ręku D5100 i mam pytanie, czy to, że po ustawieniu ostrości wskaźniki pól AF w wizjerze są podświetlane jedynie chwilkę, to "przypadłość" jedynie modelu D5100? lustrzanek Nikona? a moze lustrzanek w ogóle?

D5,1k jest też moją pierwszą lustrzanką cyfrową. Ale jak tak patrzę na ten aparat i jego obsługę to mam wrażenie, że produkcją tych puszek zajmuje się jakaś firma „Krzak”
Tak jak zauważyłeś, ten wskaźnik pola ustawienia ostrości. Ja osobiście muszę po kilka razy wciskać spust migawki, aby być pewny, które pole jest aktywne. A że według Nikona kontrola ustawienia ostrości jest zbędna, świadczy fakt ustawienia całkowicie po lewej stronie w wizjerze wskaźnika ustawienia ostrości. Podczas normalnego pstrykania, wskaźnik ten jest całkowicie nie widoczny. Trzeba specjalnie na niego spojrzeć. Ale takich udogodnień jest cała masa.
Pewnie założyciele Nikona, w grobach się przewracają jak widzą jak na psy schodzi ich firma.

dpasta
27-06-2011, 15:18
U mnie w D90 jest tak samo.

oj nie chcę wprowadzić w błąd, ale z tego co pamiętam, to w d90 jest obrys aktualnego pola AF, a podświetla się po złapaniu ostrości. Zresztą na górnym ekraniku można też sprawdzić. W d5100 na pewno nie ma obrysu, żeby sprawdzić aktywne pole trzeba wcisnąć spust i łapać ostrość.

Takie słowo jeszcze odnośnie Polikona. Tak czytam w różnych miejscach twoje wypowiedzi i mam wrażenie że myślałeś że kupisz lustrzankę i nagle wszystkie zdjęcia będą pro... a najlepszy tekst na optycznych - że na ustawieniach auto czy domyślnych zdjęcia wychodzą nieostre itp. I jaka to niewygodna puszka (niby nie miałeś innej) i jakie wszystko w menu jest be... Jeszcze zaraz dojdzie rozgoryczenie że pewnie kupiłeś za 3500 a zaraz będzie za 2500 i jesteś 1000zł w plecy.

No ludzie... Ja wiem że powinni d700 sprzedawać po 2000 i powinien mieć komorę na dodatkowe ciężarki (jak myszki logitecha kiedyś) żeby wybierać ciężar w zakresie 100g - 1kg w zależności od upodobania ale bez przesady. Nie jestem jakimś wyznawcą d5100, ale miałem jak już kiedyś pisałem d40, d80, d90, nexa i d3100 i wg mnie ten robi najładniejsze fotki. Czekam tylko na grip, bo na planowane wycieczki po Egipcie potrzebuje mala puszkę, ale pewnie za jakiś czas będę chciał założyć jakieś tele i się przyda. Może zmień przeglądarkę plików bo jak oglądasz 16 megapixeli przekadrowane na monitor 15 cali jeszcze pewnie pod przeglądarką windowsową to faktycznie możesz mieć mydło :) Bez obrazy, ale gdzie nie wejdę to widzę jak marudzisz... Idź zdjęcia porób.

Polikon
27-06-2011, 19:45
Jak już coś cytujesz to, chociaż przeczytaj, co ktoś napisał, tylko dokładnie i w tedy się wypowiadaj. Jeśli ci pasuje, że puszka jest ustawiona w programach tematycznych tak, że to ona wybiera, co ma być ostre, to powinieneś się cieszyć. Mi to nie pasuje i o tym piszę. To, że puszkę źle się trzyma. Fakt pisałem, ale też napisałem, że żonie i synowi pasuje jak ulał a ja nie zarabiam na życie tą puszką i nie jestem zmuszony mieć jej przyklejonej do dłoni, więc przeżyję. Menu jest be…? Ano jest be… Bo jak widzę, że 1/3 menu to pozycje zdublowane, to jest be… A jak widzę jakiś komunikat wyskakujący jak próbuję coś uruchomić, a w instrukcji i pisanej i w PDFie nawet słowa o tym nie ma, to krew człowieka zalewa. A jeśli chodzi o cenę, to ta puszka może teraz kosztować nawet 500 złociszy, nie rusza mnie to. Ja nie kupuję takich rzeczy, aby się tym chwalić lub wymieniać, co chwilę na nowszy, i nie ważne czy nowszy jest lepszy, ważne, że najnowszy model. U mnie to ma działać i mam zamiar wyciągnąć z tej puszki ile tylko się da.
Zapomniałeś jeszcze dodać, że monitor kineskopowy 15 cali.
A jak się chwalić to się chwalimy. Fotki oglądam na 21calowym Laptopie.
A jeśli chodzi o marudzenie, to po marudzę jeszcze trochę.
Brak możliwości zapisu fotek w dwóch katalogach NEFy w jednym JPG w drugim.
Brak możliwości sterowania puszką z pilota podczas oglądania fotek bezpośrednio z puszki na TV

pioter m
27-06-2011, 20:02
Zeby to jeszcze po polsku umial napisac (Polikon)... Niewiele da sie zrozumiec z tego belkotu.

Ode mnie - oferta aparatow jest bardzo bogata i mozna powybrzydzac, ale wypada to robic w trakcie zakupow, a nie po.

d5000
27-06-2011, 20:13
To nie piaskownica Panowie, a teraz może coś konkretnego na temat D5100 bo już się cieszyłem, że ktoś napisał coś ciekawego.:)

GWS
27-06-2011, 21:01
Ja jestem przed zakupem :-)
I jeżeli faktycznie w wyższych modelach pola AF są podświetlane to dla mnie określenie "kastrat" nabiera nowego znaczenia. Bo o ile modele D3100/D5100 są pozbawione przysłowiowego śrubokręta czy CLS to zwyczajny użytkownik dla którego wymyślono te aparaty, nawet nie zauważy ich braku, ale zupełnie inną obsługę aparatu (chociażby podświetlanie punktów AF czy "utratę" ustawień użytkownika o której była mowa w tym wątku) zauważy każdy świadomy użytkownik, który będzie chciał wykorzystać aparat zgodnie z hasłem jakim opisuje je sam producent na swojej stronie: "D5100 to zaawansowana lustrzanka cyfrowa, zaprojektowana w celu stymulowania kreatywności użytkownika, pomagająca w tworzeniu wyjątkowych zdjęć i filmów."

Duszek
27-06-2011, 22:16
Ergonomia w tym body żadna, robiąc w rawach, w trybie A, przypisując sobie ISO do funkcyjnego da się przeżyć, wizjer słabiutki, te kropeczki od AF śmieszne, LCD odchylany - no nawet się sprawdził ostatnio w zdjęciach nad tłumem. Zalety - waga - D5100 z 35/1,8 - prawie nie czuć że sie ma aparat w ręce i najważniejsze - wszystkie wady wynagradza jakość zdjęć - rozpiętość tonalna, ostrość, kolory i używalne wysokie ISO - przeglądam teraz wcześniejsze zdjęcia z D300, D200 - ta wydmuszka bije ich na głowę. Podsumowując - polecam.

ikar39
27-06-2011, 22:17
A może lepiej trochę pofocić nową puszką niż narzekać

eBarciu
27-06-2011, 22:42
Jak już coś cytujesz to, chociaż przeczytaj, co ktoś napisał, tylko dokładnie i w tedy się wypowiadaj. Jeśli ci pasuje, że puszka jest ustawiona w programach tematycznych tak, że to ona wybiera, co ma być ostre, to powinieneś się cieszyć. Mi to nie pasuje i o tym piszę. To, że puszkę źle się trzyma. Fakt pisałem, ale też napisałem, że żonie i synowi pasuje jak ulał a ja nie zarabiam na życie tą puszką i nie jestem zmuszony mieć jej przyklejonej do dłoni, więc przeżyję. Menu jest be…? Ano jest be… Bo jak widzę, że 1/3 menu to pozycje zdublowane, to jest be… A jak widzę jakiś komunikat wyskakujący jak próbuję coś uruchomić, a w instrukcji i pisanej i w PDFie nawet słowa o tym nie ma, to krew człowieka zalewa. A jeśli chodzi o cenę, to ta puszka może teraz kosztować nawet 500 złociszy, nie rusza mnie to. Ja nie kupuję takich rzeczy, aby się tym chwalić lub wymieniać, co chwilę na nowszy, i nie ważne czy nowszy jest lepszy, ważne, że najnowszy model. U mnie to ma działać i mam zamiar wyciągnąć z tej puszki ile tylko się da.
Zapomniałeś jeszcze dodać, że monitor kineskopowy 15 cali.
A jak się chwalić to się chwalimy. Fotki oglądam na 21calowym Laptopie.
A jeśli chodzi o marudzenie, to po marudzę jeszcze trochę.
Brak możliwości zapisu fotek w dwóch katalogach NEFy w jednym JPG w drugim.
Brak możliwości sterowania puszką z pilota podczas oglądania fotek bezpośrednio z puszki na TV

Polikon ja się pytam po co? po co kupiłeś ten aparat? ja rozumiem, że jeśli ktoś kupuje puszkę przez net to może nie mieć możliwości jej sprawdzić ale nawet w ten sposób można ją zwyczajnie oddać jeśli nie pasuje. A ty się chłopie męczysz i męczysz z tym aparatem, i narzekasz, i narzekasz!
Kupiłeś "wartburga" a miauczysz, że nie ma wyposażenia jak w TDI innej znanej marki ;)

A tak z innej beczki, znalazł/testował ktoś z kolegów coś ciekawego do osłony LCD. tak żeby oglądania zdjęć nie pogarszało i wielki lol nadal na gębie był?:)

eBarciu
27-06-2011, 22:47
a żeby nie było za słodko to zapytam szanownych kolegów jak Wam baterie trzymają w Waszych aparatach?
Mnie udało się zrobić maks 300 zdjęć przy tzw normalnym trybie użytkowania (praktycznie bez LV i lampy ) i jestem trochę zmartwiony.
teraz po podpięciu T90 ilość spadła do 130 i to już jest dramat !
mam wrażenie, że mam jakąś zdechniętą baterię ale najpierw poproszę Was o Wasze spostrzeżenia.

Presley
27-06-2011, 22:54
dokładnej liczby teraz nie pamiętam, ale z podpiętym N18-105 mało , za mało ! w stos do tego co deklaruje producent (wiadomo tam laboratoryjne warunki itd) i też miałem to uczucie, że aku walnięte
lepiej jest z N35/1.8G, no ale tu wiadomo

Duszek
27-06-2011, 22:59
myslę że od ostaniego ładowania zrobiłem ok.300 zdjęć (też z LV) - jest 2/3 baterii

Boa
27-06-2011, 23:03
O shit :!:
To ja na D3100 zrobiłem najwięcej ponad 1000 (nie wiem, czy nie w granicach 1500zdj) z podpiętym 35/1.8

eBarciu
27-06-2011, 23:07
O shit :!:
To ja na D3100 zrobiłem najwięcej ponad 1000 (nie wiem, czy nie w granicach 1500zdj) z podpiętym 35/1.8

nie załamuj mnie :P !

Boa
28-06-2011, 01:15
Na prawdę. Tym bardziej się dziwię, bo przecież bateria ta sama... dużo z LV korzystacie :?:

Polikon
28-06-2011, 07:43
a żeby nie było za słodko to zapytam szanownych kolegów jak Wam baterie trzymają w Waszych aparatach?
Mnie udało się zrobić maks 300 zdjęć przy tzw normalnym trybie użytkowania (praktycznie bez LV i lampy ) i jestem trochę zmartwiony.
teraz po podpięciu T90 ilość spadła do 130 i to już jest dramat !
mam wrażenie, że mam jakąś zdechniętą baterię ale najpierw poproszę Was o Wasze spostrzeżenia.

Trzeba było kupić sobie D7k. Na nim trzepią po 3000 fotek.
A nie miauczysz, że D5.1k ledwo 300 fotek wytrzymuje.
Kupiłeś „wartburga” i myślisz, że „mercedesem” jeździsz.

Stryj
28-06-2011, 08:09
Nie wiedziałem, że wartburgi i merce miały te same silniki (matryca, expeed..) tylko budy inne.

A tak z mojego doświadczenia, w D300S bateria przez dwa miesiące wytrzymywała ledwo 200 zdjęć nawet gdy już przestałem szperać po menu. Zdarzały się sytuacje gdy po naładowaniu stan baterii wynosił 92%. Dwa razy przypadkowo bateria samorozładowała się do całkowitego zera w torbie (był załączony, przytrzymywał się w niej przycisk FN o kant przegrody) i od tego czasu osiągnąć 800-1000 żaden problem.

sabur
28-06-2011, 09:19
Spoko, temat baterii jest ciekawy ze wględu na jakość fabrycznei dodawaj do aparatu. Np mój d90 nie zrobił jeszcze więcej jak 450zdjęć na jednym naładowaniu. Inni tłuką po 800-1000 fot... Lekko irytująca sprawa ale...kupię drugą do gripa i będę miał spokój na dłużej ;)

Kundzior
28-06-2011, 09:24
Spoko, temat baterii jest ciekawy ze wględu na jakość fabrycznei dodawaj do aparatu. Np mój d90 nie zrobił jeszcze więcej jak 450zdjęć na jednym naładowaniu. Inni tłuką po 800-1000 fot... Lekko irytująca sprawa ale...kupię drugą do gripa i będę miał spokój na dłużej ;)

Może wystarczy zwykłe formowanie aku, jeśli tego nie zrobiłeś zaraz po zakupie.

cz4rnuch
28-06-2011, 09:32
Ja osobiście muszę po kilka razy wciskać spust migawki, aby być pewny, które pole jest aktywne.
Sam wybieraj punkt na który ma być ostrzone, to najlepszy wybór i będziesz miał pewność. Jeśli zdajesz się na automatykę to trzeba się liczyć z tym że wszystko dzieje się bez twojego udziału. Do czasu aż ktoś wymyśli AF czytający w myślach.

A że według Nikona kontrola ustawienia ostrości jest zbędna, świadczy fakt ustawienia całkowicie po lewej stronie w wizjerze wskaźnika ustawienia ostrości. Podczas normalnego pstrykania, wskaźnik ten jest całkowicie nie widoczny. Trzeba specjalnie na niego spojrzeć.
W takim D3 kropka jest po tej samej stronie, a w 1D mark IV po przeciwnej, widocznie wszyscy mają to gdzieś :) A tak na poważnie, gdzie ty byś umieścił tą kropkę żeby była widoczna, w kadrze?

GWS
28-06-2011, 09:38
W takim D3 kropka jest po tej samej stronie, a w 1D mark IV po przeciwnej, widocznie wszyscy mają to gdzieś :) A tak na poważnie, gdzie ty byś umieścił tą kropkę żeby była widoczna, w kadrze?

Dokładnie, powinny być ciągle podświetlone te punkty w których potwierdzono ostrość, wtedy kropka jest zbędna.

eBarciu
28-06-2011, 09:38

dziękuje wszystkim za opd. formatowanie zrobiłem zgodnie z instrukcją tzn przed użyciem naładowałem na max a potem rozładowuje ją do końca i tak za każdym razem.
w LV cykałem może po 4 fotki, prawie zero lampy. no chyba, że grzebanie w menu jest prądożerne ?

jak tak dalej pójdzie to przed 6 miesiącem użytkowania oddam aku do reklamacji i tyle.

Kundzior
28-06-2011, 09:44
dziękuje wszystkim za opd. formatowanie zrobiłem zgodnie z instrukcją tzn przed użyciem naładowałem na max a potem rozładowuje ją do końca i tak za każdym razem.
w LV cykałem może po 4 fotki, prawie zero lampy. no chyba, że grzebanie w menu jest prądożerne ?

jak tak dalej pójdzie to przed 6 miesiącem użytkowania oddam aku do reklamacji i tyle.

Dokładnie akumulator na reklamację....

eBarciu
28-06-2011, 09:50
Trzeba było kupić sobie D7k. Na nim trzepią po 3000 fotek.
A nie miauczysz, że D5.1k ledwo 300 fotek wytrzymuje.
Kupiłeś „wartburga” i myślisz, że „mercedesem” jeździsz.

Polikon jak już chcesz ripostować to przynajmniej się odrobinę wysil i zastanów nad tym co piszesz!
jeśli inni użytkownicy piszą, że ich baterie trzymają o 200% dłużej niż moja tzn że wszyscy mają "wartburga" czy tylko ja kupiłem "merca" z gorszym wyposażeniem?!
a co do D7000 to już to gdzieś pisałem, że ciesze się z zakupu D5100 i wyższa półka jest mi zupełnie zbędna.

Stryj
28-06-2011, 09:52
Dla ścisłości - moja bateria też była formowana lecz nigdy do całkowitego zera - dopóki przez przypadek sama się nie wyzerowała - od tego czasu jest ok. Zdaje się baterii nie można reklamować (trzaby dopytać w serwisie). Potwierdzenie ostrości w wizjerze to jeden z wielu elementów informacyjnych, widać go świetnie kątem oka i jeżeli jest on niedostrzegalny dla kogoś przy patrzeniu na wprost.. to nie mam pytań :) pozostaje jedynie sygnał dźwiękowy, szkoda że nie można samemu go wybrać, pewnie coniektórzy ustawiliby sobie sygnał klaksonu z wartburga.

cz4rnuch
28-06-2011, 09:58
Dokładnie, powinny być ciągle podświetlone te punkty w których potwierdzono ostrość, wtedy kropka jest zbędna.

Kropka przydaje się przy ostrzeniu ręcznym, czasami. Co do podświetlania punktów AF, mnie ten sposób odpowiada(a właściwie odpowiadał, bo z automatu korzystam sporadycznie), punkty podświetlają się na chwilę, a później gasną i nie zaśmiecają kadru. Wiem, że D5100 to nie dotyczy, ale wyobraź sobie stale podświetlonych kilkanaście czy kilkadziesiąt punktów AF. Raczej na temacie zdjęcia się wtedy nie skupisz.

P.s Dla potrzeb nauki zmusiłem swojego D90 do podświetlenia 10 punktów AF w jednym czasie i nie wygląda to czytelnie.

GWS
28-06-2011, 10:21
Czy w D5100 przy ostrzeniu ręcznym kropka potwierdzi ustawienie ostrości? Nic o tym instrukcja nie wspomina.

He, widzę, że zedytowałeś posta i już jest odpowiedź na moje pytanie.

Jeżeli chodzi o podświetlenie pól AF to jako użytkownik kompaktów nie mam problemu z zielonymi kwadracikami na ekranie które pokazują co powinno być ostre.

Kundzior
28-06-2011, 10:40
Jeżeli chodzi o podświetlenie pól AF to jako użytkownik kompaktów nie mam problemu z zielonymi kwadracikami na ekranie które pokazują co powinno być ostre.

Nie co powinno być ostre, a gdzie jest łapana ostrość, ale w sumie stwierdzenie powinno jest jak najbardziej właściwe, bo różnie z tym ostrym bywa, czasem powinno ale nie jest :)

Po przekadrowaniu kwadrat zostaje w tym samym miejscu, ale już tam ostrości ni hu hu :)

cz4rnuch
28-06-2011, 10:44
Czy w D5100 przy ostrzeniu ręcznym kropka potwierdzi ustawienie ostrości? Nic o tym instrukcja nie wspomina.
Potwierdzi, ale możesz sobie to sam sprawdzić wyłączając AF w obiektywie, wybierasz ręcznie punkt AF na który chcesz ostrzyć, przyciskasz spust do połowy i kręcisz pierścieniem ustawiania ostrości do momentu aż zapali się kropka. Jestem też niemal pewny, że znajdziesz to również w instrukcji.

He, widzę, że zedytowałeś posta i już jest odpowiedź na moje pytanie.

To tyczyło się jedynie kilkudziesięciu punktów AF, których oczywiście D5100 nie ma :) Sorry, za wprowadzenie w błąd.

eBarciu
28-06-2011, 11:33
Dla ścisłości - moja bateria też była formowana lecz nigdy do całkowitego zera - dopóki przez przypadek sama się nie wyzerowała - od tego czasu jest ok. Zdaje się baterii nie można reklamować (trzaby dopytać w serwisie). Potwierdzenie ostrości w wizjerze to jeden z wielu elementów informacyjnych, widać go świetnie kątem oka i jeżeli jest on niedostrzegalny dla kogoś przy patrzeniu na wprost.. to nie mam pytań :) pozostaje jedynie sygnał dźwiękowy, szkoda że nie można samemu go wybrać, pewnie coniektórzy ustawiliby sobie sygnał klaksonu z wartburga.

baterie można a nawet trzeba reklamować, trzeba się tylko zmieścić z reklamacją do 6 miesiąca i najlepiej to robić nie z tyt gwarancji tylko z tyt niezgodności towaru z umową.
co do sygnału wartburga to z chęcią bym sobie taki zainstalował ;)

sabur
28-06-2011, 12:54

Jeżeli masz na myśli ładowanie do pełna i rozładowywanie do wyłączenia aparatu robiłem tak przez 4 pierwsze ładowania. Obecnie jeśli mam możliwość również do wyłączenia aparatu doprowadzam..

pioter m
28-06-2011, 13:26
Jeżeli masz na myśli ładowanie do pełna i rozładowywanie do wyłączenia aparatu robiłem tak przez 4 pierwsze ładowania. Obecnie jeśli mam możliwość również do wyłączenia aparatu doprowadzam..
To nie jest najlepszy pomysl, bo mozna zabic baterie. Litowki maja to do siebie, ze zbyt mocno rozladowane pozniej nie daja sie naladowac i efekt jest taki, jak kolega napisal - pojemnosc drastycznie spada. Czasem do zera...
Litowek sie nie formuje/formatuje. Nie ma takiej potrzeby. Doprowadzanie do wylaczenia aparatu to w blizszej niz dalszej perspektywie smierc ogniwa.

eBarciu
28-06-2011, 14:06
To nie jest najlepszy pomysl, bo mozna zabic baterie. Litowki maja to do siebie, ze zbyt mocno rozladowane pozniej nie daja sie naladowac i efekt jest taki, jak kolega napisal - pojemnosc drastycznie spada. Czasem do zera...
Litowek sie nie formuje/formatuje. Nie ma takiej potrzeby. Doprowadzanie do wylaczenia aparatu to w blizszej niz dalszej perspektywie smierc ogniwa.

jakaś metoda może być w tym szaleństwie :) czyli co? nie rozładowywać do końca tak jak w telefonach i lapie?

Kundzior
29-06-2011, 17:39

Tu się nie zgodzę, choć by przykładem będzie praktyka, na nowym aku 400 zdjęć , w sumie sprawdzone na kilku akumulatorach, lecz z drugiej strony nie próbowałem nie formować aku, ale klienci moi próbowali, więc skutki są wiadome.

Akumulatory mają zabezpieczenie przed totalnym rozładowaniem w urządzeniu, więc bez obaw.

pioter m
29-06-2011, 20:25
Niby jest zabezpieczenie, ale wystarczy, ze bateria bedzie cieplejsza i klops! Moze tez nie zadzialac (chinszczyzna przeciez).
Normalne tez, ze nowa bateria nie pozwoli zrobic wielu fot. Po rozladowaniu i naladowaniu bedzie OK. Wskaznik w nikonach jest najzwyczajniej w swiecie baaaaardzo niedokladny i mozna go sobie podarowac, bo pomiedzy pelny a prawie pusty praktycznie niczego nie pokazuje.
Przestrzegam zdecydowanie przed rozladowywaniem do wylaczenia aparatu. Prawa fizyki sa takie, a nie inne. Ja sam jestem chemikiem i troche sie jednak orientuje w kwestii elektrochemii.

Michaelius
29-06-2011, 21:49
Tych baterii sie nie formatuje. To nie sa olowiowki tylko litowe jak w najnowszych laptopach czy telefonach.

eBarciu
29-06-2011, 23:22
Niby jest zabezpieczenie, ale wystarczy, ze bateria bedzie cieplejsza i klops! Moze tez nie zadzialac (chinszczyzna przeciez).
Przestrzegam zdecydowanie przed rozladowywaniem do wylaczenia aparatu. Prawa fizyki sa takie, a nie inne. Ja sam jestem chemikiem i troche sie jednak orientuje w kwestii elektrochemii.

a co z tzw efektem pamięci? w litówkach też występuje tylko w znacznie mniejszym stopniu niż w aku kadmowych. dopiero w polimerowych udało się podobno wyeliminować efekt pamięci.
przez lata sprzedawałem telefony i niestety nie zgodzę się, że baterii nie powinno się wyładowywać do końca. jedyne co jest ważne to to aby nie pozwolić się zakwasić akumulatorowi czyli nie zostawić go wyładowanego przez jakiś okres czasu. to przynajmniej pamiętam z rozmów z przedstawicielami producentów i serwisantami telefonów.
mój aku przeszedł już co najmniej 4 takie cykle więc przynajmniej według mojej ale nie tylko jak widzę teorii powinien osiągnąć pełną sprawność.
potrenuję jeszcze sobie na nim jakiś czas i oddam do reklamacji jeśli sytuacja się nie poprawi.
dzięki wszystkim za Wasze spostrzeżenia w tym temacie.

T'J
29-06-2011, 23:57
Czy ktoś już spotkał grip do D5100 ?

pioter m
30-06-2011, 07:11
a co z tzw efektem pamięci? w litówkach też występuje tylko w znacznie mniejszym stopniu niż w aku kadmowych. dopiero w polimerowych udało się podobno wyeliminować efekt pamięci.
przez lata sprzedawałem telefony i niestety nie zgodzę się, że baterii nie powinno się wyładowywać do końca. jedyne co jest ważne to to aby nie pozwolić się zakwasić akumulatorowi czyli nie zostawić go wyładowanego przez jakiś okres czasu. to przynajmniej pamiętam z rozmów z przedstawicielami producentów i serwisantami telefonów.
mój aku przeszedł już co najmniej 4 takie cykle więc przynajmniej według mojej ale nie tylko jak widzę teorii powinien osiągnąć pełną sprawność.
potrenuję jeszcze sobie na nim jakiś czas i oddam do reklamacji jeśli sytuacja się nie poprawi.
dzięki wszystkim za Wasze spostrzeżenia w tym temacie.
Rob, jak chcesz.
Kwestia tego, ze nie wiesz, kiedy ten koniec nastepuje. W przypadku litowki to cienka linia i przekraczasz ja tylko raz i smierc.
Owszem, czasem trzeba pozwolic baterii sie rozladowac, tylko nie do samiutkiego konca, bo juz nie naladujesz jej.
Do tego ogrzanie ogniwa powoduje, ze pokazuje ono nieco wyzsze napiecie i tym oszukuje czujnik rozladowania. W telefonach i aparatach te czujniki sa wciaz bardzo prymitywne. Nieco lepiej w laptopach, ale wciaz nie zawsze to dziala na 100% skutecznie.
Efekt pamieci w litowkach jest pomijalny, bo to zupelnie inna konstrukcja. Jesli producent nie dal ciala, to bateria litowa bedzie dzialac dlugo i bez takich ceregieli. Moj laps ma 6lat i na oryginalnej baterii ciagnie 3h. Jade na kablu i tylko czasem w podrozy uzywam baterii. Nie uskuteczniam comiesiecznego rozladowywania ani trzymania baterii w lodowce. Dobre ogniwa zyja dlugo i pracuja dobrze (mam sanyo w acerze). Jak dostaniesz padline, to sam wiesz...

Polikon
30-06-2011, 07:33
Przypuszczam, że na gripa do D5,1k będziesz musiał poczekać z rok albo i dłużej. Komu będzie się opłacało robić gripa do puszki, która jest nowością na rynku. Ile tego by sprzedali.

Mane
30-06-2011, 08:28

W bateriach litowo-jonowych oraz litowo-polimerowych nie występuje efekt pamięci i ich się nie formuje, a całkowite (teoretycznie) rozładowanie może prowadzić o zmniejszenia pojemności.

Czyli świadomie szkodzisz swojej baterii. Gratulacje!

Kundzior
30-06-2011, 10:17
W bateriach litowo-jonowych oraz litowo-polimerowych nie występuje efekt pamięci i ich się nie formuje, a całkowite (teoretycznie) rozładowanie może prowadzić o zmniejszenia pojemności.

Czyli świadomie szkodzisz swojej baterii. Gratulacje!

Nie prawda. Fakty i praktyczne obserwacje/doświadczenia są zupełnie inne.

fotouśmieszek
30-06-2011, 11:19
Dla ścisłości - moja bateria też była formowana lecz nigdy do całkowitego zera - dopóki przez przypadek sama się nie wyzerowała - od tego czasu jest ok. Zdaje się baterii nie można reklamować (trzaby dopytać w serwisie).

Jak wyzerowales do konca?Mnie po zużyciu 2/3 juz blokuje.I nie daje sie wyzerowac do konca albo nie umiem;)Ale na tych 2/3 robie 400 bez lv. A instrukcja zaleca trzykrotne wyladowanie do konca! pozdro

Stryj
30-06-2011, 11:33
Jak wyzerowales do konca?Mnie po zużyciu 2/3 juz blokuje.I nie daje sie wyzerowac do konca albo nie umiem;)Ale na tych 2/3 robie 400 bez lv. A instrukcja zaleca trzykrotne wyladowanie do konca! pozdro

Już to napisałem w tym wątku, stronę wcześniej od postu który cytujesz.

fotouśmieszek
30-06-2011, 11:41
Już to napisałem w tym wątku, stronę wcześniej od postu który cytujesz.

Czyli co,zostawic puszke włączoną? To sie wyłączy:p

Stryj
30-06-2011, 12:41
Czyli co,zostawic puszke włączoną? To sie wyłączy:p
zrobisz jak uważasz - ja wyciągnąłem już dwa razy "zimną" puszkę gdyż (tak przypuszczam) o krawędź przegrody przytrzymany był przycisk fn. Puszka się nie nawet włączała ale obraz w wizjerze był jasny a nie "zmatowiony" (tak jak pod zasilaniem). Od tego czasu bateria śmiga aż miło :) Uprzedzając pytania - nie mam podpiętego gripa.

cervandes
02-07-2011, 10:44
Nie prawda. Fakty i praktyczne obserwacje/doświadczenia są zupełnie inne.

ma rację w 100%. Moim głównym hobby jest modelarstwo - a tam mam do czynienia z pakietami po pół kilograma, które mają prąd zwarcia 50A i wybuchają jak granaty. Ładowarka jest droższa niż grip do D300s (oryginalny) - i po latach doświadczeń, pomiarów i innych pierdół WIEM że tych ogniw się nie formuje. Ich pojemność spada pod wpływem czasu, i nieważne czy będzie cyklowane w roku 10 czy 50 razy. Po prostu rocznie traci około 15% - o ile będzie w baterii dobra chemia.

A formowanie drodzy forumowicze to nic innego jak nauczanie elektroniki baterii. Elekronika nie wie czy podpięta jest do wielkiego jak budynek akumulatora czy małego bździucha w aparacie. Elektronika uczy się ile wchodzi do niej prądu w zakresie napięć 3.6V-4.2V na celę - i nic więcej.

Około 10 lat temu producenci sprzętu podpisali porozumienie w sprawie sprzedaży akumulatorów. Kiedyś gdy technologią wiodącą był kadm czy później Nikiel - baterie były po wyprodukowaniu hibernowane, i dopiero trzy pełne cykle pobudzały ją do osiągnięcia pełnej pojemności. Niestety powodowało to ogromne rozbieżności w kwestii czasu czuwania np komórek. I jednemu ten sam model trzymał 3 dni a drugiemu 5... Jeden wiedział o konieczności formowania - inny nie wiedział. Gdy wiodącą technologią stała się technologia litowa (li-ion i li-po) formowanie stało się zbędne. Ogniwa są formowane przez producenta w fazie produkcji i testowania - bo technologia litowa pozwala na nawet 5 letni czas magazynowania przed rozpoczęciem pracy ogniwa u konsumenta. Wcześniej było tak, że bateria po leżakowaniu przez pół roku nie nadawała się do użycia i dlatego odpowiedzialność obudzenia baterii spoczywała na kupującym. Czasy się zmieniły i formowanie kompletnie nic nie daje bo elektronika już w sklepie wie jaką ma pod sobą baterię.

Nie zaleca się natomiast rozładowywania baterii do wyłączenia się sprzętu ponieważ napięcie może spaść poniżej 3.6V a to powoduje w litowym ogniwie nieodwracalne zmiany. Wystarczy rozładować sprzęt używany w ciepłych warunkach, odczekać do ostudzenia i na stykach napięcie spadnie poniżej 3.6 a to oznacza nieodwracalne zmiany i spadek pojemności. Między innymi dlatego powstała o wiele droższa technologia polimerowa - posiada ona większy zakres sprawności temperaturowej ogniw, przez co trudniej jest ogniwo w taki sposób uszkodzić.

Boa
02-07-2011, 11:56
/.../
A formowanie drodzy forumowicze to nic innego jak nauczanie elektroniki baterii. Elekronika nie wie czy podpięta jest do wielkiego jak budynek akumulatora czy małego bździucha w aparacie. Elektronika uczy się ile wchodzi do niej prądu w zakresie napięć 3.6V-4.2V na celę - i nic więcej.
/.../

Nie wiedziałem, że w aparatach mamy już do czynienia ze sztuczną yntelygencją :lol:

Kundzior
02-07-2011, 12:12
ma rację w 100%. Moim głównym hobby jest modelarstwo - a tam mam do czynienia z pakietami po pół kilograma, które mają prąd zwarcia 50A i wybuchają jak granaty. Ładowarka jest droższa niż grip do D300s (oryginalny) - i po latach doświadczeń, pomiarów i innych pierdół WIEM że tych ogniw się nie formuje. Ich pojemność spada pod wpływem czasu, i nieważne czy będzie cyklowane w roku 10 czy 50 razy. Po prostu rocznie traci około 15% - o ile będzie w baterii dobra chemia.

Około 10 lat temu producenci sprzętu podpisali porozumienie w sprawie sprzedaży akumulatorów. Kiedyś gdy technologią wiodącą był kadm czy później Nikiel - baterie były po wyprodukowaniu hibernowane, i dopiero trzy pełne cykle pobudzały ją do osiągnięcia pełnej pojemności. Niestety powodowało to ogromne rozbieżności w kwestii czasu czuwania np komórek. I jednemu ten sam model trzymał 3 dni a drugiemu 5... Jeden wiedział o konieczności formowania - inny nie wiedział. Gdy wiodącą technologią stała się technologia litowa (li-ion i li-po) formowanie stało się zbędne. Ogniwa są formowane przez producenta w fazie produkcji i testowania - bo technologia litowa pozwala na nawet 5 letni czas magazynowania przed rozpoczęciem pracy ogniwa u konsumenta. Wcześniej było tak, że bateria po leżakowaniu przez pół roku nie nadawała się do użycia i dlatego odpowiedzialność obudzenia baterii spoczywała na kupującym. Czasy się zmieniły i formowanie kompletnie nic nie daje bo elektronika już w sklepie wie jaką ma pod sobą baterię.

Nie zaleca się natomiast rozładowywania baterii do wyłączenia się sprzętu ponieważ napięcie może spaść poniżej 3.6V a to powoduje w litowym ogniwie nieodwracalne zmiany. Wystarczy rozładować sprzęt używany w ciepłych warunkach, odczekać do ostudzenia i na stykach napięcie spadnie poniżej 3.6 a to oznacza nieodwracalne zmiany i spadek pojemności. Między innymi dlatego powstała o wiele droższa technologia polimerowa - posiada ona większy zakres sprawności temperaturowej ogniw, przez co trudniej jest ogniwo w taki sposób uszkodzić.

Ja nie mówię o teorii, bo elektronik/elektryk ze mnie żaden, ja mówię o doświadczeniach z przeróżnymi aparatami z biegiem czasu. Każdy z tych jakie miałem posiadał Li-ony, zresztą nie jedna osoba ma takie same spostrzeżenia co ja. Różnica między nowym naładowanym, a po kilku ładowaniach jest kolosalna. Co do rozładowania całkowitego, nie ma takiej opcji, przy normalnym użytkowaniu.

fotouśmieszek
03-07-2011, 19:28
Ja nie mówię o teorii, bo elektronik/elektryk ze mnie żaden, ja mówię o doświadczeniach z przeróżnymi aparatami z biegiem czasu. Każdy z tych jakie miałem posiadał Li-ony, zresztą nie jedna osoba ma takie same spostrzeżenia co ja. Różnica między nowym naładowanym, a po kilku ładowaniach jest kolosalna. Co do rozładowania całkowitego, nie ma takiej opcji, przy normalnym użytkowaniu.

Czyli jaka jest praktyka potwierdzona statystycznie/duza ilosc eksploatowanych aku/ ? Mozna litowy aku "doladowac" w kazdej chwili? pozdro

Michaelius
03-07-2011, 20:31
Jasne ,ze mozna. To samo przeciez robisz z laptopem.

Kundzior
03-07-2011, 20:51
Jasne ,ze mozna. To samo przeciez robisz z laptopem.

Dokładnie, dobrze jest raz na jakiś czas rozładować do wyłączenia sprzętu i naładować do pełna.

Boa
03-07-2011, 21:25
Kundzior, mówisz o doświadczeniu w tej kwestii, ale nie sądzę abyś przeprowadzał badania np. na kilku puszkach na raz, w których w jednej formowałeś aku, w innej nie, w jeszcze innej doładowywałeś, a jeszcze kolejnej ładowałeś wg widzimisię.
No chyba, że jest inaczej ;)

ps. to nie podpucha, czy broń Boże atak. Po prostu uważam, że swoje doświadczenia opierasz na tym, że ze wszystkimi aku postępowałeś wg swojego sposobu i zawsze było ok.
Nawiasem mówiąc, ja też z tych ludzi, którzy baterię od nowości formują (formatują?), zawsze w pierwszych miesiącach użytkowania staram się rozładowywać baterię do wyłączenia sprzętu, itd... osobiście nie zauważyłem z tego tytułu jakichś ubytków w pojemności (na pewno nie przez pierwszy rok, czy półtora), a jeśli już wystąpiły to były dla mnie na tyle pomijalne, że po prostu zlałem je ciepłym moczem 8)

Michaelius
03-07-2011, 21:44
Swoja droga to wiecie chlopaki, ze 5 dni dyskusji o formatowaniu akumulatorkow wartych od 70 (zamiennik) do w porywach 250 zeta (orginal) podchodzi pod onanizm sprzetowy wysokiej stopnia ? :)

Zwlaszcza kiedy robia to ludzie z puszka za 2500 i zestawem szkieł za kolejne tysiące ;)

Polikon
03-07-2011, 23:32
Wiesz nie każdy jest takim pasjonatem i dla czystej przyjemności kupuje sobie kilka puszek po kilka tysiaków. Puszka, o której tu się dyskutuje jest puszką AMATORSKĄ. I wielu musiało długo zbierać albo kupiło ją na raty, i nie wiem czy stać ich na dalsze wspieranie finansowo, Nikona który wycenia dodatkowe oprzyrządowanie jakby było wysadzane diamentami. Ja osobiście nie widzę najmniejszego powodu, aby przepłacać grubo ponad 100zł za np. pilota, którego mogę już kupić za 13zł.
A jeśli chodzi o akumulatorek to skąd wziąłeś cenę 70zł za zamiennik, skoro jeszcze nie ma zamienników do D5,1k

Michaelius
04-07-2011, 07:58
A to nie ty pisales, ze kupiles zamiennik za 70 ?
Zreszta tak czy siak, zanim akumulator im ewentualnie padnie bedzie zamiennikow do wyboru do koloru. A strata nawet tych 10% pojemnosci przez lata jest ciezka do zauwazenia.

eBarciu
04-07-2011, 08:49
Swoja droga to wiecie chlopaki, ze 5 dni dyskusji o formatowaniu akumulatorkow wartych od 70 (zamiennik) do w porywach 250 zeta (orginal) podchodzi pod onanizm sprzetowy wysokiej stopnia ? :)

Zwlaszcza kiedy robia to ludzie z puszka za 2500 i zestawem szkieł za kolejne tysiące ;)

w podpisie jednego z forumowiczów znalazłem coś takiego co świetnie pasuje do tego co napisałeś ;) "sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji" ;)
tak więc koledzy i koleżanki krótko podsumowując temat baterii, przestańmy się "zabawiać" tylko chodźmy twórczo focić ! bo opinii jest jak zwykle tyle ilu Polaków.

Boa
04-07-2011, 09:25
w podpisie jednego z forumowiczów znalazłem coś takiego co świetnie pasuje do tego co napisałeś ;) "sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji" ;)
tak więc koledzy i koleżanki krótko podsumowując temat baterii, przestańmy się "zabawiać" tylko chodźmy twórczo focić ! bo opinii jest jak zwykle tyle ilu Polaków.

Widocznie też jesteś onanistą sprzętowym, skoro jesteś na tyle "bezpłodny twórczo", że musiałeś skorzystać z czyjegoś podpisu, miast sklecić coś samemu :lol:

cz4rnuch
04-07-2011, 11:59
Widocznie też jesteś onanistą sprzętowym, skoro jesteś na tyle "bezpłodny twórczo", że musiałeś skorzystać z czyjegoś podpisu, miast sklecić coś samemu :lol:

Warhol też posługiwał się "cytatami". Nie widzę nic złego w skorzystaniu z czyjejś myśli, byleby to miało sens.

eBarciu
04-07-2011, 14:09

onanistą sprzętowym jestem a jakże! a co sobie będę przyjemności ograniczał! ;)
a tak na poważnie nie widzę powodu do zbędnego napinania się i pisania poezji skoro cytat czyjeś myśli idealnie pasuje do danej sytuacji/ wypowiedzi.

Polikon
04-07-2011, 14:33
Zreszta tak czy siak, zanim akumulator im ewentualnie padnie bedzie zamiennikow do wyboru do koloru. A strata nawet tych 10% pojemnosci przez lata jest ciezka do zauwazenia.

Można by powiedzieć. Wiesz że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele.
Tak pisałem o zamienniku, ale do Coolpix P7000. Który normalnie nie współpracuje z D5,1k
Ale jak mam go włożonego do Gripa razem z oryginalnym akumulatorem to puszka nie burzy się, nawet jak puszka jest włączona i wyciągnę oryginalny akumulator to puszka pracuje normalnie na zamienniku, do czasu wyłączenia puszki.

fotouśmieszek
04-07-2011, 17:25

Ale mnie juz pare x padl aku normalnie na zdjeciach.Czasem robie wiecej fot na sesji:oops: i sie wyładował

tomaszek15
07-07-2011, 14:42
A jakich kart używacie w swoich 5,1 K?

Presley
07-07-2011, 14:59
ja mam włożonego SanDiska (10) 16GB

Roli88
07-07-2011, 16:48
ja siedzie na kingstone(10) ultimateX 16GB

Polikon
07-07-2011, 17:29
SanDisk 32GB Extreme Pro 45MB/s

eBarciu
07-07-2011, 20:17
Panasonic SDHC 6 - 8GB

Duszek
07-07-2011, 20:53
ej no nie zaśmiecajcie wątku

Kundzior
08-07-2011, 15:39
Kundzior, mówisz o doświadczeniu w tej kwestii, ale nie sądzę abyś przeprowadzał badania np. na kilku puszkach na raz, w których w jednej formowałeś aku, w innej nie, w jeszcze innej doładowywałeś, a jeszcze kolejnej ładowałeś wg widzimisię.
No chyba, że jest inaczej ;)

ps. to nie podpucha, czy broń Boże atak. Po prostu uważam, że swoje doświadczenia opierasz na tym, że ze wszystkimi aku postępowałeś wg swojego sposobu i zawsze było ok.
Nawiasem mówiąc, ja też z tych ludzi, którzy baterię od nowości formują (formatują?), zawsze w pierwszych miesiącach użytkowania staram się rozładowywać baterię do wyłączenia sprzętu, itd... osobiście nie zauważyłem z tego tytułu jakichś ubytków w pojemności (na pewno nie przez pierwszy rok, czy półtora), a jeśli już wystąpiły to były dla mnie na tyle pomijalne, że po prostu zlałem je ciepłym moczem 8)

Masz rację nie próbowałem nie formować, jednak wzrost wydajności na nowym, formowanym jest widoczny. Druga kwestia mam sporo klientów którym się nie chciało formować :) No i mało zdjęć aparat robi :) Po konkretnych instrukcjach już nie wracają.

tomaszek15
08-07-2011, 21:38
Dzieki za odpowiedź. Duszek pytam konkretnie w temacie N 5,1k , a wykłady i nawalanka o bateriach oryginalnych czy zamiennikach to w temacie.........?

124miko
09-07-2011, 00:50
Zakupiony dzisiaj D5100. po pierwszych testach wszystko gra. Jestem zadowolony ( nawet te filmy są calkiem fajne ).

donv
09-07-2011, 22:05
Ja właśnie przesiadam się z D40 na D5100. Z D40 zostawiam sobie obiektyw Sigma 18-200 (ze stabilizacją). Ponieważ kupuje body, mam nadzieję, że ta Sigma będzie mi równie dobrze służyła jako standardowy obiektyw jak w D40.

Do filmowania jednak (to główny powód zmiany sprzętu) chce kupić słynną stałkę NIKKOR 50mm 1,8 f. AF-S Obczaiłem jednak, że występuje w dwóch wersjach - z silnikiem (około 800 pln) i bez silnika do AF (około 500 pln).

Znalazłem też info, że D5100 może w trybie nagrywania wideo utrzymywać ostrość w trybie ciągłym AF-S. Czy to oznacza, że ze stałką NIKKOR 50mm 1,8 f AF-S (podobno bezgłośny silnik falowy) podczas nagrywnia będzie nonstop płynnie ostrzył jak to zwykle robią kamery wideo ?

Będę wdzięczny za info.

GWS
09-07-2011, 23:07
Zgadza się, będzie non stop ale niestety ani bezgłośnie ani ostrzył. A bez sarkazmu, to efekty AF w filmach z D5100 są mizerne, lepiej sobie radzi moim zdaniem P100.

d5000
09-07-2011, 23:56
Myślę, że bez zewnętrznego mikrofonu się bez głośnie nie obejdzie. Jak znajde czas to nagaram coś z moim 35mm i Tamronem czyt. wiertara

donv
10-07-2011, 00:00
ten głos sobie podarujmy - ale śledzenie ostrości podczas nagrywania wideo ?

d5000
10-07-2011, 00:02
Szczerze to nieraz wolę ręcznie ustawiać ostrość .

donv
10-07-2011, 00:07
ręcznie oczywiście - wszelnie followsy czy inne smaczki. Pytając o automatyczne ostrzenie mam na myśli szybkie akcje a nie zaplanowanie ujęcia z przygotowanymi zmianami ostrości.

d5000
10-07-2011, 00:09
Może poszukaj na YT?
np.
Nikon D5100 Auto Focus Test (af-s) Indoor Test (http://www.youtube.com/watch?v=6FLEzjmD86g&NR=1)

donv
10-07-2011, 00:11
od kilku dni oglądam YT i vimeo. Ale tam wszytko jest ręcznie ostrzone a ja szukam informacji nt. sprawności działania ciągłego AF podczas nagrywania.

olek
10-07-2011, 09:08
od kilku dni oglądam YT i vimeo. Ale tam wszytko jest ręcznie ostrzone a ja szukam informacji nt. sprawności działania ciągłego AF podczas nagrywania.

Tu masz
http://www.youtube.com/watch?v=DCbAnLbJv24
http://www.youtube.com/watch?v=FWkVZtb10mA
autofocus w D5100 LV działa w miarę dobrze jak na lustrzankę, ale af do nagrywania filmów średnio się nadaję, tak jak koledzy piszą. Jeśli chodzi o dużą matryce i szybki autofocus to tylko A33,A55 (zaraz pojawi się A35), no ale tracimy troszkę światła przez to pół przepuszczalne lustro.

donv
10-07-2011, 09:53
Super - o właśnie taką informację mi chodziło.

Wiem, że to ostrzenie jest mocno neandertalskie ale byłem ciekawy czy wogóle jest,

Mam jeszcze jedno pytanie - w szczególności na pierwszym wideo, czy to jest obiektyw z falowym (cichym i płynnym) silnikiem AF czy zwykłym jak mam np w Sigmie 18-200 ze stabilizacją optyczną ?

Mane
13-07-2011, 21:44
Druga kwestia mam sporo klientów którym się nie chciało formować :) No i mało zdjęć aparat robi :) Po konkretnych instrukcjach już nie wracają.

Wcale się nie dziwię, że po takich poradach nie wracają :D

Kundzior
13-07-2011, 22:20
Wcale się nie dziwię, że po takich poradach nie wracają :D

ha ha ha, super śmieszne.

donv
15-07-2011, 10:31
Ja kupiłem D5100 w 80% to filmowania. Dokupiłem jeszcze stałkę 50mm 1,8f G i jestem zachwycony.

Tutaj mała próbka - dens mojej córci

http://www.youtube.com/watch?v=j2PjDLpUW_s

uwagagryze
17-07-2011, 15:41
rowniez zakupilam, kit 18-105, aktualnie czekam by odebrac zamowiony 1.8 50mm;)
do filmow nie planuje go uzywac w ogoole.. no, chyba, ze w formie zabawy.
jak na razie zlego slowa o nim nie powiem.. i nie zaluje bo pod uwage bralam d90, ale ten lepiej lezy w dloni, ze nie wspomne o ruchomym wyswietlaczu, ktory w moim przypadku jest bardzo istotny i nietaktem jest bagatelizowanie tej funkcji (coz, 160cm wzrostu jednak utrudnic moze nieco:D)

jedyne na co jeszcze marudze, to menu.. ale coz, ciezko przestawic sie z Sonego :)

ALE.. mega doceniam ponownie (paaare ladnych lat temu mialam F75) szklo. Soniak sie chowa z tym swoim beczkowaniem, ktore trzeba potem usuwac ;)

Boa
17-07-2011, 15:47
ALE.. mega doceniam ponownie (paaare ladnych lat temu mialam F75) szklo. Soniak sie chowa z tym swoim beczkowaniem, ktore trzeba potem usuwac ;)

No sorry, ale chyba porównujesz kita do kita... w dodatku zależ jaki z jakim.
Bo jeśli Nikkora 18-105 z Sony 18-70, to... sorry :cool:

uwagagryze
17-07-2011, 15:50
ano, kita z kitem.
nawet bez wzgledu na dlugosc - winetowal i beczkowal.
tu jak do tej pory jest idealnie.

Boa
17-07-2011, 15:59
Kit kitowi nierówny... do D700 jako kit występował 24-70/2.8 :lol:
N18-105 wypadało by porównywać jak już z S16-105.

ed.
Nawet gabarytowo/wizualnie widać, że to inna klasa obiektywów, pomijam fakt różnicy w premierze ok 3-4 lat :cool:

uwagagryze
17-07-2011, 16:04
sugerujesz, ze gdybym chciala uzyc np nikkora zblizonego dlugoscia do kitu sonego (przy zalozeniu, ze to 18-70, bo ten, ktory mialam do 200 rzeczywiscie nie mial tego problemu) - zauwazylabym na nim wiecej wad?
hmmm..
czyli teoretycznie n18-55 jest gorszy jakosciowo ?
do 105 wybralam ze wzglad na wygode. u amatora niewiele wiecej decyduje przy wyborze standardu:)

Boa
17-07-2011, 16:16
Sugeruję, że jakakolwiek ocena produktów "nierównorzędnych" jest zupełnie pozbawiona logiki.
A już w ogóle wydawanie ocen nt. "szkła" (jak to nazwałaś), na podstawie porównania w miarę nowego konstrukcyjnie N 18-105 za ok 800-900zł, do archaicznego S18-70 (który nomen omen był jeszcze konstrukcją Konica-Minolta o ile się nie mylę), chodzącego na rynku wtórnym za ok 150zł, ociera się o kabaret ;)

uwagagryze
17-07-2011, 16:22
porownuje to, co mam teraz z tym - co mialam wczesniej. nie widze w tym nic dziwnego :)
nie stawiam ich na jednej polce, zatem Twoja bierna agresja jest calkowicie zbedna :)

Boa
17-07-2011, 16:42
porownuje to, co mam teraz z tym - co mialam wczesniej. nie widze w tym nic dziwnego :) A ja wręcz przeciwnie ;)

nie stawiam ich na jednej polce, zatem Twoja bierna agresja jest calkowicie zbedna :)Chyba "bierna szydera" :lol:

Ale spoko, ciesz się nowym aparatem, bo dokonałaś fajnego wyboru :)

cz4rnuch
17-07-2011, 21:50
Sugeruję, że jakakolwiek ocena produktów "nierównorzędnych" jest zupełnie pozbawiona logiki.
A już w ogóle wydawanie ocen nt. "szkła" (jak to nazwałaś), na podstawie porównania w miarę nowego konstrukcyjnie N 18-105 za ok 800-900zł, do archaicznego S18-70 (który nomen omen był jeszcze konstrukcją Konica-Minolta o ile się nie mylę), chodzącego na rynku wtórnym za ok 150zł, ociera się o kabaret ;)

Skoro już poruszyłeś temat ceny to sprawdź ile kosztuje S16-105 zanim znowu zbesztasz koleżankę.

Boa
18-07-2011, 00:31
Zbesztasz- a to dobre ;)

cz4rnuch
18-07-2011, 08:47
Dobre czy nie, przyczepiłeś się do rzekomo nielogicznego "porównania" "szkieł" bo niby cena nie taka i sprzęt "nierównorzędny" a jednocześnie sugerujesz zestawienie z sonaczem prawie 3xdroższym, którego koleżanka nawet nie miała wiec nie za bardzo mogła się na jego temat wypowiedzieć. Dziwne jest też, że luźno wrzucone zdanie na temat 2 obiektywów potraktowałeś jako test porównawczy.

Edit: Jak już porównujesz ceny to rób to obiektywnie, a nie podajesz cenę nowego nikkora i sony z 3 ręki. Nowego Nikkora kupisz za 795 a sony 419(ceny z porównywarki). Ciekawe jest też, że tylko w 1 sklepie internetowym kupisz tak tanio, a właściwie nie kupisz bo jest tam niedostępny, w pozostałych ok 750. No ale wtedy twój wywód nie trzymałby się kupy i nie byłoby tego dramatyzmu ;)

bwiesiek
28-07-2011, 13:22
Witam wszystkich Nikoniarzy.Myśle że dobrze wkleiłem wątek,ponieważ chcę porady od użytkowników Nikona D5100.Jestem kompletne "O" z fotografii,dla mnie to tylko pstryk-i jest zdjęcie,mój obecny aparat to Fujifilm-HD 2000S,zdjęcia pstrykam w razie okazji i wyjazdów.Do żeczy-mój zestaw-Nikon D5100+ Tamron AF 18-270 mm f/3,5-6,3 Di II VC PZD Macro+ Nikon AF-S 50mm f/1,4 G Nikkor+Hoya HD 62 mm +Hoya HD 58 mm+SanDisk Extreme HD Video SDHC Class 6 16GB.Ponieważ Panowie posiadają Nikona D5100
a ja chcę go kupić ze wzlędu na HDR i dużą ilość funkcji dla laika prosiłbym o wrzucenie kilku zdięć w systemie HDR,nie obrobionych,cały zestaw mam już zamówiony w odbiorze w sklepie,lecz zawsze mogę zmienić decyzję.Dzięki.

Boa
28-07-2011, 13:37
Nie ma czegoś takiego jak "nieobrobiony HDR"...

eBarciu
28-07-2011, 13:48
Witam wszystkich Nikoniarzy.Myśle że dobrze wkleiłem wątek,ponieważ chcę porady od użytkowników Nikona D5100.Jestem kompletne "O" z fotografii,dla mnie to tylko pstryk-i jest zdjęcie,mój obecny aparat to Fujifilm-HD 2000S,zdjęcia pstrykam w razie okazji i wyjazdów.Do żeczy-mój zestaw-Nikon D5100+ Tamron AF 18-270 mm f/3,5-6,3 Di II VC PZD Macro+ Nikon AF-S 50mm f/1,4 G Nikkor+Hoya HD 62 mm +Hoya HD 58 mm+SanDisk Extreme HD Video SDHC Class 6 16GB.Ponieważ Panowie posiadają Nikona D5100
a ja chcę go kupić ze wzlędu na HDR i dużą ilość funkcji dla laika prosiłbym o wrzucenie kilku zdięć w systemie HDR,nie obrobionych,cały zestaw mam już zamówiony w odbiorze w sklepie,lecz zawsze mogę zmienić decyzję.Dzięki.

zestaw wypasiony jak dla kompletnego lajkonika ( nie pisze "0" bo mi się źle kojarzy ;)- widać, że sprzedawca miał dar przekonywania :)
Ja osobiście jestem zdania, żeby najpierw pobawić się zumem a potem zobaczyć co tak na prawdę potrzebujemy, jakie światło jaka długość ogniskowej itd. ale skoro przystałeś na taką cenę zestawu to będziesz miał większą radochę z nauki.
mnóstwo zdjęć hdr ma wujek google. np http://www.learningdslrvideo.com/nikon-d5100-in-camera-hdr-tutorial/

eBarciu
28-07-2011, 13:49
Nie ma czegoś takiego jak "nieobrobiony HDR"...

HDR'a nie można obrobić ?

Boa
28-07-2011, 13:54
Można, chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem.

eBarciu
28-07-2011, 14:02
Można, chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem.

najwyraźniej :)

Polikon
28-07-2011, 14:48
Mam pytanko do posiadaczy D5,1k.
Czy jak wyjmiecie akumulator z puszki, to patrząc przez wizjer widziany obrazek ciemnieje czy jasność jest taka sama jak z akumulatorem?

Presley
28-07-2011, 15:00
u mnie nie ciemnieje nic,
a tak w ogóle skąd takie pytanie? bo ciekawi mnie, to skąd pomysł o ciemnieniu :smile:

Polikon
28-07-2011, 17:59
u mnie nie ciemnieje nic,
a tak w ogóle skąd takie pytanie? bo ciekawi mnie, to skąd pomysł o ciemnieniu :smile:

Nie pamiętam, w którym modelu Nikona, ale kiedyś natknąłem się na tym forum z takim problemem. Ktoś oglądał puszkę w sklepie i widok przez wizjer był bardzo ciemny. I ktoś napisał, że bez akumulatora tak jest. Wizjer rozjaśnia się po włożeniu akumulatora. A że właśnie rozładowały mi się akumulatorki i miałem je w ładowaniu a patrząc przez wizjer zauważyłem, że nic się nie zmieniło. Więc pomyślałem, że z akumulatorkami powinno być jaśniej i mam cosik uwalone.

bwiesiek
28-07-2011, 18:09
Mówiąc o nieobrobionych miałem na myśli programy do HDR, może się wyrażam nie tak wiec proszę wybaczcie

bwiesiek
28-07-2011, 18:15
eBerciu -tą stronę to ja oglądałem chcę zobaczyć Wasze zdjęcia HDR bez obróbki w programach do tego służących.

bwiesiek
28-07-2011, 18:41
Widzę że tylko piszecie,i się chwalicie wiadomościami (fakt macie ich dużo)ale kto ma z Was faktycznie Nikona D5100 i pomógł by mi w wyborze nie widzę

bwiesiek
28-07-2011, 18:47
Cicho-Sza wiedziałem.

Polikon
28-07-2011, 19:44
Widzę że tylko piszecie,i się chwalicie wiadomościami (fakt macie ich dużo)ale kto ma z Was faktycznie Nikona D5100 i pomógł by mi w wyborze nie widzę

Ciężko cokolwiek powiedzieć na temat HDR, a zwłaszcza, że ta funkcja jest wykorzystywana sporadycznie. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć ci, że zanim udało mi się tą funkcję uruchomić spędziłem sporo czasu nad moją puszką. A jak w końcu udało się tą cudowną funkcję włączyć, to tak naprawdę nie wiedziałem, co trzeba zrobić, aby szybko była dostępna. Niestety w instrukcji obsługi, drukowanej i w PDFie ta funkcja jest opisana bardzo lakonicznie i dopiero telefon do serwisu Nikona nakierował mnie na prawidłowe tory, czyli jak puszka musi być ustawiona, aby w ogóle można było uruchomić HDR.

bwiesiek
28-07-2011, 19:56
Palikon Dziękuję za odpowiedz,ale mi chodzi o konkretne spostrzeżenia i zdjęcia,na stronie Nikona jest pełny opis postępowania(na ikonce),są również zdjęcia,ale to mi nic nie mówi.Na Waszej stronie naliczyłem że ok.20 osób kupiło N-D5100 i żadnej fotki z HDR-to mnie zastanawia.

Presley
28-07-2011, 20:10
ja do tej pory zrobiłem z rozmysłem kilka fotek testowych HDR, ot takie pstryki bez dbania o "piękno" fotografii jako takiej ;-) stąd się nie wyrywam z ich prezentacją, bo pokazywanie bajzlu domowego nie jest moją pasją :-)
aha i z części tych fotek pokazujących działanie hdr byłem zadowolony, a w części przypadków trochę rozczarowany, ale to kwestia oświetlenia i danej sceny

bwiesiek
28-07-2011, 20:12
Poczekam jeszcze na odpowiedzi,może niektórzy są w pracy,ale z tego co widzę,żaden z Was nie ma N-D56100.

eBarciu
28-07-2011, 20:15
Palikon Dziękuję za odpowiedz,ale mi chodzi o konkretne spostrzeżenia i zdjęcia,na stronie Nikona jest pełny opis postępowania(na ikonce),są również zdjęcia,ale to mi nic nie mówi.Na Waszej stronie naliczyłem że ok.20 osób kupiło N-D5100 i żadnej fotki z HDR-to mnie zastanawia.

być może nikt nie zrobił żadnej dobrej fotki w HDR. ja np zrobiłem tylko 2 i żadna nie nadaje się do prezentacji :)

bwiesiek
28-07-2011, 20:36
I o to mi chodzi, żeby pokazać foty surowe,jeżeli Wy się nie możecie połapać,to co ja mam powiedzieć, może lepiej zmienić body na n-D90 lub przepraszam nikoniarzy na C60D, wyżej nie mierze bo się nie znam

bwiesiek
28-07-2011, 20:39
I odpuścić HDR,ale ze względu na to chciałem kupić tę właśnie puszkę

eBarciu
28-07-2011, 20:52
I o to mi chodzi, żeby pokazać foty surowe,jeżeli Wy się nie możecie połapać,to co ja mam powiedzieć, może lepiej zmienić body na n-D90 lub przepraszam nikoniarzy na C60D, wyżej nie mierze bo się nie znam

ale co ma połapanie się z HDR dostępnym w aparacie? nie każdy po prostu robił dobre zdjęcia w HDR i już. wstyd na forum fotograficznym pokazać jak już któryś z kolegów stwierdził "bajzel w pokoju"
poza tym robiąc zdjęcia w RAW'ach rozpietność tonalna matrycy pozwala powyciągać tyle szczegółów, że HDR przynajmniej w moim przypadku nie miałem potrzeby używać.
d5100 ma trochę więcej zalet niż HDR, który można spokojnie osiągnąć nie posiadając aparatu z HDR !

Boa
29-07-2011, 00:00
Nie pamiętam, w którym modelu Nikona, ale kiedyś natknąłem się na tym forum z takim problemem. Ktoś oglądał puszkę w sklepie i widok przez wizjer był bardzo ciemny. I ktoś napisał, że bez akumulatora tak jest. Wizjer rozjaśnia się po włożeniu akumulatora.

Może to nie tyle problem, tylko po prostu przy podpięciu zasilania przysłona się otwiera, a po wyłączeniu zamyka :?:

bwiesiek
29-07-2011, 00:07
Panowie ,mam program -HDR Express i robię fotki z kompaktem,jest to trudne,ponieważ muszę nastawiać dwa naświetlania+dwa zdjęcia.Jeżeli mówisz że połapanie nic nie znaczy to pokaż zdjęcie,a tak faktycznie to uważam że żaden z was nigdy nie miał do czynienia z D5100,i po co zakładać wątek-wymyślając.Z pow.bwiesiek ten który coś chciał załapać.

cz4rnuch
29-07-2011, 00:34
bwiesiek, ani słowa nie zrozumiałem z tego co napisałeś.

bwiesiek
29-07-2011, 00:40
A co chcesz zrozumieć,zobacz na machinery u kolegów to zrozumiesz.

bwiesiek
29-07-2011, 00:44
macie tu stronkę i nie kombinujcie-http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2476158&posted=1#post2476158

cz4rnuch
29-07-2011, 01:06
A, teraz wszystko jasne. Obczaiłem machinery u kolegów i już teraz wiem, że nikt z nich(nas) nie ma D5100. No i po co zakładają takie wątki, bez sensu. Dzieki chłopie, nie będę już kombinować.

A tak na serio to spuść trochę powietrza a łatwiej Ci będzie przekazać to co chcesz napisać :) Gwarantuję Ci także, że kilka osób wypowiadających się w tym wątku ma D5100 i wie o czym pisze. Po prostu nie każdy dał się uwieść HDRowej modzie.

eBarciu
29-07-2011, 09:15
A, teraz wszystko jasne. Obczaiłem machinery u kolegów i już teraz wiem, że nikt z nich(nas) nie ma D5100. No i po co zakładają takie wątki, bez sensu. Dzieki chłopie, nie będę już kombinować.

A tak na serio to spuść trochę powietrza a łatwiej Ci będzie przekazać to co chcesz napisać :) Gwarantuję Ci także, że kilka osób wypowiadających się w tym wątku ma D5100 i wie o czym pisze. Po prostu nie każdy dał się uwieść HDRowej modzie.

święte słowa

eBarciu
29-07-2011, 09:19
Panowie ,mam program -HDR Express i robię fotki z kompaktem,jest to trudne,ponieważ muszę nastawiać dwa naświetlania+dwa zdjęcia.Jeżeli mówisz że połapanie nic nie znaczy to pokaż zdjęcie,a tak faktycznie to uważam że żaden z was nigdy nie miał do czynienia z D5100,i po co zakładać wątek-wymyślając.Z pow.bwiesiek ten który coś chciał załapać.

tak na przyszłość jak chcesz się czegoś dowiedzieć/nauczyć to zadawaj konkretne pytania, nie obrzucaj innych błotem, dodaj do tego odrobinę pokory i efekt będzie murowany niezależnie od tego czy to będzie D90, D5100 czy C60D

bwiesiek
29-07-2011, 09:54
Ja nikogo nie obrzucam błotem(w którym momencie to przeczytałeś),stwierdzam tylko fakt, że żaden z Panów, nie ma na własność N-D5100.Jak już pisałem, jestem laikiem, lecz gdy już będę miał w/w aparat, to pierwszą rzeczą będzie poznanie wszystkich funkcji.W postach, które czytałem od 1,minęło ok.2miesiące od zakupu przez forumowiczów pierwszego aparatu, i wybaczcie, żeby nikt w tym czasie nie sprawdził jak działa HDR.śmieszne-co.Pozdrawiam

Attila
29-07-2011, 10:01
Wcale nie śmieszne. Robię zdjęcia tylko w RAW i z uwagi, że HDR można robić tylko w JPG, do teraz mnie ta funkcja nie zainteresowała.

krzysiozboj
29-07-2011, 10:09
bwiesiek - jedziesz równo po innych i to przez spore uogólnienie a sam piszesz teraz totalne pierdoły. Pewnie sporo ponad połowa użytkowników D5100 (kiczę także tych z poza forum) nie wychodzi poza tryby automatyczne, mnie (co prawda mam coś innego niż D510 ale to akurat nie ma znaczenia) z kolei one nie interesują i Twoim zdaniem śmieszne jest to że nie rozczulam się nad tymi trybami, ze nie analizuję jak one działają, że nie testuję ich? Chcesz z innych robić idiotów bo mają 5100 i nie testowali HDR? To przyznam że fajne masz podejście do innych, ciekawe tylko jak chcesz przy takim podejściu z innymi wymieniać inne doświadczenia w przyszłości.
No chyba że HDR to faktycznie coś bez czego fototografia istnieć nie może a każdy kto ma tu jakieś braki powinien z miejsca palić się ze wstydu.

edit
Ponoć dopiero wchodzisz w lustro, jeśli tak to ... sporo przed Tobą a zaczynasz od obrażania innych bo wpis w podlinkowanym przez Ciebie innym wątku myślę że dla wielu będzie obraźliwy. No ale dla Ciebie to żaden problem, w końcu użytkownicy 5100 piszący w tym temacie to nikoniarze przez małe n i do tego śmieszni bo nie wiedzą co to HDR więc mozna sobie z nimi polemikę darować.

eBarciu
29-07-2011, 10:29
Ja nikogo nie obrzucam błotem(w którym momencie to przeczytałeś), ... , lecz gdy już będę miał w/w aparat, to pierwszą rzeczą będzie poznanie wszystkich funkcji./ ...... / wybaczcie, żeby nikt w tym czasie nie sprawdził jak działa HDR.śmieszne-co.Pozdrawiam

cyt: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2476158&posted=1#post2476158

bwiesiek
Oszczędny w słowach

Miasto: Przyszowice

Domyślnie
Przepraszam panowie Nikoniarze przez duże N.Byłem na stronie dla N-D5100 i widzę,że to paranoja,wszyscy się chwalą że kupili N-D5100,a żaden nie wie co to HDR w tym modelu.Jeżeli ktoś miał z tym styczność, proszę o podpowiedz,zestaw wpisałem na forum D5100..

koniec cytatu.

czyli my jesteśmy ci nikoniarze przez małe n czy może małe d?
poza tym pisałem ,że sprawdziłem i podajże Presley pisał w podobnym tonie że zdjęcia które mamy nie nadają się do pokazania.
gwarantuje CI, że starałem się poznać wszystkie funkcje aparatu ale nie znaczy to, że mam ochotę pokazywać jaki bajzel mam w sypialni - bo to jedyne miejsce gdzie udało mi się póki co znaleźć zastosowanie dla tej jakże fantastycznej funkcji!

Polikon
29-07-2011, 14:57
Ciekawy gościu z tego „bwiesiek”
Rzucił hasło HDR i sądzi, że zaraz wszyscy rzucą się do testowania.
Ja osobiście po wielkich trudach nauczyłem się to cudo uruchamiać, i jak będzie potrzeba to sobie wypróbuję.
bwiesiek.
Napisałeś, że na stronie Nikona jest dokładny opis HDR. Tylko jak ja kilka miesięcy wcześniej szukałem tego, to nic nie było i jak dzwoniłem do Nikona to serwisant przyznał mi rację, że opis tej funkcji jest nie pełny. A chodziło o fakt, że tryb HDR można włączyć tylko przy zapisie fotek, jako JPG (to jest w instrukcji) i tylko w trybach M, A, S i P
I jeszcze jedno.
Fakt, że sporo ludzi tu się wypowiadających nie posiada w ogóle żadnej puszki z lusterkiem.
A ich wypowiedzi można gdzieś wcześniej znaleźć napisane przez kogoś innego. Trochę zmienią i są zadowoleni. Sam kiedyś przeczytałem odpowiedź na mój post, i jak go czytałem to od razu przypomniał mi się artykuł ze strony Nikona. Niektórzy ludzie myślą, że inni nie czytają innych stron i nie wyczają, że ktoś ściemnia i uważają się za super specjalistów.
Ale żeby zaraz po zarejestrowaniu się na portalu wypisywać takie bzdury.
Tu żeś przegiąłeś i to zdrowo, ja takim ludziom po prostu przestaje odpowiadać.
Miałbyś coś takiego napisać w temacie o D7k, to przypuszcza, że żywcem by cię skonsumowali.

Rojo
29-07-2011, 16:19
Witajcie, Jestem nowy i w sumie przypadkiem trafiłem na to forum z czego się bardzo cieszę :), od dawna planuje kupić swoją pierwszą lustrzankę, bardzo mi się podoba d5100 z różnych przyczyn. Jeśli bym się już zdecydował na zakup tego modelu to planuje kupić do tego jakieś 2 3 obiektywy, cos do makro i jakiś obiektyw w zakresie standardowym + teleobiektyw (jeśli da się połączyć było by fajnie, oraz rybie oko. Macie jakieś propozycje? Pozdrawiam

kzkzg
29-07-2011, 17:37
moze najpierw napisz ile masz zamiar wydac na te szkla.

krzysiozboj
29-07-2011, 17:42
Witajcie, Jestem nowy i w sumie przypadkiem trafiłem na to forum z czego się bardzo cieszę :), od dawna planuje kupić swoją pierwszą lustrzankę, bardzo mi się podoba d5100 z różnych przyczyn. Jeśli bym się już zdecydował na zakup tego modelu to planuje kupić do tego jakieś 2 3 obiektywy, cos do makro i jakiś obiektyw w zakresie standardowym + teleobiektyw (jeśli da się połączyć było by fajnie, oraz rybie oko. Macie jakieś propozycje? Pozdrawiam

Masz sporo kasy na zabawę to można się bawic dowolnie a później zmieniać, nie masz kasy na głupią rozwałkę to może wpierw tani i całkiem przyzwoity kit 18-105 a jak się nim pobawisz to będziesz wiedział czego brakuje w nim? Ewentualnie 35/1.8G bo to taki prawie ze obowiązek "nikoniarza".

Rojo
29-07-2011, 18:11
Na pewno od razu na raz nie kupię obiektywów, myślałem na 18-105 albo 18-200, który byście polecali, dodam że lubię eksperymentować ze zdjęciami w celu fajnych efektów

bwiesiek
29-07-2011, 19:23
Nie rozumiem czym tak Was obraziłem,zły jestem sam na siebie że podjąłem ten wątek,mogłem lepiej dalej czytać posty i sam zdecydować,ale że jestem w tej dziedzinie laikiem ,chciałem pomocy od Was,którzy mają ten sprzęt.Jeżeli ktoś czuje się obrażony to szczerze PRZEPRASZAM.

fotouśmieszek
31-07-2011, 12:04

Używam do video dwa szkła AFD ("od srubokręta") i MANUALNIE ostrzę.Jezeli chcesz serio kręcić filmiki to, niestety,musisz opanować ręczne prowadzenie ostrości bez względu na stosowaną kamerę.Dlatego ostatnio samyangi poszły w cenie bo są b. funkcjonalne dla filmowców dslr-owcow:-) może kiedys skonstruują płynny,bezszelestny AF do filmow ale i tak nie zastąpi on ręcznej ingerencji np.przeostrzeń,efektow z przemieszczaniem ostrości itepe.w D5,1k przydalo by sie jeszcze ręczne ustawianie ISO i migawki do video.Ale model jest zubożony,zato matryce i cenę ma extra:)pozdro

maroo77
02-08-2011, 14:29
Witam wszystkich.

jestem świeżo upieczonym posiadaczem d5100 z dwoma obiektywami na zmianę ;)
jestm zadowolony z aparatu, ale:

pojawił się dziwny problem z zapisem plików,
a mianowicie:
karta Sandisk Extreme HD video 16GB 30MB/s, SDHC I, klasa 10, nigdy nie formatowana w aparacie.
kupiona, odpakowana, włożona do aparatu i od razu zacząłem na niej zapisywać zdjęcia.
aparat utworzył katalog DCIM a w nim podkatalog 100D5100. kilka zdjęć, trochę zabawy w menu.
następnego dnia podobnie, ALE: po włożeniu karty do czytnika w komputerze widzę katalog DCIM, w nim 100D5100 oraz (!) 101D5100.

dwa dni zabawy, pstrykanie, szperanie w menu, około 400zdjęć.

dzisiaj 15 - 20 zdjęć i ZONK. aparat nie widzi zdjęć zrobionych przed chwilą. wkładam kartę do kompa, komp też nie widzi, na dodatek pojawiły się różnice w nazewnictwie plików:
początkowo aparat zapisywał w formacie: DSC_XXXX.jpg następnie: _DSC_XXXX.jpg.
wyjmuję kartę, wkladam ponownie do kompa. uff, są dzisiejsze zdjęcia.. ale w formacie zapisu DSCXXXX.jpg.
wkładam do aparatu: wciąż nie widzi dzisiejszych zdjęć. :evil:
w tej chwili przegrywam wszystko z karty na kompa, sformatuję kartę w kompie a następnie w aparacie. napiszę nie długo jak jest.

no a tak po za tym to aparacik spoko, nawiązując do wcześniejszych tematów w wątku: hdr robi ładne, przy wzmocnionym d-lightning rozpiętość tonalna naprawdę duza.

trochę mam problem z wybraniem trybu ostrości przy fotografowaniu małej, bardzo żywej i radosnej dziewczynki. w instrukcji pisze coś o chaotycznie poruszających się obiektach i śledzeniu 3d, ale przy niej to coś nie za bardzo działa. co polecacie (jaki tryb ostrości przy dość szybkim obiektywie jakim jest AFS 35mm 1.8 G)?

Kundzior
02-08-2011, 14:35
Witam wszystkich.

jestem świeżo upieczonym posiadaczem d5100 z dwoma obiektywami na zmianę ;)
jestm zadowolony z aparatu, ale:

pojawił się dziwny problem z zapisem plików,
a mianowicie:
karta Sandisk Extreme HD video 16GB 30MB/s, SDHC I, klasa 10, nigdy nie formatowana w aparacie.
kupiona, odpakowana, włożona do aparatu i od razu zacząłem na niej zapisywać zdjęcia.
aparat utworzył katalog DCIM a w nim podkatalog 100D5100. kilka zdjęć, trochę zabawy w menu.
następnego dnia podobnie, ALE: po włożeniu karty do czytnika w komputerze widzę katalog DCIM, w nim 100D5100 oraz (!) 101D5100.

dwa dni zabawy, pstrykanie, szperanie w menu, około 400zdjęć.

dzisiaj 15 - 20 zdjęć i ZONK. aparat nie widzi zdjęć zrobionych przed chwilą. wkładam kartę do kompa, komp też nie widzi, na dodatek pojawiły się różnice w nazewnictwie plików:
początkowo aparat zapisywał w formacie: DSC_XXXX.jpg następnie: _DSC_XXXX.jpg.
wyjmuję kartę, wkladam ponownie do kompa. uff, są dzisiejsze zdjęcia.. ale w formacie zapisu DSCXXXX.jpg.
wkładam do aparatu: wciąż nie widzi dzisiejszych zdjęć. :evil:
w tej chwili przegrywam wszystko z karty na kompa, sformatuję kartę w kompie a następnie w aparacie. napiszę nie długo jak jest.

no a tak po za tym to aparacik spoko, nawiązując do wcześniejszych tematów w wątku: hdr robi ładne, przy wzmocnionym d-lightning rozpiętość tonalna naprawdę duza.

trochę mam problem z wybraniem trybu ostrości przy fotografowaniu małej, bardzo żywej i radosnej dziewczynki. w instrukcji pisze coś o chaotycznie poruszających się obiektach i śledzeniu 3d, ale przy niej to coś nie za bardzo działa. co polecacie (jaki tryb ostrości przy dość szybkim obiektywie jakim jest AFS 35mm 1.8 G)?

Nazewnictwo plików i jak są tworzone nazwy w aparacie masz w instrukcji obsługi.

Jak używać kart pamięci też masz w instrukcji obsługi.

35tka to straszny ślimak jeśli chodzi o prędkość AF-Su tudzież SWMa.

Polikon
02-08-2011, 15:14
Toć w menu puszki masz jak „byk”:wink: folder odczytu i folder zapisu plików.
A jeśli chodzi o dzidzię, to proponuję przysłonę na maksa i uzyskasz trochę głębi. Może zmieści się w widełkach głębi.:D

Rojo
02-08-2011, 16:31
byłem dzis w fotoroker koszt zestawu d5.1 +18-105 3222zł a w media markt 3379zł gwarancja na dwa lata w obu przypadkach, gdzie polecacie kupić taki zestaw? czy to obojętne, na allegro wszystko w tej samej cenie a nawet drożej i to do 300zł.

Kundzior
02-08-2011, 16:46
1 rok gwarancji + 1 rok ochrony. Info na nikon.pl. To nie są 2 lata gwarancji.

http://www.nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/914223667/3852005963.pdf

tetrus
02-08-2011, 17:54
Kupuj w fotojokerze. Za roznice w cenie kupisz karte pamieci lub inny drobiazg.

Boa
02-08-2011, 18:15
Kolczyki Żonie :lol:

maroo77
02-08-2011, 20:18
Toć w menu puszki masz jak „byk”:wink: folder odczytu i folder zapisu plików.
A jeśli chodzi o dzidzię, to proponuję przysłonę na maksa i uzyskasz trochę głębi. Może zmieści się w widełkach głębi.:D

Kundzior:
"Nazewnictwo plików i jak są tworzone nazwy w aparacie masz w instrukcji obsługi.

Jak używać kart pamięci też masz w instrukcji obsługi.

35tka to straszny ślimak jeśli chodzi o prędkość AF-Su tudzież SWMa."

^^^
a co byś ewentualnie polecił pod tym względem i w normalnej cenie (nie dla profesjnalisty)

dzięki za odpowiedzi. nie zmieniałem w menu aparatu folderów zapisu i odczytu - takie rzczy mnie nie interesują, bawiłem się ustawieniami zdjęć tj ostrość, nasycenie itp itd.

chciałem zwrócić uwagę na coś innego: aparat w trakcie eksploatacji SAMOISTNIE zmieniał sposób zapisu i utworzył nowy folder. teraz po sformatowaniu karty w kompie i drugi raz w aparacie pliki mają format _DSCXXXX.jpg nie potrafię znaleźć w którym miejscu ustawia się sposób zapisu nazwy pliku.

być może zawiniło to, że zmieniłem obiektyw nie wyłączając aparatu... ?

pozdrawiam,
dzięki za szybką reakcję.

maroo77
02-08-2011, 21:17
jest! znalazłem! pliki z podkreślnikiem z przodu: "_dscfnnnn.jpg" to pliki z przestrzenią barw adobe rgb. i wsio jasne.. strona 218 instrukcji.

Polikon
03-08-2011, 07:39
Ogólnie Nikon bardzo się stara, aby potencjalny użytkownik nie za bardzo był zadowolony z ich wyrobu. W takiej amatorskiej puszce brakuje sporo rzeczy. Np. Puszka ma wyjście do prezentacji na TV, ale zabrakło komuś inicjatywy, aby dać możliwość zmiany oglądanej fotki np. pilotem, no tak, ale w tedy pilot musiałby mieć kilka przycisków i kosztowałby z 1000zł. Chociaż tym jednym przyciskiem przerzucać fotki do przodu, ale po co. I pozostaje siedzieć z nosem przy ekranie i ręcznie zmieniać fotki. Po za tym jak już podłączymy naszą puszkę pod TV, a o zgrozo mamy ustawiony zapis fotek w NEF+JPG to raczymy się na ekranie jedną fotką na przemian z czarnym ekranem lub zdublowanymi fotkami. Nawet podczas zgrywania fotek programem ViewNX 2 wszystkie fotki są wrzucane do jednego katalogu. Widać napisanie programu, aby fotki NEF i JPG zapisywane były w oddzielnych folderach przekracza możliwości ich programistów.
Tak, że „maroo77” nie zdziw się jak po pewnym czasie użytkowania zacznie ci brakować wielu podstawowych funkcji do amatorskiej eksploatacji tej PUSZKI.

fotouśmieszek
03-08-2011, 19:07
Ogólnie Nikon bardzo się stara, aby potencjalny użytkownik nie za bardzo był zadowolony z ich wyrobu.
Tak, że „maroo77” nie zdziw się jak po pewnym czasie użytkowania zacznie ci brakować wielu podstawowych funkcji do amatorskiej eksploatacji tej PUSZKI.

To może podaj kilka takich "podstawowych" funkcji. Przy okazji poznam te "amatorskie" funkcje. Piszesz "wiele" to ile ich może być? ze 20??? np;)

maroo77
03-08-2011, 21:00
Ogólnie Nikon bardzo się stara, aby potencjalny użytkownik nie za bardzo był zadowolony z ich wyrobu. W takiej amatorskiej puszce brakuje sporo rzeczy. Np. Puszka ma wyjście do prezentacji na TV, ale zabrakło komuś inicjatywy, aby dać możliwość zmiany oglądanej fotki np. pilotem, n.......

no w sumie tak - np. sony do swoich lustrzanek oferuje dość fajne piloty wielofunkcyjne
a jedna dziwna rzecz dotycząca oglądania zdjęć z aparatu na tv: podłączam przez hdmi do tv sony i na jednym mozna zdjecia powiększać przyciskami +/- na aparacie, a na nowszym tv sony powiększanie nie działa.. ciekawa sprawa..

zauważam kilka drobnych mankamentów aparatu, lecz jakość zdjęć jakie daje rekompensuje te ewentualne wady i jestem zadowolony. na nikona d5100 przesiadlem sie z zaawansowanego kompaktu canona - G10 - miał on dedykowane pokrętło do zmiany ISO i osobne pokrętło kompensacji ekspozycji - lecz niestety przestał wystarczać w kwestii szumów na iso powyżej 400 i szybkości AF.

canon g10 byl w całości metalowy. w nikonie nie mam zastrzeżen co do wykonania, poza jedną sprawą: trafił mi się egzemplarz z bardzo lekko otwierającą się zaślepką karty pamięci - przy każdym wydobywaniu aparatu z torby wyciągam tę klapkę. no i bateria. na razie dwa łądowania i około 600zdjęć czyli średnio po 300 na ładowanie. w canonie G10, gdzie praktycznie 100% czasu jest "live view" robiłem około 500-600zdjęć na jedno ładowanie.
do canona miałem jeden dodatkowy aku - firmy phottix - nie ustępował oryginalnemu. czekam aktualnie az ta firma wypusci zamiennik do en-el14 - na razie na swojej stronie mają projekt gripa z baterią do d5100 i chyba do d3100.

pozdrawiam.

Polikon
03-08-2011, 22:29
To może podaj kilka takich "podstawowych" funkcji. Przy okazji poznam te "amatorskie" funkcje. Piszesz "wiele" to ile ich może być? ze 20??? np;)
A to, co podałem nie wystarczy. Brak możliwości zapisu fotek JPG i NEF w osobnych folderach i brak możliwości sterowania prezentacją z pilota jest wielką wadą. Już doświadczyłem siedzenia pod dość znacznym TV i przerzucanie po dwie fotki i zerkanie kontem oka, co jest na ekranie. Tak się zastanawiam, po co jest to gniazdo HDMI, po to aby z odległości 1 czy 2 metrów pooglądać sobie fotki. Bzdura totalna. Jeśli chodziło im o to, aby pilot był bardzo mały do zwalniania spustu, to powinni zaoferować drugi do pełnej kontroli puszki, oczywiście za rozsądną cenę.

czekam aktualnie az ta firma wypusci zamiennik do en-el14 - na razie na swojej stronie mają projekt gripa z baterią do d5100 i chyba do d3100.

pozdrawiam.

Jeśli chodzi o gripa to ja kupiłem gripa do D3.1k i po małych przeróbkach pasuje do D5.1k Tu możesz zobaczyć jak to wygląda (fotki robione telefonem) http://www.kruszon.com/Grip/index.html.
A jeśli chodzi o akumulator, to dostępne zamienniki EN-EL14 normalnie nie współpracują z D5.1k oryginały mają zainstalowane identyfikatory (nie żadne procesory) i puszka startuje, ale pojawia się napis że jest nie oryginalny akumulator.
Ale jak wkładam do gripa jeden oryginał i zamiennik to puszka pracuje normalnie. Nawet jak wyciągnę podczas pracy puszki oryginał z gripa, to puszka normalnie pracuje na zamienniku do czasu wyłączenia puszki. Jak padnie mi oryginalny akumulator, to wyciągnę z niego ten identyfikator i zainstaluje na stałe do gripa i kłopot z głowy.

Presley
03-08-2011, 23:35
[...] brak możliwości sterowania prezentacją z pilota jest wielką wadą. Już doświadczyłem siedzenia pod dość znacznym TV i przerzucanie po dwie fotki i zerkanie kontem oka, co jest na ekranie. Tak się zastanawiam, po co jest to gniazdo HDMI, po to aby z odległości 1 czy 2 metrów pooglądać sobie fotki. Bzdura totalna.

no popatrz, a ja podłączając po HDMI mogę sterować wyświetlaniem z pilota :lol: (video, obrazy, wybór rodzaju informacji przy podglądzie foto, itd)
chyba, że Tobie chodziło o wężyk z pilotem ;) ;) ;) :lol:

Seeker
04-08-2011, 11:23
"chciałem zwrócić uwagę na coś innego: aparat w trakcie eksploatacji SAMOISTNIE zmieniał sposób zapisu i utworzył nowy folder. teraz po sformatowaniu karty w kompie i drugi raz w aparacie pliki mają format _DSCXXXX.jpg nie potrafię znaleźć w którym miejscu ustawia się sposób zapisu nazwy pliku.

być może zawiniło to, że zmieniłem obiektyw nie wyłączając aparatu... ?"

Zmiana przestrzeni barwnej, przekręcenie licznika i być może ładowanie akumulatora (pośrednio).

fotouśmieszek
04-08-2011, 11:31
A to, co podałem nie wystarczy..

Zdecydowanie! Obiecywales wiele PODSTAWOWYCH funkcji a piszesz o jakichś drugorzędnych,zgoła nieuniwersalnych.Nie macie juz na co narzekać kolego.Puszka ma swietną matryce i jest okrojona do swojej ceny.Ficzery mozna wymyslać bez końca ale to nie ten p[rofil,chociaz obrazowanie porownywalne (albo lepsze) od niektorych nikonów pro.Pomijam tu serie dxx OCZYwiscie.

Seeker
04-08-2011, 11:35
"no i bateria. na razie dwa łądowania i około 600zdjęć czyli średnio po 300 na ładowanie."

Po kilku następnych ładowaniach liczba powinna wzrosnąć.
Ten typ (akumulatora) tak ma.

Polikon
04-08-2011, 15:27
Puszka ma swietną matryce i jest okrojona do swojej ceny.
Kocham takie teksty.
Zazwyczaj słyszę to od przedstawicieli firm produkujących różne wynalazki. Kiedyś pewna firma sprzedawała DVD z opcją odtwarzania plików Divx. Po kilkanaście tysięcy złotych. Później pod wpływem konkurencji wprowadzili nowy model za 250zł i nie byłoby w tym nic dziwnego, oprócz jednej rzeczy w nowym modelu cała elektronika była identyczna jak w modelu za kilkanaście tysięcy. Tylko obudowa zmieniła się.
Okrojony do swojej ceny. Śmiech na sali.:lol::lol::lol: Pilota też okroili do odpowiedniej ceny.:cry:

"no i bateria. na razie dwa łądowania i około 600zdjęć czyli średnio po 300 na ładowanie."

Po kilku następnych ładowaniach liczba powinna wzrosnąć.
Ten typ (akumulatora) tak ma.

Za bardzo bym na to nie liczył. Kupiłbyś D7k to pstrykałbyś po 3 tysiące fotek na jednym ładowaniu. Jak piszą posiadacze D7k.
A że masz okrojoną puszkę do swojej ceny. Więc jak kroić to kroić. (Klienta na kasę).:-P

Boa
04-08-2011, 15:39
Kurde, jak to możliwe, że ja na tym samym aku w D3100 robię lekko ~1500 zdjęć :?: :shock:

krzysiozboj
04-08-2011, 15:40
Ja czegoś nie łapię w tej dyskusji, mowa o podstawowych funkcjach APARATU FOTOGRAFICZNEGO czy wodotryskach, mój (nikon oczywiście) np kawy rano mi nie parzy a że piję ją codziennie to jest to dla mnie czynność dość uciążliwa i tak się zastanawiam czy aby to nie powinna być obowiązkowa i podstawowa funkcja w aparacie fotograficznym. Bynajmniej nie jest to jakieś niszowe zastosowanie bo podejrzewam że kawę rano piję nie tylko ja.

więc może bez przesady i paranoi, pewne rzeczy można nazwać podstawowymi dla fotografii ale pewne są wodotryskami.

Boa
04-08-2011, 15:53
Ja czegoś nie łapię w tej dyskusji, mowa o podstawowych funkcjach APARATU FOTOGRAFICZNEGO czy wodotryskach, mój (nikon oczywiście) np kawy rano mi nie parzy a że piję ją codziennie to jest to dla mnie czynność dość uciążliwa i tak się zastanawiam czy aby to nie powinna być obowiązkowa i podstawowa funkcja w aparacie fotograficznym. Bynajmniej nie jest to jakieś niszowe zastosowanie bo podejrzewam że kawę rano piję nie tylko ja.

Było nie oszczędzać, tylko kupić coś z wyższej półki :lol:

ps. o ile na wyższej stały ekspresy :twisted:

;)

Seeker
04-08-2011, 16:06
"Za bardzo bym na to nie liczył. Kupiłbyś D7k to pstrykałbyś po 3 tysiące fotek na jednym ładowaniu."

Wystarczy, że kupiłem D80 i na pierwszych ładowaniach robił mniej zdjęć,
a na kolejnych więcej (przy takim samym sposobie użytkowania).
W przypadku paru znajomych też padały pytania o wydajność nowych puszek,
a po kilku ładowaniach potwierdzenie prognozy z ust właścicieli.
Nie wiem ile robi D3100, ale akumulatory Litowe nie mają na początku
swej kariery pełnej pojemności.

Kundzior
04-08-2011, 16:19
Zaraz zleci się stado elektryków twierdzących inaczej :) Też uważam że akumulator na początku jest cienki jak sik pająka.

fotouśmieszek
04-08-2011, 18:28
Kocham takie teksty.
Zazwyczaj słyszę to od przedstawicieli firm produkujących różne wynalazki. Kiedyś pewna firma sprzedawała DVD z opcją odtwarzania plików Divx. Po kilkanaście tysięcy złotych. Później pod wpływem konkurencji wprowadzili nowy model za 250zł i nie byłoby w tym nic dziwnego, oprócz jednej rzeczy w nowym modelu cała elektronika była identyczna jak w modelu za kilkanaście tysięcy. Tylko obudowa zmieniła się.
Okrojony do swojej ceny. Śmiech na sali.:lol::lol::lol: Pilota też okroili do odpowiedniej ceny.:cry:

Tak i jeszcze konsoli do gier nie dołączyli.Polikon,nie masz argumentow,nie masz pojęcia gdzie są te Twoje obiecane "podstawowe funkcje" wiec przyjąłeś żałosną taktykę wyśmiewania w dyskusji. Bardzo Cie przepraszam,ze tak późno zorientowałem sie,że nie masz nic do powiedzenia.Krzysiozboj jak widzisz tu nie ma czego łapać nie potrafi człowiek wyeksplikować o co cho...;)Polikon,na 18stkę zrobimy Ci zrzutkę na pilota,nie dygaj:-) przedstawiciele firm nie pożałują kasy:-) Nie zmartwię się jezeli nie napiszesz do mnie.Dziekuję;/

deoc
04-08-2011, 22:41
Co do aku to pierwsza rzecz jaka nalezy zrobic to wylaczyc poglad w wizjerze po wykonaniu zdjecia...
Co do D5100 to zastanawiam sie nad nim jako kamerze...argument 'za' - kamera z zaje...a optyka za 2500zl i srednim AF, alternatywa....tansza kamera z niewielelepszym AF i gorsza optyka:/

Kundzior
04-08-2011, 22:52
Deoc już wielu ślubniaków aparaty używa jako kamery. Ale jednak nikon średnio się nadaje do tego. Z racji że AF potrafi się zabełtać.

Nie kupisz do 7k żadnej kamery z wymienną optyką na APS-C

Boa
05-08-2011, 00:22
Co do aku to pierwsza rzecz jaka nalezy zrobic to wylaczyc poglad w wizjerze po wykonaniu zdjecia...
Co do D5100 to zastanawiam sie nad nim jako kamerze...argument 'za' - kamera z zaje...a optyka za 2500zl i srednim AF, alternatywa....tansza kamera z niewielelepszym AF i gorsza optyka:/

Jeżeli DSLR jako kamera, to prędzej Sony A33/A55.

Polikon
05-08-2011, 00:25
Pilocik przydałby się,:lol: ale taki, który miałby więcej funkcji niż ten, który wypocili w Nikonie. Bynajmniej cena sugeruje, że sporo kosztowało zaprojektowanie go.
Jak już po czasie zauważyłeś, nie należę do ludzi, którzy kupią coś i będą wychwalać to pod niebiosa, nawet jak zauważyli, że mógłby być lepszy w użytkowaniu kupiony przedmiot.
Piszesz, że nie mam argumentów. Czytając, co napisałeś, odnoszę wrażenie, że to ty nie masz żadnego argumentu, dlaczego tych opcji, o których pisałem ma nie być w amatorskiej puszce.
Pisanie o jakiś konsolach czy parzeniu kawy, świadczy dobitnie, że (cytat z twojej wypowiedzi) „przyjąłeś żałosną taktykę wyśmiewania w dyskusji.”
Jestem wrogiem zapędów korporacji narzucających swoje widzimisię.

Seeker
05-08-2011, 02:01
"Nie kupisz do 7k żadnej kamery z wymienną optyką na APS-C"

I do tego optykę już masz. To też może mieć znaczenie.

Kundzior
05-08-2011, 10:58
Pilocik przydałby się,:lol: ale taki, który miałby więcej funkcji niż ten, który wypocili w Nikonie. Bynajmniej cena sugeruje, że sporo kosztowało zaprojektowanie go.
Jak już po czasie zauważyłeś, nie należę do ludzi, którzy kupią coś i będą wychwalać to pod niebiosa, nawet jak zauważyli, że mógłby być lepszy w użytkowaniu kupiony przedmiot.
Piszesz, że nie mam argumentów. Czytając, co napisałeś, odnoszę wrażenie, że to ty nie masz żadnego argumentu, dlaczego tych opcji, o których pisałem ma nie być w amatorskiej puszce.
Pisanie o jakiś konsolach czy parzeniu kawy, świadczy dobitnie, że (cytat z twojej wypowiedzi) „przyjąłeś żałosną taktykę wyśmiewania w dyskusji.”
Jestem wrogiem zapędów korporacji narzucających swoje widzimisię.

Panowie, nie kłóćcie się. Każdy ma swoje widzimisię, każdy ma swoje priorytety i potrzeby co do sprzętu jak też jego funkcjonalności. Tu o tym piszemy (rozmawiamy), więc grzecznie i rzeczowo, bo śmietnik się zrobi.

Dziękuję za wzięcie moich uwag do siebie :)

Polikon
05-08-2011, 14:08
Tak jest.
Według Rozkazu.:lol::lol::lol:

Aherus
07-08-2011, 13:13
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość i wybaczcie mi moją nieśmiałość. Chciałbym uzyskać parę informacji, niekoniecznie od posiadaczy D5100.

Zakupiłem, a raczej zamówiłem zestaw D5100 + Tamron SP AF 28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro (okrojony do swojej ceny) i mam wątpliwości co do obiektywu. Natknąłem się gdzieś w internecie, że ten model jest z roku 2003 i nie posiada silnika AF, jednak na stronie producenta pisze dokładnie co innego, że model pod N posiada silnik. Czy ktoś orientuje się jak mogę sprawdzić występowanie silniczka AF na 100% przy odbiorze? Czy oznaczenie od producenta AF oznacza, że model go posiada? Jest to dla mnie ważne, bo puszka (a raczej obiektyw - na razie jedyny) będzie dzielona z moją narzeczoną, która nie jest zbyt biegła w fotografii.

PS. Jeśli wybrałem zły temat to przepraszam. Nie widziałem w inny dziale dyskusji o Tamronie 28-75mm.

Kundzior
07-08-2011, 13:21
Jeśli podłączysz pod aparat i Będzie ostrzył, to będzie model z silnikiem, jeśli nie będzie ostrzył to model bez silnika.

Aherus
07-08-2011, 13:30
Tak, to akurat wiem, że tak będzie. :)

Popełniłem małą gafę i nie doczytałem na stronie sklepu, że jest to model A09NII - czyli z AF. Wszystko przez małą czcionkę.

Michaelius
08-08-2011, 02:08
Kurde, jak to możliwe, że ja na tym samym aku w D3100 robię lekko ~1500 zdjęć :?: :shock:

Tez mnie to zastanawia jak oni to robia, bo 250 zrobilem na akumulatorze wyjetym prosto z kartonu , ktory w body pokazywal jedna kreske ;)

Hmm moze kolega od 300 fotek caly czas jedzie na live view :D

fotouśmieszek
11-08-2011, 11:29
Moze juz ktos podawal,ale na wszelki wypadek,bo tani:-)

http://nikond5100price.com/2011/08/pro-battery-grip-for-nikon-d5100-is-now-in-stock/

pozdro...

Polikon
11-08-2011, 15:25
Moze juz ktos podawal,ale na wszelki wypadek,bo tani:-)

http://nikond5100price.com/2011/08/pro-battery-grip-for-nikon-d5100-is-now-in-stock/

pozdro...

Tani ? Tyle samo, co Grip do D3.1k. A zwróciłeś uwagę jaki akumulator oferują do niego, jest to akumulator do CoolPixa P7000, czyli D5,1k nie pojedzie na nim bez jednego oryginalnego akumulatora.

jo44
11-08-2011, 16:42
Tani ? Tyle samo, co Grip do D3.1k. A zwróciłeś uwagę jaki akumulator oferują do niego, jest to akumulator do CoolPixa P7000, czyli D5,1k nie pojedzie na nim bez jednego oryginalnego akumulatora.
Sprawdź sam - P7000 i D5100 zasilane są z takiego samego akumulatora - EN-EL14. :)

Polikon
11-08-2011, 17:51
Sprawdź sam - P7000 i D5100 zasilane są z takiego samego akumulatora - EN-EL14. :)

No właśnie sprawdź.
Dwie puszki zasilane tym akumulatorem. Numerek mają ten sam, tylko, że CoolPix P7000 nie ma wbudowanego układu identyfikującego akumulatory a D5.1k ma i ruszy z tym akumulatorem, ale pojawi się napis „ Nie można użyć tego akumulatora. Wybierz akumulator przeznaczony do tego aparatu.”
I jeszcze żaden zamiennik nie ruszy D5.1k bez oryginału. A to, co oferują na amazon,com to są zamienniki i wyraźnie o tym piszą
Po prostu musisz mieć w gripie jeden oryginał i jeden zamiennik. Uruchamiasz puszkę, i teraz możesz wyciągnąć oryginał i załadować drugi zamiennik. I puszka będzie działała do póki nie wyciągniesz z gripa dwóch akumulatorów.
Mam gripa z jednym zamiennikiem, więc mam to przetestowane.

jo44
11-08-2011, 18:07
No właśnie sprawdź.
Dwie puszki zasilane tym akumulatorem. Numerek mają ten sam, tylko, że CoolPix P7000 nie ma wbudowanego układu identyfikującego akumulatory a D5.1k ma i ruszy z tym akumulatorem, ale pojawi się napis „ Nie można użyć tego akumulatora. Wybierz akumulator przeznaczony do tego aparatu.”
Czy mówisz o oryginalnych akumulatorach Nikona? Sprawdziłem: ten do P7000 i ten do D5100 mają taki sam numer katalogowy i tę samą cenę.

fotouśmieszek
11-08-2011, 18:51

Piszesz zeby pisac /nieprawde>/ Pisalem tylko o gripie.Zaplacilem za niego w przeliczeniu 110 pln. Nie ma tak taniego gripa nawet do d3100. Popisujesz sie przepisanym tekstem o aku.I też kłamiesz. Kupilem oryginalny en el 14 ktory smiga z d5100 w B&H za 35 bucks + tax (ok.8,5%)ale polecalem tylko gripa wiec te pouczenia o akumulatorkach zbędne:-) bo to nie zamiennik.Niepotrzebnie inicjujesz spory>/

Polikon
11-08-2011, 20:37
Czy mówisz o oryginalnych akumulatorach Nikona? Sprawdziłem: ten do P7000 i ten do D5100 mają taki sam numer katalogowy i tę samą cenę.
Pisałem o zamiennikach. Bo skoro piszą, że jest do CoolPixa P7000 a nic o D5.1k to znaczy, że jest to zamiennik. Oryginalny od CoolPixa P7000 na pewno będzie pasował do D5.1k

Piszesz zeby pisac /nieprawde>/ Pisalem tylko o gripie.Zaplacilem za niego w przeliczeniu 110 pln. Nie ma tak taniego gripa nawet do d3100. Popisujesz sie przepisanym tekstem o aku.I też kłamiesz. Kupilem oryginalny en el 14 ktory smiga z d5100 w B&H za 35 bucks + tax (ok.8,5%)ale polecalem tylko gripa wiec te pouczenia o akumulatorkach zbędne:-) bo to nie zamiennik.Niepotrzebnie inicjujesz spory>/

A ty się za bardzo nie rozkręciłeś.
Faktycznie myślałem że to cena w funtach. Bo w jednym miejscu jest cena w $ a w drugim w ₤

A jeśli chodzi o popisywanie się to, aby udowodnić, że piszesz prawdę podaj link skąd niby to przepisałem.
Czekam z niecierpliwością.

fotouśmieszek
11-08-2011, 21:45
Faktycznie myślałem że to cena w funtach. Bo w jednym miejscu jest cena w $ a w drugim w ₤
.

Znowu cos wynalazles.W jakich funtach??? Nie pisz juz do mnie,pro:-) EOT

Polikon
11-08-2011, 23:15
Znowu cos wynalazles.W jakich funtach??? Nie pisz juz do mnie,pro:-) EOT

Tam gdzie jest cena tego gripa.
I przestań ściemniać, podaj tego linka sąd niby przepisałem swoje wypowiedzi.

Może zademonstrujesz jak wygląda ten Grip z twoją puszką.
Może jakaś fotka, jak pasuje.

AdiPL
22-08-2011, 21:53
Panowie ja mam takie pytanie. W najbliższą sobotę będę filmował aparatem na weselu. Mam pytanie. Na ile minut filmowania starcza pełna moc baterii?? Niestety nie mam drugiej :P. Próbował już ktoś?? Ja powiem, że fotografując tylko i wyłącznie używając wizjera, bateria starczyła mi na 585 zdjęć, więc myślę, że to dość dobry wynik, jak dla amatora. A co z filmowaniem, próbował ktoś??

donv
22-08-2011, 22:49
60-70 minut czyli 3 pliki po 20 minut + jeszcze trochę. Sprawdzone wielokrotnie. Ja D5100 głównie filmuje.

AdiPL
23-08-2011, 11:40
OK. Dzięki za odpowiedź :).

GWS
23-08-2011, 12:03
60-70 minut czyli 3 pliki po 20 minut + jeszcze trochę. Sprawdzone wielokrotnie. Ja D5100 głównie filmuje.

Ale czy z AF czy manualnym ostrzeniem? Podejrzewam, że przy godzinnym filmowaniu używanie/nieużywanie AF może mieć znaczenie dla czasu filmowania.

donv
23-08-2011, 12:10
ręczne ostrzenie. automatyczny AF do filmowania się nie nadaje aczkolwiek teoretycznie działa.

broda13
23-08-2011, 20:20
Czy zablokowana migawka to tylko serwis czy są jakieś sposoby, żeby to samemu zrobić?

donv
23-08-2011, 20:29
Czy zablokowana migawka to tylko serwis czy są jakieś sposoby, żeby to samemu zrobić?

Nie rozumiem - co chcesz blokować przez serwis?

broda13
23-08-2011, 20:37
Za duży skrót myślowy z mojej strony. Robiłem zdjęcia i nagle zaczęły wychodzić czarne zdjęcia. Jak podniosę lustro to widzę migawkę a nie matrycę, jak włączę LV to także czarno (dekielek zdjęty :P). Czy taki aparat nadaje się tylko do wysłania do serwisu czy są jakieś sposoby, żeby to samemu odblokować? Przebieg około 1500 klatek, oczywiście jeszcze na gwarancji.

donv
23-08-2011, 20:39
Ja ostatnio miałem kłopot z lustrem, które podczas każdego zdjęcia bez względu na czas migawki podnosiło się do góry na około 1 sekundę.

Przywróciłem ustawiania fabryczne i wszytko wróciło do normy.

Polikon
23-08-2011, 21:18
Ja ostatnio miałem kłopot z lustrem, które podczas każdego zdjęcia bez względu na czas migawki podnosiło się do góry na około 1 sekundę.

Pewnie włączyłeś wstępne podnoszenie lustra. Fotka jest robiona po jednej sekundzie od podniesienia lustra.
Gdy robisz fotki z długimi czasami, zapobiega to ewentualnym wstrząsom powodowanych przez szybkie podnoszenie lustra.

ikar39
23-08-2011, 23:15
Pewnie włączyłeś wstępne podnoszenie lustra. Fotka jest robiona po jednej sekundzie od podniesienia lustra.
Gdy robisz fotki z długimi czasami, zapobiega to ewentualnym wstrząsom powodowanych przez szybkie podnoszenie lustra.

W d5100 nie ma takiej funkcji ja wstępne podnoszenie lustra:sad:

TomLight
23-08-2011, 23:49

Ustawienia osobiste -> D4 ->Tryb opóźnienia ekspozycji
Chyba jednak jest :)

ikar39
24-08-2011, 10:45
Ustawienia osobiste -> D4 ->Tryb opóźnienia ekspozycji
Chyba jednak jest :)
Ale to nie jest to samo w podnoszeniu lustra sam kotrolujesz jak dlugo lustro jest podniesione a w trybie ekspozycji opóźnienie masz 1s

Polikon
24-08-2011, 15:00

Widać nie miałeś tej puszki w ręku, a wypowiadasz się.

Menu / Menu ustawień osobistych. Pozycja „d4” Tryb opóźnienia ekspozycji.
I opis tej funkcji w aparacie
„Wybierz ustawienie „Włączone”, aby opóźnienie wyzwalania migawki wynosiło około 1 sekundę po podniesieniu lustra. Pozwala to ograniczyć wpływ drgań powodowanych podnoszeniem lustra.”
W instrukcji obsługi strona 162

Boa
24-08-2011, 20:47

Dżizas :!: :shock: 20min w jednym kawałku :?: Przecież to musi być nudne jak flaki z olejem...

ikar39
24-08-2011, 21:40

„Wybierz ustawienie „Włączone”, aby opóźnienie wyzwalania migawki wynosiło około 1 sekundę po podniesieniu lustra. Pozwala to ograniczyć wpływ drgań powodowanych podnoszeniem lustra.”
Akurat tak się składa że mam i nie jest tak samo jak d7000

Polikon
24-08-2011, 22:32
Akurat tak się składa że mam i nie jest tak samo jak d7000

To chyba nie jest powód, aby ludzi wprowadzać w błąd.

cinku
25-08-2011, 15:23
witam, jestem nowy i nawet nie mam pytan (jeszcze).. chce kupic moje pierwsze lustro i mialem na poczatku dylemat co to mialoby byc, myslalem nad 500-600D, D3100-D5000 i jakis czas temu natrafilem na jednym forum na temat D90vsD5100 i zaczalem szperac... trafilem tez do was (przeczytalem 72str tego tematu i kilka innych m.in. fatmana o D7k) i chcialem podziekowac... bo to dzieki wam moj wybor padnie jednak na D5100.

choc odrobine sklamalem.. mam pytanie dotyczace szkla, chce kupic body only i do tego na poczatek jako cos uniwersalnego "Nikon AF-S DX 18-200mm f3.5-5.6G ED VRII" i za jakis czas to prawdopodobnie do macro jedno szklo i mysle o tym "Nikon AF-S VR 105mm f2.8G IF-ED" i tu moje pytanie czy to dobry wybor (napewno bede fotografowal - gdy juz to ogarne bo jestem calkowicie zielony - krajobrazy, zwierzeta ...i cos co mnie ciagnie do fotografi i zapiera mi zawsze dech w piersiach to makro! pewnie jakies portrety sie pojawia, ale nie bedzie to raczej moj glowny temat).

pozdrawiam all

Lu80
25-08-2011, 15:45
Zoom Nikon AF-S 18-200mm miałem kiedyś okazję przetestować > same pozytywne wrażenia. Dzięki niemu sprawdzisz jakich ogniskowych będziesz używać najwięcej i w jakie szkła iść w przyszłości. Gdy już uzupełnisz szklarnie to jeśli żonglowanie obiektywami przypadnie Ci do gustu > sprzedasz albo zostawisz jako spacer zoom/szkło na podróże.
Używane chyba można dostać za całkiem rozsądne pieniądze.

pioter m
25-08-2011, 16:53

To nie nie jest to samo. W porzadnym aparacie mozna ustawic bardziej dowolna wartosc opoznienia, poniewaz 1sek. to zwykle malo... Wczesniej nikon sam okreslal to, jako 'opozniona ekspozycja' (d80, d90).
Dobre i to, ale nie do konca, wiec nie besztajcie tak kolegi.

Polikon
25-08-2011, 18:04
Ale nie odjeżdżajmy od tematu. Temat zaczął się od tego postu.

To nie nie jest to samo. W porzadnym aparacie mozna ustawic bardziej dowolna wartosc opoznienia, poniewaz 1sek. to zwykle malo... Wczesniej nikon sam okreslal to, jako 'opozniona ekspozycja' (d80, d90).
Dobre i to, ale nie do konca, wiec nie besztajcie tak kolegi.
To znaczy według ciebie podniesienie lustra na 1 sekundę przed migawką, to nie jest wstępnym podniesieniem lustra.:(
No, bo jak można było zrobić taką funkcję w tak dziadowskim aparacie jak D5,1k.:confused:
W porządnym ( jak napisałeś ):-D aparacie, oczywiście, ale w D5,1k po co.:?:
Aż się nie chce czytać takich postów.
A co tam. Jutro idę na pocztę odebrać nowego Gripa do mojej dziadowskiej puszki. Pewnie i sam Grip będzie dziadowski, bo dałem za niego całe, 16 eurasi i 15 centów z przesyłką.

pioter m
25-08-2011, 19:34
Sam powiedziales, ze dziadowski (dla mnie swietny w swej klasie). Ja napisalem, ze dobrze, ze jest ta funkcja. Nie przeginaj kolego, bo odwracasz kota ogonem.
Ja i paru innych jednak zdania nie zmienimy, ze nie jest to pelnoprawne wstepne podnoszenie lustra, a jedynie jego namiastka. Prawdziwe wstepne unoszenie lustra pozwala odczekac do pelnego wygaszenia drgan przed wyzwoleniem migawki. Kiedy pracuje sie z teleskopami jest to bardzo przydatne. Tak to masz tylko ficzer do ulotki, bo 1sek to malo. Niestety nikon wymusza zakup drogich korpusow, zeby miec kilka ciekawszych funkcji. To bylby calkiem fajny korpusik do astrofoto, bo maly, lekki i malo szumi.

Boa
25-08-2011, 19:35
Pewnie i sam Grip będzie dziadowski, bo dałem za niego całe, 16 eurasi i 15 centów z przesyłką.
No to cudów się nie spodziewaj ;)

ikar39
25-08-2011, 22:49
Ale nie odjeżdżajmy od tematu. Temat zaczął się od tego postu.

To znaczy według ciebie podniesienie lustra na 1 sekundę przed migawką, to nie jest wstępnym podniesieniem lustra.:(
No, bo jak można było zrobić taką funkcję w tak dziadowskim aparacie jak D5,1k.:confused:
W porządnym ( jak napisałeś ):-D aparacie, oczywiście, ale w D5,1k po co.:?:
Aż się nie chce czytać takich postów.
A co tam. Jutro idę na pocztę odebrać nowego Gripa do mojej dziadowskiej puszki. Pewnie i sam Grip będzie dziadowski, bo dałem za niego całe, 16 eurasi i 15 centów z przesyłką.
D7000
uniesienie lustra

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/3503/przechwytywaniebd.jpg)
D7000
opóźnienie ekspozycji 1s

źródło (http://img835.imageshack.us/img835/7486/przechwytywanie1l.jpg)
D5100

źródło (http://img814.imageshack.us/img814/5121/przechwytywanie2o.jpg)
jakoś nie widzę tu opisu o wstępnym podnoszeniu lustra,ale ja się nie znam są na forum ludzie bardziej oczytani,ale jak to idzie w parze z praktyką????
bo tryb opóźnienia ekspozycji to nie to samo co wstępne unoszenie lustra.

cinku
26-08-2011, 18:14
moze mi ktos powiedziec (bo wiem, ze d5100 nie ma SO w body) czy np. uzywajacat "Nikon AF-S 35mm f1.8 G DX" ktory nie ma SO jest szansa na focenie bez statywu - z reki?? bo przeraza mnie zakup body za £500 i pozniej koniecznosc zakupu soczewki za £1400 (taka cena u mnie za 35mm ze stabilizacja).. mysle czy nie lepiej poszukac jakies body z wbudowana stabilizacja?!

Lerain
26-08-2011, 18:27
Dla 35mm stabilizacja jest raczej zbędna. Czas 1/40 z ręki na pewno utrzymasz. Do tego światło 1.8 za jedyne 6-7 stówek, czego w innym systemie nie upragniesz. Pentax 35tke ma dopiero ze światłem 2.4, do tego droższą niż Nikkor, ale jest stabilizacja w korpusie.

Boa
26-08-2011, 18:42
Do tego światło 1.8 za jedyne 6-7 stówek, czego w innym systemie nie upragniesz.

Oj już nie przesadzajmy:
http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sony/sony-35-mm-f-1-8-dt-sam/

...do tego stabilizacja w body ;)

Ale oczywiście bezsensem było by kupowanie stricte do 35mm (nawet biorąc pod uwagę crop) statyw, choć bądź co bądź czasem się przydaje, ale na bank nie w typowych, codziennych sytuacjach.

cinku
26-08-2011, 19:05
dzieki za pomoc, naprawde sie ciesze, ze tu trafilem :)

p.s. u mnie ta 35tka kosztuje £165 czyli jakies 780zl :)
a za sony to podziekuje.. choc pierwszym moim pomyslem byla alpha ;)

Kundzior
26-08-2011, 19:15
IMHO bardzo nie głupim pierwszym pomysłem.

wigi
26-08-2011, 19:24
mysle czy nie lepiej poszukac jakies body z wbudowana stabilizacja?!
Tylko wśród lustrzanek Nikona nie szukaj, bo Nikon nie ma takiego body.

cinku
26-08-2011, 19:27
IMHO bardzo nie głupim pierwszym pomysłem.

chcialem a390, ale tyle sie naczytalem o duzo gorszej matrycy, znacznym ograniczeniu w szklach...
to bedzie moje pierwsze lustro, ale sadze, ze to bedzie poczatek dluzszej znajomosci!!
makro to cos cudownego.. wildlife i czasem jakis portrecik. :)
wiec moze sie myle, ale czy nie lepsze bedzie d5100?? :roll:
EDIT:
i jeszcze bokeh... :D

cinku
26-08-2011, 19:42
Tylko wśród lustrzanek Nikona nie szukaj, bo Nikon nie ma takiego body.

wiem, wiem :)
przeczytalem tyle o lustrach, ze szok... ;) (ale nie mowie, ze wiem wszystko bo prawdopodobnie nie wiem nawet 20% z tego co wiedziec powinienem)
pierwszy pomysl alpha 390, kolejny to 550D i wyewoluowalo to wreszcie do D5100!! hihi

Kundzior
26-08-2011, 20:16
Nie 390 to bardzo ubogi sprzęt, mocno odstający od aktualnych konstrukcji typu A33, 55, 580. Canon no cóż, na pewno nie 3 cyfrowy model. Ergonomia cierpi tam bardziej niż pies z otwartym złamaniem.

Ja np. w zasadzie podjąłem decyzję o zmianie na to samo co mam ale z A77, na 100% podejmę decyzję gdy już zawita u mnie w sklepie na półce. Powodów i argumentów mam wiele, jednym z nich jest serwis :)

cinku
26-08-2011, 22:09
@Kundzior i znowu mnie z tropu zbiles ;)
wszyscy odradzaja alphy, a ty wrecz przeciwnie... co myslisz o A35??
i czemu doradzilbys alpha zamiast D5100??
pamietaj prosze, ze to ma byc moje pierwsze lusterko.. czy sony ma szklo 105mm (a ewentualnie jak z jakoscia konica minolta)??

EDIT:
p.s.
A77 to dla mnie troszke za drogo jak na start... to ma byc do nauki :)

Kundzior
26-08-2011, 22:22
Kto odradza?? ten kto nie miał z tym odczynienia, albo pamięta sqchę z początków SONY i lustrzanek w sumie to KM w sqrce Sony. Sony się nieźle wyrobiło, przy czym żaden amatorski sprzęt za tę kasę nie oferuje tyle co S daje. 35 to tak jak by lekko okrojona 33, w tym wypadku jak bym miał wybierać to 33, 55 to kosmetyka elektroniczna, choć te 16Mpix ładnie pracuje w 55.

Pragnę zauważyć iż, SONY nie ma targetu Zawodowego, skupia się na amatorach i zaawansowanej Ich odmianie. Sprzęt łatwy wręcz intuicyjny w obsłudze, o niezłych osiągach.

Pamiętam jak modele 300 i 350 waliły się na naprawy gwarancyjne, stabilizacja im padała głównie od uderzeń, teraz Canon, Nikon, Sonóff zero. Nikon ostatnio sam siebie przeszedł z ilością reklamacji jednego dnia.

cinku
26-08-2011, 22:41
doradza "profesionalista" idio...a bo na entry lustro poleca mi nikona za £2000, a ja nawet nie wiem czy bedzie to moja pasja na cale zycie czy tylko kochanka na jedna noc :wink:

czekaj, czekaj... to chcesz mi powiedziec, ze mam lepiej lapac A33 niz A35?? czy cos pokrecilem?!
i wazne pytanie (dla mnie bynajmniej) widze, ze wiesz "troszke" o sonych... mozesz mi powiedziec jak w A33/A35/A55 jest z iso, jak wysoko jest znosne?? bo wiem, ze D5100 do 1200 to bez problemu...

Kundzior
26-08-2011, 22:47
Bardzo podobnie do D7000 i D3100 co do ISO, Lekko światła zabiera lustro półprzepuszczalne, pomijalna sprawa, NIKON to jest "marka" u nas okupiona nerwami i walką z niekompetencją, zdzierstwem szczególnie serwisu, to świetny sprzęt.

35 to takie deko dodanie do specyfikacji, ale też za razem odjęcie funkcjonalności, akcja jak z Canonem 50D i 60D. No matrycę dali ale też ekran zabrali :P

A dodatkowo co prawda ja z tego nei skorzystam bo klasyk jestem, masz szybki sprawny AF na LV, filmy co prawda lekko słabsze niż C 5D MK II, ale z świetnie sprawującym się AFem (za filmy mnie zjedzą zaraz). Świetnie sprawujące się HDRy z rąsi. Stabilizacja w korpusie, czyli może i ona lekko słabsza niż optyczna, lecz kupujesz sobie Tamka 70-200 i jesteś Pan, w Nikonie 7k wtedy czujesz dobrą kopę. Nawet biorąc pod uwagę sam korpus, 2399 to nie ultra kasa za przyzwoity sprzęt, na miarę czasów. Dla niektórych tez gabaryty mają znaczenie, tu mamy pełnowartościową lustrzankę, w sumie najmniejszą na rynku, ale z ergonomia o dziwo, lepszą niż Canonowa :))

Wracając do serwisu, nie pamiętam aby CSI te same co zajmuje się Canonem, dłużej naprawiało jakąkolwiek Alfę dłużej niż 2 tygodnie.

cinku
26-08-2011, 22:54
a jak te 2Mpix roznicy pomiedzy A33 i A35??
no i powiedz mi jak predkosc fokusa??
bo "przez ciebie" zaczynam znowy myslami bladzic przy Martynie... yyy prze Alphie ;)
juz chyba pytalem.. co ze szkielkiem 105mm macro od sonego?! bo nie znalazlem :(

EDIT:
p.s.
wybacz, ze cie tak mecze ale jestes taka moja skarbnica wiedzy o S!!
czy to prawda, ze A33/A35/A55 sa duzo mniejsze np. od A500 - wrecz zamale??

Kundzior
26-08-2011, 22:59
2Mpix nie ma znaczenia, moim zdaniem. AF szybki i to w detekcji kontrastu!! Co do 105 nie powiem Ci nic, nie miałem z tym szkiełkiem doczynienia, ale 70-400 zabija speedem wszelkiej maści AF-Sy.

Wiem jedno na tym forum warto być z jakimkolwiek sprzętem.

cinku
26-08-2011, 23:18
zauwazylem to... jestem tu dopiero "chwilke" a pomocy uzyskalem co niemiara :)
a co jesli chodzi o podnoszenie lustra?? (nie mam narazie o tym pojecia, ale z tego co czytam to to dosc wazne)
a jeszcze A33vsA35 co jeszcze roznie te dwa modele, poza ruchomym wyswietlaczem (jego jakosc tez sie rozni??) bo to raczej nie jest mi bardzo potrzebne... a A35 ma filtry artystyczne co jest chyba nie glupim dodatkiem - przynajmniej jak na ta chwile w moim rozumowaniu laika ;)

ikar39
26-08-2011, 23:20
Też czekam za a77 1800eurasów trochę drogo ale full frame, będą testy to się okaże czy pucha warta tej kasy
http://www.youtube.com/watch?v=HRVOzwI10Iw&feature=youtube_gdata_player

Kundzior
26-08-2011, 23:23
Ja sam sobie testy zrobię, niejednokrotnie okazało się że testy testami, ale sprawiedliwość w mych rękach była, nikt testów za darmo nie robi. Nie ma co się oszukiwać, pracując przy sprzęcie nie raz byłem zdumiony debilstwami netowymi, podanymi przez super poważne strony....

pioter m
26-08-2011, 23:25
Bardzo podobnie do D7000 i D3100 co do ISO, Lekko światła zabiera lustro półprzepuszczalne, pomijalna sprawa, NIKON to jest "marka" u nas okupiona nerwami i walką z niekompetencją, zdzierstwem szczególnie serwisu, to świetny sprzęt.

35 to takie deko dodanie do specyfikacji, ale też za razem odjęcie funkcjonalności, akcja jak z Canonem 50D i 60D. No matrycę dali ale też ekran zabrali :P

A dodatkowo co prawda ja z tego nei skorzystam bo klasyk jestem, masz szybki sprawny AF na LV, filmy co prawda lekko słabsze niż C 5D MK II, ale z świetnie sprawującym się AFem (za filmy mnie zjedzą zaraz). Świetnie sprawujące się HDRy z rąsi. Stabilizacja w korpusie, czyli może i ona lekko słabsza niż optyczna, lecz kupujesz sobie Tamka 70-200 i jesteś Pan, w Nikonie 7k wtedy czujesz dobrą kopę. Nawet biorąc pod uwagę sam korpus, 2399 to nie ultra kasa za przyzwoity sprzęt, na miarę czasów. Dla niektórych tez gabaryty mają znaczenie, tu mamy pełnowartościową lustrzankę, w sumie najmniejszą na rynku, ale z ergonomia o dziwo, lepszą niż Canonowa :))

Wracając do serwisu, nie pamiętam aby CSI te same co zajmuje się Canonem, dłużej naprawiało jakąkolwiek Alfę dłużej niż 2 tygodnie.
Kupujesz tamka i modlisz sie jeszcze bardziej niz przy wysylce do nikona, bo ten serwis nawet u Niemcow to dziadowstwo. No chyba ze dla sony tampony sa lepsze, bo nie wypada kaszany wstawiac dla wspolwlasciciela przeciez.

Strata na tym lusterku jest calkiem spora. Ca. 30%. To nie jest malo.
Wyswietlacz zamarza na mrozie. Super. Nic jednak nie zastapi konkretnego wizjera w fotografowaniu. Wygoda i jakosc starego rozwiazania jest wciaz niezagrozona. Film? - napewno fajny ficzer, ale ja nie krece zbyt wiele. Bardzo malo, bo nie mam zaciecia.

Sony miewa wzloty i dolinki. Po pierwszych a100 i a700 pojawily sie straszne badziewiaki. Potem FX niby byl, ale na szkla do niego tylko Martyne bylo stac.
Teraz piszesz, ze znowu sie poprawilo. Nie sprawdze. Wierze na slowo.
Na serwis sony nigdy nie mozna bylo nazekac (nie mam, maja znajomi).

Nie mam zamiaru rozpoczynac batalii. Chce tylko uzmyslowic ci, ze popadasz w gloryfikacje, a nie wszystko jest takie piekne, jak piszesz.

haradrimm
26-08-2011, 23:25
Lekko światła zabiera lustro półprzepuszczalne....
Jak słyszę "lustro półprzepuszczalne" w soniakach to mnie trafia. Nie dość, że zabiera światło, wprowadza dodatkowe szkło w tor optyczny, a tym samym pogarsza jego jakość to jeszcze osadza się na nim kurz i inne paprochy, które z pewnością fotografowi nie pomagają. Kiedyś Canon też miał takie rozwiązanie, za czasów świetności analogów i bardzo szybko się z tego wycofał.

Kundzior
26-08-2011, 23:39
Tak Canon miał, Sony to wykupiło (od Canona), co do lustra. Ja w Fototechniką współpracuję w swym biznesie, złego słowa nie powiem, jak dotąd, ładnie i "na czas", A tampony są takie same, tu czy w Sony. Konkretny wizjer w ciemności nic, totalnie nie widzi, a szkoda bo nawet elektroniczne podbicie daje mi choć pojęcie o kadrze. Ty Piotrze nie kręcisz filmów, Ty. Martynę powiadasz?? http://www.facebook.com/profile.php?id=100000590642718&sk=photos Sony A900. Jednak nei tylko Martynę, nie wiem skąd wziąłeś tą Martynę :)) No reklama robi swoje, jak widać. Jest sporo szkieł KM, rewelacyjnych, co prawda używanych, ale generalnie z mych badań rynku i dostępności, w dobrym stanie technicznym.

Czy ja gloryfikuję?? Myślę że nie, staram się operować konkretnymi faktami i argumentami, nie od dziś zajmuję się fotografią, od "zawsze" jestem z Nikonem, jednak widzę różnicę, widzę, ceny, widzę możliwości. Jestem fotografem, hobbystą, pracuję jako sprzedawca min. aparatów, jak tez mam swój biznes fotograficzny, konkretnie akcesoria, i sprzęt studyjny, wydaje mi się że jestem świadomy celi i wyborów w mym życiu. Nie wykluczam mogę się mylić.

cinku
27-08-2011, 00:08
@kundzior... wiem msz juz pewnie mnie dosyc ;)
juz (przez ciebie - przypominam) jestem znowu bardzo z alpha tylko powiedz mi prosze jeszcze cos o A55, A550 i A580... mam dosc duze dlonie i nie wiem czy mala puszke bedzie wygodna dla mnie.
jesli dam rade to jutro podejde do sklepu i pomacam chyba wszystkie alphy ;)

Kundzior
27-08-2011, 00:19
A580 bdb ergonomia, 550 co do obrazu toczka w toczkę jak D90. A580 matryca ta sama co w D7000. Ładnie leży, aleee brak 2 kółka deko drażni, choć ja w D50 też mam tylko jedno, da się przywyknąć. To dobra opcja wziąć do ręki.

cinku
27-08-2011, 00:23
ojj ojj... i chyba wroce do pierwszej mysli!! jednak chyba Alpha!! :D
mysle jeszcze o A77, ale to £1150 i nie wiem czy to dobry pomysl zeby na start tyle w body pakowac...
ale tak czy inaczej zanim cokolwiek postanowie to pojde dotknac!!
dziekuje wszystkim za rady... :)

Kundzior
27-08-2011, 00:29
Nikon D7k jest wyśmienity, ale spisz sobie na karce co chcesz, co Ci da Nikon, a co zyskasz a innym systemem. A braku szkieł w Sonym zapomnij nie tylko Sony robi szkła, dobrej jakości....Pentak na ostrą szklarnię, a Olek zabija wszystkich....lektura na noc??

cinku
27-08-2011, 00:43
szkla od pentaxa do alphy??
wiem, ze od konica-minolta... chetnie sie doszkole w tym zakresie rowniez ;)
wlasnie zerknalem na optyczne.pl co pisza o A580 i chyba to odpowiadaloby mi najbardziej w tym przedziale cenowym... i jeszcze grip ladny. i wizjer lustrzany nie elektroniczny co raczej jest chyba plusem :)