Zobacz pełną wersję : D5100
Krótkie porównanie D5100 z 600D. Fotki - przewaga D5100, filmy - przewaga 600D.
http://www.youtube.com/watch?v=UPMVUf_GVUc&feature=related
Miałem kupić d3100 z obiektywem 18-105mm. Ostatnio jednak strasznie podrożał ten zestaw.
Jak myślicie warto odczekać z 1-2 miesiące? Skończy się sezon komunijny. Uzbieram przez ten czas więcej kasy i zainwestuje w d5100 z obiektywem kitowym?
Co lepsze d5100 z kitem czy d3100 z 18-105?
Zarówno Twój post jak i mój powinny wylądować w innym dziale (lub w śmietniku) ale ja bym kupił d5100 + 18-105. Przynajmniej po jakims czasie będziesz szukał następnego szkła a nie narzekał a mogłem wziąśc ten 5100 :).
pioter m
01-05-2011, 13:57
Sensowniej jest poczekac. Ten d5100 takim cudem nie jest, zeby kosztowac az tyle. Cena musi spasc. Podobnie bylo z d3100, ktory kosztowal swoje, ale juz nie kosztuje.
Tymczasowo mozna pstrykac czyms starszym albo kompaktem. Podatek za nowosc to chora sprawa.
Sensowniej jest poczekac. Ten d5100 takim cudem nie jest, zeby kosztowac az tyle. Cena musi spasc. Podobnie bylo z d3100, ktory kosztowal swoje, ale juz nie kosztuje.
Tymczasowo mozna pstrykac czyms starszym albo kompaktem. Podatek za nowosc to chora sprawa.
02-05-2011 w MM wszystko bez podatku VAT czyli 23% taniej może warto zobaczyć czy nie ma w dobrej cenie D5100
rdcom te promocje w media czy saturnach bez podatku to sa raz w miesiacu. Byle okazja to to robia , problem w tym , ze te sklepy maja mocno wygorowane ceny i nie trzeba w innych sklepach miec takich promocji zeby kupic po lepszej cenie. Wczoraj bylem w Saturnie w Gdansku i za body D7000 cena 4499 zl :]
rdcom te promocje w media czy saturnach bez podatku to sa raz w miesiacu. Byle okazja to to robia , problem w tym , ze te sklepy maja mocno wygorowane ceny i nie trzeba w innych sklepach miec takich promocji zeby kupic po lepszej cenie. Wczoraj bylem w Saturnie w Gdansku i za body D7000 cena 4499 zl :]
MM w Rzeszowie ma taką samą cenę na D7000, a po odliczeniu "VATu" cena wynosi ok 3657 zł. Niestety nie mają na razie Nikona D5100.
wiem i dlatego pisałem, że może warto zerknąć na cenę, bo czasami i w tym sklepie trafiają się okazje.
np w Fotojoker
Nikon D7000 z ob. Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 ED II - 4 222,00
więc nawet ten którego widziałeś w S będzie w super cenie jak odejmiesz Vat
4499 - 23% = 3464,23
no nie wiem jak Ty ale ja widzę zasadniczą różnicę w cenie :)
Kundzior
01-05-2011, 17:57
4499 - VAT to 3657,72. VAT się liczy metodą stu, a nie przez odjęcie 23%
Wojtek Pysz
01-05-2011, 18:13
VAT się liczy metodą stu, a nie przez odjęcie 23%
Najprościej: cenę brutto przez 1,23 trzeba podzielić...
Kundzior
01-05-2011, 18:28
Najprościej: cenę brutto przez 1,23 trzeba podzielić...
naturliśh
4499 - VAT to 3657,72. VAT się liczy metodą stu, a nie przez odjęcie 23%
oczywiście masz rację rozpędziłem się. Powinno być cena/1,23
Gdyby ktoś z Was był zainteresowany to poniżej daję link do 12 sekundowej sekwencji filmowej z D5100 + Sigma 85 1.4 (przy 1.6). Światło mieszane. AutoISO z progiem 1/50s (choć nie mam pewności, czy automat podczas filmowania w ogóle brał to pod uwagę):
http://www.mediafire.com/?tanfraufir5kek5
Sądziłem, że dzisiaj protestuje sobie moją puszkę D5100. Ale chłopaki z DPD popili chyba sobie, bo już trzy dni paczka leży w Anglii.
Wojtek Pysz
09-05-2011, 19:45
... chłopaki z DPD popili chyba sobie, bo już trzy dni paczka leży w Anglii.
Jeśli to nie tajemnica, to u kogo w Anglii kupowałeś?
Jeśli to nie tajemnica, to u kogo w Anglii kupowałeś?
Kupowałem w Polsce i jedzie kurierem z DPD
Jak jutro nie dostanę tej paczki to zaczynam robić szum w DPD.
Fatman.
Jak ja trafię na taką puszkę jak ty, to długo Nikon nie zapomni o mnie.
Pod tym względem mam chyba bardziej wybuchowy charakter.
Luz, w przypadku D5100 raczej nie będziesz miał problemów :-) Wszystko wskazuje na to, że ten model zachowuje się tak jak Nikon powinien :-)
Luz, w przypadku D5100 raczej nie będziesz miał problemów :-) Wszystko wskazuje na to, że ten model zachowuje się tak jak Nikon powinien :-)
Jak pewnie czytałeś, chciałem kupić D7000, ale ten AF mnie przeraża. Kiedyś za młodych lat w jedną noc w ciemni potrafiłem zużyć dwie paczki papieru. Ale teraz już człek ma inne zadania i nie ma czasu na siedzenie i poprawianie fotek na PC. Więc szukałem czegoś, co wyciągnę pstryknę i mam fotkę. A że D5100 ma AF z D90 i czytałem, że jest to w miarę sprawdzony układ i piszą, że z D7000 wychodzą ładne fotki, a D5100 ma taką samą matrycę i procesor to i fotki chyba będą bardzo podobne. Bynajmniej w testach na szumy i kolory nie widać różnicy. Więc padło na D5100. Jedno, co mi nie pasuje w D5100 to jego kształt, tak jakby ktoś maczetą ciachną go po lewej stronie. Aparat dla jednorękiego
Polikon, myślę że będziesz zadowolony z D5100, zwłaszcza z obrazowania :-) Poniżej pierwsza fotka zrobiona dziś w sklepie, kiedy sprawdzałem współpracę D5100 z Sigmą 85 1.4 HSM:
http://img848.imageshack.us/img848/8545/dsc0001aa.jpg
Chyba chłopaki z DPD otrzeźwieli i paczka jest jakieś 60km odemnie.
A tak po za tym, to trochę przeraża mnie tak mała głębia ostrości w tych aparatach.
pieczarek
10-05-2011, 08:40
Fatman, czy jako człowiek światowy, użytkownik Nikona D3, główna postać opery mydlanej pod tytułem "Dobry Nikon D7000 i zły Fatman" (tytuł od firmy Nikon), twórca nowego sposobu testowania sprawności AF w puszkach D7000, mógłbyś napisać co w ogóle Cię pchnęło w kierunku Nikona D5100? Dlaczego w ogóle wziąłeś do rąk tę amatorską puszkę? Jak udało Ci się zrobić zdjęcia aparatem pozbawionym elementarnych dla zaawansowanego użytkownika opcji?
Obok jest temat, gdzie rozważany jest wybór między D5100 a D90. Ja mam D90, a zalecam zakup D5100. Natomiast większość wypowiadających się osób zdecydowanie poleca D90. Bo większy, lepiej "leży w łapie", ma ekranik, ma więcej guzików, ma śrubokręt, lepszy celownik. Nie wierzę, abyś nie znał tych oczywistych przewag D90. Jakie zatem były motywy, że w ogóle testowałeś D5100 zamiast zwrócić się ku sprawdzonej i tańszej alternatywie w postaci D90?
I jeszcze jedno. Z załączonej fotki widać, że przy testowaniu D5100 była Twoja żona. Ona z Tobą wszędzie chodzi, aby uchronić rodzinę przed kolejnym wyrzuceniem pieniędzy w błoto, czy też chodzi z Tobą bo Cię lubi.
1. Dla mnie D5100 leży w łapie tak samo jak D7000. Niezbyt wygodnie, ale jakoś zniosłem te tortury. Chodzić też nie lubię, ale się poświęcam i to robię.
2. Pchnęła mnie ciekawość.
3. Zdjęcia zrobiłem bez problemu. D5100 jak większość Nikonów obsługuje się podobnie, dlatego wystarczyło wejście w menu, ustawienie AutoISO, ustawienie przysłony i wybór pojedynczego punktu AF (tu przyznam, że trochę zajęło mi znalezienie odpowiedniej opcji ;-) ). Potem wystarczyło już klasycznie wycelować i wcisnąć spust.
4. Jak już wspominałem, dla mnie D90/7000/5100 leży w łapie prawie tak samo. Bez dodatkowego ekranika jak się okazało można żyć (i nie jest to jakiś specjalny problem), więcej/mniej guzików da się żyć, brak śrubokręta mi nie przeszkadza, bo osobiście mam tylko jeden obiektyw bez napędu, celownik dla mnie w każdej lustrzance cyfrowej jest mały.
5. D5100 jest dla mnie lepszy od D90.
6. relacje między moją żoną a mną pozostawiam sobie dobrze ?
:-)
I jeszcze jedno. Z załączonej fotki widać, że przy testowaniu D5100 była Twoja żona. Ona z Tobą wszędzie chodzi, aby uchronić rodzinę przed kolejnym wyrzuceniem pieniędzy w błoto, czy też chodzi z Tobą bo Cię lubi.
Wiesz z żonami jest różnie.
1.Może ma podobnego konika, czyli pstrykanie fotek.
2.Akceptuje, bo nie ma innego wyjścia, a w duchu i tak swoje myśli.
3.A najczęściej jest tak, że akceptuje, bo wie, że na tym może skorzystać, w sobie znany sposób.
4.Samo pozowanie, kobiety bardzo to lubią.
Jeszcze taki się nie urodził, który rozgryzłby, co siedzi w głowie kobiety.:-?
(Trzydzieści lat stażu):confused::-D
4. Jak już wspominałem, dla mnie D90/7000/5100 leży w łapie prawie tak samo. Bez dodatkowego ekranika jak się okazało można żyć (i nie jest to jakiś specjalny problem), więcej/mniej guzików da się żyć, brak śrubokręta mi nie przeszkadza, bo osobiście mam tylko jeden obiektyw bez napędu, celownik dla mnie w każdej lustrzance cyfrowej jest mały.
5. D5100 jest dla mnie lepszy od D90.
:-)
Dokładnie zgadzam się z powyższym. Pkt 5 mówi wszystko :)
cz4rnuch
10-05-2011, 22:10
Dokładnie zgadzam się z powyższym. Pkt 5 mówi wszystko :)
Kwestia podejścia. Fatman jest znanym gadżeciarzem(w pozytywnym znaczeniu tego słowa) i ma wiele zabawek. Pytanie czy obszedłby się bez wszystkich ficzerów jakie ma D90 w porównaniu z D5100, gdyby to była jedyna jego puszka, a o takiej sytuacji traktuje wątek D5100 vs D90(albo odwrotnie). To jasne, że można się obejść bez górnego wyświetlacza, 2 pokręteł, mitycznego śrubokręta i kilku guzików więcej na obudowie gdy ma się w "zapasie" D3 :).
No to tak. D5.1k dotarł do mnie. Złożyłem, co było do złożenia odpaliłem i, i znowu czekanie, aż akumulator naładuje się. Akumulator naładował się, kliknąłem kilka fotek mojej kotce na automacie i wyszły całkiem przyzwoicie. Teraz trzeba się zabrać za naukę, co, z czym się je. I po co ja to kupowałem na stare lata.
I po co ja to kupowałem na stare lata.
Ciesz się, że ma tryb AUTO. :)
Polikon. d5100 w wersji z obiektywem 18-105 ma obiektyw kitowy? Czy normalny w oddzielnym pudełku jak było w przypadku d5000? Bo zastanawiam się czy warto dołożyć te 400 zł...
Polikon. d5100 w wersji z obiektywem 18-105 ma obiektyw kitowy? Czy normalny w oddzielnym pudełku jak było w przypadku d5000? Bo zastanawiam się czy warto dołożyć te 400 zł...
Obiektyw był w osobnym kartonie z osłoną przeciw słoneczną ( chyba motylek na to mówią ) i z takim czarnym workiem, no i dekielkami.
z osłoną przeciw słoneczną ( chyba motylek na to mówią )
tulipan ;)
velaskez
11-05-2011, 17:36
Nie rozumiem tego pytania. Przecież 18-105 to jest obiektyw kitowy.
Przy d5000 kitowym był 18-55Vr wiec 18-105 niekoniecznie jest kitem przy d5100.
zgadza się. Często również 18-105VR jest sprzedawany a raczej był z D90
fotouśmieszek
11-05-2011, 20:46
Czytalem to z mieszanymi uczuciami,bo....moj d5.1k lezal od poniedzialku na Postępu.Ostrzyl idealnie i potwierdzał ale WSZYSTKIE foty mydło.A kupilem go zamiast d7k zeby sprytnie ominać AF z syndromem Fatmana;) Dziś rano tel z sewisu,natychmiast odebralem puszkę i....jest OK.Swietne obrazowanie,reszte znacie czytajac forum.Niestety nie ostrzy w LV z podpiętą sigmą 10-20 tą ciemniejsza.Czy to kwestia softu? Gdzie ten serwis sigmy,echhh;O Ale z nikkorami smiga bez problemow,ostry i detale pyszota.Serwis zadzialal b. szybko i profesjonalnie.Zobaczymy co dalej z puchą - a juz umowilem sie ze sklepem,ze zamieniam na cos zupelnie innego.Teraz chyba zatrzymam tę...Pozdro;)
Ok. Więc obiektyw 18-105 jest w oddzielnym pudełku niż body. Więc nie jest obiektywem kitowym :)
18-55 jest w jednym pudełku z body, więc to słabszy kit ;)
Zrobiłem fotkę do sprawdzenia BadPixeli i mam tego pełno. Na czasie 30” z pokrywką na obiektywie, wyszło pełno kolorowych punktów. Są, białe, zielone, czerwone ostre żarówiaste punkty i pełno rozmazanych zabarwień, też bardzo intensywnych. Nie mówię o szumie..:confused::-x
pioter m
12-05-2011, 08:17
Zrobiłem fotkę do sprawdzenia BadPixeli i mam tego pełno. Na czasie 30” z pokrywką na obiektywie, wyszło pełno kolorowych punktów. Są, białe, zielone, czerwone ostre żarówiaste punkty i pełno rozmazanych zabarwień, też bardzo intensywnych. Nie mówię o szumie..:confused::-x
To normalne.
Wydrukuj fotki, to szumu nie bedzie. To wariactwo, zeby fotografowac dekielek.
i po co to robiłeś? :)
nie lepiej było iść w jakiś plener albo kota pofotografować? ;)
--Richie--
12-05-2011, 09:29
Ale po co?Wiosna za oknem a ty dekle focisz.Zastanawia mnie ile razu skorzystasz z tych 30" w czasie użytkowania aparatu :).Teraz nie będziesz spał po nocach i się wkurzał a było zdjęcia robić :D
ii co gorsza Polikon, obudzisz się w nocy, otworzysz oczy a tu w kolo pełno kolorowych punktów, białych zielonych czerwonych ostrych żarówiastych i rozmazanych zabarwień... :-P
intensywne doznania ;)
ale jest plus tego całego przedsięwzięcia dekielkowego- już chyba nigdy nie będziesz robił takich głupich testów :)
rozumiem sprawdzać AF, ale żeby dekielek... 30 sekund... no sorry :)
No, jeszcze nie jest ze mną tak źle.;) Ale jak ustalę gdzie jest serwis w Irlandii to jak będę w pobliżu to zajrzę do nich.
A jeśli chodzi o kota to mój syn już mu napstrykał ze 100 fotek.:twisted: Nawet kotek pozował do testu AF.:lol: Tak się położył do osi aparatu, że wyszedł super test.
Odnośnie samej puszki to obsługa tego pokrętła sterowania jest niezbyt wygodna, a same menu, które wyświetla to, co wybieramy tak szybko znika, że ciężko zauważyć, co się wybrało biorąc pod uwagę wielkość tych ikonek.
pieczarek
12-05-2011, 17:30
Nie mam Nikona D5100, ale znalazłem na stronie 160 polskiej instrukcji obsługi, jak ustawiać czasy wyświetlania menu. Próbowałeś tych zmian?
Nie mam Nikona D5100, ale znalazłem na stronie 160 polskiej instrukcji obsługi, jak ustawiać czasy wyświetlania menu. Próbowałeś tych zmian?
W tych ustawieniach nie ma tej pozycji.
A sytuacja wygląda tak.
Np. Ustawiasz pokrętło na Effects, i obracając pokrętłem sterowania, na wyświetlaczu pojawia się menu w postaci pół koła z podświetloną ikoną wybranego programu. I jak spojrzę na tą ikonkę a następnie na jej opis to w tym momencie to menu znika. Trzeba mieć dobry refleks, aby przeczytać ten opis. To jest ustawione chyba na jedną sekundę a dwie sekundy nie zaszkodziłyby.
A tutaj wstawiłem fotkę kotka w „teście” AF zrobionym przez syna.
http://www.kruszon.com/kotek.htm
Tylko bardzo proszę nie pisać, że mydełko-fa.:p
Fotka zrobiona z ręki i na automatycznych ustawieniach. Z włączonym VR i nie miał być to test, tylko syn pstrykał co popadnie.:smile:
I trafiły się pozytywy w stosunku do tego, co czytałem o innych Nikonach.
A mianowicie, po podłączeniu puszki do komputera, komputer ( Vista ) widzi fotki w formacie NEF na karcie pamięci w puszcze i wyświetla miniatury, bez odpalonego ViewNX 2.
A transfer fotek z puszki na komputer z użyciem Nikon Transfer 2 jest na tyle szybki, że zrezygnuje z wyjmowania karty, aby przenosić fotki na komputer.
18-105 jest obiektywem kitowym dla D90 i chyba dla D7k, natomiast dla d5k dedykowanym kitem jest 18-55, nie przeszkadza to jednak w sprzedaży zestawów np. D5k + 18-105, zresztą wszystkie możliwe zestawy (body+szkło) oferowane oficjalnie na rynku są opisane na stronie nikona
Witam, piszecie o bad pikselach przy długich czasach, jak dla mnie to normalne zachowanie matrycy CMOS, w przeciwieństwie do matrycy CCD. W CMOS każdy piksel ma osobny przetwornik i dla tego przy długich czasach natężenie poszczególnych pikseli jest różne przy tym samym świetle. W CCD nie ma tego efektu ponieważ jest jeden przetwornik AC. Aparaty z matryca CMOS maja taka opcję jak redukcja szumów przy długich czasach naświetlania (nie mylić z redukcja szumów do ISO), polega to na tym że po zrobieniu zdjęcia robione jest drugie przy zamkniętej migawce o tym samym czasie a następnie jest korekcja natężenia poszczególnych pikseli. W moim byłym olympusie działało to bardzo dobrze, w nexie też ten mechanizm sprawował się dobrze.
Czytam wasze forum bo przymierzam się do zakupu D5100 lecz obecnie mam remont i jeśli teraz kupie to zajmie się aparatem a remont pójdzie w odstawkę:)
Kundzior
14-05-2011, 09:31
@Olek Nikon w CCD tez stosował dark frame do redukcji szumu. Czyli to nie do końca tak jak Ci się wydaje.
No to się zaczęło się. Szok cenowy!:twisted:
Czy ta firma (Nikon) na głowę upadła.?
Chciałem kupić jakąś ładowarkę samochodową i pilota. Jak zobaczyłem cenę oryginalnej ładowarki (nie samochodowej) to włosy na głowie stają około 250zł i to Chińska produkcja.:!:
W komplecie z puszką ładowarka też Chińskiej produkcji.
Super pilot made i Nikon z jednym guzikiem. Około 150zł:!::!::!:
Całe szczęście, że jest drugi rynek.
Pilot 15zł. Ładowarka na 240V i 12V 29zł.
No to się zaczęło się. Szok cenowy!:twisted:
Czy ta firma (Nikon) na głowę upadła.?
Chciałem kupić jakąś ładowarkę samochodową i pilota. Jak zobaczyłem cenę oryginalnej ładowarki (nie samochodowej) to włosy na głowie stają około 250zł i to Chińska produkcja.:!:
W komplecie z puszką ładowarka też Chińskiej produkcji.
Super pilot made i Nikon z jednym guzikiem. Około 150zł:!::!::!:
Całe szczęście, że jest drugi rynek.
Pilot 15zł. Ładowarka na 240V i 12V 29zł.
Ja zrobiłem tak samo - jak to mówisz z drugiego rynku, czekalem chyba z 3 tygodnie na przesyłke.
Ja kupiłem na Allegro, więc najwyżej kasa wróci. Wolę poczekać ( ale jak na razie nie czekałem za długo na zakupy z Allegro ) niż dawać taką kasę za coś, co powinno być w komplecie. A zwłaszcza, że puszka nie jest produkowana w Japonii tylko w Tajlandii. A kto wie czy większość podzespołów nie pochodzi z Chin.
Czeka mnie jeszcze zakup akumulatora i lampy błyskowej.
Kundzior
15-05-2011, 22:58
haha cieszcie się że do środka puszki nie zaglądacie, tam jest i China, i Korea, Tajwan i inne. Ale na Body JAPAN :)
fotouśmieszek
15-05-2011, 23:29
haha cieszcie się że do środka puszki nie zaglądacie, tam jest i China, i Korea, Tajwan i inne. Ale na Body JAPAN :)
Witaj:-) kiedyś pisales,ze sigma 10-20 ciemniejsza smiga z d5100. Przypiąlem sigme i na lv nie dziala a AF fazowy pozornie ostrzy ale obrazek bywa mydlany.Z nikkorami jest idealnie.Sądzisz ze trzeba zmieniac soft/napęd w sigmie?Robią takie update'y?
pozdrawiam;)
Kundzior
15-05-2011, 23:45
tego maila powinieneś skierować do SIGMY. Ja jak robiłem swoją sigmą w sklepie gdzie pracuję nie było problemu, może to kwestia daty produkcji obiektywu. Tu się zapytaj
[email protected].
Zauważyłem, że często fotki robione przez żonę czy syna są nie ostre. I po analizie zauważyłem, że jak ustawiają program na automatykę to AF ustawia się też na automatykę i jak jakiś obiekt jest bardziej kontrastowy lub większy to AF kieruje się na niego a to, co chcemy uchwycić jest nie ostre. Jak przełączę AF na jedno punktowy to po przełączeniu na inny program i powrót na automatykę to pole AF znowu jest na automacie, ale jak wyłączę puszkę i włączę ją ponownie to AF jest tak jak go ustawiłem.
Można to jakoś ustawić, aby AF był ustawiony cały czas na jednopolowym.
Właśnie sprawdziłem, że taka sytuacja jest na wszystkich programach.
Przepraszam cię bardzo. Na body jest tylko Nikon Corp. Japan
A produkcja MADE IN THAILAND
Czyli, pomysł Japoński a produkcja Tajlandia.
I taką kasę kroją.
I już cena spadła :)
Nikon D5100 + 18-55mm VR Lens
£699.95 a było £779.95
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy gwarancja na D5100 to 2 lata (1 rok gwarancji + 1 rok ochrony - wg. Nikon Polska) czy rok?? Bo znalazłem na stronie Nikona informację, ale chciałbym się spytać ludzi już posiadających te lustro.
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy gwarancja na D5100 to 2 lata (1 rok gwarancji + 1 rok ochrony - wg. Nikon Polska) czy rok?? Bo znalazłem na stronie Nikona informację, ale chciałbym się spytać ludzi już posiadających te lustro.
Na moim pudełku napisali.
2 Lata 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony.
I to niby jakaś promocja, bo informacja jest na naklejonej nalepce.
To fajnie, bo z tego co pamiętam, to D90 ma rok gwarancji.
Ponoć nowe puszki (D7000, D5100, i ?D3100) maja 2 letnią gwarancję (zmieniło się to w tym roku) i nie jest to 1 rok od Nikona a drugi za niezgodność towaru, tylko jak uzyskałem informacje w sklepie pełne 2 lata Nikon Polska.
a nie jest czasem tak, że sprzedawca daje nam 2 lata gwarancji?
Po co gdybać jak można przeczytać? Szczegóły promocji 1+1 (http://nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/914223667/3148633001.pdf)
Sprzedawca udziela rękojmi, gwarancja jest sprawą producenta.
Nikon unika słowa 2-letnia gwarancja ponieważ termin ten ma różne ciekawe zagwostki prawne. Stąd na rok dostajesz gwarancję narzuconą poniekąd ustawowo, a potem "ochronę".
Nic nie pobije Sony z promocją jaką mieli w lutym i marcu: 5 lat gwarancji na body i obiektyw zakupiony w zestawie. - Podejście godne naśladowania.
Po co gdybać jak można przeczytać? Szczegóły promocji 1+1 (http://nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/914223667/3148633001.pdf)
Nic nie pobije Sony z promocją jaką mieli w lutym i marcu: 5 lat gwarancji na body i obiektyw zakupiony w zestawie. - Podejście godne naśladowania.
no tak to się nazywa prawdziwa gwarancja. Pewnie długo inny producent nie zdecyduje się na taki krok a szkoda pewnie sprzedaż wzrosłaby znacznie
Ogólnie to jesteśmy krzywdzeni jako naród pod względem gwarancji ;-) W USA Nikon daje na puszki amatorskie 2-3 lata, a np Tamron na obiektywy po 6 lat! Rocznej gwarancji na sprzęt foto to chyba nie widziałem u szanującej się firmy. A u nas? 1 rok...
w takiej sytuacji może trzeba zrobić coś w rodzaju protestu i nie kupować przez pewnien czas sprzętów
w takiej sytuacji może trzeba zrobić coś w rodzaju protestu i nie kupować przez pewnien czas sprzętów
No może nie aż tak ale jakby zrobić stronę w necie na której będziemy zbierać głosy poparcia dla wydłużania gwarancji przez danego producenta to się może doczekamy ;-)
dobry pomysł jestem za :)
Może załóżmy zatem wątek na forum a znajdzie się ktoś kto ową stronę by zbudował :-) Chodzi o to by pokazać producentom jak duże jest zainteresowanie dłuższą gwarancja a zaczną wtedy w to wchodzić bo ceną rywalizować nie lubią ;-)
Witam,
Planuje za jakiś miesiąc zakupić ową lustrzankę, pierwszą w moim nędznym życiu.
Na zakupy mam ponad 3.5 tys.
Zdecydowałem się już na body Nikon D5100 + Nikkor 18-105, na firmę wyjdzie mniej niż 3k.
Czy moglibyście doradzić mi jaki zamienny obiektyw do zabawy na odległość dokupić?
Myślałem nad Sigmą 70-300 DG Macro lub Tamronem 70-300 Di LD Macro, oba w granicach 600zł. + statyw, bo na stabilizacje mnie nie stać :P
Pozdrawiam
poczekaj doskładaj i kup N55-300VR lub N70-300VR nie będziesz żałował
Jano1640
19-05-2011, 19:04
Jak udało Ci się zrobić zdjęcia aparatem pozbawionym elementarnych dla zaawansowanego użytkownika opcji?
No właśnie,jak to w ogóle mogło się udać? Jakieś czary czy coś?
Jak udało Ci się zrobić zdjęcia aparatem pozbawionym elementarnych dla zaawansowanego użytkownika opcji?
No właśnie,jak to w ogóle mogło się udać? Jakieś czary czy coś?
no widzisz cud taki byel jaki D5000 a jednak coś się udaje. Wiesz gdybym miał D90 to nie byłoby problemu :)
Jano1640
19-05-2011, 21:50
rdcom,bez spiny proszę.Miałem kiedyś D5k i cenię sobie ten aparat,ale chyba przyznasz mi racje,że nie trzeba wielkich umiejętności aby zrobić zdjęcie.
rdcom,bez spiny proszę.Miałem kiedyś D5k i cenię sobie ten aparat,ale chyba przyznasz mi racje,że nie trzeba wielkich umiejętności aby zrobić zdjęcie.
tak zgadza się
Rudy5100
20-05-2011, 17:19
Witam Szanownych Forumowiczow :)) Kilka dni temu stalem sie posiadaczem D5.1K wraz ze szklem 18-105. Aparat jest zgrabny i powabny, poniewaz jest to moj pierwszy digitalny N nie mam problemow z guzikologia ;) Foty robi znakomite jak na amatorski "entry level" na filmiki przyjdzie czas wkrotce. Ruchomy monitor robi gre rowniez przy zdjeciach umozliwia kadrowanie "specjalne" co bylo nie do wykonania przy np.d90 mojego kumpla. Ogolnie jest duzo lepszy od rzeczonego D90 nie tylko za wzgledu na monitor czy matryce ale tez wlasnie ergonomia mnie bardzo ujela, idealnie lezy w mojej dloni ale tez nie wymaga duzych toreb ochronnych a przedewszystkim nie rzuca sie w oczy;) ok ... poki co testuje w nim wszystko i bede w miare mozliwosci opisywal zachowania a najlepiej opisywac za pomoca fotek:)) pozdrawiam i ciesze sie, ze jestescie:) pozdro. Rudy5100.
no nareszcie coś się dzieje w temacie ... czekamy na fotki :)
Serio uwazasz, ze te kilka cm w ta lub w tamta jak w przypadku D90 zmienia cos w kwestii "nie wymaga duzych toreb ochronnych a przedewszystkim nie rzuca sie w oczy"? :D to tak w odniesieniu do komentarza, ze D5100 jest duzo lepsze ;] No czyli to, co niedzielni fotografowie lubia najbardziej - uchylny ekranik, jak najmniejsze parametry :] a ergonomia kwestia bardzo osobista.
No czyli to, co niedzielni fotografowie lubia najbardziej - uchylny ekranik, jak najmniejsze parametry :] a ergonomia kwestia bardzo osobista.
Bez przesady, uchylny ekran akurat fajna sprawa. Wiem bo mam D5000. Oczywiście ostrzenie na LV bywa denerwujące ale dzięki temu idzie uchwycić ciekawe kadry ciężkie do zrobienia "na czuja" aparatem bez uchylnego. Chyba że zaraz znajdzie się ktoś kto zacznie mnie przekonywać że lepiej celuje ręką na ślepo niż użytkownik aparatu z odchylanym LCD ;-)
Co do trzymania to każdy ma swoje preferencje.
Po drugie autor postu napisał że to jego pierwszy Nikon DSLR i nie miał okazji pobawić się aparatem o większej ergonomii. A w tym wypadku jest tak jak z autami: jeździsz Fiatem, jak wsiądziesz raz do BMW to będziesz już jeździł tylko BMW ;-)
To że matryca lepsza w D5100 też zaprzeczyć nie można.
Na koniec dodam, że mam D5000 lecz zmieniam niedługo na D90 bo brakuje mi guzikologii jaką miałem we wcześniejszym aparacie. No tylko ta matryca D5100 kusi...
Na koniec dodam, że mam D5000 lecz zmieniam niedługo na D90 bo brakuje mi guzikologii jaką miałem we wcześniejszym aparacie. No tylko ta matryca D5100 kusi...
Normalnie jakbym siebie słyszał :)
Normalnie jakbym siebie słyszał :)
No właśnie ;-) Ogólnie to mam trochę więcej $ ale to mam wybór albo D90 + Tamron 17-50 lub samo D7000 i słoiki które mam czyli N18-55VR i N55-200VR. Stąd chyba kupie D90 a jak okiełznają AF w D7000 to wtedy zmienię :-) D5000 fajny tylko za mało tych guzików... No i CLS i śrubokręt...
I pełnosprawny grip... , tak w temacie ergonomii chętnie poruszanym przez świeżych użytkowników...
I pełnosprawny grip... , tak w temacie ergonomii chętnie poruszanym przez świeżych użytkowników...
No cóż, jeżeli o mojej świeżości w fotografii świadczy data rejestracji na forum i liczba postów to rzeczywiście, jestem świeży ;-)
Co do gripa to wole gdy sprzęt waży mało, póki zatem nie mam ciężkiego szkła i nałożonej sabiny 900 to chyba nie będzie mi potrzebny bo za często aparat wisi na mojej szyi ;-)
Nie chciałem aby zabrzmiało to jako aluzja do Ciebie, bo tak nie było.
Chodzi mi o użytkowników, którzy w tydzień po zakupie pierwszego lustra entry level z 18-55 wyrażają autorytatywne opinie na temat ergonomii body...
No cóż, jeżeli o mojej świeżości w fotografii świadczy data rejestracji na forum i liczba postów to rzeczywiście, jestem świeży ;-)
Biorąc tylko te kryteria pod uwagę to ja też świeżynka ;)
Co do gripa to wole gdy sprzęt waży mało, póki zatem nie mam ciężkiego szkła i nałożonej sabiny 900 to chyba nie będzie mi potrzebny bo za często aparat wisi na mojej szyi
Wiele osób pyta po co mi 16-85, jak mam 17-55. Dużo wędruje po górach, wolę mieć lżej ;)
Zgodzisz się jednak ze mną, że planując rozwój swojej fotograficznej pasji, dobrze jest mieć możliwość użycia gripa gdy zajdzie ochota/potrzeba?
Swoją drogą do dziś zachodzę w głowę dlaczego nikon nie ma gripów dla najmniejszych body. Przecież właśnie przy nich przydały by się najbardziej...
Zdecydowałem się już na body Nikon D5100 + Nikkor 18-105, na firmę wyjdzie mniej niż 3k.
Pochwal się jak tak zrobić? :)
Na moim pudełku napisali.
2 Lata 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony.
I to niby jakaś promocja, bo informacja jest na naklejonej nalepce.
Dzisiaj sprawdzałem dokumenty odnośnie gwarancji. I wychodzi na to, że puszka i obiektyw mają po 1 roku gwarancji. A te 2 lata daje osobno Polski dystrybutor, jak kupuje się zestaw z obiektywem i jest na to osobny dokument. I właśnie w tym dokumencie piszą, że jeżeli zachodzi konieczność wysłania sprzętu do naprawy to.
Cytuję
„W przypadku konieczności wysyłki sprzętu do serwisu i tym samym ze względu na ubezpieczenie produktu w czasie transportu oraz fakt pokrywania kosztów transportu firmy kurierskiej DHL przez Nikon Polska Sp. Z o.o. zaleca się korzystanie z pośrednictwa firmy kurierskiej DHL. „
Koniec cytatu.
I jak wynika z tego Nikon pokrywa koszty transportu w dwie strony, a nie tak jak na tym forum piszą niektórzy, że tylko Nikon opłaca odesłanie sprzętu po naprawie a do nich trzeba wysłać na własny koszt.
No chyba, że ta wysyłka jest też w ramach promocji.
Mam pytanko odnośnie AF w D5.1k
Czytając wypowiedzi odnośnie D7k i korekcji AF w zależności od obiektywu wnioskuję, że układ AF oblicza odległość do obiektu i wysyła informację do obiektywu, aby ustawił się na tą odległość. A jak puszka nie „dogaduje się” z obiektywem i obiektyw nie ustawia się na określoną odległość to wprowadza się korektę.
W D5.1k nie ma opcji korekcji i jak obiektyw będzie miał odchyłkę to fotki nie będą ostre?
A może, po podpięciu nowego obiektywu pojawi się jakaś opcja do korekcji AF.
Kundzior
22-05-2011, 11:15
Mam pytanko odnośnie AF w D5.1k
Czytając wypowiedzi odnośnie D7k i korekcji AF w zależności od obiektywu wnioskuję, że układ AF oblicza odległość do obiektu i wysyła informację do obiektywu, aby ustawił się na tą odległość. A jak puszka nie „dogaduje się” z obiektywem i obiektyw nie ustawia się na określoną odległość to wprowadza się korektę.
W D5.1k nie ma opcji korekcji i jak obiektyw będzie miał odchyłkę to fotki nie będą ostre?
Serwis danego obiektywu i kalibracja. Nic się nie pojawia przy nowym szkle.
Antonioo
22-05-2011, 11:17
tak, głosowa. . .
oj ludzie ludzie.....
tak, głosowa. . .
oj ludzie ludzie.....
ale tylko w Erze :)
tak, głosowa. . .
oj ludzie ludzie.....
No właśnie.
oj ludzie ludzie…..
Może zrobić listę, o co można się pytać na tym forum.
Jestem ciekawy ilu użytkowników wie, że faktycznie puszka nie ustawia ostrości tylko określa odległość do fotografowanego obiektu i taką informację wysyła do obiektywu i obojętnie czy obiektyw ustawi się prawidłowo czy nie, puszka nie koryguje takiego ustawienia. A w trybie Lv widać, że ustawia ostrość, a nie odległość.
Michaelius
22-05-2011, 17:45
Szybkie pytanie bo jestem daleko od kraju i musze jutro lyknac nowe body.
Czy 5100 jest bezpieczny pod wzgledem problemow z autofocusem trapiacych 7000?
Szybkie pytanie bo jestem daleko od kraju i musze jutro lyknac nowe body.
Podobno D5100 nie ma już tego problemu inny czujnik
Jestem ciekawy ilu użytkowników wie, że faktycznie puszka nie ustawia ostrości tylko określa odległość do fotografowanego obiektu i taką informację wysyła do obiektywu i obojętnie czy obiektyw ustawi się prawidłowo czy nie, puszka nie koryguje takiego ustawienia. A w trybie Lv widać, że ustawia ostrość, a nie odległość.
Hmmm... bardzo ciekawe to co napisałeś.
Możesz rozwinąć temat?
D7000 ma zupełnie nowy czujnik AF, D5100 z tego co mi się wydaje ma stary, sprawdzony układ pochodzący jeszcze z D90.
Pewnie odliczy sobie vat
Wiem jak się to robi, ale skoro będzie to Jego pierwsza lustrzanka to przypuszczam że fotografia nie ma nic wspólnego z profilem działalności, ale może się mylę :)
tak, głosowa. . .
oj ludzie ludzie.....
Rozwinąć temat?
Czytając wypowiedzi odnośnie D7k napotykam się na posty odnośnie korekcji AF odnośnie różnych obiektywów. Na jednym korekcja jest jedna a na innym inna. I wywnioskowałem, że puszka określa tylko odległość i informuje układ w obiektywie o tej odległości i obiektyw powinien ustawić się na nią. Ale skoro są wprowadzane korekty, to znaczy, że obiektywy nie za bardzo poprawnie ustawiają się na podaną odległość. I teraz zakładając taki obiektyw do puszki, która nie ma możliwości korekcji AF to raczej nie uzyska się poprawnej ostrości.
Sam zauważyłem, że robiąc fotkę w normalnym trybie, czyli z użyciem wizjera. W momencie ustawiania ostrości silniczek bzyknie tylko raz, jakby wykonał konkretne polecenie. A w trybie Lv widać na monitorku, że puszka szuka ostrości kręcąc obiektywem.
A teraz odnośnie pojawiania się dodatkowych opcji w menu.
Chciałem wypróbować program Camera Control Pro 2 ale program nie widzi mojej puszki. Zerknąłem na stronę Nikona i tam piszą, że trzeba ustawić odpowiednio port USB w aparacie.
A gdzie go ustawić skoro nie ma w menu aparatu takiej pozycji. A program obsługuje puszkę D5.1k. Więc pomyślałem, że skoro Nikon pisze o takich ustawieniach to może są ukryte i pojawiają się w momencie próby połączenia programu CCP z aparatem. Ale nic z tego.
Kundzior
Dzięki, teraz jak będę się wybierał po nowe szkiełko, to puszka pod pachę i test w sklepie. A sklepy w Internecie całkowicie odpadają.
catintheflat
22-05-2011, 21:26
No właśnie.
oj ludzie ludzie…..
Może zrobić listę, o co można się pytać na tym forum.
No dobra to jak działa w takim razie potwierdzenie ostrości w postaci kropki zapalającej się na wyświetlaczu? Przecież z manualnymi szkłami to też działa a puszka nie ma żadnych informacji na temat ogniskowej, przysłony czy też na jaką odległość akurat ustawiona jest skala ostrości.
D7000 ma zupełnie nowy czujnik AF, D5100 z tego co mi się wydaje ma stary, sprawdzony układ pochodzący jeszcze z D90.
MultiCam 1000 to chyba nawet wynalazek z D200 :)
fotouśmieszek
22-05-2011, 21:34
No czyli to, co niedzielni fotografowie lubia najbardziej - uchylny ekranik, jak najmniejsze parametry :] a ergonomia kwestia bardzo osobista.
Zajrze tu czasem,widzę przybywa d5.1k ale mocna grupa d90 "walczy" (poco?).Doszedl epitet "niedzielny fotograf". I tak na okrągło :pochwalisz d5.1k narazisz sie na atak/wyśmianie ad personam,baaaardzo rzadko ad rem.No coż,niech nam żyje śrubokręt:-) -znowu ad rem:-)
Z tego co wiem, to AF oparty o detekcję fazy nie mierzy odległości od obiektu, a to, czy promienie światła odbite od fotografowanego obiektu skupiają się w jednej płaszczyźnie (wtedy aparat stwierdza, że ustawił ostrość) lub nie.
cz4rnuch
22-05-2011, 22:19
Z tego co wiem, to AF oparty o detekcję fazy nie mierzy odległości od obiektu, a to, czy promienie światła odbite od fotografowanego obiektu skupiają się w jednej płaszczyźnie (wtedy aparat stwierdza, że ustawił ostrość) lub nie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Polikona, bo pisze on że pucha nie ustawia ostrości tylko mierzy odległość od obiektu(w fazowym oczywiście), ale chyba ma on racje z małym ale: pucha ustawia ostrość właśnie przez mierzenie odległości od obiektu(może niefortunnie się kolega wyraził). Nie interesowało mnie do tej pory jak aparat to robi, ale od czego jest google. Żeby nie być gołosłownym: <<klik>> (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5416)
P.S Dla zmęczonych sprzętowymi bojami: <<klik>> (http://www.youtube.com/watch?v=awq90APEVgw&feature=player_embedded)
No dobra to jak działa w takim razie potwierdzenie ostrości w postaci kropki zapalającej się na wyświetlaczu? Przecież z manualnymi szkłami to też działa a puszka nie ma żadnych informacji na temat ogniskowej, przysłony czy też na jaką odległość akurat ustawiona jest skala ostrości.
Tak jak wcześniej pisałem nie wiem tego na pewno, ale przypuszczam, że tak to działa.
Dlatego chciałby się dokładnie dowiedzieć jak to działa. I nie chodzi o sam sposób pomiaru odległości, ale o komunikację puszki z obiektywem.
A jeśli chodzi o diodę, to chyba na pewno jest to tylko informacja, który punkt AF ustala odległość do „celu”. I właśnie skierowałem jeden punkt AF na spojenie sufitu i ściany w zacienionym miejscu i dioda mrugnęła a wskaźnik ostrości zapalił się po czasie, a silniczek działał tak jakby specjalnie przejechał ostrość jednym ruchem a drugim ruchem wjechał w ostrość. Bo specjalnie wcześniej ustawiłem ostrość na 1m a spojenie ściany było oddalone o jakieś 4m, aby dalmierz trochę zgłupiał.
AF fazowy nie może mierzyć odległości no bo przecież po co wtedy byłaby taka funkcja w obiektywach, która weszła od wersji D jak pomiar odległości? :)
cz4much
Dzięki za ten link.
I teraz jestem w domu. Każdy sprzęcik, który wymaga kalibracji w fabryce, ma tak zwane dopuszczalne odchyłki. Ale jak trafimy na puszkę, która ma taką odchyłkę załóżmy na + a kupimy obiektyw z odchyłką na – to na bank będziemy mieli albo BF albo FF w puszcze bez możliwości kalibracji, tak jak w D5.1k
Ja wychodzę z założenia, że kupując obiektyw płacimy sporo kasy i trzeba wiedzieć, jak co i z czym działa, aby dobrać obiektyw do puszki.
AF fazowy nie może mierzyć odległości no bo przecież po co wtedy byłaby taka funkcja w obiektywach, która weszła od wersji D jak pomiar odległości? :)
Ale obiektyw nie mierzy odległości. A jak mierzy to niby gdzie ma zamocowany sensor i jakiś pryzmat, który kierowałby na sensor widziany obraz.
Ja wychodzę z założenia, że kupując obiektyw płacimy sporo kasy i trzeba wiedzieć, jak co i z czym działa, aby dobrać obiektyw do puszki.
To fakt, czyli kupując obiektyw do puszki bez możlowości kalibracji musimy byc takim amatorem z "maturą" :)
To fakt, czyli kupując obiektyw do puszki bez możlowości kalibracji musimy byc takim amatorem z "maturą" :)
No może nie z maturą. Ale wypadałoby wiedzieć, czego możemy się spodziewać.
Chociaż są i tacy, których to nie interesuje. Ważne że ma, a najlepiej jakby metka z widoczną ceną wisiała na puszce lub obiektywie.:lol:
Ale obiektyw nie mierzy odległości. A jak mierzy to niby gdzie ma zamocowany sensor i jakiś pryzmat, który kierowałby na sensor widziany obraz.Wszystko tak sobie utrudniasz w życiu? :)
Michaelius
23-05-2011, 14:47
Podobno D5100 nie ma już tego problemu inny czujnik
Dzieki za szybkie odpowiedzi D5100 juz kupiony :)
Na razie zbieram szczeke z podlogi bo szumy przy ISO6400 sa na nim wielokrotnie mniejsze niz D40x mial przy 1600. To co teraz wychodzi w ciemnych wnetrzach bez lampy to poezja.
PS. Zrobić jakieś fotki testowe i wrzucić na forum ?
Dzieki za szybkie odpowiedzi D5100 juz kupiony :)
Na razie zbieram szczeke z podlogi bo szumy przy ISO6400 sa na nim wielokrotnie mniejsze niz D40x mial przy 1600. To co teraz wychodzi w ciemnych wnetrzach bez lampy to poezja.
Pewnie, pochwal się, z chęcią obejrzymy.
Michaelius
23-05-2011, 15:18
Ok jutro porobie cos w rawach bo dzis mam tylko jpegi.
Ok jutro porobie cos w rawach bo dzis mam tylko jpegi.
jpegi mogą być i tak Rawa nie mam czym wywołać.
No nareszcie ktoś o tym pomyślał! :)
....
jeszcze się pyta ! :)
Witam wszystkich bardzo serdecznie, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum proszę o odrobinę wyrozumiałości :)
Jestem świeżo upieczonym i już bardzo zadowolonym właścicielem D5100 + N18-105. Ponieważ jest to mój pierwszy aparat tej marki zarówno szklarnia jak i akcesoria współpracujące z tym aparatem są mi trochę mało znane. Dlatego chciałbym Was prosić o odpowiedź na 2 pytania:
1. szukam szkła do macro a ponieważ znam możliwości Tamrona 90mm zastanawiam się czy jest jakaś jego wersja, która będzie w pełni współpracowała z tą puszką? wybaczcie jeśli pytanie wydaje się infantylne ale tak jak pisałem na wstępie jest zupełnie nowy w tym systemie
2. nurtuje mnie ładowarka do akumulatorków, która składa się z dwóch części: głównej i wtyczki montowanej na zatrzask. zastanawiam się czy samą wtyczkę można demontować czy jak już się ją raz zamontowało to lepiej nie próbować jej ściągać?
Teraz krótka opinia o aparacie+ kitowym szkiełku. Na wstępnie napisałem, że jestem bardzo zadowolonym nowym użytkownikiem. zadowolenie wynika z dwóch faktów. Dzięki Fatmanowi i jego syzyfowej pracy z wiadomych powodów nie kupiłem D7000 a powód nr 2 to piękna kolorystyka i szybki AF w tym moim nowym zestawie. Wcześniej pracowałem na Olku E510 i uważałem, że to aparat genialnie oddaje kolory skóry, nieba i zieleni ale D5100+ kit bardzo, bardzo miło mnie zaskoczyły. Jest to dla mnie z resztą pierwszy nikon o którym mogę powiedzieć, że robi piękne kolory ( miałem wcześniej kilka okazji do zabawy z nikonami moich dawnych znajomych ).
Co się tyczy ergonomii uważam, że jest bez zarzutu przynajmniej dla kogoś kto jest tzw niedzielnym pstrykaczem tak jak ja. Biorąc pod uwagę świetny uchylny ekranik nie można mieć pretensji że kilka ważnych klawiszy jest pochowanych.
Poza tym puszka pewnie leży w dłoni a sama jej waga i wielkość przynajmniej dla byłego użytkownika Olka jest w sam raz! Jestem przyzwyczajony do tego, że puszka jest leciutka w stosunku do obiektywu więc pewnie dlatego nie mam problemu z brakiem gripa i takim a nie innym wyważeniem sprzętu.
Pozdrawiam wszystkich i gorąco polecam zastanawiającym się nad zakupem "niedzielnym pstrykaczom"
Witaj eBarciu. Jest tamron 90 z silnikiem. Będzie współpracował z twoim aparatem.
Witaj eBarciu. Jest tamron 90 z silnikiem. Będzie współpracował z twoim aparatem.
Digit wielkie dzięki za szybką odpowiedź. A kojarzysz może oznaczenia tego Tamrona?
Tamron AF SP 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1
Ale musisz pytać czy jest z silnikiem czy bez. Część sprzedawców ma z silnikiem ale pokazuja zdjęcia bez silnika. Wersja z silnikiem nie ma pierścienia ustawiania przysłony.
Witaj eBarciu.
Po pierwsze tak samo jak ty chciałem kupić D7k ale dzięki Fatmanowi mam D5.1k. Takie przeboje jak ma Fatman to nie na moje nerwy.
Ale widzę że jesteś w lepszej sytuacji bo miałeś już styczność z podobnym sprzętem.
Ja nie mam porównania i tylko mogę porównywać swoje fotki do innych.
Witam,
No to niniejszym dołączam do grona posiadaczy d5100. Praktycznie na każde wakacje mam coś innego, bo strasznie lubię nowinki. Szklarni nigdy nie zbierałem bo zapaleńcem ani pro nie jestem. Najbardziej lubię poszukiwać nowy sprzęt i już w momencie nabycia, marzę o czym innym :D
Nie no, trochę przesadzam, ale powiem tak:
Posiadałem w kolejności -> d40, d80, d90, nex-5, d5100
D90 miło wspominam, ale dostałem z gripem, 18-105, plus dodatkowa bateria i nikomu nie chciało się tego nosić.
Długo szukałem kompakcika/evila i stanęło na nexie. Świetny sprzęt, ale padła mi skrzynia biegów i doraźnie potrzebowałem szybko sprzedać, a że udało się drożej niż kupiłem to za nim nie płakałem.
Po wyjściu na prostą zacząłem się rozglądać za nowym sprzętem. W nexie brakowało mi jednak wizjera i z żoną zdecydowaliśmy się na jakieś tanie, małe lustro - 1100d, k-r, d3100, 550d. Pojechaliśmy do sklepu i już miałem brać k-erkę, ale odpadła z jednej może błahej przyczyny -> dźwięk "przelewających się" wnętrzności przy przechylaniu sprzętu na boki. Nie wiem, może to stabilizacja matrycy, ale wszystkie 4 egzemplarze to miały. Miałem wrażenie że czegoś nie poskręcali - masakra.
Aparacik początkowo miał być do 2000zł, ale jak to mówią na forum o zegarkach "powiedz ile chcesz wydać, a my pomożemy przekroczyć ci budżet".
Żeby nie przynudzać - żona "organoleptycznie" wybrała k5100 z 18-55vr za 2900zł (sprzedawca zszedł 100zł). A że lubię nowinki to też się ucieszyłem.
Teraz wrażenia -> malutki, zgrabniutki. Bardzo miło wspominam d40 bo wszędzie go zabieraliśmy i długo potem żałowałem że go na d80 zamieniłem. Ekranik - świetny. Tak jak mi brakowało w nexie wizjera, to zauważyłem że 50% zdjęć na d5.1k włączam sobie LV. Pająki, kwiatki, zdjęcia "z podłogi", wywracany we wszystkie strony - po prosu świetny. Rozdzielczość, nasycenie też super. Manualne ostrzenie jeszcze fajniejsze niż na wychwalanym za to nexie.
Wyczerpałem już chyba 3 razy akumulator, zrobiłem z 1500 zdjęć. Chyba żaden aparacik wcześniej nie sprawiał mi takiej radości z pstrykania. Brakuje może jednego przycisku. No bo dajemy na A, przysłonę mamy, kompensację mamy, pod funkcyjny dajemy iso i.... no właśnie. Żeby był jeszcze jeden guziczek. Wszystkie WB, rodzaj AF, pomiar światła da się szybko zmienić przez "i", ale jeden jedyny guziczek więcej i pełnia szczęścia. Może podpiąłbym HDR? może wspomniane wyżej funkcje? A może i tak bym nie używał? Ale mógłby być :)
Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to wiadomo, że na monitorze bez powiększania z każdego posiadanego wcześniej aparatu zdjęcia wyglądają praktycznie identycznie, ale żona od razu powiedziała że ten robi najładniejsze. Podoba jej się odcień skóry. Mi natomiast podoba się kolorystyka. Zwłaszcza jak jest zachmurzone niebo, trochę przechodzącego słońca i dużo zieleni na dole. Czasami zdjęcia wyglądają jak HDRy. Żaden poprzedni aparacik nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Dużo widać w cieniach, na matrycowym nie przepala, naprawdę jestem zadowolony. Żona daje auto i też trzaska z zadowoleniem. Jedyny mankament to wspomniane wcześniej w tym czy innym wątku ustawianie AF na auto z punktowego po każdym włączeniu aparatu w tryb auto. Żona woli mieć centralny, bo się nie martwi że złapie ostrość nie tam gdzie chciała i za każdym razem trzeba przestawiać. Mam nadzieję że coś z tym zrobią.
Przepraszam za przynudzanie i pozdrawiam :)
PS - żeby nie było za kolorowo. Miałem nexa i filmy bajka - Wkładałem kartę w plazmę panasonica i leciało. Af niesłyszalny. Tutaj przy obiektywie 18-55 masakra. Po pierwsze ani moja manta emperor ani telewizor nie odtwarzają tego, trzeba na kompie, po drugie - ciągły warkot AF na filmie. Zostaje manual albo inny obiektyw. Inna sprawa że nexem nakręciłem z ciekawości 3 filmy i to pierwszego dnia a potem dałem sobie spokój, ale jak ktoś chce kręcić - nex lepszy...
W instrukcji jest napisane:
Tryb Pola AF
Opcje trybu pola AF wybrane w trybach fotografowania innych niż P, S, A i M są resetowane po zmianie trybu fotografowania.
Skoro tak jest w instrukcji to na Twoim miejscu nie liczyłbym, że coś z tym zrobią.
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na forum, dlatego z góry przepraszam jak coś sknocę.
Tak jak w tytule, mój przyjaciel był szczęśliwym posiadaczem D5100 przez około 60 zdjęć.Niestety kolejne włączenie aparatu skończyło się zawieszeniem aparatu,na wyświetlaczu pojawił się komunikat o błędzie z poleceniem żeby ponownie wcisnąć spust migawki-niestety nic to nie dawało-a we wizjerze ciemno i err, brak odczytu F.Aparat nie reagował.Wyjęcie baterii, włożenie nowej karty,podpięcie innego szkła też nie poskutkowało.W instrukcji zalecają oddanie do serwisu,tak też zrobiłem po miesiącu od zakupu.Pan ze sklepu-FJ-który przyjmował reklamacje też był dużym szoku.
Miałem już wiele nikonów/D50,D80,D90,D300/, ale po tych kilku zdjęciach które obejrzałem mogę powiedzieć że jakość fotek jest super.Niestety marka zawiodła.
Pozdrawiam
Jedyny mankament to wspomniane wcześniej w tym czy innym wątku ustawianie AF na auto z punktowego po każdym włączeniu aparatu w tryb auto. Żona woli mieć centralny, bo się nie martwi że złapie ostrość nie tam gdzie chciała i za każdym razem trzeba przestawiać. Mam nadzieję że coś z tym zrobią.
To chyba mój post czytałeś. Też mnie to, już nie wkurza tylko wk…..a.
Ale jeśli ustawisz sobie ręcznie AF w automacie, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu puszki, nasz wybór AF pozostaje. Dopiero po zmianie programu, wielo punktowy AF wraca.
Tamron AF SP 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1
Ale musisz pytać czy jest z silnikiem czy bez. Część sprzedawców ma z silnikiem ale pokazuja zdjęcia bez silnika. Wersja z silnikiem nie ma pierścienia ustawiania przysłony.
jeszcze raz dzięki za pomoc
Miałem już wiele nikonów/D50,D80,D90,D300/, ale po tych kilku zdjęciach które obejrzałem mogę powiedzieć że jakość fotek jest super.Niestety marka zawiodła.
Pozdrawiam
Nieee no, wyluzuj. Najlepszym się zdarza.
Witaj eBarciu.
Po pierwsze tak samo jak ty chciałem kupić D7k ale dzięki Fatmanowi mam D5.1k. Takie przeboje jak ma Fatman to nie na moje nerwy.
Witaj
szczerze mówiąc Fatman zrobił kawał dobrej roboty i przysporzył Nikonomi więcej zadowolonych klientów za co mam nadzieję Nikon mu się w końcu odwdzięczy chociażby wymieniając jego puszkę na nową wolną od wad. Może to brzmi przewrotnie z tym przysporzeniem Nikonowi zadowolonych klientów ale jak sobie pomyślę, że kupiłbym zwaloną puszkę D7000 to już nigdy nie ruszyłbym niczego spod znaku tej marki a tak mam wielkiego rogala i świadomość że wywalone w błoto 4 tysie mnie ominęły
Oj nie nie nie. Zero wymiany, puszka zostaje u mnie taka jaka jest, ostatnio sam ją "naprawiłem" korzystając z doświadczenia pewnego pechowego (no obecnie szczęśliwego już) kolegi -mój D7000 trafia obecnie tak jak D90 i niech już tak zostanie (choć czy ten stan się utrzyma to nie wiem).
A potem się D7k zestarzeje robiąc za kamerę............
i już..........
mój D7000 trafia obecnie tak jak D90 i niech już tak zostanie.
Czekaj, czekaj!
Czyżbyś czymś się nie podzielił z nami w wątku o D7000?
Zdradź jak to się stało, że Twój D7000 już nie choruje.
Zaświtało światełko w tym ciemnym tunelu...
Chyba miał kontakt z ziemią ?
Nieee no, wyluzuj. Najlepszym się zdarza.
Witam
Coś musi być na rzeczy:
"Sprzedawca chciał pokazać aparat. Wziął z wystawy, parę zdjęć zrobiłem i aparat przestał działać. Przyniósł nowy z zaplecza, rozpakował, bateria, karta pamięci i nic. Porostu nie działał. Sprawdził baterie sprawdził karte one działają. A aparaty nie!!!"
Jest to fragment z wypowiedzi czytelnika bardzo popularnego serwisu o sprzęcie optycznym i fotograficznym.
pozdrawiam
Miałbym prośbę do kogokolwiek. Czy mógłby ktoś udostępnić instrukcję obsługi do D5100 w pdfie?? Niestety nie mam jeszcze żadngo Nikosia, więc nie umiem pobrać ze strony instrukcji. Najlepiej daj ktoś linka tutaj, albo wyślij na
[email protected]. Będę wdzięczny. Teraz mam trochę czasu i z chęcią bym poczytał instrukcję obsługi :). Dziękuję z góry.
Miałbym prośbę do kogokolwiek. Czy mógłby ktoś udostępnić instrukcję obsługi do D5100 w pdfie?? Niestety nie mam jeszcze żadngo Nikosia, więc nie umiem pobrać ze strony instrukcji. Najlepiej daj ktoś linka tutaj, albo wyślij na
[email protected]. Będę wdzięczny. Teraz mam trochę czasu i z chęcią bym poczytał instrukcję obsługi :). Dziękuję z góry.
Poszła instrukcja do ciebie
Dziękuję uprzejmie :). Będzie co czytać.
Michaelius
25-05-2011, 16:37
U mnie juz dojechal do 660 zdjec i jak na razie dziala ;) Choc mozliwe , ze do Polski trafiaja inne serie niz moja kupiona, ze tak powiem w mateczniku firmy :D
Fotki szczytem artyzmu nie sa, ale moze cos pokaza zainteresowanym generalnie pykane przy uzyciu trybow tematycznych lub jako priorytet przyslony. Mam tu tylko netbooka wiec nic nie przerabialem.
Obiektyw 16-85
A-bomb dome w Hiroshimie:
http://www.4shared.com/file/Zaih758v/DSC_0599.html
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img101.imageshack.us/i/aaa1l.jpg/)
Gorace zrodla:
http://www.4shared.com/file/6DrYEVNU/DSC_0233.html
źródło (http://img843.imageshack.us/i/aaa2y.jpg/)
Tutaj testowalismy ISO 6400:
http://www.4shared.com/photo/8nSbSHls/aaa3.html
źródło (http://img810.imageshack.us/i/aaa3z.jpg/)
pawelpiotrm
25-05-2011, 16:40
Michaelus
Trzeba podpis zmienić bo myli ;-)
Michaelius
25-05-2011, 17:36
Juz poprawiony :)
wracajac do przesiadki d40x -> d5100:
1. korpus jest ciut ciezszy i odrobinke wiekszy
2. serdeczne "pozdrowienia" dla Nikona za wprowadzenie nowej pasujacej tylko do d3100/5100 baterii
3. aparat znacznie agresywniej ustawia wysokie iso, ale mozna sobie na to pozwolic przy przepasci w szumach miedzy nimi
4. w meny przybylo pol tryliarda nowych funcji
5. ekranik 900k pikseli jest swietny w porownaniu z poprzednim
6. ktos zrobil swietna robote bo wyswietla sie na nim pelna pula informacji widocznych w wizjerze
7. szybkie menu pod <i> wydaje sie byc sporo poprawione jesli chodzi o dostep do funkcji
8. nagrywanie filmikow to w sumie umiarkowanie przydatny bajer, ale lepsze to niz komorka :)
9. live view przydaje sie jak prosimy kogos o zrobienie nam zdjecia
10. a w polaczeniu z odchylanym ekranem juz kilka razy zaoszczedzil mi klekania w niewygodnej pozycji badz kadrowania na slepo
Na razie jestem zadowolony ze zmiany choc szkoda, ze byla to zmiana wymuszona awaria poprzednika podczas wyjazdu marzen.
Juz poprawiony :)
wracajac do przesiadki d40x -> d5100:
2. serdeczne "pozdrowienia" dla Nikona za wprowadzenie nowej pasujacej tylko do d3100/5100 baterii
4. w meny przybylo pol tryliarda nowych funcji
2.Wiedzieli, co robią. Widziałeś ceny tych bateryjek.:twisted:
4.A zdublowane pozycje też wliczasz w ten tryliard.:?::-P
Michaelius
26-05-2011, 00:44
Widzialem 4720 yenow tak konkretnie ;)
fotouśmieszek
28-05-2011, 16:06
Zupełnie niezła ostrość:-)
http://www.kenrockwell.com/nikon/d5100/sample-images/DSC_0117.JPG
zgredzik
29-05-2011, 16:25
Witam. W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D5100 razem z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-105mm i dopiero dziś zacząłem się trochę więcej bawić. Zauważyłem, że na pierścieniu zoomu jest delikatny luz przy poruszaniu lewo/prawo. Gdzieś tu na forum wyczytałem (ale chodziło o inny obiektyw), że to normalne przy szkłach niższej klasy i ma niby służyć temu żeby obiektyw się nie zatarł. Pytanie czy tak jest faktycznie czy mam to traktować jako usterkę?
Jean Reno
29-05-2011, 16:34
Też mam ten obiektyw i u mnie luzy na pierścieniu zoomu nie występują. Wszystko chodzi płynnie i nic niepokojącego nie zauważyłem. Jedynie jest niewielki luz na pierścieniu ostrości ale to chyba normalne. Może właśnie chodzi Ci o pierścień ostrości?
zgredzik
29-05-2011, 16:48
Luz jest właściwie pomiędzy pierścieniem zoomu, a pierścieniem focusa w miejscu gdzie jest taka szczelina :-\
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Witam. W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D5100 razem z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-105mm i dopiero dziś zacząłem się trochę więcej bawić. Zauważyłem, że na pierścieniu zoomu jest delikatny luz przy poruszaniu lewo/prawo. Gdzieś tu na forum wyczytałem (ale chodziło o inny obiektyw), że to normalne przy szkłach niższej klasy i ma niby służyć temu żeby obiektyw się nie zatarł. Pytanie czy tak jest faktycznie czy mam to traktować jako usterkę?
U mnie na tym szerokim pierścieniu (zoom) nie ma żadnego luzu, a na tym wąskim pierścieniu (ostrość) jest mały luz.
fotouśmieszek
29-05-2011, 23:01
U mnie na tym szerokim pierścieniu (zoom) nie ma żadnego luzu, a na tym wąskim pierścieniu (ostrość) jest mały luz.
Spoko,na każdym AFie jest. Nic sie nie dzieje:-)
zgredzik
30-05-2011, 00:11
http://imageshack.us/photo/my-images/715/nikon18105.jpg/ - na zdjęciu pokazałem miejsce gdzie występuje luz..
http://imageshack.us/photo/my-images/715/nikon18105.jpg/ - na zdjęciu pokazałem miejsce gdzie występuje luz..
A jak sobie wyobrażasz osobną regulację zooma i AF jak by tam nie było luzu.
zgredzik
30-05-2011, 15:48
A jak sobie wyobrażasz osobną regulację zooma i AF jak by tam nie było luzu.
Chodzi o to, że powyżej tego miejsca obiektyw się po prostu rusza/lata delikatnie na boki.. Czytaj że zrozumieniem.
Zupełnie niezła ostrość:-)
http://www.kenrockwell.com/nikon/d5100/sample-images/DSC_0117.JPG Ale to wątek o aparacie, nie o optyce ;)
Ale to wątek o aparacie, nie o optyce ;)
Ale optyka jest zakupiona w komplecie.:smile:
Chodzi o to, że powyżej tego miejsca obiektyw się po prostu rusza/lata delikatnie na boki.. Czytaj że zrozumieniem.
To jak, pierścienie przesuwają się względem siebie, czyli ta szczelinka znika i pojawia się.
U mnie też się trochę rusza, ale to jest prawie nie wyczuwalne.
Ale optyka jest zakupiona w komplecie.:smile:
To jak, pierścienie przesuwają się względem siebie, czyli ta szczelinka znika i pojawia się.
U mnie też się trochę rusza, ale to jest prawie nie wyczuwalne.
Tytuł tego wątku wyraźnie precyzuje czego dotyczy. tutaj poruszamy tematy i problemy związane z D5100. A jak sama nazwa wskazuje D5100 to jest body.
fotouśmieszek
30-05-2011, 21:41
Ale to wątek o aparacie, nie o optyce ;)
myślałem,że matryca (umożliwia taką ostrość) to część aparatu. Odpowiedni obiektyw tylko pozwala uwidocznić możliwości przetwornika,ktory w d5.1k jest MEGAPERFEKCYJNY;)
http://imageshack.us/photo/my-images...ikon18105.jpg/[/url] - na zdjęciu pokazałem miejsce gdzie występuje luz..
musi być luz żeby silnik bez zbędnych oporow/tarcia ustawiał AF.Luzów takich nie masz tylko w MF-ie ale to historia;)
Michaelius
01-06-2011, 11:46
Na czym polega zaleta posiadania wiekszej ilosci pol autofocusa ?
Bo to jedna rzecz , ktora uwazam za zmiane na gorsze - 3 polowy w D40 byl o wiele prostszy do oszukania i zrobienie tego co chcialem ja a nie system :) Dobrze, ze w miedzyczasie zmienilem cala szklarnie na puszki z manual overridem.
Na czym polega zaleta posiadania wiekszej ilosci pol autofocusa ?
Na precyzyjniejszym wyborze pola, gdzie aparat ma ustawić ostrość. Oczywiście można sobie radzić ostrząc zawsze na jedno (zazwyczaj środkowe) i przekadrować, jednak przy dłuższych i bardzo jasnych szkłach, może się okazać, że nasz cel wyszedł już poza GO.
Kundzior
02-06-2011, 01:37
Mam 11 pól, korzystam tylko z centralnego, lecz gdy poszedłem robić zdjęcia dzieciaków na deskorolkach, rolkach, włączyłem śledzenie 3D, tak mi zabrakło choć by głupich 39 pól.
W neo24 D5100 najtaniej - 3299zł. Myślicie, że to okazja, czy po prostu spadek cenowy?? Ciekawe ile kosztuje przedłużenie gwarancji. Zaraz poślę maila.
pawelpiotrm
02-06-2011, 14:24
Myślę, że za miesiąć będzie jeszcze większa okazja ;-)
Myślę, że za miesiąć będzie jeszcze większa okazja ;-)
Sądzę, że po wakacjach to się zaczną okazje ;-)
Ktoś wie jak włączyć funkcję HDR w D5.1k Próbowałem różnych ustawień i cały czas wyświetla mi się komunikat. Ta opcja jest nie dostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu.
Ktoś wie jak włączyć funkcję HDR w D5.1k Próbowałem różnych ustawień i cały czas wyświetla mi się komunikat. Ta opcja jest nie dostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu.
HDR czy D-Lightning?
hdr czy d-lightning?
Wysoki zakres dynamiki. HDR
Strona 76 instrukcji. W menu puszki. Menu fotografowania.
Pytanie do któregoś posiadacza D5100, czy Nikon zrobił w nim złącze do współpracy z gripem czy będzie konieczność stosowania kabelka do spustu jak to jest w d3100?
Nie ma złącza do gripa, pozostaje ewentualnie kabelek.
A wogóle to moj pierwszy post na tym forum, więc witam Wszystkich.
Nie ma złącza do gripa, pozostaje ewentualnie kabelek.
A wogóle to moj pierwszy post na tym forum, więc witam Wszystkich.
To już standard, ze Nikon nie robi gripów do serii Dxxxx - dla amatorów. A tutaj naprawdę by się przydały ze względu na rozmiar puszki - a tu taka niemiła niespodzianka i "kastracja" :( . Pozostaje legendarny kabelek.
To już standard, ze Nikon nie robi gripów do serii Dxxxx - dla amatorów. A tutaj naprawdę by się przydały ze względu na rozmiar puszki - a tu taka niemiła niespodzianka i "kastracja" :( . Pozostaje legendarny kabelek.
Widać konstruktorzy Nikona jeszcze ni dorośli do tego, aby zaprojektować styki np. w stopce lampy do mikrofonu. I trzeba się posiłkować kabelkami.
a nie próbujesz czasem włączać hdr w trybie automatycznym bądź jakimś wybranym tematycznym? z tego co pamiętam tylko w trybach P,A,S,M można włączyć HDR. niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. nie mam akurat swojej puszki więc nie mogę sprawdzić
Jeszcze jest także możliwość, że próbujesz włączyć HDR z wybraną rejestracją RAW, a z wybranym RAW-em HDR nie będzie działać.
Po wielu próbach udało się włączyć HDR. Obowiązkowo JPG, pojedyncza fotka, i jeszcze coś. Wszystkich warunków nie rozeznałem, bo olałem tą funkcję. Jak mam się męczyć podczas uruchamiania tego cuda, a Nikon olewa dokładne opisanie jej to wolę o HDR zapomnieć. Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału. Nawet ustawienie kompensacji ekspozycji na -5 nic nie dało. Na żadnym programie nie zrobił fotki bez przepału. A na „zielonym” automacie, budynki w ładnym słoneczku, a ten lampę błyskową otwiera. Normalnie Szok.
Po wielu próbach udało się włączyć HDR. Obowiązkowo JPG, pojedyncza fotka, i jeszcze coś. Wszystkich warunków nie rozeznałem, bo olałem tą funkcję. Jak mam się męczyć podczas uruchamiania tego cuda, a Nikon olewa dokładne opisanie jej to wolę o HDR zapomnieć. Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału. Nawet ustawienie kompensacji ekspozycji na -5 nic nie dało. Na żadnym programie nie zrobił fotki bez przepału. A na „zielonym” automacie, budynki w ładnym słoneczku, a ten lampę błyskową otwiera. Normalnie Szok.
Instrukcji nikt za Ciebie nie przeczyta.
A co do "przepałów": wrzuć jakiś przykład - koniecznie z EXIFem.
poziomek1978
06-06-2011, 16:40
Mam 1sza w życiu lustrzankę od tygodnia. Ja bym polecił wyłączyć wszystkie "dopalacze".
POstaraj się olać tryb Auto, włącz sobie np tryb P, ustaw ISO na 100 (zakładam że jesteś na zewnątrz) ustaw AF-S i POJEDYNCZY punkt AF. Pomiar ekspozycji to już sprawa drugorzędna na początek atakuj na Matrix metering. Zaręczam ci,że da radę fajne fotki zrobić, problemem dla mnie są tylko portrety pod/na tle zachodzącego mocnego słońca - ale po kilku próbach (z lampą aby doświetlić twarz) byłem blisko ideału jaki sobie zaplanowałem...
W trybie Auto początkujący taki jak ja czy ty od razu się pogubi bo NIE WIE co było powodem dobrania takiej a nie innej ekspozycji, punktu AF.
I tak z super aparatu zrobiło się "badziewie". Może lepiej kupić kompakta i jechać na zielonym i nie marnować nerwów, sprzętu i pieniędzy.
Czasem warto poczytać co to ISO, prędkość migawki, przesłona i jak to si e ma do wskazań światłomierza i metody pomiaru światła w ekspozycji. Tryby auto coraz lepiej dobierają wszystkie ustawienia, a to że fotograf nie potrafi zrobić tego jeszcze lepiej w trybach P, S, A, M to już chyba tylko jego wina. W takich sytuacjach nawet "super-matryca" D5100 nie da rady (przepraszam za złośliwość i nawiązanie do wątku z "D90 czy D5100" ale nie mogłem się powstrzymać) ;-) I tak z super aparatu zrobiło się "badziewie". Może lepiej kupić kompakta i jechać na zielonym i nie marnować nerwów, sprzętu i pieniędzy. A to że lampę otwierał to normalne, warto poczytać co to rozpiętość tonalna, doświetlanie cieni i dlaczego właśnie w słońcu robi się zdjęcia z lampą (podpowiem, szczególnie te pod słońce).
Pozdrawiam i życzę miłej oraz owocnej nauki bo sprzęt masz świetny, aspiracje też ale samo się nie zrobi :-)
A co żeście się uczepili tego zielonego. :smile:O zielonym napisałem tak na dokładkę. Bo dziwne, że przy takim jasnym obiekcie automat potrzebuje pomocy lampy. A jeśli chodzi o te przepały, to miałem słońce prawie za plecami a kadr wycelowany na domki jedno rodzinne i wszystkie futryny i elewacje w kolorze białym i piaskowym są przepalone. Nawet jak kadr obniżyłem, aby nie łapał nieba to nic się nie zmieniło. Tu gdzie mieszkam jak pogoda jest słoneczna to można przyjąć, że są to anomalie pogodowe. Więc wcześniej nie było z tym problemu, a próbowałem wykorzystywać wszystkie programy tematyczne.
Chyba na tym forum przeczytałem taki tekst „ zobaczycie jak po czasie na tej matrycy zaczną się przepały”
Właśnie zresetowałem wszystkie ustawienia, po wyłączałem wszystkie dodatki i pstryknąłem fotkę na zewnątrz, jest dość pochmurno i co widzę, nad nazwą katalogu gdzie zapisano fotkę, napis Prześw. Chociaż nie widać czarnego mrugającego koloru, który wskazuje przepalenie.
poziomek1978
Miałem tak ustawiony aparat i dalej były przepały. A wszelkiego rodzaju „dopały” mam wyłączone.
jo44
Jeśli chodzi o HDR to tak jak napisałem. W drukowanej nie wspominają o tej funkcji a w PDFie piszą tylko o trybie JPG bez NEF a jak przypiszesz HDR do przycisku funkcyjnego to po jego naciśnięciu nic się nie pojawia.
Hmmm, a pomiar punktowy światła próbowałeś albo centralnie ważony i nakierować na jakiś biały obiekt? Sądzę że ustawić na takim miejscu i potem AE-Lock i tylko ostrość złapać gdzie chcesz i będzie ogień :-) W sumie nie wiem dlaczego na tej matrycy miałyby jakoś szczególnie robić się przepały - nie przejmować się takimi opiniami tylko focić ;-) Co do lampy to pewnie aparat wykrył duży kontrast (np cienie pod daszkami) i chciał je doświetlać lampą.
Można godzinami i dniami domyślać się, ale po co? Wystarczy zdjęcie z EXIFem i będzie więcej wiadomo.
Hmmm, a pomiar punktowy światła próbowałeś albo centralnie ważony i nakierować na jakiś biały obiekt? Sądzę że ustawić na takim miejscu i potem AE-Lock i tylko ostrość złapać gdzie chcesz i będzie ogień :-) W sumie nie wiem dlaczego na tej matrycy miałyby jakoś szczególnie robić się przepały - nie przejmować się takimi opiniami tylko focić ;-) Co do lampy to pewnie aparat wykrył duży kontrast (np cienie pod daszkami) i chciał je doświetlać lampą.
Próbowałem robić tak. Najpierw fotka i sprawdziłem gdzie jest przepał ( czarne mrugające plamy) następnie nakierowanie dokładnie tam gdzie była plama i jest tylko lekka poprawa, ale dalej w tym miejscu przepał.
Wkurzyłem się i zrobiłem fotkę z dekielkiem na obiektywie, fotka czarna a napis Prześw.
Tak się zastanawiam, wcześniej tego nie było. Ale dwa dni temu ustawiłem sobie własną funkcję Picture Control, bo fotki wychodziły lekko przyciemne. I jak wczoraj zrobiłem kilka fotek na zewnątrz to zaczęły się te przepały. Ale pomimo wykasowania tych ustawień to tak jakby puszka dalej trzymała te ustawienia.
Dasz w końcu tą fotę z exifem, czy dalej się będziesz z nami bawił w ciuciubabkę :?:
Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału.
heh a ja mam cały czas wielki lol na twarzy z powodu tego aparatu+ 18-105. jedyne punkty ujemne, które mogę przyznać po kilkunastu dniach użytkowania swojego nowego zestawu zdecydowanie bateria! i delikatnie słabsze szkło kitowe niż w kity Olka. Poza tym wielki LOL :) zero przepałów, zero problemów, zero testów dekielkowych tylko focenie, focenie i focenie.
Zapytam jeszcze raz bo być może ktoś już doszedł jak jest z tą ładowarką- da się rozdzielić samą wtyczkę od korpusu ładowarki? czy jak już jest raz zatrzaśnięta to na amen?
Zapytam jeszcze raz bo być może ktoś już doszedł jak jest z tą ładowarką- da się rozdzielić samą wtyczkę od korpusu ładowarki? czy jak już jest raz zatrzaśnięta to na amen?
zdecydowanie da się,
"górny" zaczep podważa się w tym miejscu, gdzie jest taki półotwór, *lekko* ciągnąc (nie przy krawędzi całej ładowarki tylko jakby od spodu) za tę wtyczkę,
a "boczny" zaczep odblokowuje się naciskając z umiarem w tym jego półotworze na zaczep który tam w środku jest, jednocześnie ciągnąc za wtyczkę
zdecydowanie da się,
"górny" zaczep podważa się w tym miejscu, gdzie jest taki półotwór, *lekko* ciągnąc (nie przy krawędzi całej ładowarki tylko jakby od spodu) za tę wtyczkę,
a "boczny" zaczep odblokowuje się naciskając z umiarem w tym jego półotworze na zaczep który tam w środku jest, jednocześnie ciągnąc za wtyczkę
Presley wielkie dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. tak mi się wydawało, że powinno to tak działać ale miałem stracha to zrobić żeby nie zepsuć nowiutkiego nabytku.
Pozdrawiam
Dasz w końcu tą fotę z exifem, czy dalej się będziesz z nami bawił w ciuciubabkę :?:
Tutaj masz fotki. http://www.kruszon.com/fotka2.htm http://www.kruszon.com/fotka3.htm
Wszystko co białe, elewacje, część chmurek pulsowało na czarno w puszce.
Jutro będę w Polsce to odwiedzę sklepik gdzie kupiłem to "cudo" to może cosik poradzą. Bo przypuszczam że co przestawiłem i nawet tego nie widzę.:twisted:
Według mnie na tych zdjęciach nie ma żadnych przepalenie, wręcz przeciwnie wszystko jest poprawnie naświetlone.
Jednym słowem nie ma się do czego przyczepić, a aparat jest super.
Polikon TOŚ TY chyba przepału nie widział :)
Hmm, nie widzę przepałów, histogram wypada całkiem nieźle :-) Aparat przesadza, nie przejmuj się i rób zdjęcia dalej :-)
Zdjęcia wyglądają świetnie.
Zaś jeśli uważasz, że wszystkie są dla ciebie za jasne, zawsze możesz dać korekcję na stałe np: -3 czy -7.
Właśnie zresetowałem wszystkie ustawienia, po wyłączałem wszystkie dodatki i pstryknąłem fotkę na zewnątrz, jest dość pochmurno i co widzę, nad nazwą katalogu gdzie zapisano fotkę, napis Prześw. Chociaż nie widać czarnego mrugającego koloru, który wskazuje przepalenie.
Dobre to było hehehehe. To że pisze tam prześwietlenie to wcale nie znaczy ze zdjęcie jest prześwietlone, tylko to jest informacja dla uzytkownika a jakim trybie wyświetlania obrazu się znajduje. A jezeli nie widac czarnego mrugającego koloru to takich miejsc przepalonych nie ma. Instrukcja się kłania a dokładnie 124 strona.
witam wszystkich
na dniach zamierzam kupić D5100, czy możecie mi doradzić obiektyw? 18-55 czy 18-105?
długo się zastanawiałem i przeglądałem to forum i jeszcze niedawno chodziło mi po głowie kupienie D7000 ale opinie nie są pochlebne więc zdecydowałem się na D5100
jako że jestem bardzo początkujący to nie mam pojęcia jaki mam kupić obiektyw na początek
na dniach zamierzam kupić D5100, czy możecie mi doradzić obiektyw? 18-55 czy 18-105?
ja ze swojej strony polecam 18-105, tez wahałem się, co prawda miedzy innymi obiektywami, ale na początek na ten się zdecydowałem, jakosc dobra, zakres ogniskowych ciekawy jak dla takiego amatora jak ja, jak za jego cene dobry wybór uważam,
zresztą jak zauważyłeś chyba, to na tym forum jest masa topików za, przeciw, porównań 18-105, generalnie ja jestem w tej chwili zadowolony, jeszcze pare miesięcy focenia, jakaś wycieczka i konkretnie sprecyzuję co mi sie przyda innego jasnego ;-)
ja ze swojej strony polecam 18-105, tez wahałem się, co prawda miedzy innymi obiektywami, ale na początek na ten się zdecydowałem, jakosc dobra, zakres ogniskowych ciekawy jak dla takiego amatora jak ja, jak za jego cene dobry wybór uważam,
zresztą jak zauważyłeś chyba, to na tym forum jest masa topików za, przeciw, porównań 18-105, generalnie ja jestem w tej chwili zadowolony, jeszcze pare miesięcy focenia, jakaś wycieczka i konkretnie sprecyzuję co mi sie przyda innego jasnego ;-)
otóż to! zgadzam się w pełni z Presley'em !18-105 to chyba najlepsza alternatywa dla początkującego, obiektyw zdecydowanie dobry optycznie i w bardzo dobrej cenie. zdecydowanie lepszy wybór niż 18-55. Nie martw się plastikowym bagnetem bo od starych wyjadaczy wiem, że jako amator który nie zmienia co chwilę szkieł, nie zajedziesz tego bagnetu przez długi czas. po jakimś czasie sam stwierdzisz w jaka ogniskowa jest dla Ciebie najwygodniejsza i będziesz mógł dodać/zmienić szkło na inne.
Tutaj masz fotki. http://www.kruszon.com/fotka2.htm http://www.kruszon.com/fotka3.htm
Wszystko co białe, elewacje, część chmurek pulsowało na czarno w puszce.
Jutro będę w Polsce to odwiedzę sklepik gdzie kupiłem to "cudo" to może cosik poradzą. Bo przypuszczam że co przestawiłem i nawet tego nie widzę.:twisted:
Takie dziury po kukach w aucie, że strach komentować Twoje zdjęcia :)
Właśnie dorwałem się do neta.
Dzwoniłem do serwisu w sprawie tych przepałów, a właściwie o tych informacjach w puszce o przepałach. I dowiedziałem się jak całkowicie zresetować puszkę, i że tymi informacjami nie trzeba się przejmować. To właściwie, po co są wyświetlane, tego już nie wiedzieli.
Teraz idę wymienić statyw zakupiony wczoraj, bo puszka na nim lata. To znaczy głowica nie trzyma puszki pomimo skręcenia. I obiorę zamówiony grip od D3,1k zobaczymy jak pasuje do D5,1k a później dostanę podrabiany akumulator EN-EL14, który nie współpracuje z D3,1k i D5,1k, ale może w gripie z jednym oryginałem będzie chodził.
pioter m
11-06-2011, 16:02
Aparat jest OK. To irlandzka pogoda, bo na tych fotach to nie sa przepaly tylko paskudnie rozproszone swiatlo. Zapodaj polar albo filtr ND i bedzie OK. Poprostu wiatr niesie duzo kropelek wody i masz efekt mgielki. Zwroc uwage, jak wgladaja domy w tle. Mieszkalem pod Dublinem przez jakis czas i mialem na fotach to samo.
Aparat jest OK. To irlandzka pogoda, bo na tych fotach to nie sa przepaly tylko paskudnie rozproszone swiatlo. Zapodaj polar albo filtr ND i bedzie OK. Poprostu wiatr niesie duzo kropelek wody i masz efekt mgielki. Zwroc uwage, jak wgladaja domy w tle. Mieszkalem pod Dublinem przez jakis czas i mialem na fotach to samo.
Całkiem możliwe, bo cały czas mżyło.
Teraz jestem w Polsce, to popstrykam i zobaczę, co będzie wychodziło.
Odebrałem gripa Phottix BG-D3100 od D3,1k i można między bajki włożyć to, że pasuje do D5,1k.
Oczywiście można za pomocą nożyka dopasować go do D5,1k i da radę go przymocować. Tak, że bateryjka kontaktuje, ale D3,1k musi mieć całkiem inny kształt podstawki, bo w żadnym miejscu na obwodzie grip nie pasuje do podstawy D5,1k. Za dwa tygodnie będę mógł wstawić fotki jak to pasuje do siebie.
Oczywiście można za pomocą nożyka dopasować go do D5,1k i da radę go przymocować. Tak, że bateryjka kontaktuje, ale D3,1k musi mieć całkiem inny kształt podstawki, bo w żadnym miejscu na obwodzie grip nie pasuje do podstawy D5,1k.
Dżizas... dawno się tak nie uśmiałem, poka, poka, chcę to widzieć :D :D :D
Za dwa tygodnie będę mógł wstawić fotki jak to pasuje do siebie.Za 2 tygodnie, to pewno wypuszczą już gripa do D5100 :lol:
Dżizas... dawno się tak nie uśmiałem, poka, poka, chcę to widzieć :D :D :D
Za 2 tygodnie, to pewno wypuszczą już gripa do D5100 :lol:
Tak jak pisałem, nie mam zbytnio dostępu do neta (urlop) ale udało się wstawić same fotki pod tym adresem http://www.kruszon.com/grip1/1.jpg aby zobaczyć wszystkie fotki trzeba zmienić w adresie numer pliku JPG. Do 1 do 3 są fotki gripa bez ingerencji nożyka a od 4 do 5 po potraktowaniu nożykiem.
No i masz możliwość dalej się pośmiać.
I faktycznie z gipem puszkę trzyma się o wiele, wiele pewniej i stabilniej.
http://www.kruszon.com/grip1/3.jpg
WWW.MIAZGA,PL :lol:
2 pytania:
1) grip jest głównie po to, żeby poprawić uchwyt aparatu. Ten wyżej zapewnia jakąkolwiek stabilność? Bałbym się robić takim zestawem pionowe kadry ( o ile ten grip ma w ogóle pionowy spust ;) ).
2) czemu wszyscy piszą D3,1k, D5,1k? Oznaczenie k (kilo; =tysiąc) wprowadza się, aby skrócić jakąś liczbę. w Tym przypadku D5100 ma tyle samo znaków, co D5,1k, ponadto D5100 pisze się szybciej, gdyż ma 2 takie same znaki obok siebie. No i D5100 jest dużo czytelniejsze od D5,1k.
Koniec dygresji, dziękuję za uwagę.
Polikon nie boisz się, że Ci to po prostu puści i Twój d5100 spadnie z hukiem na ziemie?
Jak się nie wywrucis, to się nie nanucys :D
http://www.kruszon.com/grip1/3.jpg
WWW.MIAZGA,PL :lol:
Adres nie aktywny.
2 pytania:
1) grip jest głównie po to, żeby poprawić uchwyt aparatu. Ten wyżej zapewnia jakąkolwiek stabilność? Bałbym się robić takim zestawem pionowe kadry ( o ile ten grip ma w ogóle pionowy spust ;) ).
2) czemu wszyscy piszą D3,1k, D5,1k? Oznaczenie k (kilo; =tysiąc) wprowadza się, aby skrócić jakąś liczbę. w Tym przypadku D5100 ma tyle samo znaków, co D5,1k, ponadto D5100 pisze się szybciej, gdyż ma 2 takie same znaki obok siebie. No i D5100 jest dużo czytelniejsze od D5,1k.
Koniec dygresji, dziękuję za uwagę.
1 Tak jak napisałem super się trzyma puszkę z tym gripem. Ale D7000 lepiej by się trzymało.
2 Musisz się spytać ogólnie na forum.
Polikon nie boisz się, że Ci to po prostu puści i Twój d5100 spadnie z hukiem na ziemie?
Raczej nie spadnie, bo po przykręceniu grip jest bardzo stabilny i nie rusza się względem puszki.
A jak spadnie to kupię coś innego, bo ten już mnie zaczyna wkurzać. A chodzi o brak możliwości ustawienie puszki pod własne potrzeby. Np. Dzisiaj bawiłem się pilotem i szlak mnie zaczynał trafiać jak za każdą zmianą programu musiałem wchodzić do menu, aby ponownie ustawić wyzwalanie migawki pilotem. To jest normalny szok, że puszka zawsze wraca do własnych ustawień. Nie ma żadnego programu, który można by sobie ustawić na stałe.
Jak się nie wywrucis, to się nie nanucys :D
Nie czaję, do czego pijesz.
2 Musisz się spytać ogólnie na forum.
Sam tak piszesz, więc kolega drdln zapytał akurat Ciebie :)
Nie czaję, do czego pijesz.Do postu elarco, po którym to napisałem :)
W Fotojoker są dwa zestawy oba w tej samej cenie:
D5100 + 18-55 VR + 55-200 VR
D5100 + 18-105 VR
Planuje zakup i mam pytanie - nie licząc zoomu 18-105 ma jeszcze jakąś znaczącą przewagę nad 18-55?
Może warto jednak wziąć ten pierwszy zestaw. Nie planuje co prawda dużo używać tego długiego słoika, więc można go sprzedać i zbierać kasę na jakiś lepszy, jaśniejszy obiektyw lub stałkę?
Ogólnie widzę, że co chwila jest status "chwilowo niedostępny". Czyżby były problemy z dostępnością, a może ludzie tak masowo wykupują ten model??
Nawet jak sprzedasz 55-200 VR to Ci zostaje 18-55 VR, który z czasem będziesz chciał wymienić.
Ja kupiłem D5000 z 18-55 VR i teraz leżakuje bo dokupiłem 18-105. A sprzedać 18-55 trochę nie pasuje bo był w zestawie.
Właśnie dostałem zakupiony akumulatorek, EN-EL14 za jakieś 70zł. Oczywiście nie oryginał. Wkładając go do puszki D5.1k puszka nie chce z nim pracować. Ele, gdy zakładam gripa i mam w nim oryginalny akumulator i podrobiony to puszka pracuje normalnie. Nawet jak wyciągnę oryginał i zostaje nie oryginalny puszka pracuje do czasu wyłączenia puszki.
No proszę :)
Ładnie tylko poinformuj wszystkich jakiej firmy masz ten badziew, co by nikt nie wdepnął jak Ty :)
ps. 70zł, czy jak ostatnio 70f :?: :lol:
70 euro - ważne, że działa.
Cena D5100 z 18-55VR w fotojoker 1953 zł
http://www.e-fotojoker.pl/product/nikon/nikon-d5100-z-ob-nikkor-18-55-dx-g-vr/
Albo się walnęli z ceną, albo jakaś dziwna promocja. Ja kupiłem zobaczymy czy będą konsekwentni.
Właśnie też to zauważyłem. To rzeczywiście ciekawe. Ogólnie to chyba jest problem z dostępnością tego modelu. Fajnie, jakby taka cena była przy zakupie. Wiesz prawo jest takie, że jaka jest cena, za tyle kupujesz ;).
Kundzior
14-06-2011, 14:34
Właśnie też to zauważyłem. To rzeczywiście ciekawe. Ogólnie to chyba jest problem z dostępnością tego modelu. Fajnie, jakby taka cena była przy zakupie. Wiesz prawo jest takie, że jaka jest cena, za tyle kupujesz ;).
Gdzie problem z dostępnością??? We wszystkich FJ jest.
Jak kupowałem było dostępnych ponad 10 sztuk, teraz widzę że jest osiem :) Niby istnieje prawo kupna sprzedaży, znany przypadek z allegro gościa co sprzedał samochód za śmieszne pieniądze i sąd kazał mu go za taką cenę sprzedać ( a chciał tylko sprawdzić ile mógłby na nim zarobić), ale często jest tak że sprzedawca robi co chce bo wie że nikt z tym do sądu nie pójdzie.
pontifex
14-06-2011, 14:59
Zobaczymy co z tego będzie. Sam tydzień temu kupiłem body za 2500. Teraz złożyłem zamówienie - ciekawe czy zrealizują w tej cenie. Z tego co widzę już nie jest dostępny...
U mnie w mieście jest 1 sztuka :)
Olek, jak będziesz wiedział już za ile sprzedadzą Ci lustro lub nie, to napisz tu na forum :)
Michaelius
14-06-2011, 18:45
@olek - tylko, ze zazwyczaj wysylasz zapytanie ofertowe do sklepu w naszym internecie.
Ooo wlasnie przezylem szok cenowy jak zobaczylem akumulatorki po 200+zeta.
Jakbym wiedzial to bym z 10 sztuk przywiozl z Japonii tam po 140-160 zeta chodzily w duzych domach towarowych :)
Właśnie dostałem zakupiony akumulatorek, EN-EL14 za jakieś 70zł. Oczywiście nie oryginał.
A nie lepiej zakupić oryginalny na amazonie ? Zakupienie 2 oryginalnych razem z przesyłką do Polski wychodzi taniej niż kupienie 1ego w Polsce.
No niestety. zamówiłem . pani zadzwoniła, że jest do odebrania. Pojechałem ... wszystko pięknie, sprawdziłem. Pan zapakował. Nabił na kasę. Zmieszał się .... Wykonał kilka telefonów i oznajmił, że nie sprzeda mi tego aparatu.
No niestety. zamówiłem . pani zadzwoniła, że jest do odebrania. Pojechałem ... wszystko pięknie, sprawdziłem. Pan zapakował. Nabił na kasę. Zmieszał się .... Wykonał kilka telefonów i oznajmił, że nie sprzeda mi tego aparatu.
Trzeba było policją postraszyć :lol:
U mnie jest status w realizacji, co oznacza że podobno przygotowane i wysłane, zobaczmy ;)
A tu kawałek regulaminu z fotojoker:
Wszystkie ceny podane w sklepie są cenami brutto (zawierają podatek VAT). Wiążąca dla Stron Transakcji jest cena widniejąca przy produkcie w momencie złożenia zamówienia.
U mnie jest status w realizacji, co oznacza że podobno przygotowane i wysłane, zobaczmy ;)
A tu kawałek regulaminu z fotojoker:
Wszystkie ceny podane w sklepie są cenami brutto (zawierają podatek VAT). Wiążąca dla Stron Transakcji jest cena widniejąca przy produkcie w momencie złożenia zamówienia.
Ale też napisali: W uzasadnionych przypadkach Sklep zastrzega sobie możliwość odmowy realizacji zamówienia..... no cóz zastanawiam się nad złożeniem sprawy do rzecznika praw konsumenckich. A co zobaczymy
Ale też napisali: W uzasadnionych przypadkach Sklep zastrzega sobie możliwość odmowy realizacji zamówienia..... no cóz zastanawiam się nad złożeniem sprawy do rzecznika praw konsumenckich. A co zobaczymy
w sumie nie wszystko w fotojoker było w jednej cenie więc potencjalny nabywca mógł widzieć w tej cenie sklepowej zamierzoną promocję - i tej wersji bym się trzymał.
Napisałem skargę do Fotojocker z żądaniem wydania aparatu. Ta cena była niższa od obecnej o ok 25 % Czyli typowa promocja bez VAT. Napisałem również do Rzecznika Praw Konsumenckich. Wezwali mnie tel. do odbioru aparatu straciłem 2 godziny w korkach a miły Pan mi mówi , że jednak rozmyślili się bo za tanio wystawili go w sklepie internetowym i nie wydadzą zakupionego aparatu.
Teraz to po ptokach... od razu trzeba było cisnąć.
Teraz to po ptokach... od razu trzeba było cisnąć.
Nie do końca, umowa kupna-sprzedaży została zawarta, a można to traktować jako promocje (np. bez VAT) - ewidentny byk to cena np. 1zł lub 245,50 zamiast 2454 itp. Ja bym się upierał do wydania towaru.
darkmajin
15-06-2011, 12:38
Napisałem skargę do Fotojocker z żądaniem wydania aparatu. Ta cena była niższa od obecnej o ok 25 % Czyli typowa promocja bez VAT. Napisałem również do Rzecznika Praw Konsumenckich. Wezwali mnie tel. do odbioru aparatu straciłem 2 godziny w korkach a miły Pan mi mówi , że jednak rozmyślili się bo za tanio wystawili go w sklepie internetowym i nie wydadzą zakupionego aparatu.
a jak ja jeżdżę i pytam co tak drogo u nich w porównaniu z netem to mi k^%$# mówią że to zupełnie inna "część" firmy...wątpię że coś wskórasz, ale może ktoś się chwile zastanowi
ja bym im nie odpuscil. Mi tez cos kręcili przy jedynym D90 w sklepie bo byl zaskakująco tani. Ale sprzedali. Jesli złozyles zamówienie to nie powinienes im odpuscic
No proszę :)
Ładnie tylko poinformuj wszystkich jakiej firmy masz ten badziew, co by nikt nie wdepnął jak Ty :)
ps. 70zł, czy jak ostatnio 70f :?: :lol:
Czytając twoje wypowiedzi, dochodzę do wniosku, że masz chyba jakieś problemy.
Jak ktoś chce może sobie akumulatory sprowadzać z księżyca po 2 mln. I strzelić sobie naklejkę NIKON na czole.
Ja nie mam zamiaru płacić haraczu Nikonowi.
Za cenę jednego akumulatora oryginalnego (jak w ogóle tak można nazwać Chińską produkcję) mam trzy, które działają tak samo. I już mam sposób jak zmusić puszkę, aby pracowała z tymi akumulatorami pojedynczo.
I koniec tematu, bynajmniej z tobą.
Ktoś piszę z pytaniem o markę wadliwego zamiennika, a ty najeżdżasz na niego. Bez sensu.
Jak ktoś chce może sobie akumulatory sprowadzać z księżyca po 2 mln. I strzelić sobie naklejkę NIKON na czole.
Ja nie mam zamiaru płacić haraczu Nikonowi.
Za cenę jednego akumulatora oryginalnego (jak w ogóle tak można nazwać Chińską produkcję) mam trzy, które działają tak samo. I już mam sposób jak zmusić puszkę, aby pracowała z tymi akumulatorami pojedynczo.
I koniec tematu, bynajmniej z tobą.
Polikon, życzę Ci (jak widzisz zwracam się do Ciebie z szacunkiem) tylko aby owe akumulatory nie zmusiły Ciebie oraz Twojej puszki do wizyty w serwisie...
ps. To w jakim kraju cokolwiek jest produkowane nie ma najmniejszego wpływu na to, czy dana rzecz jest oryginalna, czy podrobiona. Ja mogę mieć oryginał made in chrl, a Ty podróbę made in germany 8-)
Test D5100 na optycznych:
http://www.optyczne.pl/155.1-Test_aparatu-Nikon_D5100_Wst%C4%99p.html
Ciekawe czy naprawdę RAWy lepsze od D7000. Ma ktoś porównanie?
Polikon, życzę Ci (jak widzisz zwracam się do Ciebie z szacunkiem) tylko aby owe akumulatory nie zmusiły Ciebie oraz Twojej puszki do wizyty w serwisie...
ps. To w jakim kraju cokolwiek jest produkowane nie ma najmniejszego wpływu na to, czy dana rzecz jest oryginalna, czy podrobiona. Ja mogę mieć oryginał made in chrl, a Ty podróbę made in germany 8-)
A możesz mi wytłumaczyć, co może się stać w puszcze przez nie oryginalny akumulator. A zwłaszcza jak pracuje z drugim akumulatorem. Jak by była możliwość ładowania akumulatora bez wyjmowania go z puszki, to była by taka możliwość. A że takiej możliwości nie ma to ryzyka nie ma. Bo nie zdarzyło się jeszcze żeby ogniwo w akumulatorze samo zwiększyło swoje napięcie. Więc żadnego najmniejszego ryzyka uszkodzenia puszki nie widzę.
Panowie proszę o radę. Na dniach (może jutro, może w sobotę) będę kupował D5100. Brać z 18-105, czy dopłacić i brać z dwoma obiektywami - 18-55 + 55-300 za 3666 w FJ?? Proszę o poradę, co na początek, bo już nadszedł ten czas :)
..i niby co Ci mamy poradzić.. zależy czy planujesz za jakiś czas inne szkła czy chcesz pozostać na tych 2... czy zadowolisz się jakością tych podstawowych.. czy ewentualnie dopuścisz do siebie używanie stałek.. ile zamierzasz wydać pieniędzy.. co zamierzasz głównie focić.. 18-105 i 18-55 jakościowo jeden czort no i tanie tele ekonomiczne wypuszczone chyba niecały rok temu.. zakres ci wystarczy ale czy będziesz miał chęć wymieniać i targać ze sobą dwa... tak to już jest twoje pieniądze twój wybór... każdy wybór dobry wg mnie... i tani...
Tak 3700zł mogę wydać, a zamierzam focić przyrodę (nie koniecznie zwierzęta). Jestem co jakiś czas w górach i czasem widać sarny z odległości 150-300m, więc wtedy by się ten zoom przydał, ale 105mm nie starczy chyba na taką odległość, jak mniemam ;). Nie miałem nigdy lustra, więc nie wiem, jakie będzie wykorzystanie. Lubię również fotografować budynki wszelkiego rodzaju, więc tak czy siak będę musiał kupić jakiś szeroki kąt kiedyś. Na początek chciałbym coś uniwersalnego.
A możesz mi wytłumaczyć, co może się stać w puszcze przez nie oryginalny akumulator. A zwłaszcza jak pracuje z drugim akumulatorem. Jak by była możliwość ładowania akumulatora bez wyjmowania go z puszki, to była by taka możliwość. A że takiej możliwości nie ma to ryzyka nie ma. Bo nie zdarzyło się jeszcze żeby ogniwo w akumulatorze samo zwiększyło swoje napięcie. Więc żadnego najmniejszego ryzyka uszkodzenia puszki nie widzę.
... już tłumaczę co się może stać. Może ale nie musi !
Oryginalne akumulatory wyposażone są w mechanizmy zabezpieczające i ochronne - podrabiane zwykle nie bo jest to dodatkowy koszt. czyli podróbka może Ci puścić "prądowego bąka" i przeciążyć obwody co niechybnie skończy się wizytą w ponoć najlepszym serwisie Nikona w Europie.
Dwa jak taki akumulator wyleje lub wybuchnie w czasie ładowanie też nie będzie fajnie ( widziałem parę takich przypadków )
Ze swojego doświadczenia wiem, że mnóstwo telefonów które miałem okazje wysyłać do napraw było używane z zamiennikami akumulatorów lub ładowarek i często klienci pluli sobie w brodę, że oszczędzili parę złotych a stracili drogi telefon.
Na szczęści żyjemy w wolnym kraju i każdy może sobie wsadzać do swojego aparatu co chce ...
krzysiozboj
16-06-2011, 13:57
Jak focenie wciągnie to całkiem mozliwe że ... zatęsknisz za jasnymi stałkami, mnie to bardzo szybko dopadło :D
18-105 fajne szkło ale ciemne, ja długich ogniskowych nie potrzebuję ale po galeriach innych zachorowałem na 85 1.8D i brak śrubokręta się odzywa.
..18-105 i 18-55 jakościowo jeden czort...
Tak sie składa, że mam oba musze potestować.
A tak ogólnie temat rzeka, wybrać taki czy taki obiektyw?
Najlepiej zrób losowanie, mnie chyba też to czeka, bo nie wiem czy kupić D7000 samo body czy D5100 z jakimś obiektywem:)
Panowie zamówione w internetowym FJ z 18-105 :). Na razie zdecydowałem, że wezmę taki uniwersalny zestaw, a zawsze tego 55-300 mogę dokupić :). Podzielę się wrażeniami, jak będę już miał lustro.
Nie jestem fanem tej serii nikona. Zawsze jednak uważałem optyczne.pl za rzetelny portal... ale jak czytam teraz w wadach "brak stabilizacji matrycy" to na Boga załamuje ręce. Niedługo w teście telefonu napiszą jako wade brak dotykowego ekranu a w teście mercedesa brak hydropneumatycznego zawieszenia. Sony robi stabilizowane matryce i od razu nikon też musi ? Jakby była w korpusie narzekaliby ze w obiektywach jest dokładniejsza.
To mnie również zaciekawiło w plusach
" szybki i skuteczny autofokus, "
O co chodzi? Skoro wiadome to jest i nawet oni piszą że w tym modelu nie ma silnika AF wiec szybkosc i skutecznosc zależy od obiektywu.
To mnie również zaciekawiło w plusach
" szybki i skuteczny autofokus, "
O co chodzi? Skoro wiadome to jest i nawet oni piszą że w tym modelu nie ma silnika AF wiec szybkosc i skutecznosc zależy od obiektywu.
Przecież układ AF, to nie tylko silnik.
Ale za jego szybkość odpowiada głównie on.
Mnie ta recenzja odrzuciła. Oczywiscie nie od aparatu tylko od optyczne pl. Aparat coraz więcej recenzji pozytywnych zbiera. Choć to nie model dla mnie
Ale za jego szybkość odpowiada głównie on.
Głownie, ale nie wyłącznie. Natomiast za "czułość", już na pewno nie silnik.
... już tłumaczę co się może stać. Może ale nie musi !
Oryginalne akumulatory wyposażone są w mechanizmy zabezpieczające i ochronne - podrabiane zwykle nie bo jest to dodatkowy koszt. czyli podróbka może Ci puścić "prądowego bąka" i przeciążyć obwody co niechybnie skończy się wizytą w ponoć najlepszym serwisie Nikona w Europie.
Dwa jak taki akumulator wyleje lub wybuchnie w czasie ładowanie też nie będzie fajnie ( widziałem parę takich przypadków )
Ze swojego doświadczenia wiem, że mnóstwo telefonów które miałem okazje wysyłać do napraw było używane z zamiennikami akumulatorów lub ładowarek i często klienci pluli sobie w brodę, że oszczędzili parę złotych a stracili drogi telefon.
Na szczęści żyjemy w wolnym kraju i każdy może sobie wsadzać do swojego aparatu co chce ...
Zabezpieczenia? Są, ale w akumulatorach do laptopów, gdzie z ogniw 1.2V połączonych równolegle napięcie jest podnoszone do właściwego dla danego laptopa.
Puścić „Bąka” tylko skąd on by się wziął, jak ogniwa są połączone szeregowo.
Jak akumulator wyleje. No tak, akumulatory wytrzymują kilka miesięcy pracy bez wyciągania go z puszki. Tak, że zagrożenie jest spore.
Akumulator wybuchnie. Nie porównuj sprzętu gdzie akumulatory są ładowane w danym urządzeniu. Nikon nie ładuje akumulatorów w puszce, gdy podłączysz go pod USB.
Ja jak na razie słyszałem o wybuchowych akumulatorkach, ale tylko firmowych. Nokia wymieniała swoje akumulatorki ( sam nie doświadczyłem tej przyjemności ) i HP w niektórych modelach też wymieniał akumulatory ( sam wymieniałem akumulator w HP )
Na szczęści żyjemy w wolnym kraju i każdy może sobie wsadzać do swojego aparatu co chce ... I tu się z tobą zgadzam.
wg mnie jedyne zagrożenie to np nie trzymanie napięcia i tak np jakieś shitowe ogniwo może np przy silniku w body robić jaja i zawieszać wszystko, mogą być numery ze współpracą z gripem, z układem który pokazuje stan naładowania, mogą wyskakiwać błędy i konieczne będzie restartowanie... ale czy spowoduje to usterkę stałą - nie sądzę. Producent pisząc o zaleceniu używania orginału dba o swoją kieszeń.. zarobek z akcesoriów (nierzadko większy niż z produktu głównego przy niektórych ustrojstwach) czy oszczędzenie na serwisach firmowych (problemy zgłaszane na gwarancji).
Nie demonizujmy "skomplikowaności" rzeczy o budowie prostej jak konstrukcja młotka a tak jest z akumulatorkiem..
Michaelius
17-06-2011, 20:58
Roznice moga tez byc w ilosc cykli ladowania-rozladowania jakie jest w stanie wytrzymac akumulator.
pruss2003
18-06-2011, 09:31
Ogólnie to jesteśmy krzywdzeni jako naród pod względem gwarancji ;-) W USA Nikon daje na puszki amatorskie 2-3 lata, a np Tamron na obiektywy po 6 lat! Rocznej gwarancji na sprzęt foto to chyba nie widziałem u szanującej się firmy. A u nas? 1 rok...
W USA gwarancja na wszystkie wyroby nikona jest 1 rok. Jeśli chcesz wydłużyć na 2 do 3 lat to płacisz extra ( nawet do $130 -1rok normalna nikonowska + 2 lata , czyli razem 3)
Wie ktoś, czy da rady jakoś ustawić puszkę, aby pliki NEF były zapisywane w jednym katalogu a JPG w innym.
<| MICHAŁ |>
19-06-2011, 12:31
Zabezpieczenia? Są, ale w akumulatorach do laptopów, gdzie z ogniw 1.2V połączonych równolegle napięcie jest podnoszone do właściwego dla danego laptopa.
Puścić „Bąka” tylko skąd on by się wziął, jak ogniwa są połączone szeregowo.
Jak akumulator wyleje. No tak, akumulatory wytrzymują kilka miesięcy pracy bez wyciągania go z puszki. Tak, że zagrożenie jest spore.
Akumulator wybuchnie. Nie porównuj sprzętu gdzie akumulatory są ładowane w danym urządzeniu. Nikon nie ładuje akumulatorów w puszce, gdy podłączysz go pod USB.
Ja jak na razie słyszałem o wybuchowych akumulatorkach, ale tylko firmowych. Nokia wymieniała swoje akumulatorki ( sam nie doświadczyłem tej przyjemności ) i HP w niektórych modelach też wymieniał akumulatory ( sam wymieniałem akumulator w HP )
Na szczęści żyjemy w wolnym kraju i każdy może sobie wsadzać do swojego aparatu co chce ... I tu się z tobą zgadzam.
od zawsze stosuje zamienniki i od zawsze kupuje w Eltecu. po kolei d70, d70s, 350d, d200, 5d, d300, d700 i jeszcze kupe kompaktow - wszedzie stosowalem zamienniki i nigdy nic sie nie stalo. Trzeba miec wyjatkowego pecha, aby trafic na akumulator ktory wybuchnie - szybciej samolot na glowe spadnie i unicestwi aparat, ale wtedy szansa, ze przy okazji wlasciciela tez jest duza... wiec w sumie bez znaczenia.
ale z drugiej strony - jesli ktos sie czuje lepiej majac dwa oryginaly, to nie ma co gadac - niech kupuje... tylko po co... lepiej za te pieniadze kupic lepszy filtr, bo on akurat ma znaczenie...
W USA gwarancja na wszystkie wyroby nikona jest 1 rok. Jeśli chcesz wydłużyć na 2 do 3 lat to płacisz extra ( nawet do $130 -1rok normalna nikonowska + 2 lata , czyli razem 3)
jak to jest w końcu z tą gwarancją - na zestaw D5100 + 18-55 VR w Fotojoker dostałem 2 lata
Kundzior
19-06-2011, 21:03
1 rok masz normalną gwarancję, załatwiasz wszystko przez sklep, następnie rok ochrony w serwisie, bezpośrednio z serwisem.