PDA

Zobacz pełną wersję : D 3100

Strony : [1] 2

ADAS
09-02-2011, 22:46
Powiem szczerze, nie wiem jak temat ugryźć. Szukam aparatu mało skomplikowanego, lecz w miarę przyzwoitego z myślą o rozwoju. Budżet 2500. Mam pytanie jak spisuje się w amatorskich rekach ten korpus? To znaczy czy na pierwszy kontakt jest przyjazny i nie zniechęci? czy wypluwa ciekawy obrazek? Obiektyw o jakim myślę to 18-105.
proszę tylko nie pisać że mały, i że d 90 lepszy bo to już przeczytałem. Bardzo proszę osoby, które miały styczność z tym aparatem jako :p nazwijmy to dziewicze doświadczenia lub "moje pierwsze lustro" Parametry znam, tylko proszę o uczucia.

ToM78
09-02-2011, 22:55
Powiem że jak dla mnie to D3100 to rewelka - lubie w nim ISO 3200, mam do niego KIT 18-55 VR, robie fotki małej w mieszkaniu a jakoś nie za bardzo lubie foty z lampą, autoiso i lecę 1/30 i ISO 3200 - miałem D60,D5000,D90. ACR 6.3 z elementsa9 idealnie pasuje NEF z niego. jedynie taki deko chiński wyświetlacz LCD, D90 miała bardziej szczegółowy, klapnięcie lustrem z tego D3100 jest takie bardziej plastikowe, D90 miał takie bardzie pro :) ale to szczegóły. pozatym jak sie doczytałem to lustra D3100 posiadają matrycę nikona a nie sony http://chipworks.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-NC81362A&viewState=DetailView
Jak za cenę z kitem do 2k - warto

midnight
09-02-2011, 22:59
Uważam, że na pierwsze lustro jest w sam raz - jeśli nie przeszkadza mały rozmiar. Ja mam duże łapska, ale mimo to na D3100 moich znajomych nie miałem problemów z obsługą ;) Polecam, bardzo dobry sprzęt na początek i nie tylko :)

tomekzi
09-02-2011, 23:07
Ja sobie kupiłem i tego samego dnia oddałem - autofokus w moim to pomyłka była. Raczej nie autofokus a loteria ustawiania ostrości. Gdzieś to nawet opisałem. Gdyby nie to, aparat bardzo sympatyczny. JPG z puszki lepszy od d700, ładniejsze kolory i lepszy Auto WB. Zastanawiam się czy jeszcze raz go nie kupić bo mnie korci ten aparacik. Może ten AF to był problem tylko tamtego egzemplarza.

pedro
09-02-2011, 23:11
Ja również mogę śmiało polecić D3100. Kupiłem go żonie przed dwoma tygodniami, ponieważ małżonce zachciało się wciągnąć w fotografię. Dla osoby kompletnie zielonej w temacie robienia zdjęć jest to dobry wybór, pozwalający stopniowo wgryzać się w arkana fotografii a nie rzucający od razu na głęboką wodę. W moich dużych łapach leży zaskakująco pewnie, jest leciutki, obsługa bardzo intuicyjna. Bardzo dobra jakość obrazka i ciekawy ficzer w postaci filmów HD. Jedyne do czego nie mogę się przyzwyczaić to ustawianie przysłony w trybie "A" kciukiem (a nie palcem wskazującym jak w F100 i D300) ale to drobiazg ;)

ADAS
09-02-2011, 23:17
Fajnie dziękuję za szybką odpowiedz. Właśnie o ładne jpg i prostotę chodzi. Tylko ten AF czy to ta jedna puszka czy seria?

tomekzi
09-02-2011, 23:40
Jeżeli ktoś kto będzie używał ten sprzęt z kitem i to będzie jego pierwsza lustrzanka to AF nie będzie problemem bo za bardzo nie będzie wiedział o co chodzi. Jeżeli ktoś to kupi co miał lepszy sprzęt i planuje mieć taki aparacik jako np. backup to już gorzej. JPG z iso 1600 jest rewelacyjny z tego aparatu. D300 które jeszcze dwa lata temu było uważane za "pro" i poskramiające wszelkie ciemne kościoły wypada blado przy tej matrycy. Nie wiem jak wyglądał by RAW - nie sprawdzałem tego, ale JPG w odbiorze jest bardzo pozytywny.

pedro
09-02-2011, 23:41
Tylko ten AF czy to ta jedna puszka czy seria?

Ja żadnych problemów z AF przy robieniu zdjęć nie stwierdziłem, testując korpus z kilkoma różnymi obiektywami. Działa szybko i celnie, nawet przy fotografowaniu na ulicy w nocy.
Nie wiem jak ocenić działanie AF w trybie filmowania bo nigdy wcześniej nie miałem styczności z lustrzanką kręcącą filmy.

tomekzi
09-02-2011, 23:50
Ja myślę, że sprawa wygląda jak z d90. Co kilka dni pojawia się problem, że coś nie ostrzy z tą puszką, a przecież są tysiące osób które nie mają jakichkolwiek problemów. Myślę, że miałem pecha, ale i tak jak wspomniałem bliżej wiosny jeszcze raz kupię ten aparat i tym razem będę się ewentualnie po serwisach ciągał.

pap911
09-02-2011, 23:58
A czy ekran wyłącza się automatycznie gdy przyłoży się oko do wizjera (jak w Soniaczach)? Czy wali po oczach jak w D3000?

michaskro
10-02-2011, 00:03
moim zdaniem wyłączy się jak naciśniesz spust migawki w pozycje 1 albo po określonym czasie samowyłączenia

midnight
10-02-2011, 00:17
Tylko ten AF czy to ta jedna puszka czy seria?

Myślę, że to akurat wadliwy egzemplarz. Na jednej imprezie bawiłem się dwiema takimi puszkami moich znajomych na różnych obiektywach (kitowych) i oba były celne :)

Skibek
10-02-2011, 08:57
klapnięcie lustrem z tego D3100 jest takie bardziej plastikowe, D90 miał takie bardzie pro
No nie! Znowu mam opluty monitor ;)
Nie ma to jak PRO kłapnięcie lustrem ;)

Zapomniałeś dodać, że dioda wspomagania AF też bardzie PRO świeci ;P

Poprawiłeś mi humor od rana, dzięki!

pioter m
10-02-2011, 08:59
To bardzo przyemny aparat. Mały, ale dobry i bardzo prosty. JPEG jest przyjemnyw odbiorze, a szum ma znośną fakture (bez kolorowych plackow). Warto jednak zaprzyjaznic sie z RAWami.
Podglad wylacza sie przez nacisniecie spustu do polowy (podobnie, jak w innych nikonach, np. d90).
Jesli da sie, to nabylbym 18-70.
Pozdrawiam
PM

abraham2ooo
10-02-2011, 12:12
Aparat mam od miesiąca, zrobiłem już ponad 1k fotek i czasami faktycznie AF potrafi się zgubić, ale jest to rzadkość. Kitowy 18-55 trochę krótki jak dla mnie, czekam na przypływ gotówki, żeby zaopatrzyć się w 18-105. Mam mieszane uczucia co do baterii, 400-500 zdjęć to maks, a znajomy w D40s robi ok 1k na jednym ładowaniu. Dla mojej małżonki wadą jest LV, wolniejsze robienie zdjęcia, lustro klapie 3 razy nie powracając do LV tylko zostaje na dole, ja używam wizjera :P

pioter m
10-02-2011, 13:03
Zauwaz, ze marudzi sie na wspolprace korpusu z 35/1.8g, a ten obiektyw nawet z d90 jakos cudownie nie ostrzy. Tez potrafi sie zgubic, czy nie trafic.

amirez
10-02-2011, 18:50
Żona poluje ;)
Fotojoker ma 2 wersje: z 18-55 II za 1799 i z VR za 1999.
Który obiektyw lepszy? Przy takiej ogniskowej VR jest niezbędny?
W opcji bez VR by starczyło jeszcze na lampę.

ToM78
10-02-2011, 18:54
Polecam z VR i bez lampy, warto dopłacić

Duszek
10-02-2011, 19:04
http://www.kenrockwell.com/nikon/18-55mm-vr.htm - porównanie

vvilk
10-02-2011, 19:39
A ja polecam z 18-105. Mialem i wedlug mnie warto doplacic.

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

ADAS
13-02-2011, 21:10
Dziś się bawiłem tym cackiem.
Głównie filmy, dla mnie rewelacja.

abraham2ooo
13-02-2011, 23:43
Powiedz mi, czy nagrywasz w pomieszczeniach czy na zewnątrz? Zastanawiam się nad lampą led do nagrywania wideo.

ADAS
14-02-2011, 07:09
W bardzo jasnym słonecznym pomieszczeniu.

scotch
14-02-2011, 14:59
Witam,

ponieważ zastanawiam się również nad Nikonem 3100 pozwolę sobie podłączyć się do tematu - mam pytanie: który obiektyw szerokokątny polecalibyście do 3100? Rozumiem że sigma 10-20 ma silnik i AF będzie funkcjonował z D3100, ale czy jest to najlepsze rozwiązanie? Zależy mi na jakości zdjęć ale na nikona 12-24 raczej nie moge sobie pozwolić no i jednak węższy jest na szerokim. Zupełnie nie znam Tokin. Jesli macie w tym temacie doświadczenie prośba o poradę. Aha, zdecydowanie chcę żeby AF działał. Dzięki.

pioter m
14-02-2011, 17:38
Sigmy 10-20 obydwie wersje sprawdza sie znakomicie. Z tokin tylko nowsza 12-24 bedzie ostrzyc (noawa wersja z czerwonym paskiem ma silnik). Pozostaje jeszcze tamron 10-24, ale on jest najslabszy z tej czworki.

Nie ten dzial na takie pytania.
Dobry obiektyw bedzie dobry takze z d3100.

amirez
14-02-2011, 20:24
A może ktoś jakie przykładowe kilka sekund filmiku z d3100 wstawić? Takie "super HD w najlepszejszej ;) " jakości dla oglądu.

AdamoN
14-02-2011, 21:25
No właśnie. Też chętnie zobacze jak nagrywa filmy. Będzie pretekst żeby kupić zapasowe body zamiast kamery :) hehe

somrozen
16-02-2011, 01:57
a ja mam pytanie odnośnie ostrości:
na: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11769&p=6 jest zapis pod koniec strony, cytuje: "...Jeśli chodzi o wyostrzanie zdjęć, to D3100 umożliwia 10-stopniowe (0-9) ustawienie tej funkcji. Domyślnym poziomem jest 3." czy to można zmienić w puszce?, bo zaczynam rozkręcać body...czy może chodzi tylko o ViewNX2?

AdamoN
16-02-2011, 16:51
Chodzi o wyostrzenie JPEG-a prosto z puchy względem pliku RAW

Zmiana wyostrzenia JPEG-a powinna być w ustawieniach

W moim D300 : Menu fotografowania -> Ustaw przetwarzanie obrazu -> np. Portrait -> Wyostrzenie

somrozen
16-02-2011, 17:34
a skoro ja lecę tylko w RAW-ach to mnie nie dotyczy? prawda?

AdamoN
17-02-2011, 15:28
Dokładnie tak.

onia
17-02-2011, 15:33
Dokładnie tak.

Jednak niedokładnie ... czym wywołujesz RAWy ? jak CNX ... to cie to dotyczy.
Jak ACRem czy LR, wtedy faktycznie nie dotyczy ...

somrozen
17-02-2011, 16:54
w sumie na szybko to NX2, a jak mam trochę więcej czasu to CS5 z CR, ale już załapałem o co chodzi, CR robi np. w automacie ostrość a w CNX jest tylko ręczny, zgadza się?

onia
17-02-2011, 17:53
Nie nie o to ... CNX odczytuje ustawienia z puszki ... i ustawia tak jak miałeś ustawione w puszce a ACR i LR nie ...

malyandrzejek
18-02-2011, 16:06
Powiem szczerze, nie wiem jak temat ugryźć. Szukam aparatu mało skomplikowanego, lecz w miarę przyzwoitego z myślą o rozwoju. Budżet 2500. Mam pytanie jak spisuje się w amatorskich rekach ten korpus? To znaczy czy na pierwszy kontakt jest przyjazny i nie zniechęci? czy wypluwa ciekawy obrazek? Obiektyw o jakim myślę to 18-105.
proszę tylko nie pisać że mały, i że d 90 lepszy bo to już przeczytałem. Bardzo proszę osoby, które miały styczność z tym aparatem jako :p nazwijmy to dziewicze doświadczenia lub "moje pierwsze lustro" Parametry znam, tylko proszę o uczucia.

A myślałeś o Pentax-ie K-r. Jeśli myślisz o rozwoju, to będzie znacznie lepsza opcja niż D3100.

pioter m
18-02-2011, 19:15
A myślałeś o Pentax-ie K-r. Jeśli myślisz o rozwoju, to będzie znacznie lepsza opcja niż D3100.
Dobry zart. Kiedys sam prawie dalem sie nabrac.

malyandrzejek
18-02-2011, 19:41
Skoro tak Cię to śmieszy:

K-r:
- matryca 12,2 Mpix (dla zastosowań amatorskich mniejsza matryca jest zaletą),
- ISO 100-12800 (powiedz, które body, nie tylko w entry level, może pochwalić się takim zakresem),
- Zmiana kroku ISO co 1/2, 1/3 lub 1EV (D3100 tylko co 1EV),
- Stabilizacja obrazu w Body,
- Dokładniejsza korekcja balansu bieli do tego braketing balansu bieli,
- Zdjęcia seryjne 6kl/s! Także RAW,
- Sterowanie zewnętrznymi lampami błyskowymi (czyli Pentax-owy CLS)
- LCD 921 000 punktów,
- lepszy wizjer,
- możliwość użycia adaptera na baterie alkaliczne AA,
- hdr w aparacie,
- możliwość mikroregulacji AF w body,
- możliwość wykonywania zdjęć w przedziale czasowym bez użycia dodatkowego oprogramowania,
- mocno rozbudowane i funkcjonalne menu,
- duże możliwości edycji zdjęć w body,

Może to i śmieszne.

amirez
18-02-2011, 20:23
To nikt nie kręcił D3100 niczego?
Dajcie jakiś filmik z niedzielnego spaceru!

ocean
19-02-2011, 00:31
Kolego amirez filmików z D3100 na YouTube jest mnóstwo, także w najwyższej rozdzielczości.

pioter m
19-02-2011, 09:41
@malyadrzejek
W podobnej cenie sa tez ciekawe korpusy od canona i nikona, do ktorych niezwykle latwo mozna nabyc wszelkie dodatki. Sam wiesz, ze woekszosc obiektywow wskazane jest sprawdzic przed zakupem, co dodatkowo utrudnia sprawe.
Sam kiedys bylem pod wrazeniem aparatu pentaxa, ale mi przeszlo. Bardzo sie z tego powodu ciesze i dobrze, ze od razu zainteresowalem sie czyms wiecej niz kitowa optyka. To odnosnie rozwoju i pentaxa.

Sam aparat to jednak sprawa drugorzedna. Wazne, na co pozwala optyka i umiejetnosci fotografa.

Jesli komus sprawia frajde lowienie okazji w sklepach albo kombinowanie z zabytkowymi m42 - dlaczego nie. Powaznie, ale uczciwie ostrzegam, ze trzeba sie zastanowic przed zakupem.

malyandrzejek
19-02-2011, 11:04
@malyadrzejek
W podobnej cenie sa tez ciekawe korpusy od canona i nikona, do ktorych niezwykle latwo mozna nabyc wszelkie dodatki. Sam wiesz, ze woekszosc obiektywow wskazane jest sprawdzic przed zakupem, co dodatkowo utrudnia sprawe.
Sam kiedys bylem pod wrazeniem aparatu pentaxa, ale mi przeszlo. Bardzo sie z tego powodu ciesze i dobrze, ze od razu zainteresowalem sie czyms wiecej niz kitowa optyka. To odnosnie rozwoju i pentaxa.

Sam aparat to jednak sprawa drugorzedna. Wazne, na co pozwala optyka i umiejetnosci fotografa.

Jesli komus sprawia frajde lowienie okazji w sklepach albo kombinowanie z zabytkowymi m42 - dlaczego nie. Powaznie, ale uczciwie ostrzegam, ze trzeba sie zastanowic przed zakupem.

Nie do końca rozumiem te zarzuty. Ok systemowa optyka Pentaxa nie jest zbyt rozwinięta. Tylko to mógłby być zarzut stawiany przez profesjonalistę, a nie użytkownika Entry Level. Z drugiej strony obecnie nie ma problemu z wyborem obiektywu pod Pentaxa, bo jeśli nie ma ich w systemie producenta to jest jeszcze Tamron, Sigma, Samyang, itd.

Nadal uważam, że K-r bije wszystkie lustrzanki z poziomu EL o głowę, jeśli nawet nie dwie. Nikon 3100 na pewno jest dobry, ze względu na matrycę, AF i inne. Tylko jeśli ktoś zechce się rozwijać, to będzie musiał zmienić body, bo po prostu poczuje że ono go ogranicza.

pioter m
19-02-2011, 12:19
Owszem, sa tez kundle, tylko ile slepow ma je na stanie, w jakiej cenie i w ilu egzemplrzachach.

Jesli ktos bedzie mial korpus c/n to cos sobie do niego znajdzie bez potrzeby zmiany systemu. Ceny i dostepnosc sa zdecydowanie lepsze.
Korpus moze najlepszy w EL, ale nie on jest najwazniejszy. Starego wrobla nie zlapiesz na plewy. Mierna stabilizacja w korpusie i m42 nie zrobia na mnie wrazenia, bo juz probowalem.
Pentax jest wciaz daleko w tyle. Notorycznie opozniaja premiery i nie dbaja o klienta. Jedyne, co maja, to te korpusy z bogatym menu. Szkode, ze nie akcesoriami w sklepach.

amirez
19-02-2011, 15:53
Owszem, sa tez kundle, tylko ile slepow ma je na stanie, w jakiej cenie i w ilu egzemplrzachach.
... może mi to ktoś przetłumaczyć na rodzimy język?
Zamiast Pentaxa, Nikona, Sony itp. sugeruję w pierwszej kolejności zakup słownika poprawnej polszczyzny!
Wydatek mniejszy, a splendor na forum niepomiernie wzrośnie!
Mimo wszystko ;)

malyandrzejek
19-02-2011, 19:51

Jesli ktos bedzie mial korpus c/n to cos sobie do niego znajdzie bez potrzeby zmiany systemu. Ceny i dostepnosc sa zdecydowanie lepsze.
Korpus moze najlepszy w EL, ale nie on jest najwazniejszy. Starego wrobla nie zlapiesz na plewy. Mierna stabilizacja w korpusie i m42 nie zrobia na mnie wrazenia, bo juz probowalem.
Pentax jest wciaz daleko w tyle. Notorycznie opozniaja premiery i nie dbaja o klienta. Jedyne, co maja, to te korpusy z bogatym menu. Szkode, ze nie akcesoriami w sklepach.

Że what? Niewiele z tego zrozumiałem.

Chciałem tylko napisać, że k-r to dobre body dla początkującego. lepsze od D3100. koniec.

artko
15-03-2011, 00:18
Ponawiam czyjeś pytanie o filmy - czy mógłby ktoś dać jakiś sampelek nawet krótki do video nakręconego najlepiej na manualnym ostrzeniu i w stabilnym oświetleniu ?? Szukam prostego aparatu dla mojej kobiety a fajnie było by sobie czasem coś nakręcić w FullHD . Czy te filmowanie w 1080p daje radę- tylko nie odsyłajcie mnie na Youtube, widziałem tam sporo filmików tylko trochę kręconych bez pojęcia . Ciekawi mnie też do ilu Mbitów ma taki filmik z tej puszki, oraz to czy nagranie "szarpie" w dynamicznych scenach podobnie jak w NEX-ach sonego ?? Niech ktoś z kolegów którzy mają coś skrobnie, da jakiś sampelek . Wolałbym kupić te D3100 i mieć jako backup niż szarpać się na jakąś w miarę przyzwoitą kamerkę FullHD .

szelass
15-03-2011, 00:31
...JPG z puszki lepszy od d700, ładniejsze kolory i lepszy Auto WB...

doczytam później wątek, ale ten post mnie rozwalił ;) :)

To nikt nie kręcił D3100 niczego?
Dajcie jakiś filmik z niedzielnego spaceru!

ty się amirez tu nie zgrywaj.
bo zainteresowani poważną dyskusję prowadzą.
;)

limakk
15-03-2011, 00:33
Ponawiam czyjeś pytanie o filmy - czy mógłby ktoś dać jakiś sampelek nawet krótki do video nakręconego najlepiej na manualnym ostrzeniu i w stabilnym oświetleniu ??

sampelek, a raczej kilka sameplków w jednym filmie : http://vimeo.com/20950331
warunki były dobre, ale spaprane przez początkującego fotoamatora :)
d3100 + 18-105
wszystko było robione na mf, więc często z ostrością nie trafiałem na czas, tym bardziej przy tak dynamicznych obiektach :)
może mój filmik komuś w wyborze d3100 pomoże, a może nie, ale mam nadzieję że nie zniechęci - bo to fajna puszka dla amatora

artko
15-03-2011, 11:23
sampelek, a raczej kilka sameplków w jednym filmie : http://vimeo.com/20950331

Dzięki kolego widziałem, jak na pierwszy raz to spoko to wyszło - a masz możliwość nagrać jakąś sekwencję w maksymalnej rozdzielczości bez kompresowania w sytuacji na dworze i wrzucić taki plik na jakikolwiek hosting ?? Może być dowolna sekwencja nawet jakiś ruch uliczny, ustaw manualnie ostrość , przymknięty trochę obiektyw, żeby była w miarę sensowna głębia , bo chodzi mi właśnie o nagrania w maks. jakości z tego aparaciku .

doczytam później wątek, ale ten post mnie rozwalił ;) :)

No mnie na przykład wcale nie dziwi, że kolega tak uważa i pewnie tak jest, że dla kogoś kto nie chce się bawić w wołanie rawów ten aparacik robi lepsze jpeg-i prosto z puchy, a że to tani aparat to nie ma to nic do rzeczy (przykład d50 i d80- świetne kolory i WB prosto z puchy ) .

limakk
15-03-2011, 12:00
Dzięki kolego widziałem, jak na pierwszy raz to spoko to wyszło - a masz możliwość nagrać jakąś sekwencję w maksymalnej rozdzielczości bez kompresowania w sytuacji na dworze i wrzucić taki plik na jakikolwiek hosting ?? Może być dowolna sekwencja nawet jakiś ruch uliczny, ustaw manualnie ostrość , przymknięty trochę obiektyw, żeby była w miarę sensowna głębia , bo chodzi mi właśnie o nagrania w maks. jakości z tego aparaciku .

może w weekend znajdę trochę czasu. Mam pytanie - gdzie najlepiej wrzucić jakiś plik oscylujący koło 1 gb lub więcej?

jm
15-03-2011, 13:24
No mnie na przykład wcale nie dziwi, że kolega tak uważa i pewnie tak jest, że dla kogoś kto nie chce się bawić w wołanie rawów ten aparacik robi lepsze jpeg-i prosto z puchy, a że to tani aparat to nie ma to nic do rzeczy (przykład d50 i d80- świetne kolory i WB prosto z puchy ) .

Mnie też nie dziwi.
Zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach rok czy dwa w elektronice to bardzo dużo. Pomijając funkcjonalność (guziki, wyświetlacze, uszczelnienia, funkcje) cechy obrazka z puszki entry level AD2011 mogą być obiektywnie lepsze od obrazków z puszki semi/profi sprzed kilku lat. Pozornie wydaje się absurdalne, ale możliwe. Przecież producentom zależy na tym, abyśmy wymieniali puszki przynajmniej co 2 lata, napakowanie puszek elektroniką daje realnie takie możliwości.
W ogóle wydaje mi się, że we współczesnych aparatach wyznacznikiem profi/amator w większym stopniu są właśnie funkcje (lub ich brak) niż jakość obrazka.

Nie mam d3100, ale miałam go przez chwilę w rękach oraz widziałam kilka sampli w realu (kitem popełnionych) -szczerze mówiąc nic tym obrazkom nie brakuje, mam porównanie z d300s oraz d700. Jpg na pewno jest lepszy, wysokie iso imponujące.
Dla osób przywykłych do obsługi puszek d90 z górę, sama obsługa wyda się niewygodna, najbardziej dla tych z dużym łapkami ale to jest funkcjonalność, a nie jakość obrazka.

artko
15-03-2011, 16:41
może w weekend znajdę trochę czasu. Mam pytanie - gdzie najlepiej wrzucić jakiś plik oscylujący koło 1 gb lub więcej?

Na fileserve możesz wrzucić do 2 gb plik .

A tak jeszcze drążąc sprawę zapisu FullHD w D3100 czy ktoś orientuje się jaki bitrate można wyciągnąć z tego body w 1080P 24 klatki, bo nie mogę znaleźć tej informacji ??

Fatman
15-03-2011, 17:02
Około 24-26Mbit z tego co mi wiadomo (kompresja przy użyciu B-Frames, co trochę poprawia ogólną jakość).

KS
16-03-2011, 19:21
Czy może ktoś wrzucić na jakiś serwis hostujący NEFy z tej puchy na ISO1600-3200 najlepiej z pomieszczeń? Interesują mnie NEFy, a w internecie nie mogłem znaleźć. Z góry dziękuję! :)

artko
16-03-2011, 20:18
No więc czekamy na sampelek filmowy i na NEF :-)

abraham2ooo
16-03-2011, 22:37
Zrobiłem na szybko parę fotek, 4 x ISO1600 i 4 x ISO3200, wystarczy coś takiego KLIK (http://www.dromo.com.pl/testy_iso.zip)? Plik 104MB, usunę z serwera powiedzmy za miesiąc :) Film mogę wrzucić dopiero koło weekendu.

arturmsi
17-03-2011, 01:08
Zrobiłem na szybko parę fotek, 4 x ISO1600 i 4 x ISO3200, wystarczy coś takiego KLIK (http://www.dromo.com.pl/testy_iso.zip)? Plik 104MB, usunę z serwera powiedzmy za miesiąc :) Film mogę wrzucić dopiero koło weekendu.

nie wiem czemu ale mi tego nie otwiera ani ps ani capture...

abraham2ooo
17-03-2011, 06:52
Do NEFów z D3100 musi być ACR 6.3. Sprawdź wersję.

KS
17-03-2011, 08:02

Dzięki. Jak wrócę z pracy to ściągnę i zobaczę co tam jest. :)

jm
17-03-2011, 11:12
NX2 otwiera.

KS
18-03-2011, 08:40

Dzięki piękne za te NEFy... ze smutkiem patrzę na ISO800 mojego D200... ;)
Poczekam na D5100, jak nie będzie ciut lepsze, to jako zapas kupuję D3100.

jm
18-03-2011, 11:37
Możliwe, że d5100 dostanie matrycę z d7k? - i to byłby ważny powód aby czekać.
Oby jednak nowy nie odziedziczył innych "właściwości" d7k..!
Inna sprawa, że czas wypuszczania nowości może się przesunąć w związku z tym co się w Japonii porobiło..:(
Na razie rynek tego jeszcze chyba nie odczuwa, bo schodzą zapasy, ceny nawet przyjemnie idą w dół, ale za jakiś czas, może być...inaczej...

barkowx
18-03-2011, 17:07
D3100 iso 3200 i BARDZO złe światło a właściwie jego brak :) nef
Ajj, to miał być darmowy serwer zaraz to poprawie - http://www.wrzucaj.com/557711 i wrazie czego http://w822.wrzuta.pl/plik/0fgd5KwMoxF/dsc_0173

Marlena01
19-03-2011, 01:29
Witam,

podpięłam się pod cudzy wątek za co przepraszam, ale szkoda zaśmiecać forum. Sporo się tu u was pisze o d3100, a on mnie w tej chwili interesuje. Ale od początku. (spróbuje..)

Na waszym forum już prawie "mieszkam", tyle tu czasu spędzam. ;)
3 raz piszę ten tekst, żeby było prosto i zrozumiale..

1. Od fotografii pstrykanej chcę przejść do tej trochę ambitniejszej.
2.Spodobał mi się d3100, ale trochę się boję, że nie dam sobie rady. Ma całkiem niezłe opinie, nawet tu na forum. Niedługo wyjeżdżam do Hiszpanii, na 3 miesiące. Okazji do robienia zdjęć zatem będzie sporo. Zależy mi na jakości. Wiem, że w tej chwili d3100 jest albo + 18-55 II albo 18-105VR. Byłam dziś w fotojokerze, w ich sklepie i pan, który tam pracuje stwierdził, że do tego co ja chce fotografować 18-55 się nada. Ja z kolei się zastawiam czy nie jest za mały..?

3. Krajobraz, panorama miasta, macro. To chcę uwieczniać na fotkach. Pytanie czy da się to wszystko jednocześnie przy pomocy tego aparatu dokonać?

4. No i chyba najważniejsze. Kasa. Początkowo skromniutko zaczęłam bo max 2500 pln. Teraz.. no cóż. Troszkę mi popsuły plany i w tej chwili marzy mi się gdzieś z 1800 max na aparat puścić..
W tej chwili w cyfrowe.pl ten aparacik kosztuje bez mała 2699 + ten 18-105, w fotojoker z obiektywem nr1- 1699pln.

Czy jako znawcy możecie mi albo mimo wszystko zarekomendować tenże d3100 albo polecić coś innego?

Chyba tyle, jak na razie. Jeżeli chaotycznie to przepraszam. Późno jest. Co trzeba dopowiem, a pewnie będzie trzeba.
Z góry dzięki za wyrozumiałość..

kamoreks
19-03-2011, 09:03
Masz do wyboru 3 rodzaje.

D3100+

18-55, 18-55 VR, 18-105 VR.
VR to jest stabilizacja obrazu.

18-55 jeden i drugi jest gorszy optycznie, tak przynajmniej piszą ludzie, ale
w zdjęciach z lampą, obiektyw nie będzie rzucał Ci cienia.

A w 18-105 na małym "Zoomie", ogniskowych mniejszych niż, 70 masz cień jak w banku.
Nie wiem czy nawet nie na każdym foto go nie było, tylko po prostu objawiało się
to tym, że dolna część zdjęcia była ciemniejsza.

Jednak do zdjęć na zewnątrz jak najbardziej lepszy 18-105. Bo będzie Ci przybliżać 5.8x, a nie 3 razy.

Antonioo
19-03-2011, 10:27
Masz do wyboru 3 rodzaje.

D3100+

18-55, 18-55 VR, 18-105 VR.
VR to jest stabilizacja obrazu.

18-55 jeden i drugi jest gorszy optycznie, tak przynajmniej piszą ludzie, ale
w zdjęciach z lampą, obiektyw nie będzie rzucał Ci cienia.

A w 18-105 na małym "Zoomie", ogniskowych mniejszych niż, 70 masz cień jak w banku.
Nie wiem czy nawet nie na każdym foto go nie było, tylko po prostu objawiało się
to tym, że dolna część zdjęcia była ciemniejsza.

Jednak do zdjęć na zewnątrz jak najbardziej lepszy 18-105. Bo będzie Ci przybliżać 5.8x, a nie 3 razy.

co za bzdury!!
........kiedyś już o tym pisałem http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-149874.html

.............a tak na poważnie, to cień to kwestia nieumiejętnego fotografowania.....
jest to notoryczne, że zamiast użyć zooma np, to osoba fotografująca woli się przybliżyć z obiektywem do fotografowanego obiektu....
dajmy na to, że leży jabłko na stole....no to bach robi zdjęcie z odległości 20 cm z podniesioną lampą, (no to do jasnej ciasnej, jak tu cień ma nie wyjść??przecież to logiczne, że złapie, bo jest za blisko i pod kątem, zwłaszcza jak np obiektyw skierowany jest do dołu....)???

wystarczy odejść, użyć dłuższej ogniskowej i koniec z cieniem....i walta lampą na prawo i lewo do woli....

kolega jest nie pierwszy i nieostatni który z tym wyskakuje.....

w sklepie już miałem paru takich co na siłę wciskali, że to wada, wystarczyło zademonstrować to co napisałem wyżej....potem było "aaaaaaa no nie wiedziałem, a bo wie Pan , ja nie jestem żaden profesjonalista....."
ale, żeby na 100% być przekonanym,, że aparat jest do d**y, to wszyscy są ekspertami.....,

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.co do pytania zielonym kolorem wtrącam swoje przemyślenia...;)

2.Spodobał mi się d3100, ale trochę się boję, że nie dam sobie rady. (Najprostsza puszka dla amatora...dasz bez problemu;) Ma całkiem niezłe opinie, nawet tu na forum.(To fakt...kosztuje śmieszne pieniądze, a możliwości ma duże) Niedługo wyjeżdżam do Hiszpanii, na 3 miesiące. Okazji do robienia zdjęć zatem będzie sporo. Zależy mi na jakości.Lepiej trafić nie możesz;)) Wiem, że w tej chwili d3100 jest albo + 18-55 II i 18-55 vr-stabilizacja....wersja II jest bez stabilizacji....uważaj na niby oferty, bo się później okazuje, że się kupiło szkło bez stabilizacji ;) albo 18-105VR (szczerze polecam). Byłam dziś w fotojokerze, w ich sklepie i pan, który tam pracuje stwierdził, że do tego co ja chce fotografować 18-55 się nada. (a i owszem, ale niedługo będziesz chciała kupić coś dłuższego-jakieś tele....a mając 18-105 "głód posiadanie tele na początku, jest dużo mniejszy....;) Ja z kolei się zastawiam czy nie jest za mały..? przy tele masz dwie, opcje albo kupujesz d3100/18-200 i kosztuje cię do około 3500-3600zł, albo kupujesz 18-105 i za jakiś czas 55-300 (ok 1000zł) lub 70-300 (ok 1600zł), lub wcale, bo może uznasz , że 18-105 wystarcza Ci w zupełności...

3. Krajobraz, panorama miasta, macro..To chcę uwieczniać na fotkach. Pytanie czy da się to wszystko jednocześnie przy pomocy tego aparatu dokonać? ( przy tych obiektywach macro raczej nie wchodzi w grę....trzeba by kupić coś innego

4. No i chyba najważniejsze. Kasa. Początkowo skromniutko zaczęłam bo max 2500 pln. Teraz.. no cóż. Troszkę mi popsuły plany i w tej chwili marzy mi się gdzieś z 1800 max na aparat puścić.. (no to w zasadzie masz do wyboru tylko z 18-55 vr..Przemyśl dobrze.
W tej chwili w cyfrowe.pl ten aparacik kosztuje bez mała 2699 + ten 18-105, w fotojoker z obiektywem nr1- 1699pln. pewnie obiektyw bez stabilizacji

Czy jako znawcy możecie mi albo mimo wszystko zarekomendować tenże d3100 albo polecić coś innego?

no cóż mogę jeszcze powiedzieć....Możesz w sumie kupić sobie zaawansowany kompakt. Masz wszystko w jednym, ale już jakość zdjęć nie ta....ale za to wygoda, no i nie rujnuje kieszeni...decyzja należy do Ciebie

Chyba tyle, jak na razie. Jeżeli chaotycznie to przepraszam. Późno jest. Co trzeba dopowiem, a pewnie będzie trzeba.
Z góry dzięki za wyrozumiałość..

barkowx
19-03-2011, 10:43
D3100 to fajny aparacik - polecam, cień od lampy z 18-105 przy 18mm jest pomijalny (przed chwilą sprawdziłem:) )

jm
19-03-2011, 11:05
Masz 1800zł bierz 3100 + 18-55VR - będziesz zadowolona.
Ten obiektyw nazywany KITem, bo występuje w zestawie jest naprawdę niezły, choć słowo kit niedobrze się w jęz. polskim kojarzy...
Dasz radę, a z obrazków z tego aparatu trudno być niezadowolonym, zresztą przykłady nawet w tym wątku można zobaczyć.

Marlena01
19-03-2011, 16:51
:) Tak się zastanawiałam jakie odpowiedzi tu zastanę jak znów na forum zajrzę. Czytałam kilka wątków o tym aparacie tutaj i po tej lekturze trochę się wystraszyłam ;)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam bałagan w głowie jak cholerka. Bo oprócz tego aparatu to jeszcze kilka innych miałam w głowie. Ale dobrze. Historii ciąg dalszy.

Rozmawiałam z fotografem, który stwierdził, że lustrzanka dla amatora (o mnie mowa..) to w ogóle po co, na co, nie dasz rady etc.. Dlatego w ostateczności przylazłam i tu na forum z zapytaniem. I słusznie chyba. ;)

Co do obiektywów, wiem, że to kitowy. Trochę czytałam, czytam nadal o terminologii, chociaż na razie wiedza mikra. ;)Wszystko powoli. :)

18-55VR jakoś mi w oczy nie wpadł. Poszukam. Przykro mówić, ale też na początku doszłam do wniosku, że ten 18-105vr byłby lepszy. chciałam ten, nadal bardzo chcę, więc zobaczymy. Może uda się dozbierać. ;)

A w fotojoker.pl sprawdziłam ten aparat jeszcze raz. Faktycznie jest 18-55 vr (+body oczywiście) 1840 plnów. Nie jest źle jak dla mnie.

Antonioo- właśnie o to chodzi. Nie chcę już wracać do kompaktów. W ogóle. Pstrykać zdjęcia każdy potrafi, ale już robić dobre zdjęcia to kwestia doświadczenia.. i wiedzy. Chcę się (na)uczyć jak można utrwalać to co widzę lepiej niż dotychczas. (zbyt górnolotnie mi wyszło. :P)

Sądziłam, że będę już pewna na 100%, a nadal nie jestem. Wniosek, że chyba lepiej pozbierać na te 18-105vr niż te 18-55vr.
A obiektywy kolejne to ja w swoim czasie będę dokupować. Nie wszystko naraz. ;) Teraz pora na jakieś książki. Wątek na forum już widziałam, czytałam, więc wiem gdzie szukać. :)

Naprawdę dziękuję.

fotouśmieszek
19-03-2011, 19:54
:) Tak się zastanawiałam jakie odpowiedzi tu zastanę jak znów na forum zajrzę. Czytałam kilka wątków o tym aparacie tutaj i po tej lekturze trochę się wystraszyłam ;)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam bałagan w głowie jak cholerka. Bo oprócz tego aparatu to jeszcze kilka innych miałam w głowie.

No właśnie:-) Przeginamy z tym doradzaniem bo każdy chce jak najlepiej,już Cie widzi za 2 sezony w studiu w NYCu:-) Proste pytanie,prosta odp.: tylko d3100.Da rade ze wszystkim co Cie interesuje.do tego 18-105 (może Ci sie uda) a jak nie to KIT. I trzaskaj foty:-) a d3100 obrazek ma rewelacyjny.Już widzę jak zgarniasz medale na wystawach i wypełniasz ekskluzywne albumy swoimi fotkami.Pamietaj,d3100 robi foty porownywalne z najdroższym sprzętem.Strzelaj foty,nie myśl o szczegółach,pytania same przyjdą.Wtedy masz forum:-) W foceniu każdy idzie swoja drogą,więc olej problemy,które ktoś Ci narzuca.Jak sama na nie trafisz to szybko sama rozkminisz.Już nie nudzę/> Powodzenia:-)

Photograficzna
19-03-2011, 21:22
Ja sama osbiście posiadam nikona d3100 i szczerze mówiąc póki co jestem bardzo zadowolona. Mam go od niedawna, ale nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. Nie jest skomplikowany w obsłudze. Kupiłam go jako swoją pierwszą lustrzankę i po przerzuceniu się z prostej w obsłudze cyfrówki sonyego, obsługa tego modelu nie sprawia mi żadnych trudności. Zdjęcia są świetnej jakości, jestem bardzo zadowolona, cena jak najbardziej przystępna nawet na kieszeń biednej studentki :) (zapłaciłam 1888zł. razem z obiektywem 18-55 Vr) Serdecznie polecam :)

Marlena01
19-03-2011, 22:30
O! Jak miło kobietę zobaczyć na forum. Prym wiodą tu panowie. :D

fotouśmieszek: wiesz dobrych rad nigdy za wiele ;) Lepiej teraz wszystko do końca wyjaśnić niż potem "płakać", że kiepskie zdjęcia wychodzą bo coś tam.. ;) Dobra rada nie jest zła. Zwłaszcza tutaj. ;)

Photograficzna: To ja mam pytanie kolejne. ;) Nie wiem czego zdjęcia pstrykasz, ale czy wystarcza na Twoje potrzeby ten obiektyw, który wymieniłaś? Jak już pisałam wcześniej lubię, wręcz nie wiem skąd ubóstwiam krajobrazy, naturę. Szczegóły też mają dla mnie znaczenie ;), na budynkach na przykład. Nadal się waham nad samym obiektywem już, bo coś mi się widzi, że puszka d3100 zostanie. ;)

Też własnie przechodzę z "dziadka" sony na coś nowszego. Trochę też z musu, w domu nie ma już żadnego aparatu :D
Frustracja mnie ogarnia na myśl, że kupno aparatu zajmuje mi pól roku już. :D

Again.. dzięki za odpowiedzi. Jakoś tak przyjaźnie się robi.. ;) Teraz szukam sposobu jakie by tu cięcia budżetowe zrobić żeby przyoszczędzić i żeby mi portfel nie zemdlał. :D

jm
19-03-2011, 23:28
O! Jak miło kobietę zobaczyć na forum. Prym wiodą tu panowie. :D

A ja to co? hę?:)

Apropos obiektywu - cena tego 18-55VR jest w zestawie naprawdę bardzo przyjazna;) wydaje mi się, że warto go w tym zestawie za tę cenę kupić. Ten obiektyw jest ostry, kontrastowy, dobrze działa pod światło, jego wady to światło (18-105 tez jest ciemny) i to że kręci "mordką" przy ostrzeniu - używanie polara wymaga odrobine więcej zachodu.
Jak kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzeba Ci dłuższych ogniskowych, zawsze możesz dokupić/zmienić 18-105 - choćby na forumowej giełdzie. Choć równie dobrze za jakiś czas dojdzesz do wniosku, że zamiast długiego zooma wolisz np jasną stałkę 35/1.8. Ta stałka w połączeniu z bardzo użytecznym wysokim iso w d3100 da Ci pełnię swobody na zewnątrz i w pomieszczeniach z lichym światłem.

Jeśli jednak uciułasz od razu na zestaw z 18-105, to "notopstryk" miewa dobre ceny na ten zestaw.

Marlena01
20-03-2011, 11:53
A ja to co? hę?:)

Apropos obiektywu - cena tego 18-55VR jest w zestawie naprawdę bardzo przyjazna;) wydaje mi się, że warto go w tym zestawie za tę cenę kupić. Ten obiektyw jest ostry, kontrastowy, dobrze działa pod światło, jego wady to światło (18-105 tez jest ciemny) i to że kręci "mordką" przy ostrzeniu - używanie polara wymaga odrobine więcej zachodu.
Jak kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzeba Ci dłuższych ogniskowych, zawsze możesz dokupić/zmienić 18-105 - choćby na forumowej giełdzie. Choć równie dobrze za jakiś czas dojdzesz do wniosku, że zamiast długiego zooma wolisz np jasną stałkę 35/1.8.

Tak na wstępie uświadomcie mnie. Cytat: "[..] Obiektywy stałoogniskowe mają większe możliwości zbierania światła (są jaśniejsze, co oznacza mniejsze wartości maksymalnego otworu - f/), przez co lepiej nadają się do fotografowania w kiepskich warunkach oświetleniowych.[..]" Czyli przy stałkach tak naprawde jest jedna wartość ogniskowej, którą nie mogę sobie dowolnie ustawiać? (jak gadam "gupoty" to mnie poprawcie- ja się uczę ;) )

Jezu.. jakie to wszystko trudne do zapamiętania...
Skoro decyzja już podjęta, że d3100 będzie to koniec i kropka. :D Trochę szkoda, że bracketing'u nie ma.. ale to do przeżycia w zasadzie.

Dzięki ponownie. :) Jak kupię to się pochwalę, no i.. wreszcie będzie większa chęć, żeby się z chałupy ruszyć ;)

jm
20-03-2011, 12:16
Czyli przy stałkach tak naprawde jest jedna wartość ogniskowej, którą nie mogę sobie dowolnie ustawiać? (jak gadam "gupoty" to mnie poprawcie- ja się uczę ;) )

Tak właśnie jest:) Dobrze wnioskujesz! np nikkor 35mm/1.8 ma ogniskową 35mm i żadnej innej nie ustawisz. Ma też f1.8 czyli na tym otworze więcej światła wpadnie w obiektyw - w ciemnym pomieszczeniu uda Ci się zrobić nieporuszoną fotkę bez lampy (tak skrótowo, żeby Cie nie zrazić terminologią;)

Jezu.. jakie to wszystko trudne do zapamiętania...
Skoro decyzja już podjęta, że d3100 będzie to koniec i kropka. :D Trochę szkoda, że bracketing'u nie ma.. ale to do przeżycia w zasadzie.

Dasz radę!
Wiesz, ten bracketing urasta czasem do cechy nienaturalnej ważności...
Powiem tak - miałam kilka lustrzanek - wszystkie miały bracketing ekspozycji - NIGDY z tej funkcji nie korzystałam. Co więcej, robiłam zwiad wśród znajomych fotopstryków - wszyscy przyznali, że albo wcale tego nie używają, albo sprawdzili czy działa i zapomnieli, że to mają w aparacie. W czasach fotografii cyfrowej znaczenie tej funkcji chyba znacznie spada, a jedyne zastosowanie to chyba tworzenie HDRów - które zresztą można bez bracketingu i zbytniego kłopotu także robić.
Dzisiejsze aparaty są naładowane funkcjami, z których w sporej części nie korzystamy (tzn przeciętny amator), choć zwykle marketingowo chcemy je mieć, bo wydaje się nam może, że wstyd "nie mieć"?

fotouśmieszek
20-03-2011, 12:52
Tak właśnie jest:) Dobrze wnioskujesz! np nikkor 35mm/1.8 ma ogniskową 35mm i żadnej innej nie ustawisz.
Dasz radę!

Pewnie,ze da rade;) Hej jm - przekomarzam sie,ale nie masz racji z tą "zadną inną ogniskową".Wyobraź sobie,ze stałka (!!!) zmienia ogniskową w zaleznosci od odległości na ktora nastawiasz ostrość.Juz nie pamietam,ale np.200mm ustawiona na 20m ma "swoje" ~200mm,ale wyostrzona na 2 m ma ogniskowa ~140mm. To taka ciekawostka:-) ale tak się dzieje naprawdę:-))))) Nie należy się tym przejmować,OCZYwiście:-) A z bracketingiem to masz absolutną racje!! Jeszcze dodal bym do tego mityczny śrubokręt...pozdro...

jm
20-03-2011, 12:59
.Juz nie pamietam,ale np.200mm ustawiona na 20m ma "swoje" ~200mm,ale wyostrzona na 2 m ma ogniskowa ~140mm. To taka ciekawostka:smile: ale tak się dzieje naprawdę:smile:)))) Nie należy się tym przejmować..

Bredzisz.
Gorzej, że nie pomagasz osobie, która zadaje podstawowe pytanie o obiektyw stałoogniskowy (stałkę).

Fatman
20-03-2011, 13:38
jm, no tak się składa, że fotouśmieszek wcale nie bredzi, tylko ma rację. To nawet można bardzo łatwo sprawdzić sobie, bo widać to w wizjerze.

fotouśmieszek
20-03-2011, 18:04
Bredzisz.
Gorzej, że nie pomagasz osobie, która zadaje podstawowe pytanie o obiektyw stałoogniskowy (stałkę).

W dyskusji (z damą też, parytet w końcu itepe:-) ) nie uzywam epitetow,tylko faktow/argumentow.To,że nie znasz pewnych zjawisk optycznych nie powinno Cie zmuszać do ich (epitetow) używania</ Poza tym pomaganie komuś nie upoważnia mnie do ukrywania faktow. Zresztą i tak Cie lubie:-), jesteś taka fotogeniczna i pewna swego:-)

jm
20-03-2011, 19:09
A czy aby na pewno ma to zastosowanie do 35mm?

Też Was lubię:)
Zamiast "bredzisz", niech będzie "gmatwasz" niepotrzebnie, bo to akurat do dyskusji nic nie wnosi:)
Lepiej?;)

PS nie sprawdzę, bo nie mam wizjera:) Na LCD nie widać:)
35mm to dla mnie 35mm - dla zdecydowanej większości fotografujących także.

fotouśmieszek
20-03-2011, 19:23
A czy aby na pewno ma to zastosowanie do 35mm?

Też Was lubię:)
Zamiast "bredzisz", niech będzie "gmatwasz" niepotrzebnie, bo to akurat do dyskusji nic nie wnosi:)
Lepiej?;)
PS nie sprawdzę, bo nie mam wizjera:)

Optyka jest taka sama bez względu na ogniskową;) trzydziestkapiątka to też stałka,więc nie zmieniaj tematu. Zamiast dobierać epitety zajrzyj do książki/googli a nie do wizjera,jak nie masz:-) bo niepotrzebnie mylisz entuzjastów/nowicjuszy;) a to nie wnosi nic do dyskusji;) Naucz się poprawnej definicji stałki i będzie gites;) dla mnie EOT

jm
20-03-2011, 19:59
Obiektyw stałoogniskowy (potocznie stałka) to rodzaj obiektywu, w którym ogniskowa, w przeciwieństwie do obiektywów zmiennoogniskowych (potocznie zoomów) jest stała.

Temat ciągle ten sam - Wasza teoria jest "naciągana";), ale... możecie jeszcze napomknąć Marlenie o buforze, hotach, deadach itd - na pewno jej pomożecie...

Sprawdź co to epitet i naucz się znaczenia tego słowa zanim ponownie mnie oskarżysz..;) - dotychczas nie użyłam żadnego epitetu, ani pod Twoim ani pod żadnym innym adresem.

Fatman
20-03-2011, 20:09
jm, a tak łatwo wklepać w google odpowiednie zapytanie...... ehhhh. Ale nie, lepiej pisać o teoriach, naciąganiu, bredniach..........

Proszę oto link -jest trochę matematyki, ale skoro ja dałem radę, to Ty też dasz:

http://www.urbanowicz.net.pl/artykul_6

jm
20-03-2011, 20:54
Fatman - masz rację. Tyle, że ja o jednym, a Wy o drugim.
Marlena pyta czy jak kupi stałkę to czy będzie mogła ustawiać dowolnie ogniskową (w danym zakresie) - i ja twierdzę, że nie.
Kupi 35mm to bedzie mieć 35mm, kupi 28mm to nie zrobi z tego 200mm. Żadna normalna kobieta (ani facet chyba też?) nie będzie robić pomiarów jak w podanym linku - ogniskowej soczewki przedniej, tylnej, odległości wzajemnej tych soczewek itd, itp

Tak szczerze - czy te obliczenia odległości obiektowej i obrazowej, ogniskowej nominalnej względem tej zaznaczonej na obiektywie itp miały kiedykolwiek dla Was praktyczne znaczenie?
Jeśli tak, to ja tu nie pasuję...:(

fotouśmieszek - w pierwszym zdaniu tego pobocznego tematu w tym watku napisał, że... się przekomarza - jak powiedział tak zrobił;)
Bo dla problemu zasadniczego tego wątku te wyliczenia są zupełnie poboczne o ile w ogóle mają jakiekolwiek, najmniejsze znaczenie. Taka trochę... teoria futbolu - można ale po co? Mylę się? Te wyliczanki dla marleny mają jakiekolwiek znaczenie?
Nie neguję wyliczeń z linka, piszę o czysto zdrowo-rozsądkowym podejściu do kwestii ogniskowej w obiektywie stałoogniskowym.

PS przyznaję, że tego linka wcześniej nie znałam, jednak z punktu widzenia pragmatyki jest on dla mnie... bardzo malo użyteczny. Poznawczo tak (choć jakoś wybitnie pasjonujące to odkrycie dla mnie nie jest) ,
pragmatycznie nie!

Już mnie tu nie ma.

Fatman
20-03-2011, 21:05
Fatman - masz rację. Tyle, że ja o jednym, a Wy o drugim.

Ja się tylko czepiłem "bredzenia, teorii, naciągania" -dlatego chciałem pewne kwestie wyjaśnić :-)

Marlena pyta czy jak kupi stałkę to czy będzie mogła ustawiać dowolnie ogniskową (w danym zakresie) - i ja twierdzę, że nie.

i owszem, nie będzie mogła, zgadzam się :-)

Kupi 35mm to bedzie mieć 35mm

no i właśnie jak byśmy chcieli być upierdliwie dokładni, to właśnie niekoniecznie.......... ale oczywiście w tym przypadku jest to mało istotne....

Żadna normalna kobieta (ani facet chyba też?) nie będzie robić pomiarów jak w podanym linku - ogniskowej soczewki przedniej, tylnej, odległości wzajemnej tych soczewek itd, itp

Tak szczerze - czy te obliczenia odległości obiektowej i obrazowej, ogniskowej nominalnej względem tej zaznaczonej na obiektywie itp miały kiedykolwiek dla Was praktyczne znaczenie?

ja jestem nienormalny, a i tak pomiarów robić nie będę bo mi do szczęścia to niepotrzebne :-) jednak jest też kilku normalnych, którzy z racji wykonywanej pracy, takowe obliczenia zapewne wykonują -albo po prostu to lubią....

Jeśli tak, to ja tu nie pasuję...:(

Eeeee, no coś Ty :-) Forum to różnorodność. Twoje zdroworozsądkowe podejście i nasza upierdliwość -każdemu może się to przydać :-)

fotouśmieszek
20-03-2011, 22:20
Tak właśnie jest:) np nikkor 35mm/1.8 ma ogniskową 35mm i żadnej innej nie ustawisz.

Zmieniasz fakty,wiec przypomnę ,ze zakwestionowałem TYLKO to co zacytowane.BO TO JEST NIEPRAWDA i zreszta zupełnie niepotrzebne merytorycznie,Marlenie też sie nie przyda.Napisałaś wtedy ,ze bredzę. Masz braki w słownictwie też,pisząc,że Cie oskarżam o epitety.Otóż epitet to m.in."...wyraz pełniący wobec rzeczownika funkcję określającą..." Napisałaś "bredzisz" czyli określiłaś mnie jednoznacznie. Tak się dzieje,jak ktoś czerpie wiedzę ze słyszenia a nie ze źródeł lub doświadczenia. Piszesz do mnie przez "wy",to nawet miłe,że wystąpiliśmy razem w grupie "czysto zdrowo-rozsądkowej" z Fatmanem wg Ciebie naciągając teorię.Przyznaję,że sprawiłaś mi przyjemność:-) Acha! fragment hasła o epitecie pochodzi ze Sł.Wyr.Obcych PWN. A ponure jest to,że zamiast przyznać,ze przegiełas z <bredzeniem> sciemniasz </

jm
20-03-2011, 23:00
Wy pisałam nie do Ciebie samego, a do Ciebie razem z Fatmanem - źle czytasz.
Zrobiłeś się agresywny, z agresorami zwykle nie rozmawiam.
Na 35mm innej ogniskowej nie ustawisz, co najwyżej manipulując odległościami od ostrzonego obiektu i wyczyniając absurdalne wyliczenia uzyskasz efekt. Bez znaczenia w normalnym fotografowaniu, sztuka dla sztuki.

Bardzo chcesz mi przywalić ale ciężko idzie....
"Funkcję określającą" wobec rzeczownika może pełnić przymiotnik (zaimek też-ale to zwykle nie jest epitet), imiesłów ale nigdy czasownik. (Epitet to inaczej przydawka - przydawka nigdy nie jest czasownikiem!)
Ów przymiotnik (epitet) dodaje się w celu podkreślenia jakiejś cechy lub właściwości rzeczownika. Czasownik tej funkcji nie spełnia. Często epitetem jest też sam rzeczownik, przydomek nadany osobie.
Zatem znów źle czytasz.
Jak coś, to wołaj ekoneta:), albo Pana Miodka od razu;)

Na pewno mam braki w słownictwie, jednak epitet to nie to, co Ci się wydaje. A Ty w ogóle nie bredzisz, nie bredziłeś, ani nie będziesz bredzić. Przekomarzasz się jedynie:)

O czym był ten wątek?

Pozdrawiam

fotouśmieszek
21-03-2011, 00:05
Wy pisałam nie do Ciebie samego, a do Ciebie razem z Fatmanem - źle czytasz.
Zrobiłeś się agresywny, z agresorami zwykle nie rozmawiam.
:(

Ja też...

124miko
21-03-2011, 01:52
Co te ostatnie posty mają wspólnego z tematem wątku. Takie utarczki powinny odbywać się na prywatnej poczcie. Potem chcąc prześledzić jakiś interesujący wątek trzeba przedzierać się przez całe strony niepotrzebnych komentarzy. Myślę, że moderatorzy też nie mają czasu na sprzątanie wszystkiego.

fotouśmieszek
21-03-2011, 10:57
Co te ostatnie posty mają wspólnego z tematem wątku. Takie utarczki powinny odbywać się na prywatnej poczcie. Potem chcąc prześledzić jakiś interesujący wątek trzeba przedzierać się przez całe strony niepotrzebnych komentarzy. Myślę, że moderatorzy też nie mają czasu na sprzątanie wszystkiego.

Masz racje. Wchodze na forum,zeby sie czegos nauczyc i posłuchać innych.Tymczasem po moim merytorycznym poscie dowiaduje sie,ze jestem agresorem i bredze.Niepotrzebnie dalem sie wciągnąc w "rozmowe" typu portal plotkarski.Nie ma z kim rozmawiac i o czym.Przepraszam za OT wszystkich,także Fatmana,ktory tez pomyślał,ze rozmawiamy o fotografii.

bucz
21-03-2011, 13:37
Witam wszystkich długo nosiłem się z zakupem aparatu najpierw D5000. D90, ewoluowałem do D7000 i się zdenerwowałem. Finalnie kupiłem D3100 wraz z 105'tką.

Pierwsze wrażenia: Bardzo pozytywne, puki co jest wszystko czego potrzebuję. Jedyne co mogło by być lepsze to jakoś LCD.
D7000 nie kupiłem z uwagi na problemy jakie mu towarzyszą, a raczej zboczenie jakie jest z nim powiązane. Pozatym lubię gadżety i chyba na ten moment nie jest mi potrzebny tak zaawansowany sprzęt.

Myślę że po tygodniach użytkowania podzielę się z wami moimi wrażeniami.

Pozdrawiam.

Marlena01
21-03-2011, 18:18
Bredzisz.

pyta bo się nie zna :D gorzej gdyby nie pytała, chyba..

jm
Proszę oto link -jest trochę matematyki, ale skoro ja dałem radę, to Ty też dasz:

Tez zajrzałam z ciekawości.. Przyznam, że daleko nie doszłam (wstyd!) A nie da się jakoś tak... bez obliczeń? :D Zdaję sobie sprawę, że wiedza o ogniskowej to podstawa..

"Funkcję określającą" wobec rzeczownika może pełnić przymiotnik (zaimek też-ale to zwykle nie jest epitet), imiesłów ale nigdy czasownik. (Epitet to inaczej przydawka - przydawka nigdy nie jest czasownikiem!)
Ów przymiotnik (epitet) dodaje się w celu podkreślenia jakiejś cechy lub właściwości rzeczownika. Czasownik tej funkcji nie spełnia. Często epitetem jest też sam rzeczownik, przydomek nadany osobie.
Zatem znów źle czytasz.
Jak coś, to wołaj ekoneta:), albo Pana Miodka od razu;)

O czym był ten wątek?

Pozdrawiam

o mamusiu.. czasy liceum albo i gimnazjum się kłaniają.. :D rozkładanie zdania na czynniki pierwsze nigdy nie było przyjemne ;)

A wątek o aparatACH, a w zasadzie jednym. To tak w ramach przypomnienia. I w sumie jest news, albo taki niusik po polskiemu ;) Kupiłam aparat, nareszcie!! Ale niestety 18-105 musi poczekać. Na początek mniejszy zakres powinien mi wystarczyć, a jak nie... no to zaciskamy pasa i od nowa. ;)

jm
21-03-2011, 19:22
...Kupiłam aparat, nareszcie!!

I to jest bardzo dobra wiadomość ten krótszy "kit" jest też dobry. Gratuluję zakupu!
Przeczytaj instrukcję, rób zdjęcia, wyciągaj wnioski.
Resztą się nie przejmuj.
Pokaż jakieś efekty swojego fotografowania:)

PS Gdzie kupiłaś?

fotouśmieszek
21-03-2011, 19:29
A wątek o aparatACH, a w zasadzie jednym. To tak w ramach przypomnienia. I w sumie jest news, albo taki niusik po polskiemu ;) Kupiłam aparat, nareszcie!! Ale niestety 18-105 musi poczekać. Na początek mniejszy zakres powinien mi wystarczyć, a jak nie... no to zaciskamy pasa i od nowa. ;)

No news is bad news:-) więc dobrze,że jest:gratuluje!!!Kit jest oki;)Pewnie go polubisz i nie zmienisz:-)

fotouśmieszek
22-03-2011, 00:43
pyta bo się nie zna :D gorzej gdyby nie pytała, chyba..

Jasne,że powinna pytac,jak my wszyscy tutaj.Ważne tylko,żeby dostała poprawną odpowiedz.To jest dosyć istotne:-)
pozdro;)

Marlena01
22-03-2011, 06:48
I to jest bardzo dobra wiadomość ten krótszy "kit" jest też dobry. Gratuluję zakupu!
Przeczytaj instrukcję, rób zdjęcia, wyciągaj wnioski.
Resztą się nie przejmuj.
Pokaż jakieś efekty swojego fotografowania:)

PS Gdzie kupiłaś?

miałam w fotojoker.pl kupic, ale go nie było w magazynie. Spodziewałam się, że będzie gdzieś za tydzień czy jakoś tak. Więc padło w końcu na cyfrowe.pl W momencie zakupu dostałam maila od fotojokera, że mają już aparat :O troszkę się.. zdenerwowałam bo tam jednak było taniej :D ale nic.

fotouśmieszek: a to się jeszcze okaże. ;)

Czekam cierpliwie zatem. A co do tego chwalenia... zaczekałabym z tym trochę :-P aż się nauczę zdjęcia robić porządnie. :-P

Marlena01
24-03-2011, 23:20
Kto nie poznał magii robienia zdjęć lustrem.. niech żałuje. ;) Niech to będzie nawet i lustro amatorskie, ale zawsze to jakiś początek..

.. pierwsze wrażenie po przejściu na nikona jest bardzo dobre. A poza tym to jest się czego uczyć, oj jest.. ;)

Na pewno nie wrócę do "małpek", no way! :D

Na pierwszy rzut oka d3100 działa. I to całkiem nieźle. ;) Jak na moje potrzeby. Ale 18-55.. to za mało.. ;)

Antonioo
24-03-2011, 23:34
Jak na moje potrzeby. Ale 18-55.. to za mało.. ;)

....mówiłem ;), ale spokojnie wszystko w swoim czasie :)....

zicochaos
25-03-2011, 03:02
Mam 18-55 i sprawuje się jak najbardziej ;-)
Co prawda jestem początkujący ale widzę potencjał w tym sprzęcie ;-)

abraham2ooo
25-03-2011, 15:04
... 18-55.. to za mało.. ;)
Dokładnie to samo stwierdziłem po zakupie w styczniu, poczekałem trzy miesiące i właśnie przedwczoraj dotarła do mnie 18-105, bardzo miły sprzęt, tylko żona stwierdziła, że klocek się robi, a nie aparat :P jest trochę cięższy, ale jak dla mnie pozytywne wrażenia i o to mi chodziło na co dzień, może kiedyś przybędzie 70-300. Teraz kombinuję gripa.

Marlena01
26-03-2011, 21:03
....mówiłem ;), ale spokojnie wszystko w swoim czasie :)....

wiem. ;)

W tej chwili denerwuje mnie, w zasadzie to mało powiedziane 'denerwuje'.., mój brak wiedzy.. mój brak umiejętności. Nie mogę zrobić, nie umiem przyznajmy szczerze, zdjęć takich jakie chciałabym, żeby były... a że jestem niecierpliwa.. to moje nerwy... wrrr... wertuję forum już, ale :???: mam problemy z wieloma rzeczami. Mowa nadal o fotografii.. :(

cinul
26-03-2011, 21:09
Witam.

Podepnę się pod temat. Otóż kupiłem sobie d3100 ze standardowym obiektywem w zestawie 18-55 mm. Wiem, że lepiej byłoby zainwestować w szkło 18-105 ale naprawdę kupiłem okazjonalnie bardzo tanio no i reasumując różnica pomiędzy kupionym a tym z obiektywem 18-105 wyszła mi 600 zł. Jestem amatorem i dlatego chciałem prosić o poradę odnośnie troszkę lepszego obiektywu. Zdjęcia jakie będę robił to przede wszystkim jakieś widoczki, krajobrazy, fotki ze zlotów motoryzacyjnych, troszkę pstrykania na weselach. Zastanawiałem się nad szkiełkiem 55-200 VR - czy warto inwestować czy polecicie coś lepszego. Z góry wielkie dzięki

abraham2ooo
27-03-2011, 00:53
Ja na początek polecę jednak wymienić 18-55 na 18-105, a jeśli o wesela chodzi może 35/1.8, ewentualnie jakaś lampka.

cinul
27-03-2011, 18:13
No właśnie sam już nie wiem co i jak. Potrzebuję czegoś w miarę uniwersalnego z dobrym zoomem. Dzisiaj sobie popstrykałem troszkę w plenerze i jednak muszę przyznać że brakuje trochę tego zbliżenia. Zbyt wiele jest tych obiektywów do wyboru zwłaszcza dla laika :) A przecież nie będę strzelał w ciemno skoro się na tym nie znam

Garos
27-03-2011, 19:29
Witam.

Zastanawiałem się nad szkiełkiem 55-200 VR - czy warto inwestować czy polecicie coś lepszego. Z góry wielkie dzięki

ja posiadam w/w szkło i jestem zadowolony.Nie należy do jasnych ale w terenie za dnia sprawuje się dobrze i cenowo jest znośnie.

micz87
02-04-2011, 23:51
Podobno jedyne co ogranicza to sprzęt... Po tym jak zobaczyłem zdjęcia ptactwa robione przez bodajże 14 latka Canonem 450D z obiektywem 18-55 to przestałem w to wierzyć. Nie mogę aktualnie tego znaleźć ale podsyłam fajny wątek z forum Canonierów http://canon-board.info/showthread.php?t=30159&highlight=canon+70-300+is&page=11 Czasem warto pomyśleć dwa razy przed zakupem czy opłaca się dokupić nieco dłuższy zoom czy podejść bliżej do fotografowanego obiektu lub wykadrować coś ze zdjęcia o iluśtam megapixelach. Aparat nie czyni nikogo fotografem. Kupowanie sprzętu wciąga ale lepiej zainwestować w dobrą książkę by nauczyć się wykorzystywać to co się ma :-)

Co do tego że dużo obiektywów to polecam http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests :-) i tu wcale 18-105 nie pobił 18-55 (no chyba że zależy na zoomie). Do wesel to raczej lampa niż zmieniać jeden ciemny obiekty na inny równie ciemny... A stałka na taką zabawę to może być mało uniwersalna dla osoby z małym doświadczeniem...

P.S. tekst miał nie być uszczypliwy ;-)
P.S.2. nasz Nikkor 18-55 potrafi tyle co Canonowski odpowiednik :-)

KUBACZ
03-04-2011, 00:27
Mam 18-55 z D3000 kupiłem D90 i myslalem o zestawie z 18-105. Na tym forum mi to odradzili i nie żałuje. Po cholere zmieniać dobry obiektyw na niewiele lepszy tylko dłuższy. Lepiej poczekać i kupić tak jak w moim przypadku zapewne 17-50 2.8 VC

micz87
03-04-2011, 08:54
Mam 18-55 z D3000 kupiłem D90 i myslalem o zestawie z 18-105. Na tym forum mi to odradzili i nie żałuje. Po cholere zmieniać dobry obiektyw na niewiele lepszy tylko dłuższy. Lepiej poczekać i kupić tak jak w moim przypadku zapewne 17-50 2.8 VC

Święta racja, tylko czy lepszy to kwestia "gustu" :-D Pożyczyłem 18-105 i jedyna różnica to tyle że był dłuższy i cięższy, może po prostu mam bardzo udaną sztukę 18-55 VR :-) Dlatego dokupiłem 55-200 VR bo chciałem coś dłuższego i jestem happy! Też zbieram na 17-50 2.8 ale chyba bez stabilizacji bo wole dopalić lampą w całkowitej ciemności :-)

ulmus102
03-04-2011, 11:27
W tej chwili denerwuje mnie, w zasadzie to mało powiedziane 'denerwuje'.., mój brak wiedzy.. mój brak umiejętności. Nie mogę zrobić, nie umiem przyznajmy szczerze, zdjęć takich jakie chciałabym, żeby były... a że jestem niecierpliwa.. to moje nerwy... wrrr... wertuję forum już, ale :???: mam problemy z wieloma rzeczami. Mowa nadal o fotografii.. :(Wiele lat temu, jeszcze na analogach, zwoływaliśmy się z bracią fotomaniaków na wspólne plenery w różnych częściach Polski. W dzień focenie, wieczorem w jakiejś knajpce pokaz slajdów na ścianie i rozmowy przy piwie. Było ekstra - i atmosfera wspaniała, a przede wszystkim możliwość podpatrzenia jak bardziej doświadczeni patrzą na świat obiektywem, jak wyszukują tematy zdjęć. Żadna książka nie dała mi tyle ile właśie takie plenery. Teraz na tym forum też widzę, że są organizowane takie zloty, może warto, abyś się tym zainteresowała? No i życzę radości fotografowania lustrzanką, żaden aparat nie dawał mi takiej radości jak właśnie ona. Gdy odstawiłem swoją lustrzankę dla cyfrowej małpy, to cała radość fotografowania zniknęła. Lustrzanka ma w sobie magię :)

elczupakabra
03-04-2011, 11:50
Witam serdecznie

Bardzo proszę o poradę dotyczącą zakupu. Z racji, że będzie moja pierwsza lustrzanka zdecydowałem się na podstawowy model d3100. Zestaw ma sprawdzać się głównie na wystawach psów na dworze, ale także i w halach, które często są słabo oświetlone. Często zdjęcia psów w ruchu.

Chciałbym zmieścić się w kwocie 3000 - 3500 zł.

Pod uwagę wziąłem takie zestawy:

1) NIKON D3100 + 18-105VR
http://allegro.pl/nikon-d3100-18-105-vr-4-gb-futeral-w-24-h-i1519396756.html

2) NIKON D3100 + 18-55VR + 55-200
http://allegro.pl/nikon-d3100-18-55vr-55-200-torba-8gb-od-reki-i1533807483.html

Z tego co czytałem zestawy te jeżeli chodzi o możliwości są podobne, ale może jeden z tych obiektywów sprawdzi się lepiej w ciemnej hali ?

Jeżeli nie to jaki w takim razie obiektyw do 1000 zł, który poradzi sobie w ciemnych pomieszczeniach ?

http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=154

Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestie.

micz87
04-04-2011, 10:51
D3100 bo ma wysokie ISO przyda Ci się w pomieszczeniach. A jakie szkło to weź 35 1.8 i 18-105. Ja akurat wolałbym jakąś lampkę ale to moja opinia.

Marlena01
04-04-2011, 17:56
Wiele lat temu, jeszcze na analogach, zwoływaliśmy się z bracią fotomaniaków na wspólne plenery w różnych częściach Polski. W dzień focenie, wieczorem w jakiejś knajpce pokaz slajdów na ścianie i rozmowy przy piwie. Było ekstra - i atmosfera wspaniała, a przede wszystkim możliwość podpatrzenia jak bardziej doświadczeni patrzą na świat obiektywem, jak wyszukują tematy zdjęć. Żadna książka nie dała mi tyle ile właśie takie plenery. Teraz na tym forum też widzę, że są organizowane takie zloty, może warto, abyś się tym zainteresowała? No i życzę radości fotografowania lustrzanką, żaden aparat nie dawał mi takiej radości jak właśnie ona. Gdy odstawiłem swoją lustrzankę dla cyfrowej małpy, to cała radość fotografowania zniknęła. Lustrzanka ma w sobie magię :)

o matko.. święte słowa. :D Powiem wam, że zaraz po pierwszych kilku dniach robienia zdjęć to było tylko ochy i achy.

Cud, miód i orzeszki :D Nie wracam do kompaktów. Nie mogę po prostu.

Co do poziomu wiedzy, ktoś tam wyżej :P napisał, że lepiej się za książki wziąć, żeby wiedzę poszerzać- zgadzam się. Na razie tak naprawdę metodą prób i błędów dochodzę do pewnych wniosków, robię po kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć wręcz. Na rożnych ustawieniach. I wybieram te najlepsze.

Poza tym mądrze powiedziane. To, że mam aparat nie czyni mnie jeszcze fotografem.

Tak więc latam gdzie popadnie, szukam tematów do zdjęcia i.. pstryk! ;))

Aha! Co do wyjazdów. Widziałam, że są organizowane raz na jakiś czas. Ale ja ze swoimi pseudo-umiejętnościami chyba bym się przy nich wszystkich ze wstydu spaliła.. :P Jak się podszkolę to pomyślę :-P A w ogóle to ja nie wiem czy tam jakichś ograniczeń wiekowych nie ma, bo podług niektórych to gówniara jestem :-P (dowód już mam ;)))

micz87
05-04-2011, 08:32
Przeglądaj dział warsztaty/plenery na forum ;-) Ograniczeń wiekowych nie ma :-) Sam robiłem pierwszy raz zdjęcia w studio podczas zeszłorocznej Wigilii Nikoniarzy ale dobre wytłumaczenie i życzliwość prowadzących oraz kolegów z forum pozwoliły wiele się nauczyć :-) Naucz się robić foto w RAWach (NEF) i obrabiać np w Lightroomie (świetne tutoriale na początek na stronie Adobe - nie mogłem samemu się za to wziąć a teraz oszczędzam połowę czasu bo np o balans bieli nie trzeba się martwić.

Marlena01
05-04-2011, 19:06
Właśnie nie wiem dlaczego, ale boję się RAWów... :S jakoś tak.. wolę JPEGów się trzymać. Bo różnicę między jednym, a drugim znam (nieocenione forum ;) ) Pewnie jacyś zawodowcy, albo bardziej doświadczeni zaczną się śmiać ze mnie :-P, ale dopiero od nie dawna robię zdjęcia na kompletnych ustawieniach manualnych, co i raz przeplatając to trybem A (jak mi się spieszy :-P, albo się wkurzę :D)

a programów jakichś z lat ubiegłych to mam ze dwa na kompie, ale może pora zrobić mały update. :-P O Lightroomie gdzieś już tu na forum czytałam. Pomyślę o programie, poczytam i wyszperam gdzieś. ;)

A właściwie to zapomniałam napisać, że ja jako początkujący to w ogóle się na razie jeszcze za PSa, ani LRa nie brałam. Zupełnie inny programik mam do obróbki zdjęć..

micz87
05-04-2011, 20:44
Kochana, ja też bałem się rawów :-) Zacznij od RAW+jpeg i jak zobaczysz ile "skaszanionych" zdjeć da się szybko i łatwo uratować to zaczniesz strzelać same rawy ;-) Też byłem sceptyczny ale jak zobaczyłem że to działa to strzelam same rawy okazyjnie + jpeg :-) Poza tym to uczucie że kiedyś foto trzeba by było wywoływać samemu w ciemni aby osiągnąć pożądane rezultaty, a teraz mamy coś an wzór "cyfrowej ciemni" co odróżnia nas od amatorów ;-) Haha - uczucie fotoprestiżu :-D

Zacznij od LR - dla fotoamatora wystarczy :-) i naprawdę warto!

Marlena01
06-04-2011, 08:07
Kochana, ja też bałem się rawów :-) Zacznij od RAW+jpeg i jak zobaczysz ile "skaszanionych" zdjeć da się szybko i łatwo uratować to zaczniesz strzelać same rawy ;-) Też byłem sceptyczny ale jak zobaczyłem że to działa to strzelam same rawy okazyjnie + jpeg :-) Poza tym to uczucie że kiedyś foto trzeba by było wywoływać samemu w ciemni aby osiągnąć pożądane rezultaty, a teraz mamy coś an wzór "cyfrowej ciemni" co odróżnia nas od amatorów ;-) Haha - uczucie fotoprestiżu :-D

Zacznij od LR - dla fotoamatora wystarczy :-) i naprawdę warto!

haha no faktycznie. To jest dobry powód. :D A teraz poważnie ;), pomyślę o LR. Wczoraj już szperałam w sieci i chyba LR można tylko kupić wraz z licencją. Coś jak PS, czy się mylę może ?

pioter m
06-04-2011, 08:33
haha no faktycznie. To jest dobry powód. :D A teraz poważnie ;), pomyślę o LR. Wczoraj już szperałam w sieci i chyba LR można tylko kupić wraz z licencją. Coś jak PS, czy się mylę może ?
Mozna sciagnac wersje demo i poprobowac przez jakis czas. Potem kupisz albo nie. Sa tez jakies darmowe programy, ale w tej kwestii nie mam doswiadczenia, bo ich nie testowalem.

micz87
06-04-2011, 12:25
Z darmowych to np wtyczka do GIPMPa czyli UFraw, a tak tylko demo LR ;-)

Boa
09-04-2011, 20:17
Jak by ktoś chciał zobaczyć co można wycisnąć w studio z D3100+18-55VR, to zapraszam:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177267
:D

pioter m
09-04-2011, 20:54
Jak by ktoś chciał zobaczyć co można wycisnąć w studio z D3100+18-55VR, to zapraszam:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177267
:D
Rewelacja. Nie chodzi o cycki, ktore na roznej masci fotach mi sie przejadly, ale o rezultaty. Kolejny raz wyszlo, ze sprzet to sprawa drugorzedna.

Mariuszmistrz
09-04-2011, 22:33
witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem jakiejś tańszej lustrzanki. Padło na 3100. Spodobała mi się ze względu na opcję filmów full HD i dobrą cenę. Chciałbym skompletować zestaw obiektywów, które wykorzystałbym do kilku rzeczy.
Będę fotografował dzikie zwierzęta (do tej pory miałem ultrazoom 10x), zdjęcia makro i zwykłe ujęcia portretowe/krajobrazowe.

Jakie obiektywy będą niezbędne? Do zwierząt myślę kupić Sigmę 18-200mm, tylko że tą bez VR i tu pytanie, czy bez stabilizacji sprzęt da radę? Do fotografii portretowej 18-55, czy może lepiej troszkę więcej dołożyć na 18-105? Do macro obowiązkowo coś innego?

Boa
09-04-2011, 23:50
Kolejny raz wyszlo, ze sprzet to sprawa drugorzedna.
...o ile nie trzecio-, bądź nawet czwartorzędna :)
To tylko narzędzie ;)

abraham2ooo
09-04-2011, 23:56
Na zwierzynę polecałbym 70-300 VR, będzie mz idealny. Do portretu weź jakąś stałkę, może Tamron 90 2,8 lub Nikkor 85? Do makro niestety nie polecę.

Mariuszmistrz
10-04-2011, 08:43
Na zwierzynę polecałbym 70-300 VR, będzie mz idealny.
nie będzie zbyt słaby zoom? Obecnie mam 10x w kompakcie i wydaje mi się odpowiedni.

pioter m
10-04-2011, 09:12
nie będzie zbyt słaby zoom? Obecnie mam 10x w kompakcie i wydaje mi się odpowiedni.
Chyba nie wiesz, o co pytasz.
Jezeli decydowac stosujac twoje kryterium, to lepiej wypada obiektyw tpu 18-200, ktory da duzo mniejsze zblizenie niz 70-300. Zobacz z czym sie 'je' takie parametry jak zoom, ogniskowa, kat widzenia i powiekszenie.

mister
10-04-2011, 09:21

Zaraz zostaniesz zjedzony:) - widać od razu, że jesteś "kompaktowiczem" (bez urazy) - określenie zoom razy ileś tam stosuje się głównie w kompaktach (z reguły do celów marketingowych).
Przy aparatach z wymienną optyką mówi się raczej o ogniskowych - nie wiem jaki masz kompakt, ale 10-krotny zoom oznacza , że masz zakres ogniskowych w przeliczeniu na pełna klatkę mniej więcej 28-300mm (np taki Fuji S6500), a jak zapniesz taki obiektyw jak 70-300VR do lustrzanki APS-C to masz w przeliczeniu 105-450mm w pełnej klatce (choć to tylko ledwie 4-krotny zoom)
Dodatkowo jakość obiektywów kompaktowych zoomów nijak się ma do dużych obiektywów (szczególnie na długim końcu).
Jeżeli bardzo się przyzwyczaiłeś do zakresu ogniskowych Twojego kompaktu i chcesz koniecznie mieć lustrzankę to kup obiektyw np 18-200 co będzie odpowiednikiem 27-300, a to już ponad "11-krotny zoom"

Boa
10-04-2011, 11:21
Jeżeli bardzo się przyzwyczaiłeś do zakresu ogniskowych Twojego kompaktu i chcesz koniecznie mieć lustrzankę to kup obiektyw np 18-200 co będzie odpowiednikiem 27-300, a to już ponad "11-krotny zoom"
Hmmm, a jakim odpowiednikiem będzie dla średniego formatu? Np, dla 6x7, albo dla wielkiego np 13x18?

mister
10-04-2011, 11:36
Hmmm, a jakim odpowiednikiem będzie dla średniego formatu? Np, dla 6x7, albo dla wielkiego np 13x18?

A skąd to pytanie ?

Boa
10-04-2011, 11:59
Czepiasz się laika, że używa określeń kompaktowych, a ktoś posługujący się średnim formatem mógł by Ci zarzucić, że Ty posługujesz się nomenklaturą małoobrazkową.
Przeliczanie ogniskowych APSC'owych na odpowiednik dla filmu 135 jest tak troszkę bez sensu wg mnie... w każdym razie nijak nie pomogłeś tym przelicznikiem koledze, bo tak samo jak bardziej doświadczonemu fotografowi nic nie mówi określenie 10x zoom (bo zarówno obiektyw 8-80mm będzie miał zoom x10, jak również 80-800mm będzie x10), tak samo Mariuszmistrz nie skuma o co chodzi z tym 27-300mm.

Najkorzystniej było by przejść z podawania ogniskowej w mm, na podawanie kąta obrazowania jaki daje dany obiektyw podpięty pod określoną matrycę, ale świata nie zmienimy, wiadomo- tak tylko luźno dywaguję :p

mister
10-04-2011, 12:52
A ja uważam, że podawanie ogniskowych jako ekwiwalentu filmu to nie jest głupi pomysł bo można szybko porównać ogniskowe aparatów z różnymi matrycami.
Owszem, można by podawać kąty, ale widać metoda z ekwiwalentem pełnej klatki lepiej się przyjęła.
Nie czepiam się kolegi tylko próbuję mu uświadomić pewne rzeczy bo najwyraźniej ich nie rozumie.

Boa
10-04-2011, 13:17
Myślisz, że jeśli nie rozumie, że pojęcie zoom x10 nic defacto nie mówi, to zrozumie co mu daje ogniskowa 27mm, skoro jego kompakt miał np 8,3-75mm? ;)

LordRamzes
10-04-2011, 13:28
jak zapniesz taki obiektyw jak 70-300VR do lustrzanki APS-C to masz w przeliczeniu 105-450mm w pełnej klatce (choć to tylko ledwie 4-krotny zoom)
D

niestety pozwolę nie zgodzić się bo zapinając 70-300 ma dalej ogniskową 70-300 gdyż ta się nie zmienia :) , krotność owszem wynosi ok 4

mister
10-04-2011, 13:51
niestety pozwolę nie zgodzić się bo zapinając 70-300 ma dalej ogniskową 70-300 gdyż ta się nie zmienia :) , krotność owszem wynosi ok 4

Przecież ja nie napisałem, że podpinając 70-300 do APS-C ogniskowa obiektywu się zmieni:o
Napisałem, że w przeliczeniu (ekwiwalencie) do klatki filmu będzie to 105-450

LordRamzes
10-04-2011, 13:54
obiektyw jak 70-300VR do lustrzanki APS-C to masz w przeliczeniu 105-450mm w pełnej klatce (choć to tylko ledwie 4-krotny zoom)

jak nie jak napisałeś 105-450 a ogniskowa dalej jest 70-300 a nie 105-450 zmienia się co innego :)

mister
10-04-2011, 14:01
jak nie jak napisałeś 105-450 a ogniskowa dalej jest 70-300 a nie 105-450 zmienia się co innego :)

Sorry, ale chyba się czepiasz...
EOT

pioter m
10-04-2011, 14:44
Zawsze pisze sie o ekwiwalentach wzgledem FX/full frame/35mm/malej klatki (czy jak ja zwal, a nazw jest wiele), nawet w specyfikacji kompaktow. Wiec te dane bez problemu dostanie.

Narazie jednak wyluzujcie, bo czepiacie sie kazdy kazdego.

Boa
10-04-2011, 14:57
Zawsze pisze sie o ekwiwalentach wzgledem FX/full frame/35mm/malej klatki (czy jak ja zwal, a nazw jest wiele), nawet w specyfikacji kompaktow. Wiec te dane bez problemu dostanie.

Owszem, tylko co to obrazuje totalnemu laikowi?

ps. no i nie tak zawsze, bo jednak obiektywów do średniaków (i wyżej) się nie "ekwiwalentuje" ;)

Goku
10-04-2011, 15:38
Owszem, tylko co to obrazuje totalnemu laikowi?
Wszystko? Nigdy kompaktów nie używałeś? Bez problemu po eq można poznać przybliżenie obiektywu a to dla laika jedna z ważniejszych rzeczy.

Boa
10-04-2011, 15:58
Dla laika najważniejsze są megapiksele i krotność zooma :D

Goku
10-04-2011, 16:48
Dla laika najważniejsze są megapiksele i krotność zooma :D
No a znając eq ogniskowej łatwo sobie ten zoom wyliczyć.

fotouśmieszek
10-04-2011, 17:07
i tak pare stron i mnóstwo postów w gwizdek:-) laik (np.: ja) dalej nie wie o co cho...:-)

ocean
10-04-2011, 18:20
i tak pare stron i mnóstwo postów w gwizdek:-) laik (np.: ja) dalej nie wie o co cho...:-)

poczytaj sobie to
http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html

Już prościej tego się nie da wytłumaczyć...

Boa
10-04-2011, 18:51
poczytaj sobie to
http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html

Już prościej tego się nie da wytłumaczyć...

Myślę, że fotouśmieszek, czytać tego nie musi... zaglądając do linków w Jego stopce śmiem twierdzić, że sobie ciutkę zażartował :lol:

starosta
10-04-2011, 20:20
I tak się tworzą "kilometrowe" wątki o d3100. Niby na temat a rozmowie raczej bliżej do działu optyka.

fotouśmieszek
11-04-2011, 10:25
I tak się tworzą "kilometrowe" wątki o d3100. Niby na temat a rozmowie raczej bliżej do działu optyka.

swiete słowa z malym uzupełnieniem ...działu "optyka"...

starosta
12-04-2011, 19:58
Czy ktoś z Was oddawał do serwisu sigmę 30mm f1.4 aby wgrali nowy soft. Niestety sprawdzałem w sklepie i z tym obiektywem d3100 nie ostrzy w trybie LV. Dzwoniłem do sigmy i podobno nie ma najmniejszego problemu z ostrzeniem po wgraniu nowego softu. Czytałem na forum o różnych szkłach i z jednymi AF w LV działał ok a z innymi niestety nie.

Czy wystarczy wgranie nowego softu? Sprawdzał ktoś?

micz87
12-04-2011, 21:47
Czy ktoś z Was oddawał do serwisu sigmę 30mm f1.4 aby wgrali nowy soft. Niestety sprawdzałem w sklepie i z tym obiektywem d3100 nie ostrzy w trybie LV. Dzwoniłem do sigmy i podobno nie ma najmniejszego problemu z ostrzeniem po wgraniu nowego softu. Czytałem na forum o różnych szkłach i z jednymi AF w LV działał ok a z innymi niestety nie.

Czy wystarczy wgranie nowego softu? Sprawdzał ktoś?

Pytanie do działu obiektywy.

Marlena01
12-04-2011, 21:51
No a znając eq ogniskowej łatwo sobie ten zoom wyliczyć.

Jasne, jako osoba znająca się "bardziej na rzeczy" możesz mieć rację. (nie ma tu cienia złośliwości, piszę szczerze)
Jednakże nie jestem pewna czy każdy amator mając w rękach aparat zaczyna od obliczeń..

ktoś tu napisał, że dla amatora liczą się piksele i zoom. Kurcze, ale to prawda poniekąd. Sama słyszałam rozmowę sprzedawcy w jednym z większych sklepów- sieciówka swoją drogą- z klientem. Pierwsze pytanie: ile ma pikseli ten aparat i jaki zoom.. bo właściwie na czym swoją wiedzę ma opierać ktoś kto słowo fotografia kojarzy z robieniem zdjęć na działce przy grillu albo z pstrykaniem fotek podczas wakacji ? Cóż.. nie każdemu od razu przychodzi do głowy, że może warto by do książek zerknąć..

a żeby się nikt nie czepiał, że od tematu głównego odbiegamy. Zaczynam filtra chyba szukać do mojego.. cudeńka :D idę wątek o filtrach poczytać. ;) A swoją drogą, zostawić Facetów na chwilę samych, a już wywołują spory.. ;)

starosta
13-04-2011, 01:34
Pytanie do działu obiektywy.

Problem który opisuję występuje w d7000 i d3100 i spodziewałem się tutaj jakiejś odpowiedzi od użytkowników d3100. W dziale "optyka" ten temat zaginie bez wieści. Zależy mi na odpowiedzi, bo od niej zależy czy kupię tego właśnie nikona, czy nie.

Goku
13-04-2011, 02:03
Jasne, jako osoba znająca się "bardziej na rzeczy" możesz mieć rację. (nie ma tu cienia złośliwości, piszę szczerze)
Jednakże nie jestem pewna czy każdy amator mając w rękach aparat zaczyna od obliczeń..
Każdy amator to nie. Ale taki, który choć trochę przyglądał się swojemu kompaktowi zauważył taki napis na obiektywie np. 28-280 mm. Więc jeśli widzi obiektyw do lustra 55-200 mm, może poprzez porównanie wyobrazić sobie ten zoom.

Marlena01
16-04-2011, 15:07
Owszem.

A teraz z innej mańki. Zepsuł mi się aparat... rewelka po prostu, biorąc pod uwagę fakt, że niedługo majowe lenistwo się zbliża...

Ale o co chodzi. O to, że po zrobieniu zdjęcia, na podglądzie miga mi takie.. właściwie nawet nie wiem jak to nazwać.... takie czarno-białe plamy. Migają cholerstwa na każdym zdjęciu. To wygląda mniej więcej jak... hm.. Jak w programie (jakimkolwiek) klikamy sobie "odwróć kolory". Wtedy bodajże zdjęcie jest takie biało-czarne. Wiecie o co mi chodzi..? To właśnie takie coś mi miga... takie biało-czarne.. najczęściej na jasnych obszarach typu niebo...

Nie wiem skąd się to wzięło, ale na razie wkurza mnie to. Nie wiem o co chodzi i czy mam do serwisu lecieć.... :|

Czy miał ktoś z was taki problem ?

Antonioo
16-04-2011, 15:15
Owszem.

A teraz z innej mańki. Zepsuł mi się aparat... rewelka po prostu, biorąc pod uwagę fakt, że niedługo majowe lenistwo się zbliża...

Ale o co chodzi. O to, że po zrobieniu zdjęcia, na podglądzie miga mi takie.. właściwie nawet nie wiem jak to nazwać.... takie czarno-białe plamy. Migają cholerstwa na każdym zdjęciu. To wygląda mniej więcej jak... hm.. Jak w programie (jakimkolwiek) klikamy sobie "odwróć kolory". Wtedy bodajże zdjęcie jest takie biało-czarne. Wiecie o co mi chodzi..? To właśnie takie coś mi miga... takie biało-czarne.. najczęściej na jasnych obszarach typu niebo...

Nie wiem skąd się to wzięło, ale na razie wkurza mnie to. Nie wiem o co chodzi i czy mam do serwisu lecieć.... :|

Czy miał ktoś z was taki problem ?

instrukcja się kłania.....

A już w szczególności to , że mało wiesz o swoim aparacie....
ludzie wiedzą gdzie jest zoom, on i of...a reszty to nawet nie ruszają....i potem takie bzdury wychodzą, i już od razu alarm, że aparat zepsuty....
Zamiast siąść chwilę, pogrzebać po menu, pozmieniać ustawienia, popatrzeć co i jak....

To nie wada, a podgląd prześwietlonycg obszarów...
w podglądzie zdjęcia klikaj krzyżykiem w dół, lub w górę.....

d5000
16-04-2011, 15:22
A to się pewnie wzięło z instrukcji użytkowania :)
Ta opcja pokazuje prześwietlone miejsca, a używa sie do takiej zmiany wybieraka ( góra) na podglądzie.

Marlena01
16-04-2011, 19:05
instrukcja się kłania.....

A już w szczególności to , że mało wiesz o swoim aparacie....
ludzie wiedzą gdzie jest zoom, on i of...a reszty to nawet nie ruszają....i potem takie bzdury wychodzą, i już od razu alarm, że aparat zepsuty....
Zamiast siąść chwilę, pogrzebać po menu, pozmieniać ustawienia, popatrzeć co i jak....

To nie wada, a podgląd prześwietlonycg obszarów...
w podglądzie zdjęcia klikaj krzyżykiem w dół, lub w górę.....

INSTRUKCJĘ to ja akurat czytałam!
Wcześniej nie było takich problemów. Poza tym ekspozycja była dobrze nastawiona. Przed zrobieniem zdjęcia sprawdzam czy będzie zdjęcie prześwietlone czy nie. Jeżeli jest szansa, że będzie prześwietlone to zmieniam co można zmienić, żeby nie było. Zresztą nie ważne. To akurat wiecie.

"Krzyżykiem w dól i w górę.." Świetnie. Tylko, że do tego to ja również sama doszłam. Trochę wcześniej zresztą..
Wracam do aparatu, zanim napiszę coś czego potem będę nie potrzebnie żałować..

Aha. Tak swoją drogą. Ciekawa jestem czy wam wszystkim tak od razu wszystko super świetnie wychodziło.. Łatwo się śmiać z innych, prawda ?

micz87
16-04-2011, 21:12
Marlena, nie przejmuj sie ;-) To forum i tak jest bardzo gościnne dla nowych fotoamatorów :-) Sama zobaczysz ze po pewnym czasie takie pytania jak tu zadna nie beda Cie denerwowac tylko irytowac bo za duzo osob pyta o *******ki. Pytaj o co potrzebujesz, jak widzisz jeden dogryzie, a drugi odpowie ;-)

Antonioo
17-04-2011, 00:13
INSTRUKCJĘ to ja akurat czytałam!
Wcześniej nie było takich problemów. Poza tym ekspozycja była dobrze nastawiona. Przed zrobieniem zdjęcia sprawdzam czy będzie zdjęcie prześwietlone czy nie. Jeżeli jest szansa, że będzie prześwietlone to zmieniam co można zmienić, żeby nie było. Zresztą nie ważne. To akurat wiecie.

"Krzyżykiem w dól i w górę.." Świetnie. Tylko, że do tego to ja również sama doszłam. Trochę wcześniej zresztą..
Wracam do aparatu, zanim napiszę coś czego potem będę nie potrzebnie żałować..

Aha. Tak swoją drogą. Ciekawa jestem czy wam wszystkim tak od razu wszystko super świetnie wychodziło.. Łatwo się śmiać z innych, prawda ?

Od tego trzeba zacząć, że to o czym piszesz, to nie żaden problem...to po pierwsze.
Jeżeli koleżanka w przeciągu tych 8 minut od zadania pytania znalazła odpowiedź, nim pojawił się mój post, to trzeba było napisać , że nieaktualne już. Pewnie bym się powstrzymał od tego co napisałem

Po drugie..gdzie ja się z koleżanki naśmiewam? nic z tych rzeczy....zareagowałem tak, ponieważ irytują mnie słowa osób , które właśnie jak koleżanka nie znają takich podstaw, dodam dotyczących własnego sprzętu......dlaczego? nie wnikam....czy to z strachu przed nowym, czy to bojaźnią, że coś sknocą, czy to z lenistwa....nie mam pojęcia czemu tak się dzieje... nieważne...
Natomiast piję, do tego, ze koleżanka nie wiedząc takich rzeczy- czyli podstaw..., od razu zakłada , że aparat zepsuty, do bani...nie działa.....potem czytają to ludzie i dowiadują się, że każdy aparat to bubel, każdy ma z nim problemy, nic nie działa jak należy...knoci się wszystko....

Marlena01 :A teraz z innej mańki. Zepsuł mi się aparat... rewelka po prostu, biorąc pod uwagę fakt, że niedługo majowe lenistwo się zbliża...

- Jednemu zdjęcia wolno się zapisują..., no bo jak pogrzebał w opcjach i zmienił, to tak się dzieje, ale już wątek zdąży wysmarować jaki to jego aparat bubel...
- Inny całe życie na rumuńskim języku w lustrzance jedzie, no bo jakże....nie wiedział, że można w opcji zmiany języka zjechać jeszcze niżej i wybrać polski język! a jak!....ale znowu psioczy na sprzęt, bo nie ma polskiego....
- Innemu prześwietla strasznie zdjęcia.....a wystarczy w opcje popatrzeć że jak byk jedzie na ekspozycji +2 ...no to jakże ja się pytam tak się ma nie dziać....ale wątek, lub post się pojawi....APARAT PRZEŚWIETLA MI ZDJĘCIA>>>>i !!!!

Ludzie się boją własnego sprzętu, boją sie używać iso....bo ktoś mu powiedział, że najlepsze na 200 iso są zdjęcia....noooo ok, ma rację....ale już samemu się nie chciało posiedzieć, posprawdzać potestować inne czułości, żeby na własnej skórze sie przekonać, a już broń boże zamówić odbitki....no bo to będą dodatkowe koszty.,a aparat za tyle pln powinien sam już robić piękne zdjęcia bez naszej pomocy........a później wątek...aparat źle robi zdjęcia w pomieszczeniach!....rozmazuje! , zdjęcia są nieostre!....no zepsuty!....ale iso 200 jak byk używane!....no bo ktoś powiedział, że najlepsze zdjęcia....No ,ale jakby kiedyś przysiadł, zrobił, porównał, to by pewnie doszedł do wniosku, nooo cholera....iso 2000 nie jest złe!...można tego używać..!...ale gdzież by....

Ehhh.....powinno się chyba wprowadzić obowiązkowe testy z obsługi aparatu...jak na prawo jazdy.....600 pytań i wykłóć je na blachę....może to by zaowocowało większą świadomością/wiedzą wśród użytkowników.....

d5000
17-04-2011, 02:39
I jeszcze może tak być, że kolega czy koleżanka ma taki sam sprzęt, takie same ustawienia a zdjęcia inne. To dopiero ciekawe ale chyba wlaśnie na tym polega cała zabawa z takimi rzeczami.

Marlena01
17-04-2011, 10:46
Od tego trzeba zacząć, że to o czym piszesz, to nie żaden problem...to po pierwsze.
Jeżeli koleżanka w przeciągu tych 8 minut od zadania pytania znalazła odpowiedź, nim pojawił się mój post, to trzeba było napisać , że nieaktualne już. Pewnie bym się powstrzymał od tego co napisałem

Po drugie..gdzie ja się z koleżanki naśmiewam? nic z tych rzeczy....zareagowałem tak, ponieważ irytują mnie słowa osób , które właśnie jak koleżanka nie znają takich podstaw,

to po co Ty właściwie jesteś na tym forum, jeżeli irytują Cię nasze pytania? Ludzi, którzy dopiero wchodzą w temat, uczą się? Owszem forum to nie tylko początkujący to również i inni użytkownicy, ich zdjęcia i inne dyskusje. Ale niestety przynajmniej ten " 1% "forum stanowią tacy ludzie jak ja. A skoro irytuja Cię takie pytania, to na nie nie odpowiadaj po prostu. Zostaw to innym kolegom czy koleżankom, a sam przeczytaj, machnij ręką i idź czytać co innego. Co za problem? Nie ma przecież przymusu, jest dobrowolna pomoc, prawda?

dodam dotyczących własnego sprzętu......dlaczego? nie wnikam....czy to z strachu przed nowym, czy to bojaźnią, że coś sknocą, czy to z lenistwa....nie mam pojęcia czemu tak się dzieje... nieważne...

dobrze, tu akurat przyznaję rację. Nie wspomnę na kogo wyszłam.. doszłam sama o co chodziło, sprawa tak prosta, że aż.. ech. Z tym "zepsuciem" trochę się pospieszyłam. Także kolego czytający ten wątek, bądź nowa koleżanko. Ponieważ inni boją się, że podejmiesz decyzję, że aparat jest do.. kitu po mojej jednej wypowiedzi, piszę, że aparat NIE JEST do kitu. Fajny sprzęt na początek.

Natomiast piję, do tego, ze koleżanka nie wiedząc takich rzeczy- czyli podstaw..., od razu zakłada , że aparat zepsuty, do bani...nie działa.....potem czytają to ludzie i dowiadują się, że każdy aparat to bubel, każdy ma z nim problemy, nic nie działa jak należy...knoci się wszystko....

- Jednemu zdjęcia wolno się zapisują..., no bo jak pogrzebał w opcjach i zmienił, to tak się dzieje, ale już wątek zdąży wysmarować jaki to jego aparat bubel...
- Inny całe życie na rumuńskim języku w lustrzance jedzie, no bo jakże....nie wiedział, że można w opcji zmiany języka zjechać jeszcze niżej i wybrać polski język! a jak!....ale znowu psioczy na sprzęt, bo nie ma polskiego....
- Innemu prześwietla strasznie zdjęcia.....a wystarczy w opcje popatrzeć że jak byk jedzie na ekspozycji +2 ...no to jakże ja się pytam tak się ma nie dziać....ale wątek, lub post się pojawi....APARAT PRZEŚWIETLA MI ZDJĘCIA>>>>i !!!!

co Ty jesteś miłosierny Samarytanin, że się teraz martwisz o innych? ;) Ja zanim kupiłam aparat przeczytałam setki opinii, stron o aparatach, czytałam testy aparatów, przeglądałam przykładowe zdjęcia. Bardzo dużo tego było, w ostateczności trafiłam TU. Dużo czasu zajęło mi pojęcie decyzji o kupnie w ogóle. Więc jeżeli amator rzuca się na głęboką wodę pt. "Lustrzanka" i decyzję podejmuje na podstawie jednego postu jakiejś tam osoby z któregoś krańca Polski.. no to powodzenia życzę. Tutaj, zanim kupiłam aparat, przeczytałam sporo wątków i waszych opinii. Nie sugerowałam się jedną wypowiedzią.

Ehhh.....powinno się chyba wprowadzić obowiązkowe testy z obsługi aparatu...jak na prawo jazdy.....600 pytań i wykłóć je na blachę....może to by zaowocowało większą świadomością/wiedzą wśród użytkowników.....

nie mam nic przeciwko.

Tyle mojego. Właściwie od teraz ograniczę się do czytania i obserwowania postów tutaj. Nikomu nie potrzeba kłótni, nie od tego jest to miejsce.
Za swoją wypowiedź z wczoraj przepraszam.

"Zapomniał wól jak cielęciem był..". Tyle do tematu.

fotouśmieszek
17-04-2011, 10:58
Marlena,wyluzuj:-) życie jest piekne,kobiety łatwe;) a mnóstwo fotek do zrobienia;) i tego sie trzymaj,reszta przyjdzie sama (przy pomocy koleżanek/kolegow z forum :) ) i prosze,pisz,bedzie nam brakowało Twoich postow:-)

Antonioo
17-04-2011, 11:10
Nawiedza mnie teraz systematycznie w sklepie kobieta, która kompletnie nie wie , że robi coś źle i winą obarcza aparat...To że kobieta, to nie ma tu żadnego znaczenia....równie często trafiają się panowie...;)
Natomiast średnio co 2-3 tygodnie wpada do sklepu z nabytym d7000/18-105 wywala mi go na ladę, i zaczyna litanię połączoną z pomstami jaki to jej aparat jest zepsuty. Przy okazji wyciąga swój drugi sprzęt - Olka i usilnie twierdzi, że ten olek to tu, a tu sobie poradzi, tu zrobi, to mu wychodzi lepiej niż w nikonie...No po prostu ręce opadają.

Wcześniej mając d5000 wpadła do sklepu, że jej aparat zepsuty i nie robi takich zdjęć makro jak d5000 jej koleżanki z takim samym obiektywem...nic nie dały moje tłumaczenia, że ma dokładnie taki sam sprzęt jak koleżanka...no robi gorsze i koniec! Bo koleżanka zrobiła takie zdjęcie, i ona nie może...Czyli aparat zepsuty!.

Niedawno wpadła, że aparat źle działa, bo jak robi zdjęcia pod światło to jej takie coś okrągłego na zdjęciach wychodzi...
A olympusowi nigdy!Pokazuje mi zdjęcia....no są bliki, i flary...słońce w obiektyw prosto, no to logiczne, że raz wyjdzie, a raz nie....Tłumaczenia też nie pomagają, że to normalne, zwłaszcza jak jeszcze nosi filtr uv dodatkowo....No to mi demonstrować chce, że olympus zrobi, (w sklepie w witrynach bo mamy oświetlone halogenami)....I walczy olkiem, próbuje...myśli, przyciska....patrzy w wizjer i nic,....no to w końcu się poddała, i mówi , że bateria padła....i nie pokaże mi , że olympus może a nikon nie....
W końcu powiedziałem jej, że może jak zdejmie dekiel z obiektywu, to będzie lepiej....słowem się nie odezwała, popstrykała, ale coś jej nie pasowało.....no ale wiadomo że nic nie wyjdzie w takim oświetleniu...mówiłem, ale klientka swoje....

Niedawno znowu wparowała do sklepu , że chce wysłać aparat do serwisu na gwarancję, bo nie ostrzy....Noooo dobra pomyślałem....zamówiłem na dzień następny kuriera i byłem umówiony z klientką....Przyszła...znowu wyciąga nikona i olympusa i demonstruje....(swoją drogą ma zdrowie, żeby dwie puchy non stop targać ze sobą...), ale ok....włączyła....schyla się do lady....i próbuje fotografować jakiś przedmiot z ok 5 cm!....Ale proszę Pani mówię....Niech Pan poczeka...zaraz Panu pokażę...,odparła....No to ok...pomyślałem, poczekałem aż skończy. Po krótkiej chwili pokazuje z dumą ekran i mówi...widzi Pan! nieostre...i w ogóle to nie może często zrobić zdjęcia! Zepsuty! Złapałem głęboki wdech i tłumaczę....Jakby Pani przeczytała specyfikację obiektywu 18-105, to by Pani znalazła informację, że minimalną odległością od jakiej ten obiektyw ustawia ostrość to ok 40 cm. Niech się Pani oddali. użyje zooma to nie będzie problemu, a jak Pani chce nadal z takiej odległości ostrzyć, to proponuje kupić jakiś obiektyw makro...
Ale zaraz było, że olympus ustawia....i pokazała, tylko tyle, że już nie dotykała soczewką tego co fotografuje, tylko się cofnęła i użyła zooma....D7000 ani myślałem wysyłać do serwisu...Aparat działał i był sprawny....

Takie przykłady można mnożyć....
Trafił mi się klient kiedyś z prośbą o pomoc, bo ekran mu nie działa....zdjęcia robi, są na karcie , ale ekran nie działa....(jakiś kompakt)
znalazłem tylko opcję restart do ustawień fabrycznych....(klik) i działa....Aleeee ,ale jak Pan to zrobił?? aparat miał iśc w kosz....

Parę dni temu wszedł chłopak z dziewczyną, i z p80-tką....czy Pan pomoże, bo coś nie działa...Swoją drogą...sklep fotograficzny to dla dużej liczby ludzi serwis naprawczo / doszkalający;).... no ale nic....tłumaczy mi, że jak ogląda zdjęcia na komputerze, to takie nieostre, jakieś piksele widać....Ohoooo pomyślałem sobie....biorę aparat i pierwsze na co patrzę, to rozdzielczość zdjęć, na jaką jest ustawiony aparat...a tu fiu fiu PC ok. 1096x750...halo halo halo...ktoś zmienił...zmieszali się trochę, i zaczęli licytować nawzajem, i jedno na drugie zwala winę...;)...Pomijam już fakt, że przednia soczewka, wyglądała jak talerz obiadowy jakiegoś niemowlaka....nawalone wszystkim po równo....nawet na ekranie widać było, że af się gubi i próbuje ostrzyć na ten syf na przedniej soczewce! Jak przeczyściłem trochę, to było wow!!! ale teraz super widać na ekranie! bo wcześniej, to tak jakby patrzeć przez zapaćkaną szybę....podziękowali i wyszli....

Z cieniem obiektywu na zdjęciach z lampą, to średnio raz na miesiąc ktoś wpadnie....ale znowu brak wiedzy....ogniskowa 18 mm , aparat szkłem do dołu, ostrzenie z najkrótszej odległości i żale, że ten aparat jest do bani bo cień na zdjęciach wychodzi.!

Z d90 miałem ostatnio przypadek, gość wchodzi i kręci nosam na szkło 18-105, bo mu zdjęcia nieostre wychodzą....chce sprzedać obiektyw i kupić coś innego. Mówię mu raczej niemożliwe...szkło jest ostre, pucha dobra nie powinno być problemów.......No dobra pomyślałem ,ale już się domyślałem o co może chodzić....i pytam się go jakie ma wyostrzanie w jpg ustawione w opcjach przetwarzania obrazu.? Było coś takiego YYYYyyyyyyYYYY??? i wielkie oczy...Biorę aparat wchodzę w przetwarzanie obrazu, patrzę, a tam najniższa wartość, no to zmieniam. Daję klientowi aparat, niech Pan zobaczy czy lepiej...Klient robi zdjęcie i szok..o ku**a było!....Niech Pan pokaże patrzę na zdjęcie ...i hmmmm coś mi jeszcze nie pasuje....jakaś papka taka wyłazi...Klient wziął aparat znowu i strzela, zachwycony jakby dopiero co aparat kupił...Pytam się jeszcze z ciekawości...a jakie ma Pan odszumianie ustawione? ---YYYyyyYYYYYY??? było znowu....Wziąłem aparat wchodzę w opcję, a tam MAKSYMALNA wartość odszumiania iso...zmieniłem na low, dałem klientowi i mówię niech Pan teraz zobaczy....Nie wierzył....oczywiście o sprzedaży obiektywu już nawet nie myślał....

Niestety tak to wygląda....nie są to słowa skierowane do nikogo...
Większość patrzy na to z innej perspektywy....ja jako, że stykam się bezpośrednio z różnymi przypadkami, w sklepie, to jestem na takie sytuacje wyczulony. Nie uważam też, żebym przez to, że pracuję w sklepie miał możliwość posiąść jakąś inną wiedzę, niż każdy inny użytkownik aparatu. Praca w sklepie nie uczy fotografii ani obsługi aparatu....mam wiedzieć jakie są parametry aparatu i umieć go sprzedać...Natomiast reszta zależy tylko i wyłącznie ode mnie. I w takim samym stopniu od każdego innego użytkownika aparatu....Dlatego jak pisałem we wcześniejszym poście denerwuje mnie to strasznie, że ktoś nie znając własnego aparatu bardzo pochopnie jest w stanie stwierdzić, że jest zepsuty i nie działa....wiedzy, o własnym sprzęcie niewiele, ale już żeby stwierdzić, że sprzęt zepsuty, to od razu jest ekspertem. Jeżeli to klient w sklepie to ok....pójdzie, pokręci nosem, ok jego sprawa....Ale jak widzę co jakiś czas wątki, że sprzęt nie działa, zepsuty....itp, osób, które nie mają zielonego pojęcia, że coś knocą, to szlaq mnie trafia, bo jak powiedziałem dzielą się tym na forum......i później ludzie czytają te bzdury....

Droga Marleno, to nie są słowa do Ciebie, jeżeli Cię uraziłem, to bardzo przepraszam.To tak ogólnie.....zawsze chętnie służę pomocą, nie mam do Ciebie żadnych pretensji, ani jak to mówią „wątów”;) . To co wysmarowałem powyżej, to taki swojego rodzaju manifest ;)
może ktoś przeczyta, pomyśli, zastanowi się. . .

hehe...a może też pora zmienić pracę :p

amirez
17-04-2011, 12:09
No, zaraz zrobię test klamerkowy i jutro idę z reklamacją do sklepu ;

IMTM
19-04-2011, 19:29
Antonioo, pani której nie ostrzy, opisała temat na facebook-owym forum Nikona. Zapytałem właśnie o min. odległość ostrzenia, bo może za blisko obiektu itp. Zero odpowiedzi

Antonioo
19-04-2011, 20:35
ale ciiiii ;p daj link;p

mprzysta
19-04-2011, 20:50
http://www.facebook.com/topic.php?uid=177221768037&topic=15184#topic_top

druga strona wątku...

barkowx
19-04-2011, 21:16
Coraz więcej coraz większych amatorów kupuje coraz bardziej zaawansowany sprzęt ot co - tak mi się wymyśliło:)

IMTM
19-04-2011, 23:11
Napisała że serwis stwierdził że zepsuty jest AF. Ciekawe....

Antonioo
19-04-2011, 23:36
gdzie, ja nic takiego nie widzę

jo44
20-04-2011, 00:11
gdzie, ja nic takiego nie widzę
Marta
ja swoim nikonem D7000 zrobiłam trochę fotek- chlapaniaolejem na razie nie ma, więc moze nie bedzie :-) i to chyba powód do zadowolenia jak sie poczyta ten horror powyzej !!!!
Natomiast ostatnio miałam problem z AF przy zbliżeniach. po prostu nagle przestał działać, i tak było jakiś czas, myslałam, ze nie wiem... bateria słaba albo karta się zapełniła. Wyłaczyłam i włączyłam parę razy i samo ustąpiło, ale poi tgym co czytam, nie mam sie raczej z czego cieszyc, bo pewnie jestem w grupie 40% pechowców ;-(((
Przy kupnie po prostu okazałam zaufanie firmie Nikon i to był mój błąd, Jak kupowałąm nie był0 jeszcze testów. Znajomi mieli D5000 i D90 i zadowoleni, no to pomyśłałam ze nowy model nie moze być gorszy......myliłam się niestety...
Marta
do NIKON POLSKA !!!! właśnie jutro oddaje do serwisu. Na kilkanascie bezskutecznych prób zrobienia zdjęcia z mniejszej odległosci ze zmniejszoną głębią ostrości / ponizej 5/ w sklepie w którym kupiłam ,aparat zareagował zrobieniem zdjęcia tylko JEDEN RAZ !!! Nie mierzy i nie robi zdjęcia. Autofokus nie działa i tyle.
Zadne medale mnie nie przekonają!!!!!! Mnie nie jest miło, bo mój egzemplarz jest przydatny do fotografii mniej niz moja komórka za 700 zł !!!! JAKIE WATPLIWOSCI????? TO SA FAKTY A NIE WATPLIWOSCI. Jak dostane z powrotem sprawny aparat to moge zacząc sie cieszyc!!!!!!!!Na razie wydaje mi sie ze wyrzucilam pieniadze w błoto. Ale za duzo by odpusciC, niestety !

Kto jej aparat dał do ręki?

Antonioo
20-04-2011, 00:40
chyba , że posłany został na własną rękę....ja nic nie przyjmowałem....

mregal
23-04-2011, 09:17
Witam wszystkich.
Chciałbym się zapytać odnośnie ładowarki do D3100.
niestety zostawiłem swoją w hotelu na wyjeździe, a na allegro nie wiedziałem żadnej, gdyż w tym aparacie jest zastosowana chyba nowa bateria ? Więc nie ma żadnych jeszcze zamienników. Czy mógłby któryś z doświadczonych kolegów to potwierdzić ? Jestem zmuszony zakupić w sklepie Nikona tylko taką ładowarkę która wyniesie mnie pewnie ponad 200 zł ?

Edit: Pojawiła sie na allegro (nie wiem czy mogę wkleić link)
http://allegro.pl/ladowarka-nikon-en-el14-d3100-d5100-coolpix-p7000-i1575933597.html

Ta ładowarka chyba będzie pasować i mogę jej używać przez jakiś miesiąc póki nie odzyskam tamtej ?

buriq
23-04-2011, 21:27
Zadzwoń do hotelu na pewno Ci odeślą.8)

witek309
24-04-2011, 09:37
mam 3100 z obiektywem 18 - 105 i ze stałką 50 mm 1.4 . szczególnie z tym drugim obiektywem wychodzą rewelacyjne wprost zdjęcia, jak komuś pasuje taka ogniskowa polecam z czystym sercem. co do filmów, mam dwoje małych dzieci i nierzadko kręce nim filmy tym aparatem, jakość filmów bardzo dobra, jedyna wada to BARDZO GŁOŚNA I SŁYSZALNA W FILMIE praca autofocusa. jeśli ktoś chciałby kilka zdjęć czy filmików, chętnie podeślę na maila.

pioter m
24-04-2011, 10:16
Witam wszystkich.
Chciałbym się zapytać odnośnie ładowarki do D3100.
niestety zostawiłem swoją w hotelu na wyjeździe, a na allegro nie wiedziałem żadnej, gdyż w tym aparacie jest zastosowana chyba nowa bateria ? Więc nie ma żadnych jeszcze zamienników. Czy mógłby któryś z doświadczonych kolegów to potwierdzić ? Jestem zmuszony zakupić w sklepie Nikona tylko taką ładowarkę która wyniesie mnie pewnie ponad 200 zł ?

Edit: Pojawiła sie na allegro (nie wiem czy mogę wkleić link)
http://allegro.pl/ladowarka-nikon-en-el14-d3100-d5100-coolpix-p7000-i1575933597.html

Ta ładowarka chyba będzie pasować i mogę jej używać przez jakiś miesiąc póki nie odzyskam tamtej ?
Na odzyskanie nie licz.
Ja mam podobna do d90, bo tez posialem gdzies oryginal. Pewnie zrobiona przez tego samego Chinczyka. Dziala dobrze.
Mozesz kupowac. Dziala rownie dobrze, jak oryginal.
Opcjonalnie mozna poszukac ladowarki 'do wszystkiego', czyli takiej, ktora mozna naladowac baterie wszystkich marek. Niby bardziej markowe.

M18
25-04-2011, 00:40
Również mam zamiar kupić d3100. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej robiłem zdjęcia jedynie aparatami kompaktowymi. W najbliższym czasie dużo znajomych ma wesela i liczę, że będę dzięki tej maszynie mógł trochę pokombinować :)

Zastanawiam się jednak czy standardowy obiektyw 18-55mm da radę? Wiem, że będzie za ciemny w kościele, etc. Chodzi mi bardziej o ogniskową? Nie za małe przybliżenie będzie? Pomiędzy zestawem z 18-105mm jest dość spora różnica cenowa (500 zł). A trzeba przecież kupić filtr uv, szybką kartę, torbę...

Więc czy warto zainwestować więcej pieniędzy w tym momencie, by wybrać obiektyw z większą ogniskową? Czytałem powyżej, że różnią się tylko zoomem, więc nie wiem czy warto płacić, aż tyle więcej...

W ogóle to jestem zły, że spóźniłem się z zakupem tydzień temu ten aparat był tańszy o średnio 250 złotych. Nie wiem czemu, aż tak skoczyły ceny... Japonia?

witek309
25-04-2011, 12:47
witam, myślę, ze wrato dołożyć, mi już ogniskowa 105 wydaje się dużo za krótka, jeśli chodzi o jakość zdjęć, to z czasem coraz lepsze wychodzą, wierzaj, natomiast mam jeszcze stałkę 50 mm 1.4 G, i to naprawdę zdjęcia są REWELACYJNE! ALE na pewno warto dołożyć do 105, bo bardzo szybko zacznie brakować ci większego zoomu.

amirez
25-04-2011, 12:53
Ceny to wypadkowa: Japonia - kurs waluty - okazja aby zarobić.
Lepszy 18-105VR, ale różnica w cenie jest.
18-55 coś 260 zł, 18-105 1k. Więc to nie tylko ogniskowa.

Boa
25-04-2011, 19:17
witam, myślę, ze wrato dołożyć, mi już ogniskowa 105 wydaje się dużo za krótka

Spokojnie, przejdzie Ci :)

cz4rnuch
25-04-2011, 20:17
Zastanawiam się jednak czy standardowy obiektyw 18-55mm da radę? Wiem, że będzie za ciemny w kościele, etc. Chodzi mi bardziej o ogniskową? Nie za małe przybliżenie będzie? Pomiędzy zestawem z 18-105mm jest dość spora różnica cenowa (500 zł). A trzeba przecież kupić filtr uv, szybką kartę, torbę...

Filtr uv to głównie osłona przed uszkodzeniem przedniej soczewki lub jej zabrudzeniem, sam zadecyduj czy potrzebujesz go do niedrogiego szkła jakim jest 18-55. Podobnie nie potrzebujesz super-hiper szybkiej karty(jakieś ultra czy coś podobnego w zupełności wystarczy). Torba generalnie przyda Ci się jak będziesz miał więcej sprzętu(jak kto lubi, ja noszę aparat na pasku, reszta ląduje w zwykłym plecaku). Widzisz, ile dzięki mnie zaoszczędziłeś :)

Więc czy warto zainwestować więcej pieniędzy w tym momencie, by wybrać obiektyw z większą ogniskową? Czytałem powyżej, że różnią się tylko zoomem, więc nie wiem czy warto płacić, aż tyle więcej...

Skoro ogranicza Cię budżet, to 18-55 będzie bardzo dobrym wyborem. Jest słabiej wykonany, trochę mniej ostry niż 18-105, ale daje radę. Przy 18 masz szeroki kąt, 55 wystarczy do portretu(pomijając kwestię światła) wiec masz do czynienia z bardzo uniwersalnym zakresem ogniskowych (wystarczy wspomnieć, że podobny mają profesjonalne zoomy pod dx nikkora, czy producentów niezależnych). A z tym zoomem 18-105 i tak nie poszalejesz.

Marlena01
29-04-2011, 16:34
Marlena,wyluzuj:-) życie jest piekne,kobiety łatwe;) a mnóstwo fotek do zrobienia;) i tego sie trzymaj,reszta przyjdzie sama (przy pomocy koleżanek/kolegow z forum :) ) i prosze,pisz,bedzie nam brakowało Twoich postow:-)
Ach ta ironia ;) nie ładnie, nie ładnie.. :-P

Przeszło mi dawno. Należało mi się w zasadzie ;)
Ktoś tam wyżej pisał coś o obiektywach. Ja mam 18-55. Na początek w sumie ok. Jak pisałam wcześniej.
Raz zdjęcia wychodzą lepsze, raz gorsze. Natomiast w tej chwili zdecydowanie przydałoby mi się coś jaśniejszego, albo jakieś macro, albo w ogóle jakiś uniwersalny.. :-P Dużo potrzeb, mało kasy :D Jak zawsze :-P No i myślałam, że nie będzie mi HDR brakować... ale brakuje...

M18
30-04-2011, 00:33
Jak brakuje HDR? Statyw kupić, ewentualnie jeszcze jakiś pilot do cykania zdjęć i manualnie robić. Lepszy zakres ekspozycji można dzięki temu wybrać.

Marlena01
19-05-2011, 00:12
Daję radę i bez tego. Zdjęcia raz lepsze, raz gorsze wychodzą. Także.. jest nad czym pracować.

rav4
27-05-2011, 15:03
kupilem d3100 jako zapas - najtanszy nikon - po prostu sztuka i zapialem do niego samyanga 85mm 1,4 wlaczylem funkcje dalmierza (tak tak jest cos takiego) i ostrzenie z tym szkielkiem to po prostu poezja - zdjecia tez sa rewelacyjne choc ekran jest badziewny i trzeba troche na oko to co pokazuje brac :) do tego iso 100 z jasnym szklem to na prawde rewelacja w sloneczny dzien choc i tak brakuje jeszcze krotszego czasu.... chyba go juz nie odepne.... no i filmiki tez calkiem fajne :) zwlaszcza jak sie wcisnie blokade ekspozycji... wtedy swiatlomierz nie wariuje....
polecam wszystkim bardziej zaawansowanym

mazda313
08-06-2011, 19:51
Witam,
Mam zamiar kupić lustrzankę, i szukam jakiejś dla amatora, zdjęcia będę głównie robił gdzieś na wyjazdach lub na dworze. Którą bardziej polecacie? D3100 czy D90?

Pozdrawiam

Boa
08-06-2011, 20:51
D3100 :)

88y
08-06-2011, 21:54
Witam,
Mam zamiar kupić lustrzankę, i szukam jakiejś dla amatora, zdjęcia będę głównie robił gdzieś na wyjazdach lub na dworze. Którą bardziej polecacie? D3100 czy D90?

Pozdrawiam

Masz zamiar kupić lustrzankę z jakiego powodu? Chcesz być trendi, czy może poważnie myślisz o fotografii jako hobby?
Jeśli to pierwsze to oszczędź sobie kłopotów i kup dobrego kompakta.
Jeśli to drugie to kup D3100 - na początek sprzęt wystarczający, jak chcesz wydac jeszcze mniej i nauczyc sie robic zdjecia lustrzankami to kup uzywanego D40 :)

Jacek_Z
08-06-2011, 23:00
Ze względu na raporty musiałem się zająć starą sprawą.

.. Hej jm - przekomarzam sie,ale nie masz racji z tą "zadną inną ogniskową".Wyobraź sobie,ze stałka (!!!) zmienia ogniskową w zaleznosci od odległości na ktora nastawiasz ostrość.Juz nie pamietam,ale np.200mm ustawiona na 20m ma "swoje" ~200mm,ale wyostrzona na 2 m ma ogniskowa ~140mm. To taka ciekawostka:-) ale tak się dzieje naprawdę:-))))).jednak przykład jaki podałes nie dotyczy stałki 200 mm ( nikona to 200/2, ale on ma IF) a wyłapano to w zoomie 18-200 i 70-200 v.2 W zoomach to zjawisko jest usprawiedliwione tym, że soczewki zmieniają wzajemnie swoje odległosci, więc jeśli konstruktorzy się nie popiszą, to mogą być takie efekty. Natomiast w zdecydowanej większości stałek szkła między sobą sie nie przesuwają, można je traktować niemal jak pojedyńczą soczewkę. A w innych wędruje soczewka (IF, RF) i to może działac dwojako - ogniskowa może się zmieniać, ale nie musi - zaleznie od konstrukcji. Ogniskową podaje się dla ogniskowania w nieskończoności, przysunięcie wszystkich soczewek zmieni ogniskową, ale niewiele.
Przypomnę, że jm pisała o stałce.

..Proszę oto link -jest trochę matematyki, ale skoro ja dałem radę, to Ty też dasz:

mi się odpala normalna stronka www, nie ma tam żadnego artykułu, matematyki itd.
Bardzo ciekaw jestem co tam kiedyś było napisane. I dlaczego zniknęło.

mazda313
08-06-2011, 23:23
Masz zamiar kupić lustrzankę z jakiego powodu? Chcesz być trendi, czy może poważnie myślisz o fotografii jako hobby?
Jeśli to pierwsze to oszczędź sobie kłopotów i kup dobrego kompakta.
Jeśli to drugie to kup D3100 - na początek sprzęt wystarczający, jak chcesz wydac jeszcze mniej i nauczyc sie robic zdjecia lustrzankami to kup uzywanego D40 :)

Chce kupić aby robić amatorsko zdjęcia, interesuje mnie to po prostu, oraz na jakieś wyjazdy również

88y
09-06-2011, 00:26
Chce kupić aby robić amatorsko zdjęcia, interesuje mnie to po prostu, oraz na jakieś wyjazdy również

D3100 jest mniejszy i tańszy, D90 większy i droższy. Ciężko doradzić co dla Ciebie byłoby lepsze, jednym i drugim można robić fajne zdjęcia.
Idź do sklepu i złap obydwa aparaty w rękę.
Jeśli masz do wydania określoną kwotę to kupując D3100 będziesz mógł kupić go z lepszym lub dodatkowym obiektywem, lub po prostu wydać mniej. Poczytaj jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma aparatami i które z funkcji są dla Ciebie ważniejsze.

Michaelius
09-06-2011, 22:14
D5100? Koszt jak D90 a ma najlepsza matryce z calej trojki.

Boa
09-06-2011, 23:01
a ma najlepsza matryce z calej trojki.I sądzisz, że jest to do wykorzystania dla totalnie początkującego amatora :?:

Michaelius
10-06-2011, 07:58
Jak ostatnio sprawdzalem to skill uzytkownika nie ma wplywu na prace tranzystorow ;)

Do tego totalny amator bedzie korzystal z tanich szkiel, a wiec poza stalkami ciemnych - a jesli w gre wchodzi zastosowanie wyjazdowe to predzej czy pozniej trafia sie jakies zamki/muzea/etc gdzie bedzie ciemno i wtedy wyzsze iso sie przyda.

Mysle tez po sobie, ze amatora o wiele bardziej ucieszy odchylany ekran i krecenie filmow w full hd niz dodatkowe guziki na obudowie czy silnik w korpusie do antycznych niszowych szkiel.

Dla mnie sens ma tylko pytanie tani i dobry D3100 czy drozszy i troche lepszy D5100, D90 bym kompletnie usunal z listy rozwazanych.

rav4
10-06-2011, 08:56
jesli ktos rozwaza zakup d90a d3100 to takie moje odczucia po uzytkowaniu obu
na plusy d31000:
- iso 100
- mniejszy lzejszy
- 14 mln (czasami tylko ale zawsze)
- filmy
- ostrzenie z manualami (wskaznik dalierzowy ktory pokazuje czy jestesmy za czy przed obiektem z ostroscia)
i to tyle z plusow

d90
- wizjer - nie ma co porownywac jasniej i wiecej
- guzikologia (choc to jest do przebolenia w d3100)
- podswietlanie punktow AF - w d90 mamy ramke i widac gdzie jest aktywny punkt AF w d3100 trzeba nacisnac spust zeby sie podswielilo na czerwono i tu niemila niespodzianka... podswieltaja sie tez lekko te nieaktywne punkty - to jest badziewie i wkurza straszliwie
- brak synchronizacji z krotkimi czasami.... niby iso 100 daje mozliwosc zabawy w sloncu ale lampa (sb 900) wypala wszystko.....
- i kolejny plus d90 - ekran - ten w d31000 to jednak miniona epoka - 10 lat do tylu....

krzysiozboj
10-06-2011, 19:55
Witam "nikoniarzy" a jako że stałem się posiadaczem 3100 (kiedyś zenit, później krótko eos5000, następnie kilka małp i powrót do lustra) to pozwoliłem sobie an rejestrację tutaj i dołączyć do użytkowników tej marki.
Kłopot z wyborem miałem taki jak opisuje rav4, godzina macania obu i ... nadal nie wiem czy dobrze zrobiłem zostawiając D90, zabrałbym D90 to pewnie byłyby dylematy w drugą stronę, zauważalnie cięższy do noszenia :D Prawdę powiedziawszy to ja postawiłem ciut inną alternatywę 3100+18-105+N35 vs D90+18-108, ta sama cena i wtedy łatwiej skusić się na 3100.
do rav4 dodam jedno, poruszane już wiele razy zresztą - 3100 plus masywniejszy obiektyw to kłopot z trzymaniem go w łapie, D90 leży wyśmienicie.

Drugi mój dylemat to było szkło, sensowny spacerzoom, zastanawiałem się czy kit czy coś solidniejszego od razu na szczęście jak na razie nie mam powodów marudzić na 18-105.

rav4
11-06-2011, 11:26
mam oba ale d3100 zostanie bo ma iso 100 i w tej chwili glownie z sigma 10-20 dziala a ona raczej mala nie jest i nie ma problemu z obsluga a na d90 jasne stalki wagowo prawie sie wyrownuje (no chyba ze do d90 jest samyang podpiety - wtedy juz troszke wazy

krzysiozboj
12-06-2011, 14:42
Trochę zabawy nową zabawką i ... już powoli zaczynam mieć kaca ze wybór nie padł na D90 lub używkę E30/E620 + 14-54
Brak drugiego ekranika nieco odczuwalne, "guziczków" w 3100 zdecydowanie za mało, obie rzeczy nie pomagają w pstrykaniu zdecydowanie, to przynajmniej wagą jest zrekompensowane.
Już niestety zaczynam "głodować" na jasną 85. Na przesłonie w okolicach 1:5 można zrobić jakiś portrecik dzieciakowi ale ... on będzie tylko jakiś :( Pokazać znajomemu jak wygląda dzieciak starczy, oprawić w ramkę czy pokazać na forum już ... nie będzie czego.
Pewnie kilka miesięcy sie pobawię i jak mi nie przejdzie to ... zacznie sie to czego nie chciałem - 85tka i chyba 35tka, 85tka niestety wymaga śrubokrętów i będzie mały kłopot dodatkowy.
Przesiadka z FZ30 fajna jest, pojawiło się coś takiego jak iso inne niż 100 :D, troszeczkę nowych bajerów, szkło 18-105 nie rozczarowało, ostre, szybkie, fajny zakres gdyby tylko ... nie ta "ciemność". Z małpy przesiadka na to to sama przyjemność ale jak ktoś się bawił kiedyś analogiem, nawet jeśli to był zenith to może nieco "czegoś" w 3100+kit brakować :(

jo44
12-06-2011, 17:17
(...) 85tka niestety wymaga śrubokrętów i będzie mały kłopot dodatkowy.(
Jest jeszcze 85tka Sigmy. :) Bez śrubokręta! :)

Boa
12-06-2011, 19:15
Krzysio, ale w czym konkretnie ogranicza Cię D3100 :?:
Mam na swoim koncie zaliczone kilka sesji tą puszką, zarówno reportażowych (z gali walk MMA, K1, MT), jak również portretowych (w tym studyjnych i plenerowych), a nawet pewną sesję komercyjną i powiem, krótko- przede wszystkim umiejętności, umiejętności, doświadczenie i pomysł (na zdjęcia).

krzysiozboj
12-06-2011, 20:01
3100 nie ogranicza mnie jakoś specjalnie, generalnie podoba mi sie to co można na tym zrobić, mam małą wagę kosztem paru innych rzeczy które dawał D90 ale to bardziej kwestia ergonomii a nie możliwości.
Nawet 18-105 podoba mi sie, kiedyś jak miałem eos 5000 z podstawowym zoom-kitem to był spory kac jakościowy po zenicie (totalne mydło), tu kaca nie mam po FZ30, ostry i ładny obraz, fajny zakres ogniskowych.

Czego więc brak? światła a w zasadzie małej głębi ostrości do focenia dzieciaków :D Czasem fajnie jak widać ostre tło ale zazwyczaj coś innego bardziej pożądane :)) Zaczynam więc chorować na 85tkę a i 35tka którą się chwilkę bawiłęm spodobała mi się mocno. No i zaczynam się zastanawiać czy te dwie stałki nie załatwiłyby od bidy kita, gdyby 85tka nie potrzebowała śrubokręta (może nikon się niedługo zlituje i wypuści tanie 85 f1:1.8 z silniczkiem podobnie jak zrobił to z 50tką :D ) to puszka bez większych wad. 50tkę wtedy chyba odpuściłbym sobie choć też fajne szkło.

Mój ból to brak znajomych z fajnymi zestawami, brak możliwości pożyczenia konkretnych szkieł do zabawy i potestowania przed kupnem. Myślę że mając na jeden dzień 18-105 oraz ze dwie stałki to decyzja byłaby tylko jedna - stałki. Ale ten problem pewnie ma większość.

edit
gdyby nie śrubokręt to pewnie kupiłbym używkę 50tkę 1:1.8 za 300-400 zł dla samej zabawy by zobaczyć co można na takiej przesłonie.

Boa
12-06-2011, 20:30
85mm na D3100 będzie (moim zdaniem) już za długie do focenia dzieciaków na małej głębi ostrości, po prostu używając przy tej ogniskowej (oczywiście przy cropie) przysłon f/1.4, czy f/1.8 możesz mieć problemy z nadążeniem za pociechami, no chyba, że chodzi o zdjęcia śpiących maluchów a'la Anne Gedes :D
Na Twoim miejscu zainwestował bym jednak w rzeczonego 35/1.8 ew w nowego 50/1.8AF-S (aczkolwiek tego drugiego nie posiadam, ani nie testowałem).
W moim przypadku trzydziestkapiątka idealnie wyrabia się w domowych i nie tylko sytuacjach (mam na myśli zdjęcia niespełna 2-letniej Córci), rzekł bym, że mam to szkło podpięte w 95% przypadków :)
50/1.4 podpinam rzadko, bo po cropie w mieszkaniu robi się za wąsko, ale w plenerku na prawdę świetnie już separuje tło.

krzysiozboj
12-06-2011, 21:10
Dzieciaki są już starsze, 4 i 7 lat, potrafią już pozować :D
Pochodzę sobie z tym co mam a pewnie z ciekawości zacznę kompletować stałki od nowej 50tki (na necie widzę dobre opinie), 18-105 pewnie zostanie bo ... też mi sie podoba. Na szczęście stałki 1:1.8 są w nikonie bardzo fajne optycznie a cenowo nie są argumentem w sprawach rozwodowych :D
A f1:1.8 (tym bardziej 1.4) to wiem że ostry nos z ostrym uchem nie zawsze idzie w parze więc biegający dzieciak to nie na taką przesłonę ;)

Kiedyś w zenicie miałem 37mm, 58mm i coś w okolicach 100mm, w zasadzie 58mm prawie nigdy odkręcane nie było i dawało rady więc 35mm po przeliczeniu na 50mm powinno być tak jak piszesz - większość sytuacji powinno obrobić.

edit
a jak sobie tak patrzę po stopkach to widze że oryginalny nie będę jeśli będę miał 18-105 plus stałki 35 i 50 mm :D

starosta
13-06-2011, 03:00
Potwierdzam, zakup 35mm do fotografowania pociech jest jak najbardziej trafiony. Oczywiście jeśli chodzi o zdjęcia wewnątrz pomieszczeń. Co prawda ja używam 30mm sigmy ale to dość zbliżona ogniskowa.

drdln
13-06-2011, 19:48
jesli ktos rozwaza zakup d90a d3100 to takie moje odczucia po uzytkowaniu obu
na plusy d31000:
- iso 100
- mniejszy lzejszy
- 14 mln (czasami tylko ale zawsze)
- filmy
- ostrzenie z manualami (wskaznik dalierzowy ktory pokazuje czy jestesmy za czy przed obiektem z ostroscia)
i to tyle z plusow

d90
- wizjer - nie ma co porownywac jasniej i wiecej
- guzikologia (choc to jest do przebolenia w d3100)
- podswietlanie punktow AF - w d90 mamy ramke i widac gdzie jest aktywny punkt AF w d3100 trzeba nacisnac spust zeby sie podswielilo na czerwono i tu niemila niespodzianka... podswieltaja sie tez lekko te nieaktywne punkty - to jest badziewie i wkurza straszliwie
- brak synchronizacji z krotkimi czasami.... niby iso 100 daje mozliwosc zabawy w sloncu ale lampa (sb 900) wypala wszystko.....
- i kolejny plus d90 - ekran - ten w d31000 to jednak miniona epoka - 10 lat do tylu....
Trochę się kolega rozjechał z prawdą. D90 także potrafi nagrywać filmy, w jakości HD. D3100 jak i D90 nie mają 'ostrzenia z manualami', to się z natury wyklucza. Oba mają natomiast drabinkę pokazującą, czy ostrość jest ustawiona za, przed, czy na obiekcie (ale tę funkcję mają wszystkie Nikony, nawet D40). Oba porównywane aparaty nie mierzą światła z manualami. Co do braku synchronizacji z krótkimi czasami w D90 to jakieś brednie - menu ustawień osobistych, pozycja e5 (Tryb Auto FP). Po włączeniu możesz ustawić czas nawet na 1/4000s. Oczywiście lampa też musi obsługiwac synchro z krótkimi czasami, ale wspomniana przez Ciebie SB900 ma tę funkcję.

krzysiozboj
13-06-2011, 20:33
drdln
czepiasz się nieco, "ostrzenie z manualami" to nie to samo co AF, będąc złośliwy i upierdliwy tak jak Ty to odpisałbym - brak elementarnej wiedzy ze zrozumienia tekstu czytanego. A jakby na to nie patrzeć manualami też się ustawia ostrość, jak więc nazwiesz ustawianie ostrości manualami? "ostrzenie manualami" będzie twoim zdaniem niepoprawne?

a z innej beczki i może nieco może nie w tym wątku zapytam - zmiana 18-105 na Tamrona 17-50 1:2.8 da solidnego kopa w portrecie (tam gdzie nie przeszkadza mi głębia ostrości to 18-105 podoba mi się) czy jednak stałki o świetle 1:1.8?

Drugie pytanie to o 50tkę i 85tkę - klasyczna portretówką ponoć 85tka ale na FF da z grubsza to samo co 50tka na cropie, zrobię spory błąd w sztuce nastawiając się na portreciki 50tką z 3100?

Jacek_Z
13-06-2011, 20:48
a z innej beczki i może nieco może nie w tym wątku zapytam - zmiana 18-105 na Tamrona 17-50 1:2.8 da solidnego kopa w portrecie (tam gdzie nie przeszkadza mi głębia ostrości to 18-105 podoba mi się) czy jednak stałki o świetle 1:1.8?
oczywiście wejdź w stałkę 1.8. To jednak mała matryca i tak papierowej głębi nie będziesz miał.
w 17-50 użyteczne do portretu jest 50 mm, więc .... po co reszta zakresu zooma? Zapewne chcesz kompromisu - tzn uniwersalnego jasnego szkła do innych tematów. Albo specjalizacja, albo pójście na kompromis. Wybór nalezy do ciebie.

Drugie pytanie to o 50tkę i 85tkę - klasyczna portretówką ponoć 85tka ale na FF da z grubsza to samo co 50tka na cropie, zrobię spory błąd w sztuce nastawiając się na portreciki 50tką z 3100?
Ja polecam 85, bo to na FF taka krótka portretówka, ja wolę 105 czy 135.
50 na DX to ekwiwalent jedynie 75 mm - mało.

drdln
13-06-2011, 22:06
drdln
czepiasz się nieco, "ostrzenie z manualami" to nie to samo co AF, będąc złośliwy i upierdliwy tak jak Ty to odpisałbym - brak elementarnej wiedzy ze zrozumienia tekstu czytanego. A jakby na to nie patrzeć manualami też się ustawia ostrość, jak więc nazwiesz ustawianie ostrości manualami? "ostrzenie manualami" będzie twoim zdaniem niepoprawne?
To prawda, trochę się zagalopowałem, dzięki za przywołanie do porządku. Sens mojej poprzedniej wypowiedzi sprowadza się do tego, że obie puszki sprawują się z manualami jednakowo, a wskaźnik odległości nie jest domeną jedynie D3100.

Wszystko zależy od kadrów. Jeśli chcesz robić ujęcia samej twarzy, to im dłuższa ogniskowa, tym lepsza (mniejsze zniekształcenia). Do szerszych kadrów z powodzeniem wykorzystasz 50mm. Skoro masz 18-105 pobaw się ogniskowymi i zobacz co na jakiej możesz uzyskać.

Shanleaf
13-06-2011, 22:39
Oba mają natomiast drabinkę pokazującą, czy ostrość jest ustawiona za, przed, czy na obiekcie (ale tę funkcję mają wszystkie Nikony, nawet D40). O.o

Czy mógłbym w takim razie poprosić o wskazanie, gdzie owa drabinka się znajduje, ew. jak ją włączyć?
Miałem D40, mam D90 i do tej pory żyłem w przekonaniu, że istnieje jedynie kropka, która pokazuje czy ostrość jest, czy też jej nie ma...

Andre
13-06-2011, 22:46
O.o

Czy mógłbym w takim razie poprosić o wskazanie, gdzie owa drabinka się znajduje, ew. jak ją włączyć?
Miałem D40, mam D90 i do tej pory żyłem w przekonaniu, że istnieje jedynie kropka, która pokazuje czy ostrość jest, czy też jej nie ma...

Odnośnie dalmierza w D40
"W przypadku obiektywów bez procesora ograniczenia są jeszcze większe: działają tylko w programie M, nie działa pomiar światła, działa dalmierz elektroniczny tylko wtedy, gdy przysłona ma wartość F5.6 lub mniejszą."
Cytat z testu ze strony fotopolis.

cz4rnuch
14-06-2011, 09:05
Czy mógłbym w takim razie poprosić o wskazanie, gdzie owa drabinka się znajduje...

Na półkach sklepowych z d3100 :) Dawno nie przeglądałem instrukcji d90, ale chyba pozostaje nam maleńka, rozedrgana kropunia. Choć jak drdln się zlituje i podzieli się z nami swoją wiedzą to będzie miło.

kronos28
14-06-2011, 09:23
Oba mają natomiast drabinkę pokazującą, czy ostrość jest ustawiona za, przed, czy na obiekcie (ale tę funkcję mają wszystkie Nikony, nawet D40).

a to ciekawe... mógłbyś rozwinąć się na temat tej przedziwnej funkcji, bo jakem żyw, jeszcze nie uświadczyłem czegoś takiego w egzemplarzach, których używałem...

drdln
14-06-2011, 13:21
Rany, przęjzyczenie - chodziło oczywiście o KROPKĘ. Spuśccie trochę z tonu. Chodziło o to, że ktoś wyżej napisał porównanie, które niesłusznie faworyzuje D3100 względem D90, i nikt nie ripostował. Ale widzę, że teraz i ja popełniłem gafę.

Nowa osoba, bez pojęcia, przeczyta, że D3100 lepiej współpracuje z manualami od D90 i kupi przez to nowszą puszkę, nieświadoma, że mogła wybrać lepiej. Do tego to się sprowadza.

Także podsumowując, oba aparaty mają oczywiście kropkę pokazującą, czy ostrość jest na obiekcie, oba nie mierzą światła z manualnymi obiektywami bez AF-S. Tyle.

kronos28
14-06-2011, 15:14
oba nie mierzą światła z manualnymi obiektywami bez AF-S. Tyle.

no tak wiesz że dzwoni ale nie za bardzo w którym kościele... nie wprowadzaj ludzi w błąd.

AF-S to oznaczenie napędu ultradźwiękowego w obiektywie i akurat to nie ma nic do znaczenia jeżeli chodzi o pomiar światła, śrubokręty bez AF-s też mierzą światło bah! są manuale co mierzą światło (np samyangi z serii AE). Cała sprawa leży w tym czy szkło ma procesor czy nie... napęd AF nie ma tu nic do rzeczy.

drdln
14-06-2011, 15:32
no tak wiesz że dzwoni ale nie za bardzo w którym kościele... nie wprowadzaj ludzi w błąd.

AF-S to oznaczenie napędu ultradźwiękowego w obiektywie i akurat to nie ma nic do znaczenia jeżeli chodzi o pomiar światła, śrubokręty bez AF-s też mierzą światło bah!
Kontynuując tę jałową dyskusję - wiem dobrze co to AF-S, ale pokaż mi obiektyw Nikona, który nie ma AF-S, a przekazuje dane o ekspozycji do puszki. Nie spotkałem się z takim szkłem. Niesystemowe, owszem, np. Samyang 85/1.4 z chipem, ale kontynuując uszczypliwości i łapanie za słówka - AF-S to oznaczenie silnika wbudowanego w obiektywy Nikona, u innych producentów ma to inną nazwę (HSM w Sigmie, AF w Tamronie itd).

kronos28
14-06-2011, 16:04
Kontynuując tę jałową dyskusję - wiem dobrze co to AF-S, ale pokaż mi obiektyw Nikona, który nie ma AF-S, a przekazuje dane o ekspozycji do puszki. Nie spotkałem się z takim szkłem.

to mało widziałeś :) pierwsze z brzegu:
50/1.8
50/1.4
85/1.8
z tanioch zoom to 28-80G, 70-300G itd. itp.

generlanie wszystkie na śrubokręt stałki i zoomy...

Jacek_Z
14-06-2011, 16:05
Kontynuując tę jałową dyskusję - wiem dobrze co to AF-S, ale pokaż mi obiektyw Nikona, który nie ma AF-S, a przekazuje dane o ekspozycji do puszki. Nie spotkałem się z takim szkłem. Niesystemowe, owszem, np. Samyang 85/1.4 z chipem, ale kontynuując uszczypliwości i łapanie za słówka - AF-S to oznaczenie silnika wbudowanego w obiektywy Nikona, u innych producentów ma to inną nazwę (HSM w Sigmie, AF w Tamronie itd).
Przecież juz wyżej, nad twoim postem kronos napisał - każdy obiektyw śrubokrętowy przekazuje info o ekspozycji.
Zapewne chciałeś napisać: obiektywy bez AF (i niepotrzebnie dodałeś to -S)
Nawet jednak takie określenie nie byłoby w 100% prawdziwe, bo sa manualne nikkory przekazujące info o ekspozycji do body. Np 3 nikkory PC-E. Były i inne manualne nikory z chipem.

krzysiozboj
14-06-2011, 18:19
Rany, przęjzyczenie - chodziło oczywiście o KROPKĘ. Spuśccie trochę z tonu. Chodziło o to, że ktoś wyżej napisał porównanie, które niesłusznie faworyzuje D3100 względem D90, i nikt nie ripostował. Ale widzę, że teraz i ja popełniłem gafę.

Kiedy D3100 ma coś więcej niz kropkę, ma dalmierz i za pomocą "drabinki" pokazuje ile do punktu ostrości brakuje i w która stronę. Dla mnie pierdoła, D90 ma masę innych zalet (poza wagą :D ) wartych uwagi ale ... gwoli ścisłości D3100 ma chyba jednak przewagę w ostrzeniu manualem nad D90.

edit
jesli pobawić się tym po przełączeniu obiektywu na manual to powiem że mi osobiście o wiele łatwiej ostrzyć ręcznie z owej drabinki niż do kropki. Kropka tylko potwierdza że trafiliśmy w punkt, drabinka ładnie naprowadza.

Boa
14-06-2011, 19:41
Kontynuując tę jałową dyskusję /.../Każda dyskusja z dyletantem Twojego pokroju robi się wcześniej czy później jałowa.

Jacek_Z
14-06-2011, 20:23
Boa - bez osobistych wycieczek proszę.

cz4rnuch
14-06-2011, 21:04
Kiedy D3100 ma coś więcej niz kropkę, ma dalmierz i za pomocą "drabinki" pokazuje ile do punktu ostrości brakuje i w która stronę. Dla mnie pierdoła, D90 ma masę innych zalet (poza wagą :D ) wartych uwagi ale ... gwoli ścisłości D3100 ma chyba jednak przewagę w ostrzeniu manualem nad D90.
D90 też ma dalmierz "elektroniczny", za to nie ma drabinki. Ja przy ostrzeniu "ręcznym" zazwyczaj nie patrzę na kropkę, a sporo ostrzę paluszkami, szczególnie w makro i tu ważniejszy wydaje mi się wizjer, z czego ten w D90 jest lepszy. Oczywiście piszę to ze swojego punktu widzenia.

krzysiozboj
14-06-2011, 21:28
D90 też ma dalmierz "elektroniczny", za to nie ma drabinki. Ja przy ostrzeniu "ręcznym" zazwyczaj nie patrzę na kropkę, a sporo ostrzę paluszkami, szczególnie w makro i tu ważniejszy wydaje mi się wizjer, z czego ten w D90 jest lepszy. Oczywiście piszę to ze swojego punktu widzenia.

Nie znam dobrze d90tki, nie wiem też jak technicznie jest realizowana "kropka" i "drabinka", możliwe że tak samo a tylko graficznie 3100 ma nieco więcej, dyskusja zresztą głupawa się zrobiła od jednej niefortunnej wypowiedzi drdln. d90 miałem w łapie obok 3100 i nie trudno było zauważyć "nieco inny wizjer". Gdyby nie waga to za cholerę nie brałbym 3100 mając obok d90 :D

Zresztą 18-105 ostrzy bardzo ładnie ajk na mój gust, nie mam najmniejszych powodów bawić się w ręczne ustawianie go, 35tka i 50tka które mnie kuszą też ponoć szybkie i celne, tylko 85tka mnie martwi :( ale może nim przyjdzie na nią czas to zmieni się body na coś ze śrubokrętami lub nikon puści 85 w wersji z silniczkiem :))

mib23
26-06-2011, 13:31
Mam 2 pytania.
1. Zdażyło mi się ze 2-3 razy mieć problem z karta SD. Aparat zrobił zdjęcie zapisał i już kolejnego nie chciał zrobić. Wywaliło na ekranie bład karty czy cos w tym rodzaju. Pytanie czemu tka jest??
Karta to Patriot 16GB class 6.
2. Mam lampę Starblitz 240DFN do analoga F60 i czy mogę ją użyć do D3100??

adolfik9501
26-06-2011, 21:55
Mam 2 pytania.
1. Zdażyło mi się ze 2-3 razy mieć problem z karta SD. Aparat zrobił zdjęcie zapisał i już kolejnego nie chciał zrobić. Wywaliło na ekranie bład karty czy cos w tym rodzaju. Pytanie czemu tka jest??
Karta to Patriot 16GB class 6.
2. Mam lampę Starblitz 240DFN do analoga F60 i czy mogę ją użyć do D3100??

1. Najprawdopodobniej pada karta. Jeśli po formacie (z poziomu aparatu) dalej będzie świrować to trza będzie kupić inną - SanDisk Ultra II, Extreme ileśtam, lub coś z Lexara.
2. Teoretycznie możesz - praktycznie dobrze jest zmierzyć napięcie na styku (pinie) centralnym oraz bocznym (taka blaszka). Sabinki nie przekraczają 10V, choć teoretycznie Nikon ma wytrzymywać do 250V. Twój sprzęt - Twój wybór - Twoje ryzyko.

sisimon
27-06-2011, 23:13
Chciałbym się poradzić, czy lepiej wziąć d3100 z obiektywem 18-105 (ok. 2400zł) czy dopłacić 300 zł i mieć 2 obiektywy: 18-55 oraz 55-300. aparat przeznaczony do początkującego amatora, dzięki z góry za pomoc

Duszek
27-06-2011, 23:22
na początek wersje jednoobiektywową polecam - uniwersalizm, mniejsza torba, waga - do 18-105 dokup sobie kiedyś 55-300, 18-55 imho troszkę za krótki

starosta
29-06-2011, 18:10
Mimo posiadania różnych obiektywów, zdecydowałem się na d3100 + 18-105vr. Uważam ten wybór za bardzo udany i taki zestaw polecam na początek.

sisimon
01-07-2011, 12:14
dzięki za podpowiedź, zdecydowałem się na 18-105, jestem zadowolony z wyboru

suchoc
20-07-2011, 14:47
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem D3100, wcześniej bawiłem się trochę kompaktem.
Różnica jest niebagatelna. Jestem zadowolony z aparatu i to bardzo, spełnia jak na razie wszelkie moje oczekiwania.
Pozostało jedynie oszczędzać na dodatkowy obiektyw, bo znając życie z czasem przyjdzie pora by przesiąść się z Kita.

Pozdrawiam

Dramaturg
23-07-2011, 18:12
Proste pytanie mam D 50 i kilka obiektywów do niego (nikora m.in kitowy). Mam pytanie czy te obiektywy będą pasowały do D 3100 ? Dziękuję za odp

amirez
23-07-2011, 18:25
Trudno wyczuć. D3100 nie ma wiertarki. Podaj spis obiektywów, to podamy, który zadziała, a który nie.

Dramaturg
23-07-2011, 18:33
Dzięki za odp.
Jeden obiektyw to
Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor
a drugi to kitowy 18-55 DX

LordRamzes
23-07-2011, 19:05
Dzięki za odp.
Jeden obiektyw to

sytuacja jest prosta każdy obiektyw będzie pasował......... z tym ,że obiektywy bez oznaczenia AF-S (nie mylić z AF bo s robi zasadniczą różnicę ;-) ) nie będą miały AF :(

Jacek_Z
23-07-2011, 23:06
Jeden obiektyw to
Te szkiełka będą OK na D3100. Wszystkie funkcje będą chodzić.

bboy4
25-07-2011, 11:39
Od 3 dni jestem posiadaczem D3100 z obiektywem DX 18-105 VR,
Zakup planowałem kilka dobrych miesięcy , ponieważ zależało mi na obiektywie 18-105 i rozsądniej cenie.

W końcu mam , jest to pierwsze moje lustro , wcześniej bawiłem się czasami D60-tką kolegi.

Otóż jedna rzecz mnie martwi - W trybie LV są bardzo duże problemy z ostrością!

Generalnie nie martwi mnie to od strony ograniczenia użyteczności ponieważ zdjęcia robię wizjerem , natomiast martwi mnie to od strony technicznej "czy nie trafiłem na wadliwy egzemplarz"??

Dzięki Bardzo za odpowiedzi i sugestie....

Jacek_Z
25-07-2011, 14:36
.
Otóż jedna rzecz mnie martwi - W trybie LV są bardzo duże problemy z ostrością! ...Co przez to rozumiesz?
Powolne działanie trybu AF - dość slimacze w porównaniu do normalnego - to norma i tym się nie przejmuj.To ze względu na to, że w trybie LV ostrość jest ustawiana na podstawie kontrastu, a nie detekcji fazowej.

bboy4
25-07-2011, 18:20
Co przez to rozumiesz?
Trochę mnie uspokoiłeś , generalnie chodzi o to że w wizjerze AF idealnie radzi sobie ze wszystkimi zagadkami , natomiast po przełączeniu na LV są kłopoty. Czasami AF działa , czasami łapie nie to co potrzeba lub czasami nie łapie niczego i na ekranie mam "mydło"...

flawless
26-07-2011, 00:19
witam wszystkich , od dzisiaj jestem posiadaczem d3100 + 18-105

oczywiscie zamierzam aktywnie dzialac na forum itp , ale jak to zwykle bywa , pierwsze kroki na forum to paniczne poszukiwanie wsparcia ;)

taki oto mam problem :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186424

zacni ludzie , posiadacze d3100 - jak jest u was ?

flawless
26-07-2011, 00:41
bateria juz sie naladowala , wlaczylem sprzeta , pochodzilem troche po domu i popstrykalem np kanape :)

zdziwilo mnie to ze karta SD dzialala od razu , a pan w mediamarkcie mowil ze trzeba bedzie formatowac

kupilem od razu torbe i statyw , a w zasadzie to musicie wiedziec ze torbe , statyw i karte 4gb sdhc , nabylem juz poltorej tygodnia temu :) a z aparatem czekalem na promo w media no i sie doczekalem :)

adrian8308
26-07-2011, 19:53
kupilem od razu torbe i statyw , a w zasadzie to musicie wiedziec ze torbe , statyw i karte 4gb sdhc , nabylem juz poltorej tygodnia temu a z aparatem czekalem na promo w media no i sie doczekalem
Dzięki że nas uzmysłowiłeś Razem z tobą bardzo mocno sie cieszymy!
Podniecony na maxa. Tylko Freda nie marszcz :)

flawless
27-07-2011, 08:18
hm , to fakt podniecony jestem strasznie , no ale nie musisz od razu fantazjowac , mysle ze mozemy zostawic juz tego offtopa

btw dzieki za pomoc w temacie o obiektywie

fajnie ze jest taki zbiorczy temat o d3100 , postaram sie nie spamowac po calym forum tylko tutaj wrzucac moje totalnie amatorskie i laickie zapytania

pierwsze jakie przychodzi mi do glowy to czy funkcja VR jak jest wlaczona , czy nie spowalnia troszke zrobienia zdjecia?

kacpru
31-07-2011, 18:12
Witam szanowny kolektyw
Ja się z kolei chciałem podpytać o szczelność d3100 i używanie tego aparatu podczas deszczu. Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji o uszczelnieniu tego body.
Moje obiektywy to 55-200 vr i nowa 50 1,8g
Poradźcie proszę, czy w lekkim deszczu można się nim bawić czy lepiej unikać opadów atmosferycznych?
Z góry dziękuję za pomoc.

malyandrzejek
31-07-2011, 22:59
...lepiej unikać opadów atmosferycznych?

tak

kacpru
24-09-2011, 13:58
Witam ponownie szanowny kolektyw. Tym razem chciałem podpytać w temacie ostrości d3100, zazwyczaj focę obiektywami nikkor 55-200 vr 3,5 - 5,6 i stałoogniskową 50-tką 1.8
Czasami zdarza się, że ostrość jest przestrzelona, niby celuję centralnym punktem af w to co chcę mieć ostre, przyciskam spust a na zdjeciu przy obróbce widać, ze af chybił i ostrość jest kilka centymetrów przed lub za.
Pytanie, czy macie podobne problemy? Jak sobie z nimi radzić, czy powinienem udac się do serwisu bo to jest jakaś wada aparatu czy może coś robię źle?
dla przykładu kilka zdjęć: (po kliknięciu przekieruje na serwis flickr gdzie można obejrzeć zdjecia w powiększeniu)
tutaj ostrość w oku, wg mnie jest "żyleta", o coś takiego mi chodzi - tu jestem z ostrości zadowolony

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/6019076288_d73dab4b50_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6019076288/)

poniżej, już z ostrością trochę gorzej, ale być może późnej pory robienia zdjęcia i podbitego wyżej iso

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/6077115858_f5464a8d5d_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6077115858/)

zdjęcie trzecie - dramat - tutaj mam wrażenie, że ostrość jest na liściu w prawym dolnym rogu, może mój błąd a może problem techniczny?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/5960751534_9f98e5981a_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/5960751534/)

Z góry dziękuję za pomoc i komentarze, a być może to są normalne zdjęcia tylko w powiększeniu ja wymagam nie wiadomo czego od sprzetu, kiedy to sprzet nie jest tu nic winien, bo to są normalne ostrości????

blackside
24-09-2011, 15:26
z tych zdjęć co zrobiłem nie mam wyrobionego zdania. Generalnie af jest lepszy niż w D60, ale jak na początku było idealnie co do mm. to teraz czasem mam bf. Nie jest to norma , i dalej czasem jest idealnie. U mnie jest tak że ostrość zaczyna się na punkcie af lub milimetry za. Więc bez cropa nie widać, ale nie zawsze. Aż tak jak u Ciebie na 3 zdjęciu nigdy nie miałem.
Coś jednak jest bo af nie zawsze pracuje tak samo.

flawless
21-10-2011, 11:31
chyba podobna rzecz wyszla mi na tym zdjeciu , ostrosc zamiast na porsche jest na lampie skody w rogu lewym

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/307343_278279752193607_100000347525426_923678_7257 70022_n.jpg)

jakosc zdjecia pogorszona na "potrzeby" fejsika , ale i tak widac o co chodzi

beton
21-10-2011, 12:30
witam
ja mam takie pytanie dotyczące d3100 posiadam ten aparat jakieś 3tyg. Moje pytanie dotyczy podnoszenia lustra, kiedy chce zrobic zdjęcie na statywie przy długim czasie naświetlania chciałbym mieć uniesione lustro, kiedy włączam tą opcje lustro się podnosi ale nie idzie wykonywać zdjęc. moze ktoś wie co robię nie tak ???

i drugie pytanie z innej beczki. Z tego co przeglądam forum i dlaczego większość osob ostrzy na trybie AF (tez jest przykład kilka postów wyżej) a nie w manualu?? ostrzyłem w manualu zenithem i teraz mam swoją pierwszą cyfrowkę lustrzaną i tez używam manualna.

stef
21-10-2011, 12:37
Wydaje mi się, że w D3100 masz możliwość podniesienia lustra jedynie w celu uzyskania dostępu do podzespołów znajdujących się za lustrem (np. w celu oczyszczenia matrycy).
Nie ma natomiast opcji wstępnego podniesienia lustra w celach o jakich piszesz. Jest ona zaimplementowana dopiero w aparatach wyżej pozycjonowanych.

Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.

Staff
21-10-2011, 12:59
Wydaje mi się, że w D3100 masz możliwość podniesienia lustra jedynie w celu uzyskania dostępu do podzespołów znajdujących się za lustrem (np. w celu oczyszczenia matrycy).
Nie ma natomiast opcji wstępnego podniesienia lustra w celach o jakich piszesz. Jest ona zaimplementowana dopiero w aparatach wyżej pozycjonowanych.

Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.

Zgadza się.Źródło (www.optyczne.pl/148.4-Test_aparatu-Nikon_D3100_Rozdzielczość.html)

zgera
21-10-2011, 17:22
Z tego co przeglądam forum i dlaczego większość osob ostrzy na trybie AF (tez jest przykład kilka postów wyżej) a nie w manualu?? ostrzyłem w manualu zenithem i teraz mam swoją pierwszą cyfrowkę lustrzaną i tez używam manualna.

W zenicie nie miałeś wyboru, zenit miał ciemny wizjer ale miał matówkę z mikrorastrem co ułatwiało ostrzenie.
Po drugie, obiektyw zenita był solidnie zbudowany, pierścień ostrości nie miał żadnych luzów.
W przypadku Nikona D3100 i nie tylko, ostrzenie manualne jest trudne z kilku powodów:
- ciemny wizjer, brak mikrorastra, a największy problem moim zdaniem stwarzają obiektywy, szczególnie te tanie tzw. kity ze względu na luzy pierścienia ostrości.
Nie twierdzę że nie da się ostrzyć manualnie, tylko po co utrudniać sobie życie.

blackside
22-10-2011, 18:46
mmm myśl dłużej , a ceny rosną...

beton
24-10-2011, 20:35
kurcze jestem troche zniesmaczony. a teraz kolejne moje pytanie.
kupiłem sobie wężyk spustowy aby ominąć jakoś tę funkcję podnoszenia lustra. więc podłączyłem węzyk spustowy ustawiam aparat na statyw wyłączam stabilizacje naciskam spust do połowy i nic nie słychac, a powinno być słychac podnoszące sie lustro.

więc doszedłem do wniosku ze to brzdęknięcie kiedy sie wciska spust do połowy to odgłos stabilizacji tak?? dobrze kombinuje?

zakwas
24-10-2011, 21:20
kurcze jestem troche zniesmaczony. a teraz kolejne moje pytanie.
kupiłem sobie wężyk spustowy aby ominąć jakoś tę funkcję podnoszenia lustra. więc podłączyłem węzyk spustowy ustawiam aparat na statyw wyłączam stabilizacje naciskam spust do połowy i nic nie słychac, a powinno być słychac podnoszące sie lustro.

więc doszedłem do wniosku ze to brzdęknięcie kiedy sie wciska spust do połowy to odgłos stabilizacji tak?? dobrze kombinuje?

Skoro D3100 nie ma funkcji podnoszenia lustra to dlaczego oczekujesz, że po wciśnięciu wężyka do połowy lustro się podniesie? I to jest raz, dwa - kiedy mocujesz aparat na statywie wyłącz stabilizację obrazu.

KamilM
25-10-2011, 12:35

Hmm, ten charakterystyczny dźwięk to praca AF - następuje wówczas ostrzenie na dany punkt. Jaki byłby sens z pracy stabilizacji, gdyby ona wykonała swoje zadanie przed wykonaniem zdjęcia?