Zobacz pełną wersję : Pytanie co do AF w D300
Witam mam pytanie co do tego aparatu gdyż posiadam go od niedawna a zauważyłem że po przyciśnięciu przycisku migawki do połowy następuję chwilowy lag i dopiero po chwili Af się uruchamia - zaczyna sie obracać silnik SWM ( w D90 tego laga nie było - mam bezpośrednie porównanie na tym samym obiektywie). Tak powinno być czy mam coś nie tak ?
krzysztof jot
18-12-2010, 19:41
nie powinno tak być, " w standardzie" AF działa natychmiast.
nie powinno tak być, " w standardzie" AF działa natychmiast.
Dokładnie AF powinien od razu złapać ostrość.
To co moge zrobić - podeslac filmik jak to dziala zeby rowziac na pewno swoje obawy ?
oprogramowanie mam 1.10 jak cos
scottbiker
19-12-2010, 01:03
Zresetuj całkowicie aparat, przeczyść styki w body jak i w szkle, dodatkowo ostrość ustaw manualnie na np. nieskończoność, a ostrz na jakiś bliski przedmiot i wtedy zobacz jak się zachowa. Sprawdź też jak masz możliwość jak reaguje z szkłami typu D - czyli z wiertareczką, no i jakieś inne szkiełko z ultradźwiękowym silnikiem. Jak będziesz robił porównywał do d90 to też tak samo ustaw sprzęt.
Ale co jak co zarówno moje umarłe d300 jak i aktualnie d300s reagowały natychmiast, ewentualnie jak szkło było manualne to nie kręciły ;)
Sory może za noobowe pytanie ale jak zrobić "całkowity reset" ? wystarczy wziąć " reset ustawień osobistych" ? niestety nie posiadam instrukcji.
ps niestety nie mam żadnego szkła D
Będzie się tak działo jeśli masz czasowe wyłączenie światłomierza. Jeśli on działa cały czas, to zwłoki mieć nie będziesz.
OK zrobiłem reset (zielone punkty)i nie widzę raczej zmian - możesz dokładniej napisać co mam zrobić z tym światłomierzem ?
edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność - może rzeczywiście jest to związane ze światłomierzem bo w środku skali normalnie ostrząc jest ok
scottbiker
19-12-2010, 13:23
No to żeby wykluczyć tą "zwłokę światłomierza" - naciśnij spust kilka razy z założonym deklem na obiektywie (powinien przejechać całą skalę) i zobacz jak wtedy reaguje - kilka razy tak do 3s po sobie. Wtedy u mnie zwłoki nie ma, a minimalna jest jak wyłączył się pomiar światła. Opóźnienie wyłączenia światłomierza znajdziesz menu ustawień osobistych pod "C" - "zegary/blokada AE". U mnie pozycja C2 (mam d300s d300 miałem) czyli "opóźn. auto. wył. pom. św". Jednak duże wartości to szybsze zużycie aku.
jackrabbit
19-12-2010, 14:06
edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność
z zalozonym czym, przepraszam?
krzysztof jot
19-12-2010, 16:07
edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność - może rzeczywiście jest to związane ze światłomierzem bo w środku skali normalnie ostrząc jest ok
chyba tracimy czas...
Ja p...le, wędrówki ludzkiego umysłu są niezbadane.
chyba tracimy czas...
Ja p...le, wędrówki ludzkiego umysłu są niezbadane.
Takie odzywki to kolego schowaj sobie w kieszeń - może dla Ciebie kupno D300 to nic a ja na niego musiałem oszczedzac rok i za ciężko zarobione pieniądze chce aby af był przynajmniej tak samo szybki jak w D90. Dziekuje koledze scottbiker za to że próbował pomóc - nadal zwłoka jest większa niż w D90 ale jak widzę jak co niektórzy próbują pomóc to dziękuję bardzo poradzę sobie sam.
Może czegoś nie rozumiem, ale jaki jest sens badania szybkości af z obiektywem zakrytym dekielkiem?
Tak tylko pytam, bo IMHO szybkość af w D300s jest nieporównywalna z D90, ale przy otwartym obiektywie. I tylko takie porównanie mnie interesuje:)
.... poradzę sobie sam.
Może jednak zacznij od zdjęcia tego dekla. Daj puszce choćby minimalną szansę. :lol:
krzysztof jot
19-12-2010, 17:34
Takie odzywki to kolego schowaj sobie w kieszeń - może dla Ciebie kupno D300 to nic a ja na niego musiałem oszczedzac rok i za ciężko zarobione pieniądze chce aby af był przynajmniej tak samo szybki jak w D90. ....
no jak wyżej - co ja mam Ci pomagać ? w podstawach wiedzy jakiejkolwiek ?
Daj szanse temu AF. Wyjdź na ulice - weź D90 i D300 stan na wprost jadącego samochodu ( Boże, tylko nie dosłownie, trochę z boku), załóż to 70-300 daj ciągły AF, ustaw priorytet ostrości, ustaw 6kl/s wyceluj w tablice rejestracyjne jadącego z naprzeciwka samochodu, zdejmij dekiel i zrób po 30 klatek i porównaj który jest szybszy i celniejszy - wtedy pogadamy o tym, czy pomocy wymaga body czy Ty.
hmm, czy nie masz przypadkiem aktywnej funkcji a4 - blokada śledzenia ostrości?
Strasznie czepiacie się tego dekla a po prostu jak miałem go założonego to zobaczyłem ten efekt -także po zdjęciu dekla D300 startuje chwilkę później niż D90 ale już zobaczyłem co jest tego powodem sam - dzieje się tak tylko gdy są włączony jest automatyczny wybór pola ostrości spośród 51 - przełączenie na mniej pól lub zmiana na manualny wybór etc. D300 nie daje D90 szans.
ps. co do porównania celności af w D90 i w D300 to oczywiście nie ma o czym gadać
Będe miał tylko jeszcze jedno pytanie co do AF w d300 - gdy mam włączony automatyczny wybór pola ostrości spośród 51 i ostrze ( akurat dla przykładu dam moją szafę na której stoi pudełka wieża głośniki itp) mam ustawione 18 mm w 18-70 i naciskam do połowy to przelatuje cały zakres i staje na 0,38 i pomimo dalszego trzymania spustu wciśniętego do polowy nie kreci w drugą stronę - ponowne naciśniecie do połowy także nic nie zmienia - stoi na 0,38 - dopiero manualne przesuniecie pierścieniem powoduje, że znów aparat próbuje ustawić ostrość i zazwyczaj mu się to udaje. gdy przełączę na manualny wybór pola ostrości i wezmę samiuśki środek kadru - ostrość jest błyskawicznie - co może być przyczyną takiej sytuacji - aparat szuka obiektu położonego najbliżej a że jest to mało kontrastowa ściana to nie ustawia ostrości i D300 sądzi że jest na tyle dobry ze nei musi drugi raz przelatywać skali ostrości bo jak nie ustawił wtedy ostrości to jest to niemozliwe ?
ps. nie A4 jest na OFF
w sytuacji gdy przedstawionej o góry z ostrzeniem na szafie nie jest to ważne czy jest ustawiony af pojedynczy czy ciagly - zachowanie jest identyczne. Poza tym mam nastawiony priorytet ostrości.
scottbiker
19-12-2010, 22:49
No tu jest akurat ważne. W puszcze D300 możesz sobie ustawić tzw blokadę ostrości - jak w trybie ciągłym złapie ostrość to przez jakiś czas jej nie koryguje, ale można to wyłączyć i będzie jeździł cały czas i korygował w czasie rzeczywistym. Zobacz sobie czy jak zmienisz odległość od szafki w trybie ciągłym to np. po jednej sekundzie aparat też zmieni ostrość. W pojedynczym jak nie złapie ostrości to ponowna próba będzie po kolejnym naciśnięciu spustu. Tak w trybie 51 ustawia na najbliższy przedmiot. Ja jednak polecam ci 21 pól albo 9 pól. A co do tego stania na 0.38 - jak złapie ostrość to po co ma kręcić - nawet ponowne wciśnięcie spustu nic nie da, jedynie przeogniskowanie. Detekcja fazowa to nie detekcja kontrastu - tu aparat wie w którą ma stonę kręcić. No i pamiętaj jeszcze o czymś takim jak głębia ostrości.
N. A co do tego stania na 0.38 - jak złapie ostrość to po co ma kręcić - nawet ponowne wciśnięcie spustu nic nie da, jedynie przeogniskowanie.
Ale właśnie chodzi o to że ostrośc nie jest "złapana" i aparat dalej nie próbuje - najbliższy przedmiot w kadrze znajduje sie jakies 1,5 m od aparatu. Moze to być wina obiektywu ? z 70-300 nie wystepuje taki problem ale kadry tam sa jednak sporo węższe wiec trudno porównać.
scottbiker
23-12-2010, 18:30
Na ciągłym ostrzeniu jak nie złapie ostrości (np. zasłonięty obiektyw) powinien ruszyć w momencie kiedy dostanie informację o zmianie np. kadru, albo odsłonięciu obiektywu. Co ciekawe testując na sigmie z HSM w pojedynczym ostrzeniu dostałem podobny wynik - po przesłonięciu obiektywu przejechał po zakresie, a po odsłonięciu i nie spuszczaniu spustu ustawił ostrość. Zobacz czy jak zmienisz kadr to ustawi ostrość prawidłowo, albo sprawdź na czymś innym niż meblościanka.
A co do tego przypadku na 0.38 - to metry, czy stopy??