Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie Pytanie co do AF w D300

Witam mam pytanie co do tego aparatu gdyż posiadam go od niedawna a zauważyłem że po przyciśnięciu przycisku migawki do połowy następuję chwilowy lag i dopiero po chwili Af się uruchamia - zaczyna sie obracać silnik SWM ( w D90 tego laga nie było - mam bezpośrednie porównanie na tym samym obiektywie). Tak powinno być czy mam coś nie tak ?
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

nie powinno tak być, " w standardzie" AF działa natychmiast.

Oszczędny w słowach Awatar m@riusz
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    nie powinno tak być, " w standardzie" AF działa natychmiast.
    Dokładnie AF powinien od razu złapać ostrość.
    D300 + MB-D10 / N 50 f1.8 / S 24-60 f2,8 DG EX
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

To co moge zrobić - podeslac filmik jak to dziala zeby rowziac na pewno swoje obawy ?
    oprogramowanie mam 1.10 jak cos

Domyślnie

Zresetuj całkowicie aparat, przeczyść styki w body jak i w szkle, dodatkowo ostrość ustaw manualnie na np. nieskończoność, a ostrz na jakiś bliski przedmiot i wtedy zobacz jak się zachowa. Sprawdź też jak masz możliwość jak reaguje z szkłami typu D - czyli z wiertareczką, no i jakieś inne szkiełko z ultradźwiękowym silnikiem. Jak będziesz robił porównywał do d90 to też tak samo ustaw sprzęt.
    Ale co jak co zarówno moje umarłe d300 jak i aktualnie d300s reagowały natychmiast, ewentualnie jak szkło było manualne to nie kręciły

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

Sory może za noobowe pytanie ale jak zrobić "całkowity reset" ? wystarczy wziąć " reset ustawień osobistych" ? niestety nie posiadam instrukcji.
    ps niestety nie mam żadnego szkła D

Domyślnie

Będzie się tak działo jeśli masz czasowe wyłączenie światłomierza. Jeśli on działa cały czas, to zwłoki mieć nie będziesz.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

OK zrobiłem reset (zielone punkty)i nie widzę raczej zmian - możesz dokładniej napisać co mam zrobić z tym światłomierzem ?

edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność - może rzeczywiście jest to związane ze światłomierzem bo w środku skali normalnie ostrząc jest ok
    Ostatnio edytowane przez M2SC ; 19-12-2010 o 13:05

Domyślnie

No to żeby wykluczyć tą "zwłokę światłomierza" - naciśnij spust kilka razy z założonym deklem na obiektywie (powinien przejechać całą skalę) i zobacz jak wtedy reaguje - kilka razy tak do 3s po sobie. Wtedy u mnie zwłoki nie ma, a minimalna jest jak wyłączył się pomiar światła. Opóźnienie wyłączenia światłomierza znajdziesz menu ustawień osobistych pod "C" - "zegary/blokada AE". U mnie pozycja C2 (mam d300s d300 miałem) czyli "opóźn. auto. wył. pom. św". Jednak duże wartości to szybsze zużycie aku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M2SC Zobacz posta

edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność
    z zalozonym czym, przepraszam?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów