Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie co do AF w D300

M2SC
18-12-2010, 19:23
Witam mam pytanie co do tego aparatu gdyż posiadam go od niedawna a zauważyłem że po przyciśnięciu przycisku migawki do połowy następuję chwilowy lag i dopiero po chwili Af się uruchamia - zaczyna sie obracać silnik SWM ( w D90 tego laga nie było - mam bezpośrednie porównanie na tym samym obiektywie). Tak powinno być czy mam coś nie tak ?

krzysztof jot
18-12-2010, 19:41
nie powinno tak być, " w standardzie" AF działa natychmiast.

m@riusz
18-12-2010, 20:35
nie powinno tak być, " w standardzie" AF działa natychmiast.

Dokładnie AF powinien od razu złapać ostrość.

M2SC
18-12-2010, 21:06
To co moge zrobić - podeslac filmik jak to dziala zeby rowziac na pewno swoje obawy ?
oprogramowanie mam 1.10 jak cos

scottbiker
19-12-2010, 01:03
Zresetuj całkowicie aparat, przeczyść styki w body jak i w szkle, dodatkowo ostrość ustaw manualnie na np. nieskończoność, a ostrz na jakiś bliski przedmiot i wtedy zobacz jak się zachowa. Sprawdź też jak masz możliwość jak reaguje z szkłami typu D - czyli z wiertareczką, no i jakieś inne szkiełko z ultradźwiękowym silnikiem. Jak będziesz robił porównywał do d90 to też tak samo ustaw sprzęt.
Ale co jak co zarówno moje umarłe d300 jak i aktualnie d300s reagowały natychmiast, ewentualnie jak szkło było manualne to nie kręciły ;)

M2SC
19-12-2010, 12:00
Sory może za noobowe pytanie ale jak zrobić "całkowity reset" ? wystarczy wziąć " reset ustawień osobistych" ? niestety nie posiadam instrukcji.
ps niestety nie mam żadnego szkła D

Meggido
19-12-2010, 12:33
Będzie się tak działo jeśli masz czasowe wyłączenie światłomierza. Jeśli on działa cały czas, to zwłoki mieć nie będziesz.

M2SC
19-12-2010, 12:53
OK zrobiłem reset (zielone punkty)i nie widzę raczej zmian - możesz dokładniej napisać co mam zrobić z tym światłomierzem ?

edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność - może rzeczywiście jest to związane ze światłomierzem bo w środku skali normalnie ostrząc jest ok

scottbiker
19-12-2010, 13:23
No to żeby wykluczyć tą "zwłokę światłomierza" - naciśnij spust kilka razy z założonym deklem na obiektywie (powinien przejechać całą skalę) i zobacz jak wtedy reaguje - kilka razy tak do 3s po sobie. Wtedy u mnie zwłoki nie ma, a minimalna jest jak wyłączył się pomiar światła. Opóźnienie wyłączenia światłomierza znajdziesz menu ustawień osobistych pod "C" - "zegary/blokada AE". U mnie pozycja C2 (mam d300s d300 miałem) czyli "opóźn. auto. wył. pom. św". Jednak duże wartości to szybsze zużycie aku.

jackrabbit
19-12-2010, 14:06
edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność

z zalozonym czym, przepraszam?

krzysztof jot
19-12-2010, 16:07
edit: bo ta zwłokę w stosunku do D90 zauważam z obiektywami z założonymi dekielkami i ostrością ustawiona poza nieskończoność - może rzeczywiście jest to związane ze światłomierzem bo w środku skali normalnie ostrząc jest ok

chyba tracimy czas...
Ja p...le, wędrówki ludzkiego umysłu są niezbadane.

M2SC
19-12-2010, 16:21
chyba tracimy czas...
Ja p...le, wędrówki ludzkiego umysłu są niezbadane.

Takie odzywki to kolego schowaj sobie w kieszeń - może dla Ciebie kupno D300 to nic a ja na niego musiałem oszczedzac rok i za ciężko zarobione pieniądze chce aby af był przynajmniej tak samo szybki jak w D90. Dziekuje koledze scottbiker za to że próbował pomóc - nadal zwłoka jest większa niż w D90 ale jak widzę jak co niektórzy próbują pomóc to dziękuję bardzo poradzę sobie sam.

burz
19-12-2010, 16:44
Może czegoś nie rozumiem, ale jaki jest sens badania szybkości af z obiektywem zakrytym dekielkiem?
Tak tylko pytam, bo IMHO szybkość af w D300s jest nieporównywalna z D90, ale przy otwartym obiektywie. I tylko takie porównanie mnie interesuje:)

JK
19-12-2010, 16:50
.... poradzę sobie sam.
Może jednak zacznij od zdjęcia tego dekla. Daj puszce choćby minimalną szansę. :lol:

krzysztof jot
19-12-2010, 17:34
Takie odzywki to kolego schowaj sobie w kieszeń - może dla Ciebie kupno D300 to nic a ja na niego musiałem oszczedzac rok i za ciężko zarobione pieniądze chce aby af był przynajmniej tak samo szybki jak w D90. ....

no jak wyżej - co ja mam Ci pomagać ? w podstawach wiedzy jakiejkolwiek ?
Daj szanse temu AF. Wyjdź na ulice - weź D90 i D300 stan na wprost jadącego samochodu ( Boże, tylko nie dosłownie, trochę z boku), załóż to 70-300 daj ciągły AF, ustaw priorytet ostrości, ustaw 6kl/s wyceluj w tablice rejestracyjne jadącego z naprzeciwka samochodu, zdejmij dekiel i zrób po 30 klatek i porównaj który jest szybszy i celniejszy - wtedy pogadamy o tym, czy pomocy wymaga body czy Ty.

burz
19-12-2010, 20:16
hmm, czy nie masz przypadkiem aktywnej funkcji a4 - blokada śledzenia ostrości?

M2SC
19-12-2010, 20:30
Strasznie czepiacie się tego dekla a po prostu jak miałem go założonego to zobaczyłem ten efekt -także po zdjęciu dekla D300 startuje chwilkę później niż D90 ale już zobaczyłem co jest tego powodem sam - dzieje się tak tylko gdy są włączony jest automatyczny wybór pola ostrości spośród 51 - przełączenie na mniej pól lub zmiana na manualny wybór etc. D300 nie daje D90 szans.

ps. co do porównania celności af w D90 i w D300 to oczywiście nie ma o czym gadać

Będe miał tylko jeszcze jedno pytanie co do AF w d300 - gdy mam włączony automatyczny wybór pola ostrości spośród 51 i ostrze ( akurat dla przykładu dam moją szafę na której stoi pudełka wieża głośniki itp) mam ustawione 18 mm w 18-70 i naciskam do połowy to przelatuje cały zakres i staje na 0,38 i pomimo dalszego trzymania spustu wciśniętego do polowy nie kreci w drugą stronę - ponowne naciśniecie do połowy także nic nie zmienia - stoi na 0,38 - dopiero manualne przesuniecie pierścieniem powoduje, że znów aparat próbuje ustawić ostrość i zazwyczaj mu się to udaje. gdy przełączę na manualny wybór pola ostrości i wezmę samiuśki środek kadru - ostrość jest błyskawicznie - co może być przyczyną takiej sytuacji - aparat szuka obiektu położonego najbliżej a że jest to mało kontrastowa ściana to nie ustawia ostrości i D300 sądzi że jest na tyle dobry ze nei musi drugi raz przelatywać skali ostrości bo jak nie ustawił wtedy ostrości to jest to niemozliwe ?

ps. nie A4 jest na OFF

AdamoN
19-12-2010, 20:49
Jaki masz tryb AF?

M2SC
19-12-2010, 22:21
w sytuacji gdy przedstawionej o góry z ostrzeniem na szafie nie jest to ważne czy jest ustawiony af pojedynczy czy ciagly - zachowanie jest identyczne. Poza tym mam nastawiony priorytet ostrości.

scottbiker
19-12-2010, 22:49
No tu jest akurat ważne. W puszcze D300 możesz sobie ustawić tzw blokadę ostrości - jak w trybie ciągłym złapie ostrość to przez jakiś czas jej nie koryguje, ale można to wyłączyć i będzie jeździł cały czas i korygował w czasie rzeczywistym. Zobacz sobie czy jak zmienisz odległość od szafki w trybie ciągłym to np. po jednej sekundzie aparat też zmieni ostrość. W pojedynczym jak nie złapie ostrości to ponowna próba będzie po kolejnym naciśnięciu spustu. Tak w trybie 51 ustawia na najbliższy przedmiot. Ja jednak polecam ci 21 pól albo 9 pól. A co do tego stania na 0.38 - jak złapie ostrość to po co ma kręcić - nawet ponowne wciśnięcie spustu nic nie da, jedynie przeogniskowanie. Detekcja fazowa to nie detekcja kontrastu - tu aparat wie w którą ma stonę kręcić. No i pamiętaj jeszcze o czymś takim jak głębia ostrości.

M2SC
19-12-2010, 22:56
N. A co do tego stania na 0.38 - jak złapie ostrość to po co ma kręcić - nawet ponowne wciśnięcie spustu nic nie da, jedynie przeogniskowanie.
Ale właśnie chodzi o to że ostrośc nie jest "złapana" i aparat dalej nie próbuje - najbliższy przedmiot w kadrze znajduje sie jakies 1,5 m od aparatu. Moze to być wina obiektywu ? z 70-300 nie wystepuje taki problem ale kadry tam sa jednak sporo węższe wiec trudno porównać.

scottbiker
23-12-2010, 18:30
Na ciągłym ostrzeniu jak nie złapie ostrości (np. zasłonięty obiektyw) powinien ruszyć w momencie kiedy dostanie informację o zmianie np. kadru, albo odsłonięciu obiektywu. Co ciekawe testując na sigmie z HSM w pojedynczym ostrzeniu dostałem podobny wynik - po przesłonięciu obiektywu przejechał po zakresie, a po odsłonięciu i nie spuszczaniu spustu ustawił ostrość. Zobacz czy jak zmienisz kadr to ustawi ostrość prawidłowo, albo sprawdź na czymś innym niż meblościanka.
A co do tego przypadku na 0.38 - to metry, czy stopy??