Zobacz pełną wersję : Cena LPG
sokolnik
12-09-2012, 12:55
6 zł będzie na święta, od św. Mikołaja prezent :)
A tak sie cieszylem jak w lipcu bedac w Polandzie tankowalem po 5.40 mniej wiecej.
6 zł zbliża się wielkimi krokami, na niektórych stacjach widziałem
PB 95 po 5.95 a ON po 5.91
W 100licy ON tankowałem wczoraj po 5,99 na Orlenie. Kilka mięsiecy temu to ON V-power nawet po 6.25 był na Shellu.
jakis tydzien temu tankowalem LPG w Warszawie po 2,59 ;)
Od października drastyczne podwyżki cen LPG (http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,12562325,_DGP___Od_pazdziernika_drastyczn e_podwyzki_cen_LPG.html)
Od października drastyczne podwyżki cen LPG (http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,12562325,_DGP___Od_pazdziernika_drastyczn e_podwyzki_cen_LPG.html)
CYT:
"Za autogaz zapłacimy nawet o 40 groszy więcej za litr. Jest to wynik wzrostu ceł na Wschodzie - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna". "
To Rosjanie mają cło wywozowe?:shock:
CYT"
"Od przyszłego poniedziałku za eksport gazu płynnego z Rosji......"
Co za bzdury wypisują.
Rafał_Sz
27-09-2012, 19:03
A to LPG mamy tylko od Putina?
andrzej_laskowski
27-09-2012, 22:21
A to LPG mamy tylko od Putina?
No własnie nie, więc tym bardziej dziwi mnie skąd taka panika.
http://nafta.wnp.pl/import-paliw-do-polski-znaczaco-nie-maleje,166303_1_0_0.html
Inne źródła które znlazłem podają przybliżone dane.
Wygląda że import LPG to około 40-kilka procent.
Bo to dziennkiażyństwo, co to umiom pisać :( Owszem, cena pewnie pójdzie do góry, bo w zimie zawsze idzie ze względu na inny skład mieszanki.
Owszem, cena pewnie pójdzie do góry, bo w zimie zawsze idzie ze względu na inny skład mieszanki.
Tylko potem na wiosnę cena zazwyczaj wraca do normy. Ciekawe jak będzie teraz....
Ja na gazie (pojedynczym;) ) przejechałem ponad 100 000 kilometrów. Nieświadomy tego, że o instalację trzeba dbać. Jakieś filtry, przeglądy... Nic z tych rzeczy nie miało miejsca;) Nie, żebym był dumny z siebie... Miałem niezłego fuksa, że bryka bez tych operacji chodziła zawsze jak złoto!
Owszem, cena pewnie pójdzie do góry, bo w zimie zawsze idzie ze względu na inny skład mieszanki.
Główny powód zimowych podwyżek, to wzrost podaży LPG.
Rafał_Sz
28-09-2012, 15:22
I większa ilość propanu w mieszance.
Masz jakieś dane na ten temat?
A mi się zawsze wydawało, że większa podaż powoduje spadek cen, w przeciwieństwie do większego popytu.
Masz jakieś dane na ten temat?
Ktoś z bliskiej rodziny pracował na wysokim stanowisku (nie napiszę jaką funkcję pełnił, bo łatwo byłoby zidentyfikować nazwisko, a przy okazji mnie, a nie chcę po prostu) w Gaspolu (przez kilka lat).
A mi się zawsze wydawało, że większa podaż powoduje spadek cen, w przeciwieństwie do większego popytu.
Każdemu może zdarzyć się przejęzyczenie. O popyt chodziło oczywiście. W okresie zimowym popyt na gaz płynny (LPG) wzrasta.
Nie chodzi mi o nazwiska, tylko dane. Bo np mój gazownik twierdzi, że od listopada sprzedaż gazu spada o ok 15%, a od śniegów do ich stopnienia o dalsze 10%.
Wszystko sie zgadza, nasz LPG to przeciez propan-butan, ktory jest uzywany takze do kuchenek gazowych czy ogrzewania domów.
Trzeba jednak pamiętać, że jest mnóstwo przydomowych zbiorników LPG do CO na zimę i zaczyna się ich tankowanie teraz. Dlatego wzrasta zużycie gazu w zimie mimo tego że samochody tankują mniej.
samochody tankują mniej.
Za to kierowcy muszą tankować więcej. Bo zimno :razz:
Wszystko sie zgadza, nasz LPG to przeciez propan-butan, ktory jest uzywany takze do kuchenek gazowych czy ogrzewania domów.
Czy nie pomyliło ci się z gazem ziemnym? Oczywiście nie twierdzę, że nie ma kuchenek na LPG oraz ze nie można w ten sposób ogrzewać domu ;)
Rafał_Sz
09-10-2012, 15:14
Czy nie pomyliło ci się z gazem ziemnym? Oczywiście nie twierdzę, że nie ma kuchenek na LPG oraz ze nie można w ten sposób ogrzewać domu ;)
Gaz ziemny, to gaz ziemny. A LPG, to LPG. ;)
Przed 2 godzinami zatankowałem do pełna za 102zł :D
To jakąś małą butlę masz :P
Rafał_Sz
10-10-2012, 12:18
50 literków :)Znajomy ma w pikapie 2 X 120 L. :)
50 literków :)
Czyli LPG po jakies 2,50? Na Bielanach od dawna utrzymuje sie cena 2,55 za litr. :)
Tam, gdzie nie dochodzi sieć gazu ziemnego większość ludzi gotuje na butlach gazowych, czasem za pomocą większych butli ogrzewa dom.
Jakieś 5% domów jednorodzinnych w okolicy jest zasilana LPG ze zbiorników przydomowych... tylko, że te zbiorniki tankują w czasie, gdy cena gazu jest najniższa, a nie rośnie, bo to nie kilogramy, ale co najmniej setki.
Sendilkelm
26-10-2012, 09:38
http://biznes.onet.pl/jazda-na-gazie-bedzie-coraz-tansza,18493,5288214,3030583,57,1,news-detal
dzisiaj tankowałem LPG po 2,19
szczesciarz .. w pyrlandii ponizej 2,4 chwilowo sie nie da
Uuu, ja dziś po 2.55... Ale z drugiej strony dziś "pobiłem" rekord, 502 km na jednym tankowaniu (39 litrów) :D
Art Erie
30-04-2013, 18:40
Tam u Was na lubelszczyżnie zawsze było najtaniej. Tankowałem często na takiej małej stacji no name między Radomiem i Puławami.
szczesciarz .. w pyrlandii ponizej 2,4 chwilowo sie nie da
ja tankuje na stacji Auchan pod Poznań Swadzim 2,30zł, na stacji 123 (statoil) w Poznaniu 2,35zł
Dzisiaj 2,16zł - cały zbiornik za 100zł :D
1,5 tygodnia temu 2.72 na orlenie we Wloclawku - wylosowalem najdrozsza stacje na tracie Belchatów - Władysławowo..., obecnie 2.4 w Centralnej Polsce
ja tankuje na stacji Auchan pod Poznań Swadzim 2,30zł, na stacji 123 (statoil) w Poznaniu 2,35zł
auchan daleko bardzo .. ale wczoraj na bp 2,39
U nas na BP był po 2,25 :)
dziś za 2,19, ale we wtorek w nocy za Rzeszowem widziałem na małej stacji po 2,05
Ja mam jakiś uraz do "małych stacji"... Po tym, jak kilka razy na gazie z "małych stacji" przejechałem 420 km na pełnym baku, gdy normalnie jest to 480-490, wolę dopłacić te 10 groszy...
Ja mam jakiś uraz do "małych stacji"... Po tym, jak kilka razy na gazie z "małych stacji" przejechałem 420 km na pełnym baku, gdy normalnie jest to 480-490, wolę dopłacić te 10 groszy...
łomatko, jak duży masz zbiornik w samochodzie?
Toroidalny 50 litrów - też tyle przejeżdżam... nad morze na jednym zbiorniku :)
też tyle przejeżdżam... nad morze na jednym zbiorniku :)
szczesciarze ... ja mam o polowe blizej a tankuje 2 razy :P
To czym Ty jeździsz?
na co dzien? starym 2,5 litrowym v6 :) ok 15l miasto i ok 11 trasa.
Ja na co dzień 2,0 R6 miasto 13 trasa 9... choć kiedyś i nad morze nią brykałem. Teraz nad Bałtyk brykam 4,4 V8 (tyle, że bez gazu) w kombi :D
Laguna I 1.6 - spalanie 7.5-8 litrów (pół na pół trasa i miasto).
Ja na co dzień 2,0 R6 miasto 13 trasa 9...
no ja musze troche mojego doregulowac bo sie rozpil :)
4,4 V8 (tyle, że bez gazu) w kombi :D
cud mjut i orzeszki :P
duzo zalezy od miasta...
siena 1.2 - Bialystok i okolice - 7 do 8 litrow
- Warszawa - 9 do 10 litrow...
moja megane 1,6 8V spala 8.5 - 9 litrów, na pełnym zbiorniku 39 l. robię ok. 440 km
dziś LPG tankowałem za 2,04 zł :D
Amadeusz
25-07-2013, 13:37
dziś LPG tankowałem za 2,04 zł :D
Widziałem kilka dni temu taką podejrzaną cenę na trasie Radom-Kraków (stacja obok stacji Lukoil).
W 3miescie najtaniej za 2,16 na Auchan.
w Rzeszowie na auchanie po 1,98 a w bliskich okolicach przeważnie po 2,15
Amadeusz
25-07-2013, 15:03
Dobre czasy dla LPG, ponad 60% taniej od tradycyjnego paliwa gdzie zwykle było 50/50. Nic, tylko jeździć :)
Dobre czasy dla LPG, ponad 60% taniej od tradycyjnego paliwa gdzie zwykle było 50/50. Nic, tylko jeździć :)
Pssst! Nie mów tego głośno!
jak to mój kolega mówi na gazie to można jajka ugotować a nie jeździć samochodem :P:P:P
Mam dwa auta na gaz i nie wyobrażam sobie jeździć tylko na benzynie. Twój kolega jest chyba bogaty, albo wierzy w urban legends. A wiesz, że nikon chlapie olejem, a canon ma fatalny AF?
Mam dwa auta na gaz i nie wyobrażam sobie jeździć tylko na benzynie. Twój kolega jest chyba bogaty, albo wierzy w urban legends. A wiesz, że nikon chlapie olejem, a canon ma fatalny AF?
Amen!
Potwierdzam 1,98 zł w Rzeszowie. We Wrocławiu 2,09. Przejazd z Rzeszowa kosztował mnie 71 zł (plus 35 za autostrady). Spalanie 8.11 l/100 km (Vectra C z włączoną klimą). W przeliczeniu na kilometr daje to 0,16 zł/km. Za te same pieniądze na benzynie musiało by być spalanie 3l/100km. Dawno nie było takiego przelicznika.
u mnie dzisiaj LPG za 1,99 zł, a na innych stacjach jest nawet po 2,40 zł,
jak to mój kolega mówi na gazie to można jajka ugotować a nie jeździć samochodem :P:P:P
Oszukuj się dalej... My będziemy jeździć taniej :D
Amadeusz
31-07-2013, 11:31
Oszukuj się dalej... My będziemy jeździć taniej :D
E tam taniej. Przecież diesle palą po 3 litry na 100 km więc gdzie tu oszczędność? ;)
Do diesla tez mozna LPG zalozyc :)
Te ceny w okolicach i poniżej 2zł to na stacjach sieciowych, czy na jakichś pojedynczych noname ? Osobiście boję się tankować gdzieś indziej niż bp/orlen/shell etc... W Kraku dzisiaj widziałem po 2,14 na BP.
Sieciowe Auchan ;)
Nie wiem na ile stacje mogą ingerować w skład mieszanki? Do benzyny łatwo coś dolać, ale do zbiornika pod ciśnieniem? Ważne są proporcje propanu do butanu, zwłaszcza zimą. Ale to chyba robią dystrybutorzy.
Amadeusz
31-07-2013, 16:44
Zamiast dolewać karkołomnie gazu, łatwiej przyspieszyć licznik ;)
Pokaż mi dwutonowego diesla, który pali 3 litry ;)
militarius
11-09-2013, 08:42
u mnie w przeciągu tygodnia LPG poszło w górę o 20 groszy... aktualnie 2,45zł
u mnie na jednej stacji jest jeszcze po 2.19zł, a na pozostałych w okolicach 2.35zł
dziś na BP w Opolu Lubelskim 2,45zł
michalll
13-09-2013, 22:41
U mnie już ponad 2,50...
u nas jeszcze na zaprzyjaźnionej stacji 2,32zł
silver surfer
16-09-2013, 21:37
Tankowałem dziś na małej stacji lpg po 2.30 ale generalnie cena rośnie z dnia na dzień.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
michalll
19-09-2013, 12:03
Z dnia wczorajszego cena w Szczecinku woj. zach-pom 2,62 zł
Lublin 2.30, a w kirunku na Warszawę (Jastków) 2.20
charlie_kr
20-09-2013, 01:14
Z dnia wczorajszego cena w Szczecinku woj. zach-pom 2,62 zł
:O
B3s7H0474
21-09-2013, 17:18
2.60 u mnie, Bytom
fotograf58
21-09-2013, 17:21
W Katowicach na Józefowcu obok Lidl'a 2,33 zł.
Krasne k Rzeszowa w Auchan chyba ostatnio po 2.26 było ostatnio
Dzisiaj w Jeleniej Górze 2,34 na Orlenie i Statoil.
2,39 Lodz na Orlenie, w sumie cena nizsza niz 2,5 roku temu.
Tylko sie cieszyc
Manius50
25-09-2013, 11:13
U mnie w Warszawie od 2,30 do 2,58. Może coś ogarnę poniżej 2,30 :-P.
Naprawdę podniecacie się ceną gazu na poziomie +- 10 groszy? To ile Wy jeździcie, że odczuwacie różnicę? Ja nawet nie wiem, za ile tankuję i czy cena się ruszyła od weekendu. Po prostu wiem, że jest tanio, dużo taniej i z tego się cieszę.
Ojtam, ojtam. Jak się jedzie w trasę, to warto wiedzieć gdzie zatankować. Dzięki temu wątkowi zatankowałem po 1.98 z Rzeszowie. A w piątek jadę przez ZG :)
Amadeusz
25-09-2013, 16:26
Naprawdę podniecacie się ceną gazu na poziomie +- 10 groszy? To ile Wy jeździcie, że odczuwacie różnicę? Ja nawet nie wiem, za ile tankuję i czy cena się ruszyła od weekendu. Po prostu wiem, że jest tanio, dużo taniej i z tego się cieszę.
Niby tak ale różnica w cenie LPG jest 40 groszy. Przykład, który nie chce się zmienić bo od lat tak jeżdżę (kwoty różne ale stosunek ten sam): W Nowym Targu 2,60. W Krakowie 2,40. Przed Radomiem 2,20. Więc robiąc taką trasę mam 10 zł w kieszeni.
Nie jeżdżę dużo, tankuję w miesiącu 5 razy po 40l. Jeżeli przez rok będę znajdował stację z gazem tańszym o 20 gr, przez rok jestem 480 zł do przodu. Zwraca mi się przegląd i wymiana filtrów i parę groszy jeszcze zostaje.
ceny z 03.02.2014 r.
LPG - 2,55
PB -5,17
ON -5,19
charlie_kr
05-02-2014, 22:36
on 2,19 bardzo tanio, w warszawie wciaz w okolicy 5,5...
LPG 2,69 kto ma drożej? Kiedy w końcu na to zafajdane Podhale trafi obniżka cen paliw.
LPG 2,69 kto ma drożej? Kiedy w końcu na to zafajdane Podhale trafi obniżka cen paliw.
Ja niestety już na ON, ale dzisiaj widziałem LPG po 2,37.
u nas lpg średnio 2,45 , a drożej to już chyba nikt nie ma :)
zbyszekD7000
20-12-2014, 21:54
U mnie ON jest po 4,31 to chyba rekord i byle tak dalej :)
LPG - Bielsko Biała - 2,22zł. Bardzo miło się tak tankuje :-)
Kraków, Arge i Lukoil przed Libertowem: LPG - 2,15.
velaskez
21-12-2014, 16:51
Kraków, Arge i Lukoil przed Libertowem: LPG - 2,15.
Elbląg.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://x0.cdn02.imgwykop.pl/c0834752/01y1FnK_tobG2iUELROpyU34LpUXNu1xkSk96zDI,wat600.jp g?author=vittekk&auth=9093871108f27ac91c2716c6afaf35d7)
Czekam na 3 z przodu. W końcu zaleję Sedana do pełna (100l). Wtedy starczy na 400km jazdy :mrgreen:
Auchan Bydgoszcz:
LPG: 1,98zł
E95: 3,98zł
źródło (http://s28.postimg.org/cq9o6tqi5/Schowek01.jpg)
u mnie LPG 2,19
gdzie w biłgoraju tak tanio?
Podhale wyjazd z Nowego Targu cena za LPG 2,69 i ani drgnie w dół.
Podhale wyjazd z Nowego Targu cena za LPG 2,69 i ani drgnie w dół.
Gdy na początku grudnia w Katowicach 95'tkę tankowałem po 4,71 to w Zakopanym życzyli sobie 5,22. Cóż obniżki cen nie wszędzie docierają, ewentualnie można nazwać to trochę mocniejszymi słowami. Cen gazu niestety nie zapamiętałem.
Przed Dąbrową gaz kosztuje 2,14 :D Jest juz całkiem ładnie :D
Gdy na początku grudnia w Katowicach 95'tkę tankowałem po 4,71 to w Zakopanym życzyli sobie 5,22. Cóż obniżki cen nie wszędzie docierają, ewentualnie można nazwać to trochę mocniejszymi słowami. Cen gazu niestety nie zapamiętałem.
W tej miejscowości wszystko kosztuje więcej niż gdzie indziej.
Którą z 70 miejscowości o tej nazwie w Polsce, że nie wspomnę o 50 miejscowościach z dodatkiem (np Górnicza), co najmniej 5 na Ukrainie, kilku jezior i kilku górek, masz na myśli??? :D
Jak zajrzysz na lewo będziesz miał Sławków, a w prawo będzie Dąbrowa, ta z Górnicza ;-)
fotograf58
28-12-2014, 14:54
Którą z 70 miejscowości o tej nazwie w Polsce, że nie wspomnę o 50 miejscowościach z dodatkiem (np Górnicza), co najmniej 5 na Ukrainie, kilku jezior i kilku górek, masz na myśli??? :D
Zapewne tą Dąbrowę za granicą, za rzeką Brynicą i Przemszą, u mnie cena na lotosie za LPG 2,49, trochę drogawo :(
jaroo1 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=29629) - 15km za Bilgorajem w strone Lublina.
Jadąc do Kowar widziałem u mego gazownika 2,10zł :)
Na tej stacji co pisałem ostatnio dzis tankowałem za 2,04 zł litr :D
nie wiem gdzie Wy te ceny macie - w Lodzi nalalem wczoraj za 2.47 :( na orlenie
Na tej stacji co pisałem ostatnio dzis tankowałem za 2,04 zł litr :D
O szok :D
No a facet powiedział że może być nawet 1,99 po Nowym Roku.
kakersik
31-12-2014, 02:06
W Toruniu na BP 2,39. Mówią, że jeszcze z 30gr spadnie :D
Witam,
Bielany Wrocławskie koło KFC 2,19 zł.
Orlen koło Korony Psie Pole 2,25 zł,
Najdrożej Shell Ślężna 2,69 zł
Pozdrawiam
W Toruniu na BP 2,39. Mówią, że jeszcze z 30gr spadnie :D
1,99 przy Kerfurze.
http://wgospodarce.pl/informacje/17907-a-jednak-rzad-wprowadzil-nowy-podatek-paliwo-mocno-zdrozeje
http://wgospodarce.pl/informacje/17907-a-jednak-rzad-wprowadzil-nowy-podatek-paliwo-mocno-zdrozeje
Pisaniem takich artykułów zajmuje się jakaś gimbaza po szkołach specjalnych. Autor artykuły ni w ząb nie zrozumiał sensu zamian w ustawie.
Za sianie nieuzasadnionego fermentu, powinna być kara 100 batów.
Pod artykułem widać komentarze kolejnych nakręconych tekstem oszołomów.
Antonioo
07-01-2015, 09:33
w Krk najtaniej widziałem 2,19 zł
tgollob_jamessuchar
12-01-2015, 00:00
Bydgoszcz Kerfur 1,99 inne stacje około 10 groszy więcej. Śmieszny BP 2,39zł.
w Krk na zakopiance orlen 2.05 a lukoil 2.04....chciałem zatankować jadąc w trasę, ale kolejka na 10 aut skutecznie mnie przekierowała 20km dalej na 2.15zł ;)
Bydgoszcz Kerfur 1,99 inne stacje około 10 groszy więcej. Śmieszny BP 2,39zł.
Kerfur-srerfur.
A przyszło któremu do głowy, że poprawnie wymawia się "karfur"? To nie jest angielski wyraz.
Dokładnie. "Żana" jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale "kerfura" już nie.
Rafał_Sz
12-01-2015, 12:21
Kerfur-srerfur.
A przyszło któremu do głowy, że poprawnie wymawia się "karfur"? To nie jest angielski wyraz.
Jestem w Polsce. Wymawiam carefour. Tak jest przecież napisane. Nie sądzę, żeby we Francji chcieli mówić biedronka. ;)
RobertMiernik
12-01-2015, 12:26
Jestem w Polsce. Wymawiam carefour. Tak jest przecież napisane. Nie sądzę, żeby we Francji chcieli mówić biedronka. ;)
chcesz mi powiedzieć, że mówisz carefour? tak dokładnie, jak jest napisane? z "c" i "o"?
Kolega pewnie też kupuje pastę Colgate itp. O szamponie Schwarzkopf nie wspomnę. :mrgreen:
Rafał_Sz
12-01-2015, 13:13
chcesz mi powiedzieć, że mówisz carefour? tak dokładnie, jak jest napisane? z "c" i "o"?
Zawsze byłem "inny" ;). Jeżdżę be em wu, nie bi em dablju. Mam monitory el ce de, nie el si di. Dodaję keczup, nie keczap. A na stacjach jest el pe gie. Nie el pi dżi. ;)
Rozumiem jeszcze takie słowa jak Coca-Cola, czyli koka-kola czy Toyota, czyli tojota, bo to ogólnoświatowe marki - symbole.
Szanujmy nasz język. Wali mnie to, że to obce koncerny. Niech się dostosują. Wolę Biedronkę, Żabkę itp. FreshMarket już mnie wkurza.
RobertMiernik
12-01-2015, 13:31
carefour to też światowy koncern...
Absolutnie zgadzam się z częścią dotyczącą wyrazów, które da się przeczytać po polsku, ale akurat tego się nie da więc nie ma sensu kombinować.
Tak też wolę beemwu i elcede ale bez przesadyzmu w drugą stronę ;)
(choć czytanie wszystkiego po angielsku jest bardziej wkurzające niż odwrotnie, uwielbiam pisanie w Łerdzie)
Na marginesie zastanawiam się czemu praktycznie wszyscy błędnie mówią o Wieży Ajfla podczas gdy on się nazywał Efel. Był przecież Francuzem, a nie Niemcem.
Na marginesie zastanawiam się czemu praktycznie wszyscy błędnie mówią o Wieży Ajfla podczas gdy on się nazywał Efel. Był przecież Francuzem, a nie Niemcem.
A nie czasem Eiffel mu było? ;)
Carrefour jest nazwą francuską i dlatego preferuję wymowę francuską (powiedzmy ;)).
Napisałem przez jedno "f", żeby oddać wymowę.
Podobnie ma się sprawa ze Strasbourgiem. Nie ma takiego miasta jak Sztrazburg (a przynajmniej nie jest ono siedzibą PE i RE). Jest (wymowa) Strasburg.
RobertMiernik
12-01-2015, 13:46
Napisałem przez jedno "f", żeby oddać wymowę.
Podobnie ma się sprawa ze Strasbourgiem. Nie ma takiego miasta jak Sztrazburg (a przynajmniej nie jest ono siedzibą PE i RE). Jest (wymowa) Strasburg.
Nie ma też Rzymu, jest Roma...
A przede wszystkim, to nie ma Londynu...
Rzym jest ewidentnym spolszczeniem (podobnie jak i Londyn). Ale nie ma podstaw, aby stosować niemiecką formę miast i ludzi, którzy Niemcami nie byli bądź od grubo ponad stu lat nie są miastem niemieckim.
Swoją drogą ciekawe jakie by było oburzenie, gdyby Amerykanie mówili o Warszał itp.
RobertMiernik
12-01-2015, 13:51
Rzym jest ewidentnym spolszczeniem (podobnie jak i Londyn). Ale nie ma podstaw, aby stosować niemiecką formę miast i ludzi, którzy Niemcami nie byli bądź od grubo ponad stu lat nie są miastem niemieckim.
Swoją drogą ciekawe jakie by było oburzenie, gdyby Amerykanie mówili o Warszał itp.
Tak samo jak Sztrasburg jest spolszczeniem...
Spolszczeniem zniemczenia chyba. ;)
Pumexior
12-01-2015, 21:33
A na obrzeżach Krakowa w Opatkowicach 1,99 zł na Arge :)
Nie ma Grecji, jest Hellada :)
A ja, zamiast bi..., be... wolę bunia ;)
Rafał_Sz
13-01-2015, 09:22
Ostatnio popatrzyłem sobie na ceny hurtowe i detaliczne paliw. I wychodzi mi z tego, że obecnie stacje zarabiają więcej. Kiedy wacha była droga, mieli ok 15-20 gr na litrze. Teraz mają 30-40 gr.
U nas olej "spadł" na 4.59! Hurra! :)
velaskez
13-01-2015, 12:54
U nas olej "spadł" na 4.59! Hurra! :)
ON Auchan Legnica 4,17
PB95 Auchan Wałbrzych 4,05
u mnie ostatnio cena LPG spadla na 1.89 :screwy::)
z telefonu
spiritus
01-02-2015, 13:32
U mnie ON po 4.50 ;)
Ktoś się orientuje do jakich cen to może spaść jeszcze? Długo się to utrzyma czy dalej po jakimś czasie "wywindują" ceny na 5+? Czego bym sobie i Wam nie życzył :P
Kraków Opatkowice, wczoraj wieczorem. LPG: 1,70 zł, a podobno na jakiejś stacji było nawet 1,69 zł.
W zeszłym tygodniu byłem w Łodzi i w Warszawie i - co mnie mocno zdziwiło - wszędzie po drodze od Krakowa ceny są znacznie wyższe. Widziałem nawet 2,35 zł.
W Jeleniej Górze na BP, która do tanich nie należy 2,09, w Kowarach gaz orlenowski 1,95
U mnie ON po 4.50 ;)
Ktoś się orientuje do jakich cen to może spaść jeszcze? Długo się to utrzyma czy dalej po jakimś czasie "wywindują" ceny na 5+?
Jest ktoś, kto może wiedzieć (http://www.wrozbita-maciej.pl/) ;-)
Ostatnio u mnie kilka groszy spadła cena LPG - 1,72 zł
Dwa tygodnie temu tankowałem w Krakowie Opatkowicach po 1,61 zł. Niestety, już cena podskoczyła.
Golderka
11-03-2015, 13:55
U mnie, w okolicach wawy nie spadła poniżej 2 zł. Najtaniej było 2,03. Zazdroszczę...
andrstac
12-03-2015, 22:42
U mnie, w okolicach wawy nie spadła poniżej 2 zł. Najtaniej było 2,03. Zazdroszczę...
Na Statoil przy Ciszewskiego/Rosoła tankowałem ostatnio po 1,85 więc jak na stolicę to bardzo tanio.
Serio u was tak drogo? Nie śledzę cen LPG, ale dzisiaj po drodze wpadło mi w oko 1,76 zł w Sławkowie, a parę tygodni temu znajomy tankował na Śląsku po 1,59.
Jestem zaszokowany niską ceną LPG. U mnie na Dolnym Śląsku niecałe 1,80 PLN. Szok.
Dzisiaj, Bydgoszcz stacja Lotos-u 1,85 :( Niestety było miło ale się skończyło.
Ostatnio tankowałem na BP po 1,65 gazior.. Też nie mogłem uwierzyć.
U mnie LPG dzisiaj był po 1,59 zł :thumbup:
na orlenie 1,85
do tego mogę z rabatem (20 gr mniej za litr)
wychodzi ciekawa cena.
a gazu pali 7 po trasie, w mieście niestety więcej...
velaskez
19-01-2016, 02:53
źródło (http://s30.postimg.org/5b3ruzpa9/img_ID51307571.jpg)
Pensów, żeby nie było.
8)
Żonka płaciła ostatnio 1,80 :)
Rafał_Sz
19-01-2016, 14:55
źródło (http://s30.postimg.org/5b3ruzpa9/img_ID51307571.jpg)
Pensów, żeby nie było.
8)
I tak dużo drożej niż w PL. Wczoraj na Orlenie w Bolkowie tankowałem ON za 3.62 zł :)
Nie kupuj na Tesco paliwa.
Raz mało auta nie popsułem, tym syfem.
Kraków, Opatkowice, stacja Lukoil, dzisiaj koło południa: 1,66 zł/l LPG
velaskez
20-01-2016, 07:39
Nie kupuj na Tesco paliwa.
Raz mało auta nie popsułem, tym syfem.
Leję BP, to przykład :mrgreen:
Leję BP, to przykład :mrgreen:
Ja tyż. Raz, że mają dobre paliwo i gaz (przez kilka lat żadnych problemów paliwowych), a dwa, że dodają za darmo szlifierkę, wyrzynarkę, kilka zabawek dla dzieci, noże i garnki dla żonki :D
Rafał_Sz
20-01-2016, 19:45
Jacku, jak tankujesz na jeleniogórskim BP, to od lat tankujesz paliwo z Orlenu. :)
Tak, bo ja tankuję tylko na Wicka Pola lub na BP. Ostatnio tylko na BP.
Rafał_Sz
21-01-2016, 09:59
Wszystko Orlen. Znaczy paliwo z Płocka. :)
Miasto Września- obwodnica LPG 1,63. Taniej to już chyba nie będzie.
Dzisiaj widziałem LPG po 1,55 zł :D
Miasto Września- obwodnica LPG 1,63. Taniej to już chyba nie będzie.
No i proszę. Minęło kilka dni i cena 1,53.
1.52 na tesco serbska w poznaniu. Z kuponem za zakupy o 5gr/l taniej wiec wychodzi 1.47
Rafał_Sz
05-03-2016, 21:35
Na Shellu we Wrocławiu 2,69zł. :? Nie jest fajnie. :mrgreen: A zapowiadają, że będzie gorzej...
1.52 na tesco serbska w poznaniu. Z kuponem za zakupy o 5gr/l taniej wiec wychodzi 1.47
Wychodzi, że za kilka lat LPG będzie za darmo. ;)
Wychodzi, że za kilka lat LPG będzie za darmo. ;)
W Wenezueli już jest za darmo ;)
1,56 na orlenie w Lodzi :)
Dziś w Bośni ok. 1,10 zł :)
Dziś w Bośni ok. 1,10 zł :)
nie przebije ale tankowalem dzis na tesco za 1,49 - 5gr rabatu :)
Znajomy z ważnego instytutu mi mówił, że przekrojowo patrząc na wyniki badań paliw, to jednak Shell jest debeściak.
Niestety, w Czarnogórze i Kosowie mają już drożej (0,65 i 0,5 E). Sprawdzę niebawem w Albanii i Macedonii.
wczoraj tankowałem LPG po 1.47
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/stacja-2.jpg
źródło (http://ksiazekmichal.pl/forum/stacja.jpg)
1,49 w Mysłakowicach, w Kowarach 1,47 :)
Ostatnio cena LPG trochę spadła, najtaniej widziałem 2.05 zł.
U nas nadal 2,89. Ale piszę o stacjach firmowych (Orlen, BP)
Rafał_Sz
20-03-2017, 08:50
Jacku, gdzie Ty tankujesz? W Cieplicach gaz jest po 2.15. :)
A tak z ciekawości - po ile u Was Pb95?
U mnie aktuanie 4,36 pln.
Ostatnio tankowałem na BP, ale jakoś dwa tygodnie temu, może coś drgnęło w dół? :)
Z nawyku (dobrego) tankuję tylko na dużych stacjach firmowych.
Ja tankuję na stacji MZK. Mają*spory ruch, ceny bardzo dobre i jeszcze nigdy nie miałem niespodzianki - w przeciwieństwie do sieciówek (nawet tych wielkich).
leighadams
20-03-2017, 20:27
U nas w lesznie (wlkp) gaz od ładnych kilkunastu tygodni po 2,37zł. Co mówicie, wrócą te czasy (VI-VIII.2016) jak był po 1,40-1,50zł? Przy moim spalaniu 20l/100 jest spora różnica:-)
Na Lotosie w sobotę tankowałem po 2.06
Mała poprawka, coś mnie jakowaś pomroczność jasna dopadła, chyba od tej reformacji edukacyjnej :(
2,38 - 10% rabatu dla mieszkańców gminy na BP
Rafał_Sz
21-03-2017, 09:00
To i tak bardzo drogo, zwłaszcza, że BP bierze paliwa z Orlenu.
Na Orlenie (po uwzględnieniu rabatu) cena jest wyższa.
U mnie od 2.05 do 2.15 przy A4.
Przy okazji zrobione ostatnio zawory i autko lepiej śmiga. Rozrząd też wymieniony i wszystkie płyny ustrojowe ;-)
U mnie w poniedziałek na Orlenie było 2.05, a na innych najniżej widziałem 2.01 :grin:
leighadams
30-03-2017, 22:34
To u mnie zmowa cenowa:-/ bo cena na wszystkich stacjach non stop 2,32-2,37...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nikoniarz
31-03-2017, 18:07
Pamięta ktoś, gdy gaz kosztował poniżej 1zł? :D
siemalysy
31-03-2017, 18:11
Pamięta ktoś, gdy gaz kosztował poniżej 1zł? :D
Ja pamiętam. Miałem wtedy niebieską ładę, a gaz kosztował 0,7 zł ;-)
Rafał_Sz
31-03-2017, 18:12
Ja bym powiedział, że nie jest źle. Cofnijmy się o 10 lat: http://www.motofakty.pl/artykul/rekordowe-ceny-paliw.html
Dzisiaj było 2,25 - 10% rabatu, czyli jakieś 2,03.
Rafał_Sz
03-04-2017, 08:25
2,02 Orlen Cieplice.
Rafale, od kiedy jeździsz na gazie? ;) :D
Rafał_Sz
02-05-2017, 17:05
Od zeszłego roku jak młodej Polo zagazowałem. :) Bejcy w gaz nie pakuję, nie zwróci mi się. ;)
No proszę ;) W żoninej zwróciła mi się po 11 miesiącach.
Rafał_Sz
04-05-2017, 06:59
Wiesz, Polówki nie szkoda. ;)
Policzmy, żonki bunię. 13 lat x 14 000km (średniorocznie) = 182 000. 1820 x 12l (średnio) = 21840l. Przyjmując różnicę 2zł na litrze (średnio) = 43680zł - i powiedz, że instalacja za 4200zł się nie zwróciła :D
Rafał_Sz
04-05-2017, 12:54
Jacku, z oszczędnościami na LPG nie musisz mnie przekonywać. ;) Po prostu kiedyś sobie powiedziałem, że V8 gazować to zbrodnia. ;). Mało ostatnio jeżdżę, do tego nie sądzę, żeby mi 540 jeszcze 10 lat wytrzymała. Na razie jest git, ale jak mi przyjdzie robić blacharkę, zawieszenie plus coś tam jeszcze to nie wiem czy to będzie się kalkulowało.
spiritus
04-05-2017, 13:03
Trzymajta:
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
Nie śledzę i zapewne w wątku się gdzieś przewinęło ale może ktoś skorzysta
Rafał_Sz
06-07-2017, 08:50
Orlen Bolków 1,63.
misiu610
09-07-2017, 20:59
Orlen Łeba 1,98
nikoniarz
09-07-2017, 21:10
LPG - 1.60 zł
Robson_zg
09-07-2017, 21:37
Orlen Zielona Góra 1,61 zł
leighadams
09-07-2017, 22:22
Orlen Leszno 1.85zł
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Rafał_Sz
10-07-2017, 07:54
Orlen Łeba 1,98
Z ON też nad morzem z cenami przeginają. To już jest na granicy złodziejstwa.
Orlen przy granicy niemieckiej - 2,99 miesiac temu :) mysle ze teraz jest podobnie
2.08zł
Wysłane z mojego SM-G386F przy użyciu Tapatalka
czarny75
04-02-2018, 09:24
2.02 Łódź