Zobacz pełną wersję : Cena LPG
velaskez
03-05-2011, 14:30
@rockabilly - może i cena wachy to 2.30zł, ale np cena bochenka chleba w okolicy NY oscyluje od 2 do 2.5USD, sobie przelicz na złotówki. Może i paliwo mają tanie, ale często tankują. A żarcie - drogie.
Pomiedzy Poznaniem a Lodzia sa dwie lub trzy bramki, kazda z nich to jest 12zl, co daje nam w dwie strony 48zl, co daje nam ok 13Euro.
Pomiedzy Limerick a Dublinem mam jedna bramke, odleglosc niemal taka sama, kosztuje mnie to 1.80euro w jedna strone co daje mi 3.60euro w dwie strony......gdzie tu logika porownujac zarobki??
Pomiedzy Poznaniem a Lodzia sa dwie lub trzy bramki, kazda z nich to jest 12zl, co daje nam w dwie strony 48zl, co daje nam ok 13Euro.
Pomiedzy Limerick a Dublinem mam jedna bramke, odleglosc niemal taka sama, kosztuje mnie to 1.80euro w jedna strone co daje mi 3.60euro w dwie strony......gdzie tu logika porownujac zarobki??
to juz widac skad te miliardy euro wpompowane w zielony raj na ziemi... :)
a tak serio: przejedz sie po Hiszpanii, Francy czy Wloszech, to zobaczysz ile "normalnie" bramka na autobanie kosztuje. zeby daleko nie szukac, bo raptem 2 tygodnie temu uiszczalem: Sewilla - Kadyks, za jakiej 70 km czegos, co nawet ciezko autostrada nazwac: 7,80 EUR. nawierzchnia tego czegos niby OK, wiec jak na Hiszpanie niezle, ale to nadal sa raptem 2 pasy drogi, zero pobocza, zero CPN-u przy drodze. to nawet w dziadowskiej Portugalii za autostrady dookola Lizbony lupia srednio 1 EUR za kazde 10 km...
no to bylo nie bylo w PL jest 1/2 taniej. i nawet autostrada jest, nie jak pare lat wczesniej. i jeszcze narzekaja! :D
Ewidentnie. A do tego powinien dostać po głowie za używanie na forum brzydkich wyrazów (vide "Prezes Jarosław") :wink:
przepraszam, juz wiecej nie bede... 8-)
Przemek, dzienna winieta na zestaw to 45 zeta :D
Ło matko!
Nie jeżdżę już dłuższy czas to dokładnie nie wiem :)
Proszę bez polityki, temat jest o cenie LPG (i innych paliwach).
Zalewa nas CHRL bo żaden polak nie jest dla nich konkurencją.Polski produkt jest zwyczajnie drogi i tyle
I nie będzie, dopóki będą tacy, którzy piszą Polak z małej litery, a Chiny z Dużej ;)
rockabilly
04-05-2011, 09:28
Alfie, alem gafę zapuścił.Mea Culpa
Dziś podtlenek LPG 2,43
A jak sie mają ceny lpg na trasie Kraków Łódź Gdańsk ?
Dla tych co lubia sledzic ceny gazu i paliwa: http://www.stacje.furious.pl/
fotograf58
29-06-2011, 20:13
zapewne u sąsiadów tak tanio tankujesz :)
Rafał_Sz
30-06-2011, 15:56
http://moto.onet.pl/1646493,1,ceny-lpg-pojda-ostro-w-gore,artykul.html?node=6
fotograf58
30-06-2011, 16:07
http://www.gazeo.pl/aktualnosci_z_kraju_i_ze_swiata.php?news_id=1352
Rafał_Sz
30-06-2011, 16:22
Czyli wszystko jasne. :D
fotograf58
30-06-2011, 17:08
nikt nic nie wie , tzw. czeski film :)
Idziemy na 6 ;)
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Kierowcy-padna-ofiara-spekulacji-6-zl-za-litr-benzyny,wid,13651289,wiadomosc.html
Rafał_Sz
03-08-2011, 12:16
Idziemy na 6 ;)
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Kierowcy-padna-ofiara-spekulacji-6-zl-za-litr-benzyny,wid,13651289,wiadomosc.html
Kupię sobie miesięczny...
andrzej_suse10
03-08-2011, 14:51
a ja chyba skombinuję sobie jakiś rower za 150 zł do jeżdżenia na uczelnię.....
fotograf58
03-08-2011, 16:30
LPG można kupić 2,35 zł za litr , nawet przystępna cena :)
Rafał_Sz
03-08-2011, 20:39
98 za 5,70 ...
fotograf58
03-08-2011, 20:46
98 za 5,70 ...
tak krawiec kraje jak mu materii staje :)
98 za 5,70 ...
Ostatnio musialem dolac troche paliwka, facet mowi zebym wlal verve bo lepsza, jakies wlasciwosci smarujace itp. a ze autko na gaz to niech leje za 50 pln ;) tankowanie trwalo kilka sekund i dopiero potm spojrzalem na cene 5,65 pln/litr - wlal niecale 9 litrow....
W Niemczech ponad miesiac temu widzialem diesla za 1,19 EUR.
Zeby nie bylo ze sie nie udzielam :
Okolice Bremerhaven:
Preise (Gemeldet: 03.08.2011 09:14:14)
Diesel: 1,479
Super (Schutzsorte): 1,619
SuperPlus: 1,809
LKW-Diesel: 1,469
Erdgas: 0,919
Autogas: 0,769
Ceny w €
Czyli jakieś 6,5 za Super (Schutzsorte) zaokrąglając. Ładnie biorąc pod uwagę średnią krajową w rajchu. Ciekawe ile procentowo siedzi u nich akcyzy i podatków w niej - czy jest to podobny rząd wielkości jak u nas.
Czyli jakieś 6,5 za Super (Schutzsorte) zaokrąglając. Ładnie biorąc pod uwagę średnią krajową w rajchu. Ciekawe ile procentowo siedzi u nich akcyzy i podatków w niej - czy jest to podobny rząd wielkości jak u nas.
Celme tylko dla ciebie-prosisz - masz :)
Wg.Aral :
Benzin € 155,9.....
....zreszta co bede wiele pisal zobacz sam (http://www.aral.de/aral/sectiongenericarticle.do?categoryId=9013265&contentId=7025891). :)
pozdro
Jeszcze cosik: (http://www.aral.de/aral/sectiongenericarticle.do?categoryId=9013263&contentId=7025890)
Dodam tylko ze wyraz Steuer oznacza podatek,
np.
Ökosteuer - podatek ekologiczny :
A tak piekniemoglobybyc (http://www.aral.de/toolserver/retaileurope/netSellingPrice.do?categoryId=9013422&contentId=7026382)
Lewo bez podatku z prawej z podatkiem :
Minimalna stawka akcyzy w UE to 359 euro za 1000 l.
http://moto.onet.pl/1646493,1,ceny-lpg-pojda-ostro-w-gore,artykul.html?node=6
No to ... qwa pięknie! Już widzę jak obecny (nie)rząd robi cokolwiek, żeby się temu przeciwstawić. Wychodzi na to ze od 2013 bedzie trzeba jezdzic na E95 po 5,50 - 6 zł bo będzie taniej niż na LPG.
Ekologia to podstawa - oczywiście kosztem obywateli
Ekologia to podstawa - oczywiście kosztem obywateli
Ekologia? Że niby co? Tysiące ha monokultur rzepaku, którego nasiona zaprawiane są chemikaliami wiele razy bardziej toksycznymi od DDT?
A może autka na prąd? Bo przecież elektryczność jest taka "zielona" i elektryczne samochody nie emitują spalin. Heh.
Zrzędzicie jak stare baby :-P Jak ktoś chce mieć tanią benzynę to zapraszam do Arabii Saudyjskiej. Pensje dla inżynierów też niczego sobie.
Zrzędzicie jak stare baby :-P Jak ktoś chce mieć tanią benzynę to zapraszam do Arabii Saudyjskiej. Pensje dla inżynierów też niczego sobie.
No weź się teraz tych ich krzaczków naucz :)
Ale po co, skoro i tak będziesz mówił po angielsku? Cała dokumentacja też jest "po naszemu".
Rafał_Sz
09-08-2011, 16:29
http://moto.onet.pl/1648463,1,benzyna-pb95-moze-wkrotce-kosztowac-6-zl-za-litr,artykul.html?node=6
Super...
http://moto.onet.pl/1648463,1,benzyna-pb95-moze-wkrotce-kosztowac-6-zl-za-litr,artykul.html?node=6
Super...
nie, zwykła 95 .... ech szkoda gadać
Fakt, ciekawe czy jak zgodnie z tym co było parę postów temu podniosą akcyzę kilkakrotnie na lpg w 2014 i cena za litr pójdzie na 4pln nie skończy się zamieszkami jak w Londynie teraz....
No w końcu to wszystko aby żyło się lepiej ;)
To wszystko bzdury, cena $ w ostatnim czasie wcale nie skoczyła, a utrzymuje się poniżej 3zł (dzisiaj - 2.8831), podatki też nie wzrosły, a cena baryłki w okolicach 105-116$, więc też nic takiego bo była już nawet powyżej 130$ (przy kursie $ powyżej 3zł), a cena benzy6ny zaledwie przekraczała wtedy 4,50zł.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10091784,Bedziemy_taniej_tankowac__Ceny_r opy_na_swiecie_spadaja.html
spada ropa znaczy będzie droższa benzyna :D hehe
joker333
10-08-2011, 09:08
ostatnio tankowałem LPG po 2.30 :D
Na stacji gdzie tankuje na ogół bo blisko cena też całkiem znośnie 2.34
w Warszawie na Orlenach lałem niestety po 2,57(!) i 2,53, a już w okolicach Radomia mijałem po 2,37 ale 'niestety' miałem pełną butlę
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Tusk-o-obnizce-akcyzy-na-benzyne-wyplacalnosc-Polski-wazniejsza,wid,13677648,wiadomosc.html
http://biznes.onet.pl/pkn-orlen-znowu-obnizyl-ceny-paliw-na-swoich-stacj,18493,4823994,3030583,53,1,news-detal
http://moto.wp.pl/kat,121,title,Rekordowo-drogi-diesel,wid,13795110,wiadomosc.html
http://biznes.onet.pl/rekordowo-drogi-diesel,18493,4851976,3030583,55,1,analizy-detal
No i LPG zaczyna kosztować 2.89 zł a z tego co mi powiedzieli to ma kosztować nawet 3,50 w zimie.
od lipca cena wzrosła o ok 60gr. to już jest dla mnie szok, jak będzie kosztować 3.50 to przestane jeździć samochodem :-?
Kundzior
10-10-2011, 10:41
2.72 za litr - Białystok, prawdopodobniej już taniej w mym mieście nie ma. Jawna komedia :))
Kundzior
10-10-2011, 10:43
Zdublowało się jakoś....przepraszam.
2.72 za litr - Białystok, prawdopodobniej już taniej w mym mieście nie ma. Jawna komedia :))
tylko mało smieszna ta komedia :( ja swojego diselka karmię za 5.12 zł za litr
u mnie 2.71...
oj ciezko bedzie w zimie :(
Kundzior
10-10-2011, 11:21
W zimie cena spadnie, ta podwyżka w okresie letnim była, więc od wyższych letnich cen. I obym się nie mylił :P
Wiecie nadzieja umiera ostatnia:)
W zimie raczej cena LPG rośnie z uwagi na lepszą mieszankę. Więc spokojnie 3 zł przekroczy. Facet ze stacji powiedział że co transport to cena wyższa.
Kundzior
10-10-2011, 11:40
W zimie raczej cena LPG rośnie z uwagi na lepszą mieszankę. Więc spokojnie 3 zł przekroczy. Facet ze stacji powiedział że co transport to cena wyższa.
Nic mi na temat lepszej mieszanki nie wiadomo. A zimą zwykle taniej jest u mnie niż latem, pomijając okresy feriowe.
Gaz LPG to mieszanina 2 gazów - propanu i butanu. Jeden z nich jest droższy i w zimie musi być go więcej żeby nie zamarzało wszystko. Dlatego w zimie przynajmniej u mnie cena rośnie.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10494719,Orlen_liczy_5_32_zl_za_litr_benz yny__Zawiodly_prognozy.html
I tak podrożeją paliwa. A od nowego roku znowu. To taka samonakręcająca sie spirala.
ja juz nie patrze, ale lejac do pelna przekraczam juz 100pln - nawet gdy nie jest zupelnie pusto.
Ostatnio 2.88, przedostatnio 2.83... coz, nalac trzeba - w wiaderku sie nie przyniesie.
Co człowiek nie kupi i tak go politycy wydymają
od przyszłego roku akcyza na ropę, akcyzę na gaz chcę wprowadzić,
na całym świecie paliwo tanie jak barszcz - tylko w socjalistycznej europie musi być kosmicznie drogie
Jak założyłem gaz do subaru to zbiornik tankowałem za 78 zł. Teraz za 120 leję. Jestem o 32 zł do tyłu w ciągu 1,5 roku. A jak kupowałem Pande to gaz kosztował 1,45 zł. W 2004r.
Na początku września na Pomorzu tankowałem za 2,47 zł - teraz za 2,84 zł ...
SADPUNK44
20-10-2011, 00:59
Tak się składa, że montuję gaz do aut, więc dla mnie jest to niekorzyść podwójna, drogo płacę na stacji i roboty ni ma...Tylko serwis został...:(
Na jednym forum motoryzacyjnym trafiłem na taki wpis :
Witam,
Po ostatnich kilku tankowaniach LPG i przeliczeniu kosztów użytkowania samochodu, można dojść do wniosku, iż instalacje LPG nie są już opłacalne. Założenia oparłem na przykładzie swojego samochodu i cenach paliw w moim regionie.
Poniżej klika wyliczeń:
LPG: 47L / 350km = 13,5l/100km (jazda 70% miasto, 30% trasa) = 39,15zł/100km + wg moich wyliczeń około 1,5l PB/100km (7,75zł) = 46,9zł
PB: Tutaj jest nieco mniej danych ze względu na to, że odkąd mam to auto od razu jeździ na LPG. Wyliczenia oparłem na informacjach z rozum dot. tego silnika.
A mianowicie, że na pełnym banku przejeżdza się około 650km (średnio)
66L/650km = 10,15/100km x 5,15zł/1l = 52,75zł /100km
Róźnica waha się w okolicach 5zł na 100km, czyli praktycznie żadna.
Czyżby już czas LPG odchodził w niepamięć? Czy mając instalacje LPG demontować ją?
Zapraszam do wypowiedzi.
Pozdrawiam
Na jednym forum motoryzacyjnym trafiłem na taki wpis :
Nie wiem jak gość to liczył i czym jeździ oraz jaką miał instalację, ale na 100% coś miał skopane.
Moja 520i pali na gazie prawie tyle samo co na benzynie (różnica w kilku pomiarach na poziomie 0,5l. Wyliczenie zrobię dla 15 tysięcy rocznie w trybie 10000 miasto - 5 000 trasa. Ceny z ostatnich tankowań na BP. 1350+450=1800l
Benzyna:
1800x5,29=9522zł
Gaz:
1800x2,75=4950 + (40x5,29=212) = 5162 + nieco większy koszt przeglądu da w zaokrągleniu 5200zł.
Czyli rocznie oszczędzam ok 4322zł. Żeby być uczciwym, trzeba od tego odjąć jeszcze kapitalizację instalacji ok 400zł oraz koszt przeglądu instalacji 30zł. Czyli roczny zysk na czysto to jakieś 3900zł. Czyli po 10 latach można zaoszczędzić na niezłą brykę ze świetną instalacją gazową :D
misiobudrysio
20-10-2011, 02:48
a ja ciagle sie zastanawiam czy wstawiac golf 5 rok 2007 silnik 2,5 litra wersja usa przy delikatnej jezdzie mieszcze sie w okolicach 11-12 litrow na setke i serce mnie boli jak co 2 tygodnie zostawiam 250 zeta na stacji
Rafał_Sz
20-10-2011, 07:42
Ta delikatna jazda to w ruchu miejskim czy na trasie?
Kundzior
20-10-2011, 09:37
13,5l/100km, a na benzynie 10,15l/100km?? Coś widzę tu koloryzację.
Moja czerwona strzała w mieście start na ciepło pali 7 litrów benzyny, a gazu 7,5-8, różnica litra, skąd taka różnica u tego kogoś??
Już to pisałem ale co tam, instalację zakładałem w 2000 roku cena paliwa Pb95 3,3pln mnie zmusiła, najtańsze tankowanie lpg 0,58pln/l długo długo utrzymywała się poniżej 1pln/l, mam wrażenie że podatki na paliwo będą podnoszone do póki nie wyjdziemy na ulicę (to taka smutna prawda).
13,5l/100km, a na benzynie 10,15l/100km?? Coś widzę tu koloryzację.
Moja czerwona strzała w mieście start na ciepło pali 7 litrów benzyny, a gazu 7,5-8, różnica litra, skąd taka różnica u tego kogoś??
Z niewłaściwej instalacji, kiepsko zestrojonej, źle zamontowanej i serwisowanej.
Przy instalacjach 4 generacji wynik PB i gazu powinien być zbliżony (różnica do 1 litra przy ślinikach 2,0).
Przy instalacjach 5 generacji wyniki często są identyczne z niewielką przewagą gazu. Znajomemu w 740iA na gazie (5 generacja) pali średnio litr mniej niż na PB.
Kundzior
20-10-2011, 10:29
Z niewłaściwej instalacji, kiepsko zestrojonej, źle zamontowanej i serwisowanej.
Przy instalacjach 4 generacji wynik PB i gazu powinien być zbliżony (różnica do 1 litra przy ślinikach 2,0).
Przy instalacjach 5 generacji wyniki często są identyczne z niewielką przewagą gazu. Znajomemu w 740iA na gazie (5 generacja) pali średnio litr mniej niż na PB.
Dokładnie tego się spodziewałem, u mnie silniczek 1.4 instalacja 3 generacji, 0.5-1 litr różnicy. Gościo powinien albo wyregulować, lub naprawić swoją instalację.
Ja u siebie jedyną jaką różnicę na gazie czuję to że silnik jest mniej elastyczny. strat na mocy nie czuje. Instalacja zadbana, filtry/reduktory/listwy wymieniane na czas.
Pamiętam jakiego szoku doznałem słuchając, że u Goduli montaż instalacji trwa trzy dni :) Ciekawe ilu gazowników robi zestrojenie instalacji z kompem auta?
Niewielu. I dlatego potem są problemy z instalacjami. Mnie montowali 3 dni. A jak jadę na przegląd to mam jeszcze regulację i pełne sprawdzenie parametrów. I instalacja normalnie działa. Jest ustawiona troszkę na bogato, ale wolę żeby mi nie wypalało gniazd zaworów. I spala mi 12 l gazu przy silniku 125 kucy, 2 litry.
Kundzior
20-10-2011, 11:01
7-8 godzin mi zajmuje założenie instalacji do auta wraz z jej regulacją. To i tak długo.
Piszesz o 3 generacji i CC, czy 5 generacji i V8? :)
Kundzior, do każdego autka?
Kundzior
20-10-2011, 11:23
W zasadzie do każdego. Nie ma nic nadzwyczaj skomplikowanego w zamontowaniu instalacji. Model samochodu nie ma znaczenia, tak jak też jego pojemność.
Rafał_Sz
20-10-2011, 12:46
W zasadzie do każdego. Nie ma nic nadzwyczaj skomplikowanego w zamontowaniu instalacji. Model samochodu nie ma znaczenia, tak jak też jego pojemność.
Nieprawda.
Większość aut japońskich wymaga korekty dawkowania gazu na plus ze względu na specyfikę budowy gniazd zaworowych - uboga mieszanka wypala gniazda. Samo kopiowanie mapy silnika powoduje szarpanie na obrotach jałowych i niszczenie głowicy.
Auta o dużej mocy, auta z adaptacyjną skrzynią biegów, auta ze zmienną geometrią kanałów dolotowych oraz auta z turbosprężarką koniecznie i bezwzględnie wymagają wtryskiwaczy gazu najwyższej jakości (precyzja sterowania dawką) oraz strojenia instalacji na hamowni. Potwierdzi to każdy prawdziwy fachowiec od kalania aut instalacjami LPG. Można nawet powiedzieć, że instalacja wtrysku gazu zakładana bez hamowni to kaszana, bo całe strojenie i tak odbywa się na ślepo (spalanie benzyny na podstawie fabrycznej mapy silnika to zupełnie co innego niż spalanie gazu na podstawie klonu tej mapy).
Konkretny przykład, czyli mój samochód. 286 koni, 440 Nm, adaptacyjny automat. To wszystko ściśle współpracuje z systemem DSC, czyli kontrolą trakcji i nadzorem nad skrzynią. Ze względu na pierdnięcie tego autka, tylna oś w trakcie zmiany biegów w trybach bardziej dynamicznych jest delikatnie przyhamowywana (silnik nie odpuszcza ciągu), inaczej auto by szarpało. Wystarczy delikatny błąd na linii sterownik silnika - sterownik skrzyni - DSC żeby zakłócić tą zgraną paczkę. A taki błąd łatwo spowodować poprzez niewłaściwe zestrojenie instalacji. Tego typu przykładów jest multum.
Dlatego montaż LPG nie jest zawsze taki prosty. Pewnych aut nie da się trzasnąć na ślepo. Musi być sprzęt, musi być fachowiec i musi być hamownia. Dlatego V8 przerabia się na gaz przez 2-3 dni.
...........................
Dla mnie istnieje powód, dla którego nie wolno gazować V8. To duchowa i mentalna zbrodnia. :)
misiobudrysio
20-10-2011, 14:24
Ta delikatna jazda to w ruchu miejskim czy na trasie?
delikatna miejska
Rafał_Sz
20-10-2011, 14:40
delikatna miejska
Ja bym nie gazował. Chyba, że tłuczesz mnóstwo kilometrów.
Kundzior
20-10-2011, 17:14
hehe jak byś widział jakie autka ludzie gazują to by Ci się scyzoryk w kielni otworzył. Dobrze że ja się tym nie zajmuję zawodowo, a jedynie pomagam koledze. Jak ma nawał pracy.
misiobudrysio
20-10-2011, 17:27
Ja bym nie gazował. Chyba, że tłuczesz mnóstwo kilometrów.
wlasnie dlatego sie waham bo kilometrow nie robie niewiadomo ile powiedzmy 10 tys rocznie
i co mnie przeraza to brak bagaznika po zamontowaniu butli w miejce zapasowki
zobaczymy jak gaz bedzie szybowal do gory to przynajmniej mniej dylematu dla mnie gazowac czy tez nie
Kundzior
20-10-2011, 17:40
Nieprawda.
Dlatego V8 przerabia się na gaz przez 2-3 dni.
:)
Daj spokój to nie ekonomiczne 2-3 dni się babrać. I tak instalacja ma taki czas ułożenia się, gdzie znów się reguluję cała instalację.
No, Karolku - jakie "ułożenie się"? To nie parkiet drewniany albo więźba dachowa... ;)
Kundzior
20-10-2011, 17:46
Lecą parametry zanim nowe sztywne części się ułożą.
wlasnie dlatego sie waham bo kilometrow nie robie niewiadomo ile powiedzmy 10 tys rocznie
i co mnie przeraza to brak bagaznika po zamontowaniu butli w miejce zapasowki
zobaczymy jak gaz bedzie szybowal do gory to przynajmniej mniej dylematu dla mnie gazowac czy tez nie
Nie gazuj, nie warto przy takim przebiegu. Za dobrą instalację należy dać 2900 zł, może więcej teraz, więc czas zwrotu to kilka ładnych lat przy takim małym przebiegu.
Za dobrą instalację należy dać 2900 zł, może więcej teraz, więc czas zwrotu to kilka ładnych lat przy takim małym przebiegu.
Zakładając, że gaz nie zdrożeje ;)
SADPUNK44
21-10-2011, 00:05
Dlatego montaż LPG nie jest zawsze taki prosty. Pewnych aut nie da się trzasnąć na ślepo. Musi być sprzęt, musi być fachowiec i musi być hamownia. Dlatego V8 przerabia się na gaz przez 2-3 dni.
...........................
Dla mnie istnieje powód, dla którego nie wolno gazować V8. To duchowa i mentalna zbrodnia. :)
A jaki masz konkretnie model auta, bo to też jest ważne.Masz rację, że pewnych aut nie da się trzasnąć na ślepo, (np. Rover, Subaru), ale znakomita większość , to jest schemat, wiadomo, że grupa VW musi być regulowana "na bogato"(mapa beny swoje, a mapa gazu swoje), japończyk-problem z biegiem jałowym, do tego dochodzi podział aut na te z wtryskiem beny jednoczesnym, grupowym, sekwencyjnym...Tu ktoś bez wiedzy się pogubi...
Rafał_Sz
21-10-2011, 06:08
A jaki masz konkretnie model auta, bo to też jest ważne.(...) BMW E39 540i, automat. I nawet nie myślę go zhańbić gazem. :)
Też mam BMW E39 540iA. Silnik 4,4 nawet fajnie się gazuje, ale musi to zrobić prawdziwy spec, a takich jest niewielu. Ilu ma hamownię?
10 tys rocznie to minimum od którego opłaca się dać gaz. Butla w miejsce zapasu, nie zajmuje miejsca w bagażniku. Ograniczeniem jest wtedy wielkość. Ja mam zamiast koła w 520i 50 litrów.
misiobudrysio
21-10-2011, 19:29
to minimum od którego opłaca się dać gaz. Butla w miejsce zapasu, nie zajmuje miejsca w bagażniku. Ograniczeniem jest wtedy wielkość. Ja mam zamiast koła w 520i 50 litrów.
tyle to wiadomo tylko ze wtedy zapas zajmuje miejsce bo gdzies go trzeba wozic tym bardziej ze ja mam pelne zapasowe a nie dojazdowke
kupie "relamax" i poobserwuje ceny paliw az pewnego dnia podejme decyzje
SADPUNK44
21-10-2011, 21:23
BMW E39 540i, automat. I nawet nie myślę go zhańbić gazem. :)
Z tego, co pamiętam, to jest model który robi się bez map-sensora(w inst.gaz.), ze względu na brak mierzalnego podciśnienia w kolektorze ssącym, ale mogę się mylić, tylko jedną taką robiłem...:)
velaskez
21-10-2011, 22:52
Zamontuj to w samochodzie chłodzonym powietrzem :P
Kundzior
21-10-2011, 23:03
hehe....:P
Z tego, co pamiętam, to jest model który robi się bez map-sensora(w inst.gaz.), ze względu na brak mierzalnego podciśnienia w kolektorze ssącym, ale mogę się mylić, tylko jedną taką robiłem...:)
To w jaki sposób kolego uzyskałeś "mapę" w funkcji obciążenia?
SADPUNK44
23-10-2011, 00:55
To w jaki sposób kolego uzyskałeś "mapę" w funkcji obciążenia?
W tym przypadku nie może być mowy o mapie, gdyż mapa jest wypadkową czasu wtrysku i podciśnienia, którego tu nie ma. Z racji tego, że nie mam hamowni, biorę laptopa na kolana, kierowcę i na autostradę...;)Regulacja odbywa się metodą porównawczą, tzn tak dostrajam dawkę gazu, żeby czas wtrysku beny nie zmieniał się przy zmianie paliwa.Bardzo pomocny staje się tu jakikolwiek tester diagnostyczny, który pokazuje parametry bieżące, a w szczególności wychylenia integratorów. Operacja jest czasochłonna, ale daje bardzo dobre efekty.
Technicznie-żaden problem, prawo nie pozwala...:D
Duuużo roboty. Chociaż z drugiej strony, każdą instalację tak się powinno dostrajać. A jak wiadomo robi się autokalibrację i gotowe.:mrgreen:
Inną opcją w tym przypadku jest zastosowanie wtryskiwaczy o jak najbardziej liniowej charakterystyce.;)
U mnie gazownik ustawial w trasie dopiero jak pojechalem do niego po paru dniach z problemami, przy 6 tys obr odcinalo mi gaz i przelaczalo na pb. zanim wystroili, najpierw wymienili reduktor, grzebali sie i grzebali, wkoncu wpadli na genialny pomysl, zeby podpiac kompa i pojechac w trasie stroic. od tego czasu jest cacy :)
SADPUNK44
24-10-2011, 01:03
U mnie gazownik ustawial w trasie dopiero jak pojechalem do niego po paru dniach z problemami, przy 6 tys obr odcinalo mi gaz i przelaczalo na pb. zanim wystroili, najpierw wymienili reduktor, grzebali sie i grzebali, wkoncu wpadli na genialny pomysl, zeby podpiac kompa i pojechac w trasie stroic. od tego czasu jest cacy :)
Ja, wprowadzając dane do sterownika gazu, celowo ustawiam próg odcięcia na 6500 rpm.Ma to zapobiec między innymi konsekwencjom zawieszenia się silnika na wysokich obrotach(z różnych przyczyn;)), bo jak wiadomo powszechnie, gaz ma wyższą temp. spalania, co prowadzi w prostej linii do przegrzania silnika:(
Ja cholery dostawalem jak mi sie przelaczal na pb 1000 obr od odciecia, szczegolnie przy wyprzedzaniu bylo to denerwujace. Silnik wysokobrotowy lubi sie krecic wysoko.
http://biznes.onet.pl/olej-pokonuje-benzynowa-poprzeczke,18493,4891358,3030583,55,1,komentarze-detal
No choć raz Lublin w czymś przoduje hehe
http://biznes.onet.pl/olej-pokonuje-benzynowa-poprzeczke,18493,4891358,3030583,55,1,komentarze-detal
No choć raz Lublin w czymś przoduje hehe
Doświadczyłem dzisiaj tego na własnej skórze (kieszeni) :-?
Niestety ceny na stacjach są nieco wyższe niż te podane na stronie z linku.
No dziś na Łukoilu ON droższy o 10gr jak 95-tka
http://biznes.onet.pl/rekordy-na-stacjach,18493,4891863,3030583,57,1,news-detal
SADPUNK44
27-10-2011, 23:45
Konin; bena - 5,39, lpg - 2,95...:(
No cóż, największe oszczędności jakie mogę zrobić w domowym budżecie to właśnie wydatki na paliwo. Zamiast pobyt na działce 130km za Wawą jadę z dziećmi to Kabat/Kampinosu. To 150 zł per weekend... :(
joker333
28-10-2011, 08:51
wczoraj w Siedlcach widziałem LPG po 2.70 ...u mnie niestety kilka groszy drożej ale i tak jak widzę inne rejony to taniość :)
ja mam jedna stację na której tankuję po 2.69, niestety na innych stacjach ceny są w granicach 2.81 - 2.84
No dziś na Łukoilu ON droższy o 10gr jak 95-tka
Więc jednak :(
http://biznes.onet.pl/diesel-bije-rekordy,18493,4893952,3030583,57,1,news-detal
Boryszuk
29-10-2011, 19:26
W UK (nie wiem jak w innych krajach) już od dawna ropa jest droższa niż benzyna bezołowiowa.
Wspominana juz BP a trasie Lodz - Rawa Mazowiecka (ok 10km przd Rawa) - LPG - 2.99 pln...
Rafał_Sz
04-11-2011, 09:02
Kurdę, gaz w aucie przestaje być opłacalny.
Kurdę, gaz w aucie przestaje być opłacalny.
Wcale nie.
Różnica między 5,39, a 2,89 jest nadal atrakcyjna. Zimą zawsze się zmniejsza ze względu na inny stosunek propanu do butanu.
Gaz będzie atrakcyjny dla każdego, kto przejeżdża min ok 10 000 km rocznie już przy różnicy 30% (a taka może być zimą), natomiast różnica 50% jest bardzo atrakcyjna.
Rafał_Sz
04-11-2011, 12:39
Tylko weź pod uwagę 6500 zł za instalację. :)
Biorę. 6500 to do naszej 540, do 520 kosztuje 3800 :)
Liczyłem to niedawno, przy obecnych oszczędnościach, zwrot jest po 1,3 roku (540). Ale jak ktoś przejeżdża po 30 czy 40 tysięcy, to zmieści się w pół roku :)
Rafał_Sz
04-11-2011, 12:56
Pod warunkiem, że stosunek ceny LPG do benzyny się nie pogorszy. :)
Nie, w zimie zawsze się pogarsza, więc liczę średnią. W mojej 520 instalacja zwróciła się dokładnie po 9 miesiącach, a zakładałem drogą (wtedy 4200), przy przebiegu 8,5 tysiąca (1/3 zima). Liczyłem po 5 latach. Oszczędziłem ok 23000zł. :D
Pod warunkiem, że stosunek ceny LPG do benzyny się nie pogorszy. :)
No jeżeli szanowni zgodzą się na propozycje akcyzy unijnej na lpg to będziemy w c...d......
No jeżeli szanowni zgodzą się na propozycje akcyzy unijnej na lpg to będziemy w c...d......
Jeżeli do tego dojdzie na plenery zacznę rowerem jeździć
Połączysz przyjemne z pożytecznym :D
Podwyżka akcyzy na papierosy i paliwa
Planują na 2012. Oj, inflacja pogalopuje grubo ponad 4%.
Kundzior
04-11-2011, 15:25
No jasne, przecież jest taniocha :P hahahaha
Kasandra
04-11-2011, 15:53
Ja tam się już na rower przesiadłam z tego powodu.
Kundzior
04-11-2011, 16:13
Ja tam się już na rower przesiadłam z tego powodu.
Ja nie zamierzam......
Drozsze papierosy i olej napedowy. (http://www.ekonomia24.pl/artykul/10,747213-Ministerstwo-Finansow--Drozsze-papierosy-i-olej-napedowy.html)
Kundzior
05-11-2011, 12:56
Wczoraj z 2.74, na 2.79 zł, gaz wskoczył na stacji gdzie auto tankuję.
2.97 na BP zakopianka za Nowym Targiem kto da więcej?
No więcej nie, 2.94 w Sławkowie.
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Benzyna-juz-po-6-zl,wid,13967324,wiadomosc.html
Jak to śpiewa Rihanna - ram pa-pa-pam, ram pa-pa-pam, ram pa-pa-pam,
bez komentarza
velaskez
08-11-2011, 22:27
Czyli bycie najtańszym krajem Europy się kończy.
Czyli bycie najtańszym krajem Europy się kończy.
zalezy od punktu widzenia...
National
09-11-2011, 11:15
Albo od punktu siedzenia ...
Polska solidarnie powinna się zbuntować i nie tankować. Ale by się władza zdziwiła i ceny by od razu były znośne. ;)
Paweł Kania
09-11-2011, 11:29
Nie zatankujesz dziś jutro za tydź. Ale w końcu zatankujesz :)
misiobudrysio
09-11-2011, 11:54
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Benzyna-juz-po-6-zl,wid,13967324,wiadomosc.html
Jak to śpiewa Rihanna - ram pa-pa-pam, ram pa-pa-pam, ram pa-pa-pam,
bez komentarza
zastanawiam sie nad przesiadka na furmanke ale boje sie ze walna akcyze na owies a nie chcial bym glodzic konia
Kundzior
10-11-2011, 14:13
Szkoda że na forum nie politykujemy.......wrr :P
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10716472,Poslowie_chca_wiecej_na_benzyne_ __Poprzewracalo_sie.html
velaskez
27-11-2011, 20:10
A wiecie, że poseł nie musi brać faktur, żeby dostawać zwrot? Oni są kierowcami czy posłami, bo ja już nie wiem. 6-7tys miesięcznie na wachę to można wydać, jak się lata codziennie po torze.
Może cała rodzinę tankują jeśli 3000 to już za mało ? Jak się kilka q7 zatankuje to potrzeby wzrastają.
velaskez
28-11-2011, 00:14
Może cała rodzinę tankują jeśli 3000 to już za mało ? Jak się kilka q7 zatankuje to potrzeby wzrastają.
Widziałeś ich zeznania majątkowe? Oni nie miewają za dużo tych Q7.
No widziałem i są lepsze okazy jak q7 ;)
2,84 Białystok ORLEN i od połowy października nie drożeje
velaskez
28-11-2011, 18:16
Shell V-Power Diesel :D 5.99zł :D
Bez obaw, wzrost cen paliw skutkuje ogromnym wzrostem zainteresowania zagazowywaniem aut. zaczekają aż się ludziska obkupią w instalacje lpg, żeby było z kogo zdzierać i dopiero potem Wam dopieprzą. Jestem tego pewien w 100%...
velaskez
28-11-2011, 18:30
Ale mnie to trąbka. Moim skromnym zdaniem gaz to zło.
Bez obaw, wzrost cen paliw skutkuje ogromnym wzrostem zainteresowania zagazowywaniem aut. zaczekają aż się ludziska obkupią w instalacje lpg, żeby było z kogo zdzierać i dopiero potem Wam dopieprzą. Jestem tego pewien w 100%...
No tu nie trzeba być mędrcem Syjonu ;) bo pokrótce tak to funkcjonuje prawie w każdej gałęzi gdzie da się coś wydrzeć od maluczkich. Także akcyzka unijna na gaz aby patrzeć jak będzie przyjęta za rok. Co jak co ale w kwestii kolejnych podatków i akcyz mają nieograniczoną wręcz kreatywność, szkoda, że tylko w tej materii.
Aby patrzeć jak będzie opodatkowana produkcja gazów szkodliwych od wyziewów i pierdów.
Dziwne jest to, że Polska ma największą ilość stacji gazowych i jedną z największych ilości aut na gaz, a u nas, w przeciwieństwie do innych krajów, zakładanie gazu nie jest dotowane ;)
Państwo uznało że trzeba nas oskubać, a nie nam dopłacać..
Dziwne jest to, że Polska ma największą ilość stacji gazowych i jedną z największych ilości aut na gaz, a u nas, w przeciwieństwie do innych krajów, zakładanie gazu nie jest dotowane ;)
No właśnie sobie odpowiedziałeś dlaczego :)
Ja nie pytam "dlaczego", ale się dziwię, że mimo braku dotowania jesteśmy w czołówce :)
barracuda
28-11-2011, 21:46
Ja nie pytam "dlaczego", ale się dziwię, że mimo braku dotowania jesteśmy w czołówce :)
Z dotacją czy bez, jak się dużo jeździ to nie ma o czym mówić, jedynie gaz jest wart uwagi. Zwłaszcza przy dzisiejszej cenie ropy.
Jesteśmy w czołówce bo w normalnych, cywilizowanych krajach przeciętny kierowca ma głęboko w wydechu zabawę w gaz skoro zarabia 4-5 razy tyle co my.
Ale mnie to trąbka. Moim skromnym zdaniem gaz to zło.
Podpisuję się pod powyższym.
Jeżeli gaz to zło, a gaz=kasa, czyli wg Was kasa=zło... to podam Wam numer konta, pozbędziecie się kasy i zła...ja je chętnie przygarnę ;)
A ja chyba Was zaskoczę: przedwczoraj tankowałem za 2.83 a wczoraj na tej samej stacji 2.81 - dziwne :D
No widziałem i są lepsze okazy jak q7 ;)
http://moto.onet.pl/304715,10849075,1,zdjecie.html?node=27
http://www.furious.pl/news2010/lipiec/samochody-poslow.htm
http://www.furious.pl/news2010/lipiec/samochody-poslow.htm
artykuł z lipca 2010, od tamtej pory chłopaki mogli pozmieniać auta :)
barracuda
29-11-2011, 20:12
Podpisuję się pod powyższym.
Jak ktoś mówi, że gaz to zło to dla mnie bzdury gada po prostu. Nie wiem co jest złego w tym, że wydaje się 50% mniej kasy na paliwo zachowując przy tym identyczny komfort podróżowania jak na benzynie.
wojtekb1980
29-11-2011, 21:02
http://www.nawode.com/ - warto poczytać
Przeczytałem i jakoś nie do końca jarzę. Oszczędności to tylko do 25% są na tej instalacji..
velaskez
01-12-2011, 10:53
http://www.nawode.com/ - warto poczytać
Się uśmiałem.
http://moto.pl/MotoPL/1,88571,10788020,Diesel_juz_za_6_zlotych.html
Calme, jedna prośba: linkuj artykuły na jakimkolwiek poziomie, bo ostatni jest poniżej Faktu.
Diesel już za 6 złotych
moto
09.12.2011 20:10
Ceny oleju napędowego już dawno przerosły ceny benzyny. Teraz paliwo do diesli przekroczyło kolejną granicę. Za litr oleju napędowego trzeba zapłacić nawet 6 złotych
Kolejna granica została osiągnięta. Na niektórych droższych stacjach za litr oleju napędowego (określanych mianem premium) trzeba zapłacić ponad 6 zł (nawet 6,14 zł/l). Nieznacznie lepiej jest w przypadku zwykłego paliwa ON. W województwie zachodniopomorskim za litr oleju napędowego zapłacimy średnio 5,61 zł. Tymczasem litr benzyny kosztuje 5,43 zł.
Tutaj masz średnie ceny benzyny w Polsce:
http://www.e-petrol.pl/index.php/notowania
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że skoczyła 43 gr w ciągu 2 dni.
http://www.autocentrum.pl/paliwa/ceny-paliw/1,2,4,5
http://motonotes.pl/ORLEN,16,paliwo.html
Verva ON
V-Power był już po 5,93
http://motonotes.pl/SHELL,4,paliwo.html
Był, a ile kosztuje teraz? A jakby dorzucić płatki złota to byłby po 12 zł.
Tytuł artykułu mówi "Diesel", tyle, że dopiero dalej i w zawoalowany sposób mówi o tym, że to za ON "premium". Ile procent ludzi to tankuje?
Ile procent ludzi to tankuje?
Popytaj posiadaczy nowych diesli co tankują w zimie jeśli zależy im na silniku ;)
Uważasz, że prowadzę takie wyliczenia i otrzymuje na bieżąco dane od wszystkich dealerów w kraju + dane z Wydziałów Komunikacji ? ;-)
Nie, uważam, że artykuł, który podajesz jest naciąganiem rzeczywistości (żeby nie nazwać tego dosadniej), przeciwko któremu postanowiłem zaoponować.
V-Power był już po 5,93
http://motonotes.pl/SHELL,4,paliwo.html
Wczoraj w Lublinie tankowałem po 5,99.... :(
Popytaj posiadaczy nowych diesli co tankują w zimie jeśli zależy im na silniku ;)
czekaj ja mam diesla to co powinienem tankować w zimie jeśli zależy mi na silniku?
Paliwa są chyba jeszcze za tanie, bo nie zauważyłem, żeby ludzie jeździli ekonomicznie. Jechałem wczoraj siódemka od strony Gdańska tak ze 100-110 km/h, a i tak połowa aut mnie wyprzedzała całkiem swobodnie.
Dla mojego autka różnica między 110 a 150 w spalaniu jest pomijalna :D
Znacznie większe znaczenie ma płynność jazdy i czas stania w korkach z prędkością 0 km/h ;)
Motorniczy
11-12-2011, 04:09
Znacznie większe znaczenie ma płynność jazdy i czas stania w korkach z prędkością 0 km/h ;)
Jedyna sluszna prawda bo jak oszczedzac to tylko tysiace , miliony .
Opór powietrza rośnie wraz z kwadratem prędkości.
Bez względu na to jakim autem będziesz jechał, to zwiększenie prędkości z 40 do 80km/h przy prędkości wiatru 0 km i po zupełnie płaskim terenie +/- 0.5 stopnia nachylenia (dane z Dekry ) podwaja spalanie.
Masz jakieś cudowne auto, które prawa fizyki się nie imają.:wink:
A ile twoje auto pali na biegu jałowym w ciągu godziny, gdzie silnik zużywa energię praktycznie do pokonania wewnętrznych oporów.
Art Erie
11-12-2011, 08:37
[...]Bez względu na to jakim autem będziesz jechał, to zwiększenie prędkości z 40 do 80km/h przy prędkości wiatru 0 km i po zupełnie płaskim terenie +/- 0.5 stopnia nachylenia (dane z Dekry ) podwaja spalanie.[...]
MZ podwojenie prędkości powoduje wzrost opotu powietrza do kwadratu, ale to nie jest jedyny czynnik powodujący zużycie paliwa.
Rafał_Sz
11-12-2011, 10:05
Bez względu na to jakim autem będziesz jechał, to zwiększenie prędkości z 40 do 80km/h przy prędkości wiatru 0 km i po zupełnie płaskim terenie +/- 0.5 stopnia nachylenia (dane z Dekry ) podwaja spalanie.
A ile twoje auto pali na biegu jałowym w ciągu godziny, gdzie silnik zużywa energię praktycznie do pokonania wewnętrznych oporów.
Gwarantuję Ci, że auto Alfa spali więcej przy 40 niż przy 80 km/h. I, że różnica spalania między 100 a 150 nm/h to nie więcej jak 1L, no może 1,5L jeśli założymy prędkość stałą.
barracuda
11-12-2011, 10:12
U mnie różnica między 80km/h, a 140km/h kiedy jadę cały czas płynnie autostradą wynosi zaledwie 0,5litra. Ale podobne teorie już słyszałem więc zdziwiony nie jestem.
Koledzy zapomnieliście o jednym w wyliczankach - pytanie na jakim biegu się te testy robi ;)
Kundzior
11-12-2011, 11:57
Ja tam czy na trasie jadę 90, czy 140 to zawsze na baq gazu (około 29 litrów) robię 358 km. A w mieście około 260 km na całym zbiorniczq.
Ja tam czy na trasie jadę 90, czy 140 to zawsze na baq gazu (około 29 litrów) robię 358 km. A w mieście około 260 km na całym zbiorniczq.
Misiaczq, a czemu Ci się to q przykleiło do wyraziqw?
Kundzior
11-12-2011, 12:51
Misiaczq, a czemu Ci się to q przykleiło do wyraziqw?
Przyczyna prosta "q" łatwiej napisać jak "ku", podobnie jak "3" i "trzy".
Misiaczq, słodko :)
Rafał_Sz
11-12-2011, 14:47
Koledzy zapomnieliście o jednym w wyliczankach - pytanie na jakim biegu się te testy robi ;)Na optymalnym. :)
velaskez
11-12-2011, 18:16
I zapominacie, że krzywa przebiegu ilości spalanego paliwa zależy od obrotów. Jak w turbo klekocie będziecie go dusić w rejonie turbodziury (1000-1700obr), to będzie palił sporo, jak zaraz po załączeniu turbo to mamy wzrost mocy bez zwiększania spalania w znacznym stopniu (1700-2000obr/min) i optymalne spalanie, a potem im więcej tym więcej wessie. Bieg nie ma nic do rzeczy.
Opór powietrza do 100km/h przy klockach, którymi jeździmy, bo sorry, ale to są klocki, jest pomijalny. Potem te wartości dopiero zaczynają rosnąć. Jeśli by odejmować ten opór w ilości mocy potrzebnej do jego przeciwdziałania to do 80 mamy ok. 1-1.5KM od 100-120 koło 10-20KM. Jeśli Alfa ma samochód, który ma 150 i więcej KM to spalanie nie wzrośnie dramatycznie. Nie będzie to spowodowane oporem ;)
Na biegu jałowym komputer pokazuje 40 litrów ;) Przy 110 po równym da się utrzymać 9l, przy 150 10l. Opór powietrza dla aut ważących 1200kg i prawie 2000kg, przy odpowiedniej różnicy mocy silnika jest różnie odczuwalny dla silnika. Dla mojego auta najbardziej paliwożerne jest ruszanie. Bo ruszyć te prawie 2 tony nie jest łatwo (pod względem paliwowym, bo do setki gna w 6,9s), nawet dla silnika V8. :D
Dla małego silnika utrzymanie prędkości 110 to już wysiłek, dla dużego to pryszcz.
Ja mam dokladnie podobnie. Czy jade 100 czy 140 auto pali mi praktycznie tyle samo. Tak samo nie ma prawie zadnej roznicy czy jade sam, czy tez zaladowany.
No to ja w trasie między jazdą ekonomiczną a nie-ekonomiczną mam na poziomie 2l i więcej. Fakt, że nie mam prawdziwego samochodu ale oszczędzić można - mówimy o Ford Focus Kombi z silnikiem o pojemności 1400cm3.
Jazda ekonomiczna do 110km/h max i spalanie 6,3l/100km
Jazda powyżej 110km/h (150km/h max) i spalanie 8,5l/100km
Zresztą podobne rezultaty miałem ze swoim byłym prawdziwym autkiem - Mazda 323GTX AWD 1,8T. Przy oszczędnej jeździe mogłem spalić 7,3l/100km, gdy nie oszczędzałem do spalanie 9-10l/100km. W mieście czy jeździłem spokojnie czy nie spalanie i tak wychodziło podobne.
Kundzior
12-12-2011, 01:15
A mi w Seaciku 1.4 pali zwykle tyle smo jak bym nie jechał, różnice 0,5 litra in plus i minus.
A mi w Seaciku 1.4 pali zwykle tyle smo jak bym nie jechał, różnice 0,5 litra in plus i minus.
Może jeździć nie umiesz. Musi być różnica :D
Pamiętam, że w Fieście założyłem gaz, gdy cena benzyny wzrosła do 3,5 zł za litr. Uznałem, że mnie nie stać już na benzynę. Gaz wtedy był po 1,10zł.
Kundzior
12-12-2011, 01:34
Może, a może sobie mapkę zmieniłem, no nie wiem, ale mam bardzo zrównoważone zużycie wkładu do kuchenki :)
Rafał_Sz
12-12-2011, 13:23
Toyota Corolla 1.3 potrafi spalić 20 L/100. Testowane przy prędkości maksymalnej na własnym aucie. :)
Toyota Corolla 1.3 potrafi spalić 20 L/100. Testowane przy prędkości maksymalnej na własnym aucie. :)
Takiego wyniku, to chyba na 540 nie miałeś ;)
Rafał_Sz
12-12-2011, 15:49
Takiego wyniku, to chyba na 540 nie miałeś ;)
W/g komputera serwisowego OBD maksymalne zużycie chwilowe jakie mi się udało uzyskać to 75,5 L/100 - tryb S i "podłoga" od 0-255 km/h. :)
To po 90 km masz pusty zbiornik :D
Rafał_Sz
12-12-2011, 19:00
Myślę, że da się zrobić. :)
Rafał_Sz
15-12-2011, 13:59
http://moto.onet.pl/1654095,1,protest-przeciwko-rosnacym-cenom-paliw,artykul.html?node=2
http://moto.onet.pl/1654095,1,protest-przeciwko-rosnacym-cenom-paliw,artykul.html?node=2
Ktoś wie jaki procent sprzedaży paliw idzie do klientów indywidualnych?
Z ostatnich doniesień: akcyza na ON w górę, na gaz zostaje po staremu :D
Rafał_Sz
18-12-2011, 21:55
Mojego ropniaka nie da się niestety na gaz przerobić. :);)
Mojego ropniaka nie da się niestety na gaz przerobić. :);)
ostatnio na TVN Turbo (chyba) ogladalem jakis program, gdzie pokazywali polaka,
ktory ma zaklad w Toronto, w ktorym przerabia auta na gaz... ropniaki tez podobno robia :)
Rafał_Sz
20-12-2011, 14:00
Dlaczemu?
ostatnio na TVN Turbo (chyba) ogladalem jakis program, gdzie pokazywali polaka,
ktory ma zaklad w Toronto, w ktorym przerabia auta na gaz... ropniaki tez podobno robia :)
Teoretycznie każdego ropniaka da się przerobić na LPG, niestety koszt takiej przeróbki to finansowy kosmos. A samo spalanie kosztowo zmniejsza się tylko o 10-30%.
Kundzior
22-12-2011, 17:03
Stosunek ok. 40%gaz/60%ropy, da się diesla przerobić. Jeździ to to normalnie w Białymstoku są 3 auta tak zasilane.
Podobno zyskują sporo na mocy.
Biedni Grecy chyba nam powinno pomagać ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/9/10996/z10996039X.jpg)
Coś bym napisał, ale zaraz musiałbym się zmoderować, posta wywalić i dać bana na 30 dni za politykę i wulgaryzmy ;)
Kundzior
20-01-2012, 18:00
Coś bym napisał, ale zaraz musiałbym się zmoderować, posta wywalić i dać bana na 30 dni za politykę i wulgaryzmy ;)
Ja sam sobie nie mogę :) Ale też bym napisał, a Ty byś mnie zmoderował i bana dał :P
Lidl znowu rozdaje kupony rabatowe 15gr na tankowanie na shellu. Niestety dziś jechałem koło shella i LPG droższy o 10gr niż gdzie indziej ;)
Sendilkelm
03-02-2012, 16:23
http://biznes.onet.pl/paliwa-w-hurcie-tanieja-na-stacjach-obnizki-symbol,18493,5016776,3030583,55,1,analizy-detal
szymonvader
03-02-2012, 19:41
Cała ta statystyka z zarobkami to chyba jakiś żart.
Pewnie, że żart. Przecież wg ostatnich danych średnie wynagrodzenie w tej krainie mlekiem i miodem plynącej to niemal 4100zł... :lol:
Żeby nie było OT - zastanawia mnie tylko, kiedy nasi wybrańcy narodu wespół z darmozjadami z Brukseli dobiorą się do autogazu...
Kundzior
03-02-2012, 21:10
Pewnie, że żart. Przecież wg ostatnich danych średnie wynagrodzenie w tej krainie mlekiem i miodem plynącej to niemal 4100zł... :lol:
Żeby nie było OT - zastanawia mnie tylko, kiedy nasi wybrańcy narodu wespół z darmozjadami z Brukseli dobiorą się do autogazu...
ech...kwestia czasu....straszą co rok, lepiej by nie-e :))
Art Erie
04-02-2012, 12:34
U mnie cena LPG od kilku tygodni 2,82zł. Stacyjka od instalacji spaliła mi się dwa lata temu ( jest nowa, ale jakoś nie miałem czasu wymienić :mrgreen: ); auto przy dzisiejszych mrozach pali od kopa na samym gazie :)
PS
Mam jeszcze pół zbiornika benzyny w historycznej cenie :-P
(...)
Poczytaj sobie lepiej o podatku katastralnym. Kiedy (a nie jeśli) go wprowadzą to się autogazem przejmować nie będziesz ;)
Poczytaj sobie lepiej o podatku katastralnym. Kiedy (a nie jeśli) go wprowadzą to się autogazem przejmować nie będziesz ;)
Kolego, a Ty masz jakiekolwiek pojęcie o katastrze? Przecież to nawet za 10 lat nie wejdzie.
Kolego, a Ty masz jakiekolwiek pojęcie o katastrze? Przecież to nawet za 10 lat nie wejdzie.
Po pierwsze - nie jesteśmy kolegami.
Po drugie - tak mam.
Po trzecie - mam nadzieję, że skoro zabiera się do tego obecna ekipa to tak jak i cała reszta ich "reform" także i ten pomysł nigdy nie zostanie zrealizowany, chociaż prace trwają...
proszem pana, a ja gupi myślałem że na forum wszyscy jesteśmy kolegami...
Jesteśmy. To jest forum. Jest jedna osoba na forum, która używa formy per "pan", ale to raczej ewenement niż reguła.
A co do tematu, to wytłumacz mi w jaki sposób technicznie podać powierzchnię każdej działki ewidencyjnej w tym kraju, choćby do końca kadencji obecnego rządu. Z utęsknieniem czekam na odpowiedź.
mkoczkodaj
05-02-2012, 00:08
a u mnie tydzień temu spadła cena z 2,72 na 2,66 :D
Redskull
05-02-2012, 14:57
Ja już od dawna prowadzę przeszpiegi. Zakładam:
-Nowe auto do 70.000zł
-Tylko benzyna
-Fabryczny gaz
-Sedan, hatchback, MVP, kombi, SUV, VAN (min. 4 drzwi)
-Min. 120KM
-Klimatyzacja(może być manual), elektryka, radio CD + USB
Jeżdżę dużo (około 60-80 tysięcy rocznie). Chce jeździć tanio, a autko wziąć na 5 lat w leasing. Dlatego śledzę ceny LPG, bo na diesla już powoli przestaje mnie być stać. Nie mówiąc o tym, że zamarzła mi ropa bo jakiś pie*******y pompiarz chciał zarobić parę groszy więcej i sprzedawał letnie paliwo w styczniu.
Rafał_Sz
05-02-2012, 15:06
Czyli chcesz, żeby obecnie produkowane auto, na gazie zrobiło 400 000 km. Chyba sam w to nie wierzysz. :)
Art Erie
05-02-2012, 15:09
U mnie też dziś drgneło nieco w dół :) Było 2,82; jest 2.78zł. Za 50zł wychodzi prawie 20 litrów; jak na dzisiejsze ceny paliw to jest super :)
Czyli chcesz, żeby obecnie produkowane auto, na gazie zrobiło 400 000 km. Chyba sam w to nie wierzysz. :)
Znam gościa, który tyle zrobił na (zdaje się) Focusie, choć głównie w trasach.
Redskull
05-02-2012, 16:01
W wolnossącej benzynie? Jak problem? Niechbym nawet musiał wstawić nowy motor w połowie tego przebiegu, to za 6000zł kupuję nowy (cały silnik). Gdybym musiał remontować, to zamknę się w połowie tej kwoty. Ustalając sztywne ceny paliwa na poziomie 2:1 (dwa litry gazu za litr benzyny) i przy zakładanym spalaniu ( z nadwyżką) 1.2:1 ( gazu na jeden PB) to i tak przy przebiegu 60 tyś. rocznie mam w kieszeni:
Żeby się lepiej liczyło zakładam spalanie 10L PB/100km (12L LPG/100km)
6000L PB na 60.000 km rocznie = 5,65zł*6000=33.900zł
7200L LPG na 60.000 km rocznie = 2,80zł*7200=20.160zł
Zakładając, że auto przy zakupie jest droższe o 3.500zł (cena instalacji LPG w salonie z zachowaniem gwarancji) to już po pierwszym roku jestem 10240zł w przód. Zakładając, że przy każdej zmianie oleju co 10 tyś km zmienię świece, filtry itp (6 x w roku po 400zł) to dalej mam w przód ponad 7500zł.
W drugim roku nie ponoszę kosztów zakupu instalacji, więc w każdym następnym roku użytkowania auta zostanie mi 10.000zł w kieszeni. Czyli w 5 lat oszczędzę 47.500zł. Starczy na nowy silnik :D :D :D Viva LPG :P
A co do tematu, to wytłumacz mi w jaki sposób technicznie podać powierzchnię każdej działki ewidencyjnej w tym kraju, choćby do końca kadencji obecnego rządu. Z utęsknieniem czekam na odpowiedź.
No i się chyba nie dowiem :cry:
Rafał_Sz
05-02-2012, 17:02
W wolnossącej benzynie? Jak problem?
No, w sumie podałeś argumenty z którymi nie da się dyskutować. :)
Czyli możesz kupić co chcesz. ;)
Redskull
05-02-2012, 20:36
No, w sumie podałeś argumenty z którymi nie da się dyskutować. :)
Czyli możesz kupić co chcesz. ;)
Później podałem argumenty, gdzie biorę pod uwagę remont/wymianę jednostki napędowej. A 400.000km w benzynowym silniku to nie wyczyn. W mojej Lancii Zecie z 95 roku z motorem peugeota (fabrycznie montowany 2.0 turbo) zrobiła ponad 400.000 z czego połowę na gazie i dalej jeździ, a nabywca dzwoni co roku z życzeniami świątecznymi
Baryłka od poniedziałku niestety ponad 120$ :( będzie dobry pretekst do podbicia, ta zadyma w Iranie nie wróży nic dobrego w tym roku :(
(...)
No i się chyba nie dowiem :cry:
Nie śledzę wszystkich wątków.
Prace nad zintegrowanym systemem informacji o nieruchomościach trwają. Tak samo jak przenoszenie ksiąg wieczystych do systemu komputerowego. Za kilka lat - niewykluczone, że za mniej niż 4 powinno być to technicznie możliwe. Prezes RM zarzeka się, że tego podatku nie będzie więc prace pewnie wre. A informacji z urzędów przecież nie uzyskasz bo ten "rząd" lekceważy nawet wyroki polskiego sądu.
Ile można podnosić akcyzę, VAT, próg emerytalny?
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,POPiHN-zuzycie-paliw-w-2011-r-wzroslo-mimo-rosnacych-cen,wid,14354798,wiadomosc.html
A tak w skrócie?
Ostatnio tanknąłem po 2,79 :)
Znam gościa, który tyle zrobił na (zdaje się) Focusie, choć głównie w trasach.
Ja zrobiłem Focusem więcej, ale to diesel. ;)
Na zagazowanej 520 mam ponad pół miliona, ale traktorem nie jest ;)
A tak w skrócie?
Ostatnio tanknąłem po 2,79 :)
Gdzie? Ja po ostatnich przygodach z wtryskiwaczami to tylko Statoil/Shell... Dziś Statoil za 2,91 PLN.
2,79 płaciłem na BP, dzisiaj na Orlenie widziałem 2,82.
W lodzi na BP 2.82.
Ja tankuje tylko na orlen lub bp.
Kiedys zatankowalem na krzaku - auto stracilo chyba 80% mocy, ale oczywiscie gaz "byl dobry" - tzw stacja jednego klienta.
Na krzakach (stara astra) jak tankowalem to wymienialem i wtryski i pompe paliwa - teraz na sieciowkach nic sie nie dzieje - zobaczymy jak dlugo.
Chrzanów shell cena 3zeta ale robię na nim 20% więcej km. Ostatnio wracałem z północy Polski i po przetestowaniu różnych stacji Orlen wychodził najlepiej i jakaś LotuL czy jakoś tak? Na Bp tankowaliśmy firmowe kiedyś z racji kart BP ROUTEX ale lipny to gaz był.
Na majówkę jak nic będzie 95 po 6PLN :(
Dzisiaj u nas 1,71 ojrona za literek 95
Na majówkę jak nic będzie 95 po 6PLN :(
Dzisiaj tankowałem Pb95 po 5,83 ale sprzedawca pocieszył mnie że po następnej dostawie będzie po 6zł :?
Gaz u mnie po 2,64
Rafał_Sz
29-03-2012, 07:32
To już w żadnym momencie nie jest śmieszne.
ON po 5,67 zatankowałem dziś rano
Dziś jak się chce naprawdę jeździć tanio to dobry jest stary diesel + olej opałowy :-)
Podobno taryfiarze do starych mercedesów leją olej z biedronki. Daje frytkami, ale jedzie.
Art Erie
29-03-2012, 13:15
Musi jechać, bo pierwszy diesel był napędzany olejem z orzeszków arachidowych ;) Jednak "rzepakowy" w ujemnych temperaturach krzepnie i jazdy nie ma; dopiero estryfikacja ( bio-paliwa ) nadają się do napędzania silników przez cały sezon.
Trzeba jednak dodać, że jazda na "rzepaku" lub "oranżadzie" jest niezgodna z prawem :(
No to 6 nam pękła jak nic, szkoda, że nie w totolotka
http://www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynek-krajowy/ceny-stacje-paliw
ceny z najtańszej stacji w mojej okolicy
LPG - 2,67
ON - 5,81
PB95 - 5,89
sokolnik
12-09-2012, 08:39
wczoraj Orlen Olsztyn - PB95- 5,89
Z ostatnich tankowań:
Pb 5,79
LPG - 2,66